Tékozló Homár

Forintszámlával nem jó külföldről rendelni

2011.05.02. 00:08 | juszka | 211 komment

Gabesz rendszeres olvasónk, de ez se menti meg a banki szopatástól. Vagyis a vásárló számára nem túl előnyös átváltásoktól. Etikátlan, de hát mióta foglalkoznak ezzel a pénzintézetek? 

Előljáróban leszögezem hogy lehet hogy nem törvénytelen amit leírok, ám etikailag mindenképp kétséges a dolog. Az én kis bankomról lenne szó. Emkébé...amivel eddig nemigazán volt problémám a mai napig. Én balga netes áruházban merészeltem a keservesen megkeresett forintjaimat elkölteni. Bankkártyával fizettem, minden rendben zajlott az elszámolásig. Mivel az oldal angol, érthető módon Albion pénznemében lett a számlám megterhelve a megrendelt áru + postaköltség értékével.

Tudván, hogy a bankok nem adják olcsón ha az ember el akarja költeni a saját pénzét, megnéztem az aktuális MNB fontárfolyamát, abból is az eladási árat.
Ezzel az összeggel számolva feladtam a rendelést, amit a számlámon zárolt az angol bank, majd vártam a csomagot.

A csomag rendben megjött, mitadisten még azt is kaptam amit rendeltem ami a mai közállapotokat tekintve igan nagy szó! A döbbenet a hétvégén ült ki az arcomra,mikor a netbankáron keresztül ellenőriztem a számlaegyenlegem.A "kedves bank" méltóztatott a fontot 315 forintos áron váltani nekem, ami azt tekintve hogy a legmagasabb eladási ár is 306 forint volt a múlt héten, nemgyengén pofátlan húzásnak tűnik.

A párom (közös a számlánk) elengedett egy telefont ezügyben, de lerázták, hogy ennyi az árfolyama a fontnak. Ekkor durrant el az agyam először.
Nemigazán volt időm máig a dologra időt fecsérelni, de ma nekifogtam a dolog kinyomozásához. Felhívtuk a helyi fiókvezetőt, aki ismerősünk, ő utánnanézett miért is van ez a különbség az átváltásnál.

Állítólag a bank a fontot előbb euróra váltja, majd az eurót forintra. Ebből adódik a közel 10 forint különbözet.Ez egy 300 fontos rendelésnél már szép kis summa, valljuk be a semmiért. Azt belátom hogy ha eladási árfolyamon számol, de ez kibaszta a biztosítékot nálam.

Most ha mégegyszer rendelek onnan, akkor a bank előbb a fontot átváltja ausztrál dollárra, azt japán jenre, majd azt ukrán hrivnyára, és azt román leire, majd azt euróra, és azt forintra... így esetleg egy tízezer forintos megrendelésemre fizethetek akár százezret is??

Hogy is van ez? Most ennyire láma lennék?? Vagy csak a bank szeretné hogy láma legyek?? Lehet hogy jogszerű a dolog, de hogy nagyon etikátlan,és lehúzásszagú az tuti! Úgyhogy bemegyek holnap a bankba és megszüntetem a folyószámlát. Ami bosszant hogy most kereshetek bankot a sok szar közül a kevésbé szart nem lesz könnyű megtalálni..:S:S
Tenksz hogy elolvastátok!


UI: aki elsőzni mer, azt virtuálisan zacskónrúgom!:):)

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mérges 1234 2011.05.02. 10:37:41

@Badbitie:

Ok benéztem, látom már te is a jó oldaon állsz.... :D

Rokkantnyugdíjaspornósztár 2011.05.02. 10:38:29

Azért az mindenképp bicskanyitogató, hogy ezek a tetves geci bankoknak van pofájuk 5-10%-os marzsot alkalmazni devizaügyleteknél.

A korrektebb pénzváltóknál a gyakoribb valutáknál alkalmaznak 1-2% marzsot, pedig a valuta esetében a marzs magasabb kellene, hogy legyen a devizánál. A valutával fizikai valóságban kell dolgozni (ellenőrzés, szállítás, őrzés stb.) a bankok devizaműveleteinél meg átfordul néhány bit az adattárolón. Ehez képest kérnek ezek a rohadékok kb ötszörös felárat a semmiért.
Én egyszer akadtam ki az Unicreditre emiatt, aztán nyitottam egy EUR számlát.

Mérges 1234 2011.05.02. 10:39:32

@F173:

Deviza árfolyamaot számolnak, valutát csak nem???

PErsze ez kártya függő lehet, de valutát szerintem nem kellene..

Xmas 2011.05.02. 10:41:16

A homár egyre bénább. Ezt fel se kellett volna tenni. Amikor a kedves ügyfél bankkártya szerződést kötött, ott le volt írva az elszámolási pénzegység.

Ez a baj a magyarokkal, pénzügyek területén végtelenül tanulatlanok.

gergo1000 2011.05.02. 10:42:23

@Doubledecker:
Igen benne van a 17. oldalon. Ha megnézed a kommentjeimet, akkor láthatod belőle:
- sose mondtam, hogy nincs benne,
- én nem szívtam meg ezzel, mert utána jártam.
Ettől függetlenűl szerintem nem erkölcsös díjmenetes vásárlásról írni a főoldalom, mikor a speciális hirdetmény 17. oldalán kiderül, hogy valóban díjmentes, csak éppen költsége van. Azért az átlagember fejében a díjmentes és a költségmentes szerintem ugyanazt jelenti.
Persze ez az emberek hibája, de ezt kihasználni erkölcstelen. A posztoló és én se állítottam egy percig se, hogy törvénytelen. Mindössze azt, hogy erkölcstelen. (úgy látszik nálad meg ez a két fogalom keveredik).

Mérges 1234 2011.05.02. 10:46:52

@gergo1000:

Úgy szerepel, hogy Ft-ban és USD vagy Euróban díjtalan.

A díjtalan pedig azt jelenti, hogy ezért külön díjta nem számolnak fel, az átváltás meg nem minősül díjnak.

Szerintem aki ezt nem képes megérteni, az alkalmatlan a 21 százdai életre, ez tényleg gond, hogy az emberek tudatlanok.

Azt elismerem persze, hogy a bank és méginkább az iskola is tehetne többet, hogy ne így legyen.

De pl. próbáld már ezt az egészet elmagyarázni egy tajparasztnak a bankban..... :D

Én semmi erkölcstelent nem látok ebben.

fidesz = házmesterek pártja 2011.05.02. 10:47:51

Anélkül, hogy végigolvasnám a commenteket:
Ha VISA kártyád van, akkor USD alapon számolnak, ha EC/MC, akkor EUR alapon. Nem a bank, a kártyacég. Mindent.

F173 2011.05.02. 10:48:54

@Doubledecker: Én is meglepődtem, de minden forintos kártyánál az MKB-nál egy úgy nevezett pénztári árfolyamon számolnak!

Sokszor abból is lehet különbség, hogy a tényleges forint terhelés 3-4 nappal később történik, amikor már a forint 5-10 forinttal is elmozdulhatott az eredeti árfolyamhoz képest.

Ebben az esetben szerintem a forint gyengülés és a nem korrekt árfolyam alkalmazása egyszerre okozhatta a 10 forintos különbséget az angol fontnál!

sleepy 2011.05.02. 10:49:38

ha visa kartyad van, barmilyen penznemben fizetsz az interneten, vagy kulfoldon, akkor eloszor USD-re, majd a folyoszamlad penznemre valtjak at a vasarlas ellenerteket (persze ugy, hogy a bankodnak jo legyen - de csak az USD-rol HUF-ra, a GBP/USD atvaltast a kartyaceg szamolja el).
ha mastercard-od van, akkor az USD-t csereld ki EUR-ra.

a posztiro valoszinuleg nem egy gyakorlott kartyaval fizeto, ha midnez meglepeteskent erte...

F173 2011.05.02. 10:53:09

@Doubledecker: Az erkölcstelen és talán törvénytelen dolog, hogy egy deviza műveletet pénztári árfolyamon számolnak el!!! OTP-nél például mindig a jóval kedvezőbb deviza árfolyamot alkalmazzák, ami korrekt és etikus is!!!

Abrash1965 2011.05.02. 10:55:40

ne ekézzétek már a posztolót, eddigre megérthette.

-----

Több konferencián hallottam, vagy szaklapban olvastam már olyat, hogy mennyire alacsony a pénzügyi tudás. A magazinok esetleg el is kezdtek ilyenolyan "ismeretetterjesztést", ami nem egy esetben kimerült a tőzsdei derivatívák rövidítésinek ismertetésénél... ha lenne egy pénzügyileg offé blogger, nagy látogatottsága lehetne egy Mindennapi Pénzügyek blognak, asszem.

Mérges 1234 2011.05.02. 10:57:45

@F173:

www.mkb.hu/dl/media/group_473c4ade9d0b8/group_473c4bcb7cc80/item_1465.pdf

18-ik oldal 5.1. d pont vonatkozik ide, illetve még a c is szerepet játszhat más esetekben.

DE itt egyértelműen d.

Azlért az kitűnik belőle, hogy itt a Font EU konverziót a kártyatársaság csinálja, ráadásul ha emlékeim nem csalnak, ők nagyon nagyon kicsi árréssel dolgoznak (tehetik mivel szerintem napi több EU milliárdos forgalmat bonyolítnak), az így keletkezett EU-t viszont a bank a pénztári devizavételin számolja.

Szóval nem valutavételni, mivel az tényleg pofátlanság lenne.

Persze így is lehet vele szívni, de ez van.

Lehetséges megoldás egy Eurós számla, akkor csak a kártyatársaág árfolyamkülönbözetét fizeti a delikvens, és a tranzakció tényleg díjmentes lesz.

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.05.02. 10:57:47

Az volt már, hogy nem mindegy, milyen kártyád van?

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.02. 10:58:27

@gergo1000: na most gépelhetem még egyszer.
Szóval amikor az ügyfél kártyát kér, elmondom neki, hogy mi a különbség a visa és a master között, melyiket mikor vegye, mennyi a dombornyomott és mivel tud többet, stb.

Ezért hívnak tanácsadónak.

Elmondom azt is, miért vackok a tőkegarantált alapok, stb.

Ha te máshol nem ezt tapasztalod, gyere hozzánk ügyfélnek. :)

orient 2011.05.02. 11:00:02

10 éve vagyok az MKB-nál. Soha semmi bajom nem volt eddig velük ami nagy szó mostanság.
Mindig normális árfolyamon váltanak, de nekem ilyen műveletem még nem volt. Más devizás rendeléseknél, tranzakcióknál eddig ez nem tűnt fel pedig én is utána szoktam számolni.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:01:14

@F173:

Hát tényleg nem kledves dolog, de benne van a kondiciókban.

Én már lassan 10 éve hizlalom az MKB-t, tavaly akartam is váltani, de aztán rájöttem, hogy árak és szolgáltatások tekintetében is a középmezőnyben helyezkednek el. Van jobb ez egyértelmű, de találtam sokkal rosszabb kondiciókat is.

penumbra1984 2011.05.02. 11:02:29

@veron3: Még mindig él a kérdésem. Értem, hogy nem tudnak azonnal könyvelni. De akkor sem lehetne a vásárlás pillanatában érvényes összeget könyvelni pár nappal később? Oké, hogy nem azonnal veszi le a szolgáltató az összeget, hanem később. De akkor amikor levonja ténylegesen, a vásárlás pillanatában érvényes árfolyamon számoljon. Szerintem ez nem lehetetlen, így lenne etikus. De ez egy olyan szabályokba rögzített trükk, amivel sokat lehet keresni. Megjegyzem, amikor tavaly 1 hetet voltam KOppenhágában, épp akkor volt hullámvasúton a forint euró árfolyam, ment le is meg fel is, de a bankszámlakivonatomban minden egyes vásárolt tételnél nagyobb összeg volt, mit amit sms-ben értesítésként kaptam. Valahogy én sose nyertem az árfolyamonváltozáson, csak a bank...

Vajmaci 2011.05.02. 11:03:07

Látom páran nehezen értelmeznek szöveget.
A konverzió miatt IJ.
Nem tájékoztattak erről a dologról, IJ.
De itt az elvi dolgokból indulok ki.
Ha holnap úgy gondolja a bankotok,hogy ő most "körbeutaztatja" a pénzeteket a világ valutáin, és valamiért 10-15%-kal többet kell fizetnetek, akkor benyelitek szó nélkül?
Miért kell hagynia magát az embernek hogy a "szegény bankok" mégjobban megszedjék magukat rajtunk?
A gazdasági válság minden szemetét mi fizetjük ki ügyfelek,miközben emlékeim szerint nem mi tehetünk a dologról.A lakás- vagy kocsihitelekkel is érdekesen számolonak,miközben az állambácsi tömi a bankok zsebét a világbanki hitelbekből...
És akkor nem említem a banki vezetők fizetéseit...
Köteles az ügyfél minden szemetet lenyelni a szolgáltatók,bankok,hivatalok felől?

penumbra1984 2011.05.02. 11:03:46

@Kiszámoló: Ez engem is érdekel, miért vackok a tőkegarantált alapok?

F173 2011.05.02. 11:04:07

@Abrash1965: Az a baj, hogy az iskolákban egyáltalán nem folyik gyakorlatias oktatás! Mindenre megtanítják a gyerekeket csak arra nem, amire szüksége lesz a mindennapi életben! Csak az olvasás és számolás képessége az egyetlen gyakorlatias dolog, amit a gyerekek megtanulnak 12 év alatt!
Jó lenne az iskolákban alap tantárgyként egy kis pénzügyi, adózási, egészséges életmód, vásárlói jogok és stb. tantárgyakat is oktatnának!
A Pitagorasz tételt vagy egy Petőfi verset megtanul a gyerek, de azt mire kell figyelni ha felvesznek egy 20 milliós hitelt senki nem tanítja meg az embereket!

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 11:04:17

Paypal. Akkor nincs ilyen ideg. A banki árfolyam mindig szívás.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:04:42

@Kiszámoló:

"Elmondom azt is, miért vackok a tőkegarantált alapok, stb."

Ez kedves dolog nekem is elmondták annó, így végül is mostanra már csak 2.5 millió mínuszban vagyok 2008-hoz képest, persze volt ez a mínusz 4 millió is.

És persze a 2.5 millió sem igaz, mert ha tőkevédet alapba tettem volna a pénzem, simán eladom 2008 nagy buktájában, és átdobom egy sima betétbe a kamatokkal együtt tehát, még mindig 3 millió fölött van a bukta.

Na de mindegy, bégül is nem kenyérre kell a lóvé, tehát van időm.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:06:28

@Vajmaci:

"Ha holnap úgy gondolja a bankotok,hogy ő most "körbeutaztatja" a pénzeteket a világ valutáin, és valamiért 10-15%-kal többet kell fizetnetek, akkor benyelitek szó nélkül?"

De nem gondolja úgy, mivel ilyet nem tehet, ha nincs benne a szerződésedben.

És nem is tesz.

Még mindig egyszerűbb egyeseknek háborogni, mint elkezdeni megérteni.

Szánalom.

Robek 2011.05.02. 11:07:05

Ha külföldről rendelek azt általában az idealer.hu (magyar nyelvű árubeszerző) oldalon keresztül teszem, aztán oldják meg ők a váltogatást:-)

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 11:07:11

@Jokkura: A lakáshitelesek felvettek egy hitelt, amit törlesztenek. Ráadásul a hiteltörlesztés esedékességének napján érvényes árfolyamon számolják át. De itt a bank puszta kedvességből úgy megszívatott egy ügyfelet, mint annak a rendje. Nem ugyanaz.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:07:51

@F173:

"kell figyelni ha felvesznek egy 20 milliós hitelt senki nem tanítja meg az embereket!"

Jajaj, aztán jön a sírás, hogy a mocsok banok.....

gergo1000 2011.05.02. 11:07:54

@Doubledecker:
Ne ferdíts. egy bekezdésben csak ez szerepel:
"•Díjmentes vásárlási lehetőség belföldön és külföldön egyaránt "
Itt sehol nincs, hogy a forintban vagy usd-ben vagy euroban.
"De pl. próbáld már ezt az egészet elmagyarázni egy tajparasztnak a bankban..... :D
"
A vitát lezárhatjuk, mert erkölcsi kérdésekről nem lehet vitázni, de én azt gondolom, hogyha a tajparaszt pénze jó, akkor fel kell vállalni azt, hogy a tajparaszttal a szerződéskötés nem 2 perc, hanem fél óra.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:09:32

@lecsekkoltam:

De áruld már el mivel szívata meg, öntsünk már egyszer s mindekorra tiszta vízet a pohárba.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 11:10:26

@penumbra1984: Mert keres rajta. Az erste berakja zárolásba, azaz te nem jutsz hozzá, de még utalja tovább. Az addig lebeg, és kamatozik nekik. Utána egy vagy két héttel, jó esetben pár nappal valóban megjelenik a másiknál a pénz. Gondolj bele milyen jól jár, pár tíz-száz millió neki kamatozik, azért az nem rossz pénz.

F173 2011.05.02. 11:10:30

@Doubledecker: Itt nem csak arról van szó, hogy nem kedves dolog, hanem elég nagy valószínűséggel törvénytelen is, amit az MKB művel! Az nem törvényesíti a dolgot, hogy benne van az üzletszabályzatban!!!
Az ilyen típusszerződésekre, mint a banki szerződés sokkal szigorúbb szabályok vonatkoznak! Nem elég azt mondani, hogy le van írva apróbetűkkel valahol a kondíciók, mert ha az adott szerződési kitétel jelentősen eltér a piacon megszokottnál az ügyfél megtámadhatja ezt a pontot, annak ellenére is, hogy aláírta!

Vajmaci 2011.05.02. 11:11:24

@Doubledecker: Az a szánalom hogy nem tudsz szöveget értelmezni pajtárs...:D

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.02. 11:11:48

@penumbra1984: azért nem lehet a vásárlás napján érvényes árfolyamokat alkalmazni, mert nem így működik.

Amikor vásárolsz, először a kártyaelfogadó bank megkérdi a te bankodat, van-e ennyi a számládon? A bankod válaszol, hogy igen, majd foglalásba teszi a pénzed. Ezután a követelés jogosultjának 30 napja van, hogy be is nyújtsa az igényét. Amikor benyújtja, aznap fizeti ki a bankod a pénzt valóságosan is és logikusan aznapi árfolyamon, nem az esetleg 30 nappal ezelötti árfolyamon.

Ezért nem a bankodon múlik, mikor kerül kifizetésre a befoglalt pénzed. Max. 1 napot tesz rá a könyvelés miatt.

De persze megint a bank a hibás :)

Egyébként ugyanakkora eséllyel nyersz a csúszással, mint vesztesz.

BeKaVe 2011.05.02. 11:11:54

@Kiszámoló: Hát nem tudom te melyik csomagban vagy, de át utalás ingyenes. És semelyik bank nem utal még egymás között sem munka idő után. Ezzel a kártya csak megtakarítani jó meg utalni neten keresztül. Így teljesen ingyenes. Nekem még számla vezetési díjj sincsen így nem egy csomagról beszélünk.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:11:54

@gergo1000:

Hát értem, mivel te nem vagy hajlandó elolvasni, amit aláírsz, ezért az a hülye, aki eléd tette????

Jó annyiban igazad van, hogy a bank tájékoztathatná az ügyfeleekt jobban is, akkor talán kevesebb ilyen poszt születne.

DE az ügyfél is vehetné a fáratságot, hogy elolvassa, amit aláír.

Ugyanez igaz a CHF-es hitelekre is.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:13:34

@F173:

De nem valuta eladásit, hanem deviza eladást számolnak.

Szerintem az lenne törvénytelen, ha valuta eladásin számolnának.

MOndjuk azt meg én nem értem, hogy adeviza pénztári árfolyam az meg mi fán terem.

Pont nem elérhető az MKB honlapja, mert megnéztem volna mekkora eltérések vannak.

Vajmaci 2011.05.02. 11:14:19

@F173: Nem törvénytelen, utánnaolvastam.
De kérdem én, tudnom kell betéve a bankom miféle prioritások mentén végzi a dolgát?
Nem.
Egy dologra jó volt a poszt, talán felnyitotta mások szemét is, hogy nemegészen úgy működnek a dolgok ahogy azt elképzeli az emberfia.:)

F173 2011.05.02. 11:17:04

@Doubledecker: Már tízszer leírtam, hogy az MKB-nál VALUTA ELADÁSI árfolyamon számolnak el a forintos kártyás fizetésnél! Mit lehet ezen nem érteni!!! Ha ezt megvizsgálná a PSZÁF 99%, hogy törvénytelennek találná, annak ellenére, hogy benne van az üzletszabályzatban!!!

mylon 2011.05.02. 11:17:17

Üdv mindenkinek! Nem mindegyik bankot ismerem, de amiben én vagyok az mindig annyit számolt fel, amennyi a Hirdetményben szerepel(t), nyomonkövethető, ügyfélszolgálatuk mindig készséges. Az igaz, hogy nem a legolcsóbb, de még sose volt gondom velük. (Posta folyószámla az ersténél)

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 11:18:19

@Doubledecker: Nem tudom, talán azért a 21. század végén nem forint-font váltást alkalmaz, hanem font-euró-forint. Ennek valószínű az az oka, így többet keres rajta. Nem úgy vettem észre, hogy kellemesen meglepődött volna a posztíró, hogy jéééé, én úgy számoltam x ft-ba kerül átszámolva és még kevesebből kijött. Akkor gondolom nem ilyen poszt lett volna belőle.
A bank mindig jól jár. Ezt mindenki tudja.

penumbra1984 2011.05.02. 11:18:39

@Kiszámoló: Értem én a logikát, és majd áttanulmányozom az akkor bankszámlakivonatomat, de mondom, abban az egy hétben ment lefelé is az árfolyam, de én sose nyertem.
Tarthatsz begyöpösödött bankellenesnek, de akkor se tudom elfogadni, hogy nem a vásárlás pillanatában érvényes árfolyamokkal számolnak...azt érezném fairnek.
Na de mi van a tőkegarantált alapokkal? :)

Mérges 1234 2011.05.02. 11:19:16

@Vajmaci:

Ebből csak az következik, hogy az emberfia nem képes elképzelni, vagy nem jól.

Azért egy ilyen nemzetközi fizetéses história, tényleg meghaladja az átlagember befogadóképességét.

Jó dolog a technikia fejlődést, csak az emberiség nem annyira képes ezzel lépést tartani.

De elég ha annyit megjegyez az átlagpolgár, hogy a díjtalan, csak annyit jelent, hogy külön díj felszámítása nem történik meg, de az árfolyam különbözetet keményen bevasalja rajta a bank.

És mint írtam fenebb, velem az is előfordult, hogy a vásárlás és az elszámolás között a forint erősödött, így végül kevesebbe klerült a cucc. Igaz ez csak egyszer fordult elő.

Mindez nem lenne probléma, ha egyszer elérnék az Euró bevezetésést.....

De hamarabb lesz nekünk királyunk, mint Eurónk... :D

ÉS ez a nagybaj.

F173 2011.05.02. 11:19:23

@Vajmaci: Hol olvastál utána? Egy kicsit tájékozódjál milyen feltételek szab a PTK a típusszerződésekre, mielőtt ilyen zöldségeket írsz!

penumbra1984 2011.05.02. 11:20:47

@Kiszámoló: Bocsánat, akkor így kérdezem: MIÉRT így működik? Miért nem másképp?

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 11:20:53

@gergo1000: Az ingyenes kártyahasználat mindig arra vonatkozik, mikor bemész fizikailag az üzletbe, vásárolsz és ott lehúzzák a kártyádat. Ez az ami ingyenes.

Mikrobi 2011.05.02. 11:21:11

Akkor ha én Amerikából rendelek valamit MasterCarddal, akkor a dollárt egyből forintra váltja a bank, vagy még előtte euróra is?

gergo1000 2011.05.02. 11:21:20

@Doubledecker:
Valószinűleg ugyanúgy állunk a pénzügyi kérdésekhez, a különbség ebben a két bekezdésben van:

"Hát értem, mivel te nem vagy hajlandó elolvasni, amit aláírsz, ezért az a hülye, aki eléd tette????" (én hajlandó vagyok, de azt gondolom, hogy nem mindenkinek vannak olyan ismeretei, amivel ezt értelmezni is tudja.)

"Jó annyiban igazad van, hogy a bank tájékoztathatná az ügyfeleekt jobban is, akkor talán kevesebb ilyen poszt születne."

Te az előbbit tartod nagyobb bűnnek én az utóbbit. De ez már tényleg csak neveltetés és erkölcsi értékrend kérdése. Erről meg tényleg nem lehet vitázni.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:22:07

@lecsekkoltam:

Ó b. meg, nem vagy képes megérteni.

Pedig vagy ezren leírták.

De sebaj.

Nem azért csinálja, mert többet keres rajta, hanem mert nincs más út.

@F173:

A kondiciós lisátban pénztári deviza eladási árfolyam szerepel, ez ugyanaz lenne, mint a valutaeadási árfolyam?

Ha igen, akkor igazad van.

Ha nem akkor nem számolhat el így, mert akkor valóban törvénytelen, úgyanis eltér a saját kondiciós listájától, ami ugye nem kóser.

gergo1000 2011.05.02. 11:24:53

@lecsekkoltam:
Segítek, az ami itt felmerül költség az akkor is felmerül, ha bemész a boltba a kis kártyáddal és azzal fizetsz. Nem a netes vásárlással függ össze.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.02. 11:29:44

Közkívánatra: tőkegarantált alapok.
(éppen egy banki észosztáson vagyok, ezért vázlatosan irok a telefonomról, de remélem érthető lesz)
Parasztvakítás: anélkül, hogy kockáztatná a pénzét, részesüljön a részvénypiacok hasznából.

A valóság: veszel 1 millióért tőkegarantáltat. Ebből vesz a bank/alapkezelő kb. 75-80%-ért állampapírt, ennek a kamata/hozama fogja kitermelni a 100% tőkét. Ha garantált hozam is van, akkor annyival több pénzért vesz állampapírt.
Számolás: egy millió osztva 1,065 az ötödiken, ha öt év futamidő és 6,5% az állampapír hozama.

A maradék pénzből levonják az éves 2,5% alapkezelői díjat és az egyéb költségeket.

Ami marad pénz, abból vesznek opciókat, részvényeket, stb.

Mit jelent ez? Kamat évi 6,5% minusz 2,5% költség. Marad évente 4,5% okoskodásra. Egyszer nyer, egyszer veszít az alapkezelő.

Az eredmény? (szinte) Minden tőkegarantált alap 0 és 4% közötti éves hozamot ad csak. Nem is tud ennél többet a felépítése miatt.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:31:07

@gergo1000:

Az igazság valahol középpen van, mivel a banknak jóval nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie a tájékoztatásra.

Akár olyan áron is, hoyg azt mondja a bácsi, hogy hő hő, ez nekem nem is kell, mert nekem nem éri meg.

A másik oldal pedig ott hibás, hogy 20 ével a rendszerváltás útán az emberek végre megtanulhatnánka golndolkodni.

Nyilváűn a bank hibásabb, mert ez az ő szakterülete.

Aztán van a másik olda, olyat is ismerek, aki a CHF-s dologt megértette, mivel többször elmondtuk neki, de 3 napra rá csak azt mondta, hogy mer a geci bank....

Szóval a felelőséget csak nem sikerült felvállalni.

F173 2011.05.02. 11:36:25

@Doubledecker: A pénztári deviza eladási árfolyam ugyanaz, mint a valuta eladási árfolyam és mind a kettő az MKB honlapján, mint pénztári árfolyam szerepel!!!

Kedves posztoló, nagyon hálás lennék ha megtennél egy PSZAF feljelentést is az ügyben felhasználva azt az infót is, hogy egy deviza műveletet neked valuta árfolyamon számoltak el!

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 11:37:22

@gergo1000: Amúgy bármely más esetben. Az ingyenes kártyahasználatról írtál, és az alatt mindig a bolti vásárlás értik. Minden másért fizetni kell.
Amikor a kis kártyámmal vásárolok a kártyás fizetés költségeit az üzlet viseli. Gondolom hallottál róla, hogy most jó néhány bankot (otp, k&h-t) büntettek meg, mert kartelleztek az üzletek által fizetendő díjakkal, mesterségesen magasan tartották.
Úgyhogy nekem ingyenes a kártyahasználat a boltban, neked is az. Ezt jelenti mikor úgy reklámozza az ügyfél felé (lakosság, céges kártyák stb), hogy te mint kártyabirtokos ingyenesen használhatod a kártyádat vásárlásra belföldön és külföldön.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.02. 11:39:43

nem gondolom, hogy bármilyen bank valutaárfolyamot használna,mert
Deviza: számlapénz.
Valuta: kézbe fogható valóságos bankjegy.
Ezért nincs értelme a valutaárfolyamnak kártyás vásárlásnál.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.05.02. 11:40:59

@Badbitie: erdekes, nekem sem a mikromon sem a mosogepen nincs ilyen szoveg
mondjuk a kartya resze nem team, mert ez az 50 allamcsak dollarban gondolkodik, es ritkan rendelekk europabol
akkoris csak mondjuk kulonleges vagdalthust

gergo1000 2011.05.02. 11:41:43

@lecsekkoltam: Ide most, hogy jön az, hogy az elfogadóhely fizet? Az már tényleg nem az én bajom. Itt nem ilyen költségről szól a sztory. Mélyedj el benne jobban.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:44:32

@F173:

"pénztári deviza eladási árfolyam ugyanaz, mint a valuta eladási árfolyam."

Na ez így tényleg pofátlanság.

Amúgy sem nagyon lehet értelmezni a deviza pénztárit.

Na megnéztem, a deviza pénztári vételi eladási megegyezik a sima deviza árfolyamaikkal.

A kondiciós listában ez szerepel egyébként, tehát ha valutavételin számoltak, akkor tényleg lehet szólni nekik.

Amúgy nekem 2 év alatt 3x volt jóváírásom, amikor nem megfeleő dologkat vontak le, és csak bejelentettem szóban.

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.02. 11:45:25

akartok még sziszegni? Olvassátok el a blogomon, mennyibe kerül nyitni egy életbiztosítást. :)
Kiszamolo.blog.hu

Ha valakinek kell tanácsadás és hálás fajta, megkereshet emailben :)

gergo1000 2011.05.02. 11:46:05

@Doubledecker:
" A másik oldal pedig ott hibás, hogy 20 ével a rendszerváltás útán az emberek végre megtanulhatnánka golndolkodni." Egyet értünk, de amikor olyan világban élünk, hogy a bankok által alkalmazott dolgozók a problémás kérédsek legalább 50%-ban hülyeséget mondanak, amikor a pénzügyi tanácsadók 90% csak a betanult szöveget tudja mondani, mikor a bankok szándékosan ilyen hülye közvetítőket alkalmaznak, mert tudják, hogy így szerezhetnek több ügyfelet. Szóval ilyenkor elvárni, hogy egy olyan szakmunkás, szakközépiskolát végzett emberek értsék ezeket a kitekert mondatokat, ugy hogy az iskola padban egy szót nem tanultak erről, szerintem nem lehet. Majd 20 év múlva egyet fogok veled érteni, de addig nem.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:46:31

@F173:

És megnéztem a valuta és a deviza árfolyamok nem egyeznek.

Szóval mégsincs itt para.

Az emgint más kérédés, hogy jó nagy árrés van a közép és a vételi eladási között.

Na de miből lesz a rézkilincs???? :D

Mérges 1234 2011.05.02. 11:47:49

@Kiszámoló:

Told fel a biztosításod.

Köszönjük.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 11:49:07

@Doubledecker:
Ó párdon. Elfelejtettem, hogy a bankok olyan félénk, kiszolgáltatott szervezetek, akik nem tudják ezt egyszerűbben megoldani, a Visa, Master és a többiek meg megragadtak a kőkorszakban és pont az mkb esetében tudnak így elszámolni egymás között. Aha, értem én, nincs más út. De pl az erste tud az általam megadott más devizában fizetni, anélkül hogy euróra váltaná, az otp is, szerintem a city és a k&h is. De az mkb az nem. Mert nincs más út. Aha. Persze.
Ez olyan mintha azt mondanád, hogy a paypal miatt mindig át kell váltani a forintot előbb usa dollárra és úgy fontra, euróra, jenre vagy más fabatkára.

Mérges 1234 2011.05.02. 11:49:53

@gergo1000:

Olyan a mostani kormány amilyen, de mintha lenne az új készülő tantervbe, valami pénzügyi ismeretek tantárgy.

Nagyon jó lenne, mondjuk ez igen komoly dió is lehet, de annál inkább kellene.

Szerintem évekig lehetne nyomni, a felső tagozatban végig.

Gyerköcök végigszáolhatnák a hiteleket, törlesztéseket, árfolyamváltozásokat, kamatváltozásokat, stb...

Végül is ez a mai világban szinte fontosabb, mint bármi más.

Ozicsaj · http://www.youtube.com/watch?v=cryMVK1PwuQ 2011.05.02. 11:51:45

@gergo1000: Amit írtam, az erre az írásodra vonatkozott:

gergo1000 2011.05.02. 11:07:54
@Doubledecker:
Ne ferdíts. egy bekezdésben csak ez szerepel:
"•Díjmentes vásárlási lehetőség belföldön és külföldön egyaránt "
Itt sehol nincs, hogy a forintban vagy usd-ben vagy euroban.

Erre írtam, hogy ez ingyenesség csak a bolti kártyás fizetésre vonatkozik.
Mélyedj el benne jobban, mire írnak neked.

F173 2011.05.02. 11:55:41

@Doubledecker: Nem tudom mit néztél meg, de én gyakorlatból mondom neked, mint volt MKB-s ügyfél, hogy pénztári VALUTA eladási árfolyamon számoltak el velem minden kártyás tranzakciónál, akárhogy is nevezzék ezt az árfolyamot az üzletszabályzatban!!!

Mérges 1234 2011.05.02. 11:56:02

@lecsekkoltam:

Most nézem a Visa honlapját.

Egyelőre nem találok rajta lehetőséget az átváltás mentességre.

FEnntebb írta valaki, hogy amikor neked utalni kell pénzt mondjuk egy londoni bank számlájára, te nem utalhatsz forintban, mivel az adott banknál nincs is a forintnak árfolyama, nem képes befogadni. A kártyatársaságnak meg van egy elszámoló deviza neme.

De nem zárom ki, hoyg a kártyatársaság tud olyat, hogy Font-forint konverzió, egyelőre én ennek nem találtam nyomát.

Amúgy meg tudomásom szerint, minden bank így csinálja, nem csak az MKB.

Mérges 1234 2011.05.02. 12:00:44

@F173:

Hát mivel a kodiciós listában nem ez szerepel, akkor lehet őket csesztetni.

TÉnyleg zőldek, mert például tőlem is vonták az éves kártyadíjat, annak ellenére, hogy az adott csomaghoz az ingyen jár, de mikor szóvá tettem, akkor visszafizették 5 évre visszamenőleg és még a kamatot is kikattogták rá.

Más kéréds, hogy miért kellene nekem napi szinten ellenőrizgetni őket????

F173 2011.05.02. 12:06:11

@lecsekkoltam: Sem az Ersténél sem más banknál nincs olyan, hogy kártyás fizetésnél kihagynák az elszámoló valutát!
Bármennyire is furcsa ez sokkal olcsóbb az ügyfélnek is, mivel a leglikvídebb piacokon kötik meg az üzleteket. A HUF EUR és a GBP EUR, akár több tízezerszer likvidebb piac lehet, mint a GBP HUF, ami egyben sokkal kisebb marzsokat is jelent!

veron3 2011.05.02. 12:12:29

@penumbra1984: Miért könyvelnének a zárolási nap árfolyamán, ha 3 nap múlva, egy hét múlva, vonja csak le az összeget? Én nem értem, ez embereknek miért okoz problémát.

Még mindig nem értem az alapvető post problémát sem, hiszen annyi történt, hogy a bank úgy járt el, ahogy azt a kártyakibocsátó megkívánja.

Legutóbbi angliai internetes vásárlásnál amúgy, mivel mint írtam EUR-ban vásároltam, fillérre annyit vont az MKB a kártyámról, mint a levonás napján érvényben lévő deviza eladási árfolyam volt. Hozzáteszem a webshop EUR árai picivel magasabbak, mint az UK-ben érvényes font árak, de még így is megéri, ezért nem szidom az üzletet. Hogy gennyes banda, keresni akarnak rajtam, jajj istenem, de erkölcstelen :D

veron3 2011.05.02. 12:16:04

@F173: Te miről beszélsz? A honlapjukon van egy kereskedelmi deviza vétel/közép/eladás és egy pénztári vételi/eladási, közük nincs egymáshoz árfolyamban, és az is ott van, mikori. Általában délután egy/kettő körül frissül az aznapira.

veron3 2011.05.02. 12:19:05

@F173: Nekem meg mindig devizán...

gergo1000 2011.05.02. 12:20:48

@lecsekkoltam:
Tudom, hogy mire írtad, de ettől függetlenül nem értem.

Amatőr 2011.05.02. 12:21:06

Számlát nyitottam az egyik bankunknál, hogy a fiam által küldött AUdollárt pihentessük. A néhány ezer dollár pedig hónapról hónapra csökkent. Kiderült, hogy bíz a költség magasabb, mint a kamat. Maradt tehát a párnaciha.(meg a hasi tasi és a korai Granyák)

Kiszámoló · http://kiszamolo.hu/ 2011.05.02. 12:25:25

@Doubledecker: írás előtt olvashatnál.
Az ajánlott cikk arról szól miét NE vegyél életbiztosítást.

bálnatenyésztő1 2011.05.02. 12:27:56

Ilyen vásárlásoknál érdemes Paypal-t használni, mert oda forintban fizetsz.
Vki írta, hogy repjegyet vett és duplán váltottak neki. Kb. egy éve volt, hogy a BA így jutott egy kis extra profithoz. Váltogatták a devizát.

gergo1000 2011.05.02. 13:05:56

@Kiszámoló:
Csak most jött meg az email erről a válaszodról. Szóval, bocs, de olyan tanácsadóhoz nem fordulnék, aki nem is ingyenes, ráadásul még saaját bevallása szerint is foglalkozik bankkártyákkal és még nem tudja, hogy a Visa kártyáknál is van euro elszámolás. Kommentjeid nem arról győztek meg, hogy profi lennél a szakmádban.

2011.05.02. 14:51:34

@Sün‼: Römi. Az volt már ?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.05.02. 16:10:03

Valamiből a bankoknak is meg kell élniük! ;) Ha már a hitelezés kicsit nem megy mostanság...

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.05.02. 17:29:24

@bálnatenyésztő1: "érdemes Paypal-t használni, mert oda forintban fizetsz."

És a Paypal is átváltja, úgyhogy ugyanott vagy.

penumbra1984 2011.05.02. 18:11:22

@veron3: Én meg azt nem értem, hogy miért okoz neked problémát megérteni amit itt beszélek. :)
Igenis könyveljenek a vásárlás pillanatában érvényes árfolyamon b+. Nem érdekel, hogy a vásárlás pillanatában még csak zárolják aztán majd könyveléskor vonják le, ezek banktechnikai dolgok, az én szempontomból mindegy, mert se a még csak zárolt, se a levont összeghez nem férek hozzá.
Hiába egyenlíti ki elméletben az egyszer több másszor kevesebb könyvelt érték az árfolyamingadozás miatt, ha teszem azt csak esetenként van ilyen tranzakciód, aztán a vásárlás és könyvelés/levonás közti időben megborul az árfolyam... Mint említettem, egy ilyen időszakban vásároltam külföldön naponta de ha lefelé is ment az árfolyam, akkor se vontak le kevesebbet mint amit zároltak a vásárlás napján.

Kicsit hasonlít ez a 2 napos könyvelési fáziskésés a banki átutalásokra. Nemrég olvastam, hogy a bankoknak gyorsítani kell, és 4 órán belül meg kell érkeznie célszámlára az elküldött összegnek. Jelen pillanatban parkolópályán lehet a pénz 1-2 napig mire átér, mert ennyit megenged a szabályozás, ha jól tudom. Tehát ez is mint annyi minden más, csak szabályozás kérdése és nem azért van így mert másképp nem lehetséges. Tehát lehetne pillanatnyi árfolyamon is könyvelni, de egyelőre nem írja elő a szabályozás ezt, persze, hogy nem törik magukat bankok, ha ezzel árfolyamnyereséget realizálhatnak.

bálnatenyésztő1 2011.05.02. 18:17:17

@atpijkamo:
Igen, HUF-ból GBP lesz EUR nélkül.

^LutheR^ 2011.05.02. 18:52:59

@bálnatenyésztő1: Paypal *megkérdezi* hogy átváltsa-e neked forintra, vagy maradjon-e a deviza. Előbbi esetben valamilyen saját, belső módszerrel határozza meg az árfolyamot, de vásárláskor már pontosan látod a forintösszeget.

Mylady 2011.05.02. 20:52:02

@Vajmaci: Anélkül, hogy védeném a bankokat, mert egyébként elég szemetek tudnak lenni, de
ebben az esetben nem a bank a hibás.
Nem a bank dönt úgy, hogy átutaztatja a fél világon a pénzt, hanem te. Akkor, amikor úgy döntesz, hogy a dollár elszámolású kártyáddal fizeted ki a forint számlád terhére a font összeget.
A kártyatársaság olyan, mint a giro, vagy a keler. Azon keresztül megy az elszámolás. Márpedig ha ő dollárban vállalja az elszámolást, akkor mindkét oldalon átvált.

Másik: nincsenek világbankos hitelek, amikből a bankokat támogatná a kormány. Nem tűnt fel, hogy hosszú évek óta különadót fizetnek a bankok?
Ami a legszomorúbb az egészben: a banki alkalmazottakon csapódik le ennek a hatása. Mert létszámleépítéssel, juttatások megvonásával reagáltak a bankok, márpedig gondolhatod, hogy nem a vezetőket küldték el...

Mylady 2011.05.02. 21:03:00

@Vajmaci: itt pontosan az van leírva, amit itt többen próbálunk magyarázni, csak nem akarjátok megérteni

Vajmaci 2011.05.02. 21:08:04

@Mylady: Értem, ám akkor sem tartom túl etikusnak.
Egyébként Visa Electron a kártya,így nem dolláralapú,hanem euróalapú!
Csakhogy albion nem euró-övezet!:)

Mylady 2011.05.02. 21:17:28

@Vajmaci: Ez nem etika kérdése. A kártyatársaságok így számolnak el. Minden egyes bankra, akik csatlakoznak a rendszerükre, ez érvényes. Pontosan ugyanúgy kezelik a magyar bankokat, mint az angolokat, a németeket vagy a hottentottákat.
A bankoknak ebbe nincs beleszólásuk. Illetve van, de csak annyiban, hogy ha nem tetszik, akkor nem csatlakoznak. És akkor nincs bankkártya, meg automata, meg kártyás fizetés.
Lehet hőbörögni, de ez kb olyan, mintha a boltban azért balhéznál, mert nem adnak kenyeret a matchboxaidért...

Zamat 2011.05.02. 21:35:47

Lehet, h már korábban leírták, nem olvastam végig a kommenteket.
Tehát a dolog úgy néz ki és ez minden Mo-i banknál így van, h amikor euroövezeten kívül a ft alapú bankkártyáddal vásárolsz (visa, vagy mastercard esetén), akkor duplán fizeted az átváltást, mert először dollárban számolnak el, majd utána fontban (jelen esetben). Ez egy ilyen bicaj, ezért kár felszámolni a számládat ebbe mindig bele fogsz futni.
Ja és soha ne az MNB középárfolyamát nézd, hanem a saját bankod devizaárfolyamát azzal már közelebb jársz az igazsághoz.
És még egy kis adalék: amikor használod a kártyát először zárolódik az összeg, majd néhány nap múlva történik meg a tényleges elszámolás, ami lehet, h több lesz, mint a zárolt öszzeg -ez attól függ, h mennyire ugrálnak az árfolyamok.

Zamat 2011.05.02. 21:39:36

upsz elcsesztem, kb. 4 éve euro alapú az elszámolás nem dollár bocs

Viktus 2011.05.02. 23:29:21

Hülyéknek minek kártya? forint számla egy, de a kártya társaságok dollár-euro alapon futnak , és úgy váltogatnak ezt tudni kell. Ennyi.

Viktus 2011.05.02. 23:31:34

@Sracz:

Nem eu-n belül biza már euro-t választhatod ...

PannonBoy 2011.05.03. 03:35:31

@Zamat: Igen, már jópárszor leírták, kültük voltak helyes és helytelen megoldások is.
Annyit hozzátennék, hogy a terhelés napján érvényes devizaárfolyamokkal számolnak a bankok. A tényleges elszámolás több napot vesz igénybe.

Sracz · http://dbworld.blog.hu/ 2011.05.03. 20:32:11

@Viktus:
Azt gondolom, hogy a bankkartya.hu-n olvasható kártya szabályzat elég egyértelmű és nem sok további lehetőséget hagy a kombinálásra.;)

vazsmegyeigerdezsház · http://studiosmaragd.hu/ 2011.05.05. 15:13:40

"Állítólag a bank a fontot előbb euróra váltja, majd az eurót forintra."

Most akkor tulajdonképpen forintért vásároltál? Albion pénzeme nem a font?
Nem értem.

Nanny Vik 2011.05.08. 19:13:27

Hmm.. nem szep, nem szep a banktol - de a bankok sajnos megelhetest es profitot kell hogy produkaljanak, nem alapitvanyi celbol jottek letre. Ezert is kell PayPal-ozni, ott nem huznak le ennyire.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.05.09. 09:04:33

@Nanny Vik: És az is hozzátartozik, hogy a lakosság is pénzügyi analfabéta. Ugyanazokat a konstrukciókat No.-ban alacsonyabb haszonkulccsal lehet csak eladni. Részben azért, mert az emberek tudatosabban választanak (l. még svájci frank hitelek felvétele) (és persze azért is, mert a piac is nagyobb stb.).

rbngc 2011.05.09. 23:42:49

@Vajmaci: nem tudom, etikus-e ilyet mondani, de te egy nagyon kellemetlen, buta seggfej vagy.

2011.06.11. 16:13:27

Kedves Posztíró! Euro elszámolású kártyával fontban fizetni szívás.

Ahogy dollár elszámolású kártyával euroban fizetni is az.

Vagy euro elszámolású kártyával kunában.

Az a lényeg, hogy ha teheted válaszd meg a deviza nemét is internetes vásárláskor.

A bank erről nem tehet. A kártya kibocsátójától függ, hogy milyen elszámolású a kártya.

Visa= dollár
Mastercard= euró

Minden internetes vásárlásra alkalmas dombornyomott kártya megrendelésekkor rá kell kérdezni, hogy milyen devizaelszámolású a kártya. Nekem euro elszámolású van, a páromé dollár. Ha az USA-ból rendelek az övét használom, ha az EU-ból akkor a sajátomat. Így csak az egyszeres konverziót tudják terhelni a számlámom.

Kemény lecke, de hidd el nem a bank tehet erről.
süti beállítások módosítása