Tékozló Homár

Nem kértél hitelkeret-emelést? Nem baj! Most kérheted, a csökkentését!

2018.09.05. 11:03 | Homár Hilda | komment

erste.JPG

Az nem újdonság, hogy léteznek mindeféle cégek, melyek trükkökkel, apróbetűs vagy nem egészen pontosan kifejtett információkkal próbálkoznak rásózni és a nyakán is hagyni valamit az embernek, hiszen írtó sokat ütünk a Homáron ilyen miatt párkereső oldaltól kezdve telefonkönyves cégig mindenféle szolgáltatót és "szolgáltatót", de hogy egy bank folyamodjon ilyen cseles megoldáshoz, az egészen elképesztő.

 Kedves Homár!

Egy érdekes dologra szeretném felhívni az erstések figyelmét. A történet röviden:

Múlt héten, aug 17-n ránéztem az Erste mobilappjára, ahol meglepve vettem észre, hogy a hitelkártyám elszámoló számláján megjelent egy közel 1M ft-s zárolás. Mivel a hitelkártyámmal épp az előző nap vásároltam, ezért megállt bennem az ütő. Azonnal telefont ragadtam, hogy akkor most mi van, tiltanom kell-e a kártyámat, vagy mifene.

Nos, a szokásos fél órás kérem várjon hallgatása után kedves férfi hanggal találkoztam, akitől megkérdeztem, hogy ez mégis micsoda. Ő kedvesen közölte, hogy ez egy megajánlott hitelkeret bővítés, amint arról tájékoztattak is, és csak nyilatkoznom kell, hogy megfizettem a bevételeim után a közterheket, és már rendelkezésemre is áll.

Nem értettem, tehát megkérdeztem, hogy egyrészt eddig minden évben, amikor lelkesen emelgetni akarták a hitelkeretemet felhívtak, nem csak egyoldalúan állítottak valamit a számlán, és a tájékoztatás elmaradt. Posta, standard levél volt a válasz, amire közöltem, hogy semminemű levelet nem kaptam tőlük, és megkérdeztem, hogy tudja-e hogy a sima posta nem garantál kézbesítést, és így, mint esetemben is, a tájékoztatás elmaradt. Megkértem, hogy  ha ezt most nem veszem észre, akkor mi történik? A call centeres kijelentette, hogy ha nem nyilatkozom, akkor 30 nap után eltűnik a zárolás, és nem kapom meg a keret emelést. Mondtam, hogy akkor ez storno, minden vissza eredetibe.

Itt jött a 2. meglepetés, mivel arról kellett nyilatkoznom, hogy kérem a hitelkeret csökkentését. Miután kijelentettem, hogy ez egyoldalú szerződés módosítás, amit én nem kértem, így a hitelkeretet sem csökkenteni szeretném, hanem az eredeti állapotot helyreállíttatni. Ezen elvitatkoztunk egy darabot, végük a nyilatkozatot elfogadtam, rögzített vonalon kijelentettem, hogy a nyilatkozatot csak és kizárólag azért teszem meg, hogy az eredeti állapot helyreálljon, de a valóságnak nem megfelelő nyilatkozattételre kényszerítenek. 

Közben beléptem a webes netbankba (miután közölte a fiatalember, hogy ott is  tájékoztattak - nem) és egy megkerülhetetlen popup keretében rányomhattam volna a nyilatkozom gombra, illetve a most nem nyilatkozomra. Ennyi volt a tájékoztatás. Ha ott az alapértelmezett, szinnel kijelölt gombra kattintok, már be is lőtték volna az új hitelkeretet.

Amire vigyázzatok:

- A megajánlott keret nem múlik el 30 nap múlva, az aktiválást követően megérkezett tájékoztató szerint 6 hónapon át maradt volna a zárolás. 

- a popup nem tűnik el, és nincs "köszönöm, nem kérem" opció, csak a "most nem nyilatkozom",  minden alkalommal megjelenik, amikor belépsz, egy idő után az ember rányom az ok-ra, így én majdnem +1M hitelkeretet kaptam volna, kérés nélkül.

- Amint kiderült, a lemondó nyilatkozatnál, további termék is járt volna a megemelt hitelkerettel, valami instant személyi kölcson féleség is, bár erről nem tájékoztattak sehol.

- A hitelkeret beszámít a hitelképesség vizsgálatba, fix % vesznek, mint törlesztő részletet, akár van tartozás, akár nincsen, így a megajánlásnak anyagi következményei is lehetnek.

- Az eredeti szerződéses feltételek (hitelkeret) helyreállítására csak a valóságnak nem megfelelő nyilatkozat megtételével van lehetőség az "ajánlat" alatt, tehát a "köszönöm, nem kérem" nem opció, csak a "kérem, csökkentsék a keretet" az egyetlen lehetőség, vagyis a megajánlás (zárol hitelkeret) valójában már az új hitelkereted, a szerződést már módosították akár a tudtod nélkül is, ez minimum tisztességtelen gyakorlat.

A hangfelvételt lassan két hete várom, mert ezzel tovább fogok menni, leglább koppintsnak rá az orrukra, de persze csak nem jön, hiába kértem ajánlott küldeményben. Plusz móka, hogy ki kellett jelentenem, hogy a hangfelvételt nem másolom, csak ügyintézéshez használhatom fel, nyilvánosságra nem hozhatom, és ha a felhasználás folyamán rossz hírét kelteném a banknak, akkor feljelentenek miatta. 
Mindezt egy olyan banktól, amely Pest megyében 10, budapesten 34 fiókot tart fenn, akinél a telefonos ügyfélszolgálat minimum 30 perc, mire emberrel beszélhetsz. (tudom váltani kell, de hitellel nem annyira egyszerű)

Szóval csak okosan az Erstevel.

Üdv:

A.

A levélről megkérdeztük Kiszámoló.hu blog szakvéleményét.

Ez a történet úgy szép kerek, ahogy van. Sajnos már régóta csinálják a bankok, hogy kérés nélkül megemelik a keretet, és azt kell külön jelezni, ha nem kérjük.

A történetet el kell küldeni a pénzügyi felügyeletnek, vizsgálják ki, mennyire törvényszerű ez a gyakorlat.

Azt is jól írja a levélíró, hogy a hitelkártya kerete akkor is hitelnek minősül, ha egyáltalán nem vesszük igénybe. Ez nagyon sokszor lakáshitel felvételénél derül ki, sokan ezért nem kapják meg a kért összegű hitelt, és mire elintézik a hitelkeret lezárását vagy módosítását és az át is fut a rendszereken, addigra érvényét veszíti több, a lakáshitelhez csatolt okmány.

Ezért érdemes mindig nagyon figyelmesen elolvasni, mibe egyezzünk bele, amikor nyomunk egy okét.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lalikám 2018.09.05. 11:25:44

Szóval óvatosan az oké gombbal!

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2018.09.05. 11:31:54

Pontosítanék: az OTP-nél lehetőség van hitelkeret-emelésre, amiről mindig tájékoztatnak, de azt nekem, az ügyfélnek kell kérnem, nem jár automatikusan.

borso 2018.09.05. 11:31:55

Bizony ám, aztán fizetheted 48.90%-os THM-el a hitelkeretet. Hogy basszanak baczpapucsos sünt az erste seggébe......

Darth Revan 2018.09.05. 11:43:54

@borso: ha nem veszed igenybe nem fizetsz erte, nem az a gond

Fausto(tm) 2018.09.05. 11:53:53

@kekecke: Pontosítanék, az OTP ugyanezt csinálja. Volt hitelkeretem, felhívott egy sales emberke, hogy havi jövedelmem alapján lehetne emelni. Hosszas győzködés után elfogadta, hogy nem szeretném. Majd egy hónap múlva emeltek rajta. Felhívtam az ügyfélszolgálatot, hogy a kolléga mit nem értett azon, hogy nem akarok emelni? Közölték, hogy ez attól független, egy automata emelés. Kértem vissza az eredeti keretet, mire egy laza fél órás monológot kellett meghallgatnom, nyilatkozgatnom mindenféle marhaságról és a végén elküldték hitelbírálatra (!), hogy csökkenteni szeretnék! Pár héttel később küldtek erről egy papírt, amit alá kellett írnom és visszaküldenem.

Terézágyú 2018.09.05. 12:13:14

"Ez a történet úgy szép kerek, ahogy van. Sajnos már régóta csinálják a bankok, hogy kérés nélkül megemelik a keretet, és azt kell külön jelezni, ha nem kérjük."

Hallatlan.
Állítólag van egy ország Európában, ahol azt kellett mindenféle bürokratikus, időigényes módszerrel jelezni, hogy szeretne valaki MARADNI a magánnyugdíjpénztárban - ha nem tetted meg ezt, akkor kiszedtek...
De szerintem ilyen nem történhet meg sehol.

Terézágyú 2018.09.05. 12:14:20

@Fausto(tm):
"az OTP ugyanezt csinálja"

Mindegy, azért szidjuk csak az Erstét....

2018.09.05. 12:33:06

@Darth Revan:
Kivéve ha a hitelkeretnek is van díja. Nem tudom ebben az esetben van-e, de már hallottam olyanról, ahol volt.

Darth Revan 2018.09.05. 13:04:38

@Zabalint: hitelkartyan nincs dija a hitelkeretnek.

FDToth 2018.09.05. 13:14:14

nálam meg az a problem (CIB), hogy van 300eFt -os hitelekeret (ninc sszükségem ré, de negedévente 12.500 Ft-ot jóvéyínrka ha váésorlook, úh kihazsnálom).
ha fizetek a kártyával, és majd pedig pl. elállok a vásárlástól, és jóváírják az összeget, akkor ez nem szíámt a hitel-tartozás csökkentésnek.
2 példa: tavaly decemberben foglaltam és fizettem szállás 250 efT-ért. Úgy alakult h nem tudtunk menni, így visszamondtam, visszafizették a pénzt, a hitelkártyára. Na most ez nem számított bele a tartozásba, így ezt be kellett fizetnem, a hitelkeretem meg 550 eFt lett.
a másik h booking-com-nak volt eg yolyan akciója, hogy a szállás értékénke 10%-át jóváírják később. Van ugye 300 eFt-os hitelkeretem, költöttem belőle 100-at, ennyit kéne visszafiztenme következő hónap elején. Befolyt a hitelszámlára a bookingtól 90 eFT, de ez nem csökkentetet 10 eFt-ra, hanem ugyanúgy a 100-at kellett tartozásként fizetnem, így 390 az egyenleg.
És állítólag ez szabályos!

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.09.05. 13:51:57

@FDToth: ez általában így van, mert ott nincs minden napon/órában/percben elszámolás, mint egy debit kártyánál, hanem jellemzően havi egyszer. Szóval van egy kereted, amit költesz, meg van egy másik egyenleged, amin a befizetések vannak. Ez a kettő egymástól függetlenül változik és csak a havi záráskor nézik össze és a kettő különbsége adja ki, hogy túlfizetésed van, vagy tartozásod. Ez igazából csak akkor szívás, ha elszámolás előtt kimaxolod a kereted. Akkor hiába töltesz vissza, ugyanúgy nem tudod zárásig használni a kártyát.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2018.09.05. 14:44:22

@Fausto(tm): hm. Akkor lehet, hogy ez számlacsomag-függő, mert velem ezt még nem tették meg, bár mindig jöttek SMS-ben az ajánlatok, hogy lehetőségem lenne folyószámla-hitelkeret emelésére.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.09.05. 15:03:36

@kekecke: csak a folyószámla hitelkeret és a hitelkártya hitelkeret nem ugyanaz. Alapvetően egyik változása sem baj, mert ha nem használod, nem kér enni. A hitelkártya hitelkeret viszont annyiból problémás, hogy az bármilyen más hitel (pl lakáshitel) elbírálásánál az számít (folyószámla hitelkeret viszont nem), függetlenül attól, hogy használod-e egyáltalán a hitelkártyád vagy nem. Ha így stikában felemelik a hitelkártya hitelkereted, elég kellemetlen azzal szembesülni hitel felvételnél, hogy elutasítanak, mert emiatt nem tudod a kívánt törlesztőt bevállalni.

Darth Revan 2018.09.05. 15:20:20

@FDToth:

van a havi fordulopont mondjuk honap 14-e, akkor megnezik az aktualis fennallo tartozast amit a kovetkezo honap 1-jen levesznek a szamladrol. Na, most 14-e es 1-je kozott, ha koltesz az nem szamit, mert az a kovetkezo haviba szamitodik bele, viszont a jovairas is csak a kovetkezo havi szamladban jelenik meg. ezert vettek le a teljes osszeget. Ha a jovairast 14-e elott utaljak nbeked vissza, akkor meg abban a honapben megjelent volna a szamladon es annyivel kevesebbet kellett volna fizetned.

FDToth 2018.09.05. 15:30:53

@Darth Revan: CIB-nél: minden hónap 30-án jön egy sms a fennálló tartozásról. Legyen mondjuk 150eFt. Ezt következő hónap 15-ig rendezhetem. Az én esetemben a booking.com 6-án utalta el a hitelkártyához tartozó számlára a visszatérítést (nem mondtam le semmit, ez kb olyan, mint szokott lenni ha veszel egy háztartási gépet, regisztrálsz, akkor mondjuk a vételár 10%-át visszautalják neked)
Itt nem veszik le a számláról, hanem neked kell befizetni.
Ezért érthetetlen ez a dolog, mert a booking.com kvázi utalt neked, volt ez az akció, de ez nem számít bele a tartozásba, ugyanúgy 150-et kell fizetned 15-ig. Sőt! ha én a CIb-nél vezetett hitelkártyaszámlára egy másik bankból utalok, az sem számít a tartozás részbeni vagy teljes kiegyenlítésének. Az ügyintzpk a logikát nem tujdák megmondani, azt mondják iylen a rendszer. De ez sztem aggályos, mert kényszerítenek arra, hogy növeld a hitelkeretedet, aztán majd költs róla..

FDToth 2018.09.05. 15:37:25

@onlajnok: ezt én értem, de ahogy az előbb leírtam egy másik fórumozónak, csak az számít tartozás kiegynelítésnek, amit én vezetk át rá cib-es másik számláról. Ha ráutalok a hitelkártyaszámlára, az nem számít bele a tartozás kiegynlítésébe.
A tavalyi példámból kiindulva: 300 eFt a hitelkeret, december 26-a körül foglaltam januárra, 250 körül, maradt tehát 50 a hitelkártyán. december 30-án jött az értesítő, hogy 250eFt a tartozásom, 15-ig kell kifizetni. A foglalát visszamondtam, a szállásközvetytő visszautalta a pénzt 10-e körül, volt a hitelkrátyán így 300 rugó. De nem csökkent a tartozásom, rá kellett raknom még 250-et, így 550 volt a hitelkeret. a logikát nem értem ebben, a cib a rendszerükre fogja.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.09.05. 15:49:00

@FDToth: mondjuk, hogy értem. Az OTP-nél szerencsére nem így van, ott csak az a korlátozás van, amit írtam, ami szintén elég szívás tud lenni, de megfelelően választott hitelkerettel az is elkerülhető.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2018.09.05. 16:35:07

@onlajnok: tévedsz. Most tavasszal vettem föl lakáshitelt, és bizony számított a folyószámla-hitelkeretem nagysága - csökkentenem is kellett (ahogy a hitelkártyát is, de az most mellékes) ahhoz, hogy megkapjam a kívánt összeget. Viszont azóta is kapom az emelésről szóló ajánlatokat, amikkel ha nem akarok (márpedig nem akarok) nem élek. :)

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.09.05. 16:37:25

@kekecke: mi is most vettünk fel és mikor kérdezték nálam nem számított, pedig van beállítva hitelkeret a folyószámlára, mivel nem tudom kikapcsolni. Mondtam, hogy az is van, azt mondták az nem számít csak a hitelkártya...aztán végülis nem tudom mi az igazság, mert az ügyintéző elég sokszor félrebeszélt, meg amúgy sem számított, hogy figyelembe veszik-e vagy nem.

Darth Revan 2018.09.05. 17:56:46

@FDToth:
Akkor simán sz*r a CIB rendszere

Xezs7 2018.09.05. 22:28:31

Kiszámolós Miklós pont leírta amit szerettem volna: a hitelkeret emelés alapvetően nem gond, csak akkor, ha az ember valami nagyobb hitelt vesz fel, mondjuk autóra vagy lakásra, akkor már lehet bukta, mert hiába nincs kihasználva a hitelkeret, az úgy van nyilvántartva, mintha az ügyfél minden hónapban kimerítené. Egy 1,5 millás hitelkeret tehát úgy néz ki a KHR-ben, mint egy 1,5 millás személyi kölcsön.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.09.06. 08:22:58

@Xezs7: hát azért szerencsére nem, csak x%-át veszik figyelembe a hitelkeretnek, az hiszem talán 5. Ha az lenne, amit írtál, gyakorlatilag hitelképtelen lenne mindenki.

Watt25 · http://sablonvalasz.blogspot.hu 2018.09.06. 08:28:42

Pontosan 0 Ft-ba kerül telepíteni egy mai telefonra egy olyan app-ot, ami minden telefonhívást rögzít. Én már rég megtettem, nem kell várni a láthatóan lehúzásra játszó félre... (Nem fogja megkapni a felvételt, tuti.)

Lógás Hugó 2018.09.06. 08:39:59

Lakásvásárlásnál kaptunk a hitel mellé egy hitelkártyát is. Azt mondták ezt el kell fogadni, mert máshogy nem kapjuk meg a hitelt, de később megszüntethetjük,
Ahogy lefutott az egész az első dolgunk volt hogy bevittük az OTP-be a kártyát és megszüntettük.... Szétvágattuk ollóval.. :)
Nem tartom egy jó dolognak. Nagyon meg lehet vele csúszni, ahogy láttam az ismeretségi körömben...

Mancilla Pectoralis 2018.09.06. 09:50:55

Régen voltam bankos,de amikor KHR-t kezeltem a magánszemélyeknél csak az került be akinek tartozása volt(mittudomén 90napot meghaladó meg összeghatár volt).Tehát ha y banknál akartál hitelt felvenni akkor fingjuk nem volt róla,hogy neked mennyi tartozásod van X banknál, vagy bevallottad vagy nem. Persze azóta rengeteget változhatott a dolog.

Terézágyú 2018.09.06. 11:12:49

@gumicukor1:

"a saját beszélgetésem felvétele ahol én vagyok az ügyfél a cég meg hivatalosan kommunikál velem szóval esetükben személyes adatvédelem sem áll, mégis nem csinálhatok vele amit akarok? Arra lennék kíváncsi ez törvényes-e... "

Nyilván nem.
Csak abban az esetben, ha véletlenül te vagy a pult másik oldalán, te vagy a cég, a vállalkozó - na, akkor törvénytelen.

Visceroid 2018.09.06. 12:13:09

Erstééknél a hitel nagyon mocskos dolog. Emlékszem, amikor "kedvezményként" akarták rásózni az emberekre.

ze11 2018.09.06. 13:31:00

@borso: Ha a hitelkeretet igénybe veszed, és (kártya esetén) nem fizeted vissza határidőre (vagy kp-ben vettél fel belőle), akkor valóban, jelentős kamatteherrel tudod csak törleszteni.

killerkaller 2018.09.06. 14:48:12

@Visceroid: "Erstééknél a hitel nagyon mocskos dolog. Emlékszem, amikor "kedvezményként" akarták rásózni az emberekre."

Ez ma sincs másképp. A telefonszámok, amikről naponta többször hívogattak, tiltólistán vannak.

Omnisapient 2018.09.06. 15:53:52

@Darth Revan: Sok évvel ezelőtt a Citinél a folyószámlámhoz volt valamennyi hitelkeret. A felhasznált részére szép kamatot számoltak fel. A fel nem használt részére valami minimális kamatot terheltek, de mivel a keret elég nagy volt, ez is szép összeg lett havonta. Amikor erre rájöttem, rohantam hitel kártyát kiváltani és megszüntetni a folyószámlához tartozó hitelkeretemet. Onnan minden frankó volt.

Omnisapient 2018.09.06. 15:56:48

@Darth Revan: A kártyának van éves díja és a hitelkártyaszámlának havi díja, esetleg még valami használatarányosdíj havi néhány száz, max 1000 körüli forint. Ezek mellé már valóban nem kell hitelkeretdíj.

Omnisapient 2018.09.06. 16:02:28

@onlajnok: szerintem nagyon béna bank aki így csinálja. Korábban a Citinél, most az Ersténél ha most betolok x pénzt a hitelkártyára, akkor az elérhető egyenlegem azonnal megnő ugynannyival, habár a könyvelt egyenleg csak nap végi záráskor fogja ezt tükrözni.
Amiről a hozzászóló írt az inkább az lehet, hogy ha pénzt kapsz vissza kereskedőtől, akkor azt nem a te befizetésedként veszi figyelembe a bank, hanem egy a vásárlásra költött összeget csökkentő tételként, ami után a korábban esetleg jóváírt visszatérítést is csökkenteni fogja a bank.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.09.06. 16:04:07

@Omnisapient: pedig az otp-nél is így van, a havi keretem x és akármennyit fizetek be hó közben, többet nem tudok költeni x-nél. Viszont minden számlára érkező utalás jóváírásnak számít, akármi is a forrás.

Omnisapient 2018.09.06. 16:06:55

@Darth Revan: én is erre a következtetésre jutottam.

Darth Revan 2018.09.06. 16:13:49

@Omnisapient: annyira orulok, hogy nem magyarorszagon elek.

en itt egy centet sem fizetek a banknak a hitelkartyaert, se eves dij, se havi dij, se tranazakcios dij, semmi.

kamatot pedig azert nem fizetek, mert minden honapban visszafizetem a teljes osszeget.

Omnisapient 2018.09.06. 16:14:07

@onlajnok: ez utóbbi rendben van, a másik viszont nem. Én eddig mindig csak olyan hitelkártyával találkoztam (Citi, BB, Erste), ahol a hitelkeret NEM arról szólt, hogy egy ciklusban max mennyit költhetek vele, hanem arról, hogy a keretet nem léphetem túl. Tehát egy általam rendesnek tartott hitelkártyával egy ciklusban a hitelkeret sokszorosát is elkölthetem, ha közben figyelek arra, hogy az egyenleg soha ne haladja meg a keretet. Emellett egy hitelkártyának nem csak az ugyanannál a banknál vezetett másik számlámról történt átvezetést, hanem bármilyen másik bankból és vagy partnertől érkező utalásokat is el kell ismernie, mint az egyenlegem feltöltését. Az a bank, vagy kártya, ami nem így csinálja nem érdemli meg, hogy szóbaálljak vele hitelkártya témában. Ha a fentiekből jól értem, akkor a CIB és az OTP részemről kerülendő.
Félreértés ne essék, nem akarom fényezni az Erstét, mert más okok miatt nem érdemlik meg.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.09.06. 16:16:29

@Omnisapient: én nem tudom máshol hogy van, csak itt volt hitelkártyám. Őszintén szólva eddig nem okozott problémát, a legvadabb, ház berendezős hónapban sem használtuk el a hitelkeretet, normális menetben pedig az 1/3-t kb. Aztán majd lehet belefutok valamikor, hogy túllépném és anyáznék, de most ez olyan kompromisszum, amivel könnyedén együtt tudok élni.

Omnisapient 2018.09.06. 16:21:22

@gumicukor1: szerintem nem arról van szó, hogy nem csinálhatsz semmit a hangfelvétellel, hanem arról van szó, hogy nem kürtölheted világgá. Akárhányszor meghallgathatod, szerintem akár le is írhatod a benne elhangzottakat és azt a végtelenségig elemezheted és arra hivatkozhatsz is a partnerrel történő kommunkációban, sőt a belőle nyert infót, következtetéseidet simán felhasználhatod másokkal történő kommunkációban, de nem idézhetsz belőle.
Ha a fogyasztóvédelemnél akarod bemártani a szolgáltatót, akkor nekik csak arra van szükségük, hogy megmondd, hogy mikor beszéltél a szolgáltatóval és ők -saját bevallásuk szerint- gond nélkül megkapják a hanganyagot a szolgáltatótól, azt viszont te nem fogod megkapni.

Omnisapient 2018.09.06. 16:24:24

@Darth Revan: melyik országig kell vándorolnunk, hogy nekünk is ugyanez az öröm jusson?

EG0 2018.09.06. 16:49:28

Nagyon aktuális.
Tehát a hitelkártya keret a legtöbb banknál 5%-al számít bele a kiadásaidba.
Példa: van 1M Forint hitelkereted, és nettó 300e Forint fizetésed, meg egy havi 40e-es törlesztőrészleted pl. kocsira. A bevételeid 40-50%-a (bankfüggő, ERSTE pl. 50% max.) vehető figyelembe.
Tehát mennyi lehet a havi törlesztőrészleted a felveendó hiteledre (pl. Unicredit)?
300e*0,4-1M*0,05-40e=30e Forint
Bevételnek éves bónuszodat nem veszik figyelembe (mert opcionálisan adható, de bankfüggó, ERSTE-nél pl. 1/18-ad részben), a cafeteriádat pedig általában csak részben veszik figyelembe.
Aztán hiába mondod, hogy azért te 30e-nél többet is tudnál havonta törleszteni, nem kapsz magasabb hitelt. Folyt. köv.

EG0 2018.09.06. 16:59:05

Szóval elég hamar eljutsz odáig, hogy lakáshitel felvétel előtt - az USA gyakorlattal pont ellentétben- csökkentened kell a hitelkártya kereted.
Itt pl. ERSTE nem tájékoztat, hogy a célösszeg 90%-át nem haladhatja meg a fennálló tartozásod, tehát ha 1M-ról 200e-re akarod csökkenteni, akkor max. 180e Ft mínuszban lehetsz. Másrészt bizonyos összeg alá nem csökkentheted a keretet. Pl. 140e Ft alá.
Ha a nem tájékozatás miatt (pl. 185e mínuszban voltál) elkaszálják a kérelmedet, akkor erről NEM értesítenek, és jó eséllyel csak a sikertelen hitelbírálatnál derül ki, hogy nem történt meg a KHR-ban (sem) az átírás.
És ha esetleg azon gondolkoznátok, hogy inkább megszüntetitek az egészet a pi**ába, akkor felejtsétek el: simán 2 hónap az átfutás, mire törlődik KHR-ből, és máris buktad ezzel a lakásvásárlás hiteled.
És akkor még nem beszéltem a felkészületlen, folyamatosan hibásan tájékoztató ügyintézőkről. Az egyik pl. szabadfelhasználásra többet adna, mint amint a bank enged, a másik 1 hónapos határidőt mond arra, ami valójában 5 napos, de tudnék még pár példát.
Mindenkinek sok türelmet és odafigyelést kívánok.

Xezs7 2018.09.06. 19:06:06

@Mancilla Pectoralis: A KHR-ben minden benne van. Volt egy elfeledett Cetelem hitelkártyánk, amit azonnal szétvágtunk, ahogy megérkezett, aztán hitelfelvételnél meg ott virított a KHR-ben hogy nekünk hitelkártyánk van a Cetelemtől :)

Nem tudom, hogy hány %-kal veszik figyelembe egyébként a hitelkártyákat a hitelfelvételnél. Lehetséges, hogy nem 100%-ban.

Mankel 2018.09.06. 20:28:38

Az a helyzet, hogy nem azt mondom, hogy a hitelkártya a sátán találmánya( csak majdnem), mert van olyan hogy kell valakinek (sokat utazik külföldre így számolják el neki költségeit stb), de az a helyzet, hogy a 10-20 ezer forint visszatérítésért kár vele bohóckodni.
Ne feledd 1-2% visszatérítésnél 1-2 milliós forgalom, ami azért elég sok pénz, és elég egyszer csak egyszer hibázni és csússz meg vele, életed végéig adós rabszolga leszel.
Ha van kártyád mondd fel a fenébe, olyan mint kézigránáttal játszani, a bank hosszútávú játékos és egy hibával többszörösét fogod visszafizetni.

Mankel 2018.09.06. 20:30:31

@Darth Revan:
Előbb-utóbb elrontod és gatyádat is elfizeted majd. Szerintem hagyd a francba túl nagy kockázat aprópénzért.

Kalmen 2018.09.06. 20:44:57

@Watt25: ahhoz, hogy bármit érjen a telefonhívás, ugye tudod, hogy tájékoztatnod kell arról a másik felet, hogy rögzíted a beszélgetést? Ha a beszélgetés 25. percében mondod, hogy rögzíted, akkor csak onnantól számítva használható fel, tehát meg kell vágnod, mielőtt panaszt tennél bármelyik felügyeleti szervnél. Ebben az esetben érdemes kikérni a cég által rögzített beszélgetést.

Ustim 2018.09.06. 23:04:15

Takarékszövetkezetről még nem volt poszt?

Im just here for the comments 2018.09.07. 09:24:46

@gumicukor1: annak a telefonos ugyintezonek is vannak személyiségi jogai, akivel épp beszélsz.
Egyébként felveheted egész nyugodtan, de amint ezt megteszed, te magad is adatkezelove válsz és ugyanazok a szabályok vonatkoznak rád is, mint mondjuk egy cégre ilyen esetekben. Azt nem tudom, ennek mi a jogi hattere.

Mancilla Pectoralis 2018.09.07. 10:17:17

@Xezs7: Lehet,hogy már másképp van,akkor még BAR-nak hívták a KHR-t is(mondjuk én vállalat hitelezésen voltam,de néha megkért egy-két ismerős,hogy nézzem meg őt,nincs -e rajta a listán. )

Istvaaan 2018.09.07. 14:44:16

@Mankel: én mondjuk úgy csinálom, hogy fizukor átrakok a hitelkártyára egy bizonyos összeget és csak azt költöm. Így sosem megyek le mínuszba, de a jóváírás jár az elköltött pénz után.

Darth Revan 2018.09.10. 12:33:22

@Mankel: nem nagyon tudod elrontani, ha megadod a beszedesi megbizast a banknak, akkor csak az okozhat galibat, ha nincs a szamladon penz

Xezs7 2018.09.11. 16:29:34

@Darth Revan: Erről eszembe jutott az NKM. Egyik számlájukat nem egyenlítette ki a bankom, mert a csoportos beszedésben általam megadott limiten felüli volt. Kézzel átutaltam. Erre fel kapok következő hónapban egy értesítőt, hogy tartozásom van. Nézem, ezek a barmok átraktak engem sima átutalásosra. Megírtam nekik hogy ezt nagyon gyorsan csinálják vissza, mert ilyet senki sem kért tőlük. Írtam volna még cifrábbakat is, de kulturált maradtam. Debil inkompetens banda.

Majmász Gedeon 2018.09.13. 00:45:54

Most kérheted, a csökkentését! -> Most kérheted a csökkentését!
írtó -> irtó

aug 17-n -> aug. 17-én
ft-s -> Ft-os
férfi hanggal -> férfihanggal
...amikor lelkesen emelgetni akarták a hitelkeretemet felhívtak,... -> ...amikor lelkesen emelgetni akarták a hitelkeretemet, felhívtak,...
...tudja-e hogy... -> ...tudja-e, hogy...
call centeres -> callcenteres
keret emelést -> keretemelést
szerződés módosítás -> szerződésmódosítás
Ezen elvitatkoztunk egy darabot, végük... -> Ezen elvitatkoztunk egy darabig, végül...
szinnel -> színnel
stb.

Omnisapient 2018.09.15. 22:27:31

@Xezs7: ilyen kreténségre szerintem elég sok szolgáltató képes.
süti beállítások módosítása