Tékozló Homár

Miért kerül cukor a kolbászba?

2014.03.04. 13:51 | jackyll | 76 komment

kolbaszerleles.jpg

Szilárd érdeklődik, hogy miért kell cukrot tenni még a szalámiba és a kolbászba is?

Egyre inkább Amerikában érzi magát az ember, mert lassan már minden ételbe cukrot tesznek. Egyre óvatosabban kell már kenyeret is venni. De ami megdöbbentett, hogy a Pick termékei szinte kivétel nélkül tartalmaznak cukrot. Írtam is nekik, hogy gyártanak-e valamit cukor hozzáadása nélkül, de választ eddig nem kaptam.


Ha meg tudná magyarázni, hogy mi ez az új őrület?

Gyártástechnológiailag muszáj beletenni, de nagyjából le is bomlik:

A starterkultúrák szénhidrátokból képeznek tejsavat, amely biztosítja a szükséges pH-értékcsökkenést. A szénhidrátok attól függően, hogy mennyire egyszerűek vagy összetettek, gyorsabban vagy lassabban bomlanak el, így bizonyos mértékig szabályozható a nyerskolbászok gyártása során a pH-értékcsökkenés sebessége. Minél egyszerűbb a cukor, annál gyorsabban és minél összetettebb a cukor, annál lassabban megy végbe a bomlás és pH-értékcsökkenés. A leggyorsabban a szőlőcukor bomlása megy végbe, ennél lassabban a szacharóz (kristálycukor), még lassabban a laktóz lebomlása.

A starterkultúrák általában lactobacillus-ok színtenyészetei vagy lactobacillus-ok és micrococcus-ok kevert tenyészetéből állnak. A lactobacillus-ok ( tejsavbaktériumok ) feladata, hogy a pasztához adott szénhidrátból tejsavat képezzenek, lehetőség szerint minél gyorsabban. Ez a tejsav biztosítja egyrészt a nemkívánatos baktériumok gátlását, másrészt ez alakítja ki a termék megfelelő állományát (szeletelhetőségét).

Sajnos azóta az is kiderült, hogy a tejsavtermelő baktériumok nem viselik jól a húsban található antibiotikumokat:

Az eredményekből kiderült, hogy a tejsavtermelő baktériumok érzékenyek voltak az antibiotikumokra, és nem tudták a biztonságos fogyasztáshoz szükséges savas környezetet létrehozni. A nem megfelelően végbement fermentáció miatt a mintában túléltek a kórokozók, így a hús elfogyasztása akár betegséget is okozhatott volna.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Manyecska 2014.03.04. 13:51:56

Hát, amiért a befőttekbe is, tartósít elvileg a cukor.. passz..

Dr. Kix 2014.03.04. 13:55:30

És azt tudja valaki, hogy a lóbalzsam miért pont a lóbalzsam nevet kapta a keresztségben?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.03.04. 13:58:45

Irigylem a problémáit.
Gondolom kell bele, különben nem lenne benne.

Falra mászok ezektől a "nemeszünklisztet" "nemeszünkcukrot" stb idiótáktól. Van pár a munkahelyemen, nagyrészt agyatlanok.

helianthus 2014.03.04. 14:01:27

@Dr. Kix: ezt tudom, ezt tudom!
Régen a lovakat kenegették vele, ha fájt a lábikójuk, aztán észrevették, hogy aki kenegeti, ha fájt a keze, elmúlt tőle. Ezért lett lóbalzsam, nem azért mert nyomokban lovat tartalmaz.
Mondjuk a lóbalzsam pont hat is, teszteltük apám duplára feldagadt kezén, meg a fájós derekunkon, meg ilyenek.

Tron65 2014.03.04. 14:04:44

Nagyapámnak segítettem pár száz kiló kolbász elkészítésében.
Érdekes volt, hogy Ő sose tett cukrot bele.
Mégis ehető volt még augusztusban is a márciusi kolbász.

Manyecska 2014.03.04. 14:04:59

@helianthus: a Colt nyomokban lovat tartalmaz..!:DD....régen volt ilyen sárga nagy tubusos családi? Kézbalzsam, na az olyan büdös volt hogy az osztálytársam kidőlt tőle a padból:DDD..mindig aljas módon meglengettem a kezemet mintha melegem lenne, na akkor zavartak ki minket- óra alatt -mert mindig hangosan röhögtünk..:D

Atörökk 2014.03.04. 14:06:10

Mi a jobb a kávéban, só, vagy a pipa?

Manyecska 2014.03.04. 14:06:27

@Tron65: Igazad van. Elég csak a disznóba cukrot tenni....:DD

Dr. Kix 2014.03.04. 14:06:28

@helianthus: Tankesün! :) Egy rejtéllyel kevesebb.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2014.03.04. 14:07:21

De tényleg! Most miért baj a postolónak, hogy cukor van benne? Nem kötelező Pick-et venni, vegyen olyat, amiben nincs...
Vagy amúgy nincs benne, csak rá kell írni, ha esetleg nyomokban előfordul.
Esetleg gondolkodásserkentőt tehetnének bele, hátha kevesebb lenne a hülye.

Manyecska 2014.03.04. 14:08:56

@ColT: hát lehet, cukorbeteg. Mondjuk akkor tényleg gáz!!:)@atörökk: úgy olvastam só vagy p@na..:D

AlulírottFentemlített 2014.03.04. 14:10:50

"Miez, lócomb, minek, szaláminak, oszteztígyhogy, megfőzzük, micsoda, netörőggyvele, lapockafelitis, cukorminek, kellbele, nabazmeg."

Manyecska 2014.03.04. 14:11:04

@ColT: na annak tényleg pin@szaga volt már elnézést.:DD

Amusing 2014.03.04. 14:14:41

jogos a felvetés
meg pl a pácfűszerbe is miért van cukor?

Gondolom, hogy finomabb legyen, mert akkor legközelebb is azt veszed :(

elwood 2014.03.04. 14:16:03

cukor van kobászban ?
akkor ezért jönnek a darazsak a kerítésemre

elwood 2014.03.04. 14:18:03

na meg antibiotikum is van a kolbászban, akkor betolok egy szálat a tüdőgyulára.

AtiSnatch 2014.03.04. 14:18:14

@Szőkenő Szarvas: "úgy olvastam só vagy p@na"
ne aggódj, én is! :D

AtiSnatch 2014.03.04. 14:19:21

@elwood: de gyulai lókolbász legyen! :D

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2014.03.04. 14:24:05

ez még mindig jobb, mintha a cukorban kolbász lenne.

De azért, tényleg. Régebben én is voltam kolbászcsináláson, és egy gramm cukrot sem tettek bele.

megamenn 2014.03.04. 14:31:51

Nem rossz a kolbász, de a pina jobb. Akár cukor nélkül is.

-creeper- 2014.03.04. 14:35:32

@ColT: Az ember minél inkább minimalizálja többek között a cukorfogyasztást, annál kisebb eséllyel fordul fel szívinfarktusban. Az egyik kolléganőmnek lisztérzékeny a gyermeke, ott sajnos a legegyszerűbb tésztával is vigyázni kell. Át is megyek hozzá és megmondom neki a véleményedet, biztosan feldobja a napját.

megamenn 2014.03.04. 14:37:41

"A starterkultúrák általában lactobacillus-ok színtenyészetei vagy lactobacillus-ok és micrococcus-ok kevert tenyészetéből állnak"

Én is pont erre akartam rávilágítani, de valami elvonta a figyelmemet.

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 14:39:05

Végigolvastam. A magyarázatot nem kellett volna. Kész szerencse, hogy 8000 km-es körzetben nincs kóóóóbász.

Manyecska 2014.03.04. 14:39:56

@megamen: tudod mi szereti a laktobacillusokat??? Sose találnád ki..:D
pl. lactacyd femina..:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 14:41:55

@-creeper-: igy van, a zukor tok folosleges
nem is hasznalja a nep csak 1-2 evszazada
nincs szuksege ra a szervezetnek
nalunk nincs is itthon cukor
es hat bizony ahol liszterzekeny van egy csaladban, ott nagyon esznel kell lenni

megamenn 2014.03.04. 14:45:04

@Tanácstalan: ezekszerint te egy 16 ezer km átmérõjű kolbászmentes kör közepén állsz.

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 14:48:19

@megamen: Izé, polkorrekten: 8000km-es körben nincs magyar kolbász. Az valóban D=16.0000km. Aztán lehet, hogy van, csak nem tudom kiszagolni.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2014.03.04. 14:49:13

@elwood: "cukor van kobászban ?
akkor ezért jönnek a darazsak a kerítésemre"

:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 14:51:36

@Tanácstalan: hagyma hogyne lenne, a vanilia fagyin kivul szinte mindenbe kell
cukor viszont nem kell semmibe
mar amit mi fozunk
most marhaporkolt van

Atörökk 2014.03.04. 14:56:08

Belőlem egy múltkori kísérletezés után kijött a starterkultúra. Szerintem a rossz ph-értékű lactobacillusok miatt vót.

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 14:59:08

@hagyma: Egyszer ettem somlói galuskát, hagymával. Fogadásból. Nem is tudom mi volt a rosszabb: az, vagy a medvehagyma- pálinka.

Én a kávémba teszek cukrot, barna nádcukrot, abból is a nyers változatot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 15:05:24

@Tanácstalan: mi cukor nelkul isszuk
teat is
sort is:)
@dr. phil. Sün‼ ツ: a malnapalesznek eleve van cukortartalma, felesleges tovabb cukrozni

Tanácstalan · http://shipengine.blog.hu/ 2014.03.04. 15:10:00

@hagyma: Teát nem iszok. Sört ritkán. Bort nem cukrozom, nem is kólázom meg.

Atörökk 2014.03.04. 15:11:20

@hagyma:
Tényleg? Szakérts még.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 15:12:46

@Tanácstalan: a csalanteat szeretem
tiszticcsa a szervezetem
bort ritkan de akkor csak tisztan
sor az johet minden helyzetben

Manyecska 2014.03.04. 15:13:54

@dr. phil. Sün‼ ツ: jut eszembe azt mondták az olaszok "tutti" a kollegina /én/!..:DD, nemtudtam vakok is.:D:P

megamenn 2014.03.04. 15:14:03

@Tanácstalan: permomentán nem a vita kedvéért, csak úgy megjegyezném, hogy. a 8000km-es kör és a 8000km-es körzet nem ugyanaz. polkorrekten.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 15:15:10

@atörökk: csak ha megfizeted
ingyen nem tanitok

Manyecska 2014.03.04. 15:17:37

@hagyma: én is tizenévig cukor nélkül ittam mindent /teát, kávét/ de be kell lássam marhaság mert néha annnyira lezuhan a cukrom hogycsak, és akkor a vasszeget is:) egy néha nem árt. valami 75 kalória. Nem sok! Mondjuk ha nem akarsz hüvelygombát ne egyél cukrosakat sokat:P:P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2014.03.04. 15:22:33

@Szőkenő Szarvas: huvelygombara nincs sok eselyem
neha sajnos ram is ramtor, hogy ennem kell egy hershey's t vagy egy kit-katot
de ritkan
kv-t teat nem szeretem edesitve sem nem hogy cukrozva

Atörökk 2014.03.04. 15:23:32

@hagyma:
Ne erőltesd. Bármennyit fizetnének, neked akkor sem menne.

Joe911 2014.03.04. 16:24:13

Ez mekkora egy kamu szöveg már ? Szerintem ezek még azt is megtudnák magyarázni, ha gumi lenne a kolbászban, hogy az csak a mi érdekünkben van és milyen jó is az nekünk...

Érdekes - hogy Bármilyen módon készített - házikolbászba nem kell starterkultúra, meg tejsavó meg anyám kínja mégsem romlik meg és bármilyen hihetetlen még szeletelhető is...

Cukros kóbász...haha...egye meg aki főzte.

Aureliano Buendía 2014.03.04. 16:29:26

Szilárd! Ugye te már régen voltál nővel?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.03.04. 16:33:30

@ColT: van pár divatosdiéta-hívő idióta azokat nem is kell sajnálni, de akinek cölikáliája van, az tényleg nem ehet liszteset.

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2014.03.04. 16:35:24

@sugargiraffusplumps.: illetve bármit, amiben glutén van, az azér szar ügy mer rosszabb esetben bele is lehet pusztulni.

@uraaam: úgy érted: egyáltalán volt-e már nővel?

nandras01 2014.03.04. 17:23:26

@-creeper-:
a lisztérzékenységgel és a cukorbetegséggel valóban észen kell lenni, de ez nem arról szól, hanem arról, hogy van ez a jajcsakcukrotne, meg aliszthalálosméreg, meg abioazigazi* c. csoportos agymenés, és a szekta tagjai egymást hülyítik a rémmeséikkel.

*tudod mi a biozöldség?
amit éjszaka permeteznek...

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2014.03.04. 19:22:42

Milyen állat az a pácsó ami a kolbászban van?

Aureliano Buendía 2014.03.04. 19:24:15

@fülesválasztó-punaszagú-tangakorc: nitrites.
Majdnem olyan, mint a nutellás, csak cukrosabb.

Vladimir Harkonnen 2014.03.04. 19:32:53

Gondoltam szólok, hogy nem "új őrület", mert már 30 éve (de gondolom régebben is) tettek cukrot bizonyos töltelékárukba!

Répázó 2014.03.04. 20:11:50

Én amikor még ettem húst, a következőképpen védekeztem az ilyenek ellen. Nem vettem meg minden szart. Vidék, piac, házikolbász és no cukor. Aki meg Picket eszik, az egye a cukrot is. Ez ilyen egyszerű.

Black Hole 2014.03.04. 20:55:33

Szerintem cukor helyett mézet kellene bele tenni, mert az menőbb. Azt sem bánnám, ha ettől drágább lenne.

DarkFuture 2014.03.05. 00:39:14

@Joe911: Valóban, de a házikolbász valódi húsból és fűszerekből készül ellenben a szalagos szalámival amely fűszerkivonatokat és húsnak semmilyen formában nem nevezhető (nyesedék,bőr,ín,irha,)-ból készül.

DarkFuture 2014.03.05. 00:40:30

És füst helyett füstaromával hintik meg.A tartósítószert és a szóját meg sem említem.

joska61 2014.03.05. 09:02:20

Biztos, hogy új őrület ez? Nem lehet, hogy csak eddig senki nem vette észre, vagy elsumákolták?

Aureliano Buendía 2014.03.05. 09:21:44

Ma amúgy is Hamvazószerda van, böjtölhetek és tartsatok bűnbánat!:)

Joe911 2014.03.05. 10:48:22

@DarkFuture: hát nah jah, valószínűleg akik kitalálják ezeket az okosságokat, hogy cukor kell a kolbászba még sosem voltak egy rendes disznóvágáson. Amúgy a nyesedék hússal nekem nincs gondom, hiszen a házi kolbász sem színhúsból készül...a bőr, ín és egyéb "nyalánkságok" viszont sosem kerültek a kolbiba nálunk.
Én már nem is eszek ilyen kolbásznak meg szaláminak nevezett izéket, ha akarok ilyet inkább házilag megcsinálom, nem egy nagy kunszt...vagy eleve ilyet veszek, még ha drágább is.
Aki meg cukros, fogkrém ízű csodákra vágyik, hát jó étvágyat hozzá.

@joska61: elsumákolták...meg, ha nem kötelező ráírni akkor miért tennék ?

Kifordított kacagány 2014.03.05. 12:14:14

egy rendes disznóvágáson a paraszt azért teszi a cukrot(ízfokozó) a kolbászba meg a szalámiba, mert jobb ízű lesz tőle a töltelék. a legtöbb hagyományos szalámirecept szerint kell bele tenni.
van olyan receptem is, amibe bőrt is kell tenni az abálóból, nagyon kellemes íze lesz és sokkal tovább lágy marad a szalámi.

joska61 2014.03.06. 08:23:56

@Joe911: Jah. Összességében megegyezhetünk abban, hogy a poszt csak egy felesleges hisztizés.

Sunny Days 2014.03.06. 15:52:56

@hagyma: na, nálam hagyma nincs itthon; a szomszédaim (társasház) annyi hagymás ételt főznek, hogy már a szagából is elég. (hagyma, ezt ne vedd magadra)

Eudocimus Ruber 2014.03.07. 20:56:43

Ilyen világot élünk. Már a pH is veszít az értékéből. Bezzeg a régi szép időkben, akkor még jó anyagból készült a pH.
süti beállítások módosítása