Tékozló Homár

Egy halott rokonaival kekeckedik az E-on

2009.09.23. 00:17 | szily | 125 komment

A Homárhoz forduló Naiv Ügyfelek nagy része ki van borulva az őt ért inzultuson, de ilyen szomorú sztorink még nekünk is ritkán akad. Orsi édesapja hetekkel ezelőtt halt meg. A gyászoló gyermek elküldte a halotti anyakönyvi kivonatot és a mérőóra állását a szolgáltatónak, mire az E-on a halott nevére címzett, őt személyesen megszólító levélben további nyomtatványokat kért. Az ügyfélszolgálat ezek után rátett egy lapáttal, és kötelezni akarja a családot, hogy valaki, még a hagytéki tárgyalás előtt, két héten belül, vegye a nevére a mérőórát. Orsinak vannak kérdései az üggyel kapcsolatban, amikre hirtelen nem tudom a választ, szerdán utána fogok nézni, de ha valakinek addig is vannak hiteles információ, kérem, írjon a Homárnak. Érzéketlenség biturbó hajtás után.


Egy problémával fordulok Hozzátok, bízva abban, hogy a kommentelők okosabbak nálam, és megerősítenek abban a hiszemben, hogy az E-on nem kötelezhet engem semmire.

Kezdjük az elején:
Édesapám 2009. augusztusában meghalt. Ahogy kell elfaxoltam a halotti anyakönyvi kivonatot és az aktuális óraállást a vízműnek, gázműnek és az E-onnak. Szeptember 11-i keltezéssel írtak apának egy levelet:

Tisztelt XY (az apám neve)!
Köszönjük, hogy ügyfélszolgálatunkhoz fordult. Tájékoztatjuk, hogy az Ön által kért módosításokhoz további adatokra van szükségünk. Kérjük, hogy 15 napon belül küldje el címünkre a mellékelt nyomtatványt! (melléklet: Ügyfélváltozás-bejelentés formanyomtatvány) Köszönjük együttműködését. Az adatok beérkezését követően rögzítjük rendszerünkben az Ön által kért változást. Ha további információkra van szüksége, akár a fentiekkel, akár egyéb témákkal kapcsolatban, a jövőben is forduljon hozzánk bizalommal! Telefonos ügyfélszolgálatunk munkatársai készséggel állnak rendelkezésére munkanapokon 7.30-tól 20.00 óráig. Az E.ON Energiaszolgáltató Kft. képviseletében az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. jár el.
Üdvözlettel:
2 ügyfélszolgálatos koordinátor , aláírás, pecsét

Ad1: már azon kiakadtam, hogy egy halottnak levelet írnak, tudván-tudva, hogy meghalt, írhatták volna, hogy Tisztelt Hozzátartozók... vagy akármi! mintha még élne és tudna telefonálgatni nekik a sírból...
Ad2: felhívtam az ügyfélszolgálatot és mint kiderült, az E-on kötelezni akar engem (vagy bármely személyt, aki a hagyatéki tárgyalás után örökös lesz), hogy most de már de azonnal 15 napon belül kerüljön az óra az én nevemre, mert náluk ez az eljárás, és amennyiben ennek nem teszek eleget az apám SZERZŐDÉSSZEGÉST KÖVET EL. köpni-nyelni nem tudtam... azzal hogy meghalt és halott nevén nem lehet az óra...
Ad3: mindenhol az a gond, hogy nincs meghatalmazott aki intézhetné az ügyeket, csak halotti anyakönyvi van és várni a hagyatéki tárgyalásig, amikor már mint a lakás tulajdonosa mindent el lehet intézni. Továbbá nem tudom mit szólna a többi örökös, hogy találomra kiválaszt az E-On egyet és szószerint idézem az ügyfélszolgálatos hölgyet: "KÖTELEZIK", hogy vegye nevére az órát egy olyan lakásban amihez cirka fél évig semmi köze nem lesz! (és hivatkozik a vízműre, gázműre, hogy ott is ezt kell csinálni.... hát egyáltalán nem kellett semmi hasonlót)
Ad4: nyomdafesték nyomdafesték nyomdafesték, tegnap volt 3 hete hogy eltemettük... ez az én szemszögemből halottgyalázás amit művelnek!!!!!!! nem azt kérem, hogy empatikusak legyenek... de nem ez a módja ha bármi ilyesmit akarnak elérni... mert ezzel csak a biztosítékot verték ki:(

Kérdés1: ilyen tényleg van? nekem semmi közöm a lakáshoz, miért kellene a nevemre iratni az órát (vagy más örökösnek?)
Kérdés2: tényleg szerződés szegést követ el aki meghal és a nevén marad az óra a hagyatéki tárgyalásig?
Kérdés3: kötelezhetnek engem bármire?

Bocsánat, hogy hosszú voltam, kérlek ha tudtok segítsetek!

Orsi

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trójai 2009.09.23. 01:58:51

@bigthereal: "te milyen hülyeségeket beszélsz? milyen több éves tartozás?"

Példát írtam te nagyonokos. Mit nem lehet ezen érteni?

"miért ne küldhetnék így is a számlákat?
ha meg nincs fogyasztás, akkor ne küldjék!"

Ha nincs fogyasztás, akkor is van alapdíj. Mondjuk lehet felfüggeszteni vagy szüneteltetni a szolgáltatást, ha nem akarsz alapdíjat sem fizetni, de ez a szüneteltetés kérvényezése elég bajos lesz, ha senkinek a nevén nincs az óra. :)

Amúgy az eljövendő hónapok alapdíjától függetlenül, akkor is ki kéne fizetni ezt az uccsó hónapot, mert különben tartozás lesz. Mindegy kinek a nevére.

Trójai 2009.09.23. 02:00:24

@kispista2: Le hát. Meg ki is köthetik a az egészet. Visszaköttetni meg jó kurva sokba kerül. Viszont ettől még megmarad az utolsó havi tartozás, amit a T. elhunyt már nem tudott kifizetni. Azt meg be akarják majd hajtani valakin.

kispista2 2009.09.23. 02:01:41

@Trojai: A villanyórás szerződés névre szól. Ha megszűnt a szerződés, akkor nem követelheti máson a megszünés utánra járó díjazást.

kispista2 2009.09.23. 02:03:35

@Trojai: Hagyatéki tárgyalásig jelezhetik közjegyzőnek vagy kinek hogy mi a követelésük az elhunyttal szemben.

A posztoló szúrta el hogy szabályos volt, várhatott volna a bejelentéssel.

Trójai 2009.09.23. 02:10:09

@kispista2: "Ha megszűnt a szerződés, akkor nem követelheti máson a megszünés utánra járó díjazást."
Nem mondod? Akkor miért hajtják be az örökösökön a tartozásokat? Én úgy tudom, hogyha sokáig van egy tartozás,akkor azt akár rá is terhelhetik az ingatlanra. Akkor meg az fizet, aki nevén az van az ingatlan.

"Hagyatéki tárgyalásig jelezhetik közjegyzőnek vagy kinek hogy mi a követelésük az elhunyttal szemben."

hát akkor meg kéne kérni egy ügyvédet,hogy ezt közölje az egonnal, ha ők ezt nem tudják.

Trójai 2009.09.23. 02:11:38

@kispista2: ja oké, a szerződés megszűnése utáni tartozást nem kérheti, ez oké, de a fenálló tartozást azt igen. Márpedig annak is kell lenni sztem.

A szerelő 2009.09.23. 03:52:24

ugyanmár, megszűnt a szerződés, nincs ki fizessen. ha nagyon parázik, lekapcsolja a mérőt, leblombálja, oszt ha utána is van fogyasztás, akkor le is szereli. akkor is csak gombok, mert nem évekig tartó szerződés nélküli állapotról van szó.

Apád 2009.09.23. 06:12:56

Sok marhaságot össze hordtok! Vagy lakik valaki a házban,akkor fizessen vagy ha üresen áll, adják vissza az órát.

Miez? 2009.09.23. 06:21:54

Lehet, hogy ez nem véletlen, nem tréfa, hanem céltudatos törekvése a szolgáltatónak, hogy zavart keltsen, ami valamiért neki hasznos?
Nővérem megörökölte az üdülőházat, megtette a szükséges lépéseket: telefoni bejelentések, halotti bizonyítvány, értetlenkedő levelek, melletük persze ő fizette a számlákat.
Ennek ellenére rendszeres zaklatás éri évek után is- ráadásul ki is kapcsolták a villanyt, és csak rengeteg utánjárással kapcsolták vissza.
Jelenleg mégis, továbbra is elhunyt édesanyánkkal leveleznek...
Ezt meglehetősen kegyeletsértőnek nevezhető, de talán több is annál?
Hiszen nővéremnek már kárt okoztak egyszer, nem lehet, hogy valamilyen módon nekik meg származhat haszon abból, ha így járnak el? Hiszen van olyan ingatlan, aki után nem marad örökös, esetleg némi tartozás volt rá?
Vagy csak bizonyítani akarják, milyen sok gondjuk van a fogyasztókkal?
Vagy csak egy kis "piszkot" akarnak bevinni a rendszerbe, hisz attól nő az igazgyöngy (attól pedig a Homár?- Na na, csak vicc vót ez!)
Van e még ilyen "igaz gyöngy" (-izé: igaz történet.)?

Öreg Sam 2009.09.23. 06:24:27

@Gaiwer:
naneeee
mellégépeltél pár nullát!
én lazán hagynám leszerelni a mérőt,amennyire napra kész az infóm ezügyben,kb 6000 a leszerelés,és ugyanannyi a visszakötés kiszállási dija.
Posztolónak: nem a nagy népi kinában élünk,nem lőttek volna főbe a nagy téren,ha nem jelented be.
Én soha nem kezdeményezek ezekkel a rabló pöcsökkel szemben,keressenek meg ők,ha van bajuk velem.Nem egyértelmű a dolog,van-é fogyasztás azon a mérőn?
Ha van,ki kell pengetni bárki nevében,ha nincs,akkor bekaphattyák.

Miez? 2009.09.23. 06:25:19

@Apád: Ezt írod. "Vagy lakik valaki a házban,akkor fizessen vagy ha üresen áll, adják vissza az órát."

Magyarországon többszázezer lakás van- időlegesen üresen, a tiéd is, ha lemész fagylaltért az Adriára.

avram iancu 2009.09.23. 06:44:52

mondjuk talán lehet előre tudni, hogy ki fogja örökölni vagy használni jogszerűen a lakást a jövőben, és az írassa a nevére az órát. nem tudom, hogy miért lenne jó, ha az e-on a zavaros helyzetre hivatkozással kikapcsolná a fogyasztót. akkor meg azon lehetne háborogni.

Látványpékség 2009.09.23. 06:49:57

Tanúság:
Ne jelentsük be ha elhunyt hozzátartozónk nevén van az óra

gpetersz 2009.09.23. 07:10:35

Először is: részvétem! Minden más előtt.

Majd: mivel nem NEKED, hanem édesapádnak címezték a levelet, így NE érezd megszólítva magad... Ha esetleg a megboldogult szerződésszegést követ el, akkor pereljék be.

Barmok!

Secnir 2009.09.23. 07:24:00

hát Orsi részvétem
amúgy meg:

1. atyád valóban szerződésszegést követett el, mivel elhalálozási szándékát nem jelezte időben az EONnak. Így az ebből eredő károkat (erős gondolkodás, hogy most mi legyen stb.) neked kell megfizetni.

2. idézem: "az E-on kötelezni akar engem [..]hogy most de már de azonnal 15 napon belül kerüljön az óra az én nevemre, mert náluk ez az eljárás, és amennyiben ennek nem teszek eleget az apám SZERZŐDÉSSZEGÉST KÖVET EL."
nahát.
2.1 az EON téged nem kötelezhet semmire.
2.2 az apád nem tud szerződésszegést elkövetni
2.3 gyakoratilag xard le, hogy az EONnál mi az eljárás. ne érdekeljen, hogy mit ír egy cég (bank, bolt, biztosító stb,) belső szabályzata, mert az rád nem vonatkozik, és nem is kérheti számon rajtad. ha a kérésük törvénybe ütköző, akkor meg pláne.
3. valóban tekinthető halottgyalázásnak, ha már bevitted egyszer a halotti anyakönyvi kivonatot.
4. menj be addig is az EONhoz, és változtasd meg a levelezési címet a jelenlegiről Temető u. 2, harmadik sor 7. parcellára. Ha hamvasztás volt, akkor pedig a ferihegyi reptér címét add meg.

szerintem fogadj egy ügyvédet. ne az apád, hanem te.

@avram iancu:
"talán" lehet tudni előre, igen. és ha per van? vagy az örökösök nem laknak magyarországon, mert el lehetett menni?

@Apád:
te írsz marhaságot. egy háznak (ha üresen áll, ha van benne valaki), van tulajdonosa. na ő rendelkezik azzal a joggal, hogy kell-e neki óra vagy sem.
ha esetleg tudsz olyan házról, amelynek nincs jogilag tulajdonosa, légyszíves, a címet küldd el nekem, köszönöm.

nem mellesleg, hogy a villanyóra kinek a nevére szól, stb., ezen kár erőlködni. amíg a régi lakásunkban laktunk, a számlák hol a régi lakó, hol az én nevemre jöttek. befizettük mindig, a kutya nem brékelt azon, hogy milyen névre megy.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.23. 07:25:40

Orsi, részvétem.

Sajnos én is hasonlóképp jártam szegény apám halálakor.
A hunyó ott a nagy zöld magyar bank volt. Temetés utáni napon (200km-re laktunk egymástól) nem voltak hajlandóak megszüntetni a folyószámlát.

Apám nagyanyám lakásában lakott, aki előtte pár évvel halt meg. Bevittem a halotti anyakönyvit, mire mondja a nő, hogy az nem jó. Mikor kérdeztem , mondjon már egy nevet, hogy akkor most milyen név alatt fut náluk számla, azt mondta, nem lehet.:)
Apám lakását feltúrtuk -jó érzés volt- és nagy nehezen előkerült mami kivonata is. Péntek du. 3 előtt 5 perccel berontottunk a bankba, ahol mondták, nem lehet bejönni, mert zárnak.
Hát nem zártak, mert rárontottam a nőre és közöltem vele, hogy ha már eddig szívatott akkor most lesz szíves elvégezni a munkáját.

Kissé kedvesebb hangnem feldobta, hogy miért nem tartjuk meg ezt a számlát (Holt lelkek, vagyis mami, aki 4 éve meghalt számlát vezet...), mert a miénk annyira messze van és a közüzemi számlákat nem lesz egyszerű arra áttenni.:)))
A nevében is országos bankban.

Rosa Rugosa · http://tyukudvar.blog.hu/ 2009.09.23. 07:31:04

@Rosa Rugosa: Arra jó volt, hogy ne sokat sírdogáljak otthon, gyerünk vissza a való világba.:)

magne 2009.09.23. 07:31:48

Sziasztok!
Orsi vagyok. Kifizetetlen szamla nincs, mindenhol mindent nullaztunk, elkerülendő a problémákat. Jelenleg 2 örökös van, és mivel a másik kiskorú, anyukájával megállapodtunk, amint lehet eladjuk a lakást. Jóhiszeműen mindenhol bejelentettem a történteket megadva nevem és címem (vízmű tud nekem címzett apa nevére szóló számlát küldeni...)
Érdekes módon a Cetelemesek voltak a legnormálisabbak, elég volt elfaxolni a halotti anyakönyvit és ők zárolták a tartozást, nem kamatozik, majd hagyatékből kifizetjük egyösszegben.
Tényleg mindenhol mindenki normális volt, hisz közös érdekünk, hogy megoldást találjunk ebben az esetben... de az E-on... NC
Orsi

magne 2009.09.23. 07:35:58

Azt elfelejtettem, hogy a lakás üres, senki nem lakik benne, a vizet és a gázt elzártam, a biztosítékokat lenyomtam.

drhb (törölt) 2009.09.23. 07:37:15

Az eon ősi román cég. Én mindig is mondtam hogy közműveket nem szabadna privatizálni. Amellett hogy taplók, egyre gyakrabban vannak áramszünetek felénk, hol bejelentve, hol nem bejelentve, de bejelentett időt mindig túllépve.

joszip 2009.09.23. 07:44:13

@magne: szia orsi, szerintem a legjobban akkor jársz ha bemész az ügyfélszolgálatra, és átiratod az órát a nevedre. Költsége úgysincs. Teljesen jogos a felháborodásod, de ne magadat büntesd a működésképtelen ország miatt, tartogasd az enegrgiádat másra. Írasd át, havonta egyszer interneten bejelented az óraállást, amúgy meg felejtsd el az egészet.

reunalla 2009.09.23. 07:45:48

ez jó....ahhoz képest, hogy a telefonunk még 25 évvel a halála után is a nagypapa nevén volt...de legalább az összes direktmarketingesnek meg tudtam mondani, a temető telefonszámát, hogy ott keressék...:D

joszip 2009.09.23. 07:46:04

Ja elfelejtettem mondani hogy ne mint tulajdonos írasd a nevedre, hanem mint "ott tartózkodó", akkor egyszerűbb az ügymenet. Mintha albérlő lennél.

Énbagoly 2009.09.23. 07:47:30

Hogy rohadjon meg az a "szolgáltató", aki ilyet csinál! És akkor még mondanám...

@magne: nagyon sajnálom, hogy így bántak veletek. Sajnos nem tudok segíteni. De valaki biztos tud majd.

reunalla 2009.09.23. 07:50:13

@avram iancu: az eon nem kapcsolhatja ki az áramot, csak, ha díjhátralék van és azt az adós megtagadja kifizetni....ha mégis megteszi, egy polgári per keretében meg lehet fingatni

csajokespasik · https://csajokespasik.blog.hu 2009.09.23. 07:50:52

az eon száját be kéne robbantani, ez nem az első húzásuk - visszaélnek vele, hogy az emberek rájuk vannak utalva, ugyanez a helyzet az Elmű-vel, ott is hallani rémtörténeteket.

Afi 2009.09.23. 07:51:27

Mikor nagypapám meghalt és meg volt a hagyatéki az APEH kiküldte a határozatot és a legjobb? édesanyám és nővére akik az örökösök voltak papíron az APEhnál ők hunytak el és a papa örökölt mindent.
Kiemelve hogy törölték őket a nyilvántartásból stb...
Mikor bementem velük az ügyintéző áthúzta a papírt hogy téves! Azonnal szoltunk hogy ez egy határozat és kérjük a rendes módosítását levél stb. És kiderült hogy nem jegosultak semmire mivel halottak. 2hónapos játék volt mire rendetődtek a dolgok

bmi54 2009.09.23. 08:00:38

Nem kellett volna bejelenteni a halálozást.Mivel kötelezettséget is lehet örökölni,az örökös kötelessége fizetni a közüzemi számlákat.Viszont elszámolhatja a hagyatéki tárgyaláskor a hagyaték megszerzése érdekében felmerült költségként,(közüzemi számla,közjegyzői díj, pl. a lakás fűtési költsége, ha naz elhalt egyedül lakott),mindez az illetékalapot csökkenti.A kjői határozattal aztán mindent át lehet íratni törvényesen.Az anyakönyvi kivonattal csak a nyugdíjfolyósítóhoz érdemes bemenni,mert az utólsó havi nyugdíj az örököst illeti, erről majd hivatalból döntenek és átutalják.Addig levél a homályoknak, hogy fizetünk, végzés majd lesz.

privateer 2009.09.23. 08:05:11

kár az ilyennel sietni. nekem is 3 évig a nagymamám nevén volt csomó minden. Egyszer csak fogtam magam besétáltam az elmű vízmű upc stb cégekhez és simán ment a névváltás. De egy bizti, maradok az elműnél, bármenyire is gázos cég, nem gázosabb mint az eon. Egy-kutya egy-eb. :)

Silcon 2009.09.23. 08:08:37

@Afi: "az APEhnál ... törölték őket a nyilvántartásból"

Lemondtak egy életre szóló nulla kulcsos adóról.

bettina69 2009.09.23. 08:14:08

Nem követ el szerződésszegést,mivel a családból az elhunyt édesapán kívül senki nincs szerződéses viszonyban az E-On-nal.Őket csak azért veri a víz,mert így nincs kinek számlázni a szolgáltatást-főleg,mert a hagyatéki eljárás végéig az sem biztos,ki a lakás tulajdonosa,vagy ki van állandó lakcímre bejelentve.Ez nekik jogilag nehezen megfoghatóbb,mint az a tiszta helyzet,amikor nevesíteni tudják az "adóst".Ők kiszámláznak,aztán a kifizetés körüli jogvitát oldja meg az ügyfél.Csak azért kell nekik sürgősen valaki,hogy ők ne legyenek jogilag bizonytalan helyzetben.

puzzztrewew · http://href.hu/x/73ug 2009.09.23. 08:17:27

iltreno-s, pizzafutárgyalázós, posztot kérnénk.
ez így dögunalom kedves szily úr.

Birtalan Balazs · http://birtalan.blog.hu 2009.09.23. 08:19:18

Orsi, amíg nincs a kezedben a jogerős hagyatékátadó végzés, addig örökösként ugyan nincs jogod semmire -- de kötelezettséged sincs. Ha megkaptad a HÁV-ot, akkor majd neki lehet állni adminisztrációt intézni.

Egyébként egy kérdés: az ominózus levél tértivevénnyel érkezett? Mert ha nem, tehát nem írtad alá az átvételt, akkor egyszerűen nem kaptad meg, és felejtsd el az egészet.

reunalla 2009.09.23. 08:21:50

@bettina69: nincsenek jogilag bizonytalan helyzetben, mivel az örökösök a tartozást is öröklik...2 dolog miatt sz@rakodnak 1. be vannak sz@rva, hogy az örökség mínuszban van és az örökösök lemondanak az örökségről, az államtól meg nehezebb kivasalni az esetleges tartozásokat
2. nehogy má' nekik keljen az örökösön behajtani a pénzt....

telekino · http://globalicum.blog.hu/ 2009.09.23. 08:22:28

Off:szily,nemtod véletlenül,hugy subbáék miért tiltják a kommenteket?köszi

Xmas 2009.09.23. 08:22:48

Nem kötelezhet, hogy a nevedre vedd a mérőórát. Egyszerűen szerződés megszűnik, a szolgáltatás megszüntethető.
Te pedig akár szerződhetsz nyugodtan egy másik szolgáltatóval is majd amikor kedved tartja. Ez utóbbit javaslom...

Shagrath 2009.09.23. 08:25:07

@Megdobbent: "nah, az e-onrol azota hallok kizarolag csak rosszat, hogy betoltak a randa francia pofajukat hozzank."

Avagy te francia, pffff.....

Czimike 2009.09.23. 08:26:28

Szia!

Nekem is nemrég halt meg az Apukám (május). Amikor kicsit lenyugodtunk, elrendeztünk mindent, ami Vele kapcsolatos, akkor a netről letöltöttük a szükséges formanyomtatványokat, és kitöltöttük azt a részt, ahol a névváltozásról van szó. Nem kellett bejelenteni, hogy miért, mi okból változik meg.
Mondjuk nekem Anyukám továbbra is abban a lakásban él, ahol korábban minden közüzemi számla az Apukám nevére jött.

puzzztrewew · http://href.hu/x/73ug 2009.09.23. 08:27:36

@telekino: szerintem csak szimpla bug...
subbán ha nincs komment, érdektelenné válik

EnZsolt 2009.09.23. 08:28:28

Na most, én tudom rosszul, vagy itt valami huncutság van, de minden szerződésben, amit aláírtam szerepel az, hogy a szerződés megszűnése mikor esedékes. Ebbe beletartozik a szerződéskötő elhalálozása is. Amennyiben ez sajnos megtörténik, úgy a szerződés semmisnek tekinthető, és onnantól kezdve szolgáltatni sem köteles, kivéve, ha a szolgáltatást nem kéri valaki más a saját nevén. Ismétlem kéri. Nem kötelezték, ő kérte.

Orsi, legmélyebb és őszinte részvétem. Ne aggódj, inkább beszélj egy jó ügyvéddel, aztán döntsétek el, mit szeretnétek. Mivel az ügyfélszolgálaton felveszik a beszélgetéseket, nyugodtan kérjétek ki, és irány a bíróság. Szurkolok neked nagyon, és remélem a Homár Power segíteni fog, már csak azért is, hogy egy-két E.On-osnak a seggébe sün kerüljön.

ohrana 2009.09.23. 08:29:21

Mink is így jártunk az Eonnal. Rokon meghalt, minket basztattak, hogy fizessünk. Hiába írtuk nekik, hogy tessék várni a hagyatéki tárgyalás végéig...
Ez Eon fel kell szántani, és sóval behinteni.

o

MosoMasa 2009.09.23. 08:30:39

Mi a bélnek kellett elküldeni az óraállást? Mit akartatok ezzel elérni? Ha óraátiratást kezdeményeztetek, akkor tessék belenyugodni, hogy annak van egy menete.
Meg mi az, hogy semmi közötök a lakáshoz? Magad írtad le, hogy "örökös"-ök vagytok. Az semmi?
Szóljatok, én szívesen mondom hogy van közöm a lakáshoz, majd én rendezem a papírokat.

telekino · http://globalicum.blog.hu/ 2009.09.23. 08:32:30

@puzzztrewew: hát ez az,de miért???belenyúltak vmibe?? :-)))

puzzztrewew · http://href.hu/x/73ug 2009.09.23. 08:39:06

@telekino: subba-t a kommentelők tartották életben

McKelek 2009.09.23. 08:39:59

Szerintem a szerzödés az ügyfél halálával egyszerüen megszünt. Pont.
Utána lehet új szerzödést kötni más névvel. Mindenesetre nézzétek meg a szerzödés megszünése címü pontot az általános szerzödési feltételekben, a szerzödésben, illetve a Ptk-ban. (Prioritás: 1. Alkotmány, 2. Ptk. 3. szerzödés, 4. ÁSZF)

telekino · http://globalicum.blog.hu/ 2009.09.23. 08:40:02

@puzzztrewew: hát ez az :-) de ha a kommentelökből élnek akkor miért tiltják le őket??ez is megérne egy posztot a homáron :-)

misterx 2009.09.23. 08:44:22

TEGYÉL PANASZT az illetékes hatóságnál:

Magyar Energia Hivatal Energiaszolgáltatási és Fogyasztóvédelmi Főosztály
Budapest Köztársaság tér 7.
1081

segitoember 2009.09.23. 08:49:14

@telekino:
a pletykás postjukban volt három fikázós komment (amúgy jogosan) és elszakadt a cérnájuk. hiába, mindig a főfikázóknak a leggyengébb az idegrendszere.

DocBulywood 2009.09.23. 08:50:30

Tisztelt Gyászoló Hölgy!

Az érzéketlenség és a diszlekszia - direkt nem írom hejesen - magasiskolájának lehettünk tanúi az imént. Kínomban nevetnem kéne, mert ilyen a világon nincs, csak hazánkban, ahol az elhunytat megkérik, ugyan mutasson már még be pár papirost...

Valószínűleg formanyomtatványt kaptál, melyet egy nagybecsű, milliós végkielégítést kapott valaki körmölt össze hetek hosszú leforgása alatt, csak annyi esze nem volt, hogy egy elhunyt embertől nem kérünk/követelünk semmit.

A követelünk szó is a hozzátartozókba való belerúgás, mintha az elhunyt egy utolsó tolvaj lett volna - bocsánatot kérek a hasonlatért -, akitől csak követelni lehet. (Bezzeg a több tízmillás végkielégítéseket nem KÖVETELIK vissza, viszont pár száz/pár ezer forint miatt felakasztanák az elhunytat, de ez más történet.)

Sajnos az emberiesség kiveszett a népesség 99,99%-ból, rideg, jellemtelen szar alakokba fogsz még botlani jó párszor.

Őszinte részvétem Neked és a hozzátartozóknak.

telekino · http://globalicum.blog.hu/ 2009.09.23. 08:51:33

@segitoember: jaja...de akkor is..hogy van ez??szegénységi bizonyítvány+szánalom...egyszerüen hülyék oszt ennyi

toni1977 2009.09.23. 08:57:01

Az EON nem szolgáltató, nem hatóság hanem, törvények felett álló kvázi kiskirályság ami Mo-n abszolút hatalommal rendelkezik.
Bármikor bármilyen összegű tartozás követelhet rajtad és ha nem fizeted ki megnézheted magad. Megakadályozhatja az áramellátásodat. Kárt okozhat neked és nem téríti meg stb.

Vombatus Ursinus 2009.09.23. 09:00:00

Részvétem Orsi!

bmi54-nél a pont, teljesen korrekt, amit írt.

PrTs 2009.09.23. 09:05:42

Ezt velünk is eljátszották mikor nagyanyám meghalt.
Aztán én is felhúztam magam és játszottam egyet.
Felhívtam őket és jeleztem, h nagyanyám felé jeleztem, h küldje be a szükséges iratokat, kérem ennek tudomásul vételét. De hát a határidőn belül. Én meg közöltem, h az ügy folyamatban, kérem megvárni míg nagyanyám eltud járni az ügyben, mert nincs meghatalmazott, az öröklésről pedig nem tudunk, mert az ügyvéd azt mondta, h majd az eljárás folyamán megtudjuk ki mennyit, mit örökölt.
Majd fogtam magam, bementem az ügyfélszolgálatra, ahol szépen hangosan előadtam, h az este folyamán jeleztem halott nagyanyám felé, h az eon papírokat kér tőle, kérem megvárni míg a másvilágról azok megérkeznek, persze szerencsére volt vagy 15-20 ember a személyes ügyifogyin, szóval ügyintézők szépen bejegyezték, h itt bizony gáz van, mert a címzett nem tud vissza jelezni, így kuss addig míg az öröklési procedúra le nem jár. Hozzá teszem az ügyfelek között nem kis zúgolódás lett mután néhányan megnzték a levelet.
Hajrá eOn ennél már nem sokkal lehetsz szemetebb...
Szóval lényeg a lényeg jelezd nekik, h bizony útban van nekik a papír. :D

MosoMasa 2009.09.23. 09:06:23

@DocBulywood: Ha csendben maradtál volna, bölcsebb maradtál volna.

Török Szultán 2009.09.23. 09:09:30

Részvétem. Elég gáz, hogy egy ilyen nagy szolgáltató ilyen színvonalon intézi az ügyeit. Legalább alapfokú jogi ismereteket oktathatnának az ügyintézőiknek. A legalapvetőbb emberiességi elvárásokról nem is beszélve...:(
Az ügy jogi részéhez:
nyilvánvaló, hogy ha valaki meghal, onnantól sem jogai, sem kötelezettségei nincsenek, és az életében kötött szerződései is megszűnnek, ha jogutódlás nem következik be, vagyis nem lép valaki önként a helyébe (erre ugyanis max. bíróság kötelezhet.) tehát az örökös nyilvánvalóan nem köteles átíratni a nevére az órát. A szolgáltató viszont, mivel a szerződés megszűnt, jogosult leszerelni az órát és kikapcsolni az áramot. Ez nyilván senkinek nem jó megoldás általában, ezért célszerű (de nem kötelező!) ha valamelyik örökös bevállalja az átiratást, és ha van fogyasztás, az örökösök egymás között lerendezik a fizetést.
ha az örökhagyó után maradt fenn tartozás, azért az örökösök felelnek a hagyaték erejéig. Itt nyilván a szolgáltató kissé szorult helyzetben van, mert hivatalosan csak a jogerős hagyatékátadó végzésből derül ki, hogy kik az örökösök, milyen arányban. Gondolom itt is az a legjobb megoldás, ha valaki az örökösök közül kifizeti és lerendezik egymás közt. Bár részemről ez csak okoskodás, szerencsére még nem voltam hasonló helyzetben.

ZöldszemM 2009.09.23. 09:11:34

Korábban nekem is sok bajom volt az - na nem e-onnal, hanem az Elművel.
Most viszont elégedett vagyok velük kivéve a magas számlákat.
pár éve sokat tököltek a számlákkal, rossz volt a rendszerük, ma már elfogadható. Még tán 2 hónapja is olyan számlákat küldtek, amin egyszerű halandó hasra esek, mint ha ez is változna. Pl. egy hamburger számlája : alapanyag sűtés , pír kiszolgálás stb.

DocBulywood 2009.09.23. 09:16:50

@magampista:

Veled is csak eggyel többen vagyunk. Máris küldöm a Zyklon-B-t a címedre, szippants párat kérlek.
Nagy hasznot hajtanál az emberiségnek.

saci02 2009.09.23. 09:16:54

Kedves Mindenki!

Miert nem lehet az, hogy a szolgaltato lenyeli a tartozast??? Ezt a rizikot ugyan miert nem tudja bevallalni??? Az utolso honap dija valoszinuleg nem haladja meg az evek soran felhalmozott hasznot, amit addig beszedtek! Legyen mar egy kicsit EMBERI a szolgaltato, es ne probaljon MINDEN problemabol gyoztesen kijonni...

tviola 2009.09.23. 09:22:31

Orsi, ez a levél így valóban bunkóság! De! Amennyiben nem fizetitek a közüzemi számlákat, felhalmozódik a tartozás. Az örökös lemondhat a részéről, de akkor nem csak az adósságról, hanem a vagyonról is le kell mondania. Olyan nincs, hogy a ház, ingóság stb. kell, a tartozás meg nem. Másrészt számos közüzemi díj átalánydíjas, így még ha nincs is fogyasztás, valakinek akkor is ki kell fizetni. Szóval a számlákat ettől függetlenül intézni kell, valószínűleg arra a névre fogják küldeni, amit ismernek (az édesapádéra). Én hasonló helyzetben már jártam el. A főnököm örökölt valami lakást és nekem kellett intézni az mérőórákkal kapcsolatos dolgokat. Bár sokat kellett telefonálni, de azért sikerült.

=Ford Prefect= 2009.09.23. 09:23:58

nem "kötelezhetnek" semmire

carlo74 2009.09.23. 09:27:45

ha meghalsz, megszeged a szerződést?

cegez 2009.09.23. 09:30:55

Nyilván nem lehet minden családnak ilyenben tapasztalata... De a bejelentést tényleg el kell halasztani addig, amíg nem tudjátok, hogy kinek a nevére kell iratni.

Editor Bob 2009.09.23. 09:32:26

Hehe, nagybátyám 5 éve meghalt, de az örökösök azóta se jelentették be az ELMÜ-nek a dolgot. Minek kellett a posztolónak egyáltalán bejelenteni addig, amíg nincs meg a hagyatéki tárgyalás?

newtehen (egyszerű mint a faék - de működik) · http://avie.freeblog.hu/Files/tehen.jpg 2009.09.23. 09:36:09

Szerintem szólni sem kellett volna Nekik. Majd ha a hagyatéki tárgyalás megtörtént volna, elég lett volna akkor.
Az e-on meg hatóságnak képzeli magát. Szerintem simán meg kell őket perrel fenyegetni. Amúgy lakik valaki abban a lakásban? mert ha igen, akkor azért lehet sejteni, hogy kié lesz, annak a nevére mehet nyugodtan.

MosoMasa 2009.09.23. 09:38:27

@DocBulywood: Hát barátom az ilyenekre mondják hogy köcsög és "sötétmintazéccaka", ill. egyszerű mint az ék.
Ezzel én itt veled befejeztem.
Szövosz!

gonosztojás (törölt) 2009.09.23. 09:48:19

Höhö..
A hülye OTP mainapig levelzik a 15 éve elhalt előző tulajjal a lakáscímemre.
(Hagyatéki tárgyalás, 2 bankszámla megszüntetése megvolt anno 15 éve.)
3x bent voltam (átlag 5 évenként) és kértem az adatok helyesbítését. Többször nem megyek.

hex.kelly 2009.09.23. 10:06:02

Nem tudom, írta-e valaki (bocsi, nem volt időm minden kommentet végigolvasni), de az E-on válaszlevele egy sablonlevél. Én tavasszal küldtem nekik egy levelet, hogyaszongya én X.Y. lakóhely: Szolnok, stb utca, házszám ezúton kérem, hogy a csoportos beszedési megbízát írják át csekkesre. Erre kapok egy levelet 2 hét múlva, hogy Tiszteilt X.Y. értesítjük, hogy részletfizetési kérelmét nem tudjuk jóváhagyni, mert a Rákóczifalva tudomisénmelyik utca házszám alatti fogyasztási helyen harmincvalahányezer Ft tartozás van. Csak pislogtam, hogy miapicsa, felhívtam az ügyfélszolgálatot, és megkérdeztem, hogy mi közöm van nekem ahhoz, hogy Rákóczifalván mennyi a tartozás, életemben kétszer jártam a faluban, de akkor is csak busszal keresztülsuhanva. Meg különben is csekket kértem, nem részletfizetést. Az ügyfélszolgálatos röhögcsélt egy kört, aztán azt mondta, hogy a levelet író kolléganője valószínűleg elfelejtette a lényegi részt átírni az előző válaszlevél után, aztán így lett kinyomtatva. Persze rendes volt, mert egy szóra átállította a csoportost csekkesre, és nem győzött elnézést kérni, a végén már együtt nevetgéltünk.

Szóval a levél az sablon, a KÖTELEZIK viszont arcátlanság. Kötelezni nem tudják, butaság.

-miu- 2009.09.23. 10:06:48

Anyukámmal ezt a Matáv csinálta. A nagyszüleim a nyáron 5 nap különbséggel haltak meg. Anyu persze, ahogy magához tért, elkezdte felhívni a szolgáltatókat és lemondani a szerződéseket, már ahol lehetett.
A Matávos hölgy nem nagyon tudta vagy akarta felfogni, hogy bizony azt a számot, ami eddig volt, szeretnék megszüntetni... természetesen a szám tulajdonosától kell lemondó levél. Hiába mondta el neki anyu nem egyszer (a végén már sírva), hogy de meghaltak, fogja már fel, így hogy mondják le a számot?
Nagy nehezen felfogta, erre azon kezdett el nyünnyörögni a nő, hogy mégse szüntessék meg a számot, mert mi lesz a lakással? Maradjon csak meg a szám, hátha kell még az.
Nem, nem kell a telefonszám, szüntessék csak meg, a lakáshoz meg semmi köze.
Persze itt is be kellett mindenféle igazolást küldeni, de végül is csak megszűnt az a telefonszám.
hát erről ennyit..

Blogger Géza 2009.09.23. 10:16:39

Kár volt bejelenteni, amíg nem lehet tudni, ki fog lakni a lakásban. Ha rokon lesz, akkor a megegyezés és beköltözése után kell átiratni az órát, ha nem, majd a vevő megteszi. De a számlákat addig is fizetni kell, ez van, ingyen senki nem szolgáltat, az óraleszerelést meg nem jó kiprovokálni. Ezzel a nem túl praktikus bejelentéssel elindítottad a bürokráciát a maga útján. Hasonló esetben mi nem jelentettünk be semmit, megvártuk, míg lett vevő a házra, az addigi minimális díjakat közösen kifizettük.

-miu- 2009.09.23. 10:17:26

Ja. írják sokan, hogy miért nem várta meg a hagyatékit. nos a hagyatéki jóval a halálozás után jön még csak, és addig ugye vannak alapdíjak (és hozzá tartozó számlák), amit valaki nem tehet meg olyan könnyen, hogy nem fizeti be, nos sok helyütt ezért tudom elképzelni, hogy amit lehet, minél előbb le kell mondani.

BGYCS 2009.09.23. 10:26:03

Nos, lehet levelezni a halottal, nem első eset tetűéknél. Lehet nekik küldeni egy marék százpengőst azzal, hogy a halott küldi mert akkortájt mikor élt, ez a fizetőeszköz divott. Vagy felbérelni a leglepukkantabb hajléktalant (nem is kell nagyon átkozmetikázni), és beküldeni az ügyfélszolgálatra hogy: kezitcsókolom, meghaltam de szóltak hogy keresnek az óra ügyében, hát kiugrottam a sirból; miben segithetek?

akos147 2009.09.23. 10:27:10

@szily: kicsit ízlelgesd a szavakat és rájössz, hogy meglehetősen nem semleges szókapcsolat. a friss az a pékáru például...

papamaci1 2009.09.23. 10:33:13

Valamelyik szolgáltatónál(villany ? gáz ?) még az anyám nevén van az óra. "Csak" hét éve halott szegény.Ha fizetek , qrvára nem érdekli őket ki a tulaj jogilag.Pedig mintha vittem volna nekik halotti anyakönyvi bizonyítványt.....vagy nem.
INDIFFERENS.

cegez 2009.09.23. 10:38:30

@-miu-: Helló. Attól miért is ne tudnád befizetni, hogy halott, akinek a nevén van? De üres háznál igaz, amit írsz.

Most olvastam Orsi kommentjét, és látom, hogy az esetükben is üres a ház, igaza van, tényleg elmebajos az E-On.

itschykhatschy · http://www.itschykhatschy.com/ 2009.09.23. 10:46:40

Az adósságot az ember nem örökli szerintem. Ha fater csinál 400 milla sarat, és elhalálozik, akkor nem követelhetik rajtam. Viszont, ha 800 millát felhalmozott, amiből kifizetésre kerül a követelés, a maradák 400 millát meg megkapom. Mert a hagyatéki eljárás előtt még az ő pénze. Én speciel magasról letojnám.

verbanan 2009.09.23. 10:50:08

Szia!

Amit Török Szultán leírt az (sajnos vagy nem sajnos) úgy van. Nyilván édesapád szerződése megszűnt, ha nincs áram használva a házban akkor "csak" leszerelik az órát, ami baromira nem jó ötlet -oldjátok meg valahogy, hogy valakinek a nevére átírni-, mert ha újra használva lesz, vagy el akarjátok adni, akkor újra be kell szereltetni -> költségesebb mintha nulla átalányt fizetnétek amíg rendeződik a helyzet.

Ha használják most is az áramot, akkor meg joggal indítanak eljárást szerződés nélküli vételezéssel ismeretlen ellen.

Töltsd ki az ügyfélváltozás bejelentőt a saját adataiddal, óraállást írjál rá mert anélkül visszadobják, írd alá, és küldj még egy halotti anyakönyvit (NEM fogják megtalálni az előzőt). Édesapád partnerszámára, és ha te is EONos vagy akkor a tiédre is ügyelj, mert anélkül kb meg vannak lőve.

A stílus az tényleg no comment. Dolgoztam az EON-nál, életem legrosszabb melóhelye volt (saját alkalmazottaikkal is ilyenek, nem csak az ügyfelekkel), és hidd el, ez csak a jéghegy csúcsa...

simon says: 2009.09.23. 10:59:08

elsokent; reszvetem a csaladnak

nem olvastam vegig minden kommentet, felhaborit a kocsog e-on viselkedese.
megint jo magyar modra az jar rosszul, aki probal becsuletes lenni. ha be sem jelenti a halalesetet, nincs semmi baj, az e-on kuldi a szamlakat, a csalad meg fizeti. mivel bejelentettek, ezert megindul a szivatas ezerrel.
a valaszlevel stilusa pedig egeszen elkepeszto, kommunista burokraciat idezoen lelketlen. hogyan lehet egy valszlevelet egy elhunytnak cimezni, mikor a valasz eppen a halotti bizonyitvany bekuldesere erkezett? paros labbal rugnam ki a felelost ezert.
hihetetlen, ami ebben az orszagban folyik.
nagyon egyszeru a megoldas kedves e-on:

kialakitasz es kiadsz egy vallalati utasitast a specialis esetekrol, mint pl. a fennti, amibol ugye a normal ugymenetben nincs olyan sok, majd pedig kemenyen betartatod a munkatarsaiddal es akkor nem szuletnek ilyen jogosan felhaborodo levelek. a jelen esetben, pl. ha a szerzodo fel elhalalozik, hasznalhatna egy tapintatos level format, amiben az egyutterzese kifejezese mellett ecseteli, hogy milyen lehetosegei vannak a csaladtagoknak es mit kell tenni, ha folytatni kivanjak a szerzodeses jogviszonyt, vagy ha fel akarjak azt mondani. ha tovabbra is hasznalni akarjak a szolgaltatast, semmi akadalya nem lehet annak, hogy a szolgaltato megengedi a hagyateki targyalasig, de maximum mondjuk fel evig, hogy az elhunyt neven maradjon a fogyasztasmero es ker esetleg valakitol egy nyilatkozatot, hogy fizeti a szamlakat a koztes idoben.

miert olyan nehez ez?

sztivo 2009.09.23. 11:08:21

Nem olvastam végig az összes kommentet, lehetséges az, hogy már rég megválaszolták a kérdést...

1. valóban van olyan, hogy 15 napon belül át kell írtani az órákat
2. mivel az eddigi tulajdonos elhunyt, ezért az összes kötelezettség, mint egyféle jogutódja rá hárul majd(esetleges tartozások, átírás stb)
3. Éééés akkor most jön a DE!!! Egészen odáig, ameddig nincs meg a konkrét örökös, SENKI!!!(még a vélelmezett leendő tulajdonos sem) kötelezhető semmire!!! Természetesen az örökség ezen részéről(a ház/lakás) lemondhat bármelyik leendő örökös, így az összes kötelezettség csak akkor válik esedékessé, amikor a tulajdoni helyzet tisztázottá válik! Addig annyit tudok javasolni, hogy a kapott levelet szépen másold le, hívd fel újra az ügyfelest és rögzítsd a beszélgetést! Ezekkel aztán fel lehet keresni a panaszirodáját a cégnek és szépen írásos panaszt benyújtani(30 napon belül kötelesek reagálni rá írásban!!!) Ha mindezek után még bármi problémájuk lenne, akkor egy ügyvéd kíséretében meg kell jelenni a jogi osztályukon(időpontegyeztetés után) és onnantól kezdve máris tudják majd azt, hogy mi is lenne ilyen esetben a követendő magatartás!

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2009.09.23. 11:11:35

Én sem olvastam végig a kommenteket, ha volt már bocs.

Részvétem Orsi!
Szerintem ne foglalkozzatok vele, az Eonnak is mindegy kinek a nevén van, csak fizesse rendben. A következő alternatívákat látom:
-Aki(k) a házban, lakásban lakik megállapodnak szóban vagy írásban, hogy ki fizeti tovább a közműveket a hagyatéki tárgyalásig. Ezt követően Édesapád akarata szerint marad ott akinek kell.

-Ha senki nem lakik ott, kértek az időszakra egy szüneteltetést, díját (ami elég alacsony) szétdobjátok egyenlő részben.

ennyi

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.09.23. 11:29:04

Részvétem!

Boldogok akiknek nincs dolguk közüzemi szolgáltatókkal.

tenkes kapitánya 2009.09.23. 11:59:49

Részvétem Orsi.

ÍNálunk úgy ment mikor nejem anyukája meghalt bejelentettük hogy üres a lakás halálozás miatt alapdijat szeretnénkmfizetni,óraállás ennyi,hagyaték után átiratjuk,ill ők mondták mit kérnek átiráshoz.Minden közüzemi szolgáltatónál ez volt szemetes felfüggesztette a dijat mondtuk lakatlan átmenetileg a lakás.
Ezekszerint ügyfélszolgálaton mnulik ki ül ott éppen.

Gromek · http://s2.images.www.tvn.hu/2007/02/19/14/45/www.tvn.hu_77d144c20119bee0e1b9747295346dec.gif 2009.09.23. 12:07:07

Bocs, de fingom sincs, mi az az E-on.
De kikövetkeztettem a felsorolásból, hogy valszeg áramot szolgáltat.

Az nem derült ki, hogy annak az ominózus faxon elküldött tájékoztatásnak volt-e kísérőlevele és azt a levelet valaki aláírta-e és az a valaki adott-e meg elérhetőséget (címet), ahol levelezhetnének vele? Ha már felvette velük a kapcsolatot.
Ha mindez rendelkezésre állt, valóban nagy bunkók vannak ott az E-on-nál.

De.

Annyiban adnék nekik (is) igazat, hogy a lezáruló hagyatéki eljárásig - amennyiben fogyasztás (vételezés) történik az adott mérőhelyen - valakinek fel kell vállalnia azt, hogy fizeti a felmerült költségeket. Jó, hogy nem kötötték ki az áramot, mert azt is megtehetik, mert ezek ilyenek.

Egyébként a saját magam is tapasztaltam, hogy mennyire rugalmatlan társulat a villamos energia szolgáltató.
Mivel a számláink kiegyenlítése átutalási betétszámláról történik, és rendszertelen módon (nem én utalok, nem is a bank) a szolgáltatók emelik le a számláról a pénzt, természetesen a banknál hagyott engedélyünk szerint.

Úgy jártunk, hogy 2 (azaz kettő) számla értéket nem emeltek le összesen, kb. 8.000,- Ft. értékben "tartozásunk" "halmozódott" fel, ezért a tisztelt szolgáltató úgy döntött, hogy mindenfajta értesítés nélkül kikötötte az áramot nálunk.

Megyünk haza, semmi nem működik. Első gondolatunk az volt, hogy áramszünet van. De látván, hogy a szomszédoknál világosság van, ezt elvetettük. Télvíz idején, amikor a fűtéshez is kell az áram, ott álltunk sötétben, hidegben. Hála a gondos szolgáltatónak.

Telefonálgatás, ügyintézés, befizettük nekik személyesen ezt a tetemes összeget, sőt még a ki- és újbóli bekötés költségeit is, mert saját zsebből nem fingatnak meg senkit sem, fedezze csak a költséget a megfingatott ügyfél. (Ennyire szegények lennének, hogy szükség van ilyesfajta bevételekre?) Természetesen aznap már nem kötötték vissza az áramot, de másnap lőn világosság, mire hazatértünk a munkából.

Világosságot... a fejekbe is...

-miu- 2009.09.23. 12:23:26

@cegez: üres lakás persze. a telefon alapdíja 5000 Ft/hó
a duplatemetés (sajna így is a legolcsóbb verzió - senki nem "készült" temetésre, 1 hónap alatt mentek el és álmunkban nem gondoltuk volna, hogy ebben az évben lesz - a duplatemetésnél fél milla) anyuéknál épp lakásfelújítás kellős közepe, minden forintra szükség volt/van.) Ezt persze nem panaszkodásképp, van, amit nem lehetett lemondani, pl. a távfűtés, ráadásul azt anno a mamáék átalányban kérték, így havi 20ezer forint volt nyáron is.

BKV figyelő.hu · http://bkvfigyelo.hu 2009.09.23. 12:28:10

Apum ugye postás (a jobbik fajtából) és mindig mutatja, mennyi csekket küldenek 5-10 éve meghalt embereknek a szolgáltatók. Ennek az a módja, hogy visszaküldi és feltünteti rajta, hogy az illető elhunyt, de ez nem ér semmit, következő hónapban ugyan úgy jön a csekk...

Ilyenkor úgy küldi vissza: "Új helyre költözött. Címe: Ercsi út 1." (Ugye Érden ott van a temető:) )

natál 2009.09.23. 12:53:29

Az EON nem kérheti az azonnali átírást, mert átírni csak érvényes hagytéki végzéssel lehet.

Lacka929 2009.09.23. 12:57:26

Mi is bejelentettük mindenhol apósom halálat 2 éve. A mai napig jönnek a nevére a számlák. Viszont nekünk szerencsénk van: nem képezte hagyaték tárgyát a ház, ami után jönnek a számlák, úgyhogy dobáljuk is őket a kukába bontatlanul.

Persze volt nálunk is olyan, hogy a temetésről szóló számlát akarták tőlünk, meg több kilónyi iratot közjegyzővel hitelesíttetve. Na akkor küldtük el őket a helyi anyakönyvi, polgármesteri, meg földhivatalba: ott utánanézhetnek mindennek, amire kíváncsiak.

fatesz 2009.09.23. 13:09:50

olvastam sokat. néhányan sötétek. RIP

wagabound 2009.09.23. 13:09:53

Kedves Orsi,

a kommentek nagyjából kitértek minden fontos részletre, de gondolom, nem árt a lényeget összefoglalni.

Ha már becsületesen (és fölöslegesen...) bejelentettétek, hogy az óra "tulajdonosa" elhunyt, a szolgáltatónak nem volt más választása, mint hogy közölje: 15 napon belül át kell iratni a mérőórát más nevére. Ez akkor is logikus, ha eléggé bunkó módon hozták a tudomásotokra, ugyanis ha nincs ügyfél, nincs szolgáltatás sem, tehát jogukban áll leszerelni a mérőórát.

Neked-nektek tehát most már végig kell csinálnotok az átírási procedúrát, hiszen az E-Onnál ott a bizonyíték - a ti bejelentésetek - hogy a náluk nyilvántartott fogyasztó elhunyt. A számla ezek után annak a nevére jön, aki felvállalja a névátírást, és ha majd rendeződik a hagyaték, a végső tulajdonosnak ismét névátírást kell kérnie.

Igen, a forma finoman szólva sem volt emberséges, de a lényeget illetően az E-On helyesen járt el.

itschykhatschy · http://www.itschykhatschy.com/ 2009.09.23. 13:12:31

@verbanan: Azért erre valamilyen gyakorlat születhetne. Gondolom az EON-nál is emberek dolgoznak, akikkel történhet hasonló tragédia. Attól függetlenül, hogy a dolgozókkal hogyan bánnak. Nem megoldás az ilyen stílus. Gondolom baromi magas a fluktuáció a cégnél.

hha96 (törölt) 2009.09.23. 13:21:14

@Itschykhatschy:
Ha jól tudom, tartozást csak abban az esetben nem örökölsz, ha komplett lemondasz a hagyatéki eljárás során az örökségről. Ha kéred a részed, kapod a tartozás rád eső részét is.

theveryguest 2009.09.23. 14:52:35

Mi ebben a bonyolult, vagy a nevére veszi valaki az órát (lehetőleg az, aki örökölni fog, hogy utána ne kelljen majd megint átiratni), vagy kösse ki az EOn saját költségen a picsába a hagyatéki tárgyalás végéig. Most mit várt a posztoló, hogy a tárgyalás végéig majd nem fizetnek villanyszámlát?

Snake Plisken (törölt) 2009.09.23. 16:12:27

Kötelez?????????
Hogyan? Erre kiváncsi lennék?

De tényleg, hogyan köteleznének bárkit aki nem is ügyfelük...

Ezt nagyon megnézném...

Várjuk az update-t! :-)

Ja, és részvétem...

vidak 2009.09.23. 22:19:12

Kedves Orsi!

Egy éve én is ugyanilyen helyzetben voltam. Írd fel az összes óraállást, legyen nálad egy eredeti halotti anyakönyvi kivonat, és néhány másolat, és menj be az eonhoz. Van egy formanyomtatványuk, amin a számlázási nevet/címet lehet megváltoztatni. Ide kellene ugyan a korábbi szerződő aláírása, de ezt elhunyt személy esetében a halotti anyakönyvi kivonat helyettesíti. (jó, ha a biztonság kedvéért nálad van a saját születési anyakönyvi kivonatod is (eredeti+másolat), amivel bizonyítani tudod, hogy az apukád az apukád). Ha esetleg egyedül élt a lakásban, célszerű átállítatni az átlagfogyasztást nullára, hogy ne kelljen átalánydíjat fizetni, csak az alapdíjat (pár szár forint). Az órákat nem szabad kiköttetni, mert a visszaköttetés iszonyat pénz és szívás.
A hagyatéki tárgyalást valószínűleg nem fogják elsietni, nálunk több mint fél év telt el mire megejtették. Az is lehetséges, hogy az eon a követeléseit jelzi a jegyző felé, ez esetben gondolom a hagyatéki tárgyaláson az örökségből vonják le...
Bocs a hosszú válaszért, remélem tudtam segíteni.

magne 2009.09.23. 22:54:59

Kedves Vidak! Amit leirtal, megtortent, csak a nevemre nem kerult semmi! Szamlazasi cim valtozott es csak rendelkezesre allasi dijat fizetunk...
Belefaradtam mar ebbe az egeszbe, anyukam mar olyanokat mond hogy mielott meghal mindent rendbe tesz magakorul, hogy legyen idom gyaszolni es ne csak 'pattogasbol' alljon az eletem... de legalabb ezt 'jokedvuen' mondja

Mindenkinek koszonom szepen a valasza(i)t, rengeteget segitetettetek, nem csak ebben az ugyben, hanem hogy kicsit maskepp lassam a dolgokat... mert ha kivulrol megvizsgalom, csak egy ember halt meg ami rengeteg procedurat jelent... eddig en csak azt erzekeltem, hogy az apam nincs tobbe... ennyi
Megegyszer koszonom! Mindenkinek minden szepet es jot!

csillagház 2009.09.23. 23:01:52

ELMŰ történet: 2004-ben 8 hónapig csatatér volt az utcánk, csatona-, vízvezeték és útépités miatt. Nem tudtak jönni, hogy villanyórát cseréljenek. Egyszer aztán megjelentek, előtte három hónappal volt az éves leolvasás. Lecserélték az órát (nem csalók, az ELMÜ által megbizott cég emberei). Utána jött a meglepetés, szolgáltató módra: mivel aznap NEM volt leolvasva az óra, kiszámláztak 100 ezres büntetést! Ki kellett fizetnem, igaz, részletet adtak. Viszont egy fázissal ha száz évig élek, se tudnék 100 ezres számlát összehozni! ELMŰ se különb, mint ez a genyó EON.

csillagház 2009.09.23. 23:07:53

Magne: neked őszinte részvétem.

pt_tomi 2009.09.24. 09:45:53

Szánalmas formalevél, ebből látszik fingja sincs az ügyintézőnek arról, hogy mivel foglalkozik!
Nemrég volt egy híradóban is bemutatott eset ami ennél durvább...ott az úr neve mellé bejegyezték az "elhunyt" kifejezért, majd kiment egy formalevél "Tisztelt XY elhunyt" megszólítással!

Lehet már írták de az alábbiak lehetségesek:
1. A bejelentési kötelezetség adott, de ezt megtetted szal rendben van -dátum óraállás h.ak.k. stb.
Ha nincs közvetlen örökös, úgyértem feleség vagy csak egy gyermek aki egyenes vonalon örökölhetne akkor szerződést bonthat a szolgáltató -hivatkoza arra, hogy nincs konkrét személy akivel szerződést kössön/hosszabbítson a szolgáltatásról, ezért lekötik a mérőt az addigi összeget ki kell fizetni...majd ha megvan az örökös vagy az a személy aki haszonélvezője lesz az ingatlannak stb. vele új szerződés köttetik és visszkötik a mérőt.
Ez a megoldás viszont elég drága mivel a kikötés bekötésnek díja van -elvégre kimegy a szerelő matat egy kicsit stb.

2.elképzelhetetlennek tartom, hogy ne legyen olyan megoldás, amit a posztoló is írt. Elvégre ügyvédi/jegyzői útra megy az örökösödési téma, ennek meg had legyen már halasztó hatálya!
Az átírásnál is lesz plusz ktsg. ugyanis mint új szerződő ellenőrzik a mérőt, hogy az rendben van-e stb., de jóval kisebb összeg mint az első megoldás!

Összességében, a szolgáltatók az első módszert preferálják, a miértje logikus is lehet, de nem részletezném.
Mindesetre a második megoldás sokkal empatikusabb és ez lenne az elvárhatóbb ilyen ügyekben!
süti beállítások módosítása