Tékozló Homár

ParasztVIP az Aréna Plázában

2008.02.04. 00:15 | szily | 277 komment

"Átsorolunk a pattogatott kukoricás pulthoz, mert világossá vált, hogy hacsak nem nyomok ravaszul csípőmagasságból egy villát a körülöttem feltorlódott sonkarajongók hátába/oldalába/hasába, itt nem lesz hidegtálfogyasztás." Szodoma és Gomorra kategóriában íme az év levele, egy zolai naturalizmussal és stendhali gúnnyal megírt riport arról, milyen ocsmány férgek módjára viselkednek a szokásos mozijegy árának dupláját kifizető "VIP-vendégek" az Aréna pláza új mozijában. A sztori csúcspontja, amikor a sertéscsalád egty vedernyi taco chipset rendel. Végre egy levél, amikor a fogyasztókat küldik az anyjukba!

Értem én hogy fogyaszóvédelmi fórum, de néha talán nem árt tükör elé állni, és megnézni hogy vajon mi, fogyasztók hogy viselkedünk? Akár a szolgáltatóval, akár a másik fogyasztóval szemben?

Történt ugyanis hogy elmentünk ma párommal az IMAX Cinema Citybe mozizni. Lévén az IMAX részbe már jegy nem volt, és hát mi úgy készültünk hogy újfajtát mozizunk, úgy döntöttünk kipróbáljuk a VIP mozit. Ez ugye a reklámok alapján egy olyan találmány, ahol egy kicsi, 40 fős teremben elektromos bőrfotel várja VIP vendégeit, előtte pedig a VIP büfében korlátlan étel (hidegtál és a szokásos mozis ellátmány) és ital fogyasztás. A jegy ára valamivel több mint kétszerese egy normál mozijegy árának, vállalható próbatétel. 30 perccel a meghirdetett kezdés előtt érkeztünk a VIP váróba, ahol első utunk a hidegtálas asztalhoz vezetett volna, ha nem állta volna utunkat egy jó 50 fős gyülekezet. Mint kiderült a tömeg a hidegtálas lányokat várták. Negyed órán keresztül csak azt láttuk, hogy egyenruhás leánykák ki be rohangálnak a teli és lerabolt hidegtálas tálcákkal, néha pedig egy egy VIP vendég púposra rakott tányérjával távozott a tömegből. A hidegtál mint később kiderült nem nagy kényeztetés, feltekert gépsonka szeletelt trappistával, néhány répával uborkával és paprikával. Mégis nekem a jegyrendszer bájos korszakát juttatta volna eszembe ha akkor éltem volna és lennének emlékeim: tolakodás, gyerekösszenyomás és a legrövidebb időn belül a legtöbb gépsonka felhalmozása a tányérunkra, majd rutinos tányércsere, teli tányér párnak átad, új tányér púposra pakol...szánalmas táplálékgyűjtés. Dehát ugye "ingyen" van, megszerezni a lehető legtöbbet, kell vagy nem - mellékes. Néztük a párommal egy ideig, majd átsorolunk a pattogatottkukoricás pulthoz, mert világossá vált, hogy hacsak nem nyomok ravaszul csírőmagasságból egy villát a körülöttem feltorlódott sonkarajongók hátába/oldalába/hasába, itt nem lesz hidegtál fogyasztás. Szóval beálltunk a kukoricáshoz, ahol az előttünk álló szimpatikus család (Anyu, apu, 10 éves gyerek) a következő rendelést tudta leadni: 4 nagy kukorica, 3 barbeque-s és 2 sima tachos, egy tachos tálnyi csípős és egy másik édes szósz (nem a tachos tál rekeszébe, külön tálba), 4 nagy kóla, 2 ice tea és 2 perzsgő. Amikor megkapták, a gyerek levert két kukoricát, ehelyett újat kértek. Majd kértek 'valami tálcát', hogy elvihessék a megszerzett portékát.

Szumma szummárum, elkeserítő ez a viselkedés kedves homár. Innen üzenem mindenkinek aki úgy érzi, hogy 3000 forintért megvette magának a világot - a frissítő az frissítő, és nem azért van kint, hogy a heti tápanyagbevitelt fedezze. Tudom én hogy a viselkedést felnőtt korban már nehéz megtanulni, és ha szüleink elmulasztottak gerincet nevelni belénk nem is fog hiányozni ilyen esetekben, de igenis tudomásul kell venni, hogy a VIP-ság érzését nem lehet kifizetni. Ahhoz viselkedni kell. Munkám során sokat repülök és pontgyűjtő kártyám jóvoltából a világ számos Business Várójában megfordulok, ahol szintén korlátlan az étel és italfogyasztás. Mégis azt látom hogy senki nem ott kívánja a család heti adagját a táskájába tömködni és gépsonkán átvészelni a telet. Úgy látszik tőlünk nyugatabbra, vagy inkább nálunk magasabb neveltségi szinten, Balázson és Győzikén túl ez is számít, nem csak a pénz.

Egyéb iránt pedig le a kalappal a mozi alkalmazottai előtt, akik életüket kockáztatva verekedték át magukat a kiéhezett mozilátogatókon és folyamatosan horták ki a kajákat. A szuperszék pedig kényelmetlen, az első sorból semmit nem látni, az egyedüli maradandó élmény a nyakfájás.

Kösz hogy kipanaszkodhattam magam
pézsó
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grabowsky.meghasonult 2008.02.04. 12:10:13

Jelelmző :) Én ezért megyek nem pláza mozikba már évek óta na meg azok a filmek érdekelnek többnyire amit ott láthatok. De vanank kompromisszumos megoldások ahol vetítenek gagyiwoodot is meg euróőpai 'művészt' is. Oda is el lehet járni. A nevezett fenti létesítmény-től nem emssze lakom még sem mentem oda tegnap (pedig jobb időbenn volt a kiszemelt film és közelebb is van a mozi: Kalandorok) , de emlékeim nem törlődnek ki évek óta az ilyen mozik közönségével kapcsolatosan. Ezen mozik látogatottsága nem hiába csökken mert pontosan a már jobban kereső fizetőképes kereslet hagyja ott és torrentezik/dvd-zik otthon, vagy megy el kisebb kultúráltabb helyekre, jön rá gagyiwoodon kívül is van élet.

1.) 3000 Ft-ért azt hinni hoyg VIP mozit nézhetsz amiben kaja is van szerintem felvet némi naivítás azért a hazai viszonyokat ismerve. Ez nem riasztja el az ilyen embereket sőt bátorítja az 'ingyen' korlátlan kaja. Ha 50% al kellene többet fizetni csak szimplán egy jobb székért és kisebb teremért akkor tutti az ilyen hordák nem járnának oda. Mindenre van megoldás, csak akarni kell
Néhány dolog tisztázandó az itt megszólaló pontosan a fentiekben említett hordatagokkat reprezentáló emberkéknek:

2.) Business Class nem kiváltság ha önmagadat képző , nyelveket beszélő multikat idevonzó diplomás emberke vagy a ki a meló ügyben utazgatsz egy multinak azért hogy az ilyen rövidlátásúaknak is legyen még melóhelyeük 1-2-3 évig még :) Azért nem mert mint ahogy a hölgy írta pontgyűjtő füzete volt és amiatt járhatott vele. Vagyis olyan sokszor utazgatott a cégének hogy annyi pontot szedett össze vele, hogy már ilyen osztályra is jogosult lett. Ha minden multinál magadnak kellene fizetned a repjegyedet valszeg senki sem dolgozna nekik.
Szóval ez nem kiváltság, csak valszeg aki már ide eljut hogy ilyne melója van az gyerekkroában tanult is valamit és nem a technokolt szívta, a bélyeget nyalta vagy testépített és hétvégente a disco-kban erősködött utábnna.

3.) Az hogy a VIP nem VIP nálunk arról a müködtetők is tehetnek mert külföldön vannak is előírások és az ilyen viselkedőket megkérik távozásra, vagy öltözete miatt be sem engedik. De elmondanám egy átlag klubba nem mehetsz be Londonban koszos széttaposott utcai cipőben vagy szakadt farmerban pláne nem ittasan. Persze ott is vannak gondok (pl: csajok szinte félpucéron mehetnek csak be (ha nincsenek a listán...), mert akkor néznek ki jól és vonzák a pénzes pasikat a helyre. :D

3.) Én be sem próbálkozom már ilyen VIP meg IMAX dolgokkal (IMAX is nem mai dolog voltak már iylne mozik, vetítések 10 éve is nálunk) menjetek inkább elgondolkodtatóbb humorosabb, nevelőbb filmeket nézni valami kis művész moziba ahol a termek szintén kicsik 20-50 max 100 max 150 férőhelyesek a székek ugyanolyan jók már és a jegy fele annyi majdnem de akciós napokon fele anyni sem :) az emberek mégis tudnak viselkedni olcsón, mert kultúráltak adnak magukra tanultak. ez si egy szelekció és nem a jegyár szelekciója :)

4.) Az árak kint nem olcsóbbak. Benzin Londonban pl: 450 pénz mozik szimpla ótvar plázás gagyiwood alap film nem premier nem belváros 4000 pénz-től felfele. egy szoba albi sokadmagaddal 160.000 pénz normális körülmények között 250.000 Bérlet 50.000 Az átlag nem diplomás fiatal ott is minimálbér körüliből él (320-350.000) egy bérlet 50.000 1-4 zóna. Csak számoljatok...szarabbul élnek ott gyakorlatilag a tömegek mint nálunk! szóval ezzel a nincs pénze szegénynek csak tüctüc ordibáltató agyonhitelezett tosibafalóra és havi 1 tankolásra meg 2 mozira az aktuális bukszájával hogy viríthasson dumával máshol panaszkodjatok.

Kedves magyar átlag: Fogd fel végre mindenhol keményen meg kell küzdeni a világon a sikerért csak van ahol ezt az érdemek alapján könnyebb elérni nmert letisztult viszonyok vannak és van ahol nem ezt preferálják (nálunk), ahol államilag (pénznyelde, magas adók) gerjesztett igazságtalanság van, így a jövedelemeltitkolást a lumpenséget (segélyek, 13-14. havi nyugdíj, céges kocsik, haverom nyerheti csak el a tendert...) generálják állami szinten.

Robzon 2008.02.04. 12:11:59

92-ben oszträk ismerösöm - csaptelepeket gyärt - szeretetett volna magyarorszägi ertekesiteshez gyärtäshoz partnereket talälni. Fontos neki a szemelyes benyomäs, meghivott hät szäz szobajöhetö magyar vällalkozot, egy becsi szällodäba ällofogadäsra. Magyarok be, üdvözölne öket, mondana kis felvezetest miröl van szo, hogy ö es a munkatärsai utäna pohärral a kezben kötetlenül beszelgethessen a potenciälis partnerekkel, de senki nem figyel rä, megrohanjäk a svedasztalt. Kicsit meglepödik az ember, de gondolja hät igaz, utaztak nehäny orät, biztos ehesek. :) Na majd tänyerral a kezükben talän jobban figyelnek. Eltellik negyedora, megint probälkozna. Ehseg nem csillapul, pupozzäk, tömik. Amikor eszrevette, hogy az egyik vendeg teliszäjjal szalvetäba csomagol, szepen fogta a munkatärsait, es csendben kimentek. A magyaroknak talän fel sem tünt, hogy az ällofogadäs az üzleti megbeszeles elmaradt. Ismerösöm mondta, hogy szämära az esemeny sikeres volt, ugy erzi, hogy ez a tapasztalat megmentette egy lehetseges penzügyi kudarctol. Szerinte ha a viselkedesi kultura ilyen szinten van, akkor az üzleti kultura sem lehet sokkal magasabban.

snowflake 2008.02.04. 12:18:14

kultúra, íme:
pár hete távolsági busszal utatam haza a nagy fővárosból vidéki otthonomba. Mivel az út elég hosszú, féluton a busz megáll a pályán, hogy az emberek kinyújtóztathassák kicsit a tagjaikat, elvégezzék szükséges teendőiket.
Egy pár a gyerekükkel leszáll, a kölyök (8-10 éves)nekiáll levizelni a busz melletti lámpaoszlopot (wc kb. 4 méternyire tőlük), anyuka, apuka teljesen természetesen áll, nézi és cseverészik közben.
parasztok márpedig vannak - sajnos...
ennyi

xpedient 2008.02.04. 12:20:29

Hát én elég keveset járok külföldre, úgyhogy erről nekem nem sok tapasztalatom van. Viszont a hazánkba látógató külföldiekről már tapasztaltam bunkóságot. Pl. főszezonban Siófokon a német túristák akkora parasztok hogy ihaj. Elég nívós étterembe ültek be fiatal kopasz csávók, farmer és húzentróger volt a viselet. Ennyi. Se póló, se ing. De még így is úgy lenézték a "paraszt" magyarokat, hogy rendesen elszégyelltem magam. A még borzasztóbb viszont az volt, hogy mikor mi magyarok beültünk akármilyen étterembe, és a pincér meghallotta hogy magyarul beszélgetünk, a fülig érő vigyor egyből lefagyott az arcáról, és onnantól enyhén tahó volt velünk. Mindez magyarországon.

Egyébként kevés külföldi utazásaim egyikében nekem pozitív élményem is volt magyarokkal, bár nem viselkedés szempontjából. Krétán voltunk, és egyik nap béreltünk autót, körbekocsikáztuk az egész szigetet. Majdnem minden strandon eltöltöttünk több-kevesebb időt. Hát én ott láttam mindenféle népséget. Görög, orosz, német, holland stb. emberkéket. De fiatal siheder lévén, én a csajokat figyeltem csak. Már ha lettek volna. De szomorúan kellett megállapítanom, hogy ezen a szigeten bizony 1 db jó nő se él. Vagy kövér, vagy ocsmány, aki még nézett is volna ki vhogy, az meg nyakig érő ruhákban takargatja magát. Mígnem aztán az egyik utolsó strandok egyikén megláttam 1 jó csajt. Fiatal, vékony, jó mellű, és mindezt toplessben, tangás bugyiban. Meg is böktem a tesómat, hogy ezt nézd, csak vannak itt jó csajok. De hirtelen megszólalt a csaj a barátjához, és hát magyar volt a drága :) Akkor kicsit jó volt magyarnak lenni, ennyi rusnya nép között.

Mikkával csak annyiban nem értek egyet, amit a mozijegyek áráról mondott. Sztem nem 300 Ft-ért, hanem még olcsóbban is megérné nekik. Hisz miből építik azokat az óriási, fullextrás mozikomplexumokat? Meg a hollywoodi sztárok 20-30-40 millás filemnkénti fizuja is ebből jön ám be. És mindezt úgy, hogy a film/zene/játék piac csődközeli állapotban van, mert ugye mindenki már csak letölti a cuccost. Ezért nem sajnálom én ezeket a mitugrász jogvédőket, mert bár nekem is szarul esne ha ellopnák a termékemeimet, de tessék csak megnézni, milyen kocsikkal járnak ezek a sztárocskák/producerek/cégvezetők. Így, hogy ellopnak majdnem mindent a kalózok, így is busásan megélnek belőlünk. Az hogy meg így nem 10 milliárdot keresnek 1 filmen, hanem csak 5-öt, azt magasról leszarom.

Tullamore Dew 2008.02.04. 12:23:38

Szelephimba ! Ne becsméreld a Balkánt, mert szerintem még nem jártál ott. Nekem több alkalommal volt benne részem és megismerve (nem EU-s mércével nézve) tetszett. Szóval a Balkán nem azonos a Bunkóval. Nem túl régen Norvégiában készült Európa térképet tartottam a kezemben. A déli rész jelzése a következő képpen nézett ki. Az országok jelzése befejeződik emigy Szlovákia, Cseh ország, majd alatta nagy betűkkel BALKAN alatta zárójel( ) benne felsorolva MAGYARORSZÁG ! Szerbia, Horvátország, Románia, stb. Azt hiszem ezen Te is kiakadtál volna. Egyébként a művelt nyugat valóban a Balkánra sorol bennünket és elég nehéz elmagyarázni, hogy a Balkán szó igazán mit is jelent.

ClearWater 2008.02.04. 12:25:09

Ami a VIP mozit illeti, tapasztalataim:

1) Van ugye 5 terem, termenként 40 fővel, az 200 ember. A 200 emberre a váróban sikerült elhelyezni nagyjából 30 főnyi ülőalkalmatosságot, ami nem is lenne gond, ha nem ugyanakkor kezdődne az összes vetítés, és nem egyszerre érkezne a 200 ember. Így 170 VIP egyik lábáról a másikra állva majszolja a sonkát, 30 VERY VIP meg bőségtálat pakol és terpeszkedik. Jellemzően egy 4 fős társaságból 1 végigfekszik 4 helyen, nehogymá odaüljél köcsög amikor foglalom algebra által vezérelve, a másik 3 pedig szervezetten gyűjti a táplálékot.

2) A pénztáros tájékoztatása szerint "ez VIP terem, az eső sorból is kiválóan látni". Saját tapasztalat, hogy az első sor és a vászon között nincs két méter a távolság, mindenki saccolja meg mennnyire jól látni a 30 nm-es vásznat.

3) A szék kényelmetlen. A lábtartót olyan mérnöki precizitással sikerült beméretezni, hogy a vádlinak pont annál a pár cenitjénél érjen véget, ahol elviselhetetlen vágó fájdalmat okoz.

Szóval a cím találó, megfizethető parasztVIP parasztoknak.

Sluck Ödön 2008.02.04. 12:25:15

Nagy Sándor a legenda szerint a hadműveletéhez úgy válogatta ki a katonáit, hogy egy napi erőltetett menet végén folyóhoz vezette őket. Amelyik belehasolt és úgy vedelt azt kirúgta, amelyik csak letérdeét és a kezével merte a vizet felvette. Lehet, tudott valamit...

grabowsky.meghasonult 2008.02.04. 12:25:30

"Fejlétől bűzlik a hal"

Ez ugrott be ezzel kapcsolatosan mikor viszsaemlékszem állami rendezvényekre ...:) Ott sem megy másképp. Drága politikusaink olyan emberek amilyen törvényeket (kikerülős mutyizós, tizstességeset szivató, fejlődést gátló) hoznak és ahogy viselkednek a parlamentben az utcán...

:)

cubalibre 2008.02.04. 12:26:46

Én tudok ellenpéldát mondani, 2 hete voltam egy fogadáson. Mikor vége lett a programnak, mindenki átvonult a másik terembe ahol fogadás volt. És nem estek neki az asztaloknak mint a tulkok, mindenki csevegett, szép lassan kezdetek el enni. És nem puszítottak el mindent, még annyi kaja maradt a végén is, hogy az csuda.

Robzon 2008.02.04. 12:26:52

snowflake, szerinted magyarorszäg mint turistacelpont milyen reteget vonz? Hät maradjunk annyiban, hogy nem az elitet. Ellenben a fennti peldäkban megfigyelhetted mikent viselkedik a magyar "elit". Pontosan az a durva, hogy a mi elitünk a külföldi proszto kulturälis szintjen van. Söt meg ott sem, mert a sajät hazäjäban, meg a nyugateuropai proszto is különbül viselkedik.

pefki 2008.02.04. 12:28:12

Grabowsky!A 2.-pontod nálam kiverte a biztositékot,elég sznob a dumád!!!!!

jacks_colon (törölt) 2008.02.04. 12:29:57

"Business Class nem kiváltság ha önmagadat képző , nyelveket beszélő multikat idevonzó diplomás emberke vagy a ki a meló ügyben utazgatsz egy multinak azért hogy az ilyen rövidlátásúaknak is legyen még melóhelyeük 1-2-3 évig még :)"

Megyek és elásom magam. Azt hiszem vissza kellene települnöm magyarországra, mert különben sikeres ember nem lehetek. Arroganciában is volna még mit fejlődnöm, ugyancsak a fenti ok miatt.

Sáfrány 2008.02.04. 12:33:26

Néhány nappal ezelőttig abban a hitben éltem hogy az idelátogató (Észak-Finnország) oroszok a legnagyobb tahók, mert hangoskodnak.

Tévedtem, szerintem egyetlenegy, mégoly tahó orosznak sem jutott volna eszébe az hogy a (frissen megnyílt) pláza belső főutcáját a hordájával keresztben elállva zabálja csomagolópapírból a sült apróhalat, mintha valami vidéki búcsún lennének (százéve).

Pedig azért Skandináviába nem a legcsóróbbak jönnek kirándulni. Kínálgattak, én meg menekültem, nehogy véletlenül bárki is hozzájuk tartozónak véljen.

jacks_colon (törölt) 2008.02.04. 12:35:51

Katriina: jó jó, de akkor most kik is zabálták azt a halat? Már bocs az akadékoskodásért, de nem derül ki a hozzászólásodból. Vagy csak én néztem el valamit?

ClearWater 2008.02.04. 12:37:33

Robzon fogta meg a lényeget. Az eredeti üzenet nem a nemzetek társadalmi rétegei közötti különségre hívta fel a figyelmet hanem a viselkedésre. Ez anyagi helyzettől független. Pont ti hívjátok fel a figyelmet a lényegre: a magyar tehetős réteget (3000 forintért mozizót) hozzátok össze a nálunk kempingező, minden bizonnyal állás nélküli volt keletnémet turistákkal. Mert már egy minimálbéres német is inkább spanyolországba megy. Ha nemzetek közötti összehasonlítást kerestek, akkor hasonlítsátok VISELKEDÉSBEN össze azt aki itthon keres mondjuk 3 kilót (családostul 12 rongyért mozizik) és németországban 30.000 EUR-t. Ennek a két rétegnek kéne azonosan viselkednie, ezeknek a társadalmi besorolása kéne hogy azonos legyen. Itt a bibi.

Sáfrány 2008.02.04. 12:41:45

Jacks, egy magyar horda természetesen. Utcán is fel lehet őket ismerni a gőgös viselkedésről és a hangoskodásról. Szégyen.

olcsóJános 2008.02.04. 12:43:04

azt hittem én vagyok az egyetlen.
de nem. vannak még olcsójánosok.

Jutocsa 2008.02.04. 12:43:57

A németek is bunkók témához annyit tennék hozzá, hogy az átlagos csóró német turista aki ugyanazt a keleti nevelést kapta ötven éven át, mint mi, az valóban bunkó ha épp nyaral. Ebből a mondatból két fontos dolgot kell kiemelni. Egyrészt azt, hogy keletnémet, ergo benne is van harácsolós balkán életérzés. Szobakiadásból élnek szüleim mióta én élek, nyugati itt nem nagyon fordult meg. A másik kiemelendő, hogy amikor nyaral. Voltam én már pár helyen, de kivétel nélkül azt a tapasztalat, hogy mindenki jobban elengedi magát nyaraláskor, és ez sok esetben a primitív viselkedésig fajul. Német is bunkó, magyar is bunkó ha külföldön van. Ami fontos különbség, a német tud normálisan viselkedni otthon, mi meg se próbáljuk. És azért tegyük hozzá, egy német még külföldön is normálisabban fog pl. autóban viselkedni, mint hazánkfiai bárhol.

cbc 2008.02.04. 12:52:06

Bocsánat, mielőtt még mindenki itten lefikázza a VIP moziba járókat:

Az Arena VIP-ban nem a VIP érzést fizeted meg, hanem a kényelmes székeket (szerintem jó, én nagyon utálom a normál termekben, hogy oldalazni kell a sorok között), a tizedannyi nézőt, és az ingyen kaját.

Leülős hely valóban nagyon kevés, de ez részben a bénán összehangolt kezdési időpontoknak köszönhető.

T-money 2008.02.04. 12:54:04

farman 2008.02.04. 09:39:27


a kommentért szintén, csak a vége nem kellett volna:
-barátom! a 300 pénz egy mozijegyért arról szólt, hogy ennyit érnek a filmek. szart. de néha nehéz erre előtte rájönni.

---------------
Hihetetlen h egy ember tud csak értelmezni egy mondatot. A legtöbbször 300ft-ot ér a film. nem, nem akarok ennyiért moziba menni mert akkor minden állat moziba járna de mivel ahogy fentebb említettem h már nem járunk ezért nekem édes mindegy.

az első kommentemet ugyanúgy fenntartom mint eddig de azóta elgondolkoztam kicsit és én pont azért nem megyek moziba h az ilyen embereket elkerüljem :D
ikeában is attól függetlenül h 2őt lehet inni, mindig csak egyet iszunk ketten mert kurva hideg és akkor pont nem vagyunk szomjasak...
régen egyébként biztos más lett volna (akár üvegbe is beletöltöttem volna h hazavigyem) de már nem.

a biznisz klásszhoz: annyi a történet h szélesebb a szék és több kaját kap, de a legtöbb gépen egy függőny választja csak el a többitől...

Trófea jó. járjatok sokat, egyetek sokat :D

ClearWater 2008.02.04. 12:54:49

cbc
"Az Arena VIP-ban nem a VIP érzést fizeted meg, hanem a kényelmes székeket (szerintem jó, én nagyon utálom a normál termekben, hogy oldalazni kell a sorok között), a tizedannyi nézőt, és az ingyen kaját."

Ha nem ez a VIP érzés, akkor mi?

jacks_colon (törölt) 2008.02.04. 13:02:13

"a biznisz klásszhoz: annyi a történet h szélesebb a szék és több kaját kap, de a legtöbb gépen egy függőny választja csak el a többitől..."
Akkor OFFoljunk.
Egy tízórás tokiói repülés előtt én azért még mindig sikongató lábrázásban törnék ki, ha BC-ra upgrade-elnék a jegyem. Ugyanis a szék vízszintes ággyá alakítható (a British Airways-nél legalábbis), amiben lehet aludni. Ugyanez az út economy vagy world traveller class-on kialvatlanságot, hát- és/vagy lábfájást okoz. Nem fasza.

Tullamore Dew 2008.02.04. 13:04:11

Kedves Katriina ! Nem kételkedem abban, hogy Finországban nincsenek gőgös, fennhéjázó, modortalan stb. emberek. De, úgyvélem az általad jelzett magatartásforma nem népcsoporthoz kötődő, hanem az egyén jellemzője. Az Én tapasztalatom, hogy az emberek egy része, amennyiben társaságban, csoportban, vagy az általad is használt szóval, (akár túrista)hordába verődve jelennek meg akkor megnő a hang, szabadossá válik a viselkedés, mert csoportban eltűnik az egyén és megjelenik a csorda szellem. Ez mindenütt a világon így van. Ha a csoport, csak néhány, 2-3 fő ből áll, akkor nem jelenik meg ez a probléma, figyeld csak meg. Ekkor felveszik azt a magatrtási formát amely a körülöttük lévő más kislétszámú hordabelire jellemző és csak azt lehet látni, hogy milyen kultúráltan nézik meg mondjuk a kiállítást egy múzeumban. Hát ennyit az általánosításról és a Magyarokra illetve más népcsoportra (hordára) jellemző magatartási formákról. Remélem nem volt sértő a véleményem ? :-)

ClearWater 2008.02.04. 13:12:21

És akkor folytatva a felettem lévő kommentet (remélem ott is marad, ha valaki közéír. jacks postjáról beszélek)

BC további előnyök:

Priority boarding, ami egy 500 fős tengerentúli gép megtöltésekor meg tud spórolni neked úgy 2 óra stabil sorbanállást beszálláskor a legkülönfélébb bevándorlók tömegében

Folyamatos telefon és internet összeköttetés, 220V (!)

Sok társaságnál csak itt van saját onboard entertainment - a KLM a mai napig egy 20 color katódos tévével szórakoztatja 747-esein a 14 órát repülő economy utasait. Kábé 100 emberre jut egy tévé.

Na és most zúduljon rám a népharag.

PTibor (törölt) 2008.02.04. 13:14:53

Nekem a VIP moziról az jut az eszembe, hogy a) csajommal: egy meghitt vacsi után leszedik az asztalt a pincérek, mialatt mi átülünk a kanapéra, finom bort kortyolgatunk és elindul a film. Nem zavar senki, ha akarunk dugunk, mert a terem a mienk. b) haverokkal: svédasztalos kaja, nasi, bor, kényelmes fotelekből/kanapékból lehet nézni a filmet, de inkább egy hatalmas nappalira hasonlít a dolog.
Így lenne VIP mozi. Ami az arénában van, az jegy+kaja. Az hogy bármelyik moziban ugyanennyit fizetsz a jegy+kaja kombóért, csak ott annyit eszel amit megveszel, (ha egyáltalán elfogy)

Tündérlala 2008.02.04. 13:15:55

Az lehet, hogy neveltetés kérdése, de jó 50-60 évvel ezelőtt ha nem "raktározál" el magadnak elegendő ételt akkor éhen vesztél...bár én még nem éltem akkor, de nagyanyáink idejéből nem könnyű "kinevelkedni". :) Bár ez nem mentség.... :)

gipsz jakab 2008.02.04. 13:16:54

Rékuc

nem hinném, h öcsém kib@szásból hozott volna nekünk 2,8-as sört :)
és fél várost bejárták, h piát vehessenek :)
a jövedéki adó azért olyan magas, h kevesebben vegyék a piát, kevesebb lesz az alkoholista, mert állítólag igen magas (volt) a pia miatti halálozási arány.

ClearWater 2008.02.04. 13:17:04

PTibor, csak össze ne zavarodj és a barátnőddel svédasztalozz és a haverokkal dugj mert nem lesz jó vége

Vad.Korte (törölt) 2008.02.04. 13:19:18

Régebben egy elegáns cég alkalmazottjaként egy elegáns irodaház elegáns irodájábna volt lehetőségem dolgozni. csupa naggyon jól kereső, és jó végzettségű értelmiség. Az egyik csokicég kitalálta, hogy felállít egy automatát a konyhában, sőt, amolyan beetetésként egy hétig ingyen van a csoki. Csak megnyomod, hogy ötös, és jön a csoki. Az ingyen hét leteltével az irodavezető, aki egy skót nő volt ( :-) ), összehívta a magyar csürhét, és jól lemart a tíz körmünkről, hogy más az is túlzás neki, hogy naponta kellett újratölteni az automatát, pedig szép nagy szekrény, de az már durva, hogy voltak, akik szombaton bejöttek, és még kiszedtek egy csomó csokit. Nem úgy van az, mondta, hogy "it's free, I must have six".

PTibor (törölt) 2008.02.04. 13:22:37

A svédasztalnál továbbra is az a magyarság problémája, hogy nem a kellő mennyiséget veszi magához, hanem a lehető legtöbbet. Nyiván azt hiszi, hogy amihez nem nyúlt hozzá, az visszakerül a közösbe, bár ha az ő tányérján levő kajáról kiderül, hogy azt már valaki elvitte az asztalához nézegetni, akkor menne a hőbörgés. Így marad a kuka, ami senkinek sem jó. Nyilván a szálloda nem lesz veszteséges tőle, csak bosszantó.
Az ilyen sajtáj/konf/stb helyeken meg az a jó, hogy még konyga sincs. Amit a catering kihoz annyi van. Így aki nem élelmes/tolakodó, az hoppon marad.

betépett felhasználó 2008.02.04. 13:23:29

nalam a csucs elmeny, mikor svedasztalos 250fos fogadasnal ket hazamfia athuzott ket szekett es leult a svedasztalhoz falatozni. mikozben a tobbi 248 urge ott kerulgette oket.
Fotom is van roluk, nem fotosop am!

jacks_colon (törölt) 2008.02.04. 13:23:58

A hét legOFFabb kommentje: nem néztem oda, és majdnem közzétettem a subversion adatbázis jelszavunkat itt. Még jó, hogy enter-re nem küldi el a kommentet. :D :D
Üzenném mindenkinek: csak óvatosan, ha munkahelyről homároztok.

alumi 2008.02.04. 13:25:17

többször nyaraltunk már hazai all inclousive hotelekben. (de sima félpanziónál is megfigyelhető a jelenség)
A család lenyomul, és nekiesik az asztalon található kajáknak. Több körben, halálra púpozott tálakon viszik a virslit kakaós zabpehellyel, meg a sült kolbászt dzsemes kenyérrel. Ha 9 után mész le, már nincs semmi értékelhető kaja, de az asztalokon halomban áll az otthagyott rántotta, és egyéb kaja, amihez hozzá sem nyúltak.. Na, ez a szánalmas!

tundrazuzmo (törölt) 2008.02.04. 13:25:29

"DTR 2008.02.04. 12:25:15
Nagy Sándor a legenda szerint a hadműveletéhez úgy válogatta ki a katonáit, hogy egy napi erőltetett menet végén folyóhoz vezette őket. Amelyik belehasolt és úgy vedelt azt kirúgta, amelyik csak letérdeét és a kezével merte a vizet felvette. Lehet, tudott valamit... "

Történetesen érdekel az ókori hadtörténet, és utánanéztem a sztorinak. Eredetileg ezt egy Gedeon nevű hadvezés csinálta meg a katonáival, Nagy Sándor előtt kb. sokszáz évvel. Az eseményt az Ószövetség is tartalmazza a Bírák könyve 7. fejezetben.

Ezok voltak még a szép idők! Meg a spártai hadsereg ijászoktatása, ahol a kiccsákó vagy lelőtte a fáról lógó kaját tartó kötelet, vagy éhenhalt.

VIP barátaink (meg lehet, hogy én is..:)) asszem szépen éhenpusztultak volna a történelem keményebb korszakaiban.

betépett felhasználó 2008.02.04. 13:34:25

jacks_colon:
akkor mi mind anon-access illetve auth-access userek lettunk volna:)
vagy atirtuk volna a password-db = jelszo_allomanyt es utan nyomtuk volna kilora a $ svn st
M first.file
D second.file

lecci lecci, ird be a jelszot!!!

MUHHAHA 2008.02.04. 13:40:53

semmi, szakbarbárok

tüsök 2008.02.04. 13:43:40

Ismerettségi körömben nem az állampolgárság teszi a kapzsiságot. Akinek sok pénze van, sokkal jobban tolakszik az ingyen kajáért, mint akinek csak parizerre jut a boltban. Sokkal inkább az otthonról jött szokások, kit hogyan neveltek...

betépett felhasználó 2008.02.04. 13:44:12

egy francot szakbarbar, gozom nincs mit irtam oda. Jacks a megmondhatoja, ugye J?
Csak 1xruen probaltam en is szakszerunektunoen hozzaszolni a topichoz, hatha bevalasztodik a 2008as toptenbe.

Kampfer 2008.02.04. 13:45:47

Grabowski!

Azert az bebaszna, ha csak az lenne az ember, aki a bc-n utazik! Ezret is lehetne mutatni talan azoknal kulonbet, akik meg economy-n sem voltak, nemhogy bc-n! Nehogy mar ez dontse el! Tovabba az szerencsere csak TEGED minosit, hogy a vegzett meloja szerint probalod kitalalni, ki szivott kiskoraban technocol-t! Rohejes... Te biztos csak bc-n utazol, igaz? Loooool...
Kampfer

ClearWater 2008.02.04. 13:53:32

Mi ez az átfogó BC ellenesség? Tiszta hülyék lettünk?

Den Hadnagy 2008.02.04. 13:54:37

Mi annak idején Hajdúszoboszlón voltunk nyaralni (vagy 10 éve), ott a lengyeleket ismerte meg mindenki messziről a reggelinél. Ez még semmi, de az milyen, hogy a tévét ellopták a szállodai szobából...
Kisgyerekként voltam a Szegeden nyaralni édesanyámékkal, akik elkértek egy teáskancsót a személyzettől, hogy nekem hozzanak benne valami innivalót. Teljesen véletlenül nálunk maradt, mert ez az utolsó napon volt. A mai napig megvan a kancsó, és minden egyes alkalommal el is kap a lelkiismeretem, amikor teát főzök bele :)

Faterom egyébként néha eljár ilyen szakmai bemutatókra, hát ő is mesélt 1-2 cifrát. Jómunkásember ő is, nem túl elit háttérrel (sőt!), mégis tud viselkedni. Nemúgy mint az elit-újgazdag prosztó nagyvállalkozók, akik a szokásos szalvétázást meg ingyérpiadőzsölést levágják...

jacks_colon (törölt) 2008.02.04. 13:54:40

Tullamore Dew írta: "...amennyiben társaságban, csoportban, vagy az általad is használt szóval, (akár túrista)hordába verődve jelennek meg akkor megnő a hang, szabadossá válik a viselkedés, mert csoportban eltűnik az egyén és megjelenik a csorda szellem. Ez mindenütt a világon így van. Ha a csoport, csak néhány, 2-3 fő ből áll, akkor nem jelenik meg ez a probléma..."

Ez részben igaz, bár tapasztalatom szerint van ez alól egy kivétel. Amikor a nem túl pallérozott hím a hasonlóan pallérozatlan kedvesével, egymás alá adva a lovat nyilvánosan túlkompenzálják frusztrációikat. Sok ilyen párocskával sikerült már összefutnom, és ezek mindig azt csinálják, amit akarnak, mindegy, hogy milyen minőségű és mennyiségű társaság veszi őket körül. Ugyanis a logikájuk az, hogy teljesen mindegy mit gondolnak mások, ha a párom helyesli a viselkedésem. Na de ez már pszichológia, nem tudom mennyire érdemes belemenni. Csak azért írtam ide, mert sokszor tapasztaltam mennyire kőbunkók tudnak lenni egyesek ilyen helyzetben, olyanok is, akik egyébkény külön-külön normális emberek lennének.

Kampfer 2008.02.04. 14:03:03

CW!

Dehogy van itt szo bc ellenessegrol! Sot! De az valahogy nagyon irrital, hogy egyesek szerint aki nem bc-n utazik, mar nem is ember es nincs rendes meloja es csak szivott a sulievek alatt! Na ne legyunk mar tenyleg hulyek...! Grabowski ezzel az allasfoglalasaval akasztott ki!
Udv!
Kampfer
Kampfer

jacks_colon (törölt) 2008.02.04. 14:10:31

A business class-szal nincs baja senkinek. Az arroganciával annál inkább. Grabowski hozzászólása nekem is kiütötte a biztosítékot, pedig engem sem kell félteni ha 10k mérföldek gyűjtögetéséről van szó.

tundrazuzmo (törölt) 2008.02.04. 14:12:25

Elhatárolódás

Alulírott tundrazuzmo, az ókori történelem kedvelője ezennel elhatárolódom a BC rövidítés Business Class-ként történő értelmezésétől. A BC számomra az "időszámításunk előtt" formulát jelenti, és ezúton kijelentem, hogy NEM vagyok BC ellenes!

Egyébiránt megemlítem, hogy a BC-n kívül is vannak emberek. Itt van pl. az AD, amelynek Analóg/Digitális átalakítóként való olvasásától a bussiness classon utazgató turista-társaimmal együtt szigorúan elhatárolódunk!

:)

Robzon 2008.02.04. 14:15:05

jacks_colon, "pedig engem sem kell félteni ha 10k mérföldek gyűjtögetéséről van szó."

ez a fel mondat tesz teged magyarrä. :) Szerintem ez az ize itt bennünk genetikailag kodolt, mindegyikünk "ilyen", csak nemelyek megjobban. :) A külföldre szakadtakban amugy "ez" mintha megerösebben meg lenne. A jobb moduakban is.

Kampfer 2008.02.04. 14:16:29

Zuzmo!

En annyit ugyan nem utazgatok, de nekem a bc tovabbra is business class, ami pedig 2008 evnel regebben volt, az nekem i.e.! Ettol meg nincs koztunk vilagnezeti elteres! :)
Ha mar a/d! Most csereltem mar a masodikat ezen a nyamvadt optoelektronikai cuccon s meg mindig szar. Ha van tipped, szolj! :D
A Grabo es a hozza hasonlo megnyilvanulasoktol tovabbra is elhatarolodom, azt visszautasitom es kokemenyen szembehelyezkedem veluk! Ahogy o irt, az nem erv, az nem korrekt, de valoban arrogans es hiteltelen! Operabalba vele...! Lol...
Kampfer

jacks_colon (törölt) 2008.02.04. 14:18:37

"ez a fel mondat tesz teged magyarrä"
Utólag visszaolvastam a kommentemet, és:

Igen, ebben tökéletesen igazad van. Van még hova fejlődnöm nekem is. Fogjuk a hétfőre. Azt hiszem inkább dolgoznom kellene kommentelés helyett.

birdlady 2008.02.04. 14:26:15

Tavaly voltam egy analitikai műszerekkel foglalkozó cég termékbemutatóval egybekötött egynapos ingyenes tanfolyamán egy elég jó hotelben. Legnagyobb megdöbbenésemre megjelent ott a Környezetvédelmi Minisztériumból egy fő-fő-főosztályvezető hölgy (akinek szakmailag és munkakörileg nem sok köze volt a tanfolyamhoz) Délelőtt végigülte a mókát, a sütiket a szünetben szorgosan felfalta,jókat kávézott, az ebédszünetet is megvárta, disznó módra bezabált, majd az előadás délutáni részéről angolosan távozott...
Én szégyelltem magam...

Szelephimba 2008.02.04. 14:28:41

Kedves Tullamore Dew!

"Szelephimba ! Ne becsméreld a Balkánt, mert szerintem még nem jártál ott."

Megmondtam, tisztelet a kivételnek!

Gumidomino 2008.02.04. 14:31:29

az ingyenkonyhán meg normális sor van

a nagyáruházak kóstoltató lányaihoz már odamenni se merek még ha meg is ízlelném a terméket mert úgy néz ki mintha ingyenélnék. a posztban leírtakhoz hasonló magyarok miatt.

a gyorséttermek tálcáját rajta a gusztustalanul szertedobált maradékokkal, csomagolásokkal egy tapló nemzedék vállvonogatással hagyja az asztalon, hisz "az öregasszonynak is kell a munka"

folytatható a végtelenségig, ebből tényleg az illemtan(hoz hasonló) iskolai óra, a szülői példa és a médiából folyó minták megváltozása segíthetne. de sürgősen.

Pepin bácsi 2008.02.04. 14:33:17

kéccázharmincadik !

birdlady: és még hány ilyen történet van !!! Én is tudnék 1-2 hasonló sztorit

Gumidomino 2008.02.04. 14:33:36

hazafelé ma is bemegyek a corvin moziba popcornért és a letöltött filmet VIP-mozizzuk a kanapén este

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2008.02.04. 14:34:50

érdemes volt ezt elolvasnom :)

ezek után tuti nem próbálom ki a VIPmozit...

3-4000ért szinte mármelyik étteremben 3 órán át annyit zabálok/iszok amit nem szégyellek és nem kell csordamódra tülekedni az ételért...

bár akinek ez az agyontaposószabálós jön be, az inkább menjen fradi-ute meccsre...

Dr. Hümér 2008.02.04. 14:36:15

ELSŐ kommentem ma.

Hűű! Végigolvastam az összes hozzászólást. Sok időbe telt.

A bunkó, paraszt, tuskó, stb jelzővel illetett magyar vajon hány százalékát teszi ki M. o. népességének?
Pl. Egy 50 fős túristacsoportból kb 4-6 ember volt ilyen a legutóbbi utamon. A többiek egész elfogadhatóan, kulturáltan tudtak viselkedni.

Nem hiszem, hogy minden magyar utolsó trógerként viselkedik, mikor elhagyja az országot 1 hétre.

Szerintem az idióták vannak kevesebben. Igaz, ebben az esetben a rossz mindig jobban megmarad, mint a jó. Ezért nehéz változtatni a magyarok megítélésén.

Kampfer 2008.02.04. 14:38:32

Domino!

Ott a pont! Sajnos az iskolai peldak s az ott folyo oktatas utobbi idoben alakulasa szerintem ismert, az okokra nem terek ki, off lenne!
Az otthoni mintak, a szuloi neveles, a kovetendo mintak is egy kulon tanulmanyt ernenek, szerintem ezt nalam sokkal okosabb emberek meg is teszik, vagy mar meg is tettek! Teny, hogy gyakran szinte a "gyereknek" van gyereke, mennyi peldat lehetne sorolni, mikor az ember csak les, hogy micsoda embereknek (?) van gyereke, akit nevelnie kellene, akiert felelosseggel tartozik! Szerintem ezt is lathatjuk a napnal is vilagosabban!
S ott van meg ugye a media! Utanunk a sztarozon, mi? Eskuszom, ha ezeket egy pillanat alatt tuzben elporlasztanank, a kartekony hatasuk meg akkor is erezheto lenne evtizedekig! Igy nagyon nehez lesz...
Miert is csodalkozunk, ha ezek az emberek a moziban es a nyaralas alatt ilyenek? Ok azok, akik az utjainkon vezetnek, akik a teszkoban uvoltoznek, akik elhajitjak a szemetet, akik az uszodaban csesznk zuhanyozni! Barmennyire is faj, ez a mozis tortenet gyonyoruen passzol a kepbe! Ez van...
Udv!
Kampfer

beavereater [AT] 2008.02.04. 14:44:32

Nagyáruházak kostóltató lányai: én bizony oda szoktam menni a gyerekkel, ugyanis ott tanítottam neki meg, hogy kell viselkedni.
1. alkalom: 5 féle kolbász, szeletelve. ÉN: Melyikből kérsz kicsim?
GYERMEK: Abból.
ÉN: Tessék. (Kenyérfalat rajta a kolbásszal átad.)
GYEREK: Meg abból, meg abból meg mindből.
ÉN: Nem kislányom, nem zabálunk mindent összevissza, majd legközelebb. (Gyerek fülig érő szájjal bólogat, legalább megpróbáltam, gondolja.) Utána nagyot köszönünk a szintén fülig érő szájú hostess leánykának.
2. alkalom, egy hét múlva, kínálat ugyanaz, hostess lány ugyanaz, csak van még két szomszéd pult, meg vagy fél tucat más hostess is. A kislányom kiválaszt egy kostolót, egyik lány odaadja, gyerek megköszöni, mindhárman heppik vagyunk. Baltaarcúék (de genere Mangal Ilona) balról be, két kézzel markolnak, az egyik hostess lány megszólal: kislány, nem kérsz még, mielőtt elfogy? (Mármint mielőtt balta apu, balta anyu és vágósúlyú fattyaik lerabolják a pultot.) Mire a gyerek: köszönöm szépen most nem, majd legközelebb. Mert _nem zabálunk mindent összevissza_. (Idézi a múltkori szöveget szó szerint.) Én lementem hídba a hostess lányokkal együtt, baltáéknak nagy nehezen leesik, hogy a bár a gyerek beszólásán nevetünk, de őket nevetjük ki. Vérnyomás megdupláz, valamit próbálnak böfögni, de szerényen mosolyogva figyeljük, ahogy végül elkotródnak...

birdlady 2008.02.04. 14:56:21

beavereater, ez nagyon jó!!!! :D

Kampfer 2008.02.04. 14:58:03

Beavereater!

En akkoriban voltam kint a finneknel, mikor itt langolt a tv (a szekhaz). el is dontottuk magunkban, hogy a tovabbi nehany hetben csehek leszunk. Egy ottani bevasarlo kozpontban volt kostolo, a hostess holgy tobbfele felvagottat kinalt, mellette egy masik idosebb holgy valami teat. Mivel magunk kozt beszelgettunk, a fiatalabb mar angolul szolitott meg, hogy megkostoljuk-e a felvagottakat, mi pedig megkoszontuk, hogy nem, de csak kinalta. Mondta, szerinte megeri s hogy ilyet mashol biztosan nem. Gondoltuk, ok, s mar kerdezte is hogy honnan jottunk, mire epp ra akartuk volna vagni, hogy Csehorszagbol, de az idosebb holgy megelozott minket s mondta a fiatalabbnak valami mondatba agyazva, hogy Unkari. Na ezt beneztuk, gondoltuk, de utana volt nagy boldogsag, mert a holgy ismerte a nyelvunket, regebben nyaralt is itt parszor, a fiatalabb pedig lathato rokonszenvvel viseltetett a tavoli rokonok irant. Kolcsonosen elbeszelgettunk, egymas angoltudasat es az orszagokat dicserve, s megdobbento volt az a tapintat, ahogy ott kezeltek akkor minket, tekintve az itthoni helyzetet. Erdekes tapasztalat volt es azt hiszem mindig emlekezni fogok ra! Talan erdemes lenne inkabb ezt a modellt kovetni!
Udv!
Kampfer

Kampfer 2008.02.04. 15:00:44

Jaaa, s ott tenyleg nem volt sem tulekedes, sem szemetdobalas. Mindenki ugy hagyta ott maga utan a helyszint, ahogy talalta! Nem volt sem repeta (bar kinaltak az embereknek), s nem volt hangoskodas sem. Lehet ezt kulturaltan is, emberek modjara is!
Kampfer

birdlady 2008.02.04. 15:06:32

Rosszqtya, 3-4 ezerért a Trófeában is halálrazabálhatod magad. Pontosan ugyanolyan gusztustalan tülekedés közepette, mint a víájpí moziban.
Ilyen étterembe nem érdemes menni.

birdlady 2008.02.04. 15:08:01

Bocs, 1 kivétel van a "befizetünk azt zabálunk" kategóriában, ez pedig a running sushi, ahol futószalagon megy körbe a kaja és mindenki marad a büdös valagán, nem kell tülekedni.

jacks_colon (törölt) 2008.02.04. 15:16:10

Hehe, a futószalagos sushi a legnagyobb ellenségem. Kifejezetten félek bemenni ebédelni ezekre a helyekre, mert akkor délután csak monitor előtt alvás/szuszogás van. Ügyes volt aki kitalálta, nem könnyű abbahagyni (nekem legalábbis).

Vad.Korte (törölt) 2008.02.04. 15:18:19

beavereater-nek:

Akkor ha háromféle van, és én mindent megkóstolom, az baj? És ha az egyik ízlik, és kétszert eszem, az is baj? Ez még tán nem a pópos tányér kategória...

beavereater [AT] 2008.02.04. 15:23:51

Vad.Körte:
Ha hagynám, hogy a gyerek mindent megkóstoljon, amit megkíván (egy-egy húzósabb pénteken van, hogy tíz-tizenöt féle cuccot kóstoltatnak mifelénk), nagyon hamar elég csúnya vége lenne...

lizocska 2008.02.04. 15:32:48

nekem csak az jutott eszembe, amikor a fiam kicsi volt, és az iskolai karácsonyi büféasztalról kezdett összepakolni ezt-azt, mikor indultunk haza...
küldtem is vissza a motyóval, hogy nanemárfiam...
ezek szerint sokan vannak, akiket a szüleik nem.

lizocska 2008.02.04. 15:35:02

ezt a kiinduló támához szántam, nem a közvetlenül előttem szólókra - félreértést elkerülendő

Robzon 2008.02.04. 16:14:34

Szerintem a running sushi is prosztosäg. Eleve keptelenseg ilyen környezetben kulturältan etkezni. Ott csak zabälni lehet, akärcsak a gyorsetkezdekben.

ClearWater 2008.02.04. 16:16:58

lizocska

egy pont neked is. Erről szól a téma.

" viselkedést felnőtt korban már nehéz megtanulni, és ha szüleink elmulasztottak gerincet nevelni belénk nem is fog hiányozni ilyen esetekben"

Részemről ez a mondanivalója az egész történetnek.

jacks_colon (törölt) 2008.02.04. 16:23:11

Robzon, ha egy ebéd 10000+ forintból jön ki (yo sushi, kulu-kulu), azért meggondolom mennyit zabálok. Csak néha vannak 50% off hetek is, olyankor betéved a magunkfajta csóró is. Olyankor van alvás délután.
A legjobb a Japan Centre a Piccadilly-nél, ajánlom minden turistának vagy arra járónak. Sushi iskolájuk van, és a diákok készítik eladásra a cuccot (nem futószalagos). Occsó oszt jó. Nagyon is.

gibson 2008.02.04. 16:34:43

250?

amúgy nagyon jó sztori, az évvégi topten-be mindenképpen esélyes.

annyi komment volt, ami érdekes, hogy azt se tudom, melyikre reagáljak, ezért csak pár megjegyzés:

1. a legtöbb magyar paraszt: ez nem igaz, én dolgoztam hazai 3 csillagos szállodában itthon, és ismerek másokat is, 3-4-5 csillagos szállodákból itthonról. a svédasztal elég gyakori igény rendezvényekre, és nem igaz, hogy a magyarok lerabolnak mindent. van egy bunkó paraszt réteg itthon, elég nagy sajnos, de a külföldiek is tudnak bunkók lenni, pl. osztrák nyugdíjasok melegítőben nyitáskor tolonganak az étterem előtt, orosz-ukrán milliomosok ötcsillagosokban eszméletlenre isszák magukat az ingyenviszkiből, stb..
most voltam egy 4 csillagos szállodában ausztriában, rengeteg náció, kínai, német, ukrán, román, angol, tényleg sokféle - semmivel sem voltak kultúráltabbak, mint a magyarok. amikor elindult a vacsora, az idióták megrohamozták a tálakat, potyogott le minden, alig lehetett leülni. a kultúráltabbak (pl. mi, meg a magyar csoport kb. 50%-a) a bárban / szobákban megvárták, míg lemegy az első roham, eltakarítják a romokat, és egy órával később nyugiban megkajáltak.

2. a svédasztalról a kaja nem szokott elfogyni, azt mindig újra kell tölteni, jobb helyeken ez nem probléma soha, ezt mégis kevesen képesek felfogni. ha kiürül egy tál, káromkodva szednek valami mást, ahelyett, hogy várnának 5 perccet míg jön az újabb adag...

3. a maradék kaja persze, hogy visszamegy, és felkerül még aznap/másnap/harmadnap is az asztalra(kicsit átalakítva), ez előfordul a legjobb helyeken is, legfeljebb nem tudunk róla. bele még nem halt senki, a pincérek/szakácsok is a maradék kajákat eszik általában (most nem a félig lerágott húsokra gondolok itt persze meg a megcsócsált krumplira, azt nyilván kidobják)

gibson 2008.02.04. 16:36:33

igen, pont 250. lettem az előzővel! :)

ClearWater 2008.02.04. 17:08:19

10 rongy egy sushiért? Az nem pitlák... annyiért kiszívom az akváriumot bármelyik plázás kisállatboltban

Sluck Ödön 2008.02.04. 17:19:13

Tundrazuzmo 2008.02.04. 13:25:29

Én is meglehet hasonlóan járnék.

Azonban ez a svédasztalos módszer úgy látszik kiválóan alkalmas annak első vizsgálatára kivel érdemes egyáltalán további társadalmi érintkezést folytatni

LyukasBogrács 2008.02.04. 18:54:52

Bruha-ha

Ez a viájpi státus egy jó megkomponált vicc, semmi más. Ezek az emberek tényleg azt hiszik, hogy sikeresek? Mert rajtuk kivül senki sem képzeli ezt. Még csak nem is látszanak annak.

Inkább szánalmasak.

Lefogadom, hogy ha ingyen kocsirendező (valet parker) is járna a jegy mellé, akkor flegma mozdulattal csapnák a kocsit beparkoló srác tenyerébe a Suzuki slusszkulcsát.

LyukasBogrács 2008.02.04. 18:58:12

Melyik Móricz Zsigmond regényben próbálkozik azzal a paraszt, hogy kiegye a földesurat a vagyonából?
Most nem jut eszembe... Parasz-e vagyok?

LyukasBogrács 2008.02.04. 19:23:56

Kösz!

Sokat gondolkoztam azon, hogy illem-tanórákból csinálok üzletet.

Aztán elvetettem a gondolatot: aki akar viselkedni, annak ez természetes, nem kell tanulnia. Aki meg nem akar viselkedni, annak úgyis mindegy. Nem fogja rászánni magát a jómodorra.

kIára 2008.02.04. 21:45:25

Friss félórás élmény.
Viszonylag érdekes, nemzetközi festészeti tábor összegző kiállítása. Unalmas speechek, diszkrét zene, szerény svédasztal. Zaba, tolongás megszokott, a kiállított műtárgyakat mindenki leszarja.
Az egyik arc már menőfélben, már kabátban ezerrel tolja befele a falatkákat. Éés! Indulás előtt, egy üres papírtálcát még egyszer meghalmozott és úgy indult el, a buszmegálló felé. Gondolom még a buszban is nyomatta. Nem, nem tűnt éhenkórásznak.

Briguszka 2008.02.04. 21:57:27

Nekem meg ez a kedvencem:

Elindul a család a tecsóba. Már a bejáratnál megállnak, elolvassák a számunkra érdekes napi és hetilapokat, ( esetleg a gyerek kivadássza az akciós játékokat a magazinokból) , azután játékossor a gyereknek, anyuka elmegy az illatszeres részlegre, befújja magát az épp aktuális menő illattal, apuka+ gyereke játszanak egyet a kiállitott playstation játékon , felbontanak l-2-3 üditőt( dobozt eldob) , miegymást, megkóstolják a frissen sült pékárút és mire végeznek,hipp-hopp el is telt a vasárnap délután.
Ezek után vesznek az akciós zsemléből 4 db-ot, meg netán egy 8o ft-os light kólát és elmennek haza, az egész család programja megvolt l5o Ft-ból. Jólakottan elfáradva elballagnak.
Ha ezek után 3ooo -t fizet egy jegyért , tán még a holdat is le akarja enni az égről, nem?

Szil-Ka 2008.02.05. 12:27:51

Mai napig előttem van, amikor Kölnben kint voltunk a kézműves vásáron (1998-99 körül). Egy blokkban voltak a Közép- és Kelet-Európai pavilonok, ennek legközepén volt egy központi helyiség, ahol némi frissítővel (üdítő, nasi) és telefonnal álltak a kiállítók rendelkezésére. A telefont nehéz volt megkaparintani, mert aki hozzájutott, az órákig nem eresztette a kezéből a kagylót (ingyételefon ugyebár).

A legszebb az volt, amikor az utolsó este állófogadás volt. A származási országok Nyugatról Keletre való távolsága egyenes arányban állt a tányéron felpúpozott étkek mennyiségével. Az oroszok (ők mitől voltak Európa, nem tudom) voltak a legdurvábbak, utána Románia, Ukrajna. Ám a magyarok sem tudtak elegánsan csak annyit a tányérjukra venni, amennyit éppen megettek volna (biztos a kétnapos autóútra hazafelé spejzoltak ők is), én szégyelltem a legjobban magam helyettük.

Nagyon gáz, de mi magyarok sem tudunk viselkedni!

ClearWater 2008.02.05. 13:35:55

Bocsánat, nem az oroszok védelmében, de geográfiailag a helyzet az, hogy két kontinensen fekszenek: európa és ázsia. Térképészeti tény, nem kell mögöttes tartalmat keresni benne.

taurus0 2008.02.05. 17:08:12

Erdélyi vagyok, 2001-től élek Magyarországon. Sajnos először csak 2003-ban kerültem olyan szállodába, ahol svédasztalos reggeli volt - egy céges hétvégi kiránduláson Horvátországba -, azelőtt csak konferenciák szünetében ettem kis mennyiségű pogi-süti-üdítőt. Tányérpúpozással nem foglalkozom, illetve az a helyzet, hogy úgy szeretem, ha az elején több tányérra teszek ételeket (nem púpozva), ezeket több fordulással juttatom el az asztalomhoz, majd leülök és megeszem, nem szeretek többször mászkálni. Viszont mindent meg is eszem, amit kivettem.

Nomármost ebben a szállodában elkövettem azt, hogy szalvétába csomagoltam szendvicset. Bocs, de én tényleg nem tudtam, hogy ez ennyire gáz, hiszen sosem ettem svédasztalról, gyerekkoromban sem. Amikor az étterem kijáratánál a konyhás nénik már vártak és ELVETTÉK a szendvicseket, na akkor rájöttem. Illetve most, olvasva a kommenteket. Köszi, hogy megneveltetek!

OFF:
Még van egy történetem, ami nem igazán kötődik a svédasztalhoz, de azért érintőlegesen egy kicsit kapcsolódik... Pécsett voltunk a menyasszonyommal egy ífjúsági szállóban. Reggel lassan ébredtünk, még heverésztünk az ágyban, amikor valamelyik szomszéd szobából szeretkezés hangjai szűrődtek át. Megmosolyogtuk az esetet, aztán lementünk kajálni, mert kb.20 perc múlva zárt az étterem. Kb. 10 perccel később lejött egy fiatal pár, a lány kipirult arccal, a fiú meglehetősen csapzott hajjal. Hiába na, sietniük kellett, ha enni is akartak :-)

taurus0 2008.02.05. 17:15:02

Ja még egy kérdés: az is gáz, ha a hipermarketben iszom az üditőből (sőt, volt, hogy annyira megszomjaztam a hosszú vásárlásban, hogy egészen meg is ittam), de utána megveszem?

Egyszer volt, hogy a kasszásnő észrevette, hogy nincs tele és ki akarta cserélni :-) Persze, mondtam, hogy én voltam és természetesen kifizettem.

LyukasBogrács 2008.02.05. 18:07:14

A tapolcai Pallasz szállóban is van svédasztal? Vagy az csak a business class vendégeknek van fenntartva? Esetleg a VIP parkolóknak? Vagy csak személyesen a Klementéknek?

mindegggy 2008.02.05. 21:06:51

Érdekesség, de igaz:
Ha egy bibsi megdöglik benne, az alapot ad az új hollókamura!(A háború alatt megpróbálták munkára fogni a lusta zsidókat, de ezek a férgek annyira felháborodtak, hogy pogromot, meg ilyen hülyeségeket emlegettek, és beállították zsidóüldözésnek! Tanulság: a kampósorrú élősködő féregnek büdös a munka!)

HÚZZANAK A LOPOTT ORSZÁGUKBA, UTÁLOM ŐKET, ASSZEM VAGYUNK MÉG EZZEL ÍGY EGYPÁRAN!!!

arkadok alant 2008.02.05. 22:46:49

magyar vagy nem magyar sajatossag? A zunio egyik intezmenyenel dolgozom, ahol evente ketszer osszejonnek a nagyon okos emberek a zeuropai csucs alkalmabol. Namarmost mi kozkatonak ilyenkor szabad hozzaferest kapunk a kisebbik etteremhez, szalamis szendvics, udito, suti formajaban...En egyebkent is itt eszem naponta, ahol jo ha 100-120 ember megfordul ebedidoben...Akkor viszont...latni kellene...tolong ott svedtol ciprusin at spanyolig...szoval nem lehet igy altalanositani, neveles kerdese, ahogy nalam ezt okosabbak elottem mar elmondtak.

ClearWater 2008.02.06. 10:10:01

Tényleg ennyire nem értitek hogy nem az a kérdés, hogy valyon a világ minden részében vannak-e parasztok, hanem hogy itt elvileg egy emelt szintű társadalmi rétegről van szó? Á....

wachaz · http://tvmusor.tv 2008.02.06. 13:50:25

taurus0:

- mindent megeszel, amit leveszel a svédasztalról
- elszégyelled magad, még akkor is, ha nem tudtad, hogy nem szabad
- megköszönöd, hogy megnevelnek
- megveszed az üdítőt, amibe beleittál
- és ez a mondat úgy ahogy van: "Persze, mondtam, hogy én voltam és természetesen kifizettem."

Már megbocsáss, de nem vagy igazi magyar, és ez meg is látszik rajtad. És szerintem tudod, hogy ez egy őszinte dícséret.

LyukasBogrács 2008.02.07. 09:40:52

Szerintem arról van szó, hogy az éhezés, az önkiszolgálás (még ha csak egyetlen étkezés is), és a versengés a csordán belül kihozza az állatot abból, aki nem figyel oda a viselkedésére.

dexteer 2008.02.19. 12:06:54

10 éve dolgozom vendéglátásban számos helyen dolgoztam már és sokmindent láttam,átéltem!
Sajnos ez a magyar habitusból fakad,hogy az nép lelegeli azt ami ingyen van méghozzá többszörösét annak amit el tud fogyaszatani ill szükségleteit ki tudná elégitení!

Egyszer egy esküvön ami egyébként vegyes házassság volt magyar ill német párocska!
Tanulság:
1,A magyarok az elsők a büfénél és jó gasztronómiai érzékkel egy tányérra tudják pakolni a következőket:
-Borjúpőrkőlt,Brie sajt,franciasaláta,füstölt lazac,somlói:)(ezek mint szósszal vagy mártással készült ételek és ennek összekeveredése egy új szint alkotott a a tányéron és az abroszon egyaránt!!Hát.....ez nem egy Michelin díjjas kompozíció az biztos...

2,német nyugodt és kivárja a sorát
nem rest felállni és mégegyszer szedni de még véletlenül sem ugyanabba a tányárba.figyel az ételek sorrendjére(h.előétel-desszertig)

Hogy ebből mi a tanulság nem tom talán rossz helyre születtem?
Válasz(Gyúcsány Fecó)Ha nem tetszik el lehet innen menni.....nem kötelező itt maradní.
Erre a válasz:MAGYAR vagyok maradok,de te mehetsz és nem a németekhez...:)

ave 2008.12.03. 14:02:26

Rohadtul tul olcson adjak a VIP jegyet ezek szerint.

FencerNusy 2008.12.23. 14:07:36

Hasonló pont - a nyáron egy all inclusive (álexkluzív) szállodában volt szerencsém (???) dolgozni, részben felszolgálóként, részben a konyhán...

Nemcsak magyar embertársaink teszik mindezt, de a németek, osztrákok, belgák, hollandok és egyéb nációk is. De a kulturáltabbja főleg a második vendégéjszakától, amikor látja, hogy MINDENKI ezt csinálja. Mi meg hordtuk vissza a lefosztott chafingeket és a moslékkal rakott tányérokat.

Konyhafront - a pult mögül, relatív biztonságból nézni a fosztást. Szebb élmények: már emelném ki a majdnem üres edényt, amikor még valaki belenyúl... illetve épp billentem be a telit a forró vízfürdő fölé, amikor a szabadjára engedett (hadd idézzem a főnököm: rideg gyerektartás) öt-hatéves német gyerekek már rárabolnak a sült krumplira... Valamint az egyszer kényszerből kiadott maradék étel hosszas dicsérete egy angol hölgy szájából.

Éljen a világkultúra!

Market-Ing · http://www.festekszer.hu 2010.03.27. 00:21:36

@Szelephimba: Szar ez az általánosításod, hogy a magyarok ilyenek. Hát baromira tévedsz, ezek nem magyarok, hanem neveletlen idióták. Baromi jó volna ha most már befejeznétek a magyarok sárral dobálását, mert baromira uncsi. Érdekes rajtunk kívül más népek igénytelenebbek, butábbak, koszosabbak, kulturálatlanabbak, beképzeltebbek a híres neves nyugaton, de ez keletre is igaz. Szóval nekem fejezzétek már be ezt a sok szar magyarok parasztok szöveget...
szobafestesfestekszer.blogspot.com ; szobafests.blog.com/ ; mindennapokmindene.blog.nlcafe.hu

anyahajókabinajtóhajtogató 2010.06.29. 20:13:28

Ilyenkor mikor már nem újdonság senki nem megy oda. pláne hétköznap koradélután... Csak mi voltunk ketten, rommá ettük magunkat, ittunk, popcornoztunk és egy jó filmet láttunk az üres teremben ahol szintén csak mi8 voltunk. Jó hely!

anyahajókabinajtóhajtogató 2010.06.29. 20:14:02

Ilyenkor mikor már nem újdonság senki nem megy oda. pláne hétköznap koradélután... Csak mi voltunk ketten, rommá ettük magunkat, ittunk, popcornoztunk és egy jó filmet láttunk az üres teremben ahol szintén csak mi8 voltunk. Jó hely!

v2peti 2014.03.25. 13:50:51

@jacks_colon (törölt): Most már pár társaság rájött arra, hogy a méregdrága b business class és a hosszú útra nem túl kényelmes túristaosztály közé be kell iktatni egy másikat is. Egy amolyan economy plus-t.
süti beállítások módosítása