Tékozló Homár

Gyanú miatt vetkőztette a vásárlót a biztonsági őr

2009.05.11. 09:20 | ge | 291 komment

A DM biztonsági kameráján feltűnt valami gyanús az őrnek, aki mivel biztos akart lenni a dolgában, hosszasan alázta a hátsó szobában a már fizetés után épp távozni készülő vásárlókat. A felvételen ugyan semmi nem látszott, az sem volt biztos, hogy bármi is hiányzik arról a polcról, az őr mégis kíváncsi volt, mi van a vásároló hölgy pólója alatt.

2009. május 9.-én férjemmel a Bosnyár téri piacnál (Zugló) lévő Drogerie Markt üzletbe mentünk vásárolni pár dolgot. Kb. 4 éve járunk ide, mert itt lakunk a közelben, az eladók, pénztáros lányok már megismernek, és szeretjük is a boltot mert néhány dolgot kedvező áron lehet megvenni. Szokás szerint vásároltunk ezen a napon is, a szokottnál annyiban időztünk csak többet, hogy a férjem azt mondta, legyen ma gyereknap, meghív egy klassz kozmetikumra, válasszak valamit, ami tetszik. (Én magam nem szeretek ilyeneket venni, valamiért mindig fáj a szívem 2-3-4 ezer forintot kiadni pl.: egy alapozóért, pusztán elvből, amúgy megtehetném).

Nagyon örültem, és elkezdtem nézelődni a szempillaspirálok között, hogy végre válasszak egy klassz, márkás, szememre való darabot. Közben az uram türelmesen töltötte az időt, parfüm illatokat próbált. Válogattam, nézelődtem, kivettem elolvastam majd visszatettem különböző márkájú spirálokat, mígnem megállapodtam egyiknél. Kb. 5 max. 10 percig tartott.

Vásároltunk még pár dolgot, majd mentünk a kasszához, sorba álltunk, és fizettünk. Elhagyni az üzletet azonban nem tudtuk, mert a biztonsági őr (vagy valaki, aki ehhez hasonló pozíciót töltött be) megkért minket, hogy menjünk el blokk-ellenőrzésre (vagy valami ilyesmire). Abszolút nem értettem miről beszél, de férjem nyugodt volt, hát mentem velük, végül is mi lehet. Elmentünk egy hátsó helyiségbe, egy raktárba, amiből nyílik még egy kisebb szoba. A raktárban megkértek minket, bár elsősorban engem, hogy pakoljam már ki a táskámat, mert hogy eltűnt, egy kozmetikai termék, nincs a helyén, és láttak valami furcsát. Pontosan tisztában voltunk vele, hogy nem loptunk el semmit, így abszolút nem értettük mi történik. Egy műanyag ládára kellett kipakolnunk a táskából a dolgaimat, plussz a piacon vásárolt holmikat, a lapockát, a savanyúságot stb. Roppant kínos volt, ráadásul közben az bizt.őr nem mondta meg pontosan mit látott, és mi tűnt el, csak célozgatott.

Végül a férjem megkérte, had nézze már meg a saját szemével azt a felvételt, ami alapján az a valami itt éppen zajlik. Én addig egy másik rekeszen/dobozon ülve vártam, addigra már a sírás környékezett, és nagyon sajnáltam, hogy nem vagyok jogász, és nem tudom, hogy most valóban el kell-e viselnem ezt a helyzetet, a bánásmódot.

A videó nem mutatott semmit, amolyan biztonsági kamerás felvétel volt, ahol nem látszik a másodpercenkénti 24-25 képkocka, hanem darabos, mint olykor a webkamerák, és kimaradnak pillanatok, mintha állóképek váltakoznának. Így azt lehetett látni, hogy van a kezemben egy szempillaspirál, majd egy ugrás a felvételen és már nincs. Számomra nem volt rejtélyes, tudtam, hogy a nem látszódó, kimaradó képkockákon raktam vissza a helyére a cuccot. Ők azonban azzal álltak elő, hogy ez a termék eltűnt, nincs meg, nincs a helyén, és hát ugye a felvételen nálam tűnt el. Miután a táskában, szatyorban, zsebekben, és a férjem zsebében nem volt, még arra is megkértek, hogy húzzam fel a pólóm, amit ugyan megtettem (ezt már bánom, mert megalázó nagyon), és kínomban már azt mondtam, hogy egyszerűsítsünk, és röntgenezzenek meg.

Végül is kikísértek, meg mondták, hogy hát ez tényleg rejtélyes, csak hát DE. Mindig ott volt egy de, ami azt a célt szolgálta, hogy én minél szarabbul érezzem magam. Javasoltam, hogy tán azt a terméket, amiről kitartóan állítják, hogy eltűnt, nézzük meg együtt, mutassák meg honnan hiányzik stb. Nem tudták mi és honnan tűn el! Csak valami, valahonnan! Kb.-ra! Mondom, akkor megvárjuk, olvassák össze a leltárt a mai eladásokkal, és nézzük meg TÉNYLEG hiányzik-e EGYÁLTALÁN valami. A bizt. őr szerint azt nem lehet, mert a kozmetikumokat külső cég hozza ide, vagy valami ilyesmi, nincs leltár, de mindegy ez már nem fog kiderülni, hogy itt mi történt, hiszen csodával határos módon nem találtak nálam semmit, DE azért olyan különös. (Szerintem nincs olyan, hogy nincs leltár, de nem értek hozzá.)

Az egész eset azután történt, hogy kifizettük a kasszánál a 7 ezer forintos vásárlást, benne a 2 ezer forintos szempillaspirállal. Számomra némi logikát mellőz, az hogy ezek után (ill. előtt) miért is lopnám el azt, amit megveszek, de én ehhez sem értek, mert tolvaj sem vagyok, és nem ismerem a dolog természetét, logikáját.

Azt viszont felháborítónak tartom, hogy nem mondják el egyértelműen, hogy miért kell hátramennünk, mivel vádolnak, és miért kellene nekem még le is vetkőznöm emiatt? Mikor nem is győződtek meg arról, hogy TÉNYLEG eltűnt-e valami, hiszen az hogy a bizt. kamera felvételén Uri Geller módjára egyik pillanatban van a kezemben valami, vagy három másodperc múlva nincs, annak nem pusztán egy kimenete van, mégpedig, hogy elloptam, hanem legalább kettő, azaz, hogy mint minden normális vásárló visszatettem a helyére.

Sajnos a pólófelhúzásnál a férjem éppen nem volt bent a kisebbik helyiségben én meg nem szóltam neki, csak már az utcán, így nem tudott a helyzettől megvédeni. Pontosabban nem tudott észhez téríteni, hogy ezt ne tegyem meg, és nem tudott rászólni a bizt. őrre, hogy ne merjen tőlem ilyet kérni.

Nagyon fel vagyok háborodva, és rossz érzés, hogy egy általam eddig nagyon kedvelt boltban történt velem ez, nagyon rossz lesz ezek után bármelyikbe bemenni. Ha bemegyek egyáltalán.

Üdvözlettel,

egy lelkes DM vásárló (volt?)

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2009.05.11. 09:21:39

Nem olvastam végig de elsőre hihető:)

aardwark 2009.05.11. 09:21:45

?ősle, na de már a DM is kezdi, ezeket tényleg tenyésztik vhol....

Koholmány 2009.05.11. 09:23:31

Mellesleg, egyből rendőrt hívnék ilyen esetben...

PeterBogyo · http://ujbuda.kutyaiskola.eu 2009.05.11. 09:26:10

bah 9 mp. Azon goöndolkozom az elolvasás után, h kinek az érdeke, h ennyire nincs leszabályozva ez az egész bizt.őrködés. Mert látható h sem az őr nincs tisztába a hatáskörével sem a vevők nem tudják mi a határ amit az őrök nem léphetnek át.

Paladin 2009.05.11. 09:26:20

Azt hiszem, ha az én párommal próbálnák meg ezt, simán leszakítanám az őr kezét és a saját ujjaival tolnám ki a szemét. Amúgy az ilyen vizsgálatot, csak azonos nemű őr kérhet, így akár fel is lehet jelenteni szexuális zaklatásért

Dr. Kix 2009.05.11. 09:27:54

Legközelebb: nem együttműködni, rendőrt hívni, rendőrségi jegyzőkönyvet felvetetni, DM vezetőségnek elküldeni.

Frucsasz 2009.05.11. 09:28:58

Nos, ami biztos, hogy a DM-ben tényleg nincs leltár a sminkpultokról. Ugyanis azt ők csk árusítják, de nem az övék, hanem az adott kozmetikai cég alkalmazottai (vagyis inkább szerződött emberei) tartják karban, ők takarítják, pakolják, töltik fel, leltározzák, stb.

eszteranyu 2009.05.11. 09:30:02

Elolvastam, a DM-ben tényleg HÜLYÉK az őrök, az összesben!!! Valószínű külön kiképzést kapnak. De ezt nálam ellensúlyozza az eladók kedvessége, segítőkészsége (ez itt a reklám helye volt). Néha tényleg úgy rátapadnak a vevőkre, mintha szexelni akarnának...:)
Ettől függetlenül / vagy épp ezért :)) én mindig oda járok.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2009.05.11. 09:30:58

egy jó napot csináltál a féregnek, aki kiélvezte minden percét kicsinyes hatalmának

Koholmány 2009.05.11. 09:40:51

Volt már ilyenre hasolnó példa ha jól emlékszem. Lényeg, hogy ha kétséget kizárólag nem tudja bizonyítani, hogy te tényleg elkövettél valamit, akkor ki kell sétálni. Ha nem enged, rendőrt hívni, jegyzőkönyv, és késöbb egy jó kis perben jogtalan fogvatartás miatt perelni egy szépet.
Tuti nyerő ügy, egy komolyabb összeget lehet vele nyerni, 1-2 bukta után már jobban odanéznek majd a cégek, hogy megéri -e a biztonsági céget alkalmazni...

Rousboy 2009.05.11. 09:49:12

Én biztosan nem mentem volna hátra, azt meg nem is értem hogy a pólódat minek kellett felhúzni.
Ha a barátnőmtől ilyet kérnek az az első hogy azt mondom h felejtsék el, esetleg ha rendőr is van. A második pedig h pofonvágom a biztonsági őrt ha nagyon erősködik, hiszen ezzel már zaklatást követ el és védem a családtagom.
A férjed is ennyire be volt rezelve? Nem szabad hagyni hogy ezek a paraszt biztonsági őrök hatalmaskodjanak, mert elszalad velük a ló...
Ha pedig a rendőr jelenlétében ilyen megalázó helyzetbe hoznának, akkor valószínűleg pert indítanék, de az a minimum hogy valamilyen módon megpróbálok törleszteni.

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2009.05.11. 09:49:23

az más kérdés, hogy női delikvenst csak női biztonsági őr motozhatna meg...

Secnir 2009.05.11. 09:56:41

hát ha az én nejemnek mondana ilyet a humorherold, hogy húzza fel a pólóját, asszem asszony kivakarná néhány szemét.
a maradékot meg én húznám ki a végbelén keresztül a fejéből.
pedig nem vagyok egy ideges alkat.

grigorij (törölt) 2009.05.11. 09:56:41

Én legjobban ezeket a bolti biztonsági őröket gyűlölöm!
És a gyűlöletet szó szerint kell érteni!

Ennek megfelelően zsigerből provokálom is őket, hiszen nem lopok, semmi törvénytelent nem követek el, így hátha ki lehet szekálni belőlük egy kis túlkapást...

Szóval két dolog!

1, nem vetkőzöl!!! Soha!!! Nőt egyébként is csak nő motozhat!
2, ha nem loptál, ragaszkodsz a rendőr kihívásaához!!! És nem mész hátra! Csak ott, mindenki előtt vagy hajlandó!
Hogy botrány legyen és tanúk!
Ha nincs cucc, azonnal jegyzőköny éls feljelentés!
Nem kell más, csak annyi, hogy korábban összeszólalkoztatok és az őr szándékosan utazott rád!

Ja és legyen már egy olyan kitétel a szabályban, hogy amennyiben nem valós a gyanú, akkor az őrnek fizetnie kelljen bánatpénzt!

A bolti biztonsági őrök még a békávé ellenőröktöl is fényévekkel vannak lejjebb!!!!

snorbi 2009.05.11. 09:57:34

Nincs valami leírás arról, hogy milyen jogai vannak egy biztonsági őrnek?

pizsama 2009.05.11. 09:58:05

Olyan kib. drága egy lopásgátló kapu? Ha csipog, valami nincs rendben. Ha meg nem csipog, az illetőnél valószínű nincs semmilyen lopott cucc, vagy olyan ügyes tolvaj, hogy akkor meg megérdemi, vigye!

Egyébként a DM-es őrök tényleg nagyon gyanakvóak, volt hogy megkérdeztem az egyiket, hogy tudna-e segíteni parfümöt választani a barátnőm születésnapjára, ha már annyi belemászik az intim szférámba, de végül nem akart tanácsot adni.

Layosh 2009.05.11. 09:58:51

Tudom, késő bánat, de ilyenkor a következőt kell mondani a bizt. őrnek: Amennyiben megalapozott a gyanúja, hogy loptam, hívjon rendőrt!
Utána a rendőrnél akár fel is jelentheted, ha úgy érzed, hogy szükséges.

redriot77 2009.05.11. 09:59:02

Amerikában már egy félreérthető pillantásért mennek a perek szexuális zaklatásért, nálunk meg nyócáltalánosos parasztok nézegetik a vásárlók melleit. Emlékszem volt itt korábban valami "bugyira/melltartóra vetkőztetés egy tesco-irodában" sztori is.

Bezzeg a cigányasszonyokra nem szól rá senki, mikor frankón magukra kenik a kozmetikumokat... Azoktól fosnak ezek a túltenyésztett buzzancsok.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.05.11. 09:59:04

nagyon egyszerű: fel kell ajánlani, hogy átsétálsz a detektorkapun, ha sípol, nézze meg a táskádat és a zsebeidet, ha még akkor is sípol, hívjon rendőrt, aki megmotozhat, de a biztiőr nem stripsearch-ölhet!

ez simán egy szexuális zaklatás volt! annak is a legszarabb fajtájából. egy probléma van, gondolom a biztiőrhelységben nincs kamera, pedig az nagyon frankó bizonyíték lenne.

nekem hétvégén simán bejelzett többször is a detektor, szóltam az eladó kiscsajnak, hogy nézze meg a szatyraimat. mondanom sem kell, hogy nem én jeleztem be, hanem a kapuhoz közeli árukat lengették a bolt belsejében, és azt érzékelte a detektor.

uni1002 2009.05.11. 10:00:46

Soha, sehová nem szabad a biztonsági őrrel elmenni, és nem szabad megengedni, hogy a táskához érjen. Az ő dicsősége, ha valamit talál, és ezt akár bele is ejtheti a táskámba, vagy a zsebembe csempészheti. Ő megvádolt, én viszont miért bízzak az Ő becsületességében?
Hívjon rendőrt, és majd annak magyarázza el, hogy miért nem talált semmit, és miért inzultált.
Nekem is meg akarták nézni a táskámat, "szúrópróbaszerűen" /az őr mondta/, ragaszkodtam az azonnali rendőri biztosításhoz, erre elnézést kért, és elengedett, és még mentegetőzött, hogy értsem meg, őneki az állása függ attól, hogy lássák a kamerák, hogy ő intézkedik...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.11. 10:00:51

két lehetőséged van, ha Magyarországon akarsz élni: vagy feltételezed, hogy normális emberekkel hoz össze a sors, és akkor ilyen helyzetbe kerülsz, mint a postoló, aki nem volt felkészülve a hirtelen motozásra, gyanúsítgatásra és lélekjelenlét híján azt tette, amit mondtak neki. A másik lehetőség, hogy még egy kibaszott szappant is úgy mész be megvenni, hogy minden eshetőségre felkészülsz, a mobilodon bekapcsolt kamerával lépsz a boltba / postára / hivatalba / buszra, hogy rögzítsd, ha valaki elkezd szemétkedni veled.
Én ezért is léptem le onnan, mert elegem volt már abból, hogy vagy kedves vagyok és átbasznak, vagy mindenhol agresszív, gyanakvó és harcias viselkedéssel érem el, hogy legalább ne zaklassanak.

pizsama 2009.05.11. 10:03:59

Jah, egyik haverom mesélte, hogy ő meg egyszer elvonult a DM egyik szegletébe fingani egyet. A polcon matatott, leplezve mire készül, aztán eleresztette a pukát, lassan megfordult, hogy elhagyja a helyszínt, és ekkor vette észre, hogy pár méterre mögötte a biztonsági őr szinte megfordul is sietősen elhagyja a környéket!

Mylady 2009.05.11. 10:04:34

Lehet már a posztolót?
Amellett, hogy sajnálom a történteket: nem volt egy kicsit naíííív az illető?
Nem kell ahhoz jogásznak lenni, hogy ne engedje magát megalázni az ember.
Ilyen esetben a követendő eljárás:

1. Meg kell kérdezni, konkrétan mivel gyanusítanak? El kell érni, hogy mondja ki, hogy lopással - nem fogja kimondani, mert az komoly vád és ok nélkül nem dobálózhatnak ilyesmivel. Addig viszont, amíg nem mondja ki, ártatlanul nézni és azt hajtogatni: de hát mivel gyanusítanak? (Ez egyébként jó szórakozás is egyben - vicces, ahogy próbálja úgy előadni, hogy loptál, hogy közben nem mondhatja ki)

2. Hívjunk rendőrt és majd neki megmutatom a táskám, ha kéri, mert indokoltnak látja. Ez egyébként tényleg így van: hozzá nem nyúlhat a táskához, motozni nem motozhat, vissza nem tarthat. Csak kérhet és ha nem teljesítem, hát így járt. Majd hív rendőrt, de hát pont az a cél.

3. Közben nyugodtan, higgadtan: Uram, javaslom, hogy szerezzen ügyvédet, mert ha rendőrt hív, kipakoltatnak, megmotoznak és közben kiderül, hogy semmit sem loptam el, semmit nem találnak nálam, én a gatyát is leperelem magáról.
Na, legkésőbb itt békén fognak hagyni. Már ha tényleg nem tudja bizonyítani, hogy loptál.

Dalmadar 2009.05.11. 10:04:35

Itt szeretném megragadni az alkalmat, hogy megköszönjem az ötleteket, ha legközelebb esetleg ilyen történik velem tudjam mit kell tennem.
A férjem pedig mindent megtett értem, a pólófelhúzatásnál pedig nem volt mellettem a kisszobában, ha ott lett volna, leveszi az ember fejét.
Ugyanakkor a DM védelmében el kell mondanom, hogy nem volt a bizti őr sem arrogáns, vagy agresszív, pusztán hülye...

Mylady 2009.05.11. 10:06:02

Gyerekek!
Azonos nemű őr SEM motozhat. Csak rendőr. Azonos nemű rendőr.
Nagy különbség!
A biztonsági őr nem motozhat, nem nyúlhat a táskához. Mindössze kérhet!

reunalla 2009.05.11. 10:09:31

posztoló helyében mondjuk ott helyben pofozom fel a vadbarmát, és rendőrt hívok, de így utólag azért a DM ügyfélszolgálatára is elküldeném a posztot ....

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.05.11. 10:11:41

jut eszembe: ha bárkit bármilyen vetkőztetésre kényszerít akármilyen rendőr, vagy biztiőr, vagy egyéb "hivatalos" közeg, KÖVETELJÉTEK, hogy LEGYEN OTT EGY AZONOS NEMŰ SZEMÉLY, akárki, akár egy másik vásárló, ANÉLKÜL NE HAGYJÁTOK. hadd ne meséljek olyan nemi erőszakokról, zaklatásokról, molesztálásokról, amiket "hivatalos" személy követett el, és senki nem tud semmit sem tenni ellene, se feljelentés, se bíróság, örülhetsz, ha nem te kerülsz börtönbe hamis váddal.

www.megeroszakoltak.blog.hu
www.szolidaritaszsanettel.blog.hu

redriot77 2009.05.11. 10:12:14

@rekafoto.com: "mert elegem volt már abból, hogy vagy kedves vagyok és átbasznak, vagy mindenhol agresszív, gyanakvó és harcias viselkedéssel érem el, hogy legalább ne zaklassanak."

Szomorú de igaz. Egyszerűen undorító, hogy mennyire beépül az emberbe a gyanakvás. Pl. Magyarországon csak a vesztesek hagyják hogy a benzinkutas tankolja az autót. A shopban is szemfülesnek kell lenni, mert gyakran rosszul adnak vissza. És ezt mindenki tudja, és már eleve olyan érzéssel gurul tankolni az ember, mintha az ukrán mafiát látogatná meg. Persze nem csak a benzinkutak ilyenek, de elég jellemző.

Megértem, ha ebből a "hangulatból" eleged lett.

NerveAxis 2009.05.11. 10:12:30

Anyám de lúzerek vagyok a férfjeddel együtt.... Engem legutóbb mikor megállított az OBI-ban a biztonsági őr, hogy mutassam meg a táskám egyszerűen közöltem vele, hogy nem. Mikor tovább erősködött megmondtam neki, hogy az anyja picsájában turkáljon ne az én táskámban. Erre közölte akkor rendőrt hív, én meg mondtam neki, hogy oké, arra megyek küldje utánam és kisétáltam. Hozzáteszem, hogy nem kigyúrt kopasz állat vagyok, össz-vissz 75kg-ot nyomok. Ilyen gyökerekkel nem kell leállni egyezkedni, határozottan elküldöd a pöcsbe és kijössz...

Rousboy 2009.05.11. 10:12:54

@Dalmadar: Jah, hogy még annak örüljünk hogy egyenesen nem tépte le rólad a pólót. Végülis ok, nézzük mindig a dolgok jó oldalát. :)
Egyébként biztos sok lány reagált volna az esetleges sokkhatástól hozzád hasonlóan, szóval abszolút érthető hogy megtetted.

potrzebie 2009.05.11. 10:14:01

@rekafoto.com: gondoltuk, hogy meg tudod ideologizálni, nekünk ittmaradt birkáknak, hogy miért léptél le!

magyart-e töröd már?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.11. 10:14:41

@Mylady: jó majd ha legközelebb ilyen helyzetbe kerül valaki, megkéri az őrt hogy bocs egy pillanat türelmet, gyorsan előveszi az okostelefont, ír egy villámgyors postot a Homárra és megvárja az okos kommenteket, amelyek fényében cselekedhet... hülye.
Ilyen helyzetben az ember nem gondolkozik racionálisan: ha sarokba szorítják, ráijesztenek, megfélemlítik, megalázzák, akkor ember legyen a talpán, aki higgadtan tud gondolkozni.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.11. 10:16:54

@redriot77: pontosan ez az. Egyszerűen túl sok energiámat felemésztette az állandó őrködés, figyelés, hogy ki és mikor akar átvágni, megkárosítani stb stb. Fárasztó volt és unalmas és nem nekem való. Mindig mondom, hogy aki Pesten meg bír maradni, az a kolumbiai dzsungelben sem vész el :) de én nem az a típus vagyok.

j311 2009.05.11. 10:17:47

Nem kell eltűrni semmit sem. Még csak az utasításait sem vagy köteles követni.
Hívjon rendőrt.

potrzebie 2009.05.11. 10:18:37

@rekafoto.com: mit hülyézel itt külföldről?? főleg oktalanul. Ha te vagy olyan ostoba, hogy levetkőzöl a DM-es őrnek, azért másnak még had ne kelljen már.


@Mylady: te pedig húzd meg magad, ne posztolj, mert rékuc kimoderál innen hamarost. :)

Azhát 2009.05.11. 10:18:39

Nagyon jó, hogy tisztában vagytok a jogaitokkal, csak az a baj, hogy az igazi tolvajok is tisztában vannak ezekkel.

Sőt, esetleg ők nemcsak a szexuális zaklatás nevű hívószót hangoztatják előszeretettel, hanem a "rasszizmus"-t is.

@NerveAxis:
"Anyám de lúzerek vagyok a férfjeddel együtt.... Engem legutóbb mikor megállított az OBI-ban a biztonsági őr, hogy mutassam meg a táskám egyszerűen közöltem vele, hogy nem. Mikor tovább erősködött megmondtam neki, hogy az anyja picsájában turkáljon ne az én táskámban. Erre közölte akkor rendőrt hív, én meg mondtam neki, hogy oké, arra megyek küldje utánam és kisétáltam. Hozzáteszem, hogy nem kigyúrt kopasz állat vagyok, össz-vissz 75kg-ot nyomok. Ilyen gyökerekkel nem kell leállni egyezkedni, határozottan elküldöd a pöcsbe és kijössz..."

Ah. És miket loptál egyébként?

Ja, vagy természetesen nem loptál... ééééértem.

2009.05.11. 10:19:44

Nem tudom, minek kell még megtörténnie, hogy a sasszemszolgálatok kiképezzék a 30-as IQ-jú gorilláikat arra, hogy mit szabad és mit nem, kapjanak valami jogi ismeretet a munkájukhoz, és kapjanak már végre-valahára valami néhány évig, de legalább hónapig terjedő figyelmeztetést az ilyen tuskók. Persze lehet, hogy másodállásban rendőrként teljesít szolgálatot. Akkor még szerencséd, hogy az anális vizsgálatot megúsztad...
Legyen már végre követelmény valamiféle iskolai végzettség. Nem valami bonyolult dologra gondolok, csak a 8 általános, tudjon írni, olvasni, pszichológiai alkalmasság. Ha meg netán lenne már ilyen, akkor meg azt vonják felelősségre, aki az ilyen és ehhez hasonló sötét alakoknak megadja az engedélyt erre a munkára, ami egyébként sokkal több felelősséggel jár(na) mint amit általában gondolnak róla.
De ha már ilyen tulkokat alkalmaznak, akkor a sasszemszolgálat viselje a felelősséget, és fizessen kártérítést a vevőnek és a boltnak is, mert az amatőr munkájukkal mindkettőnek kárt okoztak.

potrzebie 2009.05.11. 10:21:01

@redriot77: nem úgy mint külföldön, ahol az emberek isten jámbor bárányai
és persze egy amerikai sem lövi agyon az iraki gyerekeket miután megerőszakolta az anyját
no meg a kanadai kéksisakosok sem oszanak szexért cserébe lisztet az afrikai gyermekeknek
az osztrák amstettenben meg sorban állnak az emberek, hogy végre ők is a pincében lakjanak

ford? 2009.05.11. 10:21:18

hívjon rendőrt és még a rendörnek se vagy köteles semmit se megmutatni, ő kisérjen be az örsre és biztositson olyan körülményeket, ahol humánusan átnézhet, ez jogilag járható út, és már rendört s fog hívni

reunalla 2009.05.11. 10:24:54

@Dalmadar: helyes :)ja és nyugodtan menj vissz a válogatni, de ne vásárolj :P

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.11. 10:26:15

'Mikor tovább erősködött megmondtam neki, hogy az anyja picsájában turkáljon ne az én táskámban.'
érdekes hogy az életben sose látok ilyeneket, csak a homárpostok alatt... a valóságban általában engedékenyen kinyitja a táskáját az ember. Pedig sokkal szórakoztatóbb lenne egy ilyen párbeszédet végignéni a DM sorban, miközben az én dezodoromat ütik be a pénztárgépbe :D

nyílméregbéka 2009.05.11. 10:28:13

@ford?: csak az a baj, hogy ha rendőrt hív alaptalanul, a rendőr is dühös lesz, hogy odabolondították, az őr is, hogy égeti magát - és neadjisten előfordulhat, hogy valóban odapottyant a táskádba egy apró sminkcuccot, mikor 1 mp-re leveszed róla a szemed.
Onnantól már az isten se mossa le rólad.

Azt meg nem értem, miért van, hogy sok DM-ben egyszerűen nincs lopókapu!? Valóban olyan kurva drága lenne? Mert így csak az őr szemére lehet hagyatkozni, az meg, ha nem figyel, simán átverhető egy (igazi) trükkös tolvaj által. Hülye a DM is.

Frucsasz 2009.05.11. 10:34:21

Valamit nem értek a sok biztiőr-gyűlölővel kapcsolatban. Ha csak odamegy hozzád, és udvariasan megkér, hogy fáradj vele, vagy pakold ki a táskádat, miért kell rögtön bunkónak lenni? Számomra legalábbis gyanús, hogy aki így viselkedik, az esetleg tényleg lophatott, mert ha nincs vaj a fején, akkor nem háborodik fel ennyire. Főleg, mivel a biztiőrök is inkább azokra mennek, akiknek a viselkedésében tényleg volt gyanús. Itt, ebben a posztban tényleg túlkapás volt ,nem is kicsit, sajnálom szegény nőt. De azt is vegyük már észre, hogy azért vannak a biztonsági őrök, mert az egész országot szétlopják az emberek. Nem passzióból tartja őket a DM meg a többi cég, hanem hogy a havi x százezres lopásból eredő káruk ne nőljön x milliósra. Az is igaz sjanos, hogy a tényleges, nagyban lopó színesszoknyásokat nem merik megmotozni, őket "nem veszik észre", sajnos. De ez sem az ő hibájuk ,hanem a törvényeké, aki ezeknek lehetővé tette, hogy minden esetben tudjanak takarózni a "rasszista!" kiáltással, meg a negítív diszkriminációval.
De ezzel együtt úgy érzem, hogy sok ember a legjobb védekezés a támadás alapon egyből a bunkóbbik énjét húzza elő, az együttműködés helyett. Nem éertek egyet Rekafoto.commal, nem csak az a két véglet van, a kedves hülye meg a bunkó okos. Lehetsz te kedvesen, de legalábbis semlegesen okos is.

Mylady 2009.05.11. 10:34:35

@rekafoto.com: "jó majd ha legközelebb ilyen helyzetbe kerül valaki, megkéri az őrt hogy bocs egy pillanat türelmet, gyorsan előveszi az okostelefont, ír egy villámgyors postot a Homárra és megvárja az okos kommenteket, amelyek fényében cselekedhet... hülye."

1. Mondtam én ilyet?
2. A józan ész alkalmazásához nem kell a homár.
3. Ha én nem hülyézlek le téged, kérlek, te se tedd.
4. Ééééérdekes, hogy egy olyan ember köt bele másokba, aki ha a blogján neki icipicit ellentmondó véleményet olvas, nemhogy kimoderálja, de kapásból kitiltja a blogról az illetőt. Nem mintha utána még olvasni akárná az illető...

"Ilyen helyzetben az ember nem gondolkozik racionálisan"
Na ne vicceljünk már! Azért egy biztonsági őr nem olyan félelmetes, hogy egy normális ember (illetve itt kettő) kapásból eldobja az agyát és mint egy robot csinálja amit mondanak.
Főleg, hogy mint kiderült: "nem volt a bizti őr sem arrogáns, vagy agresszív, pusztán hülye..." Dalmadar 2009.05.11. 10:04:35

2009.05.11. 10:37:00

Még annyit fontosnak tartanék megjegyezni, hogy a vevőt minden kis sz@rról tájékoztatni kell mindenféle táblácskákon. De ilyennel kapcsolatban, amikor a személyes szabadságát korlátozza valaki, nem kell semmi tájékoztatót se kitenni, hogy milyen jogai vannak. Amerikai mintára elő kellene írni, hogy a biztonsági őr hangosan, jól érthetően, magyarul mondja el a vevőnek a jogait, és ha a vevő nem értette meg, akkor legyen kötelessége elismételni annyiszor, hogy megértse. És legyen kötelező ezt kiírni is ott, ahol biztonsági őrt alkalmaznak. Na és persze nem csak a vevőét, hanem a bizt. őrét is. Mert egy kissé félelmet keltő az emberben mikor egy túltáplált gorilla ráförmed, hogy nyissa ki a táskáját, miközben nem tudja, hogy erre a fickónak van-e joga egyáltalán, vagy nincs.

Mylady 2009.05.11. 10:39:14

@rekafoto.com: "érdekes hogy az életben sose látok ilyeneket, csak a homárpostok alatt... a valóságban általában engedékenyen kinyitja a táskáját az ember"
Tévedésben vagy, kiscsillag.
Én pl soha, ismétlem, SOHA* nem nyitom ki a táskámat. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit tartok a táskámban. És igen, én meg szoktam mondani, kulturáltan, de határozottan az őrnek, hogy ha konkrétan gyanusít valamivel, akkor hívjon rendőrt, majd neki megmutatom a táskám. És azt is, hogy ha nem talál semmit, beperelem. Eddig még nem kellett rendőrt hívni. Mondjuk még nem is loptam...


* Természetesen kivétel ezalól
pl a belügy- vagy a külügyminisztérium, a köztársasági elnöki hivatal (és hasonló helyek) ahol bizony megengedtem, hogy belekukkantsanak a táskám összes zsebébe és átvilágítsák, de nyilván ott másról van szó...

Azhát 2009.05.11. 10:40:16

@kermi:
"Még annyit fontosnak tartanék megjegyezni, hogy a vevőt minden kis sz@rról tájékoztatni kell mindenféle táblácskákon."

Mert a vevők marhára el szokták olvasni a kiírásokat. Még a pénztár fölötti két négyzetméteres tacepaóra is rámondhatják, hogy ők nem is látták ezt a táblát. Nekik JOGUK van nem észrevenni.

newdawn 2009.05.11. 10:40:34

Minket anno egyszer rendőrök igazoltattak szúrópróba szerűen, és a zsebeinket is kipakoltatták, meg az övtáskákat, de csak a férfiakét, holott nők is voltak a társaságban. Később tudtuk meg, már csak egy női táska kipakoltatásához is rendőrNŐ szükségeltetik, hát még ahhoz, hogy póló alá nézelődjenek. Ezért nem is foglalkoztak a társaság női tagjaival, illetve zsebeivel/táskáival.
Minden esetre kizárt dolognak tartom, hogy egy mezei, 8 általánost végzett biztonsági őr, azért mert egy xyz security felirat van az ingén, pólóján, bárkinek is kipakoltathatja (még jó hogy nem ő nyúlt bele) a táskáját/zsebét, rendőr jelenléte nélkül.

redriot77 2009.05.11. 10:41:27

@potrzebie: érzek én itt egy kis túlzást/ferdítést, már ne haragudj.

Azért kevesebb osztrák pincében őriznek megerőszakolt gyerekeket, mint ahány magyar benzinkúton évek óta, módszeresen becsapják a kuncsaftot a kasszánál. :)

Tavaly épp Ausztriában nyaraltunk, direkt figyeltünk, de a panzióban nem szűrődtek fel gyanús zajok a pinyóból. :) Ellenben mindenhol udvariasak voltak velünk, a városokban tiszták voltak a buszok/villamosok, és az utasaik, akik sorban szálltak fel a járművekre, nem tolakodtak mint akinek az élete múlik rajta. Az autópályán végig a megengedett sebességgel mentünk, mégsem toltak minket fél méterre ránk ragadva, nem villogtak/dudáltak. És még sorolhatnám...

Az a szomorú, hogy ezeknek a dolgoknak természetesnek kéne lenni itthon is, mégis, mikor eljutok külföldre élményszámba mennek. :/

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.11. 10:42:53

Na mondjuk engem cseppet sem vigasztalna, ha egy szintén hímnemű, de mégis oly más rendőr testüregi motozást végezne nálam, mindkét kezével a vállamon...

Azhát 2009.05.11. 10:43:51

@Mylady:
"Én pl soha, ismétlem, SOHA* nem nyitom ki a táskámat. Senkinek semmi köze ahhoz, hogy mit tartok a táskámban. És igen, én meg szoktam mondani, kulturáltan, de határozottan az őrnek, hogy ha konkrétan gyanusít valamivel, akkor hívjon rendőrt, majd neki megmutatom a táskám. És azt is, hogy ha nem talál semmit, beperelem. Eddig még nem kellett rendőrt hívni. Mondjuk még nem is loptam..."

Pedig neked most már szabad, mert téged úgysem mer senki megállítani. Ha meg igen, akkor jössz megint a pereskedéssel, és kész.

Esetleg ha valaki ügyes, akkor ÚGY TESZ, mintha lopott volna, hagyja hogy vegzálják az őrök, és miután persze nem találnak semmit nála, legközelebb nyugodtan lophat, mert tudja, hogy őt úgysem állítják meg még egyszer...

ford? 2009.05.11. 10:46:23

@nyílméregbéka: nem fog rendőrt hivni, ez csak szivatásbol csinálja
és mi az hogy véletlen belepottyan?

SecuBoss 2009.05.11. 10:47:45

Egy biztonsági őrnek semmi joga ilyesmit kérni, egy ilyen pólófelhúzós dolog pedig testi motozásnak számít amit csak azonos nemű rendőr tehet meg a megfelelő helyen. Ha nem akarsz elmenekülni vagy megtámadni őt igazából hozzád sem érhet.

Nagyjából amihez joga van:
kipakoltathatja a táskád zsebeid, detektoral átvizsgálhat de ha nem akarod akkor is csak annyit tehet hogy rendőrt hív és addig feltartóztathat amég az meg nem érkezik. Kb. itt véget is ér a jogköre.

Nem zárhat be és nem kötözhet meg addig sem még feltartóztat. De ha viszont meg akarsz lógni és neki állsz vele harcolni akkor már leverhet mert arra már mondhatja hogy megtámadtad és az már jogos önvédelmi helyzet.

Mylady 2009.05.11. 10:50:59

@potrzebie: igen, igen, ismerem már.
Félek is, nagyon :DDD

Mylady 2009.05.11. 10:56:06

@Azhát: de, megállítanak. És meg is állok. Udvarias vagyok és határozott. És nem mutatom meg a táskám.
Ennyi.

A lopásról meg: én nem azért nem lopok, mert lopásgátló kapu van, meg biztonsági őr...

Viktus 2009.05.11. 10:57:57

Milyen hülye emberek vannak ... ez a postoló a tipikus jó magyar birka, akinek bármilyen szart lelehet nyomni a torkán. Gratulálok.

2009.05.11. 10:58:57

@Mylady: Az lenne jó, ha nem kéne jogászvégzettséggel bemenni egy áruházba, hogy ne szívassanak meg. Ezért kéne az ilyen eseteket nagydobra verve bíróságon befejezni, hogy tudatosuljon a marhájában, hogy ha ő indokolatlanul b@szogat valakit, vagy túllépi a jogkörét, akkor nagyon-nagyon meg fogják érte b@szni. És akkor talán magánszorgalomból is elővenné a tankönyvet, és megtanulná belőle mit szabad és mit nem, mi több, be is tartaná. És ez most persze nem csak a biztonsági őrre vonatkozik, hanem rendőrre, bkv-ellenőrre, közterületfelügyelőre(aki ugye gumibotot is kap hamarosan a gázspray mellé), mindenkire, aki más ember felett bármekkora hatalommal is rendelkezik. Ne lehessen senkit levetkőztetni eldugott hátsó szobákban, ne lehessen senkit megverni, ledobni a buszról és megrugdosni, ne lehessen senkit pucérra vetkőztetni és a seggében kotorászni őrizetbe vételkor, ne lehessen a sok egyenruhásnak azonosító nélkül képviselőt eszméletlenre verni. Aki ilyeneket csinál, az maximum egyszer csinálhassa meg. Sajnos nem így van, mert valami általam nem érthető okokból rendre a feletteseik az ilyen gazembereket kimentik, és elbagatellizálják az eseteket. Talán az említett bkv-s eset a kivétel, mert ott sok szemtanú volt, gondolom jól le is cseszték őket négyszemközt, hogy miért voltak olyan ügyetlenek...

euAgWzgmmtq7K 2009.05.11. 10:59:28

szét lehet szivatni ezeket a csicskákat. egyik: ha ráérek, nem csinálok semmit, hívjon nyugodtan rendőrt. akkor jön a szájkarate, és sose hív rendőrt :) közben néha mosolyogva figyelmeztetheted, hogy amig veled kötekszik, addig mások tényleg lopnak a boltban.
a másik pedig: ha tanú nélkül (vagy veled van valaki) visz külön szobába, akkor ha biztos vagy benne, hogy nincs kamera (sokszor van!), akkor a motozás stb. után vetesd jegyzőkönyvbe hogy szexuálisan zaklatott, pl azt mondta, hogyha leszopod/leszophat, akkor eltekint a hercehurcától. ezt is bejátszottam már, először röhögött mindenki, de amikor látták hogy nem szórakozom, falfehérre váltott a nálam amúgy fiatalabb és 40 kilóval könnyebb biztiőr kisgyerek.
ja, hozzáteszem, éltemben nem loptam még boltban, épp ezért nem tűröm hogy megalázó módon, más vásárlók előtt kelljen a táskámat kipakolnom, valami pattanásos kis szar előtt, aki 19e ftért elvégzett egy tanfolyamot és máris hatalma van.

Azhát 2009.05.11. 10:59:32

@Mylady:

"A lopásról meg: én nem azért nem lopok, mert lopásgátló kapu van, meg biztonsági őr..."

Csakhogy a tolvaj meg azért lop, mert hiába van kapu és hiába van őr...

Lunitari 2009.05.11. 11:00:27

@Mylady: Itt nem is motozás volt max ruházat átvizsgálás. Nézz utána mi is a különbség a kettő között, mielőtt hülyeségeket írsz! Mindkettőt csak azonos nemű végezheti.

Netuddki. 2009.05.11. 11:00:37

@Frucsasz: Egen, lop itt mindenki. De egy boltnak a legnagyobb leltárhiányt általában pont a biztonsági őrök szokták okozni.

.lll. 2009.05.11. 11:01:22

a posztolónak jó csöcsei lehetnek:D

gpetersz 2009.05.11. 11:02:08

Rendőrt hívni egyből. Nem tudom mit álltok neki pöcsölni ilyen helyzetben. Mi az, hogy a férjed nem volt ott?

kötsög 2009.05.11. 11:02:42

@rekafoto.com: már nem is postolni a Homárra, csak teli elö, keres, olvas.
ennyi és 1xü :)

Netuddki. 2009.05.11. 11:04:10

@kermi: Nem is benne kéne tudatosulni, hanem a cégekben akik alkalmazzák őket. Akkor talán némi tanfolyamra is sort kerítenének.
A legnagyobb probléma szerintem, hogy nincsenek kiokítva mit szabad és mit nem. Amit meg szabad, azt meg hogyan kéne tenni.

Viktus 2009.05.11. 11:04:39

@Azhát:

Cigókat ilyesmi abszolute nem érdekli eleve bevonul egy csorda a boltba, akkor a biztonsági őr felszívódik, mintha soha nem is lett volna a boltban. A csorda meg gondosan összelopja a húszezres értékhatárt ameddig szabálysértésnek számít az action, majd elvonulnak. -

Rob67 2009.05.11. 11:05:00

Én ezt az egész biztonsági őr szarozást nem értem.
Angliában élek hosszú évek óta. Van mit ellopni az üzletekből, innen ugyanúgy mint máshonnan, sőt innen talán egy kicsit többet is.
Na akkor most ennek ellenére képzeljünk egy helyet ahol a biztonsági őr nevű állatfajta nem létezik, sehol. Legalábbis láthatóan nem.
Érdekes dolog úgy belépni egy bankba hogy nem vigyorog egy IQ mentes ember az ajtóban. Sem ott, sem egy drogériában, sem pedig egyéb boltokban. Sehol.
Talán csak egyet láttam eddig az egyik Tesco Expressben.
Szerintem a biztonsági őr egy ugyanolyan bújtatott munkanélküliség mintapéldánya, mint amihez hasonlóak voltak a szocializmusban.
Mennyi ilyen állás van Magyarországon?
Tízezrek.
Na az még érdekes lenne, ha ez a sok semmi máshoz sem értő léhűtő valósan munkanélkülivé válna.
Magyarisztánban soha semmi sem változik.

É2I 2009.05.11. 11:05:42

Nem olvastam a posztokat végig, lehet leírtátok már.

De, nem mutatunk cicit semmilyem orknal, hacsak nem szeretnénk!!!

Mielőtt megtennénk; hívjuk a rendőrőket, ha nem engedi; tökön és pofán rúgjuk őket és minden alkalmatosságot igénybe veszünk a g.ci eliminálására.

Utólag feljelentést kell tenni, hogy legalább a büdös faxba b.sszák ki a kötshögöt.
FONTOS!!!!

Azhát 2009.05.11. 11:10:04

@Viktus:

Éppen erről van szó, hogy ők is marhára tisztában vannak a jogaikkal. Mint itt mindenki.

EÖ (törölt) 2009.05.11. 11:10:26

@Mylady: engem kimoderált a HP-ja, mert egy posztjában arról posztolt, hogy nincs egyetlen jóképű vaníliabányász a skót felföldön (vagy valami hasonlóan fájdalmas dolog volt, már nem emlékszem pontosan) mire én azt írtam, hogy írigylem a problémáit. Erre kimoderált. De nem máshonnan, a fika-blogról.
Na nem mintha álmatlan éjszakáim lennének emiatt....
szóval ne vedd annyira komolyan....

Lunitari 2009.05.11. 11:11:07

@RosszQtya: Motozni nem motozhat egy sima biztonsági őr.....Ruházat átvizsgálás történhet azonos nemű őr által....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.11. 11:13:58

@kötsög: de mekkorát nézne a biztiőr, ha közölném, hogy kéremszépen nem nyitok táskát mert a secnir aszonta hogy nem kell :D
@Rob67: ott a pont. Sehol nem láttam ennyi biztiőrt, mint Mo.-n - külföldi ismerősök is tettek már megjegyzést, hogy mi ez a sokadalom minden boltban?
Legviccesebb, amikor egy nappali méretű ruhaboltban - bocs, butik - két eladó és három őr nyüzsög és alig lehet elférni a polcok között.

Viktus 2009.05.11. 11:14:51

@Kitalátor feljegyzete:

Lehet azt is megcsinálta volna :D az ilyen jófajta marhák alkotják társadalmunkat, ezért van ez az ország a béka segge alatt ... bármit meglehet tenni ezzel az ostoba népséggel.

euAgWzgmmtq7K 2009.05.11. 11:16:10

egyébként a szóbanforgó drogériánál, és a másiknál, valami ross-szal kezdődő a neve ha jóltom :), kifejezetten betegesen gyanakvóak az őrök, kb potenciális bűnelkövetőként kezelnek bárkit, aki belép a boltba.

feherhollo (törölt) 2009.05.11. 11:16:10

Én a Tescóban egyszer megjártam. Csak hogy nálam becsipogott a biztonsági kapu, pedig semmit nem loptam el (soha). Jöttek is a biztonsági őrök, megnézték a számlát, ott minden stimmelt, majd áruk nélkül a kapuhoz küldtek, becsipogott. Nem értettem, mivel semmit az ég világon nem tulajdonítottma el. Egyszerre mind a két biztonsági őr bekísért valami hátsó helységbe. Az egyik ment elől, a másik mögöttem, nekem kettejük közt, elég megalázó és kínos volt. Mindent ki kellett pakolnom a táskámból, nem találtak benne semmi eltulajdonítottat. Az összes zsebemet kiürítették velem. aztán kiderült, hogy a hónapok óta másutt vásárolt és hordott cipőmben van egy lopásgátló, ami időközben feléledt. Eltávolították, jegyzőkönyvet vettek fel, sűrűn elnézést kértek.

Felhívták a figyelmem, ha vásárolok új terméket, otthon feltétlen nézzem át, hogy maradt-e benne lopásgátló rejtet helyen, van mikor több is van ugyanazon terméken, mert hiába húzzák le a pénztárnál (a bárhol másutt vásárolt terméket), később újra aktiválódhat, és bármely hasonló kapuval felszerelt helyen becsipoghat. Állítólag nem gyakori, de engem nem vigasztalt, hogy pont én kerültem ilyen helyzetbe...

Mondjuk mivel "csipogtam", nálam jogos volt az ellenőrzés. Nem voltak bunkók, csak számomra volt megalázó és kínos az egész, amíg kiderült. Pedig a blúzomat sem kellett kigombolnom, egy ujjal sem értek hozzám. A cipőm levételére viszont megkértek, és nem értettem, mikor rutinosan nézegették, tapogatták belülről (biztos nem én voltam az első hasonló eset nekik). Egyébként meg is kérdezték, hogy szeretnék-e ellenük, az eljárásuk ellen panaszt tenni, megtehetem. Nem akartam semmit, csak minél előbb kint lenni a bejárati ajtón.

kötsög 2009.05.11. 11:16:11

@Mylady: 2. A józan ész alkalmazásához nem kell a homár.
persze, de a 2 nem zárja ki egymást.

euAgWzgmmtq7K 2009.05.11. 11:18:05

@feherhollo: hát igen. ők korrektek voltak a helyzethez képest, ez a dolguk. csak hát ismerjük a történelem során miket csináltak már olyan címszóval hogy "én csak a munkámat végzem".

Viktus 2009.05.11. 11:19:00

@feherhollo:

Tesco különösen kedvencem pl. , mikor díszdobozba veszek egy italt rendszeresen becsipog, és akkor rendszeresen kiakarják bontani ... én meg rendszeresen elmagyarázom elég morcos lennék, ha összebasznák a díszdobozos cuccot amit azon okból vásárolok , hogy elvigyem ajándékba.

abakus(z) 2009.05.11. 11:21:43

DM - mert itt érzem, hogy fontosch vagyok.
Na de ennyire? Hogy a biztőrt is a vásárlónak kell "szórakoztatni" pólóhuzgálással?!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.11. 11:22:57

rossmann biztonsági őr-pénztárosnő sztori: zárás előtt 20 perccel mentem be valami apróságot venni. Nem volt senki a boltban, gyorsan végeztem és a pénztárhoz járultam. Már a szalagra tettem az árut, amikor bevágódott elém a biztonsági őr (egy kis taknyos) egy üdítővel. A pénztáros csajszit pedig nem érdekelte, hogy a kasszánál egy vevő áll, hanem kiszolgálta az őrt (na nem úgy). Én meg csak néztem hogy WTF???
Oké, hogy a csaj nem akart bunkózni az őrrel, mert egész nap együtt dolgoznak, de ez egy kicsit sok volt.
Így utólag még mákom volt, hogy nem motoztak meg...

Mylady 2009.05.11. 11:23:31

@Egyéves Önkéntes (Sün-díjas): igen, tudom. Én azon kevesek közé tartozom, akik olvasták a kommentedet, mielőtt kimoderálta volna... :D

Doubledeceker 2009.05.11. 11:23:38


Kurvára lehet háborogni az ilyen viselkedésen, de az őr nem tudhatja, hogy nem loptál-e vagy sem, amikor megállít, mert a megélhetési profi tolvajok ugyanígy viselkednek.

A poszban lévő őr tényleg túlpörgöt, nem is kicsit.

DE amúgy értsük meg, hogy ő azért van ott mert dolga van, persze szarul esik ha feleslegesen basztat, de mit lehet tenni, amíg ebben az országban ennyi tetű tolvaj van, addig sasjnos az ártalanok is meglesznek gyanusítva.

Szóval okos enged szamár szenved.

Azért a polófelhúzás tényleg elég looser-ség volt....

Droli · https://soundcloud.com/drolimusic 2009.05.11. 11:25:47

@pizsama: nem a biztonsági kapu a drága, hanem maga a lopásgátló. A termékeknek csak egészen kis része van "lelopásgátlózva", mivel ez egy nagyon időigényes munkafolyamat, másrészt meg sokra fel sem lehet tenni (főleg kicsi termékek, vagy olyan termékek, melyeken nincs egyenes felület. Külföldön már csinálják, hogy a vonalkódot a biztonsági szálra nyomják rá, s a szkenner "szétégeti" a biztonsági szálat, de ezt is csak a nagyon drága termékeknél.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.11. 11:26:12

@Mylady: örülök, hogy ilyen szorgalmasan frissíted a blogomat... LOOOOL :DDDD

Mylady 2009.05.11. 11:26:41

@Lunitari: Én nem azt mondtam, hogy a posztolót megmotozták, hanem arra reagáltam, amit többen írtak, miszerint nőt csak női biztonsági őr motozhat.

Én ezt írtam:
"Gyerekek!
Azonos nemű őr SEM motozhat. Csak rendőr. Azonos nemű rendőr.
Nagy különbség!
A biztonsági őr nem motozhat, nem nyúlhat a táskához. Mindössze kérhet!"

Ez miért is hülyeség?

Viktus 2009.05.11. 11:27:30

@rekafoto.com:

Nem lobbiztál egy kis pólós kalandért hátul? :D

Viktus 2009.05.11. 11:29:21

@Nandi29:

Még egy igazi bégető ... csak így tovább szerencsétlen.

A hozzád hasonló birkáknak kíváncsi leszek , mikor esik le, hogy "kurva országban" véletlenül se kezd a hatóság azokkal, akik lopnak csak a hozzád hasonló birkákat vegzálják, hogy legyen v.mi látszatja ténykedésüknek.

_wood_ 2009.05.11. 11:30:13

van erre egy jó módszerem, sajna csak egyszer sikerült tesztelni valami teszkóklónban: jött a beszélni tanított majom, hogy menjek vele biztonsági ellennőzésre, csomagvizsgálatra. válaszomban röviden kifejtettem: nem megyek sehova nem rendőr ő, tartsa a markát; és már szórtam is elé minden szart amit a télikabátom zsebében leltem: taknyos zsepi, öszegyűrt szórólap, elszakadt kétszázas, lakáskulcs stb. ő adta föl hamarább, csodás volt látni a zavarát.

Dr Kangörény 2009.05.11. 11:30:22

Én alig várom, hogy egyszer bevigyen egy biztonsági őr a hátsó helységbe! Ronda kövér ember vagyok, aki pillanatok alatt le tud vetkőzni. Érdekes szituáció lenne, ha egy gatyában sikoltozva rohannék ki az őrök szobájából, azt kiabálva, hogy meg akartak erőszakolni. :-)

É2I 2009.05.11. 11:33:57

@Mylady:
Igazad van. Az orkok max csak a gatyájukban motozhatnak, sehol másutt.
Ha illent akarnak, rendőrt kell hívni.
FONTOSH!!!!

Viktus 2009.05.11. 11:35:38

Biztonsági őrök, rendőrség mind díszletek szart sem érnek közbiztonság a béka feneke alatt. Az erőszaktevők, rablók, lopós bandák ellen nem mernek semmit tenni.

A biztonsági őrök a biztosítás miatt vannak tartva ... a rendőrök meg jók kergetőzni a forradalmárékkal meg autósokat baszogatni. Persze az autósok esetében is szigorúan a suzukis kispolgárt. -

Lunitari 2009.05.11. 11:37:31

@Mylady: Mert a motozás szavunkat használod, amit nem csinálhat biztonsági őr, se más se azonos nemű.....

kötsög 2009.05.11. 11:39:40

@Viktus: héhé, ez az én feladatom. (kötsögnek lenni). köszi, h eddig besegitettél. :D
ha nem vagyok itt, nyugodtan irhatsz még ilyeneket. (ha nem rám irod :DDD )

kadaj01 2009.05.11. 11:39:41

Sokan nem tudják, de az amikor egy bizonsági őr elrángat bárkit is egy szobába, az emberrablás. Tessék hívni azonnal a rendőrséget!

BigPi 2009.05.11. 11:40:17

@Mylady: Föltartoztathat.Elállhatja az utadat, bezárhatja előted az ajtot.
Ellenben nem kényszeríthet semmire, úgy ahogy az te is írtad. Ha nem akarsz együtt müködni, akkor hívhat rendőrt.

euAgWzgmmtq7K 2009.05.11. 11:40:51

@kadaj01: hívtál már rendőrséget? percekig kicsöng, ha egyáltalán felveszik. és ilyen baromságra meg nem jönnek ki.

Secnir 2009.05.11. 11:42:40

@Frucsasz:
"Valamit nem értek a sok biztiőr-gyűlölővel kapcsolatban. Ha csak odamegy hozzád, és udvariasan megkér, hogy fáradj vele, vagy pakold ki a táskádat,"

na ez a gond. szó sincs udvariasságról.

az alapvető gond (szerintem), hogy feltétel nélkül bárkit meggyanúsítanak, és ezt a tudomásodra is hozzák. akár közvetve (követ, a nyakadban liheg és bámul), akár közvetlenül (szól, hogy kövesd és pakold ki a táskád).
a követést és bámulást megtehetik, az nem ütközik törvénybe, míg a bekísérés, motozás stb. igen - ha nem egyezel bele.
a követés bámulás stb. csak egyszerű bunkóság, míg a második törvénysértés.

amit viszont nem értek: DM és egyéb helyek miért nem alkalmaznak olyan őröket, akik alkalmasak a munkájuk ellátására? én pl. átlátok a polcok felett (kivéve tesco-auchan), míg figyelnem a biztonsági őrnek felvett hobbitra, nehogy rálépjek. testalkatából kifolyólag elbánik bármelyik nálánál kisebb tárggyal vagy a 6. osztályt be nem töltött iskolással, képzettsége pedig azokkal vetekszik.
nincs rá pénzük? akkor miért alkalmazzák?

Azhát 2009.05.11. 11:43:13

@kadaj01:
"Sokan nem tudják, de az amikor egy bizonsági őr elrángat bárkit is egy szobába, az emberrablás. Tessék hívni azonnal a rendőrséget!"

Igen, és ha cigány vagy, akkor rasszizmus is. Ha nő vagy akkor szexizmus is. ha zsidó vagy, akkor antiszemitizmus is.

Mákvirág 2009.05.11. 11:43:29

Jól öltözött - értsd nem tolvaj csóringernek kinézô - nônek tartom magam, a DM-ben mégis rendre sérül az egom. Általában úgy követ és bámul az biztonsági ôr, mintha hajfestéket v. klotyópapírt szándékoznék lopni... Jó választék, tiszta bolt ez az elônye a DM-nek a többivel szemben, viszont drága és embertelen. Épp ezért igyekszem inkább a hiperekben letudni az ex DM-es vásárlásaim.

2009.05.11. 11:48:34

@kovi1970: Igazad van, és biztos van is ilyen, de szerintem ez úgy működik náluk, mint általában a munkavédelmi és tűzvédelmi oktatások szoktak működni.(Gyere ide, és írd alá, hogy elmondtuk neked...)
Nem újdonság, hogy a dolgozót érdekeltté kell tenni, hogy jól végezze a munkáját. Ha kell, jutalommal, ha kell büntetéssel. Persze a jutalom/büntetés arány nem mindegy. Nem véletlen a nővér-, ápolóhiány az egészségügyben. Fizetést nem sokat kapnak, jutalmat a rendszerváltás óta soha, üdülési csekk Ø, kafetéria épphogy, csak amit feltétlenül muszáj, de ha nem mosolyog elég szélesen, akkor jön a fegyelmi, és őt még csak meg se védik, mint egy verekedő bkv-ellenőrt.

elwood 2009.05.11. 11:50:03

kérek egy felhúzott pólós képet

Lunitari 2009.05.11. 11:50:14

Na egy kis összefoglaló:

-Motozni csak rendőr illetve hivatalos személy, itt is csak azonos nemű (Reptéri különleges szolgálat..stb).
-Ruházatot átvizsgálni akár biztonsági őr is, de csak azonos nemű.

A biztonsági őr a rendőrség kiérkezéséig visszatarthat, ha nem vagy együttműködő. Ez már eleve megalapozott gyanú. Jelentgetheted, majd jól kiröhögnek a bíróságon. Én simán megmutatom a táskám, kb 5 mp szokott lenni. Neki ez a munkája. Muszáj valakinél ellenőriznie.....

Andie 2009.05.11. 11:51:48

Hamár itt tartunk: A metró áruházból kifele jövet rendszeresen megállítanak a dugig rakott kocsival, és tételesen átnézik a 35.000 ftnyi vásárlásomat a bizt. őrök. Ezt általában némán tűröm, bár valszleg láccik rajtam, hogy nem örülök neki.
Ehhez pl van joga? Pénztártól való távozás után vegzálni? Hát ott húzogatta le a pénztáros a 150 terméket egymás után, nem csempésztem bele semmit azóta a kosárba. Mi a tökömet nézeget még a számlán?
Tudom ilyenkor szokott lenni, hogy a pénztárosnőket ellenőrzik. Hát ne az én baszogatásommal ellenőrizzék őket, oldják meg máshogy.
Szóval ez jogos, vagy elküldhetem őket az annyukba?

Mylady 2009.05.11. 11:52:19

@Lunitari: te olvastad mit írtam?
Én: "Azonos nemű őr SEM motozhat.... A biztonsági őr nem motozhat"
Te: "Mert a motozás szavunkat használod, amit nem csinálhat biztonsági őr, se más se azonos nemű..."

Én pl erre reagáltam:
"RosszQtya 2009.05.11. 09:49:23
az más kérdés, hogy női delikvenst csak női biztonsági őr motozhatna meg..."


Most itt hol az ellentmondás? Á, hagyjuk...

Frucsasz 2009.05.11. 11:53:41

@Kangörény_: :D:D:D ott akarok lenni, ha ezt megjátszod :D

inmem 2009.05.11. 11:54:04

Anno a gyerkőc egy hátizsákhoz hasonló cuccban volt rámkötözve úgy, hogy nem is látszott ki belőle... folyton abban reménykedtem, hogy megállít egy őr mert az olyan poén lenne de úgy látszik ez rám lehetett írva (ld. provokáló arc) mert soha nem állítottak meg...

A szomszédos DM-ben volt korábban egy jó fej biztonsági őr aki még a pelenka kiválasztásában is segített mert neki is volt otthon egy kisgyereke (sok tízezret hagyunk ott 1-1 alkalommal). Aztán eltűnt, az új meg folyton potenciális tolvajként figyeli minden mozdulatunk. Egyszer még elküldöm az anyjába mert iszonyúan idegesít. Legutóbb is majdnem 30e volt a vége de azt leste, hogyan válogatom a hatalmas doboz pelenkákat (megnézném, hogy tudnék egy olyat eldugni)... segíteni bezzeg nem segített volna.

Mylady 2009.05.11. 11:54:06

@BigPi: ebben igazad van, tényleg elém állhat
de ha kikerülöm és kisétálok (ahol megtehetem, pl egy plázában), nem foghat meg, nem rángathat vissza

Lunitari 2009.05.11. 11:54:43

@Mylady: Az, hogy a hülyeséget gerjeszted tovább. Motozni nem motozhat biztonsági őr, de látom neked már ez is magas ;)

Secnir 2009.05.11. 11:54:51

@Andie:
elküldheted. de csak diszkréten.

Mylady 2009.05.11. 11:55:24

@rekafoto.com: erre azért ne vegyél mérget
az volt az utolsó alkalom (egyébként meg kb a harmadik)
megválogatom, mit olvasok

inmem 2009.05.11. 11:55:36

@Kangörény hozzászólásától sokáig nem tudtam én sem abbahagyni a röhögést :)))))))))

Doubledeceker 2009.05.11. 11:55:59

@Viktus:

Akkor kedves Viktus kössél bele az élőü fába is.

Ameddig a dolgát teszi a biztonsági őr nem basztatom, mert a dolgát teszi.

Más kéréds, hogy a legtöbbje szart sem csinál.

A rendőrrel sincs bajom amíg azért büntet, amit valóban elkövettem. (Gyorshajtás, dupla záróvonal átlépés, and so on....)

Ha viszont baszogatásra megy a dolog, akkor felemelem a szavam. Tavaly a hungárián kiszedtek az araszoló sorból, mert nem voltam bekötve, hogy azok mit kaptak....

Még levelet is írtam a XIV. kerülti kapítányságra, amelyben "méltatam" a "kedves" dagadt rendőr egyneruhásokat.

Végül bebuktam 5.000 Ft-tal, de ez sokkal kedvezőbb volt, mint a helyssínen megajánlott 20.000 (amit nem mellesleg a nagy pofámmal is vivtam ki).

Szóval nem bégettem te agyalágyult, csak elismertem, hogy vannak (illetve inkább lehetnek) olyan szituációk, amikor a biztonsági őrnek igaza van.

És azt is írtam, hogy a leírt esetben viszont jelentős túlkapás volt tettenérhető, nem vágod.

Nem tudhatja a szerencsétlen, hogy csak azért vagy magabiztos, mert profi tolvaj vagy, vagy azért, mert tényleg nem loptál semmit.

Különben engem meg még soha nem mertek baszogatni, még azt sem vettem észre, hogy figyelnének, igaz én nem is foglalkozom velük...

Viktus 2009.05.11. 11:56:41

@Lunitari:

Beee beeee beeee

Te is okleveles birka vagy. -

Silverf@x 2009.05.11. 11:57:29

Magyarország, 2009! Azt vegzálnak, akit tudnak. Farkastörvények uralkodnak, védd meg magad (és már nem a bűnözőktől, hanem a biztonsági őröktől, eladóktól, szolgáltatóktól, hatóságoktól).

Mylady 2009.05.11. 11:57:35

@Lunitari:
Én: "Azonos nemű őr SEM motozhat.... A biztonsági őr nem motozhat"

Ebben hol van az leírva hogy biztonsági őr motozhat? Most komolyan.

Mylady 2009.05.11. 11:58:47

@Lunitari: Idézd már be légy szíves szó szerint, hol írtam azt, hogy motozhat. Tényleg érdekel, mert nem találom.

Minc 2009.05.11. 11:58:59

sziasztok,
ha nem motozhat biztonsági őr, akkor a koncerteken rendszeresen törvényellenesen járnak el? (mert ugye nem rendőrök motoznak.) vagy az csak "ruházat-átvizsgálás"? mert valaki elmondhatná, mi a különbség a kettő között (azon kívül, hogy szavakon lovagolás).

Viktus 2009.05.11. 11:59:21

@Nandi29:

"Nem tudhatja a szerencsétlen, hogy csak azért vagy magabiztos, mert profi tolvaj vagy, vagy azért, mert tényleg nem loptál semmit."

Te v.mi párhuzamos galaxisban élsz tuti.

Tudják azok ki lop csak Kolompár Romeohoz meg Lakatos Esmeraldahoz véletlenül se mernek odamenni, hogy jöjjön hátra egy kis bevizsgálásra ... sőt még inkább a boltot is bezárták volna , ha a helyzi cigók nem kezdték volna a falkáikat beszabályozni. -

Frucsasz 2009.05.11. 12:01:03

@Secnir: Ebben igazad van. De (itteni állítások szeint legalábbis) sokan ha kell, ha nem, rögtön rendőrrel fenyegetőznek. Akkor is, ha a biztonsági őr a végletekig udvarias. Ott van pl. fehérholló esete, mégis biztos lennének, vannak olyan jogászvérű emberek, akik ilyen esetben is rendőrt hívnának, meg feljelentenének. Csak mert szerencsétlenek a munkájukat végzik. Nem értek egyet a túlkapásokkal, amit sok biztiőr tanúsított, nem őket védem, hanem azokat, kaik tényleg a munkájukat végzik. De egy kicsit ez is olyan, mint a romakérdés: azokon is leverjük a vélt vagy valós sérelmeket, akik nem tehetnek róla.

Lunitari 2009.05.11. 12:01:05

@Mylady: Olvass vissza! A gond ott kezdődik, hogy a fent esetben nem motozás történt.

Lunitari 2009.05.11. 12:02:19

@Minc: Nagyon nagy különbség van, a motozás már a testüregek átvizsgálásáról is szól..gondolom ez nem volt a dizsi előtt.......

Mylady 2009.05.11. 12:02:20

@Lunitari: légy szaves idézd be szó szerint, hol mondtam azt, hogy motozott illetve, hogy motozhat a biztonsági őr

Andie 2009.05.11. 12:03:08

@Secnir: Ez csak természetes. Egy úr a pokolban is úr, tudod :)

Apropó, az előbb elfelejtettem: ez a pólófelhúzás azért nem lehetett olyan szörnyü, (vagy látványos) mint itt néhányan képzelik/remélik. Gondolom eleve volt cicitartó is a T. hölgyön, másrészt meg az öv-részt vizsgálták, tehát jó esetben köldök fölé lett az a póló húzva - legalábbis remélem.
Na nem mintha ettől csökkenne a súlya a dolognak, ugyanúgy elitélem.

Viszont azt tényleg nem értem, hogy minek a sok bizt.bunkó, ha a potenciális tolvajoktól elmenekülnek? Nem a kispolgárt kell zaklatni, aki "vélhetően" ellopott egy 2000 ftos szemceruzát, mert ha még el is lopta, a cigó banda ezalatt a 10x-esét pakolja a rojtos szoknya alá. Neme?
Azt ezeket meg nem merik megállítani. Olyan ez, mint az egész ország. "azért tartunk itt"-mintájára : azt nem bántják, aki vagonnyit lop, azt viszont meghurcolják, aki kiflit, vagy 50 helyett 55-el megy. Ez annyira jellemző, hogy elhatároztam, nem pitiánerkedek itt szlovákiából pendrive rendeléssel (2000 ft spórolás?), hanem elcsalok milliárdokat, és nyugodtan alszok. :)

Doubledeceker 2009.05.11. 12:03:45

@Viktus:

Nem azt mondom, hogy nincs kurvára nagy gáz ebben az országban, de van sajnos.

Csak azt mondom, hogy a szerencsétlen őr tényleg csak tenné a dolgát.

És sajnos nem csak a romák lopnak, a cicababák, például előszerettel fosztogatják a DM-et, meg a többi hasonló cuccokat áruló boltot.

Azt is elismerem, hogy a trollok nem mernek nekimenni a romáknak, ami nagyon nagy baj.

Azért a kialakult társadalmi helyzetért, nem csak a biztosnásgi őr tehető felelősé egy személyben.

A srkadi tuskó esete, igazi magyar gyögyszem... :D

Lunitari 2009.05.11. 12:04:26

A motozás tárgyi bizonyítási eszköz vagy elkobozható, illetőleg vagyonelkobzás alá eső dolog megtalálása céljából a terhelt és az olyan személy ruházatának és testének átvizsgálása, akiről megalapozottan feltehető, hogy bizonyítási eszközt vagy elkobozható, illetőleg olyan dolgot tart magánál, amely vagyonelkobzás alá eshet. A motozás során a motozás alá vont személy rendelkezése alatt álló jármű, csomag és más tárgy is átvizsgálható. Az érintett testének átvizsgálását csak a megmotozottal azonos nemű végezheti, és a motozásnál csak ilyen személy lehet jelen. E rendelkezés nem vonatkozik a motozásnál közreműködő orvosra. Halaszthatatlan nyomozati cselekményként a motozást határozat nélkül indokolt és halasztást nem tűrő esetben nyomban elvégezheti az ügyész és a nyomozó hatóság. A motozás, mint a büntetőeljárás eredményességét szolgáló kényszerintézkedés nem tévesztendő össze a büntetőeljárás keretein kívül történő a biztonsági célú motozás eseteivel (pl. létesítményvédelem). A motozás ellen panasznak van helye.

A motozásra jogosult személyek

Motozást az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság rendel el és hajt végre. A motozást így végrehajthatja a rendőrség, vám - és pénzügyőrség, a határőrség, valamint az ügyészség tagja. Más hatóságok, hivatalos személyek nem jogosultak büntetőeljárási motozásra.

Minc 2009.05.11. 12:05:02

@Lunitari: áh, értem. köszönöm a választ.

EnZsolt 2009.05.11. 12:06:09

@kadaj01: szerintem meg sokan tudják. Csak azt áruld el nekem, hogy ebben a sztoriban hol volt erőszak. Megkérte, hogy kövesse, és követte. Ebben mi az emberrablás?

A pólóhúzás, azért tényleg durva volt az őr részéről, más kérdés, hogy hülye aki teljesíti. Ennyi erővel, ha azt mondja a biztonsági őr, hogy állj fél lábra, ugrálj és hápog, akkor megteszi a postoló? Kérni kérhet a bizt. őr, teljesíteni nem kell, mint a táskabemutatás. Beszélgettem jó pár biztonsági őrrel, mind azt mondta, hogy nagyon meg van kötve a kezük, és csak a barmok csinálnak ilyeneket, bár azokat hamar kirúgják.

blügy-blügy 2009.05.11. 12:06:18

Engem is vetkőztettek le és motoztak meg, és pakoltatták ki a táskáim, zsebeim a Soproni Tescoban. Olyan hirtelen jön az egész, hogy az ember már csak fél nap után kezd okoskodni

Lunitari 2009.05.11. 12:06:34

A ruházat átvizsgálása és a motozás között az a különbség, hogy az előbbinél nem lehet a testüregben kutatni, míg az utóbbinál van erre lehetőség. A köznyelv azonban nemigen különíti el e két fogalmat :(

UTakeMe 2009.05.11. 12:06:55

Egy férjtől a megfelelő hozáállás, ha az asszony pólóját akarják felhúzatni, hogy letépi az illető fejét és belehány a tüdejébe. Enyém ezt tenné, és ebben maximálisan támogatnám.

Lunitari 2009.05.11. 12:09:48

Idézőjeleket lehagytam...sorry

Clear-water 2009.05.11. 12:11:28

Basszus, miféle ország az, ahol a vásárlókkal ilyet tesznek? Azok a hülye böltok meg mikor jönnek rá, hogy sokkal többet veszítenek egy megalázott vevő miatt mint egypár nem elkapott bolti szarka, meg eltűnt izé miatt.
Amikor az egyik havert látogattam meg Londonban, az ottani Tesco-ben teljes nyugalommal elővett egy Mars csokit, és elfogyasztotta a boltban. Megkérdeztem, nem lehet-e ebből baj. Először még csak nem is értette a kérdésemet, majd úgy bámult rám, mint a bennszülöttek Karda Beáta szőke hajára. "De hát nem itt vettem" - mondta olyan hangsúllyal, hogy zavaromban, csak mosolyogtam. Aztán megértette, és kioktatott, hogy egyébként sem szólnának, mert egy ilyen miatt nem akarnak egy vevőt elveszíteni.

-Gyöngyibaba- 2009.05.11. 12:13:13

Szép jó agyvízfelforrásmentes napot mindenkinek:)

Ez ám a poszt.
Bizt. őr egy heréltagyú hullarabló, de a poszter se teljesen normális az tutti.

Lunitari 2009.05.11. 12:13:56

@Mylady: "Én ezt írtam:
"Gyerekek!
Azonos nemű őr SEM motozhat. Csak rendőr. Azonos nemű rendőr.
Nagy különbség!
A biztonsági őr nem motozhat, nem nyúlhat a táskához. Mindössze kérhet!"
"

Itt ki kellett volna fejteni a dolgot, hogy motozás nem történt a storyban. Mivel csak ennyit írtál mindenkinek a motozás maradt meg a fejében. Ebből (ezek szerint rosszul) gondoltam, hogy te is motozásnak tartod a fenti esetet. Én kérek ezért elnézést....

Lunitari 2009.05.11. 12:16:48

@Nandi29: Nem beszélve, mikor rendőr hadnagy (nő) lopott pipere cuccot, majd próbálta meguszni az igazolványával.....

NerveAxis 2009.05.11. 12:16:52

@Azhát: Nem loptam semmit, nem szoktam. Ja az őrtől megkérdeztem, hogy "szerinted loptam?" erre azt mondta nem, dehogy csak ők MINDENKINEK (!) megnézik a táskáját aki beviszi az üzletbe. Hát az édesanyja táskáját nézze meg egy ilyen alul képzett, nyolc osztályt végett barom ne az enyémet. Csak úgy passzióból, mert ugye lopással nem vádolnak (nem mernek).

Litvitcsak.Anna 2009.05.11. 12:18:36

Barátnőm a konkurens Rossmann-nál dolgozik és rossz tapasztalatik nekik is vannak a biztonsági őrökkel, néha nekik kellemetlenek az "intézkedések" illetve a stílus amit megengednek maguknak.
Motozásnál ragaszkodni kell előzetesen egy jegyzőkönyv felvételéhez a biztonsági őrrel amit két tanúval kell hitelesíttetni (pl. az ott dolgozók) külön jelölve az őr adatait és az indokot illetve a felhatalmazást ami alapján ezt végre akarja hajtatni és kérni egy másolatot előre, jelezve, hogy feljelented. Nagy valószínűséggel nem fogja végig csinálnia procedúrát.
Mint már fentebb elmondták felhatalmazása nagy valószínűséggel nincs.

Persze, biztos nem ritkák a DM-ben sem a lopások. Barátnőmék üzletében is komoly probléma a lopás, sajnos a biztonsági őr pont azokhoz nem mer oda menni akinél nagy valószínűséggel van "árú"

scubadiver 2009.05.11. 12:22:42

PLUSZ-ban a kiflis polc előtt tett gyanús mozdulatért vittek be engem és a fiamat egy kis megalázó motozásra. Csak egy zacskó volt a zsebembe. Azóta nem megyek oda!
Üdv PLUSZ!

Andie 2009.05.11. 12:23:23

@Litvitcsak.Anna: Ez az áru leértékelt árú.
Érzed a különbséget?

Mylady 2009.05.11. 12:23:45

@Lunitari:
Hát igen, végülis írhattam volna akár egy doktori disszertációt is egy kommentben... :)

Nem kötözködöm, csak kicsit zavart, hogy szimplán jószándékból leírom, hogy a biztonsági őr nem motozhat, erre jön valaki, lehülyéz, meg hogy terjesztem a hülyeséget, merthogy (ahogy ő írja) a biztonsági őr nem motozhat....
ééééérted...

Na mindegy. Részemről Ok.

Viktus 2009.05.11. 12:24:13

@Nandi29:

A cicababikkal se nagyon mernek semmit kezdeni ... mert ott szokott lenni izom tibi is mellettük. :P

Lunitari 2009.05.11. 12:24:20

@NerveAxis: Az ilyeneknél szokták annyiban hagyni..okos enged elven.......és gondold el neki mondjuk van 8, neked mi lehet? Dipolmád? Akár az is, sok buta és suttyó rohangál manapság diplomával.....nincs már értéke.

Lunitari 2009.05.11. 12:26:05

@Mylady: Mint írtam én kérek elnézést.....Csak kifejtettem, hogy mindenkinek világos legyen mi is a különbség a motozás és a ruházat átvizsgálás között.

Mylady 2009.05.11. 12:27:19

@NerveAxis: Amikor a kérdésre, hogy "szerinted loptam?" azt válaszolja, hogy "nem, dehogy", akkor kell félbeszakítani: "köszönöm, a viszontlátásra"
Innentől kezdve ne akarja megnézegetni a táskát.

Bisztő Gyalla · http://gyulszi.blog.hu 2009.05.11. 12:27:45

Az Ibit is levetkőztette állitóllag valaki, mer gyanakodott, hogy nagy dudái vannak, de amikor levette a meltartóját, és letekeredett, kiderült, hogy inkáb hosszukás, és ojan laposforma, mint eggy pénztárca.

Mylady 2009.05.11. 12:29:24

@Lunitari: írtam, részemről Ok. Én nem haragszom :)

magic11 · http://www.autostat.hu/markatoertenetek/7-markatoertenetek/358-chrysler 2009.05.11. 12:30:16

de most komolyan... ilyenkor milyen jogai vannak az embernek? és a biztonsági őrnek????

SecuBoss 2009.05.11. 12:30:28

Én úgytudom a biztonsági őrnek a ruházat átvizsgálására sincs joga. Csak szemrevételezéssel nézhet végig ill. felkérhet a közreműködésre (zseb, táska kipakolás) amire nem vagyok köteles és ekkor hívhat(unk) rendőrt.

Igazából az ilyen szituknál szerintem sokat számít az hogy mennyire kulturált módon kérnek fel ezekre a dolgokra. Mert nem mind1 hogy alapból úgy kezelnek mint egy bűnözőt vagy udvariassan megkérnek valamire és elmondja hogy miért kér meg rá.
Sajnos szükség van ezekre a dolgokra mert sok cégnél százezrek, milliók tünnek el havonta de lehet ezt törvényes és kulturált keretek között is végezni.

NerveAxis 2009.05.11. 12:30:32

@Mylady: jaja, pont így is történt :)

Megkérdeztem tőle, hogy ha szerinte nem loptam akkor mégis mi a ferdef*szt akar megnézni a táskámban? :) még fenyegetőzött rendőrrel, mondtam neki, küldje utánam:)

Lunitari 2009.05.11. 12:32:53

@Mylady: Miért fáj neked, hogy belenéz a táskádba? Az esetek 90%-ban csak belenéz, esetleg megkér kicsit mozgasd át. Kb. 10 mp az egész és mindenki boldog, mehet a dolgára. Neki van egy felvétele a főnök felé, hogy dolgozik, neked meg egy jó emléked, hogy itt legalább figyelnek, nem úgy mint állambácsi kasszájánál.....

Andie 2009.05.11. 12:37:17

@Lunitari: Gondolom azért fáj neki, mert netán olyasmit is tart a táskájában, ami nem tartozik egy idegenre, főleg nem egy bb-re. Pl tampon, betét, mübroki, vazelin, fénykép a meztelen párjáról, akármi. Rá tartozik, és senki másra.
Te sem kéred meg a kollegád, hogy ugyan nézhess már bele a táskájába, ugye? Az utcán sem mész oda idegenekhez ilyen céllal.
Megmondom neked őszintén, én a párom táskájába sem nyúlok bele, csak ha erre kifejezetten megkér (pl tésztás a keze, és csörög a telcsije) - pedig 16 éve együtt vagyunk. Nem mintha titkolna valamit előlem, nem mintha félnék, hogy valami "olyat" találok, de pl egy nőnek mindig vannak - és legyenek is! - titkai, amik ránk, férfiakra pl nem tartozik. Szerintem.

Mylady 2009.05.11. 12:37:24

@NerveAxis: Én egyszer egy hipermarketben keveredtem egy kb 5perces diskurzusba a biztonsági őrrel, aki jól láthatóan nem volt színjózan. Jókedvem volt, szórakoztam kicsit.

Ő: megnézném a táskát.
Én: miért?
Ő: ellenőrzés
Én: mit akar ellenőrizni?
Ő: a táskát
Én: miért?
Ő: mert ellenőrizni kell
Én: miért?
Ő: elő van írva
Én: de mit akar megnézni benne?
Ő: hogy mi van benne
Én: az én táskámban? miért?
Ő: mert elő van írva

Nem ragozom, így folytatódott tovább. Próbáltam kiszedni belőle, hogy lopással gyanusít, de nem merte kimondani. Én meg nem loptam, a videón nem láthattak semmit, kapu nem csipogott.
Végül otthagyott.

Mylady 2009.05.11. 12:42:45

@Lunitari:
Azért, mert az az ÉN táskám. Senkinek semmi köze hozzá, mit tartok benne.

És azért, mert az igazságérzetem hatalmas és nem szeretem az igazságtalan, meg a jogtalan bánásmódot.
Azzal, hogy megállít és bele akar nézni a táskámba, már meg is gyanusított. Mert ha nem gondolja, hogy loptam, akkor miért kíváncsi a táskámra? Mit keres benne?

És főleg azért dühít, mert igen, én is látom, hogy mennyien esznek bent a boltban, tudom, hogy mennyien lopnak, látom a kisebbségi hordákat (és még sorolhatnám), de érdekes módon nem azokat cseszegetik, hanem engem, a (viszonylag) fiatal nőt, akiből nem nézik ki, hogy balhét csap, ha félreviszik levetkőztetni...

Mylady 2009.05.11. 12:44:48

Ja, és azért, mert ha mindent hagyunk, mindenbe beletörődünk, mint a birkák, akkor csak rosszabb lesz.

Én hiszem, hogy nem az a normális, hogy idegenek turkálnak a táskámban azzal, hogy "tudjuk, hogy nem lopott, de azért megnézzük"

Egyébként nem vagoyk bunkó, nem vagyok durva, csak határozott.

Lunitari 2009.05.11. 12:46:34

@Mylady: Ebben igazad van, de azt is látni kell, hogy nekik ez a dolguk. Ne vigyél be táskát magaddal, vagy azt vedd ki, ami ciki lenne. Ha a rendőr kéri, attól is megtagadod? (Tom-tom ő nem rendőr)

EnZsolt 2009.05.11. 12:49:43

Én azt nem értem, hogy miért olyan kurva nagy probléma, ha megnézik a táskámat. Persze, legyenek titkaim stb, stb, de most őszíntén, ha nem loptam, akkor csak belenéz és jó napot. 10 mp. Ő végezte a dolgát, én sem idegesítem fel magam. Az is szép dolog, ha megkér a biztonsági őr, hogy megmutatná a táskáját. Miért? Lopással gyanusítasz? Hívjál rendőrt!!! Küldd utánam!!! Egy kis együttműködés olyan nagy dolog?

Lunitari 2009.05.11. 12:49:49

@Andie: Amiket írtál butaságok, de ne haragudj! Köze nincs az általad leírt esetekhez egy vásárlás alkalmával történő biztonsági ember kéréséhez. Ne vigyél be táskát, vagy az óvszert vedd ki még otthon (hacsak nem a WC-n akarsz valamit csinálni). Ha óvszert is árulnak az adott helyen, akkor még meg is szívhatod.....

Asidotus 2009.05.11. 12:49:52

Aki ebbe belemegy, meg is érdemli.
Hívjon rendőrt az őr, ha gondolja. És ha nem találnak semmit, akkor följelentéssel fenyegetőzni. Még hogy pólófelhúzás

Mylady 2009.05.11. 12:51:24

@Lunitari: Itt nem arról van szó, hogy beviszek egy 300liters bőröndöt, hanem a kézitáskámat (ritikülömet :) ). Vagy a kézitáskaként használt kishátizsákomat.
Olyan boltba meg egyszerűen nem megyek be, ahol szólnak az elején, hogy nem vihetem be a kishátizsákomat. Elszórom máshol a pénzem. Ennyi.

Egyébként a biztonsági őrnek szvsz nem ez a dolga. Az a dolga, hogy ne lopjanak. Van videós megfigyelés, van lopásgátló mütyür + kapu, van járkáló biztonsági őr. Oldják meg. A táskámhoz semmi köze, ha nem gyanusít lopással. Ha viszont lopással gyanusít, hívjunk rendőrt. Ennyire egyszerű.

Egyébként ha vlaamiért becsipog a kapu (múltkor a hosszabbító csipogott be befelé menet a könyvesboltban :) ), nyilván nem kezdek el én sem pofázni és nem lépek le, hanem együttműködök.

De -ismétlem- még nem fordult elő, hogy loptam volna.

Lunitari 2009.05.11. 12:52:37

@EnZsolt: Ezt mondom én is :) Mindig mosolyogva mutatom a táskám, de legtöbbször nem is néz bele komolyan....ez a dolga, mit csináljon? Gondolom, ha valakit egy ilyen helyen megtámadna pár finn és a biztonsági csak annyit mondana: hívjon rendőrt, akkor itt anyáznának.....

EnZsolt 2009.05.11. 12:53:45

@Mylady: és azért mert mást nem állítanak meg, akkor téged se állítsanak meg? Ugyanmár, ez nem birkasághoz vezet, ha megteszed, amire kér, belenéz és elköszöntök.

És nem túrkál a táskádba, csak megkér, hogy mutasd meg. Ez miért okoz ekkora frusztrációt?

Mylady 2009.05.11. 12:54:28

@Lunitari: A rendőrre meg írtam valamikor fentebb, hogy a hatóság nyilván más tészta.

Lunitari 2009.05.11. 12:57:44

@Mylady: Tom-Tom én is írtam....hát ha neked így jó, akkor kötekedjél, csak nehogy egszer ebből legyen bajod.

EnZsolt 2009.05.11. 12:57:47

@Mylady: "Az a dolga, hogy ne lopjanak." Épp azért szeretné megnézni, hogy nincs-e a táskába lopott holmi. De persze, nehogy meg merjen gyanúsítani bárkit is lopással, mert pereskedés lehet belőle, ha nem igaz. Ámerikái hozzáállás, oh yeah.

Andie 2009.05.11. 12:59:00

@Lunitari: Amit meg te irsz, teljességgel kivitelezhetetlen. Médiamarktba ne vigyek mp3-as lejátszót, boltba ne merjek bemenni ha van a táskámban egy kifli, netán 1 kiló eper, esetleg egy doboz óvszer (használjam el előtte? vagy rakjam letétbe?), egyáltalán, ruhában bemehetek a ruhaboltba? Vagy járjak meztelenül a városban, ha vásárolni indulok?
Na álljon már meg a menet, ne nézzük már az embereket alapvetően potenciális bűnösnek. Az a kereszténység dolga. :)

Mylady 2009.05.11. 12:59:07

@EnZsolt: Figyu, ha el akarok valamit lopni, akkor nem a táska tetejére pakolom. Ha meg csak belepillant, akkor mit lát? Semmit.
Szóval teljesen felesleges nézegetnie.

"és azért mert mást nem állítanak meg, akkor téged se állítsanak meg?"
Nem, nem, nem ezt mondtam.
Viszont igazad van, az pl nagyon zavar, amikor Mari néni bevisz 3 nagy csomagot és nem szólnak semmit, nálam meg van 3 db alma egy zacskóban és nem enged be a műszaki áruházba a biztonsági őr.
éééérted...

Silent Bob 2009.05.11. 13:00:07

@Mylady: Ott, hogy motozásnál benyúlnak a seggedbe, ruházat-átvizsgálásnál meg nem.

Mylady 2009.05.11. 13:00:34

@EnZsolt: de azzal, hogy belenéz, már tolvajnak nézett - te meg elfogadod

tocibacsi 2009.05.11. 13:04:13

Ehhez nincs joguk... Konkrétan:
Egyszer a CORA-ból jöttem ki egy elég jó csajjal, nem vettünk semmit. Biztiőr persze rögtön kiszúrta magának, megállít minket, hogy akkor a leányzó legyen szíves kipakolni a táskáját... Kezemben a telefon, beütve, hogy 107, és megmondtam neki, hogy ha nem talál semmit - márpedig nem fog- akkor azonnal rendőrt hívok... Elköszönt... Ennyit erről. Nem kell szarakodni.

xenuka 2009.05.11. 13:09:33

csak tahó megy biztonsági őrnek

EnZsolt 2009.05.11. 13:09:34

@Mylady:

1) nem felesleges néznie, mert vannak amatőr tolvajok.

2) az a dolga, hogy nézegessen.

3) Mari néni bement anélkül, hogy átnézték volna, engem meg megszólnak. Akkor mi legyen, dögöljön meg Mari néni tehene is? Vagy szarják le az egészet, elvégre ezért fizetik őket?

4) és akkor mi van, ha tolvajnak néz. Max 5 percet vagyok egy boltban, ha kiderül, hogy nem vagyok tolvaj, akkor már nem néz annak. Lehet kibírom lelkileg, hogy egy biztonsági őr 5 percen keresztül tolvajnak nézett. De legalább végezte a dolgát, nem úgy, mint sok léhűtő.

neked ugatok 2009.05.11. 13:10:17

hú de síkideg lettem ezen a poszton, mi a tetves kurva anyját képzel az ilyen magáról? visszamenni, vagy megvárni munka után, agyonverni, levetkőztetni és a deák téren kidobni a galambok közé
szerencsére még sosem szállt el annyira az agyam, hogy amiket mondok meg is tegyem, mert engem mindig elkerül az ilyen jellegű balhé, de ha ilyeneket olvasok, ökölbe szorul a talpam, és ölni tudnék hasonló szituban
simán zaklatás amit csináltak, ilyen esetben csak a vendetta lehet megoldás!

képzelem ahogy ülnek a szobában, bámulják a kamerát, és azt mondja az egyik ork a másiknak
- hoppá, nézd már, ezért behívjuk és levetkőztetjük a kiscsajt, fogadjunk hogy megnézem a csöcseit

Mabel 2009.05.11. 13:10:45

Az én Rossmannos sztorim:
Babakocsival be a Rossmannba, alsó tárolóban zöldségek, hús, egyéb élelmiszeripari cikkek és ezek alatt egy csomag faforgács(hörcsögnek). Belépéstől a pénztárig a biztonsági őr a nyomomban. Én vásárolok pelust, s egyeket. A kasszánál fizetek. Amikor megcéloznám a kijáratot, a bizt.őr elém pattan, hogy a faforgácsot nem fizettem ki. Közöltem, hogy már a bejáratnál megvolt, ő is láthatta, és különben is mért akarnék ellopni egy 129 Ft értékű valamit, amikor 7800 Ft-ért vásároltam. És valószínűleg észrevétlenül beloptam a csomó kaja alá. De ő győzködött, hogy igenis elloptam. Mondtam, hogy hívjuk ki a rendőrséget esetleg. Kijött a vezető is, elmeséltük a tényállást, mindkét verziót. Másnap már nem dolgozott ott. Azóta normális embereket alkalmaznak. Legalábbis nálunk itt vidéken.

lifelike 2009.05.11. 13:12:23

mekkora kibaszott ipari gyökér már az ilyen biztonsági őr
a DM-et jól lejáratta

undorító egy ország vagyunk

Silent Bob 2009.05.11. 13:15:48

@Lunitari: "Gondolom, ha valakit egy ilyen helyen megtámadna pár finn és a biztonsági csak annyit mondana: hívjon rendőrt, akkor itt anyáznának....."

Miért szerinted mit csinálna? Egyből odaállna a finnek elé, és önnön testével védelmezne, mi? :D

fingerbangs 2009.05.11. 13:15:49

ha cigány volt a vásárló akkor megértem a történteket, minden más esetben agyon kell verni az őrt

Dalmadar 2009.05.11. 13:22:07

A szeretet legnagyobb és legmélyebb hangján szeretném megköszönni minden kedves hozzászólónak a tippeket, együttérzést és a kritikát is.
Szeretnék kihangsúlyozni pár dolgot:
1. motozás nem történt, fel sem merült.
2. a férjem nem volt bent velem a kisszobában a pólófelhúzatásnál, ellenkező esetben már nagyon rosszul érezné magát az illető azóta is
3. azért voltunk együttműködőek, mert egyébként az őrnek ez a dolga, hogy ilyen esetekre figyeljen és ha kell járjon el a hatáskörén belül. amíg nem aláz meg vele nincs ellene kifogásom.

Utólag már én is nagyon, de nagyon okos vagyok, és tudom mit tehettem volna, mikor kellett volna kiszállni a játékból stb. Közben azonban más érzés, főleg ha azelőtt ilyen, és ehhez hasonló soha de soha nem történt meg velem, velünk.

Engem két momentum zavar a legjobban azóta is:
- rossz kiinduló pont: ami nem látszik a kamerán az nem egyenlő lopással
- azt állítani, hogy nincs meg egy termék, miközben ezt nem ellenőrzik és nem támasztják alá, inkorrekt. Olyan nincs, hogy nincs leltár, amit kiblokkol az üzlet, annak MEG KELL lennie leltárban.
A tolvajnak nézés számomra rosszabb volt, mint a póló ügy. (Csak zárójelben meleg volt, teniszedzésről jöttem, nem volt rajtam melltartó, csak egy spagettipántos felső, nem is értem mit akart ezen megnézni, amit keresett az kívülről is látszott volna...)

Amúgy pedig mindenkinek nagyon szép napot!

Lunitari 2009.05.11. 13:27:08

@Silent Bob: Láttam már olyat, hogy ha nem is a testükkel, de kikisérték a rendbontókat és a rendőrséget is kihívták, mert személyi sérülés történt....

Mylady 2009.05.11. 13:28:53

@EnZsolt:
No, a vita (véleménycsere) kezd parttalan lenni, részemről le is zárnám.
Többet/mást mondani úgysem tudok.
Ha neked/nektek elfogadható, hogy alaptalanul tolvajnak néznek, ám legyen.
Számomra nem elfogadható.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.11. 13:33:09

@feherhollo: "semmit nem loptam el (soha)"
Nem féled a Kormányt és a Pártot? Ez már dulva provokáció.

@Mylady: Hagyjad már, a csupa nagybetűs szavakat nem fogja fel. Azt mondjuk én sem értem, miért kell használni, bár még mindig jobb, mint háromszor leírni nyomatékosításként. Akkor már inkább a féltégla....

Heatherette 2009.05.11. 13:33:49

na. a hivatalos álláspont az, hogy az őrnek bizonyítania kell, hogy elloptál valamit, addig nem nyúlhat hozzád. be is perelheted a céget egyébként.
az, hogy neki van egy sejtése, nem ok. szóval itt marha nagyot hibázott, szerintem kurvára nem ismerik a korlátaikat.

Heatherette 2009.05.11. 13:35:24

"Mondtam, hogy hívjuk ki a rendőrséget esetleg. Kijött a vezető is, elmeséltük a tényállást, mindkét verziót. Másnap már nem dolgozott ott."

pont ezért. mert nagyon megütheti a cég a bokáját, ha bepereled. szal gondoljatok erre ilyen esetben, és mondjátok az is őr szemébe. egyszerre nyájassá válik majd.

Secnir 2009.05.11. 13:36:17

@Heatherette:
"szerintem kurvára nem ismerik a korlátaikat."
pedig sok korlátolt van közöttük...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.05.11. 13:36:29

@Dalmadar: Egy kellően renyhe, kínai disznósan csüngő has köldökébe simán befér egy szemceruza, sőt egy ruhakefe is...

Lunitari 2009.05.11. 13:38:55

@Kitalátor feljegyzete: Örülök, hogy te ilyen okos vagy és minden felfogtál ;)

babhun 2009.05.11. 13:45:42

Minden ilyen esetről jegyzőkönyvet kell felvenni/felvetetni onnan kezdve, hogy az őr egy ún. vizsgálati helységbe kísér. A vizsgálati helyiség arra való, hogyha a vásárló hajlandó együttműködni, akkor se kelljen mindenki szeme láttára kipakolni a holmijait. Motozás szóba sem jöhet. A biztonsági őr azért nem mondja ki, hogy lopott a vásárló, mert ez gyanúsítás. Ha pedig a gyanúsítás alap nélküli, akkor törvényi konzekvenciái vannak.

A biztonsági őrök vagyonvédelmi hatékonysága alacsony, ráadásul maguk is potenciális tolvajok.

Én nem lopok és nem is vagyok különösebben együttműködő, eltekintve a téves riasztásoktól, amikoris megmutatom a szatyrot. Ugyanis ezeknek az embereknek az a szakmájuk, hogy azt és gyakorlatilag csak azt állítsák meg, aki tényleg lopott, vagy előzzék meg a lopást. Ezt számos dolog segíti, például a riasztórendszer és a kamerás megfigyelőrendszer. Becsületes vevő megállítása ugyan olyan szakmai kudarc, mint ha valaki sikeresen lop el valamit.

Tehát ha valakit egy biztonsági őr ártatlanul megállít, akkor sajnos élnie kell a gyanúperrel, hogy képzetlen, esetleg rossz szándékú alkalmazottról van szó, ahol fontos az óvatosság.

EnZsolt 2009.05.11. 13:51:24

@Mylady: rendben zárjuk le, de engedj meg még egy kérdést. Számodra elfogadható az, hogy egy ilyen esetnél rendőrt hívatsz, mire az kijön, ellenőriz, megmotoz (természetesen egy nő), kiderül, hogy tényleg nem loptál semmit, és amiért téged megvádoltak, jól bepereled a bizt. őrt. Ennek így kell történnie? Vagy hagyjon mindenkit a francba? Akkor meg minek van? Ezt kell megérteni, hogy neki az a dolga, hogyha bármi gyanús felmerül, akkor intézkedjen. Ha nem tenné, kirúgnák, mert nem végzi a dolgát. És itt nem azokra gondolok, akik ilyen ingyen peep-showra éhesek.

És nem azt írtam, hogy elfogadható, hogy tolvajnak néznek, hanem azt, hogy nem érdekel. Csak a saját időmet pocsékolom, meg az idegsejtjeimet, ha tovább csesztetjük egymást.

EÖ (törölt) 2009.05.11. 13:56:40

@Mylady: akkor nem volt hiába!!! :)

lótumfaktum 2009.05.11. 14:01:04

@babhun: ehez nincs mit hozzá fűzni, így kerek.a többi csak sárdagasztás.
a néni ha nem több 30-nál küdhetne egy fényképet,hogy megtudjuk az őr rejszolt-e a poló felhúzás után.vagy meg is dugta, csak nem merte megmondani az urának? na nem bántani akartam!
DM oda ki megy? ezek utám,hol a píjármenedzser levele?

Lunitari 2009.05.11. 14:02:55

@EnZsolt: Mókás lenne :) 10 mp helyett egy óra várakozás a rendőrnőre, majd fél óra motozás, akár testüregi is :)) Utána feljelenti a biztonságit, akit innen kirúgnak, de máshová pillanatok alatt felveszik....

Mylady 2009.05.11. 14:09:38

@EnZsolt: Én, komolyan mondom, ha odáig fajul a dolog, hogy nem hiszik el, hogy nem loptam, rendőrt hivatok.
Még nem volt rá példa.
Tudod miért? Mert rendőrt akkor fog hívni, ha alapos a gyanu. Mitől alapos? Attól, hogy látta, hogy elteszek valamit. Nos, én ilyet nem szoktam csinálni.
Ha nem mutatom meg a táskámat amikor kéri, és nem látta, hogy eltettem valamit, akkor nem fog rendőrt hívni csak úgy, poénból.

Babhun tök jól leírta azt, amit én is mondok. Örülök, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel.

Lunitari 2009.05.11. 14:12:15

@babhun: Igen és a rendőr is csak azt állítsa meg akinek valóban lejárt a zöldkártyája, vagy nincs jogsija esetleg ivott....rég mulattam ilyen jót.....

flimo13 2009.05.11. 14:22:53

@Lunitari:

"A biztonsági őr a rendőrség kiérkezéséig visszatarthat, ha nem vagy együttműködő. "

Ez valóban benne volt a törvényben, de az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Régebben még tudtam fejből a határozat számát, akkor bezzeg egy se akart megállítani :)

Azóta egyszer csipogtam MM-ben, frissen vett dvd csipogott, számla megles, jónapot. Másik alkalommal Hervisben néztem cipőt, hátizsákban széldzseki. Kifelé pofára (vagy a táska miatt) megállít két őr, hogy mutassam a táskát. Szerencsére gyorsan kapcsoltam, hogy még rám fogják loptam a dzsekim, és 'nem, viszlát' kíséretében elmentem.

Az meg rohadtul nem izgat, hogy egyesek sajnálják itt a biztonsági őröket, hogy a jogaink megvédésével akadályozzuk szegények munkáját, ők is leszarják másét.

májgeriberi 2009.05.11. 14:30:04

eze ka zőrök vazze, tisztán komplett barmok!
Basszus bemegy az ember a boltba követik, én meg csodálkozom, hogy biztos lopós fejem van. Mondjuk kíváncsi lennék mi alapján válasszák ki a gyanús elemeket.

lótumfaktum 2009.05.11. 14:35:00

@májgeriberi: hát hogy is mondjam ebben a szájvédőben ne csodálkoz ha követnek, de csak tisztes távolságból!

májgeriberi 2009.05.11. 14:40:57

@lótumfaktum: Nem te csented el az osönből borotvát? :)

Lunitari 2009.05.11. 14:52:49

@flimo13: Nem sajnálom őket, főleg az esetben szereplő tahót, de nekem soha nem volt gondom. Megmutattam a táskám, 5-10 mp és mentem is a dolgomra...

mesegomba 2009.05.11. 14:53:32

Nekem is volt hasonló élményem csak az a másik drogériában volt. Csak ott az volt a szitu, hogy nálam nem húzott le minden terméket a kasszánál a kedves pénztáros hölgy, tehát kifelé menet sípolt.Bizti őr persze rögtön ott volt, addig ugyanis majd megölte az unalom.
Szerencsére minden tétel be volt ütve.De kérdem én, mi van ha nem? Lehet mellesleg, hogy ez egy bevett szokás, ha valamit látnak, ami nem volt, akkor direkt nem mágnesteleníteni néhány terméket és már ki is lehet pakoltatni a "gyanusítottat".
Engem tuti nem vittek volna be és vetkőztettek volna le, hívjon rendőrt, de akkor ha bebizonyosodik, hogy nem loptam el semmit, ott a helyszínen feljelentem becsület sértésért!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.05.11. 14:59:06

Éppen a minap voltam DMben (vettem asszonynak egy fésűt meg egy fogkrémet) én is észrevettem, hogy nagyon néznek (pasiként nem vagyok sűrű látogatója az üzletnek, nem tudtam pontosan merre találom). Így be kellett néznem 2 sorba is, mire meg lett. Ott a funkciónak megfelelőt megkeresni, visszafelé fogkrém olyan 20-25 másodperc - ez talán normál idő, nem 5-10 perc pöcsölés

Korábban az OBIban vásároltam festékszínezőt talán ez lehetett a gyanús. Nem, nem rakom be még a 800 forintos cuccot sem a vásárlói szekrénykébe, mert az őröknek tuti van hozzá kulcsuk, de még egy-két helyi bandának is, a kamerák pont akkor másfelé néznek én meg egy olyannal szegényebb leszek. Ha valamit akar, akkor ott a pénztárnál megmutatom készségesen de kisszobába nem megyek, mert tanú nincs, ha ő a szemem láttára belerak valami értékeset a táskámba majd rendőrt hív akkor nem tehetek semmit.

Szerintem fontos, hogy NE menjetek kisszobára (mert úgy jártok mint Zsanett) :)
Ha loptatok égjen a pofátok a többi vásárló előtt, ha meg nem loptatok (ami a valószínűbb) akkor meg az őré égjen az alaptalan gyanúsítgatástól.

EnZsolt 2009.05.11. 14:59:31

@Mylady: de én nem is arról beszéltem, hogyha nem hiszi el, akkor hívjon rendőrt, vagy ne. Hanem arról, hogyha megkér, hogy mutasd a táskád, akkor nem kell rendőrrel, meg perrel fenyegetni. Most őszíntén melyik a jobb, gyorsabb megoldás? Megkér, megmutat, elköszön (máskor nem mész oda), vagy megkér, nem mutat, jöjjön hátra, nem megyek, miért nem?, hívjon rendőrt... Mindkét esetben ugyanaz a megoldás születik. Kiderül, hogy nem vagy tolvaj. Ellenben időt, idegsejtet spóroltál. Nem beszélve arról, hogy míg veled foglalkozik, más lophat.

Vagy ha a rendőr megállít és elkéri a kocsi papírjait, akkor ki kéne borulni, hogy a szemetek autótolvajnak néznek, és hát hol az ártatlanság vélelme? Szemeteket beperelni?

@májgeriberi: a gyanús elemeket mellméret alapján választják ki, esetleg a viselkedés jöhet még szóba.

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.05.11. 15:01:04

@Dalmadar:

spagettipántos pólót húzattak fel veled, úgy, hogy nem volt rajtad melltartó???

téged nem egy piszlicsáré lopással gyanúsítottak meg, hanem SZEXUÁLISAN ZAKLATTAK.

még jó, hogy nem taperolt le a biztiőr, vagy nem próbálta az állítólagos "lopásügyet" némi szexuális ellenszolgáltatás fejében "elsimítani".

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.05.11. 15:02:23

halló, emberek, itt nem arról van szó, hogy mik a biztiőr jogai meg kötelességei, meg ki hogyan lop-nem lop a dm-ből, hanem arról, hogy egy vevőt SZEXUÁLISAN ZAKLATOTT egy biztiőr, mondvacsinált okokra hivatkozva!!!

Kökörcsin 2009.05.11. 15:11:29

Bocs, ha kicsit hosszú :)
2005. évi CXXXIII.tv.
...jogosultságok gyakorlása során az adott cél elérésére alkalmas eszközök közül a személyi szabadság, illetve a személyiségi jogok legkisebb korlátozásával járó eszközt kell választani.
26. § (1) A vagyonőrzési feladatokat ellátó személy- és vagyonőr a megbízó közterületnek nem minősülő létesítményének őrzése során jogosult:
b) a területre belépő vagy onnan kilépő személyt csomag, illetve menet-, szállítási okmány bemutatására felhívni;
c) a területen tartózkodó vagy onnan kilépő személyt - a 28. § rendelkezései szerint - csomagja tartalmának, járművének, valamint a szállítmánynak bemutatására felhívni;
d) a jogsértő személyt magatartása abbahagyására felhívni;
(2) A személy- és vagyonőr jogosult a bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, a cselekmény folytatását megakadályozni, az elkövetőt elfogni és a birtokában lévő, bűncselekményből származó vagy annak elkövetéséhez használt dolgot, illetve támadásra alkalmas eszközt elvenni. Köteles azonban az elfogott személyt haladéktalanul az ügyben eljárni jogosult nyomozó hatóságnak átadni, ha erre nincs módja, e szervet nyomban értesíteni. Így kell eljárni a tetten ért személytől elvett dolgokat illetően is.
(3) A személy- és vagyonőr arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazásával
28. § (1) A vagyonőrzési feladatot ellátó személy a csomag tartalmának, jármű és szállítmány bemutatására a szerződésből fakadó kötelezettségei érvényesítése céljából, a tervezett intézkedése okának és céljának közlése mellett akkor hívhat fel, ha
a) megalapozottan feltehető, hogy az érintett bűncselekményből vagy szabálysértésből származó olyan dolgot tart magánál, amelynek őrzése a vagyonőrnek szerződésből fakadó kötelezettsége;
b) e dolgot a felszólítás ellenére sem adja át; és
c) az intézkedés a jogsértő cselekmény megelőzése, megszakítása érdekében szükséges.

Etikai szabályok
57. § (1) Etikai vétséget követ el az a tag, aki
a) az etikai szabályzat előírásaival ellentétes magatartást tanúsít;
b) e törvény hatálya alá tartozó tevékenységet oly módon gyakorolja, amely alkalmas arra, hogy a szakma jó hírnevét, továbbá munkáltatója vagy az általa folytatott tevékenység végzésére megbízó, illetve harmadik személy személyhez fűződő jogait sértse.

Alikam 2009.05.11. 15:17:43

A biztonsági őr az egy senki.

Semmiféle komolyabb hatósági engedéllyel nem rendelkezik, motozási engedélye meg aztán végképp nincs.

Még a táskádba sem nyúlhat bele, azért szokták kipakoltatni.

Úgyhogy ilyen esetekben máskor le kell szarni a fejüket, és megmondani nekik, hogy hívjanak rendőrt, de ha nem biznyosodik be az állításuk,a kkor rágalmazásért és jó hírnév megsértéséért bepereled őket.

Alikam 2009.05.11. 15:20:00

@EnZsolt: hát nem is normális, hogy minden ok nélkül megállíthatnak...

Palkovicsné 2009.05.11. 15:22:47

Lunitari egy p.ö.c.s. pontleszarom!

Lunitari 2009.05.11. 15:26:59

@Palkovicsné: Hiába, az IQ velünk születik és nem tanulható.

Mylady 2009.05.11. 15:27:03

@EnZsolt: azért a rendőr (hatóság), meg a biztonsági őr között én látok némi különbséget.
De ha már rendőr: a rendőr bizonyos esetekben előállíthat és 72 óráig bent tarthat. Persze ehhez kell egysmás, de hát ugye a biztonsági őrnél is - legalábbis szerintem. Szerinted nem.
Naszóval, ha a rendőr előállít téged és 72 órán át ok nélkül egy 2*1m alapterületű, ablakmentes helyiségben tart (láttam ilyet -kívülről- tényleg ekkora), az szerinted normális? Azért sem szólnál, hanem csendben kivárnád, hogy elengedjenek, oszt jónapot?


Hagyma! Hol vagy? Védjél meg!!!

elwood 2009.05.11. 15:29:13

lehet hogy éppen előzetesben van

Lunitari 2009.05.11. 15:33:15

@Mylady: És bizony sokszor el is játszák a rendőrök is.....tehetsz panaszt ennyi.

RedWing 2009.05.11. 15:45:12

Engem egyszer a médijamárktban állítottak meg kifelé menet, hogy ugyan mutassam már meg a hátizsákomat, mert azzal egyébként sem lehet bemenni. Mondtam az őrnek, hogy igen, tudom, a kollégájának mondtam is a belépésnél, hogy ha írásban garanciát vállal a félmilliós céges laptopra ami benne van, illetve a több milliót érő céges adatra ami rajta van, kint hagyom. Őt ez nem érdekli, mutassak számlát a gépről, különben irgum-burgum. Megmondtam neki, hogy oké, akkor hívjunk rendőrt, mert számla cégnél, a gép csak ujjlenyomat ellenőrzéssel indul és ha kiderül, hogy jogtalanul gyanúsítgat feljelentem. Egyből elengedett. Ne hagyjátok magatokat! (Mellesleg magyarázni sem kezdtem neki, hogy ilyen gépet a cég nem is árul.)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.05.11. 15:48:18

aztimadom a homarban/is/, mar a kommentekben, hogy mindenki utalja amerikat, de aztan mindenki peldalozik vele, hogy bezzeg ott...
hehe
persze nagy valoszinuseggel segedfogalma sincs
hat itt nagyobb helyeken bent ul egy irodaban es nezi a kamerakat
aztan ha lopast lat kimegy es valoban megkeri hogy mennyen be vele
aztan leulteti es felhivja a sheriffet
nem a vevo keri
O es rogton
azt bizony a vevonek meg kell varni es akkor onnantol a rendor intezkedik
kisebb helyeken az ajto kornyeken allnak es tulajdonkeppen szarnak bele az egeszbe, meg ha sipol is a kapu

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.05.11. 15:51:48

jo, a monitort nezi nem a kamerakat
jo reggelt
bar nezhetne azt is
megyunk Maryvel drogtesztre mert munbkahelyet valtok
aszongya a papir, hogy pisilni kell
azt meg hogy ittam-e , azt majda lehelletemrol allapitjak meg
hehe
nana hogy iszok, hat sor nelkul nem tudok pisilni

EnZsolt 2009.05.11. 16:01:14

@Mylady: bátyámat 12 órán keresztül tartották fogdában, előtte fizikailag bántalmazták. Hogy miért? Mert nagyon hasonlított valakire, akit már kerestek egy focimeccs alkalmával. Igaz, tényleg hülye volt amiért futni kezdett, amikor 6 rendőr rohant felé gumibottal és ordítottak, hogy "Állj meg te geci, most megvagy!". A földre vitték, megbilincselték, majd a hátrabilincselt kezénél fogva emelték fel, párszor "nekiment" a rendőrautónak. Mikor kiderült, hogy nem ő az, akit kerestek, elengedték. Feljelentést tett. Tudod mi történt? Semmi.

EnZsolt 2009.05.11. 16:04:27

@hagyma: "nana hogy iszok, hat sor nelkul nem tudok pisilni " :D :D :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.05.11. 16:15:55

@EnZsolt:
6 utan viszont az egesz jelentkezo kor helyett adok mintat
fel eve nem fuveztem, remelem azt mar nem mutatjak ki
nade holnap...

elwood 2009.05.11. 16:51:28

na tessék, ott azt is lehet.
itt pont letartóztattak két tő kendert

Frucsasz 2009.05.11. 18:46:18

@Nandi29: Köszönöm, a számból vetted ki a szót. Emberek, fogjátok már fel, hogy nem csak a cigányok lopnak, sőt az ilyen drogériákban, parfümériákban még annyira sem. Sajnálatos tény, hogy HA cigány lop, ahhoz nem mennek oda szólni, átvizsgálni. De ez még nem jelenti azt, hogy aki nem cigány, az nem lop. Ó, mennyi plázaliba van, aki ugyan nem engedhetné meg magának, de mégis úgy akar kinézni, ahogy a többi... Vagy a tinicicák, akiknek anyu nem ad pénzt sminkcuccokra ,hogy lehetőleg ne k.vuljon el a gyerek, de a trend meg mégis csak trend, a suliban is vagizni kell a márkás cuccokkal... Számomra ha vki nekiáll fennhangon háborogni meg feljelentéssel fenyegetőzni, az nagyon-nagyon gyanús. Ha nem lopott, akkor minek a felhajtás? Valahogy ilyenkor az első, amire gondolok, hogy van takargatnivalója. Mindez addig igaz, amíg a másik fél is udvarias, mert persze ha bunkó, vagy túllépi a korlátait, mint pl itt is, akkor én is felháborodnék.

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2009.05.11. 18:48:32

uh. végigolvastam:)
Rühellem az ilyen orkokat...

összefoglalva, ha jól értem...

- megjelenik, jelzi, hogy akar valamit
- meg kell tőle kérdezni, hogy gyanúsít-e valamivel, ha igen mivel
- ha nem mond semmit csak, hogy menj hátra, akkor nem menni
- elmondani, hogy nem loptál ezért mennél, elenged-e, vagy annyira megalapozott a gyanúja, hogy élne a jogával, hogy feltarthat
- ha élne, akkor elmondani, hogy rendben, hajlandó vagy erőszak nélkül hozzájárulni a szabadságjogod korlátozásához, de nem mész hátra ott maradsz és hívjatok rendőrt, azonnal kezdjetek meg egy jegyzőkönyvet rögzítve az eddigi tényálást (megalapozott gyanúja van és ezért korlátoz a mozgásodban) valamint közlöd, hogy amennyiben nem találnak semmit feljelented
- rendőrt hívni (kinek?)
- ottmaradni békésen mosolyogva, várva a rendőrt és lehetőleg a legtöbb arra járó vásárlónak elmondani, hogy a biztonsági ork jelenleg korlátozza a szabadságjogodat, pedig nem loptál semmit, ezért azt javaslod gondolja át bemegy-e az üzletbe ;)

Frucsasz 2009.05.11. 19:03:16

@Viktus: Nem, izomtibi általában nem is tud arról, hogy doktor szöszi enyveskacsójú. Amúgy sem gyakran kísérik be őket az üzletbe, nem épp a legkedvesebb férfiprogrem egy drogéria sminkpultja előtt ácsorogni másfél órát, mire a kedvesed kiválasztja a neki tetsző árnyalatot. Gyakran járok R-manba és DMbe is, a pasik aránya minimális, ellenben sok gyanús szőkét láttam már, néha kettesével vagy hármasával. Egyik eltereli a biztonsági őr figyelmét, a másik esetleg leköti az eladót, a harmadik meg elemeli, amit kell... Nincs ott semmiféle izomtibi.

havajj 2009.05.11. 19:11:01

sajnálom, hogy ezt kell mondanom, kedves lelkes DM vásárló, és előre is elnézést kérek az obszcenaitásomért, de a férjed egy rakás szar.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.05.11. 19:18:51

Sosem megyek déembe.

Talán ezért lehet, hogy engem még csak Rosszmanban inzultáltak...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.05.11. 19:22:02

ha mar lehet a pszotolt.....
az tetszik hogy elvbol nem ad ki 2-3-4 ezer forintot az alapozoert, pedig megtehetne, de mikor a ferje megengedi akkor nagyon orul
hehe
aztan meg holv olt a ferj a polofelhuzasnal?
na ha velunk tortenik ilyen Maryvel
911 abban a pillanatban
az is hulye aki azt irta, hogy csak azonos nemu motozhat meg
/tudom mar mas irta elottem/
faszom biztonsagi or nem motozhat meg akarmilyen nemu, nem bilincselhet meg es nem lohet fejbe
nahat
legalabbis itt nem

gyilkoshód 2009.05.11. 19:32:18

A sógornőm is DM-ben dolgozik. Náluk a biztonsági őr és Tsai fosztogatták az üzletet. Na ott rendeztem volna nagy vetkőztetést a pláza közepén.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.05.11. 19:36:31

@rekafoto.com: 'Mikor tovább erősködött megmondtam neki, hogy az anyja picsájában turkáljon ne az én táskámban.'

én már ordítottam biztonsági őrrel, ha ott lettél volna láthattad volna.

érdekes hogy az életben sose látok ilyeneket, csak a homárpostok alatt... a valóságban általában engedékenyen kinyitja a táskáját az ember.

homárcsajok!

ezentúl kizárólag ruha nélkül, széthúzott vaginával ill. ánuszrózsával menjetek dmbe, így az őrök sem fognak inzultálni.

Frucsasz 2009.05.11. 19:36:33

@Mylady: Csakhogy ez nincs rádírva. Nincs rádírva ,hogy te tényleg nem lopsz. Az ilyen helyeken meg általában nem a 40-50 éves nők lopnak, hanem pont a mi korosztályunk, meg a fiatalabbak. Meg persze a színes egyéniségek, de az más kérdés. Tudod, a világon van a feketén meg a fehéren kívül más szín is. A biztonsági őr nem csak azt gondolhatja, hogy 1. igen, te biztos loptál 2. nem, te biztos nem loptál. Gondolhatja azt is, hogy lehet, hogy loptál, mert volt 2 mp, amikor rossz szögől látott, stb. Értem én, hogy TE nem lopsz, de ismétlem, ez nincs rádtetoválva. És az ilyen "lehet" helyzeteket próbálják az ellenőrzéssel megoldani. Hid del ,ha biztos benne, hogy loptál, akkor hívja si a rendőrt. Ha meg biztos benne ,hogy nem loptál ,akkor nem fog téged b@sztatni, mert minek? (Jó, ha hatalommániás beteg állat, akkor fog, de ezek aránya egyre csökken.) Nekik az az érdekük, hogy azért mutassanak is fel vmi érdemlegeset. Az, hogy "Főnök, ma megmotoztam 10-et, mind tiszta volt" kevesebber ér, mint az, hogy "Ma megmotoztam 3-at, az egyik lopott". Abban igazad van, hogy a gyanúsak közül is csak egy-egy réteggel mernek próbálkozni. Sajnos. De szerintem az hülyeség, hogy direkt olyannal próbálkozzanak, aki tuti tiszta. Érdekesség, hogy engem SOHA nem motoztak meg. Napi szinten járok Rossmannba, heti szinten DM-be (csak mert a Rossmann közelebb van). De gyakran megyek a hipermarketekbe is. Velem a legnagyobb inzultus, ami előfordul,hogy bor vagy cigivételkor rendszeresen személyit kérnek. És mindig elő is kell szednem, nem fogadják el bemondásra...

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.05.11. 19:46:19

@Kitalátor feljegyzete: :-DDDD

az történt, hogy a posztolónak megtetszett a biztiőr, úgy csinált, mint aki elrak egy spirált, közben mélyen az őr szemébe nézett. de hiába húzta fel odabent a pólóját, már túlságosan lógtak a mellei és a biztiőr nem gerjedt rá. Erre ő bosszúból posztolt.

Frucsasz 2009.05.11. 19:59:28

@Dalmadar: Hidd el, előfordulhat, hogy a sminkeknél nincs leltár. Az nem az ő tulajdonuk. Még három éve legalábbis nem az volt...

Frucsasz 2009.05.11. 20:17:20

Mármint úgy értem, nemcsak hogy nem motoztak, de nem is gyanúsítottak meg. Egyszer volt, hogy becsipogott az ósanban vagy a tecsóban vmi, mert a csaj nem húzta le róla azt a valamit, amit le kell húzni, de akkor is, mielőtt még a számat kinyithattam volna, kértek sorra lenézést, hogy ez az ő hibájuk volt. Sose kérték, hogy nyissam ki a táskám. Ja de ,két hete, Ákos koncerten a kistáskámat kinyittatták befelé menet, de akkor is csak azért, hogy nincs -e nálam bomba vagy kés vagy pisztoly. Hiába, Ákos is van olyan jó, mint John Lennon, aztán láttuk, mire képes egy elborult rajongó... De amúgy még szigeten se nyittatták ki a tatyómat.

Frucsasz 2009.05.11. 20:20:34

És ha már lehet a posztolót: ó, neked snassz kiadni pénzt kozmetikumokra, piperére. De ha más fizeti, akkor mindjárt kell? Ejj-ejj. A gonosz kisördög azt mondogatja bennem, hogy a férjed is végső elkeseredésében kínálta fel a lehetőséget ,hogy majd ő fizeti, csak használj már végre valamit, mert már nem bírja nézni, hogy te nem akarsz adni magadra... :P (Bocsi)

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2009.05.11. 20:23:12

Én eccer bementem egy ruhabóóótba és befelé menet csipogni kezdett a ruha, amit az előző bóótba vettem. én nem is hallottam semmit, mert zenét hallgattam, csak láttam, hogy az eladócsajok közelednek. Utána gondolkodtam el, hogy talán az előző boltban is szólt és ordibáltak is utánam hogy ájjjjjakmeg, én meg nem hallottam a zenétől :-D

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2009.05.11. 20:50:57

így a végére talán belefér egy kis OFF, ugyan nem fogja olvasni senki, de bassza a csőrömet úgyhogy leírom.
Mylady/Egyéves Önkéntes
látom kb félév után is nagyon nagy bennetek a tüske, hogy kibaxtalak titeket a Fikáról. Egyéni szoc probléma, csak nem értem, hogy tartozik a DM-es homárpszthoz, de mindegy.
Az, hogy az ellenvéleményeket kitiltom a blogomról, nettó hazugság és titeket minősít. Ennek bármikor utána lehet nézni a kommentek között.
Az viszont, hogy a blog szerzőivel személyeskedő kommentekért azonnali és figyelmeztetés nélküli kitiltás jár, tény és való, ezt soha nem is tagadtam, sőt külön postot is írtam róla. A témával foglalkozó mindenféle véleményt viszont nagyon szívesen fogadok.
ON

Átlagarcú 2009.05.11. 21:20:55

...ha valaki azt hinné, hogy egy ilyen posttól a DM magába néz, az nagyon téved. Bár sokan összekeverik, de az üzletekben nem biztonsági őr van, hanem vagyonőr. Szerződéses viszonyban a cég vagyonát őrzi. Ebbe a munkába beletartozik egy bizonyos számú vásárló/nap ellenőrzése. Ha van rá oka, ha nincs. Ezekkel az akciókkal bizonyítja, hogy milyen nagyon éber is ő.
A szúrópróba jellemző egyébként más területen is. Pl. rendőrség( közúti kg-ellenőrzés)
Ez módszer tudomásom szerint az EU-ban már tilos és zaklatásnak minősül.

Mylady 2009.05.11. 21:25:01

@rekafoto.com: bocs, engem nem tiltottál ki, magamtól nem olvaslak
a stílusod nagyon nem jön be nekem
nézd meg: leírok valamit, jótanácsképpen (nem neked) és az első reakciód az, hogy hülye vagyok - pedig én nem hiszem, hogy bántottalak
és érdekes, hogy mások is leírtak egy csomó mindent, tanácsot, véleményt, de csak én voltam a hülye (szerinted)
hmmm
ahogy mondani szokták: a stílus maga az ember...

mindegy, részemről ennyi volt

Mylady 2009.05.11. 21:28:30

még annyit:
"Az, hogy az ellenvéleményeket kitiltom a blogomról, nettó hazugság és titeket minősít."

engem már olyan régóta izgat a kérdés: milyen az a nettó hazugság? és mitől nettó? mi a különbség a nettó és a bruttó hazugság között? csak hogy tanuljak valamit...

"személyeskedő kommentekért azonnali és figyelmeztetés nélküli kitiltás jár"
ez különösen annak fényében röhej, hogy (mint fentebb írtam) idejössz és lendületből lehülyézel engem a véleményem miatt egy olyan blogon, ahol ráadásul te is ugyanolyan mezei kommentelő vagy, mint bárki más
szánalmas

Mylady 2009.05.11. 21:40:38

@Frucsasz: nem, valóban nincs rámírva, hogy nem loptam
ellenben jogállamban (igen, Mo is az) létezik egy olyan apróság, amit úgy neveznek: ártatlanság vélelme
arról nem is beszélve, hogy manapság mifelénk két sepciális esetet kivéve (szexuális zaklatás és negatív diszkrimináció) a vádé a bizonyítás kötelezettsége
érted?

"Az ilyen helyeken meg általában nem a 40-50 éves nők lopnak, hanem pont a mi korosztályunk, meg a fiatalabbak"
miért, MI hány évesek is vagyunk???

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.05.11. 23:49:04

@Frucsasz:
sose tudod mikor csuszol bele egy hulyebe
teny es valo nincs rendezve az egesz biztonsagi orok, parkolorok st. mit tehetnek mit nem, es diploma se kell hozza, nem minth a bolcsesz diploman kivul az osszes tobbi erne valamit
namost
megint az esett meg mint a kislanyt leszallito ellenornel, hogy egyesek szerint ez igy OK
en itt elek sose loptam, sose nem neztek meg a taskamat se be se ki csak ha az FBI-hoz mentem meg ilyenek akkor detektoros kapu, meg repter
es meg Maryvel sem fordult elo hogy spiral toljvajlassal vadolnak
ez a "hatravives" is csucs
megkerhet es utana rogton koteles rendort hivni
de nem jar jol ha tevedett

johndoe83 (törölt) 2009.05.12. 00:08:02

@Lunitari: azok zsvédek :D mindig Malmö-bül gyünnek (tudod ott van Mohács(i) mellett), de csak csoportosan. ;]

johndoe83 (törölt) 2009.05.12. 00:29:28

@hagyma: Miért voltál az FBI-nál, ha nem titok?

Frucsasz 2009.05.12. 09:25:12

@Mylady: Hát, te azt írtad magadról, hogy fiatal nő vagy. (Ezt értettem a MI korosztályuk alatt). Ez alapján 20 és 29 között kell ,hogy legyél:) én ennek pontosan a számtani közepén vagyok korban. (Ha esetleg már 29 fölött vagy, akkor most lehet, nagyon meg fogsz sértődni )

Frucsasz 2009.05.12. 09:32:52

@Mylady: Értem. Ezzel együtt úgy gondolom, nem mindig jó ez a törvény... meg lehet kövezni, de akkor ez most kicsit olyan, mintha én azt mondanám egy adóellenőrzés során, hogy márpedig én nem vagyok hajlandó benyújtani a papírokat, mert azzal ,hogy ezt kérik, engem adócsalással vádolnak, és bizonyítsák ők, hogy adót csaltam. ÉRTEM, hogy más a törvény erre is ,arra is, de számomra az elv ugyanaz. A színházban is ellenőrzik, van-e jegyed, ott is meg lehetne sértődni, hogy a szemetek azt hiszik, hogy te csalni akarsz. A biztonsági őrnek tudtommal joga van kérni ,hogy mutasd a táskádat. Nem nyúlhat bele, de kérhet, hogy te mutasd meg, nem kell megindokolnia, miért. Nem feltétlen azért, mert te loptál, csak hogy ellenőrizzen. Számomra ez a túlérzékenység nagyon furcsa, mert semmi felháborító nincs abban, hogy valaki végzi a dolgát. Én is végzem az enyémet, te is a tiedet.

Mylady 2009.05.12. 09:35:47

@Frucsasz: Lesz még olyan idő, amikor nem 29-nél fogod meghúzni a fiatalság határát....
sokan nem tudják elképzelni, hogy 30 fölött is van élet
de mindegy

Mylady 2009.05.12. 09:41:31

@Frucsasz: könyörgök, ne keverjük a hatóságot a biztonsági őrrel
nem, az adóHATÓSÁG (nem kiabálok, hanem kiemelek) egészen más dolog

lótumfaktum 2009.05.12. 09:42:23

40 a legszebb férfi kor,mondják.
50 ha egészség van a habzsolás ideje.
60 ............

Mylady 2009.05.12. 09:43:31

@Frucsasz: nemcsak a biztonsági őrnek vannak jogai - szerencsére

zoku 2009.05.12. 12:02:46

Először is muhahaha...! Másodszorra pedig, a posztban szereplő őr odáig jogszerűen járt el, hogy félre hívott és kérte a táska kipakolását, esetleg zsebek kiürítését. Ha már felmerül a gyanú a lopásra, ezt meg kell csinálni, mert ha tolvajt fog kap valami pénzt utána, és egyébként is törvény írja elő.. A póló felhúzatás pedig már túlzás. Ez egy tahó volt és látni akarta a ciciket :D
A rendőrhívással fenyegető nagypofájú kommentelőknek meg annyit, hogy ez nem így működik, és ezzel csak mégnagyobb gyanúba keverheted magad.. lol.. Ha van negyed órád kivárni amíg kiérkezik két zöldfülű, hogy felvegyék az adataidat, majd kifelé menet kidobják a kukába akkor gratulálok neked. :D Nekem egyszer monda ezt egy hülyegyerek, és arányos mérvű testi kényszerítő erő alkalmazásával hátravittem és kipakoltattam vele mindent s közöltem ha találunk valamit jöhet a rendőr, ha nem akkor mehetsz szépen haza..

zoku 2009.05.12. 12:05:16

Természetesen előre is kihívhatja a rendőrt, akivel közli, hogy az őr jogszerűen járt el ami nekem nem tetszett ezért gondoltam szólok maguknak hátha megvédenek. :D Erre ők: rendben fiam 5000-ft lesz amiért feleslegesen kijöttünk. Byebye

Mylady 2009.05.12. 12:53:25

@zoku: te se nagyon tanultál jogot, látom

Frucsasz 2009.05.12. 15:43:33

@Mylady: Egy barátom mondogatja, hogy az ő korában már, 31 és a halál közt minden nap ajándék :D Jójó, tudom, hogy nem. Vagyis de, de nem úgy :) Ez már egészen más téma kezd lenni. Én nem tartom a 30 fölöttieket idősnek, még csak középkorúnak sem. De a fiatal jelzőt sem tudnám már rájuk használni, ahogy mondjuk egy 25 évesre se mondom hogy tini. Tudom, ezért annyi sünt fogok kapni, hogy ihajj, de ez van.

Frucsasz 2009.05.12. 15:56:10

@Mylady: értem. A hatóság, az hatóság. A felhozott példa természetesen csak azért kellett, mert kb ugyanekkora túlreagálásnak tartom a biztonsági őrökkel szembeni oktalan felháborodást is. De ha tetszik, ha nem, a biztonsági őr meg ember. A munkáját végzi. Ebbe beletartozik, hogy ellenőriz, akkor is, ha nem loptál; és akkor is joga van kérni, hogy mutasd a táskád. Ha te ezt a jogot veszed semmibe, (mert az egész jogszabály tele van kiskapukkal), akkor nem tudom, miről is beszélünk. A saját jogaival mindenki olyan nagyon tisztában van, mindenki máséra meg tojik... Aki ilyesmin cirkuszol, az nem tiszteli a másik munkáját, tehát a másikat mint embert. Amihez viszont erkölcsi értelemben véve nincs "joga". Én továbbra is úgy látom, hogy sokan túlreagálják.
A fenti poszt biztonsági őrét nem sorolom ide, az már egyértelműen túlzás. Az én lelki szemeim előtt továbbra is a rendes fajta lebeg, mert olyan is van...
És akár tanult Zoku jogot, akár nem (a legtöbb ember nem), akkor is igaza van egy valamiben: minél jobban tiltakozol, sokszor annál gyanúsabb vagy. Az E/2 itt természetesen általános alany.
Én, ha azt látom vásárlás közben, hogy valaki patáliát csap emiatt, bizony azt gondolom, hogy lám csak, tényleg vaj van a füle mögött, azért viselkedik így. És szerintem vagyunk még egy páran így. Ha meg higadtan megmutatja a táskáját, az őr meg továbbmegy, hát az is egyértelmű jel, hogy minden rendben volt, rutinellenőrzés.

Mylady 2009.05.12. 16:59:37

@Frucsasz: a bérgyilkosnak meg az a munkája (azért kapja a pénzt), hogy lelőjön embereket. És hát ő is ember. Most akkor te patáliát csapnál adott esetben, vagy mosolyogva beállnál a célkeresztbe?
"Aki ilyesmin cirkuszol, az nem tiszteli a másik munkáját, tehát a másikat mint embert. Amihez viszont erkölcsi értelemben véve nincs "joga""

A biztonsági őrrel szemben szerintem nem oktalan a felháborodás. Ha én nem loptam, a kapu nem csipogott, a kamerán keresztül nem látták (mert nem láthatták) hogy loptam, akkor milyen alapon gynausít meg azzal, hogy loptam?
Azzal, hogy belenéz a táskámba, azt állítja, loptam. Mert ha nem gondolja, hogy loptam, akkor miért akar belenézni?
Ártatlanság vélelme.
Érted?

Egyébként meg én nem szoktam patáliát csapni. Egyszerűen azt mondom, hogy ha gyanusít, akkor hívjunk rendőrt. Ééééérdekes módon, egyik sem gyanusít, csak a táskámba akar belenézegetni. Milyen alapon???

Ha egy vadidegen odamegy hozzád az utcán, és kéri, hogy nyisd ki a táskád, neki is kinyitod?

De mindegy, részemről lezártam. A vita parttalan. Az ilyenekkel szoktak aztán megtörténni a fenti dolgok, utána meg csodálkoznak, hogy mi történt velük és jééééé, senki sem mondta, hogy ne vetkőzzek le egy biztonsági őrnek....

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.05.12. 17:09:04

ööö... legalább elnézést kértek?
ugyanis, ha kiderül, hogy nincs igazuk, illetve nem tudják a feltételezéseiket bebizonyítani, KÖTELESEK bocsánatot kérni egy ilyen (aggályosan jogszerű) tortúra után.

Mindegy, itt már láttam is a hsz.-ekben, hogy "az a dolga". Nem, nem a vásárlók vegzálása a dolga. Pólót felhúzatni pedig egyenesen nonszensz. Szerintem.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.05.12. 17:33:46

"rekafoto", külföldön is így osztod az észt? értékelik a nagy arcodat? vagy csak hozzád hasonlókkal veszed körül magad...

bolhabetu 2009.05.12. 19:26:29

"De ha tetszik, ha nem, a biztonsági őr meg ember. A munkáját végzi."

Munka. LMAO!

"Én, ha azt látom vásárlás közben, hogy valaki patáliát csap emiatt, bizony azt gondolom, hogy lám csak, tényleg vaj van a füle mögött, azért viselkedik így."

Holnaptól kötelező testűri motozás minden DM vásárlónak. Aki becsületes, annak nincs mit takargatnia.

bolhabetu 2009.05.12. 19:30:37

"Először is muhahaha...! Másodszorra pedig, a posztban szereplő őr odáig jogszerűen járt el, hogy félre hívott és kérte a táska kipakolását, esetleg zsebek kiürítését."

Hívni és kérni mindenkinek jogában áll bármit. Szólásszabadság van.
A válasz nem.
Meg tudod mondani azt a törvényi cikkelyt, amely a biztonsági őrt felhatalmazza erre?

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2009.05.12. 19:53:33

Megtalálja a zsák a foltját...

1. Milyen érdekes, hogy a biztonsági őrök csak nőket kérnek pólófelhúzásra, vetkőzésre stb. Sosem hallok arról, hogy 120 kilós kopasz utcai harcostól követelnénke ilyet.

2. A férj "épp nem volt" a szobában, amikor történt a pólófelhúzás, és készségesen megtette? Némáő, milyen véletlen... :) Apám, ismerkedni sokféleképp lehet.

3. Melltartó volt rajta?

4. 2 ezer Ft-os spirál, válságban? Na szép.

zoku 2009.05.13. 08:33:34

@bolhabetu: Mit mutassak meg? :D Keresd ki a gogléban a vagyonvédelmi tételsort, nem fogok neked kutatómunkát végezni. Egyébként nem kell gyanú ahhoz, hogy valakit ellenőrizzenek. Akár szúrópróbaszerűen is félre lehet hívni bárkit. Nem kell ezen felháborodni. Ha nem tetszik a rendszer, nem kell őrzött helyen vásárolni.

"a kapu nem csipogott, a kamerán keresztül nem látták (mert nem láthatták) hogy loptam, akkor milyen alapon gynausít meg azzal, hogy loptam?" -- munkaköri leírás.

Mylady 2009.05.13. 09:20:48

@zoku: az ő munkaköri leírása rám nem vonatkozik
ha az enyémben az van, hogy utalj át nekem 1 millió ft-ot, átutalod?

ceenee 2009.05.13. 10:49:21

@EnZsolt: ezzel csak annyi a gond, hogy mondjuk engem kiszednek és leellenőriznek, 5 percig tolvajnak hisznek és elmehetek. CSAK az igazi tolvajok, mondjuk ha egy kicsit nagyobb testalkattal vagy éppen többedmagukkal megy/mennek be lopni, azokat véletlenül egyik bizti őr se látja meg.

Selkt-Sa 2009.05.13. 12:00:23

aki azt mondja, hogy nyugodtan nyisd ki, pakold ki a táskádat egy biztonsági őrnek, vagy bármilyen egyenruhásnak, és engedd, hogy még turkáljon is benne, annak ajánlom a figyelmébe a spektrumon látható "csalók" c. sorozatot, amely bemutatja, hogy milyen naívan odaadja az átlagember a táskáját egy bármilyen egyenruhásnak, csak az egyenruha tiszteletéből fakadóan, anélkül, hogy megnézné az azonosítóját, vagy tudatában lenne annak, hogy egy ál egyenruhás csalót lát, aki a szeme láttára rabolja ki, vagy tesz bele lopott holmit, és a vásárlót használja csempészszamárként.

muerte80 2009.05.13. 13:13:35

A bizt ornek ellenkezo nemut nincs joga levetkoztetni, azt csak azonos nemu or teheti meg epp az esetleges perektol tartva van igy elmeletileg. Amennyiben az illeto nem hajlando levetkozni, az or rendort hivhat aki jogosult a ruhazat atvizsgalasra.
A taskak es zsebek tartalmat is csak felreeso helyen vizsgalhatjak meg az illeto emberi jogai miatt, megalazni nem lehet. A jog kb ezt irja le emlekeim szerint

Frucsasz 2009.05.13. 17:01:27

@Mylady: szerintem az alappal van a baj. Én úgy látom, hogy nem gyanúsít lopással, csak ellenőriz. Te úgy látod, hogy aki ellenőriz, az már lopással vádol. Szerintem nem ennyire erős az a határ. És a bérgyilkos azért még nem legális szakma :)
Van valami, amit még nem értek: itt mindenki jön azzal, hogy a biztonsági őrnek nincs joga vetkőztetni. Nos, itt nem is vetkőztetett. Kérte, hogy a hölgy húzza fel a pólóját. A hölgy felhúzta. Na ez egyéni döntése volt. Az más kérdés, hogy mindenkinek meg kéne tanulnia, mit lehet és mit nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.05.14. 02:23:13

@johndoe83:
mindenfele ujjlenyomatokat adtam allampolgari ugyben
@Mylady:
Imre, haggyad
ehyszeruen nem ertik, hogy egy bolt alkalmazottja nem jogodult arra, hogy megnezze a taskamat, levetkoztessen stb.
de lehet ertik, de igy jo nekik
na so
persze en nem ismrem a torvenyt ha megengedi akkor megengedi
valahol le kell lenni irva szerintem egy tolvajt egy tok civil is feltartoztathat az utcan
csak ha megse tolvaj akkor????\
szoval en szarok a biztonsagi orokre, itt is vannak, hat en sose mennek hatra vele, de ha gyanu alapjan megker, hogy varjam meg a rendort akkor megteszem ha nem sietek nagyon

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.05.14. 02:26:16

@Frucsasz:
ne ellenorizzen!!!!!!!!!!!
ha latta hogy lopok hivjon rendort
rajta
eljutotok oda hogy Kovacs Bela ugy dont felhuzatja a pokodat, belenez a taskadba, mert ellenoriz
engem oszt senki ne ellemorizzen
a sheriff megteheti neki a torveny biztsitja
es meg akkor is elhetek panasszal

zoku 2009.05.14. 10:50:28

Ez itt nem amerika b+.. "ehyszeruen nem ertik, hogy egy bolt alkalmazottja nem jogodult arra, hogy megnezze a taskamat, levetkoztessen stb." ..hehe.. nos az őr nem a bolt alkalmazottja, és egyébként megvan hozzá a hatásköre hogy megnézze a táskádat. Tudom, hiszen én is jártam arra a képzésre. 2005. évi CXXXIII. törvényt el lehet olvasni és értelmezni. Aki nem ismeri az előbb olvassa el utána magyarázzon hogy mihez nincs joga stb..@Mylady: te beteg vagy.
A posztoló történetéhez visszatérve, a póló felhúzás tulajdonképp megengedett, hogy lássa nem-e bedugtál valamit a nadrág derekába, ugyanígy a nadrág szárába. Arról már nincs szó, hogy vegye le a pólóját, azt nem lehet kérni. Hogyha viszont rendőrt hívsz, az őr elmeséli neki, hogy lopás gyanúja merült fel. Ekkor viszont sor kerül a motozásra is. Hívjatok nyugodtan rendőrt ha szeretitek hogy tapiznak. Hajrááááááá

bolhabetu 2009.05.14. 19:58:09

@zoku:

Mutasd meg hol jogosít fel a törvény erre:

"Nekem egyszer monda ezt egy hülyegyerek, és arányos mérvű testi kényszerítő erő alkalmazásával hátravittem és kipakoltattam vele mindent s közöltem ha találunk valamit jöhet a rendőr, ha nem akkor mehetsz szépen haza.."

Szerintem sehol. A csomagot jogosult vagy átnézni. Ott ahol a "hülyegyerek" van.

"3) A személy- és vagyonőr arányos mérvű kényszerítő testi erő alkalmazásával
a) a védett személy biztonságát fenyegető támadást elháríthatja;
b) a védett létesítménybe, területre való jogosulatlan belépést megakadályozhatja, a
jogosulatlanul bent tartózkodót onnan eltávolíthatja;
c) a rendezvényt zavaró vagy annak biztonságát veszélyeztető személyt a
rendezvényről eltávolíthatja;
d) a pénz- és értékszállítást jogtalanul akadályozó személyt eltávolíthatja, illetve a
szállítmány biztonságát fenyegető támadást elháríthatja"

Ennyit az arányos titokszobába kényszerítés jogosságáról.

"(1) A vagyonőrzési feladatot ellátó személy a csomag tartalmának, jármű és
szállítmány bemutatására a szerződésből fakadó kötelezettségei érvényesítése céljából,
a tervezett intézkedése okának és céljának közlése mellett akkor hívhat fel, ha
a) megalapozottan feltehető, hogy az érintett bűncselekményből vagy
szabálysértésből származó olyan dolgot tart magánál, amelynek őrzése a vagyonőrnek
szerződésből fakadó kötelezettsége"

Tehát csak azért mert nem tetszik a pofája senkit sem állíthatsz meg, ha pedig megállítod, akkor indokolás nélkül nem kérheted meg semmire.

"A közönség számára nyilvános magánterület védelme esetén a vagyonőrzési
feladatot ellátó személy – jól látható helyen, jól olvashatóan, a területen megjelenni
kívánó harmadik személyek tájékozódását elősegítő módon – köteles figyelemfelhívó
jelzést, ismertetést elhelyezni
a) a 26. § (1) bekezdésben meghatározott intézkedésekről, azok lehetőségéről"

Szóval ennyi. Éljenek a boltokban tisztes vevőket terrorizáló kopasz kápók!

bolhabetu 2009.05.14. 20:02:59

@zoku:
"A posztoló történetéhez visszatérve, a póló felhúzás tulajdonképp megengedett"

Erre viszont pontos forrást kérek.
Már a törvény megnevezésével is hatalmas öngólt lőttél, értem is hogy nem akartál részletekbe menni, hátha kiderül, hogy mégsem olyan szép a kép, mint azt Security Móricka elképzeli.

Mylady 2009.05.14. 22:08:45

@bolhabetu: sajnos teljesen felesleges minden szó...
én már leírtam ezerszer mindent, és csak annyi az eredménye, hogy elkopott a billentyűzetem és megtudtam, hogy hülye vagyok, beteg vagyok, öreg vagyok

a lényeg: szegény, jóravaló, pártatlan és mérhetetlenül tisztességes biztonsági őr bácsinak mindig igaza van - és bármit kér, mosolyogva teljesíteni kell és örülni kell, hogy (alapos gyanu nélkül) turkál a táskánkban (mert csak) - végülis legyünk hálásak, hogy testüregi motozást nem végeznek rajtunk...

aztán csodálkozunk, hogy itt tart az ország

torma99 2009.05.15. 14:01:55

dm-ben a biztonsági őrt mindig azzal szerelem le, hogy bemegyek és megkérdezem, hogy hol van az amit venni szeretnék. Eljön velem megmutatja, leveszem, megyek a kasszához és nem motoz meg meg ilyesmi. Auchanban volt divat egy időben h minden héten át akarták nézni a hátizsákomat. Mire én egy sokadik alkalommal: van alapos gyanúja? őr: nincs. én: akkor nem mutatom meg. őr: nem érdekel kinyitni. ez volt az a pillanat amikor készségesen megmutattam neki mindent...

juhaszcs 2009.05.15. 21:32:40

@zoku: Na ha egyszer hozzámérne egy hozzád hasonló értelmi fogyatékos biztonsági ork ott a helyszinen végezném ki.Azért mert elvégeztetek egy 10 ezer forintos tanfolyamot és kaptatok egy vagyonőri igazolványt még nem vagytok jogosultak senkihez hozzáérni vetkőztetni stb.Szóval vigyázz mert ha véletlenül öszehoz minket a sors kitaposom a beledet és kiszarod a sünt a beleidből te áfonyavagány security!Aki biztonsági őrködik az sikeres ember nem lehet.

bolhabetu 2009.05.15. 22:22:45

Itt elolvasható a zoku szívének oly kedves törvény teljes, aktuális szövege.
Akit érdekel olvassa végig, a szöveg- ahogy az egy törvénynél szinte elvárható- helyenként homályos, ellentmondásos. Mindenestre zoku sosem olvasta el, ha mégis, sosem próbálta értelmezni. Maximum a saját szája íze szerint.

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500133.TV

zoku 2009.05.16. 23:16:23

@juhaszcs: A képzés ingyenes volt, és szívesen találkoznék veled, remélem rávesz a kényszer és jössz bankot rabolni :DD
Már előre fényezem a stukit és bekenem zsírral hátha megcsúszik az ujjam a ravaszon. A 133. törvény nem ír le mindent, kell még 1kis büntetőjog +polg jog. okostojások.... muha ha ha whájt szenszéjsön YEaAaaa.. szopjatok lófaszt így hétvégére.

bolhabetu 2009.05.18. 23:31:39

@zoku:
És még csodálkozunk a biztonsági őrös vicceken. :)
Tökmindegy mert a "hülyegyerek" titokszobába kényszerítése sem a polgár sem a büntetőjog szerint nem áll meg, tökfej!

zeugma 2009.05.21. 03:31:38

Nálam a táskamutogatási hajlandóság nagyrészt azon múlik, hogy az őr tahó-e vagy udvarias. Ha normális hangon, kultúrmódban megkér, hogy mutassam meg a táskámat, hát miért ne. Ha becsipog a kapu, akkor meg pláne.
De ha tahó, és célozgat, meg látványosan tolvajnak néz, direkt megaláz (vannak ilyenek mifelénk, akik ezzel űzik az unalmukat), akkor bizony közlöm vele, hogy nem megyek vele sehová, viszont itt helyben szívesen megvárom a rendőrt, amennyiben szeretne hívni egyet, és annak majd jól megmutatom a táskámat, még a zsebeimet is kipakolom.

Egyszer egy ork arra hivatkozott, hogy nincs nála telefon, de nem megy el az irodába rendőrért telefonálni, mert addig én megszabadulnék "attól, ami nálam van", ezért igenis adjam oda neki a táskámat, hogy kipakolhassa (még csak nem is én pakoljam ki, hanem majd ő). Akkor kedvesen felajánlottam, hogy nálam van mobil, beütöm a 107-et, aztán odaadom neki, hogy beszéljen a rendőrökkel. Valamiért így már nem akarta.

Magyarisztánban sok a hülye szabály. Ilyen az is, hogy a vagyonőrnek napi X ember táskáját át kell néznie akkor is, ha nem gyanúsak, mert ez van a szerződésben. Én általában abból indulok ki, hogy a hülye szabályok között próbáljunk meg normálisan élni, és igyekszem megérteni azokat, akik "csak a munkájukat végzik". Ha azonban valaki a saját hülyeségeivel szándékosan tovább nehezíti az életemet, vagy másét, akkor általában rögtön elszáll a kedvességem.

Érdekes módon udvariassággal és higgadtsággal hamarabb lehet szabadulni a nemkívánatos helyzetekből, mint hőzöngéssel meg hisztivel.

Ennek ellenére abszurd, hogy manapság az ember már vásárolni is csak akkor menjen, ha tisztában van a Btk, a polgárjog és minden más vonatkozó szabályozás részleteivel, vegyészi végzettséggel rendelkezik a termékek összetételének vizsgálatára, egy külön tanfolyamon elsajátította a nem-tolvajnak-látszó-nem-gyanút-keltő speciális mozgást a polcok között, fejből tudja az áruház alaprajzát illetve belső szabályzatát, és nem visz magával semmilyen táskát, csak a személyijét meg a pénzét egy csupasz zacskóban.
süti beállítások módosítása