Tékozló Homár

A Budapest Banknál sem jó frankhitelt örökölni

2010.09.28. 10:20 | jackyll | 120 komment

Noémi tehetetlenül nézi, ahogy a megörökölt frankhitel büntetőkamatai szaporodnak, minthogy a Budapest Bank hónapok óta tologatja a papírjait, nem foglalkozik vele senki:

Édesanyám a Budapest Banktól jelzálog alapú svájci frank hitelt vett fel - akkor még nem tudta - pár évvel a halála előtt. A tragédia 2008. decemberében érte a családunkat, amikor édesanyám váratlanul, néhány hét betegség után elhunyt. A hagyatéki ügy egészen idén nyárig húzódott, mire végre lezárult. Hárman örököltük a lakást, amelyen a jelzálog van (én és két testvérem), édesapánk pedig haszonélvezeti jogot kapott. Szeretném kifizetni a hitelt, ám a jelenlegi törlesztőrészlet olyan magas, amit vállalni nem tudok, ezért át akarom ütemezni a hitelt és meghosszabbítani a futamidőt, mert jelenleg elég rövid. Mindezt telefonon elmondtam a banknak, amint kezemben volt a hagyatéki végzés. Azt mondták, kérelmet kell írni, levélben elküldeni a bank központjába az iratok fénymásolatával, és akkor meg fognak keresni. A levelet elküldtem, ahogyan kérték, de egy hónap múlva sem kerestek meg.
 

Akkor elmentem a legközelebbi bankfiókba, ahol elmondtam, mi történt, és az ügyintéző egy gyors telefon árán ki is tudta deríteni, hogy a kérelmem megérkezett, de azt már nem tudtam meg, miért nem foglalkozott vele senki és miért nem kerestek meg. Még aznap felhívott egy hölgy a bank központjából, aki ígérte, hogy foglalkozni fog az ügyemmel, kiszámolja, hogyan lehet átütemezni a hitelt és fel fog hívni két hét múlva, mert közben szabadságra megy. Még azt is mondta, hogy részemről annyi lesz a teendő, hogy nyitok két számlát, egy forint és ahhoz egy frank alszámlát.

Nem hívott fel, amikor ígérte, ezért hívtam én, és akkor azt ígérte, egy hét múlva keresni fog, addigra kiszámolja, hogyan nézne ki a törlesztés azután. Nem hívott továbbra sem, és azóta hiába próbáltam elérni, nem vette fel a telefont vagy foglalt volt. Ennek már két hete. Az egyetlen kapcsolatom vele az az ügyintéző, akivel az itteni bankfiókban először beszéltem, ő valahogyan el tudja érni, és rajta keresztül ígérte már kétszer is, hogy felhív, de nem hívott.

Közben a két számlát megnyitottam, a forintszámlára átutaltam 100 ezer forintot, az meg eltűnt, az internetbank állítása szerint átkonvertálták, viszont mindkét számlám egyenlege nulla. Ezt is csak a korábban említett ügyintézőtől tudtam meg, hogy aznapi árfolyammal, amikor átutaltam a pénzt, átváltották frankra, és beszámították anyukám hitelének a késedelmi kamataiba. De ez teljesen abszurd, mert nem adtam erre felhatalmazást, nem írtam még alá hitelszerződést velük és nem is közölték velem, hogy ez fog történni.

A központban dolgozó hölgytől megint van egy ígéretem arra, hogy hívni fog ma, de ebben már nem bízok. Az itteni ügyintéző azt mondta, menjek be hozzá megint holnap, és megpróbál segíteni.

Mostanra nagyon elkeseredtem, mert az idő múlik, a kamatok nőnek, a hitelt senki sem törleszti, pedig megvan bennem a hajlandóság és a képesség is rá, de ezeknél is rosszabb, hogy ez az ügy tölti ki az életem, ahelyett, hogy 20 hónapos kislányomnak szentelhetnék annyi időt, amennyit megérdemel. :( (Anyukám halálakor terhes voltam vele, ő az első unokája.)

Ebben a helyzetben úgy gondoltam, nem árthat, ha megírom ezt a levelet. Kérem, hogy ha olvassa valaki, aki segíteni tud, akkor keressen meg ez email címemen. Abban reménykedem, hogy a bank egy hasonló helyzetbe került ügyfele tudja, mit kéne tennem, vagy pedig a bank egy alkalmazottja tudja, ki kéne megkeresnem.

Instant update a Noémitől:

Végre-valahára felhívott a hölgy a központból. Arra jutottak, hogy 29 évig kéne törleszteni havi 100 ezer forintot (ennyit tudunk most vállalni), hogy rendezve legyen a hitel. Miközben anyukám 10 milliót vett fel. És még a "szerződésmódosításnak" is van egy 50 ezres díja, amit azért teszek idézőjelbe, mert én nem kötöttem velük szerződést, tehát módosítani sem tudom azt. Az egyetlen ok, amiért kapcsolatba kerültem velük az, hogy egyik ügyfelük meghalt, és sajnos én vagyok a lánya. Nem akarom elfogadni, amit ajánlottak, de hogy mit tehetnék, azt nem tudom.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

igazságos 2010.09.28. 11:03:09

Hitelt örökölni sehol sem jó, a posztoló ezt nem tudja? Rossz lehet úgy meghalni, hogy még a sírba is adós vagyok, a banké. Egyszeri kifizetésről meg szó se lehet, a banknak ez nem érdeke, az az érdeke, hogy minél tovább nyúzzák le a bőrt rólad. Ha átutalt száz rugót, az nem tűnik el csak úgy, hiszen biztos van az utalásról bizonylat, meg lehet nézni, hogy be-e számították a hitelbe. Való igaz, hogy ehhez meghatalmazás kellett volna.

@Real77: Az nem olyan egyszerű, a bank nem ereszti ki a karmaiból az adósokat olyan könnyen, hogy csak eladják a lakást. Az a lakás már nem ér annyit, plusz még maradhatnak költségek, vagy pár milliót törleszteni.

Frucsasz 2010.09.28. 11:03:43

@Selkath, Bloemfontein díszpolgára: olvas el a posztot, mielőtt kommentelsz. A posztoló örökölte a ház 1/3-át, és vele a hitel 1/3-át is. Nem önszántából ugrik hitelbe.

Halott ügyfél hitele nem futhat tovább. Mivel az elhalálozással a szerződés megszűnik, így a hitelállomány egyösszegben esedékessé válik. Vagy kipengetik egyösszegben (nyilván nem tudják, a legtöbb bérből-fizetésből élő, friss gyerekes szülő nem tud milliókat előrángatni farzsebből), vagy a bankkal megállapodva átszerződnek, hogy ők legyenek az új adósok.

A kérdés csak az, hogy a 3 gyerekből miért csak az egyik akarja a teljes hitelt a vállán vinni? Lehet, hogy megállapodtak tesókkal, hogy ha átvállalja a hitelt, akkor ők lemondanak a tulajdonjogukról a javára (nem fizetnek, de cserébe nem is örökölnek), de ha így is van, nem volt jó biznisz, mert így a posztoló egy kb 10 milliós lakást kap meg horroráron.

igazságos 2010.09.28. 11:08:03

@Frucsasz, az őzikelány: Talán, mert a többi családtag nem olyan hülye, s van eszük? :D

@simon says:: Igazad van. Egyszer voltam a Budapest Bankba, ott volt sorszám húzás, amin az állt, hogy a sorszám nem garantálja, hogy sorrendben járulsz az ügyintézők elé. Na, itt elszakadt a cérna, mondom, soha többet oda nem megyek, az biztos.

ex-dr. vuk 2010.09.28. 11:11:34

@enamel: szerintem siman.
Ha van tartozas, es nem akarjak fizetni, akkor a bank a hagyatek erejeig elveheti a hagyatekot. Adossagot nem lehet orokolni, szoval ha a hagyatek kevesebb, akkor a bank szopott.

Frucsasz 2010.09.28. 11:12:59

@Tomasz_a_gozmozdony: nem kötelező, legalábbis nem volt mindig kötelező a hitelfedezeti biztosítás. Bizonyos hitelösszeg alatt (ált. pont 10 M a határ), ha jó a kereseted, vagy viszel adóstársat, akkor nem kell, illetve régebben nem kellett. Az anyuka 2008-ban halt meg, és pár évvel a halála előtt vette fel a hitelt. Akkor még nem volt kötelező.

simon says: 2010.09.28. 11:14:25

humanus megoldas; 1. vagy elhunyt hitelet kamatok nelkul, egyeb koltsegek nelkul az orokos fizesse ki, tehat bank nem nyer, de nem is veszit semmit. 2. az eredeti osszegre orokos kothessen uj hitelt, uj feltetelekkel. ja, hogy humanum nem szempont, miert engedjuk, hogy igy banjanak velunk? emlekezzunk, azert a viz az ur!

Frucsasz 2010.09.28. 11:14:27

@igazságos: lehet... de a posztoló kihagyta, hogy a többiek lemondtak volna a jogukról, úgy írja, hogy örököltek, ő és a testvérei. Ha már örököltek, akkor nem csak a tulajdonjogot, hanem a tartozást is megörökölték, mindhárman...

VinszentVega 2010.09.28. 11:18:25

Nem mondhat le valaki az öröklésről, ha van (kiskorú) leszármazottja. Azzal ugyanis ha ő lemond az öröklésről, akkor az öröklés az egyenesági leszármazottjára száll tovább. Ha a leszármazott kiskorú, akkor ő nem tud nyilatkozni, ergo az egész visszaszáll az eredeti örökösre.
Legalábbis nekem így magyarázta ki az (ügyvéd) Árpi.

Tarika · http://isitchristmas.com/ 2010.09.28. 11:18:28

Én úgy tudom, hogy az ilyen hiteleknél van biztosítás is...

igazságos 2010.09.28. 11:21:58

@vuk_: ezt valahogy nem tudom elképzelni, szerintem kifundálja a bank, hogyan jöhet ki jól a dologból.

@Frucsasz, az őzikelány: igaz, ez is fontos része lenne a beszámolónak. Így csak találgatni lehet, hogy mi volt valójában.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 11:22:35

@igazságos: "volt sorszám húzás, amin az állt, hogy a sorszám nem garantálja, hogy sorrendben járulsz az ügyintézők elé. Na, itt elszakadt a cérna, mondom, soha többet oda nem megyek"

Akkor postára se menj, ott is ez a rendszer. Meg mindenhol.

Csak egy csoporton belül van sorrendiség. Mondjuk a csekkbefizetések sorban mennek, meg a levélfeladások is, de a mögötted sorszámot húzó csekkest előbb hívhatják, mint téged levelet feladni.

Apenta Meggy 2010.09.28. 11:25:21

@igazságos: Ez oké, hogy nem akarja elengedni, de ha bedönti, a hitelt tehát nem fizeti, mi történhet? Elárverezik a lakást. Na már most a hölgy nem ír alá semmit, meg a testvérek sem akkor a bank mit fog tenni? Az esetlegesen fennmaradó tőkét hogyan fogja hármukon behajtani. Szvsz. sehogy...
@enamel: ha a haszonélvező hozzájárul, miért ne lehetne. De nyilván a banknak így meg nem kell. Ezért próbálja húzni az időt és jogászokkal ki találni mit lehetne tenni, hogy a 3 örököstől még több pénzt kivasalni.

Azért egy PSZÁF-et megérne az ügy. Sanszos, hogy elkaszálnák a BB-t, hogy milyen alapon vesz le egy olyan számláról pénzt egy olyan hiteltörlesztésre, ami nem is a számlatulajdonos nevén fut. Az már megint más kérdés, hogy a hagyatéki végzésben mi szerepel erről. Én mindenesetre egy jogászt felkérnék erre és támadnám a bankot.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 11:27:06

@enamel: "Haszonélvezeti joggal is el tudja venni a bank a lakást?"

Hogyne tudná. Csak a haszonélvezettel nem tud mit kezdeni, így eladni is nehéz a lakást.

igazságos 2010.09.28. 11:29:25

@atpijkamo: nem mindenhol, például más banknál, postánál nem emlékszem ilyenre. Én nem arra értettem, hanem arra, hogy pl. kiválasztod a levélfeladást, úgy kapod a sorszámot, amin ez van. Volt, aki később érkezett nálam, és az került előrébb. Ne keverd a dolgokat, nem azt mondtam, hogy a csekkeseket előrébb veszik.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 11:29:34

@Real77: "Ez oké, hogy nem akarja elengedni, de ha bedönti, a hitelt tehát nem fizeti, mi történhet? Elárverezik a lakást."

Attól függ, mennyit ér a lakás.

Ha ér monjuk 30 misit, akkor a bank engedélyével el kell adni, és visszafizetni a hitelt.

Ha ér monjuk 10 misit, akkor szopacs van, halálukig tartozni fognak.

A legroszabb megoldás a bankot hagyni árverezni, mert nagyon olcsón fog elmenni.

ex-dr. vuk 2010.09.28. 11:29:42

@igazságos:
nem tehet semmit, ha az ados meghal, es nincs eleg hagyatek a tartozas kiegyenlitesere (es nincs kezes).. Adossagot nem lehet orokolni.

igazságos 2010.09.28. 11:31:00

@atpijkamo: Most akkor tudja, vagy nem tudja, már te se tudod.

Olvasd el, mit írtál:
Haszonélvezeti joggal is el tudja venni a bank a lakást?"

Hogyne tudná. Csak a haszonélvezettel nem tud mit kezdeni, így eladni is nehéz a lakást.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 11:31:10

@igazságos: "postánál nem emlékszem ilyenre"

Én emlékszem.

"kiválasztod a levélfeladást, úgy kapod a sorszámot, amin ez van."

Igen, ezt mondtam.

"Volt, aki később érkezett nálam, és az került előrébb."

Igen. Mondjuk ő csekket fizetett.

igazságos 2010.09.28. 11:32:21

@vuk_: remélem, igazad van, kíváncsian várom az ügy végkifejletét. De az az én hibám, hogy szkeptikus vagyok, s nem gondolom azt, hogy az ügyfél valaha is jól fog kijönni a dologból.

igazságos 2010.09.28. 11:33:51

@atpijkamo: mindegy, hagyjuk, nem érted, mit mondok. Egy kategórián belül, írtam. Már ha tudod, mit jelent ez.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 11:34:48

@igazságos: "Most akkor tudja, vagy nem tudja"

L a s s a n _ í r o m, _ h o g y _ t e _ i s _ m e g é r t s d.

A bank tulajdonába kerülhet a lakás annak ellenére, hogy a papának haszonélvezeti joga van rajta.

Mivel a haszonélvezeti jogot nem tudja a bank semmissé tenni, nehezen tudja eladni a lakást.

Tehát el tudja venni. El is tudja adni, de nehezen. Nem tudja a haszonélvezetet törölni.

Mondjuk ha kifizeti a papát egy méltányos összeggel, az lemondhat a haszonélvezeti jogáról.

2010.09.28. 11:35:53

Kedves poszter, egy dolgot tudok ajánlani, hagyd úszni a házat. Adósságot örökölni csak az örökség erejéig lehet, tehát minuszba nem kerülsz (kivéve a százast, amit lehúztak rólad). Vidd az ingóságot, ami kell, a lakás meg megy a levesbe, ilyen feltétellel baromság lenne vállalni. Sokminden mást úgyse tudsz csinálni.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2010.09.28. 11:40:06

Nincs más lehetőség, mint bedönteni a svájci frankot - amire van is komoly esély, mert hihetetlenül nagyot lehetne vele kaszálni - is, ugyanazoknak, akik ezt a válságot is csinálták...

Apenta Meggy 2010.09.28. 11:41:38

@atpijkamo: Értem, de a teljes hitelösszeget (tőke+kamat 29évre) nem követelheti a bank ez baromság!) Tehát ha 10M-et vett fel 2006-ban pl. az mostanra a magas árfolyam miatt kb. szintén 10M. Ennél többet nem követelhet a bank. Ezért érdemes abban megegyezni a bankkal, hogy értékesíteni kell a lakást. Újraszerződni most meg most már csak forintban lehet az megint Öngyilkosság. Én megvárnám, hátha a fityisz át tudja vinni a devizahitelesek megsegítésére szóló 6. pontot. És akkor bedönteni a hitelt. Az ingatlan értéke gondolom fedezi a fenmaradő tőkét.

Frucsasz 2010.09.28. 11:43:45

@atpijkamo: na, azért halálukig nem fognak tartozni... tudtommal tartozást is csak az örökség erejéig lehet örökölni, tehát ha a vagyon, amit örökölnek, 10 millió, akkor a tartozásért is csak az örökölt vagyon mértékével, vagyis 10 millióval felelnek. A saját, külön vagyonukkal nem.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.09.28. 11:48:06

Az volt már, hogy valamit be kell dönteni?

pengusz 2010.09.28. 11:48:09

Ez engem arra emlékeztet, amikor SP-ben Stan bemegy a bankba, és berakja a spórolt 20 dollárját, hogy megtanuljon takarékoskodni. Bankár kattogtat a gépen: "Jó akkor a 20 dollárt berakjuk egy számlára és befektetjük és... volt nincs"

Szerintem is hagyjátok úszni a házat, haszonélvezettel nagyon-nagyon nehéz lesz eladniuk, és apukátok élete végéig ottmaradhat. Gondolkodj megér-e ennyit a ház (mármint forintban), ráadásul ez még mehet följebb, és 29 évig a bank rabszolgája leszel :(

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 11:48:17

@Frucsasz, az őzikelány: "A hagyatéki ügy egészen idén nyárig húzódott, mire végre lezárult."

Már nem örököl. Örökölt. Múlt idő.

Apenta Meggy 2010.09.28. 11:49:09

Vagy vigye a bank haszonélvezeti joggal együtt a lakást, apuka él benne, és a haláláig nem járul hozzá, hogy eladja a bank. Ez mekkora szívás a banknak...... Ezzel sztem. a BB is tisztába van és azért húzzák az időt, mert a nagyokos jogászaik kiskaput keresnek. Azonban mivel elég sok idő telt el valszeg. nem találnak. LOL szopassuk a bankokat, mert megérdemlik.

pengusz 2010.09.28. 11:50:28

Ja és ha minden kötél szakad, elmentek Borsodba, felköltöztettek a lakásba egy 30 fős romacsaládot :)
Szép ajándék a banknak :)

Frucsasz 2010.09.28. 11:53:15

@atpijkamo: igen. Örökölt. Ez tény, de továbbra is tény az is, hogy csak a megörökölt vagyon erejéig felel a megörökölt adóságért.

Közben már látom, ezt más is írta.

ex-dr. vuk 2010.09.28. 11:53:15

@igazságos:
Sajnalatos modon nemreg volt egy hagyateki ugy, edesapam halt meg tavaly, mindenfele tartozasai voltak, de senki nem tehetett semmit, mert nem volt (sok) hagyatek.
Sot, a hagyatekban elonyt elvez a temetes koltsege, szoval az meg az adossagok kiegyenlitese elott van, igy azt a penzt megkaptuk az adossagok ellenere.
Mas adossagot nem orokoltunk, mert nem lehet.

pengusz 2010.09.28. 11:53:47

@Real77: Természetesen a posztoló lenne a fő szószólójuk, amikor a rasszista, kirekesztő bank megpróbálná az utcára rakni őket :D

ex-dr. vuk 2010.09.28. 11:56:05

@atpijkamo: mondjuk igen, ha a hazat el akarjak usztani (amivel lehet h jobban jarnak) akkor azt a hagyateki targyalason kellett volna bejelenteni.

Frucsasz 2010.09.28. 11:56:41

@Real77: A haszonélvezeti joggal nem gátolhatja meg a tulajdonost, hogy az eladja az ingatlant. Nem kell hozzájárulnia az eladáshoz, a tulajdonos a tulajdonjogot bármikor átruházhatja vagy eladhatja (azonban ez a haszonélvező személyét nem befolyásolja, így az eredeti haszonélvező továbbra is a dolog haszonélvezője marad a haszonélvezeti szerződés szerinti időpontig, vagyis jelen esetben haláláig)

Róka-Rudi 2010.09.28. 11:59:41

Dél van, ütött az óra,
Sün barátom elment egy domolykóra.
Neki atomórája vagyon,
ma ki lesz a pontosabb vajon?

igazságos 2010.09.28. 12:05:31

@Sün‼ (vuvuzela-őstermelő): Tegnap egy akkora rokonodat ugatta meg a kertünkben a kutya, még soha nem láttam olyan nagyot. Vagy te tévedtél véletlenül oda? De szerencséje volt a süninek, mert elengedtük, így mehetett tovább gomolykózni.

Sracz · http://dbworld.blog.hu/ 2010.09.28. 12:07:51

@enamel:
Egyetértek! jobb a semmit örökölni, mint az adósságot, amit 29 év alatt vagy sikerül kifizetni, vagy nem. Ha nem, akkor az adósság csak nőni fog, az örökség mégis elúszik.

Apenta Meggy 2010.09.28. 12:10:33

@Frucsasz, az őzikelány: Már hogyne kellene a hozzájárulása!!!!! Nézz utánna pontosan. Nekem volt már ilyen esetem. Az adás vételire kell az aláírása a haszonélvezőnek. Ha nem írja alá akkor cseszheted......

SpencerBarnes 2010.09.28. 12:11:41

Én csak azt tudom hogy amikor az ember hitelhez nyúl, onnan kezdve csak sz@pás van...jól abból csak a hitelező jöhet ki.Ennyi.Viszont az vicc, hogy ha a "Gáspár" család ad a faluban uzsorára 5000 Ft-ot, és 7000-t kér vissza, megy a sittre mert bűnöző.Ha egy bank ad kocsira 3 millát, és közel 6-ot fizettet vissza, az legális.Hányinger...azt meg ugye tudjuk kinek a kezében vannak a bankok.Viszont ha megint eljön egy 1940, akkor van sírás rívás 50 évig is hogy miéééért?

tejfogubandi 2010.09.28. 12:12:52

le kell mondani az örökségről és akkor Orbán bácsi kifizeti.... Persze ugrott a lakás is. Vagy el kell adni a lakást és egybe leperkálni.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2010.09.28. 12:15:19

egyébként tényleg hagyni kell a hitelt, apukát stb, sőt sztem ti is költözzetek oda, gondolom h eleve is ez volt a terv azért csengetnéd te a törlesztést. a bank kb nem tud mit csinálni, eladhatja a lakást de nem rakhat titeket ki. közben persze a havi 100-at rakjátok szépen félre a köv lakásra (ill célszerű ebből egy kicsit apuka egészségére fordítani, h minél tovább éljen). ha zaklatna a bank, akkor feljelentés. bank szopó ágon van, mert az ingatlanpiac eleve padló alatt van, haszonélvezettel ill benntlakókkal vszínű az ingatlan értéke a 0-hoz közelít.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2010.09.28. 12:17:03

@Róka-Rudi:
Ha Elisa Braunt ledöntöd, örökké boldog leszel, és a lakásodat sem veszi el egy bank.

Sztenn 2010.09.28. 12:23:53

Nem értek nagyon ehhez, de ugy tudom ha nem kéri az örökséget, nincs adósság sem. Ergo a bank elárverezi a házat, hisz az övé lesz. Azt meg meg lehetett volna venni "x" összegért (gondolom nem 29év x 100e-ért adja a bank). Azt a pénzt meg forint alapu hitelből is lehetne vállalni akár... de ez nem biztos hogy így van :)

elwood 2010.09.28. 12:32:36

azért a fekete lyukban eltűnt 100 rugóért a PSZÁF-ot meg lehet lebegtetni

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 12:33:35

@fghjk: "bank szopó ágon van"

Az a baj, hogy a bank el fogja adni így is, és lehet, hogy az új tulaj tesz róla, hogy önként kiköltözzenek. Aggódnék.

Szarazkoro 2010.09.28. 12:34:33

@enamel: Hello! Ugy hiszem (bar nincs tapasztalatom hala Istennek) h nem veheti el a bank a penzt hacsak nem irtak ala vmi uj szerzodest.
De ahogy fentebb irta vki ha a tartozas nagyobb mint a hitel akkor hagyni kene a hazat uszni... Vagy rosszul latom? A bank altali lehetoseg a 100K 29 evre ubergaz! Nincs ertelme hacsak nem er a keco 45millat!

Lhunara 2010.09.28. 12:38:23

Szép történet.
1. A hitel átütemezése gyakorlatilag a következő: mivel 3-an örökölték a házat, így a bank 3 adóssal fogja aláíratni a kölcsönszerződés módosítását. Emellett módosítják a jelzálogszerződést is, hiszen változott a tulaj, valamint lett egy haszonélvező.
2. A jelzálogszerződésben a haszonélvezőt lemondatják a jogáról behajtás esetére.
3. Ez nem új hitel, mehet tovább devizában. Sőt, kiváltani is lehet devizában. A törvény az új hiteleknél írja elő a forintot. Pontosabban nem ír elő devizát, csak nem lehet jelzálogot bejegyezni CHF, EUR vagy más devizahitelre.
4. A bank szempontjából hárman vannak adósok, plusz a haszonélveztőt is bevonhatják készfizető kezesnek. Oly nagyon nem érdekli, hogy az adósok egymás között hogyan boltolják le a törlesztő részletet.
5. Ja, és arról a finomságról ne is beszéljünk, hogy a jelzálogszerződéskben ki szokták kötni, hogy semmilyen változtatás nem lehet a tulajdoni lapon a bank előzetes beleegyezése nélkül. Tudom én, hogy ez hagyatéki, de akkor is a szerződés értelmében nem a végzéssel, hanem már a halotti anyakönyvi kivonattal el kell ballagni a bankba, amilyen gyorsan csak lehet. Ebben az esetben zárolják a hiteltörlesztő számlá (pénz se ki, se be), és nyittatnak egy technikai számlát az ügyféllel, hogy addig is tudjon fizetni. Féléves hercehurca után így nem kell azzal szembesülnie, hogy hopp: fél évnyi kamat, tőke plusz büntetőkamat már a tartozás.
6. Noémi jól nem járhat, hiába beszél mlg ügyvéddel, bankkal, a pszáffal, az atyaúristennel. Az ügyvéd nem tehet semmit, a bank nem fog tenni semmit, a pszáf meg bekéri az eredeti kölcsön-és jelzálogszerződést, egy tulajdoni lapot, a hagyatéki végzést, a BB általános szerződési feltételeit, és nem lesz senki előrébb. A pszáf a legritkábban foglalkozik egyes emberekkel, érdemes őket csoporttá összeállva ügyvéddel és érdekképviselettel megfejelve keresni.

Apenta Meggy 2010.09.28. 12:40:06

Kéretik megérteni a bank nem, követelhet többet a tőkénél. Tehát ha a lakás 20 milliót ér és anyuka 50%-ára vett fel hitelt. kifizettet ebből 1 milliót tőkére + hozzájön az árfolyam különbözet akkor most a tőke kb. 11-12 millió, na ennyit követelhet a bank. Ha értékesítik a lakást, akkor abból bőven kifut a tartozás. Ha a lakás anno 10M volt, de most már csak 8-at ér, de a tartozás 11-12M akkor sem követelhet a bank az örököstől az örökségen felül. Ezek a tények. Hagyni kell a lakást elúszni. Újabb hitelbe nem érdemes belemenni 10M-re 29 év alatt cca. 35-öt kifizetni eszement baromság. Aki ezt bevállalja az nem normális.

Apenta Meggy 2010.09.28. 12:47:02

@atpijkamo: Ekkor lehet hívni vendégeket mondjuk Salgótarjánból gumicsimmás ismerősőket. Mint haszonélvező jogomban áll vendégül látni az ismerőseimet. Egyébként szerinted ki az az idióta, aki megvesz egy haszonélvezettel ellátott lakást és oda is költötik? Az jó nagy barom!

Xezs 2010.09.28. 12:50:03

Itt valami nem stimmel. Milyen kamatra lett ez felvéve? Nekem nagyon soknak tűnik.

Egyébként jogod van lemondani az örökségről úgy ahogy van. Akkor tartozás nincs, persze lakás sem.

Amúgy kezd a Homár az RTL Fókuszhoz hasonlítani: haláleset, kétségbeesett adós, kisgyerek...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 12:51:44

@Real77: "ki az az idióta, aki megvesz egy haszonélvezettel ellátott lakást"

Mondom, van ilyen. És nem az a terve, hogy rosszul jöjjön ki belőle. A jóérzésű bennlakó nem fogja olyan jól érezni magát. Azzal meg nem érnek sokat, ha cigánycsalád lakik a kérójukban.

A legjobb kiegyezni egy méltányos lelépési pénzben.

Xezs 2010.09.28. 12:56:30

@Selkath, Bloemfontein díszpolgára: "hűtő, laptop, bútor"

El vagy tévedve. Pont, hogy ezekre nem szabad hitelt felvenni. A laptop mióta létszükséglet? Hűtőből és bútorból mióta nem lehet használtat (vagy IKEÁst) venni?

rozsomak007 2010.09.28. 12:59:50

azért érdekelne, hogy mennyi törlesztenivaló maradt a 10 millióból, hogy még arra kérnek 34 és felet?

Tomasz_a_gozmozdony 2010.09.28. 13:01:55

@Frucsasz, az őzikelány: de kothetett volna. Mekem sem volt kotelezo, sot nem is tudtam hogy van ilyen, amikor felvettuk a lakashitelt, az ugyintezo csaj szolt, hogy kossek, mert tok jo meg olcso meg minden. Sot, felajanlotta hogy havi 5-600 forintert kothetunk torlesztesi biztositast is, tartos keresokeptelenseg, munkanelkuliseg, egyeb mas dolgok miatti nem fizetes esetere. A ketto egyutt kb. egy ezres havonta. Nem hinnem hogy a 100ezres torlesztoreszlet mellett az az ezres olyan sokat szamitott volna.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.09.28. 13:04:25

@Xezs: hutobol nem is erdemes hasznaltat venni, mert kb. 5-6 ev es az uj is szarramegy. Nem az van mar mint regen hogy 20 evig elment egy-egy kisgep. Hol elsz? Vakuumban?
Amugymeg egyre tobb helyen vannak 0%-os THMes akciok, nincs kamat ha 10 honap alatt kifizeted. Ez meg laptop eseteben is vallalhato, hiaba nem letszukseglet. En pl a villanyszamlamon sporolok laptoppal az asztali gep karara evente 15-20ezret...

Xezs 2010.09.28. 13:09:26

@SpencerBarnes: Nem mindig jön ám ki jól a hitelező az ügyletből, nehogy azt hidd. Rengeteg bedőlt hitel van amit a bank is kénytelen leírni veszteségként. Mindenki szop, csak nem mindenkin látszik meg annyira, meg nem mindenki sajnáltatja magát úton-útfélen.

Xezs 2010.09.28. 13:11:28

@Tomasz_a_gozmozdony: A 0% THM még elfogadható. Azért ezt a demagóg sallangot meg szerintem el lehet felejteni hogy "jajrégendejóvoltminden-mostmegjajtönkremegypárévalatt" mert már a csapból is ez folyik és nem feltétlenül igaz minden termékre.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.09.28. 13:14:02

@Xezs: akkor csak nyugtasd vele magad hogy nem igy van :)
Regen levolt szarva hogy nem vesz a paraszt uj mosogepet, megcsinaltak az oteves tervet igy is meg ugy is. Most meg nem lesz a gyartonak megrendelese ha 20evre gyartanak mosogepet.

ficsilla · http://ficsill.blog.hu 2010.09.28. 13:16:29

@Xezs: Pontosan! Ha levakarjuk a sallangot, meg azt a sok szociális marhaságot miszerint vannak akiknek ez vagy az JÁR (muhaha), akkor végül is oda jutunk, hogy hülye az alany, de ezért természetesen nem ő a felelős, mert hát nem tehet arról hogy gyök kettő az IQ-ja, és ráadásul a szomszédnak már nyaralója is van, neki meg csak minimálbére.

Természetesen nem a fenti story kapcsán mondom mindezt, DE mindenki csak addig nyújtózkodjon, ameddig a takarója ér, és azért csakis egyedül ő a hibás ha még ahhoz is hülye, hogy megítélje mekkora is az a takaró valójában!

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2010.09.28. 13:26:44

@atpijkamo: persze h eladja a bank, de szvsz kivételesen a banknak is az az érdeke h megállapodjon valami értelmes dolgoban.
azért nem kell sírni teljesen h 29 évre havi 100 k. ez teljesen reális a mai árfolyamok mellett. ha holnapután leesik a frank árfolyama, akkor lehet h csak 70-et kell majd fizetnie. ez a 100k gondolom a határon van, tehát minimális tökét törleszt az első jópár évben, ilyenkor szokott az lenni, h ha 105-öt fizetne akkor 25 éve, ha meg 120-at akkor 20 stb..

Xezs 2010.09.28. 13:27:59

@Tomasz_a_gozmozdony: Ha igazad lenne, akkor nem létezne stabil használtárucikk-piac. Márpedig létezik, mind üzletiesedett formában (üzletek, outletek) mind magánszférában (használtcikk-hirdető oldalak, újságok).

Az általad képviselt közhiedelem hátterérben én azt sejtem, hogy a legtöbb magyarnak derogál használtat venni mert az nem menő, meg hát mit mondana a szomszéd, és ilyen mesékkel nyugtatják meg magukat.

Nekem nem gond, mindenki arra költ amire akar. Csak utána ne sírjon hogy nincs pénze.

AlulírottFentemlített 2010.09.28. 13:31:31

Szörnyű egy helyzet ez :-(
Az már csak hab lenne a tortán, ha még örökösödési illetéket is kellene fizetnie a posztolónak.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.09.28. 13:32:35

@Xezs: nem sirok, ujat veszek ha valami tonkremegy es aranytalanul magas a javitasa, te viszont vegyel egesz nyugodtan hasznaltat, olyat is amit a tehen szajabol rantottak elo. Jogod van hozza. Neked jo az, nekem meg nem. Nem mindegy hogy a kereskedo harom nap garanciat vallal ra mint altalaban a hasznaltcikkekre, vagy van harom ev gyartoi garancia. Ha ilyet akarnek csinalni, kaparos sorsjegyet veszek es az is olyan hogy vagy bejon vagy nem...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 13:39:24

@fghjk: "29 évre havi 100 k. ez teljesen reális a mai árfolyamok mellett"

11,5% kamat.

Az infláció modjuk lesz olyan 3-6% az elkövetkezendő években. Legyen az átlag mondjuk 4,5%.

Én nagyon nem szeretnék 7% reálkamatot fizetni.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 13:43:27

@Tomasz_a_gozmozdony: "ujat veszek ha valami tonkremegy es aranytalanul magas a javitasa"

Én akkor is veszek újat, ha nem ment még tönkre, de már nem felel meg. Pl. vettem új hűtőt, mert kinőttük a régit. A réginek meg örült nagyon egy ember, mert olcsón adtam. Semmi baja nem volt, de attól még lehet, hogy következő nap elromlott. Granciát nem vállaltam.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.09.28. 13:45:01

@atpijkamo: ott a lenyeg, semmi baja de lehet hogy holnap elromlik...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 13:47:20

@Tomasz_a_gozmozdony: Meg vettem tök szuper mosógépet, használtat negyvenért. Újonnan kéccáz fölött van. Használtan is jobb, mint amit újonnan százért vehettem volna.

Veszek új kocsit négy milláért, kigördülök az utószalonból, már csak hármat ér. Aztán megy a nagy csodálkozás.

Xezs 2010.09.28. 13:47:42

@Tomasz_a_gozmozdony: Ennyire szemellenzős nem lehetsz. Használt és használt között is van különbség. A tehén szájából nekem se kéne, de látom te csak végletekben gondolkodsz, agy meg nehéz értelmesen vitatkozni.

Azt ugye hallottad már, hogy ahogy egy autót kihozol a szalonból, 1-2 millióval kevesebbet ér?

Ki lehet fogni jó használt cuccokat, apáméknak rengeteg használt autójuk volt, vettem nekik használt laptopot, az is bevált, egyik ismerősöm is vett használt laptopot, neki is bevált. Ésszel kell csinálni, ennyire egyszerű.

Ja a munkahelyemtől vettem használt számítógépet, azt anyámnak adtam, az is bevált.

Ja a videókártyám is használt, igaz, azt úgy vettem hogy még 2 év garancia volt rá, abban nem volt sok rizikó. Azon pl. 10 000 Ft-ot nyertem az újhoz képest.

Kezded már érteni?

Tomasz_a_gozmozdony 2010.09.28. 13:48:19

@atpijkamo: szerencsed volt. autonal azert teljesen mas a helyzet, ujat nem vennek, ha megtehetnem akkor sem.

Eric_Cartman 2010.09.28. 13:49:21

Az a rész nincs meg nekem, hogy hogyan kerülhetett haszonélvezeti jog a faternek, miután már jelzálog volt a házon.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 13:55:10

@Tomasz_a_gozmozdony: "szerencsed volt"

Szerencsém szokott lenni.

Vettem egy új Whirlpool mosógépet. Ordított, mint az állat. Kihívtam a szerelőt, azt mondta, ez nem hiba, ezek ilyenek. Elattam. A használttal sokkal jobban meg vagyok elégedve. Jó, persze, kettővel feljebbi árkategória, de úgy is olcsóbb volt. Három éve nem romlott el, de lehet, hogy holnap elromlik. Ilyen az élet.

Xezs 2010.09.28. 13:55:57

@Eric_Cartman: Feltehetően már akkor rajta volt a haszonélvezeti, mikor a jelzálogot bejegyeztették rá.

ssjoci · http://www.vegzetur.hu/?kar=593 2010.09.28. 13:56:25

Nem okoskodni akarok, de úgy tudom, hogy az örökös csak az örökölt vagyon erejéig kell, hogy fizessen.

Tomasz_a_gozmozdony 2010.09.28. 14:08:36

@Réz-Fa-Szú: elvileg ugy van, ha elfogadja az orokseget, akkor a teljes tartozast is ki kell neki fizetnie. Ha lemond az oroksegrol, akkor nincs haz, de nincs aranytalanul magas tartozas sem.

borso 2010.09.28. 14:22:59

29 év törlesztés az ha jól számolom a végén 34.800.000.-Ft visszafizetés egy 10 millás kölcsönre. van ennek a banknak is pofája bőségesen. ha én adnék így kölcsönt uzsora miatt börtönbe ültetnének.

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2010.09.28. 14:36:21

@borso: látom sokaknak nem megy a matek, atpijkamo már feljebb kiszámolta h kb 7% körül lehet a reálkamat, mondjuk ebből lejön a kezelési költség , szóval legyen mondjuk kb 6%, szvsz ez reális. és ismétlem h nem kell beszarni, ez a mostani árfolyamon ill kamattal számolva ennyi, lehet h 2-3 év múlva fele ennyi lesz a kamat, a frank is esik és emiatt a törlesztőrészlet is csökken stb. persze nem mondom azt h rosszul fog járni a bank, de azért ez a kamat messze van a providentes 200-400%-tól.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2010.09.28. 14:48:06

@fghjk: "messze van a providentes 200-400%-tól."

Hát igen. Azzal lenne 29 év alatt 2882303761517117440000000 Ft.
Azaz 335919278847983176 kg arany.
A föld súlyának "mindössze" 0,000056 ezreléke aranyban.

1 kg arany az 41369,01 dollár.
1 dollár az 207,41 Ft.
1 kg arany az 8580346,36 Ft.
A föld súlya kb. 6E+24 kg.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.09.28. 15:22:21

@atpijkamo: Akkor a havi százat apukára kell költeni, hogy sokáig megmaradjon élve. Kirakni úgysem fogják őket.

joetaylor 2010.09.28. 15:45:46

Apuka kiadhatja a lakást akár albérletbe is? Ha jól tudom egy haszonélvező ezt is megteheti. A kapott albérleti pénzből meg bérelhet lakást valahol, magát hajélktalannak lejelentve. Az esetleges vásárló sem tud tenni vele semmit, mert azt se tudja hol lakik.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2010.09.28. 16:02:01

@Xezs: Szerintem nemsokára lesz emeltdíjas jótékonysági telefonszám is.

morrisal_ · www.plafoncsapszeg-gyalu.com 2010.09.28. 18:54:10

@Xezs: nem fogja érteni, mert úgy sznob, ahogy más rövidlátó.
Garanciával veszek használt tűzhelyet, mosógépet, hűtőszekrényt. EGYELŐRE jó lesz. (Amikor kész lesz a házunk.) Tökéletesen megfelel.

thinker_ 2010.09.28. 23:37:57

@Selkath, Bloemfontein díszpolgára:

pont, hogy ezekre a kis értékű szarokra nem veszek fel hitelt, amikre össze is tudom szedni a pénzt.
pont lakásra kell a hitel, amit nem tudsz összegyűjteni.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2010.09.29. 00:11:31

@thinker_: pont ezekre a "kis értékű szarokra" kell 0%-os hitelt felvenni, hogy a lakáshitel mellé több önerőd legyen. Mert 20 éves távon pl. félmillióval több önerő minimum egymillióval kevesebb törlesztést jelent.

Lawliet- Ryuuzaki 2010.09.29. 01:30:12

Nekem csak egy dolog nem kerek, félreértés ne essék, de jelzálognál a bank a haszonélvező, és nem lehet rá bejegyeztetni senki mást, egyébként nem adják meg a hitelt. Mondom ezt több év bankkal a hátam mögött. de lehet, csak kekec hangulatban vagyok. Egyébként meg jól megkérik az árát, és nem akarom a poszt tolót elkeseríteni, de én még nem találkoztam jelzálog kamatcsökkentéssel...

champy 2010.09.29. 10:02:41

De honnan veszitek, hogy több az adósság, mint a hitel?
Ha arra adtak 10 millát, akkor az minimum 13-14-et ér. Az ingatlan értékének a 60%-ig mehet hitel. Akkor van cumi, ha több ingatlan van jelzálog miatt, de itt nem írta a poszter, hogy így lenne. Ha eladják a kecót, akkor vígan ki lehet fizetni a tőketartozást.

egyszerüen 2010.09.29. 11:19:17

elöször is tudni kellene hogy mennyit ér a ház kb
aztán meg kellene kérdezni a bankot hogy ugyan már ha egy összegbe kipengetjük akkor mennyit kéne fizetni

Ha 10 millkát vettek fel anno mikor jo árusitva volt a frank nem vagyok meggyözödve arrol hogy 10 millka elég lesz a visszafizetéshez, sööt

inkább hagyni kellene a francba a lakást, bank meg kapja be, menjen és hajtsa be az adoson

ha az én apám meghalna (remélem nem fog) és lenne adosága (soha nem vesz fel hitelt még forintot se)
és ha mondjuk én lennék ebbe a helyzetbe akkor sok sikert a banknak. A ház az övék, ja hogy nem fedezi ?? az szar ügy én nem vagyok az ügyfelük , ugyhogy pá aranyom.

Amugy mielőtt a hagyatéki meg lett volna utána kellett volna ennek nézni és max lemondani az örökségről ha több a kifizetés, mint az örökség

A másik hogyha ingatlanfedezet van bejegyezve a bankot nem értesitik ilyen esetekbe?? Mig nem volt hagyatéki addig ki fizette a hitelt??

Én marha meg idegeskedek ha 1 napot is csuszok, :DD

Vesszen a Budapest bank, mehet isten hirével, ugyis ha jok a pletykák ki fog vonulni az országbol, remélem jok a pletykák

ssjoci · http://www.vegzetur.hu/?kar=593 2010.09.29. 13:11:31

@Tomasz_a_gozmozdony: Jártam ebben a cipőben sajnos, hidd el, hogy így van. Persze ha nem fogadod el, akkor minden egyszerűbb...

Zöldegér 2010.09.29. 15:31:04

Szerintem érdemes lenne a Tv Ügyvédje c. műsorhoz fordulni. Több alkalommal is sikerült elérni, hogy a nyilvánosság hatására a bank szelídebb húrokat kezdett pengetni.

dzsaszper 2010.09.30. 09:54:12

29 éven át havi 100ezer helyett szerintem inkább bukjon be az ingatlan Többet úgyse követelhetnek, mint a hagyaték, sőt a hagyatéból először az illő temetést és a hagyatéki eljárás költségeit kell rendezni.

1959. évi IV. törvény a Polgári Törvénykönyvről

677. §
(1) Hagyatéki tartozások:
a) az örökhagyó illő eltemetésének költségei;
b) a hagyaték megszerzésével, biztosításával és kezelésével járó szükséges költségek (hagyatéki költségek), valamint a hagyatéki eljárás költségei;
c) az örökhagyó tartozásai;
d) a kötelesrészen alapuló kötelezettségek;
e) a hagyományon és a meghagyáson alapuló kötelezettségek.

(2) A hagyatéki tartozásnak ezen a minőségén és fennállásán nem változtat, hogy az - akár az öröklés megnyílta előtt, akár utóbb - az örökös mint hitelező javára keletkezett.

678. §
(1) A hagyatéki tartozások sorrendje szerint előbb álló csoportba eső tartozások a kielégítés alkalmával megelőzik a hátrább álló csoportba soroltakat.

(2) Abban a csoportban, amelyben az összes tartozások teljes kielégítésére lehetőség már nincs, kielégítésnek a követelések arányában van helye.

Felelősség a hagyatéki tartozásokért
679. § (1) Az örökös a hagyatéki tartozásokért a hagyaték tárgyaival és annak hasznaival felel a hitelezőknek. Amennyiben a követelés érvényesítésekor a hagyaték tárgyai vagy hasznai nincsenek az örökös birtokában, annyiban az örökös öröksége erejéig egyéb vagyonával is felel.

(2) Azokat a vagyontárgyakat azonban, amelyek nem kerültek az örökös birtokába, továbbá azokat a követeléseket és egyéb jogokat, amelyek nem voltak érvényesíthetők, valamint az átvett vagyontárgyak meg nem levő hasznait csak annyiban lehet az örökös felelőssége megállapításánál számításba venni, amennyiben az örökös ezektől neki felróható okból esett el.

(3) A házastárs, és a bejegyzett élettárs tűrni köteles, hogy a házastársi, vagy bejegyzett élettársi haszonélvezetével terhelt vagyonból a hitelezők követeléseiket - a hagyományon és a meghagyáson alapuló követelések kivételével - kielégítsék. A kötelesrész a házastárs, és a bejegyzett élettárs korlátozott haszonélvezetét nem sértheti.

Kielégítés az örökös által

680. § (1) Amíg az örökös felteheti, hogy a hagyatéki tartozásokat a hagyaték teljesen fedezi, ha figyelmen kívül hagyja az örökhagyó által élők között ellenérték nélkül vállalt, valamint a hagyományon és meghagyáson alapuló kötelezettségeket, a tartozásokat a sorrend megtartása nélkül elégítheti ki. Ellenkező esetben csak a sorrend szerint (678. §) nyújthat kielégítést.

(2) Az a hitelező, akinek a hagyatékhoz tartozó valamely vagyontárgyon zálogjoga vagy külön kielégítésre igényt adó egyéb joga van, a biztosíték erejéig - a sorrendre tekintet nélkül - teljes kielégítést kereshet.

(3) Ha az örökös ezeket a rendelkezéseket neki felróható módon nem tartja meg, az emiatt kielégítetlenül maradt hitelezőnek egész vagyonával felel.

A hagyatéki hitelezők felhívása

681. § (1) Ha alaposan fel lehet tenni, hogy ismeretlen hagyatéki tartozások vannak, az örökös kérheti, hogy a közjegyző hívja fel a hagyatéki hitelezőket követeléseik bejelentésére.

(2) Az a hitelező, aki követelését a közjegyzői felhívásban megszabott határidő alatt nem jelentette be, a jelentkezésig történt kielégítéseket a sorrend megtartása és a csoportjához tartozók kielégítésének aránya szempontjából nem kifogásolhatja. Ha a hagyatéki osztály már megtörtént, az örököstársaktól csak az örökrészeikhez igazodó aránylagos kielégítését igényelheti, kivéve mindkét esetben, ha az örökösnek a követelésről a bejelentés nélkül is tudomása volt.

Az örökös jogállása

682. § (1) Több örököst a hagyatéki osztály előtt közösen illeti meg a hagyatéki vagyon.

(2) Az örököstársak közösségére a tulajdonközösség általános szabályait kell alkalmazni azzal, hogy a hagyatéki osztály előtt hagyatéki követelés csak valamennyi örökös nevében és részére követelhető, az adós pedig csak valamennyi örökös kezéhez teljesíthet.

(3) A közösség a hagyatéki osztállyal szűnik meg. A hagyatéki osztály módját az örökhagyó végintézkedéssel rendezheti.

683. §
(1) Az örököstársak a közös hagyatéki tartozásokért mind a hagyatéki osztály előtt, mind pedig azt követően egyetemlegesen felelnek.

(2) Az az örökös, akinek az örökhagyó a hagyatékból a szokásos mértékű ajándéknál nem nagyobb értékű meghatározott dolgot vagy jogot juttatott, a hagyatéki hitelezők követeléséért csak akkor felelős, ha a követelés a többi örököstárstól nem hajtható be.

dzsaszper 2010.09.30. 10:22:39

@Tomasz_a_gozmozdony: nem igaz, csak a hagyatéki vagyon erejéig felel, ld. előző kommentem.

dzsaszper 2010.09.30. 10:23:47

a bank persze vele akar majd szerződést kötni, amit meg nem kötelező aláírni. Ha aláírja az új hitelszerződést, akkor elfogadta a teljes tartozást.
süti beállítások módosítása