Tékozló Homár

A hét kérdése: jobban most egy 170 ezres mosógép, mint egy 50 ezres?

2017.10.02. 16:55 | Homár Hilda | 163 komment

bigstock-basket-with-laundry-and-washin-117815042.jpg

Tamás nyár közepén jelentkezett nálunk azzal, hogy menjünk el egy gyártói tesztmosásra vele, mivel megelégelte, hogy márkás és nem is olcsó mosógépe nem képes maradéktalanul megküzdeni a 3 gyerekes családban keletkező foltokkal. Panaszt tett a bolban, majd a gyártónál, végül a Békéltető Testületig vitte az ügyet. Sőt azon túl is, ennek eredménye a közös tesztmosás a gyártóval. A program remeknek ígérkezett, de végül az időpont nem volt jó. Ja, meg az Electrolux sem szerette volna, ha megyünk. Így aztán abban maradtunk, hogy Tamás végigküzdi magát az eseményen, vadul dokumentál, aztán megosztja velünk is az élményt és az eredményt. Íme.  

Kedves Tékozló Homár,

Több mint fél éve húzódik egy AEG mosógépes ügyem, ami a következő nagy vonalakban leírva:

1. Vásároltam egy AEG mosógépet, mert a Whirlpool mosógépünk 8 év után megadta magát.
2. 3 gyerek van, ezért gondoltam nem filléreskedek, veszek egy nagy töltetű, komoly mosógépet.
3. a környezetemben mindenki az AEG-et javasolta.
4. Kinéztem, megvettem + 4 év kiterjesztett garanciával, Aeg lavamat, 7kg töltősúly és 1300-as centrifuga, 175 000 Ft-ért.
5. Nem mosott fele olyan minőségben sem mint a Whirlpool (ami az Auchanban 65 000 Ft volt...)
6. Azt hittük mi vagyunk hülyék, próbáltuk a különböző programot, mosószereket stb., de az eredmény nem sokat változozott.
7. Jeleztük a boltnak, ahonnan vettük (markabolt.hu), de ők átirányítottak az Elektrolux szervizhez, majd ők kiküldtek egy Rákóczi szerviz nevű céget.
8. A szervizes azt állapította meg, hogy a géppel minden rendben, majd feleségem kapott instrukciókat, hogyan kell mosni…szegény nem tudta hogy kell…:-)
9. Megint használtuk, de 1 hónap múlva, mikor a gyerek lepedőjéből nem hozta ki a 90 fokos 3 órás mosás a hányásfoltokat, elgurult a gyógyszerem.
10. Megint szerviz, (másik ember) aki szintén azt mondta, minden rendben a géppel. Meg még olyan balgaságokat is, hogy a 7 kg az nem szárazon értendő, meg ne pakoljuk tele, meg ilyenek.
11. Elment, használtuk, nem hozta ki a foltokat.
12. Szumma szummárum, a Békéltető tárgyaláson kötöttünk ki múlt hét pénteken.

Oda eljött a cég, akitől vettem a gépet, és az Elektrolux is egy ügyvéd kíséretében, aki olyan hülyeségekkel próbált engem vigasztalni, hogy régen is a patakon mostak az emberek, a jelenlegi mosógép is csak ennyit csinál, döngöli a ruhákat.

Igazából a vegyszereknek kell eltávolítani a foltokat, nem a mosógépnek. Én erre mondtam, hogy szerintem egy kakaófoltot még sima vízzel is ki kellene mosnia a gépnek 60 fokon 2 óra alatt.

Azt is mondták, hogy nem lehet keverni az anyagokat. Ekkor megkérdeztem, hogy a póló, ami akkor rajtam volt anyagösszetételre 65% pamut 20% akryl és 15% elastan, azt hogy mossam?

Egyébként iszonyat lekezelő és pökhendi stílusban folyt a részükről a kommunikáció végig a tárgyalás folyamán.

A vége az lett, hogy az Electrolux felajánlotta, hogy egy hasonló géppel összehasonlító mosást végeznek, és amennyiben az eredmény nem mutat nagy különbséget, úgy szépen bekussolhatok + kifizetem a 30 000Ft-os hurcolászási díjat… Mondjuk itt hibáztam szerintem, mert ha a másik mosógép sem hozza ki a foltokat, akkor megszívattak…

Az a kérdésem, hogy esetleg van-e kedvetek részt venni ezen a teszten, és dokumentálni az eredményt Csatoltam pár képet amelyek mind minimum 2 órás erős szennyeződéses programos + folttisztító hozzáadásos mosás után készültek. A képen kakaó és gyümölcslé foltokat láthattok, amely az Elektrolux szerint külön előáztatást igényel… Az utolsó kép egy 3 órás 90 fokos mosás + folttisztító utáni lepedő…

üdv,

Tamás

UPDATE 1.

Alább az Elektrolux válasza. Nem engedik az én oldalamról a független szakértőt... Mondjuk sejtettem, hogy ez lesz...

Üdv,
Tamas

Tisztelt ....... Tamás!

Szervizpartnerünk nem vizsgálati intézmény így nem tudjuk támogatni a külsős szakértő jelenlétét. Fényképek készítésére lehetőség van továbbá mi is dokumentáljuk a tesztet, de csak fényképekkel, mozgó kép és hanganyag rögzítésére nincs lehetőség.

Teszt során mindenképp szeretnénk azt elérni, hogy azonos ruhaanyagok azonos foltokkal egy időben legyenek kimosva többek között ezért is jeleztem, hogy amennyiben ruhát szeretnének hozni a tesztre semmi akadálya, de amennyiben nem különálló ruhadarabok mint pl. zokni abban az esetben szétvágjuk azt, ezzel is elkerülve, hogy a ruha állapotából eredően ne legyen hiteles a végeredmény.

Tisztítószert, ruhát és koszt természetesen hozhat magával és a teszt során felhasználhatja azt.

Üdvözlettel  / Best regards

Electrolux Ügyfélszolgálat / Electrolux Customer Service

UPDATE 2.

Most ért véget a teszt. A kontrollgéppel végzett mosás kb ugyan olyan eredményt hozott.

Még előszóban annyit, hogy miután kijöttem a békéltető tárgyalásról tudtam, hogy hibáztam, mert nem az volt a szövegben, hogy amennyiben nem távolítja el a foltokat, úgy a gyártó cég elismeri a gép hibáját, hanem amennyiben a kontrollgép által végzett mosás és a gépem által végzett mosás minősége lényegesen eltér, akkor ismerik el a hibájukat… Azért valljuk be ez nem ugyan az…

Akkor a tesztről:

10:30-ra értem oda, vittem (ahogy kérték) szennyezett gyerekruhákat. Mondtam, hogy nyugodtan vágják ketté, hogy lássuk a különbséget.

Mielőtt elkezdődött a teszt, kaptam egy kb 80 oldalas dokumentumot, amiben a különböző szennyeződések szerint le volt írva, hogy mit kell csinálni. Hogy ez mennyire tekinthető komoly dokumentumnak, itt egy idézet:

Kakaófolt: a kakaó folt viszonylag erős szennyeződés. Az eltávolításakor érdemes több órán át előáztatni a szennyezett ruhát.

Néhány esetben fehérítős vízben kell több órát áztatni a ruhát….stb…stb…aha…és a színesek Megkérdeztem, hogy ezt az AEG adta ki ezt a dokumentumot? A válasz nem volt. Ezt ők valahonnan az internetről szerezték, csak meg akarták nekem mutatni, hogy tisztában legyek a különböző szennyeződésekkel, és az azokra vonatkozó tisztítási követelményekkel. Mondtam, hogy amennyiben ezt nem a gyártó adta ki, ebben az eseben tekintsünk el ennek átolvasásától, hiszen én is berendezésekkel foglalkozom. Ilyen hülyeséget nem mernék az ügyfeleimnek mondani. kb ez az a színvonal, hogy a folt teljes eltávolítását 60 fokra melegített ecetben áztatott ollóval tudom 100%-osan megoldani.

gepek.jpg

Ezután lefényképeztük a foltokat, és ketté lettek vágva a ruhák, be a mosógépekbe, ugyanaz a mosószer (Persil folyékony+Silan öblítő). Előmosásos, erős szennyeződéses gomb bekapcs, gép kiírja hogy 3 óra. Ok. Irány a recepció, én dolgozgattam, intéztem a napi teendőimet (e-mail, telefon, stb.).

Előtte képek:

2 óra 15 perc múlva szólnak, hogy kész…meglepődés…mondom, ez meg hogy? Főmérnök: Hát, ezek olyan intelligens gépek, hogy érzékelték, hogy nem voltak teletöltve (kb 1/3 volt a „töltet”), és ezért előbb leállították a programot. Erre én mondtam, hogy remélem annyira azért intelligensek ezek a gépek, hogy a foltokat is nézték, hogy ennyi idő elég volt az eltávolításukhoz. 

Kinyitva a gépeket szomorúan konstatáltam, hogy az intelligencia nem a foltok eltávolítására van kihegyezve, inkább az energiatakarékosságra.

Utána képek:

Összehasonlítás után nem mutatott nagy különbséget a két gép eredménye (bár a zoknit szerintem a kontroll gép szebben kimosta…szerintük ez nem mérvadó). Szinte hallani lehetett a főmérnökük mellett a szikla koppanásást a padlón a narancsfolt és a tempera illetve a kakaófolt megvizsgálása után…

Miután láttuk, hogy nincs nagy különbség, a kommunikáció egy fokkal barátibb hangnemre váltott, teljesen megszűnt a mosási ciklusok és a foltok tulajdonságainak emlegetése, előjött más cégekkel (Apple) történt személyes problémák felemlegetése, stb…egész baráti és megértő hangnem uralkodott.

Mondtam nekik, hogyha ez lenne életem első mosógépe, még el is tudnák velem hitetni ezt a sok balgaságot, de 8 éven keresztül használtunk egy Whirlpool mosógépet (kb. 60 000Ft volt az Auchanban) ami az ilyen foltokat az előbbi 2 gyerekünknél simán kivitte extra funkciók és extra vegyszerek, előáztatás és egyéb b…shit nélkül.

Ezek után én úriember módjára kértem a szállítási számlát állítsák ki. Mit tesz Isten, pont annyi volt (30000ft) amennyi a békéltető tárgyaláson a plafon volt…:-) A számla rendezése után beültem az autómba és hazavezettem. Lezártam magamban a dolgot. Ez egy ilyen világ. Ilyen mosási minőségre képes egy 170 000Ft-os AEG Lavamat típusú mosógép 2017-ben…de legalább „kíméli a környezetet” (hacsak nem indítom el háromszor, hogy kiszedje végre azt a csúnya makacs narancsléfoltot… A tanulságot levontam, mindenki tegye meg maga is amennyiben ez cikk formályában megjelenik valahol a világhálón.

A teszt végén megkérdeztem az Elektrolux mérnökök emberi véleményét erről az egészről.

Sűrű kartárogatás közepedte az volt a válsz, hogy A+++ mosógépnél kompromisszumot kell kötni, mert nem képes úgy eltávolítani az erősebb szennyeződéseket (50%-os narancslé folt már az…) mint egy olyan gép, amely több vizet használ. Sajnos szükség van néha előáztatásra (2017-ben!!!!)

Erre mondtam nekik, hogy ne haragudjanak, de 3 gyerek mellett nem valószínű, hogy áztatgatok, mert akkor az áztató vödör folyamatosan ott kellene hogy legyen a mosógép mellett…meg amúgy is vissza a 80-as évekbe? Ez most komoly?

Szóval, eljöttem, kifizettem a szállítási költséget (így voltunk megegyezve) és felraktam a mosógépet a jófogásra. Talán elviszik és tudok venni egy A+-os gépet ami vizet is használ, így az „erős” szennyeződéseket is el tudja távolítani.

Azt továbbra sem értem, mi az alapja annak, hogy 170 000-et kérnek egy mosógépért, ha nem hoz ki 3 órás szennyezett ruha programon narancslé és kakaó foltot? Akkor nekik mi a szenny? (a békéltető tárgyalás után pár napig én voltam…:-))

Egyben szomorú is vagyok azért, hogy itt tartunk Magyarországon, hogy ha egy termék nem hozza a tőle elvárható minőséget, akkor a gyártó oldalán a mérnöki gárda megpróbál mindenféle kibúvóval előállni és úgy csűrni csavarni a dolgokat, hogy nehogy az jöjjön ki, hogy esetleg a termék tervezési, vagy funkció hibás. Mindenesetre már nem gyártják ezt a típust… nem tudom ez jelent-e valamit…

Szívesen kiküldeném az ilyen embereket egy hónapra Japánba, vagy Dél-Koreába, hogy megtanulják hogyan kell a vevőhöz állni.

Konklúzió? Ne vegyen senki 175 000 ft/ért mosógépet, mert ugyanúgy nem hozza ki a foltokat, mint az 50 000 ft-os...vagy még annyira se... 

U.I.:

Sok ismerősöm kérdezte, hogy most akkor megérte nekem ez az egész? Az én válaszom az hogy igen, hiszen legalább kiderült, hogy nem én és a feleségem nem tudunk mosni, hanem ez a gép ennyire képes.

üdv,

Tamás

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Rejtélyes 2017.10.02. 17:11:02

En, ha latom, hogy nem eleg a viz, kezzel utantoltok. Eloltoltos mosogep, es a kiveheto mososzertarto mistt barmikor lehet bele vizet tolteni kancsobol, vagy slaggal :)

Peldanak: picscdn.redblue.de/doi/pixelboxx-mss-71360758/fee_786_587_png/LG-FH0C3LD-el%C3%B6lt%C3%B6lt%C5%91s-mos%C3%B3g%C3%A9p

Probalj meg kinezetre ilyet venni, akkor latod, hogy mennyi viz van benne. En 5 percet varok a mosas inditasa utan, akkorra teleszivja magat a program szerint, es ha kell, mehet az extra viz :)

Kondom Keselyű 2017.10.02. 17:12:54

Jo sztori. Mondjuk a kocsik is egyre szarabbak az emisszios limit miatt. Talan igaz is lehet,h az A+++++ miatt selejt ez gyarilag.

Laredo 2017.10.02. 17:14:49

Nekünk is AEG van otthon, lavamat-os. Ismerőstől vettük, neki már nem kellett, 10000 ft-ért még vezérlési mechanikát is cserélt rajta. A széle rozsdásodik. Kiválóan mos.

Áztatni meg Aranka szokott boldogult nagyanyja tanácsa szerint.

Azért a poszter is jóarc, hogy a litánia szerint semmiresemjó gépet felteszi a jófogásra... tuti az lesz.

nagyzee 2017.10.02. 17:15:00

Az kiderult, hogy a draga mosogep nem azert draga, mert jol mos. Lehet, hogy takarekos, idotallo, szep es halk, ezert kerul ennyibe. Ezek is

borso 2017.10.02. 17:16:58

Tamás! Vettél volna 85.000.-Ft-ért ingyenes szállítással egy samsung A+++-os gyémánttárcsás mosógépet (mint én) és boldogan használnád. Na ez aztán a gyerekhányástól a gyerekfosásfoltig mindent + az én munkásgönceimet amiben robbanóanyagfolttól kezdve minden lószar van. És tisztán mos. A megtévesztő sokak számára, hogy azt hiszi kurva drága dolgot kell venni, mert az biztosan jó. Hát a lóf*szt. középkategóriás bőségesen jó, mert többet tud, mint az agyonreklámozott és értelmetlen árra árazott fosok. Olyan ez mint a félmillás ájfonmánia a sok kirakatbuzinak, miközben ugyan azon teljesítménnyel 37.000.-ért most vettem egy tökéletes darabot MI4 néven. Ennyi.

PITTA 2017.10.02. 17:29:06

Ha már itt tartunk. Ki mit tapasztalt az apró lyukak megjelenésével a ruhákon? Nem mindegyiken, hanem jellemzően a vékonyabb fastfashion üzletekben árultakon. Olyan mintha kilyukasztaná a gép, vagy kirágná valami, de van 10 éves ingem ami meg nem akar kilyukadni, új póló meg akár már második mosásra is...

Kondom Keselyű 2017.10.02. 17:32:11

Igazad van az MI4 es az iphone 7-8 teljesitmenye ugyanaz.
Most azt az apro tenyt, hogy a 2014-ben megjelnt Samsung Galaxy S5 kozel 10 szazalekot ver ra,nyugodtan figyelmen kivul hagyhatjuk :D

Kondom Keselyű 2017.10.02. 17:34:26

@PITTA:
Ha koldok magassagban van, es hasznalsz ilyen csattal ellatott ovet :
www.outletexpert.hu/imgs/products/E/E1661_a-home.jpg
akkor meg is van a felelos.
Ha mashol, akkor passz.

Never 2017.10.02. 17:37:02

Utána kell nézni. Az AEG már csak matricában AEG, ugyanazon a szalagon gyártják mint a harmadannyiért árult más márkáikat. Javaslom tanulmányozni ezt az oldalt (ami az Electrolux saját oldala, ahol minden márkájukat meg lehet találni):

brandlicensing.electrolux.com/en/our-brands/

Tapasztalataim szerint a Miele az egyetlen, ahol nincs kompromisszum a minőségben - de annak az ára 300e körül kezdődik, és a csúcsgépek még jóval feljebb is vannak - de nekem a 8 éve meglevő Miele zokszó nélkül csinál meg napi 4-5 mosást (ki lehet számítani, hányszor ment már).

szopoklész 2017.10.02. 17:37:28

Poszter miért nem ment vissza az Auchan-ba és vett egy ugyan olyan mosógépet 65e pénzért, mint amilyen előtte volt? Inkább kifizette a régi mosógépének a felét marhaságra. Tudhatta volna, hogy nem fog nyerni.

tonyk 2017.10.02. 17:41:28

@PITTA: Jaja! Itt is valami moly lakhat a mosógépben...

Szepikutya 2017.10.02. 17:44:02

A sok +++++++ ugyanolyan agymosó marketing, mint a rezsicsökkentés. Aki két bekezdésnél többet elolvasott már életében, nem hisz ezekben.

Biyadhoo 2017.10.02. 17:46:42

Mi 85000 ért vettünk egy gyémánttárcsás Samsungot. A törölközőket mossuk 95 fokon, miinden mást 20 fokon mosunk, persil kapszulát használunk, valamint a fehérekhez egy kis wanish goldot, öblítőt, és vízlágyítót. Általában az 1.15 perces daily wash programot használjuk. SOha semmi nem marardt még koszos vagy foltos.

Beerhead 2017.10.02. 17:46:55

@Never: ezért jön a spekuláció: használt miele-t kell venni.

Transylvanianmixedgrill 2017.10.02. 17:47:31

Ha az ügyfél előszed olyan reklámot, amelyben az AEG azzal reklámozza ezt a gépet, hogy az olcsóbb árkategóriájú gépekhez képest jobb a mosási teljesítménye, akkor megértem ezt a balhét, hiszen ő ezen állítás miatt jóhiszeműen vette meg a drágább modellt. De szerintem ilyet az AEG nem állított sehol, bár nyilván nem ismerem a reklámpolitikáját. És így azt nem értem, hogy egyáltalán mi alapján szálltak vitába az ügyféllel, mert szerintem az ügyfél olyan dolgokat állított, amit az AEG nem. Nincs vitaalap, nem is értem. Állította valahol az AEG, hogy a megfelelő paraméterek teljesülése esetén (hőmérséklet, töltettömeg stb.) tutira kiszedi a ruhából a foltot a gép, csak azért, mert 175.000 volt az ára és nem 65 ezer? Mert hogy az ügyfél valójában ezt állította.

potemkin 2017.10.02. 17:52:15

Nekem meg épp ellenkezőek a tapasztalataim.

Volt egy Miele (Hydromatic W733) és van egy Elektrolux (110k volt)mosógép.
Az EL sokkal rosszabban mossa ki a függönyöket, ágyneműt, törölközőket. Ráadásul gyengébb a centrifugája, kevesebb ruha is fér bele.

Ja és a szárítót sem tudtuk a tetejére tenni.

smoob 2017.10.02. 18:29:06

De miért ugyanolyan volt a referencia gép? Miért nem a whirlpool? Úgy izgalmasabb lett volna, makacsabb foltokkal

2017.10.02. 18:29:22

Ne add el a mosógéped ha rendben működik, mert könnyen rá lehet faragni ha egyből egy hibás gépet veszel (sok van ilyen). Az AEG elég jó minőség ár érték arányban, plusz szervizelni is lehet, van hozzá alkatrész, ez sok 100e alatti mosógépről nem mondható el. Ha tönkremegy, akkor javításuk sok esetben annyiba kerül majdnem mint az új (pl dobcsapágy, vagy a különböző panelek).

Ezek a gépek már kurvára a vízfogyasztás optimalizálására vannak beállítva, én is furcsálltam amikor 5 éve megvettem a szintén AEG mosógépem, hogy milyen kevés vízzel mos, de az átlagos szennyezettségű ruhákat teljesen jól kimossa. Ami keményebb szennyeződés, ahhoz pedig a mosópor adagolónál manuálisan engedek bele még vizet, úgy kiszedi a cuccot. Ettől egyel jobb megoldás, ha hívsz egy hozzáértő szerelőt, aki át tudja állítani a mosógépet úgy, hogy több vizet engedjen bele. Amúgy nem értem, hogy ilyen kis gyerekruhákat miért kell úgy kezelni, mint ha valami fontos ruhadarabok lennének? Szinte minden viseléskor foltosak lesznek, most nem tök mindegy? :D A foltoktól a ruha még tiszta.

Most abba bele sem megyek, hogy ha így foltosak maradnak a gyerekruhák, akkor melyik kerül többe? A ruhák cseréje, vagy a megspórolt víz és villanyszámla értéke?

mrperfect 2017.10.02. 18:50:30

pont mosógép vásárlás előtt állunk mert a kb 15 éves Candy kezd lerobbanni. nagyjából minden 8-10. mosásnál egy error kóddal leáll. Próbáltuk már javíttatni de nem lett jobb.. Na szóval jól jött ez a cikk mert legalább távol tartom magam ettől a márkától.. Amúgy egyetértek Amin Kapitánnyal, hogy ezeket a gyerekruhákat nem feltétlen muszáj 1000% foltmentesre mosni..

molnibalage · https://militavia.blog.hu/ 2017.10.02. 18:54:03

A cikkhez hozzátett képek használhatatlanok. Olyan méretűek, hogy semmit sem látni rajtuk.

Darth Revan 2017.10.02. 18:57:31

megis mit vart a posztolo?
Azt hitte, hogy csak kifogott egy szar gepet? Hat en elore lefogadtam volna, hogy mind szar. most ker szart osszehasonlitottak igy nem volt kunszt megallapitani, hogy nem mos rosszabbul mint a masik szar.

mikimackó 2017.10.02. 19:10:47

tessék mondani, ez a mosó masa mosodája ?

mikimackó 2017.10.02. 19:11:48

@molnibalage: egy jó lupe csodát tesz a látásoddal !

Duplaxiii 2017.10.02. 19:21:15

Hát a levélírónak elég komoly kádári múltja lehet!
Ilyen leveleket a régi lapokban olvashattunk.
Valójában mindenki, pontosabban minden tanult, intelligens ember tudja, hogy a fogyasztói társadalom alapja a marketing és a reklám.
A leírtak kicserélhetők a tévékre, autókra, gyógyszerekre, üdítőkre egyaránt.
Mindenki tudja, a reklám hazugság.
Van, akinek egy egy márkanév számít, van akinek az ár!
De soha egyetlen termék sem fogja hozni a reklámban leírtakat és miért gondolja valaki, hoghy ő majd bemegy és csinál egy tesztet? Például az ő szakértője MITŐL hiteles? Hiszen jelzetten ellenérdekelt.
Remélem a levélíró nem rohan a homárhoz, hogy vett egy fájdalomcsillapítót és az ígért kétszer gyorsabb hatást az nem teljesítette...
Kb annyira hiteles egy reklám, mint a bulvárlapok hírei...

2017.10.02. 19:23:25

@Rejtélyes: jé pont ilyen gépünk van.. megdöglött benne a vezérlőpanel a sok nyomkodástól, ujraforrasztottam az egészet, most megint jó.
Agybaj, hogy nem engedi kinyitni azt a rohadt ajtót, csak több perc elteltével.
Spórolós ez is, bár szerencsére azért nem szárazon veszem ki a ruhát, de még mindig keveslem benne a vizet. Kabaré az egész.

Tomiko 2017.10.02. 19:24:44

Nagyon régen használunk AEG mosógépet és más gépeiket. Sose gondoltam, hogy szebben most, mint az olcsóbb társai. Viszont a motor, meghajtás stb. jó, megbízható. Jól kiegyensúlyozza magát, így tényleg csendes. Egyes hibák javíthatók, míg olcsóbb társaiknál komplett egység csere. A sok funkció nagyrésze marketing varázslat.
Akár csak az autóknál. A Skoda pont úgy visz A-ból B-be, mint egy prémium. Alapban pont azt tudja, másban van a különbség.

2017.10.02. 19:25:25

@PITTA: molylepke, és az ing nem ízlik neki?

halaloszto 2017.10.02. 19:26:29

amikor elkezdték korlátozni hogy kit vihetsz magaddal, akkor kellett volna rákérdezni, hogy ők kit visznek. milyenmár hogy te jóvá kell hagyatsd a segédedet, de ők azzal jelennek meg, akivel akarnak.

vasgyuszi 2017.10.02. 19:27:53

@mrperfect: Motor-szénkéfét cseréltetek már? Nekem a Bauknecht-nél eloször 6 év után, majd most, 10 év után kellett cserélni. Ezt leszámítva pöpec. Pár éve megvette a Bauknecht-et a Whirlpool-Electrolux (+Indesit meg a többiek), ami szerintem minoségromlást hozott, legalábbis silányabb anyagminoséget, de tudásban ott vannak a készülékei még most is. Pár hete vettem egy szintén Bauknecht mosogatógépet és olyan halk, hogy ihaj, de ahogy össze van rakva és úgy általában "fogásra" sokkal gyengébb, mint a Bosch/Siemens-vonal, pedig az sem egy matyóhímzés...

lyken 2017.10.02. 19:29:19

Jó hogy írtál, épp életünk első AEG-jét készültem megvenni hasonló ársávban.

neet 2017.10.02. 19:30:40

8 éves zanussi (már nem gyártják) 3 gyerek, foltok, stimmt. Sima szennyeződést simán kiszed. Viszont kakajó meg vízfesték, az halál.
2. legolcsóbb mosóport veszem, nem hiszek a csodákban. Ha a foltot AZONNAL kivenisezed, talán, ismétlem: TALÁN kijön. Gyerekek nálunk foltosak, na bumm. Oviban, alsóban pont leszarja mindenki, utána meg vagy megtanul vigyázni rá a büdös kölke, vagy jár foltosban.
Poszternek: van vanish színes ruhákra. Ilyen kék a doboza, és nem olyan hypószagú büdös, mint a fehér. Sztem nagyon jó. Utána mehet a sima 40 fokos mosás-
Amúgy mit csinál 1 mosógép, azt nézte már vki? Pörgeti a ruhákat hol jobbra, hol balra, hol jobban, hol lassabban, és a végén nem tereget. Nem tudom, egy 200k-s mennyivel forgat jobban, mint egy 50k-s? Abban pici manók ülnek, és dörzsölik a foltokat? Mert ha nem, parasztvakítás az egész.

lyken 2017.10.02. 19:35:51

A gyártók kedvenc trükkje egyébként az, hogy a gépeket egy évnél tovább nem gyártják. Egy év után kis változtatással más kód alatt kiadják újra, így nem lehet látni, hogy volt vele a korábbi vevőknek rossz tapasztalata.

leicapress 2017.10.02. 19:38:48

A mosógépünkön van egy szennyezett ruha gomb, amit megnyomva extra vizet használ pont a szennyezettebb ruhák érdekében. (Candy, 9 éves) Szerintem jó megoldás lehet egy ilyen funkciójú gép választása is.

reunalla 2017.10.02. 19:51:13

LG - F1491QD - 7 kg töltetű mosógépem van - google kihozza, hogy sose volt itt Magyarországon forgalomban, outlet üzletben vettem. (Energia hatékonyság: A++
- Mosási hatékonyság: A )
Formil folyékony mosószerrel mosok, abból is szerintem kevesebbet használok, mint a gyártói előírás.
Napi rutin - hazajövök, göncök le - mosógépbe be - 30 °C-os 30 perces mosásra be (ez 2 kg töltetű max).
Múltkor a grafitos zsírral összekent farmeromat is bedobtam erre a programra véletlenül - majdnem tökéletesen kiszedte a foltot ... szóval no comment a posztoló mosógépére

Pic 2017.10.02. 20:14:18

Én is megnéztem, hogy hogyan mos a mosógép és azt látom, hogy ezek a mai csodák, ezek víz nélkül akarnak mosni.
Anélkül viszont nem megy.

Nekünk Samsung van, mert elég rossz tapasztalat volt nálunk és ismerős körben az EU márkákkal. Kérdeztünk ismerős szerelőt is és azt mondta, hogy a koreaiak még belerakják az anyagot, meg a szívüket, mert még villantani akarnak az európaiak meg élnek a hírnévből, de egy kalap szar mind ami így hétköznapi bolti forgalomban van.
Kb úgy mint autóban a Skoda, amit nem győznek butítani aztán mégis leveri a VW-t.
Ja.... az európai gyártók 2 év garit adnak, a Samsung alapból adott 5 évet.
Nem gondolkoztunk sokat.

A Samsung nem mos rosszul, de időnként azért cöcögök rajta. Ilyenkor ha visszadobom a gépbe a cuccost és direkt rátöltök vizet, akkor..... jéééé. Ilyenkor asszony pajtás is csak annyit mond, hogy nézd milyen szép lett? Én meg csak somolygok a bajszom alatt...

Egyébként tényleg középkor.... mi már régóta áztatjuk a problémásabb dolgokat.

Zetor75 2017.10.02. 20:15:29

Nekem egy csóringer 7éves Fagor van, a Tescóból. Eddig nem volt vele baj, amit beletettem, tiszta lett. A teteje rohad, de csak a bádoglemez, alatta ronda műanyag van, ki lehetne glettelni, de minek? Ez a csoda nem volt 60E, amit elhasznál vizet, az nem okoz gondot, igaz, hogy csak ketten vagyunk, akiknek a ruháit kell mossa.
A legcifrább programja ~2 óra, de 1 és 2 óra közt végezhet a simákkal, ez benne van a leírásában. Néha nézek, mint a gázmaszk, hogy most 1 óra volt, a következő meg 2 lett...

Sztem ezek a csodagépek csak vizet és áramot nem akarnak használni. A mosószerek hatékonyságához a melegvíz elengedhetetlen, azt meg villany fűti, hacsak nem forróvíz csapra vannak kötve.

Nancsibacsi 2017.10.02. 20:18:59

Ha egyszer jó volt a 65 ezres Whirpool, akkor mi a f.sznak variálsz? Nekünk LG működik 5 éve - tuti a következő is LG lesz. Majd ha lesz egy olyan amivel nem leszek megelégedve, akkor váltok márkát.

2017.10.02. 20:25:57

Azért ez tipikus konzumidióta szemlélet. 8 év után romlott el egy jó mosógép és máris kidibják és új kell helyette. Nem lett volna jobb és sokkal olcsóbb megjavíttatni?

Nand 2017.10.02. 20:27:32

A mosási eredmény 90%-ban a mosószeren múlik és nem a mosógépen, főleg a mai gépeknél.
Szárazon mos víztakarékosság miatt? Java vizet úgyis az öblítésnél használja el, szóval a mosáshoz azért használ kevés vizet, mert a töményebb mosólúg hatékonyabb.

Inkább az a szívatás, hogy az A csillió + miatt rohadt hosszúak a programok, ami a ruháknak meg az én idegeimnek se jó. A programrövidítés viszont 5*-an meg van oldva egyes Electrolux gépeken.

Hiába készül ugyanazon soron az AEG meg a Zanussi, azért nagyon nem ugyanazok az alkatrészek kerülnek bele. Általánosságban a magas töltetkapacitás és centri fordulat hosszú mechanikus élettartamot vetít előre.

Nick-son 2017.10.02. 20:30:30

A drágábbnak lehet jobb csapágya, halkabb motorja, erősebb panelja, tartósabb csillapítója, komfortosabb vezérlője, jobb anyagú háza, jobb szerviz háttere, ilyenek. Nem feltétlen attól drágább, hogy jobban mos. Van akinek ez megéri.

Én beko -t rendeltem, mert arra 5 év gyári garancia van.

eßemfaßom meg áll 2017.10.02. 20:34:06

bazmeg a XXI században ugy kell mosni a méregdrága automatával, hogy a juzer öntögeti a vizet a mosóteknőbe szemre amig jónak nem látja, és ezt teljesen természetesnek veszi, nem egy "ajokurvaannyát ennek a kupac szarnak, hogy így kell gányolni" kíséretében adja elő. És nem egy hanem többen írják ezt.

eszemfaszommegáll

eßemfaßom meg áll 2017.10.02. 20:35:46

@ébrenjáró: "Nem lett volna jobb és sokkal olcsóbb megjavíttatni?" javíttattál te mosógépet az elmúlt évtizedben?

eßemfaßom meg áll 2017.10.02. 20:40:43

Jut eszembe, Vanish helyett venni kell nátrium-perkarbonátot töredékéért. Ugyanaz. Szó szerint.

Hurrá Torpedó · http://www.youtube.com/watch?v=br-D7UneS0E 2017.10.02. 20:41:33

Aki azt mondja hogy a gyerekruhan elfer a folt, annak ugy erzem az alsogatyajan is elfer a szarcsik. Nem is latszik.
Most oke hogy a gyereket nem zavarja a kakaofolt, de bazdmeg engem igen. Mert az en gyerekem ne legyen toprongyos. Ha nem jon ki a folt baszom ki a kukaba veszek masikat. En se jarok foltos goncbe.
Ez nem olyan, mint a szobafesto munkaruhaja.

Bullett 2017.10.02. 20:47:14

Nekem egy AEG lavamat 86850 van és gyönyörűen mos.

etruszk 2017.10.02. 20:48:09

@lyken: nincs annak semmi baja. Nem mindegy, mennyire kemény a víz ami a csapból folyik. A mosóporok nagy részét a vízlágyító teszi ki, csak kisebb részben a hatóanyag. Azt pedig itthon kispórolják. Az itthon kapható mosószerek egyre szarabbak, ezért érdemes Bécsig elmenni mosóporért. Rögtön jól fog mosni a gép.

eßemfaßom meg áll 2017.10.02. 20:50:15

@etruszk: vizlágyítót azért Bécsnél közelebb is lehet kapni.

etruszk 2017.10.02. 20:50:37

@eßemfaßom meg áll: ez azért van, mert nálunk sokkal keményebb a víz, mint nyugat-európa nagy részén. Ezért több kellene ugyanolyan mosóhatáshoz. Nem is vagyunk nagy piac, így nem a Kárpát-medence vizének kalcium-tartalmához fogják kalibrálni az európai piacra gyártott gépeket....

szcsongor 2017.10.02. 20:56:26

@Biyadhoo: Az 1.15 perces program extra gyors lehet :)

etruszk 2017.10.02. 20:56:54

Hát, ha calgont szoktál venni, rossz hírem van. Kint az is más.
A többit nem próbáltam.
Egyébként a bejövő vízre felszereltem egy böszme nagy vízlágyítógépet, beállítottam a vízkeménységet 0 nK-ra, innentől a mosogatógép alig eszik sót, a ruhák tiszták lesznek 30 fokos gyorsmosáson is és a csapok sosem lesznek vízkövesek.
Az más kérdés, hogy ezt a vízet már nem ihatjuk meg.

2017.10.02. 20:58:43

"Talán elviszik és tudok venni egy A+-os gépet ami vizet is használ"

Nevetni fogsz kedves cikkíró, de én pont ezt csináltam idén a hűtőszekrényünkkel. Nekünk is volt egy hűtőszekrényünk, (márkát nem írok) ami igaz hogy nagyon energiatakarékos volt, de minden felvágott 2 nap után nyálkás romlott volt benne, a kakaó 2 nap után magától kimászott. Beleraktam egy hőmérőt, és csutka fokozaton járatva 10-13 fok volt benne, amikor bejöttek a nagy melegek, akkor 18-19 fok is, ami lassan szobahőmérséklet. Szervíz kijött széttárta a kezét, és annyit mondott: nem tudnak vele mit csinálni, ez ennyit tud, örüljünk hogy még megy (kb 6 éves volt ami vicc!) . Már akkor fontolgattam, hogy a büdös életbe nem veszek új készüléket, inkább visszahozom a telekről a szegény kitaszított, elárult, oda deportált minszk hűtőnket, ami forgatja ugyan a villanyórát, de legalább szibéria van benne, és 15 év aktív szolgálat után, várhatóan még 15 évig háztartási gép marad. Aztán utoljára adtam még egy esélyt egy új gépnek: ennél nem volt szempont az energiahatékonyság. Szerencsére bevált.

etruszk 2017.10.02. 20:59:56

@eßemfaßom meg áll: Az én egyik gépem csapágyas lett, csak dobbal együtt lehet kapni, 60ezerért. 2 óra alatt kicseréltem.

Biyadhoo 2017.10.02. 21:00:38

@szcsongor: Jah elqrtam:)) 1h15min:))

anr96 2017.10.02. 21:03:36

Még egy békebeli bolhapiacos AEG-t használtunk közel 20 évig amíg végleg lehalt a programja, aztán 2008-ban vettem egy újat (120k/1200-as centrifuga). Igaz, hogy Electrolux érás AEG, de az akkori munkahelyemről tudom, hogy jobb féle alkatrész megy bele. A szerelő majdnem beszart, hogy ennyi ruhát milyen jól tud mosni, ráadásul még sosem hallott ilyen halk és finoman járó gépet. Ez egy elöltöltős gép, általában full telepakoljuk ruhával, no problem.

Igaz, hogy a mai napig van egy Hajdú keverő tárcsás mosógépünk amivel az olajsáros munkásruha és akár a szaros pelenka is elő/kimosható. De pl. a gyerek által lehányt ruhákat azonnal kezelésbe kell venni, plusz a házi praktikák (pl. citromlé, ecet, zsír) és az évezredek óta bevált módszer aka kézzel mosás csodákra képes (ahol a 10k-s mosószer vagy 300k-s mosógép ugatni sem tud).

Egyébként ha valami bevált, látatlanba nem érdemes lecserélni a másik akár 10x drágább dologra.

anr96 2017.10.02. 21:12:34

@Jankove: Dettó ugyanez, csak nálunk 86-os Szaratov és az ünnepi vendégvárás alkalmával bekapcsolt 60-as évekbeli ruszki kilincses csoda.

hidegsegg 2017.10.02. 21:31:55

A 170 ezres AEG nem drága. Ugyanolyan szar, mint a 85 ezres gyémánttárcsás direkt hajtásos parasztvakítás. A drága a Miele, de az legalább megéri. A legkisebb gépeiket is majdhogynem ipari igénybevételre tervezik, túlméretes alkatrészekkel, zománcozott géptesttel, rozsdamentes acél súlyozással (kommersz gépekben beton van), ruhakímélő méhsejtes dobbal, minimum 1600-as centrifugával, 20 évre tervezett működéssel. Német ismerőseimnél mindenütt Miele mosógépek vannak és senki nem lepődik meg, ha egy ilyen gép 30 év használat után is csak működik, csak működik. Ezért drágák ezek a gépek, mert nem csak a hangzatos marketing duma, meg ilyen olyan programok adják el. Ja és nem kell slaggolni, gombnyomással adhatsz hozzá plusz vizet.

453 2017.10.02. 21:34:31

Mi 3 éve vettünk egy AEG mosógépet, mert a régi Bosch kb. 12-13 év után megadta magát. Az egy dolog, hogy olyan volt a hangja, mint egy felszálló repülőnek, de nagyjából 2 héttel a normál garancia lejárta után megdöglött. Megjavították, mert volt rá plusz biztosítás. Aztán egy évre rá újra megdöglött. Ezek után inkább a régi Bosch gépet javíttattuk meg, ami azóta is gyönyörűen megy. Mosni amúgy jól mosott mind a kettő.

fonaktamas75 2017.10.02. 21:40:46

hajdu energomat thermal. valahol 30-35 év között. mos, centrfugázik. ennyi.

vuvuvu2 2017.10.02. 21:49:50

Hát itt valóban nem sokan tudnak mosni...

A nagymamát vagy a dédmamát senki nem kérdezte meg, hogy a foltokat hogy lehet a ruhából kiszedni? Hát pl. úgy, hogy a szennyeződést követően mihamarabb (vagy akár később) ELŐSZÖR HIDEG vízben kell kimosni/halványítani a foltos részt. Minél magasabb a víz hőfoka, annál inkább be tetszenek égetni a foltot a textilbe. A hibát júzer ott követte el, hogy 90 fokon indított rögtön. A foltot kicsit meg kellett volna dörzsölgetni hideg vízben, utána a foltot kis szappannal bedörzsölni és úgy bedobni a gépbe, akár 40 fokra is. Teljesen felesleges 90 fokon mosni. Mi a legtöbb holmit 40 fokon, a kényesebbeket 30 fokon vagy hideg programmal, és néhány, sterilizálást igénylő holmit 60 fokon mosunk. A 90 fokos mosás roppant módon energiapazarló, hiába van pluszpluszpluszos géped, rengeteget fogyaszt ha 90 fokra kell a vizet felmelegítenie. Lehet, hogy a vízzel takarékos, de az energiával nem!

vuvuvu2 2017.10.02. 21:53:22

@hidegsegg: A Miele tehát megéri az árát? Mi szemezgetünk Miele gépekkel, és hajlandóak vagyunk a pénzt rászánni, mert ha valóban kihúz 30 évet, akkor érdemesnek tűnik belevágni.

Ízfokozott Légszárító 2017.10.02. 22:07:54

@ébrenjáró: Így van, rögtön fikázz, anélkül, hogy ismernéd a körülményeket. Nekem egy kb 10 éves, anno 65-70eFt-ba kerülő elől töltős Whirlpool mosógépem van. A dob felfüggesztése csapágyas, lassan olyan hangja lesz, mint egy helikopternek. Kihívtam a szerelőt, azt mondta, hogy ennél a modellnél egybe van öntve a felfüggesztés a dobbal, nem lehet külön cserélni, egyben pedig 60-70eFt, és akkor még mindig ott van a tízéves vezérlés, ami bármikor meghalhat. Nincs értelme megjavíttatni.

asdf 2017.10.02. 22:12:10

@ébrenjáró: tízéves, vezérlőpanel-hibás gép, villanyász nem tudja megjavítani, az új elektronika 33+áfa. Na, ennyire "olcsó" javítani.

hidegsegg 2017.10.02. 22:33:07

@vuvuvu2: Mi 12 éve vettünk egy középkategóriás Mielét, akkor valamivel több, mint 300 ezerért. Azóta soha egyetlen egyszer nem hibásodott meg és semmi jelét nem mutatja annak, hogy valaha meg akarna halni. Az az igazság, hogy nem én mosok vele, hanem a feleségem, de ő imádja. A Mielénél úgy tesztelik a mosógépeket, hogy random lekapnak egyet a szalagról és folyamatos üzemben addig működtetik, ami 20 évnyi átlagos használatnak felel meg. És ezt bírnia kell. Ilyen gyártás mellett simán benne van, hogy 20 év után is teszi a dolgát. Ezért éri meg még használtan is Mielét venni. Hogy megéri-e újonnan? Ezt neked kell eldönteni, mert van aki úgy gondolkodik, hogy ugyanott van, ha olcsóbbat vesz, de gyakrabban kell cserélnie. Szerintem természetesen megéri, hogy nem kell 4-5 évente egy zajosodó mosógép haldoklását végig asszisztálni, hogy szinte szárazan lehet kivenni a ruhát a brutális centrifugálás után stb. Aztán ott ahol hallani a működését az sem mindegy, hogy ezt a teljesítményt igen csendesen nyújtja.

she_wolf 2017.10.02. 23:15:38

Le sem merem írni, hogy nálam egy Foron VA861 csúfoskodik 1989 óta:)
Nincsen ennek se csillagocskája, se millió plusz jelecskéje, csak teszi a dolgát: mos. Gyönyörűen! Komoly meghibásodása sem volt még, ami mégis, azt megjavította a férjem.
Azt mondtam, hogyha ez beadja a kulcsot, temetést rendezek neki, megsiratom.
(Szereztünk hozzá donort is:D)
Viszont a mosószer nagyon nem mindegy!
Én sem tudok mindenből bármilyen foltot kiszedni, de azzal egészen iztos, hogy más frinces-francos mosógép sem tudna mit kezdeni. Azokból a cuccokból lesznek géprongyok:) Semmi sem tart örökké, de az tényleg vérlázító, hogy csillagászati áron jutsz hozzá néha olyan szarokhoz, amik éppencsak túlélik a garanciális időszakot:(
Vagy eleve ótvarul működnek. A reklámok alapján dönteni pedig kissé megmosolyogtató:)

she_wolf 2017.10.02. 23:19:43

@etruszk:
Az én tapasztalatom is ez. Ha szomszédolok, akkor feltankolok:)

xclusiv 2017.10.02. 23:36:28

@mrperfect: vegyél Candy-t, ezek szerint az bevált.

Ha egy 15 éves mosógép nagyjából minden 8-10. mosásnál egy error kóddal leáll", akkor azt a márkát érdemes venni. Vagy vehetsz mondjuk miele-t 5x annyiért, csak ha a candy mondjuk átlag 10 év alatt szarik be, akkor candy-vel 50 évet tudsz még mosni, és még így is jobban jársz.
Esetleg használt miele, azt még meggondolnám.

Amúgy nem érdemes mosógépre sokat költeni, márkára rámenni pláne nem. A mai készülékek nem örök élet+1 napra vannak tervezve, már 10-20 éve se arra voltak. Igen, persze, Hajdu Energomat, de az hány havi átlagfizetésbe is került?
Szóval az olcsó, 100 +/-40 eFt kategória az pár év alatt elmegy szarni, evvan. Lehet venni sokszor ennyiért iparit, vagy Miele-t, persze ezek szintén beszarhatnak, de a javításuk is egy olcsó mosógép ára lesz.

Esetleg a jelenlegi Candy vezérlőpaneljén minden elkót cseréltess ki új low ESR kondira, az lehet megoldja a gondodat a következő 15 évre. Már ha ez a baj, és nem a csapágyak kezdenek megszorulni, a motor vagy szivattyú haldoklik, stb.

Én a helyedben vennék egy új candy-t, a kapható legrosszabb A* kategórást.

LSV 2017.10.03. 00:33:04

Nálunk samsung 6 v 7kg kapaciátsú mosógép van hadrendben, 2012 óta. Minden nap megy (átlagban), van mikor 1 nap 3 alkalommal is (3 kisgyerek, 3 felnőtt ruhái). Kétszer szedtem szét takarítani mert maradt némi apró, csavar bisz-basz a zsebekben és lekúsztak a szivattyú lapátig. Egyéb baja nem volt, teszi tökéletesen a dolgát (99e ft volt auchanban).

dukeekud 2017.10.03. 00:52:03

Erdekes ez az utolagos viz hozzaontogetes. Nem kicsit mokas, hogy egy szuper automata mosogepnel, ott all az ember egy kancsoval, es tolti a vizet. :)
A gyartok tehetnenek belejuk olyan opciot, ami tobb vizet enged bele 2-3 fokozatba, es akkor mindenki eldonhetne, hogy mosni akar, vagy inkabb takarekoskodni. Persze akkor nehez lenne szuper takarekosnak eladni.

Matteo79 2017.10.03. 06:35:12

"formályában"????? Ez azert kemèny...
"Így voltunk megegyezve" ????
Ez most komoly?

Alf56 2017.10.03. 06:35:42

Csodás!
Szükség van előáztatásra =
Fogok egy 20 literes lavórt és áztatok.
Aztán mosom akár 3 órán keresztül a rendkívül környezettudatos gépben, ami közben megiszik 45-50 liter vizet.
45-50 + 20 = 65-70
Mennyit is ivott az Energomat Komfort? A helyes tipp: 55 liter előmosással!
És csak 90 perc volt a főzőmosás ....

Kondom Keselyű 2017.10.03. 06:51:28

@vuvuvu2:
A hibat ott kovette el,hogy valotlan dolgokat allitott a whirlpool geprol. Aztatas nelkul mindent kiszed. Persze,aztan tereget es vasal is.

chili wili 2017.10.03. 06:57:09

Ég a pofám, hogy ilyen kontárok öregbítik a magyar mérnökök hírnevét :-(
Nem igaz, hogy az A++ gépeknél kompromisszumot kell kötni, azt már megkötöttétek, amikor kifizettétek a borsos vételárat.
Nekünk Mielénk van, nagyon drága volt, de egyszerűen tökéletes.

chili wili 2017.10.03. 07:17:37

Egyébként az electrolux nem azt bizonyította a teszttel, hogy semmi baj ezzel a géppel, hanem azt, hogy ez egy szériahiba. Az nem mentség, hogy a többi gépük is így mos. Vagy ha ez a mondás, akkor a reklámjaikban a fogyasztók nagyüzemben való megtévesztése folyik.

Wahooka, the great 2017.10.03. 07:34:50

A különbség nem az 50 és a 170 ezres mosógép, hanem bármi és akár a legolcsóbb Miele között van. És sajnos kár számolgatni, hogy X évente cserélgetve mennyivel jobban megéri valami olcsóbb. Merthogy a mosás nem csak a gép áráról szól. Feleannyi (igaz, évek óta Ausztriából hozzuk) mosószert használunk, mint korábban, mert egyszerűen nem kell túladagolni a tökéletes eredményhez. Nincsenek további adalékok sem. És a legnehezebben számszerűsíthető, de mégis a legnagyobb tétel: sokkal tovább tartanak a ruhák, látványosan lassabb a kopás. A 10 éves szárítógépünkben most kellett valami érzékelőt cserélni. A szerelő szerint tökéletes állapotban van, 9000< óra használat után...

Terézágyú 2017.10.03. 07:37:57

Annyira jó, hogy ez a modern technika menyire megkönnyíti a mai háziasszonyok munkáját...!!!!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.10.03. 07:54:36

@Terézágyú: Az a helyzet, hogy tényleg megkönnyíti, csak ennek ára van. Leginkább az, hogy randán mosnak. Emlékszem még a heti mosásra, amikor egész este úszott a fürdő, anyám tök ideges volt, és nem maradt melegvíz fürdésre a villany bojlerben. Mekkora trüváj volt ehhez képest már az első NDK félautomata is.
Mi egy 14 éves Whirlpoolt használunk, ami leálláskor kicsit zajos, de működik. Mosási minőségről meg szerintem a keverőtárcsás Hajdú óta nincs értelme beszélni, azt csak a kézi mosás übereli. Szóval, ha komolyabb folt van, akkor szappan és mosdó, minden másra ott a mosógép.

ekat 2017.10.03. 08:09:30

Mi is nemrég vettünk gépet, és direkt figyeltünk arra, hogy a lehetőségeken belül (keskeny kellett) a legtöbb vízzel mosót vegyük. :) Mondjuk pont Electrolux, és semmi bajunk vele. Igaz, nincs gyerek, és szinte foltok se, meg fehér dolgunk is alig van.
Az 1991-ben vásárolt Philips Whirlpool (akkor még így hívták) gépem tökéletesen működött 2008-ig, mikor is ezzel a lakássaé együtt kaptunk egy jóval újabb Indesit-et, úgyhogy megszabadultunk az enyémtől. 9 évig utáltuk, ugyanis egy csomó ruha rosszszagúan jött ki belőle. Televan a net ilyen panasszal, és minden felvetett megoldást kipróbálva, amik nem oldották meg a gondot, a legtöbben arra a következtetésre jutottak, hogy ez amiatt van, hogy a modern gépek olyan kevés vizet használnak....
Most vásárláskor mindennek utánaolvastam, így azt is tudom, hogy a német AEG régesrég becsődölt, a mosógépes üzletágát az Electrolux vette át, és biztosan Németországban gyártott gép nem létezik. A MIele is ki kellett hogy cserélje a Made in Germany-jét Made by Miele-re.

fegyencke 2017.10.03. 08:20:14

Visszatérve: A Calgon a mosógépek homeopátiás gyógyszere.

ekat 2017.10.03. 08:20:40

@PITTA: ???? A 4. mosógépet használva sem tudom, miről beszélsz...?

Terézágyú 2017.10.03. 08:22:52

@Csokis:
"Emlékszem még a heti mosásra, amikor egész este úszott a fürdő, anyám tök ideges volt, és nem maradt melegvíz fürdésre a villany bojlerben."

Az én anyám még ma is így mos. Mondjuk sose kellett hetente mosnia, pedig apám fizikai munkás volt - úgyhogy én nem is nagyon értem, hogy egyesek naponta, sőt naponta többször mosnak...

Még ha kevesebb munka is van ezzel, de naponta!... Régebben meg több munka: de havonta (max kéthetente)...

ekat 2017.10.03. 08:23:34

@Admin Kapitány: Ez most komoly? Foltos ruhában engednéd a gyerekeidet az utcára?

Crazy 1zenkáttű 2017.10.03. 08:25:18

Nekem még az asszony vitte magával a váláskor a mosógépet. Aztán a román kolléganőm, mikor költözött Belgiumba, odaadta az övét. Kiváló indesit, hibatlanokat lehet a tetején baszni..m

Terézágyú 2017.10.03. 08:28:39

@ekat:
nem tudom mit lovagoltok ezen, nyilván nem arról van szó, hogy a fehér ruhán egy hatalmas fekete folt van, vagy ilyesmi...

megvagyhadnagy 2017.10.03. 08:30:08

Minden mosógép ugyan úgy működik. A ruhák a forgás hatására egymáshoz dörzsölődnek, kvázi mint amikor régen kézzel mostak. Így aztán teljesen felesleges drága gépeket venni. Otthon 30+ éves Energomat van. Gombokért van hozzá minden, JAVÍTHATÓ! nem úgy mint a mai gépek....8 év után cserélni kellett??? MI VAN????? és a ruhák tisztán jönnek ki belőle. Oké, a centrifuga gyenge a mai gépekhz képest, de a szél meg nap megoldja. Ja, és régóta nem veszünk mosószert, hanem magunk főzzük.

ekat 2017.10.03. 08:36:18

@fegyencke: A férjem is ezt mondja. :) Azt mondja, mire vízkőtől tönkremenne egy gép, rég tönkremegy benne más.

igazi hős 2017.10.03. 08:46:52

@etruszk: Fél Németországban karsztvíz van, keményebb, mint a magyar, ami többnyire folyókból veszünk ki. Ausztria dettó.

Terézágyú 2017.10.03. 08:46:57

@ekat:
Igen, van aki nem eszi a tegnapi kenyeret...

joska141 2017.10.03. 08:59:50

A posztolót nagyon sajnálom.

Az Electrolux Vevőszolgálatát mindenkinek ajánlom: nagy ívben kerülje el, oly módon, hogy lehetőleg ne Electroluxhoz kapcsolódó termékeket vásároljon.

Volt egy Electrolux-Zanussi hűtőszekrényem, garancia lejárta után röviddel tönkrement.
Kihívott szerelő szerint nem érdemes javítani, többe kerülne, mint egy új vásárlása.

Írtam az Electroluxnak: szerintük nem igaz, amit a szerelő mond, a hűtőszekrényeik tökéletesek, majd az ő szerelőjük megnézi.

Ki is jött – 10 e Ft – szó szerint megismételte az előző szerelő mondatait.

Újra írtam, hogy nem a legjobb így egy hűtőgépcsere: szerintük rossz helyen vettem, az a cég amelyik eladta „rossz előéletű”, nem az ő áruházukban vettem, nem vállalnak semmi felelősséget.

Tulajdonképpen csak a figyelmüket szerettem volna felhívni, hogy vannak ilyen esetek. Erre én kaptam meg a magamét.
Ennyit az Electrolux Vevőszolgálatról, akik természetesen végig névtelenek voltak, az e-mail üzeneteiket névvel nem vállalták.

eßemfaßom meg áll 2017.10.03. 09:07:33

@Terézágyú: Nem igazán tudom miért jobb havonta egyszer 200kiló ruhát kimosni keverötárcsásban minr 3 naponta 3kilót automatával.

nyilván ahol hetente egy alsógatya meg egy pár zokni "fogy" ott ez nem akkora kérdés

Terézágyú 2017.10.03. 09:12:25

@eßemfaßom meg áll:
"Nem igazán tudom miért jobb havonta egyszer 200kiló ruhát kimosni keverötárcsásban minr 3 naponta 3kilót automatával."

A kérdés kiindulópontja az volt, hogy van aki naponta többször is mos...
Mellesleg havonta 200 kiló az rengeteg lenne - de hát így van ez, el kell túlozni a másik állítását..

eßemfaßom meg áll 2017.10.03. 09:12:39

@joska141: "szerintük rossz helyen vettem, az a cég amelyik eladta „rossz előéletű”, nem az ő áruházukban vettem, nem vállalnak semmi felelősséget."
Mondjuk nem is tudom miért is lenne elvárás a magyar márkaképviseletet megkerülve (így nekik bevételt nem termelve) behozott készülékre (nyilván okosba olcsóbban kijött) elvárni, hogy a magyar márkaképviselet felelősséget vállaljon.

eßemfaßom meg áll 2017.10.03. 09:23:45

@Terézágyú: "van aki naponta többször is mos..." van olyan aki egyedül él, programozó és ki se lép a lakásából, meg van akinek van 5 kölke, a férj naponta elkoszol egy komplett munkásruhát de reggel tisztán kell megjelennie. Szerinted ugyanannyi mosási igény merül fel a két helyen?

"Mellesleg havonta 200 kiló az rengeteg lenne" Nálunk hetente 2 mosás megy alkalmanként 2x4 kiló körüli cuccal. ez havi 64 kiló, 1 ovis gyerek+ két felnőtt az "alig kell kilépni a házból olyan a meló így alig koszolódik valami" kategóriából. Ja meg erre rájön időnként az ágyneműhuzat, az is van vagy 20kiló egy hónapban.

Szoval az a 200 egy többgyerekes fizikai dolgozó családban teljesen reális.

joska141 2017.10.03. 09:24:48

@eßemfaßom meg áll: Nem "okosba" vettem, magyar boltban vettem, nem olcsóbb volt, 3 év garancia volt rá.
De: miért is kellene adott terméket csak az adott márkaképviseletnél venni?
Azért vannak különféle boltok, hogy termékeket forgalmazzanak, hivatalosan, számlával, garanciával.
Ha az "Árukereso.hu" oldalát megnézzük, egy-egy márkaterméket sokféle bolt, sokféle áron forgalmaz, saját üzletpolitikájuk figyelembe vételével.

Terézágyú 2017.10.03. 09:36:21

@eßemfaßom meg áll:

fizikaimunkás-családban nőttem fel.
nem a levegőbe beszélek.

dehát, ahogy a homár blog régi szlogenje mondta: fogyassz, herdálj, szenvedj.

.Manyecska 2017.10.03. 09:43:27

Volt már hogy cserélje le a mosóport...? :D

.Manyecska 2017.10.03. 09:44:37

Kedves Tamás lehet kapni Vanish szappant-párszázas ajánlat- előtte bedörzsölöd vele a foltot/igen, munkás...!/...negyed óra elég neki..aztán be a gépbe és mindenki boldog....:)

Snagal 2017.10.03. 09:46:13

"5. Nem mosott fele olyan minőségben sem mint a Whirlpool (ami az Auchanban 65 000 Ft volt...)" - 65 volt, de a fentiek szerint 8 éve, azóta kerülhet az is vagy 130ba

"6. Azt hittük mi vagyunk hülyék,....
8. A szervizes azt állapította meg, hogy a géppel minden rendben, majd feleségem kapott instrukciókat, hogyan kell mosni…szegény nem tudta hogy kell…:-)"
Ti is azt hittétek akkor, ha a szervizes is ezt gondolja miért sértődtök meg?

Ettől függetlenül a gyártó is igazi troll, bele áll a vitába, de utána megszopatja a vásárlóját egy értelmetlen teszttel - gondolom "hátha majd elmegy a kedve a reklamálástól 30.000ért" - és el is ment.

Ezen viszont jót röhögtem úgyhogy nekem már megérte:D
"Tisztítószert, ruhát és koszt természetesen hozhat magával"

Segna 2017.10.03. 09:47:40

@igazi hős: "Fél Németországban karsztvíz van, keményebb, mint a magyar, ami többnyire folyókból veszünk ki. Ausztria dettó. "
A Németo-i és az ausztriai karsztvíz aránnyal nem vitatkoznék (bár tekintve a Német-lengyel síkság, és az Alpok arányát az ország területéhez képest, erőst kétlem, h a Német Khg-ig elmennek vízért) de Mo-n sem a folyókból vesszük a vizet. Zömmel rétegvízek látnak el bennünket (van egy pár víztartó rétegünk a 7-14km vastag üledékben a seggünk alatt) talajvizet nem is szabad ivóvíznek bekötni rendszerbe.
A nagyobb folyók mellett üzemelnek még csápos szűrésű parti kutak, de az sem a folyók vize közvetlenül!
Tisztelettel...
tisztelettel...

cobre 2017.10.03. 09:56:28

@PITTA: Okozhatja egy másik ruha cipzára vagy mondjuk a melltartókapocs, ezeket ezért érdemes mosás előtt felhúzni, összeakasztani. Viszont okozhatják a mosógépdobon lévő vízkivzezető lyukak (minél nagyobb lyuk van rajta, annál inkább valószínű). A lyukakba belenyomódik az anyag, amikor pedig forog a dob, mindig tép egyet az anyagon, ahogy a lyukból kijön. Érdemes minél kisebb lyukméretű dobhoz ragaszkodni.

Peetee 2017.10.03. 10:00:33

Olcsó Whirpool gépünk volt, olcsó whirpool-t vettünk helyette; jól döntöttünk.

.Manyecska 2017.10.03. 10:00:43

Múltkor Reactor itteni kolléga :P volt nálunk mink rosszabbul jártunk benne felejtettük a ruhát a gépbe aznap..ránkrohadt :D @Csokis: arra én is emlékszem tényleg állt a víz a centrifugán meg én hasaltam mint nehezék /voltam 30 kg/ kiválóan elszórakoztunk.:P

2017.10.03. 10:01:09

@borso: oh, már megint egy xiaomi huszár

.Manyecska 2017.10.03. 10:20:22

@mrperfect: lehet a szivattyú. tényleg nézted már van-e benne szmötyi? ha kiveszed a dugót folyni fog a víz de centrizni még fog -kipróbáltam- ilyenkor, csak alá kell rakni egy kisebb lavórtot. mielőtt berohadna a cucc ha épp ott áll meg. .... vegyél Samut, valami százezres volt ez is van rajta húszperces daily wash is ha a melegvízre van csatlakoztatva király. :)

Mauzli 2017.10.03. 10:34:24

Nekünk egy francia gyartasu Whirlpool awt-2089-es van, mindig 1000-es centrivel es nem energiakimelös programmal van hasznalva heti 2-3 alkalommal, immaron 16 eve. Soha, semmi baja nem volt, kiveve egy fütöszal cseret. Mindig szepen mos, B energia kategorias, de kit erdekel, ha nem kell meg 2x elinditani azert, hogy tiszta legyen a ruha. Varom, hogy mikor adja be a kulcsot, de epp multkor pucoltam ki egy kicsit, meg a villanymotor szenkefeket is atneztem, felig sincsenek elkopva, pedig az se lett cserelve a 16 ev alatt...Szoval, soha jobbat whirlpool regi mosogepeknel :)

Mourinho már nem a király 2017.10.03. 10:34:30

Nem értem miért nem vitte vissza 30 napon belül és vásárolt az összegből egy Whirpoolt, ami korábban is megfelelt?

Mauzli 2017.10.03. 10:35:58

@Mauzli: Bocs, 800-as centrivel :)

2017.10.03. 10:38:14

@reunalla: LG nekem is. Egyszer én is bedobtam nagyon retkes munkás farmert véletlenül 30percesre... kimosta simán legolcsóbb noname folyékony mosószerrel.

ZON 2017.10.03. 10:40:51

Ismerek egy békebeli szakit, aki MINDENT meg tud javítani.(A mechanikus programkapcsolót is.) A véleménye:
-Ha a magyar Minimat még javítható, meg kell csináltatni, mert strapabíró és jól javítható.
-Ha nem javítható, akkor a kínálat aljából kell választani. 6-7 év után kuka, jöhet az új.
-Ha nyugodt akar lenni, vesz egy átnézett-javított használt Miele gépet.
Ez utóbbit tettem, mikor megmutatta a belsejét, a túlméretezett alkatrészeket, a Trabant kerékcsapágyával egyező méretű dobcsapágyat- engem meggyőzött. Öt éve 75e-ért vettünk egy akkor kb. 15-18 éves Mielét - nagyon jó.

eßemfaßom meg áll 2017.10.03. 10:47:06

@joska141: attól hogy magyar boltban veszel valamit az nem jelenti automatikusan azt, hogy ők a magyar márkaképviselettől vették. És nyilván nem onnan vették azért mutatott neked ajtót a márkaképviselet. Nekik csak ahhoz van közük ami rajtuk keresztül jött be az országba.

eßemfaßom meg áll 2017.10.03. 10:48:17

@Terézágyú: nincs azzel semmi gond, ha valaki szeret egy hétig egy alsógatyában lenni.

eßemfaßom meg áll 2017.10.03. 10:54:46

@Snagal: "65 volt, de a fentiek szerint 8 éve, azóta kerülhet az is vagy 130ba" nekünk nem 8 csak 6 éves a legajjaWP mosógépünk (hamarosan szétrohad) 60e körül volt anno, ma is ugyanennyiért lehet ugyanezt a legaljakategóriát ugyanezekkel a képességekkel megkapni.

neet 2017.10.03. 10:54:56

Aki a foltos gyereket fikázza, annak írnám, hogy:
van 2 kupac ruha, az egyik a "szép" ruha, amit ünnepre, nagymamához, sátras eseményekre veszünk fel/adunk rá, és van a "foltos", amiben mehet oviba (és az extra gáz, amiben a kertet túrjuk ill. itthon festünk, ragasztunk). Láttál már ovis foglalkozást? 20 gyerek 5 asztalnál, egymás papírján könyökölve, vagy csak áthasal az asztalon, h elérje a másik festéket és wow, máris foltos a hasa. Ha naponta eldobálsz egy váltás ruhát (póló, nadrág, akármi), egyrészt gazdag vagy, másrészt pocsékoló. Ja, mert az oviban pl reggel 9-kor keni össze, és hozzád este, vagy mondjuk du 5-re ér a ruha. A hirtelen beáztatás elvetve. Fehérítgetheted meg folttalaníthatod, holnap megint belehasal a festékbe, vagy nyakon firkálja valamelyik, vagy elnyúlik a füvön, stb. Tudom már, egy gyereked lehet. Az elsőnél még én is igyekeztem patyolat ruhában küldeni ide-oda. Ma már van 3, és örülök, ha évszaknak/időjárásnak megfelelő öltözetben hagyja el a házat. XD

Baluci 2017.10.03. 10:58:04

Laonanizálom magam!
Hogy lehet valakinek ennyi ideje egy ilyen hülyeségre?...

Toxic Waste 2017.10.03. 11:27:31

Hogy néz ki egy normál "homár-sztori": átvernek, lehúznak, harcolsz, hőbörögsz; a másik fél nem kommunikál, vagy ha mégis, akkor tagad, mellébeszél (és a hozzászólásokban megkérdőjelezik a fogyasztó állításainak hitelességét). Itt viszont a gyártó végül "tesztgyőztesként" örömmel és büszkén nyugtázza, hogy szart gyárt, és nem is csak néha, véletlenül, hanem standardként.
Ettől még persze tény, hogy a beküldő pénzét és idejét nem adja vissza senki; mint ahogy az is, hogy a cég a "beismerés" ellenére nem fog kevesebb mosógépet eladni.

2017.10.03. 11:41:22

Több téma is felmerült itt a kommentekben. Annak idején vettünk egy új zanussit 60-70-ért kb, letelt a 3 év garancia, egyszer csak olyan hangja lett, mint ha téglát mostunk volna benne. Szerelő kijön, aszongya tönkrement a csapágy amin forog a dob tengelye, egybe van építve, csak egyben lehet cserélni 40-50 ropi, plusz a mostani és a javításkori kiszállás. Kibaszott ideges lettem, mert nem 3 évet vártam volna egy új és nem a legolcsóbb mosógéptől. Fórumokat bújtam 2 hétig valamint általam műszakilag hozzáértő emberek megkérdezése után arra jutottam, hogy lényegében 100e alatt mindegy mit vesz az ember, vagy miele, abból is közép kategória vagy fölfelé. Ha 100 alatt, akkor a legolcsóbbat 45 körül, és cserélni 3 évente. Kis szerencsével elmegy 5 évig is. Volt még egy másik nagy csoportja a véleményeknek, ők AEG-et ajánlottak. Ez mellett döntöttem, de csak azután rendeltem meg, miután megpróbáltam alkatrészt rendelni hozzá és kiderült, hogy javítható. Sok mosógépnek eleve a hátlapját le sem lehet szedni, ezek az eldobós kategória. :)

Büdösödni azért szoktak, mert nem hagyják nyitva az ajtót, így bepossad a maradék víz a gépben. Nyitva kell hagyni hagy szellőzzön, és a mosószer adagolót is én pl mindig kiveszem és elöblítem, kiszáradva teszem vissza. Nem is piszkos nem is büdös. 3 havonta belenyomok 1 liter 20%-os ecetet, azzal lemegy egy mosás 90 fokon, 1 cm-es vízkődarabokat nyom ki ezután a mosógép magából.

Mi amíg kicsi volt a gyerek nagyon sok használt ruhát vettünk neki, kerültük az újakat amennyire lehet, mert a gyártásuk után nagyon sok vegyszer maradék van még bennük 20 mosás után is, ez pedig nem jó egy kisgyereknek. A foltok ellen van egy 150.- Ft-os találmány, előkének hívják, de van 50.- Ft-os is, a konyharuha.

.Manyecska 2017.10.03. 11:44:02

@Admin Kapitány: ...és a konyharuhát miben mosod????? :D

2017.10.03. 11:47:18

@stakeholder Manyecs: A gépben, de van ilyen 60 fokos higiéniás program, azzal kiszedi, de nem teljesen láthatatlanul. De ha nem szedné ki és látható maradna az sem zavarna, attól még tiszta. Ha zavar, akkor ki kell dobni. Nem tudom, az ikeában ezek darabja van e 50 forint tényleg? A törülközőt is úgy egészséges állítólag, ha max egy évente cseréljük. Én ezeken nem szarozok, dobom a picsába ha olyan, be van tárazva itthon ezekből.

szombi 2017.10.03. 11:50:03

Élelmesebb szülők ilyenkor (mármint a baba érkezésekor) vesznek egy régi vasat (pl. Hajdu Energomat), és azt kínozzák 90-95 fokon a hányásfoltos lepedőkkel, narancsleves bodyval és istenesen telepakolt nadrágpelenkával. Ha így tesz a poszter, akkor a "normál célra" használt Whirlpool is tovább bírja, Ja és nem lesz apa ingje, anya blúza fossal kevert bébiételszagú. Nem utolsósorban tartalék, ha az egyik bedöglik: egy három (kis-)gyerekes család esetén minden mosógép nélküli nap éveket jelent; Aztán jön a kapkodás és 175 kilóért megveszi a sz*rt. Persze a plusz mosógép helyet is foglal, de még mindig jobb mint az áztatóvödör...

.Manyecska 2017.10.03. 12:11:58

@Admin Kapitány: mondjuk igaz. de egy baba mindent leeszik, tapasztalat, szétkeni még a haján is....:)))@szombi: de olyat vegyen amibe befér a gyerek akkor spórol a fürdetőn is:DDD

ekat 2017.10.03. 12:13:49

@Admin Kapitány: A 17-évesen elajándékozott Philips Whirlpoolnak, amiből mindig illatosan került ki a ruha, tényleg sosem hagytam nyitva az ajtaját. A büdösödő Indesitét viszont igen, és tisztogatva is volt, és ecettel átmosva is. Vagy gondolja, hogy az ezer és egy megoldási javaslat közül, ami közül a legtöbb embernél egyik sem működött, nem ez volt az egyik első?

.Manyecska 2017.10.03. 12:19:44

@ekat: :) én a mosószer-adagolót is ki szoktam venni.

tangerine71 2017.10.03. 12:35:33

@Crazy 1zenkáttű:
Előbb-utóbb bele fox esni, mikor szétrohad a teteje. :)

ekat 2017.10.03. 13:05:23

@stakeholder Manyecs: Időnként mi is, de alapból őt is csak kicsit kihúzzuk száradni.

czinimini 2017.10.03. 14:13:42

Szerintem nem ciki az áztató vödör/lavór. Nálunk már nagyobbak a gyerekek, de bizonyos foltoknak kevés a mosógép. Ezeket frissiben kézzel, folttisztító szappannal próbálom kimosni, ha nem megy, beáztatom, aztán később újra próbálom.
Én is elgondolkodtam az AEG-n, aztán lebeszéltem magam róla, ebben most megerősített ez a poszt. Nem igazán lepett meg, hogy víz nélkül nem lehet mosni, csak az, hogy ezt végre kimondták az illetékesek.

Meridian74 2017.10.03. 15:18:25

Amúgy az milyen ruha ami a 90 fokos mosást rendszeresen bírja? Mikor a ruhák 95%-át max 40 fokon lehet csak mosni (a csatolt címkéjük szerint)?

Skil9004 2017.10.03. 16:47:21

Amikor nyílt az Árkád az Örsön (2001-ben talán?), akkor volt egy olyan akció az ottani Media Markt-ban, hogy 33.333 Ft volt a Zanussi Advantage 500 típ. mosógép (a készlet erejéig, nyilván). Úgy mesélte a nejem (ő ment oda, mert a közelben dolgozott), hogy nagy lökdösődés volt, de egyet sikerült megszereznie. :-) Azóta ez a gép dolgozik nálunk, és kopp-kopp, eddig nem volt vele gond.

Lengyelpiac Hu 2017.10.03. 17:35:40

Ha nem 2 tenyérnyi vízben akarsz mosni, akkor a presszosztáton állítatsz -ha lehet- és máris A+++++++- ból B-s lesz a géped. Egy csavarhúzó kell hozzá.
Egyébiránt jól gondolod... A 170 ezres gépben is csak 30 ezer az érték. A többi a Brand.
Itthon is volt negyedmillás gőzös lájfgúd. 40 ezerért inkább odaadtam,csak tűnjön a szemem elől és azóta sem bántam meg.
Amíg van veréb, lesz trágya is.

Lengyelpiac Hu 2017.10.03. 17:43:09

@Meridian74:
Ahan... "Ne használj öblítőt a törülközőhöz...": baromság.
"Paplant,párnát moss 2x is!":
Erről csak annyit,hogy egy normál méretű párna (szivacsos tömésű pl) miután megszívta magát vízzel akár 30-40 kg is lehet, azaz kb 30-40 l vizet is képes felszívni.... Na ezt a jóasszony megpörgeti 1200-al kb 3-5 x és csodálkozik,ha tönkremegy a 7 kg-os gépe... ;-)

FDToth 2017.10.03. 17:48:32

háát ez nem a legjobb poszt... bizonyos foltokat sehogy sem lehet kiszedni. a mosógép nem csodaszer, csak eszköz, könnyítés. sokszor orsszabb, mint a manuális megoldás.
ha egy fegéz zokni fekete lett, az más sosem jön ki, csak durva vegyszerrel, de úgy meg kádosodik az anyag

Magyar Gábor6817 2017.10.03. 18:03:00

a sok műszakis... nem kell semmit allitgatni, forralok vizet a vizforralóban és amikor a gépet elindítom a mosószer adagolót picit kihúzom és beleöntöm a melegvizet.... hoppá. ..és van benne víz. ..

eßemfaßom meg áll 2017.10.03. 18:31:53

semmihez ne használj öblítőt, vegyél szárítógépet.

eßemfaßom meg áll 2017.10.03. 18:41:34

@Magyar Gábor6817: ezek szerint te vagy az intelligens vízadagoló rendszer a drága mosógépedhez.

Magyar Gábor6817 2017.10.03. 18:45:05

@eßemfaßom meg áll: yesss....Amúgy alap Bosch, 10 éves, és jó

sámli 2017.10.03. 18:55:05

@ekat: A Whirlpool gépünk mindig rossz szagú és penészedésre hajlamos volt, bármit is tettünk vele. Pedig soha sem volt csukva az ajtaja, csak ha mosott. Lekerült a pincébe tartalékosnak, és kutyaholmi mosónak, amikor kezdett kipurcanni. Azóta nem büdös, használat után se. A mostani AEG szintén büdös és kezd penészedni, pedig ennek a felső gumiján már nem tud megállni a víz és mégis. A hellyel lehet valami probléma, pedig az ablak is nyitva van általában. A fal és a zuhanyzó fala közt van, kb 1 m. széles helyen. Talán kémény kéne neki huzatnak. :) Vagy le kell tépni az ajtaját. :)

Conyi 2017.10.03. 19:02:21

A posztban ott a válasz: Whirlpool. Ha eddig jól mosott, akkor nem kellett volna változtatni. Az enyém is az. 10 éves és még nem látta szerelő, tökéletesen mos. Vissza kell cserélni azt a kacatot a régi, jól bevált márkára.

Lengyelpiac Hu 2017.10.03. 19:31:05

@Conyi:
Csak volt jó márka...kb 12 évvel ezelőttig. Sajnos azóta a tervezett elavulást magasfokon elsajátította, így egy új gép se bír 3-4 évnél többet még calgonnal sem... :-D

eßemfaßom meg áll 2017.10.03. 20:07:31

@Conyi: 6 éves lesz a W-om, a fedele lassan lerohad, a hangja pár éve iszonyatos, szerelő gariban elvitte megcsinálta visszahozta, ugyanolyan maradt - azóta leszarom.

Im just here for the comments 2017.10.03. 20:18:46

Már tegnap olvastam a sztorit, de kellett egy teljes nap, hogy kiheverjem.

Francoskrumpli · youtu.be/hi4spGkiPC4?t=245 2017.10.03. 20:34:20

A first world problems fogós kérdései. Valamint a poszt-toló figyelmébe ajánlom az "A magyar helyesírás szabályai" c. kézikönyvet, csak hogy legyen oka újfent felcsatolnom a grammar nazi-karszalagot. ("közepedte", "formályában", hadd ne soroljam)

magánügy 2017.10.03. 20:42:49

@stakeholder Manyecs: Vanish? Nátrium-perkarbonát, 2 evőkanálnyi (ebből épül a vanish is :) ), 5 fél mosódió= 6kg ruha. 40 fok, soha ! magasabb hőfok. A fertőtlenítésre se legyen gond, a nátrium-perkarbonát mindközönségesen hidrogénperoxid és mosószóda.
A peroxid odavág a baciknak, a foltoknak, a mosószóda vízlágyít és zsírold, és lőn elégedettség!
Öreg buborékozó Daewoo mosógéppel is fehérebbet, nem fakult színes folttalant mosok, mint a 200ezres csodamasinával szomszédasszonka. Ja, ecettel öblítek, 3 csepp teafaolajjal. És megsimogatom néha a vén csotrogányt!

etruszk 2017.10.03. 20:47:14

@igazi hős: És az országnak azon a felén ott sok helyen van vízlágyító készülék. Meg a másik felén is. ..

.Manyecska 2017.10.04. 10:45:53

@magánügy: igen tudom, meg a szalmiákszesz is!! mosószódával szoktam néha mosni meg ecettel is öblítek, 10 % ázalékossal! józsikám..:D lekopogom de a Samu tíz éve hasít kb.és semmi baja..

Kondom Keselyű 2017.10.04. 18:01:33

Nekem olyan gondom volt nyaron,hogy nehany ruha mosas utan minimalis izzadtsagtol is ilyen savanykasan budos lett. maig nem sikerult rajonnom,mi okozta, es miert csak nehany (koztuk par 100% cotton) ruhadarabot erintett. talaltam egy fekete foltot az adagolo alatti gumin.
annak nekiugrottam Szavo-val (erdemes elolvasni a hasznalati utmutatojat), de vegul nem az,hanem a hidegebb idojaras oldotta meg a problemat.

Vallalkozas Hatraltatasi Iroda 2017.10.04. 19:33:06

Üzenem a gyártónak, hogy ezentúl mi sem veszünk AEG-t :P

Nálunk mosó-szárító Candy van, több, mint 10 éves, szerelő sosem látta, én szedtem egyszer szét és pucoltam ki, mert büdösödött az állandó 40 fokos mosástól. Tanulság: amit lehet (törölközők, ágyneműk, stb.) azt magas hőfokon kell mosni ez a gépnek is jó.

Taxomükke (UK) 2017.10.05. 23:26:14

Menjetek le a patakra oszt indulhat a mosás.

.Manyecska 2017.10.06. 08:45:33

"de 8 éven keresztül használtunk egy Whirlpool mosógépet (kb. 60 000Ft volt az Auchanban) ami az ilyen foltokat az előbbi 2 gyerekünknél simán kivitte extra funkciók és extra vegyszerek, előáztatás és egyéb b…shit nélkül."

lehet mással etetted őket?? javasolnék egy tesztet a két áruház termékei emésztése után..

KovacsZ67 2017.10.07. 16:01:00

Kedves Tamás!

A történeted nem gépekről, hanem emberekről szól. Azokról, akik készítették ezt a selejt modellt, továbbá azokról, akik eladják ezt a vackot azoknak, akik megveszik. Azt kaptad, amit kértél. Kevésbé szerencsés célkitűzésed kapcsán a problémád nem oldódott meg teljesen. Hős lettél, bebizonyítottad, hogy a gép nem jó, és Nálad maradt. Ahelyett, hogy a történeted minden téren pozitív alakult volna, és nem csak tapasztalattal, hanem anyagiakban is profitáltál volna belőle. Most sem késő!!! Rajtad múlik. Kicsit válts látószöget, stratégiát és taktikát is, és ha a gép még mindig megvan, javaslom, láss hozzá!

Talán tudok néhány tippet adni Neked.
Férfi létemre korán belecsöppentem a mosásba és mosogatásba, két gyerek mellett. Én magam is vettem egy Electrolux mosogatógépet a csúcskategóriából, ami sehogy nem mosogatott és nem is szárított rendesen. Bementem én is az üzletbe, reklamáltam, hogy a gép nem látja el azokat a funkcióit, amit ígértek Nekem, amiért megvettem. Nem cserélték ki és nem adták a pénzt vissza. Így más megoldást kerestem. Némi ügyvédi tanácsra, a hibát a szerviznek kb. tízszer jelentettem be két hónap leforgása alatt és nagyon-nagyon pontosan és gondosan megfogalmazva a problémát. A szervizes mindig ki kellett jöjjön, már unta a banánt nagyon. Teszteltünk a gépet és a szervizes jónak találta. Én meg nem. Minden esetben ráírtam a szervizlapra, hogy a probléma továbbra is fennáll. A tizedeik után kértem vigye el és javítsa meg, úgy, hogy nem maradjon ételmaradék a tányéron és az edények a mosogatás végén szárazak legyenek. Nem sikerült, így megkaptam a csereutalványt.
Vettem én is Bosch mosógépet, ami a német piacra volt optimalizálva (a szerelőtől tanultam), ahol valóban sokkal hatékonyabb mosószerek vannak. A magyar mosószerekkel a gép nem tudott tiszta ruhákat produkálni, német mosószerrel igen. Így megtanultam, hogy a 4-es kóddal kezdődő mosásra használatos szerek, különösen a Müller drogériában kaphatóak, milyen nagyszerűen mosnak. Tanulság, tapasztalat, és nem allűr. Ezt mások is említették itt Neked.
Anyámnak is vettem egy felültöltős AEG mosógépet, ami hasonlóan a Tiedhez, nem mosott szépen. Többnyire sehogy. Örömmel vált meg Tőle, amikor a motorja megadta magát, viszont az Electrolux amit ha használ remekül teljesít. Szóval egy márkacsaládon belül is vannak kivételek.
Vettem olyan német prestige szórakoztatóipari terméket is, ahol a cég értékesítési vezetőjének írtam (kinyomoztam a nevét a neten), hogy mennyire nem vagyok elégedett a termékkel, csalódott vagyok és a magyar képviselet vezetője megalázóan nem kínál nekem lehetőséget arra, hogy a problémám megoldódjon. Megírtam neki, hogy a márka nagy hívőjeként nagyon átvertnek érzem magam, ezért kérem, hogy Ő segítsen. Láss csodát, másnap a helyi képviselet kicserélte a terméket.
Amúgy olyan helyen, üzletben és neten vásárolok tartós háztartási gépeket, ahol van esélyem a próbára és a visszaküldésre és cserére is. Ezt megtanultam.
A teszttel ugyan egy jó lépést tettél, a békéltető tárgyaláson a célodtól sikeresen ellöktek. Kérlek, hideg fejjel gondolkodj, ne az igazad hajtson . Ha nem vagy a mosógéppel elégedett, fogalmazd meg a reklamációdat pontosan és azt is, mit hogyan tekintsz a probléma megoldásának. Nem a teszt a megoldás. Cseréljék jobbra, vagy adják vissza a pénzt.
1.Ha a gép meg van, javaslom hívd ki a szervizt, akár tízszer. Mindig írd a szervizlapra, hogy a gép nem most megfelelően. Dokumentáld, csatold a szervizlaphoz és mindig írd rá, hogy a probléma továbbra is fennáll.
2.Ne und meg, tarts ki. Egy idő után szórakoztató lesz.
3. Kérd meg és ragaszkodj hozzá, hogy a szerviz szállítsa el a gépet és nézzék meg a szenzorokat és a szoftveres részét. Azt akarod, hogy mossa ki a ruhákat foltmentesen.
4. Ha továbbra sem jó írj panaszt a szerviz vezetőjének és a képviselet vezetőjének újra.
5. Ha nem érsz el sikert, írj az európai kereskedelmi vagy akár ügyvezető igazgatónak angolul akár, hogy mit tapasztaltál. Ne hagyd őket békén… Hadd kapjon kemény letolást az összes helyi érzéketlen, akinek nem a vevő elégedettsége az első.
6. Ragaszkodj a cseréhez és kompenzációhoz. Ennyi csalódás után legalább két kategóriával jobba gépet adjanak. Örök garanciával
7. Végül: a teszt eredménye az, hogy mindkét gép vacakul mos. Nem más. Ugyanis, a mosógépet azért vesszük, hogy mosson és tisztára. Amennyiben a gép címkéjén „A” mosási hatékonyság van feltüntetve, akkor ez a gép a hibás teljesítés kategóriájába is esik. Mivel a ruha foltos maradt. Sőt a teszt is ezt az eredményt hozta. Mindkét gépben foltos maradt a ruha a legnagyobb hőmérsékleten. A PTK ismerete és némi ügyvédi támogatás és levél is jól jöhet.
Kérlek, itt ne állj meg. Vedd ki belőle, azt is, amit beletettél. Most húzd azokra az embereke rá a vizes lepedőt, akik át akartak verni. Mert ez a sztori is, nem a gépről, hanem az emberekről szól. Sok sikert.

KovacsZ67 2017.10.07. 17:03:12

És még valami:
Ha jogi utat vagy jogi támogatást is használnád. Ilyenkor igazán jól jöhet, ha van esetleg olyan biztosításod amiben van fogyasztói jogvédelem is. Érdemes megnézned a lakás/ház biztosításod is, hátha tudtod nélkül is, van benne ilyen elem. Akkor bizonyos összegig ők is fel tudnak lépni akár jogi úton is, munkadíjuk pedig fizetve van, a biztosításban foglalt keretösszegig....

Crazy 1zenkáttű 2017.10.08. 06:38:38

@KovacsZ67: kedves Tamást egészen addig fogja szórakoztatni a tanácsaid, amíg a szerviz ki nem számlázza az első felesleges kiszállást...

KovacsZ67 2017.10.09. 19:05:43

@Crazy 1zenkáttű:
Lehet, hogy van annyira szórakoztató, mint a mosási tanácsok a szervizestől vagy a békéltető tanács által javasolt tesztmosás. Amúgy Neked már számláztak ki garancia időn belüli kiszállást?

Crazy 1zenkáttű 2017.10.09. 20:28:54

@KovacsZ67: nem, meg nem számláztak ki ilyesmit. sőt, 30 százaléknál többet háztartási cikkért meg életemben nem fizettem. Persze nekem könnyű, én pont a másik oldalon állok...

Péter 2 2018.01.09. 10:26:21

@Matteo79: első hibás, második viszont hibátlan.

Matteo79 2018.01.09. 11:20:41

@Péter 2: nem mondunk magyarul ilyet. Így egyeztünk meg - ez a helyes
süti beállítások módosítása