Tékozló Homár

Mit tegyünk, ha elkérik a bankkártyánk adatait?

2010.03.19. 08:55 | ge | 164 komment

Két bankártyás mókát is kaptunk, az elsőnél a fenti adatlapon egy konferencia szervezői kérték el a résztvevők minden kártyaadatát, a másodikban viszont maga a Microsoft próbálta megtudni Tibortól a titkos azonosítóját. Az ilyen megoldásokkal a bankok sem értenek egyet és minden felelőséget hárítanak is, teljes joggal.

2010, Abszurdisztán, HOUG konferencia, Balatonalmádi… Modernek vagyunk, lehet bankkártyával fizetni, de nem csak ám úgy… Előre engedélyeztesd egy külön űrlapon… Ezen ni. Gyakorlatilag minden olyan adatot kérnek a kártyádról, amivel tetszőleges webes áruházban megoldható a fizetés… Te meg faxold el lsz a szervezőirodába, hogy engedélyezzük a használatát… Üdv Hanzy 

*** 

Kedves Homár!
 
Érdekes problémába akadtam a minap és gondoltam kikérem a Te és Forumozók véleményét is.
 
Van egy Microsoft Xbox 360 elit típusú konzolom, ami meghibásodott. Nem baj gondoltam így is ment közel 3 évet ez  több mint amit bírni szoktak. Vettem tehát egy másikat.
 
Ahhoz hogy az új gépre áttehessem a profilom, mentéseim szükség van egy kábelre amit valamiért boltban nem árulnak. (Legalábbis nem találtam meg, hogy hol.)
 
Keresgélés közben azonban meg találtam az xbox.com weboldalt ahol azt írták hívjam az ügyfélszolgálatot, ők rendelik meg nekem és postán megkapom 10 Dollár + áfa áron.
Hívtam a megadott számot ahol hamar kiderült, hogy pont ma változott az ára Euróra.
 
Nem baj akkor is kell.
 
Rendben megrendelik csak szükség van a gép gyári számára.
Ok.
 
Meg a nevemre, címemre, telefonszámomra és az e-mail címemre.
Ok.
 
A bankkártyám minden adatára.
Nem ok.
 
És ez az amiért írtok nektek. Nem minden nap vásárolok neten, de ha megteszem, vagy én utalok, vagy egy elvileg titkosított helyre beírom a kért adatokat.
 
Bár a telefonos hölgy megígérte, hogy nem él vissza vele de akkor is furcsának tartom, hogy egy csak keresztnéven bemutatkozó embernek adjam oda a kártyám hozzáférését.
 
Felhívtam a számlavezető bankot, ahol a telefonos hölgy megerősítette, hogy nem lenne szerencsés megadnom, és egyből hozzá is tette ha mégis megteszem minden felelősség az enyém az esetleges károkért.
 
Visszahívtam a Microsoft terméktámogatást, és kértem egy másik fizetési módot.
Elfogadok utánvételt, elutalom előre a pénzt egy bankszámlára, esetleg személyesen bemegyek érte. Nem.
Vagy megadom a kártyám adatait vagy vegyek a Vaterán.   Komolyan ezt mondta a telefonos hölgy: Vegyek a Vaterán.
 
Ekkor gondoltam majd levélben próbálom meg.
Levelezésünk csatolom, mert a válaszuk is meglepő. A kérdésemre nem jött elsőre válasz, de kiderült mire való amit vennék.
 
Ti megadnátok az adatokat?
 
Üdvözlettel: Jabba
 
levelezés:
 
Tisztelt Microsoft Magyarország!


Problémám a következő:

Vásároltam egy Xbox 360 Elit típusú konzolt, ami meghibásodott, ezért vásároltam egy másik ugyanilyen gépet. Ahhoz, hogy a  régi gépemen lévo profilt az új gépen is használhassam, szükségem lenne egy kábelre, ami a régi HDD tartalmát másolja az újra.
Mivel ezt a kábelt kereskedelmi forgalomban nem találtam, felhívtam a 06-80-018590 számot, ahol a gép gyári száma és minden személyes adatom megadása után rendelhettem meg. Bár nem értem erre mi szükség, de megadtam minden adatot. Ezután a bankkártyám minden adata is szükséges lett volna, amit viszont nem vagyok hajlandó telefonon egy idegen embernek megadni, hiába ígéri meg, hogy nem él vele vissza.
Az ügyintézo hölgy elmondása szerint, vagy ez a megoldás van vagy vegyek a Vaterán.
Mivel az elso megoldás nekem nem felel meg a Vaterán meg sajnos nincs, csak utángyártott, kérem önöket, ajánljanak valami megoldást, hogy végre hozzájussak a kábelhez. Személyesen is átveszem ha kell, utalom is az árát, utánvétel is lehet, de az összes pénzem hozzáférését nem kívánom átadni.

Bp. 2010-03-02


Köszönettel: ********* Tibor
 
válasz:
 
 
Tisztelt ******** Tibor!
Köszönjük, hogy kapcsolatba lépett az Xbox Ügyfélszolgálattal.
 
Az adatátvételi kábel (Hard Drive Transfer Kit) lehetségessé teszi adatok átmásolását egyforma nagyságú merevlemezekröl, vagy pedig kis kapacitású tároló egységröl nagyobb méretüre.
Pl:
20GB-ról  20GB-ra
60GB-ról  120GB-ra
120GB-ról  250GB-ra
További informáciokért látogasson el a következö honlapra:
Amennyiben az adatátviteli kábelre (Data Migration Kit) lenne szüksége, kérjük forduljon telefonos ügyfélszolgálatunkhoz. Elérhetoségünk az e-mail alján található. Kérjük vegye figyelembe, hogy az adatátviteli kábel 17,99 ? incl. ÁFA. A fizetés hitelkártyáról történik.
 
 
Üdvözlettel:
Helga
Xbox Support
 
válasz:
 

Kedves Helga!

 
Köszönöm a gyors választ,de ha jobban áttekinti levelemet, kiderül nem azzal nem vagyok tisztában mire használhatom a kábelt, csupán azt szeretném megtudni hogyan tudom kifizetni anélkül, hogy a hitelkártyám teljes hozzáférését átadnám egy számomra ismeretlen embernek.
 
Üdvözlettel:
********* Tibor
 
válasz:
 
Tisztelt ******** Tibor!
Köszönjük, hogy kapcsolatba lépett az Xbox Ügyfélszolgálattal.
Hitelkártyával való fizetéshez a hitelkártya adataira mindenképpen szükség van.
Kérjük forduljon telefonos ügyfélszolgálatunkhoz.Elérhetoségünk az e-mail alján található.
 
 
Üdvözlettel:
Helga
Xbox Support

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

akikaztmondjákni 2010.03.19. 11:54:35

Helga a birodalmi lépegető...

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.19. 11:58:08

Ez a Helga egy élő ember, vagy egy elbaszott robot?

Ha az előbbi, akkor ajánlom neki, hogy dugja fel magának a kábelt, aztán pedig zuhanyzás után, vizesen nyúljon bele a konnektorba.

Egyéves Önkéntes 2010.03.19. 11:59:50

"Az adatátvételi kábel (Hard Drive Transfer Kit) lehetségessé teszi adatok átmásolását egyforma nagyságú merevlemezekröl, vagy pedig kis kapacitású tároló egységröl nagyobb méretüre.
Pl:
20GB-ról 20GB-ra
60GB-ról 120GB-ra
120GB-ról 250GB-ra"

Hozhattak volna több példát is erre, mert én ennyiből még nem értem ezt a bonyolult műveletet.

Esetleg kis elvi ábra.

Sobrijóska 2010.03.19. 12:00:27

Régebben a Kikában írták fel a teljes kártyaszámot vásárláskor, hiába szóltam, akkor is felírta, mert neki ez lett mondva.
Mostanában a szentgotthárdi új hotelben akarta felírni, de szóltam udvariasan, és nem írta fel :-).
Mikor cserélik már le ezt az egész vacak mágnescsíkos rendszert!?

gsc 2010.03.19. 12:01:53

Nem tudom kik osztják itt az észt de úgy veszem észre hogy még soha nem vásároltatok hitelkártyával.

A cvc kódot mindig elkérik, és meg is kell adni. A bank meg hülye mint a segg hogy azt mondja hogy az ügyfél felelőssége ha a hoteltől vagy M$-től kikerülnek az adatok. Visa, Mastercard, AMEX mind be van biztositva ez ellen (Mastercardot egy kicsit macerásabb blokkolni mint a másik kettőt). Ha nem hagytad el a kártyád és megesküszöl hogy mindig magadnál tartottad a biztosito automatikusan fedezi a kárt és a bank nyomozószolgálata majd felderiti az ügyet ha akarja. (és persze a legutóbbi pár cégnél fogja kezdeni ahol fizettél, hidd el az M$ nem akar banki feketelistára kerülni, se a Ramada).

Országtól és technológiai szinttől függ hogy mit neveznek biztonságosnak. A legmenőbb velencei olasz szálloda is faxon fogja kérni a hitelkártyaadatokat mint fennt látható, mert a fax az elvileg adatvédelmi szempontból biztonságos. Ugyanigy a privát vonalas telefon, de a mobiltelefon az nem! Secure server igen, e-mail nem. Furcsa, de ez van.

Mellesleg a hitelkártya meg azért hitelkártya mert nincs rajta pénz, és 1 hónapod van hogy leellenőrizd a tranzakciókat mielőtt a bank fizet.

Hümüzhümümüz 2010.03.19. 12:03:41

@Beela:

Bankolni tudni kell haversrác! Nekem is 3 kártyám van. 2 debit, 1 credit! Viszont ha odafigyelsz, mint a telefonos díjcsomagoknál, akkor olcsón meg lehet úszni a fenntartását. Például a credit kártyám csak akkor van nálam, ha konkrétan kell. Elektronikusan intézhető mindegyik, és csak az egyik debitet használom ilyen internetes célokra. Annyit utalok rá, amennyiért veszek valamit netről.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.19. 12:06:06

Azért az éremnek is 2 oldala van. Én személyesen ismerem Helgát a supportot és ő egy nagyon rendes lány! Szegény szinte minimálbérért dolgozik a Microfosnál, hogy eltartsa a családot! A férje munkanélküli és 4 apró gyerek várja otthon. Nem csoda, ha napi 5000 levélmegválaszolása során néha copy-paste-el. Mellesleg csontkovácsként is dolgozik! Ne bántsátok Helgát!

hatesz 2010.03.19. 12:06:49

@EÖ: "Pl:
20GB-ról 20GB-ra
60GB-ról 120GB-ra
120GB-ról 250GB-ra"

Hozhattak volna több példát is erre, mert én ennyiből még nem értem ezt a bonyolult műveletet."

Mivel csak ilyen méretü HDD-k vannak az xbox360-hoz, ezért vannak pont ezek a példák. Akinek x360-ja van, pontosan megérti ebböl hogy miröl beszél.

@gsc: Leirtad amit én korábban. Magyarországon még mindig nem mindenki érti a bankkártya és a hitelkártya közti külömbséget.

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.19. 12:07:25

Your browser may not support display of this image.

Hümüzhümümüz 2010.03.19. 12:12:17

@hatesz:

Persze, hogy nem értik, hiszen az emberek jó része csak szükséges rosszként tekint a kártyára. Azért tartják, mert arra megy a fizu, hó elején kiveszik mind és ennyi.

ekat 2010.03.19. 12:13:45

Én is csak lesek... mindig, mindenhol idegennek adod meg a hitelkártya adatait. Mint ahogy valaki írta, ez egy bizalmon alapuló rendszer... csak olyan cégtől kell vásárolni, akiben bízol. És ami Abszurdisztánt illeti, én a német OTTO-tól rendelt cuccaimat (évek óta) mindig faxon megadott kártyaadatokkal rendelem, ugyanis webes felülete nincsen erre, és a mailnél a fax sokkal biztonságosabb. A Németországból rendelt újságomat meg telefonon megadott kártyaadatokkal fizetem második éve. Egyikkel sem volt semmi gondom, miért is lenne. Amúgy csak az érdekesség kedvéért: a debitkártyán felül van hitelkártyám, dombornyomásos, internetes fizetésre alkalmas debitkártyám (=Citibank) és virtuális kártyám (=OTP!) is, tehát még válogathatok is, mikor melyiknek az adatait adom meg...

További magyar hang 2010.03.19. 12:14:13

Nem ismerem konkrétan az Xbox HDD-kezelési megoldását, de talán egy próbát megérne, hogy mindkét gépből HDD kivesz, PC-re rádug, HDD klónozó programot ráküld.

A szétszerelés miatti garancia-vesztéssel én konkrétan nem törődnék, mert Magyarországon úgysincs garancia semmire, csak a fogalom létezik.

Én még a saját bankomnak sem adnám meg a kártyám adatai, pláne nem telefonban.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.03.19. 12:17:20

Kéretik kitolni a hétvégi postot, mert ez így kevés lesz!

Cseber Lajos 2010.03.19. 12:17:56

@gsc: ha megadod a kártyaszámot és a cvc kódot is, akkor ezzel egy internetes fizetőfelületen keresztül bármit megvehetnek a kártyáddal, mert ahhoz nem kell a pint megadni, elég ez a két adat.

xboxer 2010.03.19. 12:20:05

1. Internetes vagy telefonos vásárlás szerintetek hogyan mehetne hitelkártya szám (nem pinkód!) megadása nélkül?
2. Egy olyan cég, mint a MS nincs rászorulva arra, hogy a telefonos ügyfélkapuján át bejövő adatokkal visszaéljen. Ráadásul ők is, mint minden hasonló cég, minőségbiztosítási okokból rögzítenek minden telefonbeszélgetést.
3. persze az átlag magyar paranoia miatt, kishazánkban sokan nem bíznak sem a telefonos, sem a netes vásárlásban.
4. viszont a vaterán meg az ebay-en mindenki meg meri adni a bankkártyaszámát. akkor hogy is van ez?

hatesz 2010.03.19. 12:32:27

@Cseber Lajos: de ha megnézed a havi elszámolást és olyan tételeket fedezel fel, amik nem töled származnak, akkor a kártyakibocsátónál megreklamálod. Utána a fizetési helynek kell bizonyítania hogy Te vetted igénybe a szolgáltatásaikat illetve Te vettél/rendeltél valamit tölük. (pl általad aláirt bizonylat vagy átvételi elismervény)

hatesz 2010.03.19. 12:33:34

@xboxer: "viszont a vaterán meg az ebay-en mindenki meg meri adni a bankkártyaszámát. akkor hogy is van ez?"

könyörgöm... HITELKÁRTYASZÁMOT!!!!!

anarch 2010.03.19. 12:34:24

@xboxer: Az MS konkrétan nem biztos, de a munkatársai lehet. Pl. Reiffeisen rá volt szorulva? :). Mégis loptak náluk vagy kétszázmilliót.

index.hu/bulvar/2010/03/17/magyarorszagi_csalokat_fogtak_el_spanyolorszagban/

Cseber Lajos, a cvc sem kell, az csak gyorsítja az eljárást. Amit domborban le tudsz másolni a kártya felületéről az elegendő.

Eric_Cartman 2010.03.19. 12:35:08

ásít... :()}{
a Gömb utcai gumisról nincs semmi új ?

ladislaus 2010.03.19. 12:35:13

a cimbe is belekothetek?
A "bankkártyánk" sose a mienk. A bank tulajdona! - de csak kotekszem. De igazam van.

balage28 2010.03.19. 12:36:31

@Hümüzhümümüz: miért nem arra való ? ;-)

Úgy tűnik, hogy Magyarországon tényleg rengeteg pénzügyi analfabéta van... A hozzászólások jelentős részéről üvölt, hogy fogalmuk sincs olyan fogalmakról, mint hitelkártya, bankkártya, domborkártya sőt talán még a folyószámla/hitelszámla közötti kölönbségek is zavarosak. A hátoldali biztonsági kódról nem is beszélve...

Zig Zag · http://lemil.blog.hu/ 2010.03.19. 12:36:57

Jöjjön az adatvédelmi gombócman!

További magyar hang 2010.03.19. 12:37:27

@Hümüzhümümüz:

Persze, hogy nem értik, hiszen honnan is értenék.
Én is a Homárt olvasgatva szembesültem vele először 30+ évesen, hogy többféle kártya létezik, persze, hogy melyik micsoda azt még most sem értem.
Van egy db dombornyomott MasterCard-om és azt használom mindenhol, netes fizetésre, irl boltokban, benzinkúton, mindenhol. Meg is őrülnék, ha több kártyát kellene "megjegyeznem".

AlulírottFentemlített 2010.03.19. 12:37:31

Én csak azt szeretném kérdezni, hogy mit tegyünk, ha ez már a hétvégi?

@EÖ:
Elvi ábra neked:

1 Terabyte-ról -------->>> 1 Terabyte-ra

balage28 2010.03.19. 12:37:45

@hatesz: mitől hitelkártya egy bankszámlához rendelt pl. VISA dombor kártya ?

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.03.19. 12:37:54

Én eldobható hitelkártyát használok.
Azzal nem tudnak visszaélni.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.03.19. 12:38:50

@Beela: Nem tudom te hol élsz és mikor. Kűzdöttél már magyar bankkal? Vagy ha már ittvagyunk, olvasod a Homárt? Itt Magyarországon a XXI. század első évtizedének végén legjobb a pénz kp.-ban a zsebben. Sajnos ezt kell mondanom.

"Bizonyos orszagokban es szituaciokban kizarolag masodlagos kartyaval fizetek, amin csak a szukseges osszeg van." - egyetértünk.

balage28 2010.03.19. 12:40:56

hitelkártya : hitelszámla van mögötte, utólag kell kifizetni a költéseket (=áruhitel !), jellemzően domborkártyát adnak hozzá.

bankkártya : bankszámlához tartozik, azaz ELŐRE kell föltölteni pénzzel - a sajátodat költöd.

interneten/telefonon fizetni általában csak dombornyomott kártyákkal lehet.

a lapos kártyákkal pedig automatából pénzt kivenni, vagy helyszínen vásárolni.

laposkártya<>bankkártya
domborkártya<>hitelkártya

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.03.19. 12:40:58

@További magyar hang: "A szétszerelés miatti garancia-vesztéssel én konkrétan nem törődnék, mert Magyarországon úgysincs garancia semmire, csak a fogalom létezik."

:)))

ladislaus 2010.03.19. 12:42:22

@balage28: debit kartya is lehet dombornyomott. Sot mostmar szinte csak azok.

anarch 2010.03.19. 12:42:49

Egyébként ez a MC SecureCode vagy Verified by Visa izé, amit a világ fejlettebbik felén nyomnak, ez mennyire biztonságos? Mert amit eddig sikerült összevadászni az alapján semmi extra, ugyanúgy meg kell adni az eladónak minden adatot és pluszban még ezt is. De az eladó továbbra is megkapja, tárolhatja, ellopódhat tőle stb. a kártya adatokat. Tehát ez szerintem a "mintha a pinkódot is begépeltem volna" bizonytalanságot teszi hozzá, ami inkább hátránynak mint előnynek tűnik.

Hümüzhümümüz 2010.03.19. 12:44:30

@További magyar hang:

Senki sem születik úgy, hogy tudja melyik kártya milyen, mire való... :) Én is az első külföldi utamon tudtam meg, hogy nem mindegy melyiket adod. :)

De aztán ellopták az egyetlen kártyám és körbeolvastam a netet, mit, hogy, miként... Debiten van a saját pénzed, crediten a bank pénze, dombornyomottal tudsz neten vásárolni, simával nem, van chipes(az az új) és mágnescsíkos, valamint kombó. stb.stb.stb... :D

ekat 2010.03.19. 12:44:49

@hatesz: Nem vagyok egy bankár, de én úgy gondolnám, hogy hivatalosan a bankkártya az összes, egy bank által kibocsátott kártya összefoglaló neve, amin belül lehet debit, azaz a szokásos, a bank által a számládhoz adott kártya, vagy credit, azaz hitel.

Egu 2010.03.19. 12:45:01

Gondolom senkit nem zavar, hogy az említett kód olyan szigorúan titkos, hogy rajta szerepel a hitelkártyán? Azon miért nem makog senki, hogy ha nem én húzom le a hitelkártyámat a POS terminálon?
Marad az alsógatyába varrt belső zippzáras zseb, amibe összegumizott pénztekercseket lehet rakni...:)))))

balage28 2010.03.19. 12:46:05

@anarch: kapsz egy egyszer felhasználható tranzakciós kódot. Biztonságos, használd nyugodtan.

elwood 2010.03.19. 12:46:16

én szeretnék az ajánlott módon nagyobb méretű tárolóra váltani konkrétan

20GB-ról 20GB-ra

rá fog férni ? vagy kell a kábel is ?

másikpista 2010.03.19. 12:47:41

Nyissál te is egy telefonos ügyfélszolgálatot és utána perkálhatsz más pénzén

staropramen 2010.03.19. 12:52:35

@Sobrijóska:
Mit nem hallok Sztrovacsek!
Szentgotthárdon van új hotel?
Az is a polgármesteré?

ladislaus 2010.03.19. 12:52:45

@balage28: jah... oké. <> az nem egyenlot jelent :) sorry...

i23kovacs 2010.03.19. 12:54:20

Jól értem a naív ügyfél problémáját: ha megkérdezik a bankkártyája adatait telefonon, vagy faxon, akkor nem daja meg, mert hiszen bármit csinálhatnak vele, viszont ha egy olyen weboldalom kell saját magának bepötyögnie, ami -el kezdődik, és a fizetési rendszert egy tököm tudja milyen cég fejlesztette, akkor ott bizalommal megadja.

Miért nem fizet átutalással, ha ennyire parázik?

Szerintem ez itt hülye ügyfél, nem naív ügyfél.

i23kovacs 2010.03.19. 12:55:36

@i23kovacs: wow, kis korreckió:

hxxps://-el kezdödik

Cradle 2010.03.19. 12:59:16

A világ nyugatabbik felén bevett dolog hogy a bankkártyaszámod és az érvényességét megadod papíron. Legyen az egy újság előfizetés vagy rendelés egy olyan kisebb manufaktúra akik nem nyitottak webshopot. Én már adtam meg így kártyaszámot és nem éltek vele vissza. Természetesen a 3 jegyű biztonsági kódot egyik esetben sem kérték és nem is adtam meg.

Hümüzhümümüz 2010.03.19. 12:59:40

@i23kovacs:

Mert Helga (Microsoft Sam lánya) azt mondta neki a telefonba, meg e-mailben is, hogy nincs mód átutalásra. :S

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.03.19. 13:10:30

Az volt már, h a hitelkártya nem egyenlő a bankkártyával?

Egu 2010.03.19. 13:10:43

És még egy kis érdekesség: a domborkártya előnye, hogy nem kell hozzá online kapcsolat (POS terminál). Egyszerűen a kártya dombor részét rányomják a számlára, miután telefonon leellenőrizték, hogy elegendő-e a fedezet. És hogy ez miért jó?
Mert domborkártyával tudsz fizetni ott is, ahol nincs internet, de van telefon.

Régi technológia (ez volt a klasszikus MasterCard), de a mai napig frankón működik. Persze a fejlett világban már elavultnak tűnik, de pl már nálunk is sok bolt utálja, hogy a POS terminálos kártyahasználat díját a bolt fizeti meg, ami az árat felfelé nyomja (vagy a hasznot lefelé). Szóval lehet ,hogy még újra elő fog ez kerülni...

balage28 2010.03.19. 13:13:36

@Egu: bármilyen kártyahasználat díját a bolt fizeti. A "klasszikus" indigós megoldásnál IS volt díj (ha jól rémlik, még magasabb is volt...)

arisztid és tasziló (törölt) 2010.03.19. 13:13:47

Sőt, a világ más tájain az is bevett dolog, hogy telefonon kérik el a bankkártyád adataid. Én nemrég így fizettem külföldön egy jóval ezer dollár feletti utazást. A helyi kollégám, aki először segített az ügyintézésben teljesen természetesen jelezte már előre, hogy valószínűleg ezt fogják kérni. Magyarán, nem adta oda a kártyát, csak bediktáltam a számot.

Máshol blank printet vesznek le kártyáról vagy lehúzzák szállodában. Ha nem adod oda, akkor pedig néha még a szobát sem adják oda. Szóval azért a dolog messze nem egyértelmű. A fenti két esetben egyik sem tűnik veszélyesnek. Persze vigyázni kell, akinek nem tetszik fizessen készpénzzel.

balage28 2010.03.19. 13:14:53

@Egu: bár valóban viccesnek tűnik, hogy az usaban még mindig van ahol húzogatják a kártyát... bár már leginkább csak a szállodák a biztonsági letét miatt.

gsc 2010.03.19. 13:18:35

@Cseber Lajos: Pontosan, hitelkártyaszám és cvc ismeretében bárki tud elektronikusan fizetni a kártyáddal, és ha valahol nem kezelik az adatod az adatvédelmi törvénynek megfelelően akkor bizony lehet hogy illetéktelen kezekbe kerül.

Iridium 2010.03.19. 13:22:07

Ja, nyugatabbra bevett szokás kártyaszámot elkérni, bár tényleg elég idegtépő. Valamivel talán mégis biztonságosabb, mint a netes megoldás, mert utóbbit le lehet keylogozni, könnyen hamisítani, trójaival ellopják stb. Azért ha nem tárcsázik félre az ember, akkor ez nehezebben kivitelezhető telefonnal.

Iridium 2010.03.19. 13:25:01

@gsc: "és ha valahol nem kezelik az adatod az adatvédelmi törvénynek megfelelően akkor bizony lehet hogy illetéktelen kezekbe kerül."
Asszony munkahelyén 6 évre visszamenőleg tárolják az összes kártyaadatot. Egy ilyen kiskulcsos, kihúzós fiókban, névjegykártyányi méretű papírlapocskákon. :D
És bár jogilag megfelel az előírásoknak, én tuti nem fizetnék náluk :I Csakhát, ezt a telefonáló nem tudhassa.

gsc 2010.03.19. 13:27:30

A cvc kód elvileg annak a végletekig primitiv igazolására szolgál hogy a kártya ténylegesen a kezedben van. Sok bank nem ad új hitelkártyaszámot ha lejárt a kártyád (és nem volt gond vele), csak a cvc kód lesz eggyel nagyobb szám. Igazából nem is értem miért biztonsági kód a neve, régebben az ilyet angolul issue number-nek, azaz kibocsátási sorszámnak hivták.

fd 2010.03.19. 13:47:39

balage28 2010.03.19. 12:40:56

Bár ilyen egyszerű lenne :)
Vegyünk egy mindennapos példát. Besétálsz X bankhoz, nyitsz egy folyószámlát, amire elhelyezel y összeget, és kapsz hozzá egy ...kártyát. (itt most találd ki, hogy az hitel vagy bank, debit vagy credit)
Nyilván a meghatározásod szerint ez bankkártya, és debit kártya.
De te jó ügyfél vagy, mondjuk havonta rendszeresen érkezik is pénz a számládra, ezért a bank egyszercsak úgy dönt, a számlád megajándékozza z nagyságu hitelkerettel - és ezt te el is fogadod. Változott a kártyád besorolása? Most akkor ugyanaz a kártya, amit nem fognak lecserélni, ettől credit lett? Vagy akkor válik azzá, ha minuszba megy az egyenleged?

Szóval a magyar gyakorlat miatt erős kavarodás van ebben a kérdésben. Mint ahogy abban is, hogy sokan nincsenek tisztában vele, hogy _minden_ kártya meghatároz egyben egy számlát is, még azok is, amikről nem tudunk, nincs hozzá nyilvános hozzáférésünk.

gsc 2010.03.19. 13:47:56

@Iridium: Ez van, megjegyzem, hogy múltkor vettem laptopot manchesteri niggerektől féláron, nem volt secure server, a bank nem fogadta el elsőre a tranzakciót, telefonon kellett egyeztetni a kibocsátó fiókkal. Végül hívott a bank 3 hét múlva hogy van 3 gyanús tranzakció Bangladeshben és hogy jártam-e ott. Mondtam hogy nem, kitárgyaltuk hogy utoljára laptopot vettem, megköszönték, deaktiválták a kártyát és kaptam újat postán 2 nap múlva. Ez így működik egy normális bankkal (hangsúlyozom, nem minden bankkal!!!). Gondolom azóta elővették a computeres cég menedzserét és elküldték adatbiztonsági továbbképzésre. :)
Tanulság: vannak jelek csak figyelni kell rá és mérlegelni a kockázatot a várható nyereséggel. Es ismételten, a bankok dolga és felelőssége hogy a tranzakció biztonságos legyen, nem az ügyfélen kell béta tesztelni.

Szko 2010.03.19. 14:00:01

A Pannon is javasolja a bankártyás fizetést. Ők is hasonlóan mindent tudni akarnak, és semmilyen biztosítékot nem adnak, hogy mire használják fel:

A PannOnline segítségével interneten egyszerűen és kényelmesen befizetheted a telefonszámládat!
Hogyan fizetheted be a számlád?

1. Lépj be a PannOnline-ra. Ha még nem regisztráltál, itt megteheted.
2. Belépés után, a főoldalon kattints a PannOnline menüpontra.
3. Itt válaszd a „Számlainformáció és befizetés”-t. (A számla összegét azonnal látod, a számlát a „Megtekintés” gomb megnyomásával ellenőrizheted.)
4. Kattints a kiegyenlíteni kívánt számla melletti „Befizetés” gombra
5. A szolgáltatás feltételeinek elfogadása után, az OTPDirekt oldalán add meg a kért adatokat:
* Bankkártyaszám
* Bankkártya lejárati dátuma
* Érvényesítési kód: a kártya hátoldalán, az aláíráscsíkon szereplő szám utolsó három számjegye. (OTP Bank által kibocsátott Maestro kártya esetén ezt a mezőt hagyd üresen.)
6. Hagyd jóvá a tranzakciót. Ezt követően nyomtathatod és exportálhatod a megjelenő oldalt, de a befizetésről e-mailben is visszaigazolást küldünk.

Fontos tudni!

* A fizetési tranzakció annak végrehajtását követően nem vonható vissza.
* Sikeres számlafizetés, egyenleg feltöltés, előlegfizetés tranzakciók esetén a bankkártya egyenleg azonnal megterhelésre kerül és a Pannon haladéktalanul elvégzi a kívánt művele

balage28 2010.03.19. 14:01:27

@fd: a vásárlás (elfogadtatás) szempontjából nyilvá mindegy, hogy debit vagy credit, ott a dombor vagy lapos a fontos információ. Egy visa kártyán nem látszik, hogy ahhoz credit vagy debit típusú számla tartozik-e (esetleg van egy credit számlád, de tudod előre, hogy költeni akarsz róla a hitelkeretnél nagyobb összeget, és előre föltöltöd...)
Tény, hogy van kavar, de azt hiszem az is, hogy a fejekben még nagyobb a kuszaság az alapfogalmakat illetően is. Ilyen ez a CV kód is. Része a rendszernek. Ha valaki kártyával akar vásárolni interneten, akkor 99%, hogy kelleni fog.
Nyilván mindenkinek a saját döntése, hogy mit értékel kockázatnak, és mit nem....
És valóban a bankok gyakran ellenőrzik akár elfogadás közben (!) is, hogy valóban enyém a tranzakció.

(Rendszeresen, és nagy értékben vásárolok - gyakran milliós nagyságrendben - interneten keresztül, kártyával, külföldről. Munkámhoz tartozik.)

englandboy 2010.03.19. 14:06:33

nemakarok marhaságot irni

de errefele a bank vállal felelösséget minden tranzakcio után

nekem a hsbc plus kártyára van életbizti, utazás, telefon, faxom tudja még mi

asszem 12 font havonta nem akarok hülyeséget irni

a banknak saját nyomozoi vannak, tehát mindent ki tudnak deriteni

egyszer otthon voltam atescoba és nem akart müködni a kártya

eléggé furán néztek alapba otthon, a kislány probálta lehuzni de semmi

kp nem volt nálam annyi forintban ugyhogy patthelyzet

rendesen anyáztak a sorba, a bankot akartam hivni mikor csörgött a telcsim

kérdezi a hsbc hogy merre vagyok mert magyarországon megprobáltak fizetni a kártyával

mondom neki itt állok a pénztár mellett a magyar tescoba épp hivni akartam öket mi a gond

hölgy elnézést kért, semmi gond csak a kártyavédelem miatt hivott

englandboy 2010.03.19. 14:08:01

gsc

az issue number teljesen más

Egyéves Önkéntes 2010.03.19. 14:08:32

@hatesz: :DD
nem-e tudom-e fel-e tűnt-e, hogy ironizálok.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.03.19. 14:25:31

Ez lesz a hétvégi? Na ez megér némi offot :)

@englandboy: Ja, az egy normális ország normális bankja... Mondjuk az se rossz hogy egyáltalán ilyesmire figyelnek.

balage28 2010.03.19. 14:33:00

@ColT: magyar bankok is csinálják ezt.

hatesz 2010.03.19. 14:35:28

@EÖ: Nekem pénteken már semmise_tünik_fel:)
mostmár hirtelen asse_tuttam_mirö_beszész :D

Amit viszont nem értek:
hogyhogy nem robbant még ki az xbox360-PlayStation3 HÁBORÚ...

Biztos mer hétvégi a poszt...

anarch 2010.03.19. 14:42:24

@balage28: De NEKEM mitől biztonságosabb ez a SecureCode, mint az anélküli. A bolt ígyis-úgyis megkapja a kártyaszámom, cvv-m, lejárati időm és mindenem. Tehát utána - ha akar - tud "vásárlást kezdeményezni" a hozzájárulásom nélkül. Ez a kód boltnak és a banknak biztos jó, hiszen én aláírom a tranzakciót azzal, hogy megadom ezt a kódot, tehát nem lehet chargeback-elni, hiszen aláírtam :). De nekem mitől lenne biztonságosabb? Balage-balage, csak nem bankos vagy? :)

balage28 2010.03.19. 14:58:13

@anarch: nem vagyok bankos :)

- a bolti POS-os vásárlásnál a boltos nem tud rólad semmit
- internetes vásárlásnál a biztonsági kódos kártyáknál CSAK a sec. kóddal lehet vásárolni, amit MINDEN vásárlásnál EGYEDILEG kapsz meg (sms/email/saját kütyü), tehát a weboldal üzemeltetője még ha meg is kapná minden adatodat, nem tud vele mit kezdeni, mert hiányzik az egyedi azonosítód
- az internetes vásárlások jelentős részénél nem a weboldal üzemeltetője végzi a tranzakciók kezelését, hanem valamelyik bank - éppen a kártyások biztonsága miatt

demagofób 2010.03.19. 15:02:54

Igen a világ civilizált felén megadják a hitelkártya számát. Nem mellesleg ott van olyan, hogy tisztelet. Meg olyan fogalmat is ismernek, hogy bizalom.

Tök jó, ki kéne próbálni. Nagyon kellemes.

gsc 2010.03.19. 15:12:47

@demagofób: Bizalomról jut eszembe, múltkor bementem Hollandiában egy Albert Heijn XL-ba, és döbbenet, leakasztod a mobil vonalkódolvasót, leszkenneled az árut amit a kosárba raksz, a kijáratnál automata kiolvassa a készüléket és hitelkártyával fizetsz a gépnél. A számlán lévő vonalkóddal kinyitod a kaput és kitolod a kocsit a parkolóba. Es senki nem akar megmotozni vagy a kocsidat átnézni. Persze ez azért nem Amszterdamban volt.

demagofób 2010.03.19. 15:20:26

@gsc: Lyonban Tesco méretű carrefourban
10 pénztár aminél te húzogatod az árut, fizetsz kártyával és mész. Egy őr mászkál fel-alá, oszt annyi.

Szerintem Mo.-n az egyik legnagyobb gond az egymás iránti bizalom és tisztelet hiánya.

DaM 2010.03.19. 15:40:23

Látom, sokan összetévesztik a BANKKÁRTYÁT és a HITELKÁRTYÁT! Ők az utóbbit írják. Hogy is működik ez? A hitelkártya esetében nincs számla, ami pénzt tárol. A bank hitelez neked. Ezzel együtt ő viseli a kockázatot, ha esetleges csalás gyanúja áll fenn. Magyarul biztonsággal használhatod a kártyádat és ha valaki megpróbál lehúzni, akkor jelented a problémás tételt a következő ellenőrzéskor és nem fizeted ki. Ha bankkártyával teszed ugyanezt, akkor is fog futni a bank a pénzed után bizonyos szintig, de ott a felelősség is a tied meg az átutalt pénz is. A sajátjáért hamarabb nyújt be inkasszót vagy tesz további lépéseket.

Ez persze nem megoldás, csak tisztázzuk, hogy nem kamuzik a Microsoftos, mert ő hitelkártyát kér. Ha csalni próbál vele, akkor a bankot károsítja és nem téged, valamint biztos lehet abban, hogy felelnie kell érte. És nem a tied a felelősség sem.

Iridium 2010.03.19. 16:05:53

@gsc: ejha, manchesteri bangladeshi négerektől laptopot venni bátor mutatvány :) Örülök, hogy végül meglett a pénzed.
Egy ukrán barátom volt olyan szerencsés, hogy a bank szerint 5 percnyi különbségekkel vett ki pénzt egy olasz, egy bangladeshi és egy német automatából. Ekkor hívták fel, hogy ez bizony gyanús, ráadásul a csóka Angliában volt közben :D
Ő is visszakapta persze a pénzt. Elképesztő, mennyi ilyen köcsög kártyagecitolvaj van mindenfelé :O

anarch 2010.03.19. 16:07:40

@balage28: Ez mind szép és jó, de :). Szálloda pl. teljesen lazán lementi magának a lehúzott kártyád számát, hogy ha netántán törnél-zúznál majd elfelejtenél fizetni akkor is le tudják vonni. Na, ezt (is) lopták el a Best Western esetén. Erre megoldás a jó alacsony limites másodlagos kártya.

Weboldalak közül csak a biztonságosabbak működnek úgy ahogy írod. (Pl. Malév is a CIB-en keresztül megy, ott működik a SecCode is). A többség azonban saját oldalon kéri be az adatokat, és csak a számokat küldi tovább tranzakcióban a bank felé (mellékesen jól lementi a kártya adatokat magának) - ez az eset amikor nem kér ugyanahhoz a kártyához sec-kódot. Az Amazon is így működik, de tapasztalatom szerint a többség az ilyen, tisztelet a kivételnek.

Ha sec-code-os kártya CSAK sec-codos oldalon működne akkor valóban biztonságos lenne, csak akkor az oldalak nemtom-sok százalékánál nem lehetne használni.

Arie135i 2010.03.19. 16:17:00

@DaM: annyi kiegészítést fűznék a hozzászólásodhoz, hogy mivel Mo. nem amerika, így nincs igazad. ha valaki jogosulatlanul pénzt költ a hitelkártyádról, akkor neked ezt hónapfordultával ki kell fizetned. majd egy eljárás keretében bizonyítod az igazad és a bank ezután téríti meg a károd. az eljárás 45-60 nap és addig a TE pénzed áll benne és nem a mastercard-é. ez 100% mert tavaly egy 700 dolláros tétel jelent meg a számlámon (malajziai költés) mindey 3 héttel azután történt, hogy Hong Kongban használtam a kártyát. nekem kellett bizonyítani, hogy nem voltam malájziában és a pénzt pedig be kellett fizetnem. több mint 2 hónap után kaptam vissza.
viszont a posztra visszatérve, épp nyaralást szerveztem és pont egy ilyen credit card authorization form-ot kellett (volna) kitölteni - szóval ez nem magyarisztán, hanem szinte bárhol a világon a foglalást egy hitel kártya biztosítja. az hogy ezt elektronikusan adod meg egy weblapon vagy így írásban nem oszt nem szoroz. de mindenesetre ez egy bevett, nemzetközi szokás szállodáknál stb.

balage28 2010.03.19. 16:45:08

@anarch: HA olyan a kártyád, akkor a payment processor kéri a kódot, különben visszadobja az ellenőrzés során. Bár nem tudok róla, hogy magyar banknak lenne ilyen kártyája.
Futottam már bele olyanba is, hogy az adott cégnél (UK) csak plusz kódos kártyával tudtam volna fizetni... maradt a sima utalás...

kugel2 2010.03.19. 16:51:41

1 Posztolo hulye, mert nem erti a PIN es a CVC kozti kulonbseget. CVC-t elkerni nem Abszurdisztan.

2 A bankok is hulyek, mert a CVC nyilvanvaloan semmifele biztonsagot nem szolgal, csak parasztvakitas. De amig Amerikaban ez tenyleg nem az egyszeru emberek baja (ha ellopta, hadd vigye, majd a bank meg a kereskedok szivnak vele), addig a magyar torvenyek nem ilyen fogyasztobaratok. Ettol fuggetlenul nyilvanvaloan csak megbizhatonak velt kereskedonek celszeru atadni, megbizhatonak velt csatornan keresztul.

3 Egyedul en vagyok tokeletes.

kugel2 2010.03.19. 16:58:15

Persze idos edesanyam sem erti a kulonbseget, ettol meg nem hulye, csak o nem szalad egybol a homarra kivont karddal, hanem megkerdezi.

vernarancs 2010.03.19. 17:26:45

@demagofób:

@gsc: Lyonban Tesco méretű carrefourban
10 pénztár aminél te húzogatod az árut, fizetsz kártyával és mész. Egy őr mászkál fel-alá, oszt annyi.

Ez Svedorszagban is igy van.

chillking 2010.03.19. 18:41:26

@EÖ: 20Gb rol 250 re is mukodik????

malloc (törölt) 2010.03.19. 18:49:18

kedvenc hongkongi webáruházam:

dealextreme.com

szerintem itt tuti van, no és free shipping ;)

A Tyne folyó déli partja 2010.03.19. 19:25:46

@atpijkamo: érdekes, a fenti infókat az összes bankkártyás, online vásárlásnál megkérdezik...igen, biztonsági kódot is, meg lejáratot, meg kártyaszámot. valahogy be kell ugyanis azonosítani,h. honnan is vegyenek le X. összeget...mi ebben a fura??? a pinkód az, amit nem szabadna megadni, meg ugyanezeket telefonon, nem ellenőrizett cégnek. de ha fizetni akarok online bankkártyával, bizony ezen adatokat mind kérik.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.19. 19:34:13

@Cseber Lajos: ha meg nem adod meg, akkor nem fizetsz vele, ennyi...amúgy, egyes bankok, pl. az angol Barclays kitalált egy olyan rendszer, h. mikor vásárolsz vele, megjelenik egy biztonságos izé üzenet, ahol megadsz egy jelszót, és abból mindig véletlenszerűen kér betűket, mondjuk egyszer az első és az ötödiket, máskor a harmadik-negyediket, stb.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.19. 19:35:53

@További magyar hang: be lehet rajtuk állítani, h. ugyanaz legyen a pinkód...a számát meg nem jeyzi meg senki, le kell róla olvasni...

A Tyne folyó déli partja 2010.03.19. 19:39:09

@anarch: de azt tudtommal nem az eladó felé küldöd, hanem a bank felé, neki adsz jóváhagyást, h. igen, te akarod ezt a tranzakciót. és mondom, véletlenszerűen kérdez karaktereket a jelszódból, nem az egészet egyszerre.

Erwan Knudsen · http://www.kihir.hu/ 2010.03.19. 19:42:24

Akárki akármit mond, a kártyaadatokat sosem ajánlott megadni. Az tény, hogy online vásárlásnál muszáj, de az is tény, hogy az online vásárlásban mindig van is kockázat. Sajnos az ember nem lehet elég óvatos.

A Tyne folyó déli partja 2010.03.19. 19:43:43

@Cradle: a világ jobbik felén a háromjegyű kódot MINDIG kérik...

A Tyne folyó déli partja 2010.03.19. 19:49:12

@fd: nem, azt hitelkeretnek hívják. attól te mg általában a sajátodat költöd, ami rajta van a kártyán, de vészhelyzet esetére, ideiglenesen mehetsz rajta mínuszba is. a hitelkártya "mindig" mínuszban van, (azért idézőjel, mert nekem sikerült pluszba menni rajta, elfelejtettem,hb eállítottam az utalást, és átutaltam rá X. összeget, ezért pluszba ment...), ott jellemzően azt költöd, ami nem a tied. és vissza kell fizetni később. a bankkártyánál nem kell utólag fizetni, ott eleve a sajátodat költötted. (kivéve a hitelkeretet)

A Tyne folyó déli partja 2010.03.19. 19:54:29

@englandboy: barclays olyat tud, h. előre be tudod neki jelenteni a honlapon, h. külföldön leszel, ne aggódjanak. de mikor nem jelentettem be, se aggódtak (igaz, nekem tökingyees a számlám, nincs hzzá kártyavédelem, meg akármi, tudok én rá vigyázni). viszont hitelkártyával volt, h. nem engedtek netes (szerencsejátékos fizeetést, de fel kellett hívni a szmot, aztán megerősíteni,h. igen, saját magam akarom a saját kártyámat használni)

Megdobbent 2010.03.19. 20:14:09

"incl. ÁFA."

Helgat innen is csokoltatom, incl. seggberugas nagyerovel.

Megdobbent 2010.03.19. 20:19:15

Janatenyleg :) Egy idoben a HVG szorakozott ilyesmivel, hogy fizessek elo, adatok, titkoskod, ahogy illik.
Lehet, hogy ezt is a HVG szervezte? ;>

eml 2010.03.20. 06:51:47

Az volt már, hogy svédországban ilyenkor a fűszoknyás lányok házhozjönnek a kábellal, átmásolják a profilod, és megfőzik a vacsorádat is míg játszol.

Gerw 2010.03.20. 17:11:36

www.uberkonzol.hu vagy joeystation.hupont.hu

Ezen a két helyen van kábelük, simán átveszik neked.Lépj velük kapcsolatba.

troll · http://picsogo.blog.hu/ 2010.03.22. 09:58:25

"vagy egy elvileg titkosított helyre beírom a kért adatokat."

:)

Ennyi erővel el is mondhatod telefonba is.

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.03.25. 01:10:17

egyszer használatos kártyaszám

olyan, interneten alkalmazott bankkártyás fizetési megoldás, melynél az SMS-ben kapott kártyaszáma az első használat után azonnal lejár, így amint kitudódna, már nem lehet visszaélni vele .

IEB ezért kapta 2006-ban az ÉV BANKJA díjat: Bank Kártyaőr terméke többek között lehetővé teszi ún. egyszer használatos bankkártyaszám kiadását. A Kártyaőr használatakor az ügyfél SMS-ben kaphat egy olyan bankkártyaszámot, amit kizárólag egyszer tud internetes vásárláshoz felhasználni. A CIB-be olvadva ezt a jó IEB tulajdonságot talán még meghagyta a CIB... (mást sem!)

Ha jól emlékszem, az Erste Bank "Erste virtuális bankkártya" néven kifejlesztett egy kártyát, amely csak internetes vásárlásokhoz használható. A CIB internetkártya és az OTP Bank webkártyája is hasonló elven működik.

Tessék kérem körülnézni, nem pedig szivatni magunkat!

maholnap · http://koklerbroker.blog.hu/ 2010.03.25. 01:14:18

Az internetes fizetési kultúra terjedésével sajnos várható, hogy a PPO.hu példáját más szolgáltatók is követni fogják. Például az egyik magyar ismerkedési portál is, mely közel egymillió regisztrált ügyfelet tart nyilván, s a rendszerét úgy alakította ki, hogy ingyenesen gyakorlatilag használhatatlan a portál, rejtett módon alkalmaz ismételt terhelést a díjköteles szolgáltatási időszak automatikus meghosszabbításakor.

Az ügyfél kezében nincs semmilyen más eszköz az ilyen jogszerű, de etikátlan megoldások ellen, mint hogy pontosan úgy építi fel a védekezést az adataival való visszaélés ellen, mint ahogy a kártyacsalók ellen védekezik.

A védekezés egyik hatásos ellenszere az internetkártya. Ezek közül is azok, melyek elkülönített kártyaszámlával működnek (ilyen megoldást alkalmaz a CIB Bank és az OTP Bank), hiszen ezekre az alszámlákra elegendő a fizetés előtti másodpercekben átvezetni a költéshez szükséges mennyiségű fedezetet az internetbankon keresztül, így az ügyfél által nem várt automatikus terhelések visszautasításra kerülnek fedezethiány miatt. Ugyanígy megfelelő a folyószámlához kapcsolódó, de nullás limitre beállított internetkártya megoldás, melyet az Erste Bank alkalmaz. Itt az ügyfél a kártya limitjét telefonon keresztül, a vásárlás előtti másodpercekben változtathatja meg 24-48 óra közti időtartamra.

Még hatásosabb megoldás azonban az egyszer használatos internetkártya. Ilyet sajnos jelenleg csak egyetlen bank, a Magyar Cetelem Bank kínál Magyarországon. A megoldás lényege az, hogy az ügyfél minden internetes fizetés előtt az internetbankon keresztül egy egyszer használatos bankkártyaszámot kér SMS-ben. Az így kapott kártyaszámot és CVC kódot megadva a kártyaszám az első sikeres terhelést követően azonnal automatikusan lejár, elejét véve minden későbbi jogszerű vagy jogszerűtlen terhelésnek. Ez a megoldás annyiból jobb, mint az elkülönített számlával vagy nullás limittel működő internetkártyák, hogy még véletlenül, az alszámlán hagyott pénz vagy még érvényes megemelt limit esetében sem fordulhat elő nem várt terhelés, továbbá devizában történő fizetés esetén nem kell megbecsülni az árfolyamot (és ezzel a konverziós veszteséget). Ugyanakkor tagadhatatlan, hogy itt is van feladat a fizetés előtt: minden esetben kérni kell a banktól egy egyszer használatos kártyaszámot, mely ráadásul például a PPO.hu portál esetében kötelezően rögzítendő, amit csak az ügyfélszolgálat tud a használat után felszabadítani, hiába ígérik évek óta, hogy az ügyfél saját maga is megváltoztathatja majd a rendszerben a számot.

Mindenki eldöntheti, melyik megoldás a kényelmesebb a számára, de mi - tekintettel arra, hogy fizetés előtti teendő mindhárom internetkártya megoldással van - az egyszer használatos kártyaszámot preferáljuk annak még nagyobb biztonsága miatt.

forrás: http://www.bankkártya.hu

Ne szopasd, hanem informáld magad!
süti beállítások módosítása