Tékozló Homár

3 hónapja melegvíz nélkül a Tigáznál

2012.12.12. 11:58 | jackyll | 374 komment

A Tigáz sorra zárja le a gázt Nyíregyháza panelvilágában. A néhány évvel ezelőtt futó panelprogram keretében ugyanis nem a mai szabványnak megfelelően újították fel a házakat, így újra fel kell újítani azokat. Mikor máskor lehet felgyorsítani ezt a folyamatot, mint télen, amikor különösen hiányzik a melegvíz vagy a fűtés. Naiv ügyfél és háza például 3 hónapja lavórból mosakszik:

Azért írok, mert 2012.szeptember 12.-e óta meleg víz nélkül élünk. Egy nyíregyházi 20 lakásos társasházban lakom 15 éve. A panelprogram keretében a társasházat felújítottuk és nyögjük havonta az arra felvett hitel törlesztését, melyet a kormány és az önkormányzatok támogatnak. A házunk háromnegyede egyedül élő, idős, beteg nyugdíjas, illetve kis és nagy gyerekes. Ezt csak így előlegben. Tehát 2012. szeptember 12.-én a TIGÁZ gázszolgáltató a földszinten lévő lakásban gázszivárgás miatt elzárta a gázt, majd felvette a kapcsolatot az akkori közös képviselőnkkel, aki rögtönzött lakógyűlésen a TIGÁZ képviselőjével elmondta, hogy a földszinti gázszivárgás miatt elzárják a házban a gázt, leszerelik az összes lakásban a gázmérőket, hogy a szivárgás elhárítás és nyomáspróba kapcsán az órák szét ne robbanjanak?! Ennyi tájékoztatást kaptunk előre. Ezek után egy alvállalkozó csapat ellepte a házat és 2 napig átjáróházat csináltak a lakásokból, leszerelték az órákat, levágták a vezetékeket, csöveket, csapokat cseréltek azzal, hogy a meglévő már elavult.

Mindekkor még semmi rosszra nem gondoltunk, bár borzasztó volt, hogy 2 nap hétvégén ebédet sem tudtunk főzni, mert nem volt gáz a tűzhelyekhez sem. Na ezek után jött az, aki végig irányította az alvállalkozók munkáját, papírokat íratott alá, melyből nem adott egy példányt sem, mondván, aki kéri majd, a közös képviselőtől kérheti a másolatot. Megállapította, hogy a fürdőszobában és a konyhában (melyeken nagy ablak van) nem elég a légellátás a gázkészülékek működéséhez, mivel műanyag. A konyhában felszereltetett az ablakra légbevezetőt, így a gázóra visszaszerelés, érintésvédelem (mely a gázóra fölötti két cső közé kifeszített drót) után a légbevezetők felszerelése után már tudtunk főzni, de a fürdőszobában a gázbojlereket lezárta, így azóta meleg vizet nem tudunk engedni a csapból. Azóta, a XXI. században lavórból melegített vízzel kell megoldanunk a mosakodást.

Több helyről kértünk segítséget, polgármester, Magyar Energia Hivatal, Ombudsman, sajtó, valamint a TIGÁZ-tól kértük, írja le mi szükséges ahhoz, hogy a bojlerokat visszakössék és élvezhessük a meleg víz adta mosakodás lehetőségét. Válasz nincs, bármerre mentünk csak süket fülekre, falnak csapódtunk. Leveleinkre válasz nem érkezett.

Kérdem én, miért nem lehetett az elején elmondani, hogy mi a megoldás, hogy visszakapjuk a meleg vizet? Amikor a panelprogramhoz elfogadták a pályázatot, senki nem gondolta, vagy tudta, hogy új légellátási tervet is kellett volna készíttetni?! Most mi lakók bűnhődünk, mert szakemberrel csináltattuk a pályázatot. Én 2008-ban cseréltettem ki az ablakot, vettem olyan gázbojlert, amelyiknek nincs szúrólángja, csak akkor enged gázt, ha megnyitom a csapot, valamint vettem szénmonoxid érzékelőt is. Minden évben jön a kéményseprő, méri a szénmonoxidot, fizetek, majd elmegy. Soha nem mondták, hogy gond van.

Azért írom mindezt, mert ez egy országos probléma és lesz is több házban, mert ahova a gázszolgáltató bejut, barmol egy sort, majd sok pénz kifizetése után elzárja a gázt. Mindenhol, ahol panelprogram volt és gázüzemű bojler van. És nincs megoldás, nincs válasz. Itt Nyíregyházán is már több épületben elzárták a gázt. Sok helyen villanybojlert szereltek be, de ahhoz a régi házakban villanyvezetéket is cserélni kell a lakásokban, a lépcsőházban és a házig bejövőket is, valamint jön még a villanybojler vásárlás, beszereltetés, engedélyeztetés és még ki tudja milyen költség, ami ebben a mai életünkben már anyagilag kész csőd. Vagy kevés hitelt vesznek fel az emberek, így viszont rákényszerülünk? Na és mit csinálok a 2 éves új bojlerommal, kidobom?

Bocsánat, ha egy kicsit ingerültté sikerült, de bárki kipróbálhatja meleg víz nélkül 3 hónapig.
Kérem, ha valaki tanáccsal tud szolgálni, segítsen nekünk megoldást találni. Nagyon köszönöm a lakók nevében is.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 09:33:00

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): abbiza szégyen, én is szégyellem magamat :)

@Dr. Körömlakk ®: hádde a pocak az pacal. bocipocak. nemis, inkább bocikapocakocska :)

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 09:34:43

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: kipihent vagy, irigy vagyok. émmeg itt kornyadozok :)

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.12.13. 09:35:13

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Tök rossz szembesülni azzal, hogy öregszem és már nem bírom úgy a hideget, mint eddig. Régen a mínuszokban is kesztyű nélkül bicikliztem (mondjuk úgy is nézett ki a kezem januárra, mint a darált hús). Most már azért nem csinálom, mert általában az utolsó pillanatban érek ki az állomásra és ha a lefagyott kezemmel kellene nyitogatni a biciklilezárót, sose érném el a vonatot. =D

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.12.13. 09:38:27

@Dr. Körömlakk ®: Ez már a klimax?:-p Először úgy olvastam, hogy konyakozol.

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.12.13. 09:39:34

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): Az lesz a vége, hogy már nikki sixxet se akarod megdugni.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 09:40:12

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): jah, ez már nekem is feltűnt. ifjabb koromban mínusz húszban is vígan tekertem oszt megse kotty, mostmeg 0 fokban olyan vagyok, mint akit ledobtak szibéria-felsőn oszt oszthagyták egy hétre.

@Dr. Körömlakk ®: nekornyadozzál, mer nyakunkon a karácsony. még sehogyseállok semmivel, egyedül egy nyamvadt adventi naptárat barkácsoltam a kölykeknek, bár egy nap alatt kivatájozták az összes csokit, szal mindegy vót :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.12.13. 09:40:43

Ha 21-én lesz a szülinapom, az még ér? Vagy akkor most hogy van ez?

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 09:41:01

@agresszív kismalac: a kornyadozás? kikérem magamnak, pusztán alváshiányom van!
klimax meg nehogymá!

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 09:42:31

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: émmeg tennap felakasztóztam a szalonnacukrokat, és összevissza szurkáltam az ujjamat, még vérzett is, de nem sírtam! viszont határozottan nem én vagyok a csipkejózsika, mert nem aludtam el 100 évre. hacsaknem 2112 van...
???

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.12.13. 09:43:10

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Edzenem kéne magam némi hóban fetrengéssel. Pucéran.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 09:47:11

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): a gondolattól megállott bennem az ütő is. ma már attul sikítófrászt kaptam, hogy a kesztyűmre felvarrt kis fémlópikula hozzáért a csuklómhoz és hideg volt!!! brrrrrr...

@Dr. Körömlakk ®: az jó, mer akkor már tuti nyugdíjba vagyok :)

agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2012.12.13. 09:51:32

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Lópikulát csakis szövetbarát anyagból.
Vagy az Aldiból.
Esetleg őstermelőtől.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.12.13. 10:03:52

Volt egy tökjó blog, egy ötgyerekes anyuka vezette, kis faluban laknak, pici ház, kézzel mosás, vegaság, magyarságtudat, de nekem nagyon tetszett. Na, januárban, amikor a nagy hidegek voltak, az apuka minden reggel az esővizes hordóban mosdott, míg át tudta törni a jeget (utána a hóban fürdött). Szép lassan mindenki rászokott. =D Még a kétéves is, talán ő élvezte a legjobban.
Nem linkelek, kérésre sem. Már nem írják amúgy, elmentek olyan helyre lakni, ahol nincs áramuk. =D

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:04:06

@agresszív kismalac: magárul hun a fotó, he? legalább egy csülköt vagy bordát kérnénk szépen, mer szorít az idő!

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.13. 10:07:40

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: 2x5 percig, mert majd' megfagytam :D A gép nem, pedig az 1100D nem időjárásálló.
(A Fuji se volt az, de azzal még szemerkélő esőben is fotóztam pár éve...)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:14:58

@agresszív kismalac: nem köll szemes, szemtelen is megfelel. már van láb, szem, fül, és bónusz egyebek es. tarkóredő még nincs, ha tippeket szeretnél... :)

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): jah, hát mer mindenki mindig jobban tuggya, hogy nekik mi a jó, nemigaz? evvan.

Manyecska 2012.12.13. 10:16:53

@ColT: ez is szép:) Én speciel reggel petíciót adtam át többedmagammal, most várom a fenyegető telefonokat:(:( Szép az élet! :)

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 10:19:15

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): de, mer az nem jó.
@agresszív kismalac: köszi, de mostan nem szabad, majd ebéd után borulnák meg az asztallapra.
@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: viszont még jól is tartod magad!

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 10:20:58

zsiráf, Te akkor összerakod a Homárálatot? bázeg, kivi leszek, tegyedmán :D

☺ágica (törölt) 2012.12.13. 10:21:36

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: akkor van közte 2 szem is, vagy külön-külön lefotózta őket? :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:24:46

@☺ágica: kiderül nemsokára :)

@Dr. Körömlakk ®: ez egy olyan állat, ami nincs is. pont olyan, mint a zsiráf a parasztnak, la :)

azér akkkora durranás nem leszen, mint lehetett volna, ha nem ekkora hangembörök vónának itt, dehát evvan.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:26:19

@batgirl: magába is! :)

**************

Két komment elküldése között meg kapja be az, aki ezt nem képes három másodpercre átállítani!

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2012.12.13. 10:29:00

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: csak óvatosan az ilyen kívánságokkal!

hehe..a zsiráfnak tényleg négylába van?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.13. 10:29:26

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): Nem a Nyugati Határszélen? De asszem az nem olyan volt.

Ja, meg a hulyevel.blog.hu a jó dolog :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:30:13

@Dr. Körömlakk ®: kicsikájell, bogaram! az a játék, hogy nem tuggyuk, hogy ki küldte, hanem zsiráfnéne fölpeccenti a fotókat, oszt mindenki csámcsoghat azon, hogy ki kicsoda :D

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2012.12.13. 10:30:19

Hééééj, mi az a fotóküldés???
Elküldhetem a hajam?????????? =D

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.13. 10:31:30

@Manyecska: Pitícót? Pitiztetek hoizzá? :)
Milyen ügybe', kinek?

Én inkább egy ultimátumot adnék ennek a rohadt hidegnek, hogy húzzoon vissza az Északi-sarkra, ott kevés van belőle, itt meg sok...!

@agresszív kismalac: És szemestakarmány?

Dr. Körömlakk ® 2012.12.13. 10:32:46

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: jaaaaaaaaaaa!
mittomén! kűdjek hímtag képet?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:35:20

@Dr. Körömlakk ®: XD! oszt hunnan vóna teneked hímtagod, he?? itten van a gyíkmutató, tanulmányozzad megfele:

giraffus.blog.hu/2012/12/11/vilagvegi_homar-jatek_gyik

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2012.12.13. 10:37:02

@batgirl: megszámoltam gyorsan, jelentem: pont négy! garanciját nem vállalok, mer matekbul hülye vótam!

☺ágica (törölt) 2012.12.13. 10:38:01

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: kivéve zsiráfnénét, akinél összefutnak a testrészek:) mikor lesz?

Manyecska 2012.12.13. 10:50:21

@ColT: oktatásügyben!!:) ON

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.13. 11:02:32

@Manyecska: Hűha :D
Lassan itt is kitör a lázadás az egyik iskolában a kaja minősége miatt :D

@Kiddy (dugnám nikki sixx-et!): Az elég tág fogalom...

@Prof. Giraffa Camelopardalis Phd.: Helyes

Manyecska 2012.12.13. 11:35:27

Jah, Guánóós díyasz!

Atörökk 2012.12.13. 11:49:56

Van már melegvíz a zakcijós kádban? Hogy tuggyanak füredni a csótányok?

helianthus 2012.12.13. 11:50:49

@ColT: szia ColT! voltált tüntetni az egyetemistákkal szolidaritásból?

helianthus 2012.12.13. 11:52:12

@atörökk: melegvíz az nincs. De az ALDIban lakástűz esetén ingyen bubis víz osztás van, az úri közönség táncol is.

Manyecska 2012.12.13. 11:58:06

@helianthus: :D jah, múltkor teszek-veszek apu sírján, mérem a centivel a tábla helyét,.. megáll egy kocsi mellettem, szokásos duma kell-e új kő, stb!:(( mondom húzzál anyádba /ráutaló magatartással..!/ asszongya maga is kőfaragó..??? mondom nem, én balett-táncos vagyok:) ...

Manyecska 2012.12.13. 12:02:22

Jah, vigyázzatok a ÁLvállalkozókkal a temetőkben! sokszor szaktudás nélkül, átb..sznak, nem végzik el a melót, meg lopott sírkövekkel/!/ dolgoznak, tehát megbugázzák a temetőből:(( ezzel az orgazdaság vétségét valósítja meg aki megrendel tőlük bármit! /:D/ Kömény, mi?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2012.12.13. 12:34:27

@helianthus: Nem, nem értem rá.
Amúgy is csak 50%-ban tudnék szolidarítani :D

@Manyecska: Legalja b+

dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2012.12.13. 12:40:32

Javaslom, hogy tüntessünk a tüntetőkért!

Manyecska 2012.12.13. 12:41:33

@ColT: jaja! mindig megtalálnak! A nagyszüleimet is megörököltem /már a sírt/ sajnos:(, negyediknek még pont beférek:P..de a cigányokkal van a legkevesebb baj így is a szélhámok közül! :(!

Manyecska 2012.12.13. 12:42:50

@dr. phil. Sün‼ ツ: minek, jól elvannak..:))
két komment elküldése közt várni kell a tüntetési/temetési menetre.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.12.13. 13:10:58

Már tegnap óta 3 hónap óta van - nem uncsi ez egy kicsit? Túl sok lesz már a jóból. Dögkútba a hanyag jackyllel (aki egyébként zs|dó).
Nektek milyen az ízlésetek? Kifinomult, elfogadható, giccses?

Manyecska 2012.12.13. 13:51:32

@Kellemes Zérókomponista: úgyis meghalsz 21dikkén nem mindegy?? :D

Manyecska 2012.12.13. 13:57:26

@Kellemes Zérókomponista: a zén ízlésem tökre kifinomult, természetesen! /:D/

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.13. 14:45:05

@Manyecska: "@Kellemes Zérókomponista: úgyis meghalsz 21dikkén nem mindegy??"

Ne aggódjatok, csak a világnak lesz vége. Az én képzeletemben éltetek eddig is, nem lesz változás.

Manyecska 2012.12.13. 14:57:41

@atpijkamo: Már beépültünk a tudatalattidba,.. mi?:))))

helianthus 2012.12.13. 15:22:17

@atörökk: mert Rejtő Jenő odaírta. :D

Anomalocaris (törölt) 2012.12.13. 17:59:28

@helianthus: Én is igazi Vagyok. Azok a barátaid meg biztosan embik, és azokban nem lehet bízni.

SarahConnor 2012.12.13. 18:02:51

@Manci néni, a szomszéd: a villanybojlert szeretnénk leginkább elkerülni. Drága, az egész házat át kell építeni, és a lakásokban sincs helye bojlernek. Ráadásul fizessen a hóhér éjszakai áramot.

Xezs 2012.12.13. 20:23:20

@Fenimore: Működik az nappali árammal is :)

Manci néni, a szomszéd 2012.12.13. 22:16:09

@Fenimore: Drágám, hát nektek semmi se jó?

Akkor minek jöttök ide sírni Manci nénéteknek? "Jaj, nincs gáz, hideg vízzel kell fogat mosnunk!"

Én megmondom nektek a tutit, erre "Jaj, az drááága!"

Neeem érdemes nektek segíteni, nem.
Egyébként ha nem pancsoljátok szét a lakást, havi 1500-2000-ből meglenne a melegvizetek. Csak megjegyzem.

John Fowler, a Csülök 2012.12.13. 22:24:29

Hagyma! Milyen az amcsi eldobható ablak? Vannak ablakeldobó versenyek is?

helianthus 2012.12.14. 07:31:06

@Gate of the gothic-sceleton monster's throat: ha jól értem a logikádat, akkor benned bízhatok? Nem kell aggódnom, ha azt mondod nekem, hogy gyere bújócskázzunk, bújj be a szekrénybe? :)

SarahConnor 2012.12.14. 15:56:21

@Manci néni, a szomszéd: akkor nem tecccett elolvasni rendesen valamit, drága. A gondunk még csak nem is elsősorban az, hogy drága valami, mert már úgyis az a vége, hogy valamerre lépni kell, és az pénz. A gond az, hogy télvíz idején, szinte tudtunk nélkül léptünk bele ebbe. Te élveznéd, hogy karácsonykor, vagy ünnepek után szétütik a lakásodat meg az egész házat, hogy átalakítsák az elektromos rendszert? Ugye nem? Mi még mindig abban bízunk, hogy sikerül egy pisszentőt kiharcolni, könnyebb és olcsóbb az ablakba lyukat fúrni ugyanis.
A tanácsodat köszi, de semmire nem megyünk vele, mert egyrészt tudunk már a lehetőségről, másrészt meg se pénz, se körülmények nincsenek a megvalósítására.

RedWing 2012.12.14. 16:15:52

@Xezs: Kicsit megkésve ugyan, de azét íme 1-2 szösszenet. Csak neked! Csak most! ;)
1:
Nyár közepe, dög meleg, ülök az irodában. Csöngetnek. Kimegyek, látom, hogy egy fekete/lesötétített/krómfelnis Brabus S Merci áll a parkolóban. Tulaja kopasz, ~ 2m/130kg, legalább 5 kilós arany"lánccal" a nyakában. Mondja, hogy
az interneten találta a céget, látta a referenciákat, lenne egy kis megbízása a számunkra, foglalkozunk-e magán megrendelőkkel? Persze, fáradjon csak be. Bemegyünk, elkezdi mondani, hogy van egy kis házikója, pontosabban most épül, szakszerűen szigetelni kellene. Rendben, van esetleg tervdokumentáció? hogye, elhozta. Kiteríti az asztalra. Nos, a "kis házikó" egy háromszintes förmedvény valahol a budai hegyekben. Hegyoldal, szintek téglalap alaprajzúak, szintenkénti eltolással, lépcsősen a domboldalban, szintenként ~400 m2!!! Csupa lapostető, amik zöldtetőként illetve trópusi faburkolatú teraszokként fognak funkcionálni, legalsó szinten olimpiai szabvány úszómedence, fele kültérben, fele bent, elektromosan mozgatható üvegfallal elválasztva, hogy télen ne hűljön ki a benti rész.
Őt nem érdekli az ár, csak 1 kikötés van, meg tudjuk-e csinálni 30 nap alatt?
Meg tudtuk... :)

2: Ismét Buda, ismét hegyoldal, ismét újgazdag manus. Szerkezet már kész, helyszíni bejárás, egyeztetés a beltér kialakításáról, belső építészek, designerek, stb... Belépünk a "nappaliba" (azért az idézőjel, mert máskor általában szállodák lobbijában szoktam ennyire tágas térben érezni magam, pedig jártam már 1-2 helyen). Valami nem oké. Terv szerint vasbeton födém, valóságban üvegfödém. Kérdezem, hogy ez mi? Hát az úgy volt, hogy mivel alattunk a garázs, ezért szeretném látni az autókat TV nézés közben... Aham, mondom, de erről valami papír, engedélyeztetés, tervmódosítás, akármi? Ja, az nincs, majd megoldjuk okosban. (ezt így, ~10 szakember előtt)
A kerti támfalak módosításai miatt még ki kellett mennem utólag is. Akkor láttam a garázskapu előtt a következőket: Ferrari 360 Modena, Merci S, Audi S8, Porsche 911. Egy pillanatra elgondolkoztam, hogy ha ezeknek csak a garázs előtti parkolóban van hely, akkor mi állhat bent???

3: Vidéki nagyváros, új bevásárlóközpont. Tűzívíz tározó szigetelése elkészült, átadásra került, minden ok, megnyitás. Rá 1 hónapra üvöltő manus a telefonban, h. azonnal jelenjek meg a helyszínen, szar a szigetelés, púposodik a PVC szigetelés a tartályban a mögé folyt víztől! Lemegyek és tényleg! Mivel a tartályokat leengedték, így a falakon lévő PVC teljesen felpúposodva (úgy képzeld el, ~ 3,5m belmagasság, 5-6m széles tartályban állsz, veled szemben a falon egy, a fal síkjából kitüremkedő ~2m átmérőjű PVC gömb, aminek a hátsó 1/3-a "eltűnik a falban"). Meg lett vizsgálva a szigetelés, minden csatlakozás tökéletes, vákuumos vizsgálat eredménytelen, nincs mechanikai sérülés
. Oké, mind1, szigetelés kivág, víz kiszivattyúz, fal kiszárít, szigetelés újrakészít. Igen ám, de ez ugye garanciális javítás, pénz érte nuku + pár milla kötbér a megrendelőnek. Nem eszik azt olyan forrón, vízből mintavétel, független labor kimondja, hogy ez éppenséggel rétegvíz, uh. tuti nem a tartály vize jutott a szigetelés mögé. Nagy nehezen kiderült, hogy a drága szerkezetépítő nem vízzáró betonból készítette az egyik oldalfalat, így a falakon átszivárgott víz gyűlt fel a szigetelés mögött! Jó kis jogi kör volt, mire érvényesíteni tudtuk a pótmunka számlákat!

Xezs 2012.12.14. 21:15:11

@Fenimore: Mit nem? Kiokádja a nappali áramot, vagy mi? :)

Xezs 2012.12.14. 21:23:10

@RedWing: Igazán rendes vagy :) A második csókának összehoztátok okosban? Vagy kijavítottátok neki az okosságot?

Egyébként mit dolgoznak ezek? Másnak a lakása ér annyit mint nekik egy fél kocsijuk :)

RedWing 2012.12.15. 10:46:28

@Xezs:

Hogy "okosban" az egy picit túlzás, lement a hivatalos eljárás, csak éppen utólag, 1,5szeres áron (nem én kaptam a különbözetet, a cég - mondjuk az év végi prémiumban azért meglátszott ;)). Műszakilag nem volt gond vele.

Fogalmam sincs, hogy ezek hol lopnak/csalnak/hazudnak, de jól csinálják, az tuti!

SarahConnor 2012.12.15. 14:31:20

@Xezs: Az, hogy valami éjjeli árammal működik, azt is jelentheti, hogy akár napi nyolc órát melegít a bojler, és külön órával kell mérni, ami igencsak brutális, ha azt nézzük, hogy a gázmelegítő napi max 20-30 percet dolgozik, hisz tényleg csak akkor kapcsol be, mikor meleg vizet engedsz.
Az éjjeli és nappali elnevezés itt mellékes. Alakítsál ki neki külön áramkört, szerelj fel órát, és melegíts vizet napi több órán át. Tuti biznisz. Ja, és akkor még a bojlert nem vettük meg, nem szereltettük fel, és nem vertük szét, majd állítottuk helyre a lakást a munkálatok miatt.

Xezs 2012.12.15. 17:51:50

@Fenimore: Szerintem itt valamit te nem értesz. Én azt próbáltam értésedre adni, hogy a villanybojlert rá lehet kötni a meglévő hálózatra is (nevezzük nappali áramnak - az elnevezés valóban mellékes).

Nekem ilyen van itthon, azért mondom. Nem olyan vészes az áramszámla, kibírható. Őszintén szólva szarok az éjjeli áramra, nincs kedvem szétveretni a lakást, mivel abban igazad van, hogy egy másik mérő beszerelése jár némi szétveréssel.

Én így vettem a lakást és leszarom, jó így.

SarahConnor 2012.12.16. 09:50:46

@Xezs: körülbelül negyven komment óta azt részletezem, hogy nekünk viszont az itteni viszonyok miatt csak éjjeli áramkörre mehetne a bojler, egy 40 éves gázas társasházat értelemszerűen nem 20 villanybojlerre terveztek. Egy villanyos szakember, aki volt itt terepfelmérni, azt mondta, a meglévő hálózat kizárt, hogy elbírja ezt, ha arra kötjük a bojlert, kétszer nagyobb ház- és lakásszétverés lesz az eredménye, mint ha éjjeli áramkört alakítunk ki. Viszont az meg drágább, mikor üzemel.

Ha villanybojleres lakásba költöztem volna eleve, akkor én is tojnék rá, de így baromira nem mindegy.

Az meg senkit nem érdekel, hogy a bojlernek helye nincs a lakásokban. Nincs tartófal, ami elbírja, illetve van, de azon más van, így ha bojlerezünk, mindenki fürdőszobát is átalakít egyidejűleg.

Már így kommentírás közben is leizzadtam tőle...

Xezs 2012.12.16. 17:28:51

@Fenimore: Rendben, értelek. Ha szar a hálózat akkor szar. Ezek szerint a kábelek régimódin be vannak falazva, tehát nem sínben futnak? Mert ha van sín akkor nem kell nagyon szétverni semmit se, csak nagyobb kábelt húz be a villanyszerelő meg lecseréli a kismegszakítót nagyobbra.

De mivel szétverést említesz feltételezem hogy nincs sín.

SarahConnor 2012.12.16. 18:59:50

@Xezs: be vannak falazva, igen, a lépcsőházban is a pincétől a tetőig, és a lakásokban is le kellene verni a falat, ha hozzá akarnának piszkálni. Plusz mondom, át kellene rendezni a fürdőt. Nettó szívás.
Mennyivel könnyebb lenne fúrni egy lyukat a fürdőablakba... na ezért vagyunk most ebben a harcban, ahol vagyunk.

CID 2012.12.17. 05:24:47

@Xezs: Sínben? Kábelcsatorna lesz az Xezs ;-)

telkoe 2012.12.17. 11:03:39

@Fenimore: Azt mibol vezetted le a h az ejjeli aramos melegviz uzemeltetese dragabb mint a nappalie?

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.17. 11:08:28

@telkoe: Jó hogy megkélrdezed, én egy napja ezen gondolkodom.

Cserépke 2012.12.17. 14:54:18

@Xezs: megnézném meddig bírod fűtés és meleg víz nélkül...persze mivel nem voltál még ilyen helyzetben ezt te nem értheted okoska

Xezs 2012.12.17. 22:31:01

@Cserépke: Ti bajotok, nekem aztán mindegy mit csináltok. Megjegyzem pont ezt a felfogást használja ki az ilyen. Van belőlük elég, egyet elhajtasz, lesz másik.

@CID: Tudtommal a kábelcsatorna az, ami a falon kívül fut (általában műanyag). Én arról beszélek, amit a falba építesz bele. Az a kábelsín.

SarahConnor 2012.12.17. 23:54:19

@telkoe: én nem vezetem le sehonnan, a szakik mondták.

_atpijkamo · http://deciki.blog.hu/ 2012.12.17. 23:59:41

@Fenimore: Az úgy van, hogy az éjszakai áram olcsóbb, mert korlátozva van a felhasználása. Már csak józan paraszti ésszel is belátható, hogy nem lenne értelme, hogy a rendes áramnál dágább legyen.

SarahConnor 2012.12.18. 07:49:49

@atpijkamo: nekem eszközöm nincs annak a megcáfolására, amit a szakember mond, így én elhiszem az okosabbnak.
Lehet, hogy arra gondolt akkor ő is, hogy éjjeli árammal viszont órákig menne az a vacak, szemben a fűtővel, ami csak csapnyitáskor kapcsol be.
süti beállítások módosítása