Tékozló Homár

"Amikor nem lop a kézbesítõ, egyszerûen retardált"

2007.01.18. 10:31 | jackyll | Szólj hozzá!

Ha már ilyen szépen beindult a postás téma, kanyarodjunk vissza egy pillanatra az elsõ levél írójához. Kiderült ugyanis, hogy Miklós rendelését nem lopták el, hanem visszaküldték a feladónak, mert a kézbesítõ nem találta az irodáját:

Mai nap emailt kaptam Németországból, mely szerint kézbesíthetetlen jelzéssel visszaért hozzájuk a legelõször feladott küldemény. A vicces az, hogy az irodám címét adtam meg, ahol nap mint nap kapok itthonról és külföldrõl küldeményeket. Valami gubanc tehát mégis a posta oldalán volt. Nem tudom, mi a jobb/szomorúbb, ha azért rossz a szolgáltatás, mert ellopják a rájuk bízott árut, vagy, ha mert nem találnak meg egy egyszerû, budapesti címet.

A posta nemzetközi kártérítési osztályvezetõjét – a postát ért támadásokra és az azokra adott sértõdött válaszra figyelemmel - védelmembe kell vennem, nagyon akart segíteni, de sajnos semmit sem tudott. Idõközben – 13-án – újra el lett küldve a könyv, a gond az, hogy a mai email alapján az összeget visszafizetik és nem küldenek újra semmit. Ma tehát újabb – immáron 9-ik – emailt írtam a december 4-e óta tartó ügyben, hogy akkor most mi van.

Szerintem kezdjünk el pénzt gyûjteni és építsünk újabb falat Magyarország köré, hogy ezzel tisztázzuk a viszonyokat és senki se rendelhessen semmit és nehogy azt gondolja, hogy a XXI. században él, amikor az internetes kereskedelem már mindennapos, mert nem az. Alternatíva: postafiók Bécsben.

Viszont ha már így belecsúsztunk megint, akkor önökre zúdítunk még néhány cifra sztorit, amik szintén nem a Posta hatáskörében történtek. A poszt címét Ádámtól kölcsönöztük, aki egy olyan súlyos anomáliát talált a Moszkva térnél, amit a Postán sem hittek el:

Úgy 5 éve rendelek az Amazontól, jó 60%-os sikerrel, nyugodtan mondhatom, hogy minden második csomag eltûnt vagy sokadik alkalommal jött meg. Az én esetemben sokkal keményebb dolog történt, mint egy sima lopás. Miután elköltöztem albérletbe, gondoltam próbát teszek az új környéken, hátha ott nem lop a postás annyira, mint az elõzõ XI. kerületi lakásom környékén. Déli pu, hátha mégis, hegyvidék…stb. Ráadásul a központi postahivatalhoz tartozik, a Moszkva térnél, majd ott mindenki, mindenre figyel.

Rendeltem, nem jött. Jeleztem az eltûnést, küldték újra az sem jött, majd visszakaptam a pénzem. Gondoltam, most kifogtam a legszarkább kézbesítõt, így kezdtem feladni, amikor egy nap a szomszéd becsöngetett hozzám a kezében 2db csomaggal. Kérdezem, hogy honnan van, mire õ: - A ház elõtt találtam a földön a kapunál a falnak támasztva. Két egyenként 4 darabos DVD csomag. Kérdeztem, hogy történt e már ehhez hasonló korábban is, mire megtudtam, hogy a postás, rendszeresen ott rakja le a csomagot, ahova bejut.

Mivel én a negyedik emeleten laktam, lift pedig nem volt, a csomagjaimat a kapu elé rakta le, nem volt kedve feljönni. Mások szerencsések voltak, nekik a folyosóajtó elõtt kellet szétnézni, hogy megkapják a csomagokat. Miután ezt megtudtam kisseb nyomozásba kezdtem és csodák-csodája: a fél utca rendelkezett talált DVD lemezekkel, könyvekkel, melyekrõl mindenki azt gondolta, hogy „ingyenes reklám ajándék”.

Hívtam a postát, mondtam a sztorit, nem hitték el. Azóta sem hiszik. Beszéltem a postással, tagadott mindent, viszont utána már hivatalos levelek sem jöttek meg. Feladtam, azóta pedig az egyik kint élõ barátom Hollandiából szépen elhozza a rendelt lemezeket, könyveket, mert ott nem ismerik a „csomag eltûnt” vagy a „postás lop”-problémákat.

Jah…és akkor még nem beszéltem az „elfelejtett” Depeche Mode koncertjegyeimrõl, melyeket itthon rendeltem. Egy darab borítékban adták fel mindet, sorszámmal, valahogy mégis egy másik borítékban érkeztek meg, fele annyi, mint amennyit rendeltem. Biztosra mentem, ajánlott küldemény volt, így kaptam kártérítést…a feladás költségét! Jah…és addigra már elfogyott az összes jegy, így a legjobb barátaim helyett valahol két postás bulizott az Arénában idén tavasszal.

Hasonló jelenségrõl számolt be Péter is, márminthogy tõle sem loptak, de cserébe nem is kézbesítettek semmit:

Valóban nem lopnak el mindent, nekem egyszerûen visszaküldték az usába a cuccot, mert a kézbesítõ nem hogy ki nem hozta, de még egy kibaszott értesítõt sem volt képes bedobni a postaládámba. Jelzem végig otthon voltam és már a kurva anyjával is beszéltem mindenkinek a postánál, hogy a csomagom, de sehol sem találta senki. aztán csak rákerült egy „nem kereste” jelzés és vissza lett zsuppolva! 5 rongy mínusz… de tényleg nem lopták el!

Cimborám németbõl rendelt csomagját se lopták el: azt is visszaküldték! szal igaz ami igaz, nem mindig lopnak, gyakran csak basznak dolgozni!

"kihívás" kódnevû olvasónk megreklamált küldeményére ezt a beható választ sikerült visszaemaileznie az ügyfélszolgálatnak december végén:

"11.1 Átfutási idõk belföldi forgalomban A Posta tevékenységét úgy szervezi és mûködteti, hogy belföldi forgalomban, valamint a határt átlépõ forgalom belföldi szakaszán a munkanapokon feladott küldemények végponttól-végpontig mért útvonalára vonatkoztatott továbbítási idõtartam a következõk szerint teljesüljön: a) Az elsõbbségi levélkategóriába tartozó levél 85%-a a feladást követõ munkanapon, 97%-a a feladást követõ harmadik munkanapon kézbesítésre kerüljön, vagy ennek megkísérlése megtörténjen, b) a postacsomagok 80%-a a feladást követõ munkanapon, 95%-a a feladást követõ harmadik munkanapon kézbesítésre kerüljön, vagy ennek megkísérlése megtörténjen"

Kérdéseim: - Ki és hogyan ellenõrzi a százalékok betartását, föleg a nem ajánlott küldemények esetén? (Ugyan már, minõségbiztosítás!) - Ki és hogyan ellenõrzi, hogy a küldemények akárhány százaléka megérkezik-e egyáltalán? - Ha egy-egy (sok) postás lop, mert büntetlenül megteheti, hivatkozhat-e arra, hogy nem csak a postások lopnak (csalnak, hazudnak stb.)? - Ha nem csak a postások lopnak (csalnak és hazudnak stb.) büntetlenül, akkor minden rendben van-e ebben az országban? - Ha nincs minden rendben az országban, akkor szóvá kell tenni, vagy szépen elmenni mellette?

Vannak akik nem a kézbesítõkre gyanakodnak, szerintük a központi elosztó is ludas lehet bizonyos esetekben, mint Pisti és Kadett:

Az írásoddal alapvetõen egyet kell értsek - sajnos én is július óta hiába várok Hongkongból 12 db AA akkumulatort :-(, pedig minden más megrendelõ megkapta a világban, rajtam kívül -, de úgy tûnik, itt valóban a 38000 (ennyie sokan vannak?) postást általánosítva kezeled, sõt, konkrétan "feltételezhetõen bizonyos ismeretlen kézbesítõk, akik a Postánál dolgoznak" a gyanús egyének. Idõnként (pl. szép képeslapok) lehet, valóban a kézbesítõk a ludasok (akik kiviszik hozzád a küldeményt), de SZERINTEM általában a központi elosztóban, ill. határátlépésnél tûnhetnek el ezek a csomagok, s ott nem kézbesítõk dolgoznak. (Mifelénk legalábbis a kézbesítõ csak azt jelenti, aki széthordja a küldeményeket.)

----

Én nem is a kézbesítõk között keresném én azokat, akiknél eltûnik valami. Konkrétabban, a mai világban dívik a diákmunka. Ezeket a srácokat lányokat, mindenféle emésztés utáni végtermékért foglalkoztatják… Van sajnos köztük olyan aki nem számol azzal, hogy kinek és mekkora károkat okoz. Még konkrétabban, van a Postának egy logisztikai központja, asszem valahol Budaörsön. Namármost amikor én még iskolába jártam akkor a szünetben lehetett ilyet hallani, hogy gyere te is velünk dolgozni a Posta „raktárába” , mert van egy csomó jó cucc, és símán ki lehet hozni… Ezt sajnos olyan emberek mondták akiknek ugyan a 8 általános is fájdalmasan sikerült, mégis Nájkiban meg Adidaszban jártak, merthát az a menõ.

Javaslatom a következõ: Diákokat az iskolába! És vegyenek fel megfizetett felnõtt munkaerõt… így talán elejét vehetik a lopásoknak. Remélem érdekesnek tartod kis irományomat, és ezzel elõsegíthettem a MAGYAR POSTA LOGISZTIKAI ÜZLETÁGÁNAK mûködését.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása