Tékozló Homár

Sunyi és bosszúálló vendégek támadnak a booking.com-on?

2019.06.06. 09:00 | Homár Rezső | 255 komment

39e56071c1e15afc522a03600c66360e.png

A szállásfoglalós oldalak vendégértékeléseire alapozott szállásfoglalás után most jöjjön a másik oldal. Egy vendégház, amit tönkretett a booking.com. Levélíró vállalkozónk nem értette, miért nem jönnek foglalások az oldalról, aztán meglátta a lehúzó kommentet, amit töröltetni nem lehet.

Évek óta falusi vendéglátással foglalkozunk, az ország egy viszonylag felkapottabb térségében. Akik nem tudnák, azoknak elöljáróban elmondom, hogy a booking.com az egyik vezető foglalási oldal Magyarországon. Egy szállásadó részéről megkerülhetetlenek, a mi foglalásaink 30-40%-a innen érkezik. Vagyis érkezett eddig.

Felfigyeltem ugyanis arra, hogy az utóbbi időben rendre elmaradnak a vendégeink, alig érkezik foglalás a booking-ról, sőt a weblapunkon történt foglalásainkat is sokkal nagyobb számban mondják le, mint eddig. Gondoltam, kifaggatom az egyik vendégünket, aki törölte a 250.000 Ft értékű foglalását, hogy mi ennek az oka. Nagyon kedves volt, egyenesen válaszolt a kérdésemre, és őszintén elmondta, hogy elolvasta az egyik értékelést a bookingon, és ennek fényében inkább nem jönne hozzánk, mert nagyon rosszat írnak rólunk.

Soha nem szoktam a vendégek értékelését elolvasni, ugyanis hosszú évek tapasztalata alapján tudom, hogy sokkal inkább írnak az elégedetlenebb vendégek, mint azok, akik elégedettek voltak a szállással. Az emberek már csak ilyenek: ha minden rendben van, az természetes, de ha valami hibádzik, azt azonnal –lehetőleg felnagyítva, úgy érdekes- világgá kell kürtölni.

El kell még mondanom, hogy az értékelés előtt az éves bevételünk több milliós volt. Nem azt mondom, hogy hatalmas összeg, de mivel több vendégházunk is van országszerte, elégedettek voltunk ennek is a teljesítményével, úgy gondoltuk hosszútávon megtérülő befektetés lesz.

12 millió forintot ruháztunk be a megvásárlásába, és felújításába, most gyakorlatilag második éve nincs bevételünk.

Szóval felmentem az oldalra, elolvastam a kedves vendég értékelését, és a mai napig kapkodom a levegőt.

A nyugati országrészből érkezett, középkorú baráti társaság, 2 éjszakát foglalt nálunk. Nem találkoztunk velük, éppen egy másik háznál volt dolgunk, amikor érkeztek, és távoztak, csak telefonon tartottuk a kapcsolatot. A ház díját kifizették, nem szóltak, hogy a legkisebb gond is lett volna a szállással.

Az értékelésük szerint (amit természetesen név nélkül, sunyin adtak le, mert ezt is lehet a bookingon) a házunk koszos, büdös, nedvesek a falak, az evőeszközök mosatlanok, a falak penészesek én pedig bunkó vagyok.  Hozzá kell tennem, hogy mi minden nyáron 1 hónapot itt nyaralunk a gyerekekkel együtt, elég kicsi az esélye, hogy a családomat beengedjem egy ilyen lepusztult házba.

Gondoltam -később kiderült, elég naivan-, hogy majd kérem a bookingot nézzük át az értékelést, és ha nincs meggyőző bizonyíték az elhangzottakra, megkérem őket, hogy töröljék ezt a nyilvánvalóan igaztalan véleményt.

Az értékelés előtt 9 pont felett volt az átlagunk (a szallas,hu-n a mai napi ennyi, ami higgyék el nagyon jó az ilyen vendégek miatt), és nem értékelhet valaki egy szállás 3 pont körülire, amikor mindeni más ugyan ezt a vendégházat 9 pont körülire tartja.

Miután végre több napi sikertelen próbálkozás után elértem a telefonos ügyfélszolgálatot (SOHA nem válaszolnak az e-mailekre, pedig gondolom erre is van jogszabályi kötelezettségük), a kisasszony közölte, hogy ő bizony nem tehet semmit, mert a szabályzat az, hogy nem törölnek vendégértékelést, és kész. Ez kb. olyan, mint ha én beírnám a kisasszony életrajzába, hogy lop a munkahelyén, állandóan késik, és túrja az orrát. Soha többet nem kapna munkát, és én is csak vonogatnám a vállam.

Tehát ma Magyarországon egy piacvezető foglalási oldal simán megteheti, hogy tönkretesz egy vállalkozást anélkül, hogy érdemben meg tudjam magam védeni egy vendég rosszindulatú kritikáitól. Mert ugyan reagálhatok a véleményre, de hát ki a fenét érdekel, miután azt olvasta rólunk, hogy többet ide senki be ne tegye a lábát.

Hogyan lehetséges, hogy a booking.com

 

  • Bárki elmondása alapján elfogadja, hogy nálunk kosz, retek, penész és bűz van, anélkül, hogy fényképet, vagy egyéb bizonyítékot kérne ennek alátámasztására.
  • Helyt ad az átlagtól jelentősen eltérő vendégértékeléseknek, holott lehetetlen, hogy ugyan azt a szállást valaki majdnem tökéletesnek, valaki pedig kutyaólnak értékeli.
  • Lesöpri az érveimet az asztalról arra hivatkozva, hogy aláírtam a szerződést, amiben benne van, hogy nem törlik az értékeléseket, amikor jelentős piaci erővel rendelkező cégként nincs más választásom, mint szerződni velük.
  • Ha már így jártam, és vállalom, hogy több év munkáját az ablakon kidobva törlöm a szállásomat a bookingról a későbbi újraregisztrálás reményével, nem tehetem meg, mert nem engedik fel újból az oldalra.
  • Hogyan lehetséges, hogy piacvezető cégként nem fogja fel a felelősségét, és nem kapom meg az ártatlanság vélelmét, amikor a megélhetésem múlik az oldalukon megjelent kritikáktól?

 A booking.com logikája szerint én bejelentkezhetek a környező konkurens szállások bármelyikébe, telefirkálhatom a booking oldalát hamis negatív kritikákkal, és máris én vagyok a legjobban teljesítő szállás a környéken. Kiszámoltam, megérné. Mert higgyék el, a vendég elsőre a pontszámokat nézi, és ha egy szállás 9 pont alatt van, annak befellegzett.

És sajnos a vendégek ezzel tisztában is vannak. Gyakorlatilag ott tartunk, hogy zsarolási potenciált látnak benne. Volt már rá példa, hogy a vendég a rossz idő miatt kijelentkezett, és természetesen nem akarta kifizetni a hátralévő lefoglalt napokat (mintha én tehetnék a rossz időről), aztán megfenyegetett, hogy lehúz a bookingon, ha nem fizetem neki vissza a 3 nap díját. Rengeteg hasonló példát fel tudnék sorolni, de íme, egy másik apartmanházunkban történt eset:

Felhív éjjel 12 után a kedves vendég (mintha nekem nem lenne családi életem), és magából kikelve ordít, hogy a szomszéd apartmanban olyan hangosak a lakók, hogy ő nem tud pihenni tőlük, és azonnal intézkedjek, mert ő nem ezért fizetett.

Éppen akkor ébredtem (felébredtek a gyerekek is, természetesen), azt sem tudtam hányadikán van elseje, alig fogtam fel, mit akar.

Tudni kell, hogy éppen 300 kilométerre voltam a bizonyos apartmantól. Kérdezem a vendéget, hogy akkor miért nem megy át, és szól nekik, én mit tegyek ilyen messziről?

Ő épp eleget fizetett nekem, fékezzem én meg a vendégeimet, nem az ő dolga.

Hát jó, rátelefonáltam a csapatra, hogy panaszkodnak rájuk, mert hangosak. Természetesen kikérték maguknak, ne zaklassam őket ilyen későn, és különben is fizettek, azt csinálnak, amit akarnak. Gyakorlatilag a saját birtokomon lekiabálták a fejem. Vissza az előző vendéghez, és elmondom neki, hogy 300 kilométerről nem tudok mit csinálni, menjen át hozzájuk, és kérje meg őket, legyenek csendesebben, én ennyit tudtam tenni.

Ezek után mindkét vendég értékelése szerint az apartmanházunk csapnivalóan pocsék:

Az egyik szerint minden áthallatszik a falakon keresztül, lehetetlen pihenni, bunkó vagyok, az ágy kényelmetlen, túl kemény. 6 pont.

Nyilvánvalóan csak egy betonbunkerben nem hallatszanak át a szomszédból jövő zajok, ha azok hangosak.

A másik vendég szerint éjszaka zaklatom őket, amikor ők csak szalonnát sütögettek, és ki-be járkáltak az ajtón, olyan csendesen, ahogy egy szellem sem képes.  

Tehát éjfélkor rá merek szólni a saját birtokomon valakire, hogy egy kicsit csendesebben, mert zavarják a többi apartman lakóit (a falu lakóiról nem is beszélve természetesen), én bunkó vagyok, az ágy kényelmetlen, túl puha. 6 pont. 

Tehát kedves Vendégek, tisztelettel kérném Önöket, becsüljék meg a vendéglátót, aki egész évben, minden nap azon dolgozik, hogy Önök jól érezzék magukat. Neki is lehet rossz napja, amikor nem tud mosolyogni, ugyan olyan halandó, mint bárki más. Ha mégis valami problémájuk akad a szállással azt ne a foglalási oldalon kürtöljék világgá, mert egy kicsinyes bosszúval milliós károkat tudnak okozni egy családnak, ahogy én sem megyek be senki munkahelyére elpanaszolni, ha nem teszik a munkája. Sokkal célravezetőbb, ha ezt a tulajdonossal beszélik meg, aki biztosan megfogadja a tanácsokat, és még jobban igyekszik végezni a munkáját. Nem kell kiakadni, ha a fű nincs tökéletesre nyírva, vagy, ha a kávéfőzőben bennmaradt a zacc, tessék kiönteni belőle, nem olyan nagy dolog az.

És könyörgöm, ne higgyenek el mindent, amit a foglalási oldalakon olvasnak, de DICSÉRJÉK is a szállásokat, mert ebből élünk, innen kapjuk a fizetésünket, ebből tartjuk el a gyerekeinket.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

230e 2019.06.06. 09:14:47

A hely, a szállás, és a szitu pontos ismerete nélkül elég nehéz állást foglalni, de a booking-os ügyintéző a saját szabályaikat ismerhetné:
partnerhelp.booking.com/hc/en-us/articles/213302245-Can-I-ask-for-a-review-to-be-removed-

"We know customers find reviews to be very useful when browsing online. That's why we only remove reviews in certain situations:

"In the case of no-shows, cancellations, and overbookings (when the guest is relocated as a result).
If we suspect a review isn’t genuine and might be used to target a competitor, we’ll remove it completely."

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2019.06.06. 09:14:56

Több oldala van.
-A vendégnek is lett érdekérvényesítő ereje, tehát csak el kéne olvasni azokat az értékeléseket... Főleg ha kell a bevétel.
- A konkurrencia is szeret visszaélni vele
- Mondjuk a Booking is ellenőrizhetné az értékelések valóságtartalmát
- Poszter is írathatna magáról pozitívakat, ha már bűzö saz egész

Snagal 2019.06.06. 09:26:03

Ez így a konkrét booking link nélkül csak picsogás.
A szálláshelyek nagy része (legalábbis akiket én ismerek és ahova járok) ázok nagy számban a visszatérő vendégekből élnek meg, ha a bookingon le is húzzák meg mindig ott van a szállás ahogy említi hogy ott jobb is az értékelésük tehát onnan még mindig eshetne be új vendég, ami a törzsvendégekkel kiegészülve bőven hozna forgalmat. Ha tényleg olyan kurva jó a vendéglátás csak rosszindulatú emberek lehúzzák a neten akkor aki arra téved miért nem megy vissza legközelebb is? Ha én tálalok egy jó szállást akkor leszarom mi van a bookingon legközelebb is visszamegyek. Szóval ez szerintem nem a booking értékelésről szól hanem a kedves poszter belefáradt már az emberek faszoskodásába és unja, hogy a saját ízlése szerint tökéletes apartmanja másnak nem feltétlenül tökéletes... Csak akkor felesleges a vendéglátásban elhelyezkedni.

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.06.06. 09:30:18

Egy kedves ismerősöm vendégházát pont így húzták le olyan ismeretlenek, akik még a környéken sem jártak. Odáig fajult a dolog, hogy felhagyott a szállás szolgáltatással. Mert a névtelen senkik ellen nem lehet mit tenni.

Semmitnemérszakitiltással · http://kilatas.great-site.net 2019.06.06. 09:39:19

@kekecke: Az a konkurrencia lehetett, csak nem sajátnevében.

2019.06.06. 09:47:32

Pontosan ezért nagyon fontos dolog a panaszkezelés.
Nem feltétlenül arról beszélek, hogy a vendégnek mindig igaza van, mert nincs.
Hanem arról, hogy ha már regisztrálva vagyok egy bookingon vagy más olyan helyen, ahol értékeléseket lehet rólam feltölteni, akkor igenis el kell olvasnia a szolgáltatást nyújtónak, és reagálni rá, ott az oldalon.
A pont átlagot (alighanem) ez sem húzza feljebb, de igenis el kell mondani a másik szempontjából a dolgot, és ha a vendéglátó reakciója emberi és normális, akkor máris relativizálódik vagy akár teljesen le is értékelődik az a panasz.
Ez persze egy nehéz szakma, sokszor sok szolgáltatónak nem is sikerül, de ettől azért csak meg kéne próbálni....
A másik dolog, ami még eszembe jutott, hogy azok a vendégek csak átvették valakitől a kulcsot, vagy van, aki takarítani megy, ha kell ott helyben, tehát lehet az is, hogy át kellene a tulajnak gondolni a kiadásnak ezt a módját: azaz, valóban nem lehet 300 km-ről, telefonon menedzselni dolgokat. (nyilván ha mondjuk akkor is előfordulhat, hogy az éjszaka közepén telefonálnának rá és akkor semmit nem tud tenni, de mondjuk másnap reggel megjelenhet, személyesen elnézést kérhet, a másik társaságot is megkérheti, hogy legyenek tekintettel a szomszédban lakó ugyanolyan fizető vendégekre, mint ők, stb.
Egyébként az írásából egy teljesen normális vendéglátó képe rajzolódik ki, tehát alapvetően hiszek neki, hogy tényleg kb. ez van. De azt is látni kell, hogy amit szeretne, hogy tkp. cenzúrázva legyenek a vendégvélemények meg ahhoz vezet, hogy nem fog megjelenni egy csomó, valóban súlyos gond, amit a vendég tapasztalhatott. Pl. oké, lefotózom a penészes falat, ez konkrét, de hogy tudom megírni és megjelentetni, ha a vendéglátó tahó vagy csak simán kelletlen volt velem (pedig nem éjszaka hívtam és tényleg olyan ügyben, ami jogos?)
Én vendégként/vásárlóként egyébként mindig elolvasom az értékeléseket, de legkevésbé a pontszám számít, sokkal fontosabb, a leírt vélemény MILYENSÉGE. Ha nem is minden esetben, de azért érezni a kákán is csomót keresőket, vagy hogy aki írta, nagyon élvezi a hatalmát, hogy valakit aztán most tényleg bemószerolhat cserébe, mert valami nem tetszett neki. Vagy olyan dolgot tesz szóvá, ami hülyeség, mert tényleg csak az nem hibázik, aki nem dolgozik.... szóval tényleg az a fontos, hogy ha már gáz lett, akkor a vendéglátó/szolgáltató/eladó HOGYAN kezeli a panaszt (egyáltalán kezeli-e?)

homar-fan 2019.06.06. 09:52:56

Azért a kedves vendéglátó is eléggé fordítva ül a lovon:

Ez neked egy üzlet, egy szolgáltatás amiért pénzt kérsz. Teljesen jogos a vendégek kérése, hogy tarts rendet, hiszen ŐK FIZETTEK azért, hogy pihenhessenek. Ja, hogy te 300 km-re vagy? És ez kit érdekel? Ha az étteremben kapnál egy romlott kaját és vissza akarnád küldeni a konyhára mit szólnál hozzá, ha a pincér azt válaszolná, hogy nem tud mit kezdeni, mert a szakács már hazament, menj be a konyhára és csinálj magadnak másikat (persze fizesd ki teljes áron).

Én a levél alapján simán elhiszem, hogy a poszt-toló a bunkó, csak észre sem veszi.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.06. 09:55:36

Itt nálunk, a sötét Balkán kellős közepén, évek
óta működik egy munkáltatóértékelő honlap.

Anoním módon lehet értékelni a munkáltatókat.

Bár antiliberális, antikapitalista vagyok, az egész dolog elment a röhejes abszurditásba.

Gyakorlatilag csak negatív vélemények vannak fent.

Aki infót keres egy cégről, azt találja minden cégről, hogy az a legrosszabb a világon, s eszünkbe se jusson ott dolgozni.

Persze a dolog pszichológiája érthető. Akinek nem tetszik valami, az 20-szor hajlamosabb megosztani véleményét, mint az aki elégedett vagy semleges érzelmű.

Párszor beírtam véleményt általam ismert cégekről: hogy nem volt minden rossz, s leírtam jó dolgokat. Azonnal falka támadt rám, hogy engem az illető cég fizetett le, hogy hazudjak.

Egyik volt munkahelyemről (kólcenter) kb. az volt leírva, hogy minden főnök idióta, a férfiak buzik, a nők ronda kurvák, egész nap az alattvalók csicskázttásában élik ki magukat, a teremben nincs fény, a számítógép 10-éves, büdös van, nem szabad elmenni ebédelni, sose takarítanak, levonnak a bérből, s egyébként is inkább menjünk szemetet süpörni az utcára, mint oda. Fentiekből 5 % volt igaz: tényleg szar szőnyegpadló volt a földön, ami gyorsan tele lett porral. Amikor ez leírtam, többet "lelepleztek", hogy én vagyok a cégtulaj álnéven.

Valmai ilyesmi lehet a szállodaértékelés is.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.06. 09:58:58

Egyébként meg egy ismerősöm bérkommentelőként dolgozik egy ilyen értlkelő honlapon. Feladata: az őt alkalmazó cég minden fontos konkurrensét lepontozni. Szóval ez is benne van a dologban.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.06.06. 10:15:35

Azért jó lehet egy ilyen szállás, ahol a megszállók nem találkoznak élő emberrel az egész ott tartózkodás alatt... az, hogy be-, kicsekkolnak egyedül, rendben van, de hogy senki nincs ott soha....hát akkor ne csodálkozzon senki, hogy előfordulnak ilyen érdekes dolgok.

AzUtazó · http://utazzunk.blog.hu 2019.06.06. 10:21:49

Kedves Szállásadó!

Akkor elárulok neked egy titkot. Booking.com értékelései hát no... Eddig Ázsiában találkoztam vele, hogy adott szállás kegyetlen jó értékelésű 9+-os, majd mint tudatos vásárló megnézem az értékeléseket máshol is. Jé a tripadvisoron csak 2,5-ös, 3-as értékelés. Mondom mi a fene... Booking-os értékeléseket átolvasva 2 fajta értékelés létezett az adott szállásoknál. Az egyik fajta, akik lehúzták a szállást hogy szar, ezen értékelők általában nem ma kezdtél a pályát külföldiek általában sok sok értékeléssel bírtak a booking. A másik fajta, akik jóra értékelték a szállást szinte 99%-ban általában országon belüliek és ez volt az egyetlen leadott értékelésük... Sok sikert.

Drago Brutic1 2019.06.06. 10:24:17

Ahogy halad előre a sztori, úgy sűrűsödnek az esetek. "Rengeteg hasonló példát fel tudnék sorolni". Akkor ezek szerint itt mindennaposak a konfliktusok?
"Nem kell kiakadni, ha a fű nincs tökéletesre nyírva, vagy, ha a kávéfőzőben bennmaradt a zacc, tessék kiönteni belőle, nem olyan nagy dolog az." Nos, itt a 9 pontos szálláshely.

Darth Revan 2019.06.06. 10:38:41

Szóval nem érdekli a vendégek véleménye, és még fel van háborodva, hogy nem törlik a neki nem tetszőt. Hmpf.
Nem tudom sajnálni

KaTe 2019.06.06. 10:40:42

Hát kedves szállásadó, hogy te ezért mit fogsz kapni itt.... Na akkor kezdjük is:

"Soha nem szoktam a vendégek értékelését elolvasni"
- Óóóó VALÓBAN? Tehát amíg dől a lé, addig beismerten pont lesz**rtad hogy mi az, amin változtatni, fejleszteni kellene, mert hát akinek gondja van, az úgy is belemondja majd az arcodba. Hát persze, mert a vendégek már csak ilyenek. Mekkora naivitás... Mindenesetre most, hogy már nem csörög a kassza, egyből felkeltette az érdeklődésed az a sok negatív értékelés, ami alapján te kapásból a negatívan értékelő vendégeket okolod, még véletlenül se magad, hogy a negatív véleményekből nem tanultál időben és nem próbáltál meg változtatni a felmerült problémákon. Hát gratulálok!

"megkérem őket, hogy töröljék ezt a nyilvánvalóan igaztalan véleményt."
- Tehát azokat a véleményeket, amik nem tetszenek neked... Aha!

"Tehát ma Magyarországon egy piacvezető foglalási oldal simán megteheti, hogy tönkretesz egy vállalkozást anélkül,"
- Nem, nem a piacvezető foglalási oldal tesz tönkre, hanem a hanyag, nemtörődöm szállásadó, azaz te magad

"holott lehetetlen, hogy ugyan azt a szállást valaki majdnem tökéletesnek, valaki pedig kutyaólnak értékeli."
- Már hogy lenne lehetetlen. Én hozzám is jött már olyan ismerős, aki ámult azon a fenenagy tisztaságon, ami itt fogadta őt, holott szerintem az egész házam egy k**szott szemétdomb. Na, akkor képzeld el nála mi lehet...

"Hogyan lehetséges, hogy piacvezető cégként nem fogja fel a felelősségét, és nem kapom meg az ártatlanság vélelmét, amikor a megélhetésem múlik az oldalukon megjelent kritikáktól?"
- Már hogy ne kapnád meg? Lehetőséged van(volt) válaszolni az adott kritikára, véleményre. Csak éppen éveken keresztül b**sztál foglalkozni vele.

Mégis mi a francot vársz a vendégektől? Adott egy szállásadó, aki sorra kapja a negatív véleményeket, amikre évek óta nem válaszol. Szerinted mit kellene gondolnunk rólad és a szállásodról? Mégis kinek kellene hinnünk ?!

"Gyakorlatilag ott tartunk, hogy zsarolási potenciált látnak benne."
- Na, köszönöm szépen, idáig olvastam. Ébresztő! Te szállásadó vagy, ez a foglalkozásod, ebből élsz. Igen, a vendégekből, akikkel állítólag "HARCOLNI KELL". Ha nem vagy képes felnőni a feladathoz, akkor nem is kell ezzel foglalkoznod, keress más szakmát, mert ez is egy a sok közül, amit lehet sz**ul és jól csinálni.

Ja és légy oly szíves linkeld már be a kiadó szállásaid, hogy még véletlenül se akarjak oda menni!

szekertabor · provo.blog.hu 2019.06.06. 10:49:53

A helyzet az, hogy a booking.com a saját érdekében is fenn kellene tartson egy jogorvoslati kiskaput. Én mostanában vettem ki három szobát egy görög szigeten. A szállodások maximálisan kedvesek és szolgálatkészek voltak, rugalmasak, korrektek, és még a végösszeg is kedvezőbb volt, mint amennyit a booking.com oldalán kiszámoltam. Ennek megfelelően megérdemelten pozitív kritikát kaptak. De ha valaki a Hilton színvonalához szokott, az biztosan belekötött volna a görög apartmanszállodáktól megszokott apró hanyagságokba, mint a ronda szagelszívó cső, a zuhanytálca olcsó függönye, a kezdetleges angoltudás stb. Szóval könnyen belefuthatnak olyan vendégekbe is, akik nem a reális elvárások alapján ítélik meg a kapott szolgáltatásokat. Ilyen esetben kell hogy legyen lehetőség arra, hogy a szállásadó megreklamálhassa a kapott értékelést, és a booking.com felszólítsa a vendéget az állításai igazolására, ennek hiányában pedig törölje az értékelést. Akármennyire piacvezető is, azért csak a szállásadók által fizetett közvetítői díjakból él, ezért nem érdeke, hogy sorozatosan tönkre tegye a forgalmukat.

Darth Revan 2019.06.06. 10:57:47

Azt a szállást dicsérem, amelyik megérdemli.

KaTe 2019.06.06. 10:59:56

@szekertabor: És az miért baj, ha valaki beleköt ezekbe? Lehet, hogy te minden évben Görögországban nyaralsz és már megszoktad, sőt, fel is készültél ezekre az "apró" hiányosságokra, de azért engedd már meg valakinek, aki először jár ott, hogy a vélemények alapján betekintést nyerjen a "görög apartmanszállodáktól megszokott apró hanyagságokba", mert ezen vélemények alapján könnyen lehet, hogy akkor inkább a Hiltonban száll meg és akkor őt sem a helyszínen fogja érni a csalódás és nem ír egy újabb negatív véleményt az adott szállásról...

Xezs7 2019.06.06. 11:00:30

Nagyon nehéz kérdés ez. Alapvetően én nem lennék ellene a véleményezés intézményének, de ez csak az elvi része. A gyakorlatban az történik, hogy a legutolsó bugris tahó is véleményezhet, és fog is. Sok ember azt se tudja, hogy mit vár egy szállástól, csak mikor odamegy, látja, hogy a semmilyen elképzeléséhez képest ez valamilyen, és egyből hisztizik. Az emberek sajnos visszaélnek a véleményezési rendszerrel, így én ebben a formájában nem támogatom. Viszont ott a másik oldal, hogy amíg ilyen nem volt, addig sorra gazdagodtak a Zimmer Feri felé sunyi alakok, akik tényleg csak a szart sózták rá az emberekre. Nehéz igazságot tenni, mert nagyon kényes téma ez. Részemről még sosem ért olyan helyzet semmilyen szálláson sem, ami miatt én panaszkodni akartam volna. Ez talán azért is lehet, mert ha én odamegyek valahova, nem gondolom magam királynak, udvarias vagyok, stb. Ez persze nem jelenti azt, hogy engem meg lehet alázni, mert tudok irtózatos paraszt is lenni, ha kell. De erre még sosem volt szükség egyik helyen se. Summa summárum, a mai értékelési rendszer szar, vissza lehet élni vele nagyon. Még szállásadóknak is, hiszen bármikor le tudják húzni a másik szállást. Valami olyan kellene, hogy csak az tudjon értékelni, aki tényleg járt is ott, mondjuk a számlával együtt kapna egy egyedi kódot, valamit.

Alf56 2019.06.06. 11:05:55

Búking ide, búking oda, én is imádom az olyan értékeléseket, hogy:
- 1 pont. Indok nincs
- Aggtelekről hazamegy az első este után, mert NINCS WIFI!
- 2 pont, mert rossz az idő, nem lehet fürödni (apartman!)
- nem engedték be a kutyáját (pedig ki van írva: kisállatot NEM)

Az idióták köztünk élnek.

Xezs7 2019.06.06. 11:06:21

@KaTe: A baj ezzel az, hogy a pontszámok nincsenek súlyozva, sokan pedig csak a pontokat nézik. Teszem azt, ha ehetetlen a kaja, az egy tízes skálán mondjuk 8-9-es súlyozás nálam. De hogy ronda a függöny? 1-es. Nem érdekel. Na most, ha minden vendég ad egy 9-est, mert minden jó, csak a függöny szar, majd jön a vendég, amelyik 4-est ad a szar függöny miatt, az a pontszám lerontja az átlagot. Holott az egy súlytalan pontszám, kit érdekel kategória. Persze, érdekli az 5% sznobot, a többit meg nem. A súlyozást úgy lehet jelenleg elvégezni, hogy elolvasod, hogy ki adott rossz értékelést. De ez a kulcs: olvasni. Az emberek nem szeretnek olvasni. Pontszámot néznek, képeket, és kész.

KaTe 2019.06.06. 11:08:08

@Alf56: Azt azért ne felejtsd el, hogy aki értékelések alapján keres szállást, az az ilyen értékeléseket figyelmen kívül fogja hagyni, vagy csak simán röhög egyet... A többiek meg pont le***ják, hogy ki mire értékelte az adott szállást... Mellesleg, a mai világban tényleg kellemetlen, ha egy szálláson nincs semmilyen elérhető internetkapcsolat...

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.06.06. 11:09:01

@Semmitnemérszakitiltással: egészen biztosan nem a konkurencia. Az ismerősöm lejáratása nem a bookingon, hanem minden más oldalon történt (pl. Google). Tudni lehet, hogy kik voltak (illetve melyik facebook oldal látogatói), de a tulaj nem ment bele a polgári perekbe. Ezzel csak azt akartam mondani, hogy könnyen tönkre lehet tenni valakinek a vállalkozását - pusztán szórakozásból. :(

KaTe 2019.06.06. 11:12:07

@Xezs7: A képek azért elég sok mindent elárulnak. Az összpontszám pedig a bookingon pont súlyozva van, mivel nem egy skálán értékelsz, hanem - ha jól emlékszem - minimum 5 különböző kategóriában amiből kijön egy összpontszám (plusz amit még írsz az értékelésben) ami a tényleges értékelésed lesz. Ha valaki mindenre egyest ad, az nem vélemény, mert olyan nem létezik, hogy minden de minden sz*r volt az adott szálláson. De szerintem olyan szállás sem létezik, ahol minden maximális pontszámú.

connector 2019.06.06. 11:50:29

Engem is zavarna, ha lefoglalnék egy szállást, és nincs lenyírva a fű (=pl. kisgyerekkel nehezen használható az udvar), zacc a kv főzőben (ha csak ennyi, akkor ok, de ha nekem kell mosogatni az előző vendégek után, az nem). És én sem szeretném rendre inteni a berúgva ordítozó baráti társaságot a szomszéd szobában, mert nem az én dolgom, nem velük állok szerződéses kapcsolatban. A vendéglátás sem olyan szakma, ami magától termeli a pénzt, a vendégekkel foglalkozni kell.

herk 2019.06.06. 12:03:27

@KaTe:
"Tehát amíg dől a lé, addig beismerten pont lesz**rtad hogy mi az, amin változtatni, fejleszteni kellene,"
Erről szerintem szó sem volt.

"Mindenesetre most, hogy már nem csörög a kassza, egyből felkeltette az érdeklődésed az a sok negatív értékelés,"
Nyilvánvalóan. Ebben nem látok kivetnivalót.

"ami alapján te kapásból a negatívan értékelő vendégeket okolod,"
Erről sincsen szól.

"- Tehát azokat a véleményeket, amik nem tetszenek neked... Aha!"
Ez sem igaz. Azokat a véleményeket szeretné törölni, amik nem igazak.

"- Nem, nem a piacvezető foglalási oldal tesz tönkre, hanem a hanyag, nemtörődöm szállásadó, azaz te magad"
Nem igy van. A piacvezető foglalási oldalon található hamis negativ értékelés teszi tönkre.

"holott lehetetlen, hogy ugyan azt a szállást valaki majdnem tökéletesnek, valaki pedig kutyaólnak értékeli."
Szerintem is elképzelhető. Még ha nem is ennyire fekete fehér.

"Már hogy ne kapnád meg? Lehetőséged van(volt) válaszolni az adott kritikára, véleményre. Csak éppen éveken keresztül b**sztál foglalkozni vele."
Ezzel az a baj, hogy 5 kamu felhasználó 5 negativ kritikát tud irni. Az ideális az lenne, ha törölni lehetne a valótlan dologkat, nem pedig kommentálni.
Sajnos ebben én sem látok megoldást a kommentelésen kivül.

"Mégis mi a francot vársz a vendégektől? Adott egy szállásadó, aki sorra kapja a negatív véleményeket, amikre évek óta nem válaszol. Szerinted mit kellene gondolnunk rólad és a szállásodról? Mégis kinek kellene hinnünk ?!"
Egyetértek. Ha nincs más, jobb híján kommentelni kéne.

"Gyakorlatilag ott tartunk, hogy zsarolási potenciált látnak benne."
Egyetértek.

"Ha nem vagy képes felnőni a feladathoz,"
WTF?

"Ja és légy oly szíves linkeld már be a kiadó szállásaid, hogy még véletlenül se akarjak oda menni!"
no komment.

FDToth 2019.06.06. 12:05:09

Haat azert az ertekeli rendszer santit, foleg a magyaorke, mivel annyira alacsony a minisegi ingerkuszob h ha kb szart kapnak azt is 9-10-re ertelekil.
Ott a szallas.hu, majdnen mindegyik szallashely 8-9 atlagu. Persze, valoszinu. Van reggeli, kapnak szenyat es mar megy a 10-es. Az emberek nem tudnak ertelekni. 10-es kb sehol sem lehet az a tokeletes, olyan meg nincs (ami ha szar, de vkinek ez a tokelees, az nem mervado).
A legjobb pelda az ertekkei rendzwr teljes zavarara: pl netpincer, a legocskabb kifozde 10/9,4!!! Tripadvisonon egy parizsi egy michelin csillagos etteremw 8 vmennyi! Persze tudjuk h mas a vendegkor, se megsem realis az, amit egy kifozde kapcsan ertekelnek.

Sparhelt · www.sparhelt.hu 2019.06.06. 12:33:27

Van egy sorozat a Travel Chanelen, a Lehetetlen szálloda, ahol a kopasz ember pár nap alatt megpróbálja helyrerázni a csődbe kívánkozó szállodát. Persze ez egy valóságshow, szóval fenntartással kell kezelni a dolgot, de a filmben bemutatott szállodák is jellemzően hasonló okból szoktak a tönk szélére kerülni. Nem foglalkoznak a vendéggel és hanyagolják az online megjelenés kezelését. Aztán persze csodálkoznak.

2019.06.06. 12:43:15

@Los Alamuszi:
A konkurencia is csak egy csepp a tengerben, ha ilyennel próbálkozik. Ha egy évben volt csak 30 vendég, és abból 2 a konkurencia, akkor amellett, hogy nagyon gyanús is, 9-ről 8.6-ra tudja lehúzni kettő darab 3-as értékeléssel. Ha meg mondjuk harmadát a konkurencia adja a foglalásoknak, akkor a konkurencia egyszerűen hülye, mert túl sokat költ erre, főleg hogy feltehetőleg nen csak kétszereplős a piac. Az meg nagyon nem igaz, hogy 9 alatt szóba se jöhet az embereknek, én is simán foglalok 8 felett, nyilván elolvasok pár értékelést, de ha csak 1-2 kirívóan rossz értékelés van, nem ismétlődő problémák egy rakás értékelőtől, és ezek kultúráltan meg is vannak valaszolva, akkor nem gond foglalni.

Kelpo 2019.06.06. 12:55:28

Persze mert a vendégek inkább Füredre mennek, műemléki környezetbe, ahol van kis faszenes grill és megfelelő méretű hűtő. Ez fontosch!!!!!!!

2019.06.06. 13:02:23

A posztoló pedig sem a vendéglátást, sem a vendégértékelést nem érti egyáltalán.

"nem értékelhet valaki egy szállás 3 pont körülire, amikor mindeni más ugyan ezt a vendégházat 9 pont körülire tartja."

Dehogynem. Annyira értékeli, amilyennek látja.

"Ez kb. olyan, mint ha én beírnám a kisasszony életrajzába, hogy lop a munkahelyén, állandóan késik, és túrja az orrát. Soha többet nem kapna munkát, és én is csak vonogatnám a vállam."

Nem, nem olyan. Az önéletrajzot magad írod magadról, a vendégértékelést a vendégek írják a szállasról, ami az ő véleményüket tükrözi, nem a vendéglátóét.

"Mert ugyan reagálhatok a véleményre, de hát ki a fenét érdekel, miután azt olvasta rólunk, hogy többet ide senki be ne tegye a lábát."

Ha megfelelően reagálsz, és igazad is van, akkor valószínűleg neked fognak hinni, de amúgy is joguk van hallani mindkét fél véleményét.

"Bárki elmondása alapján elfogadja, hogy nálunk kosz, retek, penész és bűz van, anélkül, hogy fényképet, vagy egyéb bizonyítékot kérne ennek alátámasztására."

Ez nem bíróság, ez vendégértékelés. Ha képeket is csatol hozzá, akkor nagyobb eséllyel hisznek neki a leendő vendégeid, de nem kötelező.

"Helyt ad az átlagtól jelentősen eltérő vendégértékeléseknek, holott lehetetlen, hogy ugyan azt a szállást valaki majdnem tökéletesnek, valaki pedig kutyaólnak értékeli."

Nem kell helyt adnia, mindegyik vendégértékelés megjelenik, mert nem cenzúráz a booking.com, bármennyire is szeretnéd. Gondolom az átlagtól felfelé kiugró értékelést is leszedetnéd, ugye?

"Lesöpri az érveimet az asztalról arra hivatkozva, hogy aláírtam a szerződést, amiben benne van, hogy nem törlik az értékeléseket, amikor jelentős piaci erővel rendelkező cégként nincs más választásom, mint szerződni velük."

Ha meg törölné, mert neked nem tetszik, akkor a vendégek lennének bajban, mert tudnák, hogy a piaci fölényben lévő booking.com-on cenzúrazott értékelések vannak míg a konkurens foglalási rendszerekben meg nem válogathatnak ennyire sok szálláshely közül.

"Ha már így jártam, és vállalom, hogy több év munkáját az ablakon kidobva törlöm a szállásomat a bookingról a későbbi újraregisztrálás reményével, nem tehetem meg, mert nem engedik fel újból az oldalra."

Még szép, ha lehetne, akkor az összes olyan szálláshely, amelyiknek rossz az átlaga, ezt tenné.

Az előző kommentemben leírtam, miért nem célravezető ezzel szivatni a konkurenciát.

Ami pedig a bulizós vs. nyugalmat akaró vendégek problémáját illeti, sok szálláshely eleve deklarálja a jellegét hogy inkább bulira, vagy inkább csendre vágyóknak ajánlja. Egy ilyen szituban meg nem esik két ló közé, hanem amellett a vendég mellett áll ki, aki ezt felfogta. Pl. láttam olyan értékelést, ahol a vendég panaszára megírta a szállásadó, hogy este X-kor tivornyáztak, és ez egy csendesnek hirdetett szállashely, a szabályzatban is benne van, hogy X után nem folytathatnak hangos tevékenységet, ezért utasította rendre őket. Ez egy pihenni vágyónak pozitívum, egy bulizni vágyó meg máshol foglal.

(Azt már csak mellesleg jegyzem meg, hogy ez a sztori alapján nem az az egy kirívó rossz értékelés volt, mindjárt itt van 3, még ha gondolom nem is ugyanazon a helyen volt, hiszen posztolónak több vendéghaza is van az országban).

2019.06.06. 13:10:46

@MAXVAL bircaman közíró:
A booking.com nem ilyen, mert miután távoztal, orrodba nyomja, hogy értékeld. Így én is rengeteg pozitív értékelést adtam, egy része szöveggel, egy része anélkül. Meg adtam már kimondottan rossz értékelést is, de sokkal kevesebbszer, ehhez viszont egyszerre kellett valami probléma és a szállásadó negatív hozzáállása a problémához.

Terézágyú 2019.06.06. 13:11:25

Megjött a kedvem az utazgatáshoz, szállásfoglaláshoz...

2019.06.06. 13:16:04

@onlajnok:
Voltam már ilyen szálláson, és totál jó volt. Pl. Zágrábban egy apartmanhoz egy kóddal lehetett kivenni egy dobozból a kulcsot, majd a végén visszadobni. Az apartman szuper volt, jól felszerelt, ráadásul egy tál gyümölcsöt tett ki nekünk az asztalra egy kedves üzenettel, hogy fogyasszuk, így 10-esre értékeltem.

Ausztriában volt egy hely, ahol egy automata adta ki a kulcsokat(kártyákat igazaból), de ott a szállas jó volt, de a rendszerrel voltak gondok, a booking.com-on foglalt második szobát szarul küldte le, a foglalás számhoz csak az elsőt adta oda, így telefonos segítség kellett.

Fekete Krindusz 2019.06.06. 13:18:54

@FDToth: szerinted a netpincéren a legolcsóbb kifőzde az a párizsi michelin csillagos étterem versenytársa ? Ha az előbbi 9,4, míg az utóbbi kevesebb, akkor az a te olvasatodban jobb hely ?

Más, árukereső. Ügyél jogosan elégedetlen, nem lett a rendelése kézbesítve, bekapcsolt Caps Lock-al írja a véleményt, de 5 csillagot kaptunk.
Ugyanez fordítva: a vásárló megírja, hogy példás csomagolásban a megígért szállítási időben kézbesítettük a megredelést. írja, két kollégával volt szerencséje beszélni, név szerint Ádámmal és Ildikóval. Mindketten udvaraisan segítettek, köszöni szépen, mert nyugdíjasként nehéz. Két csillagot adott, az egyik Ádámé, a másik Ildikóé.

2019.06.06. 13:21:10

@Xezs7:
Semmi baj ezzel, mivel sokféle vendég van, akik sokféle súllyal vesznek figyelembe dolgokat. Egy 9.9-es átlag sok értékelés alapján még gyanús is lenne.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.06.06. 13:22:23

@Zabalint: nyilván amíg nincs gond, vagy csak olyan, mint ami neked volt, addig nem para. De ha szomszéd szobában/apartmanban lakók úgy viselkedtek volna, mint a posztban vagy egy telefonon nem elintézhető probléma merül fel, akkor megette a fene az ilyen helyeket. Nyilván én se bánom, ha a nyaraláskor nem kell feleslegesen interakcióba keveredni idegenekkel, de azért jó ha legalább napközben elérhető személyesen valaki, aki érdemben tud intézkedni a helyen.

2019.06.06. 13:35:20

@onlajnok:
Nyilván két különböző dolog, hogy 300 km-re van, vagy hogy nem találkoztunk vele, de ha baj van, oda tud jönni segíteni. Az osztrák szállásnál amúgy volt személyzet, hiszen motel/hotel szerűség volt sok szobával, csak a recepció helyett volt az automata.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.06.06. 13:38:00

@Zabalint: na, hát ezért írtam, hogy nem is értem, hogy ezt hogy gondolják, hogy hiba nélkül le lehet hozni. Legalább egy telefonszám legyen, amit ha felhívsz, valaki oda tud jönni, nem 300 km-ről próbálja csillapítani a kedélyeket.

Szarazkoro 2019.06.06. 13:44:55

@Xezs7: Ha jol tudom a bookingon csak akkor tudsz ertekelni ha megszalltal az adott helyen.

Nick-son 2019.06.06. 14:19:35

Függetlenül attól, hogy az értékelések jogosak-e, vagy nem én azt is érzem, hogy a posztoló ezeknek az értékeléseknek a jelentőségét alulértékelte.

"Soha nem szoktam a vendégek értékelését elolvasni" Ez itt az első hiba. Én a posztoló helyében nem soha olvasnám el, hanem mindet! elolvasnám, ha lehet válaszolnék is rá, ha tudok változtatnék is rajt ami ezt kiváltotta. Egy dolog, hogy a kritikusabb emberek írnak, de épp ebből lehet megtudni mi az ami nem jó. Lehet a posztolónak valami megfelel, vagy természetes, de annak a rétegnek aki nála megszáll meg más az értékrendje és sajnos, vagy nem sajnos de ahhoz kell igazodni.

A másik dolog, a két felhozott példa mindegyik olyan, hogy a szállásadó valahogy éppen nem volt jelen. Az egyiknél azt írja nem is találkoztak azokkal akik az értékelést írták, az éjszakai hangoskodásnál meg 300 km -re vannak. Abszolut megértem, hogy a posztoló is éli az életét, de egyszerűen foglalkozni kell a vendéggel, ha tetszik, ha nem. Ha ennyire távvezérléssel működik a szállás akkor legyen tökéletes és akkor kevesebbet kell foglalkozni a felmerülő problémákkal, ha meg nem tökéletes akkor meg kell oldani a bajokat amikor felmerülnek.

Úgy érzem mintha ez az üzlet és a magánélet zavarná egymást. Annyira nem nagy azért a vállalkozás a több vendégházzal sem, hogy ki legyen jelölve egy ügyintéző (és nem a tulajdonost hívnák aki az alvó gyereke mellett veszi fel a telefont), annyira meg már nem kicsi hogy ne lenne mit intézni.

Az utolsó dolog amit hozzá tennék, hogy az igazi siker az nem az, ha egy szállás a booking -on jól szerepel (akármilyen fontos szereplő is ez az oldal), hanem ha minél több helyet tud kiadni közvetlenül. Weboldalán, facebook oldalán, blogján, ajánláson keresztül, mert amelyik szállás így tesz az akkor is működni fog ha a booking csődbe megy, árat emel, eladják másnak, túl sok negatívot kap, vagy a feje tetejére áll. Nehéz? Igen. Vért kell izzadni érte, de megéri. Persze ez megint csak azzal jár, hogy foglalkozni kell a témával, meg az ügyfelekkel.

Attila F 2019.06.06. 14:38:35

Egyik foglalási oldal sem törli az értékeléseket (pár speciális esetet leszámítva, pl. egyértelműen kiderül, hogy másik szálláshelyre szánta az értékelést). Parádés lenne, ha a szállásadó kérésére elkezdenék törölgetni ezeket az értékeléseket - akkor lényegében az összes negatív eltűnne. Ezek vélemények egyébként, nem eskü alatt tett vallomások. Mindenki azt írja le, amit gondol. A szállásadó meg válaszolhat rá, de az biztos, hogy egyetlen negatív komment még egy szálláshelyet sem tett tönkre.

Coyote82 2019.06.06. 14:55:45

Tűrjem el, ha a szállásadónak rossz napja van? Öntsem ki a zaccot?

NEM.

Amikor elutazom egy helyre, az ÉLMÉNYÉRT teszem, és míg a szállásadó akár évi 365 napot tölt ott, én lehet, hogy csak egyet. Nekem az az egy nap a minden, és azért választom az ő szolgáltatását, mert bízom benne, hogy az az egy nap legalább szállás szempontjából rendben lesz.

A VENDÉGLÁTÁS nem csak abból áll, hogy "odaadom a kulcsot, átveszem a kulcsot, elkérem a pénzt, kitakarítom a szobát, jöhet a következő". Aki szerint igen, az járjon így, mint a levélíró és hagyjon fel az iparággal.

A saját boldogságom érdekében megtanultam túllépni apró dolgokon, és nem vagyok hajlandó felhúzni magam mindenfélén. De azért nehogymár ezzel takarózzon vagy erre alapozzon a szállásadó...

ekat 2019.06.06. 15:27:20

A poszter szimpatikusnak és normálisnak tűnik, sajnáltam őt, és nem is gondoltam rá eredetileg, de igazuk van azoknak, akik azt írják, hogy jobban kellene foglalkozni az értékelésekkel, azaz az értékelések kommentelésével. Lehet, hogy az illető amúgy nem az az internetező korosztály és/vagy fajta, és csak az jutott el a tudatáig, hogy a booking.com egy olyan hely, ahol fent kell lenni. Pedig ha már fent van, akkor ezt a dolgot tényleg kezelni is kell.
De az viszont tényleg nem igaz, hogy egy, vagy sok pozitív között egy-két-pár negatív értékelés bárkit eltántorít. Én is a booking.com-on (is) csekkolom a szállodákat, még akkor is, ha esetleg nem is ott foglalok, és csak a 8+-osakat nézem, de nemigen emlékszem olyanra, ahol ne lett volna negatív. És az ember azért tudja, hogy sok minden szubjektív, vannak egyszeri különleges esetek, vannak irreális igényű vendégek, sokan láthatóan izélnek rendesen elolvasni a szállás leírását, stb.
Én jó sok angol / német értékelést olvasok, ha van olyan, valahogy azok általában reálisabb képet adnak, nincs bennük annyi túlértékelés vagy pocsék fogalmazású fikázás, mint a magyarokban.
Tényleg nagyon fontos, hogy kinek mi az igénye, én Szlovéniában két 9+-os apartmanban tartózkodás után rájöttem, hogy nekem ezek nem valók, csak a szállodák. Az első, amúgy szuper helyen az ablakokon bárki bármikor belátott (mondjuk az ágy egy védett beugróban volt), és az amúgy nagyon kedves és segítőkész, térképet is adó és azon magyarázó házigazda alkolholista volt. Folyton dülöngélt és bűzlött az italtól, és 5 perc volt egy mondatot kigondolnia és végigmondania. A másiknál nagyon kedves házigazda volt, adott welcome-drinket, a szállás teljesen megfelelt a leírásnak, de...felettünk valahol valakik folyton éjszaka zuhanyoztak, többen egymás után, és életemben nem hallottam még ilyen hangos vízvezetékeket. Lehetetlen volt aludni.
Nem adtam nekik rossz értékelést, de a 9-től nekem messze voltak, vissza nem mennék egyik helyre sem, mert nem éreztem jól magam. Kedves házigazda ide vagy oda.

2019.06.06. 15:30:29

Megmondom őszintén, kurvára nem érdekelnek a szállásadók problémái, tapasztalataim szerint őket se igazán az enyémek. 1:1, rendben vagyunk. A bookingon meg nem kötelező fent lenni, ja, hogy akkor pénzért kéne hirdetni. Hát sorry, vagy-vagy....

Terézágyú 2019.06.06. 15:41:45

A pószter egy szolgáltató, akinek ki kéne szolgálnia a kliensek igényeit a pénzükért!!!!!!

A buking egy szolgáltató, akinek ki kéne szolgálnia a kliensek igényeit a pénzükért!!!!!

Vagyis akkor kinek van igaza...????

Valahol mindenki szolgáltató és mindenki kliens....

body_andras 2019.06.06. 15:47:54

Oké, hogy vendégház, nem hotel; de ha már ekkora businessman valaki, hogy országszerte több viskót futtat, rájöhetne, hogy a vendégházak kiemelt célpontjai a tivornyázó víkendező csapatoknak, amelyek összeférhetetlenek a pihenni vágyó, "Chevy Chase vakációs" családokkal. Sokkal komolyabb ÁSZF-et kell kiírni minden szállásra, és mindig legyen a közelben elérhető személyzet. Családi vállalkozásban ne futtass 300 km-ről vendégházat. És ha a vendég épp nem csak úgy rinyál, hanem a fejére szakad a gerenda? "Bocs nem vagyok itthon" után elég nagy slamasztika lehet belőle.
Az eredetileg felvetett probléma jogos, tényleg kéne legyen módja annak hogy a trollokat szűrje a rendszer. Egy GPS-es fényképezővel lőtt fotó (metadatában olvasható dátummal és hellyel) már elég alap lehet ahhoz, hogy a búking észrevegye: a szállás valóban nem rothad. De ez is csak akkor működik ha figyelik a hozzászólókat és azonnal reagálnak.

killerkaller 2019.06.06. 16:00:29

Kocsmafelirat:
„Ha meg volt elégedve velünk, mondja el mindenkinek, ha nem, akkor nekünk mondja el!”

@Coyote82: "A VENDÉGLÁTÁS nem csak abból áll, hogy "odaadom a kulcsot, átveszem a kulcsot, elkérem a pénzt, kitakarítom a szobát, jöhet a következő". Aki szerint igen, az járjon így, mint a levélíró és hagyjon fel az iparággal."

A korrekt vendéglátás nem megy kellő alázat, empátia és hozzáadott érték nélkül , amire nem mindenki alkalmas. És ezek "csak" az emberi tényezők.

2019.06.06. 16:05:35

@body_andras: tipikus magyar vállalkozónak tűnik, ész és értelem nélkül összevásárolt több száz km-re egymástól vendégházakat, és távirányítással próbálja menedzselni a dolgot egy olyan iparágban, ahol a személyes kapcsolat abszolút követelmény. Plusz szarik az értékelő oldalra, gondolom az internet valami bizarr űrtalálmány neki, az se kizárt, hogy valami bő 50-es, 60-as tulajról van szó. Most persze, hogy valaki lehúzta, megy a parádézás, meg alap, hogy ami neki nem tetszik, azt töröljék. Tuti valami öreg házmesterlelkű ember a tulaj.

Túl sok felhasználó 2019.06.06. 16:06:03

Jaj már, ez a booking.com. Ezért kell válaszolni az értékelésekre. Szállodában dolgozom, ez is a munkám. Néha nehéz a hülye vendégeknek válaszolni, de ha egyszer olyan komment jön, hogy az étteremben szar volt a kaja, mégis ki kellett fizetni, akkor arra úgy válaszolok, hogy esetleg arra a kérdésre, amit a pincér tett fel az elején, hogy ízlik-e, ugy kellett volna valaszolni, hogy nem. Amennyiben a legdrágább kajából az étlapon csak három falatot hagy a tányéron, úgy nem adunk kedvezményt.

Amúgy a booking tényleg egy nagy szar szállásadói oldalról, sose válaszolnak semmire. De a kritikák szempontjából meg sokkal jobb mint más oldalak, mert ott legalább csak az értékelhet, aki tényleg az adott helyen aludt.

kékféltégla 2019.06.06. 16:22:51

Annak ellenére, hogy igaza van nagyrészt, ez azért üt:
"Soha nem szoktam a vendégek értékelését elolvasni (...)" hát ideje lenne, lehet ám belőle tanulni, még nem is mind igazságos

élhetetlen 2019.06.06. 16:46:33

@homar-fan: “Azért a kedves vendéglátó is eléggé fordítva ül a lovon”. Nem biztos. Apartmanház. Számtalanszor nyaraltam úgy Olaszországban, hogy adott napon x-y órakor lehetett felvenni a kulcsot, és távozás előtt jött valaki, aki megnézte, hogy nem törtünk-e össze semmit, és kitakarítottunk-e. Ha nem akarsz takarítani, x összegért, megcsinálják. De nem kötelesek fenntartani 3 váltás , több nyelven beszélő recepcióst sem. És nem kell ott lenni a tulajnak sem. Ha problémád van, beszélj a szomszéddal, vagy hívd a rendőrsédet, úgy, mint otthon, mert csak egy lakást béreltél.

2019.06.06. 16:51:09

@MAXVAL bircaman közíró: "Persze a dolog pszichológiája érthető. Akinek nem tetszik valami, az 20-szor hajlamosabb megosztani véleményét, mint az aki elégedett vagy semleges érzelmű."

Erre te vagy a legjobb példa, antilibsi!

2019.06.06. 16:55:14

@ekat:
Mondjuk nekem Szlovéniában csupa jó tapasztalatom volt az apartmanokkal. Szemben Bulgáriával és Horvátországgal, mindig mindenütt tudtak angolul, mindegyik szállásadó jó arc volt, maga a szállás is mindig rendben volt. Ráadásul ha túrázni mentünk, akkor mindegyik szállásadó igyekezet tippeket adni, de mégsem ránk tukmálni az elképzelését. Biztosan nem mennék ott szállodába, mert drágább is, az apartmanok a szempontjaink szerint kényelmesebbek is.

2019.06.06. 16:58:22

@Hörömpő cirkusz világszám:
Nekem nem. Ede értette a világot, de egy geci volt, a posztoló nem is érti.

bElannaTorres 2019.06.06. 17:08:21

A levél után valahogy úgy érzem az értékelő el lehetett igaza. Majd szép lassan rájönnek ezek a vállalkozó öregek is hogy van internet.

élhetetlen 2019.06.06. 17:09:26

@Nick-son: “A másik dolog, a két felhozott példa mindegyik olyan, hogy a szállásadó valahogy éppen nem volt jelen. Az egyiknél azt írja nem is találkoztak azokkal akik az értékelést írták, az éjszakai hangoskodásnál meg 300 km -re vannak. Abszolut megértem, hogy a posztoló is éli az életét, de egyszerűen foglalkozni kell a vendéggel, ha tetszik, ha nem.”
Aparmanház. Számtalanszor nyaraltam úgy Olszországban, hogy adott napon x-y órakor lehetett felvenni a kulcsot, és távozás előtt jött valaki, aki megnézte, hogy nem törtünk-e össze semmit, és kitakarítottunk-e. Ha nem akarsz takarítani, x összegért, megcsinálják. De nem kötelesek fenntartani 3 váltás , több nyelven beszélő recepcióst sem. És nem kell ott lenni a tulajnak sem. Ha problémád van, beszélj a szomszéddal, vagy hívd a rendőrséget, úgy, mint otthon, mert csak egy lakást béreltél. Apartmanháznál elég, hogy mielőtt bemész azért takarítanak, akkor is, ha takarított az előző bérlő. Ha nincs meleg víz, akkor hívd a tulajt, küld egy szerelőt, de az hogy éjfélkor némítsa el a szomszédot, nem reális elvárás egy bérelt lakásnál, főleg nem egy egy hétre bérelt lakásnál. .

Xezs7 2019.06.06. 17:23:30

@Irsai Oliver: "Értelmes utas" na de pont az van, hogy a nagy része nem értelmes. Megnyitja, pontszámot megnézi, bezárja.

élhetetlen 2019.06.06. 17:25:56

@onlajnok: Én nagyon sokszor nyaraltam így Olaszországban, Görögországban is. Minek kéne oda valaki? Itthon nem vagy el akár egyedül a háztartásodban egy hétig, két hétig? Vagy neked az a luxus, hogy reggel nyolckor ébresztenek, mert takarítás van? “de hogy senki nincs ott soha....”. Miért kéne ott dekkolni bárkinek. Elég egy telefonszám, aki nem kell, hogy a tulaj legyen csak kezelje a problémát, ha kell. Probléma, ha nincs meleg víz. A zajos szomszéd meg ugyanúgy kezelendő, mint itthon.

naty77 2019.06.06. 17:32:02

Mindkét oldalról érintett vagyok, szállodát is üzemeltetek és foglalok is bookingon. Sajnos abszolút igaz, hogy a vendég negatív vélemény miatt hamarabb rászán pár percet véleményt írni, mint ha minden rendben van. Amikor a vendégek élőszóban dicsérik a szállodát mindig kérjük, hogy tegyék meg írásban is, legyen ilyen is. Az értékeléseket rendszeresen jelezzük a dolgozók felé, ami többször előfordul abban tényleg változtatni kell. Utazóként pedig mindig leírjuk a jó dolgokat. Szerencsére eddig csak azzal találkoztunk.

élhetetlen 2019.06.06. 17:49:47

@KaTe: “fel is készültél ezekre az "apró" hiányosságokra, de azért engedd már meg valakinek, aki először jár ott, hogy a vélemények alapján betekintést nyerjen a "görög apartmanszállodáktól megszokott apró hanyagságokba". Igen, belátom, hogy a Görögországba indulók soha nem nézik meg, hogy mi vár rájuk. Az, hogy a szennyvíz elvezetőjük nem elégséges, az nem hanyagság, hanem tény. Nem tudják megoldani, ahogy mi sem, hogy átvetékezzük egész Budapestet, hogy egyik csapból ivóviz folyjon a másiból jó a víz a fürdéshez. “akkor inkább a Hiltonban száll meg”. Fel sem merült benned, hogy aki a Hiltonban száll meg, az rá sem néz a három csillagosra? Csak azért megy a Hiltonba, mert a három csillagosban a wc-papírt egy kosárba kell dobni? Nem vagy kicsit eltájolva?

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.06.06. 18:06:59

@élhetetlen: hogyne lennék, de itthon pl tudom hol a villanyóra szekrény és hozzá is férek. Tudom kit kell hívni, ha nincs víz az utcában, vagy elmegy az áram, tudom hogy hol férek hozzá a rendszerhez, ha eldugul a retyó és hasonlók.

Az, ha reggel felzavarnak a takarítás miatt, az egyáltalán nem luxus, sőt én amiatt lennék kiakadva, de ezt szerencsére sehol nem csinálják.

Látod, telefonszám itt is volt, de szart se értek vele, ha az egy 300 km-re levő valakinél csörög, aki aztán ugyanúgy nem tud odaküldeni senkit, aki intézkedni tud. Ezt írtam én is, hogy nem kell hogy 0-24 órában valaki ott posztoljon, de ha helyzet van akkor legyen elérhető valaki, aki érdemben a helyszínen be tud avatkozni. Na itt az nem volt.

élhetetlen 2019.06.06. 18:24:29

@Eugene Horse: Te meg az új világ legdaliásabb fia vagy. Egy vendégháznál nem szükséges a személyes kapcsolat, és nem abszolút követelmény. De te jó vagy, a vendégház tulajdonosának meg az internet valami bizarr űrtalálmány, az se kizárt, hogy valami bő 50-es, 60-as tulajról van szó. Mert minden ötvenes, hatvanas már hülye hozzád képest, de ez csak a saját véleményed. Ja, és tuti valami öreg házmesterlelkű ember. Igen, az ilyenek szoktak negyven felett vállalkozást indítani. Egyébként te milyen lelkűnek tartod magad?

antika890 2019.06.06. 18:32:42

Zacc a kávéfőzőben? Hahha! Welcome drink magyarországon! XD balkán rulez

Xezs7 2019.06.06. 18:36:50

@élhetetlen: Külföldi Airbnb-vel voltam úgy, hogy a tulaj nem volt ott, hanem kódos volt a bejárati ajtó. Megadta a kódot, bementünk, kész. Ha valamit nem tudtunk, felhívtuk. Működött.

élhetetlen 2019.06.06. 18:38:45

@onlajnok: Nem értjük egymást, nem számít. A telefonszám arra volt, hogy, ha nincs meleg víz, akkor reggel telefonáljon a vendég, és délelőtt a tulaj küld egy szerelőt. Nem arról, hogy jöjjön éjszaka, és pofozza le a hangoskodó szomszédot. Ha a szó nem elég, akkor mindegy hogy szomszéd, vgy tulaj hív rendőrt. Miért kell ott lenni a tulajnak?

GiaMarie 2019.06.06. 18:48:00

Sajnos ez tipikus magyar sztori. A lényege az, hogy a booking a listázásnál a jobb felső sarokban jeleníti meg a pontszámot a nyitóképen. Ránéz az ember, ha ez 4,5 a 10-ből, a legtöbben nem kezdik el bogarászni, hogy miért, hanem görgetnek tovább. Statisztikailag 100-ból 3 a kretén sülthülye, akinek semmi sem jó. Csak az a nem mindegy, hogy ha egy ilyen a harmadik vendéged a regisztráció után, és lehúz, akkor te is lehúzhatod a rólót, ahogy a posztoló írta. Ha a 97-dik, akkor a 9,7-es átlagot le tudja húzni 9,6-ra, na bumm. És a csattanó: magyar fifika, vannak, akik kifejezetten erre utaznak - megkeresi azt a szállást, ami neki tetszik, új az oldalon, nincs még értékelése. Foglal, és elkezd mindenféle extra szolgáltatásokat kérni, amit a szállásadó fogcsikorgatva megad neki (vagy nem, és akkor lepontozza bosszúból). Nálam történt: egy éjszakára foglaltak, friss volt még a szállásom, 20% kedvezménnyel, nevetséges áron. Becsekkolás 2-től. Lehetne-e, hogy ők reggel 9-re jönnek, mert látják a rendelkezésre állásból, hogy nincs előttük senki. Ez egy több napos foglalásnál is elég arcátlan, de egy egy naposnál egyenesen felháborító! A fizetett összegért A nap 14:00-tól B nap 10:00-ig jár neki a szoba, vagyis 20% többletet szeretne, mert csak, meg miért ne. Ok, megkapta. Gyakorlatilag egész napos ügyeletben tartottak az igényeikkel, kéréseikkel (kaphat-e másik párnát, egy alacsony árkategóriás szálláson, mert ez nem kényelmes, lemerült az elem a led izzósorban este 9-kor, stb) Másnap 10:30-kor már telefonálnom kellett, hogy khm-khm, fél órája lejárt a kicsekkolás, mikor távoztok? Hááát, ők egy kicsit elaludtak, most tápászkodnak, hogy hívtam őket. Utánuk kettőre jönnek, addig ki is kéne takarítani meg ágyat húzni... 11 óra, újra hívom, kész vannak-e már. Hááát, nagyjából, de most már lekésik a vonatot és esik az eső, ugye nem vagyok olyan szívtelen, hogy kiteszem őket az esőre? Elismerem, ekkor már ingerült voltam. Megnéztem, vonat negyed óra múlva indul, közöltem, kapkodják magukat, kiviszem őket az állomásra (ez nem a szolgáltatás része). Ezután lepontoztak, hogy goromba voltam velük. No comment

élhetetlen 2019.06.06. 18:58:09

@Xezs7: Erről beszélek, függetlenül attól, hogy kódot kapsz, vagy kulcsot. Az, hogy éjfélkor felhívom a tulajt aki nem tud mást tenni mint én, tehát vagy beszél a szomszéddal, vagy kihívja a rendőrséget, de ezt tegye meg ő, bár a szoba kiadásakor semmilyen garanciát nem vállalt a szomszédok tekintetében. Abszurd.

juhaszvik 2019.06.06. 19:06:05

nagyjából mindent elmondtatok a témában srácok, egy dolgot nem értek. hogy mi ez a 9-es mánia. mostanában sokat utazok külföldre, főleg munkaügyben, és ezeket a kiruccanásokat mindig kiegészítem egy kis magánkirándulással. így aztán van egy csomó foglalásos tapasztalatom, viszont én simán elvagyok 7-8-as értékelésű szállásokkal, nem tudom hogy lett a kilencesből lélektani határ. már az előző posztnál is csak néztem, hogy leírta valaki, hogy kilenc alatt ócska a hely, és csak pislogtam. az én elvárásaim egy szállással kapcsolatban: legyen tisztaság és saját fürdőszoba, semmi több. nem érdekel, hogy mennyire udvarias a személyzet, milyen a reggeli (általában k*rva drágák a reggelik, ezért csak akkor kérek, ha a cég fizeti), mekkora a szoba (csak aludni, fürdeni kell a szállás, egyébként folyamatosan talpon vagyok).

Színes Géza 2019.06.06. 19:19:21

A megoldás az, hogy az elégedett vendégektől pozitív értékelést kell kunyerálni.
Ha egy vendégnek teszek valami kedves gesztust, pl. egy üveg bort bekészítek, akkor nem fog nyávogni, hogy volt egy hangya a konyhában.

GiaMarie 2019.06.06. 19:21:16

Én mielőtt belekezdtem, átböngésztem 20 km-es körzetben az összes szállás szöveges értékeléseit, mire kell lelkiekben felkészülnöm. Kis best of azokból, akik a maximális adható pontszámnak MAXIMUM a felét adták meg:

-a poloskák pokollá tették a pihenésünket (nem ágyi, büdöske, tavalyi invázió során)
-a szállás koszos volt, lefotózva egy pókháló a sarokban (Natura 2000 területen, erdő közepén levő szállásnál, ahol ilyen pókháló 1 nap alatt keletkezik. Ok, adjon 10 helyett 8-9-t tisztaságra, de 2-t? )
-a szállást kifejezetten csendes elvonulásra és meditációra ajánlotta a szállásadó, a szomszéd egész nap füvet nyírt (én kérek elnézést a szállásadó helyett is a kedves vendégtől. Valóban felháborító)
-kisifunk véletlenül leöntötte a fotelágyat, de hiába hívtuk a szállásadót, nem segített (nyilván, kéne tartani egy tartalék fotelágyat neveletlen kölykök esetére. Ennél csak az lett volna jobb, ha a drága poronty bepisil, és még nekik áll feljebb)
-a medencét nem tudtuk használni a szokatlanul hűvös idő miatt (képen is látható Bestmarkt medence. Mégis, mit hittek?)
-a szállásadó nem volt hajlandó tüzifa utánpótlást biztosítani, miután a kitett adag első nap elfogyott (na, ezek a kedvenceim. Rakunk egy égig érő máglyát mázsa fából, mert az olyan romcsi, utána meg patáliázunk a 10.000 forintos szálláson, miért nem tüzelhetünk el napi 1 mázsa fát. Ingyen. Nyilván)
-érkezésünkkor egy döglött légy volt az ágyon. Fotóval bizonyítva (most komolyan, értem, hogy undi, meg minden, de a legyek már csak ilyenek, pofátlanul ott és akkor döglenek meg, amikor és ahol akarnak. 1 (!!!) darab légyért lehúzni a szállást?
És a kedvencem: ellátás nélküli szálláshelyen, ahol a szállásadó is a telken lakik, megkérdezték, kaphatnának-e reggelit. A szállásadó ezt megtagadta, ezért lepontozták 3 pontra, és egy fél oldalas tirádát írtak arról, hogy nagyokat nyelve nézték, hogyan falatozik a vendéglátó és családja, miközben őket nem kínálták meg.

Ezek kacagtatóak, ha nem a regisztráció utáni első héten fogod ki, hanem 100+ 8 feletti értékelés után, de valóban jelentős problémát okoz a nyitás utáni héten, akármit is kommentel szegény szállásadó.

2019.06.06. 19:29:37

@GiaMarie:
Jobb helyen a korai becsekkolás vagy késői kicsekkolás feláras, amennyiben lehetséges.

2019.06.06. 19:31:01

@juhaszvik1:
Nálam inkább 8 a lélektani határ, bár volt 7.x-es is jó, de az ritkábban az. Na meg az sem mindegy mennyi értékelésből, valamint ha alacsonyabb az átlag, akkor hajlamosabb az ember olvasgatni az értékeléseket.

2019.06.06. 19:36:24

@GiaMarie:
Ha az első 10-ben van barom, akkor is fel lehet húzni magasabbra még, csak lassabban, hiszen kevesebb új vendég fog jönni. Minden vállalkozás jár kockázatokkal, főleg az elején, az ilyesmire készülni kell, és nem kicentizni, simán lehetséges, hogy az első évben veszteséges lesz a buli.

GiaMarie 2019.06.06. 19:51:21

@Zabalint: Igen, hotelekben, de nem falusi szálláshelyen. Ott azért ez nem bevett szokás. Bepróbálkozik, NEM JÁR, de ha nemet mondasz, mint szállásadó, már búcsúzhatsz is a jó értékeléstől, mert persze a pofátlansága megemlítésének kihagyásával lepontoz, hogy "goromba, mogorva szállásadó". Még rosszabb, ha mondjuk nem 3 pontra, ahol azért sejthető, hogy kettőn állt a vásár, hanem ad 6-7-t. Ha ő az első vendéged, akkor vagy nyelsz, vagy tűrsz, a kettő között nincs semmi. Nekem alaposan az volt az érzésem velük kapcsolatban, hogy kifejezetten ebből űznek sportot, hogy mennyi extra szolgáltatást tudnak kibrusztolni első vendégként. Amúgy user oldalról: első vendégnek lenni tuti kiváltságos helyzet, fentiek miatt

ekat 2019.06.06. 20:17:28

@juhaszvik1: Nálam is 8-as a határ. Afölött azért szarba nem fut az ember, feltéve, hogy a neki megfelelő kategóriát választotta ki. (Azaz nem mondjuk háromcsillagos szállodában vár ötcsillagos színvonalat / szolgáltatásokat. Részemről pl. apartman csak akkor, ha muszáj egy olyan településre mennem valamiért, ahol nincs normális szálloda.)

Kondom Keselyű 2019.06.06. 20:20:40

Netto baromsag, hogy 9 pont alatt nincs elet. Mi ketfele szallast szoktunk berelni : csajokkal hosszu hetvege. Modetn, exkluziv, 9 pont feletti dragan. Haveros, fesztivalos, ne csotanyok kozott alvost olcson. A megoldas baromi egyszeru : ha olyan keves ertekeles vokt, hogy 1 vendeg ertekelese ennyire bedontotte a helyet, akkor talpra kell allitani. Atmenetileg csokkented az arat, beraksz 1-2 uj butort, gepet, es frissited a fotokat. A vendeget egy uveg bor,udito varja. Konyhaszekreny tele fuszerekkel, olaj, cukor. Befektetes, buko egy ideig, de kapsz par jo ertekelest, es talpra all az uzlet.

ekat 2019.06.06. 20:30:47

@GiaMarie: Én sehova nem mernék első vendégnek menni. :) És amúgy tényleg döbbenet, hogy milyen pofátlan emberek vannak. Nekem az a tapasztalatom, (meg a volt utazási irodás/idegenvezető nagynénémnek is,) hogy a kispénzű emberek a legkövetelőzőbbek, meg kötekedőbbek, mert azok olyankor úgy érzik, hogy ha már 'annyit' költöttek, akkor mindent ki akarnak sajtolni a pénzükért, amit csak lehet.
Én szoktam tripadvisor és booking.com értékeléseket írni, de még sosem jutott eszembe sehol emlegetni, hogy fogok, vagy mit fogok írni, és nem is fogom soha. Ha nem tetszik, megírom, és nem megyek oda többet, ennyi. Ha tetszik, vagy ha semleges, azt is közzéteszem. És próbálok mindig hasznos dolgokat is írni, amire a szoba/apartman-leírásnál nem térnek ki, mivel én is szeretek ilyeneket találni kutakodáskor.

Rómaikömény 2019.06.06. 20:42:57

@homar-fan: én is.csak ugy lehet irni ha ki van fizetve a szállás.az ország egyik legjobbra értékelt szállása a bookingon a sárgarigo vendégház.mi sajnos voltunk ott, retek volt és durva többhonapos kosz.én a többi vendégértékelést nem értem.

Rómaikömény 2019.06.06. 20:45:41

@ekat: dehogynem, durván szar helyek vannak ,9-nél is.csomó hülye ember van aki ha már ott volt, jo volt alapon pontoz.

nagyati67 2019.06.06. 20:56:07

Vendégházat üzemeltetünk, van rálátásunk erre a témára.
A bookingnál nem tudják és nem is akarják kezelni a szállásadó észrevételeit, pedig belőlünk élnek.
Nyilvánvaló hazugságokat nem hajlandóak orvosolni. Például: Beesik az egyéjszakás román átutazó éjjel 11-kor, távozik hajnali hatkor. A 9,3-as átlagunk mellé ad egy 6-os értékelést, mivel állítólag vízkő található a zuhanyrózsán (Le sem fürdött, érintetlen a zuhanyfülke.), kosz van az ágy alatt (Láb nélküli franciaágy, körben felfekszik a padlószőnyegre. Felemelte?), hajnali ötkor harangoznak a közeli templomban, és rossz az elhelyezkedés. WTF? A foglalás óta átvittük a házat egy rosszabbul megközelíthető helyre??? És egy ilyen nyilvánvaló baromságot nem lehet törölni!
Eközben az egy hétig itt tartózkodó család ad egy tízes értékelést.
A fő oka a negatív értékeléseknek, hogy az a réteg is elkezdett utazni, aki pár éve még azt sem engedhette meg magának, hogy a Bivalybasznád végét jelző táblát hátulról megnézhesse. Ez a legrosszabb fajta. Azt hiszi, hogy a két főre 7000 Ft-ért kivett szoba olyan lesz, mint a Hilton, 24 órás recepcióval, londínerrel. Fogalma sincs a szálláshely árakról. Azt tudja, hogy otthon ingyen alszik, az asszony otthon havonta egyszer kimossa az ágyneműt, és felporszívózza a szobát. És még meg van sértődve, amiért hajnali hatkor még nem foglalhatja el a szobát. Ez tényleg megtörtént! Békésen alszunk vasárnap, valaki csönget, mint egy eszelős. A délutánra várt tisztelt vendég... Megkértem, várjon egy percet, hozom a pótkulcsot, amivel be tud menni a szobába, mivel a fő kulcs az aktuális vendégnél van. Felhívtam a figyelmét, hogy legyen kedves úgy beköltözni, hogy az ott alvó családot ne ébressze fel. Még ekkor sem esett le a birkának, ment volna elfoglalni a szobát.
Nos, ilyen vendégek vannak, ezek adnak negatív értékelést. Miközben ránézésre náluk patkány szaladgál az ebédlőasztalon.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2019.06.06. 20:59:42

A Booking tényleg nagyon béna, minden vélemény megjelenik szűrés nélkül, ebben éles ellentéte a Tripadvisornak, ahol gyakran automatikuson törölnek beküldött értékeléseket vagy akár az adott hely hozzáadását se engedi a rendszer.

A 9-es értékelés alatt is van élet, sok nagyvárosban a 8-as már kimagaslóan jó értékelésnek számít.

A szállás.hu értékeléseit felhozni megerősítésnek nevetséges, mert ott mindenki 9-es és 10-es értékelést ad kritika nélkül...

nagyati67 2019.06.06. 21:00:37

Még azt felejtettem el hozzáfűzni, hogy a kommentelők többsége az általuk leírtak alapján ebbe a "tisztelt vendég" kategóriába esik.

Nick-son 2019.06.06. 21:01:43

@élhetetlen: értem, ne posztoljanak ott 0-24 óráig, de ha a szomszédban ordítoznak akkor csak legyen már valaki aki intézkedik, mert a vendég se rendfenntartónak ment oda.

Akárhogy is nézzük ugyanazokkal a játékszabályok vannak a többi szállásadónak is, ha nekik több pont jön össze valamit csak jobban csinálnak, de hogy mit... na talán ők elolvassák a véleményeket és megtudják és tudnak változtatni :)

De felőlem úgy viszi csődbe magát a poszter ahogy akarja. Szabad világot élünk.

beste 2019.06.06. 21:05:52

@Los Alamuszi: azt hiszem, ott van a lényeg... tied a pont.

ekat 2019.06.06. 21:21:21

@Rómaikömény: A sok hülye ember vant aláírom ugyan :), de szerintem itt jön a képbe a milyen igényekkel megy az ember-dolog. A Sárgarigó vendégházról például pontosan tudom a neve hallatán, hogy nem lennék vele elégedett, akárhány pontja is van. :)

juhaszvik 2019.06.06. 21:24:40

@nagyati67: egyetlen dolog jön le a kommentedből: azért foglalkozol idegenforgalommal, hogy kiélhesd a felsőbbrendűségi komplexusodat.

vicces, hogy minden szállásadó a beszámolóiban eljut oda, hogy ugyan szinte minden kritika jogtalan, de azért ne várjanak már sokat a kis pénzükérta vendégek. szánalmas, kifacsart magyarázkodás...

ekat 2019.06.06. 21:29:10

@Nick-son: Az éjjeli ricsaj egyébként sok szállásra jellemző. Pl. panzió, a földszinten étterem, az emeleten szobák, mérget vehetsz rá, hogy lent hétvégén hajnalig buli van, amit kiválóan hallasz.
Rendes szállodában közös térhez vagy lifthez közel szoba: minden éjjel tévéző / közlekedő / italozó / ordibáló vendégek a szobád előtt.
Nyaralóhelyen 4-5 csillagos szálloda: a medencénél éjjel 11-12-01h-ig műsor, hangos zene.
Stb.

Nick-son 2019.06.06. 21:41:34

@ekat: hát ja, zajos mindenhol :)

Zsuzsi25 2019.06.06. 21:52:01

@GiaMarie: ha jol tudom, ezekre tud válaszolni a szállásado a foglalási oldalon

nagyati67 2019.06.06. 22:24:09

@juhaszvik1: Nálunk a vendég olyan tisztaságot kap 7000 Ft-ért, amit 4-5 csillagos szállodákban találok. Nincs felsőbbrendűségi komplexusom, tisztában vagyok vele, hogy nincs mindenkinek 135-ös IQ-ja. Valószínűleg neked sem, ha a kommentemből ennyit értettél meg.

KaTe 2019.06.06. 22:28:34

Ezek a fránya fizető(!) vendégek folyton csak panaszkodnak, speciális igényeik vannak, követelőznek és még véleményt is mernek írni. Mekkora nyűg már, hogy -néha- foglalkozni is kell velük, s nem csak beszedni a pénzt... Borzalmas, hogy egy szakmában ilyen megoldhatatlannak tűnő, szinte áthidalhatatlan nehézségek/akadályok fordul(hat)nak elő... Csodálom, hogy egyáltalán megéltek (még) valahogy...

@nagyati67: Hát ha ti nem a Hilton vagytok, akkor ne is várjatok 10-es értékeléseket. Érjétek be a 7-8-as átlaggal. Ja, hogy önmagában kellene értékelni a szállást? Jó vicc úgy, hogy életemben először járok az adott helyen. Vagy arra akarsz célozni, hogy ami olcsó, az törvényszerűen sz@r is kell hogy legyen? Emeljetek árat, fejlesszetek, akkor majd a vendég is úgy érzi magát, mint a Hiltonban. Ha meg a kispénzű vendégeket akarjátok, akkor viseljétek el ennek a hátrányait. Mellesleg, miből gondoljátok hogy a Hiltonban sosem panaszkodnak?!

Xezs7 2019.06.06. 22:41:50

@juhaszvik1: Szerintem nem szánalmas. Tényleg van egy csóró réteg, aki a legtöbbet akarja minden pénzből kihozni, még olyan dolgokat is, amiket nem ajánlottak fel neki. Ismerős pl. meg akart szabadulni egy bútortól, kirakta netre ingyen. Olyan suttyó tahók hívták fel, hogy ha nem ő mondja, nem hiszem el. Nekiálltak problémázni azon, hogy mi az, hogy ő nem szállítja oda neki helybe, meg ott hüledeztek a telefonba, hogy nekik az milyen messze van, hát nem is éri meg. El se olvasták a hirdetést, mert valami ismerősük szólt nekik. És ezek azok az emberek, akik képesek reklamálni a boltban is 50 Ft-ért, mert ők azt úgy kiszámolták, és nekik az az 50-es kell és kész. Ez nem valamiféle elitista lenézés, amit épp itt művelek, hanem tényleg van ilyen ember.

GiaMarie 2019.06.06. 23:05:34

@Zsuzsi25: Ez így van. Ugyanakkor nekem ez másod vállalkozás, alapvetően online marketinggel foglalkozom. Nem csak itthon, világviszonylatban is óriási probléma, hogy az emberek egyre kevésbé olvasnak, és amit mégis, azzal kapcsolatban is funkcionális analfabéták. A szállásadást még csak most tanulom, de már itt is tudok pár olyat, mint az "ingatlanos szakzsargon" szótárak a neten.

RUGALMATLAN és mogorva/goromba szállásadó: olyasmit követeltünk, amit tudtuk hogy nem jár, de akkor is kapja be, mééért nem? (szigorúan esetleírás nélkül, csak ennyi vélemény)

A szálláshely nem gyerekbarát (ez is szigorúan konkrét esetleírás nélkül): kiválasztottuk a legolcsóbb szálláshelyet, amúgy liberálisan nem neveljük a kölykeinket, és a személyzet merészelt rájuk szólni, mikor bontották az épületet/zsírkrétával rajzoltak a falra.

A lepedő nem volt fehér: ez egy igen gyakori, ha elmélyedsz az értékelésekben, többször találkozol vele. És ne úgy értsd, hogy koszos volt! Úgy értsd, az a baja, hogy nem fehér színű volt gyárilag, mint a Hiltonban. Jellemzően 15.000 Ft alatti szállásoknál megtalálható.

A szállás koszos. ESETLEÍRÁSSAL (!): a) a kanapé alatt kosz volt. Nem tudom, hányan takarítanak hetente a kanapé alatt, de azt sem, kinek jut eszébe elhúzgálni higiénia ellenőrzés céljából, mikor nyaralni megy.
b) Erre emlékszem, mert egyik kedvenc szállodám kapcsán írták (Siófok Janus Boutique Hotel) Tudni kell, igazi romantikus hely, ahova az ember leginkább khm... közösülni jár. Pl van szobájuk szív alakú ággyal. Szóval, ha jól emlékszem, a Paris szoba kapcsán húzta le a kedves értékelő a sárig, hogy az éjjeli szekrény hátuljára rágó volt ragasztva. Ezen napokig kacagtam. Komolyan. Értem én, hogy nem jött össze a numera, de ezt ilyenformán leverni a személyzeten? Őszintén, én sem húzgálok el minden bútort a saját vendégházamban minden vendég után, ragasztottak-e rágót a hátuljára...

Etniez 2019.06.06. 23:36:16

@ekat: @Xezs7: vigyázni kell azokkal az emberekkel, akik senkik, de valakinek akarnak látszani.

csillagporszem 2019.06.06. 23:56:12

Én azért egy szállásadó helyében olvasnám a véleményeket, talán még hasznára is válhatna.
Mindig szoktam véleményt írni és pozitívat mivel alaposan rákeresek a lefoglalni kívánt szálláshelyre és nem szoktam csalódni. Eddig még egy szállásadó sem köszönte meg a pozitív véleményt és látom ha valami negatívat kapnak akkor arra rögtön válaszolnak, de ez legyen a legnagyobb bajom.
Lefoglaltam nemrég egy helyet ahol az utolsó vélemény annyi, hogy “koszos és minden poros” de mivel a többi vélemény csak pozitív volt ezért nem befolyásolt. Aztán persze lehet, hogy idén leszoktak a takarításról és az utolsó véleményt kellett volna mérvadónak vennem, de ez majd a szálláshelyen kiderül.

Ami viszont zavar: a héten 2 szálláshelyet foglaltam le, utaltam előleget és egyik sem bír legalább egy emailt küldeni, hogy köszönjük az előleg megérkezett, szeretettel várjuk Önöket. Nem hiszem, hogy olyan sok időbe meg fáradtságba kerülne egy ilyen 1-2 mondatos emailt elküldeni és olyan érzésem van ilyenkor, hogy a szállásadó cseszik a vendégre.

wwolf 2019.06.07. 01:05:21

Vendéglátó. 300 kilométerre a vendéglátástól. Bocsi, de ha pénzt meg jó kommenteket akarsz akkor legyél a közelben vagy fizess meg valakit aki ott lesz. A vendéglátás sokkal több, mint ki mosni az ágyneműt meg odaadni a kulcsot.

juhaszvik 2019.06.07. 05:22:54

@nagyati67: ha csak a fele meglenne annak az IQ-nak, amiről álmodozol, akkor feltűnt volna, hogy melyik válaszodra reagáltam. A második bekezdése már nem neked szólt, függetlenül attól hogy a te modortalan kommented volt az egyik megihletője.
Ha pedig zavar az esetleges általánosítás, akkor Te se alkalmazd.

juhaszvik 2019.06.07. 05:32:06

@Xezs7: nem kell mondanod, tudom, hogy milyen emberek vannak, mindenki elé odasöpri a szél az életben a hulladékot, nap mint nap találkozhatunk idióta emberekkel. Ráadásul, ahogy romlik az oktatás színvonala, egyre rosszabb lesz a helyzet. De az általánosítás, a kollektív sértegetés, a logikátlan érvelés sem egy iq bajnok jellemzői. És ezzel most nem rád célzok.

DarkWolf 2019.06.07. 06:00:28

@juhaszvik1: van egy olyan érzésem hogy sokmindent belemagyarázol a kijelentésébe ami nem hangzott el.

Itt szerintem kurvára nem arról van szó hogy kis pénzért a vendég ne várjon el semmit, hanem azért legyenek reális elvárásai, aka 30 ezer forintos szállásnál ne várja el hogy inasok lesik majd minden egyes kívánságát és társai

amúgy meg ami a kedves vendégeket illeti, nagybátyám pl vendéglátásban melózik egy ideje és tudna mesélni arról amikor vendégek a kiskirály /arrogáns fasz módjára viselkedtek aztán meg Homár Blogon előadták az áldozatot: homar.blog.hu/2010/02/03/a_kocsi_csardaban_konyorgesre_1_pohar_viz_fo_a_maximum

Szóval maradjunk csak annyiban hogy hülye parasztok mindenhol vannak.

funfun 2019.06.07. 06:14:04

"Soha nem szoktam a vendégek értékelését elolvasni, ugyanis hosszú évek tapasztalata alapján tudom, hogy sokkal inkább írnak az elégedetlenebb vendégek, mint azok, akik elégedettek voltak a szállással."

Akkor hogy lehet 9 pontos a korábbi értékelése? És EGYETLEN negatív, mélyen lepontozó kritika nem vonja el tömegével a foglalókat. Én évente 3-4 alkalommal foglalok booking-on, MINDIG elolvasok 6-8-10 értékelést, és MINDIG megnézem a pontszámokat, azt is, hány pontozásból jött össze. Mert ha 6 pontos 300 értékelésből, akkor van igazság abban, hogy nem egy jó szállás.

Kicsit túltolta a panaszkodást a vállalkozó.

Amúgy a másik hiba, hogy a OLVASNI kell az értékeléseket, mert van lehetőség a szállásadónak a reakcióra. Nekem is volt már, hogy simán csak megköszönték a jó értékelést (mert nem csak fikázók írnak ám értékelést), illetve az ott jelzett problémára odaírták, hogy köszönik a jelzést, megoldják.

funfun 2019.06.07. 06:19:01

@MAXVAL bircaman közíró: "Egyébként meg egy ismerősöm bérkommentelőként dolgozik egy ilyen értlkelő honlapon. Feladata: az őt alkalmazó cég minden fontos konkurrensét lepontozni. Szóval ez is benne van a dologban. "

Birka, értékelni csak olyan szállást lehet, amit az ember lefoglalt, és ott meg is szállt. Sem lemondott, sem random kiválasztott szállást nem lehet értékelni, csak amit ténylegesen igénybe vettek, kifizettek. Ennyit a bérkommentelő ismerősödről. Na meg rólad is.

nagyati67 2019.06.07. 06:30:09

@juhaszvik1: Modortalan volt a kommentem? Surmó paraszt viselkedést modorosan is lehet interpretálni, de ahhoz legalább egy Arany Jánosnak kell születni.

homar-fan 2019.06.07. 07:07:56

@élhetetlen:
Nem is kell 3 műszak recepció,nyilván nem szálloda. De az mégis non-szensz, hogy a vendéglátó KIKÉRI MAGÁNAK, hogy a vendég reklamál és azzal takarózik, hogy ő nincs ott. És ha olyan probléma lett volna ami rá tartozik (teszem azt mondjum egy csőtörés)? akkor mit mond a vendégnek, hogy lapozza fel az arany oldalakat és oldja meg mire ő 2 nap múlva méltóztatik odamenni?

Apartman vagy nem, az meg a minimum, hogy a vendég egy tiszta, kitakarított szállást foglal el. Ezt az árba be kell építeni. Teljes abszurdisztán, hogy "és ha ott a zacc a kávéfőzőben akkor mi van, önts ki". 'Nyád. Mi lesz a következő, és ha xaros a budi mi van, takarítsd ki, és ha áll ak osz mi van, porzsívózzál, vágj füvet, stb..? Nem a vendég van a tulajért!

nagyati67 2019.06.07. 07:29:45

@KaTe: Hű! Azonnal átjött a hozzászólásodból, hogy tapasztalt idegenforgalmi szakember lehetsz...
Valószínűleg pont te vagy az a vendég, aki booking térképnézetének hosszas tanulmányozása után lefoglalja a legolcsóbb szállást, majd a helyszínen húzza a száját, mert nem a kert végéből nyílik a strand.
Az a vendég is te lehetsz, aki két felnőtt két gyerekre lefoglal egy 20nm-es szobát két pótággyal. Miután megérkeznek, kiderül, hogy a papa mama 190cm x 120 kilósak, a gyerekek 18és 20 évesek és "csak" 190cm x 100kg paraméterekkel rendelkeznek. Mikor ezt látva felajánljuk nekik a családi kétterű apartmant, hárítanak, mert az 3000 Ft-tal drágább. Majd adnak egy 6-os értékelést, mert kicsi a szoba, és a "gyerekek" nem fértek el a pótágyon, és ők sem a franciaágyon.
És még hosszasan sorolhatnám.
Ha már fejlesztésről írtál, az elmúlt évben a következőeket hajtottuk végre:
42"-os LED TV a szobákban (talán nem tudod, a standard az 20"), festés, tapétázás (3 év után), a zárt parkoló térkövezése és duplájára növelése. Tudod, mi jött át ebből a vendégnek az értékelésben? Az, hogy "manőverezni kell a parkolóban". Direkt 20 centivel szélesebbre vettük a parkolókat, mint a szabvány, de bakker, neki manőverezni kell!

juhaszvik 2019.06.07. 07:50:27

@nagyati67: ha nem találod az átmenetet a sértegető stílus és a szépirodalom között, akkor fontold meg, hogy érdemes-e kommentelgetned.

juhaszvik 2019.06.07. 08:02:19

@DarkWolf: nem vagyok én a gyökér vendégek védnöke, sőt ellenkezőleg, szóval ne kezdjen "nekem" sztorizgatni itt senki a saját tapasztalatairól.
Én a taplózást nem szeretem, azt ha valaki áltanosságban vetíti ki az érzéseit másokra, ha meggondolatlanul, logikátlanul érvel. Ha valami extra dolgot képzeltem bele, azt sajnálom, sorry.

2019.06.07. 08:11:52

@élhetetlen: rossz érvelések halmaza. Az, hogy a viselkedése, írása alapján feltételezem a tulajról, hogy egy netfogalmatlan idősebb ember, az nem foglalja magában, hogy minden ötvenes-hatvanas ilyen. csak ugye ennek megértéséhez érteni is kéne, amit olvasol. Én egyébként jólelkű vagyok, sosem fikáznék egy helyet igaztalanul, sőt, ha rossz a tapasztalatom, azt is leszarnám és nem rinyálnék, mert olyan alkat vagyok, aki leszarja az ilyesmit. A személyes kapcsolat meg neked is rohadtul fog hiányozni, ha a vendégházban elmegy az áram, nem működik az ajtózár vagy öklömnyi poloskák futkosnak az ágyadon.

bringásbp 2019.06.07. 08:17:26

Rengeteget utazom,sok magyar szálláson megfordulok és kegyetlenül lepontozom az ilyen pökhendi tulajdonosokat mint a cikk írója!
Ha én fizetek akkor ő rendelkezésre áll, akkor,amikor akarom!
Aki fizet a szállásért,az elvárja,hogy a szállásadó 100%-on teljesítsen!
Én vendéglátó végzettséggel rendelkezem,gondolom a cikk írója sosem tanulta ezt,mert akkor tudná,hogyan is kell viselkedni a vendégekkel! Hosszú éveket húztam le,ahol megtanultam a problémás vendégek kezelését,nyilván ő nyúltenyésztést tanult,de ezzel sincs semmi baj,csak akkor ne akarjon szálláshely szolgáltatást nyújtani!!!
Felháborító a panaszkodása, a booking.com helyesen nem törli ki a véleményeket,döntse el mindenki maga,hova is megy! Jelenleg egy 7,7 pontos olasz szállodában vagyok,sok volt a negatív iromány,de a pozitívakkal összevetve ez egy teljesen vállalható szállás! Aki rendszeresen foglal látni fogja melyik a megfelelő,ki tudja szűrni!
Tehát kérem a cikk íróját,adjon el minden ingatlant és menjen inkább kecskéket terelni,azok nem pofáznak vissza és nem írnak nehatív véleményt, sőt, a penészes falakra sem panaszkodnak!!!

2019.06.07. 08:23:13

@GiaMarie: a legtipikusabb nagyarcú hisztériás szállásadó vagy. Mindenki hülye, csóró szar vendégek, igazságtalan minden és mindenki, mindenkire van egy keserű, cinikus megjegyzés. Mondjuk akkor esetleg nem abban az árkategóriában kéne játszani, ami a csóró szaroknak van kitalálva. Vagy esetleg ötcsillagos szállodát vezetsz és napi ötezerért adod ki az elnöki lakosztályt? De megnyugtatlak, a pénzes idiótával még több bajod lenne, és ott az arcok is nagyobbak. Láthatóan ez nem a te tereped, el kell menni fatelepre biztiőrnek, ha ilyen gáz emberekkel foglalkozni.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.07. 08:42:22

@funfun:

Mondtam, hogy a booking-on kommentel? Nem. Na, ennyit rólad...

Kondom Keselyű 2019.06.07. 08:50:21

Nem 9 alatti ertekeles a gaz, hanem az, hogy a jo-kozepes 6-7 pontot ero helyek megkapjak a 9-10 et. Ugyanez a netpinceren. A varos legjobb pizzaja 95%, a pizza king szintu moslek meg 87. Igy nehez donteni.

Semper Fidelis 2019.06.07. 09:11:18

@GiaMarie: Ezt a nagyokat nyelve nézték ahogy reggelizik-et hol olvastad? Akarok rajta röhögni, imádom az ilyeneket. Nem emlékszel véletlenül hol láttad?

Vizuális típus vagyok :)

GiaMarie 2019.06.07. 09:24:31

@Semper Fidelis: Fúú, sajnos nem, én az egész kialakítást azzal kezdtem, hogy megelőzően két hétig mást sem csináltam, mint ezeket bújtam, hogy az "alap hibákat" már a kezdetnél elkerüljem :). Érdekes amúgy az ismétlődő minta (bizonyára régió függő) de találkoztam pár olyannal, ami soha eszembe nem jutott volna, ellenben hajmeresztő. Az ilyen komolyabbakat persze hosszas böngészés után lehet kifogni. De olyan is volt - akkor döntöttem el, hogy a szállás nem kutyabarát - ahol egy jó hosszas tirádában panaszkodtak 5 pontos értékelés mellett, hogy az összes tervezett programjuk kútba esett, mert bár fizettek felárat azért, hogy kutyát vihessenek, a panzió tulajdonosai a második nap után már nem engedték, hogy a blökit egész napra a 12 nm-es szobába zárva hagyják panaszosan csaholni. És ezt komolyan leírták, és még ők voltak felháborodva :D

GiaMarie 2019.06.07. 09:27:12

@Eugene Horse: Az értő olvasás alighanem hasznodra válna. Ezek nem velem történtek, ez egy best of mélyrepülés válogatás azokból, amiket piackutatásként elolvastam, mielőtt belevágtam. Igen, a legalja kategória győzteseire nyilván van az embernek egy cinikus megjegyzése. És igen, nyilván minden szállásadó minden esti imájába belefoglalja, hogy ezek kerüljék el széles ívben.

acycloren 2019.06.07. 09:27:53

@funfun: Rengeteg pontozó, értékelő oldal van, google maps-en is lehet írni éttermekről kommentet.
Meg yelp, meg a többi. Ismerek olyan ázsiai étteremes családot, akiknek van 4-5 étterme, minden ismerősükkel felpontoztatják az éttermeiket, mert egyszerűen egy google maps-en 2 csillagot kapott étterembe nem megy be senki.
Ahogy a tulaj felpontoztatja, úgy a konkurencia meg lepontozza őket meg ír panaszkodó kommenteket. Ez a kapitalista piaci verseny. Névtelenül azt ír, amit akar.

2019.06.07. 09:37:25

@GiaMarie: egyfelől: GiaMarie 2019.06.06. 18:48:00
Másfelől, de pontosan értettem, hogy te ezt a kis gyűjtésedet nem azért közölted, mert nem értesz egyet velük, hanem mert te is így gondolkodsz. Gondolom a sajátodat is belecsempészted. Mindenesetre látszik, hogy miféle szállásadó vagy, az a lenéző, pökhendi fajta, aki szerint a hétezres szállásért fogja be a pofáját a paraszt, örüljön, hogy nem a buszmegállóban kellett aludnia. Még egyszer: ha olcsó szállást adsz ki, mi a jó franc meglepő abban, hogy csórók jönnek?

kispotzak 2019.06.07. 09:45:27

Többen is leírták már előttem, én csak csatlakozni tudok:
El KELL olvasni az értékeléseket.
És basszus reagálni.... !
Megköszönni a pozitívat, elnézést kérni a negativnal, leírni - nagyon udvariasan - ha vmivel nem ért egyet. De nem sertodekenyen, nem szemrehanyva, ahogy itt a posztban (nekem is van családom! 300 km-re vagyok! stb :-(. ).

A cenzúra marhaság.
Az is ha vkinek csak és kizárólag az új, booking-rol beeso vendégek tartják fenn a cégét. Pont Horvátzsidánvban voltunk mi is. Néztem értékelést, de abszolút nem csak a pontszámot, hanem a konkrét szövegeket is. Mert elég jól ki lehet szűrni h ki az aki csak hisztizik, kakan is csomót keres, és mik az érdemleges kommentek. Ahol mi megszalltunk, nem a legmagasabb pontszámú volt, de vhogy a legmeggyőzőbb. És ott találkoztunk egy olasz családdal (szülők, nagyszülők, kisfiú), akik több mint 10 éve járnak oda, kogazdagok, üveggyár tulaj stb, mehetnének bárhová. Csak épp imádják azt a helyet. Szállásadó mondta (ja, ő ott lakott helyben...) h már decemberben foglalják mindig a nyári két hetet. Képzelem, ők mennyit olvasgatjak a bookingot....
(Nyilván nem ez a tipikus, csak peldanak írtam).

Potpolett 2019.06.07. 09:47:49

"Soha nem szoktam a vendégek értékelését elolvasni, ugyanis hosszú évek tapasztalata alapján tudom, hogy sokkal inkább írnak az elégedetlenebb vendégek, mint azok, akik elégedettek voltak a szállással."

Ezt imádom a magyar vendéglátásban. Nemhogy tanulni akarnál belőle, hanem hát jaj, úgyis csak felnagyítják meg nem is igaz. Éppen emiatt van ez a blog...:D

acycloren 2019.06.07. 09:48:35

@Kondom Keselyű: Ezért nem szabad ilyen Yelp review-kat nézni. Sok hülye vagy épp a tulajdonos haverjai, családja felpontozza a helyet, a konkurencia lepontozza. Kész kavarodás. A Fülöp-szigeteken kész iparág épült erre az online lájk, thumbs-up, csillag, review, bekövetés vásárlásra. Pár száz amerikai dollárért vehetsz több tízezer követőt, lájkot, kattintást instagramon, twitteren, facebookon, youtube-on.
Kicsiben is ez megy. A szomszéd kajáldát vagy kávézót lepontozza a konkurencia. A tulajdonos meg felpontozza.
Menj az orrod után, ne az internet népének higgy.

Túl sok felhasználó 2019.06.07. 09:50:11

@csillagporszem: Ilyenkor az van, hogyha Booking-on foglaltad, hogy a szálloda nem látja a te pénzedet, az a bookingé. Vagy ha direktbe foglaltál, akkor esetleg nem minden nap nézi a számlát, hogy megjott-e a pénz. Vagy a könyvelő nem ugyanaz az ember, aki a szobát kiadja... Vagy persze az is lehet, hogy neked van igazad és tényleg szarnak bele.

Amúgy tényleg vicces, hogy milyen vendégek vannak néha. Nálunk van olyan foglalás, ami nem törölhető, 10%-kal olcsóbb, mint a normális ár, annyi a különbség, hogy azonnal ráterheljük a hitelkártyára az összeget, aztán onnantól kezdve akármi van, a vendég nem mondhatja le a foglalást. Engem is nevezett már vendég rugalmatlan idiótának, akinek fogalma sincs a vendéglátásról, csak mert azt mondtam neki, hogy a non refundable azt jelenti, hogy non refundalbe.

Van egy másik trükkjük is a szemét vendégeknek: városi szállodában dolgozom, a lemondási határidő normális szobafoglaláskor előző nap déli 12 óra. Az azt jelenti, hogy ha keddre foglalt szobát, akkor hétfő délig ingyen lemondhatja, utána kifizettetjük a teljes árat. Sokan bepróbálkoznak azzal, hogy nem lemondják a szobát kedden reggel (mert az nem lenne ingyen), hanem átteszik a foglalást egy héttel későbbre. Ezt lehetőség szerint megengedjük nekik, pedig szerződés szerint nem lenne muszáj, csak mi ilyen jófejek vagyunk. Aztán szerdán megint telefonálnak - abban bízva, hogy nem azzal beszélnek majd, akivel előző nap -, hogy lemondják a foglalást, mert az még szerintük ingyen lenne. Csak mi már ismerjük a trükköt, aztán az ilyen arrebbrakott foglalások eleve más színnel vannak a gépben, hogy egyből átlássuk a helyzetet. Ilyenkor szoktak a recepciósok engem mint a felettesüket hívni, hogy a felháborodott vendég bunkó és ügyvéddel fenyeget, beszéljek már én vele.

Persze a vendégek 95%-a tök normális, korrekt, de amelyik köcsög, az nagyon köcsög.

MEDVE1978 2019.06.07. 09:54:15

Ajjaj, óriási baj van a posztoló fejében:

"Soha nem szoktam a vendégek értékelését elolvasni, ugyanis hosszú évek tapasztalata alapján tudom, hogy sokkal inkább írnak az elégedetlenebb vendégek, mint azok, akik elégedettek voltak a szállással. "

Itt kezdődik a baj. Tehát az elégedetlen feedbackre nem kíváncsi. Így azt sem tudja meg, hogy ha esetleg jogosan elégedetlen a vendég. Bármilyen terméket forgalmazol, kell, hogy érdekeljen a visszajelzés. Ez a turizmusban (is) alap.

"mivel több vendégházunk is van országszerte, elégedettek voltunk ennek is a teljesítményével, úgy gondoltuk hosszútávon megtérülő befektetés lesz." Értem, tehát veszünk egy rakat lepukkant házat, nyomunk rá egy alap felújítást, azután pedig kinevezzük falusi turizmusnak.

"Nem találkoztunk velük, éppen egy másik háznál volt dolgunk, amikor érkeztek, és távoztak, csak telefonon tartottuk a kapcsolatot." Bizony, az emberek egy része igényli a kapcsolattartást. Ha szállást adsz ki - még ha ilyen formában is - nem teheted meg, hogy ott hagyod a fenébe, legalább szólsz a szomszéd Mari néninek, hogy hozzá lehet fordulni, ha valami probléma van. A falusi vendéglátáson ráadásul a legtöbb ember pontosan azt érti, hogy ott lakik a szomszédban Misi bácsi és Mari néni, köszöntenek, Misi bá ad egy páleszt, Mari néni megkínál a lecsóból, utána pedig ajánlják a szántó melletti szép erdőrészletet, hogy nézzétek meg, mert sok az őz. Nem volt személyes kontaktus, valami nem tetszett, ezért így reagálták le.

"Az értékelésük szerint (amit természetesen név nélkül, sunyin adtak le, mert ezt is lehet a bookingon) a házunk koszos, büdös, nedvesek a falak, az evőeszközök mosatlanok, a falak penészesek én pedig bunkó vagyok. Hozzá kell tennem, hogy mi minden nyáron 1 hónapot itt nyaralunk a gyerekekkel együtt, elég kicsi az esélye, hogy a családomat beengedjem egy ilyen lepusztult házba."

Na ez a másik probléma. Nekik egy egyszerű és legitim értékelési forma volt az, hogy a bookingon értékelnek, mivel a XXI. században élnek és az internet az életük része. Az, hogy te szarsz a véleményekre a neten más kérdés, de részülről ez logikus. Egyébiránt meg lehet, hogy ha mondjuk te mész le és mindig Julival a faluból takaríttatod a házat, lehet, hogy Juli extrát ad bele, mert tudja, hogy a pénzadó gazda megy le. Az átlagvendégnél meg végigviharzik és büdös ronggyal mossa el az evőeszközöket.

"Gondoltam -később kiderült, elég naivan-, hogy majd kérem a bookingot nézzük át az értékelést, és ha nincs meggyőző bizonyíték az elhangzottakra, megkérem őket, hogy töröljék ezt a nyilvánvalóan igaztalan véleményt."

Mert gondolkodnod kellett volna. A booking egy proftiorientált szállásbörze, valószínűleg évente milliós nagyságrendű ilyen ügye van. Biztosan nem fog bírát játszani. Olyat meg bőven nem csinál majd, hogy értékelést csinál, mert az az üzleti pozícióba és milliókba kerülhet neki. Lehet, hogy ez nem fair, de megjegyzést fűzhetsz vagy válaszolhatsz az illető felvetésére. Ha valaki értékelést olvas és azt látja, hogy te tételesen cáfolod az illetőt az rengeteget javít.

"Tudni kell, hogy éppen 300 kilométerre voltam a bizonyos apartmantól. Kérdezem a vendéget, hogy akkor miért nem megy át, és szól nekik, én mit tegyek ilyen messziről?"
Jajj, ez nagyon nagy baj. Tehát a vendég fizet, te nem adsz megfelelő személyzetet, aki helyszínen intézkedik vagy kapcsolatot teremt vele és még te vagy felháborodva és kéred meg őt, hogy intézkedjen! Ez konkrétan nevetséges. Ez a te vendégházad, ha valaki szarul viselkedik, nyilván a te feladatot, hogy rendre utasítsd és esetlegesen ráhívd a zsarukat.

Emellett nyilván nem fair az egész és több helyen igazad is van, de a fentieken te, mint Szállásadó tudsz javítani és jobban teszed, ha meg is teszed, mert jobban fog menni az üzlet.

kéki béla 2019.06.07. 09:54:30

Általàban nem szoktam ilywt, de ezesetben a panaszosunk... hàt izé. Én biztosan nem mennék hozzá nyaralni...

GiaMarie 2019.06.07. 09:56:43

@Eugene Horse: Nyilván egy pökhendi bunkó vagyok, hogy körberöhögöm a leghülyébb 10%-ot, és azt kívánom, menjenek a konkurenciához. My bad, sorry :)

pluszpenzforrasinfo · http://pluszpenzforras.info 2019.06.07. 10:08:19

Mint utazó és panziós is van véleményem de kevés a hely arra. Aki szerint sz.r az élet és minden az, akkor az a szállásban is a hibákat keresi találja meg. Általában kedvességgel mosollyal próbálunk ezen oldani de van akinél semmise segít.
El kell fogadni hogy ez van és ha van 10 másik 10 es értékelés akkor nem fognak emiatt elmaradni a vendégek. Nálunk is ugyanazt a sok jót kapja minden vendég, és általában 9-10 az értékelés. Aztán jön egy mufurc sz.r az élet vendég és neki mozog a wc teteje, poros a szék alja és nem köszöntem elég hangosan:) és ad 5 pontot. Van aki jóízűen bekajált és az értékelésben azt írta nem kapott reggelit. Szóval vannak extrém esetek de ha tudod hogy jó amit adsz és van sok pozitív értékelés nem kell félned. Ez nagyon fals írás, nem hiszem el, hogy egy panzió tönkremenjen egy negatív értékelés miatt.
Mi is néha bekapunk egy ilyet, de mellette ott a rengeteg pozitív értékelés ami az igazat mondja. Tény hogy távolról nem lehet irányítani egy szállást hisz a vendég törődést igényel. Mi is voltunk pesten egy szálláson ami alapjában véve jó volt, de kiderült valami kínai a tulaj, nem tudott magyarul, és nem volt ott. Emailban küldte hol a kulcs hogy kell bemenni. Telefonban nem tudtunk beszélni mert csak angolul kínaiul tudott. Szóval szép volt a lakás de nem volt élmény vendéglátás kedvessége nélkül.
Szóval a vendég mindig az első , de ha sehogyse sikerül neki megfelelni mert neki sz.r az élet akkor le kell nyelni az értékelését nem szabad mellre szívni. Tud hogy te a legjobb vagy és akkor nem érdekel.

2019.06.07. 10:38:38

@GiaMarie:
Bookingon épp az apartmanok, vendégházak esetében látom gyakran kiírva ezeket a felárakat. Ha ki van írva, lehet rá hivatkozni, a vendég eleve tisztában van vele, és nem akarjq mindezt ingyen.

élhetetlen 2019.06.07. 10:39:49

@Eugene Horse: “rossz érvelések halmaza. Az, hogy a viselkedése, írása alapján feltételezem a tulajról, hogy egy netfogalmatlan idősebb ember, az nem foglalja magában, hogy minden ötvenes-hatvanas ilyen. csak ugye ennek megértéséhez érteni is kéne, amit olvasol.”. Nyilván netfogalmatlan, azért interneten intézi a szobakiadást, nem egy táblát rak ki a ház elé. Te jólelkű vagy, a tulaj házmesterlelkű, én meg nem tudok értően olvasni, érvelni meg rosszul érvelek. “ha a vendégházban elmegy az áram, nem működik az ajtózár”, akkor az ember reggel szól, és megjavítják. Ha “öklömnyi poloskák futkosnak az ágyadon”, akkor meg jobb, ha még éjszaka másik szállást keresel, és költözöl. Irreális elvárás egy 6-10 lakásos apartmanházban, hogy éjfélkor is rendelkezésre álljon a tujaj, egy vízvezeték szerelő, egy elektromos szakember, vagy a helyi elektromos szolgáltató, vagy a rovarirtók. De te jobban tudod, nem vitatom.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.06.07. 10:42:37

Őszintén szólva, a post is elég beszédesen mutatja meg a problémát, ami miatt NEM mennék az adott szálláshely közelébe sem. Az első pont az, hogy a vélemények nincsenek megválaszolva. Sem a jó értékelések, sem a dicséret, sem az építő kritika, sem a negatív vélemény. Azt látom, hogy egy szállásadó beleszarik a problémába.

Sokszor nem is találkozik a vendéggel, messze van. De távolról valószínűleg azt sem tudja ellenőrizni, hogy akinek két vendég között a takarítás a dolga lenne az elvégzi-e a feladatát, megfelelő minőségben végzi-e el azt, stb. A zacc probléma így fordulhat elő. Nos oké, benne maradt a zacc… Meg az előző vendég óta eltelt időben akár bele is rohadt kicsit és jöhetett kapcsolódó meglepetés.

A panaszkezelés hiánya mellett úgy látszik, hogy nem érti, hogy a vendéglátás eme formája is szolgáltatás, nem akar szolgáltatni, csak ingatlanba befektetni a pénzét és bérleti díjat szedni. Van olyan szállás is, amire ez a probléma nem igaz.

Azaz: A kommentek valóban okai lennének annak, hogy közelébe se mennék az adott szállsáhelynek, de ez nem az értékelés tartalmán, hanem a megválaszolatlanságán múlik. És azon, hogy hosszú időn át egyet sem válaszoltál meg, későn panaszkodtál, ez igazolja a rossz szolgáltatásról szóló panaszt az igaz.

Mert aki arra nem veszi a fáradtságot, hogy értesüljön a panaszokról, találkozzon a vendéggel az nem biztos, hogy látja mikor mosatlan sokminden. Ettől pedig ő még ott nyaralhat a családjával, mert akkor aki takarít tudja, hogy jön a főnök ellenőrizni.
Innen ott foglalni kockázatos, mert nem tudod, hogy mikor lesz hanyag pl. a takarításért felelős alkalmazott.

2019.06.07. 10:42:41

@nagyati67:
Ha ennyire gyűlölöd a vendégeket, miért foglalkozol ezzel?

2019.06.07. 10:44:43

@nagyati67:
Ha ennyire személyeskedsz egy random kommentelővel, akkor nehezen hihető, hogy a vendégekkel barátságosabb lennél.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2019.06.07. 10:48:27

@élhetetlen: Vajon miért van csomó olyan Airbnb-ző ember, aki egy-egy egység esetén is szerződésben áll olyan szolgáltatóval, aki 4 órán belül megoldja a víz, gáz, villany szerelést éjjel-nappal. Azért, mert amíg az egyik áldoz erre, a másik meg nem, addig az ilyenre nem költőt joggal húzza le a vendég.

acycloren 2019.06.07. 10:54:28

Nem kapcsolódik szorosan a poszthoz, de engem az szokott felbaszni, amikor Magyarországon per fő kérik a szoba árát. Külföldön leszarják hány ember tartózkodik a szobában, adnak annyi mágneskártyát, amennyit kérünk.
Egyszer régen, még a 2000-es években egy párral összejöttem interneten, szexpartit akartunkva felségnek én voltam az ajándék, egy wellness hotelben lefoglalták a szobát, de ott akadékoskodott a recepciós, hogy nem háromfős a szoba. Én nem aludtam ott, csak letusoltunk, kinyaltam, majd megdugtam a hölgyet, míg a férj a fotelban verte a showra. Külföldön ilyen problémám sose volt, Amerikában négyen vettünk ki egy szobát, adtak négy kártyát, senkit se érdekelt, hogy mit csináltunk a szobában.

2019.06.07. 10:56:28

@nagyati67:
Csak nem Edéhez van szerencsénk?

okleveles naiv 2019.06.07. 10:58:55

Van sok helyen sok-sok apartmanod. Ez az egy(?) túl messze van, nem tudsz érdemben foglalkozni vele, eladod, veszel az árából egy olyat, amelyik nem 300, hanem 30 km-re van tőled.
Amíg felfuttatod, addig a többi pecód ugyanúgy termeli a pénzt.
Bár nem írtad, hogy a több vendégházad országszerte a milliós bevételekkel mennyit tesz a zsebedbe, de nem gondolnám, hogy ha csak az egyik forgalma csökken, akkor az ilyen nagy vihar lenne a biliben.
Érdekes lenne a pontos matek: ha a többi értékelése a vendégháznak mondjuk 9-10 pont, mert tényleg jó, akkor egy db 3 pontos értékelés nem fog hazavágni. Nézzük mondjuk egy fiktív példával, hiszen név nélkül dobálózól: 5 db 9 pontos=45 pont, 5 db 10 pontos= 50 pont, most kaptál egy darab 3 pontosat, így akkor az átlagod 98/11=8,9 pont, míg a 3 pontos értékelés előtt 9,5 volt.
Ha vlki egy, azaz 1 rosszabb értékelés miatt lemondja a foglalást, akkor te jártál jól, mert kekec vendég, és a vendégházadról is rosszat írt volna. Akik viszont úgy választanak szállást, h elolvassák mind a 11 értékelést, látni fogják, h Baccpapuccsalveremagyon Jenő volt az egyetlen rossz értékelést adó, tehát ennek megfelelően súlyozva veszik figyelembe a véleményt.
Viszont! Ha esetleg elfelejtetted megemlíteni (hiszen sok vendégházad van), h van még jónéhány rossz értékelés, csak nem vetted észre, mert nem olvasod őket, akkor...

2019.06.07. 10:59:59

@Kondom Keselyű:
Pizzát azt ki kell tapasztalni. Pécsen a Főnix és Maestro hasonló átlaggal rendelkezett anno, mikor ott éltem, miközben előbbiben kiemelkedően jó pizzát és tésztákat csináltak, utóbbi a tipikus szósz helyett ketchupot tesznek a pizzára hely volt. Csak ugyenem egyforma az emberek ízlése.

nagyati67 2019.06.07. 11:13:46

@Zabalint: Hol olvastad, hogy gyűlölöm a vendégeket? Nálam biztos nem. A vendégekkel nagyon kedves, barátságos vagyok. Sőt, még a vendégnek nem nevezhető kötözködő barmokkal is kedves tudok lenni. Szeretnem viszont nem kell őket. Sőt, aki ilyeneket szeret, annak komoly viselkedészavara van. Ahhoz, hogy valakit vendégnek nevezhessünk, ahhoz bizonyos fokú kulturáltság szükségeltetik. Nos, ez sokaknál nyomokban sem fedezhető fel.

2019.06.07. 11:20:16

@acycloren:
Európában eddig akárhány országban jártam, mindenhol per főre volt a szállás, persze jellemzően úgy, hogy ha egyedül veszel ki egy kétágyas szobát, akkor kevesebbet fizetsz, de több mint felét.

2019.06.07. 11:27:24

@nagyati67:
Az itteni megnyilvánulasaid alapjan inkabb nálad hianyzik a kultúráltság. Pl. nekimentél a kommentelőknek, hogy biztosan ők is tahó vendégek, holott a vélemények többsége nem erre utal, egyszerűen csak azt írtuk meg, hogy a posztoló nagyon el van tévedve, nem érti az értékelési rendszer fogalmát.

Megjegyzem, én például 95%-ban 9-10 értékelést adok a szállashelyeknek, és sosem kérek semmiben sem különeljárást, abszolút nem számítok problémás vendégnek, ellenben a te stílusodra kinyílt a bicska a zsebemből, nem szívesen szállnék meg nálad.

élhetetlen 2019.06.07. 11:31:39

@homar-fan: “a vendéglátó KIKÉRI MAGÁNAK, hogy a vendég reklamál”. Éjfélkor. Kicsit túltolod. Csőtörés? Otthon mit csinálsz? Éjszaka vízvezetékszerelőt hívsz? Jön, falat bont, és felveri az egész házat, ha ez egy társasház? Vagy elzárod a főcsapot, és másnap intézkedsz. Jelen esetben szólsz a tulajnak, ha van üres szobája átköltözöl, ha nincs, akkor jön a szerelő, két óra rumli, a tulaj meg elenged egy napot. Ha nem felel meg, költözöl. Más. A takarítónő is ember. Ha poros a szoba, azt látja, ha xaros a wc, azt is, lehet, hogy a mikrót is kimosta. Ha a kávéfőzőben benn maradt a zacc, lehet szólni másnap, letolják a takarítót, legközelebb jobban figyel, de ez nem az, ami tönkreteszi valakinek a hetes nyaralását. Megint más, a vendégek. Volt egy apartmanom Füreden, lenn töltöttem A szomszéd apartmant kiadták, heti váltás. Ők nyaraltak, a teraszról szép kilátás a tihanyi apátságra, vízre, naná, hogy kiülnek reggelizni. Minden reggel arra ébredtem, hogy drágám, kihoznád a sót? Szóltam volna minden alkalommal, hogy kuss, én még aludni szeretnék? Képtelenség.

Xezs7 2019.06.07. 11:37:31

Azt hiszem a posztoló egy dolgot levonhatott tanulságként: az értékeléseket nézni kell és válaszolni rájuk. A legjobb szerintem az, ha felvesz egy olyan személyt, aki képes higgadt válaszokat adni. Profi szállodások ezt csinálják. Mert a profi PR-os nem veszi magára a sértéseket, és nem zsigerből válaszol. A leendő vendégeknek meg tetszik, hogy még a legnagyobb tahó ex-vendég sem lett leugatva. Nem szégyen amúgy másra osztani az internetes kapcsolattartó szerepét. Nem lehet mindenki profi ebben. De foglalkozni kell a véleményekkel, ez nem vita tárgya.

muraujasminpanzio · https://murau-kreischberg-szallas.info 2019.06.07. 11:54:26

Mint utazó és panziós is van véleményem de kevés a hely arra.
Aki szerint sz.r az élet és minden az, akkor az a szállásban is a hibákat keresi találja meg. Általában kedvességgel mosollyal próbálunk ezen oldani de van akinél semmise segít.
El kell fogadni hogy ez van és ha van 10 másik 10 es értékelés akkor nem fognak emiatt elmaradni a vendégek.
Nálunk is ugyanazt a sok jót kapja minden vendég, és általában 9-10 az értékelés. Aztán jön egy mufurc sz.r az élet vendég és neki mozog a wc teteje, poros a szék alja és nem köszöntem elég hangosan:) és ad 5 pontot. Van aki jóízűen bekajált és az értékelésben azt írta nem kapott reggelit. Szóval vannak extrém esetek de ha tudod hogy jó amit adsz és van sok pozitiv értékelés nem kell félned. Ez nagyon fals írás, nem hiszem el, hogy egy panzió tönkremenjen egy negatív értékelés miatt. Mi is néha bekapunk egy ilyet, de mellette ott a rengeteg pozitiv értékelés ami az igazat mondja.
Tény hogy távolról nem lehet irányítani egy szállást hisz a vendég törödést igényel. Mi is voltunk pesten egy szálláson ami alapjában véve jó volt, de kiderült valami kínai a tulaj, nem tudott magyarul, és nem volt ott. Emailban küldte hol a kulcs hogy kell bemenni. Telefonban nem tudtunk beszélni mert csak angolul kinaiul tudott. Szóval szép volt a lakás de nem volt élmény vendéglátás kedvessége nélkül. Szóval a vendég mindig az első , de ha sehogyse sikerül neki megfelelni mert neki sz.r az élet akkor le kell nyelni az értékelését nem szabad mellre szívni.
Tud hogy te a legjobb vagy és akkor nem érdekel.

élhetetlen 2019.06.07. 12:29:48

@Válasszunk: Egy kicsit másképp látjuk a világot. “addig az ilyenre nem költőt joggal húzza le a vendég”. Budapesten van 24 órában rendelkezésre álló szervíz csapat. Biztos, hogy egy faluban is van? Tényleg csak nem költ rá a tulaj? Budapesten vannak cégek, akik vállalják a lakásod kiadását, takarítással, mindennel együtt, rá sem kell nézned. Balatonkenesén nincs ilyen, hiába fizetném meg, most ott áll üresen az egész kóceráj, mert nem tudom kezelni.

Túl sok felhasználó 2019.06.07. 13:31:43

@acycloren: Itt két külön szituációt keversz össze. Az első, amikor kivesznek egy kétágyas szobát, aztán felviszik az egész harmincfős pereputtyot éjszakára ott aludni, na az ilyet minden szállodás tiltja. Ennek egy másik változata, hogy az üzletember felvisz egy konzumhölgyet (vagy a te eseted is ilyen), ezt vagy engedik a szállodák simán, vagy felszólítják a hölgyet, hogy a bevételből legyen szíves jattolni, különben legközelebb nem jöhet. Nálunk felmehet a kurva szobára, de minden látogatót be kell jelenteni, nem feltétlen úgy, hogy ez itt az "unokahugom", hanem hogy lesz a szobámban délután ötig plusz 2 felnőtt; erre biztonsági okokból van szükségünk, ha mondjuk tűz van, akkor tudjuk jelenteni a tűzoltóknak, hogy a 32-es szobában négyen voltak, kettő kimenekült, tehát van még 2 bent.

A másik eset pedig, amikor a szobaár tényleg személyenként van. Ennek olyankor van a legnagyobb letjogosultsaga, ha a szállodai szobák mind egyformák, de több személyre is kiadhatók. Egyrészt ha benne van a reggeli az árban, akkor azzal kalkulálni kell. Másrészt viszont ugyan úgy ki kell takarítani a fürdőszobát egy vendég után mint 4 után. Szóval mondjuk az ár egy főre 100 pénz, két főre 180 (Vagy személyenként 90), három főre 240 (személyenként 80), négyre 280 (személyenként 70)....

ekat 2019.06.07. 13:36:55

@Zabalint: PIzza-ügyben teljesen megbízhatatlan az értékelés, mert az emberek egy része azt értékeli, hogy mennyire ízlik neki, egy része azt, hogy mennyi rajta a feltét, egy kis rész meg azt, hogy mennyire pizza, azaz autentikus.
UI. Encs rulez :)

ekat 2019.06.07. 13:42:20

@acycloren: Mikor New Yorkban a 3 fő miatt airbnb-t kerestem, a lakások nagyrészének (vagy mindnek? annyira nem figyeltem) a személyek számától függött az ára.

Picur755 2019.06.07. 14:21:19

A vendéglátásban mindig a vendégnek van igaza, még akkor is, ha nem. Mondom ezt úgy, hogy lehúztam pár évet külföldön szállodában és volt pár eset, amikor gondolatban meggyilkoltam párszor a kedves vendéget, de jópofát kellett vágnom. Vannak kedvesek és mindig vannak , voltak, lesznek olyanok, akiknek semmi nem felel meg és ez nem a szállásról szól, hanem róluk. Az ilyen emberek csak a feszültséget akarják gerjeszteni, hogy valakin leverjék a saját nyomorukat. Magyarországon meg jóval nagyobb számban akadnak ilyen típusú emberek. Tavaly nyáron még nekem is tátva maradt a szám, pedig azt hittem már sok meglepetés nem érhet, a vendéglátós múltammal. Családi nyaraláson voltunk az Erzsébet program keretében, egy üdülőházban. Kb 6 család volt ott még rajtunk kívül. Ebből kettő minősíthetetlenül tahó volt. Az egyik család mindent kritizált (koszos a szoba, bunkó a személyzet, rossz a kaja stb...), a második napon ordenáré patáliát rendeztek az étteremben , rendőrt kellett hívni, majd sértődötten elhagyták a szállást. Megjegyzem, az üdülőházat vezető hölgy majdnem sírva kérdezte tőlünk, hogy tényleg annyira borzalmasak-e, de megnyugtattuk, hogy szó sincs róla. Mindezt egy totál ingyenes, teljes ellátásos nyaraláson. Egy másik család pedig játszotta az eszét, ők nem tudnak feljönni a reggelihez, a szobába kérik (üdülőház, ahol nincs ugye szobaszervíz, de bevitte nekik a takarítónő), meg különben is ők sokáig akarnak aludni, a másik szobában hallgattassák már el a gyerekeket, mert őket zavarja, hogy nevetgélnek stb... El sem merem képzelni, mit művelnek az ilyenek, ha fizetni is kell a szolgáltatásért.

ComLo 2019.06.07. 14:28:10

Érdekes adalék, de visszafelé is piszok nehezen müködik. két hetet töltöttünk Hong Kong-ban egy nagyon jó hotelben ahol mindennel nagyon meg voltunk elégedve. Majd az utolsó asszem 2-3 napot egy másik hotelben voltunk, ami egyébként magasabb árfekvésű is volt, és sokkal hangzatosabb dolgokkal hirdette magát. A szolgáltatások szinvonala (takarítás, kedvesség, reggeli stb stb) az egyik legrosszabb volt amit valaha tapasztaltunk.
Nosza értékeljünk! Viszont becsúszott egy hiba: véletlenül azt a hotelt húztam le, amivel nagyon meg voltunk elégedve. Azonnal írtam a Booking-nak, és a Hotelnek is. Hetekig kellett leveleznem velük, mire végre leszedték. És tényleg csak azért voltam ilyen kitartó, mert nagyon meg voltunk vele elégedve.

acycloren 2019.06.07. 14:58:49

@ekat: Ja, az az airbnb, én hotelről meg motelről beszéltem. Ott annyi kulcsot (kártyát) kaptunk, amennyit kértünk. Egy ember regisztrált igatolvánnyal, útlevéllel, a többi meg nem.

@Zabalint: Ja, Amerikáról beszéltem. Ott picit máshogy van.

acycloren 2019.06.07. 15:00:43

@Túl sok felhasználó: Tőlünk sose kért senki semmit Amerikában. Annyi kártyát kaptunk, amennyit kértünk. Kétszemélyes szobához is mondjuk 4-et. Mert két akkora king size ágy volt benne, hogy elvesztél benne.

ekat 2019.06.07. 15:07:57

@acycloren: Az igaz, az előző úton nekünk is minden szállodaszobában (az egy Manhattan-it kivéve) két duplaágy volt...
Viszont ami N.Y.-szoba most a Booking-on be van foglalva, (remélem, hogy el is jutunk, kop, kop) ott is személyfüggő az ár.

ekat 2019.06.07. 15:11:50

@Picur755: Én csak vendég vagyok, de úgy gondolom, hogy azért van az a szituáció, mikor már a vendéglátó(s) felé sem elvárás, vagy nem szabadna hogy elvárás legyen, hogy akkor is a vendégnek van igaza.

Xezs7 2019.06.07. 15:12:35

@Picur755: szomorú ez, hogy ilyen emberek vannak. Lehet ez valahol az alapszintű szocializáció hiánya?

ekat 2019.06.07. 15:16:10

@acycloren: Bár mondjuk nekem az életben eszembe nem jutott volna / jutna kétszemélyesnek vett szobába többen bejelentkezni, így aztán soem fogom megtudni, igazad van-e. :)

ekat 2019.06.07. 15:23:17

@Xezs7: Itthon nagyon sok az egyszerű ember, aki ha nem is tudatosan, de legbelül tisztában van vele, hogy a társadalom legalsó lépcsőfokain tartózkodik. Ezeknek van szükségük az állandó kritizálásra és fikázásra, és ahogy valaki írta, ahogy úgy érzik, hogy megtehetik, 'urizálni' kezdenek. Az idegengyűlöletük is innen fakad. Muszáj nekik is lenézniük valakit.
És igen, pénzes bunkók is vannak, a pénzhez jutott egyszerű emberek. :D
Mindamellett ugyanezek az emberek a gyerekeikért, családtagjaikért meg a barátaikért stb. meg a lelküket is kiteszik, vagy hogy mondjam. Ez van.

Kondom Keselyű 2019.06.07. 15:40:59

@ekat: egy reszuk meg kiszallitast. Jo pelda erre a zugloi blBocanova, ahol baromi jo volt a kaja, de olyan link, szarhazi brigad, hogy csak a kozvetlen barati koromben 3 embert szivattak meg 2 oras, vagy 1.5 ora utan lemondott kiszallitassal.

ekat 2019.06.07. 15:44:35

@Kondom Keselyű: Én csak helyben voltam náluk, előszörre bejött a pizza, másodszorra nem, úgyhogy azóta nem megyek.

Xezs7 2019.06.07. 15:45:36

@ekat: mondjuk az idegeneket én is fenntartásokkal kezelem. Van aki szemében már ez is gyűlölet.

Drago Brutic1 2019.06.07. 15:55:33

Olvasva kommenteket -és biztos az én naivságom- állandóan meglep, hány ember nem szereti/kényszernek érzi a munkáját. Aki panaszlistákat ír -függetlenül attól, hogy hogyan viszi a szállását- feltételezhető, hogy nem igazán élvezi azt amit csinál, csak kényszernek fogja fel. De akkor miért csinálja ezt? Ki kötelezi?
Bemész a boltba/étterembe/trafikba. A kiszolgálók 50% bekészült. 40%-a minősíthetetlenül ellenséges (lerí róla, hogy méltóságon aluli neki téged kiszolgálni, neki több járna, de amikor ezért tennie/tanulnia/stb kellett volna, persze nem tette meg) És van a 10% aki mosolyog, viccelődik, pletykál, dumál állandóan, látszik, hogy teljesen élvezi a helyzetet, ez az extra szociális típus, aki feldobottan megy haza a munkából, mert nem kellett 8 órára megerőszakolnia magát.
Na most szerintem ez a 10% lenne az alap, a kiindulópont. Hogy egyáltalán szeresse az embereket, és meglássa a pozitívumot a 100 kilós bengában is, aki a húszéves gyerekeivel foglal egy kis szobát, mert lehet, hogy nemcsak szarrágó, hanem mondjuk jó apa, vagy jó társalgó, vagy bármi, és ha a passzív-agresszív utálkozáson kívül kap egy kis figyelmet, könnyen lehet, hogy nem pontozza le a szállást.

ekat 2019.06.07. 16:03:25

@Xezs7: Én sem vagyok egy ultraliberális. :) Azokra gondoltam, akik alapból lenéznek / gyűlölnek mindent és mindenkit, ami idegen. Azaz csak a magyar, sőt, nekik Magyar, és az étel meg csak a rántotthús. Aki más, vagy mást csinál, vagy mást eszik, az mind hülye. :)
Hogy visszatérjek a témához, egyszer egy olasz tranzitszállodában teljesen ízetlen csirkemellet kaptunk vacsorára hasábburgonyával. Csodálkozva megemlítettem az idegenvezetőnek, és kiderült, hogy azért, mert a magyar csoportok panaszkodtak, hogy "ezek paradicsomos tésztát adnak vacsorára"..

Túl sok felhasználó 2019.06.07. 16:04:42

@acycloren: Amerikában nem tudom, mi a helyzet. Én Svájcban dolgozom, itt pl. törvényi előírás, hogy egy papír alapú aktuális vendéglista mindig legyen a recepción. Nem muszáj minden mozgás után nyomtatni egyet, lehet tollal/ceruzával is javítgatni, meg nevek sem szükségesek, de ha pl. két fizetős felnőttel ott van egy újszülött is a szobában, akkor a gyereknek is rajta kell lennie a listán.

Én főnökféle vagyok itt, aztán ha sok a munka, akkor néha a szállodában alszom. Olyankor ha nem írnám rá magam a listára, akkor tűz esetén egyrészt nem ment ki senki engem, másrészt meg ha bent is égek, akkor is megbírságolnak a tűzoltók munkájának akadályozása miatt.

Túl sok felhasználó 2019.06.07. 16:36:52

@ComLo: Képzeld el azt, hogy veled - a vendéggel - még szóba is áll a booking.com. Én dolgoztam Arosaban, az Svájcban egy hegy tetején van, légvonalban kb. 20 km Davos, ahol minden évben megrendezik a WEF-t. (Ahol tavaly Trump is részt vett.) Szóval légvonalban 20 km, viszont le kell menni a hegyről, aztán megint fel, ami kb. 2 óra utazás, aki nem ismeri a helyet, az simán foglal szobát Arosaban, mert Davosban olyankor egy vagyont kell fizetni. Aki személyesen foglalt arra a dátumra, annak mindig elmeséltük a földrajzi különlegességet, aki meg valami közvetítőn keresztül, annak befoglalóztuk a hitelkártyáját, hogy ha nem jön, akkor se bukjuk el a pénzt. Azért csináltuk így, mert kb. 80szor hívtam fel/írtam emailt a bookingnak, hogy ha valaki Davosi szállást keres, akkor légyszi módosítsák már a találatokat, a mi szállodánkhoz ne azt írják, hogy csak 20 km.

Persze minden évben volt olyan, aki a bookingon foglalt, aztán Davosban esett le neki, hogy nagyon messze van. Telefonált, mondtuk neki, hogy így járt, akkor most a lefoglalt pénzt a hitelkártyáról ténylegesen levesszük, a többit meg játssza le a booking.commal.

Aztán persze telefonált a booking is, hogy legyünk már megértőek a vendéggel, erre mindig mondtuk, hogy ők baszták el, ha szeretnék kárpótolni a vendéget, akkor megtehetik, de mi nem fogunk a síszezon közepén lemondani a bevételről, mert a szobát ki tudtuk volna adni, ha nem aznap mondja le a vendég.

És ez évek óta így megy, bár nem tudom, hogy ma is így van-e, már nem dolgozom ott. De a booking 12,5%-ot kér legalább minden foglalás után, és még annyira se képesek, hogy reagáljanak arra, ha emailt írok nekik. Nem azt írják vissza, hogy bocs, technikailag nem tudjuk megoldani, vagy hogy dolgozunk rajta, vagy nem érdekel minket, hanem egyszerűen nem reagálnak.

Xezs7 2019.06.07. 17:27:24

@Drago Brutic1: Szerintem egy idő után bármelyik munkahelyen bekészül egy normális ember. Kell egyfajta buta naívság ahhoz, hogy az ember vigyorogva lehúzzon 40 évet a munkapiacon.

GiaMarie 2019.06.07. 18:09:54

Számomra olyan szempontból van némi igazsága a posztolónak, hogy a megoldás az asztalon hever, csak a booking és a szallashu nem alkalmazza: az AirBnB-n a vendéglátó is értékeli a vendéget. Nyilván vendéglátóként, ahogy többen írták is fentebb, a visszatérő vendégkörben vagyunk érdekeltek, tehát semmilyen érdekünk nem fűződik ahhoz, hogy lepontozzunk valakit, mivel annak az üzenete: KERÜLJ EL! Én azért szeretem az Airbnb-t,mert onnan ez által a rendszer által ki vannak szűrve a rettentően problémás tahók ez által a rendszer által. Sosem rándul gürcsbe a gyomrom, ha onnan érkezik foglalás. Nagyon jó lenne, ha a többi nagy is átvenné ezt, jelentősen tisztulna a piac, és mindenki javát szolgálná. Alap példa: átlag vendéglátós "rémálma" a " két gyerekkel jövünk, kérünk két pótágyat, és hoznánk egy kutyust is, SZÉP kártyával fizetni lehet?" Az igazság az, hogy ezen foglalások jó 70%-a BÁRMENNYIT fizet, a vendéglátónak bukó. Főleg, ha egy több szobás panziója van, mert jó eséllyel adott időszakban csak elégedetlen vendégei lesznek. Azok is, akik a gyerekek-kutya kombóban érkeztek, és azok is, akik kénytelenek voltak velük egy időben megszállni. Emiatt szívnak azok is, akiknek jól nevelt gyerekük és normális kutyájuk van. Ha létezne az értékelés, és a vendéglátó is leírhatná, hogy a család két gyermekét liberális szellemben nevelik, a kutya meg behugyozott, aztán ők is 2 pontos vendégként kereshetnének szállást, mindjárt minenki jobban járna az egész piacon. Vendéglátó és vendég is egyaránt :) Mi több, sajnos ilyen még nincs az AirBnB rendszerében, de ha létezne, hogy adhatok kedvezményt azoknak a vendégeknek, akiknek legalább 10 értékelésük van, és átlaga 4,5, pillanatnyi habozás nélkül nyomnám a 15% kedvezmény gombot alapértelmezettre :)

Gyöngyösi Zoltán · https://hovamerre.blog.hu/ 2019.06.07. 18:13:29

Hát engem fikarcnyit sem érdekel, ha egy vendégnek van egy lehúzós megjegyzése. Ha 30-ból 5-nek, az már elgondolkodtat, de még akkor sem igazán, egyeseknek olyan igényeik vannak, hogy az számomra kezelhetetlen felsőbbrendűséget jelent a világgal szemben.

Túl sok felhasználó 2019.06.07. 20:03:35

@GiaMarie: Az Airbnb-t nem ismerem, se munkában, se privát nem használom. Ott milyen a foglalási rendszer? Olyan, mint a booking.com, hogy foglal a vendég, és onnantól kezdve a szállásadónak csak kötelezettségei vannak, vagy lehet válogatni a vendégek közt? Mert nekem a legnagyobb gondom az ilyen közvetítőkkel az, hogy hiába közlöm a vendéggel, hogy ide többet ne tegye be a lábát, mert durván beszólt a pincér kislánynak, ha foglal a booking.comon, akkor nem tehetek semmit.

GiaMarie 2019.06.07. 20:37:28

@Túl sok felhasználó: AirBnB-n elutasíthatod a foglalást 48 órán át indoklás nélkül, és amint beérkezett, látod a vendég előéletét (hány szálláson szállt meg, és ott milyen értékelést kapott a vendéglátótól) Én emaitt nagyon szeretem, mert a rendszer maga szórja ki a parasztokat :) Sőt, beállíthatod úgy is, hogy ne foglalhasson azonnal, csak foglalási kérést küldhessen. Mert az ám baromi jó, hogy bookin-szallashu halálra fenyeget, hogy büntet pl túlfoglalásért, de bookingra hiába kötöd be a másik naptárad, naponta kb kétszer szinkronizál, szallashun meg valami ezer éves rettenet rendszerben manuálisan kell karbantartanod a foglalt időpontjaid. Szemre kb 94-ben programozta valaki egy üveg duty free Jim Beam és egy másolt Quake cédéért. Kötelességek az egekben, rendszer színvonala olyan, mintha közbeszerzésen csinálták volna.

ekat 2019.06.07. 20:52:37

@GiaMarie: Hú, akkor gondolom örülnöm kell, hogy az egyetlen Airbnb-s vendéglátóm előélet nélkül is fogadott. :) De lehet, hogy megbánta, mert megemlítettem az - amúgy maximális pontszámú - értékelésemben, hogy a szuterénlakás nappalijában a fényképével ellentétben ablak nincsen, mert beépítette klímával, ami ugyan jó dolog, ámde ebből kifolyólag a szoba enyhén dohos szagú és szellőztethetetlen, a zuhanyzóban meg penészes a zuhanyzófüggöny. Mint már írtam, szeretem tájékoztatni az utánam érkezőket.

Túl sok felhasználó 2019.06.07. 21:00:36

@ekat: Ha korrektül kritizálsz, akkor semmi baj a kritikával. Még az is lehet, hogy segítettél neki ezzel, mert a képet három éve csinálta, a klíma meg csak egy hónapos, aztán most a fejéhez kapott, hogy tényleg, lőni kéne egy aktuális fényképet.

2019.06.07. 22:48:35

@KaTe: Uramisten,akkor miért nem maradsz otthon?Gondolom szarni is úgy szoktál menni,hogy legalább egy tucat képet posztolsz magadról,igaz?Olyan,hogy mobilnet és társai?Ja,a qrva anyját annak a mocskos szállásadónak!Tavaly a párommal egy konkurrens cég oldalán foglaltunk szállást.Megérkezésünk után nemsokkal egy társaság is kettő darab kutyával az élen befutott.Az alábbival nyitottak:-az egyik értelmes hölgy elvárása az volt,hogy az autóm előtt balga módon álldogáló villanyoszlopot döntsem ki,mert ő nem tud lejtőn elindulni.Jogosan közöltem vele,hogy ha van jogosítványa,akkor 3 pedál+kézifék+kormány+váltókar összehangolt mozgatásával érje el,hogy nem találja seggbe az autómat és egy beton villanyoszlopot senki kedvéért nem fogok arrébb helyezni.A reakció:-büdös paraszt vagyok mert őnagysága nem tud vezetni.A következő konfliktus a kutyák miatt adódott.Nem,az ebek tök normálisak voltak,a gond a k. gazdi volt.A lift nem működött évek óta,nem is liftes szállásként volt hirdetve.A gazdi gondja,hogy a kutyákat nem tudja lépcsőn felvezetni (megjegyzem,simán mentek fel-le,inkább őnagysága volt lusta,pedig nem 30 emeletet kellett gyalogolni...) Szegény diák recepciós nem tudott mihez kezdeni a szituval,hát rákérdeztem,hogy ha a kutya nem tud lépcsőzni az nem-e véletlenül a gazda hibája?Kész,innentől fogva öribarik voltunk.A véleményezést öröm volt olvasni,volt abban minden szép és jó.

finisz 2019.06.07. 23:05:37

Emberek! Rájöttem! Én egy UFÓ, vagy ET vagy valami hasonló vagyok, mert nekem a posztoló csávó kifejezetten kedvemre való. Ugyanis, ha én nyaralni, pihenni, kurválkodni, a családdal pihenni, vagy drogot terjeszteni megyek (a megfelelő rész ...), akkor nagyon nem szeretnék, sem "hajnali" 8-kor sem reggel 10-kor kopogást hallani az ajtómon, hogy "housekeeping". Oké, tehát nálam alapból kiesnek a hotelek (nem, a don't disturb-kártya sem véd minden esetben, mert a munkatárs vagy vak, vagy szellemi fogyatékos, aki nem tudja értelmezni).
Maradnak a turista-apartmanok. A legszimpatikusabbak azok, ahol a tulajt még csak nem is látom. Én elutalom, vagy készpénzben kifizetem a megbízottjának kb. 2 perc alatt számlástól, mindenestől másnap, vagy harmadnap, hogy a keyboyból a kóddal kivarázsoltam a kulcsot. Ez az ideális. Aztán van a jó, aki tulajként ugyan megjelenik személyesen is, és akkor következik a minimum 10 perc "bájcsevej", ami engem rohadtul nem érdekel, de mosolygok, és válaszolok, de azért lépjen már le. Megkapta a pénzét, átadta a lakást, csókolom. Erre jön rá a számomra baszottul idegesítő tulaj, aki képes a becsekkoláskor akár fél órát is rabolni az életemből a megjátszott szívélyesnek szánt ajánlásaival. És nem esik le neki az egy szavas válaszokból, hogy rohadtul untat. Rakjon ki prospektusokat, vagy írja le az ajánlásait. Ha érdekel, úgyis elolvasom, ha meg nem, mert nem várost nézni mentem, akkor csal felbasz, és legjobb esetben is, inkább egyáltalán nem értékelem, ha a szállás egyébként az volt, amire számítani lehetett.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.06.07. 23:32:23

Az mondjuk q durva volna, ha a booking csak úgy törölgetné a negatív értékeléseket, bármiféle megkeresésre.Az egész rendszer ott dőlne össze, mint a kártyavár.
A poszt-toló egyik utolsó mondatán viszont megdöbbentem, nevezetesen a kávézaccon.Hátbzmg, ha te így gondolod, akkor tuti veled van a baj és nem a lehúzó értékelőkkel.Nem zörög a haraszt, ha nem rúgja a paraszt.

finisz 2019.06.07. 23:33:40

@GiaMarie: Mna, akkor mondjak valami negatívat is az Airbanb.-ről. Használtam párszor, de csak végszükség esetében. Nem tudom, ismered-e az airbnb rendszer lényégét. Ugyanis az nem a booking vagy hotels vagy a magyar szállás .... legalábbis nem annak indult, hanem közösségi átmeneti szállástalálónak olcsóbbért, mint a hotelek, vendégszállások, turista-appartmanok. Egyfajta coach-surfingnek, csak nem teljesen ingyen a kölcsönösség alapján, hanem egy jelképesnek mondható összegért az előbbiekhez képest, plusz a közösségépítés. Ezért is kell ajánlás a mai napig, és ezért időigényesebb ott foglalni, mint pl,. a bookingon, ahol elég a egy bankkártyaszám, vagy még az sem.
De az lett belőle, ami ma, egy üzleti alapú vállalkozás mivel, veled együtt több hivatásos is rámászott az oldalra, az meg engedte. Viszont, már nem olcsóbb, cserében azonban sokkal körülményesebb és időigényesebb a foglalás rajta, kint egy bookingon vagy hotelsen, vagy hasonlón. Évek óta nem jártam arra, és nem is fogok. Simán elcseszték.

finisz 2019.06.07. 23:54:18

@geegee: Ugyan már, az egyik Four Seasonsban történt meg, hogy még nedves volt az elvileg frissen mosott és szárított törölköző az előző vendég vagy a szobalány kézmosása után. Ez szerintem pár fokkal undorítóbb (pláne abban az árkategóriában), mint egy vidéki víkendházban a kávégépben maradt használt filter, ami minden mocsok és undor nélkül, kábé 2 másodperc alatt a szemetesben végzi.
Hogy értsd, egy ottfelejtett használt kávéfilter miatt soha nem húznék le egy turista-appartmant. Pláne, hogy a legtöbb esetében a tulaj gondoskodik kávéutánpótlásról, meg alapvető cuccoktól, mint só-bors-cukor-liszt-ásványvíz-valami üdítő- esetleg kis üveg bor vagy pezsgő (Tudom, ezek filléres kiadások, de a gesztus értékelendő akkor is, ha a takarító kissé hanyag volt a kávéfilterrel).
Azonban azt a Four Seasonst kegyetlenül lehúztam, pláne, amikor arrogánsan reagáltak arra a kifogásomra, hogy más által használt törülközőt én már nem szeretnék ...

Xezs7 2019.06.08. 00:37:54

@GiaMarie: Quake cédé :) feldobtad a napom

Xezs7 2019.06.08. 00:43:00

@finisz: hahaha, pont pénteken mentem egy szálláshelyre, belföldön (még itt vagyok). Nagyon aranyos a néni, látszik, hogy fontos neki a vendég, de basszus vegigmutogatta a szobákat, elmagyarázta mindazt, amire én is rájöttem volna magamtól, mindezt olyan 15 percben. Én meg végig azon agyaltam, hogy "oké, haladjál már, hugyoznék egyet" :)

finisz 2019.06.08. 01:06:58

@Xezs7: Hm, hjjaaa, ha neked ennyi is elég ...
De tény, a Marie-hoz hasonló hivatásosok baszták tönkre az airbnb rendszert olyannyira, hogy ma már egy kalap szart sem ér. Sokat használtam, amikor még az volt, ami, az acc.-om a mai napig megvan, de már évek óta nem használtam, mivel ma már ott tartunk, hogy az airbnb egyes esetekben drágább, mint a booking. Cserében viszont a szállásadó vizsgáztat, meg versenyeztet a pénzemért. Legalábbis ő azt hiszi :P Gyakorlatilag meg lófasz van. Sőt, gyakran látom ugyanazt a felhasználót pl. a bookingon vagy a hotelsen olcsóbban megjelenni, mint az airbnb-n. Szerintem, a szállásadók többsége a saját egóját és libidóját fényezni jár az airbnnb-ra, meg hogy 20%-al drágábban sózza rá a kecóját valami jómódú ázsiai családból származó 20-on évesre. És van piac, mert különben felfoghatatlan az olcsó alumínium-bőröndök biznisze a németországi Titisee-ben, ami még csak nem is önálló település, én nincs 500-ál több bennszülött lakosa, de a gagyi felülárazott, 70-100 eurós, félfém-félműanyag bőröndalakú biznic annyira megy, hogy rögtön 2 üzlet is van a 4 utcából álló izén (mert még falunak sem falu). Ott még európait nem láttam vásárolni.
Ja, ez csak egy kis szösszenet volt, érdekesség, mondhatni...

finisz 2019.06.08. 01:24:28

@Xezs7: Hja, édesapa, neked viszonylag könnyű, "csak" pisilned kellett :DDDD ... Mnnnaaa, és most azt a szituációt képzeld el, amikor nőként, egy alkalommal egy ugyancsak bőbeszédű házigazda előadása közben kell rádöbbenned arra, hogy 2 nappal a várt időpont előtt kitör a havi vulkán, méghozzá szokatlan intenzitással. Még szerencse, hogy fekete volt a nadrág, és volt a lakásban mosógép :DDD

Xezs7 2019.06.08. 08:48:20

@finisz: vulkán esetében azonnal elküldtem volna a házigazdát :)

ekat 2019.06.08. 08:48:55

@finisz: Nekünk működik a don't disturb, és én pont a szállodát igénylem, de ettől eltekintve egyetértek. Gondolkoztam is, mikor valaki írta egy hozzászólásban az emberi tényező, kedvesség, mittudoménmi által hozzáadott pluszt, hogy megemlítsem-e, hogy az engem ugyan nem érdekel, meg nem is kell, nekem a szoba legyen normális. :)

ekat 2019.06.08. 08:52:18

@finisz: Kávéfilter Magyarországon?
Nekem a legjobb élményem eddig az volt, hogy a sümegi Hotel Kapitány úgy adta ki (mondjuk 16h-hor) a kulcsunkat, hogy még voltak a szobában. :D

ekat 2019.06.08. 08:56:28

@finisz: Nem tudom, az Airbnb-nél milyen ajánlásról meg vizsgáztatásról beszélsz,. én tavaly beregisztráltam az oldalra, nézelődtem, és aztán lefoglaltam, ami tetszett. Jött a visszaigazolás, és talán fizettem előleget, ennyi.

The Good Boy 2019.06.08. 17:56:33

ha jól emlékszem, anno ede is elég önérzetesen védte az igazát, nevezetesen, hogy a vendégek a gyökerek, és ő mindig az áldozat. A levelet olvasva nekem pont az jutott eszembe, hogy ezt akár ede is írhatta volna, hiszen most ráér, kékszalag sincs még, meg eddig eső miatt vendég sem.

Én sem értem a poszt-tolót. ha 1 darab értékelés annyira le tudja húzni a pontátlagot, akkor az a korábbi 9-es érték nem igazán sok pontból adódhatott. Vagy nem volt 9-es. a másik: minden értelmes ember le tuja szűrni az értékelésekből, ha van nagyon sok x, ami dicshimnusz, és közte van 1-2 ami nagyon lehúzza, hogy az valószínűleg kamu, vagy a konkurencia. ott kezdődnek a bajok, amikor egy szállás évekig kapja a nagy pontokat, aztán az utolsó fél évben meg az alacsonyat. és lehet, hogy akkor a magas pontérték még tart, de előre látó ember fia már nem megy olyan helyre, mert ott valószínűleg a színvonal lehúzódott a béka segge környékére.

Balfredo Alfredo 2019.06.08. 19:40:37

@juhaszvik1: A dolog mindkét oldalon több sebből vérzik.
Egyik oldalról egyre több ember van, aki el szeretne menni üdülni, de csak kevés pénze van, ezért az olcsóbb szállásokat keresi. Miután korábban nem volt üdülni, ennek a rétegnek nincs tapasztalata és referenciája az egyes szállástípusok (szálloda-motel-vendégház) különbségét illetve a nyújtott szolgáltatásban foglalt elemeket illetően. Ha durván fogalmazok, akkor suttyó parasztok a vendégházra kifizetett fillérjeikért luxushotel szintű kiszolgálást várnak el. Mondjuk szaunát meg úszómedencét.
Másik oldalról a kevés pénzért szállást keresők igényeit meglovagolva megjelentek a vendégházzá avanzsált családi házak, amiket a vendéglátás alapjait még hírből sem ismerő, tipikusan minimális befektetésért meggazdagodni akaró szállásadók üzemeltetnek. Ha durván fogalmazok, akkor ők azok a suttyó parasztok, akik csak bevételt akarnak, de pénzt, törődést a szálláshelybe beletenni nem.
Ehhez jön még az általad említett oktatási színvonalesés. Utóbbinak egyik folyománya, hogy az emberek a frusztrációikat nem tudják rendesen feldolgozni, helyette a másik emberrel gorombáskodnak.

A helyzetet rontja, hogy igazából nincs egy kialakult követelményrendszer a vendégházakra, így mindenki mást ért mondjuk kutyabarát szálláshely alatt.

Ezzel együtt vannak alapdolgok és minimálkövetelmények. Az például magától értetődő (lenne), hogy a vendéget kitakarított szállás várja, frissen húzott ágyneművel és frissen cserélt törölközőkkel, továbbá nincs zacc a kávéfőzőben és nincs csikk a hamutartóban.
Az, hogy a tulajdonos adja át a kulcsot, vagy a szomszéd Mari néni vagy éppen valami kód ellenében vehető ki egy vaskazettából, végsősoron mindegy. Az viszont elvárható, hogy a tulajdonos vagy megbízottja szükség esetén személyesen is elérhető legyen, egy balhés bérlőtárs vagy egy csőtörés fennforgásakor.
Természetesen a vendégektől is elvárható, hogy kultúráltan viselkedjenek, ne szennyezzék és károsítsák direkt a szálláshelyet és berendezési tárgyait.
Az, hogy az online oldalakon a kommenteket kultúrált módon és a maguk helyén kezeljük, vagy egyáltalán kezeljük valahogy, innen nézve szinte elérhetetlenül messzinek tűnik. Gondolok ilyenekre, mint hogy nem csak a panaszokat tegyük szóvá, hanem a pozitív tapasztalatokat is. Vagy hogy csak olyasmit kifogásoljunk, ami az adott színvonalú szálláshelynél elvárható és ami a tulajdonosnak felróható. Másik oldalról meg ne akarjuk a kommenteket olvasás és ész nélkül törölni/töröltetni. Próbáljuk értő olvasással elolvasni és higgadtan, tényszerűen reagálni. Vagy egy részmunkaidős személyt alkalmazni, aki diplomatikus stílusban válaszol.

fda 2019.06.08. 20:01:28

Baromi dühös lennék, ha kicsi vagy nagy probléma esetén a szállásadóm megmondaná a telefonba, hogy hányszáz kilométerre van.

hubelejakab 2019.06.08. 20:49:13

@finisz:

Airbnb-re nem kell semmi ajánlás, szuper és egyszerűen használható. Oda kell figyelni, kitől veszel ki, a vélemények korrektek általában. A luxus apartmanttól a szobáig foglalhatsz, de vannak rajta szállodai szobák is. Nekem nagyon bevált.

Én több tucatszor foglaltam a bookingon, bár csak külföldön. Eddig nem ért egyszer se csalódás. Bár szinte kivétel nélkül olyan helyet foglaltam, ahol min. 50-nél több értékelés volt, illetve utánanéztem más oldalakon is a szállás értékelésének -Tripadvisor, Agoda stb.-.
Mindig vannak hisztérikák, de ezeket ki lehet szűrni. Jellemzően a sokat utazó nyugatiak -amerikai, ausztrál, nyugat-európai- véleményét súlyozottan nézem.
Belföldről nem nagyon tudok nyilatkozni, de a magyarok tömegeinek frusztrációját ismerve, itthon problémásabb lehet a helyzet.

Mercel 2019.06.08. 20:52:11

@funfun: @MAXVAL bircaman közíró:
Kedves bircaman,
Elég régóta hanyagolom ezt a felületet, de rád egyrészt nagyon jól emlékszem másrészt pontosan ezért tágult a pupillám, hogy tőled olyasmit olvasok, hogy másvalakit bérkommentelőnek nevezel...
Rezsimcsicskáktól és rúszkibérenc bérkommenntelőktől ez meglehetősen rosszul hangzik szerény véleményem szerint.

Mercel 2019.06.08. 21:03:33

A szállásadónak lehet némi igazsága a bunkó és sunyi vendégekkel kapcsolatban de tisztelettel amennyiben a vendégek nagyrészt meg vannak elégedve a szolgáltatással akkor nem jöhet annyi negatív vélemény ami már érdemben befolyásolja a foglalások mértékét.
Másik. Nem akarok pálcát törni senki felett, mert lehet, hogy éppen kivételesen volt 300 kilométernyire az ön által kiadott szállástól, de maradjunk annyiban, hogy nem várhatja el a vendégétől, hogy konfrontálódjon egy szálláshelyen egy másik vendéggel. Ez kizárólag a szállásadó dolga. Egyébként ahogy az elégedett vendégek viszonylag ritkán írnak méltatást - ez sajnos tényleg jogos - úgy viszont azt is tudni illik, hogy az elégedetlen vendégek / ügyfeleknek is csak töredéke veszi a fáradságot a lehúzásra. Konkrétan lusták. Ilyenek az emberek. Szóval a kettő nagyjából egálban van, csak az ön szemszögéből mást lát : )

hubelejakab 2019.06.08. 21:27:34

@finisz:

Öissze-vissza hadováló kamuember vagy. Egyszer azt írod, régen használtad párszor az airbnb-t, utána meg azt, hogy sokat használtad. Egyszer turista apartmanokat preferálod, a szállodák kilőve, utána a Four Season-ről írsz. xD

Az airbnb-vel nincs semmi baj, utána kell nézni a kiadónak, értékelésének. Én foglaltam airbnb-n keresztül pl. Kambodzsában, Thaiföldön, Malajziában is, még ott se volt semmi probléma. Érdekes módon, a szállásadóktól -akik értékeltek- mind 5 csillagot kaptam. Roppant egyszerű a dolog, tiszteletben kell tartani a másik tulajdonát, korrektnek kell lenni. Mindig összepakolunk, rendet rakunk, szemét összegyűjtve. Én is adok ki albérletbe lakásokat, ezért én lehet kicsit másképp tekintek a tulajokra.
Az airbnb-n roppant olcsón lehet foglalni, ha időben lép az ember. Mondjuk én sokszor 7-8 hónappal utazás előtt foglalok, amikor megvan a repülőjegy jó áron, át van beszélve az útiterv, eldőlt hova megyünk, milyen sorrendben, meddig maradunk. Arra való az internet, hogy az ember információhoz jusson. Ha az adott helyszínen nincs megfelelő airbnb-s hely, akkor foglal az ember máshol.

hubelejakab 2019.06.08. 21:39:02

@Mercel:

Az emberek többsége szerintem inkább ír negatív kritikát, mert alapból jó szolgáltatást vár el, ha azt kapja, nyugtázta. Én lehetőleg mindig írok véleményt, ugyanis tudom, hogy ezek számomra is mennyire fontosak, amikor én keresek szállást. Magyarországon tuti, hogy nem szívesen foglalkoznék rövidtávú kiadással magyarok számára. Albérletet is csak fehér, jól szituált, gyermektelen fiataloknak adok ki, de csak addig, amíg el nem adom az adott lakást. Legalább más fizeti az állandó költségeket, meg hoz némi pénzt. Inkább kiadom olcsóbban normálisnak, mint többért magasabb kockázatú személyeknek.

Meridian74 2019.06.08. 23:15:14

"Felhív éjjel 12 után a kedves vendég (mintha nekem nem lenne családi életem), és magából kikelve ordít, hogy a szomszéd apartmanban olyan hangosak a lakók, hogy ő nem tud pihenni tőlük, és azonnal intézkedjek, mert ő nem ezért fizetett."

Én azt mondtam volna a kedves vendégnek: kérem, hívja az ingyenesen hívható 112-őt és tegyen rendőrségi bejelentést, csendháborítás címén. Személy szerint én nem vagyok hatóság így nem intézkedhetek.

UrbanLegend2000 2019.06.08. 23:18:38

Tipikusan ilyen alak Mázsás István, akinek ha nem a kedve szerint alakulnak a dolgok, akkor ír egy lehúzó, negatív értékelést.
Csak hogy arca is legyen: www.facebook.com/mazsi

UrbanLegend2000 2019.06.08. 23:23:25

Egyszer úgy foglaltam szállást, hogy helyben derült ki, aznap épp esküvőt tartanak. Csak annyit mondtam, hogy nem örülök neki. Valszeg az arcomon is kiült, kértek 5 percet, utána kaptunk egy másik szobát egy közeli szállóban. Bár drágábban lett volna, de természetesen csak az eredeti árat kellett fizetnem. Örültünk, megköszöntük a korrektséget.

heidt 2019.06.09. 00:03:19

Olvasva ezt a néhány (200+) véleményt, eléggé megoszlanak a reakciók, de mégis inkább a panaszkodó - sok kiadó helyet távolról igazgató - tulajt okolják. Én is ezek táborához csatlakoznék, az alábbiak miatt:
- szállásfoglaláskor én is elolvasom a véleményeket és főleg a negatívokat. Ezeket viszont mérlegelem és leszűröm, hogy nekem mi a fontos (általában azt is nézem, hogy ki írta). Továbbá el szoktam olvasni a szállásadó válaszát is (ha van).
- nagyon rossz lenne, ha a szállásadó töröltethetné a neki nem tetsző véleményeket. Ne töröltesse, hanem válaszoljon! Adtam én már 3,2 pontot egy bécsi 5 csillagos (9,1 pontos) szállodára. Válaszoltak, elnézést is kértek és belátták, hogy igazam volt. Az általam negatívnak mondott dolgok egy részét elfogadták és megindokolták azzal, hogy egyedi eset volt, a többit megköszönték és megígérték, hogy próbálnak változtatni.
- a magyarok nagyon rosszul pontoznak. Mintha nem mernének kiállni az igazuk mellett. Nyom egy 10 pontos véleményt és szóban leírja, hogy "penészes a fürdő, büdös a légkondi, paraszt a recepciós, egy közös műanyag dobozból lehet kenni a margarint". Mitől félnek?
- nekem eddig a booking.com bejött. Az eddigi közel száz foglalásomból 90% pont olyan volt, mint amire a leírásokból és a véleményekből számítottam. 5% sokkal jobb volt, 5% sokkal rosszabb. Kétszer nem tudtam megegyezni közvetlenül a szállással, mindkétszer a booking segített.
- a jelenlegi "minősítő" oldalak közül a booking is azok közé tartozik, ahol csak azok írhatnak véleményt, akik valóban ott is voltak. Ha valakit le akarnék járatni, akkor a tripadvisor-t venném igénybe. Annak is nagy a látogatottsága, de ott valóban úgy is lehet véleményezni, hogy még a közelében sem járt a helynek senki.

Végül a panaszkodó tulajnak: sz@rok a 12 milliós befektetésedre, amelyik csak egy a sok közül! Attól senki nem lesz vendéglátós, hogy pénze van befektetni. Ne legyél szarrágó és fizessél meg olyan hozzáértő embereket is, akik értenek a szakmához! Senkit nem érdekelne, hogy hány kilométerre vagy, ha van ott egy olyan valaki, aki orvosolni tudja a problémákat. Ja, úgy nem 2 év alatt térül meg a befektetésed, hanem 4-5 év múlva?

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.09. 07:18:55

@Mercel:

Bérkommentelő ballibául = aki ellen már nincs más érv.

Egyébként meg az igazi bérkommentelőség bevett marketing eszköz mind az üzleti világban, mind a politikai kampányok alatt.

RHalacska 2019.06.09. 10:41:12

@bringásbp: Most már csak azt tanuld meg, hogy a ! helyett vannak más írásjelek is amiket a mondatok végén használhatunk. Ha így ordibálva jönnél be, biztosan eltanácsollak.

legtornasz1 2019.06.09. 12:42:21

Kedves hozzáértők,
Említette a posztíró, hogy a booking nem engedi törölni és újraregisztrálni a szálláshelyet. Engem az érdekelne, pontosan hogyan akadályozza ezt meg? Iletve, hogy az Airbnb tesz-e a törlés és újraregisztráció ellen vagy meg lehet-e kerülni?
Nagyon nem tetszik, hogy a szállásadó az airbnb-n gyakorlatilag szankció nélkül mondhatja vissza a szállást akár az utolsó pillanatban is, és a vendég egyetlen eszköze a komment lenne. De az a gyanúm, hogy ezek a szállásadók egyszerűen törlik a szállást és újraregisztrálják.
Ahogy utánaolvastam, az airbnb a vendégnek semmilyen védelmet nem nyújt, viszont ha a vendég stornóz, vagy a teljes árat, de minimum az airbnb jutalékát bukja.

Balfredo Alfredo 2019.06.09. 13:15:26

@heidt: "Mitől félnek?"
Verték már le a vesédet ávósok? Vagy legalább láttad a filmet, aminek címe: Forró vizet a kopaszra? Megválaszolja a kérdésedet.

finisz 2019.06.09. 15:15:08

@hubelejakab: Mondom, évek óta nem használtam, amikor még igen, akkor tényleg az volt a helyzet, hogy rövid bemutatkozást kellett írni a szállásadónak (reménybelinek), hogy szimpatikusnak találjon, és kiadja neked a pecót. Ez addig még úgy ahogy rendben volt, amíg az oldalon található szállások olcsóbbak voltak, mint az egyébként CV-t nem kérő, csak simán foglalható szállások. De ez azóta megváltozott.

finisz 2019.06.09. 15:17:07

@hubelejakab: Kamuember ám a .... ! De hiszel, amit akarsz, felőlem!

enipeni 2019.06.09. 16:43:43

csak csunyakat tudok mondani. 300 km rol menedzselsz egy hazat es i vagy borulva mert teged hivogatnak a lakok? ez teljesen komoly? nincs senkid ott aki rendet tenne? mi van ha kiraboljak? stb? lanyokat futtatnak? mint latszik partit adnak? 300 km rol menedzselsz egy hazat es tuti biztos vagy benne hogy nem volt dzsuvas? nincs helyben embered aki odamegy es korbenez?
egyebkent meg a bookingon tul is van elet. az elott is volt ez utan is lesz.

mi kiadunk egy lakast 5 percre van, sajat magunk adjuk oda a kulcsot ha panasz van a vendegre ( a szomszedoktol nem egy masik vendegotol ) atmegyunk es mi beszeljuk meg.
rossz ertekeles meg nem erkezett.

enipeni 2019.06.09. 16:48:41

@legtornasz1: az airbnb-n minden szallasnak mas a lemondasi feltetele. van rugalmas meg kevesbe rugalmas.. en a rugalmasat szoktam valasztani sajnos mint utazonak volt mar olyan hogy utolso pillanatban (sot olyan is hogy megkezdett tartozkodassal) kellett szallast visszamondani. szepen visszaadtak a penz egy reszet. (egy napot vontak)
szallasadoi oldalrol ha visszamondasz szallast nem lephetsz elorre mint "superhost" es nem vagy magasan a talalati listan. nekem eddig egy szallasadom se mondott le szallast es mi se mondtk le senkiet. egy valakinel foglaltam aki veletlenul hagyott idopontot az tiz percen belul irt lemondta igy 10 perc ment el az eletembol miatta.

Xezs7 2019.06.09. 18:29:09

@fda: Ez általában előre meg van beszélve. Ha előre tudod, hogy nem lesz ott, akkor fölösleges ezen mérgelődni.

Túl sok felhasználó 2019.06.09. 21:00:28

@legtornasz1: Ahhoz, hogy szallasadóként megjelenj a bookingon, egy sokoldalas szerződést kell aláírnod neked és a bookingnak is. (Nagyon durva dolgok vannak benne, a booking hihetetlenül kihasználja a piaci fölényét, de egy szállodának öngyilkosság, ha nincs fent a legismertebb portálon.)

A törlést és újraregisztrálást egyszerű megakadályozni: a booking nem írja alá az új szerződést.

MrZed001 2019.06.10. 01:04:32

Szerintem kettőn áll a vásár.
Megesett, szállodánál odaírtuk, hogy egy szúnyogháló az ablakra igen jó lenne (pontszámát nem lehúzva), mert így a környék rovar populációja miatt este szellőztetni lehetetlen.
Következő évben már volt (amúgy sem értem miért pont ezen spórolnak a legtöbb helyen ?!??).

Valamint, valóban, az emberek csak 1 és 10-es pontszámban gondolkodnak. Nincs egy skálájuk. Meg szégyellnek igazat írni. Így lesz a totál igénytelen is 10 pont.
Ezért én inkább a szöveges értékeléseket szoktam olvasni.
Sőt, a legrosszabbtól kezdve.
Ha sokan egymás után ugyanazokat a problémákat írják le, akkor azért lejönnek a hely gebaszai.
Aztán értékelés, hogy ez érdekel-e (rossz a szauna? ... kösz amúgy se mennék.)

Amitől a víz kiver amikor az ágynemű ragad, mocskos, szakadt ... komolyan, már saját ágyneműt viszek, kocsi elbírja (pedig nem vagyok egy Mr Monk hogy UV lámpával nézzem).
És volt már gond 4* szállodával is, meg apartmannal is.

PartyMikee 2019.06.10. 10:36:40

@MAXVAL bircaman közíró: maxvall faszkalapmanul bérköpködőül a balliba = olyan ember, akinek van önálló gondolata és nincs benne szaros nyelvig a fidesz seggében

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.06.10. 10:42:29

@PartyMikee:

Nem, a balliba olyan ember, aki szerint a ballib agytröszt az örök igazság letéteményese.

Szarazkoro 2019.06.10. 13:52:37

Azert az mekkora hogy a posztolo a homar kommenteket sem olvassa - reagal ra....

Fekete Krindusz 2019.06.10. 16:02:59

@MrZed001: nagyon jót írsz a szöveges érteklésekről, tényleg érdemes csak azokra odafigyelni.
Nemrég Szicíliában az első két éjszakát egy, a bookingon új szálláson töltöttük. Ha nincs 5 értékelésed, addig nincs pontszámod sem, de az értkeléseket lehet olvasni. Volt 2 darab 8,2 pont, mindketten leírták a pluszokat, mínuszokat, valamint egy szöveg nélkül 1-es. Én voltam a negyedik értekelő, 8,3-ra jött ki. Direkt figyeltem, az ötödik utánam 9,0-t adott, így a szállás 6,94-el jelent meg. Ma már rá sem kattintanék, pedig kitűnő szállás.

A posztoló meg ne aggódjon, két év után annulálódnak a pontok.

peter3374 2019.06.11. 11:26:48

Tenyleg zavaros ez a poszt.... Kizart, hogy legyen egy jol ertekelt szallas majd jon egy-ket vendeg aki lepontozza es ettol ugy beesik az erteklese, hogy a kutya nem megy oda....
Nyilvan eddig is lehuzta mindenki mert baj van vele, csak eddig nem erdekelte a tulajt es most jott ra, hogy szar a szinvonal amit nyujt....

szekertabor · provo.blog.hu 2019.06.11. 13:16:25

@KaTe: "És az miért baj, ha valaki beleköt ezekbe?"

Azért, mert nem reális, hogy egy szállás olcsó is legyen, és Hilton színvonalú is. A reális értékelés figyelembe veszi, hogy milyen árkategóriájú és milyen objektív besorolású (csillagok száma) szálláshelyet értékel. Viszont az irreális elvárások nyomán született értékelés tönkre teheti a kategóriájában legjobb ár-érték arányú szálláshelyet is.

plümpike 2019.06.11. 13:25:07

A booking.com értékelési rendszere geci.
Azért geci, mert 0-10 között értékel, de a "Jó" az nem az 5, hanem a 7,5, tehát ha van egy jó szintre értékelt szállásod, amibe beesik egy idióta és ad 2,5 pontot, akkor csak 3 darab 10.0ás (kittűnő, mesés, satöbbi szuperlatívuszjelzők) értékeléssel állíthatod vissza az átlagodat.

Másik gecisége pedig, hogy olyanokat kell értékelni, amik szubjektívek, vagy pedig kellő tudatos vendégek esetén fel sem kellene hogy merüljenek.
Ilyen pl az "ár-érték-arány" és a "szolgáltatások"
Az ár-érték-arány azért geci, mert hiába adja az ember "jó áron" a szállását, (mert a szezont, lokációt figyelve úgy áraz, hogy az ár szerinti lista első oldalán jelenjen meg), ha kiemelt szezon van, nyilván jó ár is drága lesz, mert akkor minden drága. (PL: szilveszter, sziget budapesten, stb...) De ha jön egy csóróbb vendég, akkor ezt már nem fogja figyelembe venni, csak azt láűtja, hogy 45 ezer forint volt egy éjszaka a sziget szombatján. Ami kurva drága persze, tekintettel arra hogy ugyanaz a szállás nem a sziget alatt max 15000, februárban meg 7. És amikor szállást keresett, akkor láthatta, hogy mik az arra az időszakra vonatkozó árak.

A másik geciség (apartmanok esetében) a "szolgáltatások" értékelési szempont. Az egész szálláskategóriának az a lényege, hogy önellátó helyen vagy, tehát milyen szolgáltatásokról kell nyilatkozni? A felszereltség lista fent van a bookingon, ami ott be van ikszelve az van, ami nincs az nincs. De ne húzza már le a szállást a vendég azért, mert nincs klíma, ha nincs beikszelve a klíma, még akkor se, ha 40 fok van, mert nyáron meleg van, tehát ha nyáron utazik az ember, akkor foglaljon klímásat, ha neki erre van igénye.

A posztolónak nyilván a fasza ki van a magyar vendégekből, ezt én alapvetően meg is értem, mert egyrészt mi magyarok IMÁDUNK értékelést írni (10 magyarból kilenc ír értkelést, más nemzetnél 10ből max 3-4), ugyanakkor viszont a magyar vengédek nagy részének foggalma sincs arról, hogy amit foglal, attól mit várhat, ezért lehetséges az, hogy egy falusi szálláshelyet lehúznak azért, mert állatszag van, vagy mert sok a szúnyog, légy, vagy az önellátó apartmant lehúzzák, hogy nincs sampon, tusfürdő, stb...
Ráadásul annak ellenére, hogy fingunk sincs arról, hogy mit várhatunk az adott szállásszolgáltatástól, olyan elvárásokkal érkezünk a 10 ezer forintos egy éjszakás tartózkodásokra is, mintha legalábbis a Greshem palota elnöki lakosztályában tennénk tiszteletünket.

Abban viszont nincs igaza, hogy ennek ellenére nem olvassa az értékeléseket, mert egy csomó apróságon lehet javítani általuk.
Az én szubjektív véleményem alapján, jelen poszter abba a hibába esett, hogy minőség a mennyiség rovására veszett: mivel sok kiadó helye van, nem tud ott lenni a vendégeivel, akik emiatt a személytelenség miatt sokkal kritikusabbak, mintha találkoztak volna vele, és dumáltak volna pár szót. Egy falusi szálláshelynél a személyes jelenlét kulcsfaktor.

ekat 2019.06.11. 15:33:14

@Szarazkoro: Én biztos vagyok benne, hogy ezeket olvassa, de semmi értelme nem lenne itt harcolnia, úgyis csak nekiesne mindenki. :)

Szarazkoro 2019.06.11. 16:21:57

@ekat: hat.... azert gyakorolhatna.

2019.06.12. 08:13:31

@plümpike:
Ami az ár-érték arányt illeti, a legtöbb turista ugyanarra a helyen nem sokszor jár, tehát ha főszezonban van ott, csak a többi ottani árral tudja összevetni, ezért nem igazán létezik a probléma, amit felvetsz, de ha létezik is, az az összes konkurens szállashely értékelésére is hat, ezért nem jelenthet gondot a szállásadónak. Mondjuk ahol főszezonban és szezonon kívül is jártam, nem okozott gondot figyelembe vennem, hogy főszezonban drágább ugyanaz...

Ami a szolgáltatásokat illeti, igen, le van írva mire lehet számítani, és az ember ehhez viszonyít. Ha nincskiszolgálás a szállashelyen, mert "önellátós", akkor az a szolgáltatás, hogy megvannak-e azok az eszközök, amiket ígértek, illetve szolgáltatás az is, hogy gördülékenyen le lehetett-e foglalni a szállast, tényleg van-e udvaron parkolási lehetőség, ha már ígérték. Nem pedig Hilton szintű ellátás( én speciel nem is érzem jól magamat magas szolgáltatási szintű szállodában).

2019.06.12. 11:46:06

@MrZed001:
"Valamint, valóban, az emberek csak 1 és 10-es pontszámban gondolkodnak. Nincs egy skálájuk. Meg szégyellnek igazat írni. Így lesz a totál igénytelen is 10 pont."

Belenéztem az eddigi értékeléseimbe, és valóban én is leggyakrabban 10-et adok. Ennek egyszerűen az az oka, hogy van egy kialakult elvárásom, ha az megvan, minek értékeljem lejjebb? Lehet, hogy más szemszögéből attól még lehet igénytelen a hely. Ha volt valami kisebb gond, de segítőkészek voltak, megoldották, akkor 8-9 körül adok. 4.2 volt a legrosszabb értékelésem, utólag bánom, mert 1-et kellett volna adni.

Szóval én teljesen megértem, hogy az emberek nem nagyon használják a skála közepét, mert az apró dolgokon nyaraláskor normális ember nem ütközik meg, főleg ha segítenek korrigálni. Ellenben ha EDE típusú vendéglátással találkozik, akkor elborul az agya, és azt sem látja meg, ha valami jó volt.

Szarazkoro 2019.06.12. 14:28:27

Azert az melengeti a szivem hogy egy paran meg emlekszunk Edere :D

Xezs7 2019.06.12. 14:43:37

@Zabalint: A 10 az azt jelenti, hogy a hely tökéletes. De nincs tökéletes hely, emiatt elvileg semmi sem lehetne 10-es. Gyakorlatban meg mindenki szórja a 10-eseket.

plümpike 2019.06.12. 16:33:24

@Zabalint:
Az ár-érték arányt senki nem úgy pontozza, hogy ismeri a piacot, a szezont, az árakat, hanem a saját szubjektív árérzékenységéhez méri. Azt nézi, hogy neki speciel sok pénz-e az az összeg, amit az adott időszakban a szállásra költött, pedig valójában csak arról van szó, hogy neki egyszerűen más a büdzséje.
Vagy nem kell a belvárosi szállásokat nézni,
Vagy nem kell a főszezon kellős közepén utazni,
Vagy olyan helyre kell utazni, ahova rajta kívül ugyanabban az időszakban nem másik egymillió turista akar menni.

A bookingon MINDENKI, 90+% ár szerint rendez, és az első oldalról választ, mert csinálhatsz te hiperszuper fasza szállást, ha nem árazod úgy, hogy benne legyél az azonos kategóriás (méret, lokáció, felszereltség) szálláshelyek közül az első oldalon felsoroltakba, akkor nem kapsz foglalást. Ha így árazod, akkor pedig teltházad van.

Eleve nonszensz ilyet pontozni, mert ennek megítéléséhez az kellene, hogy legalább egy másik azonos helyen lévő, azonos időben lefoglalt szálláshoz viszonyítani lehessen, és akkor eldönthető, hogy melyik érte meg jobban a rá kiadott pénzt.
De úgy, hogy nincs összehasonlítási alapod, úgy maximum a korábbi élményeidből tudsz kiindulni, és ahhoz méred, hogy tavaly novemberben a kukutyin alsón lefoglalt szobádhoz képest most a forma 1 hétvégéjére lefoglalt budapest belvárosi szállásod megérte-e?

A szolgáltatásokkal kapcsolatban pedig, remek lenne ha így értékelnének az emberek, de nem így értékelnek. Az én szállásomon a szolgáltatások kapja a legrosszabb értékelést, pedig MINDEN megvan, amit a felszereltési listában bepipálok, tehét elvileg nem kellene ezt lehúzni.. Ja persze, ha a vendég megnézné azt, hogy mi van a listában, és nem csak a címre, meg a képekre menne. És akkor írják kommentben, hogy nincs klíma, meg nincs mosógép.... A képeken nincs rajta, a listában nem szerepel, hát honnan az anyámból lenne bármelyik is? Meg különben ha lenne mondjuk klíma, és napi 10 euróval több lenne az ár, akkor le se foglalná, csak az a néhány tudatos vendég, aki tudja, hogy nyáron bizony lehet meleg, akár 40 fok is, tehát ha nyáron foglalok, akkor csakis klímásat.

2019.06.12. 17:21:21

@Xezs7:
Nem, a 10 azt jelenti, hogy adott igényszint mellett tökéletesen megfelelt.

2019.06.12. 17:42:45

@plümpike:
Én sem csak a saját büdzsémet nézem, hanem tisztában vagyok az adott hely áraival az adott szezonban, ebben épp a booking.com segít, hiszen ott más szállások árait is látom. Tavaly ugyanazon környéken is jártunk tavasszal és nyáron is, nyáron közel dupla árat fizetve, mégsem húztam le a nyári ár-érték arányt. Meg tavaly nyaraláskor volt olyan szállas, ahol dupla annyit fizettünk fapadosabb szállásért, mint a másiknál, de ott is figyelembe vettem, hogy másik ország, másik város. Horvátországban a Velebitben egy faluban felébe került a szállásunk, mint a tengerparton, mégsem gondoltam, hogy utóbbinak rosszabb lenne az ár-érték aranya, mert a tengerparti szálláshelyek piaci értékr más. Ám ha a tengerparthoz viszonyítva nyújtott volna kevesebbett, mint az ára, akkor lejjebb értékelem, ahogy a hegyvidéki szállást is ilyen esetben. Idén már lefoglaltam a szállást, de drágább országban, mint tavaly, szintén nem fogom csak emiatt rosszra értékelni az ár-érték arányt.

Igen én is ár szerint rendezem, de szűrőfeltételekkel, így sok esetben eleve alig marad néhány a környéken, és többet is megnézek, nem a legolcsóbbat választom automatikusan. A légkondit eleve szűröm ha nyáron megyünk meleg helyre.

De még egyszer, teljesen mindegy ki hogy értékel, hiszen más szállásadóknál is ugyanazon szisztéma szerint értékelnek, és úgy versenyeznek veled.

2019.06.12. 17:46:51

@plümpike:
"Eleve nonszensz ilyet pontozni, mert ennek megítéléséhez az kellene, hogy legalább egy másik azonos helyen lévő, azonos időben lefoglalt szálláshoz viszonyítani lehessen, és akkor eldönthető, hogy melyik érte meg jobban a rá kiadott pénzt.
De úgy, hogy nincs összehasonlítási alapod, úgy maximum a korábbi élményeidből tudsz kiindulni, és ahhoz méred, hogy tavaly novemberben a kukutyin alsón lefoglalt szobádhoz képest most a forma 1 hétvégéjére lefoglalt budapest belvárosi szállásod megérte-e? "

Ez csak akkor igaz, ha az adott helyen mondjuk népszokás bizonyos szubjektív tényező, pl. arra majdnem mindenki bunkó, kedves, hangos, stb., és én erről nem tudok előre. Mert az objektív tényezőket az adatlapon is látom, amikről aztán meggyőződhetek, hogs igazak-e, az viszont igaz, hogy a szubjektív tényezőkről univerzális elvárásaim vannak, úgyhogy ha Alsóbögyörösvalagpusztán az a szokás, hogy 2 centi por van a szobakban minden szállashelyen, akkor inkorrekt lesz az ár-érték arany értékelésem, mert Mucsaöcsögén hasonló kategóriájú szállásokon alap volt a tisztaság.

Xezs7 2019.06.12. 18:55:15

@Zabalint: De nincs olyan, hogy tökéletesen megfelelt :)

plümpike 2019.06.12. 19:29:36

@Zabalint:

Na hát akkor rád nem vonatkozik a kritika, de rajtad kívül az utazok 90%-ára igen, mivel ők nem úgy gondolkoznak, és értékelnek mint te.

A booking értékelési rendszere az összes szállásadó számára problémás, mindenki gyomorgörccsel nézi meg ha jött egy új vendégértékelés. Akinek jó az átlaga, az attól fosik, hogy nem-e csúszik be egy rossz értékelés, akinek meg rossz, az meg azért reménykedik, hátha javítja az átlagot.

Nézd csak meg a 9.0 feletti szállásoknak is vannak 2,5 pontos értékeléseik, és elég pár ilyen értékelés rövid időn belül egymás után, és ugrott az átlag. Ahhoz meg elég ha jön pár semmilyen nyelvet nem beszélő, 60+os spanyol, meg néhány egyéjszakás magyar, és garantálható, hogy jönnek a rossz értékelések. A magyaroktól anonim módon, 1 betü nélkül, a spanyoloktól meg kisregény, spanyolul offkurz.

És a legnagyobb szar az egészben, hogy néhány pofonegszerű trükkel ki lehet védeni ezeket, és akkor máris a hajadra kenheted a bookingos értékelést, mert pont nem fogja ellátni a szerepét.

Lehet a kicsekkolás után írni a vendégeknek elköszönő üzenetet, amiben megkéred, hogy ahelyett, hogy a bookingon értékel, tegye meg neked privátba (ez még nem is gond szerintem), vagy, ha tudod, hogy le fog húzni, akkor noshow-ra jelented, majd írsz a bookingnak, hogy sorry, elbasztam, természetesen számlázzák a jutalékot, viszont a vendég nem tud értékelést írni.
Ha extra konfliktus van, akkor elég felajánlani 10-15% kedvezményt, és megbeszélni vele, hogy ezért noshowra rakod, tehát ha kérdezi a booking, akkor igazolja vissza hogy tényleg nem szállt meg (a megspórolt 15% jutalék fedezi a kedvezmény összegét), érdekes módon mindenki egyből bekussol, ha kedvezményt kap. És persze lehet kamu foglalásokat is befogadni, és ott jó értékelésekkel feltornázni az átlagot, ez is csak pénz kérdése.

Szvsz a nagyon magas értékelési pontszámú szállásadók élnek is ezekkel az eszközökkel, nagyjából kizártnak tartom, hogy tartósan, több száz, ezer foglalás után 9-9,5 felett lehessen tartani egy szállás átlagát.

heidt 2019.06.13. 00:04:29

@plümpike: Én sem az árral kezdem a válogatást, és gondolom sokan mások sem. A legtöbben ártartományt jelölnek be és azon belül válogatnak.
Szolgáltatás: legtöbbször annyi van benne, hogy felszerelt konyha. Itt viszont már elég nagy szórást lehet tapasztalni. Nekem az nem elegendő, ha egy négyszemélyes apartmanban van 4-4 pohár, tányér, kés, villa, kanál. Két fazék és egy serpenyő. Mindenből a legolcsóbb, kínai piacos gagyi. Kicsit horpadtan, kicsit lekopott teflonutánzatú festéssel. Ilyenkor jönnek jól a vélemények és ezért szoktam én is kitérni ezekre.
Szintén a szolgáltatáshoz tartozik apartman esetében is néhány olyan dolog, ami nincs előzetesen leírva. Ilyenek: be- és kijelentkezés gördülékenysége, szállásadó segítőkészsége, megfelelő tájékoztatások megléte/hiánya, a szállás illata/szaga, stb. Ez bizony szubjektív, de itt sok pontot lehet nyerni/veszíteni. Mindig csodálkozom azon, hogy egy szállásadónak nem fér bele a költségvetésébe egy flakon ásványvíz bekészítése.
Ár/érték: alapvetően ez ami az összes véleményből jön ki. Ha minden rendben volt, akkor nálam ez 8 pont. Tudtam, hogy mit várhatok, milyen áron. Ha kellemesen csalódtam, akkor többet kaptam az elvártnál, ha tényleg csalódtam, akkor kevesebbet. Nagyon ritka lehet az az értékelés, ahol valaki mindenre 8-10 pontot ad, de az ár/értékre csak 2-3 pontot. Ilyenkor valami nincs rendben vagy az értékelőnél, vagy a szállásadónál. Ár/érték pontozás nem a saját szubjektív árérzékenységtől függ, hiszen foglaláskor tisztában volt az árakkal és annak tudatában választott. Még egy titkot is elárulok, ha azt ön - mint szállásadó - nem tudná: a legtöbben nem is tudjuk, hogy különböző időszakokban milyenek az árak. Mi egy adott - általában elég pontosan behatárolt - időszakra keresünk és akkor az az időszak vonatkozik minden szóba jöhető szállásra. Miért hasonlítanám össze egy tengerparti szálloda augusztusi árait és szomszédos szálloda novemberi áraival?
A trükközésről: biztosan van, aki trükközik, de az hosszútávon nem működik. Egy-egy alkalommal meg lehet játszani, de a mai analitikai rendszerek elég hamar kidobják a "normálistól eltérő" dolgokat. Eleve nem életszerű, ha 10-ből 8 vendéget noshow-ra jelentenek. Ha extra konfliktus van, akkor valóban illik felajánlani 10-25% kedvezményt, de nem azt kell megbeszélni, hogy noshow-ra jelentik, hanem a kialakult konfliktus okát.
Végül eléggé beszédes néhány szösszenet: "a booking.com geci", vagy a "mindenki egyből bekussol, ha kedvezményt kap". Aki ilyen véleménnyel van az üzletszerzőjéről és a vendégeiről, az bizony magát minősíti.
Egyszerű, nem kell leszerződni a booking.com-mal és akkor nincs gyomorgörcs, nincs geci értékelési rendszer, nincs fizetendő jutalék, meg persze nincs kussoló vendég.

2019.06.13. 08:42:06

@plümpike: na ez a szép igazi magyar trükköző hozzáállás. Ne színvonalon javítsunk, hanem bindzsizzük le a vendéggel okosba, meg basszuk át a rendszert.

plümpike 2019.06.13. 11:53:51

@heidt:
"Én sem az árral kezdem a válogatást, és gondolom sokan mások sem. A legtöbben ártartományt jelölnek be és azon belül válogatnak."
A legtöbben (Budapesten, ahol a jellemző 2-3 éjszakás tartózkodások egy csomó esetben 1-2 héttel az időpont előtt jönnek, kevésbé tervezettek az utazások) eleve nem számítógépről, hanem telefonról foglalnak, ahol minden sokkal nehezebb: nehezebb szűrni, nehezebb (de nem lehetlen) a szállás teljes képét megismerni ( foglalási, lemondási feltételeket, stb ), mert a 4 collos kijelzőn nem fér el annyi infó, mint a monitoron.
Éppen ezért általában beírja a helyet, időt, ár szerint sorba rendezi és választ a listából.

És általában innen jönnek a meglepetések, pl, hogy kell-e takarítást fizetni, vagy mikortól lehet becsekkolni, stb... Eleve adott a konfliktus, amit a szállásadónak kell rendezni, pedig ő tehet a legkevésbé róla, mert megadott minden infót a honlapon, csak hát ott nem olyan egszerű eljutni addig, hogy minden tiszta legyen a vendégnek. A vendég meg gondol valamit, aztán csodálkozik hogyha nem úgy van.

A vendégek 90%-a normális, rendes ember, olyan, akivel kifejezett élmény a találkozás. A maradék az, aki vagy paraszt, vagy beleszarik a dolgokba, vagy egszerűen hülye mint a segg.
Én sokkal boldogabb lennék, ha ez a 10% inkább nem foglalna nálam, inkább maradjon üresen az az adott időszak, azt sem bánnám. Nekem megérne -10% bevétel annyit, hogy ne kelljen idióta parasztokkal huzakodni.

"nem kell leszerződni a booking.com-mal"
A baj az, hogy a booking a legnagyobb nemzetközi szereplő, helytől függően többé, vagy kevésbé megkerülhetetlenek. Például Budapesten kikerülhetetlenek, vidéken szerintem kevésbé. Én komoly erőfeszítéseket tettem azért, hogy a 90%-os bookingos vendégarányomat leszorítsam 50% alá, pontosan azért, mert nem akarok kiszolgáltatva lenni nekik, mert nem csak az értékeléssel van gond, hanem mindennel, a foglalási rendszerrel, a kommunikációval, a kapott vendégadatokkal, lemondásokkal, stb...

@Eugene Horse: Ez van, trükközni lehet. Én nem szoktam, mert nekem teljesen megfelel az az értékelés, amim van, ha csökken 1-2 tizeddel, vagy nő, leszarom, így is jól teljesít a szállásom, mert jó helyen van, és korrekt áron adom. Amit tudok, megteszek azért, hogy a vendégeimet kiszolgáljam, de nem mindent.

heidt 2019.06.13. 22:02:25

@Eugene Horse: Ez az igazi magyarosch virtus. Oldjuk meg "okosba"! Nem cseréljük ki az ótvaros edényt, matracot, inkább lezsugázzuk. Így még az adófizetést is megúszhatjuk. Ez finoman kimaradt a "noshow" megoldás előnyeiből.

heidt 2019.06.13. 22:09:56

@plümpike: Amennyiben a vállalkozásom 90%-a egy cégtől függ, azt a céget nem illik legecizni!
Egyébként van megoldás erre is (ami egy kedves ismerősömnél működik) . Neki nincs szüksége közvetítőre, mert olyan szolgáltatást nyújt, hogy a vendégek egymásnak ajánlgatják és hónapokkal/évekkel előre vannak foglalásai.

Im just here for the comments 2019.06.14. 10:49:35

Én ezt nem teljesen értem. Egyetlen negatív vélemény után nem szabadna ilyen érezhetően csökkennie a forgalomnak. Kellene mondjuk egy booking profil, hogy tudjuk, melyik szállásról van szó, vagy mondjuk néhány kép róla, vagy mittomén, de ez így nem valami hihető. Mondjuk képtelen voltam végigolvasni, lehet a regény második felében jöttek volna a jó részek.

Im just here for the comments 2019.06.14. 12:38:26

@GiaMarie: mondjuk ez jogos, amit írsz, ebbe nem gondoltam bele, hogy az első pár vélemény között kapott rossz értékelés hosszú időre előre meghatározhatja a forgalmat, de itt nem arról van szó, hogy egyszer csak elmaradoztak a szállásfoglalások? Tehát nem úgy tűnik, mint akik most kezdték.
Ettől függetlenül tök jogosak azok, amiket írsz. Engem szállásfoglalóként sokszor a többi szállóvendég viselkedése akaszt ki. Egyik-másik tényleg azt hiszi, hogy kiteszi a lábát egy hétre otthonról, és 5000/éj áron kiskirályt játszhat és úgy ugráltathat bárkit, ahogy csak akar, mert ő a vendég és neki van igaza. Lófaszt. Nyilván tudni kell őket kezelni szállásadóként, de van egy határ, aminél már el kell engedni. És egyébként egy értelmesen megfogalmazott válasz a szállásadó részéről pont arra jó, hogy az utánuk következő foglaló lássa az érem mindkét oldalát.

plümpike 2019.06.14. 22:45:47

@heidt: Egyreszt, ahogy irtam, en mar nem fuggok toluk 90%ban, a foglalasaim kevesebb mint fele jon toluk. Ez egy abszolut tudatos atalakitas volt, meg penzugyileg is volt hatasa, de pont azert leptem meg, hogy ne fuggjek toluk.

Masreszt meg mit tegyek, ha gecik? Ha meg azt feltetelezed, hogy csak anonim modon, a hatuk mogott mondom: szivesen beideznem ide a veluk valo kommunikaciomat, csak valszeg olvassak, es kell a francnak a problema.

En most mar koszonom, jol vagyok veluk. Mivel 2,5 honapra elore tisztesseggel el vagyok latva vagyok foglalasokkal, ha ugy dontok, hogy befejeztem veluk, akkor addigra felfuttatok barmilyen mas csatornat.

Az ismerosodre: biztosan van olyan is akinek ez mukodik, de a mai, tomegturizmus korszakaban ez nem mukodik mindenkinel. Budapesten valami 3500 szallashely (nem szoba, apartman, hanem onallo szolgaltatasi egyseg, amiben benne van a 300 szobas szalloda, az olyan mint az enyem ahol tobb apartman van, meg gizi neni a garzonjaval) erheto el. Mindenki szamara ez nem megoldas, mert nem igy utaznak az emberek. De peldaul videken siman mukodik, egy fesztivalra en is ugy megyek evek ota, hogy teljesen egyertelmuen fent van nekem tartva a szokasos szallasom. Egyszer lefoglaltam bookingon, azota enyem abban az idoben. Akkor kell hivjam oket, ha megsem kell (ilyen nem volt) vagy ha a mellette levo haz is kell. De tudjak, h tokmindegy mikor van a fesztival, a haz az enyem, sehol nem kell lefoglalnom.

plümpike 2019.06.14. 22:56:37

@Im just here for the comments:
En, ha egyszer ujraregisztralom a szallasomat valahol, azt fogom csinalni, hogy befoglaltatom az elso 10-15 ejszakat olyan IP cimrol, ahonnan nem kezelem a szallasoldalt, aztan irogatom a fasza ertekeleseket. Nyilvan a comissiont ki kell fizetni ezen kamu foglalasok utan is, de ennyit mas kisvallalkozas siman elkolt google adwordsre, vagy facebook hirdetesre.

plümpike 2019.06.14. 23:18:46

@heidt: A kicsekk becsekk gordulekenysege: nekem a bookingon legordulo menubol kell kivalasztanom, hogy hogy kell bevsekkolni: recepcio, szemelyes kulcsatadas, kodzar, vagy valahol at kell venni a kulcsokat.

A szallashely illata/szaga szerintem tisztasagi kerdes, a leutott kinais tanyerok illetve a minimal vs full konyhafelszereltseget ertekelesere valo a "Felszereltseg" ertekelesi kriterium, merhogy ilyen is van.

Nem fogod tudni megmagyarazni nekem, hogy a szolgaltatasok kriteriumnak milyen relevanciaja van egy apartman tipusu szallashelynel, ami a 3500 budapesti szallasbol 1700.

A booking hotelfoglalo oldal volt 10 evvel ezelott. Csak az airbnb meg a tobbiek megjelenesevel (logikusan) nyitottak a kicsik fele is, de mindezt egy olyan modon, hogy a hoteles rendszer alapjai megmaradtak.

Es ehhez ragaszkodnak: en mar kb az otodik booking extranet rendszert hasznalom 2013 ota, az alapok semmit nem valtoztak. Amit atalakitottak, az inkabb csak szarabb lett, vesztjuk az informaciot, attekinthetoseget, mikozben egyreszt irrelevans dolgokat kell megadjunk (pl hogy milyen kozos teruletek vannak- apartmannal vagy hogy ajalott utvonalakat, itinereket rogzitsunk fel hegyeshalomtol kocsival, vagy az lf2tol tomegkozlekedessel) masreszt meg amit megadunk, azokat sem jelenitik meg a foglalai oldalon. Pl ezt a becsekkolos informaciot en nem tudtam megtalalni, pedig kerestem, mert kivancsi voltam, hogy mennyire egyertelmu helyen szerepel. Semennyire.

plümpike 2019.06.14. 23:34:12

@Im just here for the comments:
Ertekelesre adott valasz.
Hogy ne csak szarozzam a bookingot, kb 2 eve bevezettek, hogy a vendeg irhat nekunk uzenetet, mint erdeklodo. Ez peldaul kurva jo leoes volt, rengeteg olyan uzenetet japok, ahol konkretan olyan dolgot emlitenek amit valami masik ertekelesben olvastak, es ha erre tudok olyan valaszt adni, ami igaz, es eloszlatja a ketsegeiket, akkor foglalnak.

Na ez pl jo dolog.

lobster thermidor 2019.06.15. 07:38:25

Vajon hogyan kaphat egy szálláshely 9 feletti vendégértékelést a bookingon, ha az ott megszállók a pozitív tapasztalataikat nem írják meg, ezzel szemben a negatív dolgokat felnagyítva írnak értékeléseket?

wolves84lb 2019.06.17. 21:11:54

@finisz: szóval véleményt mondasz valamiről, amit évek óta nem használsz. Kurva okos lehetsz :)

Én 2,5 éve élek az airbnb-ből, sokkal, de sokkal jobbak, mint a booking. A booking semmivel nem ad többet, ellenben jóval drágább szállásadóként használni.
1,5 hónapja nyitottam meg egy újabb pesti lakást, azóta az airbnb-n foglalnak, jönnek, a bookingtól még a kibaszott ellenőrző kód sem jött meg, amit nemrég bevezettek.

2019.06.18. 15:27:53

@plümpike:
"Na hát akkor rád nem vonatkozik a kritika, de rajtad kívül az utazok 90%-ára igen, mivel ők nem úgy gondolkoznak, és értékelnek mint te."

Ha a 90% azt csinálná, amit állítasz, akkor a frekventált helyeken lévő szállások alul lennének értékelve a kevésbé frekventált helyeken lévőkhöz képes az ár-érték arány miatt, illetve a vendégházak, apartmanok a szállodákhoz képest. Ehhez képest mindig találok jó értékelésű vendégházat, apartmant is drága övezetben. Valószínűleg sokan értékelnek hozzám hasonlóan, csak a kevés furán értékelő marad meg neked jobban. De az más szállásokat is furán értékel.

Ha pedig egy borzalmas szálláshelyen, miután a problémáimat helyszínen nem is tudták orvosolni, azzal jönnének, hogy ne értékeljem le őket, még adnak kedvezményt is, még jobban leértékelném őket. Ha látom a segítőkészséget ott is, utána is, és nem megvesztegetni akarnak, hanem elnézést kérni a kellemetlenségért, az lehet hogy hatna, na de ez meg szorosan na vendéglátás része. Az ember hibázhat, de akkor ismerje be, próbálja orvosolni, ez a korrekt hozzáállas.

2019.06.18. 15:41:46

@plümpike:
Nagyjából 2013 óta foglalok rendszeresen booking.com-on, az első szállások, amiket foglaltam, nagyrészt kis falusi szállásadók, kis panziók voltak, sőt akkor talán még kisebb is volt a hotelek aránya. Egyébként nem tudom mi volt, de bátyám 2005 nyarán már használt valami hasonló online foglaló oldalt, mikor Szófiába mentünk a családdal, és a szállásadó felújított panel lakásokat adott turistáknak bérbe. Szvsz az ilyen jellegű közvetítő oldalak eleinte pont a kis szállásadókat célozták, mert a hoteleknek megvolt, és mellesleg ma is megvannak a hagyományos ügynökségei, amelyek idővel saját API-kat fejlesztettek, illetve ma már csatlakoznak a booking.com és más oldalak API-jaihoz is.

2019.06.18. 15:43:37

@lobster thermidor:
A booking.com elég jól baszogat, így a legtöbben a pozitív értékelést is elküldik, igaz abból kevesebb, aki szöveget is ír, több aki csak osztályoz.

Cpt. Flint 2019.06.19. 10:38:20

@plümpike: "Azért geci, mert 0-10 között értékel, de a "Jó" az nem az 5, hanem a 7,5, tehát ha van egy jó szintre értékelt szállásod,"
még szép, hogy az 5 nem "jó"... az 50% az a suliban is csak elégséges.

cradbox 2019.06.29. 12:38:12

Fantasztikus a poszt! Írójának azt ajánlom: azonnal hagyjon abba minden olyan tevékenységet, ami vendéglátáshoz kapcsolódik, mert távoli fogalmai sincsenek az egészről. Egyébként nyugodtan lehetett volna jogi eljárást indíani.

Szubrina 2020.02.23. 14:02:17

Huhh, ha ennyire derogál elviselni a vendégeket és, h azoknak nem csak pénzük van, hanem igényeik is, akkor állást kell változtatni.
Egy 3 pontos vélemény nem fogja lehúzni a többi 9-est.
Viszont az milyen dolog, h mondjuk kihirdeted a szállásodat, csendes nyugodt környezetnek, majd a vendég nem tud pihenni, mert a szomszéd hangoskodik, majd ahelyett, h intézkednél még neked áll feljebb, h dehát mi közöd neked ahhoz.
Váttáfákk?
Mi ez a szállás ide se megyek, nem a negatív vélemények miatt, hanem ilyen szállásadóhoz SOHA!
süti beállítások módosítása