Tékozló Homár

Miért gyűjtenek adatot a szervizek?

2007.06.13. 07:42 | jackyll | 10 komment
Yasashi Tanuki hasonlóan gyanús adatgyűjtést tapasztalt, amikor közvéleményét kutatták:
Ugyanez az adatgyűjtős történet történt meg velem egy közvélemény kutatáskor. Szombat délután jött valaki az ajtónk elé egyik vezető piackutató cég nevében majd miután válaszoltam az összes kérdésre arra kért adjam meg a nevet, cimet, telefont. Mivel vonakodtam azzal győzködött, hogy tőle csak azokat a kérdőiveket fogadják el amiken ezek az adatok szereplenek mert a cég csak igy tudja ellenőrizni, hogy az adatfelvevő nem otthon töltötte ki fiktiv adatok alapján a lapot. Utána adot egy névjegykártyát is, hogy tudjam a nevét, ha netán felhivnának a cégtől, hogy lellenőrizzék, hogy ő járt-e nálam. Létezik ilyen?
Zsókától pedig egy betörés utáni zárcsere kapcsán próbáltak adatot gyűjteni, ami különösen hülyén jött ki:
A fenti témával kapcsolatban nekünk is voltak tapasztalataink, bár nem a C&A-vel kapcsolatban. Történ egy sötét délután, hogy betörtek hozzánk (valószinű álkulccsal jöttek be, igy sehol sem volt semmi nyom). Kijött a rendőrség ahogy kell és mint egyetlen bűnjel, elvitték a zárat az bejárati ajtónkból. Mivel zár nélkül nem maradhattunk és este 8 körül már más nem volt nyitva, ezért párom elment a Praktikerbe. Mivel a nagy ijedség közepedte nem emlékezett, hogy milyen zár kell, ezért vett mindjárt két kölünböző fajtát.

Be is szereltük a egyik záratl és másnap visszavittük a megmaradt darabot. Ott közölték velünk, hogy levásárolhatjuk az árát. Kiválasztottunk egy-két dolgot és mentünk az ügyfélszolgálathoz. Ott közölték, hogy csak akkor tudják kicserélik ha megadjuk az adatainkat (név, lakcim). Mondtam a hölgynek, hogy ezt nem szivesen tennék, hiszen pont azért cseréltünk zárat, mert betörtek hozzánk. Most meg adjam meg egy vadidegennek, hogy hol lakom és a két zártipus közül, amit vettünk melyiket akarom visszavinni...

A story vége az lett, hogy meg kellett adnunk az adatainkat... de ellenőrizni nincs joguk, hogy amit mondtam az igaz-e...
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fuxika 2007.06.13. 12:28:24

A hétvégén a Miskolci Praktikerbe ue volt. Nem megfelelő árnyalatú laminált pablót vettem, visszavittem kicseréltetni. Rendben is ment minden, de ráírták a nevet és a lakcímet a lapra. Nem tudom minek. Bár ha azt akarják, hogy pl. később megnézik, hogy amit visszahoztál az mégsem az aminek látszik...
Hopp, micsoda ötlet! Így lehet majd egy kibontatlannak látszó tárgyat valahogy kicserélni egy másikra! Rá se néz senki, hogy milyen, amit visszaviszel...

lizike 2007.06.13. 12:49:58

Yasashi Tanuki
Igen létezik!
Így lehet tudni, hogy valós személy valós véleményét és helyzetét nézik a statisztikák készítésénél. Mit szólnál hozzá, ha a kérdőíveket egy személy töltené ki. Hol tükrözné ez a Magyar valóságot?

Micuir 2007.06.13. 13:22:19

Tényleg van ilyen. Én voltam kérdezőbiztos és leellenőriztek minket. Ezért kellett a név, cím, telefon.

Micuir 2007.06.13. 13:24:29

Miután bejelentkeztem és hozzászóltam, hol lehet kilépni?

moderátor 2007.06.13. 13:39:10

Célszerű megoldás: nemcsak az indexen, hanem az életben is lehet több profilt gyártani...

Manyizga (törölt) 2007.06.13. 13:47:15

A "Hülyeazértnemvagyok" -ban elég volt az irányítószámot bemondani. Nekik nem volt szükséges annál pontosabb lakcím-adat a statisztikájukhoz.

wachaz · http://tvmusor.tv 2007.06.13. 13:54:14

Micuir:
Menj át ide: index.hu/tech/anyadat/ itt bal oldalt van olyan, hogy "Kilépés".


Ami az adatgyűjtést illeti, ez megint a "rendszer szar és csak szarabb lesz" játék. Ezt unalmukba nem vezették volna be:
- valószínüleg voltak visszaélések
- emiatt kell a személyes adat
- ebből sokan majd hamisat fognak megadni
- lesz erre majd telefonos ellenőrzés, vagy személyimásolós okoskodás
- ez több munka a cégnek, ami költség
- növelik az árat
- emóssá válunk mind mer' minden drága.

Nyuli 2007.06.14. 08:40:48

én is voltam kérdezőbiztos. És igen, valóban le is ellenőrzik, hogy ott járt-e (ellenőrző is voltam:) )

Mindig azt hittem, azért kell a címem, ha visszaviszek valamit, hogy kiderüljön, ha notórikus visszacserélő vagyok.

qqri 2007.06.14. 18:40:20

...akkor sem adnám meg a telefonszámom, mert ez általában a "telefonon hűdejó ajánlatot kínálok" cégeknél landol 99%ban. Mindig minden cégnél van egy qrva aki eladja magát és az adatbázist jó pénzért.
Ha meg már becsönget az ajtómon 1 kérdezőbiztos, akkor olvassa már le az utca/házszám/név kombinációt. Vagy nem tud olvasni, csak írni? LOL . Köszi.

zárcsere 2010.06.30. 13:57:26

a legtöbb <a href="http://zarcsere.eu/">zárcsere</a> betörés utána történik de szerintem ritka hogy adatot is meg kell adni
süti beállítások módosítása