Tékozló Homár

A klímaváltozás a gyáraknak köszönhetõ

2006.05.22. 07:22 | homár sebibaba | 3 komment
Míg Al Gore, kedvenc amerikai politikusunk (ilyen is van) Cannes-ban tüntetõleg gyalog megy a szállodájából az általa reklámozott környezetvédelmista film bemutatójára, addig az energialobbi sem pihen. Az Amerikát bíráló, a klimaváltozás káros hatásaival foglalkozó dokumentumfilmre válaszul az energiamultik kitartottja, a Competitive Enterprise Institute is elkészítette a megrendelt kis filmecskéjét, amit már egy hete mutogatnak a tudásra éhes amerikaiaknak.

Az andalító, megnyugtató zenével aláfestett, kisgyerekkel és természettel illusztrált reklámfilmecskébõl megtudjuk, hogy a széndioxid a világ legtermészetesebb anyaga, bár egynémely politikusok szennyezésnek akarják beállítani (nem túlzottan leplezett célzás Gore-ra). Közben az ipart, autót ésatöbbi civilizációs vívmányunkat mutatják, majd a zene vészterhesre fordul és elhangzik: képzeljétek el, ha ezek a politikusok sikerrel járnak, jaj, mi lesz, mi lesz. Végkövetkeztetés: õk szennyezésnek hívják a cokettõt, mi életnek. No comment.

A második filmecskébõl (Glaciers) megtudjuk, hogy egyes tudományos kutatások (köztük az övéik, lásd a honlapjukat) nem igazolják a jéghegyek olvadását, sõt hivatkoznak az egy pillanatra bevillantott Science magazin egyik cikkére, mely szerint Grönland belsejében nemhogy nem olvad, hanem egyenesen gyarapodik a jégtakaró. Ez a megfigyelés önmagában semmit sem bizonyít, hiszen a globális felmelegedés egyes területeken akár lehûléssel is járhat. Nem voltunk restek és utánanéztünk a bemutatott 2005 nov. 11-i cikknek a Science honlapján, bánatunkra viszont fizetõs a szolgáltatás, nem tudtuk a hivatkozott cikket elolvasni. Végezetül megpróbáltuk a CEI-t egy 17000000000 dolláros átutalással izgalomba hozni, de csak a PayPal kártyaszámig jutottunk, szóval fospunepa. Hekkeléshez meg nem értünk, sem.

Ha pedig „hülye amerikaiak, mindent be lehet adni nekik” jellegû kommentárokat akar valaki a hozzászólásokhoz írni, azoknak felhívnám a szíves figyelmét olyasfajta magyarságteljesítményünkre, mint a dugóba szorult pesti autócsorda, melyrõl akár a Magyar Önzést és Ostobaságot is megszobrozhatnánk.

(a greenfo.hu nyomán)

update 05/23: Köszönjük a tucatnyi kedves olvasónknak, akik megküldték az idézett Science cikket. Vitézül átolvastuk, de mivel se geológusi, se meteorologusi diplománk sincsen, csupán annyit értettünk, hogy igazolódott prekoncepciónk, miszerint a filmecske kiragadott részletekkel és csúsztatással manipulál. Ha jobban belegondolunk, az energialobbi célja, hogy a önkorlátozástól ózkodó, önzõ konzumidiótáknak szállítson önigazoló érvkészletet.

A cikk kivonata itt olvasható.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trolipotlo 2007.09.19. 15:52:29

Utolsó. Hö-hö. A klímaváltozás pedig a fingó teheneknek és németeknek köszönhető.
süti beállítások módosítása