Tékozló Homár

Dickensi viszonyok, alkalmazottkínzás a Sparban

2010.03.22. 09:39 | szily | komment

Most nem lennék a szuper- és hipermarketláncok helyében, mármint amúgy sem, de ezúttal biztos forrásból tudom, hogy az Index gyűjti az anyagot a legmodernebb kor legdurvább munkaadóinak ügyében, és most a Homár is megpróbálja odatenni a magáét. A Spar elkeseredett, és állításuk szerint minden papír kitöltése nélkül, alkalmanként ingyen túldolgoztatott munkavállalói írták az alanti levelet. Igyekszünk felvenni a kapcsolatot munkajogásszal, addig is várjuk szakemberek, illetve más sparos megkínzottak leveleit. Nem beszélve persze a konkurenciiánál senyvedőkkel, ha vannak ilyenek.


akkor néhány infot először:  4 havi munkaidőkeretben dolgozunk, van egy alap fix havi bérünk, és erre rakódik rá a teljesítmény bér! Kártyát kel húznunk munka kezdéskor, és végén. kaja szünet elején, és végén . Ha el megyünk dohányozni-kávézni : elején ,és végén. Kopik is szegény kártya. ha pedig nem húzzuk a kártyát szorgalmasan, akkor bünti van! mert a főnök azt mondta akkor bér csalást követünk el!

a napi munkarendünk 8 óra elméletileg, és három műszak. azért csak elméletileg mert a kaja időt ( 30 perc) le kel dolgoznunk, tehát éjjelesbe minden reggel tovább fél órát, délutános héten pedig hétfő péntek korábban kezd 90 perccel! ez idáig oké is.

na de most valakinek fel tűnt, hogy így sok lett a mínusz óra ( havi szinten átlag: 8-10 óra ) tehát az a találmány hogy dolgozzuk le ezeket az órákat. választhatunk hogy bent maradunk 2 órát, vagy korábban kezdünk 2-4 órákkal , vagy ( és ez a leg szebb ) miután le tudtuk a reggeles hetet   pénteken 14h-kor, vissza jöhetünk éjjel 10-re!!! tisztára mint régen a kommunista szombat ! mert kifizetve nincs! hisz ha meg álunk munka közben, azt dolgozzuk le!

akkor pedig a kérdéseim egy hozzá értőhöz, vagy bárkihez:

a bérünk nagy része teljesítmény fűggő, mikor fel vettek mondták is hogy teljesítmény béres leszek. ok. de akkor mit kavarnak az órákkal?

- már eleve nem heti 40 órát dolgozunk, hanem rendszeresen többet ( lásd délelőttös hét  48 óra) ez szerintük  így van jól, hisz 4 havi keretben dolgozunk ( van ilyen valahol az országban? )?

-ez mennyire jogos? jogilag tényleg így van jól, vagy nem? ha nem, akkor mit lehet tenni ellene? és hol?

-a mínusz órák ledolgozása  szóban lett elrendelve, túlóra elrendelő nincs. csak dolgozd le! kifizetve nincs. csak dolgozz! hisz a melós tehet róla.

-8 órában mennyi szünet jár, és hányszor mennyi? ( raktár, fizikai munka)

- ha nem 8 órát dolgozunk egy nap, mennyi szünet jár? például délutános héten hétfőn, és pénteken mindig 10 órát dolgozunk. de persze a 2óra plusz az eleve ledolgozás.

ha valaki tud, írjon jogszabályt is, vagy valami hivatkozást jogszabályra.

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2010.03.22. 13:52:52

@É2I: "gyakorlás képen"

Bagoly mondja....

Csokis · http://csokis.blog.hu 2010.03.22. 16:12:12

@bonifac: Senki nem születik Photoshop szakértőnek. Először gyakorolni kell.:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.03.22. 16:20:21

hat ebedszunetnel itt is le kell huzni a kartyat es azt nem fizetik
mivel akkor nem dolgozol hanem eszel, igy ha az ebedszunetet is beleszamoljuk 8,5 orat kell dolgozni
a 8 oraert
egyszer jar 15 perc szunet, 8 ora utan / mert igen van, hogy 12-ot kell dolgozni/ meg egyszer 15 perc
a penzt meg percre fizetik az orabered alapjan
a 2x15 perc az fizetos
jo reggelt magyarorszag

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.03.22. 16:32:57

amugy mar a szocializmusban is 8-1/2 5-ig dolgoztam

ja es itt nem csak a kartyat kell lehuzni hanem az ujlenuomatot is ratenni a gepre, hog ne a kollegad huzogasson
hat igy van ez

megélhetési SÜNöző (retro homározó) 2010.03.22. 16:43:23

Átérzem a panaszt, de a levélíró egy prosztó. Gondolom 8 osztálya van (6 első, 2 második). Aki b-szik tanulni, az fogadja el, hogy ilyen helyen kell dolgoznia.

lamont · http://napcsaja.blog.hu 2010.03.22. 17:24:04

Sparnál mostanában nagyon elszaladt a ló... helyi szinten is látható. Gyakorlatilag fél tucat emberrel (droiddal) próbálnak egy közepes áruházat működtetni, persze soha nincs a pultokban ember, a pénztárban is alig győzik. Embertelen egy banda. Úgy tűnik kicsit sokba kerültek a Plus áruházak és elfogyott a cash. Mondjuk így lehet, h nem egy helyen 1 km2-en 3 Spar lett, és az út két oldalán szemben is egy-egy Spar... :D Ilyeneket a saját szememmel láttam :)

nyíregyházi betti 2010.03.22. 18:18:52

@lamont: Hallottam már olyan érvelést magas beosztású kereskedelmi vezetőtől, hogy bezzegnyugaton egy kb. ötezer négyzetméteres (nem Spar) áruházat 23 értsd 23 dolgozó tökéletesen tud működtetni. Ezekkel a legendákkal csak az szokott a probléma lenni, hogy a tapasztalatlan, fiatal multimunkaerő egy ilyen mesét csont nélkül bevesz, s ha kap valamilyen icike-picike vezetői jogkört, nekiáll a megvalósításnak. Szerencsés esetben csak az első nagyobb botrányig. Arról már aztán nem szól a fáma, hogy az adott külföldi áruház létszámát azért csökkentették le ilyen mélyen, mert fel kellett számolni, megölte őket a konkurencia.

Jegkoko 2010.03.22. 18:45:10

Én 6 órában dolgozom és max 30 perc szünet de min 20 perc jár, ha 9 óránál többet vagyok benn, akkor meg már 40 percet kell szünetelnem.Ráadásúl ezt a főnök is utasításba adta, hogy 9 óra felett mindenki vegye ki a 40 percet.

Riska 2010.03.22. 19:00:50

Mindenkinek, aki szerint a CBA-s munka rosszabb, mint a multiknál:

igaz csak diákként, tehát nem kényszerből dolgoztam náluk. Havi minimál + kaja + juttatás-> én egy hónapért 73ezret kaptam, ez 4x5 nap. Ehhez nem erlőtettem meg magam, ha hamarabb le kellett lépnem, szóltam a műszakvezetőnek -jó arc volt az összes vezető-, hogy másnap hamarabb el kell mennem, jönnék annyival hamarabb-, simán megoldható volt többször is. Nem túlóráztam, nem végeztem alja-munkát, az elvileg 20 perces kajaszünetet nem kellett ledolgozni - én fél óránál kevesebbet sosem voltam enni-, a napi 8 óra egyébként percre pontosan volt, 1x belemerültem a pakolászásba ^^ és nem vettem észre hogy lejárt a munkaidőm 10 perce, jött a műszakvez és szólt, hogy mehetek. Nem arról volt szó, hogy nem akartak túlóráztatni, olyan is előfordult, hogy délután nagyobb adag szállítmány jött, megkértek hogyha tudok maradjak tovább, volt, hogy maradtam, volt, hogy el kellett mennem. Mindent emberileg, sőt barátilag meg tudtunk beszélni. Szerintem CBA-ban melózni 10/10, a többi hasonló árufeltöltő melóhoz képest.

eml 2010.03.22. 19:33:51

@Riska: Ok, de a CBA drágább, ezért nem járok oda, ezért olyan laza a munka, mert kevesebbet kell dolgozni. Zavaros, de szerintem a lényeget érted.

Megdobbent 2010.03.22. 19:49:01

@Sün‼: Es az alkalmazottaknak ingyen kituzo jar, a TV-juket az ajtoban cipojuket levevo ALDI-s szerelok ingyen javitjak, es internet ugyben is eleg egy telefon. Egyszoval az ALDI a legjobb, na!

Riska 2010.03.22. 21:36:30

@eml: nem az, hogy kevesebbet kell dolgozni, hanem épeszűen mérik fel a szükséges munkaerőt, nem úgy, mint a sparban, amiről nemrég írtam is ide egy postot, és ki is tették.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.03.22. 21:39:49

@Jegkoko: akkor biztos jo a kollektiv szerzodesetek. nem kell annyit adni meg 9 oraert sem.

۝merta-X 2010.03.23. 00:04:32

Bírom ezt a nyenyergést, így műszak, úgy műszak, közben én meg 8-tól este 7-ig tolom, szombaton is, meg több száz közvetlen munkatársam is.... És én pl havi fixet kapok, ha esik, ha fúj. Elárulom, mennyit. Ugyanannyit, mint haverom, aki takarító segédmunkás Angliában, és 37,5 órát tol hetente. Csakhogy aitthon ezért a lóvéért a fenti 2-300 embert én irányítom...

gande 2010.03.23. 03:49:01

nem értem ezt a műbalhét.
miért kellene a szüneteket a munkáltatónak kifizetni?

DarkFuture 2010.03.23. 09:18:44

Úgy látom a hiszti az megy mi heti 55-órát melózunk két ember munkáját kell elvégezned 1xrre heti 40-órás bérért!
Akkor most ha én is hisztizek egyet akkor jobb lesz?

retardált 2010.03.23. 09:49:52

Biztosan sok munkáltatónál vannak visszaélések. Én tizen évig dolgoztam kereskedelemben és ez a szakmám is. Hiába szeretem, többet nem szeretnék itt elhelyezkedni. Elsőként pont a fentebb említett hozzászólások miatt sem. Aki úgy gondolja, hogy a bolti beosztásban dolgozók 6-8 általánossal rendelkeznek, ezért prosztók, az úgy is lép be az üzletbe, ekként viselkedik azokkal az emberekkel akik kiszolgálják őt. Ennek ellenére nem tudom az eladókat sem védeni, mert sok helyen valóban olyan alkalmatlan emberek dolgoznak, akik a minimális kommunikásiós formákat sem ismerik, mint például a köszönés. Mindez kizárólag a felsőbb vezetés hibája, akik ezeket alkalmazzák. Ezek az emberek meg azért kerülnek be, mert a szakképzett munkaerőnek többet kell fizetniük, így lehetőleg kevésbé hozzáértő, de gazdaságosabb megoldással töltik fel a létszámot. Képzett és dolgozni akaró ember pedig valóban nem megy el olyan helyre dolgzni ahova már fanatizmus kell vagy végső elkeseredés elfogadni azt a zsebpénzt, amit ezek az egységek felajánlanak. Ez addig nem fog változni, amíg lesz aki elvállalja. Béremelés több helyen csak akkor van, ha már nem tudnak felszippantani megfelelő mennyiségű dolgozót.
Az Interspar egyik területi vezetőjével folytatott állásinterjú nekem röhögésbe fulladt. Teljesen jól szórakoztunk egymáson, amikor kiderült mennyit igényelek osztályvezetői feladatkör ellátására és egyébként mennyi a max. amit fizetnek.
A képzett dolgozók megkülönböztetésében a CBA például kivétel. Itt eleve a dolgozók zömét minimálbérrel jó esetben 8 órába jelentik be és ez fölött kapnak kézben még megegyezés szerint fekete jövedelmet amit a szintén feketén beszerzett termékek értékesítéséből termelnek ki. Ezért az itt dolgozók még munkaügyhöz sem tudnak fordulni, mivel eleve törvényellenesen dolgoznak. Innentől kezdve csak a vezéreik jóindulatán múlik mennyire szakítják meg őket. Ebből kiindulva az, hogy ki mennyi szünetet tart vagy óhajt, teljesen lényegtelen. Nem gondolom, hogy bármire megoldás lenne álláspontot találni az ebéd és cigiszünetekre egy ilyen ezer sebből vérző munkáltató/maunkavállalói viszony esetében. Lehet, hogy a legelején kellene kezdeni.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2010.03.23. 12:36:05

Én eddig egy Sparban jártam rendszeresebben, ott kőbunkó eladókkal volt dolgom mindig.

Katic 2010.03.27. 21:47:58

Sziasztok! Én diplomás vagyok, de diákmunka révén dolgoztam multinál.

Nagyon elkeserít, hogy egyesek mert diplomájuk van verik a mellüket.
Szerintem mindegy, hogy milyen szakma, mindenre szükség van, s ugyanolyan fontos.

Szerintem ezeknek az embereknek se éhbérélt kellene dolgozni. Rendes munkát végeznek, rendes munkaidőben.

Az a probléma Magyarországon, hogy normális, becsületes munkáért kiszúrják az ember szemét éhbérrel.

A másik, hogy az alacsonyabb beosztásban dolgozók is emberek, igen is legyen jogaik, nem állatok. Ne tehessenek meg mindet velük, csak azért mert van más a helyére aki dolgozna ezért a pénzért.

müller t 2010.03.28. 07:04:23

Sajnos sok hozzá szóló csak az üzletekben /SPAR/dolgozó embereket sajnálja vagy nem!! ,de a fő téma a Bicskei központi raktárrol szól.Aholmár egy pár alkalommal bevitték az egyszerü melosokat a sűrűbe!!!!!!!!!!!!

sparkatona 2010.03.28. 14:00:16

először is mindenkinek köszönöm a kommenteket, főként azokat, amik linket / jogszabályt tartalmaztak ! hasznos volt .
sajnos a levélből ki maradt , hogy Bicskéről , és a logisztikai központról van szó ! ahol a válságra hivatkozva, amit csak lehetett mindent elvontak a dolgozóktól ! mivel pedig itt a boltoknak készítjük össze az árut , lehet mérni a teljesítményt , már amikor van munka .
most pedig néhány megjegyzés a kommentekkel kapcsolatban :
- 8 általános: ennyi a felvételi követelmény! de attól még a melós ember ! vagy azzá csak a diploma tesz ?
-örülj hogy munkahelyed van : amikor a Sparba mentem dolgozni , örültek hogy oda mentem .
- hát problémák: nem egy kollégám volt hosszú heteket betegen, mert tönkre ment a gerince, térde. aki pedig boltban dolgozik és nem ül, az áll ! egész nap. és hallgatja az orvost a visszeres láb kezeléséről , meg a trombózisról .
- a fő probléma pedig tényleg az, hogy a Spar a Tesco szintje alá süllyedt! itt magyarisztánban amúgy is jellemző a dolgozói nadrágszíj meghúzása, de ebben a Spar csoport az élen jár. legyen szó sofőrökről , vagy fizikai melósokról. vagy akár tanult, irodában dolgozókról. míg jól ment a szekér, mindent meg adtak, ígértek. az elmúlt egy év során, pedig amit lehetett elvettek .
- munkaszerződés : van , meg hivatkozás a kollektív szerződésre. amit a szakszervezett a Spar kedvére változtat is. csak ép a dolgozók érdekeit nem nézik a szakszervezetnél. az üzemi tanács még ennyit sem ér…

MICIMACKO 2010.03.30. 09:13:58

Egyszerüen felháboritó! A CBA.ban is ezt teszik!! Kaja jegyet aláirod, de nem jár, Adóvisszatéritést ritkán megkapod a postai uton, de vassza veszi a munkáltató, mert őt illeti!!Pihenő idődet nem biztositja, minimál bérért alkalmaz, és ha szólsz, vagy jelenteni próbálod, akkor MEHETSZ!!!

MICIMACKO 2010.03.30. 09:16:11

Nem általánosban irtam, de vannak helyek ahol ezt teszik a dolgozókkal!!!Szerinted???Egyesek mindent megtehetnek?,

SPARtacus 2010.04.01. 16:48:05

Elszomorító, hogy vannak olyan hozzászólók, akik nem a felvetet problémával foglalkoznak. Pl. a helyesíráson lovagolnak, vagy azt gondolják, hogy ők felsőbbrendűek, mert több iskolájuk van mint másnak. Egoista énjüktől hajtva nem veszik észre, hogy ma hazánkban diplomás emberek is pakolnak árut és végeznek más úgymond „alantas munkát”
Hofinak igaza volt amikor az mondta, hogy a bunkóság nem osztály függő.
Sajnos pont az ilyen beteges felfogású emberek miatt van a sok-sok munkahelyi megaláztatás is.
Manapság egy multinál is minden napos eset, hogy anyuka kicsiny fiacskájának vezetői beosztást könyököl ki. Az persze lényegtelen, hogy a fiú előtte több helyen semmire sem volt jó, és értelmesen még kommunikálni sem képes.

Az alábbi oldalt érdemes tanulmányozni:
www.kasz.hu/index.php?mode=cikk&id=297

zoci11 2010.04.03. 10:35:25

Sajnos nagyon szörnyü ez az egész minuszora meg a anyuci pici fia szép kis multi cég hallotam hirét a bicskei raktárnak sajna egyre rosszab hireket hallok a sparkatonának csak anyit fel a fejel ne hagyad ne hagyátok magatokat mert ez egyre roszab lesz nem szabad le szeget fejel a sarokba vonulni még durváb dolgokat vezet be a munkáltato vanak erre szakosodot menö ügyvédek akik ha más nem jogi tanácsal látják el a bajba jutotakat aztán még van egy nagy fegyveretek a média amit igen csak nem komálnak a multik és még az össze fogás!együttesen hatásosab a dolgok menete ha kell mégtöbb forumon irjad meg gondjaidat tescoban is voltak gondok ilyesmi problémák sikerült megoldást találni olvashatuk a lényeg ne törötjetek bele mert csak rosszab lesz más cégegnél is kártya huzás van de nem ismerik a minusz orát érdekes de sparnal kell lenie?miért?magyarázák meg vagy nyomtasák ki ha nincs értelmes válasz akkor le se kéne dolgozni szerintem de mások szerint is.

holló1972 2010.04.08. 18:57:54

Egyet értek veletek én is,mert spáros vagyok!Dolgozhatunk mint az állat,a fizetésünk meg egy nagy nulla! Ha unios ország vagyunk,miert nem hasonlit a bérünk mondjuk a BÉCSI spáros dolgozoéhoz? Nem csak a minusz orákkal van a baj,hol van a havi 5 ezer forintunk,amit elvettek?????? itt délen miért keresünk kevesebbet mint más északon? Ugy akar a spár járni mint a tesco,hogy a dolgozok feljelentik a munkáltatóját!? Szeretném mert megérdemelnének.De ha nem fogunk össze,semmi sem lessz belöle! Hol a szakszervezet aki a dolgozok érdekeit képviseli!?

icescater 2010.04.09. 23:11:44

Édesem! Megelőztél!Pont ezt akartam írni!Még annyi kiegészítést írnék hozzá,olvasva a ide + óra, oda + óra témához:ha én beülök a kasszába reggel fél 7-kor akkor déli 12-ig tuti nem szállok ki.Addig se enni se inni se klotyóramenetel.Senki nem jön leváltani, meg se kérdezi egyik vezető se, hogy te! barom, nem vagy éhes?Hozzátenném, tudják, hogy cukros vagyos,tehát enni kéne.
Amúgy megmi is ledolgozzuk a félóra szünetet, függetlenül attól hogy voltál-e szüneten avagy sem!És ha már a bérezéről beszéltél! Egész nap cipelem a raklapokat pakolok,dolgozom rendesen nincs baj velem, nem lógok egész nap mint mások, egyszóval fizikai munkát végzek, és kiszúrják 72000 forinttal a szemem! Menjen a spar a francba. De közben oktatások vannak, hogyan lehet növelni a forgalmat címmel! Növelje a bánatos hóhér! Azért, hogy nekik jobb legyen?Se bérlettámogatást nem kapok, se étkezési jegy! Csak a sima fizetés és a csupasz seggünk!No de a spar már rég kiesett a kereskedelmi konkurenciából,ugyanis egy multi sem tekinti versenytársnak a spart az árai miatt!Még jóhogy nem, mikor az alapvető élelmiszerek között van olyan ami 70-100 ft külömbség van! Egyszerűen botrány!Remélem nem volt túl kusza amit írtam, de kicsit felment a pumpa.

SPARtacus 2010.04.10. 22:10:05

Bicskén, Üllőn, és kint a boltokba, lám egyre nagyobb a feszültség. Egyre többen mennek el, és hagyják ott a SPAR-t, Régi dolgozok, akikre bár mit rá lehetett bízni, és társaikkal össze dolgozva vitték előre a cég szekerét.
Nem a sok munkával van a gond, hanem annak a megnembecsülésével. Ami mostanában folyik a SPAR-ba az elkeserítő. A válságra hivatkozva minden megvonnak, és újabb, és újabb, igát raknak ránk, amiknek a legtöbbje inkább csak fokozza a káoszt. Minden kezd szépen szét esni.
Ennek ellenére, vagy pont ezért. Különböző propaganda anyagokkal árasztanak el minket. Hogy a cég tudta növelni a forgalmát, ami köszönhető a dolgozók szakmai tudásának, és kitartásának. Buzdítanak a SPAR üzleteiben való vásárlásra. Kizárólag belső használatra még összehasonlító táblázatot is kaptunk, ahol bizonyítják, hogy árban is felvesszük a versenyt a diszkontokkal.
A boltokban, hogy a vevő ne vegyen észre semmit, mosolyogni kell a tanfolyamon tanultak szerint. Ezzel nem is lenne gond, ha a dolgozó nem lenne agyon hajszolt, frusztrált, és megalázott.
Nehéz megvédeni a jogainkat, főleg úgy ha nem is vagyunk tisztába velük. Fejjel rohanni a falnak nem ésszerű.
Egy nagy fegyver a kezünkben az internet. Ha egyre többen, és többen szólalunk fel, akkor egy idő után már kínos lesz a SPAR-nak is.

siraly19 2010.04.11. 19:45:58

Szerintem a SPAR-nál a helyzet azóta romlott meg ennyire amióta megvásárolták a PLUST.A vezetőség teljesen átvette a PLUS szisztémáit, dolgoztatni minnél kevesebb emberrel azokról pedig a bőrt is lehúzni. A szakszervezet nem ér semmit, hiszen őket a SPAR tartja fent. Dolgozóknak ott a bizalomvonal amit szerintem csak azért tartanak, hogyha valaki őket feljelentené lássák ők mennyit törődnek a dolgozók problémáival. Közben a panaszokat nem orvosolják. Ugyanis a legtöbb panasz a túlórák miatt van amit nem fizetnek ki ugyanis az órák eltünnek.Kártyahúzás, nevetséges ha rendesen húzód le a kártyád belejavítanak ha munkáddal nem vagy kész időbe akkor rád szólnak húzd le a kártyád és dolgozz munkaidőn kivűl 72000 ft-ért röhelyes. Persze a főnök ezt könnyen kéri hisz az ő fizetése háromszorosa.
Vásárlókat avval, hogy nagyon kevés létszámmal dolgozunk elveszítjük.
Mindig a forgalom növekedésen van a hangsúly, de a vezetőség így az állandó
vásárlókat is elfogja veszíteni.
Mi pedig dolgozók idegileg és fizikálissan is teljesen leépülünk.
A helyzet az foglyunk össze és forduljunk a médiához! Nem elég az ujsághoz a tévéhez kellene fordulni!
Ha kártyát kell húzni az szabályos legyen, a pihenő idő mindenkinek járjon ne csak papiron pl. Pultos és pénztáros is tudjon enni.
Ha 8:30 óra a munkaidő azt tartcsák be
azon fellül pedig a túlórákat fizessék meg.
Végül pedig vegyenek minket emberszámba,
nem állatok vagyunk.

SPARtacus 2010.04.12. 10:01:48

@siraly19:
Tisztelt siraly19!

Teljes mértékben egyet értek azzal amit írtál. Az internet lehetőséget ad az általad említett médiák
megkeresésére is. A szakszervezettel is fel lehetne venni a kapcsolatot, Természetesen nem a helyivel.

siraly19 2010.04.12. 20:55:08

@SPARtacus: Köszönöm,hogy egyetértesz velem ,remélem nem te vagy az eggyetlen.Kérlek benneteket SPAROSOK szóljatok hozzá ,minnél többen vagyunk annál nagyobb lessz az erőnk.A Média is elfogja olvasni ezt az oldalt abban biztos vagyok.köszönöm

zoci11 2010.04.14. 16:44:35

Hali!olvasgatom hozzá szolásokat igen csak forr a levegö a sparnal.Ne is hagyátok magatokat kivül álloként könyen mondhatom a magamét de mindenkép szurkolok nektek.Nem régiben kaptam 1-2 infot megkértek ne emlitsek még becenevetse.Elképesztö milyen fizetésekért kell dolgozni 3 müszakba miközben a vezetö be osztásban lévök dözsönek jutalmakat osztagatnak maguknak amit az emberektöl vonak meg pl:pakolási hiba,vagy a magastargisok véletlen fel vagy elborito árukér amit a bisztosito meg térit a sparnakminden áru termék tudomásom szerint bisztositva van.Folytatnám a Nagy karácsonyi vacsorával a Tatabányai sport csarnokban többmillioért rendezet kis bulika sztár vendégékell akkor nem volt válság?Szépen meg ajándékoszták egymást a feletseitek kis ezzel,azzal had ne irjam.Érdekes vezetök akadnak soha nem "komissiosztak nem targoncáztak"de meg mondják hogy kell ezt megteni érdekes!Még hallotam sok mindent elgondokodik az ember könyvet kéne irni,sajnos lehetne.De még emlithetném az "EGYESEKET" mind 3müszakban vannak nekik lehet dolgokat mindig kapnak szabadságot csak egypélda a 100közül sorol hatnám akár nevekel együtt de megkértek ne éljem azért bele magam föleg mint kivül állo.dio héjba enyit de lehetne fejtegetni az tuti.Ki tartást kivánok nektek Sparosok vivjátok meg a harcotokat van segitség az internet és a média éljetek vele!DE ne törödjetek bele mert csak rosszab lesz.

zoci11 2010.04.14. 17:28:02

Még anyit a Bicskei raktárrol van szo.

holló1972 2010.04.14. 19:00:33

Hát én ugy látom,és olvasom,hogy nagyon közös a problémánk!Az elöző levelek tartalma valosak,mert a kasszából kiszálni lehetetlenség! képzeljétek el,hogy tegnap egyedül vertem a pénztár gépet,minimális segitséget kaptam,de sokra nem mentem vele,na ez mindennek a teteje!Fogjunk össze,mert elegen vagyunk ahhoz,hogy ezt a sok semmire kellö vezetést,kicsináljuk!Ha valaki tud,egy jol megközelithetö pontot a médiánál,az irjon! Köszi mindenkinek,és ne féljünk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

holló1972 2010.04.14. 19:12:40

Ja,és még annyit elmondanék, az itteni vezetökröl,hogy az eggyik helyettes reszortot kapott! Mégpedig a sör és üditő sorát.A drága sirva fakadt,mert nem tudta a polctükröt megcsinálni.De a szája és a mentalitása borzaszto. A börtönben a fegyörök ilyenek,és ez még nö is ráadásul.De dirigálni,és parancsolni azt nagyon tud,miközben meg nem ért semmihez! Az ilyen vezetöre sincs semmi szükség!

siraly19 2010.04.15. 18:03:26

@holló1972: Hova tünnek el az túlóráink?Ha állandóan a délelőtös müszak 3-4 óráig tart az napi egy két óra és minisz óráink vannak jó mi?

holló1972 2010.04.15. 21:03:41

Hova!? Hát ellopják! Hát ezek hazudnak reggel,délben,no meg este is!@siraly19:

Barbi123 2010.04.23. 19:58:47

Tényleg le kell dolgozni sajnos.

SPARtacus 2010.04.26. 17:31:40

Bizony le kell dolgozni.
Akkor most számoljunk egy kicsit.
Helyszín a bicskei SPAR raktár szárazáru része.
A törvényre hivatkozva, 8 órában összesen félóra pihenőt kell biztosítani a munka vállalónak. Ezt akkor is levonják, ha egész nap gályázol, az az nem eszel, nem iszol, és nem is gyújtasz rá.
Ezt a fél órát kell ledolgozni.
Ezt jobb helyeken 8 ½ órában oldják meg.
Ez SPAR-os módival az alábbiak szerint alakul.

Délelőttös héten: hétfőn, szerdán, csütörtökön, pénteken (06h-14h), kedden (06h-16h)-ig tart a munka idő.
Délutános héten: hétfőn, kedden, csütörtökön (14h-22h)-ig szerdán és pénteken (12h-22h)-ig tart a munkaidő.
Éjszakás héten: hétfőn (20:30h-06h)-ig kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken (22h-06:30h)-ig tart a munka idő.

Tehát van 15 munkanap amire 15*1/2 órát =7 ½ órát kellene ledolgozni.
Ezzel szemben ha összeadjuk a fent felsorolt három héten ledolgozott 8óra feletti ledolgozásokat, akkor 9 ½ óra jön ki eredményül.
Azt a 2 óra plusz miért kell ledolgozni?
Ez az egész rendszer zavaros. Pl. ha valaki délutános héten betegállományba, vagy szabadságon van, akkor már mínuszban is van hiszen nem dolgozik le 4 órát.
Ha valaki maximálisan a ledolgozza a ledolgozásokat, és a napi fél órát nem lépi túl, akkor akár egy nap plusza is lehet.
A dolog pikantériája, hogy ezt a plusz nem fizetik ki, hanem lecsuszhatja.
Egy nap ingyen munka a SPAR-nak Hurrá! Hurrá! Hurr....

müller t 2010.04.27. 08:00:53

Jó lenne,ha a MÉDIA vagy az illetékes intézmény is rákattana erre a nagy szarháziságra amit a spar művel!!!!!!!!!!!!!!

holló1972 2010.04.27. 11:21:06

Tegyünk már valamit,mert igy nem jutunk sehova, Mindenki csak vár,de MIRE???????? Ráadásul a helyi vezetésből is nagyon elegem van.Undoritó és alpári modon beszélnek velünk,én pl. tegnap este nem hagytam magam,és vissza szoltam. Közölte velem,: "na gyere csak szerdán dolgozni" !! Azt hiszi félek töle!? Névtelen levelet a központba nem lehetne irni????

SPARtacus 2010.04.27. 16:34:28

Én már fogalmazom az a e-mailt amit a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének akarok elküldeni. Megpróbálom pontosan leírni a jelenlegi viszonyokat, hogy választ kaphassak arra, hogy pontosan mi az ami törvénytelen. Ezen felül megpróbálom minél több fórumra belinkelni ezt az oldalt. Akinek lehetősége van rá azt megkérem, hogy linkelje be ezt az oldalt minél több helyre.
Ezzel a módszerrel az interneten olyan láncreakciót lehet elindítani ami elvezethet a célunkhoz.

holló1972 2010.04.28. 09:47:34

@SPARtacus: Rám számithatsz,mert már nagyon sok van a rovásukon! Milyen forumokra gondolsz???

SPARtacus 2010.05.04. 10:17:53

@holló1972: Elnézésedet kérem de csak most jutottam a géphez.
Konkrétan nincs listám, hogy melyik fórumokon lépjünk akcióba.
A lényeg minél nagyobb nyilvánosság elé tudjuk tárni a problémáinkat. Pl. A Fidesz fórumra.

holló1972 2010.05.10. 10:30:39

@SPARtacus: Hát akkor tegyük meg! Jo lenne tudni,hogyan lehet azt megoldani!?

TünciS 2010.05.12. 20:18:50

Kedves Spar-os dolgozók !

Amíg a fél órás kaja időre fecsérelitek a figyelmet addig elsiklotok az igazán nagy dolgok felett.Ami annyi mint a pénztárosok rendszeres többlet munkája,ami abból áll hogy 14:30-kor végez elvileg. De gyakorlatilag 1 órával később fog. A képlet egyszerű 14:20-kor mehet címletezni majd kártyát lehúzva kivárja a vezetőt aki kegyesen elszámolja a kasszáját, jó esetben ha minden stimmel ez kb 10 perc.Rossz esetben 30 perc amit már ingyen tölt a bolton belül.És amikor már félórás késéssel úgy érzi a dolgozó hogy végzett hazamehet akkor kiderül, nem végezte el a feladatát amit kapott persze két blokkolás közt mert ugye a vásárló az első és pénztáros jó esetben is csak 2 van kasszában.Tehát ha minden jól megy akkor a pénztáros "kislány" 15:30-kor van kint az utcán, de többnyire nem megy jól. Mivel a bolt létszámból ami 17-18 fő jó esetben van 9 bejáró dolgozó amiből 1-2 tartósan beteg vagy csak pihenős. Tehát számoljuk ki 2 ember helyett dolgozik a pénztáros már élből, mert ugye ki más töltené fel a polcokat árúval ha nem a pénztáros aki már nem dohányzik nem eszik csak végre lehessen otthon a családjával. A heti 2 pihenő napot meg megfúrják mire rájössz mi van már cserélték a beosztást a falon.Reklamálni meg mehetsz a sóhivatalba mert ugye a főnököd feletesse aki területi vezető az csak kiabál a telefonba hogy ez őt nemérdekli beszéld meg a főnököddel, de hogy mikor ő az aki kénye kedve szerint változtat meg mindent. Persze a bolt érdekében !!
Ami persze ámítás mert pont már nem a bolt a legfontosabb hanem a bolt tulajdonosának a zsebe hogy már nincsen kitömve és keresi az okát mért nem nőtt a forgalom. Azért mert normális vásárló nem jön be a boltba mert nem kapja azt amiért jönne. Se kiszolgálásban se árú minőségben.A végkimerülés szélén járó dolgozok már csak abban reménykedhetnek hogy egyszer véget ér a munka napjuk és mehetnek haza a családjukhoz akit nem sűrűn láthatnak ha beindul a Sparban az élet.... De nem is megyek bele jobban. Azért kicsit becsüljük meg azt az embert aki azért megy be nap mint nap a boltba mert egész életében ízig-vérig eladó volt és számít hogy legyen kitől megvenni a kenyeret és tejet....

holló1972 2010.05.26. 08:46:03

Hát tökéletesen igazad van,ehhez komentálok én is.Akció váltást kezdtünk tegnap,ezt a d.u műszak végzi. a beosztás 5 fő,ebből egy köztes aki kasszás,és fél 7-kor elment haza.Egy vidéki,akinek megy a busza 8.20-kor!TEHÁT HÁNYAN VÁLTOTTUNK AKCIÓT????????????? 3-AN! Ez a valami,na meg a főnőkség!? Lóg a belünk,olyan kevesen vagyunk,és még csak segitséget sem kapunk!

zsuzsistennő 2010.05.27. 11:12:50

Csak az dolgozik puszira, aki hagyja magát....én csak azokat a mínuszokat dolgozom le, amiket valóban én csinálok azzal, hogy többet megyek ki egy nap, mint ami jár...ennyi

Monya1988 2010.05.30. 01:54:58

Hányas boltban dolgozol?
Én a 36-ban
Te??

Monya1988 2010.05.30. 01:56:40

@zsuzsistennő:
Ezzel én is így vagyok.
Ki kell állni magunk mellett mert máskülönben ránőnek a fejünkre a górék!
Én Csermák úrnak is megmondom a véleményem nagyon nem izgat a dolog.

Monya1988 2010.05.30. 01:58:30

Vagy dolgoztok! Pontosan.

holló1972 2010.05.31. 08:50:42

Zsuzsistennő! Nem dolgozok pusziért,nem azért irtam amit irtam,hanem a beosztást akartam érzékeltetni,na meg azt,hogy a mi boltunk hány fővel dolgozik!

siraly19 2010.05.31. 18:55:00

Sziasztok SPAR dolgozók,figyelem miket írtok reagálnák zsuzsistennő levelére.Nem tudom te mennyire szereted a szakmádat, de én szeretem amit csinálok és nem hagyom magam ,de könnyebb annak az embernek aki félválról veszi az egészet.Na meg annak is aki hülyének teteti magát és nem akar érteni semmihez mert én már sokszor úgy érzem nem 1-2 ember helyett dolgozom,hanem öt.Az ingyenmunkából pedig elegem van mert hiába
úgy nem tudsz csúztatni órákat ,hogy be vagy írva mongjuk 10-ig de nincs aki leváltson.Érdekes lenne azt mondani a vásárlónak bocsi, de jöjjön vissza kéttóra múlva vásárolhat mert nincs kinél fizetnie.Katasztrófa ez már nem munkahely hanem manufaktura.Minnél több forgalmat akarnak elérni de avval ,hogy ilyen kevesen vagyunk a forgalmunk csökkeni fog .A minőségi munka hiánya miatt ,mert képtelenség ennyi emberrel rendesen végezni a feladatunkat.Igaz ha több embert alkalmaz a tisztelt területi vezetőnk nem tudna megfelelni és kevesebb pénzt vágna zsebre.

SPARtacus 2010.06.01. 16:24:23

Őrülök, hogy szaporodnak az írások az oldalon. Sajnos a belinkelős akcióm az erre megfelelő hozzáférés hiányában jelenleg zátonyra futott.

„Jó lenne tudni, hogyan lehet azt megoldani!?”

Egyetértek jogos a pont T. holló1972!

T. siraly19!

Egyetértek az írásoddal a felvetet probléma a bicskei raktára is igaz.
Adaléknak leírok egy két adatot a Spar Híradó újságának 2010/1. számából.( itt a raktárban a férfi öltöző bejáratánál lent balra van még egy csomó.)
Első oldal Köszöntő rovat (ahol Feiner Úr olyan lelkesítően mosolyog)
Itt megtudhatjuk, hogy 14 000 dolgozunk a Sparnál Magyarországon 400 egységben.
Utolsó oldal 40 éves az osztrák INTERSPAR
Itt azt tudjuk meg, hogy ott 6500 fő, plusz 350 tanuló dolgozik 61 egységben.

Nálunk: 14 000 fő osztva 400 egységgel az = 35fö/ egység
Osztrákoknál: 6500+350= 6850 fő osztva 61 egységgel az = 139 fő/ egység
Egy kicsit talán durva a hasonlatom, de ha megnézzük itt nálunk egy dolgozó közel négy osztrák dolgozó munkáját végzi el.

siraly19 2010.06.01. 19:42:10

T.SPARtakus!Arra gondoltam mi lenne,ha felhívnám a FÓKUSZ szerkesztőségének a figyelmét erre az oldalra vagy a Naplót?

SPARtacus 2010.06.03. 14:58:06

T. siraly19!

Ha van rá lehetőséged akkor szerintem meg próbálhatod.
Az én gondom jelenleg abban rejlik, hogy onnan ahonnan most a nettre csatlakozom, nem akarom leterhelni regisztrációkkal, ami nélkül viszont nem tudom belinkelni ezt az oldalt.
Egy nyilvános internet hozzáféréssel szeretnék majd akcióba lépni. Ez jelen esetben egy könyvtár.

póker 2010.06.05. 14:58:46

Én vevőként látom a dolgokat és amióta a plust is átvette a spár azóta megválltozott minden. A dolgozók nem érnek rá a vevőkkel foglalkozni,mert kevesen vannak és sok a munkájuk,fáradtak és nem úgy viszonyulnak hozzánk. Ami még egy probléma hogy én mindig ott vásároltam húst nagyon szép friss árút kaptak, de egy ideje barna és nagyon csúnya árú van a pultban. Ránézésre olyan mintha fagyasztanák. Lassan roszabb lesz mint a tescó minőség.

póker 2010.06.05. 15:05:46

Kicsit utána kellene nézni hogy milyen húst(frissárút) küldenek le a boltokba és tenni ellene valamit.Ja és a tévébe a reklámról is lehetne beszélni!!!!!

holló1972 2010.06.08. 10:03:24

Én igazolom,hogy a boltban tuti nem fagyasztják le a hust,legalább is a miénkben!Maximálisan igaz, T.Poker,hogy nem úgy foglalkozunk a vevőkkel ahogy kellene,és ahogy némelyik megérdemelné! Túl vagyunk terhelve,ideges és feszült minden eladó,és pénztáros! Amit,én személy szerint nagyon sajnálok!De addig,amig ezt az oldalt nem tesszük nyílvánossá,hogy még a felső vezetés is lássa,de pláne a média,addig eredmény és célt nem fogunk elérni!

holló1972 2010.06.08. 10:09:51

@SPARtacus: Nem tudom az osztrák,mivel külömb mit a magyar!? De nem is a munkaerővel kéne foglalkozni,hanem a itteni,a központi vezetéssel. Mert a hülye döntéseiket,ŐK HOZZÁK MEG! És nekik mindegy,hogy milyen áron,csak a zsebük dagadjon!

póker 2010.06.08. 19:43:57

Sziasztok! Én nem arra gondoltam hogy a boltban lesz lefagyasztva a hús hanem arra hogy vágás után bedobják a fagyóba és mire szállítani kell felengedik, csomagolják majd küldik a boltokba. Valamit biztos csinálnak vele, mert nem olyan mint régen volt.

SPARtacus 2010.06.09. 19:39:06

@holló1972:
T. holló!

Én nem azzal foglalkoztam, hogy melyik ország munkaereje különb. Sajnálom, hogy ezt olvastad ki az írásomból.
Mivel többen is írtátok, hogy le vagytok terhelve, ami igaz itt a bicskei és az üllői raktárra is, Felhoztam egy példát, amivel ezt a problémát próbáltam kidomborítani.
Én pont az itthoni dolgokra világítottam rá. Számomra is evidens az, hogy a bajok forrása, és ezért a felelősség, legnagyobbrészt az itteni vezetést terheli.

„Lóg a belünk, olyan kevesen vagyunk, és még csak segítséget sem kapunk!”

Ezt a mondatott tőled idéztem.
A normális munkához többen kéne, hogy legyetek(legyünk). kb. annyian mit az osztrákoknál.

Sajnos lassan eljutunk oda, hogy a boltokba árult csirkék, levágásuk előtt boldogabbak mint mi.

zoci11 2010.06.13. 10:28:04

sziasztok sparosok!szomoruan hallom és olvasom az ujra és ujra felmerülö gondokat, mint az boltokban vagy a ratárakban az bisztos hogy vezetöségi problémák vanak ezt hallom ismeröseimtöl akik a bicskei raktárban dolgoznak.Kávézál az ügyvezetésel akik semire nem tudnak válaszolni ez igen!Apropo ha nem igazán megy a sparnak minek 4 ügyvezetö igazgato többmilios fizetésért és egyéb jutalmakért jutatásokért pl:céges auto zsir uj stb,stb.Igazi multi a spar az bisztos a vezetöknek király a melosnak meg..... hát ezt tudjátok bár régeben nom volt enyire rossz voltak akkor is gondok de nem enyi ismeröseim sokat meséltek össze hasolitva a multat a jelenel sok sikert nektek ne adjátok fel kitartás eröt minden jot nektek!!

holló1972 2010.06.22. 18:01:51

Sziasztok! Megosztanám Veletek,akit érdekel és érint a dolog! Irtam levelet a FÓKUSZ szerkesztőségének,és remélem sikerrel is járok majd!Puszi nektek!

Kakaduka 2010.07.01. 09:12:12

Ennél undorítóbb helyen még nem dolgoztam mint a SPAR. Diplomával rákényszerültem, hogy pénztáros legyek az egyik kisvárosi SPAR-nál. Gondoltam, ha jól végzem a dolgom, és eltelik pár év (?) egyszer majd, akár boltvezető is lehetek, vagy akár a helyettese. Természetesen nem gyúrtam rá a témára, szerettem csinálni a pénztároskodást is, szerettek az emberek, én is szerettem velük beszélgetni. Hozzáteszem, a dolgozók jóval értelmesebbek voltak a vezetőknél. A boltvezető szakmunkásképzőt végzett, mentségére legyen, hogy 20 éve kereskedelemben dolgozott. A két helyettes, a legjobb barátnői; egyik felszolgáló végzettséggel, a másik isten tudja milyen szakmunkás bizonyítvánnyal. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy nem tudták egyszerűen irányítani a boltot. Napi 20-50 termék selejt (lejárt), állandóan címkéztek, közeli szav.lejárós termékek hegyekben álltak a polcon.
Kb. 15-en dolgoztunk akkoriban a boltban, ebből min. 5 embernek érettségije volt, és az összes többinek kereskedelmi végzettsége. Hozzáteszem egy-két kivételtől eltekintve, minden munkatársam, rendes, tiszta, jó modorú ember volt.
Mindössze 60 ezer forintos fizetésből, nem tudtam eltartani a családomat. Ráadásul, élni sem tudtunk normálisan, mivel a boltvezető a hét utolsó napján rakta ki a köv. heti beosztást. Így aztán lehet tervezni előre.. Bár, gondolom sok helyen van így, azért mégis szerintem meg lehetett volna oldani, hogy mondjuk egy héttel előbb tudjak róla, ha esetleg pl. ismét délutános leszek.. Sebaj. Egy évet bírtam ott, bírtam volna tovább is, de betelt a pohár. Amikor napi szinten alázták meg a munkatársaimat is, és engem is a vásárlók előtt, ha esetleg valamelyikünk reszortjában találtak lejárt terméket. Mindenért minket hibáztattak. Egyik kedves kollegina 2 hétig beteg volt, ezalatt lejárt a reszortjában levő 10 tábla csoki. Ne tudjátok meg mit kapott szerencsétlen mikor visszatért melózni. A vásárlók szeme láttára dugta az arcába a csokit a boltvezető, hogy "erre miért nem figyeltél baszd meg???". Ilyen hangnemben. Na köszönöm szépen. Zárom soraim, mert mennem kell dolizni a csendes nyugodt kis irodámba. :)
Pápá

póker 2010.07.02. 17:11:47

Sziasztok! Hát ez így van más boltban is ,de van olyan bolt ahol a lejárt árút( ami nem lett leértékelve, észrevéve) kifizettetik a reszortfelelőssel!

cukipofa 2010.08.09. 15:53:59

Sziasztok én is sparos vagyok és igazatok van!Sajnos tiszta hülyének néznek minket,s a belünket kihajtsák a semmiért! Nálunk a lejárt szav. idejű termékeket is megvetetik sőt még a hiány eggy részét is kifizettetik pl.húshiány,cigi a pénztárosoknál stb. ha van megoldás ezekre a problémákra benne vagyok

cukipofa 2010.08.09. 15:56:06

@póker: IGEN sőt van még durvább dolog is

SPARtacus 2010.08.09. 22:47:56

A helyzet kezd egyre katasztrofálisabbá válni!
Itt a bicskei raktárban a hülyeség a fejetlenség hatványosan növekszik.
Pl. a friss és zöldárú részen tömegesen mondanak fel a kollégák. Volt olyan hét amikor 10-en mondtak fel, mert elegük lett abból, hogy zsinórba reggeltől estig güriztek, hogy a boltokba ki tudják szállítani az árút, és a végén mégis mínusz óráik keletkeztek. Ezt tetézi egy olyan főnökük aki úgy beszél velük mint a kutyákkal.
Egyre kevesebb emberrel akarnak ugyan annyi, vagy éppen több munkát elvégeztetni a vezetőink. Ez a trend a raktár minden részlegére vonatkozik, sőt a boltokra is. Ez a munkaerő spórolás ezek után negatívan kihat a minőségre is.
Ezek tükrében meglehetősen groteszk és gyomorforgató az nyálzás és porhintés amit a Spar Híradó újságban 2010/2. írnak.
A helyzetet jól tükrözi egy velünk párhuzamos sparos jaj kiáltás amit ma fedeztem fel.

Az egoista feltűnési viszketegségben szenvedő bunkócska hozászolások itt is hemzsegnek.

SPARtacus 2010.08.09. 22:54:42

Bocsánat! de már fáradt vagyok. a jaj kiáltás elmaradt linkje: homar.blog.hu/2010/05/26/az_interspar_tiborcanak_panasza#comments

cukipofa 2010.08.11. 17:12:23

CSALÁDOS SPAROSOK! MI A VÉLEMÉNYETEK A 10000FT-OS BEISKOLÁZÁSI UTALVÁNYRÓL ,RÖHELY GYEREKENKÉT 22050FT JÁRNA! DE ÖRÜLJÜNK ENNEK IS!!!!!

nana01 2010.08.24. 06:51:50

@cukipofa: Kinek jár a beiskolázási utalvány? Nekem is van 2 középiskolásom, egyik után sem kaptam semmit.

cukipofa 2010.08.27. 08:27:36

@nana01: SZia elvileg minden tanuló gyerekre járna,de a spar nem ad csak az ált.iskolásokra, más cégeknél nem így van,csak ők szabnak egyéni szabályokat.Már most kijelentették,hogy nem lessz 13.ik havi fizetés ez kezd egyre jobb lenni SE 13.ik HAVI SE KAJAJEGY LASSAN MÁR MI FIZETÜNK,HOGY DOLGOZHASSUNK!!!!!!!

babuka77 2010.08.29. 12:46:16

Sziasztok!
Véletlenül keveredtem erre az oldalra de mivel én is Sparos dolgozó vagyok szeretnék hozzászólni pár dologgal az eddigiekhez.A beiskolázási utalvány az csak a kis jövedelmű dolgozóknak járt ki volt emelve a tájékoztatóban csak 150000Ft bruttó kereset alatt.Milyen érdekes nem, az kis jövedelemnek számít mikor egy pénztáros bére 72000ft!És akkor mi számít vajon nagy jövedelemnek ha ez kicsi?Na mindegy erről ennyit de a kifizetésnél sem erőltették meg magukat!Viszont szeretnék tőletek kérdezni hogy kihez lehet fordulni mondjuk Sparon belül az embertelen bánásmóddal kapcsolatosan az áruházon belül és a boltvezető részéről?Olyan nagy mellényt visel hogy a végsőkig megalázza a dolgozókat úgy beszél velük mintha a seggéből rángatta volna ki őket.Néha még majdnem tettlegességig is fajul csak olyankor észbe kap és amit ér azt üt meg rúg!Köszi!Sziasztok!

nana01 2010.08.30. 18:15:57

@babuka77: Sokat nem érsz vele, bár van ingyenes bizalomvonal, ahol elviekben kivizsgálják a problémákat, de gyakorlatilag nem tesznek semmit.
A januári bérjegyzék hátulján rajta van a
szám és email cim.
A leghatásosabb a Munkaügyi Bíróság, de akkor felkészülhetsz hogy kirugnak.

Doke 2010.08.31. 17:14:24

@cukipofa:
@cukipofa:
Kedves cukipofa. 2010.01.01-től a bérenkívüli juttatások adókötelesek. Ezért nem kapod a cégnél. Ehhez tartozik az Iskolakezdési támogatás is. Idézet az APEH oldaláról:

"Augusztustól szigorodnak az iskolakezdési támogatás feltételei. Az összeg értékhatára a minimálbér nagyságától függ, annak 30 százaléka, azaz 22.050 forint adható ily módon a szülőknek. Egy gyermek után mindkét családi pótlékra jogosult szülő részesülhet iskolakezdési támogatásban; ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy tanköteles korú gyermek iskolakezdését a munkaadók összesen akár 44 100 forinttal is támogathatják.

Nem árt azonban szem előtt tartani, hogy a munkáltató az adót a kifizetett nettó juttatás után fizeti: 25 százalékot 22.050 forintig, efelett pedig a normál adózású cafetéria-elemekre vonatkozó csaknem 98 százalékos adót. Amennyiben tehát a munkáltató a lehető legmagasabb kedvezményesen adózó nettó értéket szeretné a munkavállalójának adni, akkor ez 27.563 forintjába kerül majd."

Ki kell hangsúlyozni,hogy ADHATÓ, és nem KÖTELEZŐ!
Mielőtt háborogsz olvass utána a dolgoknak...

SPARtacus 2010.09.02. 10:28:39

@Doke:
Tisztelt Doke!

Nem vonom kétsége, hogy nem kötelező adni az iskolakezdési támogatás. „Ami tavaly nulla volt.”
És nem kötelező az étkezési utalvány, a SPAR majális, a 13. havi fizetés, és a karácsonyi ajándék csomag sem.
A legnagyobb baj nem is ezek hiányával van.
Ahol hetente tízesével mondanak fel azok a dolgozok akik igazán szível és lélekkel dolgoztak a cégnek, (legtöbbje a kezdetek óta) ott valami nincs rendjén.
Nekem és a kollégáimnak nem a fent említtet juttatások hiányoznak és fájnak igazán. Ha elolvasod a SPAR Híradót, vagy újabban a fizetési papírod hátulját, ott azt olvasod, hogy büszke rád a cég, és a meg becsülésedről is olvashatsz.
A valóság viszont egészen más. Lehet, hogy te szerencsés vagy hogy egy olyan boltban dolgozol ahol nem ér diszkrimináció, de hidd el az egyre több jaj szó nem csak nyafogás.

„Nálunk is hajszolt a munkatempó. Kevesen vagyunk,kihasználnak és sorolhatnám. De mi döntöttünk,hogy maradunk és tesszük a dolgunk. Ha betelik a pohár akkor viszlát elmegyünk. De az,hogy odaszarunk ahonnan eszünk.....az a világ legnagyobb sz@rsága...kedves SPAR-os kollégák! S ezt most nem egyenlő az említett "nem kötelező" itt dolgozni című szöveggel. Olyan csóri munkás vagyok mint ti, nem diplomás.....ám ameddig ez a cég adja a kenyerem és jó érzem magam abban a "boltban" (és kihangsúlyozom a boltot)ahol dolgozom, meg is fogom tenni. S hidd el ha te is azt keresnéd a melóhelyeden miért jó ott lenni és nem azt, hogy mi a szar akkor könnyebb lenne a "dögnehéz" napod! Ám ha ilyet nem találsz, akkor ideje váltani...te döntesz, nincs bilincs ami a SPAR-hoz köt! A kommentekből leszűrve...nincs jelentősége,hogy SPAR,CBA,ALDI,LIDL,TESCO vagy sorohatnám.......MULTIK vannak.”

Ezeket a sorokat tőled idézem. Egy másik ezzel párhuzamos blogba írtad ugyan de mivel ott is a SPAR-é a főszerep úgy gondolom akár ide is ezt írtad volna.

homar.blog.hu/2010/06/24/magneskartyaval_pisilnek_a_pluss_eladoi_es_ezt_nagyon_utaljak
homar.blog.hu/2010/06/21/tovabb_tart_a_valsag_az_intersparban

cukipofa 2010.09.03. 20:29:33

Sajnálom hogy eggyes emberek még mindig széthúznak ,minthogy mi sparosok legalább összetartanánk!!!!! Hisz csak a szükség miatt dolgozunk itt nem jókedvből.Szerintem a napokba erre az oldalra beszivárgott eggy vezető is, és ő osztotta nekem az észt!

cukipofa 2010.09.03. 20:31:55

@Doke: Tuti hogy te is valami faszkalap beképzelt vezető vagy de itt te ne pattogj!!!

Doke 2010.09.04. 08:56:52

@SPARtacus:
Kedves SPARtacus!
Nekem és a kollégáimnak is volt része az általad említett megaláztatásokban. Ám amit említett összefogás bolti szinten megtörtént és a vezetőnk már nem az aki volt. A cégtől is elküldték. Elhiszem,hogy sok boltban vannak problémák ám azokat ott helyben kellene megoldanotok. (azért vannak fórumok akik ebben tudnak segíteni ) A juttatásokért miatt pedig hiába háborgunk bárhol, attól nem kapjuk meg hiszen a döntés fölöttünk születik.
Sajnálom ami veletek történik ám az ellen tényleg Ti tudtok tenni. Ahhoz kevés az összefogás céges szinten,hisz amennyi üzlet annyi különböző probléma. Nem egyedül vagyok aki jól érzi magát a munkahelyén (olvashattad te is több HSZ.-ban) mi csak (én) azt tudom neked mondani tartsatok ki és fel a fejjel :) Mindenki megkapja előbb-utóbb amit megérdemel. Hozzánk jöttek át másik boltból olyan gondokkal amilyet említetek, ám már ezeket nálunk nem tapasztalta. Vagyis az Ő gondjuk megoldódott :) Tényleg kitartást! :)

Doke 2010.09.04. 09:12:22

@cukipofa:
Ez már személyesre sikerült Kedves cukipofa :) Nem erről kéne szóljon ez az egész,hogy sértegeted azt aki a saját véleményét leírja.
A Homár meg bárkinek ad "pattogási" lehetőséget, mindaddig amíg mást azzal nem sért hisz azért van :)

"Sajnálom hogy egyes emberek még mindig széthúznak ,minthogy mi sparosok legalább összetartanánk!!!!! Hisz csak a szükség miatt dolgozunk itt nem jókedvből.Szerintem a napokba erre az oldalra beszivárgott egy vezető is, és ő osztotta nekem az észt!"

A hozzászólásaid alapján legtöbb esetben te is a saját sérelmeidet vetíted le a Cég összes dolgozójára. Ez lenne a te szemszögedből az összefogás? Ez csak sárdobálás, agitálás ami nem vezet sehova csak veszekedést szít. S pont most nem arra lenne szükség legyünk bárhol is!!!

Kész kém történet kezd kialakulni..........elképesztő! :lol:

babuka77 2010.09.06. 15:05:54

@nana01: Köszi a jó tanácsot de a bizalomvonal az csak dísznek van mert ahányszor próbáltam hívni soha nem vette fel senki csak hangposta.A Munkaügyi Bíróságot meg kihagynám mert nem a Sparral van bajom hanem a boltvezetővel,és oda nem szarunk ahonnan enni kapunk nem!?Legalábbis én így gondolom.Majd azt hiszem írok egy e-mailt a vezetőségnek de még azt is átrágom egypárszor.

babuka77 2010.09.06. 15:10:34

@Doke: Kérdezhetek tőled mivel olyan tájékozott vagy?Akkor miért van benne a kollektív szerződésünkben az étkezési hozzájárulás?A KASZ gyűlésen miért hangzott el hogy kellene kapnunk de nincs és ha nem tetszik el lehet menni bíróságra vele majd ha a bíróság megítéli akkor meg fogjuk kapni addig nem.És ahhoz is az összes Sparos dolgozó összefogására lenne szükség!Köszi!Előre is!

Doke 2010.09.07. 08:41:11

@babuka77:
Nem vagyok annyira tájékozott és Szakszervezeti tag sem :) A kollektív szerződést meg akkor olvastam el amikor beléptem a céghez és azóta talán amikor januárban változások miatt módosították,pont az étkezési jegyek miatt. Ám ha jól emlékszem visszamenőlegesen januárig kaptunk egy minimális béremelést egy összegben a SPAR SZAKSZERVEZET tárgyalásának eredményeként.
Olyat sem hallottam,hogy bíróságra kéne menjünk ezek miatt.
Tudod babuka77 nehéz abból a szemszögből bármit is mondani amiben ti vagytok(ezt már fentebb említettem) és ilyen célok eléréséhez még akkor is kevesek vagyunk ha összefogunk. Ezek törvényi és jogi dolgok amit mi halandó "csóri" munkások megváltoztatni, ha belegebedünk sem tudunk.
A Bizalomvonal.....nekünk az segített!
Ám egy jó példa arra,hogy nem vagytok egyedül és léphettek:
www.kasz.hu/00php/index.php?mode=cikk&id=583
Sok sikert :-)

SPARtacus 2010.09.09. 10:46:37

@Doke:

Kedves Doke!

Igazán örülök, hogy nálatok sikerült megoldanotok a felmerült problémákat. Jó lenne ha ez mindenhol működne.
Annak is örülök, hogy vannak akik jól érzik magukat a munkahelyükön. Ennek így kellene lennie mindenhol az országban.
Én azt nem szeretem, mikor azt írják, hogy mit nyavalyogsz hisz máshol sem jó, sőt van még rosszabb is. Nekem erről ez szokott az eszembe jutni „Ha megdöglik a tehenem, dögöljön meg a szomszédé is!”
Van ahol már felismerték azt, hogy hosszútávon jobb ha dolgozó nem gombóccal a gyomrában rettegve dolgozik.
Nem frusztrált légkörben. Jobb a teljesítmény. Jobb a minőség, és a nagyobb fizikális és szellemi leterhelést is könnyebb elviselni.
Én is szoktam jól érezni magamat a munkahelyemen mert nekem a munka nem nyűg, és nem is úgy állok hozzá.

Itt a bicskei raktárba mostanság semmi sem úgy működik mint kellene ahogy működött régen.
Sokszor úgy érzem, hogy direkt módon tudatosan szítják a különböző intézkedésekkel megvonásokkal a feszültséget. Mintha az volna a cél, hogy a Sparos dolgozok felmondjak és így ne kelljen végkielégítéssel elküldeni a dolgozókat. Ezt az érzésemet az egyre több bérmunkás alkalmazása csak fokozza.
Sokszor már esztelen spórolás folyik a műszaki dolgokon is pl. gépek javítása terén. De van olyan úgy mond spórolási mód is, ami egyértelműen törvénybe ütköző, és nem vennék mérget rá, hogy az itt megtakarított havi milliók a céget gazdagítják.
Ha itt a raktárban

„Mindenki megkapja előbb-utóbb amit megérdemel.”

akkor elég magasról kell a fejeknek a porba hullainuk.

A szakszervezet itt olyan mintha nem is lenne csak akkor hallunk róluk amikor szavazás van.
Bár régebben azt írtam, hogy írok a KASZ-nak ezt a mai napig nem tettem meg. Attól ment el a kedvem, hogy rá jöttem, hogy elméletileg ők képviselnek minket. Ámbár lehet, hogy az itteni képviselőinkkel van gond. Lehet, hogy nélkülük előbbre lehetne jutni?
Most ennyi. A biztatásod és az együtt érzésedet köszönöm!

zoci11 2010.09.14. 19:42:51

hali sparosok!sajnálattal olvasom hogy még jobban elfajultak a dolgok az bisztos hogy az összefogás sokat dobna az ügyetekben.Hallom ismeröseim által elmesélt gondokat,jelenröl néha a multrol ha egyesztetnek,emlékeznek másak voltak a vezetök több volt a bevétel,stb,stb vissza eset a forgalom persze nem a melos tehe rola de lehet ezen javitani erre vannak emberek a sparnal alacsonyab árak,sokkal több akcio a vásárlot elvesziteni könyü de vissza csalni az már nem egyszerü a sparnak észre kellene venni az emberek nem a minöséget keresik ha nem az olcsot ezt észre kellene már veni és megin menne a szekér!Jutna bér fejlesztésre,gépek javitására,stb,stb,csak a jelenlegi vezetök semit nem tesznek és még csunyán ki is használják a beosztotakat bár ezt ne hagyátok!Ha biroság akkor az,ha média akkor az kell segitségül hivni pl tesco "péztárosok botránya"ez is egy példa össze kell fognotok az tuti szoval lehet egy nagy vezetöség csere kellene a jelelegiek tul ki ülték már a széket segitsétek egymást és szigoruan össze fogni"SOK LUD DISZNOT GYÖZ!!!!Hajrá spárosok!!

sokadiktúlélő 2010.09.17. 12:27:55

"Szintén zenész."Vagyis,Sparos dolgozó vagyok.Nálunk is vannak furcsaságok,de azért ennyire nincs "rabszolgaság".Bár régebben voltak olyan dolgok,hogy 9kor vége a munkaidőnek,de még 11kor is ott igazítottuk a boltot.(Többnyire ez még akkor volt,amikor Plusosok voltunk,és nem volt kártyahúzás,aztán amikor bejött ez a kártyás rendszer ment még egy darabig,hogy 9kor lehuzatták a kártyát,aztán irány vissza a boltba).Mi szimplán csak a területi vezetőnkhöz fordultunk,és láss csodát,azóta mindenki elmegy haza,ha lejár a munkaidő,és ha mégis tovább kell maradni,akkor kártyahúzás szigorúan a munkabefejeztével van.Számomra az egyik legdurvább: hétvégén 12 órát dolgozok(vagyis reggeltől estig,a család otthon ül nélkülem),azt a plusz 4 órát hétköznap csúszhatom le,amikor persze a család többi tagja dolgozik iskolában,oviban van...Nah most akkor ki vagyok segítve,hogy pl. vasárnap kerestem kb. 500 Ft-tal többet,viszont a gyerekeimmel,illetve a férjemmel nem lehettem együtt...Nah ez mi????Arról meg már nem is beszélnék,hogy szabad 7végét sosem kapunk,gusztustalan...

siraly19 2010.09.28. 20:28:13

Sziasztok! Olvasom a hozzászólásokat és eggyre inkább az a véleményem,hogy a területi vezetőt kellene lecserélni,nálunk.Ő pluszos volt és a gondolkodása az is maradt.Délelőtös héten nem igen tudok a naptáramba olyan napot amikkor 4-re hazza értem.És ez egyre rosszabb minden napom úgy telik ,hogy nem tudom meddig birom még!

Lulitta 2010.10.08. 09:46:04

Ez máshol is van. Állandoan tulorázunk és nem fizetik. Majd egyszer lecsuztatod... Hallatlan gusztustalan az egész...

Lulitta 2010.11.29. 10:49:35

Undoríto az egész bagázs.Azért a 6o
ezerért így kiszolgáltatnak bennunket. Mert csak annyit keresunk Sparos eladok , pénztárosok.És mondhatni megszeakadunk a munkába. Igen ha nem tetszik ellehet menni. Hát el is megyunk az biztos gusztustalan hozzáállás. Fujjjjjj

...xd 2010.11.30. 17:02:52

Kedves Lulitta!Sajnos a helyzet nálunk is pont ugyan ez,sőt rohattul unjuk már,hogy egy ember kettő munkáját végzi!Elvették már az étkeési utalványt,pedig adhatná a meleget de nem teszi,nem ad fizetés emelést,!Elvárja,hogy kártyahúzás után is maradj még egy pár órát,és majd vissza adja!Be ír délig dolgozni, hogy csúsztasd le a túlórát!DE KÉRDEM ÉN MÉG IS HOGYAN???JA ÉS KÉSŐBB IS MEGYEK!AKKOR KI VÉGZI EL AZ AZ NAPI MUNKÁMAT?És még ez még ez haggyán,de hogy elküld embereket és nem vesz fel másikat(mondjuk nálunk már maguktól mennek)te meg aki ott marad dögöljél bele a munkába,ha beteg vagy ne menj táppénzre,mert nem tud kivel hellyettesíteni,vagy ha még is vagy olyan szerencsés,hogy megengedheted magadnak,hogy betegségedet kifeküdhesd szővődmény nélkül,akkor menj szabadságra!Hánynom kell az egész Spartól!!Majd mikor olyan munkaerő dolgozik nála,mint akik most az árut pakolják a kamionra,megnézném,hogy mit csinál,mert sajnos így azokat az embereket is elvadítja,akik eddig szívvel lélekel dolgoztak,megutáltatják velünk a kereskedelmet!Már utálom a reklámot is,ha meglátom!A szakszervezet meg egy kalap szar,csak arra jó,hogy havi 2000 Ft-al lenyúljon!Többet fizetsz be mint amennyit adnak,ráadául a problémákkal nem foglalkoznak!

SPARtacus 2010.11.30. 20:01:49

@...xd:
Kedves xd!

Ezek a sorok nagyon lehangolok, és az érzés ismerős. A helyzet itt a bicskei raktárba kísértetiesen hasonlít ahhoz amit leírtál.

„Majd mikor olyan munkaerő dolgozik nála,mint akik most az árut pakolják a kamionra,megnézném,hogy mit csinál,mert sajnos így azokat az embereket is elvadítja,akik eddig szívvel lelékel dolgoztak,megutáltatják velünk a kereskedelmet!”

Akik az árut összepakolják nektek azok ugyan úgy túlhajszoltak. Sokan mennek el mély sebbel a szívükben innen a raktárból is. Na de erről már írtam régebben. Ezek után ne csodálkozz, hogy milyen minőségben kapjátok meg az árút. Én is tudnák kritikát mondani a visszatérő göngyöleg állapotokról, de nem teszem mert tudom, hogy a háttérben ott lapul az az esztelen spórolás aminek mi a dolgozok isszuk a levét. Ezek a dolgok ha folytatódnak és nem szűnnek meg, akkor már drasztikusan érezhetővé fog válni a boltokban a vevőknek is. És ha elfog veszni a minőség, akkor a SPAR lehúzhatja a rolót.

Lulitta 2011.02.21. 11:20:46

Gusztustalan az egesz Spar mindenhol, meg a Tesco is emberibb mint ez a hanydek Spar ennyi....

holló1972 2011.03.04. 21:43:20

Sziaszok! Régen nem csatlakoztam már hozzátok! MIÉRT? Mert örülök,ha már hazajöhetek aludni! Nem tudom ti meddig birjátok még,de nekem már teli a hócipöm! Ti meddig dolgoztatok a 20. születésnapon? Mert én,reggel 6-tól,este 7-ig,a délutánosok 16-tol 24-ig! Nem is értem,hogy van bőr a pofájukon ilyet kérni!? Mert,ha a fizetésünk olyan lenne,akkor azt mondom belefér,ÜNNEPELJÜNK!De így!? Hogy majdnem éhbérért dolgozunk! Az ALDI,és még a LIDL is sokkal jobban fizet!

holló1972 2011.03.04. 21:46:33

Ja,és a lényeg,hogy náluk még fütés sincs. Már december közepe ota.Igy kell sporolni!

Lulitta 2011.03.20. 08:44:28

Miert nem neznek utanna jobban, hogy mi folyik a hanyadek Sparba....
Szemet banda az egesz nalunk mar nagyon sokan elmentek en is közajük fogok tartozni, mert nem muszaly itt dolizni ...ez igy igaz

mutant · http://universal.blog.hu 2011.08.04. 21:23:16

@avman: Pisiszünetkor nem kell húzni a kártyát. Mínusz óra a rosszul lehúzott kártyából lehet.

Dijjjus 2012.02.29. 10:59:27

Hát látom, be kell most már társulnom nekem is. Nem titok, én egy fejér megyei kisvárosi Sparból/ról írok. Másfél éve húzom az igát ennek a gennyes cégnek, és még annyit nem mondtak, h ezt jól csináltad ökör. A kártyahúzás témához annyit, h ez itt is így működik, annyi különbséggel, h nem egyszer előfordult már, h kártyahúzás nélkül dolgoztam!!!!!! És a boltunkban nem csak én....
A pihenőidő itt aztán smafu, januárban három héten át úgy dolgoztam, h heti egy pihenőnapom volt, és a szombat vagy a vasárnap /éppen melyiket nyertem meg/ az 12 órás!!!!
Ha ez nem jogellenes, akkor semmi sem az.
A főnökről néhány mondatban annyit, h mindenkit reggeltől estig megaláz, ahol csak tud alánk tesz, bármilyen hihetetlen is. A vásárlók füle hallatára lehülyéz és lecsesz valamiért, amiért nem is én vagyok a felelős, vagy ha igen, nem kérdezi, h én követtem-e el ezt az egetverő bakit.
A kereskedelemhez olyan hülye, h az valami fergeteges, a vásárlónak nem köszön és ha valaki felvilágosítást kér tőle, hát azt rövid úton kiutálja a boltból.
Hogy mennyire gáz itt a helyzet, az is tükrözi, h mióta én ebben a Sparban dolgozom, kb. 2 garnitúra ember fordult meg nálunk, az barátok közt is 42 ember jelent..... !!!!!!
Ha netán egy Spar-fejes olvassa e sorokat egy kérdést azért feltennék neki. Hogy lehet az, h részlegvezetőként azt sem tudom mit kell csinálnom? Mert ha kérdezek, nem hajlandó senki útba igazítani, és így a büdös életben nem fogom ezt megtanulni...
A rendelésre már saját kútfőből rájöttem.....
Egy a lényeg, kevesebbet keresek mint tavaly és egyre többet szopok egy olyan cégnél, ahol a dolgozókat semmibe sem veszik és úton útfélen megalázzák....
Sparosok!!!! Összefogás!!! Tegyünk valamit!!!!!!

Dijjjus 2012.02.29. 11:06:16

@holló1972: Kedves Holló! Én a szülinapon reggel 6-tól este 20 óráig dolgoztam, és utána még megkérdezték, h nem maradnék-e egy kicsit még??? Kérdem én, mégis meddig?? Hát amíg lehet....
Másnap 11-re mentem melózni úgy, h végül éjfélre értem haza.....
Mélyen együttérzek veled, és remélem mihamarabb kitalálnak valamit a Spardolgozók, mert a bizalomvonal nem megoldás, ezt mindannyian tudjuk.
Üdv.

B.blog 2012.03.25. 19:50:33

Mondjuk mindenki vegyen ki egy szabadnapot minden boltban...
ennyi már bőven jár a sok szívásért...
Ha nem elég akkor megint...
Aztán csak észreveszik fent, hogy nem megy a pénz...

"Egyik kedves kollegina 2 hétig beteg volt, ezalatt lejárt a reszortjában levő 10 tábla csoki. A vásárlók szeme láttára dugta az arcába a csokit a boltvezető, hogy "erre miért nem figyeltél baszd meg???". Ilyen hangnemben."

Erre fogtam volna valami flakonból könnyen kilőhetőt és új színt vittem volna az ő és irodája életébe (pl Sió Paradicsomlé, prémium ahogy a főnökhöz illik :D )
süti beállítások módosítása