Tékozló Homár

Két bank közt pattogva szép az élet

2016.08.31. 09:51 | Homár Hilda | komment

shutterstock_284761532.jpg

Olvasónk hitelével és a hozzá kapcsolódó lakásbiztosítással nem csak lakhelyet szerzett magának, hanem élethosszig tartó ügyintézést is. Szerencsére legalább ismétlődő típusút, így a sokadik körben már rutinosan megy banktól szövetkezeten át másik bankig ugyanazokkal a papírokkal és igazolásokkal. Reméljük, az éves fordulókon körcsúcsot sikerül döntenie! Megérdemelné.

Tisztelt Tékozló Homár!

Szeretném elmesélni az Otp Bank, az Mkb  és a lakásszövetkezet közös ámokfutását egy vagyonbiztosítás kapcsán. Próbálom a lényeget összefoglalni:

Lakáshitelem van az Otp-nél és a futamidő végéig érvényes vagyonbiztosítással kell hogy rendelkezzek ahhoz hogy ne bontsanak szerződést velem. Évekig duplán volt fizetve a vagyonbiztosításom mert nem tudtam hogy a közös költségben szintén benne van az ingatlan vagyonbiztosítása mivel szövetkezeti lakásról beszélünk és én külön fizettem a Grupamánál is a biztosítást, persze ők nem írtak utólag jóvá semmit, amikor lemondtam a biztosítást, de én is hibás vagyok, mert meg sem kellett volna kötnöm anno... mindegy nem is ez a lényeg.

2013 ban külföldön dolgoztam és édesanyám szólt, hogy érkezett egy levél, amiben az Otp hitelfelbontással fenyegetőzik mert vagyonbiztosítási elmaradásom van. Több ezer kilométerre elég nehéz volt kinyomoznom, hogy szó nincs hátralékról, a lakásszövetkezet egész egyszerűen biztosítót váltott a Groupamáról az Mkb biztosítóra. A Goupama megsértődhetett, és egyből küldte az Otp-nek, hogy nincs érvényes biztosítása az ingatlannak…ezért kaptam a fenyegető levelet. Ezt kellett  „lenavigálnom” külföldről határidőre. 

Azért, hogy egy későbbi lakásszövetkezet általi biztosítóváltáskor a fenti probléma ne ismétlődjön meg, egy szövetkezeti vezető azt tanácsolta, hogy írjak egy emailt, amiben kérem a szövetkezetet, hogy értesítsenek biztosítóváltáskor, mert bejelentési kötelezettségem van az Otp felé a lakáshitelem miatt. 

Azt gondoltam hátradőlhetek mert mindent megtettem..sajnos tévedtem.

2016.04.21.én ismét lakáshitel felbontással fenyegető levelét  kellett átvennem az Otp-től ugyanazzal a tartalommal. 

2016.04.22.én az Otp által küldött nyomtatványt kitöltve aláírásra elvittem a lakásszövetkezethez majd az Mkb pécsi fiókjába ahonnan pestre küldték, majd a visszaérkezett nyomtatványokat el kellett vinnem az Otp fiókba. Illetve megkeresésemben szerettem volna megtudni az Mkb-tól, hogy miért jelentették az Otpnek, hogy megszűnt a vagyonbiztosításom, amikor az a mai napig él és a biztosítás díja 2017.03.31.ig rendezett, ezt később az Mkb le is igazolt.

Az Mkb válaszában tájékoztatott hogy 2014.04.01.én kisebb változtatás történt a vagyonbiztosításban ami újabb kötvény kibocsájtását tette szükségessé, ezért jelentették az Otp-nek a megszűnést, egy adminisztrációs hiba miatt az újrakötést nem. Az nem vált számomra világossá, hogy egy 2014 es változást miért 2016 ban közöl az Mkb az Otp-vel.

2016.05.18-án az Otp is „beszállt”, és pontosan ugyanazokat a nyomtatványokat kérte még egyszer, amit a lakásszövetkezet-Mkb-Otp körben már végigfutottam, csak itt már nyomtatva voltak az adataim. Vettem egy nagy levegőt, és már rutinosan végigjártam ugyanazt a kört lakásszövetkezet aláír, Mkb aláír, vár majd Otp. Kérdésemre az Otp telefononos ügyfélszolgálata arról tájékoztatott hogy valószínűleg azért kell még egyszer ugyanazt kitöltenem, mert egy plusz aláírás volt a nyomtatványokon...az enyém..De itt még messze nincs vége..

06.07.én kaptam az Mkb tól egy elektronikus levelet hogy sajnálatos módon az első beküldött példányon a”nyilatkozat biztosítási szerződéshez”a hitel összege(saját kezűleg én töltöttem ki és az aktuális deviza ellenértékét írtam be a forintosításkori szerződésről)nem egyezik az otp által készített nyomtatványon szereplő összeggel. 

Mindeközben az Otp ismételt felszólító levelet küldött, hogy küldjem már a nyomtatványokat, miközben az Mkb továbbra is „kötekedett” velem úgy, hogy ezen az egész történeten  miattuk kellett végigmennem, mert nem jelentették az Otp-nek az új vagyonbiztosításom.  Az Otp-t természetesen tájékoztattam hogy az Mkb miatt tudom csak késedelmesen elküldeni a nyomtatványt. Az Mkb panaszirodáját is megkerestem a történtek miatt.

A napokban félve bontottam a postát ismét egy Otp-s levél…lakásbiztosítás hiányzó dokumentumai tárggyal… Hozzájárulás a biztosító részére történő adatátadáshoz valamint Nyilatkozat Biztosítási szerződéshez nyomtatvány újbóli kitöltését kérik..amihez szintén kell a Lakásszövetkezet aláírása..

Ugyanezeket a nyomtatványokat  a küldött tartalommal 04.22.én megküldtem már egyszer.. miért kell duplán elküldenem nekik mindent? Úgy fest ennek soha nem lesz vége itt tartunk most.

Nem megoldást keresek, nem is pénzt akarok vissza, csak képzeljék el ha az alábbi eset Önökkel történik vagy egy ídős nyugdíjjassal aki ezt képtelen elintézni, és a sorozatos ügyintézői mulasztások miatt elveszíti az otthonát..elkeserítő. Mivel ma Magyarországon a bankoknak és biztosítóknak nincs egyetlen felettes szerve akinél jelezni lehetne az ehez hasonló kalváriát, pontosan ezért a Bankok és a biztosítók egész egyszerűen azt csinálnak az ügyféllel, amit akarnak jogkövetkezmények nélkül, és ez az, ami a történtekben leginkább elkeserít..

Ok-ok, van a pénzügyi békéltető testület (Budapesten), aki ajánlást tehet az ügyfél javára, és büntet, ha a pénzügyi vállalkozás nem jelenik meg a tárgyaláson, de kényszerítő erővel nem bír, és az otp az ügyeket egyedi elbírálásban kezeli, és nem fogja végrehajtani a békéltető „ítéletét”vállalva, hogy a békéltő honlapján negatív példaként szerepeljen, és ha valakinek ez nem tetszik, akkor polgári peres eljárásban is érvényesíthetők a jogsértések...

Üdvözlettel:

D.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antalbaba 2016.08.31. 09:59:05

Bankok:-( Sün, papucs, vadász...

É2I 2016.08.31. 10:08:01

Szíjanak szénmonoxidot.
Az tényleg felháborító, hogy úgy működnek, mint valami hatóság és ha mulasztanak, téged ugráltatnak. Trehány, felelősség nélküli társaság majd mindegyik.

Yobbágy Fery 2016.08.31. 10:11:11

"Mivel ma Magyarországon a bankoknak és biztosítóknak nincs egyetlen felettes szerve akinél jelezni lehetne az ehez hasonló kalváriát, pontosan ezért a Bankok és a biztosítók egész egyszerűen azt csinálnak az ügyféllel, amit akarnak jogkövetkezmények nélkül, és ez az, ami a történtekben leginkább elkeserít.."

Hát az MNB, lánykori nevén PSZÁF mi a tököm? Tessék náluk (is) panaszt tenni. Még az is előfordulhat, hogy foglalkozik vele valaki.

megamen1 2016.08.31. 10:31:58

szinte már nevetséges. nem, értem....
elképzelhetetlennek tartom, hogy akkor, amikor kell, ne legyen, vagy csak olyan valami legyen ami nincs , de nem is kell, mert ha akarnád, akkor se kellene, de ha megmondod, akkor sem lehet tudni, hogy amit mondtál, az olyan-e amit el lehet mondani olyanoknak, akik nem tudják még azt sem, hogy kik azok akikkel lehet beszélni mindenről, és kik azok akiktől még kérdezni sem szabad. :)
tipikus vadászegyleti tag.

Terézágyú 2016.08.31. 10:37:36

Posztíró kicit beszélni magyar...???

Terézágyú 2016.08.31. 10:39:09

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ennyi kötőjel hiányzik a levélből, tisztelt poszter. Bizonyára ellopták belőle.
Fogadd tőlem szívesen.

sarostehen 2016.08.31. 10:59:23

Én minden kitöltött papírt mindenhova beadva egységes panaszt tennék minden helyen. Leírva egymás elérhetőségét, hogy baromságaikat legyenek szívesek maguk közt intézni.
És ha még egyszer valaki az én hibámon kívüli dolgokkal engem próbál ugráltatni, annak kiszámlázom az ezzel töltött óráimat 20.000Ft/óra áron.

(Nekem egyszer már bejött ez a diginél...)

Darth Revan 2016.08.31. 11:02:00

Van ellenorzo szerv, regen a PSZAF, most az MNB

10+ eve dolgoztam az OTB-ben a jelzaloghitel-kezelesen. Egy ugyfel egyszer bejott, hogy o mar visszafizette a hietelet, miert zaklatjuk meg?

Raneztem a szamlajara es boven volt meg fizetni valoja. Kiderult, hogy o ugy ertelmezte a hitelt, hogy o felvett 10 forintot, visszafizetett 10 forintot, miert kovetelunk meg tole penzt.

Elmagyaraztam neki a kamat fogalmat. Ugy tunt, hogy beletorodott, de par het mulva kaptunk egy levelet a PSZAF-tol, hogy az ugyfel panaszt nyujtott be a bank ellen :)

A PSZAF-nek szerencsere nem kellett elmagyarazni a kamatot, csak egy kimutatast kuldtunk nekik a hitelszamlarol. Par het utan ismet bejott az ugyfel, elmondta, hogy a PSZAF valaszolt neki, es ugy ok is a banknak adta igazat, de o tovabbra sem erti. :D

Paeonia 2016.08.31. 11:38:49

Valaki homályosítson fel, hogy mi az, hogy szövetkezeti lakás?
Én úgy tudom, hogy ez a kategória már rég megszűnt.

Társasházi lakás van, ahol a társasháznak fizetendő közös költségben valóban van (kötelezően) biztosítási ktg. is, de az csak a lakás bizonyos részeire terjed ki.
(Pl. falban lévő közös csövek: amikor engem eláztat a felettem lakó, akkor a biztosító a ház közös biztosítása alapján szokott fizetni.)
De ez a biztosítás nem vonatkozik egy csomó más dologra sajátlakásilag.

Manyecska. 2016.08.31. 11:44:52

@Paeonia: A lakásszövetkezetnél az épület közös részei és a telek a lakásszövetkezetnek, mint elkülönült szervezetnek s tulajdonában áll, míg a lakások a lakásszövetkezet tagjainak tulajdonát képezik. Ebben különbözik a társasháztól.
Forrás: volt.. :D

Paeonia 2016.08.31. 11:51:08

@Manyecs: Aha. Köszi. És ez miért jó?

2016.08.31. 11:55:50

Húbazzeg én is otp és grupama hálójában vagyok. Mondjuk nekem vonják automatizálva magukat és minden hónapban lecsápolják az élősködő életvitelükhöz szükséges összeget. De most vissza kell adjanak belőle mert a fenti 90 éves eláztatott, úgyhogy festeni kell.

Manyecska. 2016.08.31. 11:56:51

@Paeonia: nem ezt hívták régen IKV-nak? /ingatlankezelő vállalat../ ? nemtom. Enni se tok. :D

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2016.08.31. 12:49:36

@Manyecs: az IKV nem csak a tanácsi lakásokat kezelte?

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.08.31. 13:22:12

"Mivel ma Magyarországon a bankoknak és biztosítóknak nincs egyetlen felettes szerve akinél jelezni lehetne az ehez hasonló kalváriát"
má' hogy a viharba ne lenne. PSZÁF, MNB, GVH, sóhivatal

ezt pedig:
"a Bankok és a biztosítók egész egyszerűen azt csinálnak az ügyféllel, amit akarnak jogkövetkezmények nélkül"
nos ... meg lehet köszönni az e'mút 26(28, kinek hogy teccik) évnek.

The Crazy One 3om 2016.08.31. 13:23:14

a posztnál sokkal érdekesebb @Darth Revan: hozzászólása. Köszönjük :)

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.08.31. 13:36:24

MEGSÉRTŐDÖTT? A Groupama? Te 5 éves vagy, te szerencsétlen? A "D." aláírás is felbaszó. Azt nem tudom honnan vetted, hogy csak akkor jelenik meg a Békéltető honlapján bármi/bárki is, ha végrehajtja az ajánlást. Ha nem, akkor nem? Nem tudom hogy van, de ez tipikis női módon illogikus amit írsz. Kikészített az egész, nullapontot kapsz.

megamen1 2016.08.31. 17:16:27

@Manyecs: lakáááááásszövetkezeeeeet??? hát nóóóómális? hát kivel szövetkezne má az a lakás? ott van szegény lakás magába, nagy búsan unatkozik, közbe meg ott van a többi alulfölül jobbrabalra, nem szóóólnának ugyan egymáshoz de sose....hát hova szövetkezne má az a lakás?? maaaargit! há nóóómális?

kozkozkoz 2016.08.31. 19:35:58

A posztoló egy nyűgnek gondolja a lakásbiztosìtást. Ha neadjisten leég a lakás akkor mi van? Utálom a bankokat, de ez védi az adóst pl. ilyen esetben a visszafizetési kötelességtől.

Warcraft4 · http://warcraft4beta.blogspot.com/ 2016.08.31. 20:14:57

Internetes pénzkeresés - Weboldal építés / Cikk írás / YouTube, Instagram Marketing/Fordítás [Nem MLM, és klikkelős] valodipenzkeresesaneten.blogspot.com/

idegen a földön 2016.08.31. 21:57:49

@kozkozkoz:

Ha leég a lakás, akkor fizeti a közös képviselet által kötött biztosítás.
Ugyanis az is egy biztosítás, amit mindenképp fizetnie kell, hiszen a ház eldöntötte, hogy az kell neki...
De miért fizessen két biztosítást?
Káreset esetén csak az egyik kötvény fizet.
De abban is biztos lehetsz, ha egy ingatlanra két biztosítás él, akkor káresemény esetén egymásra fognak mutogatni, hogy fizessen a másik biztosító. Kb 3-4 év polgári per alatt ki is lehet bogozni egy ilyen szitut.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.09.01. 01:26:39

@Homár Hilda: Az ilyen @Warcraft4: fasszopókat gyomláld, ne a csicska elsőzőket, ha már annyira törölhetnéked van!

koprofágia 2016.09.01. 06:21:14

@atpijkamo116:
Ahelyett,hogy orulnel, hogy meg nincs tiltva a *atpi* a regisztracios feluleten,es az adatbazisban,meg te akarod itt a moderalasi elveket osztogatni ?
Nem ulsz kicsit forditva a lovon ?

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.09.01. 10:38:57

@koprofágia: Miből jutottál arra az idétlen következtetésre, hogy itt vannak moderálási elvek? Nagyon el vagy te tévedve.

vizsla_barat 2016.09.01. 17:09:50

Mi a tanulsag? Mindent szkennelj be szinesben. Utana kozjegyzovel hitelesitsd a masolatot (hal istennek ez itt USA-ban ingyen van,bar a szines szkennelt dokumentum meg a vizum illetve alampolgarsag igenylesehez is eleg volt - hitelesites nelkul), eljen Magyarorszag papirorszag. Amint kerik toled megint a papirt, email es kesz.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.09.18. 13:55:26

@Homár Hilda: Az ilyen szarevőket törölnéd inkább, ha már olyan nagy törölgethetnéked van: @Warcraft4:
süti beállítások módosítása