Tékozló Homár

Parkolópénzlopás a Rózsadombon is

2009.09.30. 12:47 | szily | 154 komment

Nem akarok demagógabbnak látszani a szükségesnél, de abban talán az olvasók túlnyomó többsége egyetért, hogy egy önkormányzat kertvárosi övezetben csak és kizárólag amiatt jelölhet ki fizetős parkolási övezetet, hogy valaki ebből pénzt lophasson.

A II. kerületi önkormányzat most teszi fizetőssé a környékünket, ami a Rózsadomb derekát, a Fillér utcát és a környező utcákat (például Ervin, Lórántffy Zsuzsanna, Trombitás, Nyúl) jelenti. Ezen a környéken gyakorlatilag kizárólag lakóépületek találhatók, bolt - egy apró élemiszerboltot kivéve - nincsen, közintézmények vagy más, nem ittlakók által látogatott épületek sem, kivéve az iskolákat és egy óvodát, de ezek környékén ugye napi kétszer negyedórára jelennek meg az alienek autói, leteszik-fölveszik a gyereket, oszt szaladnak dolgozni. Irodából is nagyon kevés van és azok is aprók. Magyarán a most fizetőssé tett területen parkoló autók 99 százaléka a helyben lakók járműve. Vagyis most kapnak matricát, és természetesen ingyen parkolnak továbbra is. (A Moszkva térre, a Mammutba vagy a Fény utcai piacra érkezők nem jönnek föl ilyen távolra parkolni.)


A fizetős övezetek létrehozását ugye az indokolhatja, ha valahol nagy az átmenő forgalom, és üzletek, irodák, intézmények miatt sokan próbálnak megállni olyanok, akik nem a környéken laknak. Egy ilyen negyedben, amilyen a miénk, sem a racionalitás, sem pedig az önkormányzat esetleges pénzéhsége nem magyarázza a lépést (hiszen bevétel ebből nem sok lesz), csakis valami sötét lenyúlás. Fogalmam sincs, hogy az órák felállításában vagy másban van-e az okosság, de az fix, hogy valaki ebből jól fog járni.

(Ezek csak tét nélküli gondolatfutamok a részemről, mivel a kertben van parkolóhelyünk és matricát is kapunk, tehát engem személy szerint egyáltalán nem érint rosszul a rendelkezés, pusztán feltűnő, hogy az égvilágon semmi értelme. Na persze egyet kivéve.)

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cuburka 2009.09.30. 14:15:17

Azért a kedves szülőcsapat annyit már kidolgozott, hogy ha valaki mellett látunk éppen büntető parkolóőrt, akkor odamegyünk és azt mondjuk, ez a mi autónk (Suzukisok főleg előnyben). Ekkor tovább szokottt oldalogni.

Pikk Dáma ♠ 2009.09.30. 14:20:13

@Popeye76:

én ezen a környéken nem láttam ezt annyira indokoltnak, nincsenek túlzsúfolva az utcák parkoló autókkal.
annyira már pont messze van, hogy a Moszkva tér környékére menőknek érdemes legyen itt állomásozni.

EMMI 2009.09.30. 14:20:41

@bélabú: Hát ezen csodálkozom, mert én 6 éve dolgozom itt és mindig meg tudtam állni. Pedig itt a Torockó téren játszótér is van, sokan autóval hozzák a gyereket.

fkorbi 2009.09.30. 14:25:30

picsába.
havi egyszer parkoltam a trombitásban eddig kb (ha vmi miatt meló után kellett az autó).

akkor mostmár nem. Nem baj, kevesebb benzin, fékbetét, ilyesmi fogy.

avatartalan 2009.09.30. 14:26:39

...és januártól a Törökvész út felső része is fizetőssé válik...mehetek a Pusztaszeri út másik oldalára parkolni,az csak később lesz fizetős :-(

Hozzászóló 2009.09.30. 14:31:04

Meg kell nézni, kinek az érdekeltségébe tartozik pl. a matricagyártó cég vagy az automatát üzembehelyező/karbantartó cég. Máris meg lesz az önkormányzat fejesei közt, csak kicsit kell kutakodni.
Esztergomban például minden a polgármester cége, vagy ha nem, akkor hamarosan az lesz. (hirdetőtáblák, szemétszállítás, tanulók utaztató cége stb., a lista hosszú).

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.09.30. 14:32:17

Szily B+, jóidulat a köbön. Ezek a "tét nélküli gondolatok" jelen esetben igazi alaptalan mocskolódást jelentenek a II. kerület felé, különösen hogy a fizető parkolási rendszert a fővárosi területén a Fővárosi Közgyűlés 24/2009. (V. 11.) önkormányzati rendelete szabályozza, tehát Demszkyék állapítják meg a parkolási övezeteket.

Globetrotter2014 2009.09.30. 14:38:57

@Popeye76: ez adott esetbe egy elfogaható ok, én is csináltam ilyet, de elég kényelmetlen, az alvinci/felvinci aljáról átgyalogolni a moszkvára. De akkor elég lett volna a Balogvár vonaláig meghúzni... Akkora emelkedőt kevesen vállanának be...

MrZed001 2009.09.30. 14:45:28

1) sok helyen a panelek melletti parkolókat is fizetőssé tették (iroda, bolt, egyebek sehol a közelben, ott parkolók 100%-ban az ott lakók). Ez NOOOOOOORMÁÁÁÁLIS ??? Ennek van bármi értelme? (a lehúzáson kívül)
2) ahogy szomszédainknál alkotmányellenesnek nyilvánították ezt a fajta parkolódíj szedést (csak az őrzött után szedhető parkolódíj), itt is egy független alkotmánybíróság elítélhetné (de ilyen itt nincs)

snorbi 2009.09.30. 14:51:38

@solesz: "Ha megállsz, és nem csak simán áthaladsz ... akkor extra költséget kér az önkormányzat tőled."

Elfogadom! Csak egyet kérek cserébe: az a pénz tényleg az önkormányzathoz kerüljön, aki aztán a kerület javára visszaforgatja a pénzt. Ne pedig parkolókáeftékhez, akik sportautót bérelnek és egyéb módszerekkel osztják el a haverok között a lóvét.
Ellenőrizhető, mutyimentes rendszer akarok, tételesen nyilvánosságra hozott bevételekkel és kiadásokkal!

Templ@r 2009.09.30. 14:55:16

@Libelle: Nálunk is, ezt hívják súlyadónak, amit azért kell fizetned az önkormányzatnak, mert foglalod a közterületet az autóddal a lakóhelyeden.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.09.30. 15:05:30

@Kalmika: Mi oviba hordjuk, reggel nyolc után, úgyhogy dupla díj lesz/lenne. Plusz az a "szorzó", hogy ha belefeledkeznek a játékba, akkor tuti nem tudom negyed óra alatt kirángatni mindkettőt. Sebaj, marad a békávé, az óvónők meg szívnak, mert később írünk be a gyerekekért, tovább maradhatnak bent az oviban.
A kőgazdag, rózsadombi burzsujokhoz egy adalék: A lakásunk bérelt, még szerencse, hogy van hozzá garázs, meg beállási lehetőség a kertben. Ráadásul annyiért béreljük a száraz, fagymentes, automata nyitós garázst, mint Zuglóban anno a porló meszelésű, nedves, faajtós putriszerűt. A lakbérekről meg annyit, hogy kb. 40%-kal fizetek többet a lakásért, mint amenyiért a zuglóit kiadtuk, miközben a forgalmi értékben kb. kettes a szorzó. Nem értem én ezt a világot, csak megpróbálok benne lavírozni...

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.09.30. 15:08:04

@Karmadealer: Ööö... biztos? Szerintem a kerület javasol, a főváros meg rábólint. Valahogy a III. kerületben máig meg tudta oldani az önkormi, hogy ne legyen fizetős parkolás.

Grigorij 2009.09.30. 15:16:33

Köztudott, hogy demokráciában egy önkormányzat közpénzből működve a helyi lakosok által közvetlenül megválasztva, azok szigorú érdekei szerint teszi a dolgát, akár a hatalommal is szembeszállva!!!

Na ez van egy demokráciában...

De mi van a mai fasizálódott, kozmopolita és Brüsszel-imádó Magyarországon?

Lacka929 2009.09.30. 15:17:41

Azért tették fizetőssé, hogy az agglomerációból bejárók ne ott tegyék le a kocsijaikat. A helyieket védik ezzel. Szerintem.

MP 2009.09.30. 15:18:47

Érdekelne hogy mi van akkor ha bármilyen kicsi lyukam van az adott helyen de nem oda vagyok bejelentve nekem miért nem jár egy parkolómatrica??? Mert ingatlanadót az fizetnem kell akkor is!

Papagena 2009.09.30. 15:21:05

Bizony lackának igaza van. A dombról is, az agglomerációból is sokan jönnek be kocsival a Moszkváig, ott átszállnak a metróra és otthagyják az autókat. Az ottlakók pedig nem tudnak megállni a saját házaik előtt. Szerintem ez inkább védi az ottlakókat, semmint "lenyúlás". Kis pénz, és nem is az önkormányzat bevétele.

Lacka929 2009.09.30. 15:23:17

@zulu: A havat a járdáról kell ellapátolnia a tulajnak, nem az úttestről...

/tno+DA= 2009.09.30. 15:23:21

SZVSZ. a posztolóval szemben igen sok értelmét látom.
Nálunk fehérváron a piacot övező lakótelepek még nem rendelkeznek ilyen fizetős parkolóövezettel, akárki szabadon barkolhat. A városban máshol pl OTP, Skála/Kaiser körül már minden le van védve ilyen módon, hogy akárki ne parkolhasson csak úgy.
Igaz ha pl vendéget hívsz és annak fizetnie kell az cink, de legalább nem áll be sok idióta heti 2x vagy még többször) a helyedre, te meg nem kell hoyg kersgélj a lakótelep túlvégén másik parkolóhelyet. :S

Én is idióta megoldásnak tartottam mikor ilyen módon fizetnem kellett volna (igaz szartam bele, mert a városban van kb 6 parkolóőr :D), de végigondolva a házunk körüli parkolási mizériát, ez inkább a lakók érdekeit kényelmét szolgálja, és érthető ha egy lakóövezetben ha nincs is semmi olyan létesítméyn ami vonzza az embereket elsőre idegesítő lehet egy ilyen intézkedés de annyira talán mégsem tragédia.

MacPhisto 2009.09.30. 15:23:30

@Popeye76: OK ez az igazi ok. És? hol álljanak meg? abban a 150 db P+Rben ami Budán található???????? Vagy hol?!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.09.30. 15:25:09

@Papagena: Ez sem teljesen igaz ám! Mert aki az övezet felső részén lakik, és van matricája, az mostantól lazán lemegy a Moszkvára, és ott hagyhatja az autót, miközben eddig békávézott. Ezt tudom, mert azt szoktam csinálni, ha piacra megyek, mert "hivatalosan" a XII. kerületben lakom és oda van matricám. Szóval ezzel is csak adnak egy pofont a szarnak.

2009.09.30. 15:25:44

Kis butusok, ti nem tudjátok, hogy a centrum kájefté nyeresége garantált, vagyis hogy ha egyetlen egy alien nem áll meg egész nap a Fillér utcában, csak a helyiek kocsijai pusztulnak ingyenes engedéllyel, AKKOR AZ ÖNKORMÁNYZAT KÖZPÉNZBŐL DÍJAT FIZET A KÁJEFTÉNEK AZ Ő NAGY-NAGY ÉS FONTOS SZOLGÁLATÁÉRT. Hát erről szól az egész. Pénzt, legálisan áttenni egy magáncégbe, ahol aztán már lehet mondani a kíváncsiskodóknak, hogy "mi közöd hozzá, hogy ferrarit lízingeltünk belőle?!"

Globetrotter2014 2009.09.30. 15:29:40

Egyébbként azért elég röhej, hogy Budáról és az agglomerációról semmilyen rendes P+R megoldás sincs kidolgozva. Aki várt már hidegkúton olyan buszra amire végre felfér érti mire gondolok. Ha mondjuk a Mamuth I tükrözése helyett egy rendes PR parkolóház épült volna, most nem lenne ennyire gáz bejárni... Egyébbkánt régen a teljes Mamuth I és II helyén P+R volt, pedgi még sehol nem volt a mosani mennyiségű forgalom...

2009.09.30. 15:30:52

Amúgy az egész fizetőparkolás a klaszikus Deák féle félregombolt mellény esete. A zónahatárokon kívül mindig sok bejáró kocsija fog állni, és erre hivatkozva mindig lehet a zónákat bővíteni, egészen a Bp vége tábláig. A félregombolt mellényt ha továbbgombolod, nem jön rendbe, ki kell gombolni, és újrakezdeni. Praktikusan el kellene takarítani a centrumaffiát, és építeni néhány nagy-nagy parkolót, jó tömegközlekedéssel, ahova aki akarja, leteheti az autóját, és mehet tovább! Egy csomó autósban megvan erre a hajlandóság, de nem tudja megtenni, mert nincsen ilyen parkoló, ezért parkolják teli a zónahatárokat. De az ő igényeikkel senki sem törődik. A centrumaffiának éppen az a jó, ha nem tudják a város szélén letenni a kocsijukat, nem tudnak továbbmenni tömegközlekedéssel, hanem be kell menniük a városba, és ott aztán egész nap szórják a pénzt a parkolóórákba.

2009.09.30. 15:33:44

@ZF2: régen sok p+r volt. A déli pályaudvarnál is volt egy. Bejöttek a vidékiek, letették az autójukat, és továbbmentek metróval. De ez így nem volt elég jó, mert ebből nem jött be semmi ellopható money, márpedig a kapitalizmusban az a lényeg, nem az, hogy holmi állampolgároknak jó legyen.

voodoux 2009.09.30. 15:56:24

pofonegyszerű a képlet!

a polgármester fia cégének kellet egy kis bevétel. ők fogják gyártani és telepíteni a parkolóórákat.

nem.mate 2009.09.30. 15:59:31

én örülnék, ha nálunk is ez lenne, sok köcsög beparkol az utcánkba (lakó pihenő övezet, be sem hajthatnának!) közlekedni nem lehet már, én meg itt lakok és nem tudok parkolni miattuk :\

ha meg én megyek belvárosba akkor fizessek, itthon meg parkolni nem tudok, mert szarnak a szabályokra nagyon "igazságos"...

Globetrotter2014 2009.09.30. 16:04:19

@csernaja obca: Ne általánosítsunk. Rendes országokban ez gyönyörűen működik. Csak hát vannak országok ahol a működő kapitalizmus ugyanúgy elérhetetlen, mint a működő szocializmus. Azért ha választanom kell inkább a mostani mint 5 évet várni egy 20 éves konstrukciójú ladára, és évente kötelezően kfelvonulni integetni a párttikárnak...

LeMond 2009.09.30. 16:07:25

Én valami olyasmit olvastam, hogy januártól egy matrica jár egy lakáshoz, (1000 HUF) tehát családonként egy autóra való. Ha még egyet szeretnénk, vagy annál is többet akkor a kerületi alapdíj éves díjának megfelelő összegért igényelhetsz még matricát, és ez az egész függ a kocsi környezetvédelmi besorolásától, stb. KB 70 80 ezer HUF. Ha jól értettem a dolgot.

Globetrotter2014 2009.09.30. 16:08:17

@Pikk Dáma ♠ / bip-bip: van akinek fórumozva is megy az amériken ekszent. junó... :)

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.09.30. 16:15:23

@LeMond: Ha nem jól értetted, akkor már ketten vagyunk így. Ez a lehúzás, nem a vécé öblítés. Egyelőre nálunk még nem fizetős az utca, de pár éven belül az lesz, mert ez a tendencia. Innentől tuti kocsival fogok járni, mert a munkahelyem nem fizetős helyen van (van szolgálati parkoló), tehát lazán megspórolhatom a második matrica díját. A környezetvédelem meg bekaphassa... Ezt akartuk elérni, csókolom?

Csokis · http://csokis.blog.hu 2009.09.30. 16:18:19

@Kitalátor feljegyzetei: Aha. 25 km oda, ugyananyi vissza. Jártam Simsonnal, évente többször volt kisebb atrocitásban részem, kétévente egyszer ütöttek el rendesebben". Aztán az asszony leparancsolt, hogy nem akar özvegyen maradni két gyerekkel.

OrulunkVincent? · http://www.minerva-szki.hu/szakkepzesek/marketing-es-reklamugyintezo.php 2009.09.30. 16:24:23

valószínűleg a lakók által befizetett éves sarcból lesz azért egy elég jó kis bevételük + az ügyeskedés, és csak-csak csurran cseppen valami az átmenő forgalomból is. nem olyan rossz biznisz ez. a polgármester úr ebből szépen el tud menni nyaralni télen is nyáron is 1-2 hétre a családdal.

Diktaturha 2009.09.30. 16:30:26

@serpenyő: A sok lakóparkos, mint pl én is, szívesen megvenném a mélygarázsos parkolást, ha nem 8ezer euróba fájna. Gondolhatod, hogy nem viccből cipeljük a két karton ásványvizet, a bevásárlótáskát meg a Kisbabát kocsisüléstől 600m-ről, hogy az éjjel a sok tirpák söröspultnak használja az autónkat és a nyárfák teleköpködjék a ragadós, lemoshatatlan nedveikkel....

Secnir 2009.09.30. 16:36:22

@solesz:
"solesz 2009.09.30. 13:54:48
Az út az önkormányzat tulajdona."

ez igaz. de egy próbapert megérne az, hogy a benzinbe oltott (asszem azóta megszűnt vagy nem?) útadó, ill. a súlyadó merre van? mert elvileg abból építették fel valamennyi utat - ergo jogilag valamely %-os arányban én is tulajdonosa vagyok annak az utcának (földdarabnak stb.) amin parkolok.

a másik, amibe belekötöttél: újra megkérdem, milyen ellenszolgáltatást ad egy parkolási társaság a pénzemért? mennyiért? ha időarányosan korábban megyek el, milyen formában adja vissza a rámeső pénzt? (pl 400ft/óra, de ha elmegyek félóra múlva, ki adja vissza a 200 forintomat? hogyan és kinek számol el azzal, ha valaki arra a félórára odaáll 400 forintért?)
az nevezhető ellenszolgáltatásnak, hogy azt mondja: igen, megállhatsz.
ebből ered, ha én ülök a dugóban az MCVXXII kerületben, az autó nem mozdul két órája, akkor közli az önk (cpkft, stb.), hogy én állok az ő földjén, ami fizetős TERÜLET, ez nekem 500 ft/ óra.
normális?
nincs definiálva és kijelölve az, hogy konkrétan HOL lehet parkolni. az, hogy kibasznak egy táblát, az nem jelent semmit, hiányoznak a felfestések. hiányzik a fizetési elszámolásból az, hogy én a 832. számú helyen parkolok, és azért fizetek 1.5 órát. ez azonkívül, hogy visszaélésre ad okot, a nyugtadási kötelezettségek minimumának sem felel meg.

folytassam?

Balek 2009.09.30. 17:25:57

Az ott lakók kérelmezték, hogy legyen fizető övezet. Már előző évben is szerették volna, de akkor elutasították.

PointeDuLac (törölt) 2009.09.30. 17:26:54

@serpenyő: Adj légyszíves 2 millió Forintot és már meg is veszem a 2 db fehér csíkot a garázsban,amit parkolóhelynek szánnak.könnyen pattogsz,nem te fizeted a szimpla lakásra a hitelt.De mi szartunk megvenni ugyebár...gratulálok.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.09.30. 17:33:50

Rózsadombi Szily!
De nagy pröbléma, hogy be kell fizetni a súlyadót a matricáért.
Eddig csak mások fizették.
De nagy szívás ez egy rózsadombinak.
Szerintem a többi környék sem követett el semmi főbenjárót, mégis tíz éve fizetik a súlyadót, hogy a házuk mellé parkolhassanak.
Hát, de sajnállak, hogy most nektek is kell.

Bmw 2009.09.30. 17:38:30

Van önkormányzati választás. Legközelebb arra szavazatok aki megszünteti a parkoló övezetet.

solesz · www.index.hu 2009.09.30. 17:49:52

@Secnir: valószínűleg az indulat miatt mondod, hogy az adóként befizetett ilyen-olyan pénzek alapot adnak tulajdoni követelésre, mi több próbaperre.

az adó a wikipédia szerint: (de természetesen megkeresheted több, hivatalos fórumon az adó és az ellenszolgáltatás kapcsolatát, amely per definicó - ellenszolgáltatás nélkül fizetendő.)
http://hu.wikipedia.org/wiki/Adó

Most akkor vagy megérted, hogy az általad befizetett adók után semmilyen követeléssel nem élhetsz, vagy marad az igazságérzeted miatt kialakuló frusztráció. (Az igazságérzet és a jogszerűség közötti laza kapcsolatról már esett pár szó)

Másik felvetett probléma: amikor odasétálsz a parkolóórához, akkor Te megválasztod, hogy mennyi ideig kívánsz parkolni, általában 50 Ft körüli minimum van megadva. Ha Te 2 órányit dobsz be, de a csaj 1 óra múlva kidob, akkor nem a parkolótársaságon kell leverni a feleslegesen kifizetett 1 órát, hanem magadon (mert azt hitted 2 órán át tudod szórakoztatni a csajt), vagy a csajon kell leverni (mert azt ígérte 2 órája lesz Rád, de 1 óra múlva mégis kihajított.)

Következő, probléma: Ha meg benn ülsz az autóban akkor a parkolóőr nem büntet meg, még ha parkolsz is éppen, nemhogy ha ezt forgalmi sávban teszed. Ugyanis az eset nem attól parkolás, hogy állsz az autóval. Ez persze szükséges, de önmagában nem elégséges feltétele a parkolás bekövetkezésének. Ha ezt forgalmi sávban teszed például, de nincs dugó akkor ugye nem parkolsz, hanem akadályozod a közlekedést, ami szabálysértéssé válhat. Parkolni kijelölt, vagy általában engedélyezett felületeken szabad. Satöbbi. (Minden esetre a hülye példa visszafelé úgy nézne ki, hogy Te ülsz az autódban a parkoló autók sorában, és amikor a parkolóőr megkérdi, hogy most akkor veszel-e parkolójegyet, akkor közlöd vele, hogy arra vársz, hogy elinduljon a kocsisor. Valószínűleg bearanyoznád a napját)
Szóval ez a "dugóban ülök és akkor is megbüntethetnek" ellenérved majdnem jó volt, de aztán mégsem.

Következő probléma: Ha lehet kérni, akkor folytassad.

Bartoki 2009.09.30. 17:54:33

@Bmw: "Van önkormányzati választás. Legközelebb arra szavazatok aki megszünteti a parkoló övezetet."

Pontosan. Mindenki csak olyan pártokra és jelöltekre szavazzon, akik konkrétan kifejtik a megszüntetésre vonatkozó terveiket.

Mondjuk jó kérdés hogy van-e egyátalán ilyen párt. :(( Az LMP-t egyelőre még csak fűzöm az ügyben:

lehetmas.hu/allasfoglalasok/438#

solesz · www.index.hu 2009.09.30. 17:54:41

Bocs csak annyit még:
Nem azzal vitatkozom, hogy jó helyre kerül-e a pénz. Szerintem is lopnak. Az önkorm. is és az általa megbízott parolási társaság is.

De ezt az általad vázolt jogi felfogásból se támadni, se megváltoztatni, sem pedig megszűntetni nem tudod.

Maga a parkolási díj pedig jogszerű, mert választható és ellenértékként szolgáltatást valósít meg.

liksoft 2009.09.30. 17:56:08

@newdawn: A tér végén meg ott van egy elfeledett lőtér. Legalábbis pár éve még az volt. Olimpiai bajnokunk Varga Károly is itt gyakorolt annó. Csak jött a rendszerváltás, és a sport mindenhol "mostoha gyerek" lett. A lövészet pláne. Az Önkormányzat meg "segített", hogy ne is maradhasson sportintézmény. Mivel van 50m-es lőpályája közel 50 állással, és ez a terület még a felét sem teszi ki az ingatlannak, így komoly méretű, értékes terület. Ide úgy látszik nem csendes sport kell, hanem valamilyen nagyobb épület. Esetleg irodaház, üzletek, "plasa", stb.... Ha innen szemléljük, akkor érthető, hogy már előre dolgoznak, vagyis mire az elkészül, már jól bejáratott fizetéses rendszer legyen. (Igaz, tudtommal a környék lakói tiltakoztak, de manapság ez mit ér?) Így már más a leányzó fekvése?

Bartoki 2009.09.30. 18:03:26

Az is egy jó kérdés hogy mitől van többlet joga (kedvezményes matrica) az adott közterületre a környéken lakóknak? :O

Mert pl. aki ott dolgozik, simán hasonló nagyságrendű időt tölt el azon a helyen (napi 10 óra az ott dolgozóknak vs. talán napi 16 az ott lakóknak).

Ez most olyan, mintha havi BKV-bérletet csak a budapestiek vehetnének, a többiek szopjanak csak a jegyekkel. :) Vagy még jobb: ha mondjuk a 4-es metróval csak az arrafelé lakók járhatnának bérlettel, a többieknek tessék jegyet venni. :))

Az lenne a korrekt, ha az adott területre lakóhelytől függetlenül lehetne kedvezményes matricát váltani.

Persze tudom ám miért van ez így - mert így a helyi lakók (jó része) érdekeltté tehető a fizető parkolási maffia bevezetésében (nekem ingyen lesz, a másik kerületből átjöttek meg szívjanak).

Ilyen könnyen kijátszhatók vagyunk egymás ellen, így esünk be újra és újra a dögöljön meg a szomszéd tehene csapdájába. :)

Bartoki 2009.09.30. 18:10:22

@Karmadealer: "Ezek a "tét nélküli gondolatok" jelen esetben igazi alaptalan mocskolódást jelentenek a II. kerület felé, különösen hogy a fizető parkolási rendszert a fővárosi területén a Fővárosi Közgyűlés 24/2009. (V. 11.) önkormányzati rendelete szabályozza, tehát Demszkyék állapítják meg a parkolási övezeteket."

Azt a rendeletet a 66 közgyűlési képviselő közül 65 megszavazta, szóval nemcsak a Demszkyék, de a Tarlósék meg a többiek is.

Szép lenne tudni hogy ki volt az az egyetlen aki nem szavazta meg (remélem nem csak azért mert nem volt ott. :)

Bartoki 2009.09.30. 18:12:54

@Egon Bondy: "Mert, ha kérsz parkolócédulát, akkor van autód, amit jó magyarként nem jelentettél be eddig és ezért a súlyadót sem fizetted."

Van egy olyan érzésem hogy az önkormányzat többet bukik a kedvezményes matrica miatti kompenzáción, mint amit nyer a súlyadón.

Galocza 2009.09.30. 18:20:40

Egyszer kellene egy Criticall Mass-t tartani az autósoknak is és eltakarítani az összes élősködőt, de sajnos az Autóklub és az EMPAMO is csak hegyezi a zabot.

Bartoki 2009.09.30. 18:22:41

@Galocza: "Egyszer kellene egy Criticall Mass-t tartani az autósoknak is és eltakarítani az összes élősködőt, de sajnos az Autóklub és az EMPAMO is csak hegyezi a zabot."

Lehet egy Autós Pártra lenne szükség (ha már az Autóklub nem csinál).

Galocza 2009.09.30. 18:27:20

@Bartoki: Vagy egy olyan pártra amelyik segíteni akarja a választói életét és nem mindenben gátolni és nehezíteni.

Mariannka51 2009.09.30. 18:47:19

Nem értem, hogy a II. kerületi lakosok miért kéne, hogy olcsóbb legyen a szerelő? Nekünk, pestieknek úgyanis ki kell fizetni a szerelő parkolási diját is. Miért csak az én gyerekem fizessen ha este 8 előtt látogat meg?
Én az egész városba bevezetném ...

Vfair 2009.09.30. 18:57:19

Egyébként azt honnan kellett volna tudnom, hogy egyes övezetekben az addig általános 18:00-ról 20:00-ra emelték a fizetős időszak végét?

Kommunikálták ezt valahol?
Tanulópénznek elég erős a bírság...

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.09.30. 19:05:19

@Mariannka51:
Az egész városra és úgy, hogy ne csak a saját kerület legyen kedvezmény, de az egész város.
Nem értem, hogy ez a város, aminek az adóit itt fizetem, miért tart engem túristának, ha kimegyek a kerületemből.
Fizessen parkolási pénzt a Demszki, meg a többi kertvárosi bejáró Pest-megyéből.
Mondjuk, ezt sem tudtam, hogy a rózsadombiak nem fizetnek.
Fasza.
Hát ha ilyen helyeken laknak a véleményformálók és a döntéshozók, akkor persze, hogy nyakunkon marad a parkolási maffia.

Don Quixote de la Ferko 2009.09.30. 19:13:46

Wazze, ez felháborító.

Nem csak a csóringer fizet a hatkerben, hanem a gazdagok is a Rózsadombon.

Skandallum.

Valaki monnnyyyoon leeee.

hauvarju 2009.09.30. 19:25:03

Meg lehetne oldani hogy mindenki csak annyit fizessen amennyit parkol, akar percre is (ezt mar kulfoldon megoldottak, csak ezek a haracsolo tolvajok nem akarjak mert igy tobbet tudnak rabolni es akar duplan is ki tudjak "adni" a parkolohelyeket ugyanabban az idoben).
A titok a kovetkezo: mikor leparkolsz odamesz az orahoz es benyomod a kartyat (benzinkartya, bankkartya,stb), a P-ora ad egy jegyet amit beteszel az ablak moge majd amikor visszamesz a kocsihoz valamikor akkor ujra az orahoz mesz es ujabb kartyabenyomassal leallitod a "szamlalot", az ora "emlekszik" a kartyadra es megszunik a szamlalas. A te erdeked hogy ne felejtsed el leallitani a szamlalast. Nagyon egyszeru a dolog.

kutya vacsorája 2009.09.30. 19:42:55

sztem van még 1 okosság: a céges autóké (ha a cég székhelye nem azonos a lakóhellyel, pl. "igazi" cégeknél, szolgálati ótoknál). ezeknek ui.nem ad az önkori matricát. minden reggel nyóckor irány a parkolóóra... vagy 8-tól du.6-ig furikázni kell. fáin lesz.

Mariannka51 2009.09.30. 19:54:43

@Vfair: Azért elég sokszor elmondták, meg a táblákat is átírták, monduk én sem nézem csak ha idegen helyen vagyok:)

@hauvarju: a mobil parkolással igy fizetsz, percre pontosan. Én fizettem már 3 percet is, ennyibe került, hogy rájöjjek, hogy nem is oda akartam menni:)

@kutya vacsorája: ez tévedés, a legtöbb önki kiadja az engedélyt csak kér egy céges papirt, hogy egyedül használod a kocsit. ( az új cégautó adó miatt már nincs jelentősége)

nagypáholy 2009.09.30. 20:00:01

@Egon Bondy: Amikor veszed az autót és a nevedre írják (törzskönyv) már be is jelentik az Önkörmányzatnak. Nem lehet letagadni.

Secnir 2009.09.30. 20:03:09

@Mariannka51:
a II. kerületbe a mosogepszerelo.hu -tól járnak lehúzni...

Matko Destanov · http://opni.blog.hu/ 2009.09.30. 20:58:47

Gondokozzatok már! A parkolás az egyik olyan sarkallatos pont, amiben a két <STRIKE>rablóbanda</STRIKE> nagy párt egyetért... Ezek után csodálkoztok, hogy fizető parkolót tesznek mindenhová?

záporjózsi 2009.09.30. 21:18:40

"A Moszkva térre, a Mammutba vagy a Fény utcai piacra érkezők nem jönnek föl ilyen távolra parkolni."

Hagy ne vegyek rá mérget... Én is így csináltam. Most a környékparkolói napközben üresek, tehát ennyiért nem érdemes ott parkolni. 150 Ft-ért tuti lenne szép bevétel.

@simonmondja.: A világ többi országában a parkolási díj a forgalom- és parkolásszabályozás része. Nincs olcsó lakossági parkolás, oldja meg a saját birtokán.

Büdös paraszt 2009.09.30. 21:27:15

fejszível megsemmisítem az atomatákat.

P. · http://faszkivan.blog.hu/ 2009.09.30. 21:30:14

nálunk (12. kerület, hegyvidék) is csak mi parkolunk. fizetni pedig az fizet, aki hozzánk jön vendésgédbe. szemétláda egy brudág ez, kéremszépen

Bambuló Házisárkány 2009.09.30. 21:33:05

Aki képes hitelre kifizetni a lakás forgalmi értékének a dupláját, valamint hozzácsapni még az autót is,(hitelre az is?) nekem ne rinyáljon, hanem járjon biciklivel. Az ok egy fing az indok meg kettő. Unalmas már, hogy így a hitel úgy a hitel. Szerencsére most már kötelező megvenni a garázst. 8 e euró? És? Nem éri meg a nyugalmat, kényelmet?

v2peti 2009.09.30. 21:33:08

"lásd: Jászai Mari téri P+R fizetőssé tétele"
P+R a Jászain? Ez vicc? Ha valaki odáig bejön, az már nem fog BKV bérletet váltani. A "cirkusz" csak két megálló onnan. Meg még sokminden ott van gyaloglási távolságon belül.

záporjózsi 2009.09.30. 21:35:34

@v2peti: A Jászain nincs P+R,ott P+Gy van, azaz parkolj és gyalogolj. Idióták voltak, mert a kihasználatlan beton nem hoz többet, mint az ingyenes. De ha 150 Ft/órát tesznek ki, tuti tudnak parkolni és még bevétel is van...

v2peti 2009.09.30. 21:38:16

"Az egész városra és úgy, hogy ne csak a saját kerület legyen kedvezmény, de az egész város.
Nem értem, hogy ez a város, aminek az adóit itt fizetem, miért tart engem túristának, ha kimegyek a kerületemből."

Azért, mert akkor jóval többen mennének be autóval a belvárosba, és aki tényleg nem tud mással menni (pl. a munkája a kocsihoz köti), az nem találna helyet a sok kényelmes ember miatt, aki nem képes villamosra szállni, hacsak nem nyomnak pisztolyt a fejéhez, vagy nem kérnek 1000 Ft-ot egy óra parkolásért.

v2peti 2009.09.30. 21:40:09

Oké, ott kéne olcsóbban adni a jegyet, vagy a beljebbi részeken drágábban. Ne a Kossuth tér melletti utcákat foglalja el mindenki, hanem sétáljon egy kicsikét!

záporjózsi 2009.09.30. 21:49:16

@v2peti: Már most is így van. De a 225 és a 375 Ft között nincs elegendő különbség. A 225 alá lehet és kell is menni.

szubjektiv 2009.09.30. 21:52:45

@simonmondja.:
A rózsadombiak nagy része olyan helyen lakik, ahova a kutya sem jár az ott lakó népeken, a szerelőn és a népek vendégein kívül. A parkolási díjnak (nyilván vagyunk még egy páran akiknek az agyát nem mosták teljesen át, így emlékszünk) a célja és értelme az volna, hogy csak az és addig parkoljon az adott helyen, akinek ott elintéznivalója van.A nagyforgalmú területeken van tehát ennek értelme. És nem az, hogy a haveri cégek legyártsák és üzemeltessék az automatákat, nem az, hogy az önkormányzat a parkolási engedélyekért beszedje a pénzt a semmiért, nem az, hogy tök értelmetlenül szarabbá tegyék az emberek mindennapjait. Azok akik meg a rószsadombi gazdagokról hadoválnak, üzenem, hogy aki gazdag annak minimum van garázsa, ami elé majd simán be tud állni a szerelő vagy a vendég, vagy bazi nagy háza saját kocsibeállókkal, kertttel etc. Amúgy meg elmegy az egész köcsög kerületi vezetés a jó büdös francba, mikor alig van normális hely, ahol lehet parkolni. Egy éve túrtak mellettünk szét egy parkolásra használt szabad területet azzal, hogy megcsinálják rendes parkolónak, lekövezve, kutyafüle. Az egyik felét sikerült, a másik majdnem egy éve ott áll gazosan, dimbes-dombos földhányásokkal. Kábé egy éve kaptam azt a tájékoztatást, hogy hetek kérdése és rendbe teszik. Érdekelne, hogy tényleg a második kerület van-e emögött vagy a demszki brancs.

szubjektiv 2009.09.30. 22:01:07

@luciferko: Te nagyon értelmes! A parkolási díj nem arra van kitalálva, hogy az emberekről a semmiért lehúzzanak pénzt. Mármint boldogabb országokban.

szubjektiv 2009.09.30. 22:05:29

@Mariannka51: Mert képtelen vagy a gondolkozásra és azt hiszed, hogy a parkolási díj az olyasmi mint a súlyadó. Nem az.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2009.09.30. 22:12:29

@záporjózsi:
@szubjektiv:
Kösz, hogy elmagyarázzátok.
Akkor talán azt is, hogy ha én parkolok azon a kapós környéken, ahol lakom, de aztán eltöfögök a járgánnyal egy másik kapós környékre, ahol dolgom van, akkor miért kell ott parkolódíjat fizetnem.
Egy városban egyszerre csak egy helyen tudok parkolni egy autóval.
Tehát, ha máshol parkolok, akkor felszabadítom a házam előtti helyet, ahol szintén van óra.
Szóval a forgalom csak annyi, hogy a kerületek lakói helyet cserélnek.
Viszont a bejárók csak fizessenek, mert ők generálják a dugókat és iparűzésit, meg egyebeket is a fatornyos kis falujukban fizetnek, úgyhogy parkoljanak ott ingyé.
A városiak minden közterhet itt csengetnek, minden pénzüket itt költik, annyit megérdemelnének, hogy ne legyenek büntetve, ha átmennek egyik kerületből a másikba.

szubjektiv 2009.09.30. 22:14:49

@simonmondja.: Te honnan veszed ezt a baromságot, hogy az emberek -akik szerint iszonyat gazdagok - nem íratják át az autójukat, hogy ne kelljen súlyadót fizetni? Kábé két pillanat alatt buksz le ezzel a trüközéssel, hisz kivetik a korábbi tulajra, aki habzó szájjal rohan az adásvételi szerződéssel az illetékes elvtársakhoz.
Ki találta ki ezt a marhaságot, hogy ez a szeretett önkormányzat nagy titkos szándéka? Ehh.

pakesz (törölt) 2009.09.30. 22:20:14

bakker ennyire gyenge legyen a poszt iroja, hat senki nincsen a kornyezeteben aki elmondja neki, hogy OTT A METRO!!!
Ujpesten is a metrot agglomeraciosok olyan mertekben durvan P+R -nek tekintettek, hogy fel kellett lepni ellenuk, nagyon konnyen el tudom kepzelni hogy itt is az van, hiszen ott tenyleg erdemes lerakni, marmint ha van hely!!!

szubjektiv 2009.09.30. 22:21:42

@simonmondja.:
Nem mondom, hogy nincs igazságod. Mert értelmetlen ilyen szempontból ez a kerületesdi. De ugye az illetékes elvtársak ezt így találták ki, mert a célszerűség, életszerűség és élhetőség nem erősségük. Ez messzire vezetne, mert ugye kellenének zónák, kellene kíváló tömegközlekedés meg ezer micsoda, ami nincs és nem is lesz egyhamar. Ez ugyanolyan, mint a békávé jegy, hogy ugyanannyit fizetsz egy megállóért, mint huszonötért, tudjuk, hogy mi a megoldás, tudjuk, hogy nem jó, csak nem mi vagyunk ott, hogy megoldjuk.
És azért mert az egész egy idióta büntetősdi, nem lehet szó nélkül elmenni amellett, ha már a fáradtságot sem veszik ahhoz, hogy megmagyarázzák mire megint a sarc. Mert megmagyarázni nem is lehet.

záporjózsi 2009.09.30. 22:21:55

@simonmondja.: Mint mondtam már az kiváltság, ha a lakóhelyed körül kedvezménnyel parkolhatsz. A belváros adottságait kezelik így - szerintem félre...

szubjektiv 2009.09.30. 22:22:54

@pakesz: Hun van itten metro járásnyi közelségben?

Sati 2009.09.30. 22:30:53

Nahát!
Eddig nem éreztem aliennek magam, de most rohanok a tükör elé...
Speciel az én gyerekem is oda jár suliba a Lórántffy utcába, bár ő bérlettel. Lehet, hogy ezért nem volt alien érzésem :)
Max szülőik és fogadóórák miatt megyek oda kocsival.
Tényleg röhely, mert amúgy 8 órától délutánig gyakorlatilag alig-alig van ott forgalom.
üdv: egy majdnem alien

pakesz (törölt) 2009.09.30. 22:32:20

@szubjektiv: a Nyul utcatol kb 5 perc a Moszkva, vagy rosszul nezem a terkepet ??? en azt latom, hogy kb 400 meter csak

Starlark 2009.09.30. 22:33:55

Ez se budapesti jelenség. Itt is tettek fizetős övezetté lakópihenő övezetet ahová a kresz szerint csak a lakók és az őket látogatók hajthatnának be és az oda árut szállítók.
Szóval ha meg szeretném látogatni a nagymamám fizethetek a parkolásért az udvarban mert ugye családonként csak 1 kártya jár. No meg azok is szívnak akiknél két autó van az egyikkel reggel 8-tól este 18-ig el kell onnan menni, de még szombaton is délig.

szubjektiv 2009.09.30. 22:34:08

@ZF2: A rózsadombon isteni az átmenő forgalom, reggel és délután olyan már mintha a Rákóczi úton lennél.
A Széna térnél tényleg volt egy egész jó kis parkoló, mondjuk az ma igen kevéske lenne, de már az sincs ugye.Az elmúlt húsz évben nemcsak a zöld területeket sikerült vészesen csökkenteni, hanem az összes PR(igen kevés) parkolási lehetőséget megszüntetni.

pakesz (törölt) 2009.09.30. 22:35:05

@záporjózsi: erdekes, hogy ilyenkor miert nem jonnek a Beccsel az emberek, hiszen ott is van ottlakonak parkoloberlet egesz evre, csak az lenge 50e HUF :)))

szubjektiv 2009.09.30. 22:36:31

@pakesz: A nyúl utcától valóban annyi, de ha te arra bazíroznál, hogy te ott találsz helyet reggel és onnan szállnál át a metróra, akkor nem lenne nagyon eredményes, megsúgom:)
Nézd meg, hogy milyen határokkal képzelik a fizetős parkolást, aztán térjünk rá vissza.

pakesz (törölt) 2009.09.30. 23:05:07

@szubjektiv: megneztem hogy egy idoben milyen messze is mentem hogy ne a helyi busszal hanem a villamossal mehessek, a tavolsag az kb annyi volt mint a Moszkva - Peto Intezet (nekem 25 perc volt)
relativ ez a dolog...
ha pl. egy bejaro nem akarja dobalgatni az aprokat, akkor hidd el kepes 20 percet is gyalogolni... hiszen 3szor le kell ugrania egyebkent az irodabol, plusz az a havi 20e,
na ha en lennek ott akkor meg 30 percnyit is gyalogolnek...
(nem emlitve azt a kellemes helyzetet, amikor veletlenul kiurul egy hely kozelebb)

szubjektiv 2009.09.30. 23:19:58

Elhiszem, de nyilván ha már egy félóra eljutni egy helyre az autó letevése után, úgy, hogy van 1% esélyed, hogy találsz parkolóhelyet, hogy utazhass villamossal vagy busszal utána, akkor ne mondd már, hogy megkísérled. És ne a nyúl utcáról beszéljünk, mert az még tényleg erősen moszkva tér közeli állapot.

pakesz (törölt) 2009.09.30. 23:23:02

@szubjektiv: bocsika de en kozben valtottam:)
szoval mar nem az atszallasrol beszelek a 25 perces gyaloglasnal hanem arrol, hogy az embernek ott van a melohelye, es akkor ledobja ott az autot

szubjektiv 2009.09.30. 23:29:43

bocsika, de ezt most nem tudom értelmezni:)

pakesz (törölt) 2009.09.30. 23:29:59

egyebkent ez ugy szokott tortenni, ha bevezetnek valahol parkolasi ovezetet, hogy a szomszed teruleten, ami mar nem fizetos ovezet, ott tele lesz autokkal, az egyeni ingerszint szerint, olyan 1-2 km melysegben
ezert kell atmeneti ovezeteket bevezetni, ahol nagyon olcso a parkolas, de kell fizetni,
de az hogy az a terulet a sajat hatarain nem tudja megtermelni a sajat penzet sem, az nem azt jelenti hogy ne lenne ertelme, hiszen a beljebb levo fizetosebb ovezetben igy "benntartja" az autokat, es osszessegeben beveteltobbletet / forgalomszabalyozasi cel elereset eredmenyezi

pakesz (törölt) 2009.09.30. 23:37:03

@szubjektiv: akkor reszletezem konkretan:
autoval kell valakinek behajtania irodaba, iroda elott 2. ovezet azaz 300 Ft/ora, na most ket lehetoseg van:
a., iroda elott parkol: 48000 / ho + 3szor leugrani 5 percre naponta
b., lerakja jo messze: 0 Ft /ho, idoben meg napi 50 perc 15 helyett

en a b-t valasztanam, es ha most kiljebb rakjak a hatart, akkor meg meg kiljebb raknam le a kocsit, csak akkor vennek meg egy BKV berletet, de ebben az esetben ott tenyleg meg lehet majd allni ha akar az ember reggel :)

Svejk, a derék katona 2009.09.30. 23:59:31

@Galocza: Az empamosok kezdeményezték egy autós criticalmasst, de a zsernyákok egyszerűen nem engedélyezték, hogy harminc járműnél többel vonuljanak, mondván, hogy akkor a forgalom akadályozása ürügyén nem adnak rá engedélyt.
Helyi népszavazást is kezdeményeztek, kétszer is, de azt is elgáncsolta a tiba-demszky duó. Lehetett fellebezni a főv bírósághoz, mit ad isten, elutasították, innen meg nincs tovább.
Jól ki van itt találva a közigazgatás, hogy ne lehessen semmit csinálni. :-(

pakesz (törölt) 2009.10.01. 00:24:33

erdekes, hogy az itt levok tobbsege mennyire a parkolasi diak ellen van, erdekes az hogy nem tudjak felfogni hogy az o erdkukben tortenik mindez, ezt csak ugy lehetne megvaltoztatni, ha 2 honapra ingyenes lenne az egesz parkolas,
en orulnek es jarnam kameraval Budapestet hogy mi is lesz a mai "undorito nepnyuzo" helyzet helyett

Svejk, a derék katona 2009.10.01. 07:58:50

@pakesz: Te miről beszélsz? Miért lenne az én érdekem, hogy fizetnem kelljen a semmiért? Ez egyedül a maffiának az érdeke! Még csak a belvárosiaknak sem! Én még emlékszem azokra az átkos időkre, amikor nem volt fizetőparkolás. Tudod mi volt akkor? Reggel 8-kor volt egy csúcsforgalom, beteltek a helyek, és utána minden autós tudta, hogy semmi értelme a belbe kocsival elindulni, mert teljesen reménytelen akár csak egyetlen üres helyet is találni, és ha vészvillogóval az út közepén hagyja, öt perc múlva ott a sárga teherautó, ellopja, és csak váltságdíj fejében kapja vissza! Ez volt. Ezzel szemben most meg minden plázaribi kocsival jár a műkörmöshöz, mert -pont a fizető parkolásnak köszönhetően- mindig és mindenütt van egy-két üres hely. Így hát egész nap tele van minden a tülkölő-füstölő furikázó magánautókkal! Kinek az érdeke volt ez? Szerintem csak és kizárólag azoknak, akiknek a zsebében a parkolási pénzek landolnak. Mert persze ezek is zsebekben landolnak ám, nem neked építenek belőle bicikliutat. :-(

Anulu · http://salgoauto.hu/ 2009.10.01. 09:37:25

Valaki ezen szépen meg fog gazdagodni. De az sajnos nem én leszek. :D

ionsrác 2009.10.01. 11:00:46

nem az a gáz, hogy fizetőssé vállnak ezek a helyek, hanem az, hogy nem az önkormányzathoz jut a bevétel.

Galocza 2009.10.01. 12:25:28

@Svejk, a derék katona: Szerintem meg a nem buzi budapestieknek is kellene lenni annyi joguknak, mint a buziknak, vagy biciklistáknak, ha túl nagy az akadály, akkor zárják le a várost és biztosítsák a gyülekezési jog szabad gyakorlását, de nem hiszem, hogy egy hétvégi napon a felvonulási téren nagy akadályt jelentene. De lehet menni gyalog is. Esetleg meg lehet szervezni az autójukkal nemi életet folytató szekszuális kisebbség büszkeség menetét :)

Bartoki 2009.10.01. 12:54:45

@pakesz: "ezt csak ugy lehetne megvaltoztatni, ha 2 honapra ingyenes lenne az egesz parkolas"

Az lenne az igazi ha utána úgy is maradna.

New Yorkban nincs olyan zónaalapú, általános fizető parkolás az utcán mint nálunk. Ha találsz helyet az utcán akkor örülsz neki, ha meg nem, akkor mész a parkolóházba.

Oszt mégis elvannak valahogy, és mégis az a világ közepe. :O

pakesz (törölt) 2009.10.01. 17:35:02

@Svejk, a derék katona: akkor meg kellene az osszes parkolohelyet szuntetni nem??? elvegre igy ment ez az atkosban, aztan ha veletlenul pakolni kellene mert koltozkodok, akkor elviszi a kamiont a sagra teherauto?
valami nem stimmel a te gondolatmeneteddel pajtikam!!!

a belvarosban kellenek szabad parkolohelyek, hgy meg lehessen allni fel orara is!!!
nem arra valo, hogy az autokat egesz nap ott hagyjak, ennyi, remelem a te hazadnal fog ez elofordulni hogy nem talalsz parkolohelyet egyaltalan es nem tudsz megallni, es akkor rajossz hogy butasagokat beszelsz

Egon Bondy 2009.10.02. 11:11:23

@nagypáholy:
A törzskönyvet a BM Központi adatfeldolgozó állítja ki és küldi el a tulajnak. Akkor kerül a kerületi jegyzőhöz (okmányiroda), ha a tulaj nem veszi át a postán. Innentől fogva, ha az autót nem a kerületben vetted használtan, vagy újonnan, a forgalmit nem a lakóhely szerinti illetékes kerület állítja ki (de ha ott is vetted és egy tetszőleges okmányirodában kapsz új forgalmit akkor sem tudja meg a kerületed), tehát fogalma se lesz arról, hogy a kerületi lakosnak lett egy autója.
süti beállítások módosítása