Tékozló Homár

Brilliáns védekezés: ha bruttó összeget írnánk, elvesztenénk az árversenyt

2017.12.12. 12:19 | Homár Hilda | komment

the-movers-logo-1.png

Szegény Gábor nem elég, hogy letolt egy teljes költözést, ennek kapcsán még jól meg is járta a honlapján hiperszuper kalkulátort üzemeltető, de azt nettó árakkal kozmetikázó cég miatt. A Kevin Movers az un. kreatív tájékoztatás minimum nem elegáns fogását alkalmazta: szépen kiírta, hogy "A kalkulátorban feltüntetett árak tájékoztató jellegűek, általános szerződési feltételek itt találhatók!" és csáAz ÁSZF-be  aztán végül elárulják, hogy a kalkulátor nettó, vagyis áfa-nélküli árat mond. Gábor nagyon helyesen nem hagyta ennyiben a dolgot, szaladt a hatósághoz és a békéltetőhöz is. Igazságra érthetetlen módon egyelőre nem lelt.

A Békéltetőt megkérdezzük az ügyről, a tanácsadók válasza pedig már meg is jött azzal kapcsolatban, hogy nekifuthat-e Gábor másodszor is a békéltetésnek, vagy ha nem, akkor hogyan tovább.

Kedves Tékozló Homár!

Szeptemberében megállapodtam a Kevin Movers Kft. -vel, hogy az akkori albérletünkből elköltöztessen minket. Ehhez a weboldalukon található "kalkulátort" használtam, kaptam is egy emailt az árajánlattal. Ebben szerepelt egy sor, egészen pontosan, hogy "az ajánlott végösszeg: 130 998 ezer forint".

Elfogadtam az ajánlatot, le is zajlott a költözés, majd jött a meglepetés, hogy ez az összeg valójában csak nettó és nem bruttó. Persze többször leveleztünk és beszéltünk telefonon, de ezt a tényt valahogy elfelejtették közölni.

Hosszas veszekedésbe kezdtem a cég képviselőjével, aki szerintem tűrhetetlen módon követelte, hogy fizessem ki az adót is és többször mondta, hogy ez a bevett gyakorlatuk, mert, ha bruttó összeget írnának, akkor elvesztenék az árverseny.

Ezek után a fogyasztóvédelemhez fordultam, mert azt gondoltam, hogy nem jogos a cég követelése. Az igazi meglepetés csak a fogyasztóvédelem válaszával ért, amiben azt írják, hogy eljárást indítottak a cég ellen, valóban jogos a panaszom, de ez nem mentesít az ÁFA fizetési kötelezettségem alól.

A fogyasztóvédelem tanácsára tovább vittem az ügyet a békéltető testület felé, ahol kb. két hónapnyi várakozás után elutasították a kérelmemet, mindenféle alaki hiányosságra hivatkozva, gondolom minimum jogásznak kellene lennem ahhoz, hogy megfelelően megfogalmazott kérelmet írjak. 

Összefoglalva, hiába félrevezető a tájékoztatás, hiába tartja jogosnak a panaszt a fogyasztóvédelem, a békéltető testület nem foglal állást, és hiába vertek át mindenki szerint, azért a ÁFÁ -t ki kell fizetnem. Azt tudom csak tanácsolni, hogy kerüljék el a Kevin Movers Kft. -t és mindig kérdezzenek rá, hogy az ár tartalmazza e az adót!

Üdvözlettel:

Gábor

 

Kedves Gábor!

Fontos fogyasztóvédelmi rendelkezés, hogy a vállalkozásoknak a szolgáltatás díjaként a fogyasztó által ténylegesen fizetendő, az általános forgalmi adót és egyéb kötelező terheket is tartalmazó (bruttó) árat kell feltüntetniük.

Ha tehát e-mailben a cég ajánlata 130.998,- Ft. összegre vonatkozott, és ezt a fogyasztó elfogadta, akkor a költöztetésre vonatkozó vállalkozási szerződés is ezzel az összeggel jött létre a felek között. A gazdasági társaság tehát erre a vállalkozói díjra tarthat igényt a vállalt kötelezettségei teljesítését követően. Ez azt is jelenti, hogy a cégnek ebből az összegből kell az adófizetési kötelezettségének eleget tennie.

A vállalkozás az ár meghatározásával kapcsolatos versenyhátrányra sem hivatkozhat eredményesen, éppen ellenkezőleg: a vállalkozás valósíthat meg tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot, ha a fogyasztókat megtéveszti a szolgáltatás díjával kapcsolatban.

A vállalkozások árképzésére vonatkozó szabályok megsértésével összefüggésben a fogyasztóvédelmi hatóság jogosult eljárni, ahogyan ebben az esetben ez meg is történt. A hatóság azonban nem vizsgálhatja a felek között létrejött vállalkozási szerződésből eredő igényeket. Erre csak az illetékes békéltető testület vagy bíróság jogosult.

Tekintettel arra, hogy a Békéltető Testület elutasította a panaszát, hozzájuk ezzel az üggyel újra nem fordulhat. A vállalkozói díj visszatérítésére közjegyzői fizetési meghagyásos eljárás indítható a jogszabályban meghatározott formanyomtatvány kitöltésével.

Felhasznált jogszabály: 1997. évi CLV. törvény a fogyasztóvédelemről

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borso 2017.12.12. 12:44:19

Na ja. Ez kb olyan, mintha a boltomban kiírnám a termékre, hogy 1000.-Ft-ba kerül miközben mindenhol 5000.-Ft. Kedves vevő a kasszához fárad és közlöm vele, hogy a termék valóban 1000.-Ft +27% ÁFA+2500.-Ft rezsiköltség+ adók+ tefa+tufa+tánya+ványa+eho+szja+tb járulék+szociális hozzájárulási adó+megafaszom+csomagolási díj+termékdíj= és fizetendő 5000.-Ft. Átb*sznám a vevőt? Igen.

Jake Peralta 2017.12.12. 12:47:47

Hova lehet költözni majdnem 131 millió forintért?

Jake Peralta 2017.12.12. 12:50:17

Amúgy ÁSZF 3.1 pont:

"A program által generált ár NETTÓ ár a 27% ÁFÁT nem tartalmazza! "

FDToth 2017.12.12. 12:53:29

nem értem az nfh és a békéltető eljárásárt...
Ilyen esetben javaslom, hogy a fogyaztó azt az összeget fizessék, amiben megállapodtak. Az adott vállkozás is tudja, hoyg simlis, annak az 1-2 reklmaálónak a nettő összegről állít ki számlát.

.Manyecska 2017.12.12. 12:59:46

@Jake Peralta: Újlipótváros-Vizafogó határa három szoba, 85 nm... Szívesen!
:D

Terézágyú 2017.12.12. 13:02:05

@Jake Peralta: "
"Hova lehet költözni majdnem 131 millió forintért? "

Márpedig ennyi, mert a pószter "egészen pontosan" írta le :)

Mondjuk, tényleg nem volt ott sehol, hogy plusszáfa???

Egyszer én is rendelni akartam egy szolgáltatást, és a cég nekem is folyton a nettó összeget írta (de ott volt mellette, hogy +áfa). Hiába írtam vissza, hogy engem a bruttó érdekel, fogalmam sincs, hogy mennyi az áfa, és nincs kedvem számolgatni se, nem írták meg a teljes árat, merthogy ezt hivatalosan így szokták, hogy nettó+áfa...

Kicknick 2017.12.12. 13:18:12

szóval 130.000 ezer vagy akármennyi az ócsó? akkor mennyi a drága, meg mi van?
ennyiért vágási feri is visszamenne zongorát cipelni

Baluci 2017.12.12. 14:55:04

Vazze... ezt nem értem!
Miért fizette ki a többi pénzt a poszter???... Menjenek békéltetni, vagy pereskedni a szarjankók ha akarnak! Amatőr!...

A.C. 2017.12.12. 15:03:28

@borso: és mennyi de mennyi komoly nemzetközi webshop csinálja így, csak a checkout-nél teszi hozzá a szállítást (ez még érthető) de az adókat meg a kezelési ktg-et is... nem is veszek onnan soha semmit :)

herk 2017.12.12. 15:08:45

"Az igazi meglepetés csak a fogyasztóvédelem válaszával ért, amiben azt írják, hogy eljárást indítottak a cég ellen, valóban jogos a panaszom, de ez nem mentesít az ÁFA fizetési kötelezettségem alól."
Ha tényleg ezt irták a fogyvédelemnél, akkor ott elég sötétek (értsd. hülék) ülnek.
Nem az ÁFA fizetési kötelezettség alól akar kibújni, hanem hogy nem azt az árat követelik, amit megbeszéltek. Édesjóistenem, hogy ezt a fogyvédőknek magyarázni kelljen..

Itt arról van szó, hogy a vevő szerint a bruttó összeg: 130 998 Ft
A szolgáltató szerint: 130 998 + 27% = 166.000 Ft
A végösszegről nem tudnak megegyezni, nem arról, hogy kell-e adót fizetni.

Ha nem kötjük ki, akkor szerintem a bruttóról van szó.
Azt kellett volna eldönteni, hogy ha nincs leirva, hogy nettó vagy bruttó, akkor mi a default. Mert szerintem a bruttó.
Meg amúgy is nem úgy van, hogy 2 ár esetén a kisebb lesz a nyerő?

Darth Revan 2017.12.12. 15:24:10

egyertelmuen a vasarlok megtevesztese. a fogyasztovedelem teljesen jogosan meg is inditja ellenuk az eljarast.

valoszinuleg a kerdes felteves volt helytelen, hiszen a valaszukba lehetetlen belekotni (" nem mentesít az ÁFA fizetési kötelezettségem alól" - persze hogy nem, posztolo az arajanlat es a tenyleges osszeg kulonbseget nem akarja megfizetni, hogy ebbol mennyi az afa az nem szamit.

a posztolo fizesse ki az arajanlatban szereplo osszeget, azutan pereskedjen a ceg, ugyis elveszti, hiaba irt barmit az ASZF-ben.

Nick-son 2017.12.12. 15:43:08

Elképzelhető, hogy ez akár még törvényes is lehet, bár úgy tudom a fogyasztók részére a bruttó árat kell feltüntetni, szóval nem biztos, mivel ennek a szolgáltatásnak az árát a "kalkulátor" adja meg a fogyasztónak szerintem ott áfás árnak kellene szerepelni.

Persze mindenki ott írogatja a feltételeit ahol akarja, de ennyi erővel lehetne egy 4 kötetes Háború és Béke hosszúságú aszf is és annak a 1345 -dik oldalán kifejtve, hogy ja egyébként plusz áfa.

Én azt gondolom ez a cég mindenképp a megtévesztésre játszik, mert ha vannak céges érdeklődők is, ha nem a megtévesztés lenne a célja akkor ott állna már az összeg mellett, hogy + ÁFA, vagy nettó és bruttó ár is egyaránt és ha tényleg jóhiszemű ez a vállalkozás akkor a minimum, hogy amikor tudja és látja, hogy mennyire nem egyértelmű a fogyasztónak a tájékoztatás akkor ha eddig nem is így volt mostantól így csinálják és kiírják normálisan a bruttó árakat.

Mert itt nem az adófizetésről van szó, hiszen az alacsonyabb összegből is be kell fizetni az az után járó ÁFÁ -t, hanem a végösszeg a kérdés. Márpedig a fogyasztó bruttóban költ.

Nick-son 2017.12.12. 15:49:54

@A.C.: nemzetközi webshopoknál azért is lehet, mert gyakran a vevő országa szerinti áfát fizetik és csak a checkout -nál derül ki hova is kéri a vevő az árut és az alapján mennyi is lesz az áfa. Nem mondom, hogy mindenhol emiatt van, de sok helyen igen.

Darth Revan 2017.12.12. 16:00:58

@Nick-son:

***nemzetkozi***
ez egy magyar ceg volt. amugy meg az ilyen webshopnal fizeteskor elallsz a vasarlaskor, nem a teljesites utan kozlik, hogy ja, plusz afa

Rejtélyes 2017.12.12. 16:04:51

Egyetlen sor szamit:

(a költözés költsége 130 998 + a csomagolás költsége 0 + a csomagoló anyag kiszállítása 0)

Mivel nincs utana semmi +AFA, ezert ez brutto. Le kell sajnalni hogy 30 sorral lejjeb irja hogy netto, ez biza a teljes osszeg, ebbol adozik a vallalkozo.

GatyaPityu 2017.12.12. 16:28:42

"....hiába tartja jogosnak a panaszt a fogyasztóvédelem, a békéltető testület nem foglal állást, és hiába vertek át mindenki szerint, azért a ÁFÁ -t ki kell fizetnem"

- Ezt nem értem. A megrendelő kifizette a 130.998,- azaz 140 ezer Ft-ot. Az adóbefizetés nem az ő dolga, hanem a szolgáltatást nyújtó cég feladata. Befizetik a kérdéses végösszeg -27 849,96 Ft ÁFA tartalmat és elteszik a nettó 103 148,031 Ft nettó árbevételt. Ennyi.

Sequoyah 2017.12.12. 16:30:23

@A.C.: Nemzetkozi webshopnal ez teljesen normalis. Fogalmuk sincsen mennyi az ado es egyeb koltsegek, amig nem tudjak mit honnan es hova rendelsz pontosan. Pont ahogy a szallitasi koltseget sem tudhatjak, de azzal latom viszont nem volt bajod. Na az ado pont ugyanilyen.

Nick-son 2017.12.12. 16:41:22

@Darth Revan: A.C. ezt írta, amire én reagáltam: "...mennyi de mennyi komoly nemzetközi webshop csinálja így..."

Te és A.C. ugyanaz vagytok, vagy hogy?

Xezs6 2017.12.12. 16:43:57

Erről a Kft-ről Ford Fairlane szavai jutnak eszembe: Maga a faszfej!

Kondom Keselyű 2017.12.12. 17:40:22

@Darth Revan:
Csak felig magyar.
Borsodban mar eleg sok a Kevin, de moversbol meg viszonylag keves van :D

Lengyelpiac Hu 2017.12.12. 17:45:49

Esetleg még annyit lehetne hozzátenni, hogy az ászf tartalmát csakis egy megfelelően bonyolult chapca kód feltörése után tehetnék lehetővé, mondván hogy erre azért van szükség,mivel különben számtalan robot vásárolna náluk.... :-D

Lengyelpiac Hu 2017.12.12. 17:47:18

@Lengyelpiac Hu: - "lehetővé" ; + "elérhetővé"

commentes nikk 2017.12.12. 17:52:23

Milyen albérlet, és mekkora távolság az, ami 130 rongyba került költözéskor? Én Bp-ről tömött teherautóval 40 km-re lévő városba költöztem 28 rongyért, a poszter egy komplett bérházat költöztetett el? Tudom, nem ez a lényeg.

nemecsekerno_007 2017.12.12. 17:59:39

Ez nagyon nem korrekt eljárás, de az árverseny se lesz sokáig. Azért azt ne gondolja senki, hogy neki eu-s fizetése van de a költöztetők kelet-európai bérért fogják költöztetni :)

2017.12.12. 18:34:16

@commentes nikk: ezen gondolkoztam én is, bp egyik végéből költöztem a másik végébe nem oly rég, az egész került 75.000-be, mindezt úgy h a teljes háztartást ők dobozolták be (kértem, plusz szolgáltatás részükről) és mindent be is buborékfóliáztak, a bútorzatot is körbetekerték 1000 km sima fóliával.

A posztbeli cég se netto se brutto nem versenyképes.

2017.12.12. 18:39:12

@Biriksz_Krokiksz!: ...mondjuk poszter elképzelhető, h A helységből messzi B- be költözött, ettől függetlenül alap elvárható lett volna, h megmondják neki, mennyi lesz az az annyi. Mit kell itt titokzokniskodni...

Wod Meselo 2017.12.12. 18:51:13

@Xezs6: Az is eszedbe jut mikor mondta ezt ? Emlékeim szerint ez a mondat sose hangzott el így és kalsszikusokat csak pontosan idézünk.
A csávó sose látja a pénzét a Kevin Múvers sose adja vissza. Apropó az is megérne egy műelemzést miért hívnak egy magyarzégen KEvin Movers-nek :) Talán amiért manapság már mindhol csak shop van és oda járnak a vásárlók shopni ?

Xezs6 2017.12.12. 19:08:37

@Wod Meselo: Igen tudom hol mondta ezt. 24:29-nél, nézd újra ha nem emlékszel rá.

Ánusz hadnagy: na tűnés a picsába faszfej!
Ford Fairlaine: Faszfej? Maga a faszfej! Szerintem maga az!

SZIGMA 2017.12.12. 19:15:47

Nem azért ennyi,mert vadászházba költözött? :)
Amúgy kalkulátor ide, ÁSZF oda, ha jól tudom törvény szabályozza az online felületeken, webshopokban az árak megjelenítését, ami előírja, hogy bruttóban kell kiírni.
(talán még a nagyobb számokat is előírják, ha alatta,mellette megjelenik a nettó+ÁFA összeg, de ebben nem vagyok biztos)
A(z egyetlen Online Költöztetés Ár) kalkulátornak kezelnie kellene az ügyvezető által említett sokféle ÁFÁ-t (?) és a végén kidobni, hogy mennyi az annyi, akár lebontva is.

Wod Meselo 2017.12.12. 19:32:20

@Xezs6: Akkor csak nekem volt igazam... egy hét szavas idézetet nem tudtál iderakni.
Ennyi erővel mondhattad volna , hogy az jut eszedbe ,hogy "drága koalát". Hiszen így kiemelve a kontextusból, ez is elhangzott.

Wod Meselo 2017.12.12. 19:49:02

@SZIGMA: "említett sokféle ÁFÁ-t (?)" Ezen a nílúsmenti székely dumán én felvontam a szemöldököm :)
Ha a 0% kulcsot is számoljuk akkor is van négy. Nem vagyok egy pénzügyi zseni, de ennyivel tán még én is tudok kalkulálni :)

Facelessbook · www.dont.think.so 2017.12.12. 20:24:06

Goliat es Vagasi Feri hogy orult volna, ha a keccsoles abban az idoben is ilyen jol hoz a konyhara.

Xezs6 2017.12.12. 20:24:39

@Wod Meselo: Neked most mi bajod van öregem? Hülye vagy, vagy részeg? Elhangzott? Elhangzott. Pontosan idéztem? Pontosan idéztem.

ekat 2017.12.12. 20:33:16

Hát ennél engem sokkal jobban zavarnak az utazási irodák + reptéri illetékes ajánlatai. Hogy azt minden más országban bele tudják építeni valahogy egy komplett árba, csak itt nem....

vizsla_barat 2017.12.12. 20:57:16

azt hiszem a magyar fogyvedok infarktust kapnanak USA-ban. Az AFA/VAT/Sales tax itt sincs kiirva, kasszanal hozzaadjak a vegosszeghez. Jah, elelmiszernek 0%-os AFAja van - de ha etteremben veszed,nem. Jelenleg MI allamban az AFA 6%. Nem 27. Itt olcsobb a Lego,mint ahol gyartjak,ami persze rohej.

Bélám 2017.12.12. 21:19:04

Szerintem Gábor most nagyon jól járt. Az árajánlat szerint 130 millió 998 ezer forintot vártak tőle, de végül megelégedtek volna a végén 130998 forinttal és annak az áfájával. Mi ez, ha nem a végtelen rugalmasság a szállító részéről?????????

TS RS 2017.12.12. 21:19:21

Az alacsonyabb összeget kell fizetni. 25 eFt-ért nem fognak perelni.

Im just here for the comments 2017.12.12. 21:44:14

Gábor örüljön, hogy csak az áfát kell kifizetnie, és nem a végösszegként szereplő 130 milliót...

Egyébként nyilván sünt nekik.

2017.12.13. 08:09:52

Ezt velem is játszották el 2 éve és nagyon meg is lepődtem amikor benyújtották a számlát ("kő számla?" és mondott egy számot ami nem pont a megegyezett volt) de mivel az összeg ehhez képest elenyésző volt, nem foglalkoztam vele, örültem, hogy másfél óra alatt 4 ember átvitt és kipakolt mindent, a legjobb dolog volt az egész költözésben

SZIGMA 2017.12.13. 08:27:44

@Wod Meselo: Erre reagáltam, nekem is meglepő volt:
"Szolgáltatás 27% áfa köteles, csomagoló anyag bízonyos részei azok stb..... Sajnos annyi féle Áfakulcs van és olyan sok összetevőből jön össze a költözés költsége, hogy nagyon nehéz bízonyos esetekben egy szimpla összeget leírni mint a közértben. De mivel 12 éve minősített cég vagyunk mindent írásban ÁSZF elfogadással, szükséges írásos tájékoztatással szolgáltatunk."

Nyilván a csomagolóanyagnál lehet még termékdíj is, de azt más kalkulátorok könnyedén kezelik.

Talán az Egyetlen Online Költöztetés Ár Kalkulátor V2.0-ban már mindez megvalósul, annak érdekében, hogy:
" Ügyfeleink végérvényesen elfelejthetik a kiszámíthatatlan költségekkel járó költöztetéseket. Kalkulátorunkkal 5 perc alatt megtervezheti költségeit , profikat megszégyenítő módón. Ilyet még senki nem csinált!"

Treff Bubi 2017.12.13. 09:50:18

Tehát az NFH szerint a vevőnek ki kell fizetnie az áfát, a Homár tanácsadói szerint nem kell kifizetnie.

Terézágyú 2017.12.13. 09:51:52

@SZIGMA:
"Nyilván a csomagolóanyagnál lehet még termékdíj is, de azt más kalkulátorok könnyedén kezelik."

Vagyis rosszul van megírva a kalkulátor...? :)))

Terézágyú 2017.12.13. 09:54:37

@Treff Bubi:
"Tehát az NFH szerint a vevőnek ki kell fizetnie az áfát, a Homár tanácsadói szerint nem kell kifizetnie. "

A homár tanácsadói? :))) a kommentelők? :)

Nem, a kommentelők sem azt írják, hogy az áfát nem kell kifizetnie, csak azt, hogy a cég azt nem mondta, hogy az összeg amelyben megállapodtak valójában nem a teljes összeg, hanem a nettó. Ez pedig az ügyfél félrevezetése.

Treff Bubi 2017.12.13. 11:22:01

@Terézágyú: Az eredeti posztban leírt tanácsra értettem. Úgy értelmezem, hogy mivel a jogszabályok szerint a teljes, bruttó árat kell feltüntetni, az ügyféltől utólag nem követelhetnek további összeget azon felül, amiben megállapodtak.

Kotit 2017.12.13. 12:42:43

Én úgy értettem a poszt toló írását, hogy nem fizette ki a +ÁFA-t, csak a 130k-t és Kevinék követelik rajta. Szal a világon a legegyszerűbb a dolga: ne csináljon semmit.
(Esetleg ha fél Kevinéktől, akkor költözzön el onnan, ahova költöztették újabb 130 nettóért másik céggel, azoknak se fizesse ki a +ÁFA-t és így tovább...)

KaTe 2017.12.13. 12:50:44

@Terézágyú: Hogy tud egy cég egy magánszeméllyel nettó árban megállapodni? Hiszen magánszemélynek kínált szolgáltatásnál -belföldön- csak egyféle ár létezik: A bruttó. Akkor is, ha áfa hatályán kívüli az ügylet, mert mondjuk a vállalkozás kisadózó. Erről azonban a vevőnek nem kell tudnia, ahogyan arról se, hogy a cég az ASZF-ben miféle bujtatott szabályokat alkalmaz az árképzésre. A posztoló kapott egy ajánlatot, írásban, amit elfogadott. A többivel neki nincs dolga.

Tudod Te azt jól! 2017.12.14. 09:35:09

És tessék mondani, ez már a hétvégi?
Mert akkor úgy osztom be az olvasást.

fda 2017.12.14. 11:19:48

Végre valaki, aki felszólal az áfás trükközés ellen.

Jól meg kellene büntetni a szemét költöztető adócsalót: egy magánszemély esetén a nettó és bruttó ár különbözősége szóba se kerülhet és természetesen a teljes összeget kell kiírni.

Ha 130 ezer volt az ár, akkor annyit kell fizetni. Utólag már tök mindegy, hogy ebből mennyi ment a sofőr bérére, a teherautó olajcseréjére, kötelező biztosítására vagy épp a szolgáltatás adójára. Ezeket a költségeket szolgáltató félnek figyelembe kellett vennie, ez alapján alakította ki az árat.

Carradine a gardróbszekrényben 2017.12.15. 00:42:55

@Tudod Te azt jól!: Félek, hogy ez már az év végi, mert lassan három napja nincs új post. Lehet, hogy Hilda napok óta nem jut ki a konyhából, ahol az ünnepi főzőcskézés leköti az idejét.

Bombaló 2017.12.15. 17:22:24

Nekem az a kedvencem a FB hozzászólásokban, hogy a cég hangja közli, hogy esetenként többféle adókulcs van egy rendelésben és milyen nehéz a bruttót megállapítani.
Most erre mit mondjak? Egyéni szociális probléma. Számold fel a céget és menj vissza tanulni...

otgorbebogre 2017.12.15. 19:01:05

@vizsla_barat: pont az a lenyeg hogy a magyar vevo ne nagyon tudja mennyi az AFA tartalom. mar regen szetvertek volna a parlamentet ha minden egyes alkalommal szembesulnek a +27%-al

Szádbafingok 2017.12.15. 19:34:12

Az árgyélusát az ilyennek!!

Xezs6 2017.12.15. 19:56:40

@otgorbebogre: aki ezt nem tudja magától az ássa el magát

.Manyecska 2017.12.16. 10:29:03

@otgorbebogre: a magyar vevő 4-5 x fizeti meg az áfát ...a forgalomban.. mire végfelhasználónként eljut hozzá az áru.

„Példát adtam nektek, hogy a mit én is tettem, úgy cselekedjetek ti is. Én megtanultam a hazai nyelvet – tanuljátok meg ti is. Én mindig a haza érdekeit szolgáltam – ezt tegyétek ti is.”

....hol a nyúposzt??..:P

Mákony Béla 2017.12.16. 20:22:23

Lehet, hogy hülye kérdés, de nem sok ez az összeg egy költöztetésért már úgy eleve is? Mi két éve költöztünk Budapestről az agglomerációba (30 km), és egy komplett 100nm-s háztartás költöztetése bútorokkal, gépekkel együtt megvolt 30.000-ből, ebbe már a jattot is beleértve.

otgorbebogre 2017.12.19. 01:10:18

@Xezs6: jobban utne ha ugy vennel meg valamit hogy az lenne ra irva hogy 3000 de 3810 lene a vege a kasszanal. vagy 20000 es 25400 amit fizetni kell. Meg a +nyolc szazalek amerikaban is elkeseriett mindig, hiaba volt a vege is sokkal kevesebb mint itthon. Persze tudod, tudod hogy mennyi az afa itthon de soha nem gondolod vegig hogy ugya mennyi lenne ez afa nelkul...

otgorbebogre 2017.12.19. 01:12:09

@stakeholder Manyecs: persze mint mindenutt. de mas az ha a netto ar van feltuntetve es szivrohamot kapsz a bruttotol vagy ha a brutto es akkor "ez van". akkor nem a kormanyt szidod es nem kerdojelezed meg a vilag legmagasabb afajat.

Xezs6 2017.12.19. 15:11:03

@otgorbebogre: Leszarnám azt is. Ha ennyi akkor ennyi. Persze lehetne kevesebb, de minek rinyálni mindenen, csak elbasznám az életem vele.
süti beállítások módosítása