Tékozló Homár

Keresd a parkolóórát a képen!

2017.10.18. 15:36 | Homár Hilda | komment

bp_parkolas_20171009_09_1.jpg

Nem lesz könnyű megtalálni! A parkoló övezet létéről és a parkolásra vonatkozó információkról szóló tájékoztató táblát meg ne is tessék keresni, mert azt nem sikerült a pénzgyűjtő szerkezet mellé applikálni Rákosfalván. 

Tisztelt Cím !

Október 9-én a XIV. ker. Rákosfalva, Ond vezér útján parkoltam le személygépkocsimmal. (GPS koordináták 47.505960, 19.140978). Később visszatérve meglepve tapasztaltam a büntető piros „mikulás” csomagot a szélvédőn! Gyalogosan alaposabban felmérve a helyszínt, valóban találtam egy fizető automatát a gépkocsiktól és bokortól TAKARVA a gyalogos járda szélén, a befelé vezető úton kb. 30 m-re a saroktól, de !

- SEHOL nem találtam KRESZ szerinti táblát, hogy fizető parkoló területére hajtottam be.
- Nincs sehol kiírva (automatán se!), hogy mely időszakokban kell fizetni és mennyi a parkolási díj.
- Amennyiben az autós befele hajtáskor inkább baloldalra figyel parkolóhelyet keresve, a parkoló automatát véletlenül se veszi észre, takarva meg mégúgy se.

Tulajdonképpen CSAK AZ ELDUGOTT PARKOLÓ AUTOMATA utal némileg arra (utólag), hogy ott fizetős a parkolás, arról nem is beszélve, hogy még augusztusban nem volt fizetős az érintett lakótelepi útszakasz! A rendeletek szerinti táblák, információk hiányoznak ! Igazamat bizonyítja, hogy egy ott lakót megkérdezve, hol van itt olyan tábla, ami a fizető parkolóra utal, az volt a válasz: már szóltunk a képviselő úrnak (?), hogy tetesse ki.

Küldök pár fotót a helyszínről, amivel inkább azt akartam bizonyítani, hogy az utca bejáratánál egy fia KRESZ tábla sincs !

Az automata az utolsó (...9) kép jobb oldalán a kukák mögött a bokroknál fedezhető fel, de ugye jobb helyeken az automata mellett is van egy oszlopra helyezett kiemelkedő tábla információkkal. :-(

Ami még adalék, próbát tettem arra, hogy kiderítsem, vajon mennyi lehet a parkolási díj (sehol nem volt feltüntetve). Az automatánál a tájékoztató szerint beütöttem a rendszámot és próbáltam a vásárlásig eljutni, de semmi, azon kívül, hogy kiirta, helyezzek be érméket ??? ! Arra a következtetésre jutottam magamban, hogy a a technikai feltételek teljes hiányában a túlbuzgó közterületes büntetget(ett).

Nem tartom korrekt eljárásnak, hogy a fizetős parkoló zóna, övezet jogszabályi kritériumainak teljesítése nélkül büntetnek autósokat.

Üdvözlettel:

Kiss József

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sipovicsné Zahedli Krisztina 2017.10.18. 15:46:18

Totál mindegy, hogy látható az automata vagy sem, ugyanis a parkolási övezetet táblával kell jelölni. Szóval ha háromméteres arany talapzatra van kihelyezve az automata 2000 wattos reflektorokkal megvilágítva, az önmagában akkor sem jelöl parkolási övezetet.

A felháborodott levélíró felháborodott levelében ott a hiba, hogy az utca elején kereste a táblát, holott azt nem kell kitenni minden utca elején. Nyilván ki volt téve az övezet határán, ahogy kell, csak figyelmetlen volt, mikor arra autózott.

Szóval megint az van, hogy valaki a jogszabályokra hivatkozik, miközben nem ismeri őket.
Ja, és azt mindenki leszarja, hogy valami helyi hülye mit mond, nem bizonyít lófaszt se.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.10.18. 15:47:32

Kérdezz rá az önkormányzatnál, hogy azon az útvonalon, ahonnan jöttél, hol az övezet kezdetét jelző tábla? Ha tényleg ott van, akkor bukta, de ha nincs, akkor nem jogos a büntetés. Az automata ténye nem jelent fizetési kötelezettséget, az nincs a KRESZ-ben, csak a tábla.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2017.10.18. 15:51:25

Kedves Poszter!
Itt vannak az övezetek, a világoskék volt a tied, annak a határán csekkold a táblát.
www.zugloiparkolas.hu/parkolasi-zonak-2-2/

RosszQtya · http://indafoto.hu/rosszqtya 2017.10.18. 16:50:10

ha van tábla ha nincs, az egységárat akkor is fel kell tüntetni,innentől, már törvénytelen, ha méterenként van óra, ha nincs...

FDToth 2017.10.18. 16:52:09

Az a baj h ha kinn is vannak tábláak akkor h hol keződik a parkolás, azt nem lehet látni.
Én anno a III. kerületbne kértem, hogy au tumatákra jó nagy táblát rakjanak, hogy "P", de persze szarnak bele. Sőt ebben a kerültben olyan ritkák az automaták, hogy helyismerettel rendelkezőnek bizony keresnie kell. MEgoldás a GPS alapú parkolás, de ettl függetlenül sztem jobban ki leheten emelni a táblákat, automatákat és pl. az sms-számot is lehetne a teteére rakni, vagy eg yutcai táblára, mert az h 12-es betűmérettel ráírják, azt csk úgy lehet leolvansi, ha közelre mész...
Valószín dirket így rakják ki, mert így lehet majd büntetni. A környének (Fólirn tér, OTP, Tavazs u.) kb mindennapos, hogy büntetnek autósokat, mert tényleg nincs kinn automata, pl. OTP környékén,

ptspts 2017.10.18. 18:09:30

Ha kint van a tábla, és az autós megtalálja a parkolóórát, de az óra nem bírja kiírni, hogy mennyit kell fizetni, akkor mit kell tenni?

KaTe 2017.10.18. 18:23:03

@ptspts:

a.) Fel kell hívni a parkolótársaságot azon a telefonszámon, amit az órára helyeztek el és be kell jelenten a hibát
b.) Keresni kell egy másik parkolóórát
c.) segítséget kell kérni valamelyik autóstól aki szintén ott parkol
d.) másik utcában kell keresni parkolóhelyet

Tachion 2017.10.18. 23:20:07

"Küldök pár fotót a helyszínről, amivel inkább azt akartam bizonyítani, hogy az utca bejáratánál egy fia KRESZ tábla sincs !"

A KRESZ-táblák hatálya nem arra a területre szól ahonnan a tábla látszik! Az nem úgy van hogy leparkolunk, kiszállunk az autóból, jól körbenézünk és ha nem látunk parkolási övezetet jelző táblát akkor ott nem kell fizetni! A parkolási övezetet jelző táblákat oda teszik ki ahol az övezet kezdődik, nem tíz méterenként mindenhova! Ja és a parkolási övezetet csak a KRESZ-tábla jelölheti, a parkolóautomata kb egyenértékű egy üdítőautomatával, az nem jelent semmit. Tessék olvasgatni kicsit a KRESZ-t!

És márpedig bizony ki vannak téve a parkolási övezetet jelző táblák a bejegyzésben szereplő koordinátákat magába foglaló övezethez! Rengeteget járok arra, pontosan tudom hol vannak: Az Örs-Vezér tere irányából az IKEA hátsó sarkánál a gyalogátkelőhely után közvetlen. A Szentmihályi út irányából pedig az Ond-Vezér útja és a Vezér utca sarkán. Más irányból a cikkben szereplő koordinátát nem lehet megközelíteni.
És igen, nem csak ma hanem már október 9.-én is ott voltak a táblák.

Szóval a bírság teljesen jogos.

Dezsike 2017.10.19. 07:41:09

@KaTe: Ha az automata rossz, le kell fotózni és ráfogni, hogy önhibádon kívül nem fizettél. Vagy törlik a büntit, vagy beperelnek, utóbbi esetre kell a fotó, hogy tudd bizonyítani, márpedig te akartál fizetni, ők nem biztosították ennek lehetőségét egy üzemkész automatával.

Terézágyú 2017.10.19. 07:49:24

@Dezsike:
Appon keresztül nem lehet fizetni?

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.10.19. 08:54:55

@Terézágyú: még app se kell, sms-ben is lehet. Egyébként meg szerintem egyik automatára sincs kiírva, hogy mennyi ott a parkolás. El kell kezdeni behajigálni a pénzt, aztán akkor majd írja, hogy azzal az összeggel meddig parkolhatsz.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.10.19. 08:59:55

@ptspts: nem írja ki szerintem egyik sem (van amelyikre van táblázat matricázva, de nem általános), ha elkezded bedobálni a pénzt, akkor majd számolja, hogy az meddig elég. De user már eddig se jutott el.

rovid 2017.10.19. 11:09:12

@KaTe: akkor ez már túlélő túra!

vanek ur 2017.10.19. 11:38:15

@Terézágyú: @onlajnok: "még app se kell, sms-ben is lehet."
Lehet, és nem kötelező. Ennek oka, hogy nem írható elő, legyen mindenkinél sms-képes vagy épp app-képes telefon, az meg pláne, hogy ha nem jó az óra, pluszköltség vállalása mellett kelljen kifizetni a parkolást (lásd kényelmi díj + sms költség).

Terézágyú 2017.10.19. 11:43:30

@vanek ur:

Ja értem, tehát nyígjunk, hogy miért nem lehet sms-ben is fizetni (hiszen mindenkinek van már mobilja, a 21. század van, ugyebár) - de ha éppen elromlik az ótomata, akkor háborodjunk fel, hogy "nem kötelességünk" smsben fizetni, vagyis akkor nem fizetünk sehogy.

Lásd még biciglisek: nyígtak, hogy nincs kerékpárút - de amikor lett, akkor is a járdán mennek, merthogy "a kerékpár csak lehetőség, de nem kötelesség"...

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2017.10.19. 12:13:10

@vanek ur: na de az automata működött, csak a user ijedt meg, mikor a pénzt kellett volna bedobálni, hogy nem írja ki mennyi a parkolás ára. Így inkább nem dobott be semmit.

Drago Brutic1 2017.10.19. 13:36:50

Az érem másik oldala, Zuglói lakosként. Nem tudom, feltűnt-e a képen az is, hogy a terület nem egy P+R parkoló, hanem egy lakóövezet. A tisztelt posztoló és több ezer ingázó társa ezeket használja nap, mint nap, lehetetlenné téve az ottlakók életét. További példák: Pillangó utcai lakótelep, Mexikói úti földalatti teljes környéke, a Mafilm körüli teljes szakasz. Ezt mennyire tartja természetesnek a posztíró? Avagy ő mit szólna hozzá, ha csendes békés, madárfüttyös zöldövezeti házához (Gödöllő, Fót, Mogyoród, stb) fogok olyan századmagammal leállni reggel nyolctól hatig?

KaTe 2017.10.19. 13:51:55

@Drago Brutic1: Szerintem a posztoló nem abba kötött bele, hogy ott ki milyen célból parkol, hanem hogy - szerinte - nincs megfelelően jelezve a fizető övezet, illetve hogy nem találta az automatát. Mellesleg a 2014-es google térképen még nincs kint az automata, szóval viszonylag új fizető övezetről lehet szó, én egyébként tökéletesen megértem, hogy a lakóknak elegük lett az ingázókból, akik egész nap ott parkoltak.

Nouby 2017.10.19. 14:14:56

Azért olyat is ritkán látni külföldön hogy a táblákat 1x kirakják és kész. Mindig van valami másik jelzés is.

Az ott lakók és az ott parkolók el vannak tévedve ha azt hiszik hogy a bevételen kívül akár másodlagos célja is van annak a parkoló zónának.

Ahoj- 2017.10.19. 15:57:11

A parkolási zóna táblát a Zóna kezdete előtt (zóna határán) kell kihelyezni. Amennyiben ilyen tábla nincs kinn, meg lehet fellebezni a bírságot és el fogják törölni.

Parkolóórát úgy kell elhelyezni, hogy az autóból kiszállva látótávolságra essen. Dehát nem 3 utcával feljebb hanem 200 méteren belül azért illendő.

Csaba Diósgyőri 2017.10.20. 09:20:33

A fizető parkolás táblát az övezet kezdésénél kell kirakni a KRESZ szerint,ezt a táblát ugyanis a kereszteződés nem oldja fel.A közteres pedig nem rak ki piros csomagot.

Csaba Diósgyőri 2017.10.20. 09:24:43

@FDToth: Tavasz u 8,OTP mellett az automata

Drago Brutic1 2017.10.20. 10:01:22

@KaTe: igen, újak ezek az övezetek. Mint írom, a helyzet már teljesen elviselhetetlen egész Zuglóban. Ezeket az utcákat nem arra tervezték, hogy több környező város és külkerület nap autósforgalmát viselje el. A kétirányúra tervezett utcákon kb 20 métert sem lehet haladni a parkoló autók miatt. Iskolák, óvodák, játszóterek mellett hömpölyög a forgalom. Hogy a poszter panasza jogilag megáll-e, sok komment vitatja. Ha valóban igaza van, miért nem érvényesíti a jogát, mért a homárra ír?
Lakóövezeti közlekedésre az alábbi szabályt találtam:
www.kresz.info/kozlekedes_lako-piheno_ovezetben.php
EGy ilyen tábla már önmagában elegendő lenne, hogy az ingázók be se hajtsanak. A mi környékünkön senki sem tartja be. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy a képen látható területet is jelöli ez a tábla.

Xezs6 2017.10.20. 19:53:50

Nincs tábla? Akkor panaszt teszel, és törlik a büntetést. De basszus, 2017-ben van aki még apróval meg parkolóautomatával szórakozik, mikor mindenki zsebében ott lapul az okostelefon? A világ legkényelmesebb dolga a telefonról fizetni.

beste 2017.10.26. 16:54:38

@Sipovicsné Zahedli Krisztina: @Xezs6: én ma hogy jártam.... Mindig SMS-t használok a parkoláshoz. Hát ma sikerült elgépelnem a kocsim rendszámát, ott is virított a (jogos) bünti a szélvédőmön. Mielőtt bementem volna a postára, gondoltam felhívom őket, hogy ilyenkor mi van. Azonnal törölték a büntetést, és ami a pláne: kért egy e-mail címet, és egy órán belül írásban is ott volt, hogy törölték a büntetést. És mindezt teljesen normális, korrekt hangnemben, látták a rendszerben az SMS-t is meg a büntetést is, és azonnal összevonták és szó nélkül tudomásul vették, hogy valószínűleg véletlen volt. Úristen, mi van ezekkel?

Xezs6 2017.10.26. 18:25:53

@beste: Tudnak ezek rendesek is lenni :) Amúgy én nem SMS-t használok, nekem már az is kőkorszak :) Van egy Nemzeti Mobilfizetési Rendszer az applikációs boltban okostelefonra, és azzal fizetem a parkolást (meg az autópályadíjat is). Marha kényelmes, mert GPS alapján megtalálja, hogy melyik területre kell fizetned, így ha a közelben nincs automata, amiről lelesnéd a körzet számát, akkor is tudod, hogy hova kell fizetni. Egyetlen negatívuma van, de azt én letojom a kényelem miatt: minimum egy ezresnek mindig lennie kell az ott vezetett egyenlegeden (ezt bankkártyáról vezeted át). Tehát nekem ennyim mindig náluk van, de na, mire elég manapság egy ezres, ennyit kibírok.

Brokkoládé 2017.10.26. 19:43:08

Ha valóban nincs KRESZ tábla, akkor panasszal lehet élni a területileg illetékes parkolási társaságnál! Így nem jogos a bünti. Hajrá!
süti beállítások módosítása