Tékozló Homár

Akinek az állam benyelte a manyup-hozamát

2015.05.18. 10:48 | Homár Hilda | komment

aranykor-logo.jpg

A magánynyugdíjpénztárak államosítása sokak vérnyomását mozgatta meg 2011-ben, Mici sagája azonban az alapsztorin túl is kínál  bőven izgalmakat sok levéllel, abszurd fordulatokkal és sajnálatosan kevés eredménnyel. A sztoriban nincs külön kiemelve, de az Aranykor magánynyugdíjas ágazata 2013-ban húzta le a redőnyt, az eset nyitánya ehhez az eseményhez kötődik.

Kedves Homár! 
 
Engedjétek meg, hogy megosszam Veletek a megszűnt magánnyugdíjpénztári tagsági ki(nem)fizetésemmel kapcsolatos kálváriámat – mely immár lassan egy éve húzódik és még nagyon nem látni az alagút végét. (Ennek megfelelően a sztori hosszú, előre is elnézéseteket kérem ezért!)

Egyszeri ügyfél (én) anno, törvényi kötelezettségének eleget téve, belépett a munkáltatója által javasolt magánnyugdíjpénztárba (Aranykor Magánnyugdíjpénztár). A 2011-es államosítás alkalmával még maradtam náluk, azonban 2013-ban úgy döntöttem, hogy nem kívánom fenntartani a tagságom, vigye az állam a megtakarítást. Az államosítás értelmében a tőke ment az állam kasszájába, míg a reálhozam kifizetésre került (volna) az ügyfél részére.

Ezzel kapcsolatban a magánnyugdíjpénztár honlapján a következő tájékoztatás szerepelt: "Ha vissza kíván lépni a TB-be és fel kívánja venni a reálhozamot, tagdíj-kiegészítést, akkor Önnek nincs teendője. Azon pénztártagjaink, akik legkésőbb a végelszámolás megkezdéséről 2013. szeptember folyamán kézhez vett levelünket követő 30 napon belül nem nyilatkoznak az átlépésről, automatikusan megszüntetik a magánpénztári tagságukat és visszalépnek a TB-be. A tagság lezárására, a reálhozam kimutatására és kifizetésére a végelszámolás teljes lezárását követően, várhatóan 2014-ben kerül sor." Fenti tájékoztató értelmében nem nyilatkoztam, hiszen az volt a cél, hogy visszalépjek a TB-be, illetve ennek értelmében vártam, hogy megérkezzen a reálhozam – aminek összegéről akkor még nem volt semmilyen információm.

2014. június 17. napján kaptam egy levelet az Aranykortól, melyben az szerepelt, hogy a reálhozam – ami, mint ebből a levélből kiderült, nagyságrendileg 700.000,- Ft körüli összeg – „a kifizetésre vonatkozó nyilatkozat hiányában, a NYACSA (Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap) részére átutalásra került.” Itt eléggé kikerekedett a szemem, majd másnap felhívtam a magánnyugdíjpánztárat, ahol azt az információt kaptam, hogy 2014 elején, postai úton, normál postai levélként (!!!?) kellett volna kapnom a kifizetéssel kapcsolatban egy nyilatkozatot, azonban ez nem érkezett meg részemre!

2014. július 21.: természetesen a magánnyugdíjpénztár elutasította a 2014. június 18. napján, írásban tett panaszomat, mondván „a törvényi előírások értelmében, ha nem érkezett meg a magánpénztárhoz a reálhozam nyilatkozat, akkor kötelesek voltak a NYACSA (Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap) felé utalni a számlán kimutatható reálhozam összegét. Az Aranykor Nyugdíjpénztár magán ágazatának végelszámolása a 2014. május 26-ai közgyűlés jóváhagyásával lezárult; az Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár további lépéseket nem tehet.” Javasolták, hogy forduljak az Államadósság Kezelő Központ Zrt.-hez.

2014. július 21.: megtörtént.

2014. augusztus 19.: válasz még nem érkezett, jeleztem nekik.

2014. szeptember 2.: ők természetesen szintén elutasítottak, mondván „az Alap részére átadott pénzeszközöket az egyes magánnyugdíjpénztárak nem az érintett visszalépő tagok szintjén, tagonkénti bontásban, hanem összesítetten teljesítik, illetőleg az irányadó jogszabályok alapján az ÁKK Zrt. az egyes volt magánnyugdíjpénztári tagokat az átlépést követően megillető jogosultságok vagy visszaigényelhető egyéb összegek megállapításáról – hatáskör és információ hiányában – nem rendelkezik adattal.”

2014. szeptember 2.: rögtön vissza is írtam nekik, miszerint az információ hiánya nem lehet probléma, nagyon szívesen megküldöm Nekik a Magánnyugdíjpénztár által küldött kimutatást, melyben pontosan szerepel az engem jogosan megillető összeg tételes levezetése.

2014. szeptember 3.: nyilván ez sem volt elegendő, ugyanis „az alapvető akadályt igényének teljesítése kapcsán a jogszabályi felhatalmazottság hiánya okozza. Az ÁKK Zrt mint a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap kezelője csak azon feladatokat végezheti el, melyekre a vonatkozó jogszabályokban felhatalmazást kapott. Ezek között nem szerepel az a lehetőség, hogy az egykori magánnyugdíjpénztári tagok közvetlenül visszaigényelhetnék a ki nem fizetett pénzösszegeket. Az információ hiányát is szintén a jogszabályi felhatalmazottság hiányára lehet visszavezetni, ugyanis nincs szabályozva, hogy milyen adatok alapján lehetne teljesíteni az igényeket magányszemélyek részére, lehetőséget csak az Alapnak átutaló nyugdíjpénztáraknak biztosít a törvény.”

Köszi, meg vagyok lőve..

Következő lépés, hogy felvegyem a kapcsolatot a pénztárak felügyeletét ellátó hatósággal, vagyis az MNB-vel.

Ez 2014. szeptember 2. napján meg is történt. Megírtam a sztorit, majd vártam a választ.

Aztán tovább vártam.

2014. október 3. napján jeleztem nekik, hogy lejárt a 30 napos válaszadási határidő.

2014. október 6. napján érkezett egy levél, miszerint „felvettük a kapcsolatot az Aranykor Magánnyugdíjpénztár végelszámolójával, ügyével kapcsolatban adatkérés van folyamatban. Az ügy rendeződéséig türelmét kérjük.”

Még mindig vártam.

2014. november 14. napján újra érdeklődtem.

Válasz nem érkezett.

2015. január 12. napján újra érdeklődtem.

Válasz ismételten nem érkezett..

Mígnem, csodák csodája, 2015. január 27. napján megérkezett a válaszuk!! Az öröm azonban nem tartott túl sokáig. 147 nap alatt annyit sikerült kivizsgálniuk, hogy mivel nem szerepelt az email-ben megküldött kérelmemen a sajátkezű aláírásom, ezért érdemi információt nem tudnak adni. Ezt sikerült egy olyan beszkennelt levélben megírniuk, amin egy fikarcnyi sajátkezű aláírás nem szerepelt.

Annyit azért még írtak, hogy „A felügyeleti hatóság megállapította, hogy a Pénztár eleget tett a jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettségének.” – ez a mondat hamarosan még fontos lesz! A tájékoztatás annyiban merült ki, ahogyan a történet elején is írtam, vagyis „a végelszámoló a végelszámolás kezdő időpontjától számított 30 napon belül kiküldött levélben tájékoztatja a pénztár tagjait a pénztár jogutód nélküli megszűnéséről és 30 napos határidővel nyilatkozattételre szólítja fel a tagokat, hogy melyik pénztárba kívánnak átlépni. Az Mpt. rendelkezik továbbá arról is, hogy a társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépő tag a tagsági jogviszony megszűnésének napjától kérheti a visszalépő tagi kifizetés átutalását.” – nyilván, ha erről tudok, meg is teszem.. Pff.. Még egy mondat a levél végén: „Felhívom a figyelmét, hogy a tagoknak a visszalépő tagi kifizetéssel kapcsolatos rendelkezése, nyilatkozattétele vonatkozásában az Mpt. nem ír elő a Pénztár által teljesítendő értesítési kötelezettséget.”

Ez akkor hogy is van? „A Pénztár eleget tett a jogszabályban előírt tájékoztatási kötelezettségének.” vs. „az Mpt. nem ír elő a Pénztár által teljesítendő értesítési kötelezettséget.” ???

2014. február 6. napján válasz, mely természetesen már tartalmazott sajátkezű aláírást is. :-)

Válasz értelemszerűen nincsen.

2015. március 9.: újra érdeklődöm.

2015. március 27.: „Az Aranykor Magánnyugdíjpénztár eljárását érintő, a Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) megküldött megkeresésére hivatkozással kérjük további szíves türelmét válaszunk megérkezéséig.”

2015. április 9.: halleluja, válasz!! „A Pénztár továbbá a 2014. január 10. napján kelt, tértivevény nélkül feladott tájékoztató levelében tájékoztatta az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártagokat arról, hogy a pénztártagoknak külön kell nyilatkozniuk a visszalépő tagi kifizetésről. A levél szerint a tagoknak ezt 2014. január 30-ig lehetett megtenniük. A Pénztár a tájékoztató leveleket a tagok nála nyilvántartott postai címére küldte. Megállapítható, hogy ezzel a levelével a Pénztár a honlapján megjelent korábbi tájékoztatást kijavította.” 1. szuper, beismerték, hogy a honlapon téves tájékoztatás történt. 2. az lehet, hogy megküldték a tájékoztatót, viszont tekintettel arra, hogy azt tértivevény nélkül tették, így nem visszakereshető, hogy hol és mikor tűnt el, merthogy hozzám nem érkezett meg!!

2015. április 9.: újabb levél, melyben továbbra is választ várok arra, hogy ha nem kaptam meg a Pénztár által küldött sima, tehát nem ajánlott és nem tértivevényes levelet a kifizetésre vonatkozóan, nyilatkozatomat milyen formában tehettem volna meg. Honnan juthattam volna a szükséges információhoz? Ha nem kötelezi törvény a Magánnyugdíjpénztárat tájékoztatásra, akkor nem is tájékoztatnak, hátha nem veszi észre a tag, hogy nem kap kifizetést? Így érthető, hogy miért sima postai levélként küldték meg a kitöltendő nyilatkozatot.

2015. május 11.: tekintettel arra, hogy válasz ismételten nincsen 30 napon belül, így újra érdeklődöm.

Nos, jelenleg itt tartunk.

Így közel egy éve tartó levelezgetés után kezd tele lenni a hócipőm.

Nagyon köszönöm, ha elolvastátok, és ha van javaslatotok, hogy ezek után mit tehetnék (azon túl, hogy várok :-) ), légyszi, osszátok meg velem.

Üdvözlettel:

Mici

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.05.18. 10:54:49

"2013. szeptember ... várhatóan 2014-ben"

És akkor évekig várja a sültgalambot? Könyörgöm, az alkotmányt pár naponta megváltoztatják.

Manyecska 2015.05.18. 11:01:06

Hát, egy, az ablakon beb.szott féltégla is segíthet! xd xd

Lenyalt Hayú Trónörökös 2015.05.18. 11:08:33

Vigye az allam, ez aztan az adakozokedv! Kulonben felnott ember nem lapit, hanem utanaerdeklodik, kell-e barmilyen nyilatkozatot tennie szandeka iranyaban. Hatha megis akad par elteres a kint diszelgo kozlemeny es a valosag kozt. Panikbeteg es felt egyet telefonalni vagy mi? Peldanak okaert a netem duplaolyan gyors mint a official weboldal szerint lennie szabadna. Ez nem reklamacio dx, xd. A posztolo egy no szerintem es erosen konfliktuskerulo, ezzel kelepceteremto.

Manyecska 2015.05.18. 11:14:17

@Lenyalt Hayú Trónörökös: Mondom egy fölcinti ablakon beb.szott tégla xdd Nem lehet hogy KÉT nő poszter?? /faxdé/

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2015.05.18. 11:17:53

MI történne, ha Magyarországon minden normálisan működne????

Serivor 2015.05.18. 11:25:11

Elajándékoztad a vagyonod, most miért pattogsz? Legközelebb nézd meg, kire szavazol.

Lenyalt Hayú Trónörökös 2015.05.18. 11:27:10

@atpijkamo: rendelj egy csipkerozsika koktelt a bartendertol, s vagyalmod megnyulik.@batgirl: mit erdekel, ugy sem koltozol el soha.:)

Manyecska 2015.05.18. 11:31:37

Egyszerűbb lett volna "felvenni a kapcsolatot" a külvilággal idelyében. Igaz akkor most az ufókról posztolna...

nemNewl 2015.05.18. 11:34:07

@Manyecska: vagy a képzeletbeli pasijairól...

Manyecska 2015.05.18. 11:40:15

@nemNewl: Már készül a vlogom, nyugi XD! hátha csend lesz. Mint az űrben ami a fejekben van..

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2015.05.18. 11:48:39

@nemNewl: ne kedvetlenítsd el, így nem fogjuk tudni, hoyg mikor dugott, és mikor terhes,és mi van malackával.

atal 2015.05.18. 12:06:25

nem kellet volna önérzeteskedni és szépen menni vissza az államiba annak rendje és módja szerint időben... kellet az a 2% hozam, amit ezek produkáltak

Lenyalt Hayú Trónörökös 2015.05.18. 12:07:13

@batgirl: jo, csak osszevetes hianyaban majdhogynem irrevelans a kerdesfelteves is. Ez lehet, hogy tulontul filozofikus megkozelitesnek hat, de annyira megsem elrugaszkodott. A normalis mukodes meg meglehetosen szubjektiv fogalomrendszer. Nem jut mindenkinek az eroforrasokbol mentalitastol es "ugyintezesi keretrendszertol" fuggetlenul. Nem tudunk nem kapitalista modon elni, mert akkor loval kene szantani. Marpedig mi mashoz lettunk szoktatva. A magyar sajatossagok csak egy resze a jelensegnek, a vadaszati oldal is szepen benne van. A kapitalizmus okan is meg zsak a foltjat mindig meg fogja lelni, meg ha jajveszekeles is hallik. Ezert fog ez a blog orokke tartani. Hilda utan mostmar te kovetkezel a vezetoi szekbe, ezt sugtak a csillagok. Hulyet kapok az orszagunkban elo emberek nagy tobbsegetol. Megfulladok. Mentel mar neki fejeden levo fejhallgatopanttal faagnak kosszeruen izombol, mikozben husolohelyedre kivantal lerogyni? Probald ki, az elet kurva nagy meglepetesei kozott tartjak szamon. Ksz d'.

Escaped 2015.05.18. 12:09:53

@Manyecska: Olvasd a posztot! Azt írta a pénzintézet, hogy "Ha vissza kíván lépni a TB-be és fel kívánja venni a reálhozamot, tagdíj-kiegészítést, akkor Önnek nincs teendője."

Oszt mégse- Egy évecske múlva írtak egy nem ajánlott levelet -amit értelemszerűen senki sem látott-, hogy mégis van némi tennivaló...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2015.05.18. 12:16:04

"s választ várok arra, hogy ha nem kaptam meg a Pénztár által küldött sima, tehát nem ajánlott és nem tértivevényes levelet a kifizetésre vonatkozóan, "

Kisujjadból ki kell szopni. Hiszen a állam jól működiuk, vagy mi!

Lenyalt Hayú Trónörökös 2015.05.18. 12:19:49

@ColT: ezért nem tanácsos burokban élni egy életen át. Mindegy mostmár.

batgirl · http://enbatgirl.blog.hu 2015.05.18. 12:23:17

@Lenyalt Hayú Trónörökös: Hilda vezetői széke, nemigazán vonz. Látsz valami szebb jövőt is a számomra? Fejhallgatóval még nem mentem falnak, aránylag nyugodt emberke vagyok. Ha olyanom van, akkor megtiltom a családnak, hoyg meglátogassanak, oszt ki is brummogtam magam a kertben.

Rosszindulatú Vászka 2015.05.18. 12:34:27

Sztem a megélhetési menekültek helyett a születendő gyermekeket kéne támogatni inkább.

Manyecska 2015.05.18. 13:02:04

@Escaped: node egy évecske telt el addig csak elhangzott valamilyen fórumon ez, nem?..kiszartnak tartom.xd

igi1 2015.05.18. 13:03:42

hja szaporodik a menekült a színesbőrü de mindenki csak a magyar fogy egyre

amúgy mikor fogjátok fel h lóvé nuku ha neked tartoznak!?

@batgirl:

megvan itt már a magad státusza csak az újak ezt még nem tudjàk

Manyecska 2015.05.18. 13:04:16

@Lenyalt Hayú Trónörökös: Nekem még tüske se szúrta meg a herémet mit akarx tőllle?xd

igi1 2015.05.18. 13:07:20

@Manyecska: letartóztatnàk na meg kifizettetnék a kárt

drága solog egy betört ablaküveg

Manyecska 2015.05.18. 13:08:26

@igi1: nekem mondod fiam hozzáb.szta a kutyához a cipőjét mert tombolt a földig érő ablak előtt /a kutya/, azt sajnos az ablakot is eltalálta :DDD :(

igi1 2015.05.18. 13:11:00

az a baj batgirlel h nem vágja h neki egy baja van saját maga

ő az a tîpus aki nem érti mi a gond vele

én legalább vágom de ő sose fog tudni mit kezdeni magával mert valamiért mindig nem sikerült

de most nem ez a poszt témája

igaza van a poszternak

adják vissza a lóvéját mer megverjük ezeket

igi1 2015.05.18. 13:26:27

@Manyecska: azert te se panaszkodhacc ha már beköszönöm

Escaped 2015.05.18. 13:35:20

@Rosszindulatú Vászka: Megélhetési magzatbűnözés, mi?! a javaslattal egyet-kettőt értek, amúgy.

Escaped 2015.05.18. 13:43:28

@Manyecska:+1 Nos, azt sem hinném el a ,,Bankomnak", amit kérdez. Inkább a jogszabálygyűjteménnyelk verném náluk az asztalt, mintsem reménykedjek, hogy egy ,, sima, postai" levelet fúj ide tőlük a passzátszél.

Okoska4444 2015.05.18. 14:08:55

CSak úgy mondom, hogy ez ebben a formában, hogy nincs kötelezettsége az értesítéssel, nem teljesen fedi a valóságot. Minden szerződéseben benne van, hogy mindkét fél részére, bárminemű változást az eredeti szerződéshez képest 30 napon belül közölni kell. Éretelmszerá, ha az az ügyfél lalkcíme, akkor azt hitelt érdemlően, személyesen lakcímkártyval, ha Pénztár, és nyilatokozat tételre hív fel, akkor neki kell hitelt érdemlően bizonytani, hogy a változásról értesített.

Azt mondjuk kétlem, hogy erről az MNB fogja felvilágosítani a Pénztárat, de a PSZÁF-nál érdemes erre hivatkozni.

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2015.05.18. 15:23:51

A magánnyugger píztár éa a zönkéntes 2 külömböző folyadék!
Úgy tudom a manyup az összes hordaléka állam bácsijé lett.
Az önkéntes hozadék jár! Én is felvehettem! El is ittam izibe!

fülesválasztó-punaszagú-tangakorc 2015.05.18. 15:40:44

Az posztban is keverve vagyon a manyup és az önkéntes. Kéccer is átrágtam. Vagy nem?

gabors 2015.05.18. 16:09:53

ugyes fidesz allamositotta a realhozamot is ... mi a kerdes ???

2015.05.18. 16:12:53

Na ezt nem bírom végigolvasni.
DE.
Az az ember aki ma magyarországon él és pénzt szeretne visszakapni bárhonnan és utána bízik abban hogy neki semmit nem kell tenni csak várni... háááát az vagy naiv, vagy hülye.
Ha pénzt akarsz visszakapni, akkor tértis levelet írni, telefonálni és minden követ megmozgatni akkor is ha azt hazudják hogy ne tegyél semmit.
Ki az aki elhisz egy ilyet ?
vadász...stb.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.05.18. 16:27:04

@gabors: "allamositotta a realhozamot"

Nem, csak az az alatti részt, az inflációnak megfelelő hamatot. Az inflációt ő gerjeszti, övé a kamat.

gabors 2015.05.18. 17:00:51

@atpijkamo:
"Nem, csak az az alatti részt, az inflációnak megfelelő hamatot. Az inflációt ő gerjeszti, övé a kamat. "

Mivan ?? ezt nem birom kovetni ...

ugy gondoltam hogy a "realhozam" az éppen/kb azt jelenti ami az inflácio fölötti része a kamatnak..

Hogy azt most a fidesz vagy bárki gerjeszti az más kérdés..

szerintem a fidesz már infláciot sem tud gerjeszteni még azt is ellopják a csokosok...

de itt mivel a posztoló nem csinált semmit igy a reálhozamot megvédték más néven ment a levesbe .... ÁLLAMOSITOTTÁK ez különben mindenkinek jo ennyivel kevesebb adot kell befizetni ..... viccelek persze

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.05.18. 17:03:14

@gabors: "nem birom kovetni ..."

Akkor mégegyszer.

Van az infláció, és az infláció fölötti reálhozam, ennek a kettőnek az összege (szorzata) a hozam. A tőkét és az inflációnak megfelelő hozamot elvette a fityisz, a reálhozamot odaadta az Embereknek.

gabors 2015.05.18. 17:17:39

@atpijkamo: bocs hat en is ezt mondtam avval a kulonbseggel hogy itt ebben az esetben a realhozamot IS allamositottak hiszen kedves igyekvo posztolot leraztak es NEM kapta meg ment a levesbe ... jo lesz stadionnak...

mert hiszen teljesen veletlen az hogy a szabalyok olyanok hogy a kemenyen dolgozo kisember NEM kapja meg automatikusan hiszen amugy is onkent adta volna focira ...

mi a kerdes ???

Gerilgfx 2015.05.18. 17:24:04

feljelentés, bíróság. bűnszövetkezetben elkövetett sikkasztás, hivatallal való visszaélés.

a GVTI fogyasztóvédők nem értenek hozzá · http://deciki.blog.hu/ 2015.05.18. 17:27:04

@gabors: Posztolóét SEM államosították. Rendelkezés híján ment az (állami) levesbe. Nemtom, a levelet megkapta vagy nem. (Érdekes, én mindig megkapom a leveleimet.) Mindenesetre erősebben is értesíthették volna. De bambán várni, hogy mikor hozza a postás a héccázezret, az fasság.

gabors 2015.05.18. 17:35:13

@atpijkamo: " Rendelkezés híján ment az (állami) levesbe. "

megint egyetertunk ugy van kitalalva a szabaly hogy a allamositottak ... szerintem nem veletlenul ... szerinted ???

itt pont forditva van ... a banknak alvo szamla (rendelkezes hijan) eseten egy allami "akarmihez" kell attenni a penzt ami rendbenis van nehogy mar a karvaj toke/multi (csunya szo) hasznalja az artatlan kemenyen dolgozo kisember penzet.....

de onnan a tulaj vagy orokose barmikor visszakapja csak papirozni kell (ja meg nincs ra kamat sem) ... ez pont azert lehetseges mert jo sok evtizede annak hogy nem lehet 'latra szolo' szamlat nyitni vagyis MINDEN szamlanak van tulajdonosa ami termeszetesen ismert a bankszamara akkor is ha tortenetesen nem tudjak elerni vagy minden levelet ellopnak a posta ehes galambjai stb....

Escaped 2015.05.18. 18:13:20

@gabors: Az, hogy hogy jön ide a Fidesz?

Aureliano Buendía 2015.05.18. 18:13:27

Én sajnálom a posztolót, de csak annyit tudnék mondani, hogy én mit tettem volna anno, azzal meg nem megy messzire.
Érdekes, hogy az állami szerveknél a 30 napos válaszadási határidőt elég tágan kezelik. Míg máshol egy nap késedelem miatt is kötbért kell Fizetni.
Mici: és felejtsd el a mailt. Tértivevény. Ha már panaszkodsz, hogy te nem úgy kaptad.

Aureliano Buendía 2015.05.18. 18:17:25

@Kulics: vagy naiv, vagy hülye, pontosan ez fogalmazódott meg bennem is.

gabors 2015.05.18. 19:51:18

@Escaped: nem tudom. Csak kerdeznem melyik part parlamenti kepviseloi hoztak ilyen "ugyes" torvenyt ???

naugye....

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2015.05.18. 19:54:12

@atal: nem kellene ostobáskodni. 700.000 Ft-ot hozott az önérzeteskedése (más kérdés, hogy úgy néz ki, elbukta más okból). Te mit tudsz felmutatni? Egy egyéni számlát mondjuk az állami rendszerben? Ja, azt nem. Akkor mire vered itt magad?

@Okoska4444: Egy idő óta a PSZÁF az MNB néven fut, szóval csüccs.

@fülesválasztó-punaszagú-tangakorc: Rosszul tudod. Vannak még néhány tízezren, akik manyupban maradtak (nem önkényesben). Velük szórakoznak most a kötelező tagdíjas pénztárkényszermegszüntetős fenyegetéssel.

Posztolónak pedig nincs javaslatom, elkésett szerintem.
Az államtól nem kérheti a pénzét, mert hozzá egy elmulasztott aktus miatt került a pénz. Az elmulasztott aktusért a pénztár és/vagy a pénztártag felelős, az állami felelősség (ebből a megközelítésből) kizárható.
Kérhetné a kézbesítési vélelem megdöntését (ha lett volna bármi bizonyíték a feladásra és át nem vételre); adhatna be fizetési meghagyást a ptk. szerinti együttműködési kötelezettség megszegése miatt (levél küldése - bizonyítsa) okozott kár megtérítése tárgyában, de nincs ki ellen, az elszámolás lezárult.
Cégjogász segítségével lehetne a végelszámolást újrabuzerálni, ha van ilyen lehetőség egyáltalán.

További magyar hang 2015.05.18. 22:18:29

Eleve milyen görény hozzáállás már az, hogy ha nem nyilatkozik az ügyfél (hogy miért nem, az nem számít), akkor az őt megillető hozamot átadják egy ismeretlen betűszó szervezetnek.
Hát mennyire életszerűtlen ez már! Csóró magyar emberek csak úgy lazán lemondanak a többszázezrükről... Default beállítás kellene, hogy legyen, hogy egyéb nyilatkozat hiányában, nyilvánvalóan kéri az őt megillető hozamot, bele a kis kezébe.
Alap kellene, hogy legyen, hogy ilyen esetben, ha nem kapta meg a nyilatkozattevős levelet, akkor sűrű elnézéskérések közepette kifizetik neki akkor, amikor fény derül rá, hogy miért is nem nyilatkozott.

2015.05.19. 00:26:20

@batgirl: "MI történne, ha Magyarországon minden normálisan működne????"

Azért vannak olyan területek is, ami patentul működnek: sarcszedés, pénzbehajtás, közigazgatási bírságok kiszabása, adófizető becsületes honpolgárok közúti basztatása, sebészi pontossággal mennek, nem tom mi ez az elégedetlenség :)

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.05.19. 07:12:32

@További magyar hang: ez a törvényi hozzáállás. A jelzőkkel egyetértek.

pisda 2015.05.19. 08:50:46

Hát ebből Mici egy fikarcnyi vasat sem láthat már.

A ÖMNYP végelszámolása befejeződött, törölték a céget.

Ez ellen sajnos nem lehet tenni már semmit, még a felügyelet sem tud semmit kezdeni vele.

Lenyalt Hayú Trónörökös 2015.05.19. 09:02:28

@További magyar hang: jó dolog álomvilágban élni és amentén puffogni kicsit. Ezzel szemben mindannyian tudjuk, hogy a legnehezebben pénzt osztogatnak. Féreg egy világ, de ez a hozzáállás. Defaultba.

joska61 2015.05.19. 10:29:24

Állam, vs benyelt nyugdíjpénz? És mer reklamálni? Bátor dolog.

Netuddki. 2015.05.19. 10:31:10

Hát bazmeg, ez az orbán rezsim tolvajlásának a non plusz ultrája! Ha valaki baszik rá mi lesz a pénzével, az még akkor is az ő pénze!
A becsületes eljárás ez esetben az lett volna ha az illető számlájára a hozamot szépen átutalják. Todod bazmeg, arra számlaszámra ahonnan havonta ment a befizetés. Ha ez nincs akkor felszólítják, hogy adja meg hova utalják a pénzt. Aztán ha az illető nem elérhető, érted bazmeg, nem kell neki a pénz, akkor mehet az államnak. Akkor is ha mondjuk még 1 évig jelentkezik érte akkor visszajár bammeg!

Szóval ilyet Európa nem baszott! Ekkora egy tolvaj bandát! Mondja valaki nem erre ment ki az egész. De lefogadom valahol annak a pénznekaj banda közt.

Levélírónak meg? Ügyvéd, sikerdíjért. Aztán jó esetben az ügyvédi költséget az adófizetők fizetik, rosszabb esetben meg valamennyi még marad is belőle jó pár év után...

Netuddki. 2015.05.19. 10:37:00

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Helyesen: "De lefogadom valahol annak a pénznek lába kelt az aranykór és az állami tolvaj banda közt."

Szóval ügyvédhez elfárad, írat vele egy fizetési felszólítást, miszerint ha nem tudnak virítani egy meghatalmazást, hogy lemondott arról a pénzről akkor kamatokkal, munkadíjjal együtt szépen utalják vissza a megadott számlaszámra! Tértivevényes levélben felad. Törvényben megadott határidőig napig vár, aztán ha nem érkezik válasz akkor minden elérhető felügyeleti szervnél feljelent. Ügyintéző kirúgását kérelmezi! Az annyuk kutya úristenit!

Netuddki. 2015.05.19. 10:38:17

@joska61: Szerinted mégis ki van kiért? Nehogy már a nyúl vigye...

pisda 2015.05.19. 12:24:53

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:

Szóval ügyvédhez elfárad, írat vele egy fizetési felszólítást, miszerint ha nem tudnak virítani egy meghatalmazást, hogy lemondott arról a pénzről akkor kamatokkal, munkadíjjal együtt szépen utalják vissza a megadott számlaszámra!

Ez szép is, jó is. Csak egy gond van, hogy a Pénztár végelszámolással megszűnt.

Netuddki. 2015.05.19. 13:15:22

@pisda: Állítólag az "államnál" van a pénze. Ergo, az államot kell perelni érte...

joska61 2015.05.20. 10:50:25

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Tök mindegy, hogy szerintem ki van kiért, ha a véleményem és a valóság szöges ellentétben van egymással.

lwcolors 2015.05.26. 15:42:59

Csak most olvastam a cikket.
Annyit tudok hozzáfűzni, hogy én is Aranykor Mnyp-s voltam, abból tudtam meg hogy megszűnt, hogy visszapattant az állandó átutalásom...
Hívtam őket, mia f.sz van, erre mondták, hogy mindenki átkerült az Erste nyugdíjpénztárba.
Tájékoztatás ötös.... ja megvolt nekik a mailcímem is.

McZozo 2015.08.05. 11:59:31

Szerintem az összegtől függ, ha van akkora,hogy megéri akkor ügyvéd és bérelni a volt magánnyugdij pénztárat, mert te vele voltál kapcsolatban,
süti beállítások módosítása