Tékozló Homár

A Centrum nem jár bíróságra

2008.04.11. 06:40 | jackyll | 81 komment
Magyarországon ilyet is lehet. A Centrum káefté nem hajlandó közzétenni, ugyan hova folyik el az a rengeteg fantombírság, ha nem az önkormányzatok kapják? A Látkép Egyesület beperelte őket közérdekű adatok visszatartása miatt, de ezidáig nem sikerült rávenni őket, hogy megjelenjenek a bíróságon, és most sem. Hanzély Ákos, az egyesület elnöke jelenti:
Magam is aktív Index olvasó lévén örömmel vettem, hogy az általam (általam vezetett egyesület által) kezdeményezett közérdekű adat kiadása ügyében  kezdeményezett per tárgyalása bekerült a napi programajánlóba. Külön öröm a témában megnyilvánuló hozzászólók magas száma – még akkor is, ha a szántás - sóvetés földrajzi pozicionálása kissé elterelte a figyelmet a per lényegéről.

Ami a per lényegét illeti: Mivel a CPR Kft – az önkormányzatok megbízásából - közterületen szed parkolási díjakat, így a Kft valójában közterületet hasznosít. Az állami és önkormányzati vagyon hasznosításával kapcsolatos minden adat viszont közérdekű adatnak számít, így bárki kérheti azok megismerését.

Mindezek alapján tavaly februárban levelet küldtem a CPR Kft-nek, hogy ugyan már legyenek szívesek tájékoztatni engem az elmúlt évek gazdálkodási adatairól, úgymint a bevételek évenkénti összege, a bérjellegű kifizetések összege, az önkormányzatoknak juttatott összegek, és az „egyéb” céllal elköltött összegekről.

Hogy –hogynem választ nem kaptam, így a TASZ-al (Társaság a Szabadságjogokért) közösen bírósághoz fordultunk a kért adatok kikényszerítése ügyében.

A pert a törvény szerint gyorsított eljárásba kell lefojtatni, ennek ellenére az első fél évben nem történt semmi, majd sokadszori rákérdezés után 2007 Szeptember31.-én kaptunk idézést Október 2.-ra!! Mi azért ott voltunk a Centrum persze nem. A következő fél év azzal telt, hogy a bírónő azon morfondírozott, hogy a Centrumnak ott kellett volna lennie az Október 2.-i első tárgyaláson vagy nem. Megkapta az idézést vagy nem.

Végre egy év után eljutottunk oda, hogy elkezdhetjük tárgyalni az ügyet (gyorsított eljárás!!). A tegnapi tárgyalási napon – ahol a centrum megint nem jelent meg – a bírónő azt firtatta, hogy jól fogalmaztuk-e meg a kérdést, (miért koncesszióköteles tevékenységet írtunk a levélben…).

A pert újabb tárgyalását végül június végére halasztotta a bírónő. Várunk!

Amúgy egyesületünk a városi környezet fejlesztésével foglalkozik, és mint ilyen szeretne kultúráltabb parkolási lehetőségeket látni. Az ezirányú fejlesztéseket akár a beszedett parkolási díjakból is fedezni lehetne, már ha maradna a köznek valami a kassza alján.

Üdv:

Hanzély Ákos, az egyesület elnöke
Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2008.04.11. 06:46:11

Centrumot mikor számolják már fel?

Rocko- 2008.04.11. 07:04:38

ne aggódj, közel vannak hozzá. :)

kerület 2008.04.11. 07:05:51

Szeptember 31.-én kaptátok?
Ákos, ilyen pontatlansággal bukjátok a pert.

Összességében a parkoló társaságokat géppisztollyal kéne megtizedelni....

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2008.04.11. 07:13:46

"A pert a törvény szerint gyorsított eljárásba kell lefojtatni (SIC)..."

Nem lehetne ezt kilyavítani? Izé, kijavítani...

Vagy netán freudi elszólás van mögötte? ;-)

Amúgy hajrá, abcúg Cenrum!

Vladimir Harkonnen 2008.04.11. 07:39:30

gyorsított eljárásban, hamár...

Mielőtt kövezni tetszenek: a magyar írás szempontból az egyik legegyszerűbb nyelv ahogy mondjuk úgy írjuk.

ON

Jó pár évvel ezelőtt azt mondták, hogy a szerződés szerint a parkoló társaságoknak tervezett bevételei vannak, ha a bevétel nem éri el a tervezett szintet, akkor az önkormányzat kipótolja! Tehát nem a CPT juttat az önkormányzatnak, hanem fordítva! A bírság nem szerepel a tervezett bevételek között, így az nem számít bele a bevételbe, tehát bírságolásra vannak ösztönözve!

MacWolf · http://www.travian.hu/?uc=hu1_23494 2008.04.11. 07:42:53

Szerintem lazán megkenték a bírónőt, hogy elengedik a bírságait, ha húzza még egy kicsit az időt.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.04.11. 07:44:02

Én is egyetértek a céljaitokkal, Ákos, de a hónapneveket a magyar nyelvben kisbetűvel írjuk... :-/

Taurusz 2008.04.11. 07:57:31

Gyorsított eljárásban? Csak nem gondolod, hogy a politikai "elit" önként dugja a fejét a szaros vödörbe? És még határidőre is? Hány éves vagy királyfi? :)

Kozika · http://www.k-1.hu 2008.04.11. 08:10:43

szeptember az nem 30 napos?
ja, de.
(csak kötözködöm)

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2008.04.11. 08:28:22

Érdekes, hogy a nyelvtanárok ilyen koránkelők. Nincs jobb dolguk , mint hobbiból javítani a helyesírási hibákat, mivel a témához érdemben hozzászólni nem tudnak. Na akkor lehet az enyémben is csemegézni.

Amúgy, jómagam is harcot indítottam a Centrum ellen, mivel a szokásos lejárt időn túli birságot kaptam tőlük, majd sokadik utolsó figyelmeztetést, végül én kértem őket, hogy legyenek szívesek és pereljenek be. Közben beadtam pár levelet, pl. az adatvédelmi biztosnak, mivel, ha felhívod őket akkor rögzítik a hívást, de ez nem mondják be, a behajtócégek egymás között adják veszik a tartozásokat és adogatják az adataimat, a BM-ből titkos adatokat is lehívnak (mert az enyém ilyen). Mondom, mindezt úgy, hogy kb 1 éve mondtam nekik, hogy ez nem behajtható, mivel határidőn túl adták postára. Szóval most várok, hogy mi lesz. Ja igen, EUban valahol már nyertek ilyen pert parkolócég ellen, mivel nem volt hozzáadott érték a parkoláshoz, ergó nem volt miért pénzt felvenni.

Pert lehetne indítani a Centrum számítógépes rendszere ellen is, mivel egy audit során kirendelt szakértő, tutira hiányosságokat tárna fel, melyek jó ürügyül szolgálnak a C. ellen. Ja és a szakértői díjat is nekik kell kifizetni ,ha elbukják a pert. Pert lehet ezen felül kezdeményezni a fényképezőgépek és a büntetési kis bizbaszok hitelességére, valamint a büntetések kezelésének folyamatára is, mivel nem normális, hogy 5 évig nem jutott eszükbe, hogy ott sorakoznak kifizetettlen büntetések. Szóval hajrá. Ha van esetleg egy ügyvéd, azzal szívesen szövetkezek, ilyen és ehhez hasonló pereken, ahol a végén a nyereségen osztozunk (ez komoly, tényleg keresek ilyen ügyvédet, ha kezdő, az se baj, szóval várom a privit)

A témához tartozik még, hogy kicsit eréjesebb fellépés nem ártana a birónő ellen, mivel neki kötelesége volna a tárgyalás lefolytatása, ha jól tudom...
"95§.(4) Ha az eljárás alá vont személy a szabályszerű értesítésre nem jelent meg, távollétében a tárgyalás megtartható, erre őt az értesítésben figyelmeztetni kell."
Vélhető ,hogy nem meri vinni az ügyet, vagy megkenték, mindenesetre nem ártana vinni egy ügyvédet is, aki ismeri mi a dörgés..

Na jónapot:)

PS: A legtöbb hibát találó népoktató ajándéksorsoláson vehet részt, ahol a Magyar nyelvtan és irodalom szakmódszertan e-book kerül kisorsolásra. Jó játékot nekik.

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.04.11. 08:32:30

Találtam két kék, márciusi borítékot a kesztűtartóban. Valami 1970Ftx2. Szerintem elfelejtettem befizetni. Itt meg nincsen OTP és Postabank, hogy elcaplassak befizetni. Sajnálom. Maradok adósuk tisztelettel.

Meklén és Tamara 2008.04.11. 08:40:19

ami igazán felháborító ebben az ügyben az nem a Centrum hozzáálása a dologhoz.Tőluk már megszoktuk nem is várunk mást. Úgy is mondhatnám:tolvaj banda!
Viszont a bíróság impotenciája vagy dilettantizmusa vagy korrupt hozzáálása(IGEN) egyre szembetűnőbb.És itt most nem csak erre az ügyre gondolok. (Ír gázoló, Pusoma Dénes, Móri ügy.....)

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.04.11. 08:44:09

freewebbolt,
Van, aki szerint nem gond helytelenül írni, van akit ez zavar és kijavítja.
De azért az fura, ha a hibát elkövető bassza le azt, aki korrigált.

eszembejutottvalami 2008.04.11. 08:46:00

A maffiával ujjat húzni? Gratula! Drukkolok nektek! Valahogy meg kellene keverni a posványt, hogy végre országszerte ne magánszemélyek hanem az önkormányzat jusson a parkolási díjakhoz.

ern0 · http://linkbroker.hu/ 2008.04.11. 08:47:09

nekem ez tetszett a legjobban: "gyorsított eljárásba kell lefojtatni"

egyébként meg sok sikert

petyo 2008.04.11. 08:53:31

A magyar bíróság alkalmatlan. Csupa nő, a tizede ha ért hozzá. Miért nincs a bíróknak felelőssége?

eszembejutottvalami 2008.04.11. 08:53:49

Végigolvasod a hozzászólást és neked az jön le "hogy az i-re nem tett pontot"? Ez már beteges! Szólj hozzá a témához vagy tartsd meg magadnak! Amúgy a hírportálok cikkei is tartalmaznak hibákat. Akkor neked ha elolvasod az ujságot az jön le ,hogy ma sem "inkak hejesenn" az újságírók.

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2008.04.11. 08:55:43

Daily Shark
"a hibát elkövető bassza le azt, aki korrigált"

hol is? nem én irtam a nyitóposztot, csak engem meg az zavar h nem értelmes hozzáírásokat olvasok, hanem ilyen hülyeségeket, mint amit te is irsz.

Engem a téma érdekel, ha a nyelvtan érdekelne, akkor akkor a forum.index.hu/Article/showArticle?t=9031942 olvasnám, és aki javítgatni akarja a másikat, annak is ezt az oldalt ajánlom. Így lesz mindenki boldog:)

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2008.04.11. 08:57:46

eszembejutottvalami
köszi, legalább látom, hogy nem csak engem zavar:)

LongJohnHolmes 2008.04.11. 09:05:02

Lehet helyesírási hibát elkövetni, de aki érdemben csak ezekkel tud foglalkozni, az nem lehet vitapartner. Még reagálni sem kellene az ilyen emberekre, de most mégis megtettem, mert ez a két kritizáló nagyon irritáló volt az elején. (jozsefbiro,Hoppácska)

Jót akarnak, de nem jó időben. Vagy jóidőben, de ilyen módon próbálják gyengíteni a vitapartnert. De az is lehet, hogy ez az egyetlen amit megértenek egy adott topikban, mert pirossal aláhúzza nekik a Word mikor bemásolják oda, hogy keressék a hibákat :)
De mint most is ez visszájára sül el.

hAliG 2008.04.11. 09:06:41

Off:

Ha már hibákat keresünk, én azen nevettem egy jót, hogy kitört az "a" :D

index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/349150/

Sorry

ipodder 2008.04.11. 09:06:58

Tavaly jött egy fizetési felszólítás a Centrumtól, hogy 5-6 éve volt 3 be nem fizetett bírságom. Beszéltemn ügyvéddel, azt mondta ne fizessünk, írunk egy levelet, hogy nem ismerjük el. Pár hónapra jöna bírósági meghallgatásra behívó levél, mert ugye a C. nem enged a 48-ból. Mivel anyám nevén van a kocsi, ezért neki kellett 250 kilométert Bp-re utazni. A bíróságon a C. nem jelent meg, ezért a bírság törlésre került, mivel pont aznap volt valami sztrájk, ezért a bíró kötelezte a C-t, hogy fizesse meg anyám költségeit:)))

Aaannnyira jól esett:))))

Szmoki Deszperádó a vadnyugati kapcsolat 2008.04.11. 09:28:57

Úgy írjuk, ahogy mondjuk... Aha, persze.
És a hasonulás az smafu? Hajtson kocsis! Bölcsebb maradtál volna...

lat-kep 2008.04.11. 09:42:42

OK! Valóba hatalmas baromság volt a Szeptember 31. Bocs..
A lényeget tekintve azonban ez mit sem változtat azon a tényen, hogy Centruméknak valóban ki kellene adnia a kért adatokat! Persze lehet az naivitás a részemről, hogy a törvényeket kérem számon az érintettektől, de ha sok hozzám hasonló naiv barom lenne, akkor nem itt tartanánk...
Amúgy érdemes elolvasni a BKV-AAM cikket az Indexen, mert ott vannak az általam is számonkért paragrafusok.

EÖ (törölt) 2008.04.11. 09:45:00

Off:

Ha már hibákat keresünk, én azen nevettem egy jót, hogy kitört az "a" :D

index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/349150/

Sorry

Jaja, ez nekem is teccett!
kitört az "a" egy faluban, melynek neve: ááááááááááááááhhhhhhh

jablonsky_master 2008.04.11. 09:46:20

az a baj, hogy egy olyan céggel szemben történik civil vizsgálat, melynek tevékenysége felett az összes hatóság elnéz, és ha ilyen esetben Szeptember 31.-én gyorsított eljárásba fojtatódik a tárgyalás, akkor ott röhögnek körbe a túloldalon, amikor csak akarnak. rosszmájúság mellett a helyesírási hibák felemlegetése valószínűleg annyit jelentett, hogy ilyen levél után a centrum ellen irányuló támadás komoJtalan.

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.04.11. 09:49:09

"De az is lehet, hogy ez az egyetlen amit megértenek egy adott topikban, mert pirossal aláhúzza nekik a Word mikor bemásolják oda, hogy keressék a hibákat :)"

Ó, a dolog sokkal egyszerűbben működik. Elvégeztük az általános iskolát... És még emlékszünk azokra, amiket ott tanultunk. Elnézést kérünk érte.

"Érdekes, hogy a nyelvtanárok ilyen koránkelők."

Nem hiszem, hogy nyelvtanárnak kell lenni az ilyesmihez - főleg, hogy ezt nálunk nyelvtantanárnak hívják...

govi 2008.04.11. 09:54:00

freewebbolt

Az általad megjelölt § a szabálysértési törvényből való, és a szabálysértési eljárásra vonatkozik. A Centrum ellen vélhetően nem szabálysértési eljárás folyik. A polgári peres eljárásokat a Pp. szabályozza.

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2008.04.11. 09:58:59

Ezen nem szabad csodálkozni. Bírónő várja az apanázst, hogy tudja, hogyan döntsön.

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2008.04.11. 10:06:45

govi
Nem volt ennyire kedvem kutatni de akkor a kedvedért:
1952. évi III. törvény irja le vhol a 101§ lefelé, ott lehet a pontoatelolvasni, a lényege az volt, h lehetne érte hisztizni és a bírónak kötelessége lett volna az intézkedés (akár a tárgyalás megtartása, büntetés kiszabás, előállítás vagy ilyesmik)

vmickey 2008.04.11. 10:21:09

Idézve egyik kedvenc filmem katartikus jelentét: "atomot nekik!!!!!!!!!!"

Intrepid 2008.04.11. 10:24:47

Hoppácska!

Én veled értek egyet. Lehet, hogy nem tartozik a tárgyhoz a stilisztikai és helyesírási hibák javítása, mégis, aki nem teljesen igénytelen arra, hogy milyen szöveget ad ki a kezéből, nem bírja megállni, hogy megjegyzést tegyen a feltűnő pontatlanságok miatt. És akkor még a vesszőhibákról, valamint "mivel ...., ezért" jellegű, jellemzően rosszul használt szókapcsolatokról szót sem ejtettünk. Nem kekeckedésről, hanem igényességről van szó szerintem. Aki beír egy fórumba, próbáljon meg a hozzászólás minőségére is adni. Kedves többiek, lehet engem lefikázni, amiért nem a tárgyról írok.

Szélsőségesen Liberális Wicca (törölt) 2008.04.11. 10:25:59

A Centrum Kft-t mikor gyújták fel a mélymagyarok?

HZoli 2008.04.11. 10:26:28

Pár fórumon már belinkeltem, most újra megteszem.
https:\\centrumparkolo.tar.hu
Érdemes összevetni az első és másodfokú bíró(nő) indoklását. A másodfok szerintem teljesen abszurd, törvénytelen és még sorolhatnám. Ja, és persze JOGERŐS!!!

HZoli 2008.04.11. 10:28:04

Persze s nélkül.

http:\\centrumparkolo.tar.hu

Bocs, a lényegen nem változtat.

Kotit 2008.04.11. 10:30:50

OFF: Valamikor régen ajánlgatták, hogy bösz netezés elött olvasgasson mindenki a Netikettröl. Abban szerepelt pl. hogy neten/netre írt szövegekben nem illik a helyesírási hibákat javítgatni...
ON
Ebben az egészben nem az a felháborító, amiket a centrum müvel, öket ismeri mindenki, aki olvasgatja a Homárt, hanem a bírói töketlenkedés (tán tényleg a nöi bíró okán). Pl. el tudom azt képzelni, hogy 1. és utolsó tárgyalás:
- Felperes mondja el a mondókáját!
...
- OK! Alperes! Ja, nincs itt? Nem baj elöbb végzünk!
Ítélet: a c. köteles az adatokat 1 hónapon belül kiszolgáltatni/nyilvánosságra hozni. Ha nem teszi minden hónap késés 5mila.
Amiért nem tette meg elsö szóra, a ...tv megsértéséért 10 mila, a bíróság megsértéséért (nem jelent meg a tárgyaláson) 2 mila büntetésre, és a perköltségek megtérítésére kötelezem. Viszonlátásra!

little honey 2008.04.11. 10:36:38

A Figyelőben volt kb 2 hónapja egy cikk. Abból világosan kiderült, hogy a Centrum a Fidesz és az MSZP közös mutyija. Tisztelem, aki fellép a centrum ellen, még jobban aki nem saját érdekeit védi, hanem szeretné, ha ők is ugyanúgy betartanák a törvényt, mint ahogy közemberekkel betartatják, de ez gyak. szélmalomharc. Nem itt kell megverni őket, hanem választásokon elzavarni azokat, akik ezt létrehozták. Perelgetni a centrumot, meg olyanokat írni, hogy "atomot nekik" (bocs vmickey nem Neked szól, csak pont Te írtál ilyet utoljára), a sz*rnak egy pofon.

Intrepid 2008.04.11. 10:50:03

Kotit

Off:
Akkor megállapíthatjuk, hogy mindenki szabályt szeg: a többség a helyesírási szabályokat, a kisebbség pedig a "Netikett"-et. Persze az utóbbi megszegői vannak kisebbségben, ennek pedig az lehet az oka, hogy lényegesen egyszerűbb a nem túl bonyolult netszabályokat elsajátítani, mint a magyar helyesírást. (Amúgy meg annyi a hiba a hozzászólásodban, hogy meg sem kísérlem javítani őket. Bocs.)

On, de csak félig:
Te már a második vagy, aki ezen a topikon a bíró női mivoltával magyarázod, hogy hülye, ami szerintem rendkívül igazságtalan és - mint az általánosítások általában - abszolúte nem helytálló. Tény, hogy a bírók többsége nő, ezért szükségszerűen több a hülye is köztük, de hogy egy női bíró azért legyen hülye, mert nő, az szerintem jó nagy marhaság. Amúgy a legjobb magyar bíró is nő, nem is választják meg sem alkotmánybíróvá, sem az LB elnökévé, ne félj. Ezeken a helyeken ugyanis csak a rendkívüli ésszel és szaktudással, nemkülönben politikai elfogulatlansággal rendelkező férfi bíróknak van helyük.

Pat Bateman 2008.04.11. 10:51:22

Csak egy szösszenet a saját káromon tanulva: Sokak céges autóra szednek be büntetőcédulát, utána a cég kapja a felszólítást, melyet a munkahelyi vezetőhöz továbbítanak, utána kapja a főnöki "azonnalbefizetni-utánakérem-abefizetésrőlszólócsekket" megjegyzéssel a delikvens a felszólítást készhez. Jobb a BÉKESSÉG. Én befizettem. Az ember nem kockáztatja az állását egy ilyen cég miatt.

pizsama 2008.04.11. 10:56:20

Hmm, ha valaki idézés ellenére nem jelenik meg a bíróságon, annak nincsenek törvényi következményei?

NyuNyu 2008.04.11. 11:02:51

Rájuk kellene küldeni egy szép kis APEH vizsgálatot jópár évre visszamenőleg... kicsit megszorongatnák a töküket, az fix.

HZoli 2008.04.11. 11:03:24

Hmm, vonatkozik bármilyen törvény a Centrum Parkolóra?

Takács Sándor hentes és mészáros (Hatvan) 2008.04.11. 11:07:53

"OFF: Valamikor régen ajánlgatták, hogy bösz netezés elött olvasgasson mindenki a Netikettröl. Abban szerepelt pl. hogy neten/netre írt szövegekben nem illik a helyesírási hibákat javítgatni..."

Igen, én magam is 15 éve folyamatosan netezek, köszönöm.
A gond az, hogy a netikett megírásakor még nem volt ennyi szöveg a neten, főleg ennyi (fél)hivatalosnak szánt szöveg. Mármint nem a hozzászólások, hanem az indító levél.
Másrészt, annak idején a net nyelve az angol volt, és ez a figyelmeztetés elsősorban az angol anyanyelvűeknek szólt, hogy nem illik kijavítani valakit a helytelen angolsága miatt...

ON

Comandante en Jefe · http://local.blog.hu/ 2008.04.11. 11:14:24

Vladimir Harkonnen:

"Mielőtt kövezni tetszenek: a magyar írás szempontból az egyik legegyszerűbb nyelv ahogy mondjuk úgy írjuk."

Hát ilyen nyelv a világon egy sincs, a magyar meg még sok más nyelvhez képest is távol áll ettől.

vck 2008.04.11. 11:22:05

little honey: "A Figyelőben volt kb 2 hónapja egy cikk. Abból világosan kiderült, hogy a Centrum a Fidesz és az MSZP közös mutyija. "

remélem tetszik figyelni...itt hangzott el A LÉNYEG.

Ha ezt valaki megérti, onnantól tudja, hogy ebben a szituban csak veszíthet (másodfokon tudniillik..ha eljut odáig egyáltalán)

Én épp érintett vagyok sajnos, x-edik forduló után így látom a helyzetet.

(Nem, ez nem összeesküvéselmélet, (egyáltalán nem érdekel a politika): meg lehet nézni, mely személyek vállalnak szerepet a Centrum-cégcsoportban.)

Hogy le lehet-e rabolni a kisembert?
Hát persze, csak vigyázva, ügyesen.
A Centrum emberei nem hülyék.
Az ügyvédi hátterük? Még jobb.

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2008.04.11. 11:23:42

ehhez talán a latin áll a legközelebb, ott nagyjából igaz a mondás

Yasashi Tanuki 2008.04.11. 11:27:23

Még egy kis off: Sajnos hazánk tele van arrogáns köcsögökkel akiknek lelki kielégülést okoz, ha helyesirási hibát fedeznek fel a gépelt szövegben, ha más figyelmet érdemlő gondolatuk nincs.
Van néhány külföldi ismerősöm akiket Magyarországon lépten nyomon szembesitenek azzal, hogy milyen helytelenül beszélnek - inkább bátoritani kellene őket, ha már ennek a ritka nehéz nyelvnek tanulására adták a fejüket, nem elvenni a kedvüket.

Mielőtt még visszairna valaki, hogy rövid i van hosszú helyett közlöm, hogy azért mert nincs ilyen karakter a billentyűzeten és nincs kedvem a kódok beütésével vacakolni, na és akkor mi van???

HZoli 2008.04.11. 11:36:27

VCK: Nem sok jóval kecsegtetlek a pert illetően, szerintem el fogod veszíteni.
Az ügyvédi hátterükről pedig annyit, hogy jelölteket küldenek el a tárgyalásra, így is megnyerik a pereket. Persze szigorúan szakmai alapon, a hatályos jogszabályok maximális szem előtt tartásával.

fraki 2008.04.11. 11:40:40

Na hozzászólnék a nagy OFF témához. Netikett: hát ez bizony ma már relatív. Más netikettje van egy kötetlen fórumnak, egy szakmai fórumnak, egy civil fórumnak ésat.

Szóhasználat: nem nyelvről, nem nyelvtanról, hanem helyesírásról van szó.

A helyesírás akarva-akaratlanul tükrözi a szöveg komolyságát. Ezért is más a netikettje egy szakmai közösségnek, mint mondjuk egy kötetlenebb fórumnak, lásd pl. weblabor.hu. Magasabb az elvárás, ez egy ilyen dolog.

lefojtatni: itt gáz. Tudomásul kell venni, nem hadovázni arról, hogy off. Nem off, sajnos akár tetszik, akár nem, releváns.

Fairy Girl 2008.04.11. 11:43:36

Ööö: "kulturáltabb". Hamár. :)

Kíváncsi vagyok amúgy a fejleményekre. Hallgattam a Kossuthon (MR1?) a riportot, és ott meg is kérdezték, hogy a többi parkolótársasággal szemben is van-e ilyen eljárás folyamatban, vagy akár megkeresés, vagy csak a Centrummal, és ha csak ezzel, akkor miért? A válasz az volt, hogy mert először mintapert akarnak prezentálni az egyesületesek. Ez mind szép, meg logikus is, de nem lett volna könnyebb egy kisebb hallal kezdeni, megnyerni a minatpert, aztán utána rámenni a nagyra? (Nem vagyok jogász, csak nekem ez táűnik logikusabbnak.)

govi 2008.04.11. 11:46:06

freewebbolt

Pp. 136.§
Első tárgyalás elmulasztásának alperesre nézve akkor van jelentősége, ha írásbeli védekezést sem terjesztett elő. Egyébként nyugodtan távol maradhat.
Előállítani a tanúkat szokták, az alperest nem.A szabálysértési eljárás pedig TELJESEN más, mint a Centrum ellen folyó polgári peres eljárás. Erre szerettem volna rávilágítani.

Xerxész és Leónidasz 2008.04.11. 11:48:37

A cikk TARTALMA érdekelt, azért kattintottam ide, de amikor elolvastam a szöveget, és láttam, hogy mennyire tele van helyesírási hibával (20-ig számoltam), arra gondoltam, hogy esetleg jó lett volna akár a szerkesztőnek kijavítani, mielőtt kiteszi, mert ez így sokaknak a LÉNYEGRŐL vonja el a figyelmét. Vagyis arról, hogy a Centrum Kft. évek óta hülyére vesz bennünket.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.04.11. 11:49:48

Ha bíró lennék, és kapnék egy helyesírási hibáktól hemzsegő beadványt, biztos más szemmel nézném.

the real 2008.04.11. 11:54:26

Nyilván nem mentség, de a levél írója öttusa-vb-ket nyert, amíg mi a helyesírásunkon dolgoztunk.
Szóval nyilván átnézethette volna valakivel a levelét, de ne ***tassuk már ennyire.

andreiground (törölt) · http://www.andreiground.com/ 2008.04.11. 12:00:37

Több bicikli utat a centrumos parkolók helyére.

Dr Kangörény 2008.04.11. 12:08:17

Én most fogom feljelenteni őket okirathamisításért. Az autóm 1 helyben állt, erre kaptam rá 2 db cetlit, két különböző címmel.
Az ügyfélszolgálatuk azt mondta, hogy a fényképek alapján nem tudják megmondani, hol állt az autó. Mivel az autó nem mozdult, az egyik büntetésen valótlan adatok vannak. Kíváncsi vagyok a rendőrség mit lép.

G.T. 2008.04.11. 12:10:20

Sok sikert a perhez, jó lenne ha fény derülne végre már erre a szintén illetéktelenül adóbeszedő magyar parlamenti leányvállalatra, valószínűleg mindegyik nagyobb politikai párt nagyjai benne vannak, így nem lesz könnyű az "üvegzseb" tárgyalást lefolytatni, ha tényleg annyira benne vannak a politikai pártok, mint annak idején az olajmaffiában... Vannak parkolók Budapesten, amit a Centrum épített? Akkor mire szed be parkolási adót? Saját zsebre? Tuti jó válalkozás, csak pénzt kell behajtani, egyszerűen nem mehet csődbe, mert kiadási oldaluk nagyon nincsen, viszont milliárdos profitot termel a díjakból, és a büntetésekből...

Büdösgyökér 2008.04.11. 12:37:14

A Centrum tevékenysége sem különb annál, amit általában itt megtanultunk cirka 50 év alatt. Amikor ez a mutyizós generáció kipusztul, akkor lehet elkezdünk valami másfelé menni. Ami ma itt van, az nem politikai és egyéb megosztottság, csupán az együttélés kultúrájának teljes hiánya. Erről nem a vezetőink tehetnek, hanem mi magunk, akik a TÁRSADALOM tagjai.

TeeCee :o) 2008.04.11. 13:01:01

'lefojtatni'

Azért nem semmi :)

Fényképész 2008.04.11. 13:06:58

Nahát, kéremszépen, ehhez kellene az összefogás, a civil megmozdulás, meg ilyesmi.. sztrájkoljunk! Ne parkoljunk, hagyjuk az autókat az út közepén?!
Á, fenéket, az a pár száz ember, akit bosszant ez, semmire sem elég.

megmondommitgondolsz 2008.04.11. 13:28:47

Amíg Demszky a főgóré a városban addig tuti lesz Centrum is, sajnos attól tartok még utána is sokáig. Mindkét politikai odal profitál belőle gondolom, különben a Fidesz már rég verte volna az asztalt..

Gumidomino 2008.04.11. 13:28:53

Parkolás ide vagy oda, akkor most az a lényeg, hogy ha a neten írogatok akkor nem kell figyelnem a helyesírásra?

gondolkodnom sem kell?

tökjó. köccikee. puccka.
és ha felhívják a figyelmem a hibára még le is dorongolhatom a kekec magyarázót a netikettre való hivatkozással?

pöpec. reszkess Majmász...

dr poljakov 2008.04.11. 13:30:51

Lefojtani eréjesen kell. Hejesírásbol eggyes.
És dájrekt így írtam, mielőtt még engem is meghurcibál egy nagyeszű.

Grege 2008.04.11. 13:31:02

"Erről nem a vezetőink tehetnek,"

Persze, hogy nem! Ők a szenvedő áldozatai a mi alaptalan vádaskodásainkank.

notC 2008.04.11. 13:46:33

Méghogy nem jár bíróságra????
Történt, hogy 4-5 éve megáltam a keletinél, amiről kiderült, hogy fizetős. Meg is kaptam a büntimet, amire rá volt írva, hogy z napon belül x forint, utána x+y;
Be is fizettem az X-et, de mint kiderült z+1 napra fizettem be, tehát "tartozásom" van. Erre hónapok múlva kaptam felszólítást, miszerint eljárás és egyéb költségekkel terhelten fizessem be a fennmaradó 1800 forintot. Jó magyar szokás szerint "anyád!", s ezzel lezártnak tekintettem az ügyet. Lehet nem kellett volna, mert pár hete hivatalos, ajánlott levélben közölte velem egy bp-i kerületi bírónő (lehet épp az, aki az említett ügyben nem ér rá sürgősen ítélkezni?), hogy a távollétemben lefolytatott eljárás jogerős ítélete szerint fizessem meg a hátralékomat, valamint a perköltséget, a postaköltséget, az illetéket, a....
Mindösszesen kijött 9.800.-Ft; Befizettem, mert "anyád!", de én úgy tudtam, hogy a bíróságok nem nagyon foglalkoznak 1.800.-Ft-os tételekkel, vagy mégis?

Tiborc2008 2008.04.11. 13:51:53

Szenny Máfia országában minden hatalom a máfiáé, rendőröstől, bíróstól, ügyészestől, közterületestől és államvagyonostól. Úgyhogy cophattok. (Velem együtt, sajna.)

Tiborc2008 2008.04.11. 13:53:56

Ha nem a vezetők tehetnek erről is, akkor kifaszom adta gombokért ezeknek a maffiapatkányoknak használatba a közterületet?

Host 2008.04.11. 13:59:31

Miért nincs itt a bíró neve? Úgy jobb lenne, és rosszabb neki.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2008.04.11. 14:48:37

Én azt mondom, hogy nem szabad elfogadni az állításukat, amíg nem bizonyítják.

Mert a "szegényembernek" azt a legnehezebb bizonyítania, hogy mit NEM csinált.

Sohasem kaptam mikuláscsomagot, mert hamarabb eladtam a kocsimat (ezelőtt 11 éve talán nem is volt még centrum) most meg mégis engem piszkáltak, mert a tényleges elkövetőt nem találják.

EZ a gáz. Foglalják le a kocsit, adják le a rendszámot, tőlem a díjaknak megfelelő költséget le is verheti a kocsin, nem érdekel hiszen nem én vok az elkövető.

Tiborc2008 2008.04.11. 15:27:39

Itt maffiapatkányországban a maffia nem eshet el bevételtől, ezért megfizeted te a bírságot eladott kocsid után, vagy leszármazottaid hetediziglen.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2008.04.11. 16:34:43

"eladtam a kocsimat (ezelőtt 11 éve talán nem is volt még centrum) most meg mégis engem piszkáltak"

Ha nem iratta át a kocsit, te is megcsinálhatod. Főleg, hogy mostantól a gyorshatjtásait is fizetned kell...

beste 2008.04.11. 19:57:54

Segítek. Helyesen: lefolytatni....

mókus 2008.04.11. 20:04:07

nem is volt olyan sok hiba a szövegben

Vladimir Harkonnen 2008.04.11. 21:30:13

Szmoki Deszperádó a vadnyugati kapcsolat 2008.04.11. 09:28:57
Úgy írjuk, ahogy mondjuk... Aha, persze.
És a hasonulás az smafu? Hajtson kocsis! Bölcsebb maradtál volna...

Az+val=azzal
Ez a hasonulás, nem?

Vladimir Harkonnen 2008.04.11. 21:45:50

Comandante en Jefe · local.blog.hu/ 2008.04.11. 11:14:24
Vladimir Harkonnen:

"Mielőtt kövezni tetszenek: a magyar írás szempontból az egyik legegyszerűbb nyelv ahogy mondjuk úgy írjuk."

Hát ilyen nyelv a világon egy sincs, a magyar meg még sok más nyelvhez képest is távol áll ettől.

Erre céloztam:
A magyar írás hangjelölő, mert betűi legtöbbször a szóelemekben valóban kiejtett hangokra utalnak, szemben az olyan írásokkal, amelyekben a leírt forma jelentős mértékben eltérhet a kiejtéstől.

Forrás:
mek.oszk.hu/01500/01547/01547.doc
2/c pont.

Vladimir Harkonnen 2008.04.11. 21:46:54

Próbálok én érdemben is hozzászólni, de tényleg azt veszem észre, hogy egyre jobban silányul a nyelvünk, amit én is csak 40 éve próbálok kisebb-nagyobb sikerrel elsajátítani.

"Nyelvében él a nemzet!" (Széchenyi)

Secnir 2008.04.12. 08:33:04

"Vladimir Harkonnen 2008.04.11. 21:46:54
[...]
"Nyelvében él a nemzet!" (Széchenyi)"

de ez így nem teljes. idézz pontosan:
'Nyelvében él a nemzet,
habár nyelvével még senki sem nemzett.'

ez így helyes.
mint ahogy helytelen a
'menyaszonnyal-vőlegénnyel' szóhasználat is, hiszen helyesen:
'menyaszonnyel-vőlegénnyal
a jó.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.04.13. 11:51:52

OFF
Ezzel az egész helyesírás dologgal az a baj, hogy a levélben egy hivatalos szövegben van ezer hiba. Ez gáz, akárhogy is nézzük. Ha valaki helyesen nem tud írni 14 éves kora után az k***a nagy gáz, és nagyon égő. És ha a bíróságra kellene valamit leadnom akkor legalábbis megmutatom valakinek ha tudom hogy nem úl jó a helyesírásom.

Ez nem az USA ahol olyan hülyék már a kormányhivatalokban is az emberek hogy nem tudnak helyesen írni.

OK hogy egy fórumon sok a rövidítés (magyartalanul), szleng, stb., de ez nem jelenti azt hogy a j és a ly-t nem kell megkülönböztetni.


ON


Amúgy meg a Centrum rohadjon meg ott ahol van. Ha egy magánember nem megy el egy huszadrendű tárgyalásra, akkor a távollétében biztos megvágták volna.
A bíróság meg tuti meg van kenve.

see what you 2008.04.13. 18:07:53

lefojtatni?...magyar e vagy?

Kotit 2008.04.15. 14:32:13

Intrepid:
Áruld már hol írtam egy szót a bíró nöi mivoltáról?
Ha már nö: gondolom az sem tünt fel, hogy nem írok hoszzú ö/ü-t sehol?

2008.04.15. 18:34:04

Hosszú í-t minek írsz akkor ?
süti beállítások módosítása