Tékozló Homár

Fantomtartozás az ELMŰ-nél

2012.04.17. 13:20 | jackyll | komment

Egyszer talán majd a történészek veszik a fáradtságot, és nekiállnak megvizsgáéni, hogyan lehetséges az, hogy a legtöbb lakást nem a bankok foglalják le és árvereztetik, hanem a közüzemi szolgáltatók. A Homár azért segít: fantomtartozással. Naiv ügyfél megtapasztalhatta, hogy a legjobb tartozás, aminek se számlája, se fix összege nincs, és még értesítőt se küldenek róla, csak a kikapcsolásal fenyegetnek:

Friss és forró történetem van a mai napról, amikoris áramszámlát rendeztem. Mivel már nagyon fel lettem szólítva az összeg kifizetésére, személyesen mentem az ÉMÁSZ-irodáig, előtte meg egy ATM-ig, aholis levettem a szükséges összeget, 28ezret. Az iroda ajtaján az az örömteli felirat fogadott, miszerint itt már csak bankkártyával lehet fizetni. Nagyszerű... Elmentem a postára, befizettem a csekket, aztán visszacsoszogtam az irodába, mégis lássák, becsületes állampolgárként fizetek, mint a katonatiszt. Az ügyintézőről már ránézésre éreztem, hogy gond lesz. Ne vegye magára senki, de pont úgy nézett ki, ahogy egy rossz általános iskolai tanárnőt elképzelünk: alacsony, kövérkés, vörös hajú, szemüveges, negyvenen túli hölgy. Odaadtam neki a csekket, szépen bevitte a systembe az adatokat, aztán rámförmedt, hogy miért csak ennyit fizettem. Néztem rá, mint borjú az új kapura, hát ennyi van rányomtatva a számlára kezicsókolom... meg a levélre is. Oda felülre meg alulra is. Meg a hátuljára is, a részletezőnél. 27 451.
De ezen kívül még van kilencvenakárhányezer.

Az alábbi beszélgetés zajlott le közöttünk (szó szerint!):
- Tessék? Az kizárt.
- De van, VELEM NE KÖTEKEDJEN FIATALEMBER. (A végét már úgy rikácsolta, hogy még a szobapálma is összehúzta magát a sarokban.)
- De hölgyem...
- VELEM NE KÖTEKEDJEN FIATALEMBER!
- Nézze, milyen számlákból tevődik ez össze?
- ÉN AZT NEM TUDOM, VELEM NE KÖTEKEDJEN FIATALEMBER!
- De nézze, ez a levél április elején jött, ezen 27 451 van _összesen_.
- AKKOR EZ AZÓTA JÖTT ÖSSZE!
- Miért kiabál? Miből jön össze majd' 100 ezer forint két hét alatt? Gondolja, hogy egy napra rákötöttem az egyik villamost a villanyórára?
- ENGEM AZ NEM ÉRDEKEL, FIZESSEN VAGY NAPOKON BELÜL LEKAPCSOLJUK A SZOLGÁLTATÁST!
- Elmondaná, hogy miért? Semmilyen ilyen összegű számlát nem kaptam...
- KÜLDTÜNK!
- De én nem kaptam...
- KÜLDTÜNK!
- De én komolyan nem kaptam, nézze már meg, minden havi számlát rendeztem általában időben...
- MIND EZT MONDJA, AHELYETT, HOGY BECSÜLETESEN FIZETNE! SZÉGYELLJE MAGÁT!
- Jó, szégyellem. De még mindig nem tudom, hogy mi ez az összeg.
- VELEM NE KÖTEKEDJEN FIATALEMBER, MENJEN ÁT A JOGI CSOPORTHOZ!
- Jó... hol találom őket?
- ITT SZEMBEN, NE VELEM KÖTEKEDJEN.
- Viszlát. (Folytatni akartam, de inkább feladtam a beszélgetést, úgyis ugyanaz a beprogramozott válasz jön belőle, én meg már másodszor is untam.)

Szépen kisétáltam, megkérdeztem a biztonsági őrt, hogy hol a jogi csoport.Pesten, kaptam a rezignált választ. Mondom nagyszerű, de állítólag itt szemben van... Hát itt olyan nincs, nem is volt soha, menjek vissza, kérdezzem meg. De jó. Visszamentem a házisárkányhoz, megint leordított, hogy itt van szemben és ne kötekedjek. Hát persze, gondoltam magamban, dögöljön meg a kedves ügyfél, úgysincs igaza. Megint mondtam a biztonsági őrnek, hogy itt tényleg kell lennie egy jogi csoportnak, esetleg egy csillagkapunak, amin keresztül eljutok Pestig... Ő nem tudja, de nézzek szét az utca másik oldalán.Az utca másik oldalán legalább 20 ügyvédi iroda van (naná, szemben a bíróság) és egy bőrgyógyász (ha valakinek olyan vastag a bőr a pofáján, mint nekem, esetleg ugorjon fel hozzá).

Meguntam a keresgélést, hazajöttem, felhívtam az ügyfélszolgálatot, egy szimpatikus fiatal hölgy vette fel a telefont (ő legalább nem ordított velem a 2. másodpercben).Elmondtam neki, hogy azért hívom, mert a helyi irodában felvilágosítást nem hajlandóak nyújtani, befizettem 27 451 forintot, ennyi van a számlának az összes létező oldalán, a csekken... Hát igen, látja is a csekket, nincs rajta más. De ezt leszámítva van 58ezer. Hohó, mondom, az 10 perce még majdnem 100 ezer volt. Annyi nem is lehetett. Nem is volt. 58. Ennyi. Jó, de akkor miről "beszélt" a kollegina? Hát ő nem tudja.
És amúgy szokás üvöltözni az ügyféllel? Általában nem és ő tényleg nagyon sajnálja. (Tényleg sajnálta, hallatszott a hangján.) Mondom oké... és akkor mi is ez az 58 ezer? Mert én sose kaptam róla értesítőt, de tényleg, most nem hazudok. Nem is kaphatott, nem is küldtünk. ?!?!?!?!?


Nem küldtünk se felszólítót, se értesítőt, de be kéne fizetni, mert lekapcsolják a szolgáltatást.
Mondom de ha nem küldtek semmit róla, tehát nem tudtam a létezéséről sem (a kommentelők kedvéért megesküszöm az Úristenre, tényleg nem tudtam róla, minden számlát befizettem), akkor ki a hibás? Hát ők, de ez nem mentő körülmény...

Függöny, fizethetek úgy az ÉMÁSZ-nak vagy ELMŰ-nek vagy minek 58ezret, hogy sosem szóltak róla, hogy létezik, de azért siessek, mert ha 1-2 napnál tovább húzom az időt, gyertyánál nézhetem a tv-t, amiért nem szóltak egyszer sem, hogy el vagyok maradva.

//Tök off, de azért megjegyezném, hogy néhány éve, amikor még meglehetősen gyerek voltam és elég rondán elmaradtunk egy áramszámlával (ne feszegessük, hogy miért, de tényleg nem én tehettem róla - autóbaleset, egyebek), konkrétan a kikötés napján kértük meg az ÉMÁSZ-t, hogy ugyan, legyenek már egy kicsit belátással, ha lehetséges. Lehetséges volt. Az ügyintéző olyan kedvesen, figyelmesen beszélt velünk, mintha egy svájci bank igazgatója lenne, mi pedig egy igen nagy összegű betétet szeretnénk nyitni nála... Pedig akkor tudtuk is, hogy el vagyunk maradva...//


Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.04.17. 13:26:40

Általában endszeresen fizetem a számlákat, feltűnik, ha nem küldik egy hónapban. 50-100 ezer tartozás nem jöhet össze úgy, hogy ne tudnék róla.

Dr. Kix 2012.04.17. 13:27:58

Egy ilyen beszélgetést fel kéne venni! Meghallgatnám.

Skodakék Fábia 2012.04.17. 13:30:01

A Homár posta kedden délben nyit?
Megint egy csekkes poszt? El kellene olvasni...

Manyecska 2012.04.17. 13:37:39

Szívlapáttal kell tényleg járni lassan ügyintézni:(..

Archie the inventor 2012.04.17. 13:38:18

Ezt erősen kétlem: "- MIND EZT MONDJA, AHELYETT, HOGY BECSÜLETESEN FIZETNE! SZÉGYELLJE MAGÁT!"

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.04.17. 13:41:21

@Archie the inventor: biztosan rossznapja volt az ügyintézőnek

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.04.17. 13:44:04

Azért azt el kell mondanom, hogy pl. én kéthónap net előfizetéssel tartoztam, saját hibás nem fizetés volt. Az ügyintéző felhívott és megkérdezte, hogy elfelejtettem e vagy valami más. Mondtam, hogy valami más, és csak kéthét múlva tudnám befizetni. Azt mondta, hogy nem probléma, ő is járt már így:)
Na, persze, ez egy kis netszolgáló, ő még megengedheti az emberséget magának.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.04.17. 13:48:18

Úgy látszik elszoktam már a magyar villanyszámlák nagyságától. 27.000-58.000-100.000.
Nekem januárban volt átszámolva olyan 6.000 Ft összegű a villanyszámlám, de akkor néha villannyal is fűtöttünk.

Skodakék Fábia 2012.04.17. 13:49:42

Na nem is vót hosszú
Engem a bp-i émász vagy mifaszom hívott egyszer hogy az előző havi számla elmaradt és ha kell akkor küldenek másikat
Ezek ott karakószörcsögön mégis mire föl? Osztán ha a zügyfél befizeti oszt túlsok akkor tartozásra hivatkozva kikapcsolhatja a zémászt?

Ficak 2012.04.17. 13:51:14

Sünt mindenki seggébe!

CBF 2012.04.17. 13:52:28

Én nem lettem volna ilyen nyugodt, ha így ok nélkül ordibálnak velem, tuti kiverem a balhét, bár mondjuk esélyes, hogy kitessékel a biztonsági őr, mert a szolgáltatónak mindig igaza van, mint tudjuk...

Skodakék Fábia 2012.04.17. 13:52:55

Héjj jackyll, most akkó' elmű vagy émász?

fghjk · http://sorry.google.com/sorry/?continue=x 2012.04.17. 13:56:01

@Jani haverja: jah, nagymutter is vilivel fűt, havi 40 ropi átalány fizet, aztán küldtek neki éves elszámolást h lóg még 600 ropival. nem tom h a tökömbe jön ki a havi 90 ropis fogyasztás, mikor van 1 db vilibojler 1db hőtárolós kályha éjszakai áramra kötve

rio.pete 2012.04.17. 13:56:34

@batgirl: egy multitól egy ilyen viselkedés után úgy repülne a kedves hölgy az állásából, mint a szél... tipkus előző rendszerből ittragadt ügyintéző, aki idegbajos lesz, amint dolgozni kell.

Archie the inventor 2012.04.17. 13:59:16

@batgirl: az OK, hasonló tartalmat el tudok képzelni egy ügyintézőtől, de ezt nem igazán. Persze nem vonom kétségbe teljes egészében a posztoló szavait. De gondolom azért egy idióta ügyfél is kell a másik részről, hogy egy ügyintéző/ügyfélszolgálatos ilyet mondjon.

2012.04.17. 14:02:40

@Archie the inventor: sajnos nem kell. Nem egy versenyszferas multirol beszelunk, ahol meg kell kuzdeni az ugyfelert.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2012.04.17. 14:06:28

@fghjk: Magyarországon nagyon drága az áram. Itt átszámolva 16 Ft/KWh-ra jön ki, és még ezért is prüszkölnek a helyiek. Nem akarják elhinni nekem itt, hogy Magyarországon milyen drága az áram.

Neménvótam 2012.04.17. 14:15:31

Először azt kellene tisztázni, hogy ki a szolgáltató: ELMŰ vagy ÉMÁSZ

Skodakék Fábia 2012.04.17. 15:06:02

@eszenix: meegtanultam. Sokkal jobb. Szerencse hogy ez volt az egyetlen hibám ma

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2012.04.17. 15:25:06

"...esetleg egy csillagkapunak, amin keresztül eljutok Pestig..."

Hallod, úgy felröhögtem, hogy félre nyeltem a túrógombócot! Ezért beperelek te fantomtartozó galád! :-)))

Amúgy én azt hiszem a második rám ordított: Velem ne kötekedjen fiatalembernél! mondtam volna rendkívül kimérten, mint egy svájci bankár, hogy vegyen vissza de gyorsan, mert úgy vágom szájon, hogy a fogai matyómintát fognak hímezni a kilincsen...

2012.04.17. 15:47:53

Mint már milliószor kifejtettem nálunk ma Magyarországon háború zajlik. állampolgár-hatóság, ügyfél-szolgáltató, autós-parkoló társaság stb között. Ebben aháborúban a becsületes ügyfele, mint a posztoló, szívnak de nagyot.
Az elmü ügyintéző egy kondícionált droid - nem is lehet más- mert napi 250 ügyfélből 240 darab NEM becsületes, hanem simlis csaló, vagy egyszerűen elszegényedett ember aki nem tudja fizetni a számlát. Amikor a nemfizetők aránya ilyen magas mint ma itt nálunk, akkor az összes szolgáltató nehéztüzérséget vet be. Nincs más lehetősége. A nemfizető adósok aránya iszonyat magas.
Persz az érem másik oldala hogy miért kell mindenért világpiaci árat fizetni, holott a szolgáltatók költségei messze alatta vannaka világpiacinak, ez egy alacsonybérű ország, mindenki keveset keres.

2012.04.17. 15:50:24

@rio.pete: Egyáltalán nem repülne egy ilyen ügyintéző. Ő az aki bírja a napi frusztrációt. A szerénylelűek már idegösszeroppanást kaptak a sok gyökér ügyféltől. Sajnos.

(---Flúgos Buszos---) 2012.04.17. 16:08:36

@klarky: Velem ilyen sosem történik,érdekes,hogy kiabálnának.

Rémisztően kell fellépni először,csúnyán nézni,és a vigyor a szád sarkán. :))

Volt,mikor beszólogattak a buszon. Mikor kiszálltam a fülkében,akkor egyből leszálttak,pedig nem vagyok kigyúrva,és fekve sem tudom a 80 kilót kinyomni.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.04.17. 16:11:20

@(---Flúgos Buszos---): "Velem ilyen sosem történik,érdekes,hogy kiabálnának"

Velem se szoktak kiabálni. De ha megteszik, nem érdekel. Ha olyanom van, inkább túlordítom.

(---Flúgos Buszos---) 2012.04.17. 16:32:30

@atpijkamo: Közben meg 2 kézzel tenyerelsz az asztalon,és emelgeted közben,hogy félelmet kelts benne.

@petrócselly: Én inkább az a könyökölök az ablakban típus vagyok. :) Nem járok gyúrni titokban.

www.youtube.com/watch?v=BGVS5S9J3fs&feature=

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.04.17. 16:45:18

@(---Flúgos Buszos---): "Közben meg 2 kézzel tenyerelsz az asztalon,és emelgeted"

NEM! NEM!

Semmi tetlegesség. Iszonyú hangerővel tudok ordítani, az tökéletesen elég. De ha nme lenne elég, akkor se nyúlnék semmihez egy ujjall se.

donfuligjimmy · http://codhq.hu 2012.04.17. 17:15:42

"akkor ki a hibás? Hát ők, de ez nem mentő körülmény..."

erről meg ez jut eszembe :)

"...Ne tegyenek úgy, mintha nem tudtak volna róla. A TERV megtekinthető a helyi tervező hivatalban, az alfa-centaurin. Immár 50 földi éve. Ha önöket nem érdeklik a helyi ügyek, az a maguk baja. ..."

Sokorai_Atala 2012.04.17. 17:57:17

Most akkor fantom tartozás volt, vagy tényleges. Csak én nem értem?

Nervus 2012.04.17. 19:00:30

Gyorsan válaszolnék pár felmerült témára.
Gondolom ÉMÁSZ a szolgáltató, teljesen elvesztem már, hol ELMŰ van ráírva, hol ÉMÁSZ, hol meg ELMŰ-ÉMÁSZ... :D
Gyanítom inkább ÉMÁSZ.
A sztori teljes mértékben így történt.
Más: átalányt fizetek, 5ezret havonta, ami mostanában valamiért 10ezer, pedig nincs akkora ordasnagy fogyasztás. TV néha, hűtő, pc, mikró. És kb. ennyi. Egyik se nagyanyám korából származó cucc, amihez hozzá kell kapcsolni Paksot.

A tartozásról nem hinném, hogy fantomtartozás, már amennyiben ez a fogalom azt jelenti, hogy nem létező tartozás... Annyiban volt fantom csak, hogy nem szóltak róla. Egyáltalán. Egyszer sem.
Az én tippem az, hogy valami éves/féléves elszámolás és kamatai, amiről egyszer sem szóltak. Mert az tuti, hogy értesítő egyáltalán nem jött vagy a postás eszi a leveleket, más ötletem nincs.
Azért nem kezdtem el ordítani a nővel, mert fölöslegesen nem akartam balhézni. Így mindenki azt nézte, hogy mit üvölt egy inges-nyakkendős fickóval egy vörös fejű bányarám, akkor meg azt nézték volna, hogy mit balhézik itt ez a szakállas állat. Mármint én, nem a nő :D

Nervus 2012.04.17. 19:04:38

Egyébként nekem az egészben annyi a baj, hogy ha békésen befizetem ezt a 27ezret postán, vagy átutalással akár 2 hete, akár tegnap, akkor csak arra eszmélek, hogy leharapják a villanyórát...

Nervus 2012.04.17. 19:10:37

@donfuligjimmy: Esküszöm szó szerint ez jutott eszembe, amikor a nő mondta a telefonban :D

Sokorai_Atala 2012.04.17. 19:19:34

@Nervus: ja elszámoló volt éves, velem is próbálkoztak, másnaptól lettem havi óraleolvasós interneten.

É2I 2012.04.17. 20:07:06

Ahhoz, hogy kikapcsoljanak minimum két átvett tértivevény kell. Ha nem vettél át ilyet, mondhatod mutassák be, ha nem tudják pattoghat: nincs joga kikapcsoltatni.
Ha mégis megteszik, az un. garantált szolgáltatások alapján kártérítést kell fizetniük.
Ezt nyugodtan meg is mondhatod az ügyintézőnek.
De érzek én itt némi csúsztatást is a részedről, ne tán pimaszságot. Alapból ritka az olyan ügyintéző, aki azonnal támad, kell oda a másik fél is.

Nervus 2012.04.17. 20:11:04

@É2I: Tértivevény? Nocsak, ez érdekes. Ajánlott levelet pláne nem vettem át.
Nincs csúsztatás, semmi okom nem lenne rá. Ismételten leírnám, így történt. Szó szerint. Jó, erre nem esküdnék meg, nincs tökéletes memóriám, de arra emlékeznék, ha én kezdtem volna.
Nem a második mondatával ordított, de ezt is leírtam. Az egész beszélgetésből az talán a 10. körül volt.
Addig elhangzott a jónapotbehoztamacsekket, miértennyitfizetett, stb.

Sunny Days 2012.04.17. 22:46:24

Teljesen ismerős az ilyen ügyintéző. Pár éve, elkészült bankkártyáról szóló értesítéssel a kezemben besétáltam egy fővárosi bankfiókba, sorra kerültem a megfelelő ablaknál, majd a nőce nem találta a kártyát. Közölte, hogy nincs. Megkértem, nézzen utána, hiszen ők értesítettek ki arról, hogy van kártya. Onnantól csak hablatyolt mindenféle plasztikhiányról, ami állítólag köztudott, és ami miatt el sem készülhetett az a kártya. És különben is: ne szemtelenkedjek. Azt hittem, pofán verem.

Xezs 2012.04.17. 23:15:42

@atpijkamo: Kb ez jutott nekem is egyből eszembe. Nincs az az isten, hogy ennyi pénzt benéz az ügyfél.

Évente egyszer mégiscsak illik leolvasni a mérőt még akkor is, ha nem a szolgáltató olvassa le, akkor meg kiderül a turpisság.

Sokorai_Atala 2012.04.18. 09:21:55

@Nervus: nem kell térti, kézbesítési vélelemnek hívják, vagy hogy.
Ha nem veszed át 3 x, ugyanaz, mintha átvetted volna, azaz megkaptad, szemtelenkedtél és nem fizettél:)

anarch 2012.04.18. 09:51:23

Ok, de honnan jön az az ötvennyolc-kilencven-háromszázezer? Titokban árat emeltek tízszeresére vagy mi? Két hét alatt az nem semmi teljesítmény elfogyasztani ennyit.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.04.18. 11:46:46

@rio.pete: Az áramszolgáltatók nem multicégek "véletlenül"?

ELMÜ:
A Budapesti Elektromos Művek Nyilvánosan Működő Részvénytársaság jelenlegi korszaka 1995-ben kezdődött, és fő jellemzője, hogy a részvények többsége külföldi szakmai befektető tulajdonában van.

ÉMÁSZ:
1991: Az ÉMÁSZ Vállalat részvénytársasággá alakult (ÉMÁSZ Rt.). Tulajdonosai: Állami Vagyonügynökség 48,8%, MVM Rt. 50,0%, 50 önkormányzat 1,2%.

???????????????

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.04.18. 11:54:34

@Neménvótam: ELMŰ–ÉMÁSZ Társaságcsoport
@Whave: De igen, csak monopólium-jogokkal és feudálkommunista haszonélvezőkkel súlyosbítva.
@Kulics: Lassan már a világpiaci árakkal is elégedettek lennénk, a moldovai bérekkel együtt.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.04.18. 11:56:02

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger:
Bocsánat, ez lemaradt:
1995: Az energiaszektor privatizációjának keretében az RWE Energie AG (most RWE Plus AG) és az Energie Versorgung Schwaben AG (most EnBW AG) konzorcium megvásárolta a részvények 48,8%-át.

Jimbo75 2012.04.18. 14:20:23

@batgirl:

Ki nem szarja le milyen napja van? Azért ül ott, hogy segítsen, nem azért, hogy ok nélkül ordibáljon bárkivel is...

rio.pete 2012.04.18. 14:58:49

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: rendben, akkor módosítok: olyan szektorban dolgozik, ahol nincs versenyhelyzet és szarnak az ügyfélkezelésre.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.04.18. 15:08:21

@Jimbo75: Te se sűrűn menstruálsz, de feleséged se nagyon van...
@rio.pete: Micsoda különbség! Rámutat, hogy a privatizáció és a szolgáltatás minősége legjobb esetben is csak független egymástól. A hülye az hülye, mindegy, ki fizeti.

2012.04.18. 17:37:53

működő aksis junoszt tévéd van? nahát.

Xezs 2012.04.18. 21:54:27

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Ez hülyeség. Tök igaza van Jimbonak. Nem az ügyfél dolga megérteni a klimaxos alkalmazottat. Ha nem bír magával akkor vegyen ki szabit vagy menjen el a dokihoz és ír fel neki valami nyugtatót vagy akármicsodát.

Szép is lenne, ha minden nő úgy ordibálna meg csapkodna az olyan napokon, ahogy neki jólesik. Azt hiszem tele lenne a híradó pofánvert és vérig sértett nőkkel.
süti beállítások módosítása