Tékozló Homár

Pénztelenség nem boldogság

2016.05.27. 11:45 | Homár Hilda | komment

screenshot_2016-05-27_11_43_34.png

"Mi boldoggá teszünk!" - ígéri a Hellopay a leendő kártyatulajdonosoknak. Hát Gergőt nem sikerült, mondjuk mi a levél alapján. 

Kedves Homár!

2016. április 28-án a Budapesti Pálinkafesztiválon váltottam ki és töltöttem fel a fesztivál egyetlen "hivatalos" fizetőeszközeként feltüntetett HelloPay kártyát. Előrebocsátanám, hogy beszámolóm természetesen NEM az összegek miatt íródott, hanem egyértelműen elvi és etikai okokból.

A kártyát üzemeltető és a hasonló esetek következtében vélhetően sok millió forinttal jogalap nélkül gazdagodó cég weboldala: https://www.hellopay.hu/ A HelloPay helyszínen jelenlévő munkatársai kedvesen arról tájékoztattak, hogy a kártyát a fesztivál ideje alatt bármikor, illetve ezt követően a 1051 Budapest, Erzsébet tér 12. (Akvárium Klub) cím alatt üzemelő "visszaváltó" ügyfélszolgálatukon tudom visszaváltani. (A kártya kiállítási ára: 500 Ft, amit csak akkor kap vissza a felhasználó, ha NEM regisztráltatta magát és a hivatalos visszaváltó ponton sértetlenül leadja.)

Esetemben is ez történt. A kártyát nem regisztráltam, tekintettel arra, hogy nem fogom használni a jövőben és továbbra is sértetlenül a rendelkezésemre áll, azonban már mielőbb szabadulni szeretnék tőle. Ezt követően - tekintettel arra, hogy telefonos elérhetőséget nem adott meg magáról a cég - megkíséreltem személyesen elmenni az ügyfélszolgálatra.

Az Akváriumban nem található meg az ügyfélszolgálat. Az Akvárium jegypénztárában közölték velem, hogy tudnak a cégről, ismerik, sőt maga az Akvárium is hivatalos elfogadóhely, de az ügyfélszolgálat már vagy egy éve nem működik. Javasolták, hogy próbáljam meg e-mailben elérni őket. Így tettem. 2016. május 11-én és május 12-én kétszer is írtam nekik erre a címre: https://www.hellopay.hu/home/contact Elektronikus megkeresésemre természetesen a mai napig nem válaszoltak.

Tény, hogy azonos, vagy hasonló esetekben a fenti magatartásukkal konkrétan megkárosítják a vásárlókat, hiszen egy külföldi, esetleg vidéki vásárlónak esélye sincs (vagy legalábbis nem rentábilis) a kártyán maradt pár ezer forint + kártyadíj visszaváltására. Azonban esetemből az is jól látszik, hogy egy fővárosi illetőségű vásárló számára is lehetetlen ez a művelet. A cég ugyanis profi módon rejtőzködik a fogyasztók elől. Az összeg bagatel mértéke okán vélhetően még senki nem lépett tovább (hivatalos írásbeli felszólítás, esetleg ügyvéd, fizetési meghagyás, stb.), így a cég tovább garázdálkodhat a magyarországi fesztiválokon az említett módszerrel.

Összességében elmondható, hogy az ilyen társulatok vélhetően rendszeresen tesznek szert olyan extraprofitra, ami pusztán abból származik, hogy a kártya felhasználói egyszerűen nem veszik a fáradságot a pénzük visszaváltására. Azonban az is jól látszik, hogy aki kellő kitartással fáradozik, annak pedig gyakorlatilag egy hónap kitartó próbálkozása után sem sikerül. Ez pedig álláspontom szerint már megér egy kisebb ajtócsapkodást, ugyanis honfitársaink és külföldi barátaink naponta szenvedik el a fent vázolt, az érintett fogyasztókat üzletszerűen károsító eseményeket.

Nem tudom, hogy Önök miben tudnak segíteni, de bármilyen ötletet, tanácsot szívesen fogadok.

Közreműködésüket előre is köszönöm!

Tisztelettel:

Gergő

UPDATE június 3.

Tisztelt Tékozló Homár!

Sajnos egy technikai hiba jóvoltából valóban késve reagáltunk Gergő levelére, időközben azóta felvettük vele a kapcsolatot, és őt is tájékoztattuk az alábbiakról:

Rendezvények esetében a HelloPay kártya egyenlege a rendezvény helyszínén, a rendezvény nyitvatartási ideje alatt, a megjelölt pont(ok)on váltható vissza. Annak a felhasználónak, aki a rendezvény ideje alatt kártyáját nem váltotta vissza, lehetősége van, hogy egyenlegét a kártya utolsó tranzakciójának napjától számított 180 napon belül visszaváltsa, vagy a rendezvényt követően az elfogadóhelyek bármelyikén levásárolja, a rendezvény zárását követően a kártya visszaváltására azonban már nincsen lehetősége, részére az 500.- Ft kártyahasználati díj nem jár vissza, a kártyát az egyéb elfogadóhelyeken tudja továbbhasználni.

Az a felhasználó , aki kártyáját a rendezvényen regisztrálta, a kártya használati díját az adott rendezvényen a feltöltőpontokon visszaváltani már szintén NEM tudja. A rendezvényen regisztrált kártyák egyenlegének visszaváltására azonban továbbra is lehetősége van a felhasználónak az adott rendezvény kijelölt pontjain.

Az a felhasználó, aki a rendezvényen a kártyát nem regisztrálja, annak egyenlegét a rendezvény végéig visszaválthatja, és ha a kártyát sérülésmentesen visszaadja, akkor részére az 500.- Ft visszajár.

Fentiekről a honlapunkon is elérhető ÁSZF-ben, illetve a rendezvényeken kihelyezett plakátokon /szórólapokon tájékoztatjuk a látogatókat.

A hasonló hibák elkerülése végett frissítettük honlapunkon az elérhetőségeinket, illetve a  visszaváltó pontot is aktualizáltuk, a széles nyitvatartási idővel rendelkező Budapest Park külső jegypénztárában, hétfőtől szombatig, 13h és 20h között (koncertnapokon tovább is) lehet a fentiek figyelembevételével a kártyán maradt, fel nem használt egyenlegeket visszaváltani.

Üdvözlettel és köszönettel:

Hellopay

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lalikám 2016.05.27. 11:48:29

"A kártya kiállítási ára: 500 Ft, amit csak akkor kap vissza a felhasználó, ha NEM regisztráltatta magát és a hivatalos visszaváltó ponton sértetlenül leadja."
Ez teljesen logikusan hangzik

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.05.27. 11:58:31

@Lalikám: Gondolom, amíg nem regisztrálja a kártyát, addig az anonim, és mindenféle adminisztráció nélkül átadható a következő baleknak. (Előtte a maradék pénzt azért lenyúlják, nehogy már jól járjon a következő hülyéje.) Ha regisztrálta, akkor viheti koncertről koncertre, használhatja a maradékot, de visszaváltásnál már macera van/lenne vele. De ez csak egy tipp.

Manyecska. 2016.05.27. 12:03:37

@Csokis: ? hellokitty meg boldoggá tesz?? :D

The Crazy One 3om 2016.05.27. 12:04:33

bizony poszterkém, te igazi lúzer. Rajtad kívül senki nem olyan tapír, hogy egy darab fesztivál után visszaadja a kártyát. Ha már pénz is maradt rajta, nagy baj nincs, hisz nézzétek meg, Pesten a legfrekventáltabb helyeken tudod használni. Szerintem 500 forintot bőven megér. Értem én, hogy szeretünk siránkozni, de ne keressünk már minden erővel ott hátrányt, ahol egy csomó előny van.

230e 2016.05.27. 12:09:26

Ez az egy címe van a cégkivonatában, ide mennék:
1222 Budapest, Dévény utca 42-44.

@The Crazy One harmadik regisztrációja
akkor ne írja oda hogy visszaváltható.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2016.05.27. 12:30:09

@Manyecs: Meg lennék lepve, ha a japánoknak nem gyártatának hellokittys guminőt.
@230e: De a GYIK szerint a kártya később már nem is váltható vissza, csak a rajta levő zsé. Azt meg tényleg egyszerűbb leinni valahol.

"HOL ÉS HOGYAN VÁLTHATOM VISSZA A KÁRTYÁM?

A kártya csak rendezvényeken – ahol a kártyát kiváltottad – és abban az esetben visszaváltható a rendezvényen az arra kijelölt pont(okon) a rendezvény zárásáig, ha a kártyát nem regisztráltad és sértetlenül visszaszolgáltattad. Javasoljuk, hogy amennyiben egyszer már megszerezted a kártyád, ne add ki a kezedből, mert a későbbiekben Budapest számos szórakozó-, vendéglátóhelyén és további fesztiválokon is felhasználhatod."

rarabel 2016.05.27. 12:35:09

Kérlek alásan:
A cég székhelye
5/1. 1222 Budapest, Dévény utca 42-44.
Bejegyzés kelte: 2015/02/26 Közzétéve: 2015/02/27
Hatályos: 2015/02/26 ...

13. A képviseletre jogosult(ak) adatai
13/3. Varga Norbert (an.: Takács Bozsana)
Születési ideje: 1989/02/19
1126 Budapest, Böszörményi út 19. C. ép. fszt. 2.
Adóazonosító jel: 8446091585
A képviselet módja: önálló
A képviseletre jogosult tisztsége: vezérigazgató (vezető tisztségviselő)
A hiteles cégaláírási nyilatkozat vagy az ügyvéd által ellenjegyzett aláírás-minta benyújtásra került.

Innen NYILVÁNOSAN bárki letöltheti.

The Crazy One 3om 2016.05.27. 12:36:44

@230e: én vissza tudnám váltani, ha akarnám...

ROTFL Manó 2016.05.27. 13:16:14

Mondjuk sose értettem, hogy miért hajlandó egy fiatal balek egy-két ezer forintot kifizetni egy deci borért mondjuk a Bazilika előtti téren, a borfesztiválon, amikor vehetne hétszázért egy üveggel a sarki boltban a jobbféle termésből. Hipszterségből? Mert az olyan trendi, ha a feltölti magáról a szelfit a fészre, vagy az instára, ahogy eltartott kisujjal fogja a borospoharat, oldalra dőlt fejjel kinéz a napszemcsi kerete fölött, a másik keze mutatóujjával meg érzékien lehúzza egy picit a szája szélét, miközben a háta mögött látszik a Bazilika egyik tornya, de szigorúan 35 fokos szögben, ferdén.

Azt hiszem, iszok egy fröccsöt száraz fehérből, attól lenyugszom. Egy deci bor, négy deci szóda.

Tehetséges ugandai buzi 2016.05.27. 13:18:12

@ROTFL Manó: Te, ez így nem jön ki! Ha az egyik kezében a borospoharat fogja eltartott kisujjal, a másik keze mutatóujjával meg érzékien lehúzza egy picit a szája szélét, akkor melyik kezében fogja a telefont, amivel a szelfit csinálja?

Dezsike 2016.05.27. 13:18:23

Én nem szaroztam volna a kártyával. Tudtommal Magyarországon a Magyar Forint a törvényes fizetőeszköz, a forint érméket és bankjegyeket minden kereskedő köteles maximum 50 db/címletig névértéken elfogadni. Odamentem volna kápéval és ha nem fogadják el szólok a NAVnak, vagy egyéb illetékes hatóságnak (nyugtát egyáltalán adtak?)...

tejfölbiztosítás 2016.05.27. 13:52:51

Az embiknek nem tűnik fel, hogy a megszokottól eltérő kreáltvaluta NEM az ő, mint fogyasztó érdekeit szolgálja. A marketing nyilván az, hogy de, pedig nem. Az, hogy pont ezen bukott ki, az nem jelenti azt, hogy úgy általában véve nem vagy egy ostoba fos. Az vagy.

Ja? És mégvalami. Enter!(!!!!!)

tejfölbiztosítás 2016.05.27. 14:05:16

@ROTFL Manó: házmester for ever.
@Tehetséges ugandai buzi: az a szelfiboton van, amit pedig a testére erősített bombaöv tart. Érted.
@Dezsike: az igény az, amit megkeltesz az emberekben!

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.05.27. 14:14:18

volt már?

Kapcsolat
HelloPay Zrt., 1222 Budapest, Dévény u. 42-44.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.05.27. 14:21:22

@The Crazy One harmadik regisztrációja: "Pesten a legfrekventáltabb helyeken tudod használni"
Az lehet, de ott 1dl csapvíz 2.000.-, annyi meg nincs a kártyán :P

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.05.27. 14:23:21

@Lalikám: "A kártya kiállítási ára..."
baccamegaló. kikiáltási ára -nak olvastam :D

The Crazy One 3om 2016.05.27. 14:24:35

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2:
jó, ez is igaz, de nem kezdek el azon spekulálni, hogy hogyan adhatom vissza a kártyát, amire lehet, hogy szükségem lesz.

Dikusz 2016.05.27. 14:27:45

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: egy párszor leírták már előtted, de elhiszem hogy az eddigi megszámlálhatatlan mennyiségű hozzászólás olvasása között nem tűnt fel:)

PITTA 2016.05.27. 14:37:30

@230e: Teljesen reális. forgassátok csak körbe :-)
https://www.google.at/maps/place/Budapest,+D%C3%A9v%C3%A9ny+u.+44,+1222+Magyarorsz%C3%A1g/@47.4160563,19.0252418,3a,75y,304.37h,80.4t/data=!3m7!1e1!3m5!1s8oZGY-FQAS2HrOB4FuwgGA!2e0!6s%2F%2Fgeo3.ggpht.com%2Fcbk%3Fpanoid%3D8oZGY-FQAS2HrOB4FuwgGA%26output%3Dthumbnail%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26thumb%3D2%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D356.85565%26pitch%3D0!7i13312!8i6656!4m5!3m4!1s0x4741e7a74105574d:0x2788991dbe019213!8m2!3d47.416118!4d19.025111!6m1!1e1?hl=hu

Dikusz 2016.05.27. 14:42:55

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: egyébként magyarázzátok el nekem (lassan írjátok, hogy megértsem) minek kell ilyen nyomorult kártyát vásárolni egyáltalán? @Dezsike: -nek igaza van, ha valaki elmegy egy ilyen helyre, miért nem jó neki, hogy készpénzzel fizessen. Annyit az ilyen helyeken amúgy sem tud inni (mint ahogy írtad is), mert a gatyója is rámegy.

Itt a kerületben szeptember első hétvégéjén van Borfesztivál. Kis területen (kb 500 m) van egy csomó bódé, amikor utoljára lementem nézelődni, a műanyag borospohárért fizetni kellett + lehetett venni "borjegyet". Az nem úgy van ám, hogy a kedves szittyózni kívánó látogató leviszi a saját bejáratott pohárkáját, csak a megvett poharakba lehetett a bort tölteni. Jó pár évvel ezelőtt még volt hogy a nyitónapon kínáltak bort (lovaskocsin vitték a hordót), még annyi béna alkeszt nem láttam azóta se futni az ingyen pia után:))

Deviáns 2016.05.27. 15:20:35

Valahol azt olvastam, hogy az ilyen fesztivál kártya helyett a sima paypass-os bankkártya is jó. Max biztonságosabb, ha nem a bankkártyádat nyúlják le.

McZozo 2016.05.27. 15:26:44

@The Crazy One harmadik regisztrációja: Szerintem meg te vagy a tapir mert nem erted meg hogy nem az a lenyeg hogy 2000 forint rajta maradt hanem az hogy nincs ugyfelszolgalatuk nem reagalnak es ha kered se adjak vissza a penzed.

100% ig ugyanez a rendsze a londoni oyster kartyanal. van 5 font kartyadij es rarakhatsz lovet. Akar mint kulfoldi is. Aztan mikor elmesz az orszagbol nem akarod benne hagynia penzt odamesz az ugyintezohoz es leadod a kartyat amiert visszafizetik ami rajta van es ha sertetlen a kartya akkor a kartya 5 fontos arat is.

Ezt miert olyan nehez megerteni hogy igy korrekt?

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.05.27. 15:28:22

@Dikusz: mert ... őőő ... papucs orrán pamutbojt? Passz. Mint a köv. (irr)releváncs kommentben Deviáns kifejti, talán biztonságosabb mint a bankkártya. Ezzel én rögtön vitába is szállok. A bankkártyát ugye nem kell regisztrálni, mert az névre szól. Ha kártyával fizetsz vhol az eladónak az aláírást (is?) ellenőriznie kellene (is: mert a szig-alapján azt is, hogy a tulajdonosa akar vele fizetni).
Azt mondjuk megnézném, hogy egy _nem_ paypass-os, pinkódot kérő bankkártyánál hogy lenne biztonságosabb egy ilyen :D
Én lehúzásszagot érzek ebben is. Érdemben másra nem jó. Gondolom a kibocsájtó cég jutalékot fizet a rendezvény szervezőjének, hogy csak őket engedi be. Aztán azt is nehezen hiszem el, hogy teljes egészében, maradéktalanul, minden visszafizetnének, ilyen-olyan mondvacsinált indokkal levont összegek nélkül (de ez csak az én véleményem, ilyen xart még soha nem használtam, és nem is fogok)

Dikusz 2016.05.27. 16:55:56

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: dicséretes dolog hogy nem használod. Mintha lett volna az ilyen kártyákból gond valamelyik nagy nyári bulizós fesztiválon is. Ha egy ilyen kártyát a tulaj elhagy, ha valaki megtalálja a rendezvény területén, akkor simán bepálinkázhat vele? Meg lehet a páleszfesztiválon van még külön belépődíj is, már ha a Budai Várban volt.

AtiSnatch 2016.05.27. 18:05:09

@Dikusz: azért, mert ottan mással nem lehet fizetni. nem, kápéval sem.

PannonBoy 2016.05.27. 19:38:54

Nem értem, hogy erre a saját rendszerre mi szükség van.
Hiszen MasterCard - Worldwide accepted!!!

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2016.05.28. 13:09:08

@The Crazy One harmadik regisztrációja: miért kellene még egy hülye kártya? Bankkártya miért is nem jó?

gyíksegg (törölt) 2016.05.30. 09:37:58

jogos

Mérgező Hulladék 2016.05.30. 12:45:36

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: "Azt mondjuk megnézném, hogy egy _nem_ paypass-os, pinkódot kérő bankkártyánál hogy lenne biztonságosabb egy ilyen :D"
Természetesen sehogy. Viszont azt nem is fogadják el ezeken a helyeken.
Emellé még jön, hogy csak a "saját" poharukba (de láttam már olyat, hogy egy másik hasonló esemény logója volt rajta, szóval nyilván megszerezték onnan a megmaradt készletet; és ugye egyébként is mondjuk ezres az amúgy háromszáz forintba kerülő pohár) kaphatod meg az amúgy is többszörösen túlárazott dolgot. És mindezek ellenére teltház van az ilyen eseményeken, némelyikre már egyszerűen azért sem éri meg elmenni, mert sorban állással meg várakozással töltöd az időd felét - szóval lesznek ezek még drágábbak is...

gyíksegg (törölt) 2016.05.30. 14:01:19

ezt vajon leadózzák, hogy?

Kókadt Cukkini 2016.05.31. 18:19:14

Csak a hülyébbek kedvéért: Voltam már olyan fesztiválon, ahol a belépésnél kérték,hogy váltsunk ki egy ilyen kártyát, amit kiváltáskor 5000 forinttal kellett feltölteni, ez volt a biztosíték is arra,ha netán elvinnénk...Beérve a fesztiválra rájöttünk, hogy mindamellett,hogy minden pofátlanul drága, még nem is tetszik a választék.Ilyen esetben kifelé menet nyilván az összes pénzt,ami rajta van, vissza szeretnénk kapni, nem pedig majd valamikor, valahol leinni, mint ahogyan itt sok gyökér ajánlgatja. Ha én akarok enni egy fagyit, de nem tudok, mert nincs olyan íz amit szeretnék, akkor nyilván nem fogok helyette direkt inni egy sört, mert nem tudják visszaadni a fagyira adott pénzemet. De lehet, hogy másnak ez több ezer forintnál is belefér...

Phil Necro 2016.06.01. 15:41:23

Ok legalabb felkinaljak a lehetoseget.
A szigetes metapy kartyaknal valami egy napod van/volt a fesztival utan levenni a penzt,vagy buktad.
Biztosan jo uzlet,mert total bebaszva az emberek nem nagyon szenvednek ezzel.
Nekem van 3 kartya a fiokomban,osszesen vagy 8-10K ragadt be rajtuk,plusz a kivalatas sem volt ingyen.

feca81 2016.06.01. 17:44:04

Nekem is van egy ilyen kártyám, a tavalyi pálinkafesztiválon csak ezzel lehetett fizetni...
Nem váltottam vissza, mert a kis csaj közölte, bármikor visszaválthatom, és a pénz megmarad rajta örökre. Gondoltam milyen jó, hogy nem kell minden fesztiválon újat váltanom, nem kell sorba állni. Ja igen, azóta egy fesztivál se volt, ahol elfogadnák. A kártya nem visszaváltható, csak az adott rendezvényen, és fél év után a feltöltött összeg automatikusan törlődik. Ez van. 3000Ft-om bánta. jó tanulópénz volt...

otgorbebogre 2016.06.05. 03:48:07

komolyan az hogy legalis hogy nem fogadnak el forintot?
pluszban valaki utananez hogy mennyi penz ragad ben ezeken a kartyakon, kik hogy gazdagodnak meg belole es hogy adoznak belole?
süti beállítások módosítása