Tékozló Homár

Re: Azok a csodálatos gyógyszerárak

2007.02.08. 12:33 | jackyll | Szólj hozzá!

Tovább süppedünk a gyógyszergyártás rejtelmeiben, egész pontosan a generikus készítmények világában, de elõbb egy még közérdekûbb meglátás Marcitól, a tudatos adófizetõtõl:

Azért ragadtam billentyûzetet, mert a kedves olvasó, aki rendet szeretne rakni a fejekben gyógyszerügyben, ezt csak részben teszi meg. A legnagyobb tévedést nem húzza ki a képletbõl, sõt: "Az államnak lehet, hogy jóval kevesebbe kerül az a gyógyszer, ami a betegnek 29 forinttal olcsóbb, ugyanis a különbözõ gyógyszergyártók különbözõ mértékû támogatást képesek kilobbizni maguknak, így elõfordulhat, hogy ami a hölgynek 29 forinttal kevesebb, az az államnak pl. 200 forinttal."

Nem az államnak, hanem az adófizetõknek. Azaz nekünk, bazz!

Köszönjük.

A gyógyszeriparnak messzire elér akármije, úgyhogy most még a biztonságot adó nickjét sem írjuk le következõ levélírónknak, akinek szintén hiányérzete volt a tegnapi levél kapcsán:

A levélíróknak igazuk van, de csak hogy még tovább árnyaljam a képet, leírok még egy dolgot az egyenértékû készítményekrõl, ha már volt róluk szó.

"Az elsõ gond, hogy az olcsóbb gyógyszer teljesen egyenértékû a bejáratotttal, tehát tök ugyanaz a hatóanyaga, és a hatóanyag mennyisége..."

Nos, ha én szeretnék gyártani egy egyenértékû, ún. generikus készítményt (G), akkor meg az eredeti, originális (O) készítmény jellemzõit alapul véve meg kell felelnem egy kritériumrendszernek. (A hatóanyag mennyisége tök ugyanaz. Tiszta sor.) Ami nagyon leegyszerûsítve abból áll, hogy a generikus gyógyszer beadása után mérhetõ bizonyos értékeket (maximális plazmakoncentráció, az ennek eléréséhez szükséges idõ, és még sorolhatnék egy csomó dolgot) az eredeti gyógyszerrel összehasonlítva az eltérésnek egy konfidencia intervallumba kell beleesnie (asszem általában 0,8-1,25), és ha beleesnek, akkor a két gyógyszer egyenértékûnek lesz kikiáltva. (Azért az érthetõ, hogy kell egy tûréshatárnak lennie.) Ha O gyógyszer maximális szérumszintje 0,8 mg/ml, G gyógyszeré 0,7, akkor egyenértékûek, de lehet, hogy bizonyos egyének számára a 0,7 már a szükséges terápiás szint alatt van. Tehát mondjuk nem éreznek olyan jó (mondjuk vérnyomáscsökkentõ) hatást, mint az eredeti esetében. Ez nem gyakori, de vannak egyéni különbségek.

Ezért vannak emberek, akik nem értik, hogy miért nem jó neki a piros dobozos, pedig asszonta a dokikám, hogy az ugyanaz, csak más dobozban van. Hát pl. ezért.

Ezzel nem akartam lehúzni a tényleg fontos ipari szereplõ generikus gyártókat (fõleg, hogy kis hazánkban sok a generikus gyártás, meghogy igazán tõlük lesz olcsóbb a gyógyszeres terápia), csak rávilágítani akartam a gyógyszeripar egyéb kérdéseire is.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása