Tékozló Homár

Koncert helyett a rendszer leállásán tombol a System Of A Down közönsége

2019.10.21. 10:10 | Homár Rezső | komment

via GIPHY

Olvasónk tudja, miért fontos időben megvenni egy koncertjegyet, de hiába minden, a System Of A Down jövő júniusi koncertjéről mégis jól lemaradt, hacsak nem akarja végigülni az egészet. És ezzel valószínűleg nincs egyedül, a Live Nation facebook oldalán jó pár csalódott kommentet találni.

Több ezer kis barátommal együtt szerettem volna jegyet venni a végre hazánkban is fellépő System of a down jövő júniusi koncertjére. Rengeteg koncertre járok, minden jegyvásárló oldalra be vagyok regisztrálva, bizakodva és naivan hittem itt is, hogy a Livenation regisztrált tagjainak szóló elővételi lehetőség miatt biztosan lesz jegyem. 4-én 10 órakor indult a hivatalos értékesítés, 3‐án 10-től pedig az elővétel. 3-án nem sokkal 10 után beengedett a rendszer (virtuális sorbanállást követően), de az oldallal komoly gondok voltak. Nem látszottak elérhetőnek szektorok, csak rövid felvillanások erejéig, ehhez is állandóan frissítgetni kellett mindent.

Az, hogy a kosaradba kerüljön a jegy, már nagy bravúr volt. Amikor sikerült, és mentem volna fizetni, akkor a simplepay fizetési oldala omlott össze. Párszor próbáltam újra és újra a kártyaadatokat megadni, de az utolsó pillanatban mindig kidobott. Közben követtem a posztokat, kommenteket az esemény oldalán, de kb. mindenkinél ez volt a helyzet. Teljesen random volt, hogy kinek sikerül és kinek nem. Mivel annyira nem tetszett, hogy össze vissza adom meg a kártyaadatokat, gondoltam megvárom a rohamot, és később visszanézek. Közben a livenation semmitmondó "van még jegy, csak a kosarakban ragadtak, frissítgessétek az oldalt" kommentekkel állt elő. (Amúgy nem tudom hogy ragadhat a kosarakba többezer jegy, ha senki nem tud venni, és 15 perces időkorlát van).

Na hát én frissítgettem egész nap, még éjszaka is felkeltem, próbáltam több ip címről, más más böngészőből,de semmi. Szektorok felvillanak, ha sikerül a kosár, a fizetés dob ki. Gondoltam, majd az official eladásra összeszedik magukat, de sejthető, hogy nem ez történt, minden maradt ugyanaz, akik vettek, random sikerült, ennyi erővel ki is sorsolhatták volna a jegyeket, most meg már nyilván sold out, de hivatalos közlemény nem érkezett sem a livenation-től, sem a funcode-tól.

Szóval bár az első perctől (beleértve az elővételt is) mindent megtettem, hogy legyen jegyem, jó és lelkiismeretes fogyasztóként, most itt állok jegy nélkül, egy rossz rendszer miatt, és érdekelne, hogy van-e bármilyen esély, hogy megdorgálják kicsit az említett oldalakat, ösztönözve, hogy ez ne fordulhasson elő még egyszer. Mint említettem rengeteg koncertre járok, de soha hasonlót sem tapasztaltam. Ha időben ott voltam a startnál (mint most), mindig lett jegyem (kivéve most). És a történetem nem egyedi, sőt. Főleg az állóhelyet venni szándékozók jártak így, node SOAD-ra ülőhelyet? 

system-of-a-down.jpg

A felhasználási feltételekben sajnos ott van, hogy nem vállalnak felelősséget a leállásért, de azért érdemes egy e-mailt írni ilyenkor is.

Kedves Olvasó! 

A livenation.hu áttekintését követően megállapítható, hogy azt egy Angliában bejegyzett gazdasági társaság, a Live Nation (Music) UK Ltd. üzemelteti, így a weboldal esetleges rendellenes működésével kapcsolatban felmerült igényekkel összefüggésben ez a cég tartozik felelősséggel. 

Az általános szerződési feltételekben a vállalkozás rögzíti, hogy minden fogyasztói panaszra vizsgálati eljárást folytatnak le és szükség esetén megteszik a hiba megszüntetésére vonatkozó lépéseket. 

Ugyanakkor a vállalkozás azt is rögzíti, hogy minden indokolt és elvárható intézkedést megtesz a weboldal fejlesztése érdekében, kártérítésére  azonban a fogyasztó nem tarthat igényt, amennyiben a weboldal bármely részének használatára, annak hibája következtében nem képes. 

Ezzel együtt is úgy gondoljuk érdemes a cég részére írásban, igazolható módon jelezni a levélben is meghatározott esetet. A vállalkozás üzletpolitikájának függvényében hozhat intézkedést a kártalanítás módjáról, pl. árkedvezményt vagy más előnyt biztosíthat a következő vásárlás során. 

Az általános szerződési feltételek alapján a vállalkozással kapcsolatos jogvita esetén a magyar jogszabályok az irányadóak, illetve a magyar bíróságok rendelkeznek illetékességgel. Ennek megfelelően a panasz elutasítása esetén a Budapesti Békéltető Testülethez, az  Európai Fogyasztói Központhoz is fordulhat vagy végső soron akár peres eljárást is kezdeményezhet. 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CsakLajosAz 2019.10.21. 10:28:03

Egyszerű!

Eladták a jegyeket? El. Kellett ehhez egy lyukas bitcoint is költeni fejlesztésre? Nem. Vagyis? Minden okkéj...

SZIGMA 2019.10.21. 13:03:56

System down...
Nomen est omen..

Xezs7 2019.10.21. 13:18:40

Engem már nem érdekel semmilyen külföldi előadó hazai koncertje. Szánalmas, hogy egy évre előre kell jegyet venni, mert annyira kevés a jegy.

juhaszvik 2019.10.21. 13:22:22

megoldás itt is: szervezz magadnak koncertet :)

Baluci 2019.10.21. 13:27:53

Ez valami Kis Grofó-szerű banda?...

huncut_kata 2019.10.21. 13:31:30

@Baluci: Nem, ezek azok, akik megfogadták, hogy soha nem koncerteznek Mo-on, mert kiadtuk az azeri baltás gyilkost.

yerico1 2019.10.21. 13:35:39

Azért jó lenne elhinteni a fejekben, hogy soha, senki nem fog 100%-os rendelkezésre állást bevállalni. Jó esetben lesz egy négykilences (99.99%) rendelkezésre állás a szolgáltatásban, de ez külön áll a hardverre, külön az internetkapcsolatra, külön a megírt software-re, stb.. Azt senkinek sem lehet felróni, ha éppen a netszolgáltató bedöglik. Vagy épp DDoS támadást kap a szerver, erre nem lehet készülni.
Ettől függetlenül lehet, hogy egyszerűen alulméretezték a az oldal várható terheltségét, ez a leggyakoribb dolog, jó ismerős ez Black Friday-kor az edigital oldalán.

MEDVE1978 2019.10.21. 13:59:57

A probléma igazából az, hogy az olyan együtteseknél, mint a System of a Down, de mondhatnék mást is pl: Metallica, RHCP, Guns' n Roses vagy bármelyik viszonylag első vonalbeli előadó vagy banda (mondjuk a vörös gyerek, az Ed Sheeran) esetében a jegyek kb. egy óra alatt el fognak fogyni. Én is próbáltam venni: az oldal egy kalap szar volt és hibás, de ettől függetlenül lesz mondjuk 30 ezer ember még, aki állójegyet venne. Ugyanis a BS-be, ami Budapest jelenleg értelmesen elérhető legnagyobb koncerthelye, kemény 12.500-an férnek be. Anno a Népstadionba 70.000-en fértek be, de abból is csak mondjuk 15.000 az állóhely. Szóval, majd ha megnyílik az új Népstadion, akkor kicsit jobb lesz a helyzet, de csak kicsit. Akkor majd - ha működik a rendszer - nem 30 perc alatt fogynak el az állóhely jegyek, hanem 50 perc alatt.

haXXor 2019.10.21. 14:05:30

A poszter még nem vett jegyet az emelesz oldalán akkor :D Azután már ennyinek is tudna örülni amiért most még hisztizik.

Snagal 2019.10.21. 14:08:12

meh... ha minden Comic-con rajongó aki lemaradt a jegyekről fogyasztóvédelmenél panaszkodna...
tipikus first world problem

mióta fogyasztóvédelmi kérdés, hogy túlterhelt volt a szerver?

haXXor 2019.10.21. 14:08:55

@yerico1: Ott már nem az edigitalnál van az értékesítés bf alatt. A többi trú, egy előadóért senki nem invesztál milliókat hardveres/szoftveres fejlesztésbe. Ilyen eset meg évi 1-2 (én a poszterrel ellentétben egyáltalán nem járok koncikra, szóval nem tudom mi mehet itthon)? Meg amúgy is, a jegyek elfogynak így-is úgy-is szóval tök mindegy egy vállalkozásnak az ilyen irányú invesztálás, ha ez csak kényelmi fejlesztés.

CM2131 2019.10.21. 14:27:36

Nem volt itt semmi probléma a rendszerrel, egyszerűen arról van szó, hogy a jegyüzér oldalak botok segítségével felvásárolták az összes jegyet. Nem csinálok itt ingyenreklámot nekik, rá lehet keresni, teljesen hivatalosnak látszó oldalakon lehet kapni minden típusú jegyet kb. +10 000 Ft-ért. Hogy ezt hogy lehet megcsinálni gyakorlatilag nyilvánosan és elkerülni a büntetést, ezt nem tudom. Meg mondjuk arra sem vennék mérget, hogy a LN nem játszik össze velük.
Érdemes megnézni, hogy a hasonló stílusban utazó, semmivel sem kisebb név Slipknot koncertjét, valamiért nem ítélték meg úgy hogy túlkereslet lesz, és nem ugrottak rá, így a mai napig lehet kapni bármilyen helyre jegyet, pedig már hónapok óta megy az értékesítés.

fokaorr 2019.10.21. 14:44:37

Tényleg tetűlassú és kiszámíthatatlan volt, de végül tudtam venni 3 jegyet (álló) igaz 1 óra alatt egyesével. Éljenek azok akik végül saját maguknak tudtak venni, és nem jegyüzérkedésre. Szevasztok.

juhaszvik 2019.10.21. 15:01:07

@CM2131: az üzéreket pont a vásárlók teszik oda, ahol vannak. Ha senki nem venne tőlük, akkor nyilván nem csinálnák. És itt most nem azt mondom, hogy tiltsák be a viagogo és hasonló oldalakat, mert ha egy bezár nyílik helyette másik három, hanem az embereknek kellene eljutnia odáig észben, hogy nem veszik meg drágábban és kész.

punpa 2019.10.21. 15:25:22

@juhaszvik1: ez egy ördögi kör, hiszen az egyszerű rajongó hivatalosan nem tudja megvenni, mert az üzérek felvásárolták előtte.

juhaszvik 2019.10.21. 15:31:23

@punpa: a másik megoldás a névre szóló jegyek lennének, de azzal a szervezőknek lenne jóval több dolguk (és kiadásuk), így hát mondhatni letolják/eltolják a problémát.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.10.21. 15:36:25

OFF: Valaki mondja meg, hogy mi az, hogy a nem saját jeggyel való belépést megtagadhatják? Krakkóban névre szólt minden jegy, ellenőrizték a személyiket. Itt egy névvel vehettem többet is, minden az van, hogy Csokis. Akkó' meg mi a tök van?

juhaszvik 2019.10.21. 15:42:54

@Csokis: pont az üzérek kiszűrésére találták ki. Szerintem, ha a csapatban van valaki azon a néven, akkor már nincs gond.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.10.21. 16:25:07

@juhaszvik1: Elvileg ja. Csak aztán el ne keveredjen valaki beléptetéskor, mert jön a méteres kékeres.

2019.10.21. 16:29:24

@CM2131:
Ha ez így megéri, az azt jelenti, hogy a kereslethez képest túlzottan olcsók ezek a jegyek, többet is kifizetnek/kifizetnének értük a rajongók.

Ha a jegyiroda összejátszik az üzérekkel, akkor viszont az előadókat és a menedzsereiket húzzák le.

2019.10.21. 16:33:26

@juhaszvik1:
Ha a szervezők jól eltalálnák az optimális árat, akkor nem érné meg az üzérkedés ekkora tételben, mert ahhoz az árhoz képest megemelt áron már nem tudnák az üzérek eladni a jegyeket.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2019.10.21. 16:44:46

Egyébként az a szép, hogy Karkkóban ugyanaz a Live Nations árulja a jegyeket, mint itthon, ott mégis működik a név szerinti vásárlás és beengedés. Oké, van némi plusz díj, mert a jegyet kipostázzák neked borítékban, de nem tud a viagogo üzérkedni. Ennek következtében a krakkói VIP jegy (már csak az van) olcsóbb, mint itthon a fapados viagogós.

daito 2019.10.21. 19:49:21

Tényleg kemény volt, 1,5 óra komoly szívás után 1db jegyet sikerült vételeznem. Külön próbálkoztam mobilról, mobilnettel, és laptopról másik hálózatról. A jegyvásárló botokban kevésbé hiszek, szerintem is a klasszikus "jött Magyarországra egy A kategória szerű lény és 210 ezren akartak jegyet venni".
Amikor becsatlakoztam, akkor a jegyek fele még bőven kapható volt, amikor vettem - akkor már csak a véletlenül felvillanó 1-1 darabból sikerült egyet vennem, úgy a 30. próbálkozásra.
Nemcsak a livenation szervere volt alulméretezve, hanem szerintem a Simpleplay is - de szerintem ilyen roham max évente 1x, ha előfordul. 10-12 ezer vásárlási tranzakció 1 óra alatt. Ráadásul egyes bankok esetén a Simple tovább dob másik, külső oldalra is; szóval ez idehaza nem egyszerű. Ráadásul a beállítás az, hogy hiába ment a fizetési procedúra, a Livenation-nél ugyanúgy ment az idő. Azaz, ha a Simple kifagyott/szarakodott, akkor is ugrott a jegyed. (Csak 3x jártam így.)
Általában külföldi koncertekre (Berlin, Párizs, Madrid, Bécs) vettem idáig jegyet, ott sehol sem tapasztaltam azt, hogy 1 óra alatt elkeltek volna jegyek. Általában napokig, de néha hetekig is lehet venni nagyobb sztárok koncertjeire jegyet. Itt egyszerűen az a gond, hogy Budapestre aktív sztár szökő évenként érkezik; Berlinbe meg képes 2 egymást követő nap is fellépni, vagy pár hónap kihagyással. Itt az évenkénti Havasi szimfonik, meg a szokásos év végi Demjén koncert, a kétévenkénti Ákos, meg az 5-10 évenként "megszűnik az LGT/Omega" koncert a szint. És legutoljára az LGT asszem 3x megtöltötte az Arénát. Akkor is pikk-pakk elkeltek a jegyek az első két koncertre, és mintha ezért lett volna 3. koncert is.

kaposznyak 2019.10.21. 23:29:30

Nekem se sikerült, de már nem bánom, 180 Euro a "hetijegy" a Novarock-ra, ahol ők is és még sokan mások fellépnek.
Inkább oda megyünk.

KaTe 2019.10.22. 08:51:09

Olyan megoldás nyilván nem lehetséges ebben a gyönyörű 21. században, hogy első körben csak a helyfoglalást biztosítsa a rendszer, aztán ad 24 órát a fizetésre, különben felszabadítja a lefoglalt helyet. (Pont, ahogyan a webes kosárba berakott terméknek se lenne szabad eltűnnie a cuccnak X időtartamig)

Im just here for the comments 2019.10.22. 09:05:00

"Mint említettem rengeteg koncertre járok, de soha hasonlót sem tapasztaltam." Mert sose vettéé fel órát meg vizsgát neptunban.

DarkWolf 2019.10.22. 13:22:50

@Im just here for the comments: Nah a Neptun rémàlmaimban se jöjjön vissza

Még egy ilyen használhatatlan fos szar rendszert még életemben nem b@sztam mint azt.

A legjobb az volt amikor a rendszer ùgy engedett felvenni modulokat/ órákat hogy nem zavarta az hogy annak azelött egy másikat kéne felvennem és teljesìtenem

Terézágyú 2019.10.22. 13:55:27

@DarkWolf: @Im just here for the comments:

Tudtommal a neptunhasználó egyetemek hivatalos álláspontja az, hogy a neptunnal nagyon meg vannak elégedve... :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Az egyik ismerősöm is ilyen helyen dolgozik, és azt mondja, hogy annak idején, amikor még egy másik tanulmányi rendszer és egy másik könyvtári rendszer volt, akkor azt mondták, hogy azért nem lehet összekapcsolni a kettőt (pdig kellene), mert egyik sem alkalmas rá, új rendszerek szükségesek. Ennek már x éve, azóta lecserélték a tanulmányi rendszert neptunra, a könyvtári rendszer is másik - de összekapcsolva azóta sincs, mer ezért, meg azért, meg amazért :)

Metálvörös 2019.10.22. 15:16:39

@Terézágyú: A Neptun jól ki van találva, csak a megvalósítás nem mindig sikerül :)

Terézágyú 2019.10.22. 15:18:40

@Metálvörös:

Érdekes módon ugyanezt mondják arról a könyvtári rendszerről is: hogy a világ egyik legjobb ilyen rencere - csak valahogy OTT az ismerősöm egyetemén nem működik rendesen...

Xezs7 2019.10.22. 17:14:44

@DarkWolf: Ez már nagyon sokszor ki lett vesézve rengeteg helyen, de a lényeg: a Neptun önmagában nem lenne szar, csak az egyetemek nem veszik meg a felhasználói bázis méretéhez ajánlott hardware erőforrásokat. Megpróbálják megoldani okosba, kevesebb szerverrel, aminek aztán az elégedetlenkedés a vége.

2019.10.22. 19:28:04

@Terézágyú:
Nekem volt szerencsém a régi remote desktopon használható Neptunhoz, az új, ASP.NET-es Neptunnal és az ETR-el is, ebben a sorrendben. Utóbbit megismerve felhagytam a Neptun fikázásával, mert ahhoz képest tényleg jó volt a Neptun, legalábbis az újabb változat. De egyetem függő is, az ELTE-sek például a Neptunt fikázták az ETR után, pedig szimplán csak az ELTE informatikusai voltak a balfaszok, akik nem megfelelően integrálták az ottani workflowba.

2019.10.22. 19:32:49

@Xezs7:
Azért gondolom az RDP-n elérhető Neptun esetén aránytalanul sok erőforrás kellett volna, hogy ne legyen szívás. Akkoriban ahol tanultam, ott évfolyamonkénti tantárgyfelvétel volt, hetes csúsztatásokkal, és még úgy is necces volt. Később a webes felületű Neptunnal csak az elején volt gond, később tettek alá elegendő hardvert.

A másik egyetemen, ahol tanultam, ott ETR volt, az önmagában is szar, de ott ezen felül olyan balfaszságok voltak, hogy valami elromlott az egyik szerveren, és egy hétig nem tudtak vizsgát felvenni a vizsgaidőszak közepén.

semk700 2019.10.24. 08:38:01

@juhaszvik1: a rammstein meg tudta csinálni az idén. ott se ment minden tökéletesen, de azért olyan nagy hibák nem voltak a rendszerben és kis összegért át is írták a nevet ha kérted (hivatalosan)
süti beállítások módosítása