Tékozló Homár

Ha nem tudunk valamit, az bizony nem tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat

2019.10.29. 10:00 | Homár Rezső | 80 komment

xiaomi-1-920x519.jpg

Mi történik akkor, ha úgy érezzük, nem tájékoztattak megfelelően egy termék tulajdonságairól? Olvasónk úgy gondolja, azzal hogy nem hívták fel a figyelmét arra, hogy az új mobilja 32 bites, megtévesztették, és most szeretne valami megoldást. Ám az a helyzet, hogy ha az ellenkezőjét sem állították, akkor nincs mit tenni. Mind minden esetben, mobilvásárlásnál is a körültekintést javasoljuk.

2018 karácsonya környékén vásároltunk két Xiaomi Redmi 2S telefont. Sem eladáskor, sem a forgalmazók honlapján nem találtunk arra nézve információt, hogy a telefont 32 bites Androiddal forgalmazzák, holott ez az alsó közép kategóriás  készülék processzora is 64 bites.
 
A probléma, hogy 2019 nyarától Androidra a 64 bites alkalmazások fejlesztése preferált, amik nem futnak egy  32 bites Androidot futtató készüléken.

A készülék 2019 augusztusban megkapta az Android 9 frissítést (nemzetközi nyomásra, mivel a gyártó ezt is csak beígérte, de nem akarta betartani) de ez a rendszer is csak 32 bites. Tehát a probléma továbbra is fennáll!
 
A telefon természetesen jól működik, azonban az alig egy éve forgalmazott készülék már eleve elavultnak tekinthető.
 
Kérdésem: lehet e a forgalmazót arra kötelezni, hogy hiányos, megtévesztő tájékoztatás miatt visszavásárolja a készüléket, vagy a gyártót arra kötelezni, hogy fejlesszen a 64 bites Androidot a telefonra és az upgradet megfelelő szakszervizben meg is csinálják? Egy ilyen upgrade már egy átlagos vásárlótól nem várható el.

A telefont a FirstPhone-nál vettem eredeti gyári csomagban. Nem adtak hozzá gyári leírást csak egy Jótállási Jegyet ( egy A4-es lap), a blokkot és a doboz tartalmazott még egy angol nyelvű fecnit néhány biztonsági figyelmeztetéssel, semmi egyebet, semmi lényegi adatot a készülék paramétereiről. Ezenkívül egy töltőt, egy adatkábelt és egy SIM tűt.
 
Az eladók semmi érdemi tájékoztatást nem adtak a készülékről. senki nem említette, hogy az Android 32 bites lenne. Csak annyit tudtak róla hogy a telefon Android 8.1-el jött ki.
 
Sem a gyártó, sem a magyar forgalmazók honlapjain nem derült ki hogy a telefon 32 bites Androiddal jött ki. A gyártó szerintem megtévesztően csak azt kommunikálta, hogy a készülék processzora (Snapdragon 625-ös) 64 bites.
 
A készülék nemzetközi fórumait olvasva derült ki, hogy a telefon szoftvere nem 64 bites. A felhasználók abban reménykedtek, hogy az Android 9-re frissítésnél megcsinálják az átállást a 64 bitre, de ez most már úgy tűnik, hogy hiú ábránd.

szakértőink

Kedves Olvasó!

Az eladó a szavatossági/jótállási felelőssége alapján köteles biztosítani, hogy a termék a teljesítés során megfelel a szerződésben és a jogszabályban meghatározott minőségi követelményeknek.
A fogyasztó ennek alapján akkor támaszthatna jogszerű igényt a vállalkozással szemben, ha az adott készüléknek 64 bites operációs rendszerrel kellett volna rendelkeznie. A levélben meghatározott készülék eredetileg is 32 bites rendszert használt, így ez a tulajdonsága nem tekinthető olyan hiányosságnak, amelyből az eladó szerződésszegésére lehetne következtetni.

A készülék egyébként hibátlanul működik, így ez okból sem lehetséges a vételár visszafizetésére irányuló igényt jogszerűen előterjeszteni az eladóval szemben.

A levélben jelzett vállalkozás kínálatában már nem található meg ez a készülék, így az ezzel kapcsolatos tájékoztatást nem tudunk elolvasni a honlapon. Ebben a körben a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot véleményünk szerint az vethetné fel, ha a vállalkozás a termék leírásában valótlanul 64 bites operációs rendszerrel hirdetné az adott készüléket. A megtévesztő kereskedelmi gyakorlat kivizsgálása a megyeszékhely szerinti Járási Hivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya jogosult. 

Felhasznált jogszabályok: 

- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről 

- 2008. évi XLVII. törvény a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról

 

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lalikám 2019.10.29. 10:17:23

Kíváncsi lennék, hogy mennyit lehet spórolni, hogy egy alig ismert nevű helyről vesz valaki egy ilyen telefont szinte semmi támogatással? Tényleg megéri a kockázatot? Úgy tűnik nem. A másik, hogy vásárlás ELŐTT is utánajárhatott volna a telefon jellemzőinek a fórumokon, mielőtt kiadja a pénzt. Nem hiszem, hogy olyan veszett sok idő.

a fekete krindusz 2019.10.29. 10:25:59

ugyan kérlek. Írod, hogy átlagos vásárló vagy. Egy átlagos vásárló nem oldja ezt a kérdést. Ha mégis oldod mert fontos, akkor meg tudod oldani. A Xiaominál mindent megtudsz csinálni, meg annak ellenkezőjét is. Nagyon nehéz tönkretenni a telefont, ha odafigyelsz. Sőt, a szoftver már odafigyel helyetted, mert csinál a kiindulási pontról biztonsági mentést.

A nemzetkezi fórumokon pedig azt is olvashattad, hogy ha "does it matter, than DIY".

Értem én, hogy bejött a MIUI és most váltanál nagyobbra, csak az a kínai szar nem akar elromlani és kell valami indok.

juhaszvik 2019.10.29. 10:29:01

Általában szoktam cizellálni, hogy milyen értelmi hiányosságokkal rendelkezik a posztoló, kitérve rá, hogy hol ment félre a gondolatmenete, miben tévedett, hol rontotta ő el a folyamatot, de most csak annyi telik tőlem, hogy: ez most tényleg ennyire h*lye?

Az ember azt gondolná, hogy ha egy poszt jól van megszerkesztve, nem hemzseg helyesírási hibáktól, akkor a logika/épelméjűség irányából megközelítve sem találkozunk nagy baromsággal, erre tessék.

Gondolom a következő történt: posztolónak alapból fogalma sem volt, hogy mit jelent az egész téma, és ezért nem jutott eszébe rákérdezni erre a készülék megvásárlásakor. Aztán idén megjelentek mindenféle riogató cikkek arról, hogy "jaj 32-bites androidok, mi lesz veletek", mire a posztoló beparázott, utána olvasott, teszem azt beszélgetett az "informatikus" barátjával, aki még jobban beparáztatta, most pedig veri a hisztit, hogy neki nem szóltak.

Jake Peralta 2019.10.29. 10:40:42

"A probléma, hogy 2019 nyarától Androidra a 64 bites alkalmazások fejlesztése preferált, amik nem futnak egy 32 bites Androidot futtató készüléken."

Hát ez így kamu!

"a Google a most közzétett menetrend alapján ezt csak idén augusztustól követeli majd meg, legalábbis az új alkalmazások és a frissítések esetében. Itt egyelőre arról van szó, hogy a külső fejlesztőknek mindenképpen el kell majd készíteniük az adott szoftver 64-bites változatát, bár itt kivételt tesznek azon appok esetében, amelyek még a Unity 5.6 vagy egy még régebbi motorra épülnek, mivel itt a készítők csak nemrég biztosították a 64-bit támogatását, így az alkalmazások módosítása és felkészítése ezen esetekben jóval nagyobb munkát követel meg.

A Google további 2 évig biztosítja majd a régi platform támogatását a Play Store keretein belül, a 64-bites változattal nem rendelkező appokat ugyanis csak 2021. augusztus 1-én távolítják majd el a szoftverbolt kínálatából. "

Szóval ha hibátlan a telefon akkor nincs mit javítani. Tessék használni.

Baluci 2019.10.29. 10:41:33

Mi a nyál a különbség a 32 meg a 64 bit között?... Ha azt mondja, hogy most is működik az a telibeszexuált telefon, akkor mi a tököm a probléma?

juhaszvik 2019.10.29. 11:00:40

@Baluci: lásd @Jake Peralta: kolléga kommentjét.
A lényeg, hogy a mai hardverek már a 64-bites programozást támogatják (de ettől még kevésbé hatékonyan, de futnak a 32-bites programok is), de a spúr Xiaomi csak 32-bites androidot tett a készülékekre. A google (övék az android) úgy döntött, hogy 2021-ben leáll a 32-bites appok támogatásával. Ez most első körben csak a fejlesztőket érinti, a felhasználóknak majd a 2021-es időpont lesz kritikus, de addig még sok víz fog lefolyni a Dunán, kijön még jó pár android verzió, lesz ideje beavatkoznia a xiaomi-nak, ha akar.
Más kérdés, hogy jobb lenne a telefonnak, a felhasználónak, kábé mindenkinek, ha a 64-bites készüléken 64-bites op rendszer futna, de ez már a xiaomi üzlet(?)politikája.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.10.29. 11:13:15

@Baluci: az a probléma, hogy a panaszos kurvára nem ért hozzá, csak valahol hallott valamit, amit szintén nem ért teljesen és most itt rinyál. Az emberek 99.9%-a nem tudja, nem veszi észre és soha nem is fogja, hogy 32 bites vagy 64 bites a telefon, a szoftver vagy bármi. Nem is kell, hogy érdekelje. Csak használni kéne azt a nyomorult készüléket és kész.

Laredo 2019.10.29. 11:16:31

Aha... szóval poszter egy hibátlanul működő telefont cseréltetne,mert az neki már nem jó (32 bit kontra 64). Legközelebb előbb olvasson vásárlás előtt.

Következőt!

ekat 2019.10.29. 11:36:32

Huh, csak pislogok az egész elolvasása után. Mint valaki helyesen megjegyezte, nekem áttlagos usernek gőzöm nincs a 32 kontra 64 bitről. Ezenfelül valaki kérdést old, valaki meg cizellál, kész vagyok. :)

puszt 2019.10.29. 11:37:14

Nem értek hozzá, de nem az a baja, h banki szoftverek (pl a most divatos REVOLUT) vagy a kártya helyettesítők, parkolás fizetők etc. nem működnek? Azt már hallottam, h 6-os, 7-es verziók már nem nagyon jók semmire, lehet h a fentiekhez már a 32 bit sem.

2019.10.29. 12:06:34

@juhaszvik1:
A userek 2021-től sem fogják egy ideig érzékelni a problémát, ugyanis a Google csak azt írja elő, hogy legyen 64 bites változat is feltöltve, nem írja elő, hogy ne lehessen 32 bites is. Amíg sokaknak lesz 32 bites Androidja, addig 32 bites változatot is fognak készíteni a fejlesztők, ahogy egyébként Android verzióból is elég szokott lenni a néh1ny éves, mert a legtöbb fejlesztő abból sem kizárólag a legújabbra készít apk-t.

juhaszvik 2019.10.29. 12:11:31

@puszt: kicsit szétnéztem, de egyik hasonló appnál sem írják feltételként. Verzió és hardver feltételek vannak csak.

juhaszvik 2019.10.29. 12:18:08

@Zabalint: amiről te írsz, az már idén augusztustól kötelező, nem? De abban teljesen igazad van, hogy még nagyon sok 32-bites készülék van, ahhoz pedig nagyon dilettánsnak kell lenni, ha valaki (nem technikai okból*) csak az egyikre fejleszt.

* - például hardverigényes appok (játékok, grafikai szoftverek stb.) esetében

2019.10.29. 12:19:54

baromira érdekelne, hogy egészen konkrétan mi az, ami nem megy ezen a telefonon? Feltételezem egyelőre minden teljesen oké, csak esetleg majd a homályos jövőben lehet egyes appokkal probléma. Ez esetben érdekelne, mi az a nélkülözhetetlen app, aminek a jövőbeli verziója ennyire nélkülözhetetlen? Én azt tippelném, hogy a poszter olyan digitális busmann, aki jó szokás szerint _utólag_ veselkedett neki az információszerzésnek, nem is teljesen érti a problémát, de az önérzete jó nagy ahhoz, hogy hisztit csináljon egy, a gyakorlatban nem is létező problémából.

Keen25 2019.10.29. 12:34:44

Tehat. A telefon egy negymagos, 1 gb ramos cucc. nem also kozepkategorias a hw tekinteteben, hanem also. az os verzio kb teljesen mindegy., 1-2 eroforras erzekeny appot kiveve, de ott inkabb a ram, es a tarhely lesz a szuk keresztmetszet. raadasul ezen android O megy, van, lehet, ami mint tudjuk a pici budget phone-ok sajatja. komolyan nem ertem a fennakadast pont az oprendszer platformjan...

Terézágyú 2019.10.29. 12:56:33

OFF

A kovektorok kivezető része (az ablak alatt) akkor is jó és biztonságos, ha levették róla a rácsot (felújítás miatt)?

cmx85s 2019.10.29. 13:02:53

@Keen25: 4 magos és 1 GB RAM??? lol, ki veszi azt meg 2018 végén? Szegény poszter tényleg átlagos felhasználó, de ezekkel a paraméterekkel nem is kell neki 64-bites op.rendszer.

cmx85s 2019.10.29. 13:07:09

Hehe, 2015. januári modell. Poszter, ki beszélt rá erre 2018 végén?

Snagal 2019.10.29. 13:25:01

:DD poszter bmg :D

vesz egy olcsó, alsó kategóriás telefont, szólnak neki, hogy elavult - cserélni akarja mert nem mondták neki hogy ez "elavult" :D
Semmi baja de neki nem szóltak xy paraméterről.
Meglepődne ha ezentúl hordania kéne a nyakába egy kártyát, hogy "hülye vagyok, kérem tájékoztasson mindenről IS" és legközelebb a mobilvásárláskor elmondják neki az összes paramétert, grammot, hz-et, bitet, centit, ramot, és a többit, meg felolvassák az eula-t úgy 20-40 percben :D
Amúgy miért a FirstPhone-nál vásárolt? Arab gsm-es épp zárva volt? :)
"redeti gyári csomagban. Nem adtak hozzá gyári leírást csak egy Jótállási Jegyet ( egy A4-es lap)"
elmész egy utolsó körúti gsm boltba és elvárod, hogy márkakereskedés szolgáltatását élvezd de kifizetni érte + pár ezer forintot már büdös? :)

van baj

SZIGMA 2019.10.29. 13:25:35

Most akkor 2S vagy S2? Mert nem mindegy.

"Kérdésem: lehet e a forgalmazót arra kötelezni, hogy hiányos, megtévesztő tájékoztatás miatt visszavásárolja a készüléket, vagy a gyártót arra kötelezni, hogy fejlesszen a 64 bites Androidot a telefonra és az upgradet megfelelő szakszervizben meg is csinálják? Egy ilyen upgrade már egy átlagos vásárlótól nem várható el."

A mikród vásárlásakor külön felhívták-e a figyelmedet, hogy kisállatok fürdetés utáni szárítására nem alkalmas? Ez esetben a forgalmazó köteles-e visszavenni vagy a gyártó kötelezhető-e kisállat-érzékelő beépítésére, amely letiltja a mikró működését? Mert egy ilyen upgrade már egy átlagos vásárlótól nem várható el.

Telihold van vagy mi?

Snagal 2019.10.29. 13:26:01

@cmx85s: az oprendszer 32bites de a poszter szerintem maximum 1bites

ozur 2019.10.29. 13:30:09

Ez nagyon hülye. "Átlagos vásárló" vagy, persze. Átlagos vásárló nem is hallott erről. Ha annyira fontos, rootold.

juhaszvik 2019.10.29. 13:30:43

@Terézágyú: utcai szabotázs ellen találták ki, és azért, hogy senki se tudja az öklét melengetni hideg téli napokon.
De ha nem hiszel nekem, akkor indulj ki abból, hogy szélfogó rácsnak is hívják. Ebből következik, hogy szeles napokon rakjátok vissza.

Snagal 2019.10.29. 13:31:19

@SZIGMA: nem mondták, hogy piros a telefon mikor megvettem én meg nem tudtam, hogy az piros mert nem ismerem a színeket.
Most, hogy tudom, kicserélhetem kékre?

juhaszvik 2019.10.29. 13:46:17

@Snagal: én azért nem mondanám utolsó körúti gsm boltnak. Annyira nem ismerem őket, de a honlap szerint van 35 üzletük.
Másrészről pedig, függetlenül attól, hogy h*lye a poszter, nem márkabolt-szintű szolgáltatás az, ha kérdezel valamit a készülékről és válaszolnak rá, hanem kötelesség. Technikai támogatás, kiemelt ügyintézés, közvetlen gyártói kapcsolat, csere-garancia, stb., az igen.

cmx85s 2019.10.29. 13:50:06

@juhaszvik1: csak az a baj, h ő nem kérdezett. A 64-bitet konkrétan nem kérdezte meg.
Más kérdés, h valszeg nem tudták volna...

juhaszvik 2019.10.29. 13:55:22

@cmx85s: mindkettőben egyetértek. A boltos, kivéve ha nem szakértő, akkor csak pislogott volna a kérdésre, és ha átlagnál kicsit erősebb benne a vállalkozói vér, akkor bemondja azt, amit az ügyfél hallani akar.

SZIGMA 2019.10.29. 14:03:08

@Snagal: Szerintem igen. Ha nem cserélik ki, akkor küldök neked egy kék szilikontokot. :)

végrehajtó helyettes 2019.10.29. 14:04:18

"Sem eladáskor, sem a forgalmazók honlapján nem találtunk arra nézve információt, hogy a telefont 32 bites Androiddal forgalmazzák, holott ez az alsó közép kategóriás készülék processzora is 64 bites."

Lehet csak engem érdekel a kérdés, de akkor ez honnan derült ki? :D

Egyébként átlagos vásárlóként kétlem, hogy bármikor is meg fogja érezni a bitproblémáját.
Én tavaly vettem telefont, ahhoz sem volt gyári leírás. Egyáltalán ez mit takar, a telefon specifikációit? Miért kellene azt külön odaadni, hogy nézegesd otthon? Vagy ha írásba adták volna hogy a megvásárolt készülék 32 bites, akkor nem veszed meg?

Esetleg kaptál volna tájékoztatást, ha felteszed ezt a kérdést, ami miatt most sértve érzed magad.

Újabb ostoba poszter, aki a saját felületességét akarja a forgalmazóra hárítani. De előre figyelmeztetném, hogy nyomógombos Nokiát ne vegyen a Teszkóban 8 ezerért, mert lehet nem lesz rajta kamera és 2019-ben eleve elavultnak számító technikát vásárolna.

CsakLajosAz 2019.10.29. 14:09:06

Mi pénzt ér egy ilyen manapság, használtan?

Basszus. Ezeken ámulok. Én azt sem tudom, mi van a telefonomon.. bekapcsolom, megy. Kell valami app, megkeresem, megy.. 2 évente meg csere... 10 éve nem tudom milyen processzor, meg mi mennyiségű RAM van benne.. kit érdekel...

Van egy lelkes kollégám. Amikor lejár a 2 év, megkérdezem, mit vegyek. Mond egyet, megveszem...

Ez egy telefon. Könyörgöm. Ha működik, nem mindegy mi fut rajta, hány biten? Ha meg nem mindegy, nem az árlista alján kell keresni...

Én nem értem. Biztos velem van a baj...

A világon élő emberek 90%-a tök hülye. Sajnos úgy néz ki, ez igaz...

KaTe 2019.10.29. 14:26:47

Szóval Android volt a telefonon. Ebben nem hazudott a gyártó. Ahogyan másban sem. Az, hogy nem volt feltüntetve a bitek száma és a posztoló ennek ellenére megvásárolta, az a posztoló sara. Ha adott egy termék, aminek egy paraméterét nem ismerjük, akkor mindig a rosszabbat kell feltételezni és vásárlás előtt megkérdezni az eladót.

Snagal 2019.10.29. 14:32:32

@végrehajtó helyettes:
a gyári leírás, manualt, bármit mostanában egyébként is már PDF-en vagy simán online teszik elérhetővé, ha valaki böngészgetné.
Simán lehet, hogy a poszternek is az " angol nyelvű fecnin" volt az url hozzá.

Bob81 2019.10.29. 14:32:55

Ha jól sejtem a posztoló elolvasta az alábbi cikket és átverve érzi magát.

helloxiaomi.hu/cserben-hagyja-a-xiaomi-a-redmi-s2-y2-tulajdonosokat/

Mondjuk maga a cím is rémisztő, szerintem én sem tudnék aludni hetekig. :)

Alf56 2019.10.29. 14:35:42

Fogaggyunk, hogy nem a 4gigás változatot vette meg a topicindító?
(azon kívül, hogy a pontos típusjelzést sem sikerült eltalálnia. Esetleg hamisítvány?)

végrehajtó helyettes 2019.10.29. 14:40:04

@Snagal: ezért nem értem itten a felháborodást. :)

Hát ha még tényleg használati útmutató sincs hozzá, mert a telefonon van, akkor aztán világvége.

A helyében full HD tévét se vennék, mert vannak már 4 és 8K-s tévék is. Igaz hogy egy "átlagos vásárló" az életben nem használja ki a kásokat, de a többi elavult, le vele!

a fekete krindusz 2019.10.29. 14:54:47

@végrehajtó helyettes: De előre figyelmeztetném, hogy nyomógombos Nokiát ne vegyen a Teszkóban 8 ezerért, mert lehet nem lesz rajta kamera és 2019-ben eleve elavultnak számító technikát vásárolna.

stimmel:

edigital.hu/hagyomanyos-keszulekek/nokia-105-2017-dual-sim-kartyafuggetlen-mobiltelefon-black-p515754

szó sincs a leírásban arról, hogy nincs benne kamera, tehát van benne. Mégsincs? Lehet menni a békéltetőhöz, mert az ingyen van.

KaTe 2019.10.29. 15:02:08

@a fekete krindusz: Én inkább úgy szemléltetném, hogy van benne valamilyen kamera, ami videó rögzítésére ugyan alkalmas, csak azt felejtik el kiemelni, hogy az max. 720p, 1080, 4k, 8k, stb.

Abból, hogy 64 bites processzor van benne még nem következik, hogy a rendszer is az. Ebben nincs semmilyen átverés.

2019.10.29. 15:19:50

@Keen25:
Honnan veszed ezt a 4 magos, 1 giga ramos hülyeséget? Keress rá, 8 magos, 3 giga ram. 4 gigáig címezhető a memória 32 biten, tehát a 32 bites rendszer sem problémás. A telefonnal semmi baj, a posztoló hülye.

Snagal 2019.10.29. 15:27:15

@a fekete krindusz: és kávé főző sincs beépítve, és mélyen kussolnak róla, hogy nincs benne... szemetek :(

Péter 2 2019.10.29. 15:32:06

@juhaszvik1: Rendkívül kevés programot érint ez a dolog, nagyon hardverközeli játékoknál nincs kizárva, de a felhasználói programok messze döntő részénél a programozónak semmit nem kell módosítania, csak egy plusz pipát odatenni, hogy arra is kéri a fordítást.

Igen, a poszter nem ért hozzá, csak okosnak akar látszani.

SZIGMA 2019.10.29. 15:45:04

Kedves posztoló!

Segítek!
Nézz körül, immár a 64bites tudás birtokában, milyen telefont vennél. Vegyél egyet! Költöztess át mindent az S2-ről. Az S2-t dobd fel valamelyik vagy épp az összes apróhirdetési portálra jó áron, még a termékleírásba is leírhatod, hogy Android 9.0 32bit, nem számít. Ha elkelt, akkor másik telefon az asszonynak, S2 mehet az apróra és készen vagy.

Nagyon szívesen!

Zuzer78 2019.10.29. 17:23:11

Sumák, antipatikus és tudálékos posztoló. Legalább jól beégett.

2019.10.29. 17:49:59

@Péter 2:
Így van, egyébként asztali gépeknél is sok évig semmi, majd évekig csak a nagyon memóriaigényes programok, főleg játékok készültek csak 64 bitre. Pl. egy netbank appnál nagyon nem hiszem, hogy 3-4 éven belül ne lenne 32 bites Androidra. Addigra meg mar rég le fogja cserélni a posztoló a telefonját, ha másért nem, mert baromi kopott lesz annyi idő alatt.

Péter 2 2019.10.29. 21:10:17

@Zabalint: Igen, de asztali gépeknél (pl. Windows) előfordulhat – attól függően, hogy milyen a használt technológia – hogy a 64-biteshez eléggé át kell alakítani és alaposan tesztelni a programot. Androidon szinte nem (azért írtam, hogy van kivétel, de messze nem az a jellemző).

heidt 2019.10.30. 00:24:41

Tisztelt Autószalon!
Két éve vettem önöktől egy XC60-as gépkocsit. Most a szomszédom is vett egyet és ő tudja a sajátját tölteni konnektorról is. Mivel önök nem mondták, hogy az enyém nem tölthető konnektorról, engem megtévesztettek. Ezért nyomatékosan kérem, hogy az én autómat vagy cseréljék ki tölthetőre, vagy adják vissza a vételárat, esetleg upgradeljék fel! Amennyiben ezt nem teszik meg, írok a Homárnak!

Permetező 2019.10.30. 07:19:56

A Super Nintendóm 16bites és nem futtatja a 64bites Nintendo 64-es játékokat.
Milyen jogi lépéseket tudnék tenni ezügyben?

nyisziati 2019.10.30. 08:37:13

Tavaly sikerült Redmi 2s-t venni? Nem semmi.
2015-ös fejlesztés, még KitKat alapú MIUI van rajta.

www.kimovil.com/en/where-to-buy-xiaomi-redmi-2-2gb

Elavult, lassú, kicsi a tárhelye, gyenge a kamerája és a hazai 4G frekikből egyet ismer csak.

Szerintem a posztoló - szembesülve ezekkel a húsbavágó problémákkal - megpróbált valami indokot kreálni, hogy gariban kicseréljék neki a készülékét. Nem sikerült.

Mondjuk azért óvatosan megjegyzem, hogy a forgalmazó is lehetett volna korrektebb, legalább azt feltüntetve, hogy a 4G hálózat (főleg vidéken, kistelepülésen) nem fog működni a B20 hiánya miatt.
Sőt, most nézem, hogy B3-as freki sincs, márpedig a maradék 2.600-as sávot emlékeim szerint csak a Vodafone használja Tatabánya környékén. Magyarul semmilyen 4G-re nem számíthat a posztoló. Ezt azért jó lett volna előre tudni.

Aki ajánlást szeretne, hogy mit vegyen, nyugodtan írjon a Mobilaréna - Melyik okostelefont vegyem? topikjába.

itcafe.hu/tema/melyik_okostelefont_vegyem_olvasd_el_az_1_hozzaszo/friss.html#forum-nav-btm

SZIGMA 2019.10.30. 08:53:47

@nyisziati: Szerintem S2 lesz az, csak hát a posztoló ennyit ért hozzá, még a típust sem tudja helyesen leírni.
Amúgy tényleg érdekelne, hogy milyen létfontosságú szoftvereket nem tud emiatt használni. Nem megy a VR p@rnó vagy mi?

JunkieeeBoy · http://junkieeeboy.blog.hu 2019.10.30. 09:12:08

@SZIGMA: Emberünk 2S-ről írt (bár az egy 2015-ös modell), míg az S2 meg stimmelne időben és "problémába"! (vagy ennyire hülye, hogy még a típusát sem tudta jól leírni... vagy... bááár igen ilyen hülye láthatóan a posztból)!

Volt - (van) mind2 Xiaomi modellem (2S és S2 is)... De már jóideje Redmi NOTE-jaim vannak - voltak... Redmi Note 5-6-7 és most majd 8! De nem teljesen értem a posztert... van egy működő mobilja és ~2évig még simán támogatják, de még utána is... 2év alatt meg simán lecseréli majd amúgy... átlag 1-2év az okosteló cserék ideje max. a "kitartóbbaknál" 3év!

2019.10.30. 09:21:09

@Péter 2:
Azért Windows alatt sem tartalmaz alacsony szintű kódokat a legtöbb alkalmazás manapság, persze a játékok ott is.

Androidnál egyébként az Android verzió váltás előbb fogja a visszafele kompatibilitást akadályozni a posztoló telefonjánál az új appokkal, mert az SDK váltással is jár, ott meg már a forráskód is lehet más, jönnek ki újdonságok. A gyártó meg 1, max. 2 évnél tovabb nem fog Androie frissítéseket kiadni, nekem 2 éves Redmi 4x-em van, erre valami 7.x a legfrissebb, de amúgy leszarom.

nyisziati 2019.10.30. 10:36:38

@SZIGMA: á, S2, az már más. Viszont akkor nem értem, mi baja vele. Teljesen jó készülék, relatíve friss is.
Bár azt hozzá kell tenni, elég tepsi a 160 mm-ével, plusz a kamera is csak átlagos. A RAM és tárhely se túl sok (3/32) és a SOC se túl acélos. A kijelző is a kategória aljához közelít a 269 ppi-vel. Gondolom ezt vette jóárasítva, nem a 4/64-es verziót.

Továbbra is úgy érzem, hogy megbánta ezt a vásárlást, és próbálna szabadulni tőle, dehát mostmár nem tud, max. irreálisan olcsón. A Xiaomik ára nagyon bezuhan pár hónap alatt.

havrilla 2019.10.30. 12:45:25

A mostani okos telefonokkal nincs tapasztalatom, mint használó, de a régebbi eszközökkel igen, mivel évtizedekig azokkal foglalkoztam.
Emlékeznek a búvárórákra. Nagy üzlet volt. Valaki büszkén mutatta, hogy 50 méterig vízálló, de arra a kérésre nem tudott válaszolni, hogy hányszor merül le vele....az életben a strandon is a kismedencében érezte biztonságban magát.
Videók. Ismerős büszkén mutatta az új és drága készülékét, hogy " 100 műsor felvételét is be lehet programozni rajta"....soha nem vett fel műsort, mert csak gyári kazettákat nézett.
Ugyanez lehet ezeknél a telefonoknál. A készüléktudást az átlagos felhasználó legfeljebb 5 %-ig használja ki.
Szóval, szerintem a panaszosnak semmi hátrányt nem okoz a telefonhasználat, de olyan jó felvágni egy modern-nel.
És amúgy nevetséges. Én tavaly vettem a gépkocsimat és azóta egy jobb motorral jött ki a gyártó. Akkor most panaszkodjak, hogy becsaptak nem azt adták az én autómba?
Ha nagyon ekézik a panaszost, az a normális.

Snagal 2019.10.30. 12:52:30

@heidt: vaaagy, a szomszédét is cseréljék ki, hogy ő se tudjon töleni elektromos hálózatról...

há' nehogymá' :D

Kelpo 2019.10.30. 13:07:04

Ez az egész úgy baromság ahogy van, mire végleg megszűnik a 32bites appok támogatása és elérhetősége, addigra a telefonod már rég az enyészeté lesz, tényleg valami "okos" ismerősöd tanácsára kreálhattad ezt az egész rinyahadjáratot.

ptspts 2019.10.30. 23:01:40

@havrilla: Én programoztám már be előre 30-nál több műsor felvételét. A 100 db tényleg durva, ennyi jó műsor nincs is a tévéújságban. Butatelefonaimon rendszeresen betelik az SMS-tároló, 200 SMS nem sok.

Általában írom, hogy aki nem ért az okostelefonokhoz, vásárlás előtt kérdezze meg egy hozzáértő ismerősét. Tanácsaim látatlanban: mivel az okostelefonok néhány év alatt elromlanak vagy elavulnak (pl. a ma fontos appok közül sok nem működik régebbi telefonokon), eleve úgy érdemes tervezni, hogy néhány év múlva újat kell majd venni, pl. 30 ezer Ft-os telefon kb. 1 évig, 60 ezer Ft-os telefon pedig kb. 2 évig lesz jó szokásos használatra, drágább telefonok esetleg 3--4 évig.

havrilla 2019.10.30. 23:56:31

@ptspts: És vedd hozzá, hogy amiről beszéltem, az 20-30 éve volt.
Ha belegondolsz azért évente lecserélni a mobilt és az előfizetés egy átlagos családnak anyagilag megterhelő. Ismerek olyan családot, ahol a "rezsi" felét a telefonköltség teszi ki, azaz kb 60 000-Ft havonta. És ? Gondolod, hogy okosabbak ez által?
Multkoriban pesti baráti családnál az érettségi tételt beszélte meg a nagylány a barátnőjével vagy fél órán át. A barátnő egy emelettel lentebb lakik....... Kicsit a kábítószerre hasonlít ez a telefonmánia. Van olyan ismerősöm, aki mindig a fülében a mobilos szerkentyűvel jár. Nem vállalkozó, nem olyan munkája van, brókere nincs. Én még nem láttam az utcán, hogy beszélt is volna valakivel.
A tapasztalatom szerint az emberek többsége hajt olyan okosmobil megvételére, melynek tudását néhány százalékban használja ki. Játszani, zenét hallgatni, netezni, sms-t írni 10 éves készülék is jó, de mégis 2 évente újat vesz, mert hat a reklám.
Bolond világ.

2019.10.31. 11:55:06

@havrilla:
"A készüléktudást az átlagos felhasználó legfeljebb 5 %-ig használja ki."

Mióta a telefonok teljes értékű számítógépek, ez a mondat értelmezhetetlenné vált, mivel nem értelmezhető a 100%.

Tony Almeida 2019.10.31. 15:57:25

Én informatikával foglalkozom, de soha életemben nem jutott eszembe, hogy a telefonomon kinyomozzam, hogy 32 vagy 64 bites e az OS. Minden szépen fut, még a xiaomi 3s-emen is.

De most kezdek aggódni... :( :(

Tony Almeida 2019.10.31. 16:01:23

Egyébként az lehet, amit többen írtak. Valami okos gyerek teledumálta a posztoló fejét a hülyeségeivel.

Egri2 2019.10.31. 16:12:08

A 64 bites rendszereket azért találták ki, mert a 32 bites hardver nem tud 4GB memóriánál többet kezelni. 32 biten ugyanis csak 4 GB-nyi memóriát lehet megszólítani. Ezért van az, hogy ha egy számítógépben van 16GB memória, de 32 bites operációs rendszert telepítünk rá, akkor az csak 4 GB-ot fog ebből érzékelni. Ettől függetlenül tökéletesen fog működni rajta. Ami még korlát: 32 bites operációs rendszer nem tud 64 bites alkalmazásokat futtatni. Ezért van az, hogy manapság sok alkalmazásnak van 64 bites és 32 bites verziója egyaránt.
64 biten 18 millió TERABYTE memória címezhető meg, szóval ez egy darabig elég lesz :-)

A dolog felülről kompatíbilis, tehát 64 bites hardveren működhet 32 bites operációs rendszer, de fordítva nem.

LaszloPal 2019.11.01. 06:03:03

@onlajnok: @végrehajtó helyettes:

Hello Mindenkinek!

Én posztoltam ezt! Sajnos az én hibámból került bele egy elírás!

A telefon Xiaomi Redmi S2 (és nem 2S!!!) 8 magos processzor (Snapdragon 625) 3 GB / 32 Gb-tal (ill 4/64Gb is forgalmazták). 2018 májusába került forgalomba a készülék. Tehát alig több mint egy éves! A Firstphone-nál vettem, ami nem egy kis szar üzlet (ahogy az egyik kommentelő megjegyezte), Mo-i üzlethálózata van! A telefon nem egy csúcs készülék, 41000 Ft-ért nem is vártam ilyet és nincs is rá szükségem! De a készülék processzora 64 bites ezért nem is gondoltam rá, hogy 32 bites Androidot tesznek rá! Ez a húzás semmi észérvvel nem magyarázható! Sok azonos készüléket szereltek Snapdragon 625-tel, de 64 bites Androiddal. Sehol nem kommunikálta a gyártó, egyik forgalmazó sem a honlapján hogy az Android 32 bites. A különböző ár összehasonlító portálok (argep.hu, olcsobbat.hu, arukereso.hu) annyit írtak a telefonról, hogy az op rendszer Android és nem is hajlandóak a későbbiekben sem foglalkozni a pontos specifikációval. A készülékről vásárlás előtt elolvastam a netes "szakértők" véleményét (vagy hármat), akik telefonteszteket írnak, egyik sem írta/vette észre hogy az Android 32 bites, bár volt aki futtatott ANTUTU-t is a benchmark miatt!! Az ANTUTU mutatta a problémát, de a szakértő nem vette észre! 2019.01.31-én írta meg először az egyik, hogy cserbenhagyták a Redmi S2 tulajdonosokat! A ki.....tt XIAOMI ezért nem akarta upgradelni az Androidot 8.1-ről 9-re, holott ez a támogatás jó szokása volt eddig. Az egyik selling point volt számomra a vásárlásnál!
Egy másik kommentelőnek válaszolva nem vettem volna meg a készüléket, ha tudom hogy 32 bites a szoftver. 5-6 évre vásárolok egy készüléket, így a későbbiekben biztos hátrányát látom a 32 bites rendszernek! Azok akik nem csak telefonálásra használják a jövőben megtapasztalják a hátrányait. Más fórumon olvastam, hogy bizonyos játékok és fotó alkalmazások már nem futottak a 32 biten.
Azóta a gyártó megcsinálta az Android 9 upgradet, ahogy írtam nemzetközi nyomásra, de az op rendszer maradt 64 bites. A 64 bitre való cseréhez egy általános felhasználótól nem elvárható készségek kellenek. A szakszervizekben kéne upgradelni.
Szerintem néhány éve az új Androidos készülékek már 64 bitesek és az átlagos élettartam figyelembevételével egy két éven belül nem is lesznek 32 bites Androidos mobilok.

Azért írtam a Homár blognak mivel ez volt az utolsó reményem, hogy megoldást találjak a problémára! Nem jött be! De nem segítettek az ár összehasonlító portálok sem, hogy pontos specifikációt adjanak meg! Nem hajlandóak evvel foglalkozni! A gyártó, a XIAOMI is nagy ívben beletojik az egészbe, pedig egy jól fogyó telefon volt Kínában is, az oroszoknál is Indiában is, és a Globál is jól fogyott!

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2019.11.01. 06:17:54

@LaszloPal: azért nem foglalkozott vele senki, mert nem kell foglalkozni vele. Tehát te még az ég világon semmi hátrányát nem tapasztaltad, hogy 32 bites, csak valahol olvastál valamit, aminek ezer oka lehet. Nem is fogod tapasztalni soha. Egy 40k-s telefonon meg olyan játékkal úgyse tudnál játszani, ahol ez a különbség kijönne. Nem amitt nem fog futni, hanem mert egyszerűen gyenge a hardver. Meg egyébként is játék....ha játszani akarsz vegyél egy konzolt, ne egy 40k-s telefont. Fotó alkalmazásokból meg dunát lehet rekeszteni, rengeteget fogsz találni, ami majd megy.

A homárnak ilyenek miatt tök feleslegesen írsz, csak ennyit érsz el, hogy szétszednek. És ne csinálj elefántot a bolhából, vagy inkább a zöld szemes ostorosból. Ezt a telefont nyugodtan fogod használni 5-6 évig....illetve nem, mert ezzel a hardverrel addigra olyan elavult lesz, hogy hamarabb kidobod. de a 32/64 bit miatt felesleges aggódni. A Xiaomira meg hibáa vársz, a legolcsóbb készülékek támogatása tart a legrövidebb ideig, valószínű a 9-es Android volt az utolsó, amit megkap. Még esetleg lesz pár MIUI frissítése.

Megsúgom, én egy Redmi Note 4-et használok, amin csak 7-es android van és nem is lesz már újabb. De pont leszarom, a telefonnak kutya baja.

DarkWolf 2019.11.01. 14:37:40

@LaszloPal: picivel többért vehettél volna Redmi Note 7-et és lön 64 bit és lön Android 10

Viccet félretéve milyen applikàciòk miatt aggòdsz pontosan amikhez annyira kell a 64bites struktùra? Oké, értem én hogy pusztàn elvböl is ki lehet indulni ilyen téren.

De azt tudomàsul kéne venni hogy miért annyi az annyi. Tudom hogy nem ezt a vàlaszt akarod hallani de nincs az a fogyvédelmi szerv ami rà fogja tudni kötelezni a Xiaomit hogy telefonod megkapja official 64 bitet.

Anennyi idöt eltöltesz hogy ezen téped a hajad annyi idö alatt nézhettél volna tutorialt hogy miképp flasheld telefonodat/ telepìts fel custom rom-ot/ill meglàtogathattad volna az xda fòrumot ahol szerintem nagy örömmel segìtettek volna végigvezetni a lépéseken hogy miképp varàzsolj 64 bites androidot telefonra.

Ha meg nem akarsz segìteni magadon, azzal nem lehet mit kezdeni.

2019.11.01. 20:26:42

@LaszloPal:
Szinte biztosan nem fogod érezni a hátrányát a 32 bites Andoidnak ezzel a készülékkel. Nézd meg PC + Windows esetében milyen volt az átállas, mikor jelent meg az Athlon 64, utána mikor kezdett elterjedni a 64 bites Windows, mikor lett általános a 4 gigánál több RAM, mikor jelentek meg az alkalmazások 64 bites változatai, mikor jelentek meg és máig mennyire terjedtek el a kizárólag 64 bites változattal rendelkező alkalmazások. Ez alapján elég valószínű, hogy 4-5 év múlva a legtöbb Android appnak lesz 32 bites változata (legtöbb esetben tényleg csak egy checkbox fordításkor a fejlesztő részéről), aminek nem lesz, ahhoz meg kevés lenne a mai alsó-közép kategóriás telefonod, mert addigra a tiednél alacsonyabb kategóriás telefonok is jóval erősebb hardverrel fognak rendelkezni, és arra fogják azokat fejleszteni. Csak abból indulj ki, hogy a népszerű appok most is mennek egészen régi Androidokon, pedig ott nem mindig egy checkbox, mert az SDK is változik.

végrehajtó helyettes 2019.11.02. 11:01:39

@LaszloPal:
"Ez a húzás semmi észérvvel nem magyarázható!"

Hát azért azt ne akard már megszabni nekik, hogy milyen tartalommal látnak el egy telefont.

"A készülékről vásárlás előtt elolvastam a netes "szakértők" véleményét (vagy hármat), akik telefonteszteket írnak, egyik sem írta/vette észre hogy az Android 32 bites"

Ezek szerint ők is várhatnak tőled egy reklamáló e-mailt, mert félrevezettek? :)

"a későbbiekben biztos hátrányát látom a 32 bites rendszernek! Azok akik nem csak telefonálásra használják a jövőben megtapasztalják a hátrányait"

Az lehet, de ők is a saját elhatározásukból vásároltak ilyen készüléket.

Lehet ezt csűrni-csavarni, de leegyszerűsítve még mindig ott tartunk hogy megvettél egy telefont és most azért sírsz, mert utólag kiderült hogy nem olyan tulajdonságokkal bír, mint amit te szeretnél. AMIT TE SZERETNÉL.
És fogyasztóvédelmi szempontból ez a lényeg: azért nem fognak neked visszafizetni egy forintot se, vagy cserélni egy készüléket, mert időközben eldöntötted hogy ez nem tetszik és durcizol.

És basszus, még mindig egy 40 ezres telefonról beszélünk. Mi a jó eget vártál? :D
Szerintem ennél olcsóbb okostelefon nem nagyon létezik, tehát az alsó kategória aljától várod hogy ne legyen elavult. Kicsit használd már az agyad.

Xezs7 2019.11.02. 23:32:25

Minek bohóckodik még bárki is 32 bites oprendszerrel? A 64 bites natív támogatja a 32 bites appok futtatását is.

Xezs7 2019.11.02. 23:40:13

@LaszloPal: írsz a Xiaomi-nak, hogy te bootloadert akarsz nyitni, aztán meg felrakod rá a Cyanogenmodot. Nem nehéz.

2019.11.04. 10:39:22

@végrehajtó helyettes:
Hogyne létezne olcsóbb, pl. a Xiaomi Redmi A vagy mostanában csak számmal ellátott sorozata olcsóbb.

LaszloPal 2019.11.06. 13:43:20

@Jake Peralta:

Köszönöm a hozzászólóknak a kommenteket, sajnos számos egyén részéről minimális együttérzést sem váltott ki a dolog.
Ami a problémám, hogy sem a gyártótól, sem a forgalmazóktól nem kaptam KORREKT tájékoztatást az Android verziójáról a vásárlás előtt! Csak ennyit vártam volna el tőlük!!!

Amint írtam, a készüléken a 32 bites Android semmilyen észérvvel nem magyarázható! Ezt továbbra is fenntartom!

Igazolásul álljon itt egy idézet " Nearly 90 percent of today’s Android devices deploy a 64-bit capable version of the OS (version 5.0 and above). ( forrás: www.arm.com/blogs/blueprint/android-64bit-future-mobile) Csak emlékeztetőül: a telefonom 2018 májusában jött ki Android 8.1-gyel.

Mint említettem a gyártótól és a magyarországi forgalmazóktól csak KORREKT tájékoztatást vártam volna el a vásárlás előtt. A telefont tesztelő "szakértők" (vagy hárman) minimum FELÜLETESEK/HANYAGOK voltak, hogy elnézték a problémát!

Hogy miért vártam eddig? Sok vásárlóval eddig szerte a világban arra vártunk, hogy a XIAOMI az Android 9-re való frissítéssel együtt megcsinálja a 64 bitre való átállást is. Nem tette. Az Android 9-re való frissítés, amit nemzetközi nyomásra tett meg, is csak 32 bites lett. A 64 bit nekem jobban hiányzik! Sajnos nem vagyok informatikus, hogy a telefonomat átállítsam egy másik op rendszerre, illetve sajnálnám ha a készülék ezért tönkremenne.

Az előző két hozzászólásomban van egy egy hiba, ami a gépelési képességemnek a következménye meg az ilyen kis ablaknak, amibe írok. Elnézést kérek értük!

Itteni megmozdulásomtól sem vártam sokat (nem is kaptam még annyit sem), csak volt egy kis időm és nagyobb felháborodásom az eset miatt.

Üdv Mindenkinek:

Dr. László Pál

Xezs7 2019.11.06. 21:16:14

Az kiderült már, hogy pontosan melyik applikáció nem fut a 32 bites verzión?

DarkWolf 2019.11.08. 14:26:27

@LaszloPal: nem igazán tudom hogy milyen választ vártál egy blogtól azonkívül amiket már elmondtunk neked.

vannak opcióid hogy 64 bites androidot tegyél fel telefonodra, ha arra lusta vagy és csak a siránkozást akarod folytatni, akkor váljék egészségedre mert ezen a ponton ez már tényleg kezd átmenni műhisztizésbe.

és még azóta se adtál választ hogy pontosan melyik applikációnak kell annyira a 64 bites android.

Tamas Sasvari 2019.11.15. 22:30:51

Szerintem nem is forgalmazzák ezt a telefont itthon hivatalosan.

ptspts 2020.01.28. 19:48:18

@havrilla: Én simán ellennék egy 10 éves telefonnal, ha az alábbi problémák nem lennének:

* elhasználódott, keveset bíró akkumulátor
* a számomra fontos alkalmazások új verziói egyre lassabbak és több helyet foglalnak
* vagy nem érkezik biztonsági frissítés, vagy minden frissítés után egyre lassabb a telefon
* elhasználódott USB-csatlakozó (nem megy a töltés, nem megy át az adat) (tisztítással javítható egy kicsit)
* elromlott alklatrészek (pl. wifi)

havrilla 2020.01.28. 20:13:17

@ptspts:
Hát elég régi a téma, de sebaj.
Sajnos az akkuk élettartama a töltések számától is függ. Nagyobb fogyasztás a több tudás/funkció miatt , ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden nap töltőre kell rakni. Ugyanakkor a kívánalom az egyre vékonyabb készülék, ami az akku méretét igen csak lecsökkenti.
Az életfontosságú alkalmazásokhoz, frissitésekhez egyelőre nem szólok hozzá, mert...
Az usb csatlakozót sokszor az olcsó kábel teszi tönkre, mert nem pontos a méretezése.
Én olyan helyen dolgoztam, ahol az alapvető telefon egy zárt, vízálló, porálló kellett legyen. Megismertem, hogy ezek gyakorlatilag elnyűhetetlenek. Volt olyan, hogy télen elhagytam, de mivel nem volt térerő azon a helyen nem tudtam felhívni. Egy hét után - amikor újra arra jártam- megtaláltam a hóban és működött.
Mikor nyugdíjba mentem ( 10 éve ) egy ugyanilyen készüléket vettem magánhasználatra. Most is az eredeti akku van benne ( mondjuk a készülék nem a modern vékony kivitel), de az eredeti havonkénti töltésigény most kezd 2-3 hetesre nőni. Kicsit kopott, nem szép, de még soha nem hagyott cserben. Igaz főleg telefonálásra használom. Elméletileg lehetne(wifi ) , de inkább asztali pc-n intézem a netet. Egyszer frissítettem.
Nézd, ha normális tartós alkatrészekből raknák össze a mostaniakat, akkor nem lenne olyan nagy üzlet az új telefon eladása. Ugyanakkor, ha nem lenne nagy kereslet az egyre újabb készülékekre, akkor nem lenne ami doppingolná a tervezőket.
Egyszer próbáltam ki egy újabb fajta okostelefont, de egy hét után rájöttem, hogy nincs rá szükségem.

ptspts 2020.01.30. 15:32:28

@havrilla: Nézzük, mit ad nekem az okostelefon egy butához képest.

Az aznapi programomat gyakran chaten szervezem és pontosítom, erre a telefon elengedhetetlen eszköz, amikor úton vagyok a következő lehetséges helyszínekre.

Előre felveszem a naptáramba az eseményeket (leírás, link az esemény weboldalára, helyszín), és a telefonom mutatja, mikor hol kell lennem.

Navigáció, tömegközlekedésés útvonaltervezés, jegyvásárlás az útvonalra.

Nyitvatartási idők ellenőrzése, üzlet és étterem telefonszámának kikeresése az interneten.

Telekocsi-foglalás az utolsó pillanatban. Erre kényszerültem, mert a még időben foglalt sofőr lemondta az utat, és másik megoldást kellett találnom. Csak a telefonom volt nálam, 7 perc alatt elintéztem a másik foglalást, 1 óra múlva már utaztam is.

Taxit kényelmesebb és pontosabb appból hívni, mint telefonon. (És olcsóbb az appból hívott taxi, mint az utcán leintett.)

Zenehallgatás. Például repülőn szívesebben hallgatom a kedvenc zenéimet, mint a repülő zúgását és a fölösleges utastájékoztató megszakításokat.

Vannak még egyéb időtöltések okostelefonnal, pl. könyvolvasás, hírek olvasása, de ezek nem fontosak, és megoldhatók lennének másképpen.

havrilla 2020.01.31. 13:11:27

@ptspts:
Ez igen. Te más kategória vagy. A környezetemben 10 nagyon okos telefontulajdonosból legalább 6 olyan használó van, hogy a legbutább telefon is kielégítené az igényeit. ja és aztán a díjfizetésnél egyszerre nem tudják kifizetni a család számláját.
Ismerek olyan embert is , aki évek óta úgy járkál, hogy a fülében van a kütyü ( nem tudom hogy hívják, füles? ) állandóan készenlétben telefonügyileg. Nem manager, nem üzletkötő, nem bróker, egyszerűen sima dolgozó. Én még ügyet intézni, telefonálni nem hallottam, pedig sokszor találkozom vele. Így is lehet a fontosembert megjátszani.

ptspts 2020.02.26. 21:40:09

> pl. 30 ezer Ft-os telefon kb. 1 évig, 60 ezer Ft-os telefon pedig kb. 2 évig lesz jó szokásos használatra, drágább telefonok esetleg 3--4 évig.

Ezt most pontosítom: kb. 35 ezer Ft-ért lehet venni használt Samsung Galaxy A5 (2017)-et, ez szerintem még 3 évig elmegy, és a fontosabb funkciók (amiket korábban felsoroltam) kényelmesen működni fognak még. (Persze nincs már rá többéves garancia.)

LaszloPal 2020.09.18. 07:37:17

A Homár Blog jogi szakértője azt mondat, hogy a Fogyasztóvédelem Járási Hivatala dönt az ügyben. Döntött már régebben, de csak most írom meg. 200 000 Ft ra büntette a kereskedőt (FirstPhone Kft.) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat címén.
Sajnos előtte az Érdekegyeztető Tanács jogásza sem volt egy műszaki értelmiség, ahogy az itt hozzászólok többsége sem, így nem sikerült elérnem, hogy a forgalmazóval, visszavásároltatták volna a készüléket. A készülék ára egyébként 41 000 Ft volt, tehát megérte volna nekik.
süti beállítások módosítása