Tékozló Homár

Tippek-trükkök külföldre vonatozáshoz

2018.05.10. 14:43 | Homár Hilda | komment

screenshot_2018-05-02_11_38_20.png

Jön az nyár, aki teheti, előbb-utóbb csomagokkal megpakolva fel- vagy bekászálódik valami járműre/-be. Itt most azoknak mutatunk egy tanulságos, sok számmal és számolással turbózott mini esettanulmányt, akik a MÁV-val igyekeznek majd külföldi célponta eljutni. A tanulságot mindenki vonja le, de egyébként meg jó utat, mert bárki, bármit is mond: a vonatozásnak igenis van egy sajátos bája!

Tisztelt Homár!

Igazából nem panaszom van csak, a nemzetközi jegyvásárlás buktatóiról szeretnék írni.

Rövidesen Ceske Budejovicébe utazom vonattal. Ha sokan felmordulnak, hogy jobb autóval menni a válaszom egyszerű: színtévesztő vagyok nincs jogsim.  Lehet buszon lett volna olcsóbb megoldás, de nem bírom a buszt.

A térképre és a vasúti menetrendekre nézve két lehetőség van:

1. Budapestről elutazni Linzbe Railjet-tel, majd átszállás és onnan vagy osztrák vagy cseh vonattal tovább Ceske Budejovicébe. Egyszerű, kényelmes és relatíve gyors megoldás. (kb 6-7 óra)
2. Budapestról elutazni Pozsonyon át közvetlen vonattal Brno-ig (esetleg Prágáig), átszállás majd az Cseh vasutak járatán tovább Ceske Budejovicébe. Kicsit hosszabb (kb 10 óra), de azért még kényelmes utazás.

Bementem a MÁV menetjegyirodába és érdeklődtem a két lehetőség iránt:

1. Budapest- Linz között van 4 napos kirándulójegy, ami kedvezményes 39 EURO oda vissza.  Linzből Ceske Budejovicébe a MÁV  START teljes árú jegyet tud adni, oda-vissza kb 52 EURO áron. Utóbbit meglehetősen soknak éreztem. És nincs valami kedvezmény? A pénztáros csendben súgta, hogy nézzem meg az Osztrák és a Cseh vasút honlapján, mert lehetnek kedvezmények, amit csak a két részes vasút tud biztosítani.  
2. Budapest-Brno között tudnak adni kedvezményes jegyet egy útra 28 Euroért, de onnan tovább nem. És hogy lesz nekem jegyem Brno és Ceske Budejovice között?   Hát vegyem meg a Cseh Vasút honlapján.

Meg is néztem mindkét lehetőséget az Osztrák illetve a Cseh Vasutak honlapján:

1. Linz és Ceske Budejovice között az Osztrák Vasút egy útra 9 EURO-ért, a Cseh vasút 182 Cseh Koronáért kínál jegyet.
2. Brno és Ceske Budejovice között a Cseh Vasút jegye egy útra 209 EURO a jegy. De ami az érdekes: a Cseh Vasút társaság honlapján keresztül a Budapest - Brno - Ceske Budejovice jegy végig megvásárolható 624 Cseh Koronáért!!! (Miközben a MÁV-Start csak Brno-ig tud jegyet adni)

Összesen tehát a jegyár Linzen keresztül oda-vissza:

  • MÁV Start kirándulójegy + oda és vissza az osztrák vasút kedvezményes jegye= 57 EURO (kb 18 ezer Ft)
  • MÁV Start kirándulójegy + oda és vissza a Cseh vasút kedvezményes jegye: 39 EURO + 364 Cseh Korona (kb 17 ezer Ft)
  • a MÁV-START-tól megvéve végig: kedvezményes kirándulójegy +  teljes árú Linz - Ceske Budejovice jegy oda-vissza= 91 EURO (29 ezer Ft)

Brnon át: 

  • a Cseh Vasút társaság honlapján keresztül: 1248 Cseh korona (kb 16 ezer Ft)
  • MÁV Starton keresztül: nem lehet végig megvenni 

Tanulságok:

1. Piros pont a MÁV-START nemzetközi jegyénztárosának, hogy nem vetette meg velem a jegyet 91 EURO-ért és javasolta a netes keresgélést.

2. Nemzetközi utazásnál jó sok pénzt meg lehet spórolni, ha az ember utána jár.

3. Ha a Cseh Vasúttól meg lehet venni végig a Budapest - Brno - Ceske Budejovice jegyet, akkor a MÁV-Starttól miért nem? Na jó, ez végül is átszállás Csehországban egy cseh vonatra nemzetközi vonatról, amit a cseh rendszer tud kezelni, de akkor is.

Köszönettel:

Gábor 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Terézágyú 2018.05.10. 15:05:39

Jó utazást.
1. Előtte olvasd el a Svejket.
2. a népek/nemzetek nevét írd kisbetűvel.

Darth Revan 2018.05.10. 15:15:47

Tavaly a finn vasut szivatott meg: a helsinki repterrol utaztam Vaasa-ba, ket atszallassal, online megvett jeggyel.

A vonat 6:02-kor indult, mar 5:30-kor az allomason voltam. A szerelveny be is gordult idoben, de mas szama volt, mint az en jegyemen szerepelt. a kalauz mondta, hogy ja, hat igen, felsovezetek szakadas miatt az a vonat nem jar.

Vegul taxival juotottam el a kovetkezo allomasra, es mivel a finn vasut is sz@r a vonat kesett igy elertem.

De mivel extra koltsegem keletkezett (a taxi 22 euro volt, mikozben az egesz vonatjegy csak 23) ezert kertem, hogy a repter es a Tikkurila allamas kozotti vonatjegyet teritsek meg (szerintem egesz korrekt keres)

A finn vasut viszont vis majorra hivatkozva elzarkozott a visszafizetestol. hetekig leveleztem veluk, probaltam a europai fogyasztovedelmi kozpont segitseget is kerni (hogy az mekkora sohivatal!) vegul a bankomhoz fordultam es a teljes menetjegy arat visszakaptam (chargeback)

Dezsike 2018.05.10. 17:06:53

Egyszerű a dolog: mivel az átszállás Csehország területén, a CD által üzemeltetett vonatra történik, a MÁV azt tudja adni, amit a CD lehetővé tesz nekik. Amúgy nem kell átszállás hozzá... Ostravából Budapestre az egyetlen közvetlen járatra a MÁV nem tudott jegyet adni, a CD viszont igen, pedig elvileg a MÁV vonatja.

menyecske666 2018.05.10. 20:30:20

Dehát a pasim is színtévesztő és mégis van jogsija most akkor szótévesztő is a kedves poszter?:)))).. a színvakok nem kapnak. Az más. Mi a barnát keverjük a zölddel pl..elég szar lehet mondjuk barna jelzésre elindulni de tanúsíthatom hogy vezet már jó huszonöt éve.:)

dafke csakazértis tizen4edik crazy one 2018.05.10. 20:58:36

Mivel Budvar, ezért a posztolóval feltétlenül rokonszenvezek, így fogadd a legőszintébb tanácsomat, amit otthonról hoztam. Semmin ne spórolj, csak az idődön, itt: mars a leggyorsabb vonatra!

Mayerling 2018.05.11. 05:37:43

"Brno és Ceske Budejovice között a Cseh Vasút jegye egy útra 209 EURO"
209 CZK (kč, cseh korona) lesz az.
Az osztrák vasúti jegy mindig megdobja kicsit az árakat, ráadásul az osztrák vasútnál kínált változatos kedvezményeket, Európai Unió ide, EU oda, a külföldiek sokszor nem tudják igénybe venni (megtapasztaltam, a Bécs - Velence (Venezia) vasútvonalon, továbbá a meseszép Bécs - Trieszt vasútvonalon is). Olcsóbb a jegy pl. Velencébe, ha a ZSR (szlovák vasút) honlapján veszed meg, mintha Pozsonyból, Bécsen keresztül utaznál (nyugodtan felszállhatsz Bécsben a vonatra a ZSR-nél vásárolt jeggyel. A Bécs és Pozsony közti távolság vasúton mindössze 35 km, ez nem dobja meg az árat, 7 EUR pluszban mindössze, a jegyen viszont spórolsz 50 EUR-t, Szlovákiában EUR fizetőeszköz van, mint a sógoroknál vagy Olaszhonban, átszámítani se kell, mint a CZK-t vagy a HUF-ot).

2018.05.11. 06:25:55

"Rövidesen Ceske Budejovicébe utazom vonattal. Ha sokan felmordulnak, hogy jobb autóval menni a válaszom egyszerű: színtévesztő vagyok nincs jogsim. Lehet buszon lett volna olcsóbb megoldás, de nem bírom a buszt."

Nem kell magyarázkodni, senki nem akar nagy mennyiségű sörital elfogyasztása után hazafelé vezetni, a buszon meg sokkal neccesebb a wc-zés. Teljesen érthető, hogy vonat :-)

LKerekes 2018.05.11. 07:07:41

68 éves vagyok. Fiatal koromban sokat vonatoztam. Mindig ilyen zavaros volt a vonatközlekedés és a kedvezmények. Pláne, régen tényleg nem lehetett itthon információt szerezni, legfeljebb Hegyeshalomig. A legegyszerűbb volt a legjobb áron elutazni oda, ahol át kell szállni és ott érdeklődni, intézni a jegyet. Persze időbe került, de megérte és , ha az ember világot akart látni, az az 1-2 óra nem számított.
Az idő tényleg ravasz dolog. Kollegám mondta mindig, hogy az emberek mindent megtesznek azért, hogy 5 perccel előbb érjenek oda, ahol semmi fontos dolguk nincs.

LKerekes 2018.05.11. 07:10:25

Ja, amúgy meg Csehországba én se mennék autóval. Annyi finom sör van ott.

Pappcs 2018.05.11. 10:39:25

A nemzetközi vonatjegy nem hatósági áras, annyièrt adja minden társaság, amennyièrt akarja. Aki meg tudja venni máshol, megveheti.

Imee 2018.05.11. 10:49:49

@Dezsike: "Ostravából Budapestre az egyetlen közvetlen járatra a MÁV nem tudott jegyet adni, a CD viszont igen, pedig elvileg a MÁV vonatja. "
Helyette a MÁV-Startnál megveheted ugyanarra a vonatra Varsó-Budapest útvonalra a jegyet 19€-ért (5890 Ft), legfeljebb csak Ostravában szállsz fel, míg a CD-nél az Ostrava-Budapest jegy 650 CZK (8021 Ft).

Barkalot 2018.05.11. 11:03:50

Én azon vagyok kiakadva, hogy online vett jegyet nem lehet otthoni nyomtatással megkapni. Ha a repjegyet ki tudom nyomtatni, akkor vonatjegyet mi az apjukfaszáért nem? El kell battyogni egy nagyobb pályaudvarra és majd ott egy kapott 10 számjegyű kóddal kinyomtatni egy terminálnál. Kész röhej az egész MÁV.

Más: Varsóból még online sem lehet jegyet venni Bp.-re, pedig van közvetlen vonat. Elbaszott egy vállalat ez. Gusztustalan.

Tökönrúgott Feleségek 2018.05.11. 11:12:13

A Bp-Brno odaútra van 14EUR-s jegy is, csak időben meg kell venni.

_Neville 2018.05.11. 11:34:51

@Barkalot: "Én azon vagyok kiakadva, hogy online vett jegyet nem lehet otthoni nyomtatással megkapni." Már hogy a viharba ne lehetne?

Ellátott utas · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2018.05.11. 11:50:05

Az nem igaz, hogy Budapest - Brno - Ceské Budejovice útvonalra nem lehet jegyet venni itthon. Lehet, csak 104 € oda-vissza... viszont ha többen utaztok, akkor a többiek csak a felét fizetik, tehát 156, 208, stb. a végösszeg - és az oszlik többfelé.

Egyébként jó célpontot választottál, csak még menj el ide-oda a környékre is. Cesky Krumlov nem véletlenül a világökörség része, a belvárosa és a vár is gyönyörű. Hluboká-ban a neogótikus kastélyt nem szabad kihagyni, Jindrichuv Hradec meg a reneszánsz vár és az onnan induló kisvasút érdemes felkeresésre.

Ha pedig ez még nem elég, ott van Tábor, illetve Holasovice, annak a parasztbarokk házai is megértek egy világökörségi címet.

Barkalot 2018.05.11. 12:10:41

@_Neville:

Nem lehet. Legalábbis nemzetközi viszonylatban nem lehet. Ami vidékiként kissé szopás ha pl. Bécsbe akarsz eljutni. legfeljebb kinyomtatod aznap a jegyet és bízol benne, hogy nem hibás a terminál Kelenföldön vagy a Keletin.

Tudod Te azt jól! 2018.05.11. 13:00:21

Tessék mondani, ez már a hétvégi?

Dezsike 2018.05.11. 13:52:26

@Imee: "...a CD-nél az Ostrava-Budapest jegy 650 CZK (8021 Ft)."
Nekem 442 CZK-ért adták tavaly januárban. Bár lehet azért, mert hétfőn utaztunk, alig voltak a vonaton.

menyecske666 2018.05.11. 13:53:38

@Tudod Te azt jól!: @Tudod Te azt jól!: "tippek, trükkök egy blog vezetéséhez" ; attól tartok Pünkösdig ezt fogjuk nézni!:)

ételizésítő 2018.05.11. 14:30:53

Vajon színtévesztéssel a helyesírást sem lehet megtanulni?

Zoltán Király1133 2018.05.11. 21:40:57

@Ellátott utas:
A MÁV-START nem tud jegyet adni más országok belföldi járataira. Tehát a posztot írónak tud adni jegyet Brno-ig. De ha ott átszáll bármely cseh belföldi vonatra, arra már nem ad jegyet a MÁV START. A cseh vasút honlapján nyilván lehet jegyet venni.

A poszt korrekt. De egy valamit hozzátennék.

1.
A posztoló vesz egy jegyet tehát Linzbe, ami kiránduló jegy 4 napos. Bármelyik vonattal mehet, de jól teszi, ha vesz helyjegyet, mert ha tele a vonat és áll a vonaton, akkor az osztrákok Hegyeshalomnál akár le is zavarhatják.

2.
Az osztrák és a cseh vasutak egymás közötti kedvezményes jegyei olcsók , de oda kell figyelni mert KONKRÉT vonatra szólnak. Tehát ha a Budapest - Linz vonat késik, és nem éri el Csehországba induló vonatot, akkor bukta a jegyet. Akkor ott helyben kell vennie jegyet a következő vonatra Ceske Budejovicébe, ami már nem 9 EURO lesz.
Célszerű erre gondolva mondjuk egy órát hagyni legalább.

3.
Ha megveszi a posztoló a MÁV-Start-nál a teljes árú kedvezmény nélküli Linz - Ceske Budejovice jegyet az nem szól konkrét vonatra, mehet bármelyikkel. De ez a jegy tényleg 27 EURO.

Helyenként van elírás (Korona helyett Euro), de a lényeg átjön: ha valaki Európában vonattal utazik, akkor célszerű az érintett társaságok honlapját magának áttanulmányoznia, mert a MÁV-START nemzetközi pénztárosának sok dologról nincs fogalma sem (vagy ideje) érdemi segítséghez.

Zoltán Király1133 2018.05.11. 21:54:36

A csehországi vonatozásról még egy érdekesség. Jó pár vasútvonalat a GW Regio Train társaság üzemeltet. Ezekről a vonatokról nem ad infot a Ceske Drahy (a cseh vasút társaság) honlapján a menetrendi kereső és jegyet sem lehet rá venni ott.
Legjobb az jizdnirady.idnes.cz/ honlap az figyelembe vesz minden vonatot, és/vagy buszt (ahogy kéred). Működik angolul is. Ha lehetséges az internetes jegyvásárlás egy útvonalra (vagy egy részére), akkor ad hozzá linket.

A GW Train Regio honlapja működik angolul is, de az e-shop csak csehül. De a vonataikon van könnyen kezelhető automata, ami tud angolul és lehet fizetni Koronával, bankkártyával. (Euróval nem tudom)

Csehországba én sem mennék autóval. :)

Zoltán Király1133 2018.05.11. 22:01:28

@menyecske666:

Kedves Menyecske! Nem tudom, hogy a posztoló milyen színeket téveszt össze. Lehet olyan színtévesztés, ami kizárja a jogsit.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.05.12. 07:24:09

@Zoltán Király1133: semmilyen színtévesztés nem kizáró ok a úrvezetői jogosítványnál.

menyecske666 2018.05.12. 07:30:28

@onlajnok: talán az achromatia igen- jól írtam Vegeta..??- ott homályos! fekete-fehér képet lát és erős a fényérzékenység . Az nagyon rosz lehet tényleg gátolhatja. Másrészt én kaptam úgy hogy három évesen egy méterre láttam csak a ballal! most is hármas szemüvegeim vannak illetve a balra tökmindegy mit teszek, vezetni utálok amúgy is.. A páromba viszont beletolattak piros lámpánál semmi nem védi meg úgy látszik. :DDD

menyecske666 2018.05.12. 07:35:10

@Zoltán Király1133: jah a pasim taxizni akart, mikor a kínai dömping eláraszotta a szarjaival a konfekcióipart-ahol ̶a̶h̶o̶l̶ ̶h̶ü̶l̶y̶é̶r̶e̶ ̶k̶e̶r̶e̶s̶t̶e̶ ̶m̶a̶g̶á̶t̶ ténykedett igen sikeresen:)......ahhoz nem adták meg-barna-zöld tévesztő......-, mondjuk mire meglátja a zöld jelzést csődbe ment a volna taxitársaság, ugye, pont.:DDD Azóta ott állna a lámpánál... *aljas ikon*

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.05.12. 07:37:23

@menyecske666: na ok, de az színvakság, nem színtévesztés. Van egy rakás látásbeli defekt, ami kizáró ok a jogsinál, a színtévesztés, és most arról volt szó, nem az.

menyecske666 2018.05.12. 07:49:58

@onlajnok: hát lehet neki van egy plusz szürkehályog mellé, nem tudhassuk, ugye. A fókák és a cetek is csak a zöldet vagy mi érzékelik illetve zöldérzékenyek.:) amúgy. a klasszikus színtévesztők pl. a kutyák :P

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.05.12. 07:51:03

@menyecske666: a kutyák már a kresz vizsgán sem mennének át, úgyhogy nekik a színtévesztésük a legkisebb baj. Meg a legtöbb a pedálokat sem éri el.

menyecske666 2018.05.12. 07:54:46

@onlajnok: :)))) Ja!! Viszont indexelhetne a farkával. Viszont tény, hogy a női hisztifaktort sem érzékelik tanúsíthatom, még sosem találkoztam ilyen pasival aki nagyvonalúan legyint erre aszondja "jaaaa , tudom hogy ilyenkor zizi vagy.. :DDD meg se rezzen!!! :O Nagy adománya ez az Úrnak higgyétek el! :P No megyek tanulni, szép napot! Jut eszembe mindig mondom neki milyen sz.r lehet a barna füvet nyírni, neeeem? Tök lehangoló, utálja is!

szopoklész 2018.05.12. 14:27:09

Ismerek egy pénztárost, aki állást keres. Tegnapig a MÁV-nál dolgozott, de mivel nem adott egy jegyet el 91 EUR-ér, kirúgták. Szóval, ha vki keres egy becsületes pénztárost, nálam lehet érdeklődni. :)

Vizilabda 2018.05.13. 22:15:15

Ausztriában nem érdemes vonatozni, nagyon drága, főleg ezek a hegyi döcögős vonalak Mariacellre pl. Fizethetsz a kalauznak, hogy leesik az állad.

hm 2018.05.13. 23:58:11

2005-2006 környéke. Budapest Prága csoportos jegyvadászat. Legjobb megoldás ez lett: Esztergomig MÁV, séta a hídon, Sturovoban elkapni a nemzetközi gyorsot Prágáig. Akkoriban a határátlépés drága volt vonattal.

2012 Bajánysenye, szlovén magyar határ. Hasonló tapasztalatok.

Szóval az igazi fillérbszó gyalogosan megy át a magyar határon, ha olyanok a körülmények/kedvezmények.

2018.05.14. 06:04:18

@hm:
A poén az, hogy Szlovákia és Magyarország között vannak olyan távolsági buszos/belföldi vonatos viszonylatok, ahol nem fillérbaszás a gyaloglás, hanem egyetlen opció, már ha nem 3-szoros távolsággal és szállásfoglalással akarsz 200-300 km-t utazni...

Ellátott utas · http://hovamegyavonat.blog.hu/ 2018.05.14. 10:38:52

@Zoltán Király1133: Ez egy téves szamárság, hogy nem lehet itthon venni jegyet más vasút belföldi járatára!

Egyrészt ki lehet adni egyben a Budapest - Ceské Budejovice nemzetközi jegyet, ami aztán átszállással érvényes a cseh belföldi vonatra is. (De ugyanígy működik a dolog mondjuk Plzen, Olomouc vagy Liberec felé is, ahová szintén nincs közvetlen vonat Pestről.)

Másrészt pedig megvan arra a lehetőség, hogy itthon vegyél egy belföldi viszonylatú jegyet sok ország viszonylatára - például Lisszabon és Porto közé - csak ez általában nem éri meg, mert a nemzetközi jegy árán veszed meg, kedvezmények nélkül.

(Amire pedig "globáldíjas" jegy érvényes - ami egyszerre menetjegy és helyjegy - azt is általában ki lehet foglalni itthon, feltéve ha ismert a vonat száma és a foglalási kód.)

Csaba Diósgyőri 2018.05.20. 14:43:34

Kissé soknak tartom a 209 eurót Brno és CB között.Nem cseh korona az?

Vállalkozz · http://szallashelyek-utazas.info 2018.05.27. 14:39:14

@Ellátott utas: Cesky Krumlov a top, világhírű, de a térségben (200 km-en belül) mindenképpen a top4-ben van, Prága után a második legnépszerűbb kirándulóhely, ami nem véletlen.
süti beállítások módosítása