Tékozló Homár

Hiába az országos fiókhálózat, ha csak a számlavezető fiókban intézhetjük az ügyeinket

2020.01.28. 13:00 | Homár Rezső | 86 komment

otp-bank-logo.jpg

Remek hírünk van: idén újabb szakértő erővel gazdagodott a Homár! Új partnerünknek, a Pénzügyi Navigátornak köszönhetően mostantól a bank- vagy biztosító ügyben hozzánk forduló kedves és naiv ügyfelek pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsot is kapnak. A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat díjmentes és országszerte elérhető, de már nálunk is megtaláljátok őket, úgyhogy jöhetnek a bankos-biztosítós levelek!

Kezdjük is Gergellyel, aki ugyan vállalkozóként fordult hozzánk, de a problémája mindenkinek ismerős lehet. Miért nem lehet minden fiókban ügyet intézni, miért csak ott, ahol megnyitottuk a számlát?otp-bank-logo-480.jpg

Tisztelt MBN Pénzügyi Fogyasztóvédelem!

Az OTP Bank Nyrt-vel kapcsolatban merült fel egy problémánk, mely kapcsán szeretném állásfoglalásukat kérni! 

Cégünk vállalati bankszámláját az OTP Bank vezeti évek óta. 

Akkor kerültünk az OTP Bankhoz, amikor annakidején az AXA Bank beolvadt az OTP-be.
A beolvadás során az OTP kérdés nélkül cégünk akkori székhelye szerint választott helyettünk számlavezető bankfiókot, mely így az egyik tatabányai bankfiók lett. Cégünk már akkor is főleg Budapesten működött, a cég képviselői is Budapesten laktak. 

Az évek során szerencsére ennek semmilyen jelentősége nem volt, ám most felmerült 3 probléma is. 

1. Cégünk székhelye megváltozott, ezt szerettem volna bejelenteni a bank felé.

2. A bankszámlához tartozó bankkártya internetes költési limitét szerettem volna módosítani.

3. Cégünk egy kollégájának egy új bankkártyát szerettem volna igényelni. 

A cég aláírójaként, ügyvédi aláírásmintámmal és friss cégkivonattal befáradtunk a kollégával személyesen az egyik budapesti OTP bankfiókba, ahol is kiderült, hogy a FENTI HÁROM DOLOG KÖZÜL EGYIKET SEM TUDOM ELINTÉZNI. Aláíróként, személyesen (!!). 

Amit közöltek velem:
1. A székhelyváltozást csak úgy tudom bejelenteni, hogy vagy elutazom személyesen tatabányára (!), vagy feltöltöm az internetes felületükre és ezt követően postai levélben (!) elküldöm a feltöltéskor általuk kiadott azonosítót nekik és kérem a cím átvezetését 
2. és 3. Kizárólag személyesen (!!!), a tatabányai bankfiókban tudom elintézni ezt a két dolgot, mert az a számlavezető bankfiók. Ráadásul annak is meg kell jelennie személyesen, akinek az új bankkártyát igényelem. Meghatalmazás nem elegendő. (Tehát bankkártya költési limitet is CSAK személyesen tudok módosítani egyetlen bankfiókban. Sem telefonos azonosítással, sem másik fiókban személyesen nem lehet.) 

Továbbá: kiderült, hogy a számlavezető fiók nem módosítható át egy budapestire, hanem kizárólag úgy tud megváltozni, ha megszüntetem a meglévő folyószámlát és újat nyitok egy budapesti fiókban, amihez persze új számlaszámot kapok. Azt hiszem, azt nem kell ecsetelnem, hogy egy céges bankszámlaszám változása mennyi vesződséggel jár a tulajdonosnak... 

Hangsúlyozom: mindezt 2019 utolsó napjaiban mondta a legnagyobb magyarországi bank (!), a PSD2 korában, az azonnali utalás küszöbön állásával, amikor a legtöbb banknál már személyes megjelenés nélkül is nyitható bankszámla, amikor minden OTP fiókban minden ügyintéző előtt ott egy táblagép az ügyintézéshez, amikor a bank is hozzáfér instant cégadatokhoz, amikor az OTP fogyasztóbarát és haladó banknak mondja magát, amikor telefonos alkalmazásból milliókat tudok átutalni, amikor máshol a limitmódosítás másodpercek alatt megtehető éjjel nappal mobilról, mindezt egy olyan ügyfélnek, aki amúgy éves szinten jelentős összegeket fizet ki a bank szolgáltatásaira... 

Kérdésem az lenne, hogy egy bank megszabhatja-e, hogy bizonyos dolgokat csak egy bizonyos fiókban lehet elintézni és más fiókokban nem? Kötelezhet-e arra, hogy vidékre utazzam a kollégával, ilyen jelentéktelen üggyel kapcsolatban? Megteheti-e, hogy országos fiókhálózatot tart fent, de bizonyos esetekben csak egy fiók az illetékes? 

Válaszukat előre is köszönöm! 

[Jelen levelemet megküldöm az MNB mellett az OTP Banknak és a Tékozló Homár fogyasztóvédelmi blognak is, akik remélem, érdemesnek találják a fentieket publikálásra (adataim kitakarása mellett).]

A banki szolgáltatás minősége nem csak Gergely, de szakértőink szerint is kifogásolható.

Kedves Gergely!

Fontos megjegyezni, hogy a vállalkozás nem minősül fogyasztónak, ezért ez a probléma nem fogyasztóvédelmi kategória, a bankok szabályzataiban más szabályok az irányadóak a vállalati ügyfeleikre vonatkozóan, így mi is csak általánosságban tudunk tájékoztatást nyújtani.

Amennyiben Ön jogosult a vállalkozás nevében eljárni és ellenjegyezni, valamint rendelkezésre állt az azonosításhoz szükséges összes dokumentum, akkor az Ön részéről nem lehetett akadálya a további ügyintézésnek.

Az, hogy a vállalkozások csak a számlavezető fiókban tudnak érdemi ügyintézést eszközölni, inkább egy belső biztonsági korlátozás a vállalkozói számlát vezető ügyfelek részére, mint egy szabálysértő gyakorlat. Ez egy általános banki gyakorlat is lehet, de előfordulhat, hogy más banknál nem ez az eljárás.

Mielőtt másik bankhoz vagy bankfiókhoz rohanna az ember, először mindenképpen érdemes érdeklődnie a jelenlegi számlavezető bankfiókjánál is az egyéb megoldások érdekében. Meglátásunk szerint, itt inkább a banki szolgáltatás minősége, ami kifogásolható. Mivel mindkét fiók egy bank fiókhálózatának a tagja, így a mai világban abszolút kifogásolható az az eljárás, ha megfelelő ügyfél-azonosítás mellett két bankfiók nem kommunikál az ügy megoldása érdekében. Érdemes lehet elgondolkodni a szolgáltató váltáson.

Bízunk benne, hogy kérdése megnyugtatóan fog rendeződni.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jake Peralta 2020.01.28. 13:11:12

mondjuk tényleg nevetséges, hogy az egyik legnagyobb hazai bank még anyira sem rugalmas mint egy kormányablak.
Kormányablakban pl anyakönyvi ügyintézés esetén simán előfordul, hogy megmondják az embernek, hogy "átvesszük, és továbbítjuk a megfelelő helyre, de így lasabb lesz mintha közvetlenül Te vinnéd be oda". (saját tapasztalat)

A bank is átvehetné, elküldik a számlavezető fiókba, aztán majd valamikor azok megcsinálják.

semk700 2020.01.28. 13:18:13

az unicredit is ugyanilyen szar. igaz ott bármelyik fiókban lehet bármit módosítani, csak elfelejtik átvezetni, ergo olyan mintha mise történt volna....

2020.01.28. 13:28:29

Akkor kellett volna menekülni, amikor az OTP-hez került a cég. Az egy őskőkorszaki fosszília.
Én megszüntetném az összes számlát az OTP-nél, és elhúznék a 'csába egy sokkal rugalmasabb bankhoz. Ha már budapesti amúgy is a cég kötődésileg, akkor a MagNethez, mondjuk.

Lalikám 2020.01.28. 13:40:17

Miért nem felejtik már el a zemberek ezt a fos őskomcsi otp-t? Én komolyan nem értem miért vezet ott bárki bármilyen számlát. Drága, lassú és szar.

Terézágyú 2020.01.28. 14:02:12

"A beolvadás során az OTP ... cégünk akkori székhelye szerint választott helyettünk számlavezető bankfiókot, mely így az egyik tatabányai bankfiók lett. Cégünk már akkor is főleg Budapesten működött, a cég képviselői is Budapesten laktak."

Na ja, ezért kell bejelenteni az adatváltozást időben...

...ha már a bank ilyen gagyi...

2020.01.28. 14:34:21

@Pink Petsch:

Látom, hosszú prostituált pályafutásod alatt sokat tanultál a kuncsaftoktól. Már a demográfiához is értesz.

havrilla 2020.01.28. 14:47:37

Pár évvel ezelőtt at OTP számlavezető bankom a megyeszékhelyen volt. Egy alkalommal egy másik városban jártam és simán tudtam elintézni az ottani bankfiókban adatváltoztatást a számlámon.

user friendly 2020.01.28. 14:48:07

az új szakértő marha sokat segített. kifogásolható. és? akkor? azposzter épp kifogásolta, és most ezzel a tanáccsal mennyivel van beljebb?

connector 2020.01.28. 14:55:07

@user friendly: Talán annyival, hogy hívja fel a számlavezető bankfiókot és próbáljon értelmes megoldást kipréselni belőlük.

Terézágyú 2020.01.28. 15:06:52

@connector:
Talán érdemes lenne nem "lefelé" a "kis vidéki bankfiók" felé mennie, hanem itt Pesten keresse fel egy nagyobb, a "fő-" bankfiókot, amely feljebb áll a bankfióki ranglétrán, az ügyintézők is jobban képzettek (remélhetőleg) stb.

connector 2020.01.28. 15:11:46

@Terézágyú: Ez se rossz gondolat, érdemes megpróbálni.

Nick-son 2020.01.28. 15:51:27

A posztban benne van a válasz. Mindezt úgy tudod elintézni, ha nyitsz egy új számlát ahol a székhelyed most van, de akkor már nem az OTP -nél.

Amúgy nem akkora vész ez a bankszámlaszám változás egy cégnél, féltem tőle én is, de mehet egy darabig párhuzamosan is a kettő aztán átáll szépen minden. Máskülönben a bankok úgy változtathatnák az árakat és a feltételeket ahogy akarják. Meg is teszi egyik másik, pont ezért mert elszántság kell a váltáshoz. Sok partnerem rendszeresen vált arra ami neki jobban megéri, vagy jobban illeszkedik a folyamataihoz.

ekat 2020.01.28. 16:20:39

Szerintem is röhej, de magánembereknek nem ilyen. Én vagy 20 éve nem jártam a számlavezető fiókomban, pedig intéztem elég sok mindent lakástakarékpénztártól kezdve lakcímváltozáson át a társkártyáig.

ekat 2020.01.28. 16:33:35

@Lalikám: Bírom ezt a szokásos dumát, megfelelő számlát választva, pénzügyeket tudatosan - és leginkább neten - intézve ez egyáltalán nem igaz. Én pld. a visszatérítéses hitelkártya óta biztos, hogy nem fizetek nekik éves szinten semmit. (Netszámla ohne beszedési vagy rendszeres utalási megbízás, betéti kártya, hitelkártya, webkártya)

FDToth 2020.01.28. 17:18:07

hol vannak már azok az idők, amikor minden könnyebben ment... BP Bank, nagyobb összegű készpénzfelvétel: 2 személyazonosító okmány kell. 1 van nálam mindig (1 jogsi), meg az EU-s TB kártya. Nekik személyi kell, adókártya vagy magyar tb. Mondom az EU-s TB-t a magyar alapján adják ki és szélesebb körben elfogadott. Ezt tudják is, és egyetértenek, de a szabály szerint csak a magyart fogadják el. Tehát tudják h mi lenne a helyes és a könnyebb, de csakazértsem változtatnak a rühes ósdi és értelmetlen szabályzatukon...

nagyonköcsögduda 2020.01.28. 19:00:36

Idézet az új mestertől: "inkább egy belső biztonsági korlátozás a vállalkozói számlát vezető ügyfelek részére, mint egy szabálysértő gyakorlat."
Értem.
Azt viszont nem értem, hogy ha a saját rendszerükben nem bíznak, hogyan bízzak én bennük pl. egy átutalásnál, más bank felé.

Egyébként OTP: felszántani, sóval behinteni.
Örülök, hogy segíthettem!
Kérem a következőt!

nagyonköcsögduda 2020.01.28. 19:03:29

Külön öröm számomra, hogy FDToth kolléga fejlődik, bár még akadnak kisebb problémák:
" tudják h mi lenne"
Igazából értem, CS kötekszem.

ebella2 2020.01.28. 20:14:06

Komolyan nem értem, hogy lehet, vannak emberek, akik még mindig ragaszkodnak az OTP-hez. Én bő tíz éve hagytam ott őket, mikor már akkora összegekre vettek le, amin bepipultam. Eddig számításaim szerint a magánszámlámon kb. négyszázezer, félmilliót megtakarítottam. A cégesnél meg jóval többet. Ki az aki üzletember és a saját pénzének ellensége? Miért nem jár utána? Egy nyolcvanas mámikától nem elvárható, de egy üzletembertől...

ebella2 2020.01.28. 20:18:45

@ekat: Ja úgy könnyű, hogy nem utalsz és nem kapsz pénzt.:))) Én utalok és kapok is, és nulla forint a költségem. Vagyis a kártyára lenne kétszáz havonta, de az nem gond ha a banki bevételeimet is számolom. És ez csak a maszek számlám, a vállalkozóit nem ragozom.

Kimblee 2020.01.28. 20:56:13

otp-vel kapcsolatban nekem is sok negatív tapasztalatom van, például ha nezen fizetek a kártyámmal, nem könyvelődik le azonnal a smartbankban, hanem 3-5 munkanap múlva jelenik meg a vásárlás, sokszor nem vásárlás időpontja van feltuntve, hanem a könyvelés időpontja (pl:. január 5.-en rendelek egy könyvet, elore kifizetem, az otp lekönyveli a vásárlást január 8.-án, es a vásárlásnál is ez a nap van megadva.) Akkor kedvencem a ki-be fizető automata rendszer karbantartásának be nem jelentése. Befizetek a számlámra X összeget, és az ígért max 5 perc helyett másnap kerül a számlára a pénznek a fele. A 3. a mobilszám megváltoztatás a 3d secure rendszernél, bemegyek, sorszám, csipog, mibensegithetekblabla, megváltozott a telefonszámom szeretném itt megújítani, hogy internetes vásárlásnál erre jöjjön a kód, a régit lehet törölni. Megyek haza vásárolok interneten, nem jön a kód. Netban fel, nézem be lett írva az uj szam de a regi nem lett törölve, és az volt.megadva alapertelmezettnek. Nem gond megoldottam, de miért nekem kell megoldani amikor ott van a gyökér hülye ügyintéző?

ekat 2020.01.28. 22:08:53

@ebella2: Már hogyne utalnék, csak semmi olyan kényelmi dolog nincs beállítva, amiért külön pénzt kérhetnének. Juszt se. :) 500 Ft körül van a számla, van a pár utalás költsége, a betéti kártyám árát viszont mindig visszatérítik, mert elérem az ehhez előírt forgalmat. A hitelkártyának is van valami zárási költsége, de a kártya ára és az összes többi OTP-költség visszajön a térítésből. Meg időnként a vásárlási kedvezményekei is ki tudom használni.

végrehajtó helyettes 2020.01.29. 07:08:07

"Ez egy általános banki gyakorlat is lehet, de előfordulhat, hogy más banknál nem ez az eljárás."

Köszönjük a szakértőnek, talán ezért lettél megkérdezve, mert te ehhez értesz.

Egyébként nonszensz a probléma, nem is értem hogy ez manapság még kérdés lehet. Nem ugyanaz a nyilvántartás Vidékiában és Budapestiában?

Golvago221 2020.01.29. 07:30:05

Gondolom ha hitelt akartál volna, hirtelen megtudták volna csinálni amit akarsz. De mivel sima ügyintézés amiben az ügyintézőnek nincs jutaléka ezért egyszerűbb volt gondolom lepasszolni a posztert. Nyisson új számlát, persze, mert az számít a jutalék szempontból. Biztosítás, hitel ami számít sajna, így működik a legtöbb bank.

chrisred 2020.01.29. 09:16:31

@user friendly: Az első mondatában benne van a lényeg. A vállalkozás nem fogyasztó, ezért a megkeresésnek semmi köze a blog témájához. A fogyasztó tekinthető laikusnak egy adott szakmai kérdésben, de ha valaki megfelelő hozzáértés nélkül működtet egy vállalkozást, az a saját baja.

Audianer 2020.01.29. 10:08:14

Nem véletlenül hagytam ott őket már évekkel ezelőtt pedig hosszú évtizedekig az ügyfelük voltam. Az utolsó csepp a pohárban az volt amikor németországi tartós kiküldetésem során több alkalommal nem akarták elfogadni az OTP-s bankkártyámat a kasszánál. Az egyik (itthon is jelen lévő) neves szerszámáruházban a pénztáros majdhogynem kiröhögött, hogy mit akarok ezzel. Hazaérkezésem után első dolgom volt bankot váltani (nyugati tulajdonú bankra). A tapasztalataimat megírtam az OTP-nek, választ nem kaptam így nem is bántam meg a lépésemet.

névtelen hozzászóló 2020.01.29. 11:02:50

@Golvago221: Persze akkor is csak addig számítasz ügyfélnek, amíg új hitelt akarsz. Ha meglévőn módosítanál (akár úgy, hogy a banknak is jobb legyen), akkor már le vagy magasról...

Lakáshitelem módosítására 2019 októberében adtam be kérvényt, 1 hónapig nem történt semmi. November közepétől hetente jártam be érdeklődni, így végül december 10-e után kaptam hiánypótlásra felszólítást, amit 2 napon belül megtettem. Az már csak mellékes, hogy októberben az ügyintéző megkérdezte a "központtól", hogy mit kell beadni, hogy ne legyen hiányos. Majd kedvesen közölték velem, hogy várjak türelemmel, mert a hitelszerződés módosításnak az ÁSZFben nincs határideje, így akkor csinálják meg, amikor akarják.
Szerencséjükre jöttek az ünnepek és nem akartam elrontani ezzel, de a héten megkapják az ügyvédemtől a felszólítást, és az MNB is kap egy hivatalos panaszlevelet.

Géza néni 2020.01.29. 11:12:00

Mondjatok a Vodafone automata szamlabefizetes nem az OTP n keresztul megy?
En ugyan utalok a sajat bankombol de mintha oda iranyitana at!
Na mert akkor mi a kerdes,ha ilyen nagy kutyak is lekotelezettek nekik!

bkkzol 2020.01.29. 11:13:27

Évekkel ezelőtt meg tapasztaltam én is a magyarországi vezető bankjában. Le kellett utaznom vidékre( oda-vissza 550 km) , mert Pesten közölték, hogy ez "nem a mi bankunk". Nem tudják, hogy egy hálózatban dolgoznak.

Nancsibacsi 2020.01.29. 13:43:25

KH-nál tuti meg tudják csinálni hogy ne vesszen el a számlaszámod - szerintem az OTP is képes rá, csak kicsit rágni kell a fülüket. Feleségem kilépett a KH-tól, így a dolgozói számláját meg kellett szüntetni. A számlaszámát nem akarta elveszíteni - kötött egy új szerződést, és kicserélték a számlaszámot a kettőn. Annyi van hogy amíg a folyamat zajlik addig a számlák lockolva vannak, vagyis nem lehet rájuk/róluk utalni (kb 1 nap).

Mondjuk én ezt a "számlavezető fiók" dolgot már 2000-ben se értettem, mert akkor is ciki volt. Fura hogy az OTP még mindig itt tart: valószínűleg érdemesebb máshol számlát csinálni, és bebukni a számlaszámot (bankszámla első 3 karaktere ugyebár bank azonosító, vagyis bankok között nem vihető át a számlaszám).

Haloperidol 2020.01.29. 13:46:53

OTP-nél soha nem nyitunk bankszámlát. Semmilyet. Ennyi. Én már kb 20 éve megtanultam ezt, úgy látom, azóta sem változott semmi.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2020.01.29. 15:00:20

@ekat: felesleges bármit írni. Könnyebb benyögni, hogy fos OTP és átmenni egy másik helyre, mint körbenézni, hogy az OTP-nél mik a lehetőségek. Ott is pont ugyanúgy vannak olcsó számlacsomagok, mint máshol és máshol is pont ugyanolyan szar a fióki ügyintézés, mint az OTP-nél. Nekem közel 20 éve ott van folyószámlám, nem mondom, hogy nem lett miattuk pár ősz hajszálam, de az mindig akkor, ha élő emberrel kellett interakcióba lépnem. Néha számlacsomagot váltottam, ahogy változtak a pénzügyi szokásaim. És még mielőtt megkapnám, hogy mit ugatok, ha máshol sose volt számlám: az asszonynak nem itt van, a lakáshitelünk sem OTP-s, babahitelt sem ott intéztük.

DFK 2020.01.29. 15:02:49

Nekem, amikor egy hétfői napon meg akartam szüntetni az OTP-ben a számlánkat, azt mondták, csak szerdán lehet számlát megszüntetni.

Kedélyes Paraszt 2020.01.29. 15:15:29

Magánemberként nekem is a ZOTP-nél van számlám. Elköltöztünk az ország másik végébe. Anno lakáskölcsönt úgy tudtam intézni az új lakhelyen levő OTP fiókban, hogy ott elindították a kérelmet, de utána a kölcsönszerződés aláírására az össze kezessel (kb 4-5 ember az ország több részéről) egy időben le kellett utazni a halál pék fuxára a számlavezető fiókom székhelyére. Nem volt valami kellemes. Úgy látszik, ezen azóta sem változtattak. Én is át szerettem volna hozni a számlámat az új lakhelyre, de nem lehetett.

ekat 2020.01.29. 15:20:45

@Audianer: Azt azért ugye tudod több kinti év után, hogy Németo.-ban nem az van, mint nálunk, hogy ahol van kártyaelfogadás, ott szinte akármelyik társaság betéti és hitelkártyáját is elfogadják? Eleve a németek leginkább az EC-Cardjukat használják, ami egy betéti kártya. Sok helyen nem fogadnak el VISA-t. Sokan nem hajlandóak hitelkártyát elfogadni, mivel az pluszköltség. (Pl. SATURN) És mindez nem az OTP-n múlik, praktikus megnézni az ajtón levő matricákat vásárlás előtt. :)

ekat 2020.01.29. 15:26:43

@onlajnok:
Teljesen egyetértek, az ügyfélszolgákati vagy az élőemberes ügyintézés általában kritikán aluli. Az előbbi csak olyanra tud válaszolni, amit magad is megtalálsz a honlapon, az utóbbinál meg rendszeresen kaptam már téves, vagy két alkalmazottól homlokegyenest ellenkező információt ugyanarról. Még szerencse, hogy ritkán kell velül kapcsolatba lépni.
És én se összehasonlítási alap nékül beszélek, mert az OTP-s mellett volt számlám a Citibanknál, az AXA-nál és a Raiffeisen-nél is. Egyikkel sem voltam elégedettebb, sőt.

ekat 2020.01.29. 15:31:18

@DFK:
:D Jó tudni, ha besokallnék, szerdán megyek majd.

Audianer 2020.01.29. 16:19:49

@ekat: Az OTP-nél és a többi kerdekedelmi banknál is az alap számlacsomaghoz betéti (debit) kártyát adnak nem pedig hitelkártyát (credit). Nekem sem volt soha hitelkártyám (nem is lesz). A legelső OTP-s kártyámon még rajta volt az EC/MC logo erre határozottan emlékszem - csak az évek és a kártyacserék során valahogy "lekopott" róla. A jelenlegi (lófejes) bankom által kibocsájtott betéti kártyámon sincs ugyan rajta de nem is volt még vele semmi gondom pedig többfelé használtam Európa szerte, többek közt a németeknél is.

ekat 2020.01.29. 16:37:49

@Audianer:
Jó, de a lényeg az, hogy külföldön a kártyaelfogadó helyek messze nem olyan széleskörűen fogadják el a kártyatípusokat, mint nálunk. Az USA-ba pl. meg hitelkártya nélkül ne menj. :)

Bela Voltam 2020.01.29. 18:39:19

Nem is ertem, hogy talalhattam ki meg a kattintas elott, hogy melyik bankrol lehet szo.

Aki az otp-ben gondolkozik, az mazochista, sajat maganak ellensege. Az otp-nel elbaszottabb bank aligha letezik a foldon.

▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓ · http://blog.hu/user/45354/tab/activity/mindate/2007-07-23T16:48:05+02:00 2020.01.29. 20:54:10

@végrehajtó helyettes:
"Ez egy általános banki gyakorlat is lehet, de előfordulhat, hogy más banknál nem ez az eljárás."
Ezen én is besírtam. Idejön és első szakértése egy ilyen GVTI színvonalú semmi.

"Amennyiben Ön jogosult a vállalkozás nevében eljárni és ellenjegyezni, valamint rendelkezésre állt az azonosításhoz szükséges összes dokumentum, akkor az Ön részéről nem lehetett akadálya a további ügyintézésnek."
Köszönjük. A beküldő részéről akkor sem lett volna akadálya az ügyintézésnek, ha a spar-ba megy be minden papír nélkül. De ez nem is volt kérdés.

"inkább egy belső biztonsági korlátozás a vállalkozói számlát vezető ügyfelek részére, mint egy szabálysértő gyakorlat"
<-->
"érdemes érdeklődnie a jelenlegi számlavezető bankfiókjánál is az egyéb megoldások érdekében"
Ha biztonsági korlátozás, biztos megkerülik neki. Vagy az egyéb megoldás a csúszópénz és nem merték leírni?

"Mielőtt másik bankhoz vagy bankfiókhoz rohanna az ember, először mindenképpen érdemes érdeklődnie"
<-->
"Érdemes lehet elgondolkodni a szolgáltató váltáson."

Kedves PNTI!
Jobb lett volna várni egy fogyasztós posztra, ha csak az megy...

AnnieC 2020.01.29. 21:54:39

@ekat: Jártunk már úgy Németországban és Franciaországban is, hogy se az Erste se az OTP kártyát nem fogadták el mert egyik se hitelkártya volt, nem kell elhagyni a kontinenst, hogy ilyenbe belefusson az ember.

heidt 2020.01.29. 22:05:05

"A Pénzügyi Navigátor Tanácsadó Irodahálózat díjmentes és országszerte elérhető, ..."
Olcsó húsnak híg a leve!

ebella 2020.01.30. 05:02:04

@onlajnok: Biztos vannak olcsók az OTP-nél, de ingyenesek nincsenek, havi 400 körüli magánforgalomnál biztos nincsenek. Nekem meg ingyenes van. Egy évtizede. 400-500 ezer megtakarítás tíz év alatt. Nekem megérte azt a fél napot amit a váltásra fordítottam. Megnéztem nekem mik az igényeim, mint nyújt az OTP és ez jött ki. Új bank nulla , OTP három, ötezer havonta. (Most például 400 ezer kp-t vettem ki a falból karácsony előtt. Egy fillért se fizettem érte. Szerinted az OTP-nél is így van? Mert éppen ezért pipultam be anno rájuk. Akkora összeget kértek, hogy visszaadják a saját pénzem /amit addig kiadhattak nagy kamatra/ egy utazás előtt, a mit nem tudtam tolerálni. Közben meg a egymillión felüli folyószámla betétemre 1% kamatot adtak havonta, amit húsz százalékért adtak tovább. Miért nem elég az a haszon. Világon szinte mindenhol elég.)

És akkor még a cégesről nem is beszéltem.

Egyszer valóban, alaposan utána kéne nézni, mi hol mennyi, nem azt mondani, máshol sem jobb! Dehogynem!

ebella 2020.01.30. 05:04:23

@heidt: De magad csak utána tudsz nézni, ha nem vagy pénzügyi idióta.

ebella 2020.01.30. 05:10:49

@DFK: Mondjuk nekem is anno azt mondták, most nem lehet. Kihívattam a fiókvezetőt, hogy mutassa meg milyen törvény alapján nem lehet azonnal megszüntetni a számlámat, kivenni róla az összes pénzt. Hogy ők technikailag mikor számolják el, azt én leszarom. Nekem most ide az összes lóvét, vonják le az un. költségeiket, azt is leszarom! És meg lehetett csinálni. Nyilván, ha sok millió lett volna rajta, várni kell (tudjuk miért), de, mivel éppen előre bejelentetten kivettem egy jó nagy tételt, nem sok maradt rajta.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2020.01.30. 07:02:37

@ebella: engedd meg, hogy kételkedjek abban, hogy van most olyan folyószámla csomag, ami abszolut semmibe nem kerül. De meggyőzhető vagyok, állj elő a farbával, aztán megnézem.

Na látod, te is leírtad: az igényektől függ minden. Én nem hogy 3-5ezret nem fizetek havonta, de 3-500-at se (arról mondjuk nem is beszélek, hogy a hitelkártyával éves szinten 20k pluszban vagyok, de az nem a folyószámlával nyár). Neked fontos, hogy 400k-t ki tudj venni ingyen, ha úgy hozza a helyzet, nekem nem, pár havonta veszek csak ki kp-t, akkor is 100k alatt, ami ingyenes bárhol. 400-at az OTP-nél nem tudnék ingyen, de megint ugye az igények....

juhaszvik 2020.01.30. 08:43:59

Komolyan nem tudom, hogy pontosan ki miről beszél, de itt egy példa:

OTP smart számlacsomag:
számlavezetés: díjmentes
kártyadíj: 2100 ft / év
(ha online intézed a dolgaid és ide utaltatod a fizetésedet).

Persze ehhez az is kell, hogy kevés papírpénz menjen át az ember kezén (=értsd ne lépd túl az ingyenes pénzfelvétel korlátait).

@ebella: kellenének a részletek, mert ez így elég meseszerű...

ekat 2020.01.30. 09:54:15

@AnnieC: Autóbérlés esetén semmiképpen, és sok szálloda is hitelkártyát akar, igen. De az USA-ban hétköznapi helyeken is problémáznak a betéti kártyán.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2020.01.30. 10:04:43

@juhaszvik1: nekem is pont ez a csomagom van. Nem ingyenes, nem is állítottam. De egy bizonyos, szerintem átlagos, aztán majd kiderül más mit gondol, használat mellett igenis piszok olcsó.

ebella meg remélem megírja mit használ, én tényleg akarok hinni abban, hogy van ingyenes számla, csak így nehéz.

akakukk 2020.01.30. 10:13:54

Az is hulye, aki OTP-nel bankol.

ekat 2020.01.30. 10:35:38

@ebella:
3-5000 volt az OTP-d? Ezt hogy hoztad ki?
Most direkt letöltöttem és összeszámoltam a költségeket a decemberi sima számlakivonatomon, 619 forintot találtam a tranzakciós díjakkal együtt. (Amit lehet, a Díjnetről utalok kártyával, de mondjuk éppen decemberben nem is utaltam sokat.) Az ehhez járó kártya költsége minden évben jóváíródik, mert elérem az ehhez meghatározott összeget. A webkártyának nincs költsége.
A hitelkártyámnak, meg a hozzá tartozó számlámnak is van költsége, mondjuk évi 4-5e és havi párkevésszáz, legyen átlagban havi 800. Még akkor is csak 1.400-nál tartok, bár mint mondtam, a BONUS-kártya óta ez teljes egészében fedezve van.

ekat 2020.01.30. 10:42:18

@ebella:
Ja és ami a készpénzlevételt illeti, ha olyan kiadást látok közeledni, akkor nekiállok előtte levenni havi 150.000 forintot. Bosszant is nagyon, mert mi a francért kényszerítenek rá, hogy készpénzt tárolgassak otthon? :( Aztán cikkeznek, hogy sok a kp. a lakosságnál...
A tranzakciós adó engem úgy felbosszantott anno, (persze nem a bankok tehetnek róla,) hogy azóta kifejezetten sportot űzök abból, hogy minél kevesebb ilyet fizessek. :)

ebella 2020.01.30. 11:52:20

@onlajnok: Magnet. Tíz éve vagyok ott és nulla a költségem. Aki ma megy oda annak nem az, de nekem az. ha hihetetlen, hát hihetetlen. Nem az én gondom, mit hiszel el, és nem érdekel, hogy költesz vagy nem, feleslegesen. Az ember úgy lesz jómódú, hogy nem szarja le, hol takaríthat meg pénzt, ugyanazokat a szolgáltatásokat igénybe véve. A többi meg hitetlenkedik és lusta utánajárni.

ebella 2020.01.30. 11:55:58

@ekat: Te emlékszel tíz évvel ezelőtti számlákra tételesen? Én minden szolgáltatást igénybevettem amit a kor megkívánt (ma is úgy van, nem kell járnom a bankban) és annyi volt a mínuszom havonta. Ha nem hiszed, nem zavar. A te dolgod. Fizess, ha neked az jobb!

ebella 2020.01.30. 11:59:15

@ekat: Na látod. Nekem jóval magasabb összeget adtak ingyen a falból, karácsony előtt. A gyereknek nem csak ajándékot vettem, hanem egy kis pénz is adtam, az meg nem megy átutalással, ha karácsonykor a fa alatt alkarod átadni. De van olyan hónap, hogy egy fillért se veszek ki.

ebella 2020.01.30. 12:00:51

@juhaszvik1: Akkor meseszerű. Ez van.

juhaszvik 2020.01.30. 12:05:11

@ebella: köszönjük, hogy megosztottad a bölcsességedet. Én meg a Gringotts Bankban fialtatom a pénzem.

ekat 2020.01.30. 12:08:49

Bocs, ebella, csak azért próbáltam hozzádszólni, mert nem tudtam, hogy az egészben csak annyi a lényeg, hogy mindenki mennyire hülye, és te vagy a helikopter. :D

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2020.01.30. 12:30:58

@ebella: jó hát akkor ez remek. Sajnos egy már nem létező termékkel vagy kondíciós listával lehet vagizni, de igazából nem sok értelme van. Ez kb olyan, mint aki most azokat állítja be tökkelütöttnek, akik 10 évvel ezelőtt nem vettek bitcoint, pedig lám ő is milyen jól járt vele. Örülök neki, hogy te ilyen jól jársz most ezzel, mi többiek meg majd csak elkaristolunk valahogy. Délelőtt megnéztem a bankmonitor számalcsomag kalkulátorát: az általunk említett számlacsomag a 3. legolcsóbb a listán, de havi szinten valami 200 forint különbség van az elsőhöz képest.

Opportunista mikroba 2020.01.30. 12:39:35

@ebella: Én mindig is arra törekedtem, hogy annyit keressek, hogy megengedhessem magamnak, hogy lusta legyen utánajárni. Nem is járok.

ebella 2020.01.30. 13:12:26

@Opportunista mikroba: Én meg annyit keresek, hogy el se tudom költeni. Ha mától nem dolgoznék és felszámolnám a cégem, nem eladnám, az unokám unokája is megélne a pénzből. És ezt úgy értem el, hogy mindig mindenre odafigyeltem, főleg, ha anyagiakról van szó. Akinek elég havi pár százas azt is megértem, de én nem dicsekednék vele.

ebella 2020.01.30. 13:15:54

@onlajnok: Azért nézz utána! Ma is fillérekbe kerül! (Jobb mint a Gránit bank.) Vagy tegyél amit akarsz! Fizess sokat, csak mert lemaradtál a legjobbról! Ha már lenyúlták a világszépét, ekkor jó egy szakad bárcás luvnya is, vagy azért keresel egy szépet, és jót?

ebella 2020.01.30. 13:20:33

@ekat: Sértőd, annak sok értelme van. ( Én magam is egy poszt hatására találtam rá a bankomra.) A tényeket mondtam. Ha sérti az önérzeted, hát ne olvass és fizess a lehető legtöbbet mindenért amit igénybe veszel, a banktól, a szálláson át a repjegyig! Biztos dollármilliárdos vagy, mert egyszer. egyszeres forintmilliárdos nem lehetnél ezzel a hozzáállással, hacsak nem örököltél a faterodtól tízmilliárdot.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2020.01.30. 13:44:48

@ebella: na tehát ott tartunk, hogy 2 fillérekbe kerülő számláról vitatkozunk, hogy melyik a jobb? Azt még mindig nem árultad el, hogy melyik számlacsomagod van, de gondolom csillag vagy diamond. Mindkettőnél pl az éves kártyadíj magasabb mint az OTP-nél, az átutalásért ugyanazon esetekben kell fizetni mindkét helyen, de az OTP-nél konstans a díj, míg a Magnetnél egy összeghatár alatt alacsonyabb, mint az OTPS, felette pedig magasabb. Nyilván itt kérdés mennyiket szoktál utalni. A kp felvétel valóban olcsóbb a magnetnél, viszont az otp-nek van olyan szolgáltatása, amivel 2 helyett 5 ingyenes kp felvétel van összeghatár nélkül, szóval az általad említett 400k-s kivét pl olcsóbb az OTP-nél, ha a jelenlegi kondíciókat és lehetőségeket nézem.

ekat 2020.01.30. 14:33:31

@ebella: Engem ugyan nem sért. :)

mozesapo 2020.01.30. 20:46:43

@Jake Peralta: Valaki magyarázza már el, mi az, hogy számlavezető fiók? Van egy központi szerver! Ott tárolnak mindent! Ekkora baromságot? Vagy Mancika a kis füzetbe vezetgeti az adott fiókban az ügyfelek adatait és emiatt nem látja ezeket egy másik fiók? Mi ez? Kőkorszak?

Opportunista mikroba 2020.01.30. 20:54:46

@mozesapo: Szerintem azt a konkrét bankfiókot jelenti, ahol a számlát létrehoztad. Pl. Böbe Bank, 1111 Böbeváros, Böbe utca 13.
Az annyira nem hülyeség, hogy létezik ilyen, én pl., ha valami gondom van, nem általános címekre írogatok, hanem annak a konkrét személynek, akinél a számlát nyitottam. Tehát én mindig kis.kelemen@bobebank.com címre írok, személyesen neki, és így kérek tanácsot, sőt így foglalok időpontot stb.

btprg 2020.01.31. 23:59:24

@ebella:
Szerintem nem a szarrágástól lesz az ember jómódú, de érdekes módon több jómódú szarrágót ismerek, mint szegényt. Nem hiszem el, hogy attól lett az unokáidat is örökre eltartani képes céged, mert a havi párszáz forinttal olcsóbb számlacsomagra váltottál, és mindig visszavitted az üvegeket :)
@Quercus (de csak Géza kedvéért....):
Miért bántjátok ezt a Pink Petsch-et?

kolompar lole 1116 2020.02.01. 04:46:13

Az OTP egy ősi dákóromán cég. Csak a számlavezető fiókban, mi? Az Ersténél meg akármelyikben. 1-2x elhangzott ügyintéző szájából hogy "számlavezető fiók", sose kérdeztem rá hogy az meg mi, amelyikbe bemegyek, akkor épp az. Ezért hálózat, nem?

Balfredo Alfredo 2020.02.02. 14:14:31

@onlajnok: A régi bölcsesség, ami szerint a történelem ismétli önmagát, sajnos vagy nem sajnos, de a Homárra is igaz.
Ha egy bankot ekéző poszt jelenik meg, akkor az alábbi tipikus folyamat játszódik le.

Előbb vagy utóbb lesz egy hozzászólás, ami szerint a posztoló hülye, hogy pont annál a banknál van, miközben a hozzászóló bankja milyen szuper és ott minden nulla forintba kerül.
A hozzászóló többszöri rákérdés ellenére is hallgat, hogy ugyan melyik bankról és milyen termékről van szó.
Végül az unszolásnak engedve elárulja az alábbiak valamelyikét:
Külföldön él és külföldi bank szolgáltatásait veszi igénybe.
Az átlagostól nagyon eltérő pénzügyi szokásai vannak, pld. a fizetést hó elején egyben felveszi a bank pénztárjánál, átutalni és kártyával fizetni nem szokott.
Nem is nulla forint a bankolásának havi kölsége.
Valóban nulla forintért bankol, de olyan terméket használ, ami időközben megszünt vagy létezik ugyan ilyen (nevű) termék, de nem nulla forint a költsége.

És az Élet megy tovább...

ekat 2020.02.02. 17:24:59

@ekat:
Amúgy nem is kellett volna számolgatnom, másnapra meglett a bankoknak jan. 31-éig kötelezően előírt díjkimutatás, augusztustól decemberig számlavezetésre 2.665 forintot, utalás miatt 1.326 forintot fizettem az OTP-nek. Az átlagban 800 Ft / hó. A (betéti) kártyámnál továbbra is azt írja az oldal, hogy a költési szokásaim alapján várhatóan díjmentes. (Az lesz.)

btprg 2020.02.03. 09:44:15

@Quercus (de csak Géza kedvéért....):
Értem, akkor jogos. A stílusod kicsit erős, de az ilyenek nem értenek a szép szóból.

encir 2020.02.03. 15:00:04

Nekem is ingyenes az xxx..banknál. Ilyen számlacsomagot már nem nyitnak, de megmaradt még a régi. Van kártyadíj, de a hitelkártya-visszatérítések meghaladják ezen összeget. Egyéb díjak meg nincsenek, mert bizonyos összeg feletti a havi jóváírás.

Balfredo Alfredo 2020.02.05. 19:35:32

@encir: Hozzászólásod ismételten igazolja, hogy nem létezik 0 Ft-os bankszámla. Neked olyan van, ami már nem elérhető és nem is ingyenes. Csak jóváírásokkal tudod lenullázni.
Ettől függetlenül létezhet a személyes pénzköltési szokásokhoz való legjobb igazodás és a legalacsonyab havi költség kombinációjaként kiválasztott bankszámlatípus.

Peti817172M · http://peti817172m.atw.hu 2020.02.10. 19:31:59

@Bináris szentháromság: Érdekes, nálam mobilbankon is módosíthatók az OTP-s kártya limitei.

Nagy Péter 2020.02.11. 16:18:26

Hát, én megfontolnám a MagnetBank-nál egy céges számla nyitását. Tudom, hogy sok macera a számla változtatása, de ha a számlavezető fiók módosításakor úgyis változik a számlaszám, akkor lehet jobb, ha olyan bankhoz kerül, akinél eddig bármelyik fiókban tudtam bármit intézni (nem is tudom biztosan, melyik a számlavezető fiókom, nincs is jelentőssége)

szombi 2020.02.13. 01:33:22

Ma kérdeztem rá a bankban erre az esetre. A válasz:
Badarság az egész, csak a budapesti ügyintéző/fiókvezető gyűjti a jutalékot.
Semmit nem kell áthozni, minden ügyet minden OTP fiókban lehet intézni.
Megoldás: panaszkönyv, másik fiók felkeresése, örül. :)
süti beállítások módosítása