Tékozló Homár

Ebéd ezer alatt - Kurd girosz magyarosan

Tompa utca, IX kerület/Fufu Fati girosz

2006.05.18. 10:25 | homár sebibaba | komment

Azon a kedves olvasóink számára, akik szerint csak a Nemzeti Biliben levõ szar kavarásához értünk, itt egy kedves esti mese, amely korhatár nélkül olvasható.

Tavaly, a Ferencvárosi Ünnepi Játékok alkalmával tévedtünk a Bakáts térre, egy olasz nyelvû operahaknira, hogy meglehetõsen kezdetleges nyelvtudásunkat teszteljük. A Tosca (nem a gépzenei társulat) volt mûsorra tûzve, aminek a történetét valszeg minden kedves homárista ismeri. Zanzásítva: adva van egy Cavaradossi nevû izgága festõ, aki a fennálló törvényes rendet támadja, de elnyeri méltó büntetését, sortûzre ítélik. Tosca nevû nõje megmenthetné, ha egy csekély szívességet tenne a Scarpia nevû rendõrfõnöknek, de a gaz terroristanõ dalra fakad és leszúrja a legitim hatalom képviselõjét. Ennél a pontnál eléggé el nem ítélhetõ módon és nagyon röhögtünk, mert számunkra érthetetlen volt, hogy egy meglehetõsen érett (sõt túlérett) hölgy, sok-sok fölös kilóval a hátsóján, a helyett, hogy örvendezne a soron kívüli kufircnak, miért folyamodik ilyen radikális konyhakéshez. A nézõk biztatására idõ elõtt távoztunk, és mivel a rasztafari edzésbõl kifolyólag igencsak megehültünk, betértünk a közeli Tompa utcában levõ két giroszos boltocska közül az egyikbe, amit azóta sem bánunk.

Finom, nagyon finom, eltalált ízek, laza kiszolgálás, szerintünk az egyik legjobb a témában, simán alázza a nagyra nõtt Három Testvért. Természetesen (!) semmi köze az igazi giroszhoz/swarmához, természetesen a helyi mutációt kapjuk, mivel itt is csirke, illetve pulykahúst csomagolnak a lepénybe. Kedves olvasóink bizonyára megütköznek azon, hogy az eredeti girosz birkahúsból készül, de hát ez van, Mitteleurópa, tessék a térképre nézni, teccettek volna forradalmat csinálni, valamint a bojlercsirketermelés olcsóbb a bárányénál. Szerencsésföldi halandóként sikerült sok-sok országban giroszt tesztelni, felelõsségünk teljes tudatában kijelentjük, hogy a Fufu Fatinak a siralmas alapanyag ellenére sincsen oka szégyenkezni, megkapta a második helyezést nem hivatalos ranglistánkon.

[A legjobb swarmát (figyelem, izraeli propaganda következik) Tel-Avivban, a jemeni negyed melletti Karmel sukon ettük. Hatalmas adag húshoz a fogyasztó legalább tíz négyzetméternyi zöldség közül válogathatott magának, sõt a bunkóbbak (pl. én) akár kétszer is pakoltak maguknak. Némiképp árnyalja a képet swarma-ügyileg, hogy a legrosszabbat is Tel-Avivban ettük, egy kihalt shabbatkor: három napra olyan betegek lettünk, hogy fosás és hányás közben antiszemita megjegyzésekre ragadtattuk magunkat, ami az izraeli helyszínt tekintve legalábbis meggondolatlan cselekedet volt.]

Visszatérve a Fufu Fatihoz. A girosz csupán 400 forint és a baklava (130 ft), valamint a dolma (50 ft) is megéri a pénzt. Az x-ik sör magasságában már több ízben sikeresen eltársalogtunk pináról, idõjárásról és más baloldali értékekrõl a (hangsúlyozottan) kurd tulajékkal, és miután megcsillogtattuk a kurd kérdésben való tájékozottságunkat, annyira megpakolják a giroszunkat, hogy egy része mindig a ruházaton végzi. Könnyû így törzsvendégeket szerezni.

Egy bibi azonban van. Nemrég Mirci nevû olvasónkkal tértünk be, szerénységünk igen elfáradva, a zombirészegség állapotában. A genyó kurd hát nem felírta Mirci szalvétájára a telefonszámát?!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amúgy meg 11! 2006.05.18. 10:38:52

ha kurd, akkor nem girosz, hanem döner!
ezt itt mindig keverik, a 3 kardesler is így árulja, mivel a magyari ember ezt ismeri...

mittudomén 2006.05.18. 10:39:03

a hely tényleg jó, a cikk kissé alulkultúrált emberek koholmánya...

miért ne ragazkodhatna egy kövér nõ a szexuális függetlenségéhez??
:-DDD

Sanka 2006.05.18. 10:41:48

Én a Békáson a Királyok útján ettem olyan girost, hogy a szemem kettéállt. Hibátlan ízek és egy kisebb halom jókedvû görög öregasszony kiszolgálása. Azóta is visszajárunk az asszonnyal meg a kölökkel.

IX kerületi 2006.05.18. 10:46:14

Régebben a Fufu is jobb volt. Mostanában a belerakott hús minõsége egy kis kivánnivalót hagy maga után.:) De ezért pár sör után még mindig életmentõ tud lenni.

IX kerületi 2006.05.18. 10:51:24

Khm. Szóval régebben jobb volt. És még mindig fenntartom, hogy sörözés után jól esik. Így megfelel BIG BROTHER?

tapasztalt Rádays 2006.05.18. 10:52:47

kurdhoz nem megyek, mellette az iráni sokkal szimpibb és ott BIRKAhúsból van a gyros. És a számát se adogatja fiúkáknak :P

lúzerek :)

seherezád 2006.05.18. 10:54:36

Hát igen, a lányokra mindig hevesen (mármár veszélyesen) mosolyognak. Amúgy van érdekeltségük a Krúdy utcában és az egyik boltban tartózkodót feltûnõen sokszor szoktam látni a Klinikáknál egy használt telefon boltban (az eladó hasonló paraméterekkel rendelkezik). érdekes..

látogató 2006.05.18. 10:56:39

egyik kedvenc helyem:) a szõlõlevél nagyon finom

KZ 2006.05.18. 11:40:02

AJÁNLOM A PAJTÁS ÉTTERMET A BATTHÁNY TÉR KÖZELÉBEN (GYORSKOCSI UTCA ELEJE) OLCSÓ, FINOM, MAGYAROS....SZERINTEM AZ A LEGJOBB, LE EZEKKEL A KÍNAI, GÖRÖG EHETETLEN CUCCOKKAL

telegyros 2006.05.18. 11:44:50

Én a közelben lakom, és elég gyakran be szoktam térni a fufuba. Szerintem pesten a legjobb gyrost itt adják. Eddig, akit elvittem oda kajálni, mind elégedett volt. Elõnye, a török gyrosszal szemben, hogy több, és olcsóbb, bár igaz ez nincs minden sarkon a körúton.

Fontos, hogy ha a kurd tulaj van a pultban vagy azok földijei (ezek általában faszik), akkor a kedves vásárló számíthat rá, hogy sokkal jobban megtömik (többnyire hússal) a pitát, mint amikor a magyar bérgiroszkészítõk szolgálnak ki (ezek általában nõk). Ilyenkor érdemes átnézni a szomszédos (iráni) gyrososhoz - az egy másik iskola, de az is nagyon finom. Ott dettó ez a helyzet. Ha mindkét helyen magyar csajok szolgálnak ki, akkor szívás van. De még mindig jobban jön ki az ember mennyiség/ár arányban mint a töröknél.

Egyébként ha már így elõjött, akkor megjegyzem, hogy ez az értelmetlenül "spórolós" mentalitás általánosnak tûnik kis országunkban, szinte minden átlagos árfekvésû kajával ez a helyzet: a fánkban kevés a csoki, a pizzás fornettiben kevés a töltelék, az elõre gyártott szendvicsekben spórolnak a vajtól elkezdve a felvágottig mindennel, a mirelit, de sok helyen még a vendéglõi pizzán is spórolnak a feltéttel, és a sor még folytatható lenne.

Szánalmas, és rosszul vagyok ettõl. És az a baj, hogy nincs választási lehetõség. Nem az van, hogy van a jól megtöltött túrós táska drágáért, meg a kevés-túrós, olcsóért, csak ez a csupa tészta/kenyér/köret szar, ami meg igazán jó benne, az meg minimális.
Ha normális pizzat akarok enni, akkor tuti, hogy még egy, de inkább kettõ + feltétet kell kérnem rá.
Ha az ember külföldre megy, akkor látja, hogy normális helyeken mennyire nem így van.

A Fufu fati éppen erre jó példa: a saját üzletében a külföldi tulaj kevésbé sajnálja a húst a gyrosba, mint magyar alkalmazottja. Nyilván tudja, hogy nem a spóroláson lehet meggazdagodni.

Kíváncsi lennék a T. homár olvasók hogy látják ezt!!

tr 2006.05.18. 11:54:36

Tényleg így van, ha a csaj van, nem érdemes bemenni. Egyébként jobb a gyros, mint a környéken bárhol. De az is igaz, hogy régen még jobb volt.

Ovi 2006.05.18. 12:03:39

#32 - 2006. Máj. 18., 11:54 - tr

Hja, 4 eve 5%-kal több volt a husi a gyrosban.

eh...he 2006.05.18. 12:12:46

#30: kis magyar ellenpélda: Body Hami, csepelen a Sétáló utcánál, próbálja ki mindenki aki teheti, nemcsak gyros van :)

tr 2006.05.18. 12:19:30

Hja, 4 eve 5%-kal több volt a husi a gyrosban.


#35 - 2006. Máj. 18., 12:03 - Ovi

Majdnem, én 6%-ot számoltam. Nem, igazából a minõségre céloztam.

kaisaku 2006.05.18. 12:28:11


Az anyagspórolásban az a szomorú, hogy az árban nem az anyag a meghatározó. Tehát, ha a reptéren a 700 Ft-os szenyába beleraknának + két szelet sonkát, akár 50 Ft többletköltséget is jelenthet, attól nem mennének tönkre... Esetleg az értetlenül pislogó külföldi tekintetek hiányoznának csak.

Akkor még egy kis reklám a környékrõl:
- "gyros": a Mester és Angyal u. sarkán egy arabnak látszó jóember gyártja a legjobbat - most épp tatarozzák a bótot, de egyébként királyos.

paranoir 2006.05.18. 12:30:01

A közelben (200 méter) dolgoztam két évig, rengeteget ettem a nevezett helyen, csak megerõsíteni tudom, hogy pokoli jó. A hús ugyan kicsit ropogósra van sütve, de attól még nagyon jó. A kiszolgálás meg ultrakedves, öröm volt bemenni. Viszont nem kurdok, nem tudom honnan vették ezt, beszélgettem velük nem egyszer, egy iraki férfi és a fia viszik az üzletet. Anno az iraki balhé környékén az apa még a tévében is volt, valamilyen iraki szakadár párt tagja, a rendrakás után haza akart menni politizálni. Lám végül itt maradt, jól tette.

paranoir 2006.05.18. 12:36:42

Ja, és említsük már meg, hogy közvetlen a gyrososok mellett van Budapest legeslegjobb kifõzdéje, a Bakáts étkezde, egyszerûen zseniális, óccsó, böszme adagokkal és tényleg ízletes kajákkal. Beszartam, hogy 600ért rántott haltejet ettem hasábbal, tartárral. Több halkajájuk van, ha meg valaki tényleg olcsóért akarja magát degeszre zabálni, nyomjon egy milánói sertésbordát, kérjen rá plusz egy szelet rántott sajtot, ez is kijön 600 körül, utána viszont csak pihegni lehet két óráig!
Viva Bakáts étkezde!!!!!!!!!!!!!!!!!!

garm 2006.05.18. 12:56:44

kedves Paranoir!

az hogy valaki iraki még nem zárja ki, hogy kurd legyen. olyan, hogy iraki nép nincs (illetve csak úgy hívják az abban az országban élõket). laknak ott arabok, kurdok, örmények stb. és lehet hogy kurd létére nem véletlenül egy szakadár párt tagja.... ha érted mire gondolok.

üdv

Vicának 2006.05.18. 13:02:47

A Fufu-Fatiban. Egyszer még talán.

ja 2006.05.18. 13:08:09

Egyetértek. Nõk a pult mögött napon nem érdemes ott kajálni. Egyébként pedig nagyon jó.

dada 2006.05.18. 15:08:34

Ráadásul a kórházhoz is közel van, ahol híresen rossz a koszt. Szegény kurd csupa nagypocakú kismamával találkozik, hát nem csoda ha Mircivel próbálkozik.
:)

doner kebab 2006.05.18. 16:23:50

A legjobb gyrost drezdaban adjak, a fopalyaudvaron, a 12 es 13 vagany kozott.

Pajtás örs 2006.05.18. 16:37:44

#28 A Pajtás elég érdekes hely, sokat jártunk oda ebédelni régen, mikor még arra dolgoztam. A Pajti igazi "old school" menza. 2 hetente, havonta jó, de napi fogyasztásra nem ajánlott :) Ja, amúgy persze este senki ne próbálkozzon ott csak ebédidõben van nyitva (kb 11 - kb 15)

Dajcs Fûr Elíz 2006.05.18. 16:38:33

#51: Igen, az tényleg nagyon jó. Én ettem eredetileg, de aztán indult a vonat a 13.-ról és el kellett dobnom. Nincs még 23 éve sem.

mark 2006.05.18. 16:49:26

Tényleg a legjobb Gyros van ott amit valaha ettem a városban és úgy tele pakolják hússal, hogy alig jut hely a zöldségnek. De még azt is belerakják és csodálatos lesz az egész.

zabalo 2006.05.18. 16:52:20

Mennyire idegesito hogy a kinai ettermekben is az van hogy a szoke kislany alig tesz a tanyerra a kinai tulaj (vagy rabszolga ki tudja hogy van ez) meg megtomi rendesen

Ödönke 2006.05.18. 17:17:13

Baromi jó hely szerintem is! Pesti útjaimon oda szoktam idõzíteni az ebédet:)

ehes vagyok 2006.05.18. 17:34:41

tenyleg jo. jobb mint a torok megaetetok. es a mellette levo irani is.

pofaszakáll 2006.05.18. 18:27:33

Magyar ember magyart eszik, nyersen és köret nélkül.

kérek még 2006.05.18. 18:34:25

na okosok. elõszöris spórol a fufuban mindenki, mert a pitát kb a 2/3:1/3 arányban nyesik széjjel, így a 2/3-ba eleve nem fér annyi anyag. az 1/3-ot viszont dicséretes módon odanyomják a gyrossütõ rácsához, amitõl kap egy füstõs ízt. a húst kisérõ saller viszont a bárhol máshol a városban megszokott sztenderd csalamádé plusz ez+az. de még így is jó.
azonban ahova takarodjon el mindenki, az a szudáni a bródy sándor utcában. kopt-keresztény kiszolgálás, nem csalamádé van és nem erõs pista. az öreg reggelente aprítja és fûszerezi a salátához az alkatrészeket. a fûszereket nem itt veszi, a pitát megpakolja 450-ért, és ízek vannak. a falafel is saját készítésû.

Zaturek Manfréd 2006.05.18. 21:04:58

"#30: kis magyar ellenpélda: Body Hami, csepelen a Sétáló utcánál, próbálja ki mindenki aki teheti, nemcsak gyros van :)"

Az nem Bady Hamy véletlenül?

zinaida 2006.05.18. 22:04:34

re: #61
ez az! a szudán a legcsudásabb dolog, mióta a pita house-t bezárták, ráadásul igen közel van szerencsémre. mennyen mindenki a szudánba! (bár a névadás...nem esetlen kissé?) anyway. zseniális a kaja.

microgold 2006.05.18. 22:20:38

Na, akkor látogassatok el, onnan nem messze, a Petõfi híd budai hídfõjénél (majdnem). Karinthy Frigyes út - Egressy utca sarok. Asszem szíriaiak (?), na ott egyetek swarmát (gyros, de az görög, a török az kebab, az arab az swarma vagy sawrma (ejtsd:saurma)). Az a cucc a városban a legjobb!!!

egyetemista 2006.05.18. 22:55:10

kedden voltam itt elõször, és az egyik nõ volt a kiszolgáló....hát..nem volt szimpatikus...elég bunkó stílusban kommunikált a vásárlókkal...na mindegy..
a gyros amúgy nem volt rossz, bár nem szóltam, h erõset nem kérek bele:D

amúgy én a Szent István körúton ettem eddig a legjobbat!

infostat 2006.05.19. 01:29:55

németországban 1998 másfél milliárd eurót (-nak megfelelõ márkát) költöttek döner kebab-ra

dajdaj 2006.05.20. 02:47:21

én itt lakom a 4.-en (mármint ebben a házban), és annyit mondhatok, érdemes megnézni, mit kapsz a pénzedért. Múltkor meglepõdtem, mikor a szemetet be akartam dobni a kukába, és vagy 400 db pita volt a kuka tetején enyhén penészes állapotban. Igaz, legalább nem használták fel. Egyébként heti egyszer biztos itt eszek, a varázszó: diák vagyok. Ilyenkor visszakérdez: "diák vagy?". A helyes válasz: "igen". Na ilyenkor kapsz 350-ért Gyrost és vmi üdítõt is.

kispálya 2006.05.21. 10:10:31

A Gundel a legjobb!!!!

díák 2006.05.27. 19:11:29

gusztustalan paraszt genyók! fufu fati a legjobb hely,föleg mikor alányok szolgálnak ki!
honnan veszitek hogy kurd a tulaj? amugy egy iraki vén faszkalap!!!

Cséfy 2006.05.31. 11:31:02

Fufuék a legjobbak.
Fullos mindig minden kajájuk.
Csak az a kár, hogy levették a karácsonyfaizzókat a homlokzatról. Pedig régebben mindig azt kapcsolgattuk az emeletrõl evés közben.
Amúgy a legjobb gyros szerintem Schladmingban van, Ausztriában. A Sonderbartól nem messze. Ha egyszer arra jártok teszteljétek! És a legextrább a magyar szemnek, hogy a húst nem késsel, hanem kis, akkumlátoros flex-szel vágja a kiszolgáló...

gyorsgyros 2006.06.07. 12:44:18

Salzburgban a Troja nevû helyen (valahol a folyóparton) is motoros késsel aprítják. Csak ott kebabnak hívják és zsemlében van, ami sztem gáz.

gyorsgyros 2006.06.07. 13:11:51

ja, és kipróbáltam mikrogold által ajánlott helyet is, ami Zorba büfé néven fut (karinthy egry sándor sarok).
Szerintem meg sem közelíti a a fufu fatit. Drágább (480) és kevesebbet töltenek a gyrosba (sawrma). Az ízesítés sem olyan átütõ. Viszont van kebab és kefte is. Utóbbinak még adok egy esélyt, mert darált birkahúsból készül sütõben.

ennyi

richi 2006.06.22. 22:15:28

na én is ettem már a fufu-fatiba.isteni a gyros,na meg a lányokra sem panaszkodhatom.szerintem tök jo fejek.
süti beállítások módosítása