Tékozló Homár

A Gyilkos Aknafedél vs hanyag élményfürdő minimix

2009.07.28. 12:29 | szily | 293 komment

A szegény, aknába zuhant kisfiú tragédiája természetesen meg- és beindította a Homár levélíróit is, hétfői lábrepesztős posztunk után jó pár levél csattant a  postaládánkban. Itt van kettő. Az elsőből az derül ki, hogy milyen kicsinyesen járt el az Aquaworld azzal a vendéggel, aki alig vette meg a jegyét, máris felhasadt a feje. (A hétfői poszt kommentjei között egyébként jó sokan írták meg, hogy a hanyag illesztések, vagy kisodródás miatt kisebb-nagyobb sebeket szereztek az Aquaworldben. A kommentelők nem kis része ezt azzal intézte el, fölényesen, hogy egy élményfürdőben ilyen benne van a pakliban, aki gyenge és béna, az ne csúszdázzon. Na, ezeknek a kommentelőknek kívánjuk, hogy életük végéig csúszkáljanak sünök hátán, természetesen tüskeiránnyal szemben, védőfelszerelés nélkül. A Homár a gondtalan konzumálás pártján van, és alapelve, hogy a szolgáltató helyek minden szempontból és szélsőségesen a vendégért vannak, aki egyszerűen nem lehet olyan hülye, hogy fogyasztás közben baja essen.) A második levélben egy magát bennfentesnek mondó olvasó azt boncolgatja, kinek a felelőssége lehetett a szörnyű baleset. A Homár természetesen nem azonosul vele semmilyen szempontból, de mindenképpen érdekesek a felvetései.

Szóval itt az első levél:


A közelmúlt eseményei vettek rá, hogy billentyűzetet ragadjak, s leírjam az én fájó történetemet is az Aquaworld-el kapcsolatban. Előrevetítem, hogy az eredmény egy 3-4 cm-es vágott seb a bal halántékom mögött, melyet össze kellett varni.

Párommal elhatároztuk, hogy az egyik hétvégén megtekintjük a fenti intézményt egy jó kis kikapcsolódás céljából. Először körbejártuk a fürdőt, felderítettük, hol milyen élményekben részesülhet a vendég. Kellemes volt a hullámfürdő, a pezsgőfürdők, s még a hegyi patak is.

Ezután elmentünk kipróbálni a csúszdákat. Először kipróbáltuk a hagymacsúszdát, ahol segédeszköz nélkül kell lecsúszni. Bíztam benne, hogy nem olyan lesz, mint régebben a strandokon, ahol az illesztések szinte tépték az ember bőrét. Igen nagyon csalódtam, mert ugyanolyan rossz illesztésekkel rendelkezik a hagymacsúszda is. Többet nem is csúszott rajta egyikőnk sem.

Átsétáltunk a többi csúszdához, ott is felmértük a lehetőségeket, táblákat elolvastuk, s úgy döntöttünk, hogy eleinte a könnyű (3 fokozat létezik) csúszdákat próbáljuk ki. Minden előírást betartottunk, a csúszdákon az arra rendszeresített eszközök felhasználásával csúsztunk le.

A harmadik csúszásunk a "Szivárvány" nevű csúszdán történt. Ezen autógumiszerű eszközön ülve lehet lecsúszni. Sok helyen a csúszda csöve teljesen sötét, nem lát az ember semmit. A probléma az, hogy a csúszda végén is az, s nem lehet felkészülni a megérkezésre. Szóval e csúszda végén emlékezetem szerint van egy nagy forduló (teljesen sötétben), s utána egyből a megérkezés. Az utolsó fordulóban eléggé az oldalfalra került a gumi, s úgy oldalról érkeztem a vízbe, pontosabban a víz alá. Ekkor egy hatalmas ütést éreztem a fejemen. Hirtelen nem is tudatosult bennem. Felkeltem, s látom hogy véres a kezem. Nézem, hogy mi lehet az, s ekkor szól a párom, hogy ömlik a vér a fejemből. Éppen ekkor egyetlen úszómester sem volt ott, hogy megmondja, pontosan merre van a legrövidebb út az elsősegélyhez.  Az elsősegély helyen az ellátó személyzet adott papírtörlőket, vagy gézlapokat (pontosan nem emlékszem, s elég sokminden kiesett ott), hogy töröljem le magamról a vért. Aztán megnézte a sebem, felvette a jegyzőkönyvet (mellékeltem), bekötötte a fejem, s átirányított az ügyeletes kórházba, hogy varrassam össze a sebet. Alig emlékszem valamire abból, amikor írta a jegyzőkönyvet. Pl. nem emlékeztem a saját telefonszámomra, csak a pároméra, s mielőtt kijöttem a helyiségből akkorra jutott eszembe a saját számom, s a másik szám fölé irattam.

Összesen kb. 1 órát töltöttünk a fürdőben. Kifelé menet a pénztárost megkérdeztem, hogy legalább az én egész napos belépőm árát visszatérítik-e, vagy legalább rövidebb időtartamosra átírják-e, hiszen minden előírást betartottam, mégis megsérültem. Nemleges választ kaptam.

Az Uzsoki kórházban összevarták a sebem, s rá jópár napra kivették a varratokat.

A fürdő hozzáállását az esethez több ok miatt sem értem:
1. Nem tartom elfogadhatónak, hogy egy csúszda (ráadásul könnyű fokozatúnak jelzett) végén a vízbeérkezéskor VÁGOTT fejsebet lehessen szerezni. Ezt én hibás tervezésnek/kivitelezésnek tartom.
2. Minden előírást betartottam mégis ilyen balesetet szenvedtem. A "saját felelősségre" kijelentésnek is vannak azért határai.
3. Nem érte volna meg a fürdőnek visszaadni a jegyem árát, s ezáltal esélyt adnia, hogy ismét ellátogassak oda?! (Mert ez esetben biztosan megtettem volna, de így soha többet) Ismerősök kérdezik, mi történt, én elmondom, s elmegy a kedvük, hogy oda menjenek.

Azon még gondolkodom, hogy ezen eseményt érdemes lenne-e valahová bejelenteni, hiszen a hely megvan, papírok megvannak. Bár a fürdő a baleseti jegyzőkönyvet nem adta ide, csak ismételt kérésre. Az volt a válasz, hogy azt ők nem szokták odaadni. Hmmm, furcsa.

A jegyzőkönyvet, s az ambuláns lapot mellékeltem.

Üdv, György

 

Itt pedig a második levél, a felelősségről.

A balesetre visszatérve:

a balesetet tervezési hiba okozta.

Ennek felelősét lehet aztán keresni, de jogi szempontból a felelős műszaki vezető, a generáltervező, a szakági tervező és szerintem a szakhatóság szerepét hasonló esetekben ellátó szakcég a felelős. A tervezés során elsődleges szempont, hogy az épület semmilyen várható meghibásodás során nem veszélyeztetheti a használóit.

Azaz az aknafedelet úgy kellett volna tervezni, hogy

- az csak speciális csavarkulccsal lehessen felnyítni (még szántszándékkal se tudja felnyitni fürdőző),

- ha meglazul, ne tudjon a helyéről elmozdulni,

- ha elmozdul, alatta egy további rácsnak kellene lennie, hogy ne tudjon senki beleesni,

- az aknafedélen a vízforgató szivattyú áramkörét megszakító nyitásérzékelőnek kellene lennie.

Olyat még soha nem láttam terven, hogy ügyféltérből egy fedél elmozdulása miatt bárki a gép belsejében találná magát.

Egyszerű hasonlat: a liftek esetében is ha elszakad a kötél, akkor még van automatikusan fékező zuhanásgátlója. Így egy lift sohasem tud lezuhanni. Másik hasonlat: ha a lift végálláskapcsolója elromlik, akkor sem tudja agyonnyomni a liftfülke tetején tartozkodókat (csak a filmekben [Mission Impossible]), mert még 1.7m tér van felette.

(...)

Sajnálnám, hogyha a gép biztonságos működésére talán ki sem képzett kezelőszemélyzetet, karbantartót vagy úszómestert vonnák csak felelősségre, hiszen ők talán nem is sejthették, milyen veszélyes a rosszul tervezett gép.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moli 2009.07.28. 15:15:01

@szily: """A Homár a gondtalan konzumálás pártján van, és alapelve, hogy a szolgáltató helyek minden szempontból és szélsőségesen a vendégért vannak, aki egyszerűen nem lehet olyan hülye, hogy fogyasztás közben baja essen.)"""

na, mivan, itt van amerika?!?!?!??!?!?!?!?!

darwint mar elfelejtettuk?! azert mindennek van hatara.

Netuddki. 2009.07.28. 15:16:42

@moli: "darwint mar elfelejtettuk?! azert mindennek van hatara."

Ja, igazad van! Nem köll ilyen helyekre menni!

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 15:17:36

@Blogger Géza: Na ja! Hmm van 4 gyerekem, de csak ketten vagyunk asszonykámmal. Kettőre tudunk figyelni a másik kettő majd csak felnő és túléli a gyerekkorát. :)) Vicces.

Az iskolában lassan a tanárokra kéne vigyázni mert a gyerekek komoly veszélyforrásokká váltak. Mióta ez a fene nagy szabadságban élünk.

Be kell látni, hogy betört a nyugat, a másik szomszédunk viszont balkán.
Nyugaton ilyen esetben lemond a fél vezetés, de alap esetben a hatóság nem is engedélyezi a használatát.
Keleten meg egyszerűen jól elteszik láb alól a mocskos gondatlan vezetőt, de legalábbis jól megleckéztetik. Itt egyik se működik.

darthvad 2009.07.28. 15:18:43

@edz nörsz sincs:
Ugye, hogy az szarul van megcsinálva? Mondjuk én aznap nem láttam mást, aki úgy járt volna, mint én, de többnyire gyerekek voltak, mert hétköznap volt.
Legalább lenne ott egy normális szivacs.

Másodszorra már nem szívnám meg, egyszerűen elengedném a kapaszkodót az úszógumin, akkor nem siklik meg az ember a víz tetején.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 15:23:31

@kovi1970: A munkanélküli seggélyemből nem is tellne rá... :)

Nem igazán értem az AKNAWÖRD-öt védőket:
Képzeld el hogy elmész egy nyári hétvégén a gyerekeiddel strandolni, és az egyik kölköd már soha nem jön veled haza. Szerintetek ez így rendben van?
Megérdemelnétek valami hasonlót, csak tanításképpen a Sorstól...

Leszarom hogy ki tehet róla, meg hogy miért nem fogta a kezét. Ha egy karbantaró esik bele, akkor is kiakasztó. Egy kibaszott húsdarálónak semmi keresnivalója olyan helyen ahol gyanútlan fürdőzőket tud beszippantani. Az eset leírásánál szerepel az is hogy a fedő a nyomástól felugrott, kiakadt a helyéről, és ezután szippantotta be a rajta álló szerencsétlen kissrácot. Mit kell ezen még magyarázni?!

Te is állhattál volna ott!

bigyibogyo 2009.07.28. 15:29:34

Szóval e csúszda végén emlékezetem szerint van egy nagy forduló (teljesen sötétben), s utána egyből a megérkezés.

ez kifejezetten jol hangzik :)

ha tervezesi hiba lenne akkor nem kellene gyakran elofodrulnia a verzo fejnek? hameg egyedi eset, biztosan a park a hibas?


masodik level viszont jo volt! valoban eleg hagyagnak (felelotlennek, stb) tunik a megoldas,h rogton beesett a gepbe. es szomor,h bunbak kereses volt nem igazi felelosegre vonas

mingyá beszólok! 2009.07.28. 15:29:53

mi van kibasztam a biztosítékot?! :(

labdakucu 2009.07.28. 15:40:40

Én egy ideje már nem Magyarországon élek. Nemcsak azért, mert jobban keresek külföldön, hanem mert egyszerűen nem vagyok képes tolerálni azt a beszűkült, ostoba világszemléletet, ami a magyarok nagy részére jellemző.

Az ember azért megy élményfürdőbe, mert szórakozni-kikapcsolódni akar. Aztán a szolgáltató hibájából meghal egy 9 éves gyermek úgy, hogy esélye sem volt a menekülésre. Erre igazából egy normális reakció van: a döbbenet. Az egy dolog, hogy találnak majd felelősöket, és nyilván jól megbüntetik majd őket (és talán az igazi felelősöket), de attól még a kisfiú halott marad, a szülei pedig egy életre megnyomorodnak lelkileg.

A reakció... egész tipikusan magyaros. "Miért nem vigyázott a szülő jobban?!" Ha a kissrác belefuladt volna a 220-ba, akkor megérteném ezt a fajta véleményt, de így rettentő szánalmas és undorító.

A sérülésveszélyes csúszdákkal kapcsolatos reakciók meg csak megerősítik a véleményemet, misezrint Magyarországon a legtöbb emberben nincs igény arra, hogy jobbá váljanak dolgok. Tudnak siránkozni, tudnak véres szájjal ítéletet mondani mások felett, de TENNI valamit... azt csak igazán kevesen. Inkább szépen hozzászoknak a szarhoz, és elhiszik, hogy a dolgok pont olyanok, amilyennek lenniük kell. Az egész társadalmat áthatja ez a morális válság, és én belefáradtam, hogy harcoljak ellene.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 15:46:07

@rettegettegérfog: Természetesen nincs rendben, de az se, hogy ennek hatására mindenki előveszi vélt vagy valós sérelmeit. Hol vonható párhuzam egy gyerek halála és egy vágott seb között???
A kettőnek nem sok köze van egymáshoz. Ezt a szörnyű esetet meglovagolni az igazán undorító.

Amúgy a leírás kicsit bűzlik és részben nem értem. Pl. páromat ha vascsővel verik se jut eszébe a saját telefonszáma. Egyszerűen mert nem szokta magát hívogatni. :)

A felháborodásom abból fakad, hogy az AW a patás ördög és most mindenki próbálja beállítani egy vágóhídnak az egész helyet.
Másrészt én a 9 éves gyerekemet nem engedném bele abba a medencébe, de ezzel szerintem nem vagyunk egyedül. Láttam ott milyeneket estek emberek és azt nem szívesen szereném ha az én gyerekem is ilyet élne át és esetleg ettől megrémülve bármi komolyabb baja esne. És ez még csak a normál használat.

nácivadász tűsarkúban 2009.07.28. 15:46:30

ne keverjük az akna sztorit azzal, ha valakinek feltöri a seggét a csúszda, meg fél a sötét kanyarban. egy lapon sem említhető problémák.

babhun 2009.07.28. 15:47:51

Részvétem a meghalt kisfiú családjának!

Csak pár kérdés. Ezeknek a fürdőknek számot kell adni arról, hogy hány törött/repedt/bicsaklott boka, csukló, téd, sípcsoont, medencecsont, farcsont, vágott seb, nyílt törés, betört fej, zúzódás, és egyéb trauma keletkezik, mondjuk medencénként és ezer látogatónként? És kérdezte erről őket valaki? Pl. valamilyen hatóság. (Esetleg az Index, Origo, NOL, MNO, Rádió, TV vagy ők a kérdezés helyett inkább a vendégek halálából és sebesülési törtlneteiből élnek?) És mit tesznek a fürdők, hogy ez a szám kevesebb legyen? (Nem vesznek fel jegyzőkönyvet?) És nyilvánosak ezek a számok? És mi lenne a normális és elfogadható érték? Ha egy hétvégén öten törik el valamilyüket egy "látványelemnél", akkor azt be kell zárni, és valami érdemit tenni kell, vagy csak nagyobb betükkel kell kiírni, hogy mindenki a saját felelősségére használja? Joga van tudni egy jövendőbeli látogatónak, hogy minden százezredik gyerek meghal, minden tízezredik vendég eltöri valamilyét, minden ezrdeik vendégnek kibicsaklik a bokája és minden századik vendég zúzódásokkal és horzsolásokkal megy haza? Szerintem igen.

bonobonohu · http://bono.hu 2009.07.28. 15:52:02

"""Sajnálnám, hogyha a gép biztonságos működésére talán ki sem képzett kezelőszemélyzetet, karbantartót vagy úszómestert vonnák csak felelősségre, hiszen ők talán nem is sejthették, milyen veszélyes a rosszul tervezett gép."""

www.aqua-world.hu/write/docs/sajtokozlemeny_2009.07.27.pdf

pedig ez történt.
bár szerintem a karbantartónak/kezelőnek tudnia kellett, hogy gáz van, és valszeg szólt is a vezetőségnek. akiknek viszont fontosabb volt a haszon, és inkább aztmondták "ne akadékoskoggyá' Józsikám, jó lesz az, nem lesz baj!".
kapitalizmus...

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.07.28. 15:53:35

Na már most ha veszek egy BKV jegyet, akkor azon rajta van, hogy az utazás ideje alatt biztosítva vagyok. Strand belépővel nem így van? Feltételezem csak van biztosításuk olyan esetre, amikor az üzem területén kár/baleset történik.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2009.07.28. 15:56:35

Egy másik helyen talán elsőként írtam le, szinte ugyan azt amit az első levében szerepel. Tehát, hogy itt 2-3-4 szeres biztosításnak alapkövetelménynek kellene, kellett volna lennie az aknafedélnél és minden jel szerint nem volt. Így egyértelmű, hogy a gond általános és más helyen is vannak ilyen veszélylehetőségek. A megoldás a hely bezárása és alapos átvizsgálása biztonságtechnikai szakértőkkel.A hibák kijavítása és utána is rendszeres ellenőrzés.

Itt a felelősségi szálak messze vezetnek. Akik egy ilyen létesítményt hagytak üzembe helyezni ilyen állapotban azok a fő vétkesek. Illetve akik nem gondoskodtak róla, hogy csak egy alaposabb biztonságtechnikai vizsgálat követelmény legyen.

Nekem van egy 2,5 éves kislányom és úgy tudok rá felelős szülőként vigyázni rá, hogy nem viszem ilyen helyre, ameddig nem történik hathatós intézkedés. Másnak szülőknek is ezt javaslom.

M11an 2009.07.28. 15:56:36

Az első eset ez mi? Gyurivagyok ne fürgyé le nem tudtad? Érdekes más miért nem veri agyon a fejét? Szerintem te szándékosan lebuktál a víz alá, és szétverted a fejed, hogy írhass a homárnak. :)

BGYCS 2009.07.28. 16:04:54

@EnZsolt:
Sósavat folyattak a csúszdán? Ne csodálkozz hogy utána nem érezted az illesztéseket. :)

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.07.28. 16:09:23

Halványan emlékszem még, hogy gyerekkoromban, egyes vidéki strandok milyen állapotban voltak. Volt medence, amiből estére elszivárgott a fele víz, beugró kövek sarkai letörve, csatorna fedél egy odahajított vaslemez, többiről ne is beszéljünk.
Ezekkel a modern strandokkal az a baj, hogy küllemükből és az ajánlott szolgáltatásból egyenesen következik a látogató számára, hogy szinte baj nem érheti. Ha nem teszik ki a Csúszik táblát, akkor a vizes kövön is átszalad.
Ha az én gyerekemmel történik ilyen, biztos az életemet tenném arra, hogy börtönbe kerüljön a felelős, de akár ugyanabba az aknába. De éppen ezért okítom a lurkót, hogy nem állunk semmilyen rácsra, meg ajtóra és közben folyamatosan rettegek, hogy az a mesterségesen gerjesztett biztonságérzet, amit közvetítenek felém, elaltatja majd egyszer a gyerekben vagy bennem az ösztönös elővigyázatosságot.
Mert szarul megtervezett eszközök addig lesznek, amíg lesz kialvatlan munkás, felületes tervező, megvesztegethető ellenőr. És azért is egy gyereknek kellett meghalnia, hogy strandok leeresztő nyílásai elé rácsot tegyenek... Mi lesz a következő, amiről kiderül, hogy halálos lehet???

espadazo - Játékbolt: · http://aruhaz.nettfilm.hu 2009.07.28. 16:14:16

Hogy mit is akartam ebből kihozni...? Fogalmam sincs. El vagyok szomorodva, hogy bele kell törődni mások hanyagságába.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 16:17:22

@BRandom: Ne haragudj, én már lezártam a témát, amikor megláttam mit írtál. Szóval.

Tisztázzuk. A 9 éves kisfiú nem ment bele abba a kúrva medencébe. A szélén, el nem kerített területen állva nézte a hullám medencét. Senki és semmi nem figyelmeztette arra hogy a fedő amin áll a váltakozó hullámzás miatt mozoghat. Ez egy felnőttnek sem jutna eszébe. Még egyszer mondom, senki nem engedte be a 9 éves kisgyereket, az apja tőle 1,5 méterre állt. Le lehet állni az AKNAWÖRD védelmezésével. Nem kéne Vis Major-nak beállítani az esetet, főleg mert ha VELETEK történik hasonló TI sem tudnátok még csak megmukkanni sem a döbbenettől. Sajnálom hogy ezt a témát ilyen jól el lehet adni az Index-en. Azt is sajnálom hogy ilyen jól meg is lehet élni a hasonló témák gusztustalan újraemésztéséből.

Agyő.

babhun 2009.07.28. 16:25:00

Itt parasztvakítás megy.

Hozza nyilvánosságra minden fürdő minden látványelemre és általában is, hogy mennyi trauma keletkezik egy idényben. Még jobb lenne, ha ezeket a számokat egy hatóság ellenőrizné és monitorozná. Mondják meg, hogy ezekből szerintük hány esetben állapították meg a használati szabályok be nem tartását, hány esetben állapították meg a látványelem hibás működését/tervezési hibáját és hány esetben mondták azt hogy ez "benne van a pakliban". Minden balesetnek van oka és kell legyen következménye. Utána meg zárják be az intézmények felét, kétharmadát.

Szerintem a hatóságok által ellenőrzött és megbízható ilyen nyilvántartás nincs, vagy fiktív adatokat tartalmaz, mert a fürdőknek ez nem áll érdekében. A hatóságok meg kussolnak, mert hiányos a szabályozás és le se szarták még azt se, ami jelenleg van. Például milyen szabvány alapján sorolják be az egyes elemeket kategóriákba? Esetleg a sérülési kockázat alapján? Vagy az objektív veszélyforrások alapján? Azt hogyan mérik? Vagy a hasára ütött valaki?

Mint a gombák, úgy szaporodtak el ezek a fürdők, ahol az emberek össze-vissza ütik, törik magukat és még a kockázatot sem tudják rendesen felmérni, mert nem adják meg nekik rá az esélyt sem.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 16:31:50

@rettegettegérfog: Te még mindig nem értesz!
Én azon vagyok felháborodva, hogy ezt a halált most felhasználva mindenki próbálja még jobban bemocskolni a létesítményt.
Az azért nekem erősen a medence részének tűnt a felvételek alapján. Szerintem mi mikor néztük a szörfösöket nem az aknán álltunk oda csak az megy aki a medencét használni kívánja én úgy érzem.

Amúgy szerintem két szinten van felelős.
Egyrészt a szakhatóság akinek a fürdők engedélyeztetése és az üzemeltetés vizsgálata lenne a feladata. Valamint a közvetlen ott dolgozók, még akkor is ha félti a munkahelyét és ennek ellenére ráhagyta a dolgokat. Tipikusan a jólessz az máskor se volt gond hozzáállás. Lehet bemocskolni a vezetését a cégnek (hiszen többet keresnek mint mi). Csak nem feltétlen tudhattak a hibáról főleg ha egy szakhatóság megadta az engedélyt a működésre és a személyzettől se jutott fel a probléma.

Nehezményezed, hogy nem írnak erre én írtam és azt mondod már lezártad a témát majd nem az én problémáimhoz kapcsolódóan válaszolsz.

Még egyszer mondom!
Ne mossunk össze egy fejsérülést egy halállal!

Nem védem az AW-t. de szerintem nem egyedül ők a sárosak és a patás ördögök! El kéne felejteni ezt a szemellemzős gondolkodást. Teljesen az az érzésem, hogy szerinted a kapitalista cég az egyedüli vétkes és a kis ember csak vétlen lehet.

Meg azt is nagyon nem szeretem ha nem a hozzászólásomra válaszolnak bár próbálnak úgy tenni esetleg kiforgatják a szavaimat.

DwightMcCarthy 2009.07.28. 16:32:23

a gyereket sajnálom, viszont valszeg nem szenvedett sokat mert egyből sokkot kaphatott.
az eljárás meg a szokásos

"E felelős munkatársak
észlelték az aknafedél hibáját, ennek ellenére engedélyezték a szörfmedence
elindítását, illetve ennek ellenére nem állították le annak működését, holott
hatáskörük ezt lehetővé tette. Ezen túl tájékoztatási kötelezettségüknek sem
tettek eleget: nem értesítették felettesüket az aknafedő meghibásodásáról,
aki ha tudott volna a problémáról, hatáskörében felelősen eljárhatott volna."

1-mért olyan kibaszott nehéz visszatenni egy aknafedelet,diploma kell hozzá?
2-valszeg szóltak hogy bocsi leszakadt megkéne csináálni,de ellettek küldve mondván "jólvanazúgy, nem lesz semmi baja"-tapasztalat, engem anno olyan busszal küldtek ki dolgozni amin talán1keréken volt fékhatás, mikor szóltam a gépészetisekkel az "illetékesnek" megkaptuk hogy jóazúgy, mikor meg nem akartam kimenni vele, akkor meg jött "ha nem tetszik ellehet menni máshova dolgozni"

úgy látszik ez a kurva ország nemváltozik soha

Shopping 2009.07.28. 16:39:56

egy baj van.

egy ilyen eset után nem lehet beperelni őket 5millió dollárra!

egyből odafigyelnének a kivitelezésnél/üzemeltetésnél...

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 16:40:17

@babhun: Én azt útálom, hogy mindenki csak addig hajlandó foglalkozni a munkájával míg éppen elegendő és semmi lelkiismeresség vagy extra igyekezet nincs benne.

Rengeteg helyen látom azt embereken, hogy szarnak a munkájukra csak teljen el a 8 óra. Ilyen emberekkel van tele a fürdő és a hatóság is. Aki meg kicsit megpiszkálná a dolgokat mert lelkiismeretes vagy csak érzi, hogy hiányosság van azt vagy lecseszik vagy addig csesztetik míg magától el nem megy.
Párom egy közüzemi cégnél megy és iszonyat milyen szinten szarnak a kollegái a munkájukra ő meg küzd, de nehéz szembe szélben.... Ha mindenki kicsit lelkiismeretesebb lenne ezek az esetek sokkal kevésbé történnének meg.
Nem a világ első szörfmedencéjét építették meg nem hiszem, hogy nincs ilyenre nemzetközi példa.
Én egy mérnök irodában dolgozom és ha valami újat kell készíteni vesszük a fáradtságot és rákeresünk a dolgokra mert ha valakinek baja esik nem a céget veszik elő hanem a mérnököt.

Itt is több szintű a hiba, de a végén csakis azok tehetők felelőssé akik hagyták ezt a medencét működtetni.

Ha én egy hatóság vagyok és egy olyan látványelemet kell jóváhagynom amivel még nem találkoztam akkor kötelességemnek érzem, hogy akár nemzetközi példát keressek és ezek ismeretében elbíráljam. Még ha magyarhonban nincs is erre külön szabályozás.

Másik kérdés még, hogy mi gyakran tapasztaljuk azt, hogy amit mi lerajzolunk az nagyon gyakran nem úgy épül meg és miután bebetonozzák és leburkolják már a kutya nem veszi észre.

Énszóltam 2009.07.28. 16:43:51

Józsi csinájjunk élményesfürdőt egy cég ad paraszolvenciát ha ők csinálhattyák! Vagyis őkek mondták hogy van sok gépük meg csúszda amit nem vesznek át tőlük nyugaton mert balesetveszéjes és az jó lesz ide ócsón a cigánynak balkánmagyarba!

kispista2 2009.07.28. 16:44:51

Észrevételeteiket féltéglába csomagolva a következő címeken tehetitek meg:
13/1. Pfandler Katalin tisztségviselő (vezető tisztségviselő) (an.: Biczó Erzsébet)
1037 Budapest, Domoszló útja 50/A.
A képviselet módja: önálló
Jogviszony kezdete: 2006/03/27
Jogviszony vége: 2011/03/27
Hatályos: 2006/05/31 ...

13/2. Guzmits Mária tisztségviselő (vezető tisztségviselő) (an.: Nesztler Mária)
9400 Sopron, Kossuth Lajos utca 4.
A képviselet módja: önálló
Jogviszony kezdete: 2006/03/27
Jogviszony vége: 2011/03/27
Hatályos: 2006/05/31 ...

13/3. Soós Éva tisztségviselő (vezető tisztségviselő) (an.: Barna Éva)
2146 Mogyoród, Sportköz u 10.
A képviselet módja: önálló
Jogviszony kezdete: 2006/03/27
Jogviszony vége: 2011/03/27
Hatályos: 2006/05/31 ...

kispista2 2009.07.28. 16:54:46

§ Guzmits Mária
Település: Sopron 9400
Utca/tér: Kossuth Lajos utca 4
Telefonszám: (99) 788-136

DwightMcCarthy 2009.07.28. 16:54:53

@kispista2: én ha lehet inkább egyhetes AW béerletbe csomagolnám, napi 1000 csúszdán lecsúszással, amit a hét végén hullámgépbe dobással zárnék le, lehetséges?

fakof 2009.07.28. 16:59:28

a picsába, hogy ebben a tetves országban nem lehet kirúgatni azt a kibaszott igazgatót egy ilyen után? Mert Ő a hibás, Ő aki elnézi a hanyag magatartást, Ő aki megteremti azt a munkahelyi légkört ahol ez előfordulhat, Ő aki semmiért sem felelős csak sajnálni tudja. BE NEM TESZEM ODA A LÁBAM amíg az az ember vezeti az intézményt. Viszlát.

babhun 2009.07.28. 17:03:17

@BRandom: a gyártási, kivitelezési, karbantartási és üzemeltetési fegyelem egy ilyen üzemnél az objektív veszélyforrások része. Nem tervezek olyan tűrést, amiről tudom, hogy nem fogják tudni legyártani az adott technológiai fegyelem mellett és beépítek még nyolc ellenőrzési lépést.

Nekem az a gyanúm és saját tapasztalatom alapján a meggyőződésem is, hogy az objektív veszélyforrások (azaz a felhasználóktól elvárható használati óvatosság mellett is megmaradó kockázat) nagysága ezeknél a fürdőknél jóval az elfogadható mérték felett van. Sőt, a használóknak nem adják meg a valódi esélyt arra, hogy ezeket a veszélyforrásokat felmérjék. Sőt, ezt senki sem próbálja meg ellenőrizni. Ez pedig szemétség.

löklük le a padlóla dulván 2009.07.28. 17:05:51

hol van ilyenkor legalább a JÖVŐ NEMZEDÉKEK ORSZÁGGYŰLÉSI BIZTOSA? ha már a kibaszott - egyébként szerintem felelős - szervezetek nem tesznek semmit? rendőrség, ántsz, budapesti fürdőigazgatóság? ez a legnagyobb probléma, hogy ebben az országban senki semmiért nem vonható felelősségre és főleg nem is vállalja a felelősséget! hogy lehet az, hogy ezeknek semmi nem számít? hogy képzelik? felháborító!

löklük le a padlóla dulván 2009.07.28. 17:08:35

egyébként pedig azt aki ott állt a fedélen, hogy ne derüljön ki a hiba, de tudott róla, azt is aki odaállította és a onnan felfelé, igenis mindekit gyilkossággal kell megvádolni!

mingyá beszólok! 2009.07.28. 17:09:45

@BRandom: Ugyanarról a medencéről beszélünk remélem...

Egyébként magasról teszek rá hogy a medence melyik részéről mi a megérzésed, ilyen baleset még a Főbejárat melletti csobogóban se történjen. Leszarom, azt is hogy szegény kapitalista cég a patás szerepét kapta, ha az elmúlt 20 évben ebben az országban éltél, belátnád hogy simán felelősek lehetnek az összes apró balesetért, mert hanyagul, kapkodva fejezték be a létesítményt, és semmit nem tesznek a balesetek megelőzése érdekében.

Az hogy a projekt több műszaki vezetője hónapokkal az átadás előtt felmondott és kifejezte nemtetszését a cég vezetése felé a harácsoló mindenbe beleszaró mentalitásuk miatt, megintcsak nem azt jelzi hogy alaptalanul panaszkodnak az AKNAWÖRDRE olyan sokan.

Sajnálom hogy ilyen fáziskésés van a kommunikációnkban, ha jobban érdekelne hogy miket gagyogsz az átlagemberek vélt felelősségéről talán még maradnék.

Írhatsz nyugodtan, nagyon nem vagyok kiváncsi a marketingszagú okfejtéseidre, és a kioktató stílusodra. CSÁ!

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:11:02

@babhun: Sokszor viccesen azt mondjuk, hogy azért jó a mi számításainkban a biztonsági tényező, hogy lehessen mit kilopni a kivitelezés során. Sajnos ez nem is annyira vicces.
Szerintem ha megnéznénk az épült létesítményeket nagy részükben találnánk hiányosságot. Annyi a helyzet, hogy máshol még nem halt meg senki.

pitaa 2009.07.28. 17:12:55

www.origo.hu/i/0907/20090727aquaworld.jpg

szerintem aki ennyire vehemensen védi az aknaworldöt, még nem látta a fenti képet

mingyá beszólok! 2009.07.28. 17:15:14

@babhun: Észrevetted hogy kedves BRandom barátunk az egyetlen aki a "létesítmény bemocskolása" ellen száll síkra és vitatkozik még az élő fával is? Ha nem megy akkor meg maszatol: "ej, máshol se jobb a helyzet..."

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:18:51

@rettegettegérfog: Megtisztelve érzem magam, hogy marketingszagút írtam talán ha innen kirúgnak elmegyek marketingesnek vagy politikusnak.
Sajnos nincs kolbászból a kerítés és aki azt hiszi, hogy a többi fürdő hűde nagyon szabályos az egy álomvilágban él.
Lásd: cserkeszőlő ahol a medence alján és oldalán hiányzik a csempe egy gyerek meg is vágta magát benne. A medencét másnap leeresztették és lecsiszolták az éles peremeket. Hmm látszólag nagyon kedves gesztus. Bár szerintem az elegánsabb lett volna ha pótolják esetleg a hiányzó elemeket.
Hibák mindenhol vannak. Ez egy szerencsétlen baleset a helyszínt lezárták és meg fogják csinálni hiszen ez nekik is az érdekük.
A repülőgépek is lezuhannak, de a hibákat kijavítják és repül tovább mindenki.

Szerintem sokan okulni fognak ebből az esetből.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 17:22:21

Ebből kúrvára úgy tűnik hogy a fehér ruhás csávó bizony szándékosan áll a fedőn...

De persze gondolom senki semmiről nem tud, nem zárták le és javították ki a nyilvánvaló hibát. " Majd a Józsi odaáll, oszt elzavarja a kölköket, nehogy bemásszon valamelyik." És ha a Józsi esik bele? Akkor az AW már szent?

A másik poén az hogy onnan is simán lehet szájtátizni, elvégre nincs lezárva, sem jelezve hogy veszélyes terület.

Tudom én vagyok a szemét, kiforgatom, meg besározom, csak mert jobban keresnek. Bizony, faszparaszt irigy tajmagyar vagyok, akinek csak ez jut.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 17:24:45

@BRandom: Ne haragudj, azt hiszem káprázik a szemem... :)

Te komolyan ezt a párhuzamot vontad a két eset közé???

Számodra ez a konklúzió???

Megbaszhatod.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:28:31

@rettegettegérfog: Csak én vagyok olyan barom, hogy leállok vitatkozni mindenkivel és nem mentem haza ötkor munka végeztével.
Amúgy én nem védem a céget csak egyszerűen nem ők az egyedüli vétkesek. Ezt képes vagyok felfogni elmémmel és még le is írom, de mi a fenének hiszen te ezt képtelen vagy felfogni.
Akinek egy kis esze volt már ráhagyta a vitát veled. Amúgy én ha jól emlékszem nem is kellene, hogy rámásszon a gyerek a fedlapra a medence használatához hiszen a szivacs amiről háttal belefornul a medencébe már korábban végetér.

Amúgy ismét leírom egyszerű szavakkal a véleményem.
Vélhetően hibás: tervező, kivitelező, gyártó, üzemeltető, felhasználó, hatóság.

Amúgy ha nem tetszik amit írok nem kell válaszolni rá sőt olvasni se kötelező.
Várom válaszod!

xboxer 2009.07.28. 17:31:01

Kurva egyszerű:
Hogy lehet az, hogy az AW-ben a vendégtérből bárki bármikor a halálba zuhanhat?
Ez milyen tervezés?
Karbantartás?
Megoldás:
1.Kurva nagy kártérítés a családnak.
2.Bezárni a helyet és centiről centire átvizsgálni az összes berendezést, szolgáltatást.
3. a nyilvánosságnak megígérni hogy ilyesmi többé nem fordulhat elő
4. minden érintettet kirúgni a picsába. Azzal a marketingigazgatónővel kezdve aki "kikérte magának azt, hogy őket trehánynak nevezik"
5. részvétem a családnak. a helyükben csak gyilkolni tudnék.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:33:01

@rettegettegérfog: További jó olvasást én leléptem.
Holnap megyünk az AW-be. Ha lehet kipróbálom a szivárványos csúszdát. A hagyma tuti meglesz a többi csak bátorságomon múlik.
Jó lesz mert sokan nem lesznek nem kell sorbaállni.

fighting 2009.07.28. 17:33:01

A csúszda illesztés hibája azért gáz, mert volt szerencsém nem egyszer Mogyoródon járni, és ott egyik csúszdán sem tapasztaltam ezt. S nem tudom, de ezeket hallva tuti nem fogok több ezer forintot fizetni egy gáz csúzdás helyért. Inkább kivárom a jó időt a másikhoz.
Az egy más kérdés, hogy maga a csúszdázás sajnos rejt veszélyeket magában, de persze nem mindegy, hogy mi az eljárás egy baleset során.
Hál istennek ebben a kérdésben nem tudok nyilatkozni.

mingyá beszólok! 2009.07.28. 17:37:33

@BRandom: Bár teátrálisan távoztál a színről, hiányozni semmiképpen nem fogsz. Egy dologra azért szépen megkérlek. Ha tényleg oda mész, nagyon vigyázz magadra és társaidra. Nem szeretném hogy a legközelebbi bitcsörténk azért legyen unalmas, mert egy kézzel sokkal lassabban gépelsz...
:(

Jó szórakozást!

ninezero 2009.07.28. 17:40:23

@BRandom: jaja, termeld csak nekik a profitot, megérdemlitek egymást. ha magadtól nem érted/érzed, hogy ezt a helyet miért nem kell porig égetni és a helyét sóval beszántani, akkor hiába is magyarázná neked bárki.

ninezero 2009.07.28. 17:41:38

@ninezero: helyesen: miért _kell_ porig égetni... grrr

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:45:15

@xboxer: Én azt nem tudom elhinni, hogy ilyen látványelemek nem léteznek máshol a világon. Máshol meg tudják ezt csinálni normálisan?
Basszus mennyiből tartana elmenni és bejárni a tervező csapatnak egy hasonló intézményt megnézve az ottani szerkezeti megoldásokat.

Amúgy nekem az egész medence mocskosul ilyesztő.

Azt megértem ha egy űrsikló leesik mert hát nem építenek olyat minden országban, de egy ilyen medencét????

Több felelős van egyértelműen és őket ennek mértékében lehet büntetni.
Érdekes, hogy anno a terveken az építésznek csak a munkahelyi elérhetősége volt feltüntetve a statikusnak az otthoni is. Egyszerű, ha valami összedől és valaki meghal megy a rendőrség a lakásra és viszi a tervezőt. Most ilyen már nincs. Fossák ki a cégek a terveket és futószalagon épül mindenki.
Itt is gondolom már határidő vége volt és elfelejtették megoldani a fedelet. Aztán legyintettek és mondták, hogy valahogy majd a kivitelezésnél megoldja a Józsi.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 17:47:29

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX: Gondolom valami Fókuszban vagy hasonló nívós műsorban.

Coholol 2009.07.28. 17:51:48

@BRandom:


Na basszus ezért regelnem kellett mert ennyi év olvasás után erre nem lehet nem válaszolni.

FYI

lehet hogy a gyerek nem kell "rámásszon" arra a lapra ahhoz hogy a medencébe beguruljon hasonszörfni és egyébként semmi keresnivalója nem lett volna az aknafedő körül de egyrészt ahogy a képen is láthatod a sor arrafelé állt, másrészt van mögötte egy kosár...


A gyerek én úgy tudom a kosárhoz ment sisakért amikor bedarálta és kiköpte hullámként a gép.


Mondom... csak FYI. Lecsiszolt csempeszél meg a felhasználó hibája... Te szerencsétlen pöcs.

Coholol 2009.07.28. 17:55:49

@brandom

Jah!

És egyébként szégyellheted magad, tele van az internet a homáron kívül is, hogy micsoda szemétséget művel ez az aquapark amióta megnyílt. Az ország összes parkjáról összesen nem olvastunk ennyit még a baleset előtt sem.

Most tessék megtörtént valami súlyosabb is amire a "kedves" médiumok is felkapták a fejüket de ami igazán undorító, hogy te meg a hozzád hasonlóak odaviszik még mindig a pénzüket ahelyett hogy hagynátok őket éhendögleni és tönkremenni, ha már le nem fogják őket csukni.

Komolyan szégyellheted magad, hogy ezek után még beteszed oda a lábad.

fakof 2009.07.28. 17:58:03

nézem az AW Karrier oldalát de még mindig nem látom, hogy új igazgatót keresnének..

IamMenyus 2009.07.28. 18:02:24

A kisebb sérülésekről - horzsolásokról, felrepedt fejbőrről- annyit, hogy benne vannak a pakliban,
nyilván az első levélíró ezért sem rohant ügyvédhez… az üzemeltető képviselőjének (pénztáros) hozzáállása már kevésbé kulturált…
Sajnos erre még nem minden szolgáltató érett meg itt a mi kis west-balkánunkon.


Amúgy meg mondhat bárki bármit a csúszdákról, legyen az száraz / vizes / hason csúszós / szőnyeges / gumis; mind veszélyes.

Nem viccből íratják alá a saját felelősségre cetlit; bár az emberek elbagatellizálják ezt, nem mérlegelnek; csak azon vannak, hogy „legyünk már bent a vízben”…
Ha az égiek épp rossz lapot dobnak nekik, és fejjel előre landolnak a 30centis vízben; akár ott is maradhatnak… ez van a cetlire írva szép mellébeszélős jogi/marketinges-nyelven.

Bármekkora buli is, az emberi testet nem arra találták ki, hogy 40nel csússzon, majd vízbe / homokba / bárhova csapódjon.


A kisfiú tragédiája egészen más, komoly tervezési és/vagy kivitelezési hibának kellett ehhez történnie,
éppen ezért szerintem kizárt hogy a felelős ott dolgozna, és ilyen hamar felelősségre vonható lett volna. Ez a kirúgás szerintem puszta tűzoltás / marketing-fogás.
Amúgy arra is kíváncsi lennék, hány ott dolgozó úszómester van tisztában azon gépek felépítésével, kockázataival amik mellett egy ilyen helyen felügyel(?)

Azt akarják megmagyarázni, hogy a nyomorult karbantartó tehet arról, h kispóroltak kötelező biztosítási köröket a mérnökök, vagy a kivitelező? ne már...

A kamerák felvételeinek elemezgetése közben a terveket, ill. a műszaki átvételi dokumentációt kellene talán a helyszínnel összevetni,
és az eredmény önmagáért beszélne… a népnek joga van az igazsághoz; de ezt valakik nagyon húzzák.. (őket is fel kellene húzni egy-egy lámpavasra(?) )

Ha rajtam állna, bizony bezárattam volna az egész kócerájt amíg sikeresen át nem esik egy teljes felülvizsgálaton - minden engedélyével együtt.


Nagyon remélem ez a tragédia sok embert elgondolkodtat a felelősségtudatról.

Coholol 2009.07.28. 18:03:19

Bedarálta és kinyomta rózsaszín hullámként.


Ne hasonlítsátok horzsoláshoz, meg "lábát elvágta a csempe, megesik, majd kijavítjákhoz".

Én egy héttel előtte voltam ott nekem is szanaszét szakadt a könyököm ugyanabban a sötét kanyarban, és ez csak egy dolog volt a négyórás sorbanállásból, mert csúszdázás az alig volt.

Az ország sok aqua parkját meglátogattam már és soha sehol máshol nem volt napszúráson vagy nap végén fáradtságon kívül semmi bajom.

Nem kellett ide piros hullám, hogy rájöjjön az ember, oda soha többet nem megyünk.

Szégyellje magát mindenki aki ezek után mégis életben tart egy ilyen szemét népséget.

Martian (törölt) 2009.07.28. 18:26:18

Megyek strandolni Délegyházára... ingyen van a vízpart és nincs ekkora balesetveszély.
Aki meg szereti a kalandot... még mindig sokkal biztonságosabb egy élményfürdő, mint pár száz éve egy keresztes hadjárat.
:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.28. 19:05:22

mondjuk halkan megjegyzem
ha en vagyok a fonok
egy ilyen eset utan aznap fel /le/ mondok
akkoris ha semmit nem tehetek rola

Csomorkány 2009.07.28. 19:20:11

Hát, az Esztergomi Élményfürdő csúszdáján eddig háromszor csúsztam le, érkezéskor a félméteres víz alján mindháromszor piszkosul bevertem a könyököm. Vagy túl nehéz vagyok, vagy túl béna, mindenesetre részemről ennyi volt. Panaszkodni nem mentem sehová, de tervezési hubára is gyanaxom.

Kandabula 2009.07.28. 19:49:02

Sok-sok dolog keveredik itt egy borzalmas tragédia kapcsán:
- A hanyag szerelőket, kabantartókat, felügyelőket ki kell rúgni.
- A létesítmény vezetőjének le kell mondania.
- Módosítani kell az ilyen és hasonló berendezések üzembehelyezési, karbantartási, felügyeleti és üzemeltetési szabályzatait.
Mindazonáltal: a strand, a vízzel kapcsolatos szórakozások veszélyes üzem, igenis van saját felelősség is. (nem a mostani eset!) Aki igénybe veszi, értékelje saját képességeit, ügyességét.

alternat 2009.07.28. 19:49:09

Sajnálom a kisfiút és részvétem a családjának.

Amiért írok.
Parkour (talán házugró)vagyok. Elborzadok az élményfürdőkben a sok béna csúzdázón. Tudomásul kellene venni, hogy ez veszélyes üzem, lélekben át kell gondolni a csúszást és ha tuti fejben van a csúszás akkor indúlni.

Én már kanyarban repűltem ki csúzdából, de tudtam, hogy az a sebesség nagyon necces. (lapocka - boka)

A legnagyobb élményem egy épp akkor nyitott élményparkban ahol rosszak az illesztések (mindenütt rosszak, de kit érdekel?)
Lecsúsztam és a fenekemet mindkét oldalt elvágtam. Hála az égnek két egészségügyis lány volt.
Hatalmas élmény volt a kezelés!!!!!!!
Utána kénytelen voltam lábfelyen - tenyérélen csúszni.
Ja és a lényeg, kb. 6 - 8 méterrel messzebbre csapom a vizet az érkezőmedencéből.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.28. 20:03:30

@alternat:
nincs veszelyes uzem ha valaki szorakozni megy
az legyen biztonsagos
kesz
akinek meg az elmeny hogy ket lany kezeli a veres segget...........

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.28. 20:05:18

azt azert fenntartom, hogu mindenki idiota aki csuszdazni jar
vagy en

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.28. 20:08:12

Azt kellene megérteni emberek, hogy lehet itt hőbörögni, hogy milyen köcsög vagyok mert védem ezeket, de egy dolgot látni kéne:
Ha felrobbantjuk, és beszántjuk az egész területet majd beültetjük puha fűvel akkor se fog változni semmi! Mert épít a szomszéd mezőn egy ember egy másik ilyen létesítményt amit ugyanúgy megterveznek és ugyanúgy kiviteleznek és ugyanúgy meghalhatnak benne. Vagy ha nagyon hangzatos akarok lenni patakvér lesz. Mert a szabályozások nem fognak változni.
Az eset kapcsán nem egyedül az AW a hibás ezt fel kéne már fogni! Az a hibás aki elfogadta a terveket és ezek alapján engedélyezte az üzembehelyezést. Természetesen az is a hibás aki üzemeltette a zsebét tömve, csak az a baj, hogy ő már moshatja a kezét, hogy van működési engedélye.

A másik dolog meg, hogy itt megy a duma arról, hogy nem tesznek semmit és ugyanúgy megy tovább minden pedig az egész kócerájt át kellene vizsgálni. Nos aki az Index címlapján lévő cikket átolvassa az megnyugodhat!?
"A céget kedd reggel hivatalosan is felkérte az Aquaworld vezetése, hogy az egész fürdő területén végezzen speciális biztonságtechnikai ellenőrzést, és erről tanúsítványt állítson ki."

A másik dolog amit még délután vetettem fel az a hozzáállás! Ugyanis hazánkban nincs meg az munkában ami máshol, hogy amit végzek azt lelkiismerettel és a legjobban próbálom elvégezni.

Az adott medencét be se vizsgálták hiszen nincs rá szabályozás. Nos ez elég vicces.

"Arra kérdésre, hogy korábban végeztek-e ilyen vizsgálatokat a fürdőben, Madarász Gábor azt mondta: a megnyitás előtt már megvizsgálták egyszer a területet, de akkor csak azokat a berendezéseket nézték át, amelyre törvényi előírás van. A szörfmedencére - ahol a baleset történt - nem vonatkozott semmilyen előírás."

fullánkhegyező 2009.07.28. 20:12:52

A gyakorlati érzékem azt súgja,a karbantartó személyzetben mindig van legalább egy felkészült szaki aki látja a hibákat,talán még ahhoz is van bátorsága,hogy akármilyen amerikai,skót,vagy a marsról jött tervezői hiányosságokat észrevegye.Előbb észreveszi,érti a műszaki hiányosságokat, mint a műszaki analfabéta csokornyakkendős igazgatója.
Sőt szóvá is teszi ,de a bevétel,meg a főnöki gőg kihangsúlyozása előbbrevalóbb.
Régen történt velem:a főnököm aki akkor egy fiatal villamosmérnök volt,utasított egy forgácsoló szerszámgép villamos fékjének kiiktatására,mert sorozatos géptörések voltak.Az eset előtt 3 héttel egy 3 halállal járó baleset volt a gyárban,a balhét elvitették egy 20 éves tapasztalatlan sráccal.Ez futott végig agyamban és egy nagy bátorsággal írásban kértem foglalni az utasítást.(Még a szöveget is én diktáltam)
Kis sajtpapírt eltettem a fiókom mélyére.Történt,hogy pár hónap múlva újra fogaskeréksorozat tört,és hívtak a gépgyártójától specialistát,aki azonnal észrevette ,valami nem a gyári állapotnak felel meg,ki van iktatva a fék.Rövid,kérdések,ki volt az aki ezt elkövette,stb.
Eljutottak hozzám,szőnyeg szélére állítottak,fejem felett már a hóhér hadonászott,mikor belémnyillalt egy halvány emlék a sajtpapírról.Kértem 3 percet,elrohantam a fiókomhoz,még megvolt a lefírkantott utasítás.
Akkor 18 éves voltam,és szerencsém volt.Volt egy rugalmas főnököm aki írásba merte adni az utasítást,és nem rugott fenéken.Viszont a következő éveimre megalapoztam a tekintélyemet.

hiénaf1 2009.07.28. 20:44:51

Már bocs, de a műszaki átadáson ki vette át a kócerájt? Sok mindenkire rá lehet kenni a felelősséget, de én úgy hallottam, hogy a befektetők sürgették a megnyitást, hogy ne álljon benne feleslegesen a pénz. Jogilag viszont ők megfoghatatlanok. Maximum a műszaki igazgató feje fog lehullani, aki szintén csak alkalmazott.

fullánkhegyező 2009.07.28. 20:58:56

@hiénaf1: Igazad van,de a gyakorlatban ,még akkor is ha minden protokoll szerint történik a műszaki átadáson,ami úgy kell hogy kezdődjön ,hogy
1.,megnézik vannak-e tervek?
2.,A tervek szerint készült-e?
3.,Megvan-e a műszaki,biztonságtechnikai szabványnak megfelelősségi nyilatkozat amit agyártónak kell hozzáadni atermékéhez.
Ha ez megvan sokat ne vizsgálódnak,elhiszik,hogy mérnökök tervezték,nyilatkoztak is ,hogy tuti szabványos.
Gyorsan megkeresik az ollót és vágják a nemzeti színű szalagot.Aztán még gyorsabban sorbanállnak a kitüntésekért.

alternat 2009.07.28. 20:59:33

@hagyma:
Mennyél a csúzdanélküli melegvizes standra az biztonságos. Akit félelemmel tölt el a csúzdapark ne menjen oda. Senkit nem kötelezhetnek egy ilyen intézmény látogatására.
Én imádom a veszélyt!

hurvinyek 2009.07.28. 21:11:24

Csúszdázni tudni kell. Az első becsapódások a váratlanság miatt legtöbbünknek ügyetlenül szoktak sikerülni. Tehát ennek a felelőssége inkább a fürdőzőé. Persze az illesztéseket nem ártana fugázni, vagy összecsiszolni.
A zárófedeles baleset viszont egyértelmű tervezési hiba. A mai biztonsági követelményeknél alap a minimum kettős biztosítás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.28. 21:20:20

@alternat:
en semmilyen strandra nem jarok
uszodaba jartam par evtizedekig
es utalom a veszelyt

Coholol 2009.07.28. 21:28:01

@BRandom:

Ok persze félig igazad van, de ne csináljunk úgy, mintha minden aquapark az országban ugyanúgy kezelné a dolgokat, mint ez. Alig van egy éves ez a park, vagy még annyi sem?

Nem igaz, hogy eddig nem voltak problémák de nem kell mindegyik parkot felakasztani és behinteni sóval, eddig én legalábbis egyikre sem mondtam volna ezt.


Épített más ember a majdnem szomszéd mezőn másikat, sokkal előbb, és az ottani sérelmekkel mégsincs tele minden médium vagy weboldal. Natessék.

Nem ez az első park az országban, eddig valahogy mégsem köpte ki egyik sem hullámként a gyereket.

Doubledeceker 2009.07.28. 21:46:05

Én szentgothárdon jártam úgy a csúzdán, hogy előbb nagyon durván odavágtam a kezem, alig tudtam utána mozgatni. Majd az utolsó körben, ugy bevágtam a fejem a csúszda oldalába, hogy elvesztettem egy két másodpercre az eszméletemet.

Mondjuk a személyzet rendes volt, mert segítettek, kimászni a vízből, aztán együtt nevettünk, hogy ez ilyen inkább gyerekeknek van, mert a felnőttek néha csúnyán beszopják...

Aztán nem csúsztam ot többet, a csúzda veszélyes üzem, bár azért lehetne azokat ésszel is építeni.

A meghalosdi, azért egészen más ügy.

Illetve a durva illesztési hibák zavaróak még, egyszer Esztergomban kötözek emiatt, egyszer pedig a Palatinuszon.

Na de még élek, úgyhogy ennyi belefér...

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2009.07.28. 22:31:21

Érdekelne, hogy az esetet rögzítő video mikor kerül nyilvánosságra... :( mert előbb-utóbb biztos.

A55ho1e 2009.07.28. 22:38:32

@BRandom: ja, de ha lezuhan a repülő, akkor biza geci sok pénz fizet a légitársaság a hozzátartozóknak. Persze ettől még a halottak nem támadnak fel, de mégis van valami halovány kompenzáció jellege a dolognak. Felelősségvállalás, vagy mi. Nem azt mondja, hogy mi szóltunk, hogy úszni tudú utasaink a jobb szárnynál sorakozzanak, a többieknek meg köszönjük, hogy minket vélasztottak, hanem fizet, mint a katonatiszt.

Doubledeceker 2009.07.28. 23:24:52

Egy sztroi jutott eszembe, amit minap hallottam, miszerint, egy cégnél volr egy ember, akit ha reklamáció volt mindig behívgtak, csúnyán lebasztak, majd "kirúgtak".

Természetesen az ember, maradt mindig, de az ügyfelek átmenetileg lenyúgodtak, nos itt is ez történik. Ilyen a világ...

Amúgy balesetek mindig vannak, bár ez tuti tervezési hiba, a húsdaráló bejárata, ne ott legyen, ahol a népek korzoznak..

babhun 2009.07.29. 00:27:55

@BRandom: Nem hiszem, hogy ez az általános sirám az országgal kapcsolatban megállná a helyét. Ha elfogadnánk a szövegedet, akkor az azt jelentené, mindenki hibás, azaz más szóval senki sem hibás és nincs mit tenni. Ez nincs így.

Ebben az országban atomreaktort, repülőgépeket, repülőtereket, vasutat, metrót, villamos és gáz hálózatokat, vegyi és más veszélyes üzemeket is működtetnek és használnak és nem is rossz biztonsági mutatókkal, ami egy okkal több, hogy hagyjuk ezt a "itt úgyis mindent mindenki elkúr és félválról vesz" típusú szöveget. Ez nincs így. Ezekben a veszélyes üzemekben minden incidenst szigorúan dokumentálni és kivizsgálni kell, majd a szükséges intézkedéseket megtenni.

Ami a fürdőket illeti, ezek szintén veszélyes üzemek. Hogy lehet, hogy kivételek a szabályozás szempontjából? Hogy lehet, hogy nekik az emberi egészséget, sőt életet fenyegető incidensekről és az azt követő intézkedésekről nem kell szigorúan számonkérhető módon beszámolniuk? Hogy lehet, hogy a felhasználók láthatóan nincsenek tisztában a rájuk leselkedő veszélyekkel egy épített (!) környezetben? Végtére is a látogatók nem a Himalájába mennek hegyet mászni, hanem egy strandra csúszkálni a vízben. Most meghalt ez a fiú, pár nappal ezelőtt egy másik szerencsétlen négyéves gyerek megfulladt egy felügyelt medencében Siófokon. Naponta emberek törik-zúzzák magukat össze-vissza ezekben az intézményekben és hagyják. A többség persze túléli, pihenteti a dagadt bokáját, megvárja míg elmúlik a véraláfutás vagy míg leszedik a gipszet de nem normális, hogy kideríthetetlenek a valós kockázati faktorok.

Aquaworld-öt (és esetleg az összes hasonló intézményt) azonnal bezárni, mérnököket beengedni (nem csuzdázni, vizsgálódni) és addig nem kinyitni, míg az emberi életet és egészséget (!!!) veszélyeztető összes faktort nem derítették fel és nem mutatták ki, hogy azok az ésszerűen elvárható szint alatt vannak, illetve az összes olyan ajánlást meg nem fogadták, amik az objektív kockázatokat a jelenlegi technológiai szinten az elvárható minimálisra szorítják. Merthogy láthatóan ezek az intézmények maguktól képtelenek voltak ugyan ezt megtenni. Minden nap késlekedés újabb emberéleteket tesz kockára és százak vagy ezrek testi épségét veszélyezteti. Engem pedig nem érdekel, hogy mekkora veszteséget jelent ez az intézménynek, mert szolidáris vagyok minden olyan polgártársammal, aki egy ilyen helyre merészkedik és előfordulhat vele, hogy gyanútlan gyereke vagy ő maga kitöri kezét-lábát, megfullad, vagy más szörnyű módon meghal. Az emberi élet és egészség az első, itt az idő és a pénz nem számít. Azért fizetem az államot és intézményeit az adómból, hogy ezt az elvet tűzön és vízen (akár fürdővízen) át is keresztülvigye. Legalább ez a haszna legyen már meg egy egyébként teljesen felesleges gyerekhalálnak!

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.29. 03:15:13

@A55ho1e: Ja gondolom az a baj, hogy nem utalt már most át több tíz milliót a cég a szülőknek? Ennyi? El van intézve a dolog? Szerintem ezzel azért megvárják a rendőrségi vizsgálat végét ami nem két nap.
Mert más az ha a légitársaság a vétkes vagy más ha a repülőgép gyártója. Már ha a példánál maradunk.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.29. 03:26:27

@babhun: De már bocs, nem azt mondtam, hogy békén kéne hagyni mindent. Olvasd el újra a hozzászólásom. Pont az a lényeg, hogy elő kéne venni a tervezőt és a jóváhagyó szervet is és azt is megbüntetni. A te hozzászólásod is arról szól ami az én véleményem. Ez a terület nincs szabályozva.
Amúgy ha a fürdő veszélyes üzem lenne akkor ugyanaz lenne az eljárás mint a gépjármű vezetésnél. Azza jogosítványhoz kötnék a használatát. Márpedig ez nem igaz mert fürdőbe bárki mehet aki csengeti a pénzt. Vezetéshez elvileg azért kell egy kis képzést elvégezni is.

Írtad, hogy be kéne zárni és átvizsgálni az egész kócerájt. Nost itt is szerintem hiányosságok vannak. Hivatokoznék az előző egyik idézett cikkrészletre ahol a TÜV-SÜD Kft. vezetője azt állítja azért nem vizsgálták a szörfmedencét mert nincs rá szabályozás. Na ez mekkora baromság! Mire nincs? Világoskék falú északi tájolású szörfmedencére? Igen lehet, hogy az nincs leíva, hogy a világoskék x irányú szörfmedencék hogyan biztonságosak. Az azonban tutira le van írva szerintem, hogy egy gépészeti tér x-y mérettel rendelkező fedelét hogyan kell kialakítani ahhoz, hogy az szabályos legyen. Mert ebben az esetben ezt kellett volna vizsgálni. Nem hagyni a szarban és azt az élményelemet kihagyni az ellenőrzésből.
Lehet, hogy a TÜV-SÜD Kft. is kicsit érzi, hogy anno hanyag volt??? Ezért is pattan most és vizsgál újra mindent?

alternat 2009.07.29. 06:32:53

@BRandom: nagy hülyeség amit a TÜV-SÜD Kft. mond.
Amire nincs azabály kell csinálni.
Készítettünk egy gépláncot amilyen még eddig nem volt sehol a világon. Egy másik szintén magyarországi cég egy hónapig vizsgálta a gépet. Álló helyzetben, működés közben. Leültek a gép készítőivel és üzemeltetőivel konzultálni.
Aztán két hét múlva megjelentek egy 350 oldalas leírással, ami tartalmazott 8 változtatási utasítást. Mikor ezeket elkészítettük, újbóli ellenőrzés és kiadták a tipusbizonyítványt, a biztonságtechnikai leírással együtt.

Az AW ben lévő berendezésnek úgy tudon külfölbön van biztonságtecnikai bevizsgálása.

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2009.07.29. 07:30:49

@alternat: Amúgy símán el tudom képzelni, hogy pont ugyanez a medence külföldön gond nélkül működik egyszerűen csak azért mert ott odafigyelnek az üzemeltetők és azonnal megszorítják az imbuszcsavarokat ha kilazul.
Nálunk meg nem működik semmi ami nyugaton bevált mert átvesszük a technikát csak a személyzet nem lesz olyan szinten kioktatva vagy ha kilesz az alacsony bérek vagy kényelem miatt nem használják megfelelően.

Már érdeklődéssel fogadom az új metróvonal beüzemelését. Éppen tegnap hallottam a hírt, hogy ott nem lesz metróvezető. Számítógép fog mindent vezérelni.
Nos lazán el tudom képzelni, hogy ami nyugaton működik itt nem fog és tuti lesz valami gubanc ami botrányt okoz és a kiépített rendszert nem fogjuk használni mert képtelen a magyar.

hatesz 2009.07.29. 09:12:00

@Coholol: bocs, csak a "médiumok" szóba szeretnék belekötni.
A médiumok ugyanis a magyarban révült szemű, sápadt nők (ritkábban férfiak), akik a szellemek szavát közvetítik.

index.hu/kultur/klassz/mancsndy/

Bocs hogy pont index-et linkelek:)

csak azért kötekedek ám, merthogy ismeretet terjesszek. Na:)

babhun 2009.07.29. 09:28:36

@BRandom: nem hiszem, hogy egyetlen lényeges szempontot is felhoztál volna, csak az általánosságok szintjén beszélsz. A TÜV-SÜD vagy NORD, vagy más tanúsító szervezetek nem hatóságok, hanem olyan cégek, akik azt állítják magukról, hogy a megfelelő szakmai hátterük megvan a tanúsításokhoz. Ne keverjük őket ide.

A repülés is veszélyes üzem, tőlem eddig viszont valahogy nem kértek pilóta jogosítványt, mikor felszálltam egy gépre utasként, viszont teljesen tisztában vagyok a kockázatokkal.

Az sem különösebben konkrét érv, hogy mit tudsz elképzelni azzal kapcsolatban. hogy milyen technológia milyen országban működtethető biztonsággal. Mégha el is fogadjuk, hogy a magyarországi technológiai fegyelem alacsonyabb mondjuk a svájcinál, akkor mi is következik ebből a konkrét esetben? Hát semmi az ég világon. Egy aquaparknak ott kell biztonságosan működnie, ahol üzembe helyezték és nem ott, ahol biztonságosabban működött volna ha oda építették volna...

Az Aquaworld-ben folyó dolgokkal kapcsolatban egy lényeges és teljesen konkrét szempont van, nevezetesen, hogy emberek halhatnak meg és szerezhetnek tömegével súlyos vagy kevésbé súlyos sérüléseket. Miért is? (Technológiai hiba? Kivitelezési hiba? Karbantartási hiba? Üzemeltetési hiba? Szervezési hiányosság?) Hát bizony, pofázhatunk itt még napokig, kirúghatnak még ötven csavarhúzós fedélbuherálót, de az a helyzet, hogy nem tudjuk! Akkor meg addig kell kutakodni, amíg a szakemberek meg nem tudják és az okokat meg nem szüntetik. Addig meg le kell állítani, hogy több ember időközben ne haljon meg és ne szerezzen további sérüléseket.

Boromir_ 2009.07.29. 11:14:34

@BRandom: "Ha felrobbantjuk, és beszántjuk az egész területet majd beültetjük puha fűvel akkor se fog változni semmi! "
Dehogynem tolunk nyugatra ez tortenik nincs kecmec meg magyarazkodas. Bezarjak soval hintik beszantjak agyonbuntetik. Nem az utolso senki alkalmazottat szivatjak. Fejetol buzlik a hal hat le azzal a fejjel.

Coholol 2009.07.29. 13:45:26

@hatesz:

Nahát :D Ez nagyon érdekes köszi :) Még nem hallottam erről az oldaláról. Össze kéne ereszteni ezeket profokat mert én más szakértőtől meg pont a másikat hallottam.

jódliman 2009.07.29. 15:39:26

Oltás mik vannak itt. Szerencsétlen kissrác halála után hirtelen előkerül egy valag életképtelen nyomorék, kiknek ez fájt, az fájt csúszás, ez-az után. Egyrészt a kettő között nem kéne párhuzamot vonni, másrészt aki balf**z, és életképtelen, ne kenje a szolgáltatórara. Mi is ittunk vagy nyóc' vödör vizet a bénázások miatt, + van pár harci sérülés is szintén a okból adódóan, sőt egyszer majdnem pofára is estem a kövön, de ezek NEM az AW hibája. Az asszonykával kb 8 órán át csúszkáltunk, mindent kipróbáltunk nem egyszer, nem kétszer. Érdekes mód nekünk, és több ezer más csúszkálónak nem szakadt fel/le a fejük, kezük, lábuk.

frutella 2009.07.29. 16:50:32

Az ismerősöm ma volt az AW-ben és azt mondta, hogy nem csak a szörfmedence, hanem az összes gyerekmedence és a nagyok közül is több le van zárva (UFO, repülő szőnyeg)

Coholol 2009.07.29. 16:57:48

@jódliman:

Nahát még jó, hogy csatlakoztál az életképtelen nyomorékokhoz. Még a végén azt hittük volna, hogy minket szidsz, de szerencsére neked is előkerült a bibid.

A lényeg az, hogy más parkban, más szolgáltatónál ha így tetszik, soha nem fordult elő, hogy nem csúszok le valamin többet mert szétment a könyököm, vagy a torkomba nyomódott a herém. Kb.

Miután a fél ország parkjait végiglátogattam és még a halál előtt is erről a parkról beszélt mindenki, azt hiszem ez nem az én életképtelenségem, hanem igenis a hellyel nem stimmelt valami.


Legközelebb asszonykád hullámként folyik végig alattad, akkor megnézem hova írogatod az életképtelenségét.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.29. 22:16:38

@Blogger Géza:
na kb ilyen hulyesegek sora miatt tortent ami tortent

amugy az USA-ban nem igazan divik a belso utasitas

itt mitindelnek eloszoban ha van valami
ha nincs, akkor is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.29. 22:22:11

ja es tovabbra is fenntartom
nekem ne mondja senki hogy egy ilyen turbina folott imbuszkulcsos csavaros fedel lehet
es ha jol emlekszem muanyag
hat a Mary computerszeket meg kell huznom hetente

a karteritesrol
igen, fizessenek
a csaladnak mar sosem jon vissza kisfiu, de talan ha jo sokat fizetnek jobban odafigyelnek

Coholol 2009.07.29. 22:49:43

@hagyma:

míítingelnek

MI ezt itthon így monygyuk

;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.29. 23:13:57

@Coholol:

mi is itt
foleg a magyarok
az amcsik nem huzzak el
miting
de imdnak miiiiiiitingelni
ebbol elek tobbek kozott

ciluvagyok 2009.07.30. 01:21:14

Tekintve, hogy sem hivatásos elsősegély, sem szakképzett (vízi)mentők nincsenek a komplexumban, nagy felelőtlenségnek (és gigaostobának) tűnik a továbbiakban az Aquawörldbe menni. Elképzelem, amint bármi baleset esetén szólnak az elsősegélyes Frici bácsinak, aki a külső élménymedencéből becsattog a vietnámi tangapapucsával, fölcaplat a 4. emeletre a baleseteshez, és röpke negyedóra elteltével elsősegélyben részesíti.
Bojkottálni kell ezt a leprafészket, csődöljenek be, remélem az alkalmazottak is találnak majd új, becsületes munkáltatót.


Szívből jövő, legőszintébb részvétem a meghalt kisfiú családjának és barátainak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.07.30. 01:55:55

@ciluvagyok:
szivembol szoltal
errol ugatok napok ota

Coholol 2009.07.30. 20:52:00

Nna pont akartam írni hogy az illesztések amiről sokan panaszkodtak. Akkor mégiscsak volt benne valami, kedves kétkedők.

De nem, ez biztos mindenhol így megy és normális.
Csak itt hivatalosan is...
És itt érezték legtöbben...
Véletlenül...

sixpak 2009.08.03. 09:56:26

azér összességében ne feledjük, ha egy ilyen haláleset amerikában történik, akkor ajtó letép, batz papuccsal töltött, harántfekvéses ikersünök a management seggébe fel és még 10 millió dollár kártérítési per

itt meg a vezetőség jól tudja, hogy sunnyognak pár napig, aztán kirúgják, józsit meg bélát és kész, na ez állati gusztustalan

nem mondom, hogy az usában jól mennek a dolgok, mer az meg paranoja, de az ilyen akvavörldöket azér méretre kéne vágni
süti beállítások módosítása