Tékozló Homár

Torkonakadt Csütörtök - Skótok a Kaledóniában/Zilában

2008.02.09. 15:43 | jackyll | komment
A kedvezmény alatt áremelés párja a speciálisan korlátozott kóstolómenü, illetve a zónaadagok, amit szintén elég sok helyen alkalmaztak ünnepelt vendéglátósaink. Fist boy a Kaledónia Pubban futott bele a felettébb gáláns ötdarabos menübe, de ezen még nem akadt ki. A pohár akkor telt be, amikor másfél óra várakozás után a pincérek szó nélkül átpakolták társaik székét másik asztalokhoz, amikor kimentek a hely elé cigizni:
Torkos Csütörtökön egy kisebb haveri társasággal (11 fő) gondoltuk ellátogatunk a Kaledónia Pubba, egy kis kirándulás Skóciába.  Nagyon kedvesen fogadtak minket és egyből rendelkezésünkre állt az asztal ahol nehézkesen ugyan de sikerült leülnünk. Még le se pakoltunk és nagyon kedves pincérlány már ott is volt a megfelelő számú étlappal. Akkor még nem sejtettünk semmit a közelgő hidegzuhanyról. Első körben kiderült hogy kb fele annyi étel található az étlapon mint egy normál napon, direkt erre a napra lett összerakva. Az italok közül is csak pár darab volt felére engedve az amúgy elég széles választékból. Ok semmi baj, majd beosztjuk azt az 5 féle ételt, legfelfebb mindenki ugyan olyat eszik iszik, végülis ez egy pub, nem étterem.

Aztán a főpincérnő lépett az asztalunkhoz és elég nyers modorral sikerült közölnie hogy csupán két óránk van, utána jó lenne ha elhagynánk a helyet. Ez már kicsit elszomorított, mert erről senki nem szólt előre, pedig fel tudtak hívni azért hogy az asztalfoglalást korábbra kérjék, de én naívan abban a hitben voltam hogy majd egy jót sörözünk a kaja után, hát nem így lett. Miután csalodottságunk kezdtük feldolgozni, jött a következő menet. Mivel páran dohányoztak a társaságból megkérdeztük dohányzó e a helység. A pincérlány azt mondta igen és ki is hozott pár hamutálat. 2 perc füstölés után megint a főpincérnő lépett oda, már megszokott modorában közölte hogy ma kivételesen nem lehet dohányozni az étterem részben, csak 3 méterrel odébb lehet a bárrészben. Hurrá. Mivel már alig volt a cigiből valamennyi, senki nem oltotta el hanem végigszívták. Akkor habzó szájjal megint odalépett és közölte hogy most szólt és milyen tapintatlanok vagyunk. Jó ciginek vége.

Az étellel nem volt semmi baj amúgy, max az hogy óvodásnak való mennyiség volt mindegyik, igaz kb 10 perc alatt ott volt mindenkinek a kajája, tiszta gyorsétkezde... egy két falat között sandítva az órát néztem mikor kell mennünk. Eltelt másfél óra, és páran úgy döntöttek hogy kimennek az utcára akkor cigizni, ha már bent nem lehet. Én az hosszabb asztal közepén ültem és jobbra fordulva nem vettem észre hogy azoknak a székét akik kimentek az utcára SZÓ NÉLKÜL elvitték a pincérek másik asztalhoz, ahova feltételezem 8-ra jöttek volna, sőt az asztalunkon lévő italokat is elvitték úgy ahogy a székeket. Még volt majd fél óránk hogy fizessünk de erősen éreztették hogy jó lenne ha elkotródnánk a fenébe. Na ekkor telt be a pohár, kértük a számlát és felálltunk végleg onnan. Óriási csalódás volt ez a hely, ilyen taplón és lekezelően még sehol nem bántak így velem egy vendéglátó helyen. Azért szólhattak volna hogy elvihetik-e a székeket vagy bármi. Hiába akarják skóciát idehozni Budapestre ha ennyire magyarosan bánnak a vendéggel...
Gábor spártai melegítős svédasztallal találkozott:
Nem eresztem bő lére, mert nem érdemli meg még ezt a negatív marketinget sem. Torkos csütörtök a pestszentlőrinci Zila kávéházban: hozzávetőlegesen 10 féle, "svédasztalon" melegen tartott készétel. Ezt tudta kipréselni magából a vendéglátó. Felálltunk a lefoglalt 12 fős asztaltól és odébbálltunk. Most voltam először, mert korábban jókat hallottam róluk, de ezzel sikerült elérniük, hogy jó ideig feléjük se nézzek. Kár, hogy ide jutott a néhány éves kezdeményezés...
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.02.09. 16:01:00

Mostanában ilyen nagy létszámú (11-12 fős) társaságok zaklatják a vendéglősöket. Tessenek kérem ketetsével járni. Úgy látszik, hogy Európa szerte nincs olyan étterem/kávéház, amely ekkora tömeg élelmezési feladatát el tudná látni kultúráltan :D

Tajparaszt 2008.02.09. 16:05:05

Ez áz esőzés ez most olyán, hogy ákkó az á nágyszerszámú áki beírjá? Engem má széjjel tesz.

Kokrétán á témáho. Ámikor meg gyütt a elektronikás levé, má ákkó tudtám, hogy ezt minden őtönyös mánágger tökfej megkápháttá. Áz á fájtá, áki a kekszen is spóról, csák hogy zselére fussa. Na, ákkó má tudtám ,ho átverés lösz. Szóvál tessen sebességet kápcsóni az ágyon, ámikó gondókodni kell. Én minden esetre megyek a testpingáló háveromho ma a csepeli gyárbá megünnepeni a szülinapját. Remélem ott torkos fehér népek lesznek, nem pedig csütőtök.

holex · http://fred-basset.blogspot.com 2008.02.09. 16:13:05

Meg is érdemli az, aki ilyenkor megy el csak kajálni, amikor valami féláron van.

Meg az éttermek is megérdemlik, hogy a féláras akció keretén belül jól lejárassák magukat.

De a következtetés: aki csak úgyis ilyenkor megy el valahova, azt a vevőt nem nagyon lehet elveszíteni, mert az a következő torkos csütörtükig nem megy étterem közelébe, az tuti. Azok a törzsvásárlók akik rendes áron megveszik a kaját, azok meg kibírják ezt az egy napot, hogy ne menjenek oda a nyomorgás kellős közepén kajálni.

Menj oda Te is rendes időben, egyél Te is rendes áron, és ha olyankor is gáz van, na, akkor háborodj fel, de akkor aztán rendesen.

A féláras menzahangulattól többet ne várj.

W Joe 2008.02.09. 16:33:06

Nagyon rövidlátó az ilyen vendéglátós. Lehet, hogy azon az estén jó bevétele lesz, de akikkel kiszúr, azok soha nem fognak visszamenni, és másokat is le fognak beszélni róla. A Torkos Csütörtöknek pont az a lényege, hogy becsábítsák a vendégeket az éttermekbe, nem az hogy végleg elvegyék tőle a kedvet.

HZCs 2008.02.09. 16:46:35

holex ugye te étteremtulaj vagy? :D

Netuddki. 2008.02.09. 16:48:39

holex 2008.02.09. 16:13:05
Vendéglátós-e vagy?

Az olyannak normál napokon se legyen inkább forgalma, aki bunkó a vendéghez. Mindegy éppen TCS van-e vagy nem.

tomi79 2008.02.09. 16:49:49

Holex:
Álljunk meg egy szóra. Úgy gondolom, te félreérted a torkos csütörtök meg egyáltalán minden ilyen marketingfogás ("bevezető ár") lényegét.
A dolog azért jött létre, hogy az embereket becsalogassa az étterembe, mert ha egy termék egyszer megtetszik valakinek, akkor később többet is hajlandó fizetni érte.
Egy példa: EU csatlakozásunk napján ingyen lehetett beiratkozni a Fővárosi Szabó Ervin könyvtárba. Én ezt akkor megtettem, és egy év elteltével már teljes áron ismét beiratkoztam, mert tetszett a szolgáltatás. Itt is ez lenne a cél, csak úgy látszik, a magyarországi vendéglátásban még mindig a cél a vendég lehúzása, és nem a törzsvendégkör kialakítása.
Az világos, hogy aki aznap beül enni, azok közül nem lesz mindenki törzsvendég, de akkor is jót tesz az étterem hírnevének, ha korrektül részt vesz egy ilyen akcióban. Lehet, hogy valaki nem megy vissza újból, de másnak ajánlja az éttermet, hogy milyen jól érezte magát a torkos csütörtökön.
Ha meg úgy gondolja az étterem, hogy nem jön be neki a torkos csütörtök, inkább ne vegyen benne részt, mintsem hogy bunkózzon a vendéggel, mert az visszaüthet, mint a mellékelt ábra mutatja.

Szumi 2008.02.09. 16:55:44

Amelyik étteremnek nem éri meg a Tcs, az keéentkezzen a Fukar Péntekre, vagy a Szarrágó Hétvége-re. Esetleg Lehúzós Kedd.
Kapják be!

Szumi 2008.02.09. 16:57:06

keéentkezni= jelentkezni, csak más szóval

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.02.09. 17:13:07

Én is voltam Kaledóniában, pont most Técsőn, és hasonló tapasztalatok értek. Egy-egy pincérnő olyan volt, mint ideges beöntő nővér.
Az adaggal, esetemben, nem volt galiba! Meg a haverok esetében sem, mármint az adaggal!
Szomor!

Cigiző · http://cigi.blog.hu/ 2008.02.09. 17:16:46

Én ezt tényleg nem vágom - aki ír a homárra, az olvassa is, tavaly is iljenekkel volt tele, minek próbálkoznak? Vagy direkt azért ment(ek) el, hogy megírhassák jól?

Dr.Abál 2008.02.09. 17:27:45

A Homárra írni,Ősi (és jó)magyar szokás!!!
Szerepelni,ősi magyar szopás!
Amúgy meg üdv mindenkinek!

jesszumpepi (törölt) 2008.02.09. 17:50:16

Üdv,Dr.Abál!

Rég hallottunk felőled.Kiöntötték a whiskydet a reptéren?

puncipöcögtető 2008.02.09. 17:58:37

gondoltatok már arra, hogy ennyi ember inkább összejöjjön valamelyikőtök lakásában, és pot-luck party-t rendezzetek, tehát hozzon mindenki azt, amit tud?
valószínűleg nem? mert az asszony megtiltotta nektek? he he

mi sokan 2008.02.09. 17:59:50

van még sztori a csütörtöki napról vagy kifogytunk-e
azokkal a qrva lovakkal meg nem foglalkozik senki

herk 2008.02.09. 18:11:49

holex!
Érzed-e-é a párhuzamot-é?
Kinyit egy diszkó, féláron adják a piát, harmadáron a koktélt (most inkább nem nevezném meg a helyet). Néhány koktélt kipróbáltam, tetszik a hely, azóta is odajárunk és megveszem néha a már kipróbált/ütős/csajozós koktélt.
Üdv!

Briguszka 2008.02.09. 18:17:07

Lehet, hogy a lovakat megették a torkos csütörtökön a törpekatiban vacsorára féláron?

Briguszka 2008.02.09. 18:19:48

Helló jó Abál dr. !

Aztán jó volt-e a messziségben?

jesszumpepi (törölt) 2008.02.09. 18:23:20

Dr.Abál!

Itthon-e vagyol,vagy még Afrikában-e?

Szatmari 2008.02.09. 18:38:34

mi sokan

A lovakat Szatmaron lattam. Nalunk, romanoknal.

amc 2008.02.09. 18:46:59

szita-szita péntek

torkos csütörtök

dob szerda

szuperkedd

Rák Attantam 2008.02.09. 18:50:09

Kupa Hétfő

Véres Vasárnap

Szabad Szombat

és kezdődik minden elölről...

A LOVAK 2008.02.09. 19:02:55

lókupec!

A románoknál vagyunk, gyere értünk!

kismandala 2008.02.09. 19:08:44

Vajon hány torkos csütörtökös postot olvasunk még a napokban? Előre várható h ilyen napin nem szabad étterembe menni.. aki meg amugy se jár, annak pont ezen az egy napon mért olyan fontos?

jesszumpepi (törölt) 2008.02.09. 19:11:55

A lovak zanzibári akciós úton vannak.Sőt!Maga LaccPacc kíséri őket.Egy ideig nem is nagyon akarnak hazajönni.

jesszumpepi (törölt) 2008.02.09. 19:14:00

Meg aztán ki tudja,hogy lókupec milyen gondos gazdájuk volt.Lehet,hogy megszöktek tőle.
Lehet,hogy a román szál elterelési szándékkal született.

movhu 2008.02.09. 19:20:21

Már bocsánat, de ez az egész torkos csütörtök marketing duma a legnagyobb átverés, itt Kreténiában.
Sejtésem szerint akármerre hagyjuk el az országot, akkor ez jól működne, de nálunk ez nem erről szól. Egyfajta ingyenreklám ez az éttermeknek, de amint látszik, azért rájönnek egyesek, hogy ettől még nem kell oda járni, ahol lehúzták.
Ne menj ilyenkor éttermebe! Ennek hinni - itt - az a szint, mikor elhiszed, hogy regisztrálod magad a reklámoldalon, és küldik a Nokia telefont. Vagy amikor elhiszik az emberek, hogy egy programot telepítve a gépükre, mentem fele annyit fog fogyasztani, és méris őserdők négyzetkilométereit mentik meg személyesen.

W Joe 2008.02.09. 19:23:09

És a mozgós péntek? Arról nem sokat hallottam még.

www.wita.hu/index.php?show=post&post=157

Ott nem volt átverés, hogy pl. csak feleannyi súllyal lehetett fekvenyomni a félárért? :D

úrilány 2008.02.09. 20:15:21

nemááááá ,most egy hétig csak ilyen sztorik lesznek?
kár... :(

Rák Attantam 2008.02.09. 20:21:01

Szössz! (ugrik, aki nem bírja!)

-----------------------------
Torkos Csütörtök Rap

Fél Áron az én magyar és becsületes nevem
Étterembe a lábam, ha tehetem, nem teszem!

Már rég nem az a céljuk, hogy elégedett legyél
Kuporgatott pénzeden egy bő királyit egyél

Vágom én azt nagyon, hogy mi folyik bent ottan
Félig kikelt tojásokat kínálnak rántottan

Ha mosolyog a pincér -na ilyet ritkán látni-
Az ételektől minden vendég haza rohan há..há..há..

De hiába, ó Istenem, hát én is ember vagyok
A Torkos Csütörtökbe totál belezavarodok

Magyar vagyok, mit tehetek, szeretem a potyát
Elveimmel ellenkezve megkezdem a portyát

Beülök egy helyre, mit neten nézegettem
Képzeletben az étlapról már mindent megettem

Jön is a hős pincér jó negyed óra múlva
Étlapján a félárak már kettővel szorozva

Meresztem a szemem: nem ez volt kitervelve
Nem ettem még semmit s máris ki lennék zsebelve?

Többezres levesek meg kiló huszas kenyér?
Mit remélhet szegény vendég, ki ide enni betér?

Vettem a kalapom, s búsan elballagtam
A Meki irányába, hol sorok álltak halkan

Láttam a szemükben, hogy hasonló a sztori
Ők is láttak árakat, de nem hallották: sorry

Na mindegy, vettem én egy sajtburgert, egy kólát
Az egészért a sorban álltam potom másfél órát

A nyugtát nézve esett le csak a poén énnálam:
Féláron kajáltam itt, mint amott, a "híres" bárban!

Ezt a Torkos Csütörtököt amíg élek, bánom
Így nem laktam én jól se teljes se Fél Áron.
-----------------------------

Na, megyek enni! Szasztok!

szbszig 2008.02.09. 21:09:19

Nekem is az a véleményem, hogy a torkos csütörtök csak a konfrontációk szülőnapja. A vendéglátóknak nyűg a vendég, mert feleannyit fizet, és nem kotródik el időben, másrészt pedig ott van a múltkor kitárgyalt magyaros "VIP"-mentalitás: mindenki ilyenkor özönlik az éttermekbe. A vendégek meg persze elégedetlenek, mert kevesebb a kaja, nyűgösebbek a pincérek, nagyobb a tömeg stb. Tiltsák be ezt a napot, aztán jól van...

Kisangyal 2008.02.09. 21:21:28

A TCSre a vendéglátosok jelentkeznek, hogy vállalják, nem kötelezö nekik. Csak ha már válalják, akkor sokan miért igy, miért nem csinálják végig böcsülettel, ez a kérdés.

A55ho1e 2008.02.09. 21:27:00

Szerintem a Kaledonia Pub egy kib*szott jo hely. Korrekt arak, remek sorok, udvarias, gyors kiszolgalas. Az arak is rendben vannak, pl a hatszines bagett - a kedvencem - 2 rugo alatt van. A tulajok kimondottan jo fejek, sokx van viszki kostolo, normalis emberek jarnak oda. Hogy nem tudtal bent dohanyozni, azt ki nem sz*ja le, dohanyozzal otthon, vagy az utcan, ki vagy te, hogy mas orra ala fustolsz. Jovore amugy se fogod tudni a budos sz*rdat nyilvanos helyen.
Szoval ha nem teccik, ako mennye Mekibe.

úrilány 2008.02.09. 21:34:16

ááá, Mekiben sem lehet dohányozni, oda eleve nem jár... ezért...

fakkjú 2008.02.09. 22:06:45

a meki szar,a burgerking a király...nomen est omen :-))))))

fakkjú 2008.02.09. 22:09:08

de most a szábvéjt fogom kiprobálni mert kaptam 1 szórólapot 1 tökjo szábvéjes-hosztesszes csajtol,ott is vmi akcio van egyet fizet kettöt kap vagy mi....?

nyekk 2008.02.09. 22:15:04

A mélytorok is féláron van ilyenkor? És olyan mély, mint máskor?

gebines 2008.02.09. 22:15:49

Elég szörnyű, hogy az embereknek ez a véleménye az éttermekről, meg a torkos csütörtök rendezvényről.
Én mind a két éttermemben megrendeztem, és pontosan azért próbáltunk rá nagyon felkészülni, mert a megnövekedett forgalom ellenére is tökéletesen akartuk kiszolgálni a vendégeket. És azt hiszem ez sikerült is.
És a rendelések lassúsága miatt lehet okolni a pincért, a szakácsot, stb., de én sem értem olyan vendéglátó egység mindek vág bele a torkos csütörtökbe, amelyik nem veszi azt komolyan? Bár néha a vendég is tehet a csúszásról. Általában egy asztal 1- 1/2 1 óra alatt végez, mi külön megkérdeztük a vendégeinket, hogy meddig kívánnak maradni, így elég pontosan tudtunk számolni az idővel. Volt, aki maradni akart, volt aki csak evett és már ment is, sőt olyan is volt aki kétszer is visszajött nap közben. De ha a vendég késik 15-20percet, már borulhat is a rendszer. Ezért pontos érkezést is kértünk és volt vészhelyzeti tervünk pótasztalokkal. Annak a pár embernek, aki 5-10percet várt, a pultnál a várakozás ideje alatt ingyen ihatott. Szerintem valahogy így kellene hozzáállni minden nap és nem lenne ilyen elkeserítő az emberek véleménye…

Normális tapasztalata senkinek sincs?

fakkjú 2008.02.09. 22:18:05

biztos van normális tapasztalat de az uncsi...

snowflake 2008.02.09. 23:06:21

gebines, melyik a te éttermed?
együnk ott:)
akkor reméljük, lesznek normális tapasztalataink is.

tangerine71 2008.02.10. 00:13:50

"Hiába akarják skóciát idehozni Budapestre "

Nekem az írásból az derült ki, hogy ez sikerült.

"Az étellel nem volt semmi baj amúgy, max az hogy óvodásnak való mennyiség volt mindegyik..."

tangerine71 2008.02.10. 00:16:06

Jut eszembe, tudjátok, hogy keletkeztek a skótok?
...
A svábok elzavarták a pazarlókat.

úrilány 2008.02.10. 00:19:42

tangerine71 2008.02.10. 00:16:06

hehe, bájos:)

jesszumpepi (törölt) 2008.02.10. 01:33:34

A franciák is tudnak "skótok" lenni.

Dr.Abál 2008.02.10. 05:17:28

Jesszum!Köszi az emlékezéseket.Egy rövid,de redkívül barátságtalan látogatásra hazaugrottam.Este úgy elaludtam,mint a mormi!A wiskimet meg tényleg kidöntötték ezeka...És még ki is röhögtek.Pénteken megint eltűnök egy hónapra min.

EÖ (törölt) 2008.02.10. 08:29:29

Mi torkos csütörtökön Romániában voltunk és az éjjel mnegették a románok a lovainkat.

XSun (törölt) 2008.02.10. 15:35:26

Mielőtt még sajnálni kezdenénk szegény vendéglősöket a torkos csütörök miatt.
Először is nem kötelező a vendéglátó helyeknek csatlakozni a torkos csütörtök kampányhoz.
Másodszor a vendéglátásban a 100% -os haszonkulcs az ALAP ennél csak magasabb.
Tehát amikor "féláron" kajálsz akkor nagy valószínűséggel még bőven nyereséges a buli. Sőt elvileg a kissebb nyereséget kárpótolja a nagyobb forgalom, momentán azt is el bírom képzelni hogy adott napon több nyereség termelődik mint a "normál" napokon.
Csakhogy az emberi kapzsiság határtalan, és ugye ha megszokta hogy egy adott kaján x forintot kaszált eddig akkor nehezére esik hogy kevesebbet nyúlhasson.

Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K. 2008.02.10. 17:04:49

gebines 2008.02.09. 22:15:49
végre...
ha igaz,amit írsz,akkor rád van szüksége a magyar vendéglátásnak!

explorer68 2008.02.11. 00:45:18

Torkos csütörtökre egy jó pont idén a Régi Sipos Étteremnek (III. Lajos u.) jár, ahol gyors és korrekt volt a kiszolgálás és egész jó volt a kaja, de tényleg csak ezen a fél áron érte meg! A foglalás rendben ment és volt is rögtön asztalunk a hostess nagyon kedves és készséges volt. 6 fôre foglaltam, de csak 4-en mentünk, ezért elôször a sátorral lekerített teraszra invitáltak minket, de mivel mondtuk, hogy kicsit fázunk ezért be indítottak 2 kültéri fûtô berendezést, de szóltunk, hogy ha van bennt asztal akkor szeretnénk bemenni. 5 percen belül volt asztal! Nekem csak azzal volt gondom, hogy TCS alkalmával nem tudták külön választani a dohányzó és NEM dohányzó részeket! Ezt azzal oldották meg, hogy nem volt nemdohányzó csak dohányzó pedig pont fordítva kellett volna megoldani! De a teljes és eredeti interneten is fennt lévô étlapról lehetett választani ételt és italt is a rendes ár 50%-áért. A végén a számla is korrekten volt kiállítva pont a fele!

tarquin - védőháló nélkül 2008.02.11. 13:00:51

E. Schlosser: A megetetett társadalom - Fast Food Nation (megjelent 2003) - ha valaki nem talál programot a köv. TCS-re, olvassa el, szerintem...:-)

Gladia Delmarre 2008.02.11. 14:23:07

Én úgy tudom, h pl. Angliában még a legjobb éttermeknél is létezik az "időkorlát", azaz 2 óra alatt megkajáltatnak. Ez persze csak úgy lehetséges, ha rendeléstől 15 perc alatt előétel megvan, és újabb 15 perc a főétel. És ezt mind azért, h egy este legalább 2 "turnus" éhes ember be tudjon kajálni.

Angelo_ 2008.02.11. 15:55:40

A Zilának az étterem része akkor is szar ha nem T. csütörtök van és erről lehet olvasni is. Máskor ha étterembe mész előtte csekkold le a www.medwe.hu-t.

alaurent 2008.03.31. 10:41:19

Sziasztok!
Nekem pozitív tapasztalatom volt a TCs-n, a Váci utcai Steakhouse-ban. Ua. étlap volt mint máskor, és a számla végösszege lett felezve, korrektül. Kicsit drága hely nekem, ezért mentem a TCs-n, de ha jön vendégem, őt biztosan ide fogom elvinni.
süti beállítások módosítása