Tékozló Homár

Vizezett benzintől ment tönkre a motor?

2010.01.22. 13:55 | ge | komment

Tamás egy kis kútnál tankolt, mielőtt lerobbant a kocsija. A szerviz szerint a benzinnel volt a gond, ami vizes volt és mocskos, így nem kevés kár érte. Tamás ezután hiába reklamált, a kút vezetője már nem tudott mit kezdeni a panaszával, mivel nem azonnal a lerobbanást követően ment vissza hozzá, amikor ugye még nem is tudhatta, mi okozta a problémát.

Gyanítom nem én vagyok az első az országban, akinek sikerült szennyezett vagy vizes benzint tankolni, hogy a spórolt összeg többszörösét költhessem utólag javításokra. Pont ettől való félelmemben, soha nem is mentem ilyen kis noname kutakhoz, de életemben először még tettem egy próbát, egy kis békés megyei kútnál, név szerint a Kondor Benz nevű tragédiánál.

Az elmúlt 3 évben majdnem minden hétvégén kétszer elmentem az egyik Kondor kút mellett, Telekgerendásnál, de tankolni eszembe se jutott. Nem is sokkal olcsóbb (köbö 5Ft mínusz a 95-ös, az átlag árhoz), de ránézésre elég korrekt kútnak tűnik. Mint megtudtam családból és ismerősök közül is már elég sokan tankoltak ott, kifejezetten komoly verdákba is (2007-es 530-as BMW, az elég érzékeny az üzemanyagra), gondoltam mégis teszek egy próbát, úgyis útba esik. Már majdnem üres volt a tank - egyébként egy 2005-ös évjáratú, 2.5literes V6-os Kia Magentis-t nyúzok - picivel több mint 50 litert tankoltam bele. Elindulok, autóm olyan 1km után, az első kanyarban lefullad. Check engine lámpa nem világít, látszólag minden oké, kocsi nem megy. Önindítózok, pöccre indul... Mondom ez így nem lesz jó, megfordulok irány Békéscsaba. Sajnos odáig már nem jutottam el, Csorvás határában leállt a gépszörny és már nem is tudtam bele életet lehelni, jött a tréler.
Pár nap múlva hív a szerelő, hogy minden okés a géppel, csak leengedte a "keveréket", ugyanis benzin helyett olyan 1:10 arányú víz-benzin keveréket tankoltam, mai motorok ezt valahogy nem szeretik...

Persze kissé bosszús voltam, kis utánajárás során sikerült megszerezni a főnök telefonszámát, hogy akkor lóg nekem egy elszállítás, egy motortisztítás és persze 50 liter benzin árával. Emberünk amint meghallotta, hogy mit merek mondani leoltott a sárga földig, hogy mit képzelek magamról, ilyennel zaklatom és csak hogy tudjam korábban már más is megpróbálkozott ezzel, nehogy azt higgyem, hogy ő ennek be fog dőlni. Abszolút nem érdekli, hogy mit mondott a szerviz, akkor hinné el hogy tényleg a benzinnel volt a gond, ha közvetlenül a tankolás után, mikor leállt az autóm, akkor visszamentem volna a kútra, ott előttük vettünk volna mintát a tankból és azt küldte volna ellenőrzésre Ő Pestre. Mondom mégis honnan tudtam volna biztosan, hogy a benzintől állt le az autó? Gyanítottam, de alapvetően bármi más baja is lehetett volna, pont erre való a szerviz, hogy ezt megmondja. Hát ő ezt pont leszarja (megjegyzem nem ezzel a szóhasználattal élt, de ebben a hangnemben), ő így nem is foglalkozik a dologgal, nekik jó a benzinjük. Sokat nem tudtam csinálni, jó fogyasztó békát lenyel, többet oda nem megy.
Persze nyom nélkül nem maradt az eset, pár hétre-hónapra rá kezd villogni a check engine lámpa, irány szerviz, mi lehet a gond. Nos az is kiderült, hogy a benzin nem csak vizes volt, hanem koszos is, 6 injektorból kettőt legyilkolt. Működnek, csak a nyitási idő olyan tízszerese mint kéne. Javítani nem lehet, két injektor rendel, végülis csak megduplázta a kiadásaimat.

Ennyi idő után már soha nem fogom bebizonyítani, hogy a Kondor Benz kútnál szar az üzemanyag, ezt már sajnos beláttam, de ezúton üzenem minden kedves autósnak, motorosnak, és egyéb robbanómotoros járművel közlekedő honfitársamnak:
A BÉKÉS MEGYEI KONDOR BENZ KUTAT MINDENKI MESSZIRE KERÜLJE EL, NEHOGY ÚGY JÁRJATOK MINT ÉN!!!!

üdv
Tamás
 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2010.01.22. 20:44:55

@hagyma: Vicces, hogy én sem vagyok oda a csokiért. A jhointért sem. Sört iszom, bár a bort jobban szeretem.
Mondjuk az amcsi söröket nem mert hát izé... olyan mintha vizet innál.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.01.22. 21:14:54

tudod Tamás, ez egy kissé hiteltelennek tűnik.
amikor a szerelőd leengedte a brenyát, bizonyára a renccerpuceva után szűrőt cserélt a tankban is (előszűrő az AC előtt), illetve kicserélte a főszűrőt is a motortérben.
mert ha nem, akkor ő követte el a rossz minőségű tankolás után az első hibát!
a másik probléma az írással, hogy egy 6hengeres sárkányka hogyhogy csak 2 spriccnije száll el?
nem értem én ezt...

mennyivel jobbak voltak anno a Rigák (R-12)! anno, amikor elkötöttem nagyapámtól és ellógtam mocizni, az útbaeső útszéli kútból egyenlítettem ki a benzinszintet. 4 hétig nyaraltam nagyapámnál, csak hetekkel utána volt gond... mert Papa nem indította el a mocct és a karbicsekből ahogy elpárolgott a maradék nyál, csak a víz maradt ott.
hááááááát... nem tettem zsebre amit akkor kaptam. :DDD

salapapa · http://salapapa.hu 2010.01.22. 21:37:34

@littlesue: 6:55től? igen! :DDD
monggyuk Winkleréket épp ezért imádom. magasröptű pofátlanság részrehajlás nélkül mindenek felett.
mint a 2 arc a Top Gear-ben. eccerűen imádom! :D

port.hu/top_gear/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=11998103&i_where=1&i_where_tv=1

Schulteisz, az ikrek 2010.01.22. 21:45:01

"2005-ös évjáratú, 2.5literes V6-os Kia Magentis"

Ilyen fostalicska is létezik???
Tankolj még soxor noname kúton, és kihal ez a fajta!
Vegyél normális autót, ha nincs sok pénzed, fábiját, vagy szutyukit, ha meg nagy teljesítményűt akarsz, Lancer Evot, az nem kényes az üzemanyagra!

Így jár a csóró, aki vagizni próbál!

Kia V6, még mindig ezen röhögök!

feketebarany666 2010.01.22. 21:45:28

En 2x csereletem ac-t kut miatt...
Mindig ugyanaz a kut a lakhelyemen.
Rez forgacs volt a tankomban mind2x.
De regen itt gazolajoztak a benzint amikor meg megerte, mosteppen 7 litert adnak az 5 literes kanaba.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2010.01.22. 21:50:17

Ugy latszik a Kia Magentis erzekenyebb a benzinre, mint a BMW.

Bandi_jóválasztás (törölt) 2010.01.22. 21:56:35

Ismét aktuális:
Tegnap dédnagyapámmal éppen koszorúzni tanultunk a műjégpályán,mikor hirtelen eltűnt.A felsőpakonyi termálstrandon találtak rá skótdudát fújva és tükörfényesre borotvált herezacskóval ráadásul törökülésben.Azonnal szóltunk az úszómesternek,aki tüstént felképelte az öreget,mert elhagyta a kabinkulcsot.A termálfürdő igazgatója (aki a kókajános nővérének a kollégiumi szobatársának a volt fodrásza volt anno) elismerte,hogy zavar volt a gyermekmedence vízellátásában,de azt cáfolta,hogy az öreg rokonom eltűnt orr, illetve intimszőrzete befolyásolhatta a dugulás mértékét.NE VÁSÁROLJ HOLLAND BELSŐ FALFESTÉKET MERT DIOXINOS!Tedd ki az üzenőfalra,hátha összejön inkubátorra a rákos újszülötteknek.
MÁSOLD BE TE IS AZ ÜZIFALRA, NEHOGY MÁSOK IS ÍGY JÁRJANAK!!!

MINDENKI NAGYON VIGYÁZZON! A Tescoban vásároltam. Két karton dobozos Heineken sör volt a kocsimban! Csak egy pillanatra fordultam el, amig levettem a polcról egy üveg Tequilat, és mire visszefordultam, csak az üres kocsi volt ott. Azonnal szóltam a biztonsági őrnek, aki lezáratta a kapukat, senki se ki, se be. Hála istennek a mosdóban megtaláltuk mind a két kartont, de addigra már Borsodi volt mindegyik. Ráadásul 0,5 literesből 0,33-ast csináltak belőlük. Borzasztó volt. És nem ez volt az első eset, már máskor is történt ilyen! Valamelyik gazdag embernek vagy a sör kellett, vagy a doboza! Manapság ezek szerint már mindent megtehet, aki szomjas? A kamerákat visszanézték, és csak annyit lehetett látni, hogy valaki odalépett a sörökhöz, és mintha a habot akarta volna lefújni, elrabolta őket!!!!! Istenem! Legyetek nagyon óvatosak. Esküszöm, csak egy pillanat volt az egész! Kérlek add tovább, nehogy mással is előforduljon! Azóta rendszeresen üvöltve ébredek álmomból! MINÉL TÖBBEN ÍRJÁTOK EZT KI, HOGY AZ ÖSSZES SÖRIVÓ TUDJON RÓLA! BORZALMAS!

A Budai úti Pipacsban a múlt héten egy apuka a szomszédjával bement pálinkázni. A szomszéd a pultnál ült, nem tudott menni. Az apuka egy pillanatra kiment, dobott egy erős sugár sárgát, mire visszajött, a szomszéd sehol nem volt. Azonnal szólt a Klárinak, hogy nincs meg a szomszéd, Erre az összes ajtót bezárták, se ki, se be nem mehetett senki. A szomszédot a pult alatt találták meg, átöltöztetve, lehányt hajjal! És nem ez volt az első eset, már máskor is történt ilyen! Valamelyik gazdag embernek vagy a szomszéd helye kellett, vagy hánynia! Manapság ezek szerint már mindent megtehet, akinek pénze van? A kamerákat visszanézték, és csak annyit lehetett látni, hogy valaki odalépett a szomszédhoz, és mintha az orrát akarta volna megtörölni, lehányta. MINÉL TÖBBEN ÍRJÁTOK EZT KI, HOGY AZ ÖSSZES SZOMSZÉDOS APUKA TUDJON RÓLA!

richy0609 · http://www.tengerimalacaim.sokoldal. 2010.01.22. 22:07:40

@AlexWolf: max emulzióval keveredik.... de kurva sokáig kell ám rázni az üveget, hogy létrejöjjön. a desz viz is kiválik belöle. az a baj, hogy elvileg nem szabad hagyni a tankot kiszáradni...
ez olyan mint a pina, ha kiszáritod, baszhatod, sokba kerül
(bocs a csunya szavakért)

misitcom 2010.01.22. 22:15:51

@feketebarany666: mosteppen 7 litert adnak az 5 literes kanaba.

Azért mert Te benzinszörpöt tankoltál.A két liter szódavizet magadnak kell otthon hozzá keverni.

Szakki 2010.01.22. 22:16:01

ezért kell eltenni minden tankolásról a blokkot és az se árt, ha mindig egyfajta kútnál tankol az ember.
Egyik kedves vásárlónk szintén ilyen panasszal jött vissza, hogy leállt autó, elszállt két injektor és szervizben azt mondták, hogy a rossz benzintől haldoklik az autó. Ő persze csak és kizárólag nálunk tankolt, blokkot mindig eltette, kérdezte, hogy volt-e erre mostanában panasz. Mivel semmi ilyen nem történt, felhívta a márkaszervizt (Skoda), hogy rendben, azt mondják a rossz üzemanyag miatt.. na akkor kér egy szakvéleményt, kijönnek kúthoz, panaszt tesznek a megfelelő helyen, lezáratják a kutat, mintát vesznek és amíg nincs eredmény, nem nyit ki a töltőállomás (ami ugyan nem lehet, csak a kérdéses típus árusítását szüntetik meg). Ez persze azzal jár, hogy ha kiderül a hiba tényleges oka (nem a benya), minden járulékos költség a szerviz számláját terheli... érdekes módon egy óra múlva visszahívták, kiderítették, hogy gyári hibás volt valami alkatrész és cserélik neki ingyen.. Na mind1, nem mindig a kút a hibás, csak erre a legegyszerűbb fogni

misitcom 2010.01.22. 22:22:27

@Szakki: Nem a legegyszerűbb,hanem a legkézenfekvőbb.Hűlyén nézne ki a motorleállást a Mars és a Jupiter együtt állására fogni.

Astar Seran 2010.01.22. 22:25:47

Nem olvastam végig a kommenteket, úgyhogy ha ismételnék, akkor elnézést kérek és nem "csipet"!

1. Mivel a benzin és a víz nincsenek egy súlycsoportban(más a fajsúlyuk), ezért nem keverednek egymással hatékonyan. Éppen ezért hasznának más anyagot az üzemanyag higítására a kutak. :P
2. A víz a hőmérsékletváltozások miatti páralecsapódás miatt kerülhet az üzemanyagba, mind a kutak tárolóegységeinél, mind pedig a járművek üzemanyagtankjába!!!
3. A vizet valóban elég rosszul viselik a modern motorok, de léteznek különböző adalékok, amik segítségével meg lehet tőle szabadulni!
4. Az injektorok...palira vett a szerelőd! Max. eltömődik az injektor, de az sem a víztől! Nem cserélni, tisztítani kellene!(különösen tetszett a nyitásos rész...hova is nyit egy befecskendező???) :-DDDDD Ne keverjük már a rendszer egyes részeit! Ha szét is fagyott egy része a belekerült víztől, attól még nem az egészet kell cserélni!

salapapa · http://salapapa.hu 2010.01.22. 22:31:02

@feketebarany666: ha ez valóban rencceres ahogy írod, akkor miért nem teszel ellene?
engem ha árqrnak valahol, azt 2féleképp reagálom:
1) ha kismértékű a kár, akkor a büdös életbe oda a lábamat be nem teszem és családomnak, barátaimnak, ismerőseimnek, ügyfeleimnek elregélem a törpénetet.
2) ha nagyobb a kár, akkor visszamegyek és hangulatomtól függően van hogy visszafogva magam, nagyon halkan előterjesztem a problémát, hogy az esetleg ott lévő más ügyfél ne hallja de ha extrém átqtnak, akkor oda minimum egy főnökjelölt, de volt, hogy rendőr kellett.

az a baj, hogy amíg a nyunyók hagyják magukat úton-útfélen átbaszni, addig a hiénák mindenkinél bepróbálkoznak. ha úgy érzed nincs meg a testi-lelki erőd egy esetleges vitához, kérj segítséget, de ne hagyd magad!

salapapa · http://salapapa.hu 2010.01.22. 22:32:48

@Astar Seran: lehet látta a fent már említett videót, elgondolkodott és inkább venne egy passatot... ;)

salapapa · http://salapapa.hu 2010.01.22. 22:38:04

@Manci néni, a szomszéd: :DDDDD
aki lenézi, annak legyen nagyon drága benzines autója és tankoljon tele gázolajjal!

különben nekem is volt trabim (BPZ-710). szintén kék, szóval tudom miről beszélsz! :D
nemtoom, mond-e neked valamit a szépvölgyi út (hegyoldali emelkedő a II. kerületben). 1 hengerrel baktatott fel velem, amikor elszállt a "gyújtáselektronika" (kalapács) az elosztóban. jó kis gép volt az, nagyon szerettem.

Mylady 2010.01.22. 22:41:52

Nem olvastam a kommenteket, biztos vannak még itt békés megyeiek.
Az volt már, hogy ha Telekgerendásnál tankolt és 1 km után leállt, majd megfordult és elindult vissza, Békéscsaba felé, akkor hogy került Csorvásra???

Eric_Cartman 2010.01.22. 22:52:54

Miért vesz valaki ilyen rettenetesen ronda autót ennyi pénzért ? Igaz, így 5 évesen kb. 2.2 M lehet.

müszi 2010.01.22. 22:56:41

@eznemisénvagyok: ilyen adalékot hordtuk be anno....a régi csehszlovákiából.beöntöttük a trabiba+ hozzá több liter vizet!!!ment mint a rakéta
ezt a vizezést ma a MOL keveri CSAK ÖNNEK ! nézzétek meg a viztől csöpögő kipufogó csöveket

Tsakazertish 2010.01.22. 22:56:57

Egy megyeszékhelyi szervizben dolgozom, és a posztírónak maximálisan igaza van, az elmúlt két év alatt jónéhány check engine lámpa, AGR(EGR-)szelep leragadás oka volt az előzőleg a KONDOR-BENZ kúton tankolt benzin is, gázolaj is...

feketebarany666 2010.01.22. 22:58:23

@misitcom:
csak het litert fizetsz naluk, a kannaban ot van csak. Pici tobbet szamol...

müszi 2010.01.22. 22:58:37

TAMÁS !!!!
2.5 l az nem gázolajos?
biztos ,hogy nem vagy ludas a tankolásban???? (csőcsere??)

Eric_Cartman 2010.01.22. 22:59:04

2.5 V6. Ja. Most 2010-ben 4 hengeres kétezres az egyetlen verziója. A legdrágább majdnem annyi, mint egy Honda Accord.
Celldorado.

PeterBlau · http://4smallwheels.blog.hu 2010.01.22. 23:00:22

Azért az nem semmi, hogy az ötödik kommentre már meg is jelent a kutas haverja hőzöngeni :-D

Manyizga (törölt) 2010.01.22. 23:01:05

Van már vagy 10 éve, hogy a Skoda Felicia 1,3GLi típ. személygépkocsim egyszercsak nem indult. Kiderült, hogy a tankban levő benzinben _feloldódott_ a benzinszivattyú szigetelőgumija és emiatt zárlatos lett szivattyú. (A szerelőm megmutatta a hibás darabot. Nem volt szép látvány)

1, szerencsére tele volt a tank, mert a szerelő szerint ha a BENZIN nem zárja el a levegőtől a felszikrázó zárlatot...

2, természetesen a Skoda szerint ez nem szavatossági hiba (3 éves autón már nem volt garancia), így jó pénzért kellett új szivattyút (tömítéssel együtt) vásárolnom tőlük.

3, lehet, hogy a vizes benzin biztonságosabb lett volna esetemben? :)

Mylady 2010.01.22. 23:08:50

@Mylady: Arról nem is beszélve, hogy Telekgerendás és Csorvás között nyílegyenes az út, két darab kanyart leszámítva, de azok Csorvás felől nézve kb 1/3 úton vannak. Szóval az első kanyar T felől nézve nem 1 km, hanem 6-8. Úgy sacc/kb, mert nem tudom, mekkora a távolság a két falu között (Csorvás még falu?)

misitcom 2010.01.22. 23:13:01

@feketebarany666: Akkor meg vidd el a kannádat bevizsgáltatni,mert elégé túlfogyaszt.

2010.01.22. 23:19:04

@Astar Seran: "Az injektorok...palira vett a szerelőd! Max. eltömődik az injektor, de az sem a víztől! Nem cserélni, tisztítani kellene!(különösen tetszett a nyitásos rész...hova is nyit egy befecskendező???) :-DDDDD"

Tisztában vagy az injektor működésével? Ha nem akkor dióhéjban: A befecskendező rendszer működésének a lényege, hogy az üzemanyag több bar túlnyomással érkezik a tank felől. Az injektor (szelepe) megakadályozza az üzemanyag áthaladását, amig a behúzótekercse szuflát nem kap. Ilyenkor rugó ellenében nyit, és a nagy nyomás a hengerbe tolja a naftát, keresztmetszett miatt porlasztott formában. És van nyitási és zárási idő is. Egyébként ha egy injektor tönkremegy, akkor általában arról beszélünk hogy "bepisil" azaz zárt helyzetben is átereszt, ill nem kellően porlaszt, ezen tisztitás nem mindig segít.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.01.22. 23:28:51

Felháborító!

Nem is tudom, meséltem-e már a mexikói nyaralásomról...

2010.01.22. 23:33:39

@misitcom: Nem fogyaszt az túl. Egy szép tavaszi napon, gondoltam életrekeltem a robogómat, vettem hát a világot látott 5 literes hitelesítetlen kannámat, amibe 10 év alatt még egyszer sem sikerült 5,7 liternél többet nyomni. Aztán a kedvenc kutamon úgy belement 7 liter, mint a picsa! Vertem az asztalt, hogy a pofátlanságnak is van határa, persze jött a kutas, hogy a kútfejeket éppen az imént hitelesítettek, ellenben az én teszkós kannámmal. Értem én, de én nem azon akarok vitatkozni, hogy 5,25 vagy 5,31 liter, hanem azon, hogy a picsába fér egy 5 literes kannába 7 lityo?

misitcom 2010.01.22. 23:40:15

@Jankove: Csodálkoznék,hogy ha bármelyik kútnál is elfogadnák az efféle panaszokat.
Két dolgot lehet tenni:1 nyelsz egy nagyot és tovább állsz.2 Kérsz mellé még egy dobozgyufát....

Manci néni, a szomszéd 2010.01.22. 23:44:23

Hihi! Egyik ismerősöm mesélte, hogy volt kint az öccsénél amerikában és megálltak tankolni. Valami akció volt, hogy 10 gallon (vagy valami hasonló mennyiség) után adnak ajándékba valami barkácsszerszámot.

Na az öcsinek kellett is az, csak nem fért bele a kocsijába annyi benzin, fogta a csövet és elkezdte locsolni a benzint a földre. A kutas meg őrjöngve rohant ki, hogy inkább odaadja az ajándékot, csak hagyja már abba a locsolást :)

metal · http://electric.blog.hu 2010.01.22. 23:47:21

viz:benzin 1:10? akkor el sem indult volna az autód! Ez a történet kamu, próbálsz betenni egy kútnak! Talán konkurense vagy?

madefalvi 2010.01.22. 23:50:06

Ami a vizes benzint illeti: A Dáciával megtanultam, hogy télen egy tank benzin mellé nem árt egy-két deci ipari szeszt (lilára vagy kékre festett etilalkohol) tölteni. 1-2 liter egy télre elég volt, soha többet nem voltak benzinfagyási gondjaim.
A Vectrával mostanság Check engine lámpa gyúlt ki nekem Mol és Petrom tankolás után is. A szerelőm mondta, injektortakarítás lesz a vége... Röhögjetek: 50 liter drága Lukoil kékszínűt eljártam (írta a kúton, hogy kitakarítja a benzinvezetékeket, injektorokat) s a motor megy, mint a burung. :)

duggongg 2010.01.23. 01:08:58

"ezt a vizezést ma a MOL keveri CSAK ÖNNEK ! nézzétek meg a viztől csöpögő kipufogó csöveket"
Muszi. Nem tudtam eldonteni hogy hulyeskedsz vagy tenyleg ilyen buta vagy. A benzin 99%-ban vizze es CO2-ve eg el. Amikor forro a kipuffogo akkor a viz gozkent tavozik de indulaskor, amikor meg hideg akkor egyszeruen kicsopog belole. Ezt latod.

romesz 2010.01.23. 03:50:13

@Manci néni, a szomszéd: "fogta a csövet és elkezdte locsolni a benzint a földre."

Ezt nem teheted meg, mert a rendort is rad hivjak kornyezet szennyezesert.

csak szemetelesert ilyen buntetest szabhatnak ki www.azlitter.org/uslitter/march2004/pics/12_UselessSign.jpg

A barkacsszerszam valoszinu valami kinai szar volt, es jo ha 1-2 dollart megert.

BKV reszelő 2010.01.23. 05:42:29

"(köbö 5Ft mínusz a 95-ös, az átlag árhoz), de ránézésre elég korrekt kútnak tűnik. Mint megtudtam családból és ismerősök közül is már elég sokan tankoltak ott, kifejezetten komoly verdákba is (2007-es 530-as BMW, az elég érzékeny az üzemanyagra)"

DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

A tipikus magyar gazdag ! BMW 530-assal begurul a kútra és kétezerért tankol, mert nincs több pénze DDDDDD Mennyit látni ilyeneket ! DDDDDDDDDDD

tiborc2008 2010.01.23. 06:43:31

Van ugyi a Mercedes Benz, meg az ungarische Benz, a kondor. Maradt volna inkább keselyű a nyavalyás.

Donor 2010.01.23. 07:27:01

Egyik ismerősöm is járt így dieselel a lukoilnál, ami azért nem olyan kicsi és gagyi kút.
Neki is az üzemanyagszűrőt kellet cserélni. Más baja szerencsére nem lett, de ott is tagadták. Mintát vettek meg minden, de ugye azt már cseszheti, mert nem bizonyított semmit.

Természetesen direkt nem keverik vízzel, mert nem lehet, csak néha ki kellene takarítani a tartályt, illetve nem ráadni a kútfőre amíg nem üllepszik le.

Amúgy meg mostanában 5-10% etanolt tesznek a benzinbe adaléknak. Egyrészt növeli az oktánszámot, másrészt azt a kevés vizet ami előfordulhat üzem szerűen, kitakarítja a rendszerből.

littlesue 2010.01.23. 07:32:26

@salapapa: én is igen bírom Winkleréket, a TopGear-ről nem is hallottam eddig, de pótolom :)

littlesue 2010.01.23. 07:33:37

@hagyma: :) yes, yes, ezek vesznek magentist :)

mindegykivagyok 2010.01.23. 07:53:31

Ez a patkàny nàlam nem uszta volna meg!
Még a zsigulis korbol visszamaradt gyökér!

mindegykivagyok 2010.01.23. 07:58:39

@BKV reszelő: Itt maga a tény gusztustalan
mindegy mivel gurulsz oda te ostoba!

feketebarany666 2010.01.23. 08:04:06

Biztosbh a kannaval van vmi, van vagy ot eves, muanyag es egy picit homoru mar az oldala...
Vissza mentem, ok le tagadtak h mas is visszajott problemaval es ennyi.
Azota nem tankolok ott, pedig itt van ket utcara..
Max ha nagyon ures, 3 ezerert, h elmenjek a kovetkezo kutig.
Pedig ez nem kis nevtelen kut.

PanelProli 2010.01.23. 08:13:38

Na, ezért nem jártak a múlt héten a buszok Pesten...

Az új beszállítójuk, a CONDOR BENZ gázolajozott vizet szállított nekik. Persze az egészet a sofőrökre fogták, hogy sztrájkolnak :-)))

joczy 2010.01.23. 08:14:32

Esetleg a kúton venni mintát és az alapján megkezdeni a hivatalos utat?
Ha valóban szar az üzemanyag, a kapott blokkal, vagy számlával igazolod a tankolást.
Vagy vald be, neked is van egy kutad a szomszédban, és le akarod járatni őt.

Rókakígyó 2010.01.23. 08:15:35

Én nem vagyok benzinkutas, de télleg lehet vizezni a benzint és vizezik is sokszor. Emlékzzeteke csak pl a Macskajajra:)

Az jut eszembe, amikor régen voltak olyan kutak - mostanában már nem látok ilyet - hogy keverékhez át kellett állítani a fejet. Na abból is voltak problémák. Nem egy trabit hallottam szétégni emiatt.

Rókakígyó 2010.01.23. 08:17:24

@Donor: A lukoil manapság az egyik legkorektebb hálózat, azzal együtt, hogy sok helyen átvettek meglévő kutakat.

joczy 2010.01.23. 08:18:04

@BKV reszelő:
A 2007 es BMW már öreg.

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2010.01.23. 08:19:46

szerintem nem vizet, hanem tul sok E85-t tettek a benzinbe

1: tokeletesen oldodnak egymasban
2: alig eszreveheto teljesitmenycsokkenes tapasztalhato
3: magas E85 oldali aranynak koszonhetoen kimosodik a kosz a tankbol-csovekbol
4: felelosen gondolkodo magyar ember 20000km intervallumnal benzinszurot cserel
5: 100 forinttal olcsobb litere

az auto-vegyipar nagy fenegyereke az IPA (izopropil-alkohol). meg lehet nezni, szinte mindenbe belerakjak (ablakmoso, zar jegoldo, injektortisztito, etc).

en vizmentesitesre metanol helyett inkabb IPA-t hasznalnek, ha valasztani lehetne (kiveve, ha szeretitek a formaldehidet szivni)

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2010.01.23. 08:25:35

@gergo: masodik pont persze csak akkor igaz, ha eletedben eloszor tankoltattak veled sok E85-tel kevert benzint

szerintem vizzel higitott E85-tel felutott benzint tankoltattak veled. ez csak eszmefuttatas, de tiszta E85-be 15%vizet siman lehet tolteni mindenfele kulso valtozas nelkul (ezt a kevereket mar lehet benzinhez tankolni, gond nelkul elegyednek egymassal)

csak ezt bebizonyitani laboratoriumi meresekkel lehet

irdatlan bácsi 2010.01.23. 09:05:30

Vízteleníteni tökéletesen lehet denaturált szesszel! 1 litert hozzá kell önteni egy tank benzinhez. A denszesz tökéletesen keveredik vízzel és benzinnel egyaránt, vagyis oldódnak egymásban.
Ja, igen utána szűrőt kell cserélni! Amit egyébként is kellene néha, akkor amikor még semmi baj nincs vele!!!

renugard 2010.01.23. 09:14:23

Kérdem én: aki 7 misiért dél-koreai szart vesz, az mi az apja tökét spórol 5 forintot a benzinen? Pláne, ha 2,5-ös, ami után nyugodtan lehetne olajfinomítót kötni. Plusz a komolyabb autók, amiket a posztban említenek, gond nélkül szaladgálnak ugyanazzal a szemetes üzemanyaggal. Vajon ez mitől van?

renugard 2010.01.23. 09:16:20

@Rókakígyó: Igazad lehet, a Macskajaj valóban komoly szakirodalom az autók és az üzemanyagok terén. :)

pet77 2010.01.23. 09:19:27

@irdatlan bácsi:
..hogy ez a rafinált benzinkutas a viz mellé miért nem önt a benzinbe egy kis denszeszt is??
Nem is bukna le...

pet77 2010.01.23. 09:21:53

@renugard:
Attól függetlenül,hogy én sem adnék érte annyit,nem olyan szar az a magentis v6.Én is meglepődtem:)

Getz 2010.01.23. 09:49:46

Azért a szervizeseket sem kell félteni. Velem egy T***a márkaszerviz akarta eljátszani a szar-üzemanyag trükköt, mivel halvány lila fingjuk sem volt mi van az autóval (garanciális idő alatt). Lefejtettek pár liter üzemagyagot és mutogatták, hogy milyen szar színe van. Előkotortam egy maroknyi, az utóbbi három hónap tankolásról szóló nyugtát és megkértem őket, adjanak írásba, hogy feljelenthessem a kutat (~egy kútnál tankoltam). Ezután már nem volt baj az üzemanyaggal, és tényleg nem az volt a hibás...

változó csillag 2010.01.23. 09:59:41

www.amei.hu/kapcsolat.php

ha valakit érdekel szakember véleménye, hivja fel a fentebbi linken található számon az ámeit. Ez a cég minőségellenőriz, vannak tapasztalataik a témával kapcsolatban.

Astar Seran 2010.01.23. 12:11:42

@Jankove: Akkor most olvasd szépen vissza azt, amit Te írtál és azt, amit én írtam! Te is egy egész rendszert írsz le! Tisztában vagy-e vele? :-DDD
Bontsuk csak szépen alkotóelemeire és ott lesz a megoldás...de gondolom ezt nem kell magyaráznom, hiszen elvileg értesz hozzá! A tisztításról pedig ne vitatkozzunk, hiszen egy nagyon apró, oda nem illő dolog is képes részleges, illetve teljes dugulást eredményezni... Ezekre a kis piszkokra elsősorban a mai, modernnek mondható nagynyomású befecskendezési rendszerek érzékenyek. Persze a szerelő szempontjából érthető, hogy egy nagyobb egységet akar kapásból cserélni, mint a kicsivel bíbelődni, de az állításomat továbbra is tartom!

Astar Seran 2010.01.23. 12:27:57

@müszi: A kondenzvízre gondolsz? Az bizony kémiai folyamatok eredménye, úgyhogy nem nyert!

renugard 2010.01.23. 13:17:04

@pet77: Persze...mindennél van lejjebb :D
Nekem kb 4-5 milliót ér, bár a c4-esünkkel összehasonlítva inkább négyet.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.01.23. 14:17:40

@müszi: halloottál már a forróság-hidegség által keletkező kondenzvízről? ;)
nem vagyok a kutak mellett, nem is zárom ki, hogy vizezik a nyálat. de ami a kipufogókból jön, az bizony annak köszönhető, amikor a meleg kipufogó elkezd hűlni és a külső pára leül a "furulyában". aztán a hideg motor amikor beindul, ezt ki is köpi... láttál már meleg autót hugyozni? :D
én még nem. max a totoját, amék nem csak nyálla megy.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.01.23. 14:19:05

@irdatlan bácsi: nnaja... a szűrőcsere az, amit az autósok 99%-a elfelejt.
meg a fékolajcserét 3évente...

salapapa · http://salapapa.hu 2010.01.23. 14:22:22

@Jankove: viszont ha ahogy a pószter monggya 10szerese a nyitott idő, akkor a vezérlésével lesz gáz.
akkor viszont várom sok szeretettel computerjavításra. :)

Yllian 2010.01.23. 15:30:09

95-ben a Mol-os 95-östől az AC-pumpám szállt el. Ebből volt is botrány, fizették a kárt, amennyiben: megvolt a számla a benzinről, szerelésről.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.01.23. 15:44:11

87ben a petyőfihíd pest felé vezető lábánál volt egy brenyakút. asszem áfor. ott megtankoltam a mocim, mert lassan porzott a tank a balatoni túra, majd oonan veszprém-budapest út óta.
teletankoltam, majd a Vácin lerohadtam.
nem... nem víz volt. a keverék kútfejből tiszta 86os jött. nanáhogy besült a dugó.
akkoriban még nem voltak kártérítési perek. önkőccség.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.01.23. 19:01:11

Vizet csak szökőkútból, vagy a patakból!

Don Quixote de la Ferko 2010.01.23. 19:06:17

@salapapa:
"meg a fékolajcserét 3évente... "

Miért is?
Most lenne éppen akut...

Matiz Papa (törölt) 2010.01.23. 21:27:53

@Sün‼: Vagy az Aldiból. Ott még mosolyognak is.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.01.23. 22:05:23

@luciferko: nem akarom szakmailag összecseszni a blogot, de biztosan van saját szerelőd. kérdezd meg tőle miket, mennyi időnként kell cserélni ahhoz, hogy megbízható legyen a verda. :)

englandboy 2010.01.24. 00:36:27

haho kémia mesterek

az e85 oktánszáma asszem 109

Walter Melone (törölt) 2010.01.24. 11:24:56

A víz nem elegyedik a benzinnel.

Ennyi.

staropramen 2010.01.24. 16:22:13

Sztrovacsekek!
A posztoló hülyeségeket írt.
Mellesleg megjegyzem, hogy mindenki tankol valahol azelőtt,mielőtt a kocsija elromlik.

Mylady 2010.01.24. 18:39:44

@staropramen: vagy nem
de akkor érthetőbb a probléma :)

Matiz Papa (törölt) 2010.01.24. 19:55:12

@Sün‼: Igen itt, hol máshol lennék? Békeidőkben még Sün-díjas Puma voltam, aztán Nyúl lett belőlem

Secnir 2010.01.24. 20:05:56

Benzin víztelenítése pillanatok alatt:

http://adim.freeblog.hu/files/Müvész/Viz%20és%20gyufa.jpg
pyrocenter.hu/receptek/receptek.php?open=26

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.01.24. 22:25:06

@Nyúúúl:
És miért-e?
Már ha szabad érdeklődnöm?

labi 2010.01.25. 08:53:25

@telepata:
Ingyen abroncsnyomás mérés van Karcsiéknál?! Atakurva! Ilyenről még nem is hallottam, ezentúl oda fogok járni, mert más benzinkutakon nem mérnek, vagy ha igen, akkor megvágnak érte 10.000-re!
Balfasz.

Gerw 2010.01.25. 09:38:03

Ellenőrrel elmenni benzunt levenni helyben, megvizsgálni majd mehet a több százezres büntetés benzin hamisításért. Ellenőrök figyelem a büntetésből tuti jár egy kis jutalom nektek is, hajrá!

Agyalap 2010.01.25. 11:34:40

@Walter Melone: Csak úgy magában tényleg nem. Adalékanyagokkal már el lehet érni, hogy a víz apró csöppekben keveredjen a benzinnel és főleg, hogy úgy is maradjon.
Ettől még jobb is lehet a keverék góhatásfoka, mert a robbanásnál felszabaduló vízgőz segít "nagyobbat lökni" a dugattyún. Cserébe sokkal jobban rozsdásodnak az alkatrészek :)
Ha végre valaki kidolgozná a módszert amivel egy 20% vizet tartalmazó üzemanyagot használhatnánk, jobban járnánk. De amíg ez csak az autósok érdeke, nem nagyon fog menni...

Agyalap 2010.01.25. 11:37:30

@Secnir: Áááááá
Ez inkább a víz benzintelenítése :D

Peetee 2010.01.25. 12:35:46

Kia Magnetis-el jársz...nekem itt véget ért a story. Te egész életedben csak szívni fogsz. Azért adott a sors ilyen autót neked...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.01.25. 13:43:09

Nektek nincs olyan érzésetek, hogy két csempész-maffiózó/adócsaló találkozott?

Morci úr · http://suttyok-ket-kereken.blog.hu 2010.01.26. 10:12:02

Aki azt hiszi, hogy más kutaknál nem csalnak az menjen el pl. a budaörsi pihenőben az Agip kutakhoz. Tankolni ne tankoljon csak figyeljen 10 percig...

Snake Plisken (törölt) 2010.01.26. 15:57:45

Azért a fogyasztóvédelem jelenlétében még lehet venni egy mintát rajtaütés szerűen... A szerelő is melletted tenné le a voksát, papírjaid is vannak a javítási költségről...

Szóval ez nem annyira halott ügy, csak dolgozni kell rajta.
Ha a lóvé nem is jön vissza, a kút még bezárhat...
És ez nem bosszú lenne, hanem minket védenél meg ezektől, mert a kezedben van a jó lap, csak nem akarod kijátszani...

salapapa · http://salapapa.hu 2010.01.28. 10:15:57

@Snake Plisken: tökéletesen igazat adok Neked!
ha neki, magának nem is lenne már haszna a dologból, mindenesetre a többi fogyasztót védhetné meg az esetleges újbóli átqrástól.
nem beszélve arról az egyszeri tényről hogy (PERSZE FELTÉTELEZVE, HOGY VALÓBAN CAR A BRENYA OTT!), hogy amik most még bírják (autók-motorok), azok sem érik meg szerviz nélkül az öregkort.

Don Quixote de la Ferko 2010.02.07. 11:33:07

@salapapa: A válasz rövidebb lett volna.

Kösz.

salapapa · http://salapapa.hu 2010.02.07. 12:44:37

@luciferko: valóban? túl leegyszerűsíted, de tessék:
kerekek : 7°C felett nyári, alatta téligumi
hűtőfolyadék : nyáron kevés fagyállóval (hogy legyen kenése), télen az égövnek megfelelő (nekem -40°C)
motorolaj : gyártó és felhasználófüggő
féktárcsák, pofák, szilentek, tartóbakok, teleszkópok, lámpatestek-izzók...
az izzókon kívül nem akkor kell cserélni, ha már tönkrementek, hanem amikor elérik a korukat. ez is nagyban függ a gyártótól (ócsóbbakat sűrűbben kell) és a felhasználótól.

tényleg rövidebb lett mint egy kérdés a szerelődhöz? :P
süti beállítások módosítása