Tékozló Homár

És az Auchan tovább hazudik az árakról

2007.11.22. 00:04 | szily | 127 komment

Nézőpont kérdése, hogy fantasztikus, vagy teljesen természetes, hogy egy kereskedő, miután több tízmillióra büntették azért, mert az akciós kiadványaiban szinte csak az oldalszám igaz, mindenfajta zökkenő nélkül folytassa a trükközést. István kétszer egymás után ment el kompakt fénycsőért az Auchanba, ezért csak kétszer fordult elő vele, hogy a füzetben árengedményesnek hirdetett terméket teljes áron számlázták neki. Hány vásárlóval csinálhatják ezt meg országszerte? Hát nyilván sokkal. Vérbő átverés a hajtás után.

Örömmel olvastam nálad az "Auchan, Cora, Metro: 80 millióért hazudtak" cimű irásodban, hogy az emlitett cégeket jól megbüntették a reklámkiadványaikban rendszeresen előforduló megtévesztések, "nyomdahibák :-)" miatt. Sajnos a minap az Auchanban számomra bebizonyosodott, hogy túl kicsi volt a büntetés. A lényeg, hogy november 14-én az akciós újságban kedvező áron (790 Ft-ért) találtam Philips kompakt fénycsövet. Szükségem volt 5 darabra, de mire a pénztárhoz értem, 899 Ft-ra emelkedett az áruk. A vevőszolgálatnál szó nélkül visszafizették az 5*109 Ft különbözetet.

Az most egy külön történet, hogy a fogyasztó megtévesztésének minősül-e ha nagy betűkkel 8 éves élettartammal hirdetjük a terméket, de kis  betűkkel aláirjuk egy nemzetközi szabvány számát, amelynek utánanézve kiderül, hogy a 8 év csak akkor 8 év, ha napi kb. 3 óránál nem világitunk többet. Valamint ez a 8 éves élettartammal hirdetett termék miért megy tönkre 8 óra alatt?

Summa summarum egy próbát megér kicseréltetni. November 17-én a vevőszolgálatos hölgy közli, hogy izzót nem cserélnek. Mondom, hogy ez nem izzó, ez kompakt fénycső. Sajnos azt sem cserélnek. No mindegy veszek egy másikat. Hóközép elmúlt új akciós kiadvány van érvényben. Most a változatosság kedvéért a GE kompakt fénycsöve akciós. A kiadvány szerint 599 Ft. Mire a pénztárhoz érek, hiperinflációs áremelkedéssel 1199 Ft-ra nő az ára. Újabb "nyomdahiba"? Most a vevőszolgálat sem volt annyira rugalmas. Kb. 25 percbe, 3 telefonhivásba és egy osztályos kolléga segitségére volt szükség ahhoz, hogy kideritsék, hogy az akciós kiadványban szereplő fénykép valóban azonos a megvásárolt termékkel. A 600 Ft különbözetet csak ezek után fizették vissza.

Szerintem minden hónapban megérdemelnének 80 milla büntetést egészen addig, amig be nem fejezik ezt a gyakorlatot.

István

U.i.: Tudtátok, hogy az Auchanban a celluxszal összeragasztott és külön vonalkóddal ellátott 2+1 ajándék tipusú termékek darabára néha jelentősen több, mint csak 1 db terméknek az ára?
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

handras 2007.11.22. 08:31:09

Én csak azt nem értem, hogy miért csökken a leadott fény teljesítménük rohamosan? Még ha új korában igaz is lehet, a rányomtatott táblázat, hogy egy 11W-os fénycső= 60W-os izzóval (?), hogy fél év mulva nem látok vele az biztos.

Az unió kivonja a forgalomból a normál izzókat. Mit teszünk pl. a WC-be? Mire ez elég fényt ad össze is hugyozhatom magam....

hhh. 2007.11.22. 08:31:44

a reklám ereje...
azért becsülendő a kitartás, ha már egyszer 8 óra alatt kiégett, és felárral adták el nekem, akkor ugyanott venni MÉÉÉÉG...
tecsó, osam, elmennek a p*c*áb*

nudlee 2007.11.22. 08:32:33

Ja múltkor én a Reál élelmiszer boltban vettem "akciós" kaját, 118 Ft. volt a polcon, a gép meg 138 Ft-ot írt. Én mindig megbeszélem a dolgot.

Ugyanígy, minden alkalommal visszavitetem a rossz kaját az étteremben, a zöldségesnél visszapakoltatom a nyomott gyümiket, stb.

De ez mind energia. Szánalmas, hogy mindig résen kell lenni, mintha mindenhol tolvaj csalók leselkednének rám, pedig csak vásárolok.

Secnir 2007.11.22. 08:36:21

handras:
én a WC-be cselből vettem 2 db LED-es izzót. elég fényt ad a benti munkálatokhoz, 2,4 wattot fogyaszt a két izzó, és a fényereje megfelel egy 60W-os izzónak.
jah, az élettartama 15.000 munkaóra.
és nem folyik ki tőle a szemem, mint a neontól (gondolom másnak is van ilyen szemproblémája nemcsak nekem)
most azon dolgozom, hogy a konyhát is beterítsem ilyen izzókkal. drága, de egy darabig elég lesz.

Polli80 2007.11.22. 08:41:49

/A mai nappal ünnepélyesen megkezdve komment-pályafutásomat/
Prológusként csak annyi, hogy nem mondhatom el senkinek, hát elmondom mindenkinek...
Szerintetek kivel fizettetik meg a büntetést???...
Az egységcsomagokról pedig csak annyit, hogy én már CSAK a "kg, stb..." árat nézem. Viszont most hogy így mondod LAyosh, a túrórudit bebuktam múltkor, már csak a pöttyös járt e fejemben és tulok egységcsomag-fogyasztó voltam...

Polli80 2007.11.22. 08:50:45

A legvicsesebb az, hogy mindig "hátálmász nágy ákcijó ván", az eredeti ár (amit mindig áthúznak a flyerben/újságban) nemegyszer irreálisan magasabb, mint a pillanatnyi akciós ár. A bibi csak ott van, hogy az eredeti ár már lehet 100 éves, fogy.törv. szerint viszont mindez szabályos (?), multik s**gnyalásának újabb bizonyítéka.

Perillustris 2007.11.22. 08:50:48

Elhanyagolhato a tudatos vasarlok aranya a osszes vasarlo szamahoz viszonyitva. A napi tobbszaz millios forgalom kitermeli a buntetest, sot, valoszinuleg meg igy is jobban jarnak. Ha nem igy lenne, nem lenne ilyen.

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2007.11.22. 08:55:27

Mikortól megy ki a divatból a hagyományos égő? Akkor előtte betárazás hegyek. Az új fajták olyan rohadt drágák, hogy a takarékosságért extra pénzt kell fizetni.

Én azt gondolom, hogy az új normáknak megfelelő gyártó kap valamiféle támogatást. Ezután extra haszonnal értékesít. Mi meg ráfizetünk.

polli80: üdv a fedélzeten

aranyhaj.blogspot.com 2007.11.22. 08:58:58

Az energiatakarékos izzó viszont jóval tovább tart, és hosszú távon olcsóbb.

aranyhaj.blogspot.com

Secnir 2007.11.22. 08:59:08

andrei
nem kell extra pénztet fizetni.
komoly levezetéseket folytattam xcelben, hogy kiderítsem, valóban olcsóbbak-e a pl. a LED-es izzók.
igen, az.
és neked is megtakarítás, nemcsak a forgalmazó/gyártó duónak

Ignác 2007.11.22. 09:01:46

Ez valóban sokszor így van, de elfogadhatod a nyomdahibát, mert szónélkül a reklamációnál rendezik a különbözetet. Többször vettem ezt is azt is és otthon derült ki, hogy minőségi problémám van. Visszavittem szónélkül cserélték. Nem kellett sehová küldeni, nem kellett megelőlegezni a bevizsgálási díjat. Ekkora forgalom mellett a tévedés is több. Ha nem tetszik menj a kiskereskedelembe, ahol minimum 40%-al drágább minden. Vegyél kenyeret, péksüteményt, zöldséget, déligyümölcsöt, tejterméket stb, stb.

asdf 2007.11.22. 09:14:24

"de kis betűkkel aláirjuk egy nemzetközi szabvány számát, amelynek utánanézve kiderül, hogy a 8 év csak akkor 8 év, ha napi kb. 3 óránál nem világitunk többet."

Ahogy en tudom, nem kevesebbet kell vilagitani napi 3 oranal, hanem _tobbet_. Nemszeresse a ki-be kapcsolgatast. Amugy szep meg jo, hogy sporoljunk itt a kompakt fenycsovel, csak nemelyiknek -termeszetesen az olcsobb kategoriabol- olyan katasztrofalis szine van, hogy gyartani nem lenne szabad.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2007.11.22. 09:18:33

Ha jól emlékszem, 2011 után már nem lehet gyártani sehol hagyományos égőt. kompakt fénycsőből is van olcsóbb, persze kisebb élettartammal. Menj az Ikea-ba...

Vad.Korte (törölt) 2007.11.22. 09:44:54

Még mindig pénzüknél vannak _vastagon_, ha tízből kettő visszakéri a pénzt. Ugyebár azt a pénzt, amit oda se kellett volna adni. Ha csak otthon veszem észre a stiklit, már nem biztos, hogy kocsiba ülök párszáz forintért. Nem azért, mert nem számít, hanem mert nem éri meg a fáradságot.

Az ember meg azért jár ezekbe az üzletekbe, mert hát hova máshova menjek? A kiskereskedők sajnos nem tartanak mindent, mehetnék 4-5 üzletbe kajáért, kompakt fénycsőért, nyers húsért, zöldségért. A baj az, hogy ezek a szupermarketek nem élnek, hanem visszaélnek a helyzetükkel, és a vevőkével.

fullerg 2007.11.22. 09:45:18

Kedves tudatos vásárlók! Egy kicsit gondolkodni kellene! Bemennek a multihoz és panaszkodnak, hogy milyen a kiszolgálás (többnyire semmilyen..) Bemennek a kiskereskedőhöz és a multihoz mérik az árakat. Elég nagy hiba! A kiskereskedő, szakkereskedő a saját tudását felhasználva segít, tanácsot ad, neki a vásárló a fontos! A multi a mennyiségre megy, a kiskereskedő a minőségre. Mindenki eldöntheti, neki mi a fontosabb, ezek alapján mérlegeljen.

Secnir 2007.11.22. 09:47:58

Fedor:
rosszul emléxel: kínában lehet

-putyin- 2007.11.22. 09:51:51

Remek, akkor ez a megoldás. Büntetni keményen. Amúgy is gombokért dolgoztatják az embereket az összes ilyen bevásárlóközpontban, legalább kevesebbet síbolnak el...

lastman 2007.11.22. 09:56:37

Ha hosszú élettartamú égőt vesz majd mindenki, és ne adj uram 10 évig nem ég ki senkinél, akkor mi van? 10 évre leáll a gyár? Melyik az a barom gyártó, aki valóban olyan égőt gyárt, ami nem ég ki hamar?
Ez olyan, mint az Amway csodacuccok, hogy drága de keveset kell használni :)
Megkérdeztem anno a kereskedőtől, hohgy abban mi a jó neki, ha eccer drágáért veszek tőle cuccot, amit évekig használhatko,és ezek után évekig nem is hall rólam? Másnap visszaadta az ipart :))))))))))))

carppy 2007.11.22. 10:03:50

Tortenetem az Auchanban: En szobakerekpart vettem naluk, volt egy jonak tuno darab 17990-ert kiteve, volt is belole, felkaptam, irany a penztar. Kiderult, hogy 24990 van a gepben, mondtam, hogy kosz, ennyiert nem. A penztaros hozzatette, biztos rosszat hoztam el. Elmentem a vevoszolgalatra, hogy akkor most ez mi? Mint ott kiderult, akcios termekrol van szo, aminek masnaptol 24990 az ara. Kb este 8kor tortent ez, amikor mar masnapi arak voltak a gepben (miert nem lehet ejszaka atallitani, masreszt egy komolyabb szamlazo programba be lehet allitani akcios idoszakot, amit a gep automatikusan kezel az aktualis datum alapjan). Mondtak vegyem meg, aztan majd visszaadjak a penzt az vevoszolgalatnal. Mi van ha nincs nalam annyi penz? Vagy, ha hitelkartyaval fizetek, akkor szivhatok a kamatok miatt? Vagy, ha afa-s szamlat kerek a 24990-rol mielott visszakerem a kulonbozetet? Eleg aggalyos az eljarasuk ilyen esetekben. Vegul megvettem es visszaadtak a penzt, de szerencsere nem hitelkartyam van es nem kell kamatokat fizetnem a 7 ezer forinttal tobb penzert...

Vad.Korte (törölt) 2007.11.22. 10:07:22

gfuller, én négy gyereket etetek, itatok, ruházok, szórakoztatok, mosdatok, kényeztetek, sportoltatok, ésatöbbi. Egyszer gyere le velem a SPAR-ba (oda járok, mert az van közel), segíts megmozdítani a kocsit. Aztán számoljunk együtt, mennyi _plusz_ időbe és pénzbe kerülne mindazt a sok szart megvenni 5 helyen.

A kiskereskedők szakértelméről és kedvességéről meg megvan a magam tapasztalata és az alapján a véleményem. Korántsem olyan rózsás a helyzet, még akkor se, ha én külső kerületben lakom, ahol még megvan a kisvárosi hangulat. Nem mellesleg ezt a különbséget busásan megfizeted...

Vad.Korte (törölt) 2007.11.22. 10:08:58

gykarpat, ugyanaz a trükk. Nem mindenki veszi észre, nem mindenki megy vissza. Te éppen igen, mert egy tételt vettél, sokezer a különbség.

májgeriberi 2007.11.22. 10:09:56

80 misis bünti az kevés, ilyen átverésekkel 1 hónap alatt behozzák a lemaradást!

fullerg 2007.11.22. 10:15:17

Vad.Körte

Minden tiszteletem a tiéd... Négy gyermeket vállalni nem semmi.
Nekem "csak" kettő van. Persze igazad van, nem mindenhol igaz a fenti állításom, de azért vannak olyan helyek is ahol igen. Legalábbis erről kellene szólnia..

WerePet 2007.11.22. 10:22:29

Ma reggel a Baumax-x-ban. Szemeteskuka, 4991 Ft-nak volt kiírva, 65xx Ft-ot fizettünk érte. Én átsiklottam volna felette, de a feleségem észrevettem. Irány a vevőszolgálat (de előtt saját szakállra vissza, lefényképezni az árat, biztos ami biztos.) Visszamentek, megnézték, igazat adtak (a maradék egy kukát levették az árral együtt), és szó nélkül fisszafizették.
Piros pont: ismerték a szabályt
Fekete pont: hibás árazás

ginkgo 2007.11.22. 10:43:54

Egyetértek azzal, aki azt mondja ne a hipermarketbe járj. Én szinte mindent szaküzletben vásárolok, főleg a tartós fogyasztási cikkeket, eszembe nem jutna hűtőt v. ami még rosszabb számítógépet venni a corában. Persze van, akinek az számít, hogy olcsó az ár, ami ki van írva.

A kajavásárlásról meg annyit, hogy inkább a hentes mint a tesco v. auchan husi fóliázva a pultból, a Corában meg 1 fillérrel nem olcsóbb, amit a hentespultban választhatsz, mintha a henteshez járnál a sarokra. A másik, hogy nem igazán van nagyobb méretű élelmiszerüzlet magyar kézben én a Kaiserst preferálom mert ott sose volt minőségi vagy árképzési problémám, igaz az árak pár forinttal magasabbak, mint a hipermarketekben, de szerintem megéri. Sajnos a CBA hálózat kicsit sárgább meg savanyúbb, de legalább a mienk.

eszembejutottvalami 2007.11.22. 10:45:32

Olyan "szerencsém" van hogy munkahelyemre jövet (menet) a Tesco, Lidl, Euro one (minden 270Ft vagy annak többszöröse)Jysk (bútor-háztartás) útbaesik. Úgyhogy néhány éve napi látogatójuk vagyok a multiknak.Tudom az akciókat, ismerem a trükköket próbálok résen lenni de egyre inkább úgy tűnik belefáradok az örökös cserékbe,reklamációkba bizonygatásokba. Pl: ha akciós a zsemle (mint most a Tescóba) ehetetlen xar, bár amúgy is,ha akciós a gyümölcs délután már nem lehet kapni,ha meg nem akciós a termék másnap-harmadnap a másik boltban látom sokkal olcsóbban.A nagy árkartell már működik nem tudsz kifogni rajtuk. Pár éve mikor a Tesco után megnyílt a Lidl rendszeresen láttam a Tesco dolgozóit a Lidl-ben árakat jegyzetelni.Az elmúlt két-három évben néhány termékük ára 200%-al is nőtt.Ha bemegyek egy falusi boltba az árak horrorisztikusak a nagyokhoz képest. Akkor most hol vásároljak???

optipista 2007.11.22. 10:56:16

Én egyszer (original) becsomagolt terméket vettem az Auchanban 1000 huf helyett 1800-ért. Vevőszolgálaton nem adták vissza az árát. A panaszkönyv nem volt lepecsételve. A fogyasztóvédelemnek is írtam, ők azt mondták le volt pecsételve. Havi sokmilliárdos forgalom mellett majd pont Magyarországon nem lehet elsimítani dolgokat, ugye. Ez a 80 milliós büntetés nekünk sok, nekik semmi és úgyis mi fizetjük meg, ilyen módszerekkel. Viszont ha mindenki visszamegy raklapnyi szart vásárolni, akkor ne csodálkozzunk, hogy nem történik semmi. Én biztos nem megyek többet.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2007.11.22. 11:04:46

Vásárlás közben rendszeresen használom a kihelyezett árellenőrző vonalkód olvasókat. Ha az nem annyit ír ki, mint amennyit én szeretnék, megy vissza a cucc a sittbe.
A kasszánál ismételten figyelem a kijelzőt (hátha a közben változtatnak árat), ha nem stimmel, marad a boltban a cucc.
Ja, az Ósanba nem járok, mert az a legnagyobb lehúzó üzlet.

renesis 2007.11.22. 11:08:12

egyszerűen nem értem, hogy lehet rosszul kiirni az árakat , vagy szándékos a tévedés vagy nagy a káosz. Amúgy a kiskereskedők ugyanúgy átbasszák az embert.
Szomorú, hogy az ember vásárolni se tud nyugodtan, mert azt kell néznie, hol verik át.
Ja a Praktikerben vettem padló alátétet, az eladó lusta volt levágni akkorát amekkora kellett így az egészet odaadta,a kért mennyiség árában. :) igaz akkora mennyiség maradt volna, hogy a kutya se vette volna meg

Vad.Korte (törölt) 2007.11.22. 11:15:18

gfuller, nem azrt írtam meg a ngy gyerekemet, higy magamat fnyezzem, hanem inkább azért, hogy lássátok, nem azért mennek az emberek a szupermarketbe, mert elvetemültek, hanem mert így praktikus és olcsó. Cxseréb vállaljuk az embertelenséget, az átcseszést. Ez van.

Ugyanakkor az is igaz, hogy tartós cikket nem veszek én se sose szupermarketben. De van speciális szupermarletek, mint MM, EW és társai.

Turk, jó taktika, hogy ellenőrzöd az árat, persze. De itt nem csak az a felháborító, hogy nem tudod az igazi árat, hanem hogy becsapnak az újsággal. Ígérnek valamit, és nem azt adják. Lehet, ilyenkor _mindig_és_mindenkinek_ mennie kellene e fogyasztóvdelemhez. Az ilyen rovatok arra jók legalább, hogy tudjuk, hova nem szabad menni.

Vérszegény éjszakai dúvad · http://hangorienidiocc.blog.hu 2007.11.22. 11:29:01

Kedves István!

Hát szerinted hogy akarják visszahozni a büntetés összegét? És tartalékot is kell képezniük a következő büntetésre.

Örök körforgás ez.

struc 2007.11.22. 11:35:10

ezsoezso 2007.11.22. 02:51:50
azért jó neked, hogy nem kell figyelembevenned, hogy egy bevásárlással spórolj néhány száz, v. néhány ezer ft-ot!
amíg a kiskereskedő is a tescoban vásárol, meg ilyenekben, jó hogy én is ott veszem meg a dolgokat.
pénzből élünk, nem nő a kertben.... akkor se, ha leszakítom az ajtót.

Stargun 2007.11.22. 11:41:47

Tudom, hogy kicsit szakmai dolog, de ha már felvetődött a normál izzó / kompakt fénycső / LED lámpa kérrdéskör, akkor egy észrevételt tennék.

A normál izzó elég széles spektrumú fényt ad, ami az emberi szemnek kellemes, tetszőlegesen használható rövid intervallumokra is (kapcsolgatható nyugodtan), viszont sokat fogyaszt.

A kompakt fénycső keveset fogyaszt, viszont lassan éri el a teljes fényerejét, gyorsan öregszik, nem olyan széles spektrumú fényt ad, mint a hagyományos izzólámpa, nem tűri a rövid kapcsolgatásokat, és jelentősen drágább, mint a hagyományos izzó.

A csodafegyver pedig a LED. Ez azonos fényerősség mellett kb. 150x(!) többe kerül, mint a hagyományos izzó (nem vicc), tetszőlegesen kapcsolgatható, hosszú élettartamú. Ugyanakkor három vonalas spektrumú fényt ad, ami teljesen természetellenes a szemnek: ne csodálkozzon senki, ha "nem látja jól" a színeket fehér LED-es megvilágításban.

És az EU ilyen "megoldások" mellett akarja kivonni a hagyományos izzókat a forgalomból. Röhej.

marsellus wallas (törölt) 2007.11.22. 11:42:27

ezekke a "trükökke"
havi több mint 80 millát lpnak úgyi sössze

ginkgo 2007.11.22. 11:52:15

És még azt is érdemes megjegyezni, hogy a kompakt fénycső nemcsak rosszul viseli a kapcsolgatást, hanem sokat is fogyaszt a bekapcsolást követő percekben, tehát 5 percre sem felkapcsolni sem lekapcsolni nem érdemes, viszont egy órára már igen. Ez pontosan igaz a hagyományos fénycsőre, aka neoncső.

Cucu 2007.11.22. 11:54:07

Mi a fene az a LED-es izzó? Működik hagyományos villanykörte helyén is?

hulyemagyar 2007.11.22. 12:11:57

Persze gyerekek, azok teszik/tették tönkre a magyar kiskereskedelmet, akiknek hónapról hónapra, évről évre kevesebb a pénzük, ezért nekik még az a büdös 100-200 Ft is sokat számít, amennyivel esetleg a multiban kevesebbe kerül xy termék. Butaság.

málnabokor 2007.11.22. 12:12:03

na, ma én is aktív tagja voltam a fogyasztói társadalomnak és a leánykámnak meg a brátnőjének vettem egy disneys ágyneműt karácsonyra, ami 3999,- ft ot kóstált a cimke szerint, de a kassza már 4490-et mutatott, persze mindig árgús szemekkel követem a kasszírsát, így észrevettem és visszakértem a pénzt, de attól még ugyanolyan lehúzós banda mind, érdekes olyan még nem volt, hogy libamájat vettem volna véletlenül 999 ft/kilóért...

2007.11.22. 12:12:48

Pár hete nyitottunk egy büfét és a Tescoba járunk vásárolni, úgyhogy hirtelen nagy tapasztalatom lett. Ahhoz nem fér kétség, hogy ez éri meg a legjobban (ahhoz kicsik vagyunk hogy rendes beszállítókkal hozzassunk holmit), viszont egész lehúzóipar épült ki a Tescoban. Néhány jellemző eset. Kiírva az akció Löwenbrau 149-ért, minden van a polcokon, csak az nem. Kérdezzük az egyik lóti-futi srácot, hogy mi a helyzet, lső napja volt, vagy csak szart az egészre, mondta, hogy a Löwi-k hátül pihennek a raktárban, majd kihozzák, ha drágábbak elfogytak.
Legolcsóbb majonéz helyére kirakva a cetli, hogy elnézést, ez a termék hiánycik, kettővel odébb meg bokamagasságban ott sunnyognak a nevezett majonézek.
Asszonyság rávezeti a számlára a Red Bullt, mondom ezt nem vettem, előkap egyet a pultból és közli, hogy akkor itt van egy. (Ez mondjuk klasszikus, nem egy embertől hallottam már.)
Az összecsatolt termékek-ahogy már többen megjegyezték- a legritkább esetben olcsóbbak az egyenkéntinél, a legjobb ár feliratot meg külön köpjük le, mert az esetek többségében egyszerűen nem igaz. A sor folytatható, de unalmas, úgyhogy ennyi, de aki odafigyel és reklamál igenis sokkal jobban jön ki a hiperekkel.

moli 2007.11.22. 12:17:35

"""A kiskereskedő, szakkereskedő a saját tudását felhasználva segít, tanácsot ad, neki a vásárló a fontos!"""

MUAHAHHAHAHAA!!!!


mondjatok olyan fenycsovet, amit lehet fenyeroszabalyzoval hasznalni, thx


"""Ugyanígy, minden alkalommal visszavitetem a rossz kaját az étteremben, a zöldségesnél visszapakoltatom a nyomott gyümiket, stb."""

multkor -el se hittem- lattam egy zoldsegest, aki a szolofurtrol leszedegette a rossz szemeket! :D es hasonlo gondossaggal jart el a tobbi novenyevel is.


"""Tudtátok, hogy az Auchanban a celluxszal összeragasztott és külön vonalkóddal ellátott 2+1 ajándék tipusú termékek darabára néha jelentősen több, mint csak 1 db terméknek az ára?"""

ezert vezettek be a kilonkenti/literenkenti arat, ami minden cimkere ra van nyomtatva (2843ft/kg). azt kell nezni, ugy kell vasarolni


gykarpat: mar nem azert, de ez egy szivesseg volt reszukrol.

Fapuma (törölt) 2007.11.22. 12:17:37

köszönnyük a bejelentést, margitot s nikolettát kirúgtuk a zárlkodásér' és rossz munkavégzésér'

ósan

moli 2007.11.22. 12:23:02

Stargun, halogenrol mit tudsz mondani? 220-ba csavarhato fenycso-izzoban van trafo?

Secnir 2007.11.22. 12:39:59

Cucu:
igen, van E27-es foglalattal is, de legalább 5 db kell, hogy kiváltson egy 100-as izzót.

Stargun:
ahhoz, hogy LED-es izzóval lehessen pótolni egy hagyományost, ahhoz 5 db kell, mivel gyengébb a fényereje.
ÁMDE
1 db hagyományos izzó
fogyasztása 100W (ebből fénykibocsájtásra fordít 5W, hőenergiára 95W, ami fölösleges)
élettartam 50-200 óra (vagy afenti példát nézve 8)
ára (legyen) 100 ft
1 db LED-es izzó
fogyasztása 1,2W (ebből fénykibocsájtásra fordít 1,2W, hőenergiára 0W)
élettartam 15.000 óra
ára 1200 ft

namármostszámoljunk
ha én ki akarok váltani egy hagyományos izzót LED-essel, akkor kell 5 db.
ez 6000 ft. ez elég nekem 15.000 üzemórára
ha el akarom érni a hagyományos izzókkal a 15.000 üzemórát, ahhoz kell 15.000/100=150 db ez*100 ft=15000 forint. hurrá.
a 6000-el szemben ez eddig 9000 forint minusz a LED javára
ezenfelül a 15.000 óra alatt a 100W-os megeszik neked 15.000*100W=1.500.000 wattot (1500 kW/h). A LED-es 15.000*1.2W*5 =90.000W-ot (90 kW/h). Ez 1410kW - 32 forintjával= 45.120 forint.
Összesen 9.000+45.120= 54.120 forintot nyersz a ledes izzókkal. Szerintem. szólj, ha elszámoltam valamit.

Stargun2:
LED-es izzóból is van hideg és melegfényű. párosával kell használni és nincs gond vele. színlátással sem :)

G.T. 2007.11.22. 12:52:39

A 2+1 akciós darabár a TESCO-ban is több, mintha külön vennéd!!! Erre figyelni kell, bemész a polc közés, és veszel 3db-ot, olcsóbban jössz ki, mintha 2+1-es akciósat vennél! Hol van itta fogyasztóvédelem??? ..mert szerintem ez rohadtul nem akció, és egy az egyben szándékos megtévesztés, átverés!!!

Lxxxx 2007.11.22. 12:55:15

Naszóval: visszavitted a fénycsövet kicseréltetni mert hibásnak bizonyult és a számla alapján otthagytál még 3800Ft-ot. Vagy nem ez itt a lényeg?

Kotit 2007.11.22. 13:06:34

Secnir: biztos igazad van a ámításaiddal, matekból mindig ölég gyenge voltam, de földrajzból nem, szal szólnék: tél van, ergo nem baj ha az égö höt is ad le...

Secnir 2007.11.22. 13:15:35

kotit:
azzal, amit az égő hője lead, te nem fogsz egy lakást sem befűteni :)
az izzónál a hőveszteséget (ami a maga 95%-val a legrosszabb teljesítmények közé tartozik) nem tudod érdemileg felvenni.
lásd példának: egy izzót beledugsz egy pohár vízbe, majd felkapcsolod, a hője nem lesz képes felforralni a pohár vizet. Kell ácsorognod egy darabig, mígmeleg lesz...

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2007.11.22. 14:15:28

Secnir,
Amit kihagytál:

A LED-es izzókra kiadsz ma 6 rugót, a hagyományosra ma 100 forintot, marad 5900 a bankszámládon, és kamatozik még egy darabig.

Lehet jelenértéket számolni :)

Lehet, h a LED-es jön ki jobbra, csak korántsem annyival.

Secnir 2007.11.22. 14:27:28

comandante:
asszem az 5900 forint banki kamatait valóban ne adtam hozzá: a mai banki rendszert ismerve nevezhetjük erősen elhanyagolhatónak az összeget?

ráadásul csak induláskor 5900, utána 100 forintonként csökken, és olyankor újra kell kötnöd a lekötést, tehát a kezelési költségekkel együtt egy NAGYÓÓN JÓÓ ajánlat esetén is még te jössz a banknak 30.000 forinttal.

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2007.11.22. 14:37:08

Secnir:
szerintem közel sem elhanyagolható.

ne a lexarabb befektetési konstrukcióval számolj, ha lehet. infláció körüli hozamot azért el lehet érni.

meddig tart, amíg 150 izzót elhasznál valaki? ha elég ritkán kapcsolja fel a lámpát, az új körte a kamatokból megvan :)))

Dr Net Elek (törölt) 2007.11.22. 14:37:49

Secnir:

"gy izzót beledugsz egy pohár vízbe, majd felkapcsolod,"

De elöbb az áramütéstöl lesz meleged:DD

eszembejutottvalami 2007.11.22. 14:39:39

"ha én ki akarok váltani egy hagyományos izzót LED-essel, akkor kell 5 db"
Még nekem is új ez a LED-es (Light Emitting Diodes)technológia, de mégis hova csavarok 5db ledes izzót a Wc-be?
A hagyományos izzónak pedig tuti hogy nem 80-100 óra az élettartama (kb1000h). Gondolj bele havonta cserélni kéne az izzókat! Íme egy tanulságos link államaputól.www.gkm.gov.hu/print/feladataink/energianyero/tudtae/tudta.html

Secnir 2007.11.22. 15:12:03

eszembejutott:
aha, persze.
lásd a cikkírót, akinek a takarékos izzója 8 órát bírt. és jogos a takarékos jelző, mert ha nem világit, akkor nem fogyaszt.
ami a fenti weboldalt illeti:
"Ha energiatakarékos izzót használ a hagyományos villanykörték helyett, akár 15 ezer forintot is megtakaríthat az izzó élettartama alatt."
igen. számokkal bizonyítva?
"Az élelmiszereknek +5 °C-os hűtés is elegendő."
na itt álljunk meg egy szaúra. ezt komolyan elhiszi valaki? fagyasztót minek találták ki vajon?
"Jelentős megtakarítást érhetünk el, ha a bojlerben csak 50 °C-osra melegítjük fel a vizet."
és a család meg jeges vízben fürdik le, mint Ivánék északon.

ezek jól hangzanak, de ez is meg a többi is nálam az orbitális faszság kategóriába tartozik. A spórolást már a házépítéskor kell elkezdeni, nem utólag.

eszembejutottvalami 2007.11.22. 15:43:35

Eszembejutottvalak(m)i határozottan elhatárolódik a fenti GKM-es linkben leítaktól!!!

eszembejutottvalami 2007.11.22. 15:48:23

Nekünk a háló- és a gyerekszobában is hagyományos spot izzók vannak fényszabályzós "kapcsoló"-val. Az energiatakarékost nem lehet szabályozni! Így reggel se a fiam se a mi szemünk nem káprázik a hirtelen fénytől. A lakás összes többi égője viszont takarékos!

merdock 2007.11.22. 16:07:33

Nem védeni akarom most az Auchant. Azt tudni kell, hogy az árakat nem központilag állítják, hanem áruházanként változik. Az akciós eladási árakat is az osztályvezető állítja be (ha beállítja). Ez az oka, hogy problémák lehetnek az árakkal. Ha egy kicsit is odafigyelnének, nem lennének ilyen problémák. Szerintem a fent leírtak miatt néha az osztályvezetőket is meg lehetne büntetni valamilyen módon. (Hiszen igazából ők a hibásak!)

gykarpat: Az Auchan rendszerében nem lehet napközben árat állítani, csak egyik napról a másikra. És ott is be kell állítani a periódust, amit a progi automatikusan kezel. Sajnos ez megintcsak az Ov-nek róható fel.

(Igen, dolgoztam ott valamikor...)

Subculture 2007.11.22. 16:10:07

az állj fel velem az egy zsiráf, gyerekjáték

Szumi 2007.11.22. 16:11:44

Lószart.
Tele van ( volt) a lakásunk / műhelyünk kompakt fénycsöves izzókkal - máe nem látunk a fényüknél rendesen, soha, de SOHA egyik sem érte meg még a 3000 üzemórát sem, legtöbbször a menetes csonkjába beépített elektronika pukkan ki. Így aztán már nem veszünk, csak hagyományos, izzószálas lámpákat. A LED-es lámpákkal pedig az a baj, hogy nagyon össze kell válogatni a különböző hullánhosszú ( színhőmérsékletű) darabokat, mert kékes színű derengésben nem akarok élni, az jó lesz az Auchanos csirkecomboknak, de én nem kérek belőle.
Az 1 W-os LED-es lámpa meg amúgy is vesztő - a 60 x60 as álmennyezeti elem minden darabjába kellen 4 db-ot tenni - az kb 15 db / nm + sajjttá fúrt álmennyezet... Az 5W-os turbóledest meg itthon nem lehet kapni. Egyébként is a sima, 20 LED-es nálunk kb 3 rugó, miközben Shanghaiban uszkve 10 RMB.

Secnir 2007.11.22. 16:16:25

szumi:
brikóba 1200ft és E27-es foglalattya van. 5w-ost valóban nem láttam még itthon

Niti 2007.11.22. 16:27:49

Én sem szeretném védeni a multikat, de arra elég egyszerú a megoldás, hogy miért lehetnek kint rossz árak... Én a Tescos rendszert ismerem (nem vagyok rá büszke, ez van).
Központilag megkapja az áruház az aktuális árváltozásokhoz tartozó polccímkéket, darabonként x-et. Az illetékes kipakolgatja, de azt lehet, hogy ő sem tudja, hogy még 5 helyen kint van a termék, így ott maradnak a régi címkék a régi árakkal... Vagy meg sem találja, amit keres, mert még Tescos viszonylatban is igen logikátlan helyen keresendő. Vagy csak egyszerűen sz*rik rá. Ami szintén érthető állandó éjszakás műszakban 75ezres fizetésért.
Köszönöm a figyelmet:)

Kifordított kacagány 2007.11.22. 17:21:17

Secnir: ha elfogadjuk a számításodat(nem fogadjuk el) és egy izzóval átlagban napi 3 üzemórát számolunk(ez a valóságban jóval kevesebb), akkor ha jól számolom egyetlen 100W-os izzón havi 330 ft-ot spórolunk meg. ha egy háztartásban bőven feltételezve van 5db 100W-os izzónak megfelelő fényforrás akkor úgy hiszem bőven számoltunk, tehát egy hónap alatt mindössze. 1650ft-ot spóroltunk.
DE. ha át akarunk állni ledes világításra, akkor a házunk/lakásunk meglévő világítási rendszerét teljesen át kell alakítani. ez pedig akárhogy is nézem, már százezrekben mérhető, aminek a megtérülése 20-30 év.
természetesen ezt még tovább rontja az is, hogy olyan okokból amit már feljebb olvashattunk nem fog egy ledes fényforrás 15000 üzemórát működni. jó, ha a harmadára képes lesz. a hagyományos izzók élettartama is több mint 100 óra. nekünk van olyan ami már 7 éve üzemel(tudok olyanról is ami már 20 éve).
egyébként a ledes fényforrások is termelnek hőt. minél több ledet használsz, annál több problémát okoz ennél a technológiánál. olyan nincs, hogy valami veszteség nélkül működjön.

öccá · http://dogsigns.blog.hu 2007.11.22. 17:23:00

Aki multinál vásárol, hadd vásároljon ott. Tökmindegy hol vásárolsz, és mit, a sarki fűszeres ugyanúgy megpróbál átbaxni, mint az osanosok, vagy a szakember a szakboltban, vagy a közértes néni.

Légy résen, oszt csókolom. :)

(Amúgy az ár-káosz az Osanban nekünk véletlenül jól sült el a múltkor: itthon derült ki, hogy 3 tefal serpenyőt vettünk 1500-ért, mert valami élelmes ember kicserélte az összefogó-izét rajtuk. :D)

öccá · http://dogsigns.blog.hu 2007.11.22. 17:24:08

Ja, és az izzó-problémához: gyertyát minden budiba!! :D

Kifordított kacagány 2007.11.22. 17:59:19

kiszámoltad már, hogy milyen drága a gyertya?:)

handras 2007.11.22. 18:24:07

SZóval hogy tekerek be a budi foglalatába 5 db led-es "izzót"? :D

Secnir 2007.11.22. 18:49:43

handras:
sehogy, nálunk a budiba egy is elég. van egy rajta egy nagy tejfehér gömb (ilyen 60-as évekbeli lámpa) azt ráteszem, és a budit bevilágítja. Szaráshoz nem kell több, mert a kaka nem fényre jön. Sőt, azt vettem észre, ha becsukom a szemem és erősen összeráncolom a homlokom, jobban csúszik.

kifordított:
menten befordulok.
"egy izzóval átlagban napi 3 üzemórát számolunk(ez a valóságban jóval kevesebb)". Nálatok. nálunk már ötkor sötét van, és az este 10 órási lefekvésig 5 óra telik el. minden szobában. és ha reggel 5-kor kelek, akkor nálunk még sötét van, ott is van még 1 óra. az nálam 6 óra.

Más
hol olvastad, hogy nem fog 15.000 órát üzemelni? fent kompakt fénycsőről beszéltek nem ledről.
de ha konkrét példát akarsz, amivel meggyőzhetlek, hogy a led megölhetetlen:
számítógép. elöl/tetjén ott a power led. baszki neked az mennyit világít/nap? kiégett már? kellett cserélni? vagy nézd meg a 17 éves golfomat, vagy egy más VW-t, aminek a műszerfalán x darab led van, és a mai napig működnek. motort kellett benne cserélni, ledet még nem. van otthon olyan asztali rádiós órád, ami "sötétben világítós", és piros vagy zöld színű (nem gömb, hanem lapos) led-es kijelzője van? mennyi ideje mutatja az időt? vitted már óráshoz ledet cserélni? (itt nem az lcd-s kijelzősökről beszélek).
amiről szumi beszélt, azok a halogén izzók, amit a gipszkarton falba/mennyezetbe lehet pakolni. az tényleg kurva drága, és szar is.)

más2
"házunk/lakásunk meglévő világítási rendszerét teljesen át kell alakítani."
miért is? ott ahol a mennyezeten kijön 2 (vagy 3 jobb helyeken) szál drót, ahol a lámpatest van, oda veszel 75 forintért +4 db (75*4=300) porcelán E27-es foglalatot. nagy összeg, de így nem jön össze a többszázezer (nem te írod véletlenül az állami költségvetési terveket?)

más3
én is tudok olyan izzóról, amit 20 éve gyártottak, séa mai napig ég. nyaja kérem, amikor még nem sajnálták a wolframot belőle, meg nem lopták ki a vákuumot az izzóból...
...azok a boldog békeidők.
ma úgy gyártják, hog 5 forintba kerüljön és csak addig tartson ki, míg hazaérsz. másnap veszel másikat. az izzógyártó cégeknek nem érné meg olyan égőt csinálni, ami 5 évig kitart. nem volna munkájuk. ezért megy a ledes piac, mert a konykurencia ráébredt erre.

Secnir 2007.11.22. 18:54:28

ja, és várom a "nincs fényereje" hozzászólásokat is!

amikor éjjel megyek budira, a TV-házimozi-viedó-router ledek bevilágítják az utam a klozettig. ás azok csak jelzőledek, nem szórt, nagyerejű ledek.

Secnir 2007.11.22. 18:56:01

nah, rég írtam ennyit, iszom egy sört

(ericssonw800i? rajta a keresőfénnyel? he? éjjel tájékozódni jobb mint a zseblámpa?)

Law enforcer 2007.11.22. 19:39:41

noh had szólok hozzá miután mindenkit végigolvastam.
sok igazság van a leírtakban DE:
a multiban dolgozóknak (a munkát végzőkre gondolok) nem érdeke többér vagy kevesebbér adni egy terméket, már csak azért sem mert ettől neki effektíve nem lesz több a bére. Ilyen üzletekben 3-800 fő fizetésében sem jelentkezik a visszatérített pár tízezer ft. Egy Gipsz Jakab sarki fűszeresnél már teljesen más a helyzet, 1-10 alkalmazottnál ez kihatással lehet, sőt.A dolgozó annyiban lehet hibás hogy nem teszi ki az árcímkét, vagy nem időben.

De a vásárlók is rendszeresen trükköznek. Pl az osan a legolcsóbb kitett árért odaadja a terméket ha ezt a vevőszolgálaton bejelentik. A szorgalmas vásárló addig figyeli a polccímkéket vagy a dekorációs táblákat míg nem talál egy más összegűt.
-kicserélik a terméket egy olcsóbb áru dobozában lévővel.
-visznek vonalkódot amivel átragasztják a termék kódját.
-mindannyian láttunk már multiban teli szájjal közlekedő vásárlót. megesznek gyakorlatilag mindent ami ehető, (májkrémtől a kaviárig, kiflitől a banánig. Kólával leöblítve)
-fogat mosnak a fogkrémet otthagyják.
-bejönnek szakadt baccpapucsban, kimennek új kínai bakancsban.
-a nagyobb dobozos termékbe beletesznek még 20 másik apróságot.
és még sorolhatnám. Ezt Gipsz Jakab sarki fűszeresnél nem tudják megtenni, ezért járnak a multikhoz.

nem akarok senkit megbántani ezzel, nem állítom hogy mindenki ilyen lenne, de azért naponta pár százszor előfordul.

öccá · http://dogsigns.blog.hu 2007.11.22. 20:15:58

Secnir, ha tényleg ilyen egyszerű az "átszerelés" akkor engem meggyőztél. :)

Secnir 2007.11.22. 20:27:33

öccá, kifordított, szumó, handras, cucu:
egy ledes izzó 1200 forint. brikóba!
megveszed.
beteszed a budiba.
kipróbálod.
ha jó, jó.
ha nem teccik, akkor buktál 1200 pénzt. gondolom buktatok már nagyobbat is.
(nálunk már a kamrában is van, 2 db elég bele)

amire figyelni kell:
a villanykörte gömb alakban sugároz, míg a led-es izzó kónuszban. ha van burád, amit ráteszel, akkor jó. ha nincs, próbáld a mennyezet felé fordítani (ha a mennyezet fehér és nincs rajta freskó, akkor gyönyörűen visszaveri a fehér fényt - szórt fény - és többnek hat, világosabb lesz tőle a helység), láthatóbb lesz az eredmény.
ki-be lehet bármikor csavarni, nem meleg az izzó (mivel nincs hőveszteség)
ha van valahol a szobában spotlámpád, pl tv-nézéshez, ahelyett is be lehet rakni.

Secnir 2007.11.22. 20:36:58

Law:
majdnem igazad van; két dologba belekötnék.
trükköznek a vásárlók
"az osan a legolcsóbb kitett árért odaadja a terméket ha ezt a vevőszolgálaton bejelentik. A szorgalmas vásárló addig figyeli a polccímkéket vagy a dekorációs táblákat míg nem talál egy más összegűt."
ez a normális. törvényi jogszabály írja elő. ha engem becsábítanak egy 500 forintos árért, akkor ne adja 1000 forintért.

"-kicserélik a terméket egy olcsóbb áru dobozában lévővel.
-visznek vonalkódot amivel átragasztják a termék kódját.
bejönnek szakadt baccpapucsban, kimennek új kínai bakancsban.
-a nagyobb dobozos termékbe beletesznek még 20 másik apróságot."
ez nem trükközés. ez lopás.

"-mindannyian láttunk már multiban teli szájjal közlekedő vásárlót. megesznek gyakorlatilag mindent ami ehető, (májkrémtől a kaviárig, kiflitől a banánig. Kólával leöblítve)"
ez sem trükközés. ez vérbunkó dolog PLUSZ az áruház megkárosítása (nem lopás mert az árucikk az eredeti formájában nem hagyja el az üzletet)

abban, hogy ennek a figyelése nem a dolgozók érdeke, illetve a pontos árcímkék kihelyezése sem, ebben teljesen igazad van. Szeretnék rámutatni, hogy erről viszont az Auchan vezetése tehet, hiszen a nyereséget, vagy az előírtnál kevesebb veszteség esetén kapott jutalmat nem az ott dolgozók kapják meg, hanem max 5 ember/áruház. ergo: a vezetés a hibás, az, amelyik gyakran utasítja a beosztottakat arra (szigorúan szóban, hogy írásos nyoma ne legyen), hogy effektíve csalással 1. károsítsa meg a vevőket 2. növelje az áruház bevételét illetve csökkentse a veszteségét.

Secnir 2007.11.22. 20:42:04

és szeretném a századik hozzászólást is én intézni...


...köszönöm, köszönöm.

Law enforcer 2007.11.22. 20:44:46

igazad van. valahol persze károsítja a multit is a sok visszaadott 100 ft, de sokkal több a másból eredő hiány (iev /lopás/ áruk felfalása) így értettem a kárt, azért is írtam a példákat.

Szóval károsítja a multit, de vannak olyan eszközei amivel ezeket tudja kompenzálni. Például a zöld papír, reklámzászlók, egyes áruk favorizálása.

Jogging 2007.11.22. 20:52:55

Az "Állj fel velem" csakis járókeret lehet, mert előszörre nem fért bele két tekercs csomagolópapírba, venni kellett még kettőt. Nincs ebben semmi különös, én is azt kapok Karácsonyra, mert annyit mondogattam, hogy öregszem :-)

Kifordított kacagány 2007.11.22. 21:50:59

Secnir: lehet, hogy nálatok úgy megy, hogy ahogy sötétedni kezd, rögtön felkapcsoljátok a házban található összes világítást, a buditól a spájzig, vagy fordítva, de nálunk ez úgy szokott lenni, hogy csak ott világítunk, ahol éppen látni akarunk, a szomszédok így is elhiszik, hogy nem vagyunk szegények. természetesen nálunk is van olyan hely, ahol 6-7 órát is világítunk, de van olyan is, ahol még 20 percet sem. sőt, olyan is, ahol napokig nem kapcsolunk villanyt(hiába, nagy a ház, nekem meg csak egy seggem van, nem tudok egyszerre mindhárom wc-n ülni). ezen okokból bátorkodtam azt állítani, hogy ÁTLAG 3 órát világítanak naponta ezek a készségek.

más:
én nagyon is tisztában vagyok azzal, hogy milyen tartósak a ledek. főleg ahol ezt a szükség úgy diktálja. viszont azzal is, hogy a gazdasági érdekek meg nem erről szólnak. hülye lenne neked valaki olyan terméket árulni ami 10-15 évig működik, mikor jobb biznisz neki az, ha évente újat veszel. nem ezek lennének az első olyan termékek amiket mesterségesen öregítenek.

más2:
én szeretem, ha a lakásom esztétikus is, nem csak praktikus. ha szépen akarom megcsinálni, nem elég fürtökben teleaggatnom a csillárt foglalatokkal. de ha így is teszek, akkor sem két fillérbe kerül és bár én meg tudom csinálni magamnak, sokan erre képtelenek. ha a legolcsóbb megoldást számolod(számold ki) akkor is 50-100e-be belekerül egy általad javasolt megoldás(foglalatok, kellékanyag, munkadíj). ami a legjobb esetben is csak néhány év alatt térül meg.

más3: tény, hogy a mai izzók már valószínűleg nem bírnak ki 20 évet, de néhányat biztosan. a te állításod szerint, ha csak napi 3 órát használjuk őket, akkor egy hónap alatt kiégnek. ha napi hatot, akkor 2 hét alatt. azért ennél sokkal többet bírnak.

más4:
az egy dolog, hogy a sötétben elég egy halvány fényforrás, hogy elbotorkáljunk a budiig, de ha már pl. olvasni akarunk és számít, hogy lássunk(akár a színeket is ahogy itt már volt róla szó), akkor bizony nem mindegy, hogy milyen a fény erőssége és minősége. persze aki nem olvas, és az is mindegy neki, hogy amikor eszik, akkor mit eszik, akkor félhomályban is lehet élni. a tv távirányítójáig kell akkor csak elbotorkálni, nem tovább.

Secnir 2007.11.22. 22:22:50

Law:
a kettőnk vitájában nem mi fogunk dönteni, hanem az idő. Most építkezem (vén fejjel) és több helységben ilyet építünk ki. Majd meglátjuk.
Nem most, nem két hét múlva.
Két év múlva.
Számomra a ház építésénél nem az a szempont, hogy olcsó/megszokott anyagokat/technikákat tegyek bele, mert úgy tudom a legolcsóbban felépíteni a házat, hanem a felépítés utáni havi fenntartási költség érdekel engem, minél olcsóbb legyen. tudniillik a havi rezsi számomra sokkal többet számít, mint az egyszeri felépítési költség. Ugyanez igaz a már felépült kész lakásra, ahol azt mondja az ember, hogy "ugyan reá kell költeni 100.000 forintot, de havi szinten után 4.000-el kisebb lesz a rezsim." ezért nem költ rá, merthogy milyen drága! igen ám, de hosszú távon pedig igazán megéri. kb 25 hónap, de két évre előre magyar ember nem tud gondolkodni. még két hétre sem legtöbbször.

más
szeretném ha jelentkezne egy olyan személy, aki egy 100 wattos izzót üzemeltetett az elmúlt egy évben huzamosabb ideig (pl. cégnél jelzőlámpa stb.) ha egy mód van rá 24 órában. Érdekelne, milyen márkájú és milyen sűrűn kell cserélni? Ára is, ha van rá mód.
Köszönöm

más2-höz:
ha saját magadnak felszámolsz munkadíjat, akkor neked külön gratulálok

más4-hez:
amikor én a router stb. ledeket említettem, akkor azzal csak jelezni szerettem volna két dolgot. az egyik az élettartam (amibe nem kötöttél bele) a másik a fényerő. lumen. lux. Nem tudom hogyan nevezzem. egy 100w -os izzónál az nem 100 lumen, max csak 10. egy ledes izzónál 2. fényerőben ugyanaz, ha sárga melegfényű ledet is használsz mellette (pl 3 fehér hideg + 2 sárga melegfényű) az pontosan olyan fényt ad, mint egy normál sárga wolframszálas százwattos tungsram izzó.
mindemellett ha mennyezetre vetíted (amit sokan nem tudatosan csinálnak, amikor olyan csillárt vesznek) nagyobb és tisztább fényt ad, mintha egy 100wattos spotlámpát vennél. próbáld ki, az egy fillérbe nem kerül. biztosan van asztali kislámpád (25w vagy 40w). fordítsd a mennyezet felé és nézd meg mit látsz. beszórja a szobát egyenletesen. a szemed nem erőlködik. most kapcsold ki, és kapcsold be a csillárt. abban a pillanatban elkezdesz hunyorogni, mert a szemedbe sugároz egyenesen, gyakorlatilag egészen addig, amíg el nem fordulsz a lámpától - ebben az esetben a lámpa a hátad mügé kerül - ergo árnyékolod a lámpát. a felülről szórt fény esetében nincs ilyen gond.
a legrosszabb eset az, amikor a mennyezeti lámpa be van kapcsolva, és TV-zel. a TV 60 Hz-en fut, a lámpa 50-en. elég egy óra, és csak pislogsz, mint a liba. ezért javasolják az szemészorvosok is, hogy TV nézés közben vagy le legyen kapcsolva a lámpa, vagy a tv mögött, vagy mögötted legyen egy lámpa, de az is a falat világítsa meg. ezt már nem én mondom, ez orvosi vélemény.

Law enforcer 2007.11.22. 22:57:54

sencir nem vitatkoztam veled, hanem egyetértettem.

Law enforcer 2007.11.22. 23:00:05

egyébként mitől fut a tv 60Hz-en?

Tutanhamon 2007.11.22. 23:43:03

"egyébként mitől fut a tv 60Hz-en?"

SzínesTV szabvány:

A PAL másodpercenként 50 képet jelenít meg, képenként 625 sorral. Mondhatjuk, hogy ez 50 Hz.

Az NTSC másodpercenként 60 képet jelenít meg, képenként 525 sorral. Mondhatjuk, hogy ez 50 Hz.

Az NTSC-t pl. Amerikában és Japánban használják.

M.o.-on a PAL-t használjuk, 2011.12.31-ig. Utána a DVB-T-t.

tuby smith · http://tuba-honlap.blog.hu/ 2007.11.22. 23:58:08

A TV szerintem 50 vagy 100HZ
A számítógép monitora tud olyat, hogy 60, 70, 72, 80, 85 (esetleg még egyéb frekik)
A normál izzólámpa ("villangykörte") hőtehetetlensége miatt nem érzékelhező a villogás. A neon az viszont villog veszettül :-(

Na mindegy, én kivárom az OLED-es világítótesteket.

tuby smith · http://tuba-honlap.blog.hu/ 2007.11.23. 00:08:35

Ja másik Ausün téma:

vettem egy USB pendrivet- 4650FT
5 év garancia, 2 hét élattartam :(, van ilyen, legalább ekkor még megvan a számla.
kibuszozás csókolom ez a gondom...
egy telefonos segítség után simán visszafizették az árát. Még ajtót sem kellett tépni, meg a bacc papucs is a lábamon maradt .-)

Bementem hogy a frissen visszakapott 4650 Ft-ból vegyek egy ugyanolyat.
Ugyan annak a tipusnak az ára 5990Ft. Két hét alatt +28% :-?
másik tipus ugyanakkora méret 4990 Ft, garancia arra is van két év. (mellesleg két régi, de kicsi usbpendrive már évek óta hibamentesen működik)

beste 2007.11.23. 06:10:08

leszoktam a multikról. Lehetőség szerint soha többé. Utálom a tömeget, a hisztit, a mindegy-csak-óccsón gyakorlatot. Sarki közért, sarki hentes, piac, dm. Sokkal minőségibb termékeket kapok, átverés nélkül - úgyhogy anyagilag is jobban jövök ki.

Harpagon 2007.11.23. 11:49:41

Nem azért mennek a gyerekesek a hipermarketbe,mert óccó,hanem azért,mert a gyerek ott "kijátsza" magát,ugyanis az emberek (tisztelet a kivételnek) családi programnak tekintik a 3 órás lődörgést ezekben a szarokban.Legalább nem kell addig se foglakozni velük,külön programot kitalálni.A mai gyerekeket a hipermarketek nevelik.Ezért lesz ez a társadalom egy rakás ....

Harpagon 2007.11.23. 11:57:56

és még valami:fújhattok a kis üzletekre,de ha ezek eltűnnek,elég sivár lesz a város nélkülük,nembeszélve arról,hogy 1-1 cuccért nem állsz sorba fél órát,és ha megnézed a belvárost a sok bezárt kirakattal,akkor rájössz,hogy a turisták se szívesen nézegetik a romokat...A hiperekből meg minden országban szartig van...Arra egy küföldi se kíváncsi.A leglehangolóbb látvány a volt OTTHON áruház és környéke,úgy néz ki,mint atomtámadás után.

moli 2007.11.23. 14:25:45

Subculture: jo-jo, de mi az a ZRt?

moli 2007.11.23. 14:40:20

Secnir: nalatok este 5-kor sotet van?! nyaron is? egesz evre atlagolva tenyleg 5 orakkor sotetedne?

nalunk itt munkahelyen a *folyoson* ledes "izzok" vannak, a plafonon negyzetmeterenkent ~40 led van egy kupacban. (kor alakban es vilagit, azert nem tudom megszamolni)

Kifordított kacagány 2007.11.23. 16:02:10

Secnir: jó dolog előremutató dolgokat beépíteni egy házba, de az változó, hogy mikor mitől lesz kevesebb a rezsiköltség. nem is olyan régen mindenki vadul gázosított, mert az a technológia ígérte a legolcsóbb megoldást a fűtésre. ma már mindenki tudja, hogy ez nem így van. változnak az idők. ami ma jó döntésnek tűnik, az lehet, hogy később drágának vagy hasonló költségűnek bizonyul. és bizony sokszor a hagyományos olcsó anyagok a jók. ezt csak úgy általában az épitkezés kapcsán írtam.

más: mint említettem nálam van olyan 100W-os izzó ami már 7 éve üzemel. olyan is van ami 2 éve. ezeket már erősen lehet azonosítani a jelenlegi gyártási minőséggel. ez utóbbi egyébként egy energiatakarékos neont váltott ki a wc-ben(én ott is szoktam olvasni), ami sűrűn kiégett. ezzel a cserével ez a probléma is megszűnt. az árára nem emlékszem, mert egyrészt ilyeneket nem szoktam megjegyezni, másrészt egy egész kartonnal vettünk(ha érdekel előkeresem a többit és megnézem milyen gyártmány), de szerintem a tizes karton nem került annyiba, mint egy db neon.

más2:
magamnak nem számolok fel munkadíjat, de mint említettem sokan nem maguk csinálják. amit meg magamnak csinálok, az meg azért lesz drágább, mert én nem elégednék meg egy olyan ócska megoldással, hogy simán felmókolok még pár foglalatot a vezetékre. ha ledes technikát építenék ki, annak az egyetlen használható megoldása az lenne, ha a falon körbe felszerelnék egy párkányt ami möge elrejteném a fényforrásokat amik a mennyezetet világítják meg. lehet, hogy egyszer megcsinálom, de csak akkor, ha úgyis átépítek egy-egy szobát. csak a világítás miatt biztos nem állok neki. annyit az nem ér meg.

más4:
a fizikai lehetséges élettartam és a gazdasági érdekek által kívánt élettartam nem ugyanaz. elismerem, hogy a ledek tartósak, de tisztában vagyok azzal is, hogy a kapható ledlámpák nem fognak annyit kibírni. az nem lenne jó üzlet a gyártónak. valószínűleg egyébként a hordozó elektronika fog kipurcanni idő előtt.
egy 100W-os wolframszálas izzó fénymennyisége 1200 lumen. egy 20-25W-os energiatakarékos neon 600-1300 lumenre képes. a kereskedelemben kapható 3W körüli ledes izzó pedig 50-120 lument tud produkálni. már ha hinni lehet a neten található termékek specifikációinak.
bármilyen fényforrással világítom meg a mennyezetet, az szétszórja a fényt így megszűnnek az árnyékok. amik egyébként leginkább a ledes és egyéb spot izzók sajátossága. nem is tudom hogy lehet olyan fényforrásokat alkalmazni. nálunk szinte minden csillár felfelé világít. az egyedüliek amik nem azok az ufo lámpák(szarok, de praktikusak), de ott meg a búrára felvitt fehér réteg szórja szét a fényt. ezért van, ez a dolga.
a ledes fényforrásoknak pont az egyik nagy hátránya a hagyományos izzóval szemben, hogy míg a hagyományos izzó 360 fokban szórt fényt ad, addig a ledes izzók csak egy korlátozott szögű fénnyalábot(20-110fok ahogy én láttam).
az 50Hz a nálunk használatos váltakozó áram frekvenciája, nem pedig a wolframszálas izzóé. ha nem hiszed el, próbáld lemérni. az izzónak nincs frekvenciája, csak izzik a szál benne. a neonnál már más a helyzet, annál tényleg egészségtelen tvzni

oeruelt · http://sargahaz.blog.hu/ 2007.11.23. 20:52:49

Csak érintőlegesen kapcsolódik az Auchanhoz (mert ők ingyen adják az eléggé strapabíró zacsikat a cucchoz), de én már a bevásárló szatyrokat is reklamációs körbe vontam. Ugrásra tőlünk müxik egy Interspar, ahol nix potya szatyor, ha nincs cekkered, vegyél (most 36 HUF-ért?) magadnak! No, ezek a ragsztott füles szerkezetek állítólag lebomló műanyagból vannak (ami dícséretes), ám kiemelkedően szarok, ha televásárolom őket, gyakran feslenek mindenfelé, már az első használarkor. Ilyen esetekben én akkurátusan összehajtom a (megvásárolt!) terméket, és legközelebb benyújtom az információnál, minek következtében kijön onnan egy db. dolgozó, valamelyik pénztárhoz kísér, és ott kapok egy originál szatyrot. És csak egyszer próbáljanak ne adni! (Megjegyzem, eddig soha nem vonakodtak, tudják ők is, hogy trágyák a szatyrok.)
Azt pedig csak megerősíthetem, a "több = arányosan olcsóbb" valóban tévhit, a megvásárolt mennyiségnek semmi köze a kialakuló darabárhoz. Egyszer rákérdeztem, hogy ez valami betegségtől van-e nekik, vagy mi az oka, azt mondták, az ár leginkább attól függ, hogy a beszállító (gyártó, forgalmazó) éppen mivel akciózik. Ha úgy jön ki, hogy egy macisajt így drágább lesz, mint egy doboz, hát így árulják! Szóval nem tisztán a kereskedők kifacsarodott gondolkodásáról lehet csak itt beszélni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.11.23. 21:33:13

kacagany
vazze te tuti tanar vagy
azok beszlnek ennyit
higgye nekem, fogd rovidebbre:)
nameg lumen watt meg herz
fizikatanar vagy tuti

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.11.23. 21:35:25

amugy en ugy veszek ilyen egot vagy mit, hogy ami belefer a foglalatba es a
legolcsobb
tudom nem is vagyok sikeres

Secnir 2007.11.24. 12:09:42

kifordított:
ok, rendben, majd az idő meghozza az maga gyümülcsét. mint modtam, most nálunk 2 helyen ég ilyen izzó, ha valameyik kiég, szólok.

hagyma:
kacagány nem tanár.
én így írom a különböző témáimat, érveimet:
más:
más2:
más3..stb

kacagánynál a más2: után más4 jön, tehát a matematikai-fizikai vonulat szóba se jöhet :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2007.11.24. 18:37:51

akkor ugyved, biro, vagy bolcseszno
vallati jogtanacsos? van meg olyan?
esetleg munkavedelmi felugyelo de erre gondolni sem merek

Rigómező 2007.11.24. 21:25:22

"Villamosmérnök-e vagy", légyszíves vedd a fáradságot és magyarázd el nekünk hogy is van ez a led-es megoldás.Köszönjük, üdv: skender

Secnir 2007.11.24. 22:41:26

rigómező:
ez most konkrétan kinek írtad?
nem látok konkrétan egy villamosmérnököt se...
vagy mégis?

Secnir 2007.11.24. 22:48:52

nyittasunk erről egy új topikot szilyvel?
a
"Ledes Izzó helyett Wolframszálas - a Legnagyobb Átverés"
címmel megfelel?
:D
mi nem stimmelt, hol maradtál le?

Szelíd hangorkán 2007.11.25. 12:50:05

Na igen. Én a dekóder led-jét szoktam eltakarni egy dvd-tokkal, hogy aludni tudjak. :) A dvd-lejátszó kijelzője meg egyátalán nem mutat semmit kikapcsolt állapotban.

Kifordított kacagány 2007.11.26. 07:57:47

hagyma: ugyan, csak ráérő idő kérdése az egész. abba belefér az utánanézés és a regényírás is:)

Secnir: oké, de addig írd a teljes költségeit is.
nem figyelsz, a hármast te hagytad ki.

EBL 2008.01.04. 12:05:07

Én küldtem be a levelet. Először is az állj fel velem valóban egy gyermekjáték, és az 1+ éves fiamnak vettem, másrészt látható volt, hogy kit izgat fel egy ilyen nevű termék.

A maradék 4 Philips és az 1 GE fénycső még működik, és még elég bő fényt ad.

Amúgy ezek a fénycsövek távol esnek a hagyományos fénycsövektől. A hagyományosak 100 Hz-esek, ezek meg nagyfrekisek. Ezek sokkal kevésbbé zavaróak. A szinhőmérsékletük más, de nem vibrálnak.

annika26 2008.11.11. 09:21:30

szerintem nem az AUCHAN kéne bántani és az ott dolgozokat
/egyébként aki dolgozik az hibázik/
szégyelheti mindenki magát aki igy ide kitesz ilyen bizonylatot hogy embereket bajba keverjen mit tehet az áról egy pénztáros? közel 40.000 termék árát nem lehet megtanulnia!!!!
köszönöm
süti beállítások módosítása