Tékozló Homár

Vért hányt a H1N1-vakcinától

2009.10.09. 15:42 | jackyll | 191 komment

Sugárban hányt vért a tüdejéből az a 60 éves asszony, aki a pánikpropaganda hatására egyszerre oltatta be magát hagyományos és leánykori nevén sertésinfluenza ellen. Székely Tamás egészségügyi miniszter mindenesetre beoltatja egész családját, amint lehet, és hadat üzen a rémhírek terjesztőinek:

A miniszter arra nem tudott konkrétan válaszolni, ki vagy kik állhatnak az influenza vakcina veszélyes mellékhatásairól szóló rémhírek terjesztése mögött, amelyek miatt feljelentést tett az ügyészségnél. Kérdésünkre, hogy milyen motivációk állhatnak a rémhírek terjesztése mögött, a miniszter egy példát említett: a magyar vakcina olcsó, jóval a nemzetközi piaci ár alatt állítják elő, ezért elképzelhető, hogy kemény gazdasági érdekek irányítják azokat, akik a vakcina hatásosságát megpróbálják megkérdőjelezni.

Ahogy hallani, a kormány iszonytató erőkkel fogja a szezonban népszerűsíteni a H1N1-vakcinát, valakinek biztos jó lesz.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ARK-9 (törölt) 2009.10.10. 20:32:17

Minél nagyobb a felhajtás, a pánikkeltés - annál nagyobb egyes (jól körülhatárolható) csoportok extra árbevétele... Hány SZÁZAN haltak meg ebben az ú.n. "influenzában? És hány MILLIÓNYIAN a gépkocsik miatt???

Bambuló Házisárkány 2009.10.10. 20:54:43

Én autó nélkül halnék meg.

Secnir 2009.10.10. 20:57:14

@Mylady:
jók a számok, ugye?
namármost erre kellett költeni x milliárd forintot.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.10.10. 21:09:40

@Mylady:
Egyszerű:
Pénzért.
Sok pénzért.

Ajánlott irodalom:
Dr Lenkei Gábor: Cenzórázott egészség

www.karriertipp.hu/cenzurazottegeszseg.htm

Secnir 2009.10.10. 21:28:11

@Sün‼:
ah. gratulálok. sikerült egy scientológus cikkére hivatkoznod.
azt kell hogy mondjam, eljött a történelmi pillanat: sünt a sünnek!

Secnir 2009.10.10. 22:34:10

@Sün‼:
és te ezt?
http://objektivszcn.blog.hu/tags/lenkei_gábor

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.10.10. 23:00:43

Még nem.
De kösz a linket.
Elolvasom.
Mindegy, h szci, vagy nem.

Szóval olvastad?

Secnir 2009.10.10. 23:32:20

@Sün‼:
igen. de lenkei egy... ...khm... ...a földi gondolkodástól elrugaszkodott ember.
talán ez a legpontosabb definíciója a megzakkant orvosnak.

Kandras 2009.10.10. 23:39:57

@ARK-9: szezonális influenza vírusba évente nagyjából 100-500ezer ember hal bele világszerte.
A H1N1 áldozatainak száma ehhez képest sehol sincs egyelőre és remélhetőleg nem is lesz. A lényeg az, hogy ez egy újfajta törzs amiről nem tudjuk, hogy milyen potenciál van benne, hogyan változhat és így milyen letalitással járhat (a fertőzöttek hány százaléka hal meg tőle - jelenleg 0,5% ez a szám).
A lényeg, hogy a veszély súlyossága egyelőre kicsi, de megjósolhatatlan, hogy ez mekkorára nőhet akár hetek leforgása alatt is és ezért tesz meg minden lehetséges előkészületet a társadalom, hisz a védőoltás 2 hét alatt éri el a hatását és amikor már neadjisten itt lesz a baj akkor már késő lesz az oltás.

A félelem fő oka az, hogy kevesebb, mint 100 éve volt a spanyolnátha, ami szintén egy sertésinfluenzával fertőzött sertésben fejlődött ki (elvileg madárinfluenzával mutálódva), jutott át az emberre és kezdett el terjedni. Ezen kívül a spanyolnátha is év elején indult, nyárra lecsendesedett, ahogy a mostani h1n1 is, aztán a spanyolnátha október-novemberben elkezdett tombolni és a végeredmény minden idők leggyilkosabb járványa lett 50-100 millió halottal világszerte néhány hónap alatt. Tehát egyszer megtörtént már a történelem során, hogy egy veszélytelennek tűnő influenzajárvány végül több áldozatott szedett, mint bármelyik háború eddig és ettől tartanak sokan. Ráadásul a modern közlekedésnek hála olyan, hogy földrajzi izoláció többé nem létezik.

A vírusfertőzés azon kevés betegségek egyike amivel az orvostudomány semmit nem tud kezdeni. Az egyetlen hatékony védekezés a megelőzés (korábban leírtam, hogy konyhanyelven hogyan működik az oltóanyag) és elkerülés ügyében csupán ennyit tehet az emberiség: igyekszik megelőzni a bajt.
Ennek alapvetően a leghatékonyabb módja az oltóanyag. A baj az, hogy az influenzavírus gyorsan terjed, ha évekig tartó tesztelésbe kezdene az emberiség, akkor egészen biztos, hogy elkésne és ráadásul az oltóanyag beadásának csak 2-4 héttel a járvány előtt van értelme, ha valakiben már ott a vírus annak inkább árt, mint használ. Ezért ilyenkor nincs mese, sietni kell.

Amúgy ha már statisztikák itt bárki nyomon követheti, hogy mennyire terjed az influenza egyes területeken és össze is vetheti korábbi évek állásával:
www.google.org/flutrends/

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.10.10. 23:48:47

@Secnir:
Nem biztos, h megzakkant.
Egy-kát dolgot másképp lát, mint ahogy "tanítják".

Médiacápa · http://mediacapa.blogspot.com 2009.10.11. 00:01:03

Őszintén szólva én már nagyon unom ezt az egész beoltassuk magunk v ne szócsatát.
Én nem fogom beoltatni magam az biztos, az meg, hogy mit csinál a miniszter bevalom nem is érdekel!

mediacapa.blogspot.com

vauvauvau 2009.10.11. 04:17:54

Az egy dolog, hogy vért hányt a tüdejéből az asszony, de úgy látom, tökei is lettek. :-(

Ofélia . 2009.10.11. 06:55:37

Mivel kezd a dolog idegesíteni kénytelen vagyok hozzászólni!

Egyszer már az UN. nemzetnek fel kéne nőni ahhoz, hogy az infókat ne bulvárlapokbol, mónika vagy győzike sókbol szerezze be mivel ez kényelmesebb és ingyen elénköntik!(a szart!!)

Azt azért már a 21.-ik században illene tudni, hogy hogyan működik egy védőoltás és itt nem fontos a tv-tabik véleménye!!!

Tehát kap az ember egy kegyengített vírustörzset csak azért, hogy az immunrendszer(amit a gyerekek túlcsutakolásával és csíramentesítésével már sikerült kiirtani az ifjuságbol) reagáljon az adott vírusra és immunanyagot képezzen!!!!!

Nem ismétlem nem az oltóanyag öli meg a vírust hanem a gazdaszervezet mert felkészült rá és vannak antitestjei!

Azt aláírom, hogy beteg emberek nem viselik el a gyengített törzset sem és akár komoly szövődmények is lehetnek de ez elenyésző százalékban fordul elő!!!

Egy dologtol viszont félek de nagyon:
Tegnap a tv-ben valami harmadik vonalbeli énekesnő is nyilatkozott és ezek az UN sztárok ténylegesen(sajnos a tudatlanság miatt) meg tudják hülyíteni a népet!!

És a másik hozzáállás: KI FOG EZEN MÉRHETETLENÜL MEGGAZDAGODNI és jönnek a pártok az ő okosságukkal amivel megint tönkretesznek valamit amiböl sikertörténet is lehetne de nem lessz mert magyar mindigis a magyarnak volt a farkasa és már látom, hogy dögölnek a szomszéd tehenei.

Mivel itt sok pézröl van szó természetesen az orvostársadalom is egymásnak esik a és kihasználják a BŰNÖS tudatlanságunkat a saját (kicsinyes) céljaik elérésére.

Már csak a vallás és az ő érdekük hiányzik a táncbol, hogy mindenki boldog lagyen:(((

Amúgy az egész túl van misztifikálva és mindha ennek a járványnak(még nagyon nem az) nagyobb lenne a füstje mint a lángja.

Kandras 2009.10.11. 10:06:29

@ofélia. A halálcsillag tulajdonosa: ajánlom figyelmedbe a 4-gyel feletted írt postomat.
1918-ban a láng lett nagyobb, 1976-ban a füst, most pedig még nem tudni, hogy mi lesz nagyobb és ezért próbál a társadalom megtenni mindent annak érdekében, hogy ne lehessen a láng a nagyobb.
Amúgy nem tudhatjuk, hogy 1976-ban nem pont a védőoltás volt-e az, ami meggátolta a vírus terjedését/mutálódását. Ezért faramuci dolog ez a védőoltás: ha eléri a célját azzal pont azokat igazolja, akik azt hangoztatják, hogy felesleges dolog. Mert a védőoltásnak az csak másodlagos célja, hogy megvédje az illetőt, aki beoltatta magát. Az elsődleges cél az, hogy a segítségével kevésbé tudjon terjedni az adott vírus és így elejét vegyék a járványnak.
És persze, valaki sokat keresett a védőoltáson, de szerintem a gyógyszeriparnak ez csak bagó ahhoz képest, hogy miket akaszt le a sok recept nélküli fájdalomcsillapítón, fogyókúrás szeren, altatón, vitaminkészítményen, satöbbin...

Almatlan Jozsi 2009.10.11. 12:24:13

"A lényeg az, hogy ez egy újfajta törzs amiről nem tudjuk, hogy milyen potenciál van benne, hogyan változhat és így milyen letalitással járhat (a fertőzöttek hány százaléka hal meg tőle - jelenleg 0,5% ez a szám)."

Hazugsag.

A fertozottek kozul, akik orvoshoz mennek, korhazba kerulnek, kimutatjak naluk a virust, na azok kozul lehet, hogy 0.5%. De azok kozul hanynak volt egyeb mas betegsege? 99%.

Ugye te nem jarsz autoval se? Mert az autobalesetek tobb aldozatot szednek statisztikailag.

En a kovetkezetes embereket szeretem.

Almatlan Jozsi 2009.10.11. 12:30:32

"szerintem a gyógyszeriparnak ez csak bagó ahhoz képest, hogy miket akaszt le a sok recept nélküli fájdalomcsillapítón, fogyókúrás szeren, altatón, vitaminkészítményen, satöbbin"

Ez nem csak bago a gyogyszeriparnak. A profit ugy kepzodik, hogy az eddigieken felul meg csinalunk valamit aminek jelentos a bevetele, de a meglevo fix koltsegek (amik mindenkeppen felmerulnek) mar nem terhelik. Adott esetben a gyogyszeripar idei profitjanak 50%-at is adhatja az oltasbol szarmazo bevetel.

Almatlan Jozsi 2009.10.11. 12:40:10

Voltam Mexikoban amikor legerosebb volt a jarvany (ez majusban volt). Elek es virulok. (lehet en vagyok maga a virus?)

En tamogatom az oltasokat, gyermekbenulas meg fekete himlo ellen stb. stb., amik tenyleg sulyos betegsegek es a szervezet tehetetlen veluk szemben. Raadasul az oltasok is regota forgalomban vannak, leteznek statisztikak a kockazataikrol.

De azert valahol a szervezetnek magatol is ellenallonak kell lennie. Hadd vegye fel a harcot a virusok ellen. Kulonben nem lesz semmi ellenallo kepessegunk.

Miert oltsunk be 1 millio embert azert, hogy megmentsunk 1-et? Ez kb. az agyuval verebre loves tipikus esete. Persze kozben gondolhatjuk, hogy rohadt okosak vagyunk mi emberiseg, meg minden. De ez nem igaz. Szanalmasak vagyunk.

Ugy hogy raadasul nincs is szukseg a vedooltasra. Maguk a gyogyszergyarak nyilatkoztak, hogy a tamiflu hatasosnak bizonyult a betegek gyogyitasaban! Akkor most kiknek hisztek inkabb? A gyogyszergyaraknak vagy a gyogyszergyaraknak? Majd beadatom a tamiflut ha tenyleg beteg leszek. (bar szerintem en mar immunis vagyok hehe)

Miert az egeszsegeseket probaljuk gyogyitani? Nincs eleg beteg?

Almatlan Jozsi 2009.10.11. 12:45:51

Szekely Tamasnak uzenem: kosz az antidemokratikus hozzaallast. Szolasszabadsag szevasz.

Nem azok terjesztik inkabb a remhirt akik szerint a sertesinfluenza a legveszelyesebb fenyegetes ami ellen mindenkit be kell oltani kulonben milliok fognak meghalni? A WHO-t miert nem jelenti fel Mr. Szekely? Nem meri?

Secnir 2009.10.11. 13:14:33

@Almatlan Jozsi:
"A WHO-t miert nem jelenti fel Mr. Szekely?"
mert nem tudja, hogy ki az (WHO).

richy0609 · http://www.tengerimalacaim.sokoldal. 2009.10.11. 14:23:44

@Manci néni, a szomszéd: sajna az öregek már nem érnek semmit az államnak, csak terhet.

vauvauvau 2009.10.11. 14:34:30

@Almatlan Jozsi:

Angol tudósok szerint ez a vírus képes emberré mutálódni!
Kimutatták, hogy idővel emberré fog alakulni és nem a szervezetbe bejutva fog gyilkolni, hanem a körúton a saját kezével.
Előtte azonban megkérdezi, hogy van-e nálad Aspirin, ugyanis attól genetikailag fél.

www.angoltudos/science.hun

A Tyne folyó déli partja 2009.10.11. 14:40:05

@Secnir: ezt neked ki mondta? csak mert az angliai "sehogysem kezelik", a következőképpen néz ki. minden team meetingünkön szó van róla, az összes, hetente érkező köremailben első helyen szerepel, most voltam az edzőteremben, ott is kis szórólapokat osztogatnak vele kapcsolatban, az újságok tele vannak vele, és lépten-nyomon plakátokkal találom szemben magam, h. ha náthás vagy, ne menj orvoshoz, hanem hívd fel, hátha megfertőzöd.

Wulfila · http://majesty2.blog.hu/ 2009.10.11. 16:29:55

@Almatlan Jozsi:

"
De azert valahol a szervezetnek magatol is ellenallonak kell lennie. Hadd vegye fel a harcot a virusok ellen. Kulonben nem lesz semmi ellenallo kepessegunk.
"

A vírus elleni védőoltást pontosan ugyan úgy dolgozza fel a szervezet, mint magát a vírust, a különbség annyi, hogy nem áll fent a veszélye annak, hogy ha lassan dolgozik a szervezet, akkor meghalsz. Egy vírus elleni védőoltás gyakorlatilag edzi a szervezeted immunreakcióját!

"
Majd beadatom a tamiflut ha tenyleg beteg leszek. (bar szerintem en mar immunis vagyok hehe)

Miert az egeszsegeseket probaljuk gyogyitani? Nincs eleg beteg?
"

Vírus elleni védőoltásnak csak a megelőzésben van szerepe. Ha egy betegnek adják meg, akkor csak sokkal rosszabb állapotba kerül tőle, mert az igazi mellett a kamuvírus ellen is küzdenie kell.

Sajnos nagyon tájékozatlan vagy ezzel a témával kapcsolatban, kicsit olvass utána. És ha azt hiszed, hogy a média hazudik akkor szerezz egy középiskolás biológia tankönyvet, ez azokban is benne van.

Wulfila · http://majesty2.blog.hu/ 2009.10.11. 16:33:15

@Animacs: ez is csak annak a hiteles, igaz magyar kampánynak a része, miszerint az influenza nem potenciális veszélyforrás, a spanyolnátha csupán egy történelemhamisítás eredménye, a h1n1-et pedig szent magyar földre vágyó, a magyar népesség számát szabályozni akaró, a cigányok elszaporodásáért is felelős zsidó szekták hozták létre és nanotechnológia segítségével mikrocsippeket ültetnek belénk amikkel bármikor elpusztíthatnak/átvehetik a testünk fölött az irányítást.
További részleteket láss például itt:
kukuri.blog.hu/2009/09/24/h1n1_13

Wulfila · http://majesty2.blog.hu/ 2009.10.11. 16:41:21

Utólag is elnézést, ha cinikus/bunkó voltam, egy huzamban olvastam végig az összes kommentet rögtön az imént linkelt blogbejegyzés után és így a kettő együtt elég erőteljesen kiütött.
Nagyon, nagyon csúnya demagóg, népbutító propaganda folyik mind az egyik, mind a másik oldalról és amint itt - vagy bárhol máshol - a reakciókon kiütközik: meg is van az eredménye...

staropramen 2009.10.11. 17:31:53

Még ennyi okos szakértőt!
Mindezt egy bukvárlap kósza hírére!Bravo!

májgeriberi 2009.10.11. 17:46:17

szójá anyádnak is, hánnyatok együtt

drhb (törölt) 2009.10.11. 18:44:55

Nagypapám nővére egyszer kitalálta, hogy ő bizony beoltatja magát, hagyományos influenza ellen. Addig makkegészséges volt az év nagy részében, csak zavarta, hogy minden télen 1 hétig ágyba kényszerül. Aztán kiütést kapott az oltástól, kórházba került, legyengült a szervezete, ezután egyre gyakrabban lett beteg, végül pár évvel később elhúnyt, nem közvetlenül az oltás okozta betegségtől persze, de valahogy úgy érzi a családtagok többsége, hogy az oltás volt a fordulópont.

Persze ez nem jelent semmit, csak amikor a szakértők sem értenek egyet, mit mondjon a laikus? És ha az egyik oldalnak szabad a pánikpropaganda a veszélyes vírusról, a másiknak miért nem szabad a veszélyes oltástól? Ja és itt nem a fél évszázada jól bevált kötelező gyermekkori védőoltásokról van szó, amelyek milliók életét mentették meg, miközben előfordult néhány eset amikor betegséget okoztak. Itt egy ritka esetben veszélyes vírus elleni védőoltásról van szó, ahol a halálos lefolyás is ritka és az oltás okozta mellékhatás is, és a kettő összevethető.

drhb (törölt) 2009.10.11. 18:53:23

Ja és ott van a minisztérium becslése, amely szerint az elkövetkező 1 évben 3 millió ember fog megbetegedni, 30 ezer kórházba kerül és néhány ezer belehal. Az nem rémhírterjesztés? És arról miért nem beszélnek, hogy az elmúlt években hányan haltak meg a hagyományos influenzába, és hogy az újinfluenza ehhez képest mennyivel veszélyesebb.

drhb (törölt) 2009.10.11. 18:58:16

@Wulfila:
Bár csak laikus vagyok, nekem ott nem stimmel a dolog, hogy ugye elvileg az újinfluenza azért veszélyes, mert az immunreakció tüdőgyulladást, súlyosabb esetben tüdővérzést okozhat(az másik eset mikor az influenza beteg szervezete legyengül és ezért bakteriális tüdőgyulladást kap). Namármost az oltóanyagra az immunreakció mitől gyengébb? A szervezet azt a vírust sem ismeri, tehát elvileg ugyanúgy reagál rá mint bármely ismeretlen vírusra. Vagy hogy van ez?

petyo 2009.10.11. 19:13:44

Én tudom kinek van haszna konkrétan a H1N1 vakcinából. Ez mindenesetre egy pártok feletti formáció.

Kandras 2009.10.11. 19:35:27

@drhb: Arról szól egy ilyen védőoltás kifejlesztése, hogy úgy érjék el a szervezet immunreakcióját, hogy közben nem állnak fenn a vírus okozta veszélyek. Ha egy vírusra való immunreakció tüdővérzést okozhat akkor a vakcinánál különösen oda kell figyelni arra, hogy az abban levő metszett/inaktív vírusváltozat (manapság ilyenekkel dolgoznak, a valódi vírus beadása már nem bevett módszer) ezt ne váltsa ki. Szerintem Wulfila általánosságban beszélt és nem konkrétan erről a vírusról.

Az egyik oldal-másik oldal dolgodhoz annyit, hogy tisztességes ember nem vallja, hogy a cél szentesíti az eszközt. Nálunk van is erre egy mondás: "ha ő kútba ugrik te is ugrasz utána?".

Fentebb írtam: egyelőre kisebb a letalitása, "veszélye" az új influenzának, mint a hagyományos, szezonálisnak, ezt nem is vitatja senki. A baj az, hogy új, eddig nem látott típusba tartozik és könnyen kezelhetetlenné válhat, akkor pedig már késő lesz reagálni lévén, hogy az emberiségnek egyelőre a vírusok ellen az egyetlen módszere a megelőzés. Ismét csak a spanyolnáthát említeném, ami hasonlóan dokumentált vírus: sertésinfluenzából rekombinálódott, év elején indult, jelentéktelen járványt okozott, nyáron lecsendesedett, aztán októberben erőre kapott és 1 év alatt 50-100 millió áldozatot szedett. Egy hasonlótól való félelem miatt van az, hogy a társadalom mindig nagyon fél az új, ismeretlen influenzatípusoktól, elvégre egyszer már hónapok alatt vált az "egyszerű kis influenza" (ami szintén nem teljesen igaz, hisz évente világszinten 500ezer, Magyarországon pedig százas nagyságrendű áldozata van) tömeggyilkossá és követelt több áldozatot, mint bármelyik háború a történelemben. Jobb félni, mint megijedni, szoktuk erre mondani. Persze ha valamitől előre félsz, akkor két esélyes a dolog: vagy bekövetkezik, vagy nem, szóval tényleg lehet, hogy felesleges az aggódás.

zsuzsi28 2009.10.11. 19:52:06

@datoja55:
Tényleg? Nincsenek mellékhatásai? Amikor anno az USA-ban oltottak H1n1 ellen, akkor 1.) több ember halt bele az oltásba, sokszorosan, mint a betegségbe, és 2.) nyolcszorosára növelte a Guillen-Barré szindróma (súlyos idegrendszeri, bénulásos betegség) esélyét, 600 GBS beteg lett az oltás miatt.
Köszike...

zsuzsi28 2009.10.11. 19:53:05

@Kandras:

Nem a határozott szülő miatt van. A mi ovinkban 30-ból 30 nem kérte az oltást. valamint egy óvónő sem kérte!

zsuzsi28 2009.10.11. 19:54:11

@Secnir:

A bíróság még azokat a szülőket is felmentette másodfokon, akik a KÖTELEZŐ (!!!) védőoltások közül 1-2-t nem voltak hajlandóak beadatni a gyereküknek.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2009.10.11. 19:55:07

Nagyon szimpla az egész: nagyon fosok a mellékhatásoktól. (Nem úgy értem, hogy a mellékhatása a fosás, hanem hogy félek, értjük, üggye.) :)

Mert ugye, VANNAK mellékhatások, elég csúnyák, nem? Vagy ezt vattacukorban kell bevenni?

zsuzsi28 2009.10.11. 20:05:04

@Wulfila:

Bocsika, a tamiflu nem védőoltás, és még te oktatod ki azt, aki jól tudja. A betegséget magát GYÓGYÍTJA, szájon át bevehető szer. Azt sem tudod, miről beszélsz. Azt írta, hogy ha majd beteg lesz, akkor beveszi a Tamiflu-t (ismétlen, ez szájon át bevehető szer, amikor már igazoltan H1N1-es vagy), nem védőoltás, te meg kioktatod, hogy ha már elkapta, akkor nem lehet oltani, mikor nem is oltásról van szó. Apám...

zsuzsi28 2009.10.11. 20:08:25

1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A TAMIFLU ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
- A Tamiflu az influenza kezelésére, vagy megelőzésére szolgál.
- Az influenza az influenza vírus által okozott fertőzés. Az influenza tünetei: hirtelen fellépő láz (>37,8 °C), köhögés, orrfolyás vagy orrdugulás, fejfájás, izomfájdalom, és gyakran rendkívül erős fáradtságérzés. Ezeket a tüneteket más fertőzések is okozhatják nem csak az influenza.
Valódi influenza fertőzés csak az évente jelentkező járványok alkalmával fordul elő, ilyenkor az influenza vírus a helyi közösségben terjed. A járványos időszakon kívül, ezeket a tüneteket leginkább más típusú fertőzés, vagy egyéb betegség okozza.
- A Tamiflu a "neuraminidáz-gátló" nevű gyógyszercsoportba tartozik. Ezek a gyógyszerek meggátolják az influenza vírus szétterjedését a szervezetben, és így segítik az influenza vírus által okozott tünetek javulását, vagy meggátolják ezek kialakulását.

zsuzsi28 2009.10.11. 20:09:34

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Tamiflu?
A Tamiflu-t felnőttek és egyévesnél idősebb gyermekek influenzás megbetegedésének kezelésére és megelőzésére alkalmazzák:

influenza kezelésére alkalmazható olyan betegeknél, akiknél akkor jelentkeznek az influenza tünetei, amikor a közösségben influenzavírus mutatható ki;

influenza megelőzésére alkalmazható olyan betegeknél, akik influenzás betegekkel érintkeztek. Erre általában egyedi esetekben kerül sor, azonban kivételes esetekben alkalmazható szezonális megelőzési programként is, például, amikor az influenza elleni oltás valószínűleg nem elegendő és pandémia (világméretű influenzajárvány) tört ki.

Kandras 2009.10.11. 20:12:55

@zsuzsi28: ahhoz az óvónőhöz se szívesen járatnám a gyerekemet...
A családunkban elég sok pedagógus van és mindegyik számára alap, hogy a gyerekek érdekében oltatniuk kell magukat minden évben.

Kandras 2009.10.11. 20:16:39

@zsuzsi28: gondolom a "beadatom" kifejezés tévesztette meg. Szájon át szedendő gyógyszerekre nem ezt szoktuk mondani azt pedig én se várnám el senkitől, hogy név szerint ismerjen minden gyógyszert.

Kandras 2009.10.11. 20:19:27

@zsuzsi28: ezzel az a baj, hogy nem gyorsítja a szervezet reakcióját a vírus ellen csak növeli a vírusnak a betegség/halál okozásához szükséges idejét, ami egy olyan vírusnál, ami közvetve öl (drasztikus immunreakció) nem feltétlenül ér sokat. Már ha használ egyáltalán ez a vírus ellen is.
Na persze mindenki abban az orvosságban/módszerben hisz, amiben akar :)

Kandras 2009.10.11. 20:23:55

Ha már ennek kapcsán jött szóba ez a Tamiflu leírnám erről is a véleményemet:

"Miert az egeszsegeseket probaljuk gyogyitani? Nincs eleg beteg?"

A megelőzés sokkal fontosabb, mint a gyógyítás. Jobb félni, mint megijedni. Ha nem akarsz gyereket védekezel, ha nem akarsz autóbalesetben meghalni biztonsági övet használsz. Autógyártó cégek milliárdokat költenek arra, hogy biztonságosabbá tegyék a gépjárműveket.
Ez egy emberről emberre terjedő fertőzés esetében ha lehet még fontosabb. Ha elérik, hogy egy ember szervezete azonnal elbánjon a bele jutó vírussal (az oltás vagy bármi egyéb révén, ez most teljesen lényegtelen) akkor az az ember nem lesz potenciális vírusgazda és nem fog fertőzni.

zsuzsi28 2009.10.11. 20:50:23

@Kandras:
Én meg sok helyről hallom, hogy óvónők, tanárok nem oltatják be magukat.

Vladimir Harkonnen 2009.10.11. 20:58:38

@Harlequin: Na igen!
A legutóbbi esetben egy végstádiumban lévő, kemoterápiával legyengített szervezetű ember halt meg!
Máris viszesett a statisztika 0,066-ra!

zsuzsi28 2009.10.11. 21:02:05

@Kandras:
Igen, így is fel lehet fogni. Meg úgy is, hogy nem szabad mindennek bedőlni, és bizony sok tragédiának lehettünk már tanúi, pl. az USA-ban a H1N1 oltás kapcsán is, vagy a Contergan tragédia is szörnyű volt. Ott is azt szajkózták, hogy nincsenek mellékhatások, aztán nesze...még most is kártalanítják az "áldozatokat". Nem szabad vakon hinni a gyógyszeriparban, ezt már a 6 éves is tudja. Ez már mindenki számára fájdalmasan nyilvánvaló. Régen ördögtől valónak tekintették azt, aki ki merte mondani, hogy az SSRI antidepresszánsok fokozzák az öngyilkossági késztetést és az agressziót, ma már a gyógyszer dobozán is feltünteti ezt az FDA. Ehhez sok-sok évtizednek, jó pár hivatástudattal rendelkező, elkötelezett, a gyógyszergyárakkal anyagi függésben nem álló orvoskutató munkája, elszántásga, megkérdőjelezhetetlen tanulmányai kellettek. De azalatt a pár évtized alatt pár ember megölte magát. Nem kérdés, hogy a H1N1 is "valakiknek" igen jó anyagi hasznot hajt, amit mi adófizetők fizetünk ki, közpénzből. Mivel úgy tűnik, hogy a közpénzen megvett oltóanyag nagyon nem fogy, még az ingyenest sem kérik az érintettek, gáz van...

A jelenlegi H1N1 vakcina állítólag nem hasított, hanem "teljes sejtes", ami a túl rövid tesztelési idő (és az emiatt ABSZOLÚT nem ismert mellékhatások miatt) nyilván több orvos, szakember aggodalmát kiváltotta. Egyelőre amit tényként lehet leszögezni:
1.) jóval kevesebb szövődményes eset, kevesebb halál történt a H1N1 kapcsán, mint a sima, szezonális influ kapcsán
2.) a korábbi H1N1 oltás esetében több ember halt bele az oltásba, mint a betegségbe, és megnyolcszorozta a GBS (Guillen Barré szindróma) megbetegedések esélyét
3.) A jelenlegi adatok szerint a H1N1 vírus kapcsán a javarészt legyengült immunrendszerű emberek (pl. idősek, daganatos betegek, immunhiányos betegek) haltak meg, egészséges immunrendszerű emberek még a kormány mellett nyilatkozó virológus szerint is alapvetően megküzdenek a vírussal, ugyanúgy, mint a szezonális influenzával
4.) Az oltás SOHA nem ad olyan védettséget, mint a vírussal való találkozás, ld. bárányhimlő (oltást ismételni kell, és még akkor sem biztos, hogy egy életre véd)
5.) A madárinfluenzával kapcsolatosan ugyanez a hisztéria ment, mindenki emlékszik rá, az ellen sem oltatta magát a lakosság igen nagy része, aztán mi lett belőle? Világjárvány? Tömeges halál? Nem. Semmi. Már el is felejtette mindenki.

zsuzsi28 2009.10.11. 21:09:33

@Kandras:

"A megelőzés sokkal fontosabb, mint a gyógyítás. Jobb félni, mint megijedni."

Ez jópofa, mert ugyanezt mondják az oltást ellenzők is, nevezetesen azt, hogy "jobb félni, mint megijedni".:-) Az nem "megelőzés", amikor egy oltás szövődménye, vagy halálozási stat-ja súlyosabb lehet, mint maga a betegség. Márpedig anno au USA-ban a H1N1 kapcsán pontosan ez történt. Olvasd el te is.

Bár még nem pukkadt ki teljesen, egyre nagyobb rések tátongnak azon a lufin, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére a kormányok és a készséges, de a jelek szerint rendesen „megvezetett” média fújt az újinfluenza és a tervezett oltások köré. Ahogy az egész járvány és az oltási hisztéria külföldről „gyűrűzött” be kis hazánkba, úgy a kételyek és a veszélyek hírei is eljutnak hozzánk – bár sajnos lényegesen kisebb sajtónyilvánosságot kapnak.

Bizalmas levélben az oltás veszélyére figyelmeztettek

Kezdődött az egész azzal, hogy a nagy-britanniai közegészségügyi hatóság (Health Protection Agency) bizalmas levélben figyelmeztetett 600 szakembert, a szigetország vezető neurológusait: az újinfluenza ellen tervezett, tömeges oltások után készüljenek fel egy komoly idegrendszeri betegség nagyobb számú jelentkezésére. A Guillain-Barre szindrómáról (GBS) van szó, amelynek kialakulását elősegítheti a vakcina alkalmazása. A betegség az idegeket támadja meg, bénulást okoz, még a légzőrendszert is megbéníthatja, vagyis végzetes lehet.

A kiszivárgott bizalmas levelet augusztus 15-ei számában közzétette a Daily Mail című lap. Megtoldotta persze azzal a cseppet sem szónoki kérdéssel: a hatóság miért nem tartotta szükségesnek, hogy figyelmeztesse minderre a lakosságot, még mielőtt megkezdenék több millió ember, köztük gyerekek oltását?

1976-ban nyolcszorosára nőtt a bénulásos betegségben szenvedők száma

A levél emlékeztet a sertésinfluenza elleni 1976-os oltásokra. Akkor, mint ismeretes, az USA-ban 10 hét után le kellett állítani az oltási kampányt, mert a vakcinák miatt nyolcszorosára (!) nőtt a GBS kialakulásának veszélye, és több ember halt meg ebben a bénulással járó betegségben, mint az influenza következtében. Az amerikai kormány akkor több millió dollár kártérítést volt kénytelen kifizetni az áldozatoknak és hozzátartozóiknak.

Két hét sem telt el a bizalmas levél kiszivárgása után, és valósággal fellázadtak a brit egészségügy dolgozói. Mint a The Guardian augusztus 24-ei számában megírta, a megkérdezett 216 orvos több mint fele és a minden harmadik ápolónő nem hajlandó beoltatni magát. Az oltóanyag biztonságosságának tesztelésére rendelkezésre álló időt rövidnek ítélik, és a vakcinát sem tartják elég biztonságosnak. Ráadásul magáról a vírusról is kiderült, hogy kevésbé veszélyes, mint amilyennek korábban hitték. Minden második megkérdezett orvos úgy nyilatkozott: „a betegség túl enyhe ahhoz, hogy egyáltalán szükség legyen oltásra”.

A legfrissebb hír minderre csak „rátett” egy lapáttal. Marylandi (USA) kutatók kimutatták: nincs sok esély arra, hogy az újinfluenza kórokozója valamelyik „hagyományos” vírustörzzsel egyesülve egy veszélyesebb, új vírustörzset hozzon létre. Nem valószínű, hogy a világjárványt okozó új influenzavírus szuperkórokozóvá alakuljon az őszi-téli szezonban, állítják. Pedig a szakemberek éppen a vírus mutációjától félnek leginkább. A Marylandi Egyetem kutatói görényeken kísérletezve jutottak arra a következtetésre, hogy az új vírus nem kombinálódik könnyen a szezonális influenza kórokozóival. Márpedig a genetikai rekombináció volna az a folyamat, amelynek eredményeként módosulna a vírus.

zsuzsi28 2009.10.11. 21:11:27

Magyarán: az őszre jósolt, pusztító világjárvány a jelek szerint „sajnos” elmarad. Ez persze nagyon jó hír az embereknek, de nem jó az oltásbizniszben érdekelteknek. Hiszen ezek után egyáltalán mi indokolhatja a tervezett tömeges – ám veszélyes „mellékes” következményekkel fenyegető – oltásokat? (Megjegyzem, az oltásoknak legfeljebb annyi „hasznuk” lehet, mint a szezonális influenza elleni vakcináknak. De erről a témáról majd egy más alkalommal – hiszen megér egy külön cikket.)

Nem várnak 60 napot a biztonságosság megítéléséhez

És mi a helyzet idehaza? Miközben a héten a veszprémi kórházban megkezdték az oltóanyag 3-18 éves „önkéntes” (?!) gyermekeken való kipróbálását, az ÁNTSZ illetékese elmondta, hogy a tesztelésben részt vevő személyeknél 21 napig várnak az ellenanyagok megjelenésére a vérben – ezzel igazolhatják majd a vakcina hatékonyságát. A biztonságosság megítélésére szerinte 60 nap szükséges. Ezt az időt azonban nem fogják megvárni, hanem az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) már előtte megadhatja a forgalomba hozatali engedélyt.

Vajon miért sietnek ezzel annyira? Miért „kell” mindenáron és minél gyorsabban megkezdeni az emberek tömeges oltását? Miért tekintenek kísérleti alanyoknak bennünket, hiszen oltani készülnek, mielőtt kiderülne, hogy biztonságos-e az oltóanyag? Pedig mint Falus Ferenc országos tiszti főorvos a Világgazdaságnak adott interjújában kijelentette, „azért nem teszik kötelezővé az új influenza elleni védőoltást, mert annak lefolyása általában nem súlyos”. Hasonlóan a szezonális influenzához, normál esetben, egy hét a gyógyulási ideje.

Az újságíró megkérdezte: mi lesz a megrendelt négymillió vakcinával, ha az emberek mégsem kérik az oltást? Falus doktor így válaszolt: akkor sem marad a nyakukon a vakcina, hiszen országok sokasága küzd azért, hogy valahonnan beszerezze azt, mert nincs gyártókapacitása.

Az országos tiszti főorvos egyébként hű maradt önmagához. Hiszen egy korábbi nyilatkozatában idézte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) állásfoglalását, amely szerint mind a 6 milliárd embert be kellene oltani a Földön. Falus Ferenc a magyarországi viszonyokról azt mondta: „az lenne a legjobb, ha a készleten tartott 6 millió vakcinára 10 millió jelentkező lenne”.

Szeptember 3-án reggel a Kossuth Rádió műsorában Falus kijelentette: „A tömeges oltási kampány október első hetében el fog kezdődni.” Ezt így is értelmezhetjük: tetszik vagy nem tetszik, mindenképpen oltani fogunk...

Hogyan tovább?

Itt tartunk most. Keszthelyi Gyula tardi háziorvos kezdeményezéséhez több mint 160 orvos csatlakozott. Aláírásgyűjtésüket azért kezdték, hogy az oltások előtt nyilatkoztathassák a betegeket arról, maguk kérték a vakcinát, magukra vállalva így a felelősséget az esetleges szövődményekért. A tiszti főorvos szerint az akciót feleslegesnek ítélte, mert – mint mondta – az oltás nem lesz kötelező, így az esetleges mellékhatásokért a gyártó felel.

Kíváncsian, egyben aggodalommal várom a fejleményeket. Mikor szólalnak meg azok a magyar orvosok, akik brit kollégáikhoz hasonlóan szakmai (nem pedig pénzügyi vagy jogi) aggályaikat hangoztatják? Vajon mikor értesülhetünk a magyar neurológusok felelős véleményéről? Mikor kap a hazai közvélemény hiteles tájékoztatást arról, hogy miért erőltetik a tömeges újinfluenza-oltásokat? Kötelez-e bennünket a WHO forgatókönyve, vagy pedig csupán ajánlásnak tekintendő? Egyáltalán: mikor jutunk el végre odáig, hogy a döntéshozók felnőttnek tekintsék a közvéleményt?

Kandras 2009.10.11. 21:32:31

@zsuzsi28:
Persze, a gyógyszer se csodaszer, hiszen olyan nincs, vannak mellékhatások. Csak az a baj, hogy 1-1 gyógyszernél előszeretettel fújja fel a média, a konteósok, a multiellenesek, ha valami mellékhatás miatt X ember számára bajt okozott a készítmény, de azt már nem említik meg, hogy esetleg több ezerszer X ember életén pedig segített. Hány meg hány ember életét veszi el a gépjárműve mégis minden nap beleülünk, hisz nagyon nagy segítség az életünkben.
A 70-es évekbeni USA oltás kapcsán ugyan ezt gondolom, USAban évente sokezer ember hal meg influenzában. Azt nyilván nem lehet megbecsülni, hogy hány vagy akár hány ezer ember életét mentette meg az a vakcina, csak azt, hogy 25-en meghaltak ÁLLÍTÓLAG tőle. Összehasonlíthatatlanul kevesebb a 25 mint egy esetleges újabb spanyolnátha szintű járvány esetén meghaló emberek száma. Egy gondolatpélda: ha tízezer éven át minden évben ilyen téves riasztása lesz a társadalomnak és mind a tízezer alkalommal meghal 25 ember és a tízezer-egyedik alkalommal valóban meg tudunk fékezni egy oltással egy spanyolnáthát akkor is töredéke annyi ember halna meg összesen, mintha nem is próbálkoztunk volna.
Kettős mércét alkalmaz a társadalom: kiröhögjük a 10 millió lakosra jutó 3 magyar h1n1 halottat, hogy milyen kevés (tényleg az), de a 300millió amerikaira jutó 25 h1n1 oltás miatti halottat pedig felfújjuk, pedig arányában ez a szám sokkal kisebb. Ráadásul azóta nagyon, nagyon sokat javult minőségében az influenza elleni védekezés, én elképzelhetetlennek tartok még egy olyan szintű mellélövést (kivéve persze ha valóban így juttatják belénk a zsidók a halálchipeket, de az már egy másik történet... :) ). És még egyszer: az az óriási mellélövés is arányában kevesebb áldozattal járt, mint amennyivel járt már Magyarországon a H1N1 és még ki tudja, hol lesz a vége.

A postod második felét azzal indítod, hogy "teljes sejtes". Ezt a kifejezést baktériumokra szokták használni, ugyanis a vírus nem sejtes élőlény, egy örökítő DNS vagy RNS molekulából áll és egy azt körülvevő, általában szimmetrikus sokszög alakú fehérjeburokból. Alapvetően nem olyan nagy gond ez, hisz értem, hogy mire gondolsz, szóval nem a szavakon akarok lovagolni, de sejtem, hogy honnan vetted ezt a kifejezést, egy Sebő Zsuzsanna nevű gyermekorvos terjeszti mindenhol ezt az egyáltalán nem ide passzoló kifejezést sok más egyéb kétes eredetű és kétes értékű gondolattal együtt. Annak ellenére, hogy az ő gondolatai nagyon elterjedtek az interneten nagyon nagy butaságokat ír, legalábbis a kollégái ezt mondják. Index fórumon például sok orvos, sőt, egy virológus is leírja a véleményét ezekről a gondolatokról, ha gondolod olvass utána. De az biztos, hogy forrást egyáltalán nem jelöl meg a doktornő. A Te gondolatodat tudnám ide idézni: "nem szabad mindennek bedőlni".

Kandras 2009.10.11. 21:39:11

@zsuzsi28:
Már volt linkelve ez a cikk, illetve írt is ezzel kapcsolatosan valaki. A baj csupán az, hogy a scientológia egyháza rendületlenül terjeszti ezeket a "híreket", mert az oltás miatt befuccsolhat a h1n1 ellenes vitaminbizniszük (kifejezetten vicces volt látni, hogy az általuk működtetett egészségportálon az erről szóló cikkek mellett ott volt a saját vitaminkészítményük reklámja :) ), ugyanakkor pont itt írta a kommentelők között egy angol illető, hogy ez egyáltalán nem így van és pörgetik náluk az oltást keményen.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2009.10.11. 22:02:58

Ezek okkult tudományok.
Javaslom, h aki be akarja oltatni magát, keresse az Aldiban Kiss Hajnalka árufeltöltőt.
Ő elmondja a további intéznivalókat.
Mosolyogva, ahogy az Aldiban megszokhattuk.

drhb (törölt) 2009.10.11. 22:38:00

@Kandras:
Az a baj, hogy az oltás nem minden influenzavírus ellen hatékony, tehát ha új vírus jön létre a H1N1 mutációjából, akkor az egyáltalán nem biztos, hogy az ellen is hatékony lesz. A most terjedőben lévő vírus annyira veszélyes, mint a hagyományos influenza, tehát nem halhatnak bele milliók, mint a spanyolnátha járvány miatt, és ha a mellékhatások miatt meghal majd Magyarországon 10-20 ember az már lehet hogy összevethető a vírus okozta halálos áldozatokkal.

Kandras 2009.10.12. 00:05:38

@drhb: bizony teljesen igaz, amit mondasz és vissza is jutottunk vele ahhoz, amiért elkezdtem irkálni ebbe a topikba: egyszerűen nincs olyan élőlény a Földön, aki meg tudná mondani, hogy melyik a jobb döntés. Érvek és ellenérvek vannak akár informálás akár félelemkeltés a célunk.
Én pont azért kezdtem el postolgatni és egy kicsit hangot adni a "másik oldalnak" is, mert igen sok "aki beoltatja magát az hülye" stílusú post volt és szerintem még a legszkeptikusabbak is belátják, ha reálisan, tiszta fejjel, objektíven tekintenek a szituációra, hogy ez nem helytálló.
Persze nyilván az, aki oltat azzal nyugtatja a lelkét, hogy úgyis neki van igaza és minden halottnál magában arra gondol majd, hogy "én is lehettem volna" és fordítva, hisz saját magát mindenki meg kell, hogy győzze a saját értékrendje szerint, de ha valaki képes tényleg objektíven gondolkodni az szerintem ugyan úgy meg tudja érteni a döntésével ellentétes "oldalon állókat" is.

Hogy kinek lesz igaza azt meglátjuk. Szerintem nem lesz spanyolnátha 2.0 és nem is fognak tömegesen meghalni/idegbeteggé válni az oltást kapók se és remélem, hogy ezt nem csak az optimista énem mondatja velem, hanem valóban ez - az egész világ számára legjobb - végkifejlet fog megvalósulni.

Én személy szerint a vírusban potenciálisabb veszélyforrást látok, mint az oltásban. Írtam már korábban, hogy ebben közrejátszik az is, hogy nagyon gyenge az immunrendszerem és mielőtt elkezdtem oltatni magam a szezonális influenzára azt is mindig elkaptam. De ettől függetlenül meg tudom érteni azok érveit is (persze csak a realitás talaján maradva, az ilyen halálchipes, mesterséges vírusos ökörségek nekem felejtősek), akik ezt másképp gondolják.

Alternatív 2009.10.12. 04:05:35

Elmondom, hogy mit szűrtem le az eddigi információkból.

- Ez a H1N1-fajta azért veszélyes, mert nem szezonális. Vagyis nem elég ősszel-tavasszal egy-két hetet kibekkelni, egész évben képes terjedni.
- Ebből következően sokkal jobb eséllyel utolér, mint a megszokott influenza fajták.
- A halálos szövődmények nem gyakoribbak, mint más influenzánál, de végül többen fogják megkapni, ezért lesz több áldozata, mint a szokásosaknak.
- Az oltás ugyanaz, mint amit már tavaly meg azelőtt is beadattam magamnak, nem is lett volna idő új oltást kikísérletezni. Csak a vírusalkatrészeket cserélgetik ugyanabban az oltásban.
- Arra még nem jöttem rá, hogy ki és miért gerjeszti a hisztit az oltás körül, tavaly, amikor beadattam magamnak (csak akkor a szezonális három vírustörzs alkatrészei voltak belekeverve), senki nem riogatott azzal, hogy belehalok a mellékhatásokba.

Összegezve, mindenki maga döntse el, hogy a két-három heti táppénzt vagy az oltást kockáztatja meg inkább. Tekintettel a mostani hisztire, tessék utánanézni, hogy tavaly hány oltásra hány mellékhatás jutott, és az alapján érdemes dönteni.

Minden orvos ismerősöm be van már oltva, és a fentieket végiggondolva én is beadattam magamnak.

Alternatív 2009.10.12. 04:07:49

Elmondom, hogy mit szűrtem le az eddigi információkból.

- Ez a H1N1-fajta azért veszélyes, mert nem szezonális. Vagyis nem elég ősszel-tavasszal egy-két hetet kibekkelni, egész évben képes terjedni.
- Ebből következően sokkal jobb eséllyel utolér, mint a megszokott influenza fajták.
- A halálos szövődmények nem gyakoribbak, mint más influenzánál, de végül többen fogják megkapni, ezért lesz több áldozata, mint a szokásosaknak. A kezdeti pánik túlzott volt, lehet, hogy az első fertőzöttek rosszabb általános állapota miatt volt a rosszabb arány.
- Az oltás ugyanaz, mint amit már tavaly meg azelőtt is beadattam magamnak, nem is lett volna idő új oltást kikísérletezni. Csak a vírusalkatrészeket cserélgetik ugyanabban az oltásban.
- Arra még nem jöttem rá, hogy ki és miért gerjeszti a hisztit az oltás körül, tavaly, amikor beadattam magamnak (csak akkor a szezonális három vírustörzs alkatrészei voltak belekeverve), senki nem riogatott azzal, hogy belehalok a mellékhatásokba.

Összegezve, mindenki maga döntse el, hogy a két-három heti táppénzt vagy az oltást kockáztatja meg inkább. Tekintettel a mostani hisztire, tessék utánanézni, hogy tavaly hány oltásra hány mellékhatás jutott, és az alapján érdemes dönteni.

Minden orvos ismerősöm be van már oltva, és a fentieket végiggondolva én is beadattam magamnak.

Alternatív 2009.10.12. 04:08:59

Elmondom, hogy mit szűrtem le az eddigi információkból.

- Ez a H1N1-fajta azért veszélyes, mert nem szezonális. Vagyis nem elég ősszel-tavasszal egy-két hetet kibekkelni, egész évben képes terjedni.
- Ebből következően sokkal jobb eséllyel utolér, mint a megszokott influenza fajták.
- A halálos szövődmények nem gyakoribbak, mint más influenzánál, de végül többen fogják megkapni, ezért lesz több áldozata, mint a szokásosaknak. A kezdeti pánik túlzott volt, lehet, hogy az első fertőzöttek rosszabb általános állapota miatt volt a rosszabb arány.
- Az oltás ugyanaz, mint amit már tavaly meg azelőtt is beadattam magamnak, nem is lett volna idő új oltást kikísérletezni. Csak a vírusalkatrészeket cserélgetik ugyanabban az oltásban.
- Arra még nem jöttem rá, hogy ki és miért gerjeszti a hisztit az oltás körül, tavaly, amikor beadattam magamnak (csak akkor a szezonális három vírustörzs alkatrészei voltak belekeverve), senki nem riogatott azzal, hogy belehalok a mellékhatásokba.

Összegezve, mindenki maga döntse el, hogy a két-három heti táppénzt vagy az oltást kockáztatja meg inkább. Tekintettel a mostani hisztire, tessék utánanézni, hogy tavaly hány oltásra hány mellékhatás jutott, és az alapján érdemes dönteni.

Minden orvos ismerősöm be van már oltva, és a fentieket végiggondolva én is beadattam magamnak.

staropramen 2009.10.12. 07:52:22

Sztrovacsekek!
Egy ideillő anekdota, igyexem lerövidíteni:
Csokonai és baráti köre anno azon vitázott, hogy milyen mesterség művelőjéből van a legtöbb Debrecenben.Volt aki szabót, volt aki vargát, volt aki mást mondott.Csokonai azt mondta:Debrecenben doktorból van a legtöbb és ezt be is bizonyítja.
A következő piacnapon kendőt kötött az arca köré, mintha a foga fájna.A kofák és vevők között elhaladva mindenki adott valami biztos tanácsot a baj orvoslására.A költő ezeket mind felírta és a nap végén ebből kiderült, hogy "Debrecenben mindenki doktor."

A Homár hétvégét átnézve kiderül, hogy túlképzés van nálunk orvosból és gyógyszerkutatóból.
Jókat derültem, kösz.

Coholol 2009.10.12. 09:09:40

Hűűűű ez most tényleg egy blikk poszt a homáron?

Senki nem érzi cikinek?

McKelek 2009.10.12. 09:28:13

na igen, amerikában is volt már jó pár éve egy hasonló eset.

valami barom politikus általános oltáskötelezettséget harcolt ki.

az oltásba miatt többen haltak meg, mint a betegség (valami influenzatípus) miatt...

zsuzsi28 2009.10.12. 09:36:44

hetivalasz.info/cikk/0910/24562

A Heti Válasz azért kérte a dokumentum kiadását, mert olyan szervezési hibákat tapasztal a világjárványra való felkészülés során, amelyek következtében akár százezer számra is megmaradhatnak a lakosság számára ingyenesen biztosítandó vakcinák.

Tíz évre titkosította az Egészségügyi Minisztérium az Omninvest Kft-vel a sertésinfluenza elleni védőoltásra kötött szerződést. A Heti Válasz azért kérte a dokumentum kiadását, mert olyan szervezési hibákat tapasztal a világjárványra való felkészülés során, amelyek következtében akár százezer számra is megmaradhatnak a lakosság számára ingyenesen biztosítandó vakcinák. A tárca sajtóirodája megtagadta a fizetési és a szállítási feltételeket rögzítő dokumentum kiadását. Lapunk az adatvédelmi biztoshoz fordult.

Három alkalom - legalább ennyiszer kell elmennie a háziorvoshoz egy családnak, ha szeretné beoltatni magát a sertésinfluenzát okozó H1N1 vírus ellen. Mintha éppen az lenne a cél, hogy elriasszák a lakosságot a védőoltástól.

Ha nem említjük meg a világhálón terjengő és hetekig válasz nélkül hagyott rémleveleket, még mindig idesorolhatjuk, hogy az oltást az asszisztens is beadhatja, ám a gyereknek a felnőttek háziorvosa nem, és fordítva sem. Sőt, a gyerekorvos a felnőttnek már a receptet sem írhatja meg, amire ki lehetne váltani a vakcinát. Így egy családnak legalább háromszor kell elmennie a háziorvoshoz.

Először a felnőtteknek felíratni a receptet, majd kiváltani a patikában és vissza. Majd irány a gyermekorvosi rendelő: persze ehhez meg kell várni, hogy az oltóanyagra a gyermekeknél is kiadják a forgalomba hozatali engedélyt, és az egészségügyi hatóság szakemberei meg tudjanak egyezni arról, hogy most végül is hány hónapos kortól célszerű elkezdeni a gyermekek oltását.

A szakértők egy része már féléves kortól ajánlja az oltóanyagot, mások viszont még az egyéves gyermeket sem oltanák, mert a vírust tojásban szaporítják, ezért tojásallergiásoknak nem adhatják. Márpedig a legkisebbeknél még nem derül ki, vajon érzékenyek-e a tojásra. Vannak olyan oltóanyagok, amelyeket még a három évnél fiatalabb gyermeknek sem adnak be, mert a szezonális oltást a kicsiken nem szokták kipróbálni, így alig vannak tapasztalatok.

Hab a tortán, hogy az oltóanyag dobozában az szerepel: gyermekek is kaphatják az oltást, miközben 18 év alattiakra nincs is forgalomba hozatali engedély. A dobozban lévő betegtájékoztató ugyanis nem azonos az Országos Gyógyszerészti Intézet által elfogadott jelenleg érvényes betegtájékoztatóval. Bármilyen furcsa, a gyártó mégsem követett el szabálytalanságot, mert a hatóság honlapján elérhető az érvényes dokumentum - tudtuk meg az OGYI sajtóirodájától.

Az orvosok érzékenyen reagálnak a kuszaságra, Heti Válasz több háziorvossal is beszélt, de egyetlen olyat sem találtunk, aki a körzetében lakóknak akár csak 20 százalékát átoltaná. A járvány megelőzéséhez viszont a lakosság mintegy felét kellene beoltani, ezért a kormány négymillió ingyenes vakcinát rendelt és a közeljövőben még kétmillió patikai forgalomba kerülő oltóanyagra szerződik.
Szerettük volna megtudni a kontraktus részleteit, mivel jelenleg elég nagy esély látszik arra, hogy a rossz szervezés miatt százezer számra, de akár milliós tételben is raktárban maradhatnak az oltóanyagok. A szaktárca sajtóirodája azonban az Egészségügyi Minisztérium közleményre hivatkozva (EüK. 2005. évi 14. szám) tíz évre szolgálati titoknak minősítette a szerződést, mert abból következtetni lehet „az egyes raktárakban tárolt készletek mennyiségére, összetételére."

„A fentiekre figyelemmel a jelzett szerződés a szolgálati titokköri jegyzék hatálya alá tartozik, így az államtitokról és a szolgálati titokról szóló 1995. évi LXV. törvény alapján, az ott meghatározott eljárásrend szerint szolgálati titokká minősítésre került, így a minősítés érvényességi idején belül nyilvánosságra nem hozható." - tartalmazza a lapunkhoz eljuttatott levél, ami meglepő fordulat azok után, hogy a szolgálati titoknak minősített adatokat maga a miniszter közölte a médiával.

A Heti Válasz az adatvédelmi biztoshoz fordult kérve, indítson vizsgálatot, vajon a szerződés kiadásával sérti-e meg a törvényt az Egészségügyi Minisztérium, vagy azzal, hogy a miniszter és az országos tisztifőorvos külön sajtótájékoztatón jelenti be, hány vakcinát rendeltek, abból mennyit szállítottak az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetbe, és onnan mennyi került regionális tisztiorvosi hivatalokba.

Fairy Girl 2009.10.12. 10:28:32

@Kandras: Én csak azt szeretném mondani, hogy amióta létezik influenza oltás, azóta nem voltam beteg, előtte pedig kétszer még kórházban is voltam influenzával. Van, aki így reagál, van, aki úgy. Propaganda ide vagy oda, a háziorvosom ismer, ezért azt javasolta, hogy nálam azért ajánlatos lehet az oltás (főleg hogy rengeteg ember között, egyetemen dolgozom, a zsúfolt helyijáratokról nem beszélve, ahol minden reggel látom, ahogy az emberek a kezükbe köhögnek, majd megmarkolják a kapaszkodót). Még nem döntöttem, de a "sima" oltást biztosan kérem, mert az eddig még mindig bevált. (Akkor most lehet lehülyézni :) )

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2009.10.12. 10:28:46

D-vitamin hatásosabb az influenza ellen, mint bármilyen védőoltás. Plusz nehéz tőle vért hányni.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.12. 10:44:02

Csütörtökön beoltottak, máig semmi bajom, nem szaporodnak mellbimbóim, nem röfögök, és nem kunkorodik másfelet a pöcsöm, mint a disznóknak.

Szerintem a csippet viszont beültették...

Komolyan: jól vagyok, semmi bajom nem volt.

Teszteletlen? Mit teszteljenek rajta, ugyanúgy készül, mint az évtizedek óta gyártott influenzaoltás. Tojásban szaporítva, formalinnal elölve.

Ebből pörög fel a gyógyszeripar? Lónak a faszát, ha van 4 + 2 millió rendelve, darabja legyen akár 2000 Ft, akkor is 8-12 Mrd Ft-ról van szó (és az oltás nem is kerül ennyibe, valami 1200 Ft az ára).

Szerintetek mennyit költünk évente gyógyszerre? Ha a gyerek megfázik (és egy szezonban 8-10 felsőlégúti nyavaja nem extrém a gyerekorvos szerint), minden alkalommal orcsepp-köptető-éjszakára gyulladáscsökkentő-lázcsillapító négyes simán belekerül körönként 4000 Ft-ba, néha többe.

Aszpirin, nyugatatók, vérnyomáscsökkentők, gombaellenes szerek, tökmagkapszulák, coldrex, no-spa, orcsepp, szemcsepp, antiallergiás készítmények...

Idősek gyógyszerei, gyógyszerek a kedvezőtlen mellékhatásokra, majd ezek kedvezőtlen mellékhatásaira...

Halolajkapszula a gyereknek, mert kell az omega zsírsav, nyugtató, hogy ne legyen hiperaktív, plussztabbletta, hogy élénkebb legyen...

Antidepresszánsok, sportkrémek, ezerféle vitamin és nyomelem, beszéljünk a hüvelygombáról...

Immunerősítők, szezonális influenzaoltás, rotavírus, himlőoltás, kötelező oltási program, kullancsoltás...

Homeopátia erre, gyógynövény arra, egy kis méz, egy kis kamilla, szigorúan gyógyszerkönyvi minőség...

Gyógytea a havibajra, fogyásra, méregtelenítésre, tejbelövellésre, élénkítésre, nyugtatásra.

Kötszer, hintőpor, A-típusú elsősegélycsomag motorra, B személyautóba, 3 évente lejár...

Tényleg ez az 5-10 Mrd Ft kell a gyógyszergyártóknak?

anarch 2009.10.12. 10:53:04

Update: Már nem kell háromévente fullosan lecserélni az elsősegélycsomagot. Elég csak a lejárt részeit frissítgetni. indexen volt pár hete cikk erről.

Egyébként az a durva, hogy ha Mo-n kívül próbálsz szavatosságot, pláne plombát keresni az elsősegélycsomagon akkor jó eséllyel hülyének néznek. A németeknél találtam dátumosat (plomba azon sincs), de ez szerintem csak azért van mert ők németek :) - DIN számot is gyártottak hozzá.

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.12. 11:07:41

Egyébként az egész hajcihőnek nem az a legrosszabb hozadéka, hogy

- esetleg a beoltottak közül csomóan mindenféle mellékhatásoktól fognak szenvedni, vagy
- az oltást tömegesen visszautasítók miatt mégis lesz járvány

hanem az, hogy tömegeknek rendült meg a bizalma az orvosokban. Persze a magát jól értesültnek, félig sem naivnak tartó tudatosak már eddig sem hittek senkinek, főleg orvosnak (rendőrnek, tanárnak, kereskedőnek, politikusnak, adománygyűjtőnek - na jó, ez utóbbi háromnak joggal).

Viszont most nagy tömegek, egyszerű, az orvosban bízó emberekben ver gyökeret a kétkedés elhintett magja, ami a gyógyításnak nem fog kedvezni.

Amíg a szomszéd ugyanerre a bajra mást kapott, meg a fodrászom is megmondta, meg a váróteremben egymást kezelik a betegek, és az interneten csak beírom a tünteimet és megkapom a választ, sőt a gyógyszer megrendelére már fel is ugrott a popup, addig nem kéne az orvosoknak a tekintélyét ezzel is rombolni. Bizalom nélkül kurva nehéz meggyógyulni.

A hisztit viszont nem kicsit az orvosok is gerjesztik - egyesek szerint azért, mert egész nyáron lebegtetve volt, hogy mennyit és fognak ők a leoltásért kapni, és mivel nem volt tiszta a helyzet, hát ellene kezdtek ágálni.

Persze ez sem teszi könnyebbé a tekintély megtartását.

Majmász Gedeon 2009.10.12. 11:39:14

Ezt a videót érdemes 1 óra 36 perc körül figyelni, itt is szó van a védőoltásról:
www.masiktv.hu/index.php?PHPSESSID=5826c43f34893d3e1ee6a77895b51baa&lap=xfilmekmut&xxazon=1154

nemszakember 2009.10.12. 11:48:07

"de sejtem, hogy honnan vetted ezt a kifejezést, egy Sebő Zsuzsanna nevű gyermekorvos terjeszti mindenhol ezt az egyáltalán nem ide passzoló kifejezést sok más egyéb kétes eredetű és kétes értékű gondolattal együtt. Annak ellenére, hogy az ő gondolatai nagyon elterjedtek az interneten nagyon nagy butaságokat ír, legalábbis a kollégái ezt mondják."

Sebő Zsuza többek között "képes" (remélem észlelhető az idézőjel) az autizmust is gyógyítani. Homeopátiásan vezeti ki a páciensekből az oltásokat (!), utolsó infóim szerint úgy óránként kb. tízezer jó magyar forintért, plusz a táplálékkiegészítők, homeopátiás szerek ára.

www.natursziget.com/page.php?show/articles/view/topic/homeopatia/artid/20080514azautizmusgyogyithato

Kandras 2009.10.12. 12:00:39

@AL_: Na igen erre gondoltam. És ez ma Magyarország, egy ilyen ember gondolataiba futok bele mindenhol és őt veszik komolyan az emberek és ismételgetik a gondolatait úton útfélen a "teljes sejtes" vírusokról ahelyett, hogy akár csak egy rohadt gimnazista biológiakönyvet fellapoznának.
Nem akarok hülyeséget mondani, de még 2 éve olvastam valahol arról, hogy egy országban lakossági nyomásra eltöröltek egy csomó kötelező csecsemőkori oltást és enne "hála" újra felütötték a fejüket a halálozási statisztikákon az ezekhez kapcsolódó betegségek. És sajnos mi is efelé tartunk, az ország kezdi elveszteni a józanságát... De igaz is, kell a fenének a gyógyszer, hisz ma már tévén keresztül is tudnak daganatot gyógyítani, csak fizesd nekik a percdíjat...

R.T. · http://rendszergazda.eu 2009.10.12. 12:02:47

Szerintem semmi szükség a védőoltásra. Ha valaki odafigyel arra, hogy viszonylag egészséges legyen és az immunrendszerét is erősíti vitaminokkal, annak az esetleges fertőzöttség esetén sem kell tartania semmitől szerintem...

Kandras 2009.10.12. 12:18:51

@Majmász Gedeon: EZAZZZ, mesterséges AIDS, mikrochipek az oltásban, emberirtó "világot irányító nagy erők", sikertelen New York elpusztítás.
A vírus maga halálos, de a csodálatos emberi szervezet genetikailag módosítja és gyengítve adja tovább ezért csak azokat öli meg, akiknek közvetlenül beadják és ezért nem irtott ki mindenkit a "világot irányító nagy erők"ön kívül az AIDS, a H5N1 vagy most a H1N1. De majd most a chipek!
A cigányokat is külön emiatt horogkereszttel teletetovált zsoldosok ölték meg, de ők ezt "dekonspirálták" és beletették a "rendszerbe", juhúú, azért nagyon tudnak ezek a Jobbikosok! Ráadásul kiderítették, hogy Magyarországon MINDENBE beépült a Moszad (talán a Jobbikba is...? ;-) ).
És még csak 5 percet néztem meg a közel 2 órás videóból :D
Igen, ilyen videókat mééééég, ezeken nagyon jókat röhögök. Vagyis röhögnék, ha nem tudnám, hogy van egy egyre szélesedő réteg, aki ezt el is hiszi csak mert ott fityeg mögötte egy Jobbik zászló...

Fairy Girl 2009.10.12. 13:14:23

Ha beoltatom magam, és csipek lesznek bennem, nem enged majd át a fémérzékelős kapu? :D

2009.10.12. 13:43:09

@Kandras: neked mi bajod van? Oltasd be magad, és örülj, hogy jól döntöttél, aztán szevasz. Marha unalmas a végtelen szájtépésed.

Majmász Gedeon 2009.10.12. 13:48:14

@Kandras: Az előadónak nem sok köze van a Jobbikhoz. Egyébként igen, oda is, sőt, a Gárdába is beépültek.
Nem az egyedüli tájékozatlan ember vagy ebben az országban, de ez nem véletlen, az agymosás már évtizedek óta folyik, mégis egyre többen ébrednek fel, ami a jó hír.
A rossz az, amiről Molnár Oszkár beszél:
www.youtube.com/watch?v=PCHOW2yfFWg

Ja, hogy ő egy rasszista, antiszemita parlamenti képviselő?
index.hu/belfold/2009/10/09/zsidozott_is_a_ciganyozo_polgarmester/

Kandras 2009.10.12. 13:50:19

@shitgun: bocsáss meg, hogy élek, ígérem ez még egyszer nem fog előfordulni!

Kandras 2009.10.12. 13:51:51

@Majmász Gedeon: helyes, helyes, csak így tovább! Reméljük előbb utóbb minden magyar örömét fogja lelni ebben a közös ellenségkeresésesdiben és akkor eljön végre a szebb jövő!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.12. 13:55:12

@shitgun: Megértem Kandrast, amiért hallatja a másik oldal hangját is.

Ez a "teljes sejtes vírus", meg a nő, aki az autizmust is gyógyítja (honlapján meg üres a barátok és a munka rovat - no comment) vírusnál is gyorsabban terjedő hülyeségeivel komoly károkat okoz.

Kandras reménytelen szélmalomharcot vív, mert rég hülyének lett bélyegezve az, aki oltatja magát, amit mond, az cseppet sem meghökkentő, trendi, lázadó, vagy szemtelen. Milyen már az, hogy valaki a XXI. században a védőoltások mellett érvel? Semmi újat nem mond, bezzeg azok milyen fajinak már, akik azt mondják, hogy "Hú, veszélyes!", meg "Hú, teszteletlen!", valamint "Hú, offshore cégnek megy az ára!", meg "Hú csippet is raknak bele"!

Kandras üzenetének nincs "Majd én megmuatatom a rendszernek, hogy velem ne szórakozzanak!", meg "Nekem olyan a szervezetem, mint a vas!", meg "Úgyis csak hisztéria az egész!" tökös, magyaros wirtschaft-szerű felhangja.

Kandras karaktere szükségszerűen bukásra van ítélve, mert kandras tragikus hős, aki szembeszáll a trenddel, szembehugyozik még a szembeszéllel is, régimódi elveket követve akar érvényesülni mai világunkban. Kandras egy Don Quijote-epigon, és én vagyok az ő fotósoppolt Sancho Pancho-ja.

Kandras 2009.10.12. 14:04:38

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
<3
csak hogy valami trendi chates lávolós izét is használjak, hátha így közelebb kerül a kor emberéhez! :D

flea 2009.10.12. 14:14:15

Nem tudom, ki írta, hogy Angliában nincs swineflu-hype, de Angliából üzenném, hogy ekkora f***ságot rég hallottam, köszi.

A Dr. Lenkei-féle idióta baromságokkal meg kihaénnem-immunrendszerrel jövő okosok meg szaladjanak elkapni minden bacit, ami a közelükben van, hogy vasból legyenek. De a legjobb, ha a higiéniát is visszafejlesztik a középkorig, akkor van rá sansz, hogy ne érjék meg a reprodukciós kort, és kevésbé terjedjen a hülyeség. (Errefelé is volt swineflu-party, direkt megfertőzték az iskolás gyerekeket egymással, otthon meg hegyekben állt bekészítve a tamiflu, mondván most gyenge a vírus. Az egyik szerencsétlen kisfiú aztán jól meg is halt. Gratulálok.)

Aki egyébként nem kéri az oltást, szíve joga, a vírust is túl lehet élni (mi is átestünk rajta a gyerekekkel, itt még nem oltanak), viszont ha valaki visszautasítja az oltást, és azután mondjuk az unokahúgom apjának (akinek meg nem jár az oltás) ő viszi be a munkahelyre a bacit, és így lesz beteg a családja, akkor az illetőnek az a minimum, hogy letépem a tökeit és megetetem vele. Aztán ha lenyelte, elmondhatja, hogy pedig mennyire igaza volt, hogy nem oltatta be magát. (És nem kell azzal jönni, hogy ha beteg, otthon marad, mert az influenza - lehet, hogy az összes, de ez biztos - 2 nappal az első tünetek jelentkezése előtt már átadható.)

flea 2009.10.12. 14:18:48

Ja, az 1976-os oltással jövők kedvéért még annyit, 48 161 019 amerikait oltottak be abban az évben, és ebből meghalt Guillain-Barré-szindrómában 25 fő. Tehát minden 1 926 440 beoltottból egy. Az Magyarországon hatmillió oltást feltételezve 3 halott az oltás miatt. Na most aki annyira hülye, hogy azt képzeli, ennél kevesebben halnának meg egy járványban, azzal tényleg kár vitatkozni. (És hozzáteszem, hogy 1976 harminchárom éve volt, és az azóta kialakult influenzaoltás-technológiának soha nem volt még megközelítőleg ilyen magas szövődményrátája sem. Tehát még az a feltételezés is elég nyilvánvaló baromság, hogy most majd lesz ennyi.)

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.12. 14:26:29

@Kandras: ez a trendi csetes izé, hogy:

<3

a dekoltázs jele, vagy "éhes disznó vagyok" és makk helyett cickókkal álmodok?

Jesszus, ha éhes disznó vagyok, akkor az immunrendszerem is legyengült, és elkap a sertésinfluenza, és megdöglök mind...

Kandras 2009.10.12. 14:30:04

@flea: manapság már-már sportot űznek egyes feltűnési viszketegséges emberek abból, hogy meghökkentő ám nehezen lenyomozható hazugságokat mondanak. Tudják, hogy az emberek úgyse fognak utánajárni és ha csak páran beveszik ők már jól jártak. Aztán ezek a marhaságok elkezdenek futótűzként terjedni hála a nagyon lelkes konspirációs teória hívőknek. Ilyen például az, hogy Angliában lesz*rják a h1n1-et, hogy "teljes sejtes" az oltás vagy akár a fenti videóban az, hogy Izraelben már magyarul folyik a közoktatás (lol?).
Úgyse fog senki utánajárni ha pedig valaki mégis megteszi azt mondják, hogy hazudik ;-)

Kandras 2009.10.12. 14:32:45

@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél:
Ez egy szívecske, te tudatlan! Így szokták egymást lávolni a trendi fiatalok!
A többihez pedig hozzá se szólok, látszik, hogy te is buta proli vagy aki bedőlt a kormány félelemkampányának, he! ;-) Szedjél inkább D vitamint a scientológia ajánlásával, abban nincs Dávid csillag alakú nanorobot!

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.12. 14:37:15

@Kandras: szerintem dekoltázs...

_@_/ Ez meg egy csiga... jobbra tart.

\_@_ Ez meg balra...

Lehet, hogy az agyamra ment a nanorobot, és ilyen trendi dolgokra cseréli a Yeats-idézeteket? Például a Tread lightly-n kívül nem is jut több eszembe...

\O/ - SOS

kaboca36 2009.10.12. 14:52:50

Hoax vagy nem hoax? gyözödj meg magad és keresgélj. Mercury, Thimarosal

meg kérdezösködj rokonoknál , nekem van olyan ismerösöm aki évek ota kapja az oltást, meg olyan is van aki lebénult az oltástól.
gondolom embere válogatja, de azért illene normálisan kifelyteni a kockázatokat is még ha kis számban is van jelen. Pláne mikor jóval több oltást akarnak kiosztani mint máskor.
ja és ne felejtsük el hogy az uj oltás NINCS tesztelve!! (nem a teljes teszten megy keresztül, söt akkor is forgalomba hozható ha embereken nem is tesztelték)

Amugy épp tegnap halt meg egy terhes nö az USAban.

1976 ban hasonlo (mercury használata) esetben többen halltak meg az oltástól mint a virustól! és ez tény

Kandras 2009.10.12. 15:04:28

@japitaki: és tény az is, hogy az egy egyedi eset volt és se előtte se utána egyetlen influenzaoltásnak sem volt hasonló hatása, az egy példa nélküli eset volt. A másik oldalról egy példa nélküli eset, amikor egy influenzajárvány sült el rosszul és nem egy védőoltás a spanyolnátha, ami 50-100 millió emberrel végzett...
Tény továbbá az is, hogy az a példa nélküli hiba arányában nem követelt több áldozatot, mint eddig Magyarországon a H1N1, ráadásul utóbbi még nem lezárt ügy.
Tény továbbá az is, hogy a lakosság 25%ának beoltása már többé-kevésbé ellehetetleníti egy influenza elterjedését (becslések szerint a lakosság 40-50%ának beoltása teljesen kizárná a járvány veszélyét), szóval a hiba ellenére akár az oltás eredménye is lehet, hogy konkrétan abban az influenza vírusban nem haltak meg sokan (persze ettől függetlenül influenzában évente több, mint ezer ember hal meg az USA területén).

flea 2009.10.12. 15:13:01

@japitaki: akkor halkan a következőket is tisztázzuk:

- a mercury magyarul higany
- az 1976-os oltásnál máig nem tudni, hogy miért okozott Guillain-Barrét
- a "NINCS tesztelve!!!" állítás kissé jereváni rádiós: pontosan ugyanazokon a teszteken megy át, mint a szezonális influenza oltóanyaga évtizedek óta (és ugyanazzal az eljárással is készül); röviden ez hülyeség

+1: "kifejteni" (elnézést, spelling nazi vagyok)

Majmász Gedeon 2009.10.12. 16:02:45

Ezt úgy 2 napja kaptam mélben:

"Tegnap jelent meg a médiában, hogy elhunyt a harmadik H1N1 áldozat.
Sajnálatos módon szeretett sógornőmről szól a hír (testvérem felesége). Nem szeretnénk vitatni az ÁNTSZ jelentését, azonban azt szeretnénk, ha tisztán látná mindenki, mi történik. Szerettünk ugyanis nem a H1N1, hanem az orvosok gondatlanságának áldozata.
Egészen pontosan előrehaladott mellrákban szenvedett, amely áttéteket adott. Mindezt olyan későn vették észre, hogy gyakorlatilag már semmit nem lehetett tenni.
Manapság mindenhol a szűrés fontosságát hangsúlyozzák. Mondja meg valaki, akkor hogyan lehet mégis, hogy egy 33 éves fiatal nő, aki minden évben járt nőgyógyászati szűrésre (bizonyító iratok vannak), végstádiumú mellrákban hal meg?
Amikor terhes lett, gyakorlatilag 9 hónapon át havonta látta nőgyógyász! Panaszára, miszerint érez egy csomót a mellében, mindenfajta vizsgálat nélkül azt a választ kapta, hogy az tejmirigy. Majd a szülést követően, mivel nem tudott szoptatni, begyulladt a melle, meg is műtik!, de nem veszik észre, hogy az nem gyulladás, a daganat nem kerül észlelésre, és nem hogy mammográfia, de ultrahangos áttekintés sem történik.
Néhány nap múlva rohammentő szállítja kórházba, két hétig kezelik az intenzív osztályon agytrombózis diagnózissal, vérhígító szereket kap, de mivel állapota nem javul, a család átszállíttatja egy másik klinikára.
Itt a vizsgálatokat követően közlik a családdal, hogy a betegség igen előrehaladott, gyakorlatilag csak hetekben gondolkodhatunk.

Döbbenten állunk a H1N1 hír előtt, hiszen betegünk két hónapig intenzív osztályon feküdt. Ugyan hogyan kaphatott H1N1-et? Ha esetleg a legyengült szervezete miatt talán elkaphatta is, a család szerint ő semmiképp sem ennek az áldozata, sajnos a vírus sokat rontani már nem tudott állapotán.

Az orvosok folyamatosan tájékoztatták a családot az állapotáról, felkészítettek minket.
A három hónapos kisbabát a nagyszülők vették magukhoz, akiknek (és az egész családnak) a baba az egyetlen vígasz mérhetetlen gyászukban.
Családunk egyébként a hanyag nőgyógyász ellen pert fontolgat.

Úgy gondoljuk, rengeteg az eladatlan oltóanyag, jól jön egy kis "ráhatás". A családunkban egyébként senki sem beteg."

Kandras 2009.10.12. 16:13:27

@Majmász Gedeon: valószínűleg ha nekem meghalna a családomban valaki akkor számomra nem az lenne a legfontosabb, hogy egy oltás ellen kezdjek agitálni a halálát felhasználva...
Szerintem nagy az esélye annak, hogy ez egy szimpla hoax, de persze nem tudhatom, lehet, hogy tényleg léteznek ilyen emberek, akiknek még a családtag halála is csak egy eszköz...
Ez is pontosan olyan dolog, mint amiről már beszéltünk: valaki elindít egy körlevelet, mindenki továbbküldözgeti, csámcsogjunk csak szegény nő halálán, de persze bizonyítani a levél hitelességét senki nem fogja. És persze a szerzőnek az is elég ha csak minden századik embert eltántorít a levéllel.

flea 2009.10.12. 16:20:00

@Majmász Gedeon: amellett, hogy ez brutálisan hoax-szagú, azt is jegyezzük meg, hogy nem nagyon tálalták úgy "a harmadik H1N1-esetet", mintha az influenzába halt volna bele. (Sőt a legtöbb helyen, mint pl index szájbarágó, eleve elmagyarázzák, hogy magába az influenzába rendkívül ritkán lehet belehalni, gyakorlatilag a vírusos tüdőgyulladás az egyetlen módja.)

Lásd pl.:
index.hu/belfold/2009/10/08/meghalt_a_harmadik_h1n1-aldozat/

"Meghalt egy fiatal, daganatos betegségben szenvedő nő, akinek szervezetében a boncolás után kimutatták a H1N1-vírust, közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter. A sugár- és kemoterápia legyengítette a beteg immunrendszerét, így halála összefüggésben állhatott a vírusfertőzéssel is."

... akinek ez "ráhatás" meg "agitálás", annak szerintem szövegértési gondjai vannak.

renugard 2009.10.13. 07:05:28

Van, aki imádkozik a betegségek ellen. Van, aki beoltatja magát. Pap, meg a papné.
Egy viszont biztos: ha valaki kiskorúakkal foglalkozik és nem oltatja be magát, az kiskorú veszélyeztetésének határait súrolja. Én speciel azonnal kirúgnám az intézményemből az igazgató helyében.
Felvetődött egy kérdés bennem: valóban ennyire lenézik egyesek a magyar gyógyszerészetet?
El tudom képzelni, hogy ma Semmelweis, is csak egy zsidó lenne, aki világméretű összesküvés részese.

zsuzsi28 2009.10.13. 09:27:43

@flea:

Akkor nézzük, most mit mondanak a nő haláláról:

hivatalos közlés szerint az új influenza harmadik magyar áldozata volt az a nyíregyházi nő, aki október 2-án halt meg. A család szerint azonban Rita halálát az okozta, hogy hiába szólt több nőgyógyásznak is a mellében érzett csomóról és hiába ment el rendszeresen a szűrésekre, a legutolsó pillanatig nem vették észre, hogy melldaganata van. A nő után egy háromhónapos gyermek maradt. A család perelni készül.

Székely Tamás egészségügyi miniszter az október 8-i kormányszóvivői tájékoztatón szó szerint ezt mondta: "Meghalt az influenza harmadik áldozata Magyarországon". Ezután röviden ismertette az esetet. A fiatal nő súlyos daganatos betegségben szenvedett kezelése szeptember elején indult. Ideggyógyászati panaszokkal került kórházba, de mint kiderült, ezeket a panaszokat egy rosszindulatú daganat agyi áttétei okozták.

A nő kemoterápiát és sugárterápiát kapott, majd elhunyt. Székely Tamás szavai szerint "a boncolás során vetődött fel, hogy esetleg influenzája lehetne". A miniszter közlése szerint ez igazolódott. Megjegyezte még, hogy a nő a különösen veszélyeztetett kategóriába tartozott, a daganatgátló kezelés ugyanis gyengíti az ember immunrendszerét.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat közleménye ugyanezen a napon óvatosabban fogalmaz. "Végső diagnózis a folyamatban lévő szövettani vizsgálatok eredménye után mondható, jelenleg annyi tudható, hogy a betegnél az emlőrák miatti kezelések nyomán fellépő szövődmény (tüdőgyulladás) és az azt követő szívelégtelenség a halál oka. A folyamatban lévő szövettani vizsgálatok lezárását követően ad a patológus végleges diagnózist".

nemszakember 2009.10.13. 10:14:53

Tegyük fel (függetlenül attól, hogy mi is történt) a nőnek lett volna esélye a kezelésektől rendbe jönni, majd valaki behurcol neki egy ilyen vírust (vagy valami mást, ami ellen lehetne védekezni), és annak szövődményébe belehal. Akkor vajon kit okolnának a hozzátartozók?

A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél · http://www.planetside.blog.hu 2009.10.13. 12:47:25

@zsuzsi28: Aki tovább olvasott az összes sajtótermék 148 betűmérettel szedett főcímén, ÉS képes az értő olvasásra legalábbis alapszinten, az világosan láthatta, hogy a nő NEM a H1N1-be halt bele, volt szegénynek baja elég anélkül is. Ez volt az értő olvasás alapfok.

Viszont az a durva, hogy elméletileg a végső stádiumban lévő nő a halála előtti utolsó napokat-heteket (a hoax-szagú kommentben itt: @Majmász Gedeon: pl 2 hetet) kórházban töltötte, mégis kimutatták a H1N1-et a boncolás során... Ez meg az értő olvasás emeltszint.

Kitől kapta? Rokontól? Eü-dolgozótól?

Ha ők le lettek volna oltva (a család azért, mert van immungyenge a közelükben, az eü-dolgozók azért mert SOK immungyenge van a közelükben), akkor is lett volna H1N1 a fiatal nőben?

flea 2009.10.13. 13:10:23

@renugard: nekem erről a "van, aki imádkozik a betegségek ellen"-ről ez jut eszembe:

index.hu/kulfold/2009/10/07/istentol_vartak_a_gyogyirt_a_gyerek_megis_meghalt/

És még vallásellenes sem vagyok. De a józan ész hiánya, na az idegesít.

flea 2009.10.13. 13:13:25

@zsuzsi28: biztosan nekem válaszolsz? Ez számomra semmi újat nem mond. (Legfeljebb azt, hogy a levél bizonyára mégsem hoax. De nem ez volt a lényeg abban, amit mondtam...)

Regisztrált Ingyenélő 2009.10.14. 16:14:14

zooDoo 2009.10.10. 13:34:10 :

Én megkérdeztem a háziorvosomat és egy gyermek- és csecsemőgyógyász kórházban dolgozó jó ismerőst. Mindegyik erősen jobboldali, tehát nem vádolható azzal, hogy a maszop szekerét tolja.

Mindketten nagyon ajánlották az oltást, mind nekünk, mind a gyereknek. Azt mondták, hogy laikusok handabandázása az egész hiszti. Egyébként én is így látom, de én laikus vagyok, tehát nem foglalok állást
Én be is fogom mindannyiunkat oltatni.
Ez magánvéleményem, de a hiszti miatt és a kevés beoltott ember miatt cudar járvány lehet itt november környékén mivel senki nem lesz immunizálva. Persze ez csak egy laikus megjegyzés.

Üdv.

melimeli 2009.10.20. 12:44:49

@Regisztrált Ingyenélő:
Akkor ha minden ennyire hepike, valamit légyszi szóljál nekünk laikus muzsikoknak a Németországban fenyegető oltásellenes lázadásról is:
www.hirszerzo.hu/cikk.oltoanyag_h1n1_ellen_oriasi_botrany_nemetorszagban.127219.html
süti beállítások módosítása