Teréz külföldi ismerőse különösen szerencsés. Egymást követő napokon többször találkozhatott minőségi magyar vendéglátással, egyedül akkor próbálták lehúzni, amikor magyar ismerősei nem kísérték el a Balettcipőbe:
Szombaton esett meg külföldi ismerősömmel a következő eset. Miután bátyámmal kellemes estét töltöttünk el szerdán a Balettcipőben (Hajós utca), gondoltam, megmutatom külföldi ismerősömnek is a helyet, így csütörtökön ott ebédeltünk, majd pénteken ott vacsoráztunk. Pénteken már felismerték az arcunkat. Velem a pincér magyarul, ismerősömmel angolul beszélt. A kiszolgálás kedves és gyors volt, az étel nagyszerű - addig, amíg ott voltam. Szombaton ismerősöm egyedül tért be az újonnan megkedvelt helyre, ahol ugyanaz a pincér szolgálta ki, mint előző este.
Tonhal steaket ajánlott, amely sem méretre, sem minőségre nem felelt meg annak a leírásnak, amelyet a picér adott róla. Ismerősöm ezt nem bánta, hiszen eddig minden rendben ment, van, hogy a hal nem olyan friss és nincs is grillezve, csak pirítva - egyébként elmondása szerint a legunalmasabb étel volt, amit valaha fogyasztott. Még egy sört ivott, és desszertet rendelt, amely váratlanul hosszú idő múlva érkezett - erre az volt a válasz, hogy különleges módon kellett megsütni - ezt előzőleg nem jelezték. De még ez is rendben lett volna.
Aztán megérkezett a számla összesen kb. 5800 Ft volt, amelyből a kissé halszagú hal 3800 Ft-ba került (A Balettcipő étlapján a legdrágább étel a "Sült malaccsülök házi burgonyával és salátával" 2990 HUF)! A számlán a fogás háromszor szerepelt, amit a pincér azzal magyarázott, hogy ők "így szokták". Mire ismerősöm kissé idegesen közölte, hogy ez nagyon gáz, a pincér felajánlotta, hogy lecsökkenti kettőre. (!) Amikor az ismerősöm elmagyarázta neki, hogy mindenkit el fognak veszteni a baráti körünkből ezzel a húzással, a pincér kérlelni kezdte, hogy legyen szíves, inkább ne fizessen semmit, csak jöjjön vissza (ha már ilyen sok barátja van), majd kifejtette, hogy ők tulajdonképpen MÁR nem húzzák le a külföldieket, és ez a hal "azokból az időkből maradt". Szóval hát maradt még egy hal "azokból az időkből", és ezt úgy sózták rá, hogy még a szemébe is mondták. Végül is megegyeztek 3000 Ft-ban, mert a külföldi úr fair árat szeretett volna fizetni azért, amit fogyasztott.
Ilyen béna húzást nagyon régen láttam, különös tekintettel az étterem honlapján található ars poeticára, amely:
"Mi, akik csináljuk, nagyon szeretjük a Balettcipőt. Jó ételeket főzünk, a pár falatos harapnivalóktól a komolyabb meleg fogásokig, köztük olyan mediterrán finomságokat, melyeket Magyarországon itt lehetett megkóstolni először. A sört frissen csapoljuk, a borokat a legjobb helyekről szerezzük be, és a kávénk minőségére is nagyon kényesek vagyunk. Reggel tíztől éjfélig várjuk, hogy betérjen hozzánk, és eldöntse, a Balettcipő lesz-e a törzshelye. Mert a múlt kötelez."
Mi megpróbáltuk a törzshelyünkké tenni, de sajnos nem sikerült.
reconka · http://www.reconka.info 2011.07.04. 15:58:52
reconka · http://www.reconka.info 2011.07.04. 16:00:36
felszopó 2011.07.04. 16:11:56
Gastroger 2011.07.04. 16:21:07
Japán zöldfűszeres tonhal steak salátaágyon: 2880.-
2 sör ("még egy sört ivott): 1500.-
Desszert: 790.- Ft.
Szumma: 5170.-
Az teljesen jogos, hogy ha 2880 van az étlapon, akkor nem 3800 az ára. (így meg mondjuk 6090.- lett volna.. jó a sörtől függhet.. de nem értem mi lett 3x leszámlázva...
Nem lehet, hogy 3 sört ivott, és nem a desszert volt 3 szor leszámlázva?
Mondjuk így összességében még jól is járt. :) Amúgy meg ez a magyarázás, tényleg szánalmas, hogy ők így szokták.. Bár hallgattassék meg a másik fél is én azt mondom..
Van_mikrohullámú_sütőtök? 2011.07.04. 16:27:46
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.07.04. 16:36:50
A country full of aliens · http://angliavagyamitakartok.blog.hu/ 2011.07.04. 16:37:36
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2011.07.04. 16:41:14
Rendes cipője nem volt?
A country full of aliens · http://angliavagyamitakartok.blog.hu/ 2011.07.04. 16:45:04
bl4ze 2011.07.04. 16:48:14
varvizib 2011.07.04. 16:50:40
Ha TUDNI LEHET hogy ez az általános helyzet, akkor mi a fenéért nem képesek mondjuk pár razziát tartani néhány taxisnál, külföldieknek adva ki magukat? Vagy vendéglőben? - Sorra lehetne rengeteg bírságot kiszabni, inkorrekt cégeket bezáratni, és még haszna is lenne...
Talán még az országimázs is javulna kissé, és a turisták is gyakrabban jönnének, többet költenének.
shutika 2011.07.04. 17:17:10
"külföldieknek adva ki magukat"
Ehhez tudniuk kéne legalább egy idegen nyelvet. ;)
szcsongor 2011.07.04. 17:19:08
Teccikérteni? 2011.07.04. 17:24:49
Gastroger 2011.07.04. 17:28:16
Teccikérteni? 2011.07.04. 17:33:47
twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2011.07.04. 17:33:53
Gastroger 2011.07.04. 17:42:31
Éberség, kedves barátaim Éberség! Nézzünk bele csak abba a balettcipőbe.
Én már azt is feltételezem, hogy volt ott 4 sör is, a végén kicsit hőbörgött a vendég, aztán gondolták jóvan 3 rugó, csak menjen már. Amúgy valamivel lehet, hogy lehúztásk, de nem a hal 3x-os kiszámlázásval.
"Amikor az ismerősöm elmagyarázta neki, hogy mindenkit el fognak veszteni a baráti körünkből ezzel a húzással, a pincér kérlelni kezdte, hogy legyen szíves, inkább ne fizessen semmit, csak jöjjön vissza (ha már ilyen sok barátja van), majd kifejtette, hogy ők tulajdonképpen MÁR nem húzzák le a külföldieket, és ez a hal "azokból az időkből maradt""
Ez annyira nem életszerű.... De persze, lehet, hogy így volt.
Rosszindulatú Vászka 2011.07.04. 17:47:02
_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.07.04. 17:52:26
Kardics 2011.07.04. 17:56:17
Teccikérteni? 2011.07.04. 18:00:03
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.04. 18:01:05
/nyelvi nehezsegek/
@Gastroger: ez a resz vicc
pont kulfoldon fogok fenyegetozni, hogy elvesztik a torzskozonseguket
vicc
_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.07.04. 18:03:52
A country full of aliens · http://angliavagyamitakartok.blog.hu/ 2011.07.04. 18:09:42
donfuligjimmy · http://codhq.hu 2011.07.04. 18:20:02
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.04. 18:48:34
az mit jelent
a Kadar rendszerbol..
az Antal kormany idejebol, vagy szemelyesen Oszodrol erkezett?
farokkh bulsara 2011.07.04. 19:34:45
Rosszindulatú Vászka 2011.07.04. 19:40:57
Nomeg a Balettcipőbe ráadásul belga sört adnak, ejus négydekás korsóba. Vicc.
Róka-Rudi 2011.07.04. 19:41:59
Gastroger 2011.07.04. 21:06:43
Így maradt a tőke(súly)halnál.
Ezen kívül homár látogatóknak népi öltözetben nagybőgővel és biciklivel kontrázva bogrétschparty-t ad. Ja és még van egy specialítása, a :
Cordon Blue.
Gastroger 2011.07.04. 21:13:37
- egy étteremben felszolgált étel minősége nem mindig ugyanaz. Általánosságban illik alkalmazni egy főszakácsot, egy szakácsot, pár konyhalányt, ilyenek. Ha peched van, és a főszakács éppen a gilisztáját áztatja valamelyik pecatón némi kapás reményében, és a zétteremben a konyhalány is nehezen találja meg a hűtőajtót, mert annyira tüzel, akkor elképzelhető, hogy nem ugyanolyan a kaja mint előző nap.
Ez persze a főszakács hibája, de mégsem mindig. Jellemzően, rendezvény, hétvége, az a séfé, de neki is van szabadnapja, ilyenkor kissebb hiányosságok adódhatnak az étellel kapcsolatban. Ez persze nem jó, csak mondom, hogy előfordulhat olyan is, hogy másik műszakot kapsz ki.
(pld egy hétkőznapis, menüs napot).
Bérgyilkos Bohóc 2011.07.04. 21:25:03
Gastroger 2011.07.04. 21:30:12
Tabledance halacskát.. Tarajosat, filézve, pikkelytelenítve..
Az illatát egy pillanatra megérezte a 3 sör után.. :)
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.04. 21:38:11
a delelotti meg az estes
de maximum reggel 6-kor foghatsz ki shef nelkuli idoszakot, de talan egy sima szakacs is eleg egy ham&eggshez, vagy egy rantottahoz, vagy legyen omlett
egy jo etterembena felszolgalt etel minosege mindig ugyanaz
standardok vannak
elmondod hogy kered a tojast
vagy a steaket es ahhoz nem kell shef
a shef ahhoz kell hogy kirugja az idiota szakacsokat, akik keptelenek egy tonhalat jol elkesziteni
Megdobbent 2011.07.04. 21:38:53
Megdobbent 2011.07.04. 21:40:09
pont kulfoldon fogok fenyegetozni, hogy elvesztik a torzskozonseguket
vicc"
Lofaszt. Elmondja az itteni sok embernek, hogy egyszer ment be egyedul es rabaszott, erre az a sok itteni (az egyik irta pl. a posztot) majd nem jar oda akkor sem, ha a kulfoldi mar kulfoldon van. Mi olyan nehez mar ebben? :>>
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.04. 21:41:45
tehat az amit rendelsz de semmi extra
egy tonhal alapbol unalmas amugy
de ettem mar egeszen kivalot is
azt kulonosen furcsalom,, hogy a pincer, radasul egy angolul beszlonek, akiktol ugye jobb tipset varnak, miert pont a legszarabb kajat ajanlja
tobb sebbol verzik ez a story
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.04. 21:45:12
en valahogy, ha problemam van a szamlammal akkor kerem a managgert, legkevesbe sem az jut eszembe, hogy node pincer ur en ezt elmondom mindenkinek es az osszes baratom nem jon ide:)
muhhhaha
de biztos en vagyok a hulye:)
bar mi nem jarunk kulfoldre
tovabbra sem ertem milyen idokbol maradt meg a tonhal
ez egy lenyeges kerdes
_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2011.07.04. 21:58:30
Gastroger 2011.07.04. 21:59:31
Akkor van gáz, ha több vendég beesik, vagy van olyan étel(ek), ami tényleg a séfen múlik.
Főleg, ha mondjuk ő nincs, és beszabadul egy nagyobb tömeg, és többféle ételt kérnek. A főszakács ezt jó esetben jól koordinálja, a szakács lehet, hogy kiadja a steaket a konyhalánynak.
Persze ideális lenne a standard kaja, de néha az alapanyag sem ugyanaz, nincs annyi idő, stb. Ezt egy tanonc, nem biztos, hogy úgy tudja kezelni.
Fenntartom a véleményem, hogy lehet (ha minimálisan is), de eltérő az étel ha nem a séf van, vagy több a vendég, vagy új a konyhalány. (egy köretet is el lehet baszni). A tálalásban ugyanúgy nézhet ki, az adag és a hozzávalók is ugyanazok (ez a séf felelőssége)de egyébként lehet eltérés.
Fenti esetben pld. egy halnál, ahol nem mindegy, hogy meddig sütöd, piritod, mikor fűszerezed. Ezek lehetnek percek is, és nem mindegy (főképp egy halátel esetén).
XCat 2011.07.04. 22:04:20
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.04. 22:12:17
a foshef legritkabban foz-sut tenylegesen
nem az a dolga
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.04. 22:21:38
volt mar parhoz szerencsem
a konyha a rculatat kell kialakitania, a menut
lenyegesen keveset tolt az etelek elkeszitesevel
persze batanit,, figyel, segit stb.
VIP-nal O dolgozik
targyal
beszerez
stb
nem kell a nagy chef egy jo steakhez, korantsem
az ahhoz kell hogy azt a steaket ugy csinalja meg a szakacs, ahogy kell
a konyhalany fogalom nekem nem ertelmezheto itt
zrzr 2011.07.04. 23:32:22
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.04. 23:49:20
egesz este meg se szolalt es nem is volt nagy szam
a tonhal meg mind unalmas
olyan szar vicceket mondanak vacsora kozben.....
most kozeledik felem egy teljesen erdekfeszito intellektuaslis T-Bone
/allitolag Villont is olvas/ sult krumplival
isteni lesz, mar illatozik
The Good Boy 2011.07.05. 00:20:35
Megnéztem az étlapot... Azt az 5-6 fogást mondjuk tényleg elkészíthetnék tisztességesen. Bár már az étlap első tételén megakadtam: Humusz pitával...
egyébként tonhal steaket csak is kis faszenesen szabad elkészíteni, a kékszalag idején nem túl távolt a hekk "őshazájától", a Balatontól!
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.05. 04:57:31
Róka-Rudi 2011.07.05. 07:00:04
bekbórd! 2011.07.05. 08:10:03
Nem értem, ugorjunk.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.07.05. 08:23:55
logikatlan osszevisszasag
1etertunk
ugorgyunk
megamenn 2011.07.05. 08:26:01
megamenn 2011.07.05. 08:31:38
megamenn 2011.07.05. 08:35:53
The Good Boy 2011.07.05. 08:39:55
The Good Boy 2011.07.05. 08:40:56
az leírhatatlan:(
.lll. 2011.07.05. 08:45:48
tümmedt vendéglátósók,tümmedt külföldi majmok
megamenn 2011.07.05. 08:55:53
vape 2011.07.05. 09:14:37
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.07.05. 09:21:28
Nem igaz, hogy ennyire surmó legyen a pincér. Ha már meg is ismerte arcról az említett külföldit, nem merült fel a buta agyában, hogy hiába van éppen most egyedül a külföldi, ha átvágják, akkor el fogja úgyis a magyar ismerőseinek mondani. Néha úgy gondolom, hogy a gondolkodást büntetik Magyarországon!
mohopasi 2011.07.05. 09:54:21
2011.07.05. 12:19:28
Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2011.07.05. 14:26:57
Anti Anyag (törölt) 2011.07.05. 16:34:52
Ez köztem és a tulaj között a különbség.
Rézke 2011.07.05. 17:45:37
@Gastroger, kicsit érthetőbben fogalmazok: a számlán egy desszert, egy sör és három tonhal szerepelt. A három tonhal ára lett kb. 3800 Ft, amit egyikünk sem értett, hiszen a 2880-as tonhal árral semmi baj nem lett volna, de nem is azzal machináltak.
Az, hogy a pincér azt mondta, hogy inkább ne fizessen semmit, csak jöjjön vissza, az abszurd, de igaz. :)
Az ismerősöm nem turista, fél éve itt lakik és dolgozik, és nem ez az első eset, ami megtörtént vele, kissé unja.
@tetszikérteni? Nem ez történt, egy sört ivott.
majorm83 2011.07.05. 17:49:28
Igazából tisztázni szeretném a helyzetet!Napi törzsvendég vagyok a Balettcipő étteremben,sokszor hozom magammal a barátaimat is,külföldi kollégáimat.Ráadásul ismerem a vendéglátás minden szintjét.Először is,azt gondolom,hogy a történet nekem nem kerek.Ha úgy érzem egy helyen, hogy átvernek,akkor azonnal az üzletvezetőhöz fordulok.Ez miért nem történt meg?Ismervén az esetet a másik oldalról,és nem védve az éttermet,elmodanám,hogy a tonhal steak nem szerepel már az étlapon,vagyis mint kívánság étel készült ez a kedves vendégnek.A másodlagos véleményem pedig,hogy soha egy étteremben nem volt ilyen minőségi kiszolgálásba részem,mint itt.Én bátran ajánlom mindenkinek!Kéretik majd meghallgatni a másik oldalt is:)
Kelletteznekem? 2011.07.05. 18:05:17
ha mégegyszer elolvasod a posztot kiderül, hogy a poszt-toló is többször is pozitív élményékkel távozott, és jó kiszolgálásban részesült. Egyébként én is jó sokszor voltam már azon a helyen, és minden rendben volt, melegétel szerintem kicsit túlárazott, de sok finomségot ettünk, ittunk már családommal, rokonokkal stb, azért is ajánlottam a húgomnak (mert amugy én vagyok a posztban szedreplő báty, de ez egyébként mindegy is)
A poszt arra szeretett volna rávilágítani, (több kevesebb sikerrel) hogy a többszöri jó kiszolgálás után, amikor egyedül tér vissza a küldöldiül beszélő vendég, akkor megpróbálják jól lehúzni. Ezzel nincs ellentmondásba, hogy téged mindig jól kiszolgálnak, sőt, engem is, a tesómat is többször is jól kiszolgálták már.
Talán éppen ezárt annál nagyobb gáz, hogy a külföldit jól lehúzzék, mert az ugyse jön vissza. Azt hiszem, ehhez nem kell további kommentár...
megjegyzem, hogy az illető valóban baromira unja már, hogy 10-ből mondjuk 8-szor egyből megpróbálják lehúzni, csakazárt mert külföldi, és akkor biztos gazdag. Valahol megértem, és azt is hogy szóvá teszi, és nem ugrál örömében hogy pénzéért cserébe hülyének nézik...
salapapa · http://salapapa.hu 2011.07.05. 23:53:05
balettcipőben halat, csimmában desznyót, sportpipőben szárnyast, bőrben marhát......
salapapa · http://salapapa.hu 2011.07.05. 23:56:56
nemtoom olvastad-e at a részt, miszerint a kedves külhoni vendés többedmagával volt ott ebéd illetve vacsora elköltése céljából.
ma - gya - rok - kal!
nnno, őket vesztette el a balettpipellő.
és én sem fogok ott halat enni az biztos. 8-)
pizzaboy 2011.07.06. 14:02:02
Dohányzó Zsiráf 2011.07.06. 16:13:40
Répalaki Edömér 2011.07.06. 20:46:30
Michael Scott regional Mgr. 2011.07.07. 13:56:47
A Balettcipő tulajdonosa vagyok, és ezért érzékenyen érint a téma.
Kerek 9 éve működünk kiemelt turista övezetben és a célunk már kezdetekkor is az volt, hogy ilyen helyszínen tudjunk színvonalas szolgáltatást nyújtani budapestieknek és külföldieknek egyaránt.
A kedves ismerősöd Tonhal steak-et kért ami nem volt az étlapon, minthogy előfordul néha, hogy különleges kívánságokat teljesítünk, ezért a számítógép rendszerünkben van egy tétel mely "kívánság étel" címre hallgat és ára 1000 ft, azért hogy minnél könnyebben lehessen a vendég kívánsága szerinti érték alapján változtatni. Egy tonhal steakre gondolom nem feltételezte az ismerősöd, hogy 1000 forint?!
Mindazonáltal a kommunikációs probléma figyelemreméltó, sajnálom ha nem sikerült előre tisztázni az étel árát, javaslom bárhol olyat kérnek ami nincs étlapon, azt egyeztessék!
A felszolgáló (üv) meghívása annak szólt, hogy mi tényleg nem szeretünk vendéget elveszíteni, ezért engedd meg hogy itt meghívjam az ismerősödet egy 2 személyes vacsorára, csupán egy e-mail címet várok, a nickemre.
Üdvözlettel:
Susánszky Ádám
A homárnak meg annyit, hogy én is szoktam postolni, de legalább minimális csekket megérne, mert ez súlyos véleményformálás alaptalanul. Üdv
Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.07.07. 15:35:04
kispestipeti 2011.07.07. 15:36:18
Dontom 2011.07.12. 14:07:13
neltje 2011.08.01. 23:30:58
neltje 2011.08.01. 23:43:08
neltje 2011.08.01. 23:59:28
kispestipeti 2011.08.02. 10:29:09
Egyébként ki az a Yoda? Valami menő vendéglős? Nem kell velem egyet értened, én ezért nem haragszom meg rád. Csak ne keménykedj, személyeskedj. Hiszen hozzászólásodnak a topikhoz már régen semmi köze. Nyugodtan lehetsz Te a nagyobb géniusz, a beszólogatós kemény szobrász legény.(lány?)
Tuképp mi volt a célod e kései hozzászólásoddal? Megvédeni a Balettcipő jó hírét, az ott dolgozókat? Ahhoz ez a komment nagyon gyenge volt. Fuss neki újra.(a jövő hónapban) De innentől bármi is jelenik meg tőled alább, az már félrecsúszik a mi kis kettősünk vívására, úgyhogy több szót tényleg nem érdemel az egész. Vagy van még egy új perspektíva, ugorj rá másokra is. Ott is elsüthetsz egy-két személyeskedésbe hajló okosságot, mellyel nagyban hozzájárulsz a tuti igazság megismeréséhez.
neltje 2011.08.03. 00:24:21