Tékozló Homár

Túlárazott távfűtés

2012.08.29. 15:26 | jackyll | komment

Naiv ügyfél visszamenekült Írországba, és azóta sem érti, hogyan kerülhetett 345 ezer forintba 5 hónap fűtés egy 60 nm-es panellakásban:

Tavaly 5 év külföldi száműzetés után volt "szerencsém" otthon letelepedni próbálni, de 5 hónap után feladtuk a feleségemmel és babánkkal. 5 hónapig egy 60 m2-es albérletben, úgynevezett "panelban" laktunk Veszprémben, a földszinten, egy 6 emeletes építményben. Azért választottuk ezt a lakást, mert olcsó volt a bérleti díj, a rezsije, és az épület szigetelt, habár a nyílászárók és a radiátorok a régiek. Szeptember végén született meg a babánk, akinek próbáltuk az állandó 20-22 fokos szoba hőmérséklettel megteremteni az otthon légkörét. (bár neveltünk volna eszkimót!) Január végéig élveztük együtt az otthon melegét, amikor aztán feladtam a munkahely keresési tevékenységet, mert a vemhes patkány nyúzás egy kísérleti laborban volt az egyetlen ajánlat. Inkább visszaköltöztünk Ír(ó)országba, mert itt a pincért is ember számba veszik. Idén augusztusban megkaptuk az gázelszámolást a "panelra". HATÁSSZÜNET!

345 000 HUF, 1226 EUR mai árfolyamon.  4 hónapra, mert azóta senki nem lakik a pecóban és már befizettünk havi 16 000 HUF átalányt. Tehát éves 530 000 magyar forint. Lehetséges? Az ügyfélszolgálat szerint igen. Még mások visszakaptak 30 000-et, mi fizessünk 340 000-et. Egy szobát fűtöttünk állandóan, de az egyedi mérők a magas fogyasztást a nappalira állapították meg ahol csak pulóverben lehetett megmaradni.

Most akkor mit lehet tenni? Semmit, fizessük ki, mert ennyit fogyasztottunk... Ha a jövőben el akarjuk kerülni a kellemetlenséget, akkor rakassunk fel kis radiátorokat. Nem baj ha megfagyunk, de spórolunk. Még jó hogy már nem lakunk ott, nem vagyunk otthon. Havi 80-ból biztos ki tudnánk fizetni. De így sem fogok behúzott farokkal tejelni! KAPJA BE A TÁVHŐ!

Szeretnék egy jó kis pert a nyakukba akasztani és a fogyasztóvédelmet is rájuk uszítani, mert jogtalannak és irreálisnak tartom a számlát. Jelenleg a megfelelő jogi képviselőnket keresem.  Ha akad ügyvéd aki vállalná a pert, kérem írjanak ide, vagy az e-mailemre: upsidedown@freemail.hu

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jofiu 2012.08.30. 08:21:36

Hogy milyen egyéb tényezők miatt tornászták fel erre az irreális értékre a számlát azt gondolom már kidumáltátok fentebb. Itt hiba van, csak leszarják, mert ők olyanok.

De.
A panelfűtés szar. A távfűtés pazarló (pedig pont annak kellene lennie a gazdaságosnak a nagy tételben előűllítás miatt). Még ha korrektek lennének se igazán elfogadható.
Nagyjából tíz éve laktam panelban, 50nm, nyolcadik emelet, 25e+ HUF télen. Az sok. Szabályozni marhára nehéz volt, majdnem elzárva is trópusi, sokat szellőztettünk (ergo utcafűtés). Gondolom cserébe a földszinten pingvineket neveltek. A távfűtés csöveit télen szépen végig lehet követni a talajban, fölötte nincs hó.

Kontrasztként pont tegnap jutottam a következő érdekes infohoz:
Svédország, sarkkörtől délre ca. 100km, falu (kb. 4200 fő, belterületen 2200). Központi fűtéses kis bérlakás, 47nm, több mint 30 éves építésű. 'Sajna' nem lehet elkülöníteni a fűtésköltséget mert a bérleti díjban minden benne van egyben. Szó szerint minden, bérlet, közös költség, víz, szemét, internet, fűtés, ebben a bizonyosban még az áram is (ami egyébként nem jellemző). A szumma bérleti díj 3100 SEK, ami középárfolyamon 105 000 HUF.
Jó, persze, ez a lehető legolcsóbb talán és az isten háta mögött van, elég alacsony is ott az átlagfizu (évi ~231 000 SEK) de azt hiszem beszédes, hogy a sarkkör mellett egy kistelepülésen, viszonylag öreg házban milyen gazdaságosan kihozzák a dolgokat.
Pazarló az itthoni távfűtés.

Belagezapista (törölt) 2012.08.30. 08:22:00

Szóval úgy, hogy jelenleg a fasz jobbik oldalán vagyunk, azt mondom, hogy panellakást soha nem fogok venni (ezt most béreljük).

Belagezapista (törölt) 2012.08.30. 08:27:08

@Kellemes Zérókomponista:
A prolizáson kívül (prolik szoktak prolizni :-)) alapvetően egyetértek veled. Rengeteg a neten a modoros külföldre költözött ember. Írországot nem ismerem, de nekem volt szerencsém megismerni Angliát, és röhögök azokon a szerencsétleneken, akik megpróbálnak olyan tulajdonságokat tipikusan magyarnak titulálni, amelyekben pont az angolok köröznek le minket.

Belagezapista (törölt) 2012.08.30. 08:28:25

A másik része a dolognak, hogy bármennyire is modoros a posztoló, a távfűtéssel kapcsolatban igaza van.

Egyéves Önkéntes 2012.08.30. 08:29:50

Egyébként jól mondta az elején valaki, panelban lakni kibaszott nagy luxus.

Belagezapista (törölt) 2012.08.30. 08:30:34

@Bandi-Szeged:
"A legnagyobb pazarlás szerintem a fürdőszoba állandó fűtése (ezt érdemes átalakítani zárhatóra), mert a legtöbb hő itt távozik a szellőzőn keresztül, mintha minden lakó kirakna egy radiátort az ablakon kívülre, ami az utcát fűti. "

És pont ott nincsen költségmegosztó. Epic fail.

Belagezapista (törölt) 2012.08.30. 08:35:04

@Egyéves Önkéntes:
Ismertem egy viszonylag jól kereső vállalkozót, akinek volt 2 szép háza, egy az üzeme mellett, egy pedig egy nyaralóövezetben. Télen mégis panelban laktak, mert nekik ez volt a legkényelmesebb. Mert ugyan baromi drága volt nekik a fűtés, de kényelmes. Na ezért népszerű tőlünk nyugatabbra a tehetősebbek körében is a távfűtés, nem mert ott olcsóbb lenne. Nemrég láttam egy riportot egy osztrák emberrel, neki a családi házába vezették be a távfűtést, azt mondta a csóka, hogy így 20%-al többet fizet, de nem kell vele foglalkoznia.

Szóval igen, ez alapvetően luxus, csak itthon anno olcsó volt az energia, és akkor még olcsóbb megoldásnak tűnt, mint kazánt felszerelni tömbönként.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.08.30. 08:46:58

@Tökös29: magyar értékrendet ugyan ne akarj taníttatni a gyerekednek, az a legnagyobb kibaszás. Az ugyanis jelenleg egy kádárista-antiszemita keverék, emiatt vagyunk ott és leszünk is még legalább évtizedekig ahol vagyunk.
Maradjatok valami kapitalista országban, ahol kapitalista értékrend van. Sokkal jobban jártok vele.

Egyéves Önkéntes 2012.08.30. 08:48:49

@Belagezapista: persze, sokan mennek oda, mert semmi dolguk nincs, jön a csövön a meleg.
én fűtöttem fával, az valami iszonyatos macera
a távfűtés egyébként jó és tiszta, de nem olcsó mert többnyire gáz alapú
akkor lenne olcsó, ha Svédországhoz hasonlóan a szennyvízből előállított gázból, az elégetett szemétből és a fahulladékból is hőt állítanának elő.
egyébként elnézve néhány embert, aki sír, hogy mennyit fizetne, ha mondjuk a családi házán lenne olyan ablaka, hogy a réseken befér a veréb.
havi 100 alatt meg se úszná

cicmen (törölt) 2012.08.30. 08:53:10

@Zka: kádárista-antiszemita keverék,

Ez meg hogy? Olyan mint a zsírral kent Abonett! :)))))

Leslieke 2012.08.30. 08:55:16

Én távfűtéses panelban lakom, 49 m2-es lakásban, szigetelt ház, egyéni költségmegosztókkal. Télen a legmagasabb számla nem éri el a 10.000 Ft-ot, nyáron alapdíjat fizetek. Éves szinten nincs 100.000 Ft a költségem és ebben a fűtésen és a kötelezően fizetendő alapdíjon túl a vízfelmelegítési díj is benne van.
Szerintem ez egyáltalán nem sok, ellenben az író által megadott összeggel.

auth.gabor · http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor 2012.08.30. 09:11:29

@van of the year: "A mai költségmegosztási rendszerek úgy működnek, hogy a lakók az összes díj fix százalékát fizetik alapterület-arányosan, a többit a számlálók alapján."

Nincs olyan, hogy "összes fix díj". Ha mindenki elzárja a radiátorát, akkor a távfűtő kevesebb hőmennyiséget szállít, ami jóval kevesebbe kerül.

Deneware. 2012.08.30. 09:20:39

Szerintem meg kurva sokan csalnak a házban a költségmegosztójukkal, egyedül az írorszábgól ideiglenesen hazatelepült szerencsétlen nem. A Távhő lazán kiszámlázza az ÖSSZES felhasznált hőmennyiséget a háznak, aminek arányos része (azaz majdnek az egész) -értelemszerűen- a lúzer kollégára esik. Nem mindegy hogy 100000 Ft-ot 5 egyenlő részre osztunk, (1+1+1+1+1)vagy (0+0+0+0+1) arányban, mert akkor a sorban utolsó szopik. Konkrétan 100.000 Ft-to.

2012.08.30. 09:30:48

@__tom_: a távfűtés a legszarabb dolog a világon a rengeteg veszteség miatt. Pécsen kb 200 fokos túlhevített gőzt nyomatnak a csőrendszerben ahhoz, hogy a 5-10 km-re levő lakásokban 22-23 fokot tudjanak csinálni.

Az egyedi gázfűtésnél pedig gyakorlatilag veszteségmentesen eljut hozzád a gáz.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.08.30. 09:33:49

Szerintem csak a szokásos magyar ügyeskedés áldozata lett a delikvens. Mindenki tudja, hogy az egyedi mérőre egy hidegvizes ruhát "kell" dobni és akkor kevesebbet mutat. Mivel a házban majd mindenki ezt csinálja, az szopja be, aki nem. Így megy ez minálunk! Szánalmas! :(

Roy 2012.08.30. 09:35:34

Sajnos ez az olyan panelekben történik meg ahol elvégezték az épület szigetelését, és a nyílászárókat is kicserélték. Emellett egyedi mérőket szereltek fel.
Lásd Óbudán az úgynevezett faluház. Amióta megcsinálták azóta a lakók között örök vita folyik. A faluház közös képviselője is lemondott emiatt.
Ott is az a probléma, hogy vannak lakók akik nem fűtenek, mert a szomszéd lakások által termelt meleg elég nekik. Ettől a szomszédok fűtésszámlái megnövekedtek hiszen a mellette lévő lakást is fűtik.
Egyébként az egész panel szigetelése hülyeség. Minden lakóépületnek kell egy természetes szellőzés. A úgynevezett termoüveggel ellátott ablakok semmi légmozgást nem engednek, ha be vannak zárva.

athosga 2012.08.30. 09:37:55

Szeretném már végre megtudni (sajnos soha nem derül ki), hogy mitől van emberszámba véve külföldön a pincér és mitől nincs itt? Ott kezet fognak vele, itt meg nem? Ott meghallagtják a lelki bajait, itt nem? Ott elhivják sörözni, itt meg nem? Vagy mi? Mert számomra ettől vesznek valakit emberszámba és nem attól, hogy mennyit pénzt keres.

__tom_ 2012.08.30. 09:38:06

@Kulics: nem egyedi gázfűtésről beszélek, hanem egyéni szabályozású távfűtésről. Ott bukik meg a dolog.

2012.08.30. 09:41:52

@VT Man: sajnos teljesen elképzelhető, a távfűtés ára nem egzakt, irtózatos nagy különbségek vannak egyes városok között.. a földszint amúgy a legrosszabb, mert alulról hideg a pince... stb.

2012.08.30. 09:44:32

@__tom_: tökmindegy mit szabályozol egyedileg a veszteséget MINDENKÉPP meg kell fizetni. Én is távfűtéses panelban lakok és mindenki csodát várt a hőszigeteléstől, a panelprogramtól. Lakásonként másfél-két millába került és spórolásról nem nagyon van szó, mert a távfűtő annyira felemelte az alapdíjat, hogy a szabályozással max 5000 Ft különbséget tudsz csinálni a teljesen lezárom-tól a full fűtés-ig.
A kör bezárult.

athosga 2012.08.30. 09:47:42

"A legjobb a saját fűtésű gázcirkós lakás".
Bocs, de szerintem ez nem igaz. Modern házközponti fűtéseknél, normális, "vízórás" mérővel is keveset fizetsz, kvázi annyit, amennyit használsz és még nincs is az amúgy elég rossz hatásfokú konvektor a lakásban, hogy esetleg még elgázosíthasd magad, ha elromlik.

2012.08.30. 09:53:46

@Matteo79: "A távfűtés az egyik legkörnyezetbarátabb fűtési mód, széles körben elterjedt pl Svédországban."

Ez hazugság.

Leslieke 2012.08.30. 09:54:22

@Kulics: Titeket jól átvertek a szigeteléssel!! Nálunk 500-700 eFt között volt lakásonként a költség.

athosga 2012.08.30. 10:02:59

"A távfűtést azért találták ki, mert az üzemek hulladékhőjének jó felhasználása volt. Üzemek már nincsenek hozzá. De akkor is meg kéne tudni oldani, hogy normális ára legyen."

Hát nem igazán. Az ötlet talán jó volt, de a megvalósítás egyszerűen borzalmas és az átalakítás rohadt sokba kerülne. Igazi egyedi mérés, normális szigetelés, néhol új, kisebb kazánok telepítése nélkül soha nem lesz ez a rendszer értelmes árú.

2012.08.30. 10:04:28

@Kellemes Zérókomponista: ez olyan szép volt !
mint Gaben alőadása a Chevrolet Impaláról.
De tényleg.

2012.08.30. 10:05:32

@Leslieke: nekünk is 500 volt, mert a másik harmadát az állam fizette, a harmadikat meg az önkormányzat. Az építő cég nyúlt le másfél millát - helyesbítek.

cö-cö-cö 2012.08.30. 10:12:00

Tessékmondani, ez itt a fika blog?! Az első 100 komment gyakorlatilag semmi másról nem szól, mint néhány fasz (akik egyébként itt lihegnek egész nap, ha jól látom) fikázza a posztert. Nem csak ezt, az összes többit is. Jó hely lett ez a homár...

SvenH. (törölt) 2012.08.30. 10:17:28

@Xezs: igen ez a mero ez azt meri csak hogy ki az a proszto aki melegen hagyja a radiatort

az ablakkal kapcsolatban meg nekunk csereltek a panelprogramban es bele is raktak olyan szart ami kiengedi a meleget, azt nem tartott sokaig leszedni, azota boldogan elunk

peneszedni meg egy helyen van alig lathatoan es azt megelozni hogy ott ne legyen az szaharai paratartalmat kivanna, ugyanis az a folottunk lako erkelyenel van ott huzza be a hideget az egesz erkely, nana hogy lecsapodik

lazarus (törölt) 2012.08.30. 10:24:51

@Kulics: erről szól a magyar, tépi a másikat és acsarkodik.

oszd meg és uralkodj, hibátlan!

ezért tartunk itt.

büdipeti 2012.08.30. 10:26:33

@cö-cö-cö: Igen, eltaláltad ez itt a fika blog.
Ééééés mooooost: A posztoló miafaszér jött haza, meg minek ment vissza, minek csinált gyereket, meg nem igaz hogy nem bírja kifizetni, meg mekkora szar írország, meg tudhatta volna, hogy ennyi lesz a fűtés, meg nem is 22 fokra állította, hanem 45 fokra,... ( nagylevegő ) meg nyelvtani hibák, meg külföldről ne pofázzon már, meg nemigaz hogy nemtudja manipulálni a mérőt a kisgyökér, ja és kamu az egész.
Ja, és minden kommentelő kapja be, mindent tudok mindenről, én magam vagyok az internet.

Üdv,
Zsíros Ernő

Belagezapista (törölt) 2012.08.30. 10:27:06

@athosga:
A házközponti fűtés lehet hogy jobb a konvektorosnál, de érdekes módon a konvektoros még mindig magasan veri a távfűtést, hiába alacsony a hatásfoka, annyit nem veszít, mint a távfűtésnél a vezetékek. Legalábbis az előző helyen, ahol laktam konvektor volt, extra szigetelés nélküli tégla lakás volt, nagyon régi ablakokkal, nagyobb szélnél érezni lehetett bent a légáramlást, és mégis olcsóbb volt a fűtés, mint a mostani szigetelt panelban a távfűtés. És akkor még a meleg vízről nem is beszéltem, amiből szintén az egyedi volt az olcsóbb.

Tökös29 2012.08.30. 10:31:57

@athosga:
-Nem használnak ki és dobnak el, mint egy szaros pelenkát.
-Nem dolgoztatnak halálra és ha megbetegszel akkor nem rúgnak ki.
-Minden héten kikérheted a neked megfelelő szabadnapot, általában meg is kapod.
-Kifizetik a túlóráidat.
-Kivetheted a szabadságod amikor akarod és ha nem veszed ki akkor kifizetik.
-Ha felmondasz, visszavárnak, búcsúbulidon mindenki együtt iszik veled és az egészségedre. Jó szerencsét kívánnak és nem irigykedve beszólogatnak hogy mivan nem kell a pénz, majd lesz más aki boldogan dolgozik helyetted.

Most ennyi ugrott be a pénz említése nélkül, de lenne még pár...

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.30. 10:39:49

@SvenH.: "mi a gyereket ketszer egy heten furdessuk oszt en meg a vizeben kiaztatom a vegen a valagam, oszt az anyost is athivjuk a szomszedbol hogy meg egy kicsit meleg maradt a viz meg megmosdhat benne"

:))

különvélemény2 2012.08.30. 10:41:36

Mindenkit beszopattak ezzel a "korszerűsítéssel".

A szolgáltató hiába írja le, hogy csak úgy lesz korrekt az elszámolás, ha a fűtési rendszert is átalakítják, a lakók nem értenek hozzá, a közös képviselő szeme előtt meg csak a vállalkozótól bezsebelt "jutalék" lebeg.

Lakótelepen a felső emeleteken mindig forró a radiátor, alul meg már hideg, ilyen a régi rendszer.
Drága dolog újracsövezni az egész házat, ezért azt szépen ki szokott maradni.

copyRight 2012.08.30. 10:45:22

@Jani haverja: látom téged is nagyon megérintett ez a történet és érdemben is sikerült rá reagálnod :D

veerses 2012.08.30. 10:46:59

@athosga: Megfizetik a munkáját, a túlmunkát, megkapja a mi jár vita nélkül, pénzben is, munkaruhában is, szabadidőben is és nem tekintik rabszolgának, mondjuk mint szerződésest, aki csak akkor kap pénzt, ha dolgozik, szabi, ilyesmi nincs, ahogy túlórapénz sem. És, ha nem teszik el lehet húzni! Kinn álnak sorban a munkanélküli pincérek.

Belagezapista (törölt) 2012.08.30. 10:49:49

@Tökös29:
Ez baromira nem csak ország függő. Elég sok rémtörténetet hallottam Németországból, Angliából és Írországból is, ahol megszívatták a naiv K-Európai munkavállalót.

Szerintem amúgy eleve ott rontottad el, hogy Veszprémben gondolkodtál, ahol a vendéglátás nincs túlzottan csúcson, csak nyáron a közeli Balatonon, inkább a nyugati határszélt kellett volna választanod. Persze meg tudlak érteni, Veszprém kellemes, élhető város, csak a lehetőségek korlátozottak.

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.30. 10:51:55

@atpijkamo: No meg ha itt születik a baba, nemcsak az állampolgárságot kapja meg, hanem azokat a védőoltásokat is, amelyekért (S)írországban sok-sok ejrót kellene fizetni, és amelyek nélkül a sok szedett-vetett bevándorlótól olyan járványos betegségeket kaphatna, amelyeket nem biztos, hogy képes túlélni. No meg szülési szabadság, anyasági támogatás, stb...

gergo · www.indafoto.hu/ppgergo 2012.08.30. 11:51:14

Békáson van egy 48nm2-s panelom, a tizediken, nyugati fekves, nincs korszerűsítve, tehát se egyedi merő, se külső szigetelés.

Eddig is melegvízzel együtt fizettünk havi 13e forintot átalányban, ez most lecsökkent 11500 körülre. Szerintem meg így is sok egy picit, mert a 110nm2 újépítésű haz gazzal es faval valo futese kerult anno ennyibe vagy picit kevesebb volt.

tomfree 2012.08.30. 11:52:56

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: az állampolgárság a szülők állampolgárságához és nem területi elvhez van kötve, tehát kinn is megkapta volna a gyerek a magyar állampolgárságot a szülők alapján.

Egyébként van szerintetek értelme egyedi mérőórával ellátott távfűtésnél radiátort cserélni, akkor kevesebb lesz a fogyasztás?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2012.08.30. 12:07:02

@tomfree: A magyar. Sok országban a területi elv is érvényesül (pl. USA). Az újszülöttekkel kapcsolatos egészségügyi ellátás nálunk területi elvű, születési/tartózkodási helyhez kötött, a népjóléti jellegű állami juttatások meg vegyesek.
Nem egyedi mérő, hanem megbízhatatlan, manipulálható költségmegosztó. A mérő úgy működne, hogy mérné az áramló víz mennyiségét, valamint a be- és kilépő víz hőmérsékletét. Fejlettebb városokban ilyen van a hőközpontokban, amelyek ellátják a "társasházakat" azaz lakótömböket.

Gera 2012.08.30. 12:19:31

@Kulics: A Főtávnál valamivel 10% alatt van a távhőhálózat vesztesége.

Anomalocaris (törölt) 2012.08.30. 12:42:28

@Tökös29: Ne magyarázd a bizonyítványod, a patkánynyúzásról mesélj. Vagy csak kitaláltad az egészet?

Xezs 2012.08.30. 13:28:07

@SvenH.: Sok eszetek van nektek is. A résszellőztetőt direkt rakták rá, mert kell, ti meg leszeditek, holott nem is értitek, hogy miért van rá szükség. Rakjátok csak szépen vissza. Hívj egy szakembert, megoldja neked azt a kicsi penészedést is. Egyébként meg a kis penész is betegséget okoz hosszútávon. Remélem tudod hogy mennyiféle légúti megbetegedést lehet tőle kapni.

@Tökös29: Elvégezted a fősulit? Nem. Akkor meg?

kumkum 2012.08.30. 13:52:51

@kalandfereg:
A szuletesek szamat a szulesek TB-tamogatottsagnal valoszinuleg jobban befolyasolja az, h Irorszagban tilos az abortusz.

athosga 2012.08.30. 14:03:49

@Belagezapista:
Üdv, persze, hogy olcsóbb a távhőnél, én csak arra reagáltam, hogy az lenne a legjobb. :)

tomfree 2012.08.30. 14:04:34

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: igen, az állampolgársággal kapcsolatban igazad van, csak nem írtam le teljesen az előbb.

Tégla lakásban lakok, távfűtéssel és van egyedi szabályozó és mérőberendezés (vagy minek hívják azt a műanyag bizbaszt a radiátoron). Bedobtak egy reklámot, hogy ki lehet cserélni a radiátort, szerintetek érdemes is? Mondjuk nem lenne most pénzem rá, csak kíváncsiságból, hogy érdemes-e ezzel foglalkozni hosszabb távon vagy jó a régi öntöttvas radiátor?

kalandfereg 2012.08.30. 14:11:27

@kumkum:
Az abortusz tiltása nagy baromság, de sztem az írországi nagyobb születésszámban elenyésző a szerepe. De ebbe megint nem szeretnék belemenni, mert nem ez a téma itt most.

Manci néni, a szomszéd 2012.08.30. 15:09:17

@Egyéves Önkéntes: "ha mindenki spórol, akkor a ház igenis kevesebbet fog fizetni totálban."

Ez így igaz drágám, nem is állítottam az ellenkezőjét!

Viszont ha túlzásba viszik a spórolást, akkor bizony kijön a 250 Ft-os egységár. És nem 1000 egység alatt fogsz visszakapni, hanem csak 100 egység alatti fogyasztásnál.

Mindenki, (jelen esetben az a pár ember) aki ennél többet fogyasztott, az 250 Ft-ot fog fizetni minden egyes elhasznált egységért, ami rohadtul igazságtalan.

Azért igazságtalan, mert ilyenkor a picit többet fogyasztó nem a dupláját-tripláját használja el a fűtésnek, hanem csak töredéknyivel fogyasztott többet, mint a 7.-en lakó szomszédja, akinek egyáltalán nem kellett fűtenie, mert a csövek is befűtötték neki a lakását 25 fokra.

A legjobban ezt az "extrém" példám hozza ki, amikor mindenki nullát fogyasztott, csak te egyetlen egy egységet, és mégis a ház teljes fűtési költségének a felét neked kell állnod.

Egyéves Önkéntes 2012.08.30. 15:12:28

@Manci néni, a szomszéd: vágom!
de ha igazságot akarsz, akkor tanyára kell költöznöd! :)

herk 2012.08.30. 16:00:08

csak most léptem kapcsolatban a témával.
Hogy eddig egyetlen matematikus sem fogalalkozott a témával ???????
Szóval igy kéne számolni kb. a dolgot.
Teszeset 1.
minden tekerőt 0-ra állitani. Ekkor fogyaszt: pl 100 egységet. Ha nem lehet kimérni, akkor egy jó becslést késziteni.

Teszteset 2.
minden tekerőt maxra állitani, ekkor fogyaszt 200-at pl.

szóval a tól ig az 100-200.

Ekkor ha a lakás fogyasztása 150, akkor 100-at fizet mindenki, 50-et pedig csak akik bekapcsolták a fűtést, arányosan.
És igy nem lenne probléma, mert ha 105 lenne, akkor 100 megy szétosztásra egyenlően, és az 1 ember, aki 5 öt fogyasztott, nem 2 milliót fizet, ami mondjuk a fele, hanem csak pár ezret.

A titok az, amit már előttem is mondták, hogy nehogy már attól függjön, hogy mennyit kell fizetnem egy fűtő egységért, hogy a többiek hogy használják . Ez hülyeség. Aki ezt kitalálta seggbe kéne rúgni, aki ezt elfogadta, seggbe kéne rúgni. Meg úgy mindenkit. Ha én használok, valamit, ne attól függjön már, hogy a többiek is használják-e. Hanem legyen fixáras. Ráadásul nem ici-picit függ a többiektől, hogy mennyit fizetek, hanem akár 10x-es szorzót. Ekkora bénát , aki ezt kitalálta. A helyes számitás az , amit én leirtam, de ez annyira alap, hogy nagyon.

herk 2012.08.30. 16:20:32

@Egyéves Önkéntes:
nem tanyára kell költözni, hanem csak egy lófaszjóska egyetemistát meg kell kérni arra, hogy erre a baromi bonyolult matematikai problémára dolgozzon ki egy jobb számitási módot. Bármelyik egyetemista egy fél doboz sörért, sokkal igazságosabb számitási módszert tud kidolgozni. Ja, hogy az átlag lakók összeadni is alig tudnak, és egy bonyolultabb képletnél leállna az agyműködésük.. hát ez is probléma

Anomalocaris (törölt) 2012.08.30. 16:53:01

Hová lettél tököslegény??

vénszivar 2012.08.30. 17:57:18

@herk: Húúúúúúúú, te akkora ló fej vagy, hogy neked adnék két, á nem akár három dobozt is.

ÜRESSEN

Xezs 2012.08.30. 18:26:46

@vénszivar: Hagyd el Tibi, ezek mindent jobban tudnak.

vénszivar 2012.08.30. 18:29:23

@Xezs: de a tivadarnál nem !

azért írtam sok S-t, hogy lásssa azt sem sajnálom tőle.........:)))

Egyéves Önkéntes 2012.08.30. 20:28:01

@herk: Aki kidolgozza azt a módszert, amin nem vesznek össze egy panelház lakói, az Nobel-díjat fog kapni.

Manci néni, a szomszéd 2012.08.30. 22:17:56

@Egyéves Önkéntes: Na akkor Manci nénédet már terjesztheted is fel arra a Nóbel díjra!

Mert én már tavaly kitaláltam, hogy hogy volna ez jó és igazságos, és ha megígéred, hogy nem nyúlod le a díjamat, akkor megosztom veled:

Először is a lakógyűlésen meg kell állapodni 1 egység árában, ami szerintem 50 forint körül igazságos (és nem 200-250 ft, ami idén nálunk kijött).

Ez fix. A távhő kiszámlázza a háznak a teljes fogyasztást, ez is fix, pl. 5 millió forintot.

Ebből le kell vonni az egységek * 50 ft-ot, pl. ha csak 10 ezer egység fogyott, akkor 500 ezret. Magyarul 4.5 millió az, amibe mindenkinek be kell szállnia.

Ezután pedig pofon egyszerű kiszámolni, hogy kinek mennyi jár vissza, illetve mennyit kell még ráfizetnie. Ha 100 egységet fogyasztott, akkor 5 db ezrest, ha ezret, akkor 50 ezret.

Van egy már befizetett összeg, ahhoz képest pontosan meg lehet mondani, hogy mennyi az eltérés.

De mi van, ha 100 ezer egységet fogyaszt a ház? Mert akkor 5 milliót kell szétosztani a mérők közt? Ez sem probléma, mert ekkor nyilván nem 5 millió lesz a távhő számlája, hanem 8-10, és már korábban is jóval többet befizettél előre, és így sem lesz olyan kurva magas az utólagos díjad, ha egész télen fűtöttél, persze ésszel.

Akinek meg 28-30 fok kellett a lakásba, annál persze hogy pörgött egészt télen a mérő, és ha elhasznált 3-4000 egységet, akkor jogos a +200 ezer forint.

Ennyi. Várom a Nóbelemet!

Xezs 2012.08.30. 22:54:38

@Manci néni, a szomszéd: Lakógyűlésen megállapodni? Ezt basztad el. A legtöbb helyen képtelenek bármiben is megállapodni, mert mindig van 1-2 agyhalott, vagy szarrágó. Az agyhalottnak semmi se jó, a szarrágó meg képes havi 500 Ft-okon vitatkozni.

Mondjuk a mi lakógyűlésünk jó szokott lenni, az értelmesebbje leosztja a hülyébbjét, aztán szavazunk :)

Tökös29 2012.08.31. 02:24:24

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat:
w3teszt.itd.hu/resource.aspx?ResourceID=LABResearch
Itt mindent megtudsz a veszprém- szabadságpusztai LAB Research Kft.-ről.
Van nekik kutya, tengerimalac, nyúl, patkány részlegük is.
Általában a vemhes állatoknak adnak be kísérleti fázisban lévő gyógyszereket, és a magzatokon nézik az elváltozásokat.
Mert ugye egy gyógyszer engedélyezéséhez kell megfelelő számú emlősállat kísérlet.

Egyéves Önkéntes 2012.08.31. 07:18:32

@vénszivar: Béke Nobel természetesen

@Manci néni, a szomszéd: nana, nem a számítással van a gond, azt jól ki lehetne találni, hanem az emberekkel, akik ötszáz forintért a saját anyjukat eladnák
legalábbis én még nem voltam oylan lakógyűlésen, ami nem a pitiánerség szellemében zajlott volna

M. Péter 2012.08.31. 10:27:05

@péniszirigy feminista szűz strihkurva: Fizikát tanultál? A gázból kinyerhető energia ugyanannyi függetlenül attól, hogy erőműben vagy egy gázkonvektorban égetik-e el.

Egyéves Önkéntes 2012.08.31. 12:29:22

@M. Péter: Hú ezt kár volt leírnod, mert hatalmas öngól.
Valószínűleg te nem jártál fizika órára, mert bizony nagyon nem mindegy, hogy mivel állítod elő a hőt ugyanazon gázból.

SvenH. (törölt) 2012.08.31. 14:41:24

@Xezs: ha nem ertesz hozza akkor minek beszelsz bele? milyen szakertorol beszelsz? aki LEFURESZELI a felso szomszed erkelyet es visszarakja, vagy aki benikecellezi az egesz erkelyt?

a resszellozo nem oldja meg ezt a fajta peneszesedest, de le is irtam: "ne legyen az szaharai paratartalmat kivanna"
na ilyen szakertot nem kerek koszi...

péniszirigy feminista szűz strihkurva (törölt) 2012.08.31. 15:05:45

@M. Péter: természettudományos az egyik diplomám, szóval nekem ne ugass nagyon szépen kérlek

a gázkonvektorban elégetett gázból CSAK hő lesz, míg egy normális erőműben termelnek belőle áramot, az elvezetett hővel meg távfűtenek, tudod, ugyanazt az egy köbmétert égetik el, de kettős haszna van

ez szerintem nem olyan bonyolult, a gázkonvektorban sose termelsz áramot: 1 célra fordítódik x köbméter gáz

a hőerőműben meg áram termelődik, meg még távhő is

remélem lassan rájössz, hogy mekkora ökör vagy

az meg már csak hab a tortán, hogy az otthoni kis konvektorod meg egy hatalmas modern gázturbina hatásfoka közel sem azonos

az egy luxus, hogy a gázkonvektorokban égeti el a magyar proli a földgázt, amit persze még mindig támogatnak, hogy nehogy a nemzetgazdasági szinten előnyösebb távhő legyen az olcsóbb
mert hosszú távon, egy támogatások nélküli rendszerben a távhő olcsóbb, jobb lenne
csak ház a sok gázzal fűtőt kilóra, köbméterre megveszi minden kormány

ha piaci árat kellene Mari néninek is fizetni a gázért, akkor bizony áttérne távhőre egyhamar

hawkeye 2012.08.31. 15:42:25

@Failer:

Bocs, hogy rontottam az üzletedet!

Egyéves Önkéntes 2012.08.31. 17:05:48

@péniszirigy feminista szűz strihkurva: Igaz, hogy a kapcsolt termelésnél keletkezik villany is és hő is, de a villany nem a semmiből jön, az elégetett gáz egy részéből hő lesz, egy másik részéből pedig villany. Ergo ez a része hülyeség a kommentednek, természettudományos diploma ide vagy oda. :)

A többiben viszont igazad van, nem mindegy, hogy milyen hatásfokkal nyered ki a gázból a hőt.

Szenthomárság 2012.08.31. 17:16:04

@péniszirigy feminista szűz strihkurva:
Neked diplomád??
Pláne természettudományos??
Hát ez a nap vicce!
És még te ökrözöd le a másikat?
1 GJ gázból csinálsz durván 0,4 GJ hőt és kb ugyanennyi villanyt, azaz kb. 0,8-at kogenerációval.
Sima kazánban meg mondjuk 0,8 gj hőt. Már úgy értem hasznosat,mert a többi is hővé disszipálódik nyilván, de az a környezet entrópiáját növeli.
A villany nem pluszban van, a hő "rovására" termelődik.
Energiamegmaradás törvénye, természettudományi karokon megemlítik néha.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.08.31. 17:20:03

@péniszirigy feminista szűz strihkurva: @Szenthomárság:

Az a lényeg, hogy áramot kell termelni. És közben hő is keletkezik, amit okos dolog hasznosítani.

Xezs 2012.08.31. 17:53:09

@SvenH.: Mondom hogy hívj szakembert. Az, hogy te kitalálsz magadnak valamiféle magyarázatot a penészesedésre, még nem jelenti azt, hogy az tényleg attól van. Pont azért penészednek az emberek, mert azt hiszik, tudják hogy mi hogy működik az épületgépészet terén, aztán meg rohadtul nem.

M. Péter 2012.08.31. 20:05:09

@Egyéves Önkéntes: @péniszirigy feminista szűz strihkurva: 1 m^3 földgáz elégésekor kb. 38 MJ hő szabadul fel, otthon is, erőműben is. Otthon ennek 50-90%-a melegíti a lakást. Erőműben 40-60%-ából áram lesz, a többi egy része esetleg hulladékhőként hasznosítható, a maradék pedig a környezetet melegíti. Nem úgy van, hogy az erőműben ugyanannyi fűtésre felhasználható hőt termelne és még áramot it.

SvenH. (törölt) 2012.08.31. 20:28:49

@Xezs: milyen szagembert mondasz embör? egyik haver epiteszmernok masik epitomernok... kollegak onmaguk epitettek a hazukat, ha kihivok egy himringyo cegkepviselot az tutti csak a sajat cegenek az erdekeben levo hulyesegeket mondana

megis MIT TEGYEK, ha ott van az a kurva erkely? kerjek meg egy szagertot hogy mirol mondjon velemenyt? hogy a 20 centin behuzza a hideget igy is ugy is? ha a mi panelunk original hoatareszto tenyezoje kb olyan mint az 50 centis tomorteglae, pluszba meg ezen rajta van 8 centis nikecell

amugy ha megnezted volna a kommentem:
"peneszedni meg egy helyen van alig lathatoan es azt megelozni hogy ott ne legyen az szaharai paratartalmat kivanna, ugyanis az a folottunk lako erkelyenel van ott huzza be a hideget az egesz erkely, nana hogy lecsapodik"

leirtam nem a lakas peneszesedik hanem egy hohid...
majd felmegyek a szomszedhoz es megkerem hadd szigeteljuk le az erkelyet, koszike...

Egyéves Önkéntes 2012.08.31. 22:14:26

@M. Péter: Persze, hogy nem úgy van.
Onnan indultunk, hogy szerinted ha a gáz fűtőértéke 38 (mondjuk inkább 34 az, de ez most lényegtelen) MJ/m3, akkor abból bárki annyit ki is szed.
Hát nem.
Az otthoni szar konvektor nem olyan hatásfokkal égeti el, mint a fűtőmű, ahol esetleg még füstgáz hőhasznosító is van.
A villamos hülyeség belekeveését a természettudós kollegina követte el.

SvenH. (törölt) 2012.08.31. 23:29:44

@Manci néni, a szomszéd: "Először is a lakógyűlésen meg kell állapodni 1 egység árában, ami szerintem 50 forint körül igazságos (és nem 200-250 ft, ami idén nálunk kijött)."

a Mikulas es a Husveti Nyuszi az letezik

nalunk az tortent, hogy jott a himringyo TEHHEMES pocsszaju, es eloadta hogy milyen jo lenne, ha ev VEGEN lenne leolvasas es elszamolas mert milyen jo... valojaban ELKURTAK a techem merok beallitasat, es dec 31en nullazodott, na a kozos kepviselo nem engedte szavazasra bocsatani, raadasul megindokolta miert is rossz hogy ev vegen van a leolvasas
na hat egy hulye picsa lako csak nem rakerdezett, hogy neki miert is kell az elozo lako altal osszehozott szorzotenyezo utan fizetni?
hat akkor egy lapattal vertem volna agyon azt a barmot... elotte 3szor elmondtak miert rossz a dec 31es utolagos elszamolas erre csak beleugatott

mernok_ur 2012.09.01. 01:34:49

Pár megjegyzés a korábbiakhoz:

A panelekben történő "egyéni" mérés alapvetően ellenkezik a régi, olcsó fűtőanyagok világában készült szerkezetekkel. Akkor ugyanis nem számított, olcsó volt és ezek a lakások úgy lettek tervezve, hogy "mindenki egyenlő", tehát nem érdekes, hogy középen szinte 0-t fogyaszt, kint meg 10x annyit, elosztották elvtársiasan. Közben történt egy rendszerváltás meg egy jó adag kőolaj+földgáz árnövekedés és bizony a szélső lakók ingatlanjainak értéke csökkenne az adottságok miatt (ha valaki választhat, nyilván középsőt vesz, ergó az drágább).

De ebben az országban kompenzálnak, meg egyedileg mérnek, miközben a lakók 90%-a lop. Ugyanis a mérők bepólyálása ugyanolyan lopás, mint a villany vagy vízóra "okosítása", csak mivel a törülköző könnyen levehető, megteszik. Ha a legvégén az egész ház trükközik, akkor ugyanoda jutnak, ahonnan elindultak a trükközés előtt, ugyanis a központi mérőre hiába tesz akárki akármit, az annyit mér, amennyit kell és ugyan a lakók csökkentették az egységeiket, de az összehasonlítási alap is csökkent, ergó százalékosan ugyanaz.

A távhős dolgok egyébként egy jó rendszerben olcsóbb kéne hogy legyen, mind nemzetgazdasági, mind egyéni szinten a földgáznál, szintén tipikus magyar betegség, hogy csak az árat nézi, azt nem, hogy mennyire támogatott. A most kiszivárgott infok alapján (13 év mulva nincs nyugdíj) szerintetek meddig lesz támogatás a földgázon?:)
A távhőt meg lehet szidni, de az alapból hulladékot hasznosít, így elvileg még zöldebb is, de a kisebb CO2 kibocsátásból nem vesz senki kenyeret (max aki eladja a CO2-kvótákat).
Az olvadó hó meg egy természetes dolog, de megnyugtatásul: nagyjából 10% hővesztesége van a távhővezetéknek.

Amikor egy régi panelt hasonlít az ember össze egy családi házzal, ne a 15 cm-es EPS szigetelt falat meg 20 cm üveggyapottal hasonlítsa össze, hanem a 70-es,80-as évek családi házaival, a gázszilikát meg rába téglás csodákkal...ott is összejön az átlagos 1000 ft/m2/hó, akár jó kazánnal is + megfelelő szabályozással.

Mindazonáltal a bejegyzés írója által befizetendő 530.000 Ft már kellően sok ahhoz, hogy utánajárjon az ember. Én energetikai mérnök vagyok, szerintem 530.000 Ft egy ekkora panellakásra nem jöhet ki, még ha 28 fokot is akar tartani. Nyilván ezekhez mélyebb vizsgálat kell, de számolható, hogy kb. mekkora belső hőmérsékletet kéne tartani bent a teljes fűtési időszakban, hogy a megadott árú távhőből ennyit elhasználjon az ember. Ebből bizonyítani lehet, hogy csalnak a többiek/rossz a mérő/rossz valami és ezek alapján továbblépni.

Xezs 2012.09.01. 02:01:45

@SvenH.: Ja, a hőhíd manapság ilyen Joker kifejezés, ha azt kiugatja valaki a torkán akkor mindenki hátrahőköl.

Figyelj, leszarom. Penészedj ahogy akarsz. Csak próbáltam segíteni. Ne fogadd el, legyél tüdőbajos, tökmindegy.

Vedd úgy, hogy nem írtam semmit se.

Xezs 2012.09.01. 02:04:50

@mernok_ur: Asszem eddig a te hozzászólásod a legmérvadóbb. Vagy csak kurvára megvezettél engem.

Mr. Alkohol 2012.09.01. 15:57:26

@mernok_ur:
A Posztoló számlája mindenképpen irreális. Ad abszurdum az is lehet, hogy elírtak valamilyen adatot és adminisztrációs hiba miatt jött ki ez az összeg. Nem szabad hagyni!

Tapasztalataim a különféle lakásokkal és fűtési módokkal kapcsolatosan:

1. Ismerősöm felújított családi háza: gázfűtés + fafűtés vegyesen, télen csontokig hatoló hideg a szobákban (20 C alatt és a talaj felől sugárzó hideg), a gyerekek is azért rohangálnak állandóan, hogy ne fázzanak - (havi) 40.000 forintot meghaladó gázszámla. Úgy, hogy ameddig volt fa, inkább azzal fűtöttek.

2. Szüleim panellakása: kb. 21-22 C télen, (havi) 30.000 ft feletti fűtésszámla. A ház nincs felújítva, nincs szigetelve, radiátorok nem szabályozhatók, házközponti mérőberendezés van.

3. Saját régi építésű, gázfűtéses (konvektor) lakás: télen 22-23 C-ra fűthető, számla (havi) 15.000 ft-alatt, hőfokra kb. ugyanannyi, mint a panelban, de mégis kellemesebb közérzet.
Éves elszámolásnál szokott lenni befizetendő különbözet, szerencsére nem túl nagy. A fűtés lecsavarható, ha senki nincs otthon, nem pörög az óra.

A három közül nem a panel a legrosszabb. Családi házban télen jégkockába fagynék + ingem-gatyám rámenne, nekem az felejtős.

mernok_ur 2012.09.01. 18:29:54

@Xezs: köszönöm

@Mr. Alkohol: ez lassan kezd egy fogyasztóvédelmi fórumhoz képest túlságosan szakmai lenni, de röviden:
1. eset: nem biztos, hogy a megfelelő felújításokat ejtették még, én elég sok lakást/házat látok nap-mint-nap és sajnos a tervek, számítások nélküli felújítások harmada-fele nemhogy a kitűzött célt nem érte el, hanem egy soha meg nem térülő befektetés marad, esetleg még problémákat is okoz (pl. penész). Tipikusan ilyen a gépészeti/építészeti felújítások összhangjának hiánya, pl. totális szigetelés, legmodernebb ablak, de a kazán marad a régi. A szigetelés, ablakcsere hatására a fűtési hőigény a felére esik, ezt a régi kazán sokszorosan meghaladja, így percenként ki-be kapcsol, ezáltal az éves hatásfok a béka segge alá csökken, a gázszámlacsökkenésből pedig nem fognak még egy hétvégéi bevásárlást se megejteni.

2. eset: és ez a fajta kombináció a létező legrosszabb, ez a tipikus télen az ablakkal szabályzok eset (ez volt régen, mint korábban is említettem, inkább elképesztően túl lett lőve a fűtés, mint hogy túl kevés legyen...és persze, hogy ilyenkor marad az ablaknyitogatás). Mindezek ellenére, a szomszédos körbefűtöttség figyelembe vételével ez sem kiemelkedően drága a technológiához képest.

3. eset: erre nem tudok mit mondani.

Összességében, mivel egyiknél sem szerepelt m2, csak költség, így elég nehéz nyilatkozni, a tapasztalatomat írtam csak le.

Megjegyzés: a paneloknál a "szomszédot ne fűtsem már" jeligére szoktak tenni belső oldali hőszigetelést..az abban az esetben, ha a ház nincs felújítva, egész jó megoldás, kivéve ha a páralecsapódásra nem gondolnak, akkor egy elég rövidtávú dolog lesz :)
Persze mindent meg kell előznie gondos számításoknak, esetlegesen tervezésnek, hiába akarják annyian megúszni, később a sokszorosát fizetik ki a nem várt dolgok miatt.

Xezs 2012.09.01. 20:24:31

@mernok_ur: A páralecsapódásra nagyon sokan nem gondolnak. Manapság mindenki azt hiszi, hogy az a jó lakás, ami hermetikusan el van zárva a külvilágtól.

Gépészeti felújítások összhangjának hiánya: apámék akartak konyhai elszívó rendszert a házukba, lett is. Az tahó bunkó amelyik felszerelte viszont elfelejtette megkérdezni, hogy milyen kazánjuk van. Hát persze hogy nyílt égésterű. A fél családom majdnem ottmaradt, mert az égésterméket az elszívó visszahúzta a lakásba, 1 napig megfigyelésre kerültek kórházba miután hugom 2-szer ájult el.

Szóval iszonyatosan sok a kókler és azt látom hogy egyik szakterületnek fogalma sincs a másikról, ami miatt akár emberéletekkel is fizethetünk rossz esetben.

mernok_ur 2012.09.01. 21:02:11

@Xezs: így van. És ez még ráadásul nem is tűnik annyira veszélyes megoldásnak, mégis durva baleset lett a vége. Másik tipikus eset a szintén nyílt égésterű kazán + régi, légáteresztő ablak tökéletesen záródóra cseréje.. A régi ablaknál a kinti levegő "bejött", míg az újnál nem. Így ebben az esetben is bekerül az égéstermék a légtérbe, ebből is rengeteg haláleset volt már, épp ezért is kéne gyakorlatilag minden gépész jellegű fejlesztéshez gépész tervező szakértelmét használni.

Xezs 2012.09.01. 21:32:02

@mernok_ur: A legrémisztőbb az egészben, hogy pl. a nyílászárókkal foglalkozó cégek vagy nem tudják ezeket a veszélyeket, vagy szándékosan elhallgatják, csak hogy legyen megrendelésük.

Simán el tudom képzelni hogy nem mondja azt az ügyfélnek, hogy a 100 ezres ablakcsere mellé még lesz egy 80 ezres kazáncsere is. Ügyfél esetleg azt mondja erre hogy akkor köszi, most nem kérem.

Xezs 2012.09.01. 21:34:15

Ja és itt jön képbe a magyar mentalitás, hogy semmiről sem kérünk számlát. Ez tipikusan az az eset, amikor kell a számla. Mert ha baj lesz, számla nélkül a kivitelező cég simán letagadja, hogy valaha is járt az ügyfél lakásán.

Csak az a gusztustalan, hogy az ilyen cégek amint meghallják hogy számla is lesz, már kertelnek, meg úgy néznek rád, mint a véres rongyra.

Az építőipar mindig is a sunnyogásról szólt, én nem is sajnálom hogy kihullt a fele az ilyen cégeknek a válság miatt. Többnek kellett volna.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.09.01. 22:37:34

@mernok_ur: @Xezs: Kazáncsere? Gépész? Lángész!

Egy lyuk a falba!

Xezs 2012.09.02. 00:24:57

@atpijkamo: És szerinted hányan fognak lyukat fúrni a falba? Pont ezt mondom, hogy manapság azt hiszik az emberek, hogy hermetikusan le kell zárni a lakást. Szerinted mit mondana az átlagpolgár az ötletedre? Valami ilyesmit, hogy: hőőjjjj, de hát akkor kimegy a meleg! Nem azért cseréltem ablakot hogy kimenjen!

Viszont bizonyos esetekben tényleg elkerülhetetlen a nyílt égésterű kazán zárt égésterűvé tétele.

Az egyik ilyen amiről tudok, az az elszívóval ellátott lakás, a másik pedig az aktív párátlanítóval felszerelt lakás.

Xezs 2012.09.02. 00:26:07

Mármint nem tétele, hanem cseréje.

SvenH. (törölt) 2012.09.03. 23:57:12

@Xezs: segiteni te barom... beugattal csak azt lattam... raadasul ugy hogy az ELEJEN LEIRTAM a hulye gyogymodot...
van egy baszas nagy hohid es hogy ne csapodjon le vagy korbenikecellezem vagy szaharai levego...
es leirtam hogy PICI HELYEN

SvenH. (törölt) 2012.09.04. 00:01:05

@Xezs: te is nagy esz vagy vadidegennek egy apro pici peneszenel mar ajvekolsz tudobajt vizionalva a sajat csaladodnal meg a kvazi gyilkossagi kiserletnel is csak bologattal, hogy jo lesz az ugy, elvegre a szagerto ugy mondta...

szagerto szagerto...
milyen szakertorol beszelsz te egyaltalan? arrol a fajtarol aki kinyirta a csaladod nem? vagy arrol amikor ERTENEK is a dologhoz... amikor ralatasuk van es nem le akarnak nyomni a torkodon egy termeket?

Manyecska 2012.09.04. 08:54:40

@mernok_ur: :)))) A mi cirkónkat egy uszoda főgépésze csinálta! S.k. :D ha valakinek kell megadom az elérhetőségét, jól dolgozik.

Tökös29 2012.09.04. 15:53:56

@mernok_ur:
Végre egy értelmes ötlet. Köszönöm szépen. Ebben az irányban szeretnénk mi is tájékozódni és további lépéseket tenni.
Minden jót!

Xezs 2012.09.04. 19:10:56

@SvenH.: Hülyegyerek, én ott sem voltam mikor apáméknak beszerelték azt a szart. Az nem szakértő volt, hanem egy balfasz.

Csak arra próbáltam rámutatni, hogy azzal hogy kinevezed magad szakértőnek, ugyanolyan bajt csinálhatsz magadnak és másoknak, mint ahogy csináltak már sokaknak az önjelölt szakértők.

Igazi szakértőről beszélek, nem rólad meg nem is az olyan kóklerekről, akik mindent elbasznak.

SvenH. (törölt) 2012.09.07. 19:55:58

@Xezs: hat nezd...
itt a panelfelujitas kereteben meg olyan papirt is ki kellett tolteni a palyazati anyagban, hogy Hortobagyra nem megy sitt...
plusz onkuris plusz EUs tamogatas is jott

ennek ellenere NEM CSINALTAK MEG rendesen azt a kurva hohidat, pedig ott volt vagy 10 szagerto

szagerto, hehehehe

es meg egyszer, tudom hogy nem lenne az a PICI penesz, ha:
1., nyitott ablaknal aludnek, vagy legalabb lenne egy kurva nagy resszellozonek hivott lyuk
2., nem laknek itt
3., szaharai levegot csinalok
4., lefureszelnem a folso lakonak az erkelyet
5., lenikecelleznem a felso lako erkelyet

NINCSEN SZAGERTO aki mast mondana, nem fogod fel a csopp kis hulye agyaddal? ELEVE a panelfelujitasnal kellett volna hogy legyen, de nem volt...

apadekat meg latogasd rendesen, ne csak otevente amikor korhazba kerulnek szenmonoxid mergezessel...

Xezs 2012.09.07. 20:53:19

@SvenH.: Befejezted az értelmetlen vagdalkozást? Engem már rég nem érdekel a téma, azt csinálsz amit akarsz.

SvenH. (törölt) 2012.09.07. 22:30:36

@Xezs: bocs de tenyleg erdekel hogy lehet valaki ennyire retardalt, hogy a csaladjan majdhogynem nepirtast hajt vegre az ugymond szakerto, es akkor meg valami total ismeretlent vegzalja a PICI peneszfolttal...

ertelmetlenul te vagdalkoztal, mi koszonjuk szepen jol vagyunk a 60 fokos paratartalomban, te meg aludjal nyitott ablaknal mert valami szagerto azt mondta hogy akkor biztos nem fulladsz meg :)))

Xezs 2012.09.08. 09:07:54

@SvenH.: Azt hittem már fentebb tisztáztuk, hogy apáméknál valami kókler járt, nem szakember.

Falra hányt borsó.

streaky 2013.01.02. 20:25:08

@mernok_ur: Igazat adok mérnök úrnak, hogy szakmai vitákba bonyolódunk és nem a valós probléma megosztáson-megoldáson ténykedünk.
Szerintem az a legnagyobb gond hogy egymást szapuljuk ah a másik nem tud vmit, össze kellene fognunk és fel kellene nyitnunk azok szemét akik most kezdenek távfűteni.
1./A távfőtés valóban olcsó de nem nekünk,hanem a termelőnek hogy minél nagyobb haszna legyen.
A távhő elő állítása úgynevezett gázmotorral-gázturbinával állítják elő azaz egy robbanómotor+generátor(áramfejlesztés) és a motornál keletkező hulladékhő amit a FŐTÁV megvesz és továbbít nekünk.
Kérdésem lenne a FŐTÁV-hoz ők mennyiért vesznek 1GJ fűtési energiát?(költői)
Két blogot összevonnák mert a Techem és az Ista okosságai is ide tartoznának.
Lehet hogy multival nem lehet szembe pisálni?
Ja ki a tulajdonosa a FŐTÁV-nak?
Keresek szakembert aki ki mer állni(írni) elénk a FŐTÁV-Techem_Ista.
De lehet hogy olvasgatja a beírásokat és megpróbál összeugrasztani bennünket, hogy hülyének érezzük magunkat!

Plumper_ 2013.01.15. 10:47:49

AZ A HELYZET, hogy a költségmegosztós távfűtés díját (az alapterületi 30%-os elosztáson felül) azok fizetik, akik bekapcsolják a radiátoraikat!
A többiek lopják a hőt a szomszédtól.
Szóval ha 100 lakóból 60-an kapcsolják be a radiátoraikat, akkor az a 60 ember fizeti a hőt a 100 ember helyett.
süti beállítások módosítása