Tékozló Homár

Az OTP is a kerekítéssel trükközik

2008.10.22. 17:22 | jackyll | 272 komment

Nehéz lehet most Csányi Sándornak lenni, a Homár őszintén együttérez. Bár nem feltétlenül osztja a visszaállamosítási bankmentő terveket, talán még mindig jobb az egész országra verni a balhét, mint a bank ártatlan ügyfeleire. KN hitelkártyatulajdonosként eredendően bűnös, arról viszont nem tehetett, hogy havi fizetendő összegének lekerekítésére nem készítették fel a számítógépes rendszert. Az 1 forintos lekerekítésből tartozás lett, a tartozásból 5854 forint kamat. Érdekes módon a válság másik magyar kulcsszereplője a MOL hasonló trükkökkel próbálkozott a napokban.

Azért döntöttem amellett, hogy megírom az OTP-nek az AMEX Blue termékével kapcsolatos legutóbbi sztorimat, mert már nem ez az első visszásság, amivel találkozom. Elöljáróban annyit, hogy a hitelkártyát ún. tudatos fogyasztóként használom, nem célom, hogy a borzasztó magas kamatok mellett hitelt vegyek fel, ezért az előírt kamatmentes periódus végén mindig akkurátusan visszafizetem a felhasznált hitelkeretemet. A hitelkártyára szállodafoglalások biztosításához, internetes vásárlások lebonyolításához volt szükségem tehát, nem kölcsönt kívántam felvenni. Tisztában vagyok a "játékszabályokkal" is, így tehát még csak nem is arról van szó, hogy nem olvastam el az apróbetűt. Ugyanakkor legutóbbi számlakivonatom mégis tartogatott meglepetéseket:

Felszámítottak nekem 5.854,- Ft hitelkamatot, és mivel kifejezetten célom, hogy kamatot ne kelljen fizetnem, lévén hitelt eszem ágában sem volt felvenni, kicsit elmélyültebben kezdtem tanulmányozni a kivonatot, hogy mégis hogyan történhetett ez, ha mint mindig, most is visszafizettem a tartozásomat a kamatmentes periódus végén.
 
És akkor rájöttem a megoldásra: a felhasznált hitelkeretem az elmúlt hónapban 110.312,- Ft volt, amiből a kötelezően visszafizetendő 5%-nak megfelelő összeget, számszerűen tehát 5.516 Ft-ot  inkasszóval rendezett a bank a folyószámlám terhére. Mivel rendszerint a fennmaradó tartozást készpénzben törlesztem egy bankfiókban, most is így tettem: ez jelen esetben 104.796,- Ft befizetését jelentette volna. A kerekítési szabályok miatt nem ennyit, hanem: 104.795,- Ft-ot, azaz kőkemény 1, azaz egy magyar forinttal kevesebbet fizettem be. Így tehát 1 Ft "hitelt" vettem fel a banktól, és mivel - az egyébként jogi szempontból véleményem szerint minimum megkérdőjelezhető - üzletszabályzatuk miatt ez esetben nem a tényleges 1 Ft tartozás, hanem a teljes felhasznált hitelkeret után számítják fel a kamatot, gondolom, ez eredményezte az 5.854,- Ft kamat felszámítását - évi kb. 42,5%-os kamat mellett. (Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy mindezt elkerülhettem volna, ha 104.800,- Ft-ot, horribile dictu: 105.000,- Ft-ot fizetek be, ugyanakkor nem látom be, hogy pontosan miért is kellett volna így tennem.)
 
A történet itt még nem fejeződött be, mert noha nem vagyok egy nagy szélmalomharcos, úgy ítéltem meg, hogy ez megér egy panaszt a banknál. Természetesen mihelyt a panaszomra érdemi választ kapok, szívesen megírom azt is a korrektség jegyében.
 
Üdvözlettel,
 
KN

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

havajj 2008.10.24. 19:55:39

mi kell Mylady? írd meg mailben

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.24. 19:55:59

@Mylady : XP-t előképzettség nélkül feltelepítő bölcsész lányt már láttam.
Na akkor neked kisujjból fog menni. :)

Különben merre laksz :)

Mylady 2008.10.24. 20:01:05

Az előképzettség stimmel.
Mármint a hiánya :)
De nem bölcsész vagyok, hálistennek.

Kisujjból már nem fog menni :(
Elkezdtem, de "hiányzó ntldr" hibát kaptam és most nem tudom, mi van.
Ja, új a gép, nem volt rajta előtte semmi.
Szerinted?

havajj 2008.10.24. 20:03:39

ha nem hát nem
szét is lehet offolni :)
úgy kéne nekikezdeni, hogy a telepítőcdről indítod a gépet

Mylady 2008.10.24. 20:04:22

írok, havajj, mailt, csak közben ez a gép is rendetlenkedik

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.24. 20:14:32

@Mylady : Ja, akkor beteszel egy winnyóz telepítőt a cd (vagy dvd) meghajtóba, és újraindítod a gépet. És ha úgy van beállítva akkor arról elindul a gép (kéri hogy nyomj meg egy gombot ha cd-ről akarsz indulni) és onnantól már magyarul elmondja hogy mit csinálj.

Telepítés közben 3x újraindul, de csak az 1. alkalommal kell cd-ről indítani, a többinél hagyni kell, indul majd magától.

Mylady 2008.10.24. 20:17:42

havajj, elküldtem

küldjem neked is, CoIT?

neet 2008.10.24. 20:37:39

Nádasdy Diákotalázó Ádám csak a mi évfolyamunknak maradt meg annak, ami...?
Hopsz, majdnem elszóltam magam... de az (még) nem a bőcsészkézés volt, csak a nyelvtanári...
a p alá beszorult egy darab sós izé, így az nem mindig veszi az ütésemiet. pp
Cicákok és médiákok, kb egy szint. Ha a bazdmeget sokat használjuk, beépül a nyelvbe, és szabadon használhatom?
A kertben meg ásik 3 vakondokok. Nna.
neet

neet 2008.10.24. 20:39:59

Médiákokat és Nádasdy-t szidni nem lehet jó szokás, még a homárom is lefagyik tőle.
neet

neet 2008.10.24. 20:41:08

türelmetlennek lenni meg .. szokás...
bocs.
neet

jesszumpepi (törölt) 2008.10.24. 21:02:11

Nádasdy szerint a szókincs nem része a nyelvnek.


Nem szimpatizálok vele.

havajj 2008.10.24. 21:09:21

ok, Mylady, én azóta meg 2x is :)))

havajj 2008.10.24. 21:10:29

miafasz van ezzel a bloggal?
negyedórás késéssel jelennek meg a kommentek, ha egyáltalán...

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.10.24. 21:34:30

@ideírdaneved!: A középkorban az egyház rájött arra, hogy ha lefordít(tat)ják a Bibliát latin-görög-óhéber-arámi-akármiről magyarra, az kurva jó lesz nekik, mert a népek [sic!] érteni is fogják, amit makognak, és sokkal lelkesebben fognak járni a misékre.

Azóta sok más idegen szó is beépült a magyar nyelvbe, köztudatba, pl.
- "chips": többesszám, mégis "vettem egy csomag csipszet", nem "csipeket");
- "software", az angolban nem megszámlálható (többesszám: "pieces of software"), mégis "a BSA-nak köszönhetően nőtt a M$-szoftverek eladása";
- "busz": eredetileg "omnibus" = "mindenkinek", ki az a hülye barom állat, aki egy RAGOT használ szóként?!
- "bicikli" = "két kör", mégis "biciklik", dupla többes szám?

Az angolok is hősiesen küzdöttek a latin eredetű szavaknál az eredeti többes számok megtartásával - nebula -> nebulae, virus -> virii, index -> indices, axis -> axes -, de kezdik feladni, mert a plebs nem tud lépést tartani. Emellett forum -> fora, datum -> data?! Bővebben lásd en.wikipedia.org/wiki/English_plural . Felhívom a figyelmedet a "medium" szó többes száma melletti megjegyzésre!

Tanulság: aki nem beszél az eredeti angol-német-francia-spanyol-orosz-jiddis-ógörög-perzsa-szanszkrit-akármi nyelven, annak nem szükséges tudnia, hogy honnan származik a szó, mi volt az eredeti szótő, és hogyan kellene (az eredeti nyelvvel azonos módon) ragozni.

Nádasdy Ádám annak a híve, hogy a nyelv köszöni szépen, jól megvan, és nem kéri, hogy mások megmondják, hogyan fejlődjön. Én szeretem a szabályokat, és ennek nem vagyok 100%-osan a híve, de hogy a "média" szót egyes számnak, többes számnak vagy mindkettőnek vesszük, nem hiszem, a hogy a magyar nyelv minőségi romlását eredményezné.

Hej, de kibaszottul túlmagyaráztam!

havajj 2008.10.24. 21:57:22

Nem baj hogy túlmagyaráztad Joe, bár speciel a példáid rosszak. A chips, és a bicikli az angolban sem többesszám, hanem a tárgy neve. Először ők használták a többesszámot egy dologra, és utána vette át a magyar nyelv.
Az omnibust régen magyarul is nevezték omnibusznak, csak lerövidült, ez a nyelv fejlődése.
A software-nek, attól még hogy a többesszámát nem softwares-nek hívják, van többesszáma, ahogy írtad is pieces of software.
A magyarban pedig a többesszámot a megszokott módon jelölték. Nagy cucc.
Egyébként talán ez hasonlít legjobban a médiához, de nem ugyanaz a helyzet, hiszen az angolok nem mondják a média többesszámára, hogy pieces of media.

Mindazonáltal rengeteg példa ráhúzható a média-ra, csak egy baj van. Hogy legalább annyian állnak az egyik nézőpont mellett, mint a másik mellett. Így ugyebár nehezen lehet eldönteni, hogy merre "fejlődjön" a nyelv.
De egy bizonyos, ezt nem Nádasdy Ádám fogja eldönteni. Szerencsére, mert nagy bajban lennénk. Bár az arroganciára biztos több szavunk lenne. :)

havajj 2008.10.24. 22:13:10

A biciklire meg még én is hülyeséget mondtam, de mindegy. :)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.10.24. 22:25:16

A példáim jók:

- A "chips" többes szám. Nézd meg a en.wikipedia.org/wiki/Chip oldalon "Food" listájában a felváltva szereplő egyes és többes számokat: ők sem tudták eldönteni, hogy most akkor mi van.

- A "bicikli"-nek az eredeti nyelvben többes számú végződése van, mégsem veszik ezt figyelembe azok, akikhez jövevényszóként érkezett, hanem egyes számként értelmezve a saját nyelvük szerint toldalékolják. Ez mennyiben különbözik a medium-médiumok-média-médiák problémakörtől?

- Ha az "omnibusz" -> "busz" idejében lettek volna blogok, minden nyelvvédő írta volna, hogy a sok tahó buszt mond, mert azt hiszi, az "omnibusz" összetett szó és a "busz" a második tagja. Ma ez sokaknak fel sem tűnik. Akkor most ez nyelvromlás vagy nyelvfejlődés?

- A "software"-nek nincsen többesszáma, ugyanúgy, ahogy a "water", "sheep", "fish" stb. szavaknak. A "pieces of software" körülírása a többes számnak - a japán számolószavakat ismered? abban a nyelvben egyáltalán nincsen többes szám -, de nem többes szám. Akkor nálunk miért van (egyszerűen képzett) többes száma?

havajj 2008.10.24. 22:39:59

Most utálni fogsz, de én fáradt vagyok ezen vitatkozni. :)
Minden példánál mindkét álláspontra találnánk magyarázatot, de teljesen értelmetlen ezzel foglalkozni.
Ezért írtam az előzőben az utolsó bekezdést. Az lesz a jó alak, ami bekerül a szótárba, és akiknek báncsa a fülét (füleit) majd azok is megszokják.

Egyént a bicikli a legegyszerűbb eset. Ezt a műveletlen parasztok itt-ott kerékpárnak is mondják. Ez nem többesszám, a többesszám a kerékpárok.
Arról a jellemzőjéről kapta a nevét, hogy két kereke van. Ugyanígy az angolban. A tárgy neve bicycle, többesszáma bicycles.

De én nem vagyok se nyelvész, se latinológus, se angológus, úgyhogy hagyjuk. Ha médiák, akkor médiák. Úgyse fogom soha életemben használni ezt a szót. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.24. 22:43:44

Mary isteni szendvicset fozott
/boborjantol loptam/
de telleg jo

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.24. 22:45:33

az amerikaiak hujek szinte mindent tobbesszamban mondanak kiveve az "embert"pedig az sokkal tobb van mint nadragszar

Mylady 2008.10.24. 23:16:48

hagyma, azt a mondást ismered, hogy
"Én vajaskenyeret sem kenek magamnak. Nálam az már főzésnek számít."

Mylady 2008.10.24. 23:18:01

Jelentem, Mylady kemény küzdelemben legyőzte az xp-t. Vagy legalábbis az első menetet megnyerte.
Internet még nincs. Főleg madzagmentes.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.24. 23:34:31

akkor hogy a turoba irkalsz?
Marynel tenyleg annak szamit 2 szendvics
az egyeni rekordja a ham & eggs
de arra buszke
es telleg jo
amugy megegyeztunk O lesz a hidegoldali szakacs en a melegoldali
keretik nem felreerteni

herodes · http://www.gamblers.hu 2008.10.25. 14:52:34

Ti köcsög faszkalapok, akik a postírót basztatjátok, hogy nem figyelt.
A számviteli törvény (vagy mittomén melyik törvény, ami a kerekítési szabályokat definiálja) azt mondja ki, hogy készpénzes fizetésnél a kerekítés a kézpénz átdására vonatkozik, tehát arra az összegre, amit _ÁTADSZ_ fizetéskor, nem arra az összegre, amit könyv szerint _KIEGYENLÍTESZ_.

Tehát ha mondjuk én 61 forintos összeget fizetek ki, akkor 60 forintot _ADOK ÁT_, de könyv szerint 61-et fizetek, tehát nem maradok sáros azzal az egy forinttal. Ahogy most a kedves KN, aki ugyan 104.795 forintot adott át a bankban, a jogszabály szerint maradéktalanul kifizette a 104.796-ot.

Tehát a köcsög az OTP volt, meg ti, akik zsigerből a post-írót basztatjátok.

Mylady 2008.10.25. 15:09:46

Hagyma, azt a régi gépről írtam, de ár az se megy.
Ezt most egy internet kávézóból.
Lehet, hogy mégis a windows nyer :(

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.10.25. 15:21:38

@herodes: Én sem egészen értem, de tippelek. Íme a két szituáció, figyeld a köztük lévő különbséget.

1.
User: Csókolom, befizetnék 6 forintot a számlámra, mert 6 forint tartozásom van.
Pénztáros: 5 forintot kérek, a tartozása megszűnt.

2.
User: Csókolom, befizetnék 5 forintot a számlámra, mert 6 forint tartozásom van.
Pénztáros: 5 forintot kérek, a tartozása 1 forint maradt.

Szerintem.

Bakkerman 2008.10.25. 15:56:22

Úgy látom minden bank tudathasadásos a kerekítéssel kapcsolatban. Nekem a Citibanknál van hitelkártyám. Egyszer jött sms-ben az értesítés, sürgősen fizessek be 0.09 HUF-ot. Nem voltam rest, felhívtam a bankot, szerintük hogyan tudok befizetni 9 fillért? Ne foglalkozzak vele, mondta az ügyéntéző. Meg is jött a számla értesítőn 3500 Ft. büntetés késedelmes befizetés miatt. Persze újabb telefonra jóváírták, de ez azóta többször is megismétlődött.

besz@rok 2008.10.25. 16:00:56

herodes kicsit duhos most a kommentelokre es ezert nem veti meg a karomkodast aztabudoskurvafaszba...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.25. 16:38:51

@bakkerman : Na ez az amit bunkóságnak hívnak (a bank részéről...)

@Mylady : Azért attól függetlenül gratula a winnyóz legyőzéséhez :) Én részemről azért nem kértem az e-mailt mert úgyis leléptem sörözni, és nem sokat tudtam volna segíteni :)

@Joe Forster/STA : Amúgy sztem is köszöni jól van a nyelv, a nyelvújítás óta senki nem tudta terelni, és amúgy más országokból sem hallottam még olyanról, mint ami itthon a nyelvújítás volt.

Pl. a 90-es évek elején az oroszokhoz betódult a nyugati elektronika, a szakembereknek egy csomó mindenre nem volt szavuk. Persze hogy a nyugatiakat vették át.
A nyelvújítás meg azért mehetet itthon végba mert akkor még talán kevesebben tudtak olvasni, és kevesebben írtak könyveket amik alapvetően meghatározzák a helyesírást. (Gondolj bele, az emberek úgy írják a dolgokat ahogyan 236782x látták már leírva)

Bár hamarosan eljutunk oda ogy elég kevesen fognak tudni olvasni (nézz meg egy általános iskolást szövegértés szempontjából...)

Mylady 2008.10.25. 17:47:22

CoIT, azért köszönöm.
Havajj rengeteget segített.
Mostmár van netem is, madzagmentes is és a billentyűzetem is magyar végre. Kezdek megnyugodni, hogy nem feleslegesen dobtam ki azt a rengeteg lóvét :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.25. 18:34:43

OK Mylady
en attertem az almara
aze' neha meg okoz meglepetest, mer ez par hete trtent
marmint az atteres
ez a kerekites egy baromsag
tudom, tudom, majd az eurora valo atteres... stb
tenyleg van meg egy orszag ahol hianyzok bizonyos penegyseg es kerekitenek le es fel, mer az a penzegyseg amugy megjelenik bankszmlakon, arakon?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.25. 18:40:11

itt nem tudom elkepzelni, hogy kiirja a gep a botbn az osszeget es a cassa szolna hogy 2 centtel, vagy hogy van

havajj 2008.10.25. 18:43:42

nyugi Mylady, ez mindig így van, az előretelepített oprendszerek soha nem jók semmire
aztán meg a driverekkel van galiba, de végül megéri a fáradtságot, meg a pénzt
én is szívok vele néha, pedig 100x csináltam
majd belejösz a partícionálásba is :)

havajj 2008.10.25. 18:52:48

na hagyma, erre varrjál gombot vazze
most istenítheted amerikát
ezt el se fogod hinni
itt magyaroszágon az óraátállítás miatt ma éjszaka több nemzetközi vonat is egyhelyben fog állni 1 órát egy azon az állomáson ahol éppen van

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.10.25. 18:53:25

Ekkora idiótát! :D A bank csak kifizetésnél kerekit, a számolásnál nem.Számolásban sehol nem kerekítenek, vegyél elő egy metro újságot és nézd meg az árakat.Még fillér is lesz.Te egy idióta vagy :D

havajj 2008.10.25. 18:54:04

persze ez nem csak magyaro. érdeme mert nemzetközi
de ez még nekem is hihetetlen

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.25. 19:00:24

hu ha otthon oraallitas lesz
akkor itt is
lehet csak jovo heten
vagy oda vagy vissza kesobb csinaljuk
remelem a repulo nem allnak meg a levegoben

@nyuci (törölt) 2008.10.25. 19:00:58

Ha érdekel még valakit,nekem is AMEXem van,és kb április óta a havi számlakivonatomon megjelenik egy minusz tétel, "hitelkamat" cimen.De az összeget "POS kamatvisszatérités" cimen vissza is teszi.Miután én is időre törlesztek,tudatos hitelkártya felhasználóként,kamatot nem számithat fel.Viszont én folyószámlámról utalok,ezért elintézi cégen belül a kerekitésből adódó kamatgondot.De nekem is feltünt ez a két tétel, ami azelőtt nem volt.Idáig gőzöm sem volt, mi a szar ez, de miután nem röviditettek meg,nem foglalkoztam vele.A mázlim az,hogy utaltam a törlesztést.Valszeg sokan megszivták.

Mylady 2008.10.25. 19:23:39

Havajj, küldtem mailt.
Köszi.

havajj 2008.10.25. 19:55:00

Ok, láttam, küzdj akkor még egy kicsit a windowszal. :)

kapasz 2008.10.25. 20:26:48

@nyuci, ezek szerint a POS kamatvisszatérítés különbözik az év végi 1 %-os visszatérítéstől?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.25. 21:21:58

@Mylady : Nem gáz ez (mármint a teleptés) mer olyan operációs rendszert ami jól működik, még sosem talált ki senki. A hibatömegnek vannak fokozatai...

A winnyóz az ami felhasználóbarát de folyton van valami baja.
A Linux meg elég macerás amíg össze nem rakod ahogy neked megfelel, de utána többet hozzá sem kell nyúlni.

Az előtelepített oprendszer meg azért néha hasznos sztem. Nem mindenki olyan kreatív mint a kollegina :)


@hagyma : Szerintem ilyen hogy a pénz alapegysége fizikailag nem létezik, a világon még egy helyen tutira nincs.
Hurrá, egyediek vagyunk!!!! :D
(Wazze.)

jesszumpepi (törölt) 2008.10.25. 22:07:34

Bakker!
Ebben a téli időszámításban azt utálom,hogy nagyon korán besötétedik.

Amúgy is hiányolom a zöld lombokat a fákról.Itt áll egy juharfa a második emeleti konyhaablak előtt.Télen olyanok az ágai,mint az ujjak a csontvázak kezein.Brrr!!!

jesszumpepi (törölt) 2008.10.25. 22:09:30

Ugyanezen a fán májusban fészket rakott egy örvösgalamb,és kiköltött,majd felnevelt két fiókát.A konyhaablakból néztük végig minden nap.
Nagy élmény volt :-)

jesszumpepi (törölt) 2008.10.25. 22:16:32

Nem raktak fel új posztot,így volt időm újraolvasni A szőke ciklont,és először elolvasni a Piszkos Fred a kapitányt.
Nem volt rossz elfoglaltság.
De nálam A szőke ciklon viszi a pálmát.
Kb.12 éves koromban lett a kedvencem,aztán évtizedekig nem olvastam újra,és ma megtettem.Frenetikus élmény volt.Mi a titka Rejtőnek,hogy egy 12 éves kislány,és egy 42 éves feleség és anya ugyanolyan lelkesen olvassa.

jesszumpepi (törölt) 2008.10.25. 22:19:54

Mellesleg megtudtam,honnan való az igazi Trebitsch nicknév.

Mylady 2008.10.25. 22:24:22

A szőke ciklon tényleg jó.
Nekem az előretolt helyőrség a kedvencem. Az az, amelyik úgy kezdődik: És Galamb nekirepült a falnak...

TONTON 2008.10.26. 02:17:08

...a késemért jöttem...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 05:03:26

ja a klavim miatt az n irasom negha torogg szultanet idezi
tudom ez van
sorry, nem csak a klavi hibas sotete van Mary alszik es ennyit tudok....

jesszumpepi (törölt) 2008.10.26. 09:19:00

Engem Fülig Jimmy írása untatott.
Egyszer-kétszer jó poén,de oldalakon át már nem.
A Piszkos Frednek azokat a részeit,amiket "ő írt" átlapoztam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 10:24:46

a torog szultan az nem Fulig Jimmy

staropramen 2008.10.26. 10:40:03

@hagyma
Őfelsége 1. fülig J. bizonyos okoknél fogva helyettesítette a boldogság szigetek királyát, és erről rendszeresen beszámolt.Biztos beugrik a Citad ella nevű nőszemély vagy gomperez hidlakó.esetleg a szervusz nép?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 10:56:28

hogyne
es kulon jo, hogy bar nem szeretek kepernyon olvasni de asszem minden Rejto fent van Neten
es hat ha az ember rakenyszerul
a konyvtaram otthon maradt mert nem fert el a hatizsakomban anno
valamit valamiert

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 11:03:06

ma' a kepernyo monitor lett volna
de ez mind1

havajj 2008.10.26. 11:34:59

Ha Maryvel is meg akarod ismertetni, ittvan angolul is. Bár kétlem hogy ugyanolyan élvezetes lenne.
mek.oszk.hu/html/vgi/kereses/keresesujgy.phtml?tip=gyors

havajj 2008.10.26. 11:36:06

Bocsi, úgy rossz a link, de itt rá tudsz keresni a szerzőre:
mek.oszk.hu/

flexsnake · http://flexsnake.blog.hu 2008.10.26. 13:44:32

A POS-terminálok megint más rendszerben nyomják.Az egyikben van kerekítés a másikban nincs.Azt ne kérdezd hogy miért de ez mindenhol így van.Kapszkodj meg: minden banknál!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.26. 14:55:59

Rejtő Yenő rulez :)

A téli időszámítás meg nekem sem tetszik. Amikor nappalos vagyok, napokig nem látom a napot. :(

havajj 2008.10.26. 15:35:19

Nem értem mi bajotok a téli időszámítással. Én ilyenkor már egy hete alig bírok felébredni, tavasszal meg alig várom hogy elállítsuk, mert egy órával előbb ébren vagyok.
Olyankor a plázák meg még zárva vannak. :)

Ofélia . 2008.10.26. 16:36:40

Imádom a téli időszámítást.

Már második éve délelőttös műszakban kapom meg.

Kellene egy babett anyó is.
Lányok aki mesteri fokon kezeli a nygylavórt és a húsdarálót "természetesen verekedési szándékkal" az jelenkezzen.
A nyertes kap egy fröccsöt kirúg hümértöl.

Ugyanott elsőosztályu leffentyűzettel működő cúgos cipők.

Ofélia . 2008.10.26. 16:40:30

Fijjug és nem mellékesen lyányok.

Az összes rejtő a magyar elektrónikus könyvtár alatt megtalálható.

Ha jól emlékszem MEK.hu.

Ofélia . 2008.10.26. 17:53:51

Coit a francnak annyit dolgozni pláne barlangban.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.26. 18:05:00

Hát, 3 nap meló, 3 nap szabad. És jól fizet - alapból sem lenne rossz, de 4 műszakos pótlék = +40% fizu...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.26. 18:06:17

Ja, és mellesleg megszakadni sem kell. Közben szoktam Homárolni.

Ofélia . 2008.10.26. 18:08:18

na így már korrekt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 18:16:28

3 nap barlangban EDEvel es homar az lenne a melo jo pezert
a laptopod a falra cvan felrajzolva
a tuzet mar feltalaltatok, vagy nyersen eszed a homart?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 18:18:18

remelem a nagyobbik barlangban melozol es a fustelvezetes a bogratscholas esetere megoldott
en ma offos vagyok
foci ezerrel
most Tampa -Dallas
jol kezdtunk
itt nem kerekitenek es nincs dontetlen
valaki nyer

Swind 2008.10.26. 18:42:16

Nekem is ajanlgatnak mindefele hitelkartyat legalabb havi 1x.

Fix valaszom: Amig en elek, az en csaladomban nem lesz hitelfelvetel sem hitelkartya.

Ajanlom nektek is, ne legy jobbagy :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 18:57:59

hat nekem van debit is credit is. de meg sose adosodtam el miatta
/itt hozzateszem sokan igen itt amerikban es akkor szopnak nagyokat/
volt ido mikor jol jott, hogy hasznalhattam a hitelkeretet, de tudtam, 3 nap mulva jon a fizetesem
szoval olyan ez mint a kes
van aki leszurja az anyosat, van aki fozesnel hasznalja
amugy Szechenyi ota tudjuk Hitel nelkul nem mukodik semmi

Swind 2008.10.26. 19:07:08

hagyma 2008.10.26. 18:57:59

Szechenyi sikeres ember volt:)
En veszek fel hitelt, igy sajnos nem lehetek sikeres? :P

Swind 2008.10.26. 19:08:28

En NEM veszek fel hitelt, igy sajnos nem lehetek sikeres? :P

(a nem szo kimaradt, bocs a plusszposztert)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 19:10:05

en hetfon veszek fel 2000 dollart mert most kell es tudom hogy vissza tudom fizetni gond nelkul, a kamat meg szinte zero
hat ez van
egyszeruen jobban megeri most a creditemet hasznalni mint kivenni mashonnan a penzemet
orok lutri persze
nagyobb baj hogy jon fel a dallas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 19:12:41

ertettem en ugy is, mivel elotte irtad mi az allaspontod az ugyben
tenyleg sokan bedolnek itt, foleg fiatalok
megkapjak a hitelkartyat szinte rogvest aztan csak kicsit lepik tul, aztan nagyon, akkor a kamat mar egekbe megy, elveszitik a melojukat es beindul az adossagspiral ala' Kupa Mihaly

Swind 2008.10.26. 19:15:21

Igen mert szukseged van ra.
Ha nincs szuksegem hitelre minek vegyek fel? (hitelkartya hasznalatra ertem)
Tudom, hogy megerheti, viszont hatalmasat szophatok is vis maior eseten.
Inkabb nem. Nem kotom magam roghoz, tartozasokkal.
En ezt tartom "tudatos" vasarlasnak.

Azt koltom amim mar megvan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 19:37:41

na most pl ugyvedre kell az allampolgarsag miatt
van mashol lekotott penzem, barmikor kivehetem ha baj van
de ezen a szamlamom meg van 20000 creditunk
es felveszek most 2000-et
szoval felvehetnek 20000-et is de annak nincs fedezete igy nem veszem fel
most ez igy OK, barmi tortenik holnaputan visszafizetem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 20:35:27

@ Swind
lakast is akkor veszel ha osszegyujtotted?
mer akkor nagyon jo melodnak kell lenni hogy megvedd 20 even belul

ColT · http://kilatas.great-site.net 2008.10.26. 21:20:08

@hagyma : Laptopom nincs céges, saját van, de azt nem viszem be a munkahelyre :) Pont elég az a csomó gép amit managelni kell :D Aztán látod te is vagy offos néha.


Amúgy nagyon észnél kell lenni a pénzzel. Azt hiszi az ember hogy van, aztánn kiderül hogy még sincs. A hitelt is "á tudom fizetni" aztán kiderül hogy mégsem.

Nem kell minden szart megvenni, az a titka. Csak mivel mindenhonnan azt nyomják hogy csak akkor leszel sikeres ha minden szart meveszel, viszok a hitelt mint a cukrot.
Aztán lesz belőle ez ami most van :/
Sok birka.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 22:39:23

mi oszt nem veszunk semmit csak ami kell
kaja pija joint
neha valami ruha
epp most mondtm Marynek hogy egy pisztolyra es egy nagyobb tv-re csak be kene fektetnunk:)
meg is egyeztunk, majd csak januarban
arra nem veszunk fel hitelt

Mylady 2008.10.26. 23:12:56

Szerintem lehet felvenni hitelt, de csak ésszel.
És pont ez az ész hiányzik az emberek többségénél.
Van (inkább csak volt) egy barátom, aki azt mondta, csak annyi hitelt szabad felvenni, amennyi pénzed van, hogyha beüt valami, akár már másnap vissza tudd fizetni az egészet egybe.
Mondjuk ezt túlzásnak érzem, mert így nagyon nehéz lenne pl lakást venni.

Mylady 2008.10.26. 23:20:22

Én úgy gondolom:
1. Kell hogy legyen az embernek biztonsági tartaléka, a nagyobb váratlan kiadásokra és hosszútávra.
2. Kell, hogy legyen biztonsági tartalék a hitelek fizetésére.
3. A család rendszeres havi bevételét nem szabad 100%ig terhelni.
Azaz rezsi + megélhetés (+szórkozás+egyebek) + biztonsági tartalék a havi kisebb, váratlan kiadásokra + biztonsági tartalékképzés (1-2. pontra) után a bevételből fennmaradó részt lehet ugye törlesztésre fordítani.
Már ha marad.

Na, ezt nem tartják be sokan és aztán jön a sírás-rívás, hogy gyengült a forint és 1-2 ezer forinttal többet kellene fizetni a jövő hónapban és az már nem fér bele. Vagy hogy Pistike nadrágja elszakadt és nem tudunk újat venni, mert akkor hogy fizetjük be a suzuki törlesztőjét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 23:24:07

igy van Mylady
apam aszonta mindig
addigg nyujtozkodja amig a takarod er
es igaza volt
hitelre sokszor szukseg lehet de tudni kell mit birsz
jelentosebb kockazat nelkul
raadasul az uzleti eletben meg egyenesen kell a hitel
meg a bankok is hiteleznek egymasnak
mongyuk szerintem baromsag felvenni hitelt tuneziai nyaralasra

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 23:25:45

inkabb lemegy az amber Edehez es ha ketto elott odaer meg a kisfaszenest is hasznalhatja
igaz teve nincs se egypupu se a masik de van vitorlasverseny

Mylady 2008.10.26. 23:30:59

Nekem pl van 3havi törlesztőrészlet folyamatosan lekötve abban a bankban, ahol a lakáshitelem van.
Plusz van 3havi rezsit + átlagos megélhetést biztosító összeg egy másik bankban folyamatosan lekötve. + Ugyanitt gyűjtögetek, ha valami nagyobb dolgot akarok (pl. felújítás, autó stb), illetve hosszútávra tartalékba.
Ezenkívül a folyószámlámon is van mindig kb százezer tartalékban hirtelen kiadásokra.
Ha valami plusz lóvéhoz jutok (pl. jutalom) minimum a felét a hosszútávú megtakarítások közé teszem és max a másik felét az elkölthető megtakarítások közé.

Mondjuk én elég jól keresek, megtehetem.

Személyi kölcsönt semmi pénzért nem vennék fel.
Áruhitelt max. 0% thm-mel, de általában nem sikerül kifogni pont akkor, pont arra, pont ott nincs.
A lakáshitelnél nagyon megnéztem, hogy hol és mennyiért.
Autóra is vennék fel, mert újautóra nagyon kedvező thm-mel lehet.
Amit szeretek, az a fizetési előleg. Nálunk évente egyszer lehet kérni, 6 hó alatt vonják a fizetésből és kamatmentes. Teljesen jó.

Mylady 2008.10.26. 23:38:08

Hát, hagyma, a nyaralást én sem értem. Mármint a hitel részét. Főleg, hogy általában azok veszik fel, akiknek amúgy "nem fussa" Tunéziára.
És azt hiszik, hitelből majd igen. Merthogy az csak havi X ezer, igaz, 12 hónapig. Egybe meg 6X lenne (kb). És inkább kifizeti utólag a 12X-et, ahelyett, hogy félretenne 12 hónapig félX-et és jövőre menne Tunéziába.
Mert minden most azonnal kell.

Türelmetlenek vagyunk. Meg különben is, a szomszéd Bözsiék is ott voltak, milyen égő, ha mi nem megyünk.

Mylady 2008.10.26. 23:41:42

Na, de mostmár megyek aludni, mert ha holnap nem tudok felkelni, hogy fog felépülni a szebb jövő???

Mylady 2008.10.26. 23:53:46

Ja, a hitelkártyához annyit: nagyon jó tud lenni arra, hogy a bank pénzét használd, de csak amíg ingyen van. Mert a te pénzed addigis neked kamatozik. A saját pénzed kamatát nyered rajta.

De ehhez kell, hogy
1. tudatosan használd a kártyát
Ez a pénzügyi tudatosság hiányzik nálunk. De ezt már írtam párszor.
2. pontosan érkező, fix bevételed legyen
3. fegyelmezett legyél
Azaz mindig pontosan tudd, hogy mennyit költöttél és mennyit kell visszafizetned, hogy ingyen legyen. És hajszálpontosan fizesd is vissza.

Ha ezek megvannak, akkor jó. De akkoris csak az van, hogy a MEGLÉVŐ pénzed helyett néhány napig/hétig a bankét használod. Hosszútávon csak így éri meg jól és biztonságosan működtetni.

Szerintem nálunk korai volt bevezetni, illetve széleskörben elérhetővé tenni. Még nem tart itt a pénzügyi kultúra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.26. 23:57:59

Mylady
maximalsian1-et ertunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.10.27. 00:02:37

es persze igen neha kell tobbet felvenni mint amennyi van mert akkor nincs ertelme
uzlet, lakas
bar utobbi nalam nem jatszik
nekem van otthon itt meg nem veszek mert minek
neha lehet kockaztatni is ha erzed bejon az uzlet
amugy meg tudni jkell meddig mehetsz el
ez nem bonyolult de nem kell homokba dugnia fejet
ennyit tudok csinalni 1 ev alatt
ennyit felvehetek, de tobbet nem
lecet

@nyuci (törölt) 2008.10.27. 00:55:14

Kapasznak üzenem, a POS kamatvisszatérités valóban különbözik az év végi 1% visszatéritéstől,azt kb december közepén irják jóvá.Az AMEX hitelkártyáról annyit, valóban ne használja, aki ebből akarja fizetésig kihúzni.Viszont a saját pénzed addig is a folyószámládon kamatozik, amig a bankét kamatmentesen használod.És az az 1% jóváirás is jól jön karácsony tájékán.Az AMEX nem tévesztendő össze az áruhitelekkel.

jpmjpm 2008.10.27. 08:33:44

Most nincs kedvem 264 kommentet végigolvasni, szóval lehet, hogy volt már róla szó, de én úgy tudom, hogy átutalásnál nincsen kerekítés.

Tehát ha kártyával vásárolunk vhol, és az összeg mondjuk 5.687.- akkor pontosan annyit fognak levonni. Gondolom ez visszafele is igaz lehet, hogy átutalásnál elvárják a pontos összeget.

Persze szar 1 Ft. miatt 5000-et fizetni.

ex-Zep 2008.10.27. 11:46:52

faszkorbácsot az ótépének!!!

gumby 2008.10.27. 21:46:11

nem olvasom el az összeset, ha írta valaki bocs, ha nem itt van:

-jó napot! szeretnék befizetni 1006Ft-ot!
-rendben, 1005 Ft lesz!
-nem értem!
-mi most elkönyvelünk a számláján 1006 Ft-ot, és mivel a készpénzforgalomban már nem szerepel az 1Ft, de számlaforgalomban igen, ez önnek 1005 Ft-ba fog kerülni!
-és ha úgy jövök ide önhöz, hogy 1005 Ft-ot szeretnék befizetni?
-akkor 1005 Ft-ot könyvelünk el!
-nem értem!
-nem baj uram, akkor vegye tudomásul, mert még lehet,hogy egy hitelnél sokba fog ez egyszer kerülni!

Doktor Kotász 2008.10.28. 01:44:40

Az a baj, hogy előre kerekítettél.
Neked azt kellett volna mondani, hogy befizetnék 104.796 forintot.
Ekkor elkértek volna tőled 104.795-t.

Nyílván az ügyintéző fáradt volt, és sokan áltatok sorba, és nem vette észre, hogy itt baj lesz, és nem szólt neked.

Elvileg egy korrekt és jól működő procedúrákat használó banknál ezt jóváírják neked.

Egyébként milyen LOL lenne, ha jeleznéd, hogy beszeretnél fizetni 7 forintot a számládra, és elkérnének 5-öt. És ezt eljátszanád, mondjuk ezerszer. Lenne 20 ezer forint profitod. :-)
Persze előtte az SMS szolgáltatásra állíts be egy limitet. :-)

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.10.29. 17:10:42

@Doktor Kotász: "Egyébként milyen LOL lenne, ha jeleznéd, hogy beszeretnél fizetni 7 forintot a számládra, és elkérnének 5-öt. És ezt eljátszanád, mondjuk ezerszer. Lenne 20 ezer forint profitod. :-)"

Nem egészen, mert egy valag pénzre megvágnak, amikor készpénzt teszel be vagy veszel föl a pénztárban.

Doktor Kotász 2008.10.30. 02:46:37

Lófaszt!

A pénzbefizetés a bankoknál ingyenes.

eliza 2008.11.04. 08:02:12

csak jelezném, hogy ez esetben az OTP korrekt volt, múlt hét hétfőn megkifogásoltam az eljárást, és kedden (!) jóváírták a számlámon az összeget. szóval helyreállt a béke.

és kivételesen az ügyintéző megértő is volt, bár beletelt egy fél órába, mire felfogta, hogy mi történt...

feltettem egyébként neki is a kérdést, hogy akkor ha én odamegyek nulla forinttal, hogy 2 Ft-ot szeretnék befizetni, és ezt 10000-szer eljátszom, akkor lesz-e nekem 20000 Ft-om... nemigen tudott rá válaszolni... :)

Fogyasztóvédő 2009.03.19. 01:42:20

Tegnap találtam az egyik blogon egy nagyon jó és igaz anyagot. www.vallalkozokszovetsege.blog.hu
Kaptak a mocsadék bankok a pofájukra.Végre egy szervezet, aki adott nekik.
Ime:

Itt a piros, hol a piros - avagy mi történik a BAR-listásokkal


A Vállalkozók Szövetsége álláspontja az, hogy Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét nem azért alapította valamikor a magyar állam, hogy bankvédő hivatalként tetszelegjen, a pénzügyi közélet amúgy is kétes hírnévnek örvendő porondján.


A válság váratlanul érkezett, de kapóra jött a hazai bankrendszernek, hiszen a társadalomnak az a fele, amely boldogulni szeretett volna, hitelt vett fel az elmúlt években, hogy a vállalkozását gyarapítsa, ingatlant vagy autót szerezzen. Mindezt nem csak a kényelem okán, de az előrelépés lehetőségeként is vállalták az adósok: ennek persze mély társadalmi okai vannak, mert egy magyar tömblakás ára jelenleg 183 havi minimálbérért ill. nagyjából 107 havi átlagbérből vásárolható meg. Egy átlagos, új, családi autó (nem luxuskategória) „mindössze” 42 havi minimál- ill. 25 havi átlagbérből már megkapható.


Tavaly szeptember óta hallgatjuk, hogy válság van, a világ hitelpiacai egyre nehezebb helyzetbe kerültek, fel kellett vásárolnia az amerikai kormánynak a legnagyobb bankokat, hogy az emberek a befektetéseiket biztonságban tudják, mert ha nem, még nagyobbra nő a válság és a bizalmatlanság.


Igen, halljuk, látjuk, olvassuk. De a PSZÁF nem lép „akcióba”: mintha Csipkerózsika-álmát aludná a felügyelet, el van foglalva azzal, hogy egyes ügyeket vizsgál (amely fontos a szereplőknek), de az össztársadalmi érdek, miszerint a bankok üzleti magatartása mélyen hátrányos és pénzügyileg ellehetetleníti tömegesen az embereket, mintha észre sem venné. Miközben már kiderült, hogy a világ „gazdagabbik felén” a bankok a tőkeinjekciót arra fordították, hogy vezetőik megjutalmazzák magukat, mert hiszen „olyan jól dolgoztak, és hát ezért jár is a bónusz”.


Néhány tény:

Egy átlagos magyar bank vezetője minimum 100 millió forintot keres évente a juttatásokkal, bónuszokkal stb.

A rendszerváltás után, de a 90-es évek közepétől bankokban volt a legmagasabb az átlagkereset, és ebben a szférában lehetett a legtöbb, időnként rekordnyereséget realizálni.

A megkötött blanketta-szerződések számtalan helyen sértik az adósok jogos érdekeit a bankok/pénzintézetek érdekeit előrehelyezve.


PSZÁF tehát tűrte, hogy a BAR-listások száma az egekbe ugorjon, és lassan minden tizedik felnőtt lakos szerepeljen e listán, miközben felmerülhet az emberben néhány kérdés.

- Vajon a PSZÁF mindezt azért tűri, mert a legtöbb döntéshozó vezetője hivatali állása előtt maga is bankár volt, majd a későbbiekben - a jól kereső pénzintézeti szféra - vissza várja „hű” fiait?

- Vajon a PSZÁF számára ezek a blanketta-szerződések miért elfogadhatóak?

- Vajon a PSZÁF vezetősége megkezdte a magyarországi bankok és tevékenységük széles körű átvilágítását, hogy megismerhető legyen az adott bank valós pénzügyi helyzete? A megszerzett éves rekordbevételek és nyereségek elkönyvelése után – ilyen hirtelen – miért lett bajban a hazai bankok meghatározott része?

- Vajon a PSZÁF a rosszul gazdálkodó bankok vezetőit elszámoltatja, mielőtt és miután a bank felveszi a magyar adófizetők pénzét?

- Amennyiben a bankok számára csökkentik a kamatokat, akkor – amellett, hogy árfolyamveszteség címén a törlesztőrészleteket megemelik – miért kell az adósoknak – a szerződés egyoldalú módosítása mellett – még kamatokat is emelni? Persze tudjuk, hogy az egyoldalú szerződés ezt megengedi, de a PSZÁF miért tűri?

- Vajon a bankok vezetői miért gondolják azt, hogy nekik nem kell felelősséget vállalniuk a gazdasági kockázataikért (miként más vállalkozóknak - igen)?

- Nem várható el egy pénzintézettől, hogy megkérdezze ügyfelét: „Kedves ügyfelünk, Ön 20 évre vett fel hitelt, gondolt arra, mi lesz, ha 10 vagy 15 év múlva beteg, munkanélküli stb. lesz? Miből fogja fizetni a hiteltörlesztést?”


A bankrendszer sajátosságait nézhetjük más megvilágításban is: a mindent az ügyfelekre terhelő bankrendszer esetenként az aktuális kormányzatot zsarolja, miközben újdonsült „királycsinálóként” a következő kormányzatot próbálja saját sugallatra felállítani. Ahogy bennfentes budapesti körökben mondják mostanában: úgy tűnik, Felcsuti megegyezett az alcsútival.

Ahelyett, hogy a bankok az anyacégeiket szolgálják ki, a bankok és a bankrendszer mai vezetőinek legfontosabb feladata az ország 1,3 millió vállalkozásával, valamint 10 millió lakójával megegyezni a hitelek mérséklésében, a törlesztések türelmi idejének ügyfélbarát kezelésében, törekedni a forint megvédésére, elvárható, hogy beindítsák a hitelezéseket is.


A Vállalkozók Szövetsége felszólítja a PSZÁF tisztségviselőit, hogy kezdjék meg és folytassák le e körben a vizsgálataikat, elvárja, hogy a magyar bankok ne merjék egyoldalúan módosítani a szerződéseiket, vállalják a jelenlegi helyzetben a saját üzletük kockázatát, ne hárítsanak át minden költséget – jogtalanul - a hitelfelvevőkre, és tevékenységüket tisztességes üzleti magatartással folytassák.


A Vállalkozók Szövetsége felszólítja a PSZÁF vezetőit, hogy tegyék meg a szükséges lépéseket a bankok törvénytelen szerződésmódosításai ellen. Kényszerítsék ki bankoktól a tisztességes kamatláb meghatározását.

Lépjenek fel a banki „uzsorakamatok” ellen, és - szükség szerint- azonnal vonják meg az ezt használó bankok engedélyét. Egyetlen bank se kérhessen a jegybanki alapkamat duplájánál több kamatot a kiadott hiteleire.

A PSZÁF tisztségviselőinek pedig végre el kell kezdeniük a fogyasztó- és vállalkozásbarát magatartást bevezetni a gyakorlatban, és az elé kerülő ügyekben ilyen módon eljárni.

Elvárjuk, hogy a PSZÁF a továbbiakban a bankok bevételeiből különítsen el egy alapot, mely a banki hitelek károsultjainak szervezete számára juttat pénzeszközöket, hogy hatékonyabban tudjanak fellépni a pénzintézetek ellenében.


A Vállalkozók Szövetsége programjában szerepel a pénzügyi kultúra és az öngondoskodás is, melyekről – iskolai keretek között – kell hallaniuk, tanulniuk a fiataloknak, hogy minimalizálni lehessen azoknak a számát, akik később belekerülnek ebbe a pénzügyi mókuskerékbe.

Info: www.vallalkozokszovetsege.com

süti beállítások módosítása