Tékozló Homár

Az ellenőri belátás fogas kérdéséről

2017.09.25. 09:39 | Homár Hilda | komment

dsc_0006.JPG

Andrea gondosan akart eljárni, mégis balul sült el a fővárosba utazása, és erről részben ő tehet, mert sikerült összekevernie és/vagy elhagynia az ügyesen előre megvásárolt BKSZ-es jegyét. Ami miatt írt, az az, hogy bár a különböző jegyek és nyugták eléggé valószínűsítették, hogy igaz a sztorija, és jóhiszeműen utazott jegy nélkül, a szőrös szívű ellenőr simén megbüntette. Hivatalosan nyilván jogosan. A kérdés az, hogy egyáltalán van-e mérlegelési lehetősége egy ilyen szituban?

Tisztelt Tékozló Homár!

Nagyon nagy csalódás ért egy pótdíjazással kapcsolatban, s ezt a történetet szeretném közreadni, más ne járhasson így!

2017. 09. 18-án Budapestre kellett utaznom Velencéről. A pénztárban viszonylag nagy volt a sor, s mivel szerettem volna elérni a 11.33-as vonatot, a jegyet megvettem automatából bankkártyával, s mivel maradt kis időm, s a sor elfogyott a pénztár elől, megvettem a BKSZ-es napijegyet is a pénztárban szintén bankkártyával, melyet aznapi utazásra kértem. Az utazás során kalauz kérte mindkettő- a vonat és BKSZ-es jegyeket, probléma nem volt.

Kelenföldi leszállásomkor megvettem automatából szintén bankkártyával fizetve a visszafelé szóló jegyet Martonvásárig (ahol szándékoztam aznap maradni)- szintén BKSZ-es jegyet, hogy visszafelé, ne a jegyvásárlás miatt késsem le a vonatot, ha éppen indulás előtt érek a Kelenföldre.

Budapesten állásinterjú miatt több helyre is kell utaznom, ilyenkor, ha sokfelé kell utaznom, mindig napijegyet veszek, bár ez volt az első alkalom, hogy már a vonatpénztárban vettem meg a BKSZ-es jegyet, eddig mindig leszállás után a Kelenföldön tettem. A MÁV által kiadott BKSZ-es jegy egy vékony, ugyanolyan formájú fekete-fehér lapocska, mint a jegy, nem olyan, amit eddig kaptam a budapesti automatából, mely kisebb formájú, keményebb anyagból készül és a színe is különbözik, lila.

dsc_0007.JPG

Hogy ne kelljen a pénztárcámat folyton elővenni a metró közlekedés során felmutatásnál, a hátsó nadrágzsebembe tettem a jegyeket. A Kálvin térnél a jegyellenőrzés során felmutattam a MÁV által kiadott jegyet, s akkor derült ki, hogy én a BKSZ-es jegyem nyugtáját mutogatom, mely ugyanúgy nézett ki, mint a BKSZ-es jegy, kivéve, azon nem szerepelt csak a nap - amikor vettem, de a dátum nem, hogy mettől-meddig érvényes.

Sajnos, az ellenőr megbüntetett 8000 Ft-ra, - azzal a magyarázattal, hogy ezt a napijegyet megvehettem nov-re is akár- hiába próbáltam neki elmondani, hogy a jegyet elhagyhattam, de nézze meg, hogy aznap megvettem a napi jegyet, ill. BKSZ-es jeggyel jöttem, s vettem meg már a visszafelé útra szóló jegyet is, ez nem életszerű, ilyet senki nem csinál, hogy aznap, egy későbbi dátumra veszi meg a napijegyet, de aznapra nincs napijegye, BKSZ-es MÁV jeggyel jöttem, melyet a kalauz ellenőrzött, s ilyet vettem visszafelé is, nem vagyok ügyefogyott, hogy megbüntettessem magam, még eszembe sem jutna ilyen, nem is igazán értem, hogy gondolhat erre?

A beszélgetésünk nyugodt hangnemben zajlott, nem szeretek konfrontálódni. Kértem azt is, hogy engedje meg akkor, hogy vegyek még egy napijegyet, vagy a nálam lévő 350 Ft-os jegyet kilyukaszthassam, de azt sem engedte meg.(Tudom, hogy ez nem egy szokványos dolog, remélem, nem sokan járnak ilyen pórul, talán még nem is volt ilyen észrevétel Önök felé.)

Az ellenőr hajthatatlan volt, a belátás halvány szikráját sem véltem felfedezni rajta, (- hogy lássa azt, hogy tényleg nem csaló vagyok), nagyon elkeseredtem, hogy mindenféle dokumentummal próbálom igazolni, hogy nem jegy nélkül próbáltam utazni- ráadásul metrón, ahol kivédhetetlen, hogy lépten-nyomon ne fusson az ember ellenőrzésbe, közölte, hogy vagy ott a helyszínen fizetek 8000 forintot, vagy 30 napon belül csekken 16.000 Ft-ot. Így odaadtam neki az utolsó nálam lévő készpénzt is, nem volt mit tenni.

A következő kérdésem lenne: Hogyan lehetne ellenőrizni, hogy én kifizettem az aznapra szóló jegyet? Minden digitalizálva van, a jegyet a saját bankkártyámról fizettem a pénztárban, a pénztáros hölgy ütötte be az aznapra szóló napijegy dátumát.) Ha nincs nálam a helyszínen 8000 Ft készpénz, akkor miért kell a dupláját megfizetnem? Mennyire hihető az, hogy valaki aznapi BKSZ-es jegyet vett akkor, ha az aznapi dátummal kiállított BKSZ-es napijegy nyugtáját, ill az oda- és visszafelé szóló MÁV menetjegyét mely BKSZ-es, fel tudja mutatni, melyet a kalauzok szintén ellenőriznek, s egy ellenőrzésen már aznap átesik? Csatolva küldöm a MÁV jegyeket, az ellenőrnek átadott 8000 Ft-ról szóló nyugtát!

 
Andrea

Megkérdeztük, a BKK pedig megmondta:

Tisztelt Homár!

Megkeresésével kapcsolatban a BKK az alábbi tájékoztatást adja.

A BKK Üzletszabályzatának V.4.1. Pótdíjazás fejezete egyértelműen fogalmaz a jegy nélküli utazással kapcsolatban:„Pótdíjat köteles fizetni, aki jegy nélkül, érvénytelen (pl.: jegykezelő készülékkel nem érvényesített vagy lejárt érvényességű vagy többször kezelt, stb.) jeggyel, bérlettel, utazási igazolvánnyal utazik."

Az, hogy az utas fel tudott mutatni egy napijegy megvásárlásáról szóló nyugtát, illetve a vonatjegyeit, nem mérlegelhető körülmény, hiszen a napijegyet nem tudta bemutatni az ellenőrzéskor, azt pedig nem helyettesítheti a megvásárlását igazoló nyugta.

Az utas által feltehetően elhagyott napijegy nem köthető személyhez, semmilyen olyan, személyazonosításra alkalmas adat nem szerepel rajta, ami alapján azt a szelvényt csak ő használhatta volna, így azzal bárki – aki megtalálta – utazhatott, illetve akár az utas is átruházhatta volna másra, még mielőtt megkezdte az utazását, így maga a napijegy megvásárlásának ténye sem bizonyítja azt, hogy az utas rendelkezett érvényes utazási jogosultsággal. Emellett a nyugtán nem szerepel a napijegy felhasználhatóságának időtartama sem, tehát azt akár egy másik napra is megvásárolhatta volna a hölgy elővételben.

A kollégák ellenőrzéskor és pótdíjazáskor a helyszínen nem mérlegelhetik az utasok jó- és rosszhiszeműségét, nem tehetnek különbséget utas és utas között, nem gyakorolhatnak méltányosságot senkivel szemben. Az ellenőrzést végző személyektől határozott, de udvarias fellépés, szabályos és (pozitív, illetve negatív) diszkriminációtól mentes munkavégzés az elvárt. A munkatársak elsődleges feladata a közösségi közlekedési szolgáltatást érvényes jegy és bérlet nélkül igénybe vevő utasoktól – korra, nemre, lakóhelyre, egészségi állapotra, szociális státuszra, állampolgárságra, szándékra stb. tekintet nélkül – a Társaságot megillető jogos pótdíjak beszedése. A szándékot vagy annak hiányát a jegyellenőrök nem vizsgálhatják, minden utast azonos módon kell kezelniük.

Sajnos az utas által felmutatott és panaszához is csatolt dokumentumok továbbra sem bizonyítják egyértelműen, hogy ő gondoskodott érvényes utazási jogosultságról, jegyellenőreink pedig csak ezen kézzelfogható bizonyítékok alapján dönthetnek az adott ellenőrzési szituációban. Egyéb mérlegelési jogkörük nincs, nem vehetik figyelembe az utasok érvelését, ha azt a felmutatott dokumentumok nem támasztják alá minden kétséget kizáróan.

A hatályos BKK-díjszabás függelékének J) táblázata szerint a 16 000 Ft-os alappótdíj 8000 Ft-ra mérséklődik a helyszínen, a jegyellenőrnél – készpénzzel – fizetve, illetve két munkanapon belüli, személyes befizetés esetén. A pótdíj helyszíni rendezése mind az utas, mind a jegyellenőr számára a leggyorsabb, legkényelmesebb, legkevesebb adminisztrációval járó, az érvényes jegy nélkül utazó és az utazási jogosultságát érvényes bérlettel igazolni később sem tudó utasok számára pedig a legolcsóbb fizetési lehetőség.

A jogos pótdíjazásra tekintettel a helyszíni pótdíjat visszafizetni nincs mód.

Üdvözlettel,

Budapesti Közlekedési KözpontBKK Kommunikáció

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kotit 2017.09.25. 09:56:25

Vissza kell neki és másoknak adni: ha boltos vagy tételezd fel mindenkiről, hogy lopott valamit, ha rendőr vagy büntess meg mindenkit, ha taxis, akkor csalj az órával stb.
És eljő a szép új világ! Ja, nem, már most is ez van...

nyúúlacska 2017.09.25. 10:10:21

Nem értem a problémát. Volt érvényes jegye? Nem. Jogosan büntették? Igen. A többi csak körítés, mese, amit nem köteles az ellenőr elhinni/figyelembe venni. Ennyikeh.

Francoskrumpli · youtu.be/hi4spGkiPC4?t=245 2017.09.25. 10:26:17

Panaszoshibáztató kommentek, felkészül... vigyázz... kész... tűz!

fifibá55 2017.09.25. 10:51:17

Az eset szomorú, a büntetés jogos, az érzelmi szál érdektelen. Viszont: "Ha nincs nálam a helyszínen 8000 Ft készpénz, akkor miért kell a dupláját megfizetnem?"

A büntetési tétel 16000 Ft (sok!), az csak _kedvezmény_, hogy a helyszínen felével is meg lehet váltani.

Terézágyú 2017.09.25. 11:02:30

Nem volt jegye, ez van, vállalja a következményeket.
Persze az ellenőr igazán lehetett volna jobb fej.

.Manyecska 2017.09.25. 11:08:12

Valami szerelmi kötést kéne rakni az ellenőrre... szerintem.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.09.25. 11:24:59

@NMEszeme: A MÁV egy akkora sóhivatal, mint ide Vlagyivosztok. Többek közt arra is képtelen, hogy olyan jegyet állítson ki, ami az utazás pillanatában érvényes. Vettem 8 jegyet Prágába, plusz hozzá 8 helyi közlekedésre szolgáló háromnapos "prágai BKV" jegyet. A vonatjegyek az esti EuroNight vonatra szóltak, ami este 8 után indul a Keletiből, és reggel érkezik Prágába. Sajnos a MÁV képtelen olyan helyi jegyet kiállítani, ami nem a vonatjegy érvényességének napjától érvényes, Így az első napunk ment a kukába, az utolsóra meg vehettünk pluszban nyolc jegyet.
MÁV, én így szeretlek!

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.25. 11:45:11

Ha dúdolt, az ellenőrnek át kellett volna engednie, mert lehet, hogy éppen fogantatott.

encir 2017.09.25. 11:47:22

Kiveszett az emberség az emberekből :(

Im just here for the comments 2017.09.25. 11:52:39

Szívás, de a büntetés jogos. Bele se akarok gondolni, egy nap hányan próbálják kimagyarázni, hogy miért nincs náluk jegy/bérlet, és hányan próbálkoznak be a hadd lyukasszak, van nálam egy jegy meg az ehhez hasonló trükökkel.

Persze az ellenőr el is engedhetett volna, de ha ne adj isten próbautas vagy és nem a jegyét elhagyó Andrea Velencéről, akkor az ellenőrt simán kirúgják. Ő pedig nyilván nem tudja, hogy a két lehetőség közül melyik vagy.

Viszont a pótdíj mértéke pofátlanul drága, nem tudom, ki találta ezt ki, de kifejezetten nonszensz.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.09.25. 11:56:27

@Csokis: és miért nem vettetek prágai jegyet Prágában? Így olcsóbb lett volna?

Terézágyú 2017.09.25. 11:57:33

@Im just here for the comments:
"Viszont a pótdíj mértéke pofátlanul drága, nem tudom, ki találta ezt ki, de kifejezetten nonszensz. "

Nyilván azért sok, hogy egyszeri lebukás esetén is megmutassa: még a havi bérlettel is jobban járt volna az illető...

Keen25 2017.09.25. 12:01:14

Az mar volt, hogy a nyugtan ott van a jegy sorszama?
Vagyis ez esetben szepen besetal az elso ugyfelszolira, azt megkerdi, hogy nyomtassak ujra az adott sorszamu jegyet. TEkintve, hogy az gondolom nem szighoz kotott, mondhatod, hogy elvesztetted, nyomtasak ujra. (es akkor lehet azon gondolkodni, hogy kotelesek-e potolni az altalad 1600 penzert vasarolt megrongalodott, vagy megsemmisult jegyet, ha annak vasarlasat amugy hitelterdemloen, es beazonosithatoan tudod bizonyitani.... ) Ha megvan az adott jegy, akkor meg a buntit eltoroltetni. azt csokolom.

Tudod Te azt jól! 2017.09.25. 12:01:46

@NMEszeme: Mester Úr!nagyon leállt a blogod! Mi törpént? Várólistára várunk?

Dezsike 2017.09.25. 12:01:59

Be kell küldeni a büntiről az elismervényt, a napijegy vásárlásáról a nyugtát és a kezelt odaúti vonatjegyet a BKK ügyfélszolgálatára és kérni, hogy méltányosságból engedjék el a pótdíjat. Elvileg tudják ellenőrizni a nyugta száma alapján, hogy aznapi volt a jegy. Sajnos nem sok esély van arra, hogy elengedik, de egy próbát megér.

milyen nőazilyen 2017.09.25. 12:17:53

@baszás közben dúdoló édesapa: Még gyúrsz egy kicsit, és kompi leszel :)
@manyecska: te azt csak szeretnéd ;)

Nem az Akire GOndolsz 2017.09.25. 12:54:13

Van pár ilyen szar rendszer, de akármekkora salátát fosik ki a gép, én az érvényességi idő végéig magamnál tartom az egészet.

Nick-son 2017.09.25. 13:06:00

Valahol az ellenőrt is meg kell érteni. Ha nem büntetnek meg senkit ki hiszi el, hogy az ég egy adta világon dolgoztak bármit, mert hogy ebben az országban jegyet nem vesz egy csomó ember az hót biztos. Nem tudom a fizetésük is arányos-e, vagy hogy van kitalálva, de még az is lehet, hogy igen. Na most X talpalás után talált egy valakit akinek konkrétan nem volt jegye. Engedje el, hogy ő most jófej? Aztán utána hogyan fogja behozni a lemaradását?

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.09.25. 13:40:07

@Keen25: ja, és gondolod hogy bemondásra nyomtatnak még egyet...aztán a fél város majd ugyanazzal a bérlettel utazik egy idő után, mert minden nyomtattat magának. Ne legyünk már ennyire naívak és vigyázzunk a dolgainkra. Ha meg mégis előkerül a jegy (bár igazából mindegy, mert ha otthon hagyom is megbüntetnek), akkor lehet reklamálni.

WiZZu 2017.09.25. 14:44:08

Csak nekem a leggázabb az egész sztoriban, hogy az ellenőr kp-t vesz át? Ez olyan sok szinten rossz, hogy elképesztő, visszaélésre ad okot, mindkét oldalról, vagy mi a van a pénzkezeléssel járó plusz felelősséggel. Totál gáz az ellenőrnek és az utasnak is ez a módszer. Még a rendőrök se vesznek át kp-t, nem véletlenül.

vanek ur 2017.09.25. 14:44:56

1. Az ellenőrnek nincs mérlegelési joga, és ez így jól is van. Neki azt kell néznie, hogy van-e jegy vagy bérlet és az érvényes-e vagy megfelelően lett kezelve. Ha nincs, írja a bírságot.
2. A méltányosság mindenhol az ügyfélszolgálat dolga. Bár jelen esetben nem fűzök hozzá sok reményt, hogy elengedjék a büntit. Hiszen a poszter csak azt tudja hitelt érdemlően bizonyítani, hogy vett egy napijegyet, illetve a számlán levő adatok alapján a MÁV megmondja, hogy melyik napra. De azt már nem tudja bizonyítani, hogy a nála nem levő jegyet más nem használta-e fel ugyanaznap.
3. @Keen25: "(es akkor lehet azon gondolkodni, hogy kotelesek-e potolni az altalad 1600 penzert vasarolt megrongalodott, vagy megsemmisult jegyet, ha annak vasarlasat amugy hitelterdemloen, es beazonosithatoan tudod bizonyitani.... )" Nem kötelesek, és ez le is van valahova írva. Odaadják a jegyet, az onnantól a tied, neked kell rá vigyázni. (Csak ne lamináld be, a hőpapír azt nem szereti.) Ha elvesztetted, így jártál. Az már izgalmasabb kérdés, hogy ha úgy veszed, hogy a gépbe berögzítik az igazolványszámodat és azt rányomtatják a jegyre (vagy a nevedet - tehát személyhez kötött a jegy), az vajon pótolható-e. Megjegyzem, uszoda- meg fitneszbérletet sem szoktak pótolni, pedig az névre szól.

szpsz 2017.09.25. 16:01:12

Sokkal emberségesebb lenne úgy eljárni, mint az otthonfelejtett bérletesek esetében. Minimális adminisztrációs költség ellenében utólagos leigazolással meg lenne oldva. Azt pedig le lehet a nyugtával, bankszámlakivonattal stb.

Baluci 2017.09.25. 16:04:04

Hihetetlen, hogy emberek mire képesek kidobálni 8 ezer forintot...
Elmondom sokadszor is a 30 éves technikát!
Amikor ki- vagy bemegyünk egy metróállomásra, akkor hangosan és mosolyogva üdvözlöd az orkokat: "Helló, sziasztok!"... és határozottan mész tovább. Abszolút működik, hiszen rögtön ismerősnek, esetleg helyi dolgozónak gondolnak, és nem égeti senki magát azzal, hogy visszakérdez...
Csóközön!
/Megelőzve az ekézést, én általában autózom, csak nagy ritkán használok metrót, de a benzinben bőven megfizetem a költségeket... :))/

Terézágyú 2017.09.25. 16:26:07

@Baluci:

"de a benzinben bőven megfizetem a költségeket..."

Úgy kell neked!
Elmondjam sokadszor is a 30 éves technikát, hogy lehet megúszni?

A.C. 2017.09.25. 16:31:09

valahol a poszter jogosan sír, de mi van akkor ha nem biorobot az ellenőr, hanem igazi robot?
sok sok európai nagyvárosban van ez, hogy automata, jegyet megvesz, jegy kiad, nyugta kiad..

namost a nyugtát mutogadhatod a scannernek a beléptetőnél, nincs mérlegelési lehetősége

kellemetlen, sőt szopás, hogy megvett minden jegyet és mégis megbüntették, de hol ebben a fogyasztóvédelmi probléma?

Terézágyú 2017.09.25. 16:36:34

@A.C.:
"namost a nyugtát mutogadhatod a scannernek a beléptetőnél, nincs mérlegelési lehetősége"

Igen, én magam is észrevettem, hogy általában azok követelik a leghangosabban az elektronikus jegyrendszer bevezetését (ami valóban időszerű már, persze), akik hajlamosak kárhoztatni az ellenőröket, hogy nem rugalmasak, nem emberségesek stb.

CID...... 2017.09.25. 18:12:39

Ahogy elnézem a többi cetlit, szerinte a hiányolt jegyet nem csak megrágta, meg is ette a kutya. Egyébként azt lehet tudni, milyen állást pályázott meg a poszter? Csak a precizitása miatt érdekelne...

Keen25 2017.09.25. 19:53:50

@onlajnok: Azert ez nem bemondas. Bankszamla, kartya altal lekovetheto bizonylat. A jegy 24 oran at ervenyes. Ez alapjan, mint a berletnel utolagos bemutatas, elso alkalom ingyenes nem? Itt nem vonaljegyrol van szo.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.09.25. 19:57:06

@Keen25: De, pont hogy ebből a szempontból olyan, mint egy vonaljegy, mert nem névre, igazolványra szól. Szóval attól, hogy te igazolod, hogy vettél egy napijegyet, az még nem jelenti azt, hogy más nem használja, te meg csak azt mondod, hogy elveszett. Egy bérlet más, az köthető valakihez, elvileg más nem használhatja.

hardcoder 2017.09.25. 20:18:48

A BKV ellenőrség, az egy múló állapot. Kényszer állás, ha annak kellene állnom, én mindenkivel engedékeny lennék. Fél év után úgyis új ellenőröket vesznek fel és a régieket kirúgják. Persze, lehet egy két perverz alak, akit megtart a BKK mintapéldánynak.

Vonna. Gabor. 2017.09.25. 20:49:07

Ez kurva bonyolult egy szot sem ertek az egeszbol. Mit mahinalt ez itt a jegyekkel szamlakkal ? Mi a fasz az a bksz ? Es miert vasarol ez itt tobbfele tarsasagtol jegyeket berleteket ?
Jo hogy nem mar ugandai kozlekedesi tarsasag jegyeit mutogatja.
Nem csodalom, hogy inkabb megbuntettek, nincs ember aki kibogozza ezt a katyvaszt.

Duplaxiii 2017.09.25. 20:55:50

Ez nem fogyasztóvédelmi dolog és még csak nem is erkölcsi.
Mindenki (!) jellemzően elvárná, hogy egy-egy tévedéséért őt ne érje retorzió, legye jó fej az ellenőr, a rendőr, a NAV vagy bármi más. Mert ő gyakorlatilag becsületes és most csak beteg, fáradt, másra figyelt stb.
Aztán mindenki (!!!) kiáll a büntetés mellett, ha a bliccelő, a gyorshajtó, az adócsaló, a bolti szarka miatt neki kell többet beraknia a közösbe, neki lesz több kényelmetlensége stb.
Ez ilyen egyszerű, mi magyar emberek ezt tudjuk, nekünk mindig legye jó és mindenki más tartsa be a játékszabályokat.
Figyelmébe ajánlom mindenkinek a kerékagy blogot, ott kizárólag a kerékpárosok a rendesek, csak ellenük van minden és mindenki az ő ellenségük.
Ők mindenkit korlátoznának, míg nekik mindent nézzenek el, őket ne büntessék a rendőrök és így tovább.
A levélírót sajnálom, de ez alap!
Ne legyen magyar gyorshajtó, hanem ha már összejött, vállalja fel, magában küldje el az anyjába a kallert és létjen tovább.

Duplaxiii 2017.09.25. 20:58:44

Egyébként mi lenne, ha mindenki leveleket írogatna akár még a jogos dolgok miatt is?
Ugye van tankötelezettség? Van! És ha a volánbuszon utazol egy 8 éves gyerekkel (látszik!!!!!), aki alapból diák, hiszen nem lehet nem iskolásnak lennie, nálad vannak a papírjai, te vagy a szülő, de nem vehetsz diákjegyet, ha nincs nálad a diákigazolványa!
Hányszor utaztam általános iskolsá srácommal teljes árú busz vagy vonatjeggyel... Mert az idióta anyja és a gyerek otthonfelejtette a papírt. Mondhattam volna múzeumot, strandot stb. sok helyen a "hivatal" papírt kér...

Én kérem ehhez nem értek,én eztet nem tudhatom 2017.09.25. 21:17:50

Jó estét kívánok!Jegyeket bérleteket kérem ellenőrzésre felmutatni.Köszönöm,köszönöm,köszönöm...

Permetező 2017.09.25. 21:20:53

@Én kérem ehhez nem értek,én eztet nem tudhatom: figyelem figyelem, megerkezett a tollfelvasarlo, itt mindenfele tollakat felvasarolunk. Dunnakat, parnakat, kacsatollat libatollat. Barkinek barmilyen tolla van tessek jelezni vagy kezzel inteni.

fifibá55 2017.09.25. 21:33:18

Ausztriában hosszabb fennakadást okozott, hogy egy család síbérlet vásárlásánál az egyik gyereknek teljes árú bérletet akartak adni, mert nem tudta bemutatni az otthon hagyott diákigazolványát. Ezt a szülők nehezményezték, hiszen ők igazolják, hogy diák, mit kell kekeckedni, sőt, felhívják onnan az iskolát is, az majd igazolja. A kasszás hajthatatlan maradt, megkérte őket, ne tartsák fel a sort. Vásárlás nélkül, felháborodottan távoztak és hangosan - magyarul - kommentálták a meghurcolásukat.
Magyarok voltak.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.09.25. 22:38:39

@onlajnok: Nem olcsóbb, csak egyszerűbbnek tűnt, hogy nem kell reggel fél hétkor négy gyerekkel szöszögni a prágai pályaudvron a jegyvásárlással.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.09.25. 22:58:29

@fifibá55: Azért azon már én is voltam kiakadva, amikor a 9 és 10 éves lányimtól diákigazolványt kértek a diák mozijegyhez. Nem bameg, napi nyolc órában dolgozik a szövőgyárban! (Közben ugyanannak a moziláncnak a másik tagjában a pénztáros csaj kedvesen elmondta, hogy vegyük a jegyet, hogy a két apa négy gyerek felállással a legolcsóbban jöjjünk ki.)

Permetező 2017.09.25. 23:49:24

@Én kérem ehhez nem értek,én eztet nem tudhatom: szeva!! :D nekem nyáron éjszakai műszak után reggelente mindig ez volt az ébresztőm hogy rohadjon meg az összes, tollas-dunnás, gázfutár, femili froszt és akkumlátor felvásárló :D

KaTe 2017.09.26. 00:04:41

"Hogy ne kelljen a pénztárcámat folyton elővenni a metró közlekedés során felmutatásnál, a hátsó nadrágzsebembe tettem a jegyeket."
- Azt farzsebnek hívják nem? Amúgy imádom amikor az emberek a picsájukban kotorásznak mert oda süllyesztik - többek között - a TELEFONJUKAT is.

"Hogyan lehetne ellenőrizni, hogy én kifizettem az aznapra szóló jegyet?"
- Belépsz a netbankodba és megnézed a számlatörténetet. Szívesen.

Amúgy, ha napijegyet vett és azt előre ki is fizette, akkor lényegében rendelkezett érvényes jeggyel, nem?

morph on deer 2017.09.26. 00:17:31

“... a szőrös szívű ellenőr...”

Biztos, hogy az a szive volt?
Egészen biztos?
Hmmm...

Rocky2 2017.09.26. 00:49:17

@KaTe: Rendelkezett, csak azt kérésre nem tudta felmutatni.

KaTe 2017.09.26. 01:10:14

@Rocky2: Ez esetben valamilyen utólagos bemutatás és pótjegy elengedés lenne indokolt, elvégre megvásárolta a napijegyet, tehát bliccelés szóba se jöhet. Tudom, persze, ez csak álomvilág, de most valahogy érzelmes kedvemben vagyok és inkább a posztolónak adnék igazat, nem a fekete-fehér paragrafusoknak, ahol nincs átmenet, csak igen és nem.

KaTe 2017.09.26. 01:15:52

@KaTe: *pótdíj, nem pótjegy. Mondja már meg valaki hogy lehet hozzászólást szerkeszteni itten..

Rocky2 2017.09.26. 01:54:07

@KaTe: Én is úgy érzem, a posztolónak igaza van abban, hogy korrekt a büntetés ebben az esetben. Tény, hogy hitelt érdemlően tudja igazolni a jegy megvételét.
De ahogy azt már följebb más is írta, simán lehetne olyan, hogy ő megvette a jegyet saját kártyával, átadja másnak, aki probléma nélkül tudja használni egész nap, ő meg utazik a nyugtával, és ha esetleg elkapják, hivatkozik arra, hogy de hát ő bizonyíthatóan vett jegyet.
Az itt a gond, hogy ha ezt így elfogadnák, akkor azzal vissza lehetne élni.

2017.09.26. 05:58:17

Na, pont ezért inkább bicajozom, motorozom. Szarjon sünt az összes közlekedési vállalat.

Kétszer 16000 forintért már tudsz venni egy használt (Ausztriából, Németországból lopott) biciklit.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.09.26. 07:20:41

@Csokis: és miért vettétek meg mégis mikor kiderült, hogy nem jók a dátumok?

Ezt a mozis dolgot meg hagyjuk már. Mindenhova oda van írva, hogy ha diák jegyet akarsz, kell az igazolvány. Nem azért jár a kedvezmény, mert 10 éves, nem azért mert 150 centi alatti, hanem mert diák. Az meg akkor lesz, ha van érvényes diákigazolványa. Attól, hogy valaki még iskolaköteles korú, nem biztos, hogy jár iskolába. Vidd az igazolványt aztán mutasd meg ha kérik, mi olyan kurva nehéz ebben?

Terézágyú 2017.09.26. 07:53:49

@onlajnok:

Most túl azon, hogy igen, ez a szabály, hogy ne ránézésre állapítsák meg az illetékesek, hogy ki diák, ki terhes, ki nyugdíjas, hanem az igazolvány alapján - miért ódzkodnak ennyire az emberek pl. a diákigazolványtól?? Egyrészt a bérlethasználathoz is kell, másrészt, miért baj az, ha egy gyerek magánál hordja a diákigazolványát, amellyel tudja igazolni magát, ne adj'isten ha baja történik, akkor ott van rajta a neve meg a lakcíme???...

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.09.26. 08:01:05

@Terézágyú: Nem tudom, ezt ne tőlem kérdezd. Gondolom a gyereknek nem akarják odaadni, mert elveszíti, a szülő meg állandóan nem hordja magánál, így elfelejti vinni, mikor kéne. Ezért "kurvadiákigazolvány meg kurhelyekaholkérikadiákigazolványt".

Terézágyú 2017.09.26. 08:04:09

@onlajnok:
"Nem tudom, ezt ne tőlem kérdezd."

Csak a szavaidra reagáltam. Egyetértőleg. :)

"Gondolom a gyereknek nem akarják odaadni, mert elveszíti"

De gondolom az x-ezres mobil azért mindig ott van a gyereknél :)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.09.26. 08:07:06

@Terézágyú: a mobil a fontos a gyereknek, azt nem hagyja el, csak a kijelzőt töri be :D. Meg azért egy elveszett diákigazolványt hónapokba telik pótolni, mobilt meg veszel a sarki boltban is. Jó nyilván nem egy kategória a kettő.

VaradiJanos 2017.09.26. 08:09:30

És beccsszóra nem a tesó utazott az elvesztett jeggyel a busz másik végében. Tetű fasiszta az ellenőr, pedig lehet, hogy otthon sírt Andi kiskutyàja

Terézágyú 2017.09.26. 08:12:40

@onlajnok:

Elég szomorú, ha így gondolkoznak az emberek...

Terézágyú 2017.09.26. 08:56:04

@beszoptuk:
"Ezekkel a laharcolt, f.s, ótvar járművekkel felszerelt cégnek"

Azon a vonalon, amerre én járok új buszok, és új villamosok vannak.

fifibá55 2017.09.26. 09:19:32

@beszoptuk: Az igazi megoldás az lenne, ha megszüntetnék a közösségi közlekedést Pesten. El lehetne küldeni az összes ellenőrt, megszüntetni az automatákat stb.

Mindenki oldja meg magának. Hamar kiderülne, milyen jó is a mostani változat..

fifibá55 2017.09.26. 09:22:08

@Csokis: Az életkoruk egy dolog. A másik a mindenkori Felhasználási feltételek, amiben benne van a kedvezmény megadásának módja (igazolvány bemutatása) és amelyet a felhasználó ilyen esetekben ráutaló magatartással elfogad, amikor szerződik.

cso zsi 2017.09.26. 09:38:14

@Terézágyú: Egy szemmel láthatóan gyermek-diák korú gyereket ne vegzáljon semmilyen felnőtt, hacsak a kiscsavó nem épp rongál, firkál. Az egyiket előbbi, a másikat utóbbi esetben kell kéztörésre ítélni.

Terézágyú 2017.09.26. 09:46:23

@cso zsi:
"Egy szemmel láthatóan gyermek-diák korú gyereket ne vegzáljon semmilyen felnőtt,"

Gondolom ugyanez a véleményed a cigánygyerekekkel kapcsolatban is. Ők is diákok ugyebár, tőlük se kérjen senki semmit.

Másrészt meg ha valaki meg NEM "szemmel láthatóan" diák, azzal mi a helyzet?

És mi van a "szemmel láthatóan" terhes nőkkel? És a "szemmel láthatóan" nyugdíjasokkal?

Terézágyú 2017.09.26. 09:50:55

@cso zsi:
"Bírságország... fujj... " ugyanakkor: "kéztörésre kell ítélni"...

Ha más bírságolja azt, aki szerinte megérdemli, az fujjjjjjj - de te majd "eltöröd a kezét" annak, aki SZERINTED megérdemli...

Hiteltelen szájajártató vagy.

berber10 2017.09.26. 10:32:05

@Duplaxiii: Mert nem ismered a szabályokat.
www.volanbusz.hu/hu/utazasi-informaciok/jegyvasarlas/dijszabas/kedvezmenyek/orszagos-kedvezmenyek
6-14 éves kor közötti gyermek Bármely személyi azonosításra alkalmas fényképes igazolvány, okmány.
Mivel a személyidbe már nincs beírva a gyerek valószínűleg, általában más fényképes igazolványa nincs mint a diákigazolvány így azért kérték azt. De ha van más, fépnyképes igazolványa azt el kellett volna, hogy fogadják.

fifibá55 2017.09.26. 10:33:58

@cso zsi: Nem kötelező igénybe venni egy szolgáltatást, ha nem valaki nem ért egyet a feltételekkel.

Francoskrumpli · youtu.be/hi4spGkiPC4?t=245 2017.09.26. 10:55:21

@KaTe: Ebből lesznek a ronggyá tört kijelzős telefonok, amelyek jófosásos és faszbookos hirdetésein jókat derülünk később. :)

Darth Revan 2017.09.26. 11:01:07

Ez nem tul bonyolult: ha elvesztetted a jegyedet, akkor olyan, mintha nem is vettel volna. A buntetes jogos, megha te nem is erzed annak. De majd egyszer ugy 100-200 ev mulva, amikor a bkv is bevezeti az elektronikus jegyrendszert a metro kapu ki sem fog nyilni, ha nincs nalad a jegyed. es nem fogod tudni a gepet meggyozni, hogy te amugy vettel jegyet csak nincs nalad.

commentes nikk 2017.09.26. 11:14:15

HA nincs ott közteres, mondani kell, hogy az iratokat nem vagyok köteles átadni, diktálom a nevemet, címemet, Ló Jenő, Pornóapáti, Üres utca 12, köszönöm itt írom alá, aviszontlátásra. Geciségre geciséget.

Terézágyú 2017.09.26. 11:16:40

@commentes nikk:
Inkább vágd szájon, aztán tagadd le.

Snagal 2017.09.26. 11:30:33

"ezt a történetet szeretném közreadni, más ne járhasson így!"

Tehát ha veszek jegyet, vigyázzak rá és ne veszítsem el?
Szuper, erre nem gondoltam, köszönöm mindenki nevében :)

Snagal 2017.09.26. 11:31:57

@commentes nikk:
nagy geciség, hogy az ellenőr megbüntet mert nincs jegyed...
a kórházban az orvoson meg az ápolón is megtorolod ha a végzik a dolgukat?

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.26. 11:34:31

@Snagal: "ne veszítsem el"

:))

Erre azt szoktuk mondani, megfogtad a poszt lényegét. De ez nem a te hibád, tényleg ez a lényege.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.26. 11:38:01

@Darth Revan: Mikor még kétforintossal működött a Metró - a hetvenes években -, hiába mondtam el háromszor is az automatának, hogy elgurult a kétforintosom, csak azért nem tudom bedobni, mégse engedett át.

Snagal 2017.09.26. 11:42:03

@baszás közben dúdoló édesapa: le is cserélték az automatákat ellenőrökre, hogy ilyen ne fordulhasson elő többet :)

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.26. 11:47:48

@Snagal: Alacsonyan voltak a karok, ha óvatlan voltam, pont a tökömet ütötték össze, könnyű volt átugrani, ezért egy ember mindig figyelt az üveg mögül.

no.nick.today 2017.09.26. 11:56:45

Mennyi hozzászólás .....

... igazából ...

A nyugta csak a jeggyel együtt érvényes..

.Manyecska 2017.09.26. 11:57:17

@onlajnok: kilenc éves, szövőgyárban dolgozik és moziba jár az apjával mellette. Nap mint nap ilyenekkel találkozom :DDD bocs..

.Manyecska 2017.09.26. 11:58:31

Nyugtával dicsérd a napot!@Colonel H. Stinkmeaner: like! én a pilótajogsit csinálom ott sem vegzálnak!!:DD

commentes nikk 2017.09.26. 12:13:33

@Snagal: műtsön meg téged a fogatlan békávé ellenőr, ha szerinted ugyanaz :))))))

Terézágyú 2017.09.26. 12:17:48

@commentes nikk:
Nem azt írta, hogy ugyanaz a két munka, hanem azt, hogy mindketten a munkájukat végzik.

BéLóg 2017.09.26. 12:19:11

Az a baj, hogy szerintem egy darab jogos magyarázatra jut kábé ezer hazug, az ellenőr meg éppen nem volt passzban.
Azért a poszt jó.
Igen, amit írtál magyarázatnak az okés, tényleg logikátlan hogy valaki azt csinálná, ELLENBEN vannak rafinált emberek is (nem te, ugye).
Szóval ilyenkor ez van, vagy más.
Szerintem ezen kívül az ellenőrt jutalmazzák, hónap vége van, kell a célprémium. Vajon nyugtát kaptál a befizetésről?

cso zsi 2017.09.26. 12:22:16

@Terézágyú: Meg véleményem is van róluk. Ezért írtam azt, amit ezek szerint nem olvastál végig. Lehet normális “c” is, és van idióta fehér gyerek. Az előbbi ritkább.
Utóbbi szokott tagelni, karcolni, stb...
Nem a diákigazolvánnyal meglététől gyerek.
Jut eszembe... abban az országban, ahol két év alatt képtelenek pótolni egy elveszett igazolványt, nem sok ráció van a követelésének. Még jó, hogy a gyerek bérlete folyamatosan van kérve, így tudni a számát.

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.26. 12:29:30

@commentes nikk: Csak segített neked szövegérteni. Inkább köszönd meg!

baszás közben dúdoló édesapa 2017.09.26. 12:31:01

@Terézágyú: "És mi van a "szemmel láthatóan" terhes nőkkel? És a "szemmel láthatóan" nyugdíjasokkal? "

És engem kihagysz? Mi van a szemmel láthatóan szépekkel?

Terézágyú 2017.09.26. 12:38:08

@baszás közben dúdoló édesapa:
"És engem kihagysz? Mi van a szemmel láthatóan szépekkel?"

A Napra lehet nézni, de rád nem...

Regelek 2017.09.26. 12:58:21

Vagy 2-en mentek, az ismerőse kp-vel akart jegyet venni, így odaadta a kp-t, míg a hölgy megvette bankkártyára neki. Mivel az ismerősnek volt jegye, nem kellett a blokk, a hölgy pedig megpróbált azzal utazni, mondván hogy milyen igaznak tűnik a meséje. De nem jött be.

eßemfaßom meg áll 2017.09.26. 13:20:56

@baszás közben dúdoló édesapa: téged a gazdád kézipoggyász méretű csomagolásban díjmentesen szállíthat

.Manyecska 2017.09.27. 10:39:06

@milyen nőazilyen: rosszul tecc gondolni, a becsületbeli ügyet végigvittem, mákom volt mert beszédesek a szomszédok bár ne lettek vóna..:(.de nem kell hogy "nyúlbogyóval legyen tele a blog:" van már elég idióta a neten!!! nem gondolod? Mondjuk már csak a nikkből is gondolhattam vóna.

-Hantaboy- 2017.09.29. 13:04:52

Cég válogatja a dolgot. MÁV-ot leszámítva készségesen hozzáálló tömegközlekedési ellenőrrel még NEM találkoztam. Nem a MÁV-ot akarom fényezni, de anno amikor sokat utaztam vonaton, akkoriban a kalauz-ok még nagyon jó fejeknek számítottak és inkább az utasok érdekeit nézték pótdíjazási esetekben, mint a cégét.
Pl. volt olyan esetem, hogy pénztárban megvettem a jegyeket, de helyjegyem rossz időpontra/járatra kaptam.
Mikor jött a kalauz, akkor furcsán nézte a jegyem, majd közölte, hogy nem jó vonaton utazok. Nem értettem a dolgot, mire közölte, hogy a helyjegyem az előző járatra szól, így jogtalanul veszem igénybe a helyemet, és pótdíj fizetést kell(ene) eszközölnie. De jóhiszeműen feltételezte, hogy nem bliccelni vagy csalni akarok és nem igazán voltak sokan a kocsiban, így annyit mondott, hogy ha valakinek jegye van a helyemre, akkor adjam át a helyemet és üljek üres helyre.

Tököm Állat 2017.10.03. 20:57:36

Onnan bűzlik az egész,hogy sietett és ezért hamarabb megvette a vonatjegyet.Viszont ezt csak bp határáig vette,amikor még valószínű volt,hogy nem fog a pénztárnál tudni budapest-bérletet venni,hisz ott sokan voltak..Szóval kamu az egész.

Brokkoládé 2017.10.26. 19:29:55

Bárki megvehette előtte....Semmit nem bizonyít ez, inkább üres és nevetséges magyarázkodás.
Teljesen kiveszett az emberekből a beismerés, lassan mindenki olyan mint egy felnőtt "gyerek" aki mindenért a másikat hibáztatja és mindig a másik a hülye...:O
Nem volt jegy, így bizony pengetni kell! Bár tagadhatatlan , hogy tényleg eltúlzott a pótdíj összege.
süti beállítások módosítása