Tékozló Homár

A magyar ember és a THM

olvasók/tréfás számítások

2006.11.16. 00:33 | szily | Szólj hozzá!

Írtam egy posztot Dexter68 fotója alapján, azzal a címmel, hogy Uzsorakölcsönre adja a Cora Micimackó kuckóját. A lényeg az volt, hogy az 50 rugós fakunyhót háromévi, havi 5556 forintos részletre kínálják, vagyis a futamidõ végéig majdnem pont 200 rugót kell kipengetni. Önök komolyan a világ legeslegjobb olvasói, ugyanis rengetegen küldték be a frankót arról, hogy ebben az esetben hány százalék is volt a THM, merthogy nekem fogalmam sem volt, vagyis 400 százalékot tippeltem. Alant a levelek, mulassanak jól! :-DDD

Ha érdekel, ha nem :o), most elmondom, hogy a THM ebben az esetben 116% körüli. Kiszámolni meg úgy kell, hogy a fizetendõ összeget elosztod az árral, majd (mivel 3 éves a kamat) köbgyököt vonsz az eredménybõl, majd kivonsz belõle egyet (merthogy az ár az ugye nem a költség része). Miután a törlesztés folyamatosan történik, a buli folyamán a hitelösszeg átlagosan valójában csak fele az árnak, úgyhogy a kapott értéket még szorzod kettõvel, majd még százzal, hogy százalékot tudjunk mondani. Így jön ki a 116%-os THM, ami ha nem is négyszáz, ellenben rohadt magas. Szerencsére a gyermek várható maximális életkorát (sõt, corát) nem csökkenti jelentõsen ennek a kacatnak a hiánya...

Kállay János

A THM korulbelul 130%-ra jon ki, ami havi 10.8%-nak felel meg.

Udvozlettel

Liptak Laszlo

Ha a havi 5556 Ft-n kívül nincs más költség (pl. elbírálási díj), akkor havi 10,84% a kamat. Ez éves szinten kamatos kamat számítással 248,84%. (Ha csak összeadogatom õket, akkor "csak" 130,2%). A THM számításnál nem tudom melyik a megfelelõ, de szerintem az elõbbi.

Marci

12% ez esetben a havi THM. A logika: 49990 legyen egyenlö azzal a pénzzel, amit havonta fizetsz. Mivel a késöbb kapott pénz mindig értéktelenebb, mint a korábbi, ezért a késöbbi ugyanolyan összeg un. idöértéke kisebb. Ez a kamatlábon keresztül fejezödik ki. Láthatóan fogy az B oszlopban levö sor, azaz mai értéken ennyit ér a részlet x hónap múlva, feltéve, hogy ca. 12% havi infláció van. Zéró-összegü a játék, ha a teljes befizetés idöértéken vett összege megegyezik a kezdeti egyösszegü befizetéssel. Ha havi 12% lenne az infláció, akkor korrekt a részletösszeg, ha kevesebb, a cég nyer, a több az ügyfél. Ha jól tudom Gyurcsánynak van még tere hazudozni, hogy havi 12%-ot elérjen az otthoni infláció :) Ákos ui: Pofoztam egy kicsit a file-on, akkor érthetöbb (remélem)

(A levélhez tartozott egy Excel-táblázat is, a következõ, számunkra teljesen értelmezhetetlen végeredményekkel: periódus THM 5,73 százalék, éves THM 95,13 százalék. A Homár)

Szia Homár!

Segítek a THM számításban: ha a hitelösszeg 49999 Ft és a futamidõ 36 hónap és a törlesztõrészlet havi 5556 Ft akkor a THM: 243.8%.

Ha akarod elküldöm a programomat is, ami ezeket ki tudja számolni (én írtam, full legális :-)

Üdv Lerch János

Olyan 59%. Üdv.: Sári Tamás Gusztáv

Drága olvasók,

most nyilván viccelõdésnek hangzik, de meg vagyunk hatva. Ki nem tojja le a THM-et, tõlünk lehet akármennyi, egy magasabb szempontból a 243,8 majdnem pont 59, de hogy egy ilyen témának ennyire lelkesen, idõt és ujjkopást nem sajnálva vágtak neki, méghozzá milyen sokan, azelõtt le a süveggel.

A Homár

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása