Tékozló Homár

Mire garancia az ingatlanközvetítő?

2017.04.06. 15:24 | Homár Hilda | 58 komment

34.jpg

Rossz szomszédság török átok, a rossz bérlőre meg nincsenek is szavak, nem beszélve a kirakhatatlan bérlőről, aki minden tulajdonos rémálma. Nem fizet? Lelakja a kecót? Folyamatosan feszkózik a szomszédokkal? Gyanús elemek járnak hozzá? Ezeknek töredéke is elég ahhoz, hogy az ember meg akarjon szabadulni a lakójától. A jelenlegi törvények alapján azonban ez nem is olyan egyszerű, így aztán az a legjobb, ha a szerződéskötés előtt sikerül valahogy kiszűrni a tisztességtelen jelentkezőket. Az ember azt gondolná, ha nem a sarki kisboltba kiragasztott cetlivel keresi az emberét, hanem ingatlanközvetítőn keresztül, akkor az ad erre némi garanciát. Hát nem.

Tisztelt Tékozló Homár!

Talán érdeklődve fogadják az én estemet is amelyben az ingatlan piac egy kényes területe érintett. Nagyon röviden sajnos nem tudtam összefoglalni, mert kicsit összetett a történet, ezért előre is elnézést kérek.

Tehát úgy kezdődik, hogy befektetésnek vásárolt szép, új lakásomat szerettem volna kiadni. Az adás- vételnél az ingatlan közvetítő rögtön ajánlotta is magát, mondván, hogy bérbe adással is foglalkoznak és hogy ezt az ingatlant könnyen és gyorsan ki lehet adni. Mivel nekem nehézkes lett volna az érdeklődőkkel foglalkoznom, éltem az alkalommal. Az ingatlanos irodával, aki az Otthon Centrum budaörsi irodája volt, szabályos szerződést kötöttünk, amely az iroda standard sémáját követte.

Itt rögtön megjegyzem, hogy ebben a sémában valóban nincs utalás arra, hogy garanciát vállalnának a kiközvetíttet ügyfélre (önmagában már ez is elég érdekes, azt jelenti lehet rosszul dolgozni, sőt nagyon rosszul is, nem probléma). Mindenesetre két napon belül, találtak 3 érdeklődőt, ebből egy maradt. Ajánlották, mondták, hogy szimpatikus stb. majd segédkeztek a szerződéskötés körül (csak logisztikát). Mindezért elkértek 420 000 Ft-tot, nem lehetett több az egész, mint 8-12 munkaóra, meg némi infrastruktúra használat.

Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a környék legnagyobb csalójával van dolgom, jeleztem nekik. Az alkalmazott, aki intézte az ügyeket sajnálkozott, de szerinte ő emberileg és szakmailag is jól járt el. Megírtam neki, hogy ha csak annyit megtett volna, hogy a bérlő jelölt nevét beírja a Google-ba, egy másodperc alatt kiderült volna, hogy valami nem stimmel vele és akkor elkerülhette volna, hogy kiajánlja nekem (a név beírására a Google azonnal ezt jelzi: „Jelentsd a csalókat”; kis böngészéssel sok minden más is kiderül). Tehát ez lenne a szakmaiság csúcsa, pedig csak néhány másodperces munka kellett volna.

Írtam az irodavezetőnek is de Ő nem méltatott válaszra. Aztán írtam egy központi e-mail címre, ahonnan tovább utaltak a minőségbiztosítóhoz. A minőségbiztosító közölte, hogy jogilag minden rendben van, pedig világosan fogalmaztam meg, hogy az általuk nyújtott szolgáltatás minőségével és erkölcsiségével van gondom. A félreértések elkerülése végett, részletesen leírtam a kifogásaimat, kérdéseimet és hogy szeretném, ha ezekben legalább némi állásfoglalást kaphatnék a cégtől. Elpanaszoltam azt is, hogy az irodavezető szóba sem állt velem (szeretném hangsúlyozni, hogy minden kommunikáció mindenki részéről kultúrátlan zajlott, szóval nem volt rá oka, hogy mellőzőn).

Ekkor egy találkozót ajánlottak fel (minőségbiztosító+irodavezető), amire sor is került. Itt azzal kezdték, hogy a sikerdíjukat (sikerdíj!! a siker sztorihoz) nem áll módjukban visszaadni (ez nem is szerepelt a kérdéseim között, bár azt gondolom az lenne a minimum, hogy nem tartják meg), hogy általában nem szokott ilyen problémájuk lenni ez egy ritka egyedi eset (nyilván arra gondoltak, hogy nem is kell semmin változtatniuk hiszen minden szép és jó), de ’javító’ intézkedésként fel tudják ajánlani, hogy majd újra kiadják a lakásomat gratis, ha egyszer majd üres lesz, illetve, ha jogi segítségre lenne szükségem akkor igénybe vehetem a vállalat jogászát.

Mivel éppen ügyvéded kerestem, elfogadtam a jogi segítséget, de egyértelműen kikötöttem, hogy csak akkor ajánlják ezt fel nekem, ha komolyan is gondolják és a jogi segítség hatékony és célravezető tud lenni. Azt is egyértelműen elmondtam, hogy a nem hatékony jogi segítség csak hátráltatni fog és még bizonytalanabb helyzetbe hoz, akkor inkább én bíznék meg valakit, kerül amibe kerül. Nyugtattak, hogy a jogászuk hozzáértő, bár talán még szülési szabadságon van, de lesz megoldás.

Végül összekötöttek egy férfi jogásszal (talán megbízott lehetett), de nem hiszem, hogy megfelelően elmagyarázták neki a helyzetet. Egy jó darabig küszködtem vele, hogy valami használható ötletet adjon, vagy tegyen valamit az ügy rendezése érdekében (kitenni a csalót és jogi útra terelni az ügyet). Csak általános, banális válaszokat kaptam a kérdéseimre, olyanokat, amit magamtól is tudtam. Intézni semmit nem intézett.

Közben mentek a hónapok és mind az anyagi, mind pedig az erkölcsi károm csak nőtt. Tehát bekövetkezett az amitől tartottam, és amire külön felhívtam a figyelmüket, hogy el akarom kerülni. Kiközvetítettek nekem egy csalót, aztán segítségnyújtás néven elintézték a hátráltatásomat (ez nyilván nem volt szándékos, de egy újabb súlyos hiba).

Az irodavezető megérezhette mindezt, mert felhívott, hogy érdeklődőn az ügyről. Ekkor elpanaszoltam neki, hogy rosszabb helyzetben vagyok, mint azelőtt, hogy ’segítséget’ kaptam volna tőlük. Nagy örömömre elmondta, hogy ismer egy alkalmas ügyvéded és azt tervezi, hogy megbízza az ügyemmel. Azután még néhányszor írt, hogy még nem sikerült elérnie az ügyvédet, de majd holnap vagy holnap után. Úgyhogy vártam. Aztán nem írt. De én vártam, és a hátráltatásom folytatódott. Aztán kerestem, de nem válaszolt. Aztán megint kerestem, és megint nem válaszolt.

Azóta sem válaszolt. Hónapok teltek el.

Létezhet az, hogy egy ilyen iroda vezetője, egyáltalán egy olyan nagynevű cég, mint az Otthon Centrum ilyen mértékben megvezeti és ignorálja az ügyfeleit? Mindeközben az Otthon Centrum egy szuper csodálatos, ügyfél központú cégnek mutatja be magát, ahova igencsak érdemes fordulni. Olcsók is, szakmailag is kiválóak, prosperálnak, az ügyfél csak jól járhat. Legalábbis minden hirdetésükben ez áll.

Egy későbbi alkalommal ismét írtam a központi címükre, hogy megkérdezzem, hogy ki az a felügyeleti hatóság/szerv ahová fordulhatnék, ha panaszom van. Válaszra sem méltattak….

Azután egy jó darabig csak azon gondolkodtam, hogy ez a történet akkor tulajdonképpen mi is és egyáltalán hogy történhet meg Magyarországon. Elkezdtem magam nyomozni, hogy ki lehet ennek az ágazatnak a felügyeleti szerve. írtam jegyzőnek, főjegyzőnek, különböző hatóságoknak, nem állami szervezeteknek is. Mindenki azzal utasított el, hogy nincs illetékessége. Tehát, igaz lehet az, hogy Magyarországon ennek a tevékenységnek egyszerűen nincs kontrollja? A cégek abszolút azt tesznek, amit akarnak és ha az ügyfél aláírt ők majd szolgáltatnak valamit majd mossák kezeiket? Ha véletlenül romlott árut veszek, azt még a sarki fűszeres is visszaveszi nagyon sűrű elnézés kérések közepette. De semmiképpen nem cseréli be egy még romlottabb árura.

Ezt a történetet nem tudom másképpen összefoglalni, minthogy ez a szolgáltató több alkalommal ignorált, pedig jól fizető ügyfelük vagyok (egyébként a lakásvásárlás is rajtuk keresztül történt). Ígérgettek, de az ígéretüket nem tartották be. Ami a legrosszabb, hogy ezzel a viselkedésükkel sokkal rosszabb helyzetbe hoztak, mintha nem is kerestem volna meg őket.

Azt hittem, hogy minden szolgáltatónak működtetnie kell egy hatékony és kielégítő panaszkezelő rendszert és a hibákra megfelelően kell reagálni; legalább egy minimálisan elvárható protokollnak lennie kell (kezdve azzal, hogy elmondjak az ügyfélnek, hogy mit fognak/tudnak/akarnak tenni és mit nem, és ahhoz tartják is magukat). Az esetemben azt történt, amit megígértek, hogy nem fog bekövetkezni és nem tették meg azt, amit megígértek, hogy meg fognak tenni. Mindeközben büszkén hirdetik a jól megérdemelten szerzett díjaikat.

Számomra elfogadhatatlanul negatív és végtelenül erkölcstelen ez a történet. Remélem mással nem fog előfordulni hasonló!

Bár szorosan nem tartozik ide, annyit még megosztok önökkel, hogy a csaló bérlő több mint egy évig bitorolta a lakásomat. Nagyon méltatlan volt és még most is az. Az anyagi károm 3,1 millió forint ezidáig; az erkölcsi káromat meg sem tudnám fogalmazni. Nyomoztam utána. Nyilván való, hogy hosszú évek óta albérletről albérletre jár és ugyan azzal a forgatókönyvvel károsítja meg sorstársaimat. Biztos vagyok benne, hogy éppen most is ezt teszi. Hat évvel ezelőtt egy másik ingatlanközvetítő közvetítette ki egy fiatal párnak.

Előre is köszönöm ha tudnak segíteni vagy ellátni tanáccsal.

Üdvözlettel,

Csaba

 

Kedves Homár olvasó!

Az új Polgári Törvénykönyv a korábbi szabályokhoz képest a közvetítői szerződést már nevesített szerződésként határozza meg. A közvetítői szerződés alapján a közvetítő köteles a megbízója és egy harmadik személy közötti szerződés megkötésének elősegítésére, a megbízó pedig a megbízói díj kifizetésére.

Az ingatlanközvetítői tevékenységet ezt meghaladóan valóban nem szabályozza külön ágazati törvény, azonban ez nem azt jelenti, hogy nem lenne ezeknek a gazdasági társaságok felügyeletére, ellenőrzésére jogosult hatóság. Például az adóhatóság, fogyasztóvédelmi hatóság vagy a Gazdasági Versenyhivatal hatásköre ezekre a cégekre is kiterjed. A tevékenységükkel kapcsolatos jogvitákat a békéltető testületek vagy a bíróságok is jogosultak eldönteni.

Jelen esettel kapcsolatban általánosságban az mondható el, hogy a közvetítő valóban nem felelős a közvetítésével megkötött szerződések tartalmát illetően vagy a szerződésben foglaltak teljesítésével kapcsolatban. A közvetítői díj ellenkező megállapodás hiányában már a közvetített szerződés megkötésekor esedékessé válik. Más lenne a helyzet, ha a közvetítő bizonyítható módon úgy járt volna el, hogy tudomással bír arról, hogy olyan bérlőt közvetít megbízója számára, akinek minden kétséget kizáróan nem áll szándékában a bérleti díj megfizetése. Egy ilyen tényállás már felvetné nemcsak az ilyen módon eljáró bérlő, hanem a közvetítő büntetőjogi felelősségét is.

Az eset tanúsága az, hogy a szerződés megkötését megelőzően érdemes minden esetben tájékozódni a másik szerződő féllel kapcsolatban. A bérbeadók számára megoldást jelent még a bérleti szerződés (vagy legalább annak megszűnése esetén a birtok visszaadására vonatkozó pontjainak) közjegyzői okiratba foglalása is. Ez azt eredményezi, hogy a bérbeadó mentesül a bírósági peres eljárás alól, és az ingatlan kiürítését közvetlenül végrehajtási eljárás keretében érvényesítheti.

Felhasznált jogszabály:
2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 

UPDATE

A posztot elküldtük az Otthon Centrumnak is, íme a válaszuk:

Teljes mértékben megértjük elkeseredettségüket és igazságkeresésüket, és köszönjük, hogy mi is lehetőséget kapunk az álláspontunk kifejtésére. Nagyon sajnáljuk, hogy megbízónk ilyen helyzetbe került, annak ellenére, hogy véleményünk szerint szakmai hibát nem vétettünk. Az ingatlanügynök minden esetben arra vállal kötelezettséget, hogy meghirdeti az ingatlant, azt az érdeklődőknek bemutatja, a szerződést kötő feleket egymáshoz irányítja és elősegíti a szerződéskötést, azonban a bérleti szerződés teljesítésért nem tud felelősséget vállalni.

A konkrét ügyben három bérlőt közvetített ki az OC, ebből a háromból választotta ki a bérlőt a megbízó. A bérlővel kapcsolatosan előzetesen, írásban tájékoztattuk a megbízót, hogy nem rendelkezünk róla információval, ezzel szemben a másik két érdeklővel volt korábbi ügyfélkapcsolatunk. A döntést ugyanakkor minden esetben, így ebben is, a megbízó hozza meg.

A bérleti szerződéshez javasoltuk a megbízónak, hogy közokiratba foglalt szerződést kössön, a közjegyzőnél időpontot foglaltuk számára, ám ő végül nem ezt az utat választotta, pedig a közokirat megléte felgyorsíthatta volna a kilakoltatás folyamatát.

Amikor hónapokkal később a megbízó jelezte, hogy probléma van az ügyféllel, mind az érintett iroda, mind az OC központ a rendelkezésére állt. A megbízó egyeztetett az általunk ajánlott jogásszal, azonban addigra már minden lehetséges jogi lépést elindított, amely a bérlő kilakoltatásához szükséges volt, így mi már nem tudtunk további jogi lépéseket javasolni, minden jószándék ellenére sem állt módunkban a kilakoltatás folyamatát meggyorsítani.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2017.04.06. 15:29:46

Pószter, mindenben igazad van, az ingatlanközvetítő iroda is meg az ügyvédek is csak bőrlehúzók...
... dehát gondolhattál volna erre, amikor vettél egy lakást "befektetési céllal", hogy ez rizikós és ezzel rengeteg munkád lesz NEKED, mert az nem úgy van, hogy mostantól dől hozzád a lé... :(

Hagyományos Érlelésű 6odik Crazy One 2017.04.06. 15:32:51

Zálogból visszamaradt új arany ékszerek kaphatók szinte fél áron. Hogy hol?

Terézágyú 2017.04.06. 15:34:18

"Nyilván való, hogy hosszú évek óta albérletről albérletre jár és ugyan azzal a forgatókönyvvel károsítja meg sorstársaimat. Biztos vagyok benne, hogy éppen most is ezt teszi. Hat évvel ezelőtt egy másik ingatlanközvetítő közvetítette ki"

Kollégiumi szobatársa volt az ingatlanközvetítő iroda főnökének...

Terézágyú 2017.04.06. 15:42:26

"Mire garancia az ingatlanközvetítő?"

Semmire az égadta világon. Sőt.

Örülök, hogy segíthettem.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.04.06. 15:47:57

@Terézágyú: hagyjad, felesleges. Mindig lesznek emberek, akik a szuperinfós hirdetőtől vesznek aranyat, látatlanba vesznek kocsit vagy adnak ki lakást....ők éltetik ezt a blogot.

Genius2 2017.04.06. 15:57:17

@Hagyományos Érlelésű 6odik Crazy One: újonnan beadni vmit zálogba, nem nagy észre vall. Ez nem a Klapka-reklám? Hogy jön ez ide?

Nick-son 2017.04.06. 15:58:17

Igazad van, az ingatlanosok egy dologra jelentenek garanciát az pedig a saját jutalékuk.

50.000 Ft -ért közjegyzővel, vagy ügyvéddel is lehet íratni egy korrekt lakásbérleti szerződést amibe úgy védik az érdekeid ahogy kell, nem kell ahhoz egy ingatlaniroda, hogy szerezzen ügyvédet.

Értem én, hogy elfoglalt vagy, de ha már olyan értékű lakást veszel aminek csak az albérlet közvetítésre kifizetsz 420.000 forintot sajnos nem tudok mást mondani, de fel kell emelni a hátsód és ahhoz is elég tökösnek kell lenni, hogy tudd intézni az ügyeid. Máskülönben nem mész semmire akármennyi pénzed is lehet.

Terézágyú 2017.04.06. 15:58:41

"Mindenesetre két napon belül, találtak 3 érdeklődőt, ebből egy maradt. Ajánlották, mondták, hogy szimpatikus stb. majd segédkeztek a szerződéskötés körül (csak logisztikát). Mindezért elkértek 420 000 Ft-tot"

Tehát ennyi pénzért szereztek neked egy bérlőt...?..... Klassz. Még ha jó bérlő is lett volna, akkor is sokallanám.

2017.04.06. 15:59:20

óóó istenem, szegény poszter MINDEN hibát elkövetett amit csak lehet. Szinte maga hívta ki a sorsot és kérte hogy csapják be. Miét nem ő guglizott, miért nem ő nézte meg a bérlőt?? HOgy lehet ennyire jogtudatlan valaki, hogy nem tudja, hogy az ingatlanközvetítő nem felel a bérlő viselkedéséért ? Hogy képes ilyne rengeteg pénzt kifizetni nulla szolgáltatásért ? A holdon élt a poszter egész idáig? Nem ismeri a magyar viszonyokat? Megannyi kérdés...
Amúgy sajnálom a posztert, de van sok pénze, fogadja fel az ukrán problémamegoldó csapatot.

Terézágyú 2017.04.06. 16:00:12

@Nick-son:
"Igazad van, az ingatlanosok egy dologra jelentenek garanciát az pedig a saját jutalékuk."

Nocsak, végre egy vállalkozás, amit te is szicc :))))

Nick-son 2017.04.06. 16:03:07

@Terézágyú: köszönöm ez jól esett barátom.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.06. 16:24:18

"találtak 3 érdeklődőt ... Mindezért elkértek 420 000 Ft-tot"

B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+ B+

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.06. 16:25:53

Talán érdekes lett volna a történet a bérlővel, erre kaptuk ezt a szart. Több helyen beleolvastam, de csak ismétlésre találtam.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.04.06. 17:12:05

Tényleg, ahogy fent is írták kb. 50e Ft egy rendes szerződés megírása, ami természetesen továbbra sem garancia, de pl. ha bizonyítod, h nem fizet hozzáférsz a kaucióhoz és elindíthatjátok a fizetési meghagyást stb.
Meg elmagyarázhatja a jogi helyzetet hogy pl. hogyan tudod kiskorúval kitenni az albiból.

Amúgy csak elvi síkon, hogyan szokták az amortizációt számolni? Hívsz kiadás előtt egy értékbecslőt aki azt mondja X Ft a lakásod, majd kiadás után X-YFt, mert kell festés, padlószőnyeg csere és az egyik konyhabútoron is a frontot le kell cserélni? vagy hogy megy ez, gentleman agreement, hogyha a lakó SK kifest és kicseréli a cuccokat akkor visszakapja a lét?

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.06. 18:21:47

"A jogilag legbiztosabb megoldás a közjegyzői okiratba foglalás. A közjegyzői okiratnak két nagy előnye van: a meg nem fizetett bérleti díj nagyon rövid idő alatt behajtható, a lakás kb. 3 hónapon belül kiüríthető – ez összehasonlíthatatlanul rövidebb a peres eljárás kb. 1 éves idejével szemben. A közokiratot ugyanis a közjegyző ún. „végrehajtási záradékkal” látja el felmondás esetén, a záradékolt okirat pedig közvetlenül végrehajtható. Fontos, hogy ilyenkor mind a felszólítást, mind a felmondást közjegyző előtt kell intézni.

Mit jelent ez időben és a gyakorlatban? Pl. ha a bérlő nem fizet, a következményekre való figyelmeztetéssel (hogy a szerződést felmondjuk) fel kell szólítani a fizetésre, amennyiben ennek átvétele után 8 napon belül nem fizet, a szerződés felmondható 8 napon belül. A szerződést a hónap tizenötödik napjáig a következő hónap végére lehet felmondani. Látható, hogy (ha összeadjuk a határidőket) a bérleti díj esedékességétől függően kettő vagy három hónapon belül végrehajtható okirathoz jutunk."

kiszamolo.hu/lakaskiadas-kockazata-a-jog-oldalarol/

Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekben.*2 2017.04.06. 19:02:38

@térdelj csak elém nyugodtan...: "majd bukják a milliókat"
ezt te sem gondolod komolyan. Minden csoda 3 napig tart.
Mellesleg, megjelent olyan helyen, ahol több 100.000 ember elolvasta? Nem. Egy hét múlva a kutya sem fog emlékezni rá. Mellesleg így is csak néhány száz(?) ember tud az egészről egyáltalán (ne hivatkozz a jobb-fent látható számlálóra, mert az egy vicc).
Ha balhét, sőt, BALHÉT csinálna a pószt'r, mondjuk a fókuszban, akkor, talán ... de így, csak nevetni tudok rajta. Ha ez bármennyire megnyugtat, nem teljesen őszintén, de HH-nak komoly, sőt elmúlhatatlan érdemei vannak abban, hogy a homár ennyire súlytalan (lássuk be őszintén, ez "csak" egy blog, nem szerv/hatóság, régen legalább többen olvasták, most ... hagyjuk) lett.

kopaszsop 2017.04.06. 19:37:20

[...] Az eset tanúsága az, hogy [...]
sztem meg tanulsága.

The Good Boy 2017.04.06. 20:21:04

" Mindezért elkértek 420 000 Ft-tot..."

Poszt toló! már ez a mondatod utasítás számomra, hogy kiadjam a "Poszt-tolót már szabad!" utasítást.

Komolyan elgondolkodtató, hogy mennyi "elfoglalt" pénzes ember van, aki nem tud a pénzével bánni!

nem olvastam végig ezt a teleregényt, mert megülné a gyomromat, de én adok a poszt-tolónak egy működő ötletet, hogyan tegye ki gyorsan, rugalmasan a jelenlegi bérlőjét. Végigjárja a fentebb említett lehetőségeket, mint szerződés felmondás (kiköltözési határidőre) stb.
Ezután szétnéz a munkaerő piacon, kiválaszt random 5-6 legalább kétajtós ruhásszekrény testfelépítésű, kevés hajjal, annál több tartóhájjal rendelkező rossz arcú embert (az se baj, ha kolompár winnetou, kanalas kevin esetleg raffael leonidasz a becses nevük*), akikkel kötsz egy látszólag valódinak tűnő, aznapra szóló bérleti szerződést, majd veszel egy garnitúra zárkészletet ( a biztonság kedvéért, ha nem megy a dolog szép szóval), magadhoz veszed a felmondott bérleti szerződés egy példányát, ha a bérlő rendőrért kiált, a biodíszlet élő bútor kollekciónak odaadod az új albérleti szerződést, aztán megmutatod nekik az "új" bérleményüket. És onnan kezdve neked jogod lesz az ajtót felnyitni, tesókat beengedni, akik, ha az előd ott van, képesek a minimálisabbnál nagyobb zajt produkálni (felajánlhatod nekik, valamelyik bútorodat, szétkaratéjozásra (tied, azt tesztek vele, amit akartok), majd vérmérséklettől függően, megengeded a derék bérlőknek, hogy pár napig - amíg a korábbi bérlő végleg feladja -, onnan intézhetik üzleti, ügyes-bajos ügyeiket (lányfuttatás, drogkimérés stb.) garantált, hogy a tetű soha vissza nem megy. neked nem kerül fél milkánál többe (pénz van ugyebár), az albérlőt kiraktad, tanulópénzt megfizetted.

* a csillagos rész csak akkor érvényes, ha a megbízott kétajtós szekrényeknek kevesebb eszük van, mint neked, mert ellenkező esetben őket kissé nehezebb lesz onnan kipakolni!

(amúgy nem értem, hogy lehet valaki annyira trehány /modern szóval: elfoglalt/, hogy nem képes két napot rászánni, hogy egy albérlőt felkutasson - ez nem egy eladhatatlan autó piacra dobása, hanem egy óriási kereslettel rendelkező piac. Bár, ha két nap alatt megkeres valaki legalább 420 ezret, akkor értem én, hogy nincs kedve bíbelődni, de akkor így járt.)

szopoklész 2017.04.06. 20:36:00

A poszter a nagy lúzer...

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 00:35:07

@Arcade Macho: "sejtettem hogy te ehhez is ertesz"

Ez történik, ha olyan emberek közé kerülsz, akik kettőnél tovább tudnak számolni. Olvass, tanulj, fejlődj, járj nyitott szemmel a világban! 60-70 év alatt te is felszedhetsz ennyi életbölcsességet.

.Manyecska 2017.04.07. 06:21:12

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: négy orgazmusom volt éjjel és két órát aludtam. :DDDD ja és fél ötkor tekertem át a hídon brrrrr..! ja ez ON :D

.Manyecska 2017.04.07. 06:23:23

Ezek borzalmasak múltkor még a zuhany alatt is zaklattak sms-ekkel mert NEM akartam velük beszélni -siettem- és zokon vette a kis hölgy = kis tölgy, pont akkora tuskó volt...
aztán már amikor a hatodik sms-t írtam neki habos ujjakkal személyeskedni kezdett..mindezt szombat reggel kilenc h-kor...:( Nóóóórmális????

István Tamasi 2017.04.07. 07:46:23

1. A bérlő közvetítésért általában 1 havi lakbért szokás elkérni. Tehát havi 420 ezer volt a lakbér!? Mekkora és milyen lakásról van szó? Egy ilyen kecó esetén talán a tulaj is körültekintőbb lehetett volna /pl 2-3 havi kaució, ellenőrzés különösen az első időben, nem fizetés esetén azonnal felmondani/.
2. Tény, hogy a jelenlegi szabályozás védi a bérleti szerződést megsértő bérlőt. MIÉRT???
A szabályozásnak a bérleti szerződést korrekten betartó felet - legyen az akár a tulaj akár a bérlő - kellene védeni és megvonni minden jogot a szerződés megszegőjétől!

enrico palazzo 2017.04.07. 08:34:23

Én nem értem, hogy miért vállalkozik (tul.képp arról van itt szó) olyan ember, akinek nincs rá ideje, minimális felkészültsége és/vagy ismeretsége. Ez egy sunyi pofon az élettől, de makarenkói. Ha sikerült kideríteni, hogy csaló a bérlő, miért nem jelentette fel? Esetleg megkeresni a korábbi károsultakat és velük együtt beadni a feljelentést. Az otthon centrum elég pofátlan összeget kért, de ha van olyan hülye, aki kifizeti...a piaci árat nem a lelkiismeret határozza meg. Sajnálom a posztolót, de ez óriási felelőtlenség volt a részéről.

milyen nőazilyen 2017.04.07. 09:22:37

@düftin hoffman: azé az avatárodat mellé dobhattad volna, így 5mpcel több volt kitalálni :D Bendegetzi miatt lőttek le?

aptikjampó 2017.04.07. 09:29:32

Hát Hilda, eddig sem tartottalak sokra, de most tényleg képbe kerültem veled kapcsolatban! Sok szépet írhatnék, de nincs értelme, nem vagy azon a színvonalon hogy felfoghatnád az értelmét, lényed egyszerűen nem engedi meg! Így csak egy tömör megállapítás tennék.

HILDA! TE ALKALMATLAN VAGY ERRE A MUNKÁRA SZELLEMILEG ÉS MENTÁLISAN IS!

És mos tégy amit akarsz, LESZAROM!

aptikjampó 2017.04.07. 09:31:09

@milyen nőazilyen: Én nem sokat. Hilda egy pszichopata.

antiszociálisCDtok 2017.04.07. 09:33:18

Még csak nem is kell az egész szerződést közjegyző előtt kötni. Elég ha ragaszkodsz hozzá, hogy tegyen közjegyző előtt egyoldalú kiköltözési nyilatkozatot (14-20 ezer huf) és ha gáz van azonnal ki lehet hajítani.

milyen nőazilyen 2017.04.07. 09:33:29

@aptikjampó: dúlva vagy, valamint javaslom az antikjampó-t, de egyetértek veled, és most küldeném a Szájj el kizsmadár Republik számot, mindenkinek, aki szereti :DDD

milyen nőazilyen 2017.04.07. 09:34:43

@antiszociálisCDtok: ahha, főleg pl. dec.1-márc31ig moratórium van, valamint +támadja, ahha

milyen nőazilyen 2017.04.07. 09:45:40

Közben releválok is, anyósom kiadta a pecóját, mert nálunk lakott, mivel rákos lett. Utána kórház, hospice, nem ragozom. Szóltunk a csajnak, aki 2 gyerekkel vette ki a lakást, hogy a 35eftot nagggyon gyorsan hozza, ami, mint később kiderült a számlákat éppen fedezte. Ez volt egy nap, másik nap jöttek a rendőrök, hogy itt a kulcs. Kiderült, hogy kapott 3 évet, csalásért, a gyerekeket elvitték nevelőszülőkhöz. Mázlink volt, BÜ poszt :D

Majmász Gedeon 2017.04.07. 09:49:14

...az én estemet is amelyben az ingatlan piac... -> ...az én esetemet is, amelyben az ingatlanpiac...
Az adás- vételnél az ingatlan közvetítő... -> Az adásvételnél az ingatlanközvetítő...
...bérbe adással is foglalkoznak és hogy ezt... -> ...bérbeadással is foglalkoznak, és hogy ezt...
Az ingatlanos irodával, aki... -> Az ingatlanos irodával, (a)mely...
kiközvetíttet ügyfélre -> kiközvetített ügyfélre
...azt jelenti lehet rosszul dolgozni,... -> ...azt jelenti, lehet rosszul dolgozni,...
két napon belül, találtak 3 érdeklődőt -> két napon belül találtak 3 érdeklődőt
420 000 Ft-tot -> 420 000 Ft-ot
Az alkalmazott, aki intézte az ügyeket sajnálkozott,... -> Az alkalmazott, aki intézte az ügyeket, sajnálkozott,...
bérlő jelölt -> bérlőjelölt
...valami nem stimmel vele és akkor elkerülhette volna,... -> ...valami nem stimmel vele, és akkor elkerülhette volna,...
Írtam az irodavezetőnek is de Ő nem méltatott válaszra. -> Írtam az irodavezetőnek is, de ő nem méltatott válaszra.
...ahonnan tovább utaltak a minőségbiztosítóhoz. -> ...ahonnan átirányítottak a minőségbiztosítóhoz.
...kérdéseimet és hogy szeretném,... -> ...kérdéseimet, és hogy szeretném,...
kultúrátlan -> kulturáltan
mellőzőn -> mellőzzön
siker sztorihoz -> sikersztorihoz
...azt gondolom az lenne a minimum,... -> ...azt gondolom, az lenne a minimum,...
...problémájuk lenni ez egy ritka egyedi eset... -> ...problémájuk lenni, ez egy ritka, egyedi eset...
...változtatniuk hiszen... -> ...változtatniuk, hiszen...
...lenne szükségem akkor... -> ...lenne szükségem, akkor...
ügyvéded kerestem -> ügyvédet kerestem
...ha komolyan is gondolják és... -> ...ha komolyan is gondolják, és...
...kerül amibe kerül. -> ...kerül, amibe kerül.
Közben mentek a hónapok és mind az anyagi,... -> Közben teltek a hónapok, és mind az anyagi,...
...bekövetkezett az amitől tartottam,... -> ...bekövetkezett az, amitől tartottam,...
felhívott, hogy érdeklődőn az ügyről. -> felhívott, hogy érdeklődjön az ügyről.
...ismer egy alkalmas ügyvéded és azt tervezi,... -> ...ismer egy alkalmas ügyvédet, és azt tervezi,...
holnap után -> holnapután
ügyfél központú -> ügyfélközpontú
...ki az a felügyeleti hatóság/szerv ahová fordulhatnék,... -> ...melyik az a felügyeleti hatóság/szerv, ahová/amelyhez fordulhatnék,...
{...}
Nyilván való -> Nyilvánvaló
ugyan azzal a forgatókönyvvel -> ugyanazzal a forgatókönyvvel
stb.

Genius2 2017.04.07. 09:56:58

@Majmász Gedeon: jó sok szabadidőd van, h mégegyszer leírod amit a poszter. Amúgy mi értelme vót? Ismétlés a tudás anyja?

.Manyecska 2017.04.07. 09:57:22

@milyen nőazilyen: de az Otthon Szenter seggítségével vagy anélkül gyött a bérlő? Dúlva sztori valóban szegény kis gézengúzok anya nélkül nőttek fel na igen:P...

2017.04.07. 09:57:56

Egy ingatlanközvetitő, amely olyan erőszakosan nyomul a reklámaival, mint az Otthon Centrum itt az Indexen és a blog.hu-n, eleve megbizhatatlan. Spammertől sem veszünk potencianövelőt, ugye ... akkor a lakását mi a tökért bizza rá valaki egy spammere? De komolyan.

Jessybátsi 2017.04.07. 11:52:36

Erre mondják, hogy sokat akar a szarka. Emlékszem, amikor 70-80 ezres lakást akartak kiadni, másnap visszamondták azzal, hogy egy közvetítő megkereste és azt mondta, hogy ki lehet azt 130 ezerért is, és ő talál is jelöltet. Hát így megy ez. Ha én is egy utolsó tróger lennék, persze, hogy azt mondanám, amit hallani akarnak. Kifizetem, persze. Holnapután kiskedden!

Jessybátsi 2017.04.07. 11:54:37

@Majmász Gedeon: Ehhöz felesleges volt majdnem egész mondatokat idézned :) Ha csak egy szó hibás, nem húzom alá az egész sort, ugye tanítóbátsi?

a 60nak kinéző retek klub bérence 2017.04.07. 12:22:44

Nyalj be tövig te kretén a tiltásért, mert kimerem mondani, hogy valszeg ha 420 ezret kiperkál a balfék akkor 20 ezresekkel törölheti a seggét és megérdemli ha ilyen nyüzüge.

a 60nak kinéző retek klub bérence 2017.04.07. 12:23:51

@The Good Boy: Remekül megfogalmaztad ami nekem is eszembe jutott :D like

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 13:27:52

@Jessybátsi: "@Majmász Gedeon: Ehhöz felesleges volt majdnem egész mondatokat idézned :) Ha csak egy szó hibás, nem húzom alá az egész sort"

Tessék, én is kijavtom a posztot. ezek a vesszők hiányonak: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Majmász nemzeti* kincs, ne merd bántani!

* Nem trafik.

milyen nőazilyen 2017.04.07. 15:03:19

@düftin hoffman: anyósom, meg az az áldott jó szíve, a csimoták 14,12 évesek voltak, de már a történet előtt is ácsingózott a gyámhivatal (mondjuk ILYEN anyáért nem kár)

Dikusz 2017.04.07. 15:06:16

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: általában megegyezik a véleményünk. De nagyon szépen kérlek, áruld már el nekem, hogy miért nemzeti kincs az említett hozzászóló? Mi szükség van a -szerencsére ritka- megjelenésére, mennyivel vagyunk előrébb a szerintem felesleges okoskodásával? Kevés olyan posztoló, hozzászóló van, aki hibamentesen ír.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 15:28:19

@Dikusz: "miért nemzeti kincs az említett hozzászóló?"

Nem trafik kincs, ebben igazad van.

A félanalfebéta poszterek iszonytató hibáit javítja, ami HH reszortja lenne. Az egyetlen lehetőség, hogy a poszter és az olvasók helyesírása ne romoljon tovább - már ha ez egyáltalán lehetséges -, ha elolvassák és megszívlelik Majmász írását.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 15:39:05

@aptikjampó: Miaz Cicmen, beszorultál? HH rádtolta megint a kanapét? Kéne egy megfontoltabb törölgetőn... takarítónő.

Nézem a törölt faszbenderes kommentjeidet, de nem jövök rá, melyiken akadt ki. Talán a túl hosszú szmájli miatt.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 15:49:32

@düftin hoffman: "a hatodik sms-t írtam neki habos ujjakkal"

Manyíííí! Mindenki tudja, hogy perverz vagy, ne fokozd!

aptikjampó 2017.04.07. 18:33:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: Nézem a törölt faszbenderes kommentjeidet, de nem jövök rá, melyiken akadt ki.

Egy korlátolt véglény lelkivilágába nehéz belelátni.

Dikusz 2017.04.07. 19:21:47

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN: nincs igazam, mert a megjegyzésben írtad, hogy: "* Nem trafik."

Változatlan azt mondom, hogy felesleges kijavítgatni a posztoló helyesírását, hiszen nem lehet mindenki nyelvtanzseni. A számomra legalább olyan bosszantó, mint az a hozzászóló, aki abba kötött bele, hogy a vessző után ki kell-e hagyni helyet, vagy sem.

MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ.BÖRTÖNBEN 2017.04.07. 19:49:11

@Dikusz: "felesleges kijavítgatni a posztoló"

Márpedig rosszra tanítani az olvasókat bűn. Mint látod, egyébként sincsenek toppon.

"nem lehet mindenki nyelvtanzseni"

Ne kel nyelvtanzseninek lenni, elég elvégezni a 4 elemit.

"a vessző után ki kell-e hagyni helyet"

Van egy konvenció, hogyan írunk magyarul. Most persze kezdhetünk ciril betűkkel is írni, jobbról balra, alulról fölülre. De én már úgy megszoktam a hagyományos módot.

2017.04.08. 11:57:46

@MIÉRT NINCS MINDEN MSZP ÉS FIDESZ TOLVAJ BÖRTÖNBEN:
"Tessék, én is kijavtom a posztot. ezek a vesszők hiányonak: ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
"
Vesszőhalmozás, az is hiba ;)

joska61 2017.04.10. 09:58:54

Az ingatlanközvetítő iroda csupán arra garancia, hogy szarul fogsz járni.

Dikusz 2017.04.10. 13:12:16

@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓: remélem nem haragszol meg azért, ha inkább azt mondom erre, hogy szerintem okoskodás, még ha jószándékúan javított is. Ha a posztoló elütéseit javítja, akkor tegye azt a kommentelőkével (akár az enyémet) is.
Van aki azért vét a helyesírás szabályi ellen, mert annyira dühös egy poszt megírásakor, hogy kevésbé figyeli azt, hogy mit írt rosszul. Mire észreveszi, már elküldte az írást.
Jártam én is így, akkor igyekeztem kijavítani. A biztonság kedvéért be van kapcsolva a helyesírásellenőrző, ennek ellenére hibázok. Aztán van olyan is, biztosan tudom, hogy én írom jól, de mégis javítani kell(ene) az ellenőrző szerint.

heptakontanonaéder 2017.05.04. 21:03:08

@Nick-son:
20-20e t-ért megbízok 5 db nagytermetű kopaszt, akik
1. Kézbesítik az odáknak a felmondólevelet
2. Kiszórják a cuccait a picsába
3. Úgy megverik mint a lovat
4. Macskát szarni
Én meg kicserélem a zárat, szükség esetén hevederzár fölszerel.
És mindenki énekel.
süti beállítások módosítása