Tékozló Homár

Kicsire nem ad a MÁV

2016.09.13. 10:42 | Homár Hilda | 68 komment

mav_logo_1.jpg

Valószínűleg a MÁV könyvelésében a Zirc és Porva-Csesznek között évente ingyen utazók  egy szabadszemmel láthatatlan összeget jelentenek csak, de az országban biztosan nem a Cuha-völgy az egyetlen offline hely, szóval csak kéne ilyen esetekre valami generális megoldást.  

Kicsire nem ad a MÁV

Azt gondolnánk, hogy a budapesti elektronikus jegyrendszer késlekedése (csődje?) valami különleges dolog Magyarországon. Nézzük meg akkor a MÁV-ot, ahol ez már megbízhatóan működik.

Van egy kisváros (Zirc), amelynek a vasútállomásán évekkel ezelőtt megszűnt a jegykiadás. A felszállók a jegyeiket a kalauznál vehetik meg, az ő online jegykiadó készülékén (terminálon és nyomtatótáskán) keresztül. 

A kisváros viszonylag ismert és kedvelt turisztikai térségben található. Egyik irányban különösen sokan szoktak utazni kirándulószezonban.

Az ebbe az irányba eső első vasúti megállóhely (Porva-Csesznek a Cuha-völgyben) a várostól kb. 8 km-re van, ahová valamivel több mint 10 perc alatt ér el a vonat. Ennek a távolságnak a háromnegyedén azonban a kalauznak nincs online kapcsolata, mert szűk a völgy és sűrű az erdő, tehát nem is tud jegyet adni. 

Felszáll pl. egy társaság: két család négy gyermekkel és három felnőttel (a gyermekeknek 50%-os diákjegy, a felnőtteknek 33%-os családi kedvezmény), egy útitárs, akinek 50%-os közalkalmazott kedvezménye van, és egy kutya. Egyben fizetnek. Kapnak összesen 8 jegyet (a kutyajegyre már nincs idő, mert következik a leszállás), valamint egy tételösszesítőt. A kiadott jegyek és az összesítő egy 112 cm hosszú, szabvány (57 mm széles) nyomtatópapír csíkon jelennek meg. 

img_20160829_075244.jpg

A kiadott jegyek értéke 1000 (egyezer) forint alatt van. Amíg ezt a kalauz kiadja, meg is szűnik az online kapcsolat, és több jegyet nem tud kiadni egészen addig, amíg nem ér a vonat olyan helyre, ahol megint van térerő, de az már jóval túl van az első megállón. Akinek tehát olyan szerencséje van, hogy elsőre kerül sorra, az tud jegyet venni, a többi utas már nem.

A kalauzok sokszor nem is kísérleteznek a jegykiadással, igaz, a pénzt sem veszik el, amit az utas fizetni akar, csak legyintenek.

Persze, ez aprópénz. De hány milliárdot is kért a múlt héten a MÁV megint a kormánytól (vagyis az adófizetőktől), hogy sokadszorra elkerülje a csődöt? Harmincat. Mennyi vesztesége származik csak ebből az egyetlen apróságból évente? 

Csak arra akarom felhívni a figyelmet, hogy jobb munkaszervezéssel (pl. csúcsidőben 2 kalauz) és némi technológiai fejlesztéssel (pl. offline jegykiadás, összevont jegyek) részben költséget lehetne spórolni, részben jelentősen növelni lehetne az erre a szakaszra eső jegyárbevételt.

Balázs

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antalbaba 2016.09.13. 10:44:50

Megyek olvasni, vár a MÁV;-)

koprofágia 2016.09.13. 10:48:18

Az ilyet olvasva felmerul az emberben a kerdes :
ki a nagyobb barom ? aki ezt megirta, vagy azok, akik lehetove tettek a megjeleneset ezen a blogon ?

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.09.13. 10:48:50

Ha elobb be birok lepni, elso. Ha nem, nem. egzavarodtunk volna egy uj posztkeplogotol, szoval meg szerencse...

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.09.13. 10:53:48

Nyomtatotaska, ez tetszik. A kalauz fejere parabolaantenna kell, kis helyes, s kihajolvan a megfelelo szogmasodpercet belove a xerelvenybol tud kapcsolatot letesiteni a muh-holddal.
Egyebkent meg: csak szerintem mond maganak ellent a poxttolo vagy csak en nem ertem mit akar? 30 csilliard (befogadhatatlan es szetkepzelhetetlen osszeg) vées. apropenzre valo otleteles egy nyulas farknyi szakaszon. Wattafakk?
A kutya terhes volt-e es milyen tipusu?

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.09.13. 11:01:17

5ödik! Tehát nemelső!négy!
És el is olvastam. És hozzá is tudok szólni:

sarostehen 2016.09.13. 11:02:44

poszter megtalálta a máv gyenge pontját.
Csak halkan kérdezem meg..
ha 2 kalauz lesz a vonaton.. lesz térerő?

Sokkal jobb lenne a megállóban egy automata jegykiadó, ami kábeles kapcsolaton keresztül kommunikál. Felszállni, pedig csak jeggyel. Ellenőrzéshez elég 1 kalauz is.

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2016.09.13. 11:03:26

jó, releválok 1@
"némi technológiai fejlesztéssel"
mire gondolt a pószter? Telepíccsen mobiltornyokat a máv, hogy legyen térerő?

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.09.13. 11:04:21

@API bőrtok kartszmentes eladó: esetleg lehetne ilyen daruszerű emelvényt hegggggggeszteni a szerelvény tetejire, aminek a csúcsán egy ikea székbe szíjazva üldögélne a kalajuzbácsi.
a zutasoknak egy ezüstözött kislétrán kell felmászniuk a jegyért, a fogaik között elszántan tartott bankjegyek lobognak az ellenszélben, a bódé mellett elhaladva máv szignál és kocsmazaj hallatszik.

GiaMarie 2016.09.13. 11:08:31

Lefordítom: nekik kellett fizetni, a többiekre legyintett a kalauz, és ez olyan törést okozott benne - súlyosbítva a tipikus magyar mentalitással, miszerint dögöljön meg a szomszéd tehene is - ami ezt a cikket indukálta. Bámulatos, gratulálunk!

Alf56 2016.09.13. 11:09:26

A múltkor a 2. kocsi elejében volt térerő!

Recsegve fingó kecske 2016.09.13. 11:14:22

Be kell kötni a digi internetet a vonatba, vagy a kallerba és nem lesz gond.

The Crazy One 3om 2016.09.13. 11:19:15

nálunk a magáncég ezt kurvaravasz módon oldotta meg: offline adja a jegyet. Beszarsz :)

Zsiráffusz camelopardalis · http://globalicum.blog.hu/ 2016.09.13. 11:21:24

@The Crazy One 3om: az a módszer túl elavult és nem kompatibilis a MÁV hiperszájberszónikus rencerével.

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.09.13. 11:43:04

Bennem az ezustcsillogasu lettra maradt meg! Joll megg rakatadaz aktcionfilmes jeleget enterr, iksz dee (2x). A magosfeszultsegu vezetekek problematikajat viszont nem latom megoldottnak.
@GiaMarie: felesleges kozhely-tipizalasokba forgatni a nemletezo onallogondolataid. Neked sem tetszene egy nem szamodra-feled iranyulo kivitelezes. Kivetelezes.

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.09.13. 12:03:08

Mintha nem porognenk. Tovabbi 2, joizu es jomentalitasu izgalmas poszt kell a rendszerbe es zajlhat a hetfo! Hilda kozben veletlenul szarosgodorbe esik, de a buli megy tovabb. Igen, ez az.

Aki nem tudna, hogy meleg van, annak mondom, jovo heten ki tudja, de most meg. A nyar utolso taktusai (z)izzanak a teruleteken. Aki kihasznalja, karmatikusan is szerencses lesz (penzenergia, legypiszok-joslas).

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.09.13. 12:07:38

"csúcsidőben 2 kalauz"

A MÁV jegyeladási és ellenőrzési költsége alig haladja meg a jegybevételt. Ezer forintért beállítani még egy kalauzt irracionális lépés lenne. (Nem mintha a MÁV a racionális dontéseiről lenne híres.) Poszter rokonszenvemet élvezi, mert majdnem tud helyesen írni, de ezt benézte.

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.09.13. 12:15:47

@atpijkamo116: en meg mindig nem vagom hogyan es minek hozta 1 lapra a 30-intsz milliardot es ezt a kisszakaszi koltsegvetest. Mit akar? Es miert nincs egy uj poszt?

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.09.13. 12:22:38

@API bőrtok kartszmentes eladó: A MÁV úgy működik, mint egy költségvetési intézmény. Azok nem mehetnek csődbe, legfeljebb alulfinanszírozottak. A elkurmány dönti el, ad-e elég finanszírozást. Mivel a MÁV irgalmatlan pazarlással és korrupcióval működik, az isten pénze nem elég.

Nick-son 2016.09.13. 12:24:14

Aki foglalkoztatott már munkavállalót valaha az tudja milyen irdatlan járulékterhek terhelik a kifizetett munkabért. Könnyű azt mondani, hogy vegyenek fel még egy kalauzt. Nézzük csak azt betanítják, felöltöztetik, vesznek neki is egy jegykiadót, befizetik utána a járulékokat szépen minden hónapba, de aztán... hoppá szeptember közepe van. Megjön a monszun aztán a tömegek úgy tűnnek el a Cuha patak völgyéből mint a kámfor. A két kalauz meg kártyázzon? Mert ha valakit felvettél azt csak úgy elküldeni se lehet...

Aztán vajon ezekre a költségekre vajon mégis kitől kérne ugyancsak a máv? Talált. Nézzük a másik oldalt, mégis mit tud csinálni egy helyett két kalauz 100 turistával 10 perc alatt? Kb. egyel több jegyet adnak ki. Meglepődnék, ha ebből finanszírozni lehetne a bérüket.

Jegykiadó automata egy fokkal jobb ötlet, de azért valószínűleg nem lehet akár milyet odaállítani, álljon ellen időjárásnak, napnak, szélnek, esőnek, fagynak, vandálnak, de legyen online kapcsolata, kezeljen bankkártyákat (annak is díja van), készpénzt is ugye - mert különben lesz olyan fröcsögés ugyanezen az oldalon, hogy a máv nem áll meg a poszterek előtt - nyilván a készpénzt ürítse valaki (járulék, stb... újfent) mert egyrészt megtelik, másrészt kirabolják, aztán nyilván meg töltse is apróval, hogy tudjon a gép visszaadni.... mert különben fröcsögés ugyanitt újfent.

Hidd el nem azon megy el a 30 milliárd, hogy Zirctől az első megállóig turista szezonban, azon belül is jó időben hétvégén van aki lemarad a jegyvételről.

Terézágyú 2016.09.13. 12:24:23

"Felszáll pl. egy társaság: két család négy gyermekkel és három felnőttel (a gyermekeknek 50%-os diákjegy, a felnőtteknek 33%-os családi kedvezmény), egy útitárs, akinek 50%-os közalkalmazott kedvezménye van, és egy kutya. Egyben fizetnek."

Ó, milyen egyszerű...!!!
Bezzegnyugaton ezt bisztoss öt másopperc alatt megoldanák!

Zakari az ás 2016.09.13. 12:25:54

ha kirúgná a máv az összes kalauzt, azokat akik a kalauzt ellenőrzik, a naplopó főnökök seregét titkárnőstől, a jegyeladókat az ő főnökségüket, az így felszabaduló pénzügyeseket és a többi naplopó bandát vagyis megszüntetné a teljes jegyeladást, akkor egy vagon pénzt megspórolnának…
Masszívan veszteséges a jegyeladás..

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.09.13. 12:26:36

@atpijkamo116: ezt ertem es tudom, de a poxxt tolo mit kivan a pazarlas es a kisszakasz egyuttvillantasaval erezekeltetni? Labrador volt az a kutya? Igen? Errol van szo?

lakit 2016.09.13. 12:28:40

8 km? Addig gyalogoljanak. Meg kell szüntetni az "első" megállót és nincs gond. De a következőtől csak 5 km lenne visszafelé és a MÁV is többet keresne. Ha már úgy is olyan romantikus a környezet :)

sarostehen 2016.09.13. 12:29:32

@Nick-son: "egykiadó automata egy fokkal jobb ötlet, de azért valószínűleg nem lehet akár milyet odaállítani"
Egy jobb automatát, bebasznak és évekig nincs vele gond. Persze kizártnak tartom, hogy a MÁV olyat vegyen amivel évekig nincs gond.

Egysimaegyfordított 2016.09.13. 12:31:02

Szerintem annyi csak a probléma, hogy a posztolónak kellett még jegyet venni a kiscsaládjával;, mellette a 8 gyerekes 3 kutyás utasnak már legyintett csak a kalauz :DDDD

Terézágyú 2016.09.13. 12:32:20

@Zakari az ás:
"ha kirúgná a máv az összes kalauzt, azokat akik a kalauzt ellenőrzik, a naplopó főnökök seregét titkárnőstől, a jegyeladókat az ő főnökségüket, az így felszabaduló pénzügyeseket és a többi naplopó bandát"

Akkor rengeteg új munkanélküli lenne. Mindnek segélyt kéne fizetni...

Egysimaegyfordított 2016.09.13. 12:33:53

Egyébként meg automatákat a vonatokra!!!!! :D

Terézágyú 2016.09.13. 12:36:29

@sarostehen:
"Egy jobb automatát, bebasznak és évekig nincs vele gond."

Mióta vagy ilyen optimista, hogy szerinted létezik olyan ótomata, amivel nincs gond? :)

Doryyka 2016.09.13. 12:53:28

na, ebben az egyben elöbb van a MAV, mint az SBB (CFF, FFS), mert itt Svájcban már pár éve nem adnak a vonaton jegyet. Nincs jegy, bünti. (Mondjuk Bivalybasznád alsón is van MÜKÖDŐ jegyautomata/app.

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.09.13. 13:17:27

@Doryyka: akkor megis csak elobbre vangytok ott, Switzer landben, hiszen itt nincs app. Vagy ha van es meg mukodik is, hat lemaradtam. Egyszer majd jol beborul ez az okostelefonpiac (de szep hosszu szo), aztan majd mindenki rangatozni fog onkivuletileg, mert elvagodott a mentalitasi koldok zsinorr.

Doryyka 2016.09.13. 13:21:10

@API bőrtok kartszmentes eladó: hát, mivel a kaller is azzal olvassa le a Halbtax-vagy GA-kártyák QR-kódját, szerintem egy darabig még menni fog...

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.09.13. 13:28:31

@Doryyka: vagom. De nem ettol fog meg- vagy nemszunni a rendszer, hat lasd mar, hogy en itt apokaliptikus kolteszetet probalok felkvezetniii. Te amugy oltancos, kurva vagy bebiszitter vagy ott? Vagy pultos?

kakukk11 2016.09.13. 13:41:33

Hát, pedig pofonegyszerű a képlet. Egy jegyvásárló app, egy jegykiadóautomata minden állomásra, korlátozott wifivel, hogy ne kelljen sorban állni ha van telefonod. A vonaton vásárolt jegyre személyenként 500-1000Ft kezelési ktg-t rátenni, az elriasztja majd őket, kevesebb kaller(és aki marad az tényleg tud foglalkozni a dolgával), kevesebb jegykiadónéni és ezek járulékos költségei kellenének.

Terézágyú 2016.09.13. 13:46:05

@kakukk11:
"egy jegykiadóautomata minden állomásra"

Hogy ez még senkinek nem jutott eszééééébe........!!

sarostehen 2016.09.13. 13:47:04

@Terézágyú: Simán van olyan. És még nem is kerül többe, mint amiket be szoktak szerezni. Bár így nem tudnak ellopni belőle.

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.09.13. 13:51:07

@kakukk11: idiota-e vagy? Tekintsd mar meg, mekkora intervallumban dobalozol. A posztban targyalt jegyhalom osszerteke nem erte el az ezret. A dragabb jegy nem fogja elriasztani azokat, akiknek mondjuk ez a kozel egyetlen/egyetlen/legeszszerubben/legegyszerubben megvalosithato utazasi modjuk arrafele. Te ilyen igazi vezetobeosztasra szulettel ilyen otletekkel. Mar ha meg nem sertelek eiksz de entroa.

Doryyka 2016.09.13. 13:52:22

@API bőrtok kartszmentes eladó: Egyelőre a saját gyerekeim óvónénije, épp most van folyamatban egy interjúsorozatom- az első próbálkozás-valami jobban fizető állásra, vegyészmérnök volnék amúgy a diplomám szerint

Manyecska. 2016.09.13. 14:04:08

@Doryyka: @API bőrtok kartszmentes eladó: höhhööö OFF hoppácska! :DDD pultos, jah..:D ON

kakukk11 2016.09.13. 14:09:21

@API bőrtok kartszmentes eladó: Ááá, nem soha :) Nyilván egy komoly személyzeti leépítés, mely gépekkel maradéktalanul pótolható, egyszeri befektetést jelent, de hosszútávon a fenntarthatóságot növeli, és valószínűleg ezer forintnál komolyabb megtakarítás érhető el vele. De persze,ez nyilván f*szság, végül is az a 4 millió hülye(munkavállalók) szórja a közösbe a zsét számolatlanul, lehet finanszírozni belőle több ezer felesleges munkahelyet, hiszen a többség még asszisztál is hozzá, jó az így ahogy van...

Terézágyú 2016.09.13. 14:14:55

@kakukk11:
"végül is az a 4 millió hülye(munkavállalók) szórja a közösbe a zsét számolatlanul, lehet finanszírozni belőle több ezer felesleges munkahelyet"

Hát, az a húszezer máv-alkalmazott is finanszírozza akkor...

Terézágyú 2016.09.13. 14:17:39

@kakukk11:
"Nyilván egy komoly személyzeti leépítés, mely gépekkel maradéktalanul pótolható"

Olyan nincs, hogy az automaták mindenkit pótolnak :) Ha más nem, akkor rnedszergazdát kell sokkal többet felvenni...

(nem a máv mellett vagyok, csak erős butaságnak tűnik ez a "rúgjunk ki mindenkit, legyen minden automata, sokkal jobb lesz nekünk"...)

kakukk11 2016.09.13. 14:26:49

@Terézágyú: Ne sarkosítsunk. Nem mindenkit, de nyilván a felesleges munkahelyek többségétől meg kell szabadulni. Lehet butaságnak tűnik, de így működik a világ, ez termeli a GDP-t. Ha 10 helyett 9 ember is el tudja végezni ugyanazt a munkát, akkor a maradék 1 ember plussz javakat tud előállítani, happy mindenki. De az infrastruktúra kiépítéséhez is kell élő ember, szóval inkább átrendeződés ez. Remélem sikerült nagyon leegyszerűsítenem a dolgot :)
Nagy barátja lehettél volna a telefonközpontosoknak anno, dugdosgatták a csatlakozót egyik lyukból a másikba, mígnem szép lassan átvette a helyüket egy hardver és napjainkban egy szoftver, de szar ez mindenkinek, télleg...

Manyecska. 2016.09.13. 14:28:30

@Zakari az ás: Csávókám, mink nem lehessünk itten nagy szellemek találkozása, oszt annyi, tehát húzzá' mán kisapám gyorsítóval a sunyiba, mielőtt bepánikolok, hogy engem megdiszkrimináltak itten...Azé igazad van, hogy nem szívesen szívsz szivi egy légkört velünk ha szellemi nívód alatt gyün a szöveg, mert a tény az tény, és tagadhatatlan, hogy nem ércsük meg egymást, ha a tudásunk másfelé determinál, meg terminál. :D ON

Terézágyú 2016.09.13. 14:33:43

@kakukk11:
"Ha 10 helyett 9 ember is el tudja végezni ugyanazt a munkát, akkor a maradék 1 ember plussz javakat tud előállítani, happy mindenki."

Kivéve, ha az illető munkanélküli lesz...

"Nagy barátja lehettél volna a telefonközpontosoknak anno, dugdosgatták a csatlakozót egyik lyukból a másikba, mígnem szép lassan átvette a helyüket egy hardver és napjainkban egy szoftver, de szar ez mindenkinek, télleg..."

Hát, telefonközpontos manapság nincs, de mégis kell egy csomó ember, pl. rendszergazdák, meg ügyfélszolgálatosok :)
Vajon tényleg kevesebb embert foglalkoztatnak ma a telefontársaságok, mint amikor még voltak telefonközpontosok? :)

kakukk11 2016.09.13. 14:48:35

@Terézágyú: Meggyőztél! Fogjatok kaszát parasztok, gyújtsátok fel a traktorokat, irány mezőre, ez a jövő!!!

Terézágyú 2016.09.13. 14:59:28

@kakukk11:
Értsd félre nyugodtan.

Mellesleg viszont igen, azért akkora a munkanélküliség vidéken, a falvakban, mert a mezőgazdaság gépesítve van.
NEM, ezzel nem azt mondom, amit te szeretnél, hogy vissza a kaszához, csupán azt, hogy nem mindenki nyertes az ilyesmiben.
De persze ez lényegtelen számodra.

metal · http://electric.blog.hu 2016.09.13. 16:03:59

És a második kalauz bérét vajon fedezné az a pár plusz jegy?

Dikusz 2016.09.13. 16:21:13

@Terézágyú: lehet, hogy @sarostehen: arra gondolt, hogy elhelyezik (bebasszák) a minőségi automatát, és utána soha többé rá sem néznek ha elromlik akkor sem. :))

Dikusz 2016.09.13. 16:23:14

@atpijkamo116: Ezer forintért maximum egy leselejtezett kirakati bábut tud beállítani a nagytudású MÁV második kalauzként.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.09.13. 16:26:48

@Dikusz: Van ott pénz. matolcsi barátnőjét bármikor alkalmazhatnák havi 5 milliós fizetéssel.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2016.09.13. 18:25:53

A nem vonatra szóló jegyhez minek online kapcsolat? Az csak helyfoglalásnál szükséges.

CID.. 2016.09.13. 19:09:30

Utaztak egy sárga tálnyian, de senki sem teljes árú jeggyel, ez nagyon szép :D

Dezsike 2016.09.13. 20:06:05

Én csak két jegyet vettem nyáron a kalauztól, annyi csavarral, hogy nem ugyan az a célállomás a két jegyre... 4 perc alatt legalább fél méter papír jött ki a kalauz gépéből. Tavaly ugyan ez a művelet fél perc alatt megvolt és a papír hossza nem volt több egy normál pénztári jegynél.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.09.13. 21:06:26

@CID..: "egy sárga tálnyian"

Ez honnan van, mit jelent?

mechanikus körte 2016.09.13. 21:24:48

Ma is érdemes volt benézni ide.:D
Egyébként a Bakonynak az a része tényleg gyönyörű, ideális kirándulóhely. Zirctől keletre, hasonló távolságban a Gaja-patak szurdokvölgye található, vízeséssel, Római-fürdőként is ismert. Ha arrafelé is ingyér' lehet vonatozni, akár egésznapos családi programnak is ragyogó, kutyástul, hörcsögöstül, nagymamástul. Csak nem kell tolakodni a kaller elé.

CID.. 2016.09.13. 22:26:39

@atpijkamo116: gondolom azt, hogy sokan.

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.09.13. 23:04:13

@mechanikus körte: 1x magyarazd mar majd el, mitol olyan kiemelt es hanyattvagodos egy _vizeses_. Tippem szerint a lovello ondora asszocial a noi nep belole, persze ilyesminek bevallasanak meg a kornyekere sem mennenek soha.
@Dezsike: " 4 perc alatt legalább fél méter papír jött ki a kalauz gépéből"
Ez igen koltoi, jo kep, nagy meselo vagy. Nem szarkasztikusan irom, hanemKO. Mollyan.

További magyar hang 2016.09.14. 00:05:59

Az első sorra kerülő utasnak meg kell játszania, hogy durván dadogós és akkor mindenki ingyen utazik a szakaszon.

pa2 2016.09.14. 06:49:31

Egyebkent baromi egyszeru lenne a megoldas :
Ahol nincs terero, a jegyet ugyanugy kinyomtatja a masina, csak a sorszama lesz mas formatumu,mint az online jegyeknek.
A kinyomtatott,de a rendszerbe fel nem toltott jegyek adatait tarolja a kalauz keszuleke,es az elso adando alkalommal feltolti azt a kozponti adatbazisba.
A speci sorszam miatt meg az a veszely sem fenyeget,hogy mashol kozben eladnak egy masik jegyet ugyanazzal az azonositoval.

Dezsike 2016.09.14. 08:06:46

@API bőrtok kartszmentes eladó: Ezek szerint nem hallottál a költői túlzásról. Azt akartam szemléltetni, hogy indokolatlanul sok időbe telik jegyet kiadni és a végeredmény indokolatlanul sok papír. Régen nem így volt és működött rendesen, nem kellett volna "fejlesztés" címszóval elrontani.

API bőrtok kartszmentes eladó 2016.09.14. 09:37:13

@Dezsike: de hallottam, de azt hittem tenyleg. Igy nem is kovetelem toled a bemutatasat.
@pa2: kezenfekvo, de vidd keresztul a burokracian.

atpijkamo116 · http://bestofhomar.blog.hu/ 2016.09.14. 12:04:21

@Dezsike: "nem hallottál a költői túlzásról"

És te hallottál-e a hiteltelen poszterről.

Mások ezt úgy magyarázzák, hogy ilyen a köznyelv. Próbáltak itt a Homáron meggyőzni, hogy a "nagyságrendekkel nagyobb" kifejezés pontosan fedi azt a tényt, hogy 10%-kal nagyobb, mert ilyen a magyar köznyelv.

otgorbebogre 2016.09.17. 00:19:20

tisztelt posztolo!
Ha ennyire sajnalod hogy kutyajegyet nem tudtal fizetni legyszi kuldd el nekunk a penzt.
A MAV (szegeny)

mauser98k 2016.09.19. 15:46:46

@Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2: Ez már több vonalon elkezdődött GSM-R néven,és például erre is lehetne használni. De nem fogják.
süti beállítások módosítása