Tékozló Homár

Kevés a fizetés, amúgy sem kell vonattal utazni

2010.07.26. 01:05 | szily | 213 komment

Szabotázs a Keleti pénztárában, zsarolás, bénázás. A Rohadtul Elégedetlen Utas olyan bátor, sőt mondjuk ki, vakmerő volt, hogy Kelet-Magyarországról akart a Balatonra utazni. Alant mindenki elolvashatja, hogy ez mivel jár manapság Pumaföldön.


Szóval volt szerencsém egyetlen (raklapnyi szart, mint szolgáltatást kínáló) vasúttársaságunkkal a Balatonra utazni egy nagyobb társasággal, természetesen az ország keleti végéből, hogy minden jó legyen. A dolog eleje még tényleg általános késve indulás, további kések felhalmozása, a fejállomáson indokolatlan harmincperces álldogálás, a csatlakozás lekésése ezáltal csúszász csúszás hátán, stb. De legalább leértünk a tóhoz.
 
Visszafele egészen rendben volt a dolog, egészen a Budapest-Békéscsaba vonalig ahol is kiderült hogy nincs pótjegy mert "tele a vonat". Jól megszokott dolog ez, minig ez van, hiszen valami EU-s baromság miatt X helyet fenn KELL tartani nemzetközi utasok számára (de az nem izgat senkit, hogy a 40 fenntartott helyből 4-5 van használatban vagononként). Nem az a probléma hogy fenntartják a helyeket, mert az valami nemzetközi okosság, de akkor miért 3 vagonnal megyünk, és miért nem 4-5 darabbal? Mert akkor a csóré magyar gyereknek nem kéne

a, újabb 1-2 órát várnia, vagy

b, vérre menő harcot folytatni a kalauzzal hogy márpedig szar a rendszer?
 
A problémák eleve a pénztárnál kezdődtek, belépek látom vagy 30 ember áll kinn, mondom ezekre maximum két pénztár juthat, mert ez a szokás errefele (Keleti Pu. 4EVA), nem is tévedtem, egy volt nyitva (az aluljárószinten szinúgy ez a helyzet uralkodott). Persze ilyenkor még kapjunk ki pár külföldit és elégedetlenkedő nyugdíjast, akiknek nem tetszik a vagon, meg akik számlát kérnek a Budapest-Sülysáp rendkívül fajsúlyos százvalahány forintos áráról.
 
Aztán azt hittem megkönnyebbülhetek. Nyitottak egy új pénztárat. Mondom vére haladunk valahova. Persze, hittem benne, erre bezárták az elsőt. Az emberek persze gyűlnek mögöttünk, egyre nagyobb a hangzavar, egy-két sorbanálló kiszáll, végelgyengülésben vagy agyérgörcsben meghal (a szokott szisztéma), nó a hangzavar. Jön egy faszinger, beszól az ablakon az egyik ügyintézőnek 4 pénztárból 3-ban ültek, de csak egy volt nyitva, hogy "miért nem nyitnak új pénztárat amikor ekkora a sor?" erre az ügyintéző," jöjjön be üljön be a helyemre, akkor lesz másik pénztár, most ennyien dolgozunk és kész." Az öreg kikérte magának a hangnemet, mire a pénztáros csak ennyit mondott "kevés a fizetés, amúgy sem kell vonattal utazni". Mondom ez szép. 24 perc után (3 rendes embernek köszönhetően akik előre engedtek) végeztem a pénztárnál, persze helyjegy nélkül mert tele a vonat.
 
De mivel a még fullosabb gyorshoz 40 fokban nem volt sok kedvem úgy döntöttem felülök arra a "teli" vonatra. természetesen félig sem volt (mint gondoltam 4 útitársammal egy kabinba be tudtunk ülni - ebből következően elképzelhető a kihasználtság mértéke). Jön a kalauz, kéri a jegyet, kéri a helyjegyet, mondom nincs mert állítólag tele a vonat. Azt mondta akkor büntetés + helyjegy lesz. Mondom a büntetés legyen felejtős, mert a MÁV balfaszságáért én nem fogok bírságot fizetni. Hogy akkor megkérdezi a vezető kallert a dologról (jó fej ember volt).
 
Visszajött, hogy akkor kedvezményes helyjegy (a kedvezményt úgy kell érteni, hogy akkor bünti nincs, de a 220 forintos jegyet a vonaton váltott áron 720 forintért vehettem meg - ejj de jó), persze a nem kell ezzel a vonattal jönni poént ellőtte ő is (hát komolyan, nem kell, de én ezzel akarok). Namármost szöget ütött a fejembe, hogy 220-ért nincs hely a vonaton, de 720-ért már van? Ez valami magyarisztáni jellegzetesség lenne, hogy alapból semmi sincs, de felárért már bármi? Ha kevés a nyitott pénztár minek a büntetés, meg minek az extra felár? Meg eleve mi a retkes pékfaszáért én szívok amiatt mert életképtelen a cég? Majd ha veszek MÁV részvényt és beszopom az utazóközönség bizalmá(nak csökkenésé)t megértem a dolgot, de addig hagyjanak békén.
 
Persze megértem hogy a MÁVot köti az EU-s egyezmény, meg a nemzetközi utasos marhaság, de akkor miért nincs több kocsi? Nincs a cégnek vagonja? Vagy így plusz 500 pénzt legombolhatnak azokról akik úgy gondolják (helyesen) hogy a pályaudvar nem reptér és nem javallott az indulás előtt 2-3 órával megjelenni? Egyáltalán hogy vannak foglalva ezek a nemzetközi helyek? Arányaiban (például a vagonkapacitás X százaléka), vagy főben meghatározva (ebben segíthetne egy MÁV szagérző)? Őszintén, baráti jószándékkal kívánom azoknak akik ezt a rendszert így üzemeltetik, hogy a hátuk legyen elöl (mindnek). Nem a kalauz hibája, meg nem Béláé aki összekapcsolja a kocsikat, hanem azoké a barmoké akik szerint ez így jó, hogy 3 kocsit éri meg közlekedtetni (mert sosincs tele), de ennek oka nem az hogy kevés az utas, hanem hogy a sok utasra kevés a nem foglalt hely.
 
Amúgy is, jegyet távra kérek (indulási és célállomás közé), de helyjegyet már úgy adnak, hogy minden teljes vonalra szól. Azaz ha én felülök egy békéscsabai vonatra ami Marosvásárhelyig megy, akkor a pótjegyem az egész vonalon foglal, és hiába helybiztosítás nélküli, elveszem attól aki utánam akar(na) fogalni (mondjuk a Kétegyháza-Nagyvárad irányban). Ezt nem lehet megoldani? Hogy egy SzolnokIG utazótól ne "vegye el" a jegyet (helyet) valaki, aki SzolnokTÓL utazik? Persze akkor nem lehetne plusz 500 forintot legombolni az utasoktól...
 
Meg különben is miért érdekli a mávot hogy 3, 4 vagy 5 vagont húza a mozdony ami felsővezetékről működik (a dízelmozdonynál még megértem hogy többet fogyaszt, de így nonszensz a dolog)?
 
Persze megtehetnek bármit, mert nincs ellenfelük, és elpofátlanodnak mint másik nagy hárombetűs kedvencünk a BKV, ahol 320 egy vonaljegy a szolgáltatás meg csak az utasok baszogatásából áll (legalább érezzük, hogy fogalkoznak velünk). Őszintén nem is csodálkozok azon hogy ebben az országban szinte mindnekinek kocsija van (vagy legalábbis nagyon szeretne). Miért? Mert nem szeretünk rossz dolgokért fizetni (mint mondják ami ronda az ingyen van).
 
Üdv,
Egy rohadtul elégedetlen utas

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.26. 10:48:33

@Kitalátor feljegyzetei: "Nyelvtannáci-e vagy?"

Szerintem csak kijárta a 8 elemit, és tud írni. Nem kell irigykedni.

kerítésszaggató betonalkoholpista 2010.07.26. 10:51:15

Annyi de annyi ingyen gázolaj van a felsővezetékekben bazmeg, hogy legközelebb vigyél kannát is magaddal, Isten kegyeltje!

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.26. 10:51:50

@Kitalátor feljegyzetei: Szerintem nagyon sötéten látod a helyzetet. Ott, ahol van rendes ellenőrzés és büntetés, nem a tolvajlás a jellemző.

Persze, ahol - mint a BKV-nál - a belső ellenőrt rúgják ki, nem a vétkest, minden más is fordítva működik.

na__most__akkor 2010.07.26. 10:57:34

"@Kitalátor feljegyzetei 2010.07.26. 10:36:48
Nyelvtannáci-e vagy?"

Nem. "Csak" magyar.

- Nyelvében él a nemzet! - mondta egy másik magyar, sokkal nagyobb mint én. Régen volt, sokan elfelejtették már, sokan soha nem ismerték.
Sajnos, manapság sokan nem is akarják ismerni.

Idézet néhány üzenetből - azóta.
"400k autó ... 4 milkából"
"besetalsz az allomasra .. sorallas nelkul"
"a kaller graffitizik"

Magyarok, mi?
Ha vicc lenne, röhögnék. Sajnos nem vicc.

na__most__akkor 2010.07.26. 11:01:33

@atpijkamo:
Köszönöm.
Ha érzem, hogy nem vagyok egyedül, akkor azért könnyebb elviselni ...

Kivancsi 2010.07.26. 11:03:47

index.hu/belfold/2010/07/26/7_5_milliardot_nem_utalt_a_kormany_a_bkv-nak/

Na ezaz... vegre!!!

Meg egy kis ido es az a szar is ami van az is bedoglik...

Nos akkor megtudjatok milyen erzes 300+ aru jeggyel a kezben varni a nem jaro kek buszt :):)

Visszasirjatok meg a budos, koszos, ritkan jaro kesesben levo BKV jaratokat!!

:):):):)

index.hu/belfold/2010/07/26/7_5_milliardot_nem_utalt_a_kormany_a_bkv-nak/

indapass90210 2010.07.26. 11:04:07

@na__most__akkor: szerintem mérjük össze a faszunkat és az autónkat. Akkor eldől, hogy ki a nagyobb magyar.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.26. 11:08:49

@na__most__akkor: "- Nyelvében él a nemzet! - mondta egy másik magyar, sokkal nagyobb mint én."
Egy harmadik meg továbbfűzte e nemes gondolatot:
"Nyelvében él a nemzet,
de nyelvével még senki sem nemzett!"

Azért abban az 1/3-ban nem is olyan sok magyarul értő, tudó és érző ember van, sajnos, úgyhogy köszöntelek, mint üdítő kivételt...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.26. 11:09:23

@na__most__akkor: Hármasom volt magyarból. Úgy látszik ezzel messze az átlag fölé kerültem. Én nem engedném ki az életbe azt, aki nem tud egy oldal szöveget durvább helyesírási hibák nélkül leírni, és fél percen belül fejben a 15-öt 15-tel összeszorozni (vidéken: négyzetre emelni). Különben egyszerűen nem maradhat életben.

--

- Tudod mi a különbség egy tojás és egy zsiráf közöt??
- Nem.
- Akkor nem menj piacra, mert durván átvághatnak.

TGabi 2010.07.26. 11:09:26

Valamiért itt is az az érzésem, hogy MÁV-ék és a kedves posztoló megérdemlik egymást. A stílus mindenesetre elég ótvar, az biztos.

Sorbanállás esetén előbb el kell indulni és lehet közben valamit olvasni, hogy jobban menjen az idő. Vagy vedd meg előre a jegyeket-abból biztosan nem lehet gond.

na__most__akkor 2010.07.26. 11:13:58

@Dövan:
Az iszapbirkózás egy disznó ellen nem kifejezetten a kedvenc sportom. Én soha nem nyerhetek, a disznó meg élvezi.

olvasóink írták · http://mediaszerencsetlenseg.blog.hu/ 2010.07.26. 11:15:50

Nem ártana az ilyen posztokban legalább nagyobb helyesírási hibákat, vagy elgépeléseket kijavítani? Végig sem olvasom...

indapass90210 2010.07.26. 11:15:52

@atpijkamo: hát persze, csak nyelvtudósokra van szükség az országban! Utcát söpörni, meg vaskockákat présgépbe dugdozni már nem is kell! Abból lesz nagy dzsídípí, hogy verseket írunk egymásnak! Majd adunk kölcsön novellákat az USÁnak is, ők meg adnak érte cserébe lélegeztetőgépet. Tényleg nem érzik a grammarnácik, hogy néha mekkora szánalmak ők is? :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.26. 11:19:11

@Dövan: Nem lehet kommentekben pongyolán, szerződésekben pontosan, irodalmi művekben szép stílusban írni ugyanannak az embernek. "A stílus maga az ember", továbbá "a nyelvtani hiba: gondolkodási hiba".

CernaGeza 2010.07.26. 11:19:49

@horex:

én ezért áldom a netbankot, szerintem 15-20 évvel tovább élek..

indapass90210 2010.07.26. 11:22:14

@na__most__akkor: hát persze, faszt összemérni nem mersz, de még a végén irigyeljünk a nagy okosságodért :)

TottaKár 2010.07.26. 11:22:16

@calvin&hobbes: nekem a fentebb emlitett pelda azt mutatja h azért megsicsak szüksége van rá

má csak ojjektumvédelmi okokbu' is

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.26. 11:22:27

@CernaGeza: ... és tovább rontod Európa demográfiai adatait? —>elöregedés

Tina0611 2010.07.26. 11:24:41

@horex: Ezt nem értem. Minek gyűjtögeted a csekkeket? Én minden számlát a neten utalok. Nincs sorban állás, idegeskedés, és nem kerül semmibe.

na__most__akkor 2010.07.26. 11:25:02

Na most akkor még egy utolsó lapáttal a tetejébe (aztán itt se vagyok, mert valakinek dolgozni is kell, mert különben sehova se jut ez az ország):

"A bejegyzés hozzászólásainak rss feedje"

Aki pontosan tudja, mit jelent ez a (gyakran haszált, látszólag mindenki által érthető) magyar mondat, jelentkezzen nálam egy makrapipáért. Ez egy magyar nyelvű, főleg -gondolom - magyarok által látogatott, "*.hu" azonosítójú blogon olvasható. Ezen a blogon. Meg még sok másikon, úgyhogy ne tessék személyeskedésnek venni.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.26. 11:25:25

Egyszerűen fáj, ha összekeveri a szálat a szállal. Ugyanúgy, ahogy nem mondom az égre hogy zöld, és a fűre hogy kék. Mondhatnám, de minek?

--

Locsolóvers:
Kék erdőben jártam,
Zöld ibolyát láttam
Holnap megyek szemészhez.

m.ico 2010.07.26. 11:25:48

Írogatsz az internetre, hogy sorba kellett állni a mamikkal, de a jegyet nem tudnád neten megvenni. Lúzer.

Wattyler 2010.07.26. 11:26:20

A tisztelt elégedetlen utasnak KURVÁRA IGAZA VAN!! Előbb kimenni a keletibe, mert MÁV-ék 2pénztárt nyitnak 300emberre, és ott olvasgatni...legyen időm ellopatni a cuccaimat is ugye?!? A pótjegyezés tényleg nevetséges, az egysoros sorbanállást is mire végre bevezették... ezek nem pénzbe kerülő dolgok csak kis odafigyelés. Utazzon valaki Németországban vonattal, nem sokkal drágább a kilóméterdíj, viszont fényévekkel előttünk járnak. Pl Keletiben miért nincs normális büfé? Normális, nem a nemzetközi 1. osztály railjet utasoknak fenntartott váróterem? Én is kocsival járok, mert nem bírom elviselni, hogy 110km-t a MÁV 2:30 és 3 órák alatt tesz meg és aranyáron van a jegy

na__most__akkor 2010.07.26. 11:28:59

@Dövan:
"faszt összemérni"

Lásd még "iszapbirkózás egy disznóval" címszó alatt.

TottaKár 2010.07.26. 11:29:55

@Tina0611:

kérdés:

és ha megállít az egyszeri rendőrbácsi az úton h mutassa a 3. negyedéves KGFB biztosítási csekket mit tesztel?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.26. 11:34:20

@TottaKár: Én speciel megmutatom neki a biztosítási "zöldkártyát", ami ugyan nemzetközi, de eddig minden magyar rendőr megértette.

salamandeer 2010.07.26. 11:36:13

fel kellene végre fogni, hogy ez egy iszonyat kicsi ország és méretéhez képest borzalmasan sokan lakják. nyüzsögnek az emberek mindenhol, járdán, közúton, tömegközlekedési eszközökön, mindenütt. marha érdekes ez a hiszti... csak azt nem értem, velem miért nem történnek ilyen dolgok soha. mondjuk a jegyet általában elővételben veszem meg. mindig jó jegyet kapok jó helyre, nem értem mi a lófaszt lehet ennyit bénázni egy jegyvásárláskor, nem vagyunk már gyerekek. kedves levélíró, szállj le a magas lóról, és tanuld meg rugalmasan, logikusan élni a mindennapokat!

Wattyler 2010.07.26. 11:37:26

ja az internetes jegyrendelés... minek átvételi pont, miért nem lehet egy kinyomtatott jeggyel felszállni a vonatra?
oldják meg, egyszer kell beruházni az eszközökre kisebb lenne a sor, és akkor tényleg nem kellene sok alkalmazott. Amúgy a MÁV olyan amilyen, de még így is sokkal jobb a volán társaságoknál.

TottaKár 2010.07.26. 11:37:30

@Kitalátor feljegyzetei: azt nem ismerem sajnos, de abból honnan tudja a rendőr meghatározni h van-e érvényes KGFB-d vagy sem?

én ugy tudom h csekkel igazolható a jogviszony

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.26. 11:38:01

@salamandeer: Melyik anyád nyelve nem ismeri a mondatkezdő nagybetűt?

indapass90210 2010.07.26. 11:38:23

@na__most__akkor: nem vagy annyira magas szellemi szinten, hogy ennyire finnyás legyél! Legalábbis még csak annyi derült ki rólad, hogy magyar vagy. Vagyis annak tartod magad.

TottaKár 2010.07.26. 11:40:00

@salamandeer: komolyan mondom irigyellek hogy te már "nyugaton" laksz és minden klappol az életedben

vagyunk így pár millióan sztem
biztos nincsenek hivatalos ügyeid sem amiket hivatalokban kell intézni

LOL

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.26. 11:41:17

@TottaKár: Ha ez igaz lenne, nem köthetnének a biztosítók beszedési megbízással szerződést. Egyébként a zöldkártyára rá van írva, a csekktelen biztosításokról meg némelyik kiküld egy "belföldi" igazoló lapot, ahogy megkapja a pénzt.

Tina0611 2010.07.26. 11:41:42

@TottaKár: Mint előttem írták, a biztosító kiküldi a zöldkártyát, ami igazolja az érvényes és befizetett kgfb-t. Ugyanis ha nem fizeted be, nem kapsz zöldkártyát.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.26. 11:42:38

@Kitalátor feljegyzetei: Erre vigyorogtam: "Melyik anyád nyelve nem ismeri a mondatkezdő nagybetűt? "

TottaKár 2010.07.26. 11:49:36

@TottaKár: rákerestem

www.mabisz.hu/GKI/PSZAFTaj.html

3.pont szerint a rendszámtáblád ha már új formátumu akkor nem kell a papírt kiváltanod egy csomó helyre

tehát szükségtelen az egész zöldkártya szarság

+ M.o-on SEMMIT nem igazol mert eleve külföldre szól

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.26. 11:50:26

@Kitalátor feljegyzetei: "A blogmotornál altájvizsgálat lenne?"

Nem tudom, de kéne egy kiöntés vagy beöntés.

TottaKár 2010.07.26. 11:51:40

@Tina0611: aha, ertem
én mindíg fizetem de csak egy levelet kapok ami egyrészt nem zöld, másrészt nem kártya

na mindegy

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.26. 11:51:53

@TottaKár: "+ M.o-on SEMMIT nem igazol"

Lehet, nem tudom.

"mert eleve külföldre szól"

Nem. Az útlevél is eleve külföldre szól, mégis mehetsz vele itthon szavazni. (Plusz lakcímkártya.)

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.07.26. 11:52:59

@TottaKár: Biztos nem fizetted mindíg. Legfeljebb mindig.

Tina0611 2010.07.26. 11:53:26

@TottaKár: Nos, ennek az A4-es méretű zöld lapnak van egy csekk méretű perforált része, aminek az a címe, hogy Igazolás kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás befizetéséről.
És pont olyan adatok vannak rajta, mint egy csekken. Csak nem sárga, hanem zöld. Szerintem ez elég egyértelmű a rendőr számára.

Diktatúra Pécsett, új céget foglalt el a Fidesz! 2010.07.26. 11:54:01

Ocsmány Viktátor, erősödik az ellentábor!

Még most húzz a fenébe és/vagy a p.csába!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.26. 11:55:52

@TottaKár: Ukrajnába (és talán Szerbiába is) kell, messzebb pláne. Ha valami valamit igazol, az itt is érvényes, nemcsak külföldön. Még jó, hogy a rendőröknek több esze van!

Tina0611 2010.07.26. 11:56:24

@TottaKár: Azért csak levelet kapsz, mert csekken fizeted, így azzal igazolod az érvényes biztosítást. Ezen kívül valószínűleg nem egy biztosítónál vagyunk, ugyanis nem mindegyik adja automatikusan a zöld kártyát. Ráadásul régi autóm van, nem eu-s rendszámmal. Igaz, nem járok velel külföldre.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.26. 12:03:08

@Tina0611: Az előző kocsim biztosítója egy kék kártyát küldött igazolásként. Akkor is számláról ment nekik a pénzem.
Érdekes lenne pl. egy 100 teherautós kamionos cégtől, ha az ügyintéző maca 100 csekkel és egy fél autónyi pénzzel állna be a postán a sorba...

skizzzz 2010.07.26. 12:03:36

@Wattyler: Kinyomtatott is jó. Nekem volt olyan, hogy az automata beszart és nem adott ki minden jegyet (asszem a helyjegyeket). Megyek ügyfélszolgálatra: semmi gond, nyomtassam ki a foglalásról szóló oldalt a netről, az is jó. Igaz, hogy ez a Keletiben vonat indulás előtt 10 perccel annyira nem volt egyszerű, de végül a kaller is rendes volt, laptopon bemutattam neki a pdf-et, az is oké volt.

Poszthoz meg: minden utazás előtt 1-2 héttel lefoglalok/megveszek minden jegyet és helyjegyet. Úgy látszik nem elég tapasztalt a posztoló, de ezt így kell csinálni.

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2010.07.26. 12:07:58

MÁV, BKV és egyéb hasonló Volán- illetve helyi közélekedési társaságok és persze az őket állami autókból ajánlgató politikusok szíves figyelmébe:
Amíg ilyen színvonalon képesek csak "szolgáltatni", senki ne csodálkozzék, ha a jónép ezek helyet kényelmesen, tisztán, pontosan utazik - gépkocsival. Városon belül s kívül egyaránt. Ha kell, egyedül üldögélve a reggeli csúcsban. Komolyan azt hiszi bárki is, hogy büdös, koszos, túlzsúfolt, kényelmetlen és pontatlan tömegközlekedésre fogja a dolgozó cserélni a cégautós munkába-járást?!
Az autósok kedvét nem mesterséges forgalomlassító akadályokkal kell elvenni a fent említett egyéni utazástól, hanem kulturált szolgáltatásokkal: megfizethető és mondjuk őrzött P+R-rel (uram bocsá' a menetjegy megváltásával lehessen ingyen parkolni...), tiszta buszokkal és vonatokkal, ahol le lehet ülni öltönyben is anélkül, hogy másnap tisztítóba kelljen vinni az átizzadt és retkes ruhaneműt, pontosan betartott menetrenddel, mert elvégre azért megyünk azzal a nyomorult járművel A-ból B-be, hogy időben odaérjünk a dolgunkat intézni.
Ez persze macerás, mert dolgozni kéne, egyszerűbb arrogáns, népbutító, bosszantó intézkedéseket hozni, "okosba" szerződni, vég-kielégülni, meg még állományban is maradni. Főleg, ha ezt hagyják. Hiszen úgysincs következménye.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.26. 12:12:40

@ap@tigris: Mostanában vannak következmények, a fél fővárosi pártbizottság már sitten van ilyenek miatt...

Tina0611 2010.07.26. 12:12:56

@Kitalátor feljegyzetei: Dehát én is erről írtam! Vagy nem? :-))
A flottáknál természetesen másként működik, mint az egyedi biztosításoknál. Én már csak tudom, hisz biztosítónál dolgozom :-)

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2010.07.26. 12:14:37

@skizzzz: Már ne is haragudj, de nem a XIX. században élünk, hogy heteket készüljünk egy Balatonakali - Békéscsabára!

Saját példámat említem: én ma délelőtt tudtam meg az eheti munkával kapcsolatos programjaimat és úti céljaimat; nekem pl. már nincs esélyem hetekkel hamarabb helyjegyet venni a csütörtöki utazásom célállomására tartó vontra.
Szerintem, ha egy szolgáltatásról TUDJUK, hogy rossz, ne az ügyfeleket próbáljuk már meg átalakítani, hanem esetleg a szolgáltatáson javítani. Főleg, hogy a mi pénzünkből tartják életben a szolgáltatókat - függetlenül attól, használjuk-e azokat, vagy sem...

reccs 2010.07.26. 12:14:39

@na__most__akkor: rss:
Szerintem ezt itt rajtad kívül mindenki tudja. Aki meg nem, az tudja használni a keresőprogramokat. Magyar kifejezés nincs rá, de ha ennyire nyelvművelő vagy, találj ki egyet, ne csak sírj állandón.
Legyen benned egy kis építő szándék.

hatR 2010.07.26. 12:15:44

mocskos MÁV.
és persze szó szerint értem...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.07.26. 12:16:19

Legaláb a helyesírási hibákat javitanátok ki. Idióták!

Mondom vére haladunk valahova.

további kések felhalmozása,

(Keleti Pu. 4EVA)

nó a hangzavar.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.07.26. 12:19:52

@Tibike15: elég szomorú az, hogy manapság az a balek, aki teljes árat fizet, mert szinte mindenki kap valami kedvezményt (azon kevesek pénzéből, akik dolgoznak és mindenért teljes árat fizetnek). De amúgy egyetértek. Én két év ingázás után, miután a késésekből több hónapot ellopott a MÁV az életemből, tettem szent esküt, hogy amíg élek, MÁV szerelvényre nem ülök fel.

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2010.07.26. 12:21:10

@Kitalátor feljegyzetei:

Háááát én azért nem vagyok ebben biztos: a BKV informatikai führere, már házi őrizetben van; tudod ez azt jelenti, hogy nem mehet ugyan étterembe, de pizzafutárt fogadhat...nekem ez nem következmény...
Majd, ha ülnek 10-12 évet (nem otthon, hanem a töprengőben), elkobozzák a gyerek nevére íratott nyaralót, meg anyuci autóját, na majd akkor talán elhiszem, hogy van következmény (addig sajnos visszatartó erő sem lesz...) attól még, hogy most narancs-színű lett a kormánykerék a sofőrök nem lettek szabálybetartóbbak...

skizzzz 2010.07.26. 12:22:53

@ap@tigris: az 1-2 hétben jelentős ráhagyás van, az esetek 99%-ban az utazás előtt 3 nappal még simán tudsz helyet foglalni IC-kre, szóval csütörtökre is biztosan lesz. Viszont ha valaki a balatoni nyaralását tervezi, családdal az gondosan tervezze meg az átszállásokat, jegyeket stb., hogy semmi se jöhessen közbe. Felsővezeték szakadás persze bármikor lehet, de amit meg lehet azt meg kell tenni. Persze ha te lusta vagy és majd csütörtökön beballagsz a pályaudvarra és ott akarsz jegyeket venni meg sorban állni megteheted, de pl. én nem szeretem az utolsó pillanatra hagyni ezeket a dolgokat. És ugye itt végig a helyjegyről beszélünk (IC), normál vonatoknál semmi ilyesmi nincs (csak a sorban állás).

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2010.07.26. 12:26:18

@Rékuc: ...és akkor még szervezik Nekünk a derék szakszervezeti vezetők a sztrájkokat...
Akik havi egy-másfél gurigáért szakszervezik a csóró vasúti dolgozókat ellenünk (hiszen ránk haragszanak a pénztárban, nekünk mondják, hogy nem kötelező vonattal utazni stb.) - a mi pénzünkből.
Korrekt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.07.26. 12:31:22

ja a pénztáros picsa ez a nénitípus lehetett, na őket nyugodtan össze lehetne kötözni egy kupacba és egy gyors sortűzzel kivégezni, nem lenne kár értük, mert a lakosság rosszkedvének minimum 50 százalékáért felelősek:
zolivagyok.blog.hu/2010/02/18/nenik_haza

de akár emberi százlábút is lehetne fűzni belőlük, megérdemelnék.

Ugyandehogy (törölt) 2010.07.26. 12:37:28

felszántani, sóval behinteni

hegyilany 2010.07.26. 12:44:01

@Devil: Mire a pénztároshoz ér az ember, ezt már illene felmérni a kedves utasnak. Legalábbis ha az IQ-ja magasabb egy káposztáénál...

labi 2010.07.26. 12:44:08

@Dövan: "hát, bazmeg, azok után, hogy azt próbáltad sugallni, mintegy az áramszolgáltatók beépített embereként, hogy nem megy el minden ugyanarról a ceruzaelemről...."

Az vajon mennyire kavarná meg a posztolót, ha megtudná hogy a dízelmozdonyoknak sem direktbe megy a hajtás, hanem mondjuk a dízelmotor csak áramot termel és a meghajtás maga már elektromos? (no persze nem mindegyiknél, mielőtt valaki belekötne) :)

KolomparVinetu 2010.07.26. 12:54:16

MÁV utálók vs mindekit megértők.
Az egyik csoport rendszeresen utazik a MÁV-val, a többi alkalmanként.
Aki rendszeresen használj, utálja. És igen, nekem is ki van a faszom a 120Ft-os jegyről számlát kérőktől, a kurvára ráérő nyugdíjasoktól, akik miatt lekésem a vonatot.

labi 2010.07.26. 12:56:00

@na__most__akkor:

Aztán melyik magyar kor nyelvtanát és beszédmódját kéne használnunk hogy megfeleljen neked drága barátom?

Csak mert ugye te sem éppen az ómagyar mária siralom eredeti stílusában írsz, de még csak egy 200 évnyi ízességet sem láthatunk az itteni írásaidon.

Akkor mi alapján határozod meg egy nyelv használójának, hogy melyik korból való beszédstílust kéne használnia, ahhoz hogy "magyar" legyen? :)

2010.07.26. 13:05:32

Nem túl biztonságos IC-jegyet online fizetéssel vásárolni. A normál vonatjegyekkel nincs gond, de az IC-helyjegyeknél vannak még problémák..

Múlt szombaton jártam úgy, neten keresztül szerettem volna jegyet venni, el is indult a banki fizetés, banktól jött az sms, az összeg zárolása megtörtént és csak ezt követően jött az üzenet a MÁV Start oldalán, hogy a helyjegyek már elfogytak.

Ügyfélszolgálat, levélváltás, készségesek voltak, 1-2 héten belül feloldják a zárolást.

www.Bisex.hu · http://www.bisex.hu/aff/99e46a59d4f8188eda373d36ecd8cc3a 2010.07.26. 13:11:03

no, a végére megértheti az olvasó, hogy miért próbál mindenki kocsival járni

Tibike15 2010.07.26. 13:13:23

A máv és a vasútkezelés dolga a megrendelt és kifizetett számú vonatot leközlekedtetni. Az utas csak egy tulajdonképpen felesleges kellék, díszlet.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.07.26. 13:14:30

@flash.gordon: Ha már itt tartunk: a "legalább" az két "b". :)

Na, de hát pontokba szedve gyorsan megvan a lényeg:

1. A MÁV egy szarul működő pénznyelő, mi ebben az új?!
2. A posztoló stílusa buta, pökhendi, így pedig nehéz azonosulni a problémáival. Sajnálni meg pláne.
3. Nemsokára a posztoló is nyugdíjas lesz. (Relatíve nemsokára.)
4. Vannak normális kalauzok, meg kevésbé normálisak.
4./a Én több tuskó kalauzzal találkoztam, mint nem, de ez nem mértékadó.
4./b A normálisabbak is lojálisak a munkáltatójukkal.
5. A szar helyesírás engem is idegesít, mert így vagyok bekötve. Nem vagyok nyelvtantanár.
6. Az áram valóban nem ingyenes.
7. Értelmesebb lett volna retúrt venni.
8. Most először utazott a MÁV-val a posztoló? Csak mert semmi olyat nem írt, ami megdöbbenthetne egy gyakran vonatozó embert.
9. A kocsi drága is meg olcsó is, attól függően, hova/mennyit/milyen körülmények között utazol vele.
10. Akartam egy tizedik pontot is.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2010.07.26. 13:20:30

@morrisal_: Ez igaz. Én is ejtettem egy hibát, hogy legyen mit javítani. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2010.07.26. 13:35:28

@morrisal_:
8. Most először utazott a MÁV-val a posztoló? Csak mert semmi olyat nem írt, ami megdöbbenthetne egy gyakran vonatozó embert.

ez kurvára szomorú és 'ezérttartittezazország'. Ha minden hasonló incidensből harsogó szalagcímes főhír lenne, akkor talán a MÁV is összekapná magát.
Nyugodt lehetsz, hogy ha egy német vagy angol utas járna így a saját országa vasútjánál, mint a posztoló, akkor az összes hírcsatorna főműsoridőben hozná le a botrányt.

blackthorne 2010.07.26. 14:04:43

Nincs kedvem végigolvasni az összes kommentet, szóval bocs, ha valaki ezt már leírta korábban, de az nem igaz, hogy a helyjegy az egész útra foglal. Ha félúton leszáll az illető, akkor az út hátralevő részére kiadják a helyet. Ki lehet próbálni.
Btw a poszt tényleg nem adott semmi újat, az író pedig tényleg visszafoghatna a stílusából...
Én amúgy azt nem értem, hogy az emberek mért nem használják a jegykiadó automatákat? A Délinél is mindig hatalmas sorok vannak, tele anyázó emberekkel az automatáknál (amik teljesen jól működnek) pedig ketten lézengenek.

nemecsek ernő áruló 2010.07.26. 14:22:28

A kocsim 5-6 litert fogyaszt 100-on. Ha kiszámoljuk a MÁV aktuális jegyárait, akkor könnyen látható, hogy amennyiben EGYEDÜL utazom, oda-vissza megfordulok abból a pénzből Budapest, és Veszprém között, amennyiből MÁV/Volán jeggyel csak oda tudok lemenni. És akkor csodálkozunk hogy mindenki autóval jár.

(Itt ugyan offtopic, de a BKV akármennyire szar, akkor is inkább azt használom, minthogy nap-mint-nap 2 és fél órát üljek a dugóban. Viszont városok közötti közlekedésnél az autó már minden szempontból megéri.)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.26. 14:24:17

@watt, a kalandor: Elvadították a többséget a vizitdíj-automaták, és azóta minden ilyesmit rábaszásnak fordítanak...

Tibike15 2010.07.26. 14:27:10

@GerzSonka: A MÁV nem belőled él, hanem az állami támogatásból, tehát ne gondold azt, hogy meghatod őket ezzel, hogy kocsival olcsóbb, mert nem érdekli őket, nekik csak probléma az utas, sokkal gazdaságosabb leközlekedtetni a szellemvonatokat, mert még fűteni se kell, sőt ha utas se lenne, akkor a kallert is ki lehetne rúgni, sőt takarítani se kellene, jegypénztrásor se kéne annyi és mennyi pénzt meg lehetne spórolni az üres vonatokkal. Persze ez vicc, de mindig ezt a hozzállást érzem, akárhányszor vonatra szállok, hogy megsértem a tisztelt vasutasokat, akiknek ezzel többlet munkát adok, ahelyett, hogy otthon maradnék vagy busszal vagy autóval utaznék.

kb71 2010.07.26. 14:43:19

Naponta vonatozom. 50 km oda, 50 vissza. (A "nem kell vonatozni" kijelentésre reagálva, szülővárosomban képtelen voltam megfizetni egy lakás árát.) A vonat ülései műszálas szövetből vannak. Légkondi nincs. Lehet szidni a régi műbőr ülést, de azt le lehetett mosni. A műszálas ülés iszonyat a beleizzadt emberektől. Koszos, büdös. Az egész vagon hajléktalanszagot áraszt. (Fel kéne hasogatni késsel, ami már a közegészségügyet is veszélyezteti, akkor esetleg kicserélgetnék.)
Egyesek törölközővel járnak.
Hátha sikerül egy űrhajót stoppolni. :-)
De ha nem, akkor az ülésre terítik, az némileg védi a ruházatot, hogy a munkahelyen ne ő legyen a "legbüdösebb kolléga" cím nyertese.
Minden második ablaktábla fix (nem lehúzható). Ismételem, légkondi nincs. A tervezéskor hosszas fejtörés után sikerült a mérnököknek olyan modellt előállítani, amiben két molekula levegő mozdul meg, de csak 100 km/h-s sebesség felett, az is az ülők feje fölött húzva el, keresve a lehúzható ablakot kijáratnak.
A pl. hibás váltó, ami miatt 2-3 órát kések, simán kikerülhető, vagy használható, ha InterCityn ül az ember gyereke. És elég gyakoriak a műszaki hibák.
Én 35000 Ft-ot költök havonta. Azok szintén, akikkel együtt utazom, és tele van a vagon. Mi, akik csak egy kocsiban több százezer Ft-ot fizetünk havonta a MÁV-nak, aszalódunk a 45-48 C fokos bádogdobozban, miközben az InterCity 5 fő/vagon zsúfoltsággal, 0 kelvinre légkondizva robog el mellettünk. Persze annak menni kell, hiszen késés esetén vissza kell fizetni a MÁV-nak az utazás árát. Nyilván az 5 fő/vag(y)on miatt állítanak félre minket.

CernaGeza 2010.07.26. 15:02:10

@Kitalátor feljegyzetei:

upsz, inkább beállok a postára..)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.07.26. 15:04:59

@Tibike15: "A MÁV nem belőled él, hanem az állami támogatásból"
Tudtad, hogy "az állam én vagyok"?
@kb71: Erre találták ki a bőr(/műbőr) és más úti ruházatot, ami szintén átbüdösödik, de ugyanúgy le lehet cserélni, mint a kerékpáros cuccot. Nem azt mondom, hogy ez így jó, de gimis koromban stoppoltam én le Edelénybe sietve gimibe cefreszállító Roburt is, és csak a raktérben volt hely. Egész nap mindenki utánam fordult, még délután a 41. számú (Béke poraira!) kocsmában is...

msmacska 2010.07.26. 15:13:37

(Bocs, ha már írta valaki, de nem olvastam végig a kommenteket.) Németországban az ülések feletti csomagtartó "polcsor" pereme egy digitális kijelzővel van ellátva. Ha egy vonat pl. nem helyjegyköteles, de te szeretnél ülni, és veszel helyjegyet, akkor a te helyednél kiírja a csomagtartó oldalán a kijelző, hogy foglalva: "Düsseldorf-Essen". Tehát ha tudod, hogy Düsseldorfnál legkésőbb leszállsz, helyjegy nélkül is nyugodtan leülhetsz arra a helyre.
(Megjegyzem, ott a VB aktuális góljait is bemondták menet közben, mikor épp a németek játszottak.)

msmacska 2010.07.26. 15:15:47

na ezt kicsit bénán írtam... szóval a foglalások olvashatók a kijelzőn. Ha nem vettél jegyet, oda érdemes leülni, ahol a foglalt tartomány nem esik egybe az általad megtenni kívánt szakasszal. Nem ragozom tovább :)

isssti 2010.07.26. 15:34:10

A poszthoz történő érdemi hozzászólásom:

SZOCIALISTA NAGYVÁLLALAT!

Még mindig, 20 évvel a gengszterváltás után is!!!!!!!!!!!!!!!!!

juliusbond 2010.07.26. 15:59:21

A sok sirámot nem olvastam végig, mert valszeg igaz, de nem akarok limonádé lenni.

Ellenben Szántód-Siófok viszonylatban a hétvégén egy olyan aranyos hölgy kalauzzal találkoztam, hogy csak na. Nagyon udvarias volt, pedig a vonat televolt egy halom fiatal antipatával, tök részegen (mi is).

Szóval hajrá MÁV !

vakvarju 2010.07.26. 16:48:19

@atpijkamo: Hát ez ez! A BKV-nál is a Felügyelő Bizottság tagjait kellet volna kirúgni, de azonnali hatállyal, sőt őket is fel lehetne jelenteni! Hát a szemük előtt lopták el a BKV-t!!!! A több százezer forintos havi fizetésért tulajdonképpen mit csináltak? Asszisztáltak a lopáshoz? Ejnye, ejnye!

ap@tigris · http://apatigris.blog.hu 2010.07.26. 18:34:50

@Rékuc: Végre valaki, aki látta a FILMET!!!
:-)
"Feed her, swallow it, b*tch!"
:-D
Na, jó befejeztem...

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2010.07.26. 21:47:58

Képzeld, a villanymozdony is többet fogyaszt, ha több kocsit kell húznia...

A helyjegy/pótjegy is viszonylatra szól, tehát ha Bp-Bcsaba közé veszel jegyet, akkor Bcsaba-Lőkösháza közé ki tudják adni ugyanazt a helyet.

CernaGeza 2010.07.26. 22:13:41

@Kitalátor feljegyzetei:

Megjegyzésedre reagálva, gondoltam nem rontom a demográfiai adatokat hanem visszaállok a postára.

(ahol 5 percen belül agyfaszt kapok és meghalok)

Xezs 2010.07.26. 23:10:21

Előre megvásárolt jegyet ajánlotta már valaki? Ha nem akkor én most igen.

hulladaemon 2010.07.27. 00:55:41

Valaki már biztos írta, de nem olvastam végig a kommenteket:

A helyjegyet is indulási állomástól célállomásig kell váltani te gyökér, és akkor nincs lefogva a hely a teljes vonalon. Amugy meg odafele is meg kell venni a visszafele jegyet, és akkor nincs probléma.

puncipöcögtető 2010.07.31. 14:22:33

Az író seggébe egy nagy tegezt, mert képtelenség volt elolvasni. Vajon milyen nyelven írta?
süti beállítások módosítása