Tékozló Homár

Biztos szívatás: okmányiroda!

2010.06.25. 11:45 | ge | 257 komment

Levélírónkat és családját kétszer zavarták el az okmányirodából azzal, hogy nem tudják megcsinálni a gyerekek útlevelét, pedig mind a kétszer megtehették volna. De az ügyintézők kényük-kedvük szerint értelmezik a tövényeket és szabályozásokat. Létezik az okmányirodáknál durvább szívatóhely ebben az országban?

Tortenetunk szinhelye ezuttal a XI. keruleti Okmanyiroda, ahol kiserletet tettunk kulfoldon szuletett es ott is elo gyerekeink magyar utleveleinek meghosszabbitasara. Mindeddig ezt a lakohely szerinti orszag magyar nagykovetsege intezte, de amiota az utlevelek biometrikus adatokat is tartalmaznak, azota kovetsegen keresztul csak egy evre adnak utlevelet, egyebkent csak itthon lehet a szokasos ot eves idotartamra kerni, termeszetesen kizarolag szemelyesen.

Elso kiserletunk idopontja meg 2009 nyara volt.

Elore idopontot kerve, a honlaprol gondosan megtudakolt dokumentumokat felvonultatva jelentunk meg mind a negyen es elore orultunk annak, hogy utleveleink sorszama egymast koveto lesz a kovetkezo ot evben.

Azonban az egyik asztalnal az ugyintezo holgy keresztkerdest tett fel: Hol vannak a gyerekek szuletesi anyakonyvi kivonatai?

Gyanutlanul valaszoltam neki: Ez nem szerepelt a honlapon felsorolt dokumentumok kozott.

A valasz: Igen, rossz a honlap.

Ekkor rohamos oregedesem egy pillanat alatt a nyugdijkorhatar kozelebe juttatott.

A felnottek kerelmet bevettek, a gyerekeket nem. Ezen kozben a hatterben jol hallhatoan jegyezte meg az ugyunk felett konziliumot ulo holgyek egyike a masiknak: Dehat csak hosszabbitas, itt vannak a regi utlevelek, vegulis meg lehetne csinalni …

Elkullogtunk.

Ma delelott, egy ev elteltevel ujabb kiserletet tettunk ugyanazon a magassagon, immaron felszerelkezve a szuletesi anyakonyvi kivonatokkal is.

Ment is minden, mint a karikacsapas.

Egeszen addig a pillanatig, amikor a szokasos konzilium kialakulasat kovetoen a rangidosnek, vagy akar vezetonek is tuno holgy, mikozben eppen kezeben tartotta a gyerekek magyar anyakonyvi kivonatat es magyar utlevelet, minden elozetes figyelmeztetes nelkul abszurd dramaeloadasba nem kezdett, kijelentven:

Ezek a gyerekek nem is magyar allampolgarok.

Biologiai eletkorom ekkor lepte at a nyugdijkorhatart.

Ezt mar nem lehetett uberelni.

Elkullogtunk tehat ismet.

Azota megtudtuk, hogy a holgynek mindehhez nem volt joga, egyszeruen arrol van szo, hogy a gyerekeknek nincs szemelyi szamuk, de nem is kell, hogy legyen nekik es valojaban semmifele ujabb nyilvantartasba nem kell oket venni.

Ket het mulvara kaptunk ujabb idopontot a Kozponti Okmanyirodaba, valamint municiot arra az esetre, ha onnan is le akarnanak pattintani bennunket.

Addig is kitartoan probaljuk magyarazni a gyerekeinknek, hogy mindez nem az ugyfel megalazasa, a vele valo packazas, az idejenek semmibevetele, hanem csak affele colour locale, ami nelkul a mi hazank nem is volna igazan izgalmas.

Jo delutant mindenkinek!

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andy Sipowicz 2010.06.26. 14:22:57

@Megdobbent: Koszonjuk a biztatast!

Tegnap esti kupaktanacs eredmenye: kerunk nekik szemelyi szamot, hatha kesobb itt akarnak majd elni egyszer, ne akkor kelljen.

Nem Schengen, USA, oda is nemsoka meglesz utlevel, angol mar van, ugyhogy magyar nem letkerdes, csakhat ez a hazank, meg ha a hazankat ezen szandekunk abszolut hidegen hagyja is.

Andy Sipowicz 2010.06.26. 14:31:46

@juhaszcs: Gratulalni szeretnek a targyszeru hozzaszolashoz, egyuttal azt is megkerdeznem, hogy mi okbol tegez engem? Netan emlekei szerint oriztunk volna disznot/libat egyutt?

A Tyne folyó déli partja 2010.06.26. 14:37:00

@Andy Sipowicz: teghezéshez: mert neten ez a megszokott, mindenki tegez mindenkit. meg egyre jobban elterjed az életben is.

a másikhoz: mert a sok marha nem képes felfogni, h. vannak, akik külföldön élnek,és még az is lehet, h. a)nem otthoni gépről neteznek, és a könyvtári, munkahelyi gépen NEM szabad megváltoztatni a billentyűzetkiosztást.
b) szimplán azt szokták meg, mert mndjuk munkában is azt használják. pl. én is, plusz még az is hozzátesz, h. angol billentyűzeten írok, átállítva magyar kiosztásra, de matricák nélkül, viszont szerencsére tudok gépelni. úgyhogy, tudom, hol vannak a betűk, nem kell ráírni. viszont a benti gép meg nyilván UK, úgyhogy keverem is néha...

amúgy, aki nem tudja értelmezni az ékezetnélküli írásokat, az sürgősen kezdje el az agyát tornáztatni, nem olyan nehéz azokat megérteni...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.06.26. 15:07:24

@Animacs: "angol billentyűzeten írok, átállítva magyar kiosztásra, de matricák nélkül, viszont szerencsére tudok gépelni."

De ha nem tudsz gépelni, akkor is maximum 5 perc memorizálni 9 ékezetes betűhelyet. Elég a kisbetűket, a nagybetűk ugyanott vannak legtöbbször.

(Na jó, aki szervizt és a mindiget nem tudja helyesen memorizálni és hosszú í-vel írja, annak a 9 ékezetes betű helyének megjegyzése is gondot okozhat...)

akárki lehetek:-) 2010.06.26. 15:09:56

@Andy Sipowicz:
Csak azért kedves uram, mert it mindenki tegez mindenkit, de ha jól tudom a jueszé-ben is.
Ettől függetlenül elég furkó volt @juhaszcs: beszólása

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.26. 15:10:00

@romesz:
en mar oreg vagyok nekem az utolsot 8 evre adtak
gondolom be kell majd vandorolnom, de ha nem nem
a sima/ elveszett, stb./ az megy net-en es kikuldik az ujat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.26. 15:17:14

@Megdobbent:
nincs rendorkovsi computer nelkul
@Animacs:
itt van az ertetlensegem
miert nem lehet ezt ugy egyutt?
a jogsi kel autovezeteshez ezert rateszem a lakcimet is, meg amit irtam es akkor eleg egy kartya
valahol olvastam " ne csak a hamburgert vegyuk mar at amerikatol"

A Tyne folyó déli partja 2010.06.26. 20:25:25

@hagyma: hát ezt kérdezd meg a törvényhozóktól...

Megdobbent 2010.06.26. 20:39:18

@Animacs: Na jo, ennek is van sporterteke, de itt abban nem biznak, hogy az elozo (lejart) okmanyt ok maguk hitelesen allitottak ki. neha ugyanaz a tisztviselo :)

@Andy Sipowicz: Tenyleg hajra, de ha az USA-ban elnek, aligha hiszem, hogy ide akarnanak jonni, ennel meg Bangladesh is jobb, ha izgalomra vagynak. Viszont sportemberseguket bizonyitjak, ha csakazertis kiharcoljak, komolyan trofea-erteke van :)

@hagyma: Hat perszehogy van mindenutt, ezert nem ertem, hogy a fasz HBO-s sorozat miert sulykolja ilyen vehemensen. na most komolyan, 2003-ban ott irtak irogepen(!!!) a jelentesuket, hat annyira abszurd volt mar. Na mind1, csakhat muszaj voltam szidalmazni kicsit itt is, olyan geci rossz volt :)

Jah, es ha tudnad ugy igazan mi van ezzel a lakcimkartyaval:

Azt helyben nyomtatjak el laminaljak az okmanyirodaban (altalaban ferde, meg csunya), mig minden mast postan kuldenek vagy napokkal kesobb kapod meg az okmanyirodaban, mert rendes biztonsagi azonositokkal van ellatva. Szoval egy nevetseges szar az egesz, de nyilvan konnyu kitalalni, hogy valaki jol jar ezzel, mert: nyomtatjak az alapjat, szoftver, speci laminator, foliaellato... Itt parlamenti szinten van, volt es lesz a mutyizas, a lenyeg, hogy az orszag ne menjen elore, es a szavazoknak ne legyen jo. 20 eve 3 kormany bizonyitotta es bizonyitja folyamatosan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 06:50:58

@Andy Sipowicz:
ezt azert qrwara nem ertem
amerikai allampolgar
angol utelvellel
es akar magyart
hm

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 06:54:42

@Megdobbent:
mar 2003-ban is volt minden egyes rendorkocsiban is
nem irodaban....

Andy Sipowicz 2010.06.27. 10:09:26

@hagyma: En sem ertek sok mindent a vilagban, de attol meg elfogadom, hogy ugy van. Mellesleg miutan magyarok vagyunk, ezert szamomra evidens, hogy magyar utlevelunk is legyen. Az egyeb orszagokban elhetunk rovidebb-hosszabb ideig, de ez a hazank, meg akkor is, ha veglegesen talan soha nem koltozunk vissza.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.27. 12:09:42

@Megdobbent: itt meg eleve baromságot kértek, szerezze be azt a dokumentumot, amit kizárólag ők állítanak ki, és vesztettek el. és mikor a tesóm visszaírt,h. ok, akkor tán állítsanak ki egy újat, közölték,h. nem pótolják...(és ugye, egyébként is náluk volt az eredeti, vagyis valahol elvesztve...)
mégis honnan a francból szerezzen be egy másikat, mikor az egyetlen kiállító hivatal nem pótolja, és ők hagyták el, miután megérkezett hozzájuk?

A Tyne folyó déli partja 2010.06.27. 12:11:40

@hagyma: én is valami hasonlót hallottam most, most megismert nőtől. magyarok eredetileg, most Uk-ben laknak, előtte meg Belgiumban, (vagy hollandia? esetleg mindkettő). nekik is valami hasonló sztori volt, h. asszem magyar útlevelet akartak a gyerekeknek, de ahhoz kellett a belga, vay mi...követni se tudtam a sztori,h. mi is van.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.27. 12:14:59

@Andy Sipowicz: erről meg egy másik ismerősöm jut eszembe, vagy 30 éve UK-ben él, azzal foglalkozik, h. fenntartsa a magyar kapcsolatokat (könyvek, újságok, stb.), és csak brit útlevele van. és szégyelli is, h. nagy magyarként nincs neki magyar:)

Marr 2010.06.27. 15:00:56

pfu, a legdurvabb a "nem magyar allampolgar". anyjat az ilyennek. mondjuk a parlamentben meg voltam egy nem magyar allampolgarral, akivel magyarul beszeltunk, nyomta is a kezunkbe az ingyenes belepot a kasszas, mert hat az nem lehet, hogy ne legyen magyar allampolgar, aki olyan jol beszel magyarul. vidd el a gyerekeket a parlamentbe, hatha kicsit gyogyul a seb. bar nem hiszem, hogy valaha el fogjak felejteni ezt a tahosagot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 15:29:28

@Andy Sipowicz:
namost ha angol utlevele van akkor angol, vagy meginkabb brit allampolgar
allitolag lesz amerikai is, ahhoz amerikai allampolgarnak kell lenni, tehat ketos allampolgar lesz, de ugy bogozom ki magyarorszagon szuletett es mivel igenylitek a magyart igy magyar allampolgar is
hat jol van letezik tobbes allampolgarsag
van aki belyeget gyujt...........
/amugy arra kivancsi lennek, hogy lesz amerikai utlevele/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 15:35:23

@Animacs:
az utlevel utazashoz kell, nem magyarsagtudathoz
ha netalan egyszer hazakoltozok megis, aminek eselye kozel a nullahoz, mert itt a csaladom, de sose lehet tudni, akkor majd esetleg csinaltatok az amerikai melle magyart is,bar felesleges
a hazatelepulsenek meg van a sora
/de ne aggodjon senki, otthon nem kapok nyugdijat, megha haza is mennek:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 15:45:39

@Animacs: azt hiszem magyarorszagon szuloi jogon megy, tehat ha valaki kikoltozik es ott szuletik a gyermeke valaszthatja a kettos allampolgarsagot
/tovabbra sem ertem ez miert utlevelkerdes/
amerikaban attol amerikai leszel ha itt szuletsz
es termeszetesen ha az egyik szulo amerikai akkor kerheted akarhol szulettel
minden mas esetben, hacsak nem hazasodsz igen nehez hozzajutni
/ namost nekem amerikai utlevelem van, oda megyek vele ahova akarok/ ugyanugy mint a magyarral mehetnek, az is van csak mar lejart, ha akarom meghosszabitom holnap, csak nem ertem, miert kene? az utlevel utazashoz kell, de ezt mar mondtam:)/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 16:32:55

@Andy Sipowicz:
elolvastam megegyszer a storyt
csak egyet mondj meg meg
tulajdonkeppen mileyn allampolgarsaggal birnak?

Andy Sipowicz 2010.06.27. 16:59:14

@hagyma: Ugy latszik nem vagyok eleg vilagos: jelenleg magyar es angol.

Andy Sipowicz 2010.06.27. 17:00:53

@hagyma: Amerikai utleveleink ugy lesznek, hogy mar tulleptuk Amerikaban az eloirt 5 evet azutan, hogy zold kartyat kaptunk volna, tehat automatikusan amerikai allampolgarok lehetunk, ha kerjuk.

Andy Sipowicz 2010.06.27. 17:02:08

@Animacs: Pontosan. Nekunk mindig fontos volt a magyar is, meg akkor is, ha utazashoz mar idotlen idok ota nem hasznaltuk, mert ma mar az angollal meg Magyarorszagra sem bonyolultabb belepni, mint a magyarral.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 17:11:37

@Andy Sipowicz:
hat nem voltal eleg vilagos
ertem angol es magyar
OK
"azutan hogy zold kartyat kaptunk volna"??????????
mivan?
zold kartya nelkul eltek itt es amerikaiak lesztek 5 ev utan
muhhhhhhahhhhahhhhahhha

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 17:13:07

automatikusan meg nem lehetsz le kell vizsgazni es fel kell eskudni
zavaros vagy

Andy Sipowicz 2010.06.27. 18:05:41

@hagyma: Orulok, hogy sikerult jo kedvet teremtenem. Tobb, mint ot evvel ezelott kaptuk meg a zold kartyainkat, remelem igy mar eleg pontos.

Andy Sipowicz 2010.06.27. 18:09:06

@hagyma: Engedtessek meg nekem, hogy a vizsgat es eskut puszta formalitasnak tekintsem, miutan az alapveto kovetelmenynek, azaz az ot evnel hosszabb ideje meglevo zold kartyanak mar egy ideje eleget tettunk.

Az On itteni munkassagat tekintve az a velemenyem, hogy le lehetne am szallni a magas lorol, mert barmennyire hihetetlen, de leteznek Onnel okosabb emberek is

raindog ¤ 2010.06.27. 18:35:20

én sem vágom, hogy minek a magyar útlevél... de mindenki azzal tölti a szabadidejét, amivel akarja... ki a krimóban, ki az okmányirodán.

Andy Sipowicz 2010.06.27. 18:49:43

@raindog ¤: A legmesszebbmenokig nem ertek egyet a nacionalizmussal ahogyan az jelenleg teret nyer itthon. Azonban fontosnak tartom, hogy magyarnak szuletve, az elso 28 evemet itt leelve megmaradjon a hazam es ezt az erzest at tudjam adni a gyerekeimnek is. Ennek szamomra alapveto formaja a magyar utlevel.

Oszinten erdekel az On velemenye, kulonosen akkor, ha nem ert egyet velem.

Lekotelezne, ha megosztana velem a gondolatait.

Elore is nagyon szepen koszonom.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.27. 19:13:07

@hagyma: de kaphatnál nem? én legalábbis itt fizetek nyugdíjat, és ha elköltözöm akárhova, akár Spanyolországba (itt az a divat), akkor oda folyósítják.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.27. 19:14:20

@hagyma: ez országfüggő,h . hogyan kapja meg az állampolgárságot. itt pl. hiába születik itt, ha két magyar a szülő, akkor se lesz brit, azt külön kérni kell.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 19:31:25

@Andy Sipowicz:
neked sejtelmed sincs az itteni munkassagomrol
de az meg az en dolgom mit hiszek el neked
az azert erdekelne hogy Te es a csaladod hogy jutott zoldkartyahoz es ha a gyerkeidnek evek ota annyira kellene a magyar utlevel miert nem repulnek haza
@Animacs:

persze hogy kapnek, de amerikatol
persze orszagonkent valtozik az allampolgarsag megszerzese
van ahol nem eleg odaszuletni

romesz 2010.06.27. 19:32:33

@Andy Sipowicz: Amint USA allampolgarok lesztek az Angol allampolgarsagnak lottek. Magyar allapolgarsag nem veszik el, mert ott lehet kettos allampolgarsag, de az harmas allampolgarsagot sehol nem ismerik el.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 19:32:55

ja es Onozodni es magazodni az interneten illetlen dolog
szinte serto
csak hogy tudja

romesz 2010.06.27. 19:34:19

@Animacs: Under the law in effect from 1 January 1983, a child born in the UK to a parent who is a British citizen or 'settled' in the UK is automatically a British citizen by birth.

Andy Sipowicz 2010.06.27. 19:41:19

@hagyma: Porig vagyok alazva. Sajnos en meg a pongyola helyesirast es a nagybetuk mellozeset tartom annak.

Bar, ha jol emlekszem, akkor abban maradtunk, hogy hagyjuk, vagy megsem?

Tudja, ez az a szo, amit On haggyuknak ismer.

Andy Sipowicz 2010.06.27. 19:43:58

@hagyma: Szovegertelmezesbol egyes, uljon le. Az egesz bejegyzes arrol szol, hogy szemelyesen, gyerekestul voltunk az Okmanyirodaban.

Ami a munkassagat illeti, az ugy latom egy kaptafara mozog: bekapcsolodik egy eszmecserebe es mindenkit kioktat arrol, hogy az On lakohelyeul szolgalo orszagban milyen remekul mukodik minden.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 19:44:24

@romesz:
dogojjek meg romesz en ebbol az egesz tortenetbol egy szot nem ertek
valaki magyar kimegy angliaba
nem tudom, hogy lesz angol, de az lesz
ott szuletnek gyerekek, azok britek lesznek nem kerdes
kijonnek amerikaba es zoldkartyat kapnak, majd a szulok hazamennek magyarorszagra es onnan akarnak magyar utlevelet az itt elo gyerekeknek
hat biztos van ilyen
csak nekem magas, valoszinu valoban a szellemi kepessegeimmel van a problema

Andy Sipowicz 2010.06.27. 19:48:24

@romesz: Tartok tole, hogy az informacioja teves. Lemondani mas allampolgarsagrol ugyanis nem kovetelmeny az amerikai megszerzesekor, ehelyett az amerikai allampolgarsagi esku szovegeben benne van, hogy

I hereby declare, on oath, that I absolutely and entirely renounce and abjure all allegiance and fidelity to any foreign prince, potentate, state or sovereignty, of whom or which I have heretofore been a subject or citizen ...

Tehat az elozo utlevele(ke)t visszaadni, azokrol lemondani nem kell.

Andy Sipowicz 2010.06.27. 19:49:30

@hagyma: Attol tartok igen, ugyanis az egesz csalad tovabbra is Amerikaban el, csak idonkent Magyarorszagon tolt idot, pl. a nyarat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 19:50:21

@Andy Sipowicz:
egyaltalan nem derult ki hogy ott voltak
ha magyar allampolgarok es ott voltak akkor meg vegkepp nem ertem
orulok hogy olvasol engem
bar csak minden remekul mukodne
meg sosem oktattam senkit, neha megirom itt hogy megy
van ami sokkal szarabbul mint otthon
egy munkahelyi elhelyezkedes 1 honap
az egeszsegugyi biztositas mellett fizetni kell mindenert
stb stb

amugy ha en egy ilyen mondatot leirtam volna barmelyik topikban hogy:

"Nem Schengen, USA, oda is nemsoka meglesz utlevel"

engem itt megkoveztek volna

raindog ¤ 2010.06.27. 19:51:25

@Andy Sipowicz: én nem táplálok érzelmeket semmilyen okmányom felé, ezért nem értettem. minthogy úgy gondolom nem valamely hivatalos iratomtól leszek magyar. de nem vagyunk egyformák, elfogadom.

Andy Sipowicz 2010.06.27. 20:03:24

@raindog ¤: Jol ertem, hogy maga a magyar utlevel csak nekem jelentene egyben a hazat is?

Andy Sipowicz 2010.06.27. 20:07:01

@hagyma: Most mar tenyleg kivancsiva tett: mi olyan erthetetlen azon, hogy 28 evesen Angliaba mentem dolgozni, ott megnosultem, szuletett ket gyerekem, akik az anyjukkal egyutt magyarok es az utolso 9 evben mar nem ott, hanem Amerikaban elunk?

Magyarorszagon szulettem, a munkam miatt elkoltoztem egy masik orszagba, kesobb egy harmadikba, de ekozben vegig magyarnak vallom magam es azt szeretnem, ha a gyerekeim is azok lennenek es ok is magyarnak valljak magukat.

Szepen kerem, vilagitsa meg nekem mindennek az erthetetlenseget.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.27. 20:09:13

@romesz: mondom, magyaroknak, azaz magyar állampolgároknak. a settled meg EU óta nem túl egyértelmű.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 20:09:17

@Andy Sipowicz:
az en kerdesem egyszeru volt es most is az
hogy lehet amerikaban zoldkartyahoz jutni?

A Tyne folyó déli partja 2010.06.27. 20:14:43

@Andy Sipowicz: és a gyerekek születéstől fogva brit állampolgárok lettek? mert nekem eddig mindenki azt mondta,h. nem lesz az, két magyar állampolgárságú szülő gyereke automatikusan.

raindog ¤ 2010.06.27. 20:15:06

@Andy Sipowicz: fogalmam sincs. csak a magam nevében tudok nyilatkozni. engem semmilyen érzelem nem fűz az útlevelemhez. utazok vele, semmi több.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.27. 20:15:26

ez magazodas meg legalabb olyan nevetseges mintha bemegy egy hivatalos helyre ahol mindenki magazodik erre latvanyosan tegezodni kezdessz
foleg egy felig amerikaitol
itt is magazodsz?
nahat a neten sem kell
bar felolem, saknos elmentem melozni igy magasroptu eszmecserenknek itt vege szakad
sok sikert az utlevelekhez egymas utani sorszammal

A Tyne folyó déli partja 2010.06.27. 20:26:12

nost, ez nem egészen azt mondja, amit romesz írt.
If the child's parent has become settled in the United Kingdom or becomes a British citizen, the child will have an entitlement to register as a British citizen.
entitlement to register az nem egészen automatikus.
aztán.
The child will have an entitlement to register under section 1(4) of the British Nationality Act 1981 if they were born in the United Kingdom on or after 1 January 1983 and lived in there for the first ten years of their life. Applications under this section of the British Nationality Act 1981 should be made using application form T. You should read can I register as a British citizen if I was born in the United Kingdom on or after 1 January 1983 and lived there up to the age of 10 for details on the requirements you need to meet.

Andy Sipowicz 2010.06.27. 20:28:55

@hagyma: Engem viszont az On kocsispertuja zavar, de nem akadalyoz meg abban, hogy kiserletet tegyek megismerni a gondolatait.

Csak a pontossag kedveert ismetlem meg, hogy Amerikaban elek ugyan, de magyar vagyok, csak eppen ott lakom es dolgozom. Ettol meg nem valtottam hazat.

Es pontosan, ott is magazodom, nem fogadom el a parttalan keresztnevezest Az en nevem Mr. Sipowicz es az asztalos megszolitasa altalam pedig Mr. Pettinger.

Amugy pedig jo munkat!

Andy Sipowicz 2010.06.27. 20:31:06

@Animacs: A mi esetunk meg 1995 es 1997, nem tudom valtozott-e azota valami. Nekunk akkorra mar volt Angliaban tartozkodasi engedelyunk (indefinite leave to enter), igy a valasztojogon kivul mar minden joggal rendelkeztunk, a kesobbi allampolgarsaghoz csak a szukseges idot kellett kitolteni.

A szulok statusza alapjan a gyerekek ott szuletven mar automatikusan angol allampolgarok lettek.

Andy Sipowicz 2010.06.27. 20:33:18

@hagyma: A mi esetunket tudom csak elmondani: az angol cegem alapitott egy leanyvallalatot Amerikaban es oda kirendelt engem dolgozni. Ezzel egy evre kaptam egy munkavizumot (L-1), a csaladtagok hozzatartozoit (L-2. Mire lejart az elso ev, ezeket ujabb ket evre meghosszabbitottak, mire az lejart, mindannyian zold kartyat kaptunk.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.27. 20:34:27

@Andy Sipowicz: de akkor miért ír "entitlement to registerről"? mg hogy akkor mehet az application, ha itt élt 10 évet? ha automatikusan azzá vált, akkor minek utána külön jelentkezni még rá?

raindog ¤ 2010.06.27. 20:38:25

@Andy Sipowicz: már bocs, de a netes fórumokon általános a tegeződés. akkor tűnsz udvariatlannak, ha magázódsz, még ha nem is annak szánod.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.27. 20:56:06

@Animacs: na, most találtam erről egy fórumot, és azt írja,h. sokáig így volt (hgy. automatikusan brit lett a született gyerek), de megváltozott kb. 10 éve (2006os a fórum). viszont az oldalakat meg nem frissítik gyakran, állítólag...

Megdobbent 2010.06.27. 21:41:21

@Animacs: Na ez oke, de hat ok az abszurd hazaja, tehat megtehetik igy faramuci modon is, hogy ne kelljen melozniuk, na de itt mi csak ugatjuk a brit abszurdot, megis belekotnyeleskedunk :)

Szal itt nem biznak sajat magukban, ott megg elhagyjak azt, amit soha nem is akarnak potolni.

Nem mondom, tenylegesen eredeti mindketto :)

A Tyne folyó déli partja 2010.06.27. 22:30:28

@Megdobbent: az hagyján, h. elhagyják. de követelik a pótlát, mikor ők a az egyetlen kiadó hivatal, aki pótolni tudná...

Andy Sipowicz 2010.06.27. 22:36:16

@Animacs: Ugy erzem azt akarja hangsulyozni, hogy ez egy lehetoseg es a delikvens donti el, hogy elni akar-e vele, amely esetben viszont automatikusan meg is kapja.

Andy Sipowicz 2010.06.27. 22:38:50

@raindog ¤: Sajnalom, de en mar csak ilyen regimodi maradok. Tudomasul veszem, ha tisztelettel tegeznek es akkor a valaszomban ki fogom kerulni a megszolitast, ha azonban valaki kioktat, lekezel, stb., akkor beleverem az orrat a jomodorba.

Attol egyebkent, hogy valamit sokan csinalnak, az meg nem biztos, hogy helyes.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.28. 05:32:42

@Andy Sipowicz: nem sokan, mindenki
igen, elfogadom mert 4 uy cab munkavizum, tanulo vagy hazassag
meg e bicnisz szoba johet de mocskos sok penzt kell felmutatni
es meg a lepcsohazi gondolar ami mar a kocsiban jutott eszembe, mondod ajnarpzpm amerikat, amellett hogy caloban szeretek itt elni es egy fogyasztoi forum
kereskedelem vendeglayas szolgaltatas ugyintezes

ba ezekben nagysagrendekkel jobb az USA
igy a tenyek tunhetnek ajnarozasnak
de ezek yenyek
egyebSt en is magyar vagyok es ezt mindig el is mondom hol eltem ezelott ha kerdezik ha nem bar altalaban az akcentusom miatt mindig
megkerdezik

hat igy

Andy Sipowicz 2010.06.28. 07:12:29

@hagyma: Hat mindenki csak akkor lehet, ha en viszont senki vagyok ...

Sajnalom, de egyetlen fillert sem kellett felmutatni.

Valoban kivancsiak voltak viszont az uzleti tervre a kovetkezo harom evben es a hosszabbitasok alkalmaval mindig be kellett mutatni az uj amerikai vallalat fejlodeset is, tehat a perspektivat biraltak el.

A tobbivel nem szallok vitaba, igy van, habar en nagyon nehezen, csak evek alatt szoktam meg a szamomra hihetetlen udvariatlansagukat, akkor is csak azert, mert rajottem, hogy egymassal is ilyenek, nem csak nekem tartogatjak a faragatlan bunkosagot.

Remelem jol telt a muszak?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.28. 09:07:35

@Andy Sipowicz:
remek volt
hat nem tudom merre laksz...
/az uzleti vizunot naganszemelyre gondoltam amugy/
de kereskedelemben es vendeglatasban nem lehet osszehasonlitani a 2 orszagot
bunko vendeg van
de bunko elado vagy pince nincs
vagy ha megis akkor 5 perc mulva fire

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2010.06.28. 09:09:59

nem vagy senki
hagy ne kelljen az ezereves autopalyas viccet
thx
de ha neked jo szembe menni
banom en?
na 3 ora
leteszem a
a mindent

Körömcsiga 2010.06.28. 10:52:04

Nos, akkor elmondom én is a XI kerületi okmányiroda tapasztalatom. FELHÍVTAM, hogy miket kell vinnem, bejelentkeztem időpontra, majd kb negyed óra múlva távoztunk, a 4 új útlevél pedig pár nap alatt kész lett.

Ennyi. Ha nem honlapot turkálsz, hanem megkérdezel egy ott dolgozó embert, akkor eredményesebb lettél volna. Anyakönyvi kivonat egyébként minden személyes kományhoz kell....

Körömcsiga 2010.06.28. 10:55:09

@Andy Sipowicz: már bocs, de akkor miért nem a magyar nevedet használod?

Csigorin 2010.06.28. 13:21:10

Szóval az esküben benne van hogy minden más uralkodó állam stb iránt megtagadod a hűségedet. Ez az én fogalmaim szerint hazaárulás. Ezekután ne kelljen papír a magyarságtudat igazolására. Ha annak akarod érezni magad, akkor ne tagadd meg eskü alatt. Utána akár kidekorálhatod a szobád falát magyar címerrel, vagy csikóbőrös kulaccsal, nem számít. Ja, hogy magáról az állampolgárságról nem kell lemondani, "csak" a hazához való hűségről? Hát érdekes...

akárki lehetek:-) 2010.06.28. 13:22:02

Mindenki annyira magyar, amennyire magyarnak érzi magát. Egy útlevél még nem tesz azzá. Nekem nincs és nem is vágyom rá, mégis magyar vagyok. Fél Európát bejárhatom így is, ha akarom. És nem bújok egy USA nyomozó neve mögé, ha annyira magyarnak tartom magam.
@Andy Sipowicz: Lehet, hogy Ön, Maga, Te annyira fontos, intelligens, magasan iskolázott, nélkülözhetetlen személyiség, hogy még Teller Edénél is nagyobb ember. Ugyanis Ő több mint 50 év távollét után is gyönyörűen beszélt magyarul és TEGEZŐDÖTT. De hát akkor Ön, Maga Te szerinted egy bunkó volt ugye? Ne játssza meg kedves uram az eszét onnan, jöjjön ide, éljen itt, adózzon itt, ha annyira magyar, és akkor reklamálhat, és kioktathat mindenkit ügyintézésről, illemről, bármiről. Amíg csak az eszét játszani jár ide addig jobb, ha hallgat a nagy magyarságtudatáról. Felháborító, hogy olyanok reklamálnak, akik több, mint tíz éve nem itt élnek, dolgoznak és adóznak, de reklamálni tudnak. Mi itt élünk, dolgozunk, adózunk és mégis van annyi eszünk, hogy tudjuk: csak egy telefon megtudni a tutit. A billentyűzetet átállítani MAGYARRA elsőre kb 1,5 perc, utána oda-vissza váltani 5 másodperc, ha annyira MAGYAR, ezt nem képes megtenni? csak helyesírásilag is kioktatni másokat?
HA ANNYIRA MAGYAR, JÖJJÖN HAZA, ÉLJEN ITT, DOLGOZZON ITT, ADÓZZON ITT, és akkor mindenki sajnálni fogja, ha nem sikerül simán intézni az útlevelet.

Most jól kidühöngtem magam!

Andy Sipowicz 2010.06.28. 14:12:19

@akárki lehetek:-): Orulok neki, hogy sikerult kiduhongenie magat.

Miutan fogalmam nincs arrol, hogy ismetlesektol hemzsego tiradajat mivel zuditottam magamra, ezert inkabb csak szimplan

Minden jot kivanok!

Andy Sipowicz 2010.06.28. 14:15:16

@Körömcsiga: Egyszeruen csak azert, mert amikor nehany honapja a sajat nevemen irtam, az olyan gyulolethullamot generalt, amit nem akartam meg egyszer vallalni.

Az igazat megvallva meglep a kerdes, mert egyetlen sajat nevet nem latok a hosszaszolok kozott.

Andy Sipowicz 2010.06.28. 14:16:32

@hagyma: Philadelphia mellett, bar nem tudom mi okbol lenyeges.

Andy Sipowicz 2010.06.28. 14:21:00

@Körömcsiga: Ezt is megertettem, hulye vagyok, ha azt kepzelem, hogy honlapot azert tartanak fenn, hogy arrol tajekozodjek az ember.

Igerem legkozelebb telefonalni fogok, sot, inkabb odamegyek eloszor megkerdezni mindent, mielott aztan elmegyek meg egyszer ugyet intezni.

akárki lehetek:-) 2010.06.28. 14:34:12

@Andy Sipowicz:
"Miutan fogalmam nincs arrol, hogy ismetlesektol hemzsego tiradajat mivel zuditottam magamra"
Csupán a nagy magyarkodásával, meg helyesírásoktatásával, meg, hogy ott flottul megy minden, ennek ellenére idejár panaszkodni.

"Egyszeruen csak azert, mert amikor nehany honapja a sajat nevemen irtam, az olyan gyulolethullamot generalt, amit nem akartam meg egyszer vallalni."
Lehet, hogy akkor is egy ilyen antipatikus posztot írt?

akárki lehetek:-) 2010.06.28. 14:36:17

@Andy Sipowicz:
Amúgy meg, ha itt regisztrált, midenkinek tud akár e-mail-t is küldeni.
Tehát nem névtelen a dolog.

Andy Sipowicz 2010.06.28. 14:47:42

@akárki lehetek:-): Nagyon szepen kerem, olvassa el ujra mindazt amit irtam. Ha egyetlen utalast talal benne arra nezve, hogy hogyan megy ugyanez a folyamat Magyarorszagon kivul, akkor utana sertegethet kedvere, bar letezesemen kivul en Onnel kapcsolatban semmi sertot nem tettem.

Bar sem a targyhoz nem tartozik, sem Onnek nincs hozza koze, de dolgozni jarok haza, az evnek nagyjabol a felet itthon toltom es, hogy most mar igazan legyen oka duhongeni, megkockaztatom azt is, hogy a szemelyes fogyasztasom soran befizetett AFA-n keresztul jelentos adokat fizetek be itt (is).

Le vagyok sujtva attol, hogy a posztot antipatikusnak talalja, en ilyenkor nem olvasom tovabb, dehat nem lehetunk mindannyian egyformak.

Azt szinten sajatosnak talalom, hogy urasagod a tegezodeshez koti a "nagyemberseget", de nagy nehezen ezt is tulelem majd.

Andy Sipowicz 2010.06.28. 14:49:31

@akárki lehetek:-): Bizonyara tudok, bar ugy vettem eszre, hogy az On e-mailcime sem a sajat neve, tehat szamonkeri rajtam az alnevemet, mikozben On ugyanolyan alnevet hasznal. Persze tudom, hogy minden allat egyenlo, de azert vannak olyan allatok is, akik egyenlobbek a tobbinel.

akárki lehetek:-) 2010.06.28. 15:06:59

@Andy Sipowicz:
Igaza van, nem a poszt az antipatikus, hanem a hozzászólásai.
Nem ahhoz kötöm, de észrevehetné, hogy nem attól lesz valaki ember, tegeződik vagy magázódik. A stílus az ami ezt meghatározza. Sót, magázódva sokkal jobban meg lehet valakit sérteni, alázni, esetleg elküldeni melegebb éghajlatra.
Az e-mail cím problémájára nem tudok mit mondani, de egy icipici fáradtsággal meg lehet tudni, milyen név rövidítése az.

Andy Sipowicz 2010.06.28. 15:16:48

@akárki lehetek:-): Nagyon orulok annak, hogy merget kiadva most mar emberi hangon is lehet Onnel kommunikalni.

Kerem, ne hagyja figyelmen kivul, hogy a hozzaszolasaim egytol egyig valaszok. Valaszolok azoknak, akik megszolitanak. Engedelmevel pontosan ugyanabban a stilusban, mint amilyenben engem megszolitanak. Csak azert, mert nem szoktam senkinek adosa maradni.

Egyetlen hozzaszolast nem fog talalni, amiben valakire frocsogni kezdenek. Ugyanakkor a tamadasokra valaszolni fogok.

Ha rejtvenyt szeretnek fejteni, akkor veszek Fulest. Ha meg faradozni szeretnek, akkor raulok az evezogepre. Elfogadom azt, hogy mindenki alneven ir, ha akkor hadd tegyem en is.

Arra kerem, fogadja el, hogy nem szeretek tegezodni es cserebe en elfogadom, hogy On a magazodassal szemben erez ugyanigy. Es ettol meg mindketten emberek vagyunk - legalabbis szerintem.

nudlee 2010.06.28. 16:28:04

Andy; Az útlevél nem jelez magyarságot, már a személyi sem, ha Ön belül magyarnak érzi magát, ez épp elég, ehhez pedig nem kell papír. Gyakorlatban sincs rá szükség.
Ha mégis úgy érzi, kell, tekintse ezt afféle kedvtelésből, hobbiból intézett emléknek és mindjárt kevésbé fog bosszankodni a procedúrán :)

akárki lehetek:-) 2010.06.28. 17:35:50

@Andy Sipowicz:
Látszik, nem érti a tegeződés-magázódás problémát.
A neten, a hivatalos ügyintézést kivéve (ugyanis akármilyen elmaradott ország vagyunk a nagy USA-hoz képest, lehetséges itt is), mindenki tegez mindenkit. Egyszerűen ez a szokás.
A magázás semmivel sem tart távolabb, vagy hoz közelebb senkit senkihez, és még a tisztelet jele sem igazán lehet. Én az ország egyik legjobb cégénél dolgozom és a legalacsonyabb beosztású dolgozó és a vezérigazgató is tegezi a másikat. Így is lehet tisztelni a másik embert. Sőt mivel a vezérigazgató aránylag fiatal, megtiszteltetésnek veszi, ha az idősebbet tegezheti. Na ez a nagyság, nem pedig az, ha sznobériából mindenkit magázok, mint régen a grófék, meg az uraságék. Manapság egy ilyen közösségben, mint a net inkább lenéző, ha valaki nem veszi figyelembe a szokásokat, mint USA-t megjárt ember gondolom a jogban is hallott már a szokásjogról. Amennyiben nem, akkor nagyon tudom sajnálni.
Az adózásról csak annyit, én is fizetek ÁFA-t a fogyasztásom után, de elhiheti, hogy a többi adóval együtt sokkal többet, mint az aki csak fogyasztani jön ide. Pl. fizet eü hozzájárulást, vagy csak elvárja, mint magyar állampolgár, amikor itthon tartózkodik a családjával, hogy haladéktalanul, és ingyen lássák el? Ugyanis aki itt él és dolgozik vagy dolgozott (munkanélküli, nyugdíjas) az fizet és fizetett.
Tudom most majd az következik, hogy dolgozott itt eleget, ez lehet igaz, de tíz éve nem itt dolgozik, ha meg hazajön akkor fogyaszt, mint egy turista. Akkor nekik ugyanannyi joguk van , mint Önnek, Magának, Neked.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.28. 19:59:53

@Andy Sipowicz: jó, de a delikvens ez esetben egy csecsemő...aki nyilván nem dnt még. 10 év után már ok. amúgy azóta azt is találtam,h. ha házasok a szülők, akkor automatikusan az apa, ha nem, akkor az anya állampolgárságát kapja a gyerek.

A Tyne folyó déli partja 2010.06.28. 20:03:53

@akárki lehetek:-): biztos azért tegeződött, mert angolul megszokta:)
egyébként meg, sokkal egyszerűbb. plusz, nem kell kínlódni, mint anno tinikoromban,h. most kit, hogyan is szólítsak meg.
meg nem lesznek ilyen vicces esetek, mint mikor haverom (akkor kb. 30) úgy társalgott a huszonéves eladócsajjal, h. ő ( a haverom) tegezte, a csaj meg visszafele magázta...

A Tyne folyó déli partja 2010.06.28. 20:07:22

@Körömcsiga: ja, csak elvileg a honlapnak az a lényege,h. NE kelljen telefonálni...
ez kb. olyan, mint mikor én az egyik vizsgára kaptam kettő darab levelet, h. mikor lesz (a második volt a megerősítés, .igen, akkor), és vizsgára menve kiderült,h. előző nap megbeszélték, h. egy órával előrébb hozzák. hát köszi. és akkor: miért nem telefonáltak? (akik előre hozták, nekik volt órájuk még előző nap). ha két levelet is kapok, h. mikor van, akkor minek telefonáljak még harmadszorra is, h. de akkor tényleg akkor van-e?

Andy Sipowicz 2010.06.28. 21:12:15

@Animacs: De szerintem donthet helyette a szuloje, mint torvenyes kepviselo ...

Andy Sipowicz 2010.06.28. 21:19:59

@akárki lehetek:-): Ki kell Ont abranditanom: egyaltalan nem varom el, hogy ingyen ellassanak, ezt nem is tennek meg, mert ez mar reges regen nem allampolgari jogon jar, hanem csak annak, aki fizet TB-t.

Ezert ha orvosi ellatasra szorulok, akkor kifizetem.

A fogyasztasba szivesebben nem bonyolodnek bele, meg esetleg oda jutnank, hogy kenytelen lennek feltetelezni, hogy az altalam egy evben fogyasztasi adoban kifizetett osszeg nagysagrendileg netan veri az On brutto jovedelmet - ha mar mindenaron kotozkodni akarnek.

Ami a tegezest illeti, sajnalom, hogy az on kompromisszumkeszsegenek hatarerteke zerus, ugyhogy kenytelen lesz beletorodni, hogy en nem tegezodom, meg akkor sem, ha ez Onnek nem tetszik.

Ugy veszem eszre, hogy On az en reszvetelem nelkul is kepes arra, hogy parbeszedet folytasson velem, hiszen remekul elore kozli, hogy en mikor mire mit fogok valaszolni, ugyhogy akkor en ezuton kivanok Onnek tovabbi jo szorakozast/duhongest - ahogy tetszik.

Andy Sipowicz 2010.06.28. 21:23:00

@nudlee: Koszonom a velemenyet, probalom megemeszteni, mert mar tobben is reagaltak hasonlokeppen, egyelore nehezen megy. Lehet, hogy a tavollet miatt erzem kapocsnak magat az okmanyt, meg akkor is, ha nagyreszt hasznalatlan marad. Nem tudom, gondolkodni fogok rajta.

akárki lehetek:-) 2010.06.29. 10:16:12

@Andy Sipowicz:
Az hogy nem várja el az ingyenes ellátást, az szép Öntől, Magától, Tőled.
Ilyen kimagasló anyagi hátérrel undorító is lenne.
A jövedelmek feszegetését tényleg hagyjuk, mert itt ismét megnyilvánult kedves, antipatikus mivolta, miközben fogalma sincs ki vagyok, de egy ekkora úriemberhez képest valószínűleg csak egy büdös proli lehetek.
A kompromisszumkészségem sem nyilvánvaló Önnek, Magának, Neked, mert még azt sem vette észre, hogy nem tegezem.
Szerintem csak egy nagyembert játszó valakivel van dolgunk, aki idejön előadni magát, mert valószínűleg más nem veszi komolyan, és itt legalább foglalkoznak vele. Itt is ki szeretne magaslani a tömegből, de ezt nem igazán szimpatikus módon teszi.
Tudnék ajánlani személyiségeket akiktől lehetne tanulni.

Andy Sipowicz 2010.06.29. 11:45:36

@akárki lehetek:-): Na, ugy latszik megis lehet ra valaszolni, ha akkor megteszem.

En egyetlen szoval sem allitottam, hogy On egy budos proli lenne, de ha ragaszkodik hozza, akkor keszseggel egytertek.

Konnyes a szemem, hogy ilyen rossz a benyomasa rolam, mikozben ugyanugy fogalma sincs arrol, hogy ki vagyok, mint nekem arrol, hogy On kicsoda.

Nagyon kerem, ajanljon nekem szemelyisegeket, ugy szeretnek meg tanulni, mert idaig nem tettem eleget!

Ha valoban eszmecseret szeretne folytatni, akkor kuldtem Onnek uzenetet az e-mail cimemmel.

Ha csak belem akart rugni meg egyet, akkor nosza, rajta!

akárki lehetek:-) 2010.06.29. 12:45:23

Nem találom az említett üzenetet, sem az indán sem a regisztrált e-mail címemen

Andy Sipowicz 2010.06.29. 12:54:36

@akárki lehetek:-): Pedig elkuldtem, mert ugy tunt, hogy ide nem tudok valaszolni. Ide azert nem szeretnem kiirni. Mit tanacsol?

Andy Sipowicz 2010.06.29. 13:09:40

@akárki lehetek:-): Megjott kozben a rendszeruzenet, gmailre elkuldtem ujra.

anarch 2010.07.01. 11:03:40

www.utlevel.hu/kekkh/kozos/index.php?k=utiokmanyok_hu_011

Idezet:
születési anyakönyvi kivonat, házassági anyakönyvi kivonat - ha érvényes személyazonosításra alkalmas okmánnyal a kérelmező nem rendelkezik, vagy ha a személyiadat- és lakcímnyilvántartás adatai nem egyeznek a bemutatott okmány vagy okirat adataival

Mivel kulfoldon el: nincs magyar szemelyi igazolvanya (ld. idezet), az utlevelet leadja, tehat a szuletesi anyakonyvi kell. Hiba az posztolonal.

Idezet-2:
magyar állampolgárságot igazoló okirat - külföldön élő kérelmező esetében, ha érvényes állampolgárság igazolására alkalmas okmánnyal (személyazonosító igazolvány, útlevél) a kérelmező nem rendelkezik, kivéve, ha még érvényes, de elvesztett, eltulajdonított vagy megsemmisült útlevele helyett igényel újat, vagy ha adatait a polgárok személy adatainak és lakcímének nyilvántartása külföldön élő magyar állampolgárként tartalmazza

Az allampolgarsagot a meg ervenyes utlevellel tudja igazolni (ez nem derult ki szamomra, hogy meg ervenyes volt-e): hiba az ugyintezoben. Ha nem volt ervenyes akkor szemszam kell ahogy az ugyintezo kerte, ezt is irjak az oldalukon (ld. idezet-2).

Andy Sipowicz 2010.07.01. 20:58:34

@anarch: Koszonom szepen, de:

1. Ervenyes, szemelyazonositasra alkalmas okmany - erre maga a meghosszabbitando utlevel is megfelel nemdebar?

2. Ervenyes volt meg mindketto a tavalyi elso probalkozaskor.

Kiegeszites: tavaly a szulok szinten meghosszabbitando utleveleit minden tovabbi nelkul bevettek es meg is hosszabbitottak - szul.akvi.kivonatok nelkul is, ehhez csak a gyerekek eseteben ragaszkodtak.

Gyanu: bar nem mondtak, de talan a kivonatokbol kivantak megallapitani, hogy valoban a ket szulovel allnak-e szemben, nehogy hianyozzek az egyik ver szerinti szulo hozzajarulasa.

lgt99 2010.11.25. 22:44:15

3,5 fél éve ellopták az irataimat Horvátországban. Sajnos az egyetlen megmaradt papíromat, az útlevelemet meg bevonták a horvátok. Kis Hazánk ennyi idő alatt nem tudta azt a hihetetlen problémát megoldani, hogy az elveszett irataimról egy másodpéldányt készítsenek (na ja, az a fránya digitális technika!)Pedig még államtitkárokkal is leveleztem, és elmagyaráztam nekik a "print" gomb ismételt megnyomásának lehtőségét, ha már minden adat és a fényképem is a számítógépükben van.
süti beállítások módosítása