Tékozló Homár

Ki lop a reptéren, és hogyan? – a Megamix

2007.01.10. 00:02 | jackyll | 2 komment
Önök megint kitettek magukért, sok és érdekes levél érkezett a pofátlan ferihegyi lopásokat taglaló posztunkra. A címben feltett kérdésre a válasz: szinte bárki lophat, de a rakodómunkások feltétlenül, ráadásul meg is fenyegetik azt, aki meg akarja akadályozni a bûnözést. Az elsõ levél a legérdekesebb, ezért bravúros szerkesztõi húzással azzal kezdjük, de a többi sem pite. Jó borzongást és legközelebb mindenki tegyen egy jó nagy medvecsapdát a bõröndjébe!

Az érme egyik oldala: Egy volt középiskolai osztálytársam, tavaly nyáron jelentkezett a csomagosokat felügyelõ biztonsági csoporthoz, dolgozni. Erkölcsi bizonyítvány, nemzetbiztonsági átvilágítás után megkezdhette a munkát. Feladata az volt, hogy videokamerával felvegye a gépbe történõ ki- és bepakolás folyamatát. Két nap alatt mindenki megkereste, aki a csomagokhoz közel kerülhet, hogy néha esetleg kikapcsolhatná a kamerát. Az õ becsülete fontosabb volt, minthogy belemenjen a dologba. A második munkanapja estéjén a szolgálatvezetõje és néhány rakodó kolléga „lekísérte” a parkolóba az autójához. Másnaptól már nem a repülõtéren dolgozott.

A másik oldala: Ezek a jóemberek (rakodók) általában vidékrõl (BAZ megye, SzSzB megye) felhozott munkanélküliek, akiket munkásszálláson helyeznek el. Az alkalmazó cégek mindenféle támogatást élveznek, ha a Munkanélküli Közp.-on keresztül alkalmazzák õket. Fizetésük 4-500 forint bruttó óránként!!! Sokan vállalkozok. Ez ugye nem túl sok nettóban. Havi 3-400 órát dolgoznak, sokszor 36-48 óra a reptéren és egy fél nap pihenés után minden kezdõdik elölrõl. Könnyû rávenni ezeket az embereket , arra hogy a bõröndöket kinyissák és az orgazdáknak fillérekért (pénz, és könnyen jön!!!!) a szajrét leadják.

Az éle: Az egyenruhások tartózkodási helye a terminálok azon része, ahol minden négyzetcentiméter be van kamerázva és ezt H24-ben figyelik a biztonságiak. Itt feltûnés nélkül nemigen lehet csomagokat fosztogatni.

Üdv.: Csaba

A Budapest Airport szóvivõje mindenesetre leszûki azok körét, akiknek lehetõségük van lopni a csomagokból:

Az eset, amelyet Amigó leírt, sajnálatos és elfogadhatatlan. Ugyanakkor szeretnék tisztázni egy-két dolgot, hiszen Amigó úgy általában ír reptéri dolgozókról, akik – õszerinte – lopnak. Én is itt dolgozom, viszont nem lopok (ahogy – feltételezem – 13 ezer másik reptéri munkatárs sem), ezért hadd tisztázzam, ki hogyan férhet hozzá az utasok csomagjaihoz.

A kézipoggyász, melyet az utas felvisz a repülõgép fedélzetére, gyakorlatilag végig az utas kezében van. Persze, a 30 másodperces biztonsági átvilágítást kivéve, amikor a Budapest Airport biztonsági ellenõrei egy röntgengép segítségével vizsgálják meg tartalmát. A feladott poggyászt az utas a check-in pultnál adja le a légitársaságnak, illetve a légitársaság alvállalkozójának, a földi kiszolgálónak. A csomag ezután átesik egy automatizált biztonsági átvilágításon, és onnan kerül fel a gépekre. Az elõbbi mondat nem véletlenül van szenvedõ szerkezetben, hiszen a lényeg az automatizáláson van, hogy senki ne férjen hozzá a csomagokhoz, és ne tudjon pl. bombát beletenni.

Érkezéskor a csomagot a légitársaság alvállalkozója, a földi kiszolgáló szedi le a géprõl és viszi be a terminálba, ahol azt az utas az útlevél-ellenõrzés után veszi fel. A feladott csomagot nem kezelik sem a rendõrök, sem a határõrök, sem a légiirányítók, sem a Budapest Airport munkatársai.

Ferihegyen igen kevesen, csak a földi kiszolgálók férnek hozzá a csomagokhoz. Ezek: a Malév Ground Handling, a Celebi Ground Handling és a SkyEurope saját kiszolgáló cége. Az elveszett, hiányos vagy – ne adj’ Isten – megdézsmált poggyászok esetében õk és a légitársaságok tudnak segíteni.

Üdvözlettel: Szollár Domokos Budapest Airport szóvivõ

Még egy ismerõsös sztori, szintén a hórukkemberekrõl:

általában a pakolóemberek lopkodnak mindent! Egy ismerõs dolgozott közöttük és csodákat mesélt. Az a bõrönd, ami nincs lefóliázva, az tutti meg lesz dézsmálva. Kinyitják, feltörik a zárat és ami pénzt ér nekik, az már el is tünik. Parfüm, akksik, telefon, cd-k...stb. Minden amit gyorsan pénzzé lehet tenni. És ami a furcsa, hogy az emberek nem is gondolnak erre és telepakolják mindennel a bõröndjeiket és nem is fóliázzák le!!

Üdv Osek

És végül pár többé-kevésbé lazán kapcsolódó eset.

Olvasván a kapcsolodó cikket eszembe jutott a mi idevágó élményünk. Igaz, hogy már két éve történt, de talán érdekes lehet. Próbálom röviden írni, mert már néhány részlet homályba veszett.

Szóval két éve januárban kimentem a párom elé Ferihegyre, aki Brüsszelbõl jött haza egy tréningrõl. Éjfél körül érkezett meg a MALÉV gép, úgyhogy hajnali 1 körül már otthon is voltunk, ahol rögtön kiderült, hogy a párom pénztárcája a gépen maradt, az elõzõ ülés háttámlájának a rekeszében (hát igen, senki sem tökéletes ;-)). Miközben elindultunk vissza, telefonálni kezdtünk és reménykedtünk hátha megvan. Pozitív gondolatainknak az adott alapot, hogy a párom a legeslegutolsó sorban ült és õ szállt le legutoljára a géprõl, így - úgy gondoltunk - nagy esélyünk van a pénztárca visszaszerzésére, mivel már csak a személyzet tartózkodott a gépen, akik, amint megtalálják, nyilván örömmel visszaszolgáltatják majd. Közben telefonon tájékoztattak minket, hogy felküldtek egy biztonságist a gépre, de nem talált semmit. Na innentõl már nem voltunk annyira jókedvûek, mivel pontosan tudtuk, hol maradt a tárca és ha nincs ott, akkor ugyebár azt valaki valamikor (az utasok leszállása után) elvette onnan…Bár folytattuk utunkat, de - nem meglepõ módon - evvel az úttal az ördögnek tartoztunk és a történet folytatása is szokványos: természetesen nem lett meg.

3 rövid kommentem zárom soraimat: 1. Az valamiért természetesnek tûnik, hogy a pénzt elvették, de hogy arra ne vegyék a fáradságot, hogy az iratokat ne dobják ki…Ha leteszik valahová, csak van egy rendes ember, aki leadja az elveszett cuccoknál.

2. Egy ismerõsöm 1x egy antik gyûrût hagyott el valahol a madridi reptéren. Érdekelõdött, majd lemondott róla. 1 hónap múlva visszakapta postán…

3. Nekem ez a kedvenc részem: következõ este telefonáltunk újra, hátha leadták az elveszett csomagoknál az iratokat. Érdeklõdõ kérdésünkre a vonal másik végén ülõ hölgy jól hallhatóan odakiabált a másiknak, hogy "…már megint a tegnapi barom, aki tegnap hajnalban is kereste a pénztárcáját…"

Üdv, B

és

Hozzászólás a Rendõr, határõr vagy más lop?-hoz. Decemberben Wizzair társasággal repültem Ferihegyröl Stockholmba és megérkezéskor a hátizsákról le volt törve a lakat, a zsák tartalma pedig meg volt dézsmálva.

Üdvözlettel: Döry Imre Stockholm

aztán

Én szerencsére nem egy saját, hanem egy rokonom történetét tudom leírni. Érkezett messzirõl, jó nagy bõrönddel, ami valahogy nem akart jönni a többi csomaggal együtt. Egy idõs hölgyrõl van szó, akit ugye talán még könnyebb rászedni. De valószínû csak a nagy bõrönd tûnt fel a csalóknak. Reklamált, kitöltött több papírt, kapott talán 50 EUR-ra szóló kupont, amit egy másik irodában lehet beváltani. Majd végül mikor indult ki, akkor még utána szóltak, hogy: - Jaj még egy papírt legyen szíves kitölteni.

Megtörtént. És lássanak csodát, a bõrönd egyes egyedül árválkodva ekkorra megérkezett a futószalagon. Rokonunk nagyon örült neki a majdnem fél órás macera után, így megfogta az iratokat, amit a kezébe nyomtak, és kirohant a rég nem látott családhoz. A sztori vége, hogy a papírok egy része amit kitöltettek vele és az 50EUR-ós kupon szõrén szálán eltûnt (valószínû az utolsó fordulóban). Mivel valamelyest happy enddel végzõdött az ügy a rokonom szemszögébõl, így nem érdekelte az 50 EUR. De akik az elveszett csomagoknál vannak, azok tudhatnak valamit, kérdezzétek õket!

Üdv, Péter

végül

Csak kérdezem!!! Látott már olyat a repülõtéren, hogy az útlevelet ellenõrzõ határõr a csomagokban turkált? Ha jól végig gondolja hamar rájöhet, Ferihegyen nem a határõr csinálja ezt.

Üdvözlettel: Demeter Tamás

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GUSTAV 2009.01.08. 18:14:25

Csatlakoznék az előttem szólohoz aki azt,irta medve csapdát kellene tenni a böröndökbe.Igy aki belenyúl azt kapná amit megérdemel.A minap jöttem Budapestről Madridba a párommal,leadtuk a böröndöket Ferihegyen úgy ahogy azt kell,átvizsgáltak úgy ahogy azt kell,vittük a kis kézipoggyászunkat magunkal a gépre/JÓL TETTÜK!/nem volt semmi gond addig amig Madridban meg nem kaptuk a csomagjainkat,a böröndökről a lakatok fel voltak törve,a húzózár le volt törve,tehát nem használható.Át volt túrva minden a törékeny dolgok a börönd tetejére kerültek,na de még ha csak ez lett volna ,valaki nagyon éhes lehetett mert több vákumcsomagolt szalámi hiányzott,,na meg a párom sapkája biztos nagyon megtetszett valakinek.A böröndre rá volt ragasztva a matrica"PASSENGER SECURITY".Akkor ők lophatnak?mert ugyanis nem mi voltunk az egyedüliek akiknek felvolt törve a böröndjük,na ugye de Madridban nem tudunk reklamálni mert nem ott történt.Én irtam másnap két helyre is,mindkét helyen kimagyarázták és elutasitottak azt mondták menjek vissza jegyzőkönyvet felvetetni csak ugy lehet reklamálni,,ja és vagy levelet irok angolul,,,kérdem én Magyarországra???Ki van ez találva,hogy ne essen bántodásuk és továbbra is gondtalanul lophassanak a kedves security emberek .ezért nem sztrájkolnak?milyen jogon nyúlnak bele és lopnak ki dolgokat más böröndjeiből nekik ez megengedett??Most már tudom,hogy legközelebb énis külön becsomagoltatom a böröndjeinket....

kisangol 2009.11.04. 11:35:28

kedves Szollár Domokos Budapest Airport szóvivõ, igenis lopnak a kollegaik, mert nem hiszem hogy Xaktaba illo modon tuntek el a holmijaim, egyszer-sajnos hajnali 4kor csekkoltam be es a foliazo meg nem volt nyitva akkor egy karton cigaretta, parfum, 2uveg palinka tunt el, es a tolvaj volt pofatlan beletaposni az osszeturt ruhaim kozze. Gyomorforgato az egesz, es hogy egjen a fejunk, csak a ferihegyrol lehet ilyeneket visszahallani. ha budapestre erkezem vagy indulok nekem mindig ott virit a felirat a borondomon: Ha lopsz eltorom a nyelocsovedet.Masik story, egyszer 10masik baratommal utaztunk nyaralni...a gep 6orat kesett, mar a buszon voltunk, mindenki felpakolva a bufekben felvasarolt elemozsiakkal, erre a busz halalnyugodtan a repter bejarata ele gordult es ujra sorba kellett allni a kontrolhoz, 2busznyi utas, plusz a mar ottlevok.Masfel orat vartunk, a sor vege a jobb oldali varoknal kacskaringozott. Elemozsiat kidobadtak velunk, hiaba magyaraztuk, hogy a terminali bufeben vasaroltuk,akkor mar igenis orjongtunk az idegtol...na meg mikor megerketunk es kiderult mind a 11unk csomagjat atkutattak, 8!!!!uknal hianyzott is valami...kisebb dolgok, pl dvdfilm, polo, parfum, alkohol. Nem ego ez a repternek????Nem gondolkodtak meg azon, hogy ok, akkor kirugok 200embert es felveszek uj embereket-lehet valogatni a mostani gazdasagi allapot miatt, boven van jelentkezo, aki dolgozni es nem lopni akar. Kedves hogy irja, hogy on nem lop...nem is feltetelezem hogy on emelkedik fel az iroasztal mogul es dezsmalna az utasok borondjeit de azzal hogy nem tudjak megszuntetni a problemat azzal onok is aszisztalnak a tolvajlashoz.
süti beállítások módosítása