Szilárd érdeklődik, hogy miért kell cukrot tenni még a szalámiba és a kolbászba is?
Egyre inkább Amerikában érzi magát az ember, mert lassan már minden ételbe cukrot tesznek. Egyre óvatosabban kell már kenyeret is venni. De ami megdöbbentett, hogy a Pick termékei szinte kivétel nélkül tartalmaznak cukrot. Írtam is nekik, hogy gyártanak-e valamit cukor hozzáadása nélkül, de választ eddig nem kaptam.
Ha meg tudná magyarázni, hogy mi ez az új őrület?
Gyártástechnológiailag muszáj beletenni, de nagyjából le is bomlik:
A starterkultúrák szénhidrátokból képeznek tejsavat, amely biztosítja a szükséges pH-értékcsökkenést. A szénhidrátok attól függően, hogy mennyire egyszerűek vagy összetettek, gyorsabban vagy lassabban bomlanak el, így bizonyos mértékig szabályozható a nyerskolbászok gyártása során a pH-értékcsökkenés sebessége. Minél egyszerűbb a cukor, annál gyorsabban és minél összetettebb a cukor, annál lassabban megy végbe a bomlás és pH-értékcsökkenés. A leggyorsabban a szőlőcukor bomlása megy végbe, ennél lassabban a szacharóz (kristálycukor), még lassabban a laktóz lebomlása.
A starterkultúrák általában lactobacillus-ok színtenyészetei vagy lactobacillus-ok és micrococcus-ok kevert tenyészetéből állnak. A lactobacillus-ok ( tejsavbaktériumok ) feladata, hogy a pasztához adott szénhidrátból tejsavat képezzenek, lehetőség szerint minél gyorsabban. Ez a tejsav biztosítja egyrészt a nemkívánatos baktériumok gátlását, másrészt ez alakítja ki a termék megfelelő állományát (szeletelhetőségét).
Sajnos azóta az is kiderült, hogy a tejsavtermelő baktériumok nem viselik jól a húsban található antibiotikumokat:
Az eredményekből kiderült, hogy a tejsavtermelő baktériumok érzékenyek voltak az antibiotikumokra, és nem tudták a biztonságos fogyasztáshoz szükséges savas környezetet létrehozni. A nem megfelelően végbement fermentáció miatt a mintában túléltek a kórokozók, így a hús elfogyasztása akár betegséget is okozhatott volna.
Manyecska 2014.03.04. 13:51:56
Dr. Kix 2014.03.04. 13:55:30
ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.03.04. 13:58:45
Gondolom kell bele, különben nem lenne benne.
Falra mászok ezektől a "nemeszünklisztet" "nemeszünkcukrot" stb idiótáktól. Van pár a munkahelyemen, nagyrészt agyatlanok.
helianthus 2014.03.04. 14:01:27
Régen a lovakat kenegették vele, ha fájt a lábikójuk, aztán észrevették, hogy aki kenegeti, ha fájt a keze, elmúlt tőle. Ezért lett lóbalzsam, nem azért mert nyomokban lovat tartalmaz.
Mondjuk a lóbalzsam pont hat is, teszteltük apám duplára feldagadt kezén, meg a fájós derekunkon, meg ilyenek.
Tron65 2014.03.04. 14:04:44
Érdekes volt, hogy Ő sose tett cukrot bele.
Mégis ehető volt még augusztusban is a márciusi kolbász.
Manyecska 2014.03.04. 14:04:59
Atörökk 2014.03.04. 14:06:10
ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.03.04. 14:06:14
@Szőkenő Szarvas: Jaja!
Manyecska 2014.03.04. 14:06:27
Dr. Kix 2014.03.04. 14:06:28
ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.03.04. 14:07:21
Vagy amúgy nincs benne, csak rá kell írni, ha esetleg nyomokban előfordul.
Esetleg gondolkodásserkentőt tehetnének bele, hátha kevesebb lenne a hülye.
Manyecska 2014.03.04. 14:07:32
Manyecska 2014.03.04. 14:08:56
ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.03.04. 14:08:59
AlulírottFentemlített 2014.03.04. 14:10:50
Manyecska 2014.03.04. 14:11:04
AlulírottFentemlített 2014.03.04. 14:12:27
falu.me/2010/01/09/disznovagas-szavakban
Amusing 2014.03.04. 14:14:41
meg pl a pácfűszerbe is miért van cukor?
Gondolom, hogy finomabb legyen, mert akkor legközelebb is azt veszed :(
elwood 2014.03.04. 14:16:03
akkor ezért jönnek a darazsak a kerítésemre
elwood 2014.03.04. 14:18:03
AtiSnatch 2014.03.04. 14:18:14
ne aggódj, én is! :D
AtiSnatch 2014.03.04. 14:19:21
batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2014.03.04. 14:24:05
De azért, tényleg. Régebben én is voltam kolbászcsináláson, és egy gramm cukrot sem tettek bele.
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.03.04. 14:24:54
megamenn 2014.03.04. 14:31:51
-creeper- 2014.03.04. 14:35:32
Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 14:36:23
megamenn 2014.03.04. 14:37:41
Én is pont erre akartam rávilágítani, de valami elvonta a figyelmemet.
Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 14:39:05
Manyecska 2014.03.04. 14:39:56
pl. lactacyd femina..:D
Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 14:40:29
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 14:41:55
nem is hasznalja a nep csak 1-2 evszazada
nincs szuksege ra a szervezetnek
nalunk nincs is itthon cukor
es hat bizony ahol liszterzekeny van egy csaladban, ott nagyon esznel kell lenni
megamenn 2014.03.04. 14:45:04
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.03.04. 14:46:14
Én csak pirézül tudok, ez nekem kinai!
Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 14:46:33
Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 14:48:19
a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.03.04. 14:49:13
akkor ezért jönnek a darazsak a kerítésemre"
:))
Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 14:51:32
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 14:51:36
cukor viszont nem kell semmibe
mar amit mi fozunk
most marhaporkolt van
Atörökk 2014.03.04. 14:56:08
Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 14:59:08
Én a kávémba teszek cukrot, barna nádcukrot, abból is a nyers változatot.
dr. phil. Sün‼ ツ · http://sunews.blog.hu 2014.03.04. 15:02:03
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 15:05:24
teat is
sort is:)
@dr. phil. Sün‼ ツ: a malnapalesznek eleve van cukortartalma, felesleges tovabb cukrozni
Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 15:10:00
Atörökk 2014.03.04. 15:11:20
Tényleg? Szakérts még.
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 15:12:46
tiszticcsa a szervezetem
bort ritkan de akkor csak tisztan
sor az johet minden helyzetben
Manyecska 2014.03.04. 15:13:54
megamenn 2014.03.04. 15:14:03
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 15:15:10
ingyen nem tanitok
Manyecska 2014.03.04. 15:17:37
hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 15:22:33
neha sajnos ram is ramtor, hogy ennem kell egy hershey's t vagy egy kit-katot
de ritkan
kv-t teat nem szeretem edesitve sem nem hogy cukrozva
Atörökk 2014.03.04. 15:23:32
Ne erőltesd. Bármennyit fizetnének, neked akkor sem menne.
Joe911 2014.03.04. 16:24:13
Érdekes - hogy Bármilyen módon készített - házikolbászba nem kell starterkultúra, meg tejsavó meg anyám kínja mégsem romlik meg és bármilyen hihetetlen még szeletelhető is...
Cukros kóbász...haha...egye meg aki főzte.
Aureliano Buendía 2014.03.04. 16:29:26
Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.03.04. 16:33:30
Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.03.04. 16:35:24
@uraaam: úgy érted: egyáltalán volt-e már nővel?
Aureliano Buendía 2014.03.04. 16:41:50
agresszív kismalac · http://kismalac.blog.hu 2014.03.04. 16:48:14
Aureliano Buendía 2014.03.04. 17:06:31
nandras01 2014.03.04. 17:23:26
a lisztérzékenységgel és a cukorbetegséggel valóban észen kell lenni, de ez nem arról szól, hanem arról, hogy van ez a jajcsakcukrotne, meg aliszthalálosméreg, meg abioazigazi* c. csoportos agymenés, és a szekta tagjai egymást hülyítik a rémmeséikkel.
*tudod mi a biozöldség?
amit éjszaka permeteznek...
fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2014.03.04. 19:22:42
Atörökk 2014.03.04. 19:24:08
Általában nitrites.
Aureliano Buendía 2014.03.04. 19:24:15
Majdnem olyan, mint a nutellás, csak cukrosabb.
Vladimir Harkonnen 2014.03.04. 19:32:53
Répázó 2014.03.04. 20:11:50
Black Hole 2014.03.04. 20:55:33
DarkFuture 2014.03.05. 00:39:14
DarkFuture 2014.03.05. 00:40:30
joska61 2014.03.05. 09:02:20
Aureliano Buendía 2014.03.05. 09:21:44
attilahawks · http://goo.gl/M7Tq4i 2014.03.05. 10:37:07
Joe911 2014.03.05. 10:48:22
Én már nem is eszek ilyen kolbásznak meg szaláminak nevezett izéket, ha akarok ilyet inkább házilag megcsinálom, nem egy nagy kunszt...vagy eleve ilyet veszek, még ha drágább is.
Aki meg cukros, fogkrém ízű csodákra vágyik, hát jó étvágyat hozzá.
@joska61: elsumákolták...meg, ha nem kötelező ráírni akkor miért tennék ?
Kifordított kacagány 2014.03.05. 12:14:14
van olyan receptem is, amibe bőrt is kell tenni az abálóból, nagyon kellemes íze lesz és sokkal tovább lágy marad a szalámi.
joska61 2014.03.06. 08:23:56
Sunny Days 2014.03.06. 15:52:56
Eudocimus Ruber 2014.03.07. 20:56:43