Tékozló Homár

Hölgyem, ön verekedett ezzel a ventilátorral?

2019.11.06. 10:00 | Homár Rezső | komment

euro.jpg

A ventilátor talpa eltörött, ami olvasónk szerint egy javítható hiba, de egyedül van ezzel a véleményével. Ezért nagyon helyesen a Pest Megyei Békéltető Testülethez fordult, ám innen sem jutott tovább. Jótállás és kellékszavatosság magyarázata a poszt végén!

2018 augusztus 26. án vásároltam az Euronics internetes honlapján egy Senco SFN 5040 BL álló ventilátor.  Akkor 27000 Ft volt akciósan, egyébként közel 36000 Ft az ára. Tavaly 3-4 alkalommal használtam, majd eltettem a szekrénybe. Az idén a nagy melegben elővettem, de 1 hétnél tovább nem tudtam használni, mert a talpa megadta magát. A ventilátor test kidőlt a talpból, ami eltörött.

Egyébként első perctől kezdve, instabil, imbolygó mozgása volt működés közben. Írtam egy emailt a Szigetszentmiklós székhelyű márkaszerviznek, javítás ügyében. Az első levelemre még kaptam választ, hogy ilyesmivel nem foglalkoznak. A következő leveleimet már válaszra sem méltatták.

Bevittük a készüléket egy Euronics üzletbe, ahonnan kiküldték a szervizbe. Hamar visszakaptuk, hogy nem rendeltetésszerű használat miatt törött el a ventilátor és a garanciát elveszítette. Nincs tudomásom róla, hogy birkóztunk, verekedtünk, vagy költöztünk volna a ventilátorral.

A Pest Megyei Békéltető Testülethez fordultam. Meghallgatás nélkül elutasították az ügyemet! Az Euronics jogásza azt írta, hogy felajánlották a térítési díj ellenében történő javítás,  de én nem éltem a lehetőséggel. Ez nem felel meg a valóságnak, mivel többszöri  email megkeresésemre sem kaptam ajánlatot.

Felháborítónak tartom,  hogy egy 36000 forintos készülék javítását a márka szerviz nem végzi el. Hol van itt a fenntarthatóság? Felháborítónak tartom, hogy magát szakszerviznek tituláló szervezet így áll hozzá a jóhiszemű vásárlóhoz. A békéltető testület azt írta, hogy én keressek szakértőt, aki bizonyítja, hogy a készülék gyári hiba miatt törött el. 36000 Ft-ért  10 normál ventilátort tudtam volna vásárolni.  Az Euronicson nagyon csodálkozom, hogy kóklerekkel köt szerződést. Mit tudok tenni ebben a helyzetben? A nyugdíjam kevés ahhoz, hogy ilyen beruházásokat végezzek, ráadásul sikertelenül. 

Ahhoz, hogy egyértelmű legyen, mik a jogaink és a kötelezettségeink, fontos tisztázni, mikor történt a bejelentés.

Kedves Olvasó! 

Nem látjuk át teljesen a dátumokat, de a leveled alapján valószínűsíthető, hogy a ventilátor hibája még a jogszabályban rögzített kötelező egy éves jótállási határidőn belül keletkezett és annak bejelentése is ebben az a határidőben történt meg, így az esettel kapcsolatban az eladó jótállási felelőssége merül fel. A jótállási határidőben bekövetkezett hiba esetén az eladó akkor mentesül a felelőssége alól, ha bizonyítja, hogy a hiba oka a teljesítés után keletkezett, pl. az említett rendeltetésellenes használat során. Amennyiben azonban az 1 éves jótállási időn túl jelezted a hibát a vállalkozásnak, akkor jótállás keretén belül már nem tudtad érvényesíteni az igényedet. Fontos tudni, hogy a fogyasztói szerződések esetén a jótállással párhuzamosan fut a kellékszavatossági idő (a vásárlástól számított 2 év) is. A kötelező jótállási idő letelte esetén még a kellékszavatossági igényedet tudod érvényesíteni Azonban a kellékszavatosság jellemzője, hogy a vásárlástól számított első 6 hónapon túl már a fogyasztóé a bizonyítási teher. Jelen esetben előfordulhatott, hogy a leírt eset (hiba felfedezése, bejelentése) már az az időszak volt , amikor valóban téged, mint fogyasztót terhel a bizonyítás.

Úgy tűnik, hogy békéltető testület előtti eljárás sajnos nem vezetett eredményre. Van lehetőség peres eljárásra, azonban javasoljuk, hogy előtte mindenképpen konzultálj egy ügyvéddel, a fent leírt jogi kérdések miatt. A peres eljárás megindítását megelőzően javasolható még egy független szerviz írásbeli véleményét kérni a hibával kapcsolatban. Ha ennek alapján a termék gyári hibája valószínűsíthető, akkor érdemes ezzel ismételten megkeresi az eladót a peren kívüli megegyezés érdekében és csak ennek sikertelensége esetén megfontolni az esetleges peres eljárás megindítását. 

Felhasznált jogszabályok: 

- 2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről

- 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó
kötelező jótállásról

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

borso 2019.11.06. 10:10:38

36e-Ft-os ventillátor. Ügyvédi munkadíj kb 50 ropi/óra + peres eljárás, szakértő kb. 100-250 e Ft, illetékek stb stb kb + 200-500 e Ft-os kétes kimenetelű ügy lenne belőle. Megéri? Nem. Kuka a ventillátor? Igen. Fogyasztóvédelem? nulla azaz 0. És még hány ilyen történet volt, van, lesz.

Lalikám 2019.11.06. 10:11:07

Akkor a következő körben vegyél 10 normál ventilátort és ha az egyik elromlik, használd a következőt annak elromlásáig. Nem túl környeztet tudatos, de ilyen a világ és minden csere alkalmával örülhetsz, hogy zsír új terméket használhatsz. :)

Sipovicsné Zahedli Krisztina 2019.11.06. 10:25:58

Ha 27ezerért vetted, akkor az egy 27ezer forintos ventilátor, nem 36ezres.
Egyébként vicces, hogy megveszi a 36/27ezres cuccot, aztán jön a sirám, hogy ő nyugger, ilyesmire nincs pénze.

végrehajtó helyettes 2019.11.06. 11:12:05

Szerintem ezt engedje el, olyan pénzt kellene beleölni első körben ebbe az egész történetbe, hogy nem éri meg.
Egy közepes kézügyességgel rendelkező ember fabrikál neki egy talpat, aztán lehet tovább használni a 27 ezres (WHAT?) ventilátort.

"Nincs tudomásom róla, hogy birkóztunk, verekedtünk, vagy költöztünk volna a ventilátorral."

Nem is kell birkózni, ha egy kicsit rosszul pattintod be esetleg a testet a talpába, az egy hét alatt bőven megadhatja magát.

"A nyugdíjam kevés ahhoz, hogy ilyen beruházásokat végezzek, ráadásul sikertelenül. "

Azért csak fussa 27 ezerért egy ventilátorra...

Terézágyú 2019.11.06. 11:13:02

A posztolót már lehet...? :)))

Terézágyú 2019.11.06. 11:18:07

"A következő leveleimet már válaszra sem méltatták.
... mivel többszöri email megkeresésemre sem kaptam ajánlatot."

Most hallottam egy ismerősömtől, hogy pl. a gmail folyamatosan a spam-be tesz cégektől érkező leveleket...

Terézágyú 2019.11.06. 11:20:38

"A következő leveleimet már válaszra sem méltatták."

Ha az első emiledre megírták, hogy nem foglalkoznak "imbolygó" ventilátorokkal (akkor még törésről nem volt szó), akkor nyilván hiába írtál újabb leveleket, arra már nem válaszoltak. vagy be kellett volna kopipésztelni az első levelüket...?

végrehajtó helyettes 2019.11.06. 11:23:02

@Terézágyú: ne is mondd... Eb-re akartam jegyet venni a Puskásba, nem sorsoltak ki, de volt egy kör közvetlenül utána, ahol vehettem volna. Gmail bekúrta spam mappába, kb. másfél hónappal később észre is vettem.
Boldog voltam.

Terézágyú 2019.11.06. 11:27:40

@végrehajtó helyettes:

Nem tudom miért történik, de el tudom képzelni, hogy az okos gmail észreveszi, hogy x felhasználó a spambe teszi át pl. a ajrónix leveleit - hát, mivel tanulékony, legközelebb eleve oda teszi...

juhaszvik 2019.11.06. 11:32:31

Én valahogy úgy képzelem a nyugdíjasokat, hogy az ilyen problémákat maguk kezelik. Ragasztószalaggal, dróttal odarögzítik valamihez, esetleg a szög/kalapács/deszka háromszögben oldják meg a helyzetet.
De ha a hivatalos utat nézzük, akkor a posztoló beleesett abba a szürke zónába, amiben a vita arról szól, hogy "anyaghiba! nem, eltörte! anyaghiba! nem, eltörte!", és mivel ritka a jóhiszemű szolgáltató (gondolom belső szabályzat tiltja), ezért innentől kezdve nem sok mozgástere marad.

Terézágyú 2019.11.06. 11:37:25

@juhaszvik1:
"De ha a hivatalos utat nézzük, akkor a posztoló beleesett abba a szürke zónába, amiben a vita arról szól, hogy "anyaghiba! nem, eltörte! anyaghiba! nem, eltörte!", és mivel ritka a jóhiszemű szolgáltató (gondolom belső szabályzat tiltja), ezért innentől kezdve nem sok mozgástere marad."

Igen... és itt jön a képbe a személyes konktaktus hiánya. Az emil marha nagy ellensége a "jóhiszeműségnek"... Ha a nyugdíjas öreg néni vitte volna be a ventit a szerelőhöz személyesen, hogy "jaj édeském, meg tudják csinálni, annnnnnnnyira imbolyog, félek, hogy eltörik", akkor több esély lett volna, hogy megcsinálják... De hogy írt egy személytelen emilt, olyan hangnemben, ahogy...

végrehajtó helyettes 2019.11.06. 11:41:41

@Terézágyú: ez nekem is elfogadható lenne, de az UEFA leveleit kincsként őriztem. :D
Szóval rohadjon meg a Gmail.

Tikakukac 2019.11.06. 12:00:29

@Sipovicsné Zahedli Krisztina: Szerencsére nem. Ha ő 27k-ért vette de amúgy ez egy 36k áron futott cucc, akkor ez egy 36k-s ventilátor.
Azért mert én elárazva vettem egy fülest 290 forintért legutóbb, attól az még egy 5000 forintos fülhallgató, csak más van a számlára írva.

Terézágyú 2019.11.06. 12:14:59

"Hölgyem, ön verekedett ezzel a ventilátorral?"

Ez úgy hangzik, mintha a szervíz/bolt mondta volna ezt a vásárlónak - holott a levélből az derül ki, hogy csak a vásárló "poénkodott" ezzel...

Szóval ERŐSSEN bulváros cím ez, kedves Rezső...

Secnir 2019.11.06. 13:17:36

a posztoló elfelejtette megírni, hogy mit tud MÉG az a ventillátor 36e forintért a légkeringtetésen kívül, mert az kimaradt a cikkből. tipp: kávét főz?

KaTe 2019.11.06. 13:35:10

@Secnir: Csak a te kedvedért:

Sencor SFN5040BL
90 mm-es ultra vékony formatervezés
Helytakarékos kialakítás
Ultra csendes működés
Érintő szenzoros vezérlő panel
Távirányító
3 beépített ventilátor
3 sebesség fokozat
7 különböző kombináció a ventilátorok működtetésére
3 működési mód (Normál, Természetes, Alvó)
Időzítő (0,5-7,5 óra között)
Teljesítmény 90 W
Zajszint <50 dB
Méretek (szélesség x mélység x magasság): 295x295x1110 mm
Súly 4,4 kg

- Aztán tessék megnézni az árukeresőn az értékeléseket is, mert nem csak a posztolónak esett szét ez a "csoda".

juhaszvik 2019.11.06. 14:32:14

@KaTe: mondjuk ez a két tétel nálam valahogy nem stimmel:
"Ultra csendes működés"
"Zajszint <50 dB"

Mármint ha valaki azt mondja nekem, hogy ultra csendes, akkor az jut eszembe, hogy "ja, ez be van kapcsolva?"

Secnir 2019.11.06. 14:57:21

@KaTe:
ez valami csoda! nahát!
szóval azon kívül, hogy ventillál, mit tud még? zajszint <50 dB. hogy oda nem rohanjak, klímát már kapcsoltam ki azért, mert azt hittem, hogy nincs bekapcsolva...
távirányító. persze, a lustaság ha beszélni tudna...

Terézágyú 2019.11.06. 15:07:49

@juhaszvik1: @Secnir:
Eszem ágában sincs védeni ezt a ventit, illetve a marketingrizsát, hogy ULTRAcsendes :), de ez a decibel tényleg olyan furcsa mértékegység, hogy pl. a normál emberi beszédhang is 60dB (tehát hangosabb, mint ez a venti) a falevelek zizegése meg 20db...! Tehát ha az "ultracsendes"-nél arra gondolunk mint laikus, hogy ez biztos 0,00 dB, akkor tévedünk :)

juhaszvik 2019.11.06. 16:24:57

@Terézágyú: csak arra gondoltam, hogy a normál emberi beszéd és a ventilátor nagyjából egy hangerő, innentől a <50 dB nekem nem az ultra csendest jelenti. Persze ha a <50 dB 20-30-t jelent, akkor igen, de nyilván ha annyi lenne, akkor azt írták volna...

Im just here for the comments 2019.11.06. 16:25:33

Végre valaki, aki le tudja írni a szerviz szót helyesen.

FDToth 2019.11.06. 23:28:54

A peres eljarasnak akkor lenne ertekme h 100-0 aranyban hoznak ki a nyertest de ez aoaincs igy, igy aki nyer az veszit is

kekecke · http://szepkiselet.blog.hu 2019.11.07. 07:50:43

@Sipovicsné Zahedli Krisztina: de jó, nekem is ez tűnt fel! Meg az, hogy érzékelte az "imbolygó" mozgást, de nem vitte vissza, inkább megvárta, míg felborul és összetörik.

Kelpo 2019.11.07. 12:54:13

Tehát, először is nem SENCO hanem SENCOR, mint az indukciós főzőlap, és azt tudjuk hogy a világ legjobb és legmenőbb dolga, tehát evidens hogy az a márka akkor sz*rt nem csinálhat.

Másodszor, erős ellentmondást érzek a levélben:

"A nyugdíjam kevés ahhoz, hogy ilyen beruházásokat végezzek,"
VS.
"2018 augusztus 26. án vásároltam az Euronics internetes honlapján egy Senco SFN 5040 BL álló ventilátor. Akkor 27000 Ft volt akciósan, egyébként közel 36000 Ft az ára."

Batz papucsot kellő szakértelemmel ráerősíteni a SENCOR ventillátorra, majd azt szakszerűen visszaszolgáltatni a vásárlás helyére ablakon keresztül, ezáltal gyors előrelépés várható az ügyben.

Stefaits Előd 2019.11.14. 00:14:36

Írta a posztoló, hogy a ventilátornak az első perctől kezdve instabil, imbolygó mozgása volt. Ez már arra enged következtetni, hogy a ventilátor a tartó részére rosszul lett rátéve, tehát rosszul lett összerakva. Ezt követően, ha így, imbolyogva, instabilan használjuk a ventilátort- a további problémák borítékolhatóak... Vagy házi megoldást kell keresni a javításra, stabilizálásra, vagy másik eszközt venni helyette.
süti beállítások módosítása