Tékozló Homár

Re: Az OEP nem ismeri a saját rendszerét - Az OEP sajtósai is olvassák a Homárt

2007.07.20. 17:03 | szily | 59 komment
Ostoroztuk az OEP-et Laj levele alapján, hogy az Európai Egészségbiztosítási kártyához munkáltatói igazolást kérnek, olyan állapolgártól is, aki ügyfélkapus ügyfél, nemrég kórházben kezelték, az OEP rendszerében tehát nyilvánvalóan bent kell lennie. Olvassák el, hogy látja az ügyet Molnár Barbara, az OEP szóvivője!

Tisztelt Homár, Kedves Laj!

Az OEP nem ismeri a saját rendszerét címen megjelent íráshoz szeretnénk néhány apróságot hozzátenni. Egyben meg is nyugtatnánk a levél íróját, igen az OEP kommunikációs osztályán is olvassák a Tékozló Homárt.

No de! A TAJ kártyához persze, hogy nem kell munkáltatói, ugyanis az alanyi jogon jár minden magyar állampolgárnak – sőt az országban dolgozó külföldieknek is. TAJ számot ugye az újszülöttek is kapnak és hát tőlük nehezen várhatnánk el – sőt ez alapjaiban is jogszabály ellenes is lenne – hogy dolgozzanak. A TAJ szám ugyanis egy egyedi azonosító szám, amely alapján a társadalombiztosító azonosítani tudja az állampolgárokat.

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya viszont csak annak jár aki valamilyen jogviszonnyal rendelkezik. Jogviszony egyik legismertebb formája, ha valaki dolgozik, utána járulékot fizetnek, tehát az illető biztosított. De jogviszonnyal rendelkeznek egyebek között a kiskorúak, a nappali tagozaton tanulók, a gyes-en, gyed-en lévők, az álláskeresési támogatásban részesülők (az a regisztrált munkanélküli, akinek még folyósítják az álláskeresési támogatások valamelyikét), de ide tartoznak a nyugdíjasok is. A kártya kiváltásakor tehát nem kizárólag munkáltatói igazolást kérnek a kollégák, hanem a jogviszonyról való igazolást (pl. tanulónál egy iskolalátogatásit.)

Miért is van erre szükség, amikor az OEP-nek van egy szép nagy adatbázisa.

Idén év elején kezdődött meg Magyarországon a jogviszony ellenőrzés és viszonylag hamar ki is derült, hogy bizony sok probléma van ezen a téren. Ahhoz ugyanis, hogy valaki megjelenjen az OEP adatbázisában a munkáltatónak, az iskolának, vagy az erre illetékes intézménynek, személynek adatot kell szolgáltatnia. Tehát a jogszabályok szerint a munkáltatónak például nem volt elég az adóhatóság felé bejelenteni a munkavállalót és fizetni utána a járulékokat, hanem az OEP felé is volt egy adatszolgáltatási kötelezettsége.

Mivel egészen a közelmúltig senki sem ellenőrizte a jogviszonyt, bizony némi gondok voltak az adatbejelentési fegyelemmel is. Az OEP idén éppen ennek rendezését tűzte, ki egyik fő feladatául. Így viszont megtörténhet, hogy valaki teljesen legálisan tanul, dolgozik vagy nyugdíjas, a mi rendszerünkben még sincs rendezve a jogviszonya. S ha ez a személy Európai Egészségbiztosítási Kártyával felkeresi valamelyik ügyfélszolgálati irodánkat, akkor ott jogviszonyát is köteles ellenőrizni a hivatal. Személyi okmányok rendben, de mondjuk, kiderül, hogy a mi rendszerünk szerint nincs jogviszonya. Ekkor az illető előkapja a munkáltatóit, iskolalátogatásit vagy nyugdíjas igazolványát és be tudja bizonyítani, hogy márpedig neki van jogviszonya, akkor is, ha az OEP rendszerében nem látszik. És akkor az ügyfélnek sem kell még egy napot a kártya kiváltásra fordítania.

Így megy ez.

Molnár Barbara, szóvivő
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mch 2007.07.20. 17:09:47

Korrekt válasz.

(Hányadik...?)

krtek2 2007.07.20. 17:11:47

Ez magyarisztán. Miért kell kétszer adatot szolgáltatni (Apeh és OEP)? Miért nem tudják a szerver egymás közt lerendezni? Miért a zembereket kell szivatni?

krtek2 2007.07.20. 17:13:15

szerver = szervek
Bár a szervek szerverei is odagondolható.

para 2007.07.20. 17:15:54

Ha jól tudom nem lehet összekapcsolni a különböző adatokat az adatvédelmi törvény miatt.

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2007.07.20. 17:16:08

@krtek2: Ők is azt szeretnék, hogy egy helyre kelljen bejelenteni, és onnan az OEP felé automatikus átjelentés történjék. Még nem tartanak ott - és ezzel nincsenek egyedül -, de a szándék nagyon is helyeslendő! :-)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2007.07.20. 17:20:32

@para: Ha pl. (nappali tagozatos) főiskolai/egyetemi hallgató vagy, akkor is van jogviszonyod. (A szóvivő is leírta.) Most folyik a tesztelése az országos hallgatói nyilvántartásnak, melynek egyik automatikus funkciója éppen az lesz, hogy a hallgatók adatai átkerülnek az OEP-hez. De ez nem az adatvédelmi törvény megkerülése, mert ennek így is, úgy is meg kell történnie. De ha már szükség van rá, miért ne legyen automatikus, nem?

krtek2 2007.07.20. 17:22:41

Az adatvédelmi törvény ilyenkor kit véd?
A csalókat nyilván! Hiszen aki becsületes, mindkét helyre ugyanazt az adatot küldené be, tehát feleslegesen dolgoztatják kétszer a szervek.

From Magyarisztán with Love 2007.07.20. 17:22:53

krtek2:kérdezd Péterfait,majd ő megmondja,hogy miért nem lehet összakapcsolni az adatbázisokat! :)
Mellesleg tök szimpatikus a válasz, nem az a "húdemagasanülökénfelettetek" kioktató hangnem,hanem normális elmagyarázza, hogy mi a stájsz...

krtek2 2007.07.20. 17:26:13

Bullshit! Addig jó, amíg zavaros a rendszer, mert úgy könnyebb az oep pénzekből halászni.

Darth Revan 2007.07.20. 17:33:00

Irorszagban az egy szem PPS szam eleg az egeszhez.

From Magyarisztán with Love 2007.07.20. 17:38:02

Én személy szerint nem szeretném,ha az Ape(c)h megtudná, hogy Arubán törtem el a lábam...Munkanélküliből...

Vonatos Flash játék · http://trainhelp.i-host.hu 2007.07.20. 17:45:01

Akkor miért nem akkor kérik az igazolást, ha a rendszerünk szerint nincs bejelentve a tag? Miért hajtják el ellenőrzés nélkül?

Dr Net Elek (törölt) 2007.07.20. 17:47:24

Barbarát minden céghez szóvivönek!

-.-.-.-.- 2007.07.20. 17:52:55

Ingyen Online TV · www.itv.at.hu 2007.07.20. 17:45:01
mert ez így egyszerűbb nekik. hogy nekünk nem? az már lényegtelen...

krtek2 2007.07.20. 17:54:26

Elismerem, a szóvivő válasza korrekt. Csak a rendszer nem, ami mögötte van...

alma 2007.07.20. 18:02:50

Nekem azért úgy tűnt az eredeti levélből, hogy meg sem próbálták megnézni, rendelkezik-e jogviszonnyal és nem csak azok pattantak vissza, akik nem voltak az OEP nyilvántartásában, hanem mindenki. Szóval a módszer az lett volna, ha előbb adminisztrátor megnézi a számtógépet, ha megtalálja a jogviszonyt jó, ha nem akkor felvilágosítást ad, hogy miért kell munkáltatói.

vizsla_barat 2007.07.20. 18:48:30

Mar csak egy kerdes:

a jobaratunk melozik, tfh, a munkaltatoja becsuletes, sot be is jelenti az OEPnek, sot az OEP nyilvantartasaban is szerepel.

NEM EGYSZERUBB LENNE,HA A KISHOLGYEK A SZAMITOGEPBEN ELOSZOR MEGNEZNEK,HOGY A TAG SZEREPEL-E AKTIV NYILVANTARTASSAL ES HA NEM,KERNEK AZ IGAZOLAST?

azert az is erdekes,hogy egy bank meg tudja oldani,hogy havonta ertesitse ugyfeleit a tranzakciokrol,erre az OEP evente sem kepes...

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2007.07.20. 19:05:51

zsír az OEP rendszere...

én sztorim :)

életemben először táppénzen voltam tavaly novemberben... decemberben venném fel a táppénzt, de szók a könyvelő, hogy nem érvényes a TAJszámom :-/

tipli OEP teve ucca... 3 ügyfélszolgálati iroda, mind 3ra kiírva, hogy mivel foglalkoznak... tehát az 1re nem az van kiírva, hogy az egyes irodában mit csinálnak, hanem, hogy a 3ben összesen mit! etc... bemegy... biztonságiőr IQj a mohájét se éri el... tipikus 200cm 140kg 50s IQ... bumba érdektelen tekintet...

mondom mit akarok.. tépjen egy sorszámot... letép... 40+ várakozó! fél óra... állva kivár... odamegy mutatja a TAJkártyát... nézik... 15... pedig itt rendben van! látszik a bejelentett meglóhely... szal legyek kedves tépjek egy másik sorszámot, de most a másik ügyélszolgálaton! tép, 30+ember kivár, megnézik, TÖKÉLETES!

-akkor hol a pénzem?
-hátaztnemtudjuk!
-mondom, akkor az elmúlt pár év általam befizetett TBjét is szeretném visszakapni, hiszen nem létezik a TAJszámom! tessék mondani, nem tűnt fel, hogy nem érvényes TAJszámra havi közel 70e hozzájáruást fizetek (minimál TB duplája)
-ugyan legyen szives átmenni a kimaradt 3 irodába majd ők megnézik!

átmegy, tép, kivár... sikerült egy 20onéves "kispicsához" kerülni... szó szerint! megy a telefonálgatás (mobilon), miközben a mellete lévő hasonló korú kolleganőjével, éppen a hétvégi sztorikat beszélgetik... mi meg csak ülünk és várunk!

végre sorrakerülök... megnézi... TÖKÉLETES!

vagymégsem...

csavarja, tekeri és bingó! az ön TAJ számát 2005ben (később ennek jelentőssége lesz!) technikai okok miatt érvénytelenítették! ZSÍR!

mondom nézze már meg, több mint egy éve be vagyok jelentve az új cégnél ahol dolgozom, látszik is az OEP rendszerében! szal nemakamu, fizetik is.. akkor miért nem érvényes!?

aztőnemtudja...

mondom akkor kérek egy igazolást, hogy érvényes, mert nekem le kell adnom a könyvelőnek, annak meg a TBnek!

telefon össze vissza... megszületik a dolog, mégsem ad igazolást, hanem kapok egy új TBkártyát!

aztmegmia faxnak!?

mondom én kinemfizetem a 2200t, főleg mivel a kártyám pont 1 éves, karcmentes, megkímélt, sosehasznált! Arról nem beszélve, hogy a TAJkártya nem biztonsági okirat, hiszen, még egy nyamvedt sorszám sincsen rajta, szal minek cserélni...


azt mondja, hogy ha most kicseréli, azon a mai dátum lesz, így ez igazolja, hogy a kártya érvényes, hiszen ha nincs a gépben minden rendben, akkor nem adhat új kártyát... illetve érvénytelenség esetén sem állíthat ki újat!

ám legyen!

kártya 2 perc alatt elkészül, jól elcseszte a laminálást, tejfehérlett a felén a műanyag... REMEK!

ez után mondja, megy beszél az osztályvezetővel és majd ő újraaktiválja a számom!

ezwek után bevittem a halálos döfést neki...

-mint tetszik látni tavaly márciusban kaptam a kártyám
- igen!
- azt a kártyát, amihez tartozó TAJszámot, már 2005ben érvénytelenítették Ön szerint!
- igen!?
- áruljamárel, hogyha 2005 óta érvénytelen a TAJszámom, akkor, hogy cserélték ki, itt helyben maguk a kártyámat, hiszen, nem adhatja ki az újat, ha érvénytelen...
- ????

köpni nyelni nem tudott a csaj...

gyorsan ideszúrnám még, hogy 2006. márc 14én voltam náluk, rögtön utána át a déltepsi APEHhez adóigazolvány csere is... 30 nap és küldjük! de meghosszabbítható aszem 60 napig... 1.5 éve nincs adóigazolványom! természetesen az érkeztetett APEH papír megvan! csak xarnak rá...

jesszumpepi (törölt) 2007.07.20. 19:22:32

És pluszpont Barbarának,mert olvasta a nemrég elhunyt Kurt Vonnegutot.(Így megy ez.)

j311 2007.07.20. 19:40:40

Kedves Barbara,

Ez tök jó...
De ha a munkáltatói azért kell, hogy hátha nincs benne az adatbázisban a munkaviszony, akkor miért ezzel a papírral kezdik? Lehet, hogy nem is lenne is rá szükség...

Mert így lehet a legkönnyebben és leggyorsabban megszabadulni az ügyfelektől?

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.07.20. 21:44:33

Csatlakozva Jesszumpepi hozzászólásához, morbidizáljuk egy kissé ezt a dolgot. Tehát az Így megy ez valóban az egyik Vonnegut könyvben szerepel, és mindig olyankor hangzik el, amikor meghal valaki.
Értik ugye? OEP - Így megy ez...
Kedves Laj! Én a helyedben elkezdenék aggódni. Aggodalmam akkor hágna a tetőfokára, amikor hazatérvén azt tapasztalnám, hogy az egyik ablak be van törve, a szobában ott hever egy féltégla egy papírcetlivel, amire azt írták, hogy: "Ez igazán nem volt szép dolog!"

Nem mellesleg Vonnegut emléknapot minden évben!!!

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.07.20. 21:53:53

No, most pont az a könyv nincs a közelemben, de szerintem ez az 'Ötös számú vágóhíd'-ból van.
Értik ugye? OEP - vágóhíd.

Viszont korrekt válasz, inkább elfogadható, mint Karoláé.

Zaklató_Panda 2007.07.20. 21:58:12

Le kell tépni az ajtajukat.
Egyébként az engem is roppant mód érdekelne, hogy miért nem nézik meg először a rendszerüket és miért nem csak akkor kérnek igazolást, ha nem stimmel valami? MIÉRT? Kedves Molnár Barbara, miért?

jesszumpepi (törölt) 2007.07.20. 22:11:32

Valóban az ötös számú vágóhíd visszatérő mondata ez.

ducas 2007.07.20. 22:46:36

A Macsakbölcsőben van ez a mondat...
Molnár Barbara! Neked meg a jó kurva anyádat!

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.07.20. 22:50:36

Ducas!
A Macskabölcsőben biztos nem, mert azt éppen most olvasom (már megint).

Macskabölcsőben Bokonon van!
Nyomjuk össze talpainkat!

hivatásos naplopó 2007.07.20. 23:27:24

RosszQtya - apeh kartya szempontjabol en is igy allok, penz befizetve, adatok leadva. munkahely szerencsere pofira elhitte az adoszamom es fizetem az allam jussat. elvagyok en meg 1 kartya nelkul legalabb nem hagyom el megint. ha vmi ellenor kerdi, hogy miert nincs akkor meg a kepebe tolom a papiromat, hogy en biza 2005 novembereben leadtam mindent es ok nem kuldik, menjen szepen az illetekes igazgatosagomra reklamalni...

jesszumpepi (törölt) 2007.07.21. 07:05:36

ducas


A Macskabölcsőben biztos,hogy nincs,mert azt én még nem olvastam.

patikus 2007.07.21. 10:18:42

Molnár Barbara teljesen korrekt, asszemegy kicsitbele is szerettem...
Nemtehet róla szegény, hogy az OEP egy rohadt szar intézmény. De sebaj,hamarosan Kókáék úgyis szétverik/szétlopják az egészet.

p.nyúl 2007.07.21. 12:55:59

"Hát így megy ez": Ötös számú vágóhíd!

p.nyúl 2007.07.21. 13:01:07

Ötös számú vágóhíd

Secnir 2007.07.21. 13:58:50

...dögmeleg van vazze...

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2007.07.21. 14:34:48

Felhívtam ma a t-onlinet, mert nem volt net:) Mikor az ügyfélazonosítóhoz értünk, mondtam, hogy "kéremszépen, nekem az nincs, me elhagytam" Akkor a kollega mondta, hogy így nem tud segíteni, mert "ügyfélbiztonsági adatokat sért". Hát fene egye meg, megértem:) De múltkor, amikor ugyan így hívtam Őket, csak díjcsomagot akartam válltani (PLUSZ PÉNZÉRT) akkor teljesen lesz**ták hogy van-e jelszavam vagy nincs nem kérték a kódot:) Most akkor hogy is van?:)

ropile 2007.07.21. 15:53:55

Ugypersze felmerult bennem valami ezzel az OEP -es valasszal,
a) csinaltak egy listat a haziorvosoknak, amiben a TAJ szamok melle oairjak, hogy nincs biztositasa, nem dolgozik, tudomisen...
b) konyorgom, dolgozom, havonta nagyon sok penzt fizetek az OEP -nek, dogoljenek mar meg az ilyen valasszal
c) Tisztelt Molnár Barbara, bizom benne, ezt is olvasta...

a befizetett ado / vizitdij, egyeb miatt, nem joggal varhatnank el Onoktol, hogy legalabb dolgozni probaljanak, vagy ennek a latszatat hitessek el velunk - onoknek koszonhetoen koran- halandokkal?

renugard 2007.07.21. 16:28:03

Barbi bazzeg, akkor használjátok a kurva rendszereteket és ne oktassatok ki mindenkit, hogy milyen faszán csináljátok, mert amúgy meg nem.

birdito 2007.07.21. 17:39:13

Harmincnyolcadik!


Nem tudom mé vár mindenki arra, hogy flottul menjenek a dolgok. Magyarba vagyunk, nem nyugaton. Megmondták, akinek nem tetszik el lehet menni (jövő héten indulok).
Amúgy legalább valami elkezdett történni, (gyanítom még legalább 17 év mire be is fejeződik, de ez már egy másik story)

Egyébként jogos, hogy mindenkitől elkérik a papírost, mert olvastam már olyat is, hogy ugyan benne volt az OEP rendszerben a csóka, de a 10 évvel ezelőtti munkahelye, ami már régen megszűnt, és azóta már a 3. munkahelyén dolgozik. Így legalább azt is tisztázni lehet, hogy ki hol dolgozik).

A rendszerek összeköttetése nyilvánvaló, hogy évtiezedeken belül meglesz, addig pedig még sokat fogunk szívni, hisz ahogy említettem, Magyarhonban vagyunk, nem nyugaton...

Lajszlo 2007.07.21. 17:56:44

Akkor már én is ideírom az OEP-es sztorimat, hátha Barbara asszony olvassa... az elektronikus ügyfélkapun (www.magyarorszag.hu) az ember elvileg le tudja ellenőrizni, hogy van-e jogviszonya. Na, nekem ott egy üres oldal jön be. Levél OEP-nek, két hónap után egymondatos válasz: "önnek van jogviszonya". Hosszas telefonálgatással sikerül elérnem egy ügyintézőt, mondom, én nem arra voltam kíváncsi, hogy van-e jogviszonyom (azt tudtam), hanem hogy miért nem látszik a gépben... beüti a TAJ-számomat, aszongya nála megjelennek az adatok. Semmiféle megnyugtató választ nem tudott adni arra, hogy akkor én miért egy üres listát kapok. Legzavarbaejtőbb érve az volt, hogy az az adatbázis, amit ő az OEP gépén lát, az nem ugyanaz, mint amit én magyarorszag.hu-n kapok. (?!?) "De nyugodjak meg, ebből nekem semmiféle hátrányom nem származhat". Mondhatom, nagyon megnyugodtam... Épp azért szerettem volna írásos választ, hogy ez papíron is meglegyen, mert az ő telefonos mentegetőzésére hiába hivatkozok majd, ha mondjuk januártól nem akar ellátni az orvos, vagy ilyesmi... nekem mindenesetre gőzöm sincs már, hogy hányféle nyilvántartás van, és vajon melyiket látja az orvos, ha bemegyek hozzá (vagy a megyei OEP-es, ha bemegyek hozzá Európai Egézségbiztosítási Kártyáért...)

P.S.: Ja, a jelenlegi kártyámon az áll, hogy "Lejárat dátuma: 11/9/2007." Kedves Barbara, egy magyar nyelvű igazolványon nem lehetne esetleg magyarul írni a dátumot? Most hogy találjam ki, hogy szeptemberben vagy novemberben jár-e le??

pumpalini 2007.07.22. 01:04:26

Kedves Lajszlo!

Az EU Kártya adattartalma egységes minden tagállamban, így mindenhol ua. a dátum formátuma, adamezők helye...

Üdv:
Pumpalini

2007.07.22. 02:34:28

Si tacuisses, philosophus mansisses.

nudlee 2007.07.22. 06:54:25

Hááháá
Tényleg összekapcsolhatnák az adatbázisokat...
Akkor végre tényleg lenne "egyablakos ügyintézés". Ma még csak a postán van ;)

Szimpatikus válasz, nekem tetszik :)
Ez nem a : "Mit gondol jóember, olvasta a papíron, hogy személyi/taj/munkáltatói, akkor meg mit ugrál." stílus.

Captain Crash 2007.07.22. 10:39:02

"Ekkor az illető előkapja a munkáltatóit..." Azt bírom ebben az országban, hogy emberek azt hiszik, hogy minden embernél legalább 20 munkáltatói igazolás és miegyéb lapul, sőt el tudom képzelni, hogy annak az embernek a fejében, - Kedves Barbara - aki ezt így gondolja az is megfordul, hogy talán még egy fénymásolót, nyomtatót és egy kisebb méretű laptopot is eldugott magánál.

Hogy kicsit vicces fordulattal éljek, hány mosógép van a kezemben?!

Captain Crash 2007.07.22. 10:49:36

Az pedig egy igen érdekes kérdés, hogy ha én elmulasztom az adatszolgáltatási kötelezettségemet, akkor azért engem felelősségre vonnak, ellenben, ha a munkáltató teszi ezt, akkor miért a munkavállalónak kell kanosszát járnia?

Szil-Ka 2007.07.22. 15:09:00

Olyan cuki ez az OEP. Egy egyetem TO-ján dolgozom, s van olyan hallgató (nem is egy!), akit már vagy háromszor kellett lejelentenünk nekik, mert valamiért nem bírnak bekerülni ezek a hallgatók a nagy OEP rendszerbe...

Persze, kennek mindent az adatszolgáltatókra (iskolák, munkáltatók), de arról sunyítanak, hogy náluk is akad bőven számítástechnikai malőr...

Coramonde · http://blog.coramonde.hu 2007.07.22. 20:01:50

Ha én "háztartásbeli" vagyok, akkor a férjemtől kérhetem a munkáltatói igazolást? :))))

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.07.22. 22:44:57

Coramonde !
Egyszerűbb, ha indítványozod a benyújtását illeték- és adómentesen, és 30 napos, egyszer meghosszabbított, a fellebbezési lehetőség miatt újabb 30 nappal halsztott, majd másodfokon 180 napos eljárási idő, tehát kétszázhetven egynehány nap alatt, ami sokkal kevesebb is lehet (de az nem előnyös), vagy kicsivel több, biztosítotti jogviszonyod feléled és 3 évig meg is marad. (GyES)

Coramonde · http://blog.coramonde.hu 2007.07.22. 23:50:11

Lehet, hogy szöszi vagyok, de ezt most nem értem. O_O

Röviden a helyzet: mikor megszűnt a munkahelyem (kb 6-7 éve), úgy döntöttünk a férjemmel, hogy jobb nekem itthon - elég súlyos meló a 3 gyerek nevelgetése + háztartás.
2007. március 31.-én változtak a TB környékén a dolgok. Böcsületesen bejelentkeztem az APEH-nál és szépen fizetgetjük a kis sárga csekkeket.
Tehát az én biztosítási jogviszonyomat max. azzal tudom bizonyítani, hogy viszem a cetliket magammal, ha épp szükség van rá. :)
Ha automatice munkáltatói igazolást keresnek rajtam, akkor kérhetem a panaszkönyvet? :P
******
Nah, a törvény:
"2007. március 31-éig élt a törvény azon előírása, mely szerint a biztosított, vagy az ellátásra jogosult személy eltartott közeli hozzátartója – eltartotti minősége alapján – igénybe vehette az egészségügyi szolgáltatásokat. Ilyen alapon mehetett orvoshoz például az iskoláit befejező olyan fiatal is, akit – mivel elhelyezkedni nem tudott – továbbra is szülei tartanak el, vagy a munkaviszonyban álló magánszemély munkanélkülivé váló házastársa, aki semmilyen pénzbeli juttatásban nem részesült.

2007. április 1-jétől azonban módosult az előírás, és ennek következtében az eltartott közeli hozzátartók ellátásra való jogosultsága megszűnt. Nekik a minimálbér alapján 9 százalékos mértékű úgynevezett egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük ahhoz, hogy az egészségügyi ellátó rendszert igénybe vehessék."

Dr Kangörény 2007.07.23. 07:39:20

Nem ellenőrizte senki???? Baszki ellenőr voltam a tb-nél, és ez volt az egyik ellenőrzött terület.
Nem az ellenőrzéssel volt a baj, hanem azzal a szar nyilvántartással, amibe nem kerültek be az adatok, mert a cégek 99 %-a szabályosan jelentett mindenkit.
Mellesleg annak van igaza, aki azt írta, hogy először meg kéne nézni a gépen és ha az szerint nincs biztosítása a kuncsaftnak, akkor elszalajtani azért, nem pedig kapásból küldözgetni.

Majmász Gedeon 2007.07.23. 10:40:54

Barbarának elég lett volna egy sokkal rövidebb levelet írnia, mert ebben egyrészt sok felesleges dolog van, másrészt tele van böszme helyesírási hibával.

Mondjuk ennyit:
Az Európai Egészségbiztosítási Kártyához azért kell munkáltatói igazolás, mert ha a rendszerben nem található az ügyfél jogosultsága, akkor nem kell elküldeni külön azért, hogy szerezzen be egyet.
Na jó, még annyit hozzá lehetne tenni, hogy ez nem alanyi jogon jár, hanem biztosítási jogviszony alapján, ugye.

Almaspite 2007.07.23. 11:57:41

Szerintem Lajszlonak van igaza azzal a dátum-formátummal, mert jobb helyeken odaírják a dátum alá, hogy éééé-hh-nn. Vagy hh-nn-éééé, így egybecsengene más EU tagállam formátumával. Én csak tudni szeretném, hogy melyik szám jeöli a hónapot és melyik az évet. Fenntartom magamnak a jogot, hogy ne kelljen fejből tudnom az EEK rovatainak és a rovatokban az adatok felépítésének pontos rekordképletét. Ha oda lenne írva alá, ezzel a huszárvágással ki lenne küszöbölve ez a porbléma. Ugyebár abból kell kiindulni, hogy rajtunk kívül mindenki más hülye... (Ennél már csak az lenne jobb, ha az év is két helyiértéken lenne feltűntetve...)

trolipotlo 2007.07.23. 13:24:16

...például átvenni azt a dátumozási formát, amit az útlevelekben használnak, ugye. Node mér is kéne egy működő megoldást használni ugyanazon a problématerületen, ugye.

Kisgenyó 2007.07.23. 14:46:55

no comprende! a mai napig nem tudom feldolgozni hogy a biztosítottságom miért függ a munkaviszonyomtól? nem mindegy hogy miből fizetem ki az ellátásomat? és ha csak egy milliomos vagyok akinek nincs kedve dolgozni, akkor akár itthon akár külföldön kiraknak a kórház bejárata elé mert nem vagyok sehova bejelentve minimál bérre? ilyen sehol a világon nincs hogy munkához kötik az EÜ ellátást!!!

egy dolgozó állampolgár

borsika 2007.07.23. 16:01:23

megint egy kis mellébeszélés: ha valkinek munkáltatója fizet is meg beis jelentett az OEP nél akkor minek az igazolás? nem lenne egyszerűbb előbb ott megnézni, és csak akkor kellene igazolás kérni, ha valami nem stimmel. A Molnár Barbara hozzá állását tanítani lehetne a hivatalnokoknak: Hogyan kamuzzuk le az ügyfelet? címú kurzust javasolnám.
Nem elég hogy hülyék, de még meg is magyarázzák.

Laj 2007.07.23. 20:10:03

Kedves Barbara!

Köszönöm szépne válaszát, csak sajnos egy ponton sántít a magyarázat, ugyanis az ügyintéző meg se próbálta a személyes adatok alapján ellenőrízni a biztosítottság státuszát.

Majmász Gedeon 2007.07.24. 11:20:43

nem ellenőrízni, hanem ellenőrizni!

RIO 2007.07.25. 02:48:03

:DD
barbara, hát mit mondjak. a kurva anyádat nem szidom, csuklik vszinleg eleget, de tenmagad tényleg hétpróbás ribanc lehetsz. csakúgy mint minden szóvivő. VIP-nek is csak a legalja áll, de aki aprópénzért (hm, le mered írni mennyit viszel haza havonta? ;)) mossa a szart a nagyemberek dúlása után, azt valóban nem lehet hova minősíteni. (index.hu, finomutalásféleképpen...)

Mátészalka 2007.07.26. 19:11:40

En forditva jartam.
Kulfoldi munkavallalas elott erdeklodtem, hogy jo-e a kartya, mondtak, ha mar biztos munkara megyek ki, akkor minek, ugyis vissza kellene adni. Kesobb megis ugy alakult, hogy lett kartyam (kivaltottam par nappal a kulfoldi munka kezdete utan). Munkaltatoi nem kellett, mert a munkahelyem TB kifizeto hely. A Magyarorszag.hu szerint pedig mind a mai napig ervenyes biztositassal rendelkezem.
süti beállítások módosítása