Tékozló Homár

Csalnak a gázszolgáltatók a gáz fűtőértékével?

2008.11.19. 01:28 | szily | komment

Klasszikus összeesküvéselméletes téma, hogy a gázszolgáltatók titokban nem "vizezik-e" a gázt. Egy csomóan biztosak benne, hogy igen, és a fűtőérték a valóságban egyre alacsonyabb. ("A fűtőérték nem más, mint egy köbméter normál állapotú földgáz elégetése során (tökéletes égés esetén) felszabaduló hőmennyiség", puskáztunk az Égáz-Dégáz weboldaláról.) Bolya László a jelek szerint egészen biztos a higításban, az érdi férfi ugyanis a fogyasztóvédelemhez fordult. Szerinte (és közelebbről meg nem nevezett ismerősei szerint) idén drasztikusan csökkent a Tigáz szolgáltatási területén a gáz fűtőértéke. Olvassák el a beadványát, aztán írják meg, hogy a saját lakásukban tapasztaltak-e hasonlót, vagy az ellenkezőjét vagy semmit sem! A sziklás tengerfenéken élő Homárnak személy szerint fogalma sincs, hogy igaz lehet-e ez, de győzzenek meg!


 

Nem pont témába vág, de egy posztot szerintem megérne a probléma, kiváncsi lennék a tisztelt kommentelők hogyan látják ezt a problémát. Az alábbi levelet kuldtem a Tigaznak, es a Fogyasztovedelemnek:

Érdi lakoskent egyre többször kerul szóba szomszédainkkal a gáz fűtőértéke. Sokan vagyunk akik határozottan állitjuk, hogy az utobbi években, de főleg idén ez a fűtőérték drasztikusan csökkent. A cirkó langyos radiatornál jobban nem fűt fel, a víz kétszer annyi idő alatt forr fel a gáztűzhelyen, a vizmelegitő meleg, de semmiképp sem forró vizet termel. A berendezésekkel minden rendben, szerelő megvizsgálta. Értetlenül állunk sokan a jelenség előtt, az egekbe szökő gázárak mellett a szolgáltatás szinvonala drasztikusan csökkent, ez a gáz minőségileg kritikán aluli.  Az utóbbi években igy azt tapasztaljuk, hogy nem “csupán” duplájára emelkedett a gáz ára, de avval hogy a fűtőértéke csökkent a felhasznált mennyiség is jóval több.

Sajnos majdhogynem biztos vagyok benne, hogy egy esetleges kivizsgálás után az Önök válasza az lesz, a gáz fűtőértéke a határértéken belül van, azonban a fentebb vázolt jelenségek azt jelzik, hogy ez a határérték nem helyes, illetve azt, hogy régebben a fűtőérték sokkal magasabb volt. Én megértem hogy ilyen energiaárak mellett tripla haszon a gázt drágán adni és higítani. Azonban elfogadni ezt nem tudom.

Levelem elküldtem a fogyasztóvédelmi főfelügyelőségnek is.

Üdvozlettel, László

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.20. 01:48:58

akf
azt nem mondtad hogy nap kozben nem vagy otthon
ugy OK
en siman kikapcsolom a futest ha dolgozunk es nem vagyunk itthon
ha hazajovunk 10 perc alatt felfuti a legkondi
meg nekunk, mongyuk van ilyen ingyenes kozpontifutesunk ami ha nem is tul melehget fuj de azert tartja a normal homersekletet

moonclown 2008.11.20. 04:40:47

Uhhh ennyi okos embert.Fizikához nem értek nagyon, de aszigetelés segített nálunk, az átalány követhetetlen, de éves szinten a fogyasztásunk nem változott, az ára meg egy dolog...

De esetleg nem sírni kell, hanem:

1. odafigyleni, ld panelek 28 fokra fűt a rendszer és állandóan nyitva vannak az ablakok.Na most ugye a távfűtés se fával megy...

2.szigetelés, nálunk majdnem 30%-t jelentett...nem mindegy

3.mellesleg kikapcsolni és utána fűteni mint az ökör sokkal többe kerül mint közel egyenletesen tartani.(ha ninc sottohn vki legyen 16-17 ha hazajön meg 20-22 ok.na de kikapcoslni ganyi 12 fokra lehűlni???Ehhh

4.tessék többet dolgozni és leszarnia gázszámlát:)

S.E.A.T. 2008.11.20. 05:16:22

Errefelé nem láttam gázlángot vagy 1,5 éve.
De a szüleimnél, az Alföldön minden gázkészülék lángja ( tűzhely, konvektorok, átfolyós vízmelegítő ) 1/3-1/2 részben kék, a többi része a sárga különböző árnyalataiban játszik.
Most van folyamatban a faelgázosító kazán üzembehelyezése.
Egyébként a környező ismerősök a geotermikus fűtés kiépítésén gondolkoznak.
Aztán elmehet az összes gázszolgáltató messzire...

huzooka 2008.11.20. 06:11:27

Secnir
Mi a bajod azzal az égéssel?..
Nem folyékony halmazállapotú keletkezik, hanem gőz, bakker. Szerinted mit csinál a kondenzációs gázkazán?

OFF
Emberek, a hőszivattyúnál (áram) van egy picit olcsóbb alternatíva is, a pelletkazán, ami ugyanannyira automatizálható, csak 2-3 havonta hamuzni kell. Ha jut rá, azt használjátok! (Egyébként a pufferes faelgázosító is jó, de azt naponta meg kell rakni...)

Akit érdekel, miért van így, inkább írjon.
/OFF

puncipöcögtető 2008.11.20. 06:51:17

En meglepodve olvastam azoknak a sirankozasait, akik 24-25 fokokban uldogelnek - a fejlettebb orszagokban allandoan mennek reklamok, hogy fogyassz kevesebb energiat: allitsd 19-20 fok koze a homersekletet, nyaron meg ha legkondizol, akkor mehetnek a melegebbek: 26-28 fok.

0xFFFF 2008.11.20. 07:08:48

Aki még egy alkalommal leírja az ÁTALÁNY szót úgy, hogy:

a) általány
b) álltalány

az szívjon gázt ! Ne földgázt ! Igaz alf ?


A másik pedig a víz. A víz kérem majdnem azonos hőfokon érkezik nyáron is és télen is a háztartásokba. A vízvezetéket =>1 m mélyen vezetgetik körbe-körbe a fogyasztók között. Kb. 10 C fokos víz érkezik télen és nyáron is. Az más kérdés, hogy a fogyasztónál a csővezeték hol megy a falban. A házak belső traktusában vagy a külső falak közelében. Utóbbi esetben nagyobb hőingadozás is megfigyelhető.

mi tsu 2008.11.20. 07:54:21

Ebben az ügyben sosem fogunk tudni igazságot tenni mert a szolgáltató olyan mértékegységet használ amit mi nem tudunk ellenőrizni...ez egy kicsit olyan mintha a tankolásnál várható megtett kilóméterre számolnák vissza az üzemanyagot, figyelembe véve az autónkat valamint a használat jellegét és aszerint kellene fizetni a kúton. Na, kb. ennyire abszurd a gáz árának kiszámítása.

mi tsu 2008.11.20. 07:55:36

hoppá...most látom, hogy volt egy két sajtóhibám :-)

Elektronikus cigi · http://www.edohanyzas.hu/?partner=3 2008.11.20. 08:02:44

Na, én meg most tudtam meg hogy a vízművek meg H2O-t kever a vízhez és azzal higítja!

Dr.Bio74 2008.11.20. 08:07:52

Secnir

Sokkal hátrébb van egy olyanod, hogy:
"példa: FE+O2. ebből lesz a csillagszóró (hő hozzáadása nélkül)"
ez így nem nagyon oké.

A gázt utólag hígítani, az szerintem igen veszélyes tevékenység, bár korunk technikája által csak egy gazdaságossági számítás után bármikor kivitelezhető ( ha megéri, más kérdés a tevékenység állandó leplezése ).
Azt viszont, pontosan a felhasznált földgázmennyiségének a nagy volumene miatt nem hiszem el, hogy a fűtőérték nem egy adott tartományon belül mozog, amely tartomány alsó része, kombinálva egy kis nyomáscsökkenéssel, már bőven okozhat a sokak által tapasztalt negatív hatást.
A lángfestést pedig igen sok minden okozhat ( gáznemű alkotó, szilárd szennyeződés), ugyanakkor javasolnám, megnézetni a gázóránál található szűrőt is.

demizson bobby 2008.11.20. 08:17:11

Ingyen Online Stratégia játék magyarul ·

ha tudnád a vízművek mi mindent kever még a vízhez ( a vizen kívül)....soha többet nem innál vizet.
Persze sokan már amúgy sem...

Lacaca 2008.11.20. 08:39:11

Bio74 2008.11.20. 08:07:52

A földgáz folyamatos szűrésen megy át. Szűrik a kompresszor állomásokon, szűrik a gázátadó állomásokon.
Mint már írtam a fűtőérték egy tartományon belül mozog. Ez eltérés +-0,001%. Ez nagy csodát nem fog okozni. (Ukrajna felől érkező gáz). A problémát a nyomáscsökkentés okozza, mert azzal csökken a mennyiség, így más összetételű lesz a begyújtott keverék. A másik probléma pedig az, hogy a gázóra egy adott hőmérsékleten és nyomás mellett hiteles. Amint ettől eltérnek az adatok, a mérés pontatlan lesz. Ne legyenek senkinek illúziói, a nap végén a fogyasztó rovására. Ezért használnak mindenféle kompenzációt a szolgáltatók. Ezt viszont nagyon nehéz ellenőrizni. Épp ezért fölösleges milliárdokért kompresszorokat telepíteni bármiféle keveréshez, hiszen egyszerűbb a kompenzációs számokat módosítani. Összehasonlíthatatlanul egyszerűbb. Óránként 3-4 millió köbméteres fogyasztásra gondoljunk fűtési szezonban napi 2 csúccsal számolva, országos szinten.
Itt van néhány adat az eddigi csúcsfogyasztásról: www.mol.hu/repository/165062.pdf

RoxyTHC 2008.11.20. 09:14:36

Hali!

Reszemrol annyit fuznek hozza, hogy lehet hogy minden oke a gazzal, csak eppenseggel van amikor "okebb" es van amikor "kevesse okebb". Legalabbis reszemrol a tapasztalat (nem TIGAZ) hanem sima fov. gaz. (nem tom most mi a neve). Valami oknal fogva, nyaron keso tavasszal, kora osszel, olyan szinten forro a viz hogy ha megfelelo mennyisegu hideget keverek hozza, akkor szinte kiuti a meleg vizet marmint "nyomasilag" (elalszik a gazbojler) ezzel szemben telen keptelen vagyok arra, hogy olyan meleg vizet krealjak a bojler maximalis csutkara huzasa ellenere, hogy abban kellemes meleg viz kepzodjon. A masik erdekesseg hogy (mivel szeretek fozni :) ) nyaron egy sima rantott csirke mesgutesehez elehendo 10 - 12 perc, mig jelenleg ugyenez telen 25 - 30 percbe tellik ugyanazon korulmenyek kozott. Nos, ha ez azert van mert ugymond telen mindenki tobb gazt hasznal es nekem "nem jut annyi" akkor miert tobb a gazszamla? Ha meg ugyanannyi jut... akkor miert van ez a kulonbseg? En elhiszem hogy minden meres tokeletesen jo es pontos... De ettol meg valahogy a kulonbseg eszmeletlenul latszik... Es mellesleg, a gazleolvaso anno nekem is azt mondta hogy nyomaserteket mernek, szoval hiaba panaszkodik az ember oxigennel "megfujjak" ergo a nyomasertek megvan!

com2002 2008.11.20. 09:24:56

Az biztos, hogy csalnak, de hogy?
Barcsak felvilagazositananak illetekes szemlyek illetekes szemlyeket.

2008.11.20. 09:44:11

Jók ezek az alternatív energiaforrások, geotermikus akármik, meg hőszivattyúk... csak sok millió a bekerülési áruk. Aki gazdag az meg tudja fizetni.
A szegényeknek meg a marad a drága földgáz.

Dr.Bio74 2008.11.20. 09:58:02

Lacaca

Szűrik, persze, de van egy utsó szűrő is, speciel, mely a szüleimnél öt évig nem volt cserélve. A csere után látványos lett a javulás.
Mennyibe lehet egy hiteles gáznyomás mérő-regisztráló telepítése?

RoxyTHC

1. Az oxigén úgy magában drága, hidd el.
2. Oxigént, vagy magas oxigéntartalmú gázt földgázhoz szokás keverni, igen. Ezeket a keverőket nevezik gázégőknek.
A gyúlékony gázt szállító hálózatokat védik az oxigéntől, nemhogy keverik bele.

MosoMasa 2008.11.20. 09:58:54

Csak úgy drága az, mint ahogy a biotermékek általában: bazinagy hasznot húzni a semmiből, egy egyszerű cimkézéssel: ti.: ráírjuk hogy bio.

A sok hülye meg megveszi. Mitől több egy teljeskiőrlésű liszt, hogy ennyivel drágább? Attól hogy nem kell tisztítani és kvázi olcsóbb az előállítása?
Vagy a liszt/tej stb érzékenyeknek, vagy cukorbetegeknek készült termékek: legyenek jó drágák, 4-6-10 x-es áron. nem elég hogy bajuk van és nem tudnak enni, de amit ehetnek azt legalább aranyárban tegyék!
A gázt meg mindig manipulálták, ez ellen nem tehetsz semmit, ámde valszeg nem olyan mértékben mint ahogy azt sokan állítják....

Dr.Bio74 2008.11.20. 10:01:26

magampista 2008.11.20. 09:58:54

Ezt kikérem magamnak!

Dr.Bio74 2008.11.20. 10:08:15

A gázt meg mindig manipulálták, ez ellen nem tehetsz semmit, ámde valszeg nem olyan mértékben mint ahogy azt sokan állítják....

Annó, mikor gazdaságossági számításokat végeztettek velünk, akkor nagyvonalúan kerekítkettünk, amig rá nem világított a tanárunk, hogy Ő bizony eltengődne azon a 5 centen amít tonnánként elsinkófáltunk.Tényleg egy kis manipuláció, mekkora pénzt fial?

Liberté_73 2008.11.20. 10:45:26

Nálunk jó nagy családi ház, 2 kicsi gyerek.
Fa nyílászárók, 50cm külső fal.
Kombi gázkazán (fűtés+melegvíz), padlófűtés + fent radiátorok, minden nap fürdés.
Tavaly feltettem 20m2 napkollektort, lett a 3800m3 helyett 1380m2 gázfogyasztás per év.
Mivel sajnos benti kandalló nincs, idén a kerti sütögetős-tűzhelybe tetettem egy egyszerű hőcserélő spirált, amivel a kerti hulladék (jó sokat felhalmoztam) elégetésével is a belső puffertartály vizét melegítem. Szerintem idén 1000m3 alatt leszünk.
Főzés: indukciós főzőlapon.

2008.11.20. 11:23:18

Négyszázhatvanötödik !!!

2008.11.20. 11:26:23

@ magampista 2008.11.20. 09:58:54

Mitől több egy teljeskiőrlésű liszt, hogy ennyivel drágább?

Annyival, hogy benne hagyják a sikért és egyéb értékes anyagokat amelyekat amúgy kivonnának belőle és drága pénzért eladnának. Tudod mennyibe kerül a kivont sikér kilója ? Sokszorosa a BLxx-es normál lisztnek.

a paraszt a fatelepről (törölt) 2008.11.20. 12:13:17

èn meg begyojtok a cserèpkàlyhàba oszt meleg van. amùgy meg rajtam a bekecs...aztà nincs fàzàs....a legjobb fütöèrtèke meg a pàlesznak van...

RolFic · http://onlinetrendek.blog.hu 2008.11.20. 14:41:59

Én simán egyetértek a beadvánnyal...
Más lánggal ég a gáz! Tuti, hogy hígítják és egyere jobban! az is biztos!

feltételes reflex 2008.11.20. 15:12:10

alf 2008.11.19. 20:11:16

ezt a 120 nm családi hát/23.000 Ft számlát megnézném, hogy csinálod.

LittleBear 2008.11.20. 17:05:14

Egyszer azért tényleg jó lenne, ha kiderülne, van-e ebben valami. (Klasszikus urban legend.)

Csak két dolgot sokadiknak:

1. Télen a csapvíz tényleg hidegebb - már kézmosásnál érezni. Lehet, hogy csak a bejövő részben hűl ki, de akkor is.

2. Nekem valahogy furcsa ez a "vasárnap 8-12-ig rossz gázt adnak, merthogy úgyis akkor főz mindenki, és akkor jön a nagy haszon". Nem lenne egyszerűb mindig rossz gázt adni, és akkor nem derülne ki a turpisság? Van valaki a gázműveknél, aki kimérte, mikorra készül el a rántott csirke?
Nem lehet, hogy valahogy attól függ, egyszerre hányan akarnak abból a gázból venni? Mint ahogy este is jobban fűteni kell, és mivel többen akarnak több gázt kivenni, valahogy kevesebb jut?
A konvektor meg a termosztát szerintem addig fűt, ameddig a hőfokszabályozója mondja. Ha régen a 2-es fokozatnál meleg volt, most meg az 5-ösnél is hideg van, a konvektor nem méri rendesen a hőt - szerintem.

Jó lenne megmérni (az órát figyelve), hogy tényleg több gáz kell-e vasárnap délben a 10 liter húslevesnek, vagy csak több idő alatt jön az a gáz (persze ezt mind szobahőn - 22-23 fokon kezdve - mármint a konyha is meg a víz is ennyi legyen...).

(mi a 120 nm-t fűtjük a téli hidegben (-3 fok átlagban) átlag 22-23 fokra napi 13 köbméter gázból (2 fok különbség visz el 1 m3 gázt) - van 8 cm-es hungarocell a B30 as téglafalon, és régi, de szivacsozott ablakok)

karoly.ignac 2008.11.20. 18:39:00

Kiddy (Laura Lovebite):

El, ne hidd azt a hülyeséget, hogy a hőmérsékletet szintentartva kissebb fogysztást kapsz, mintha letekernéd napközben és csak meló után tekered fel.

A hőáramlás (teljesítmény) a a fűtött lakásból külvilág felé egyenesen arányos a lakás és a külvilág hőmérsékletének különbségével.
Ezen egyszerű tény miatt van az, hogyha hidegebb lessz az idő, egyre többet kell fűteni/fizetni ahhoz, hogy a megszokott hőmérsékleten tartsd a lakásodat. Ugyanezen tény miatt van, hogyha megelékszel a külső hőmérséklettel, akkor nem kell semmit sem fűteni. (mert 0 a hőmérsékletkülönbség)
A,
Tehát ha pl kint folyamatosan -5 fok van a nap 24 órájában, és te bent 20 fokot szeretnél, akkor ugye a hőmérsékletkülönbség 25 fok, ezt 24 órán keresztül tartod fent. tehát
25fok*24óra*konstans mennyiségű energiát adott le a lakás 24 óra alatt.
(igen, igen, itt integrálni kellene, de az konstansoknál ugye egyszerű)
B,
Kint folyamatosan -5 fok van, te bent 20 fokot szeretnél este 6 és reggel 6 között (12 órán keresztül) ezért délután 5 kor feltekered a fűtést, hogy a lakásod, mondjuk 15 fokról felmelegedjen.

Nos ebben az esetben 12 órán át tartottál fenn 25 fok hűmérsékletkülönbséget és 12 órán át kevesebbet, monjuk 20 fok különbséget.

Egértelmű, hogy SOKAT spórolsz.
meg merem kockáztatni, hogy körülményektől függetlenül.

J.

Kiddy (dugnám nikki sixx-et!) 2008.11.20. 19:05:43

karoly.ignac!

Valahogy ez az én fejemben is iigy állt össze, ahogy te leiirtad. De mégsincs igazság, mert hiába mondom ezt, ha egyszer ő jobban tudja (akkor is, ha nem)...

Mondjuk az elég zavaró, hogy majdnem két óra hosszáig folyamatosan megy a cirkó, ha feljebbtekeri 1 fokkal. Azt is meg merném kockáztatni, hogy igazából nem fázik (nem is érzi a különbséget), csak a megszokás miatt tekerget. Meg azért, mert tudja, hogy én is tekergetem, csak én lefelé.

Az meg, ugye, hogy ha nem piszkálnánk, miig távol vagyunk, mennyit fűtene, örök rejtély marad...

Secnir 2008.11.20. 21:56:07

namármost
foglaljuk össze a dolgokat (illetve boncoljuk jobban)

1. adott időpontban mindenki ugyanazt a gázt, ugyanattól a szolgáltatótól, ugyanabból a kútból kapja.
-akkor miért más-más színű a láng, más-más településen?

2. a láng színe a nyomástól függ
-akkor a nyomásszabályzó mit csinál a készülékekben?

3. ha kisebb a nyomás, tovább tart felfűteni a teafőzőt
-ha kisebb a nyomás, miért pörög gyorsabban az óra?
-ha kisebb a nyomás, miért nem tudja felforralni a vizet? mert ugyanis az nyomásfüggetlen
-ha egy utca szombaton egyszerre kezd el főzni, mit csinál a szolgáltatónál a nyomásszabályzó?

4. a bejövő víz nyáron melegebb, ezért télen nem lehet felforralni
-télen hogy lehet jóval hidegebb a bejövő víz, ha egyszer fagyhatár alatt van?
-tételezzük fel, hogy a téli bejövő víz 5°, nyáron 15°. nyáron 15°-ról felforralni 10 perc. télen először 5°-ról fel kell melegíteni 15°-ra, majd onan felforralni.
ha nem tudja felforralni télen, akkor az azt jelenti, hogy már 5°-ról 15°-ra sem tudja felmelegíteni. akkor mekkora a fűtőérték?

5. mindenki oxigént vagy levegőt kevertet az elméleteiben a földgázhoz. mint fentebb írtam, a földgáz sokkal több vegyületből áll. a maradék x%-nak, amivel fel lehet higítani, tudja valaki az árát (földgázéhoz viszonyítva)?

Secnir 2008.11.20. 21:59:01

apropó:
aki azt magyarázza be nekem, hogy a láng színe a nyomástól függ:
kapjátok be. vasas vagyok, időnként hegesztek, forrasztok. a láng színe az összetételtől függ, nem a nyomástól. meg a hegesztett anyag szennyezettségétől.
de ha csak nyílt láng van (akár szúróláng), az egyszinű.
AZONBAN ha megnyitom az oxigént, vagy a dissou-t, megváltozik a színe.
a kurva anyját, ez ismeri a fizikát, ti nem.

Kisangyal 2008.11.20. 23:35:52

Csatlakozom a többséghez, én is évek óta tapasztalom a problémát!
Lehet, hogy nem a Tigáz, hanem a Mol, de valaki csinál valamit.
Szerintem mindkettő... :)

Az meg nem normális, aki 17 meg 19 fokban üldögél otthon!
Hát bakker nem vagyok én eszkimó!
Nekem a 23 is kevés, 25-26 fokban érzem jól magam. Hiába öltözök fel, simán megfázok és többe kerül a gyógyszer mint amit meg lehetne spórolni ezzel a hülyeséggel!
Lehet, hogy nem vagyok sikeres, meg életképes sem... :)

Kisangyal 2008.11.20. 23:38:49

Ja és bármikor simán felfázok az ujjaim végéről is.
Tehát hiába vagyok eszkimónak beöltözve tetőtől talpig, ha a kezem fázik fél perc alatt beteg leszek. :S

Joe Forster/STA · http://sta.c64.org 2008.11.21. 02:10:06

@Kisangyal: Rossz a vérkeringésed. Bicikliboltban mondták, hogy ha hideg volna a kézfejem meg a lábfejem, akkor annak ez az oka, és vegyek melegebb biciklis ruhát.

Szerencsére nem így van (a kevésbé durva ruhában is izzadok), de azok az idők is véget értek, amikor a szüleim a fűtésen is spóroltak, és fölöltöztünk otthon. Most 22-24 fok van, úgyhogy akár egy szál mosolyban is el lehet lenni naphosszat. ;-) Mottó: Home, warm home!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2008.11.21. 07:52:38

31 Fahrenheit van odakint
Idebe 76
Mary horkol es nem tudok aludni
iszom is egy sort meg

EBL 2008.11.21. 11:03:53

0xFFFF!

"A víz kérem majdnem azonos hőfokon érkezik nyáron is és télen is a háztartásokba. A vízvezetéket =>1 m mélyen vezetgetik körbe-körbe a fogyasztók között. Kb. 10 C fokos víz érkezik télen és nyáron is."

Ez nem igaz. 1 m mélyen még igen jelentős a talaj éves hőingandozása. 1 m mélyen a talaj hőmérséklete nyáron kb 16 fok télen kb 3 fok. Azaz télen kb 3 fokos a bemenő viz, nyáron 16 fokos. Kb 10 m mélység kell ahoz, hogy az éves hőmérsékletingadozás elhanyagolhatóvá váljon.

trolipotlo 2008.11.21. 11:20:56

Én csak azt nem értem, hogy É-Magyarországon miért forr fel a víz gyorsabban a mikróban, mint Németországban... :)

Egyébként egy német kazánszerelő mondta, hogy nála napelemes olajfűtés van, mert az a legolcsóbb: 180 fokos égéshő, ráadásul egy hőcserélőn keresztül távozik a "füst", ami 45 fokosan érintkezik a külvilággal.

garázda 2008.11.21. 15:25:09

A víz hőmérséklete télen és nyáron majdnem egyforma kb. 12 C (+,-2 C) legalábbis nálunk.

Aki a 24 fokot szereti az ne sírjon!!

A 19-21 fok a lakásban az a normális!

Éjszaka ha nagyon meleg van nem lehet normálisan pihenni, a szervezetünk sem szereti!

Aki a pelletet használja és azt állítja hogy hú de olcsó az nem mond igazat!

Aki a föld hőjét használja csak az sem mond igazat! Ugyanis az csak egy kiegészítő fűtés!!

A napenergia és szélenergia sem olcsó a tévhitek elkerülése véget, mert horibilis összegbe kerül amit nem hoz vissz csak tíz év után, utána meg cserélheti szinte az egész rendszert!

Egy olyan rendszer aminek értelme is van az kb 5-6 milla! (kombi nap és szél)

A neten van egy tanulmány miszerint a fával fűtés a leggazdaságosabb!

Igaz nem azoknak találták ki akik kesztyűben vezetnek , de még mindig jobban megéri mint bármi más!!

Mi is ezt használjuk pedig Pösten lakunk!

Eddig kb a 170 nm2 befűtése úgy 40-45 E forintba került, ugyanez fával, hogy tuti nem fázunk a házban max. 25-28 E lesz, de lehet hogy kevesebb!!

Mondjuk aki panelbe , társasházba lakik azt tudom sajnálni , de hát ez van!!

EBL 2008.11.21. 16:54:19

"A víz hőmérséklete télen és nyáron majdnem egyforma kb. 12 C (+,-2 C) legalábbis nálunk."
Megmérted, vagy megbecsülted?

"Aki a 24 fokot szereti az ne sírjon!!"
Igen

"Egy olyan rendszer aminek értelme is van az kb 5-6 milla! (kombi nap és szél)"
Ezzel mondjuk nem értek egyet. Mármint a szélenergia részével. Nagyban sem éri meg állami támogatás nélkül, kicsiben meg kész csőd. Napkollektor (levegős) + levegő-levegő hőszivattyú + kandalló + hőcserélős szellőztetés. Persze ez csak a legszigorúbb szabványok szerint megépitett házakra igaz. A régi házakat először hőszigetelni kell.

"Mondjuk aki panelbe, társasházba lakik azt tudom sajnálni , de hát ez van!!"

Panelben is van egyedi költségmegosztós, termoszelepes radiátoros, műanyagablakos, hőszigetelt, vakolt változat. Ezeknek éves fűtésköltségük kb 2200-2400 Ft/nm. (+ melegviz)

Jólfelhúztammagam 2008.11.21. 20:32:42

Főgáz.
9. éve fűtjük ugyanazt a házat, és nem nőtt egy cseppet sem az évi gázfogyasztás. Sőt az utóbbi enyhe teleken csökkent is.

A víz/fűtés hőmérséklete nem a gáz fűtőértékével arányos, hanem a termosztát szabályozza. Ha nem elég meleg a víz, meg kell javíttatni a kazánt.

Neton 2008.11.22. 02:42:49

Simán igaz a dolog. Én onnan tapsaztalom, hogy mikor zuhanyozni próbálok, ami eddig forró víz volt, az most éppen langyos. Gázmelegítő van, nem boiler, szóval csak a gáz minősége miatt nem olyan forró a víz. Ezt havi szinten elég rendszeresen előadja a gázszolgáltatónk, szóval elmehetnek a sunyiba. :)

Lacaca 2008.11.22. 23:34:51

takaríttasd ki a vízkövet a vízmelegítőből, és akkor forró lesz a víz.

Secnir 2008.11.23. 08:02:26

lacaca:
és akkor a tűzhelyből mit kell kitakarítani?

garázda 2008.11.23. 10:12:19

EBL

Most nem akarok semmilyen honlapot beollózni, mert aki akar utána néz , én utána néztem!

Van állami támogatás, ha igényled, ha jól emlékszem ez elérheti akár a 4M ft is, a beruházás nagyságától függően!!

Akik hirdetik a 75-100E ft-os napelemeket, csak azt felejtik el, hogy azzal semmire se megy az ember!

Mivel tényleg utánanéztem egy olyan rendszer ami ténylegesen segíti a fűtési és melegvíz rendszert és kiszolgál 5-6 embert az 3-4 Milla+ a Kb. 2500 W szélgenerátor az úgy 1,5-2 Milla, tehát aki tényleg zöld energiát használ anak MINIMUM ennyit be kell áldoznia, hogy 60-80% százalékosan "zöldenergiát" használjon!!!!

Amúgy megmértem! Van hőmérőnk bi-bi-bi!


Hát néha a tűzhelyet is le kell takarítani zsíroldóval!!

De tényleg gyengébb a gáz melegítő hatása akármit mond a gázszolgáltató!

Secnir 2008.11.23. 21:58:34

garázda:
"Akik hirdetik a 75-100E ft-os napelemeket,"
te most napelemről beszélsz. mi eddig napkollektorról....

"Mivel tényleg utánanéztem egy olyan rendszer ami ténylegesen segíti a fűtési és melegvíz rendszert és kiszolgál 5-6 embert az 3-4 Milla+"
akkor nézz utána jobban. nekünk új építésű háznál volt 900e huf.

"Van állami támogatás, ha igényled, ha jól emlékszem ez elérheti akár a 4M ft is, a beruházás nagyságától függően!"
van. az olyan is. év elején adják, vmi párszázmilla a keret, és nemcsak ükofűtésre, hanem minden szarra (nyílászárócsere stb) adják. az önerő 60-80%, a többit adja az állam. egy év múlva visszatérítve. marha nagy támogatás beruházástól függően...

Secnir 2008.11.23. 22:06:56

jah, és januárban indul az osztogatás, és február végén elfogy....

EBL 2008.11.24. 09:36:21

"én utána néztem!"

Én is. De én a fizika törvényeinek néztem utána, és tudom, hogy egy szélerőmű 3m/s szélsebesség alatt be sem indul és egy 2500W-os szélerőmű 5m/s átlagos szélsebességnél nem termel többet 300 W-nál. Magyarországon pedig kevés hely van, ahol 8 m magasan ennél nagyobb az átlagos szélsebesség. A 2500 W-ot kb 10-15 m/s szélsebesség között adja le (tipusfüggő). Azaz jó, ha 2000 kWh energiát termel évente, ami kevesebb, mint 100.000 Ft/év. Azaz 15-20 év alatt térülne meg, ha eltekintenénk a karbantartástól, az amortizációtól, a tárolási és hálózati veszteségektől. Azaz a házi szélerőmű anyagilag egy sohasem megtérülő befektetés.

"akár a 4M ft is"
De legfeljebb a befektetett összeg 20-30%-ig, ha mindent számlával igazolsz.

"Amúgy megmértem! Van hőmérőnk bi-bi-bi!"
Ha úgy mérted, hogy a mérés előtt fél órát folyattad a vizet, és tényleg kb ugyanolyan meleg télen, mint nyáron, akkor egy nagyon speciális helyen laktok. De a többségnél igen jelentős különbség van a téli és a nyári vizhőmérséklet között. Apáméknál egy hosszú hideg tél során az is előfordult, hogy a föld megfagyott a vizvezetékig, és a vizzel együtt jégdarabok jöttek a csapból.

Deviáns 2008.11.24. 15:05:17

Javasolt módszer a méréshez:

Régi fatüzelésű bolyler gázégővel. körülötte 20cm vastag hőszigetelés + kipuffogógáz elemző + nyomásmérő
Füstgáz megfelelő elvezetéséről gondoskodni!
mérés:
légnyomás
bemenő gáz nyomás
bemenő gáz CH%, O2%, CO2%; CO%; NO2% (+H2O%)
kimenő gáz hőmérséklete
kimenő gáz CH%, O2%, CO2%; CO%; NO2% (+H2O%)
Vízhőmérséklet mérés: Mérőfej adott magasságban a bolylerben,

A vizet felforralni kis lánggal, majd megállapítani, mennyi ideig tarott 30°C és 90°C között a melegítés (így független a bejövő víz hőmérsékletétől a mérés).

Ezen adatok alapján már számítható a gáz fűtőértéke...
Szóval aki megvalósítja, szóljon.

Korcsolya 2008.11.25. 11:46:38

7 éve élek BP-en és minden évben megfigyelem, hogy tavasszal csökken a gáz fűtőértéke, ősszel meg nő, vagyis az átfolyós vízmelegítővel ősz tájékán nagyon kell vigyázni, mert egyik napról a másikra összeforrázza magát az ember. Ez, innen nézve nem is lenne gond, csak nyáron is ugyanannyit fizetek a gázért (sőt, ha emelnek, többet is). Egyébként meg cserépkályhánk van az első emeleti téglaházban, a legtutibb fűtőeszköz!

MWpower 2008.11.27. 09:18:40

Az erőmüvekbe frankó gázt nyomnak nagyon pontos méréseket végeznek mind két oldalon az chekolva van.De szerintem nem erről a rendszeről kap a lakoság. A jó gáz kékes szinel ég mint pl az öngyujtó amikkor sárgásodik akkor valami olajszármazéktol lehet.

Otthoni teszt: fix szoba hömérséklet.Fix víz hőfok (mondjuk 1 liter)és elkezdjük folrralni a konyhába a tüzhelyen és nyomjuk a stopert menyit melegszik a víz x idő alat és tadam.Nem a legpontosabb és persz kell összehasonlító mérés akkor amikkor bizunk benne ,hogy nem szurnak ki velünk.Mindenki beirná az eredményt és lenne összehasonlításunk.Mert egy pontos gáz mérő az nagyon sokba kerül.

Dr Borivoje Surdilovics 2008.12.03. 09:18:34

A lángelszineződés törvényszerűségéről:

Moszkvában tengettem életem néhány évig nem túl régen.Érdekes módon a láng színe ibolykék volt,nem szennyezte semmi, vagyis a csőhálózatban -ami sokkal elavultabb mint itthon- nincsenek lerakódások.Hogy lehet ez? A fűtőértékről meg sokat nem kell mondanom, talán mindenki elhiszi hogy legalább fele idő volt felforralni a vizet.Nos úgy tudom ebből a gázból vásárolunk mi is,aztán némi tárolás hókusz-pókusz és a multi tálalja amit tállal.Mert hát a keze meg van kötve:a gázvásárlásnál nem sok szava van a szolgáltatónak, nem ő köti a szerződést. Az értékesítési ár is kötött. Hát akkor hogy lehet profitot csinálni ilyen körülmények között?
A megoldás ismert a Zimmer Feritől: demizsonos cola mintájára kell eljárni.
Azért az is érdekes hogy ennyien meg tudják magyarázni,hogy technikailag kishazánkban miért pont ilyen a gáz.Sokan nem vagyunk feledékenyek:emlékszünk még arra hogy az átkosban nem ám így volt. Csakhogy azóta fejlődött a tudomány -ezek szerint negatív irányba.

uvegmecses 2008.12.04. 16:55:38


aha, van egy kis nyaraló, ott valóban minden hamarabb sül meg, forr a víz , és ez tuti. persze gázzal

Bubek 2008.12.04. 18:33:20

A probléma ott van, hogy a hőmérsékletet és a nyomást a gázelosztónál mérik, a térfogatot - köbméter - pedig a fogyasztónál ! én ezzel nem vagyok kibékülve ! A fogyasztási helyen a nyomást egyszer sem mérik meg még poénból sem...
persze elhanyagolható, de akkor nekem ne számítsanak késedelmi kamatot 1 napra !

Másik: a havi egyenlő részletben történő fizetésnél az évvégi elszámolásnál nagyobbat kaszálnak az évvégi elszámolásnál az áremelés számítással, mintha levegőt nyomnának a gázba !! Azt nem is értem, ha előre megveszem a gázt - havi x köbmétert - mert ők ugye gázt adnak el előre nekem és nem pedig beszedik a pénzt tőlem előre, hogy használják helyettem ugye, akkor ha kisebb volt az éves fogyasztásom, akkor miért nem köbméterben írják jóvá, miért forintban ?? Ugye a gáz egyre drágább, tehát ha emelnek 20%-ot akkor a tavasszal megvett 1 m3 télre már csak 0,8m3. Dehát én azt már kifizettem !!
És a pénzemet meg jóváírják és újra eladják nekem a már drágább gázt !!

A nagykernek fizetik abból a pénzből amit beszednek tőlünk, de a nagyker fizikai egységben számol el és nem Ft-ban...hoppá....ezzel kaszálnak csak igazán ! Ennek csak az áfájából már milliárdos lennék :)

Bubek 2008.12.04. 18:37:41

A láng szine: minden készülék ami a belső térből használja a gázt abban a láng a levegő nem éppen steril páratartalma miatt szineződik el. Próbáld csak ki, lehelj rá: egyből narancsszínű lesz. De ha egy száraz téli napon kiszellőztetsz, utána olyan kék lesz mint az ég...Az olyan készülékek, amelyek külső levegőt használnak - zárt égésterű kazán - télen nem látsz benne narancssárga lángot, mert nincs a levegőben nedvesség...

Biggabo 2008.12.04. 18:40:38

Sziasztok. Olvasva az itteni dolgokat, lehet benne valami ebben a nyári kisebb, majd a téli időszakban ,megnövekedett és ezáltal ún. suhanó gázzal kapcsolatban. Számomra nem vagyok érintet igazán. kollégista létemre, havi fix költségem van, így nem gond. Azonban hozzátenném, hogy a kolliban elektromos tűzhely van. Vajón miért! (a kellesz jó ha sokáig egyben van :), ).
Sziasztok.

opel16v · http://www.e85power.hu 2008.12.04. 19:34:51

Tény hogy vannak területek, ahol kritikán aluli a gáz minősége, és ez a szorzóban csak kicsi mértékben jelentkezik. Én két helyen élek, Budaörsön és Jutában. Míg Budaörsön jó minőségű gázzal fűtök és főzök, Jutában ez közel sem mondható el. Míg Budaörsön kb 10 perc egy tésztavíz felforralása, Jutában több mint fél óra. De mondok még meredekebbet: egy időben Jutában nem lehetett piezoszikrás gyújtóval begyújtani a gáztűzhelyet, csak lánggal. És nem hülyeség ez a jégdugós sztori sem, ugyanis többször kikapcsolt emiatt a nyomáscsökkentő, illetve már cserélték is ebből kifolyólag. Hogy az árakról meséljek: Itt Budaörsön mikor 15000-et fizetek a gázért, ugyanabban a hónapban 40000 Jutában. Pedig hasonló nm van fűtve, ugyanolyan időszakban. Tehát jogos a felháborodás szerintem, én is azt mondom, nem jól van meghatározva a "minimum szint" a gáz mindőségében, illetve aránytalan az árszorzója!

Sámat1 · http://www.kiskantor.blogspot.com 2008.12.04. 19:52:03

Levegővel keverik. Minnél több benne a levegő, annál sárgább lánggal ég. R....meg.

GC (törölt) 2008.12.05. 08:26:00

Vannak itt érvek, ellenérvek, hogy keverik, meg hogy nem. Engem igazából nem érdekel (érdekel, hisz én is fizetem), csak annyit magyarázzanak meg, hogy mitől csökken a fűtőérték! Mert a víz a fazékban tényleg hosszabb idő alatt melegszik fel. A gázóra meg nem fűtőérték alapján számol, hanem köbméterre.

Bubek 2008.12.05. 10:42:07

Biggabo:
a koleszban azért van elekrtomos tűzhely, hogy nehogy egy öngyi srác levegőberepítse az egész épületet :)

Hogy mennyire nem jó a gázminősg és hogy ezt a szolgáltató is tudja: a távhőnél évekkel ezelőtt, amikor még nem volt ennyire lényeg az ár, vita volt a gázszolgáltatóval, mert szar gázért nem akartak fizetni. Erre a szolgáltató aztmondta: oké, akkor zárjuk a csapot. Erre a távhő: bérlunk egy kromatográfot és megnézzük a minőséget és ha nem jó, lepereljük rólatok a gatyátokat is. A csap nyitva maradt.. :)

A gáz másik nagy baja, hogy fűtésre városi környezetben nincs valós alternatíva, hacsak nem akarjuk az ipari forradalom idején Angliában tapasztalható szmogviszonyokat kipróbálni. Ígyis amikor mindenki ezerrel fűt, a szénmonoxid-szint talajközelben elég magas - és érezhetően rossz a levegő

Bubek 2008.12.05. 10:45:44

pesrsze a fenti csak egy urban legend, nem kell komolyan venni

Tényleg reagálhatna valaki hivatalosan Bólya úr levelére mielőtt mindenki elzárja a csapokat...

zsigmond54 2008.12.05. 11:27:02

Van egy úgy nevezett,kondenz víz leeresztő minden kéménynél.Mostanában jó három liter vizet engedek le belőle hetente. Még mennyi párologhat el? Azelőtt is rendszeresen nyitogattam a csapot de soha nem jött ki semmi.Igazat adok annak aki azt mondja,hogy vizezik a gázt.

ToBoZ 2008.12.05. 11:58:04

Én vegyészmérnöknek hallgatok a BME-n. Kémiai technológia laboron volt tüzeléstechnika, a laborvezető évekig a fővárosi gázműveknél dolgozott. Ő mesélte, h a gázt inert gázokkal keverik (nem vízzel, szén-dioxiddal és nitrogénnel), hogy a nyomást állandóan tartsák (meg hogy nagyobb legyen a haszon). Javaslom minél hamarabb egy kaloriméteres mérés megejtését a fűtőérték meghatározására. Mondjuk hívja fel a Kém. Tech. tanszéket, jó pénzért biztos benne vannak egy szakértésben. Aztán utána ennek költségét be lehet hajtani, gondolom.

KareszNo1 2008.12.05. 16:24:03

A hozzászólók közt olyan baromságra akadtam,hogy télen hideg a víz,körülötte a légkör(?)a jéghideg konyhánkban és ezért kell 60% több idő ahhoz,hogy ugyan az a mennyiség pl. víz felforrjon. Nyáron ez miért van így,nagyokos barom? A tolvaj szakemberek nagyon is jól tudják milyen adalékot kell alkalmazni,hogy több milliárdhoz jusson törvénytelenül. Lopnak,lopnak és igenis LOPNAK!

kikorics 2008.12.05. 20:20:47

Hat szerintem vannak megoldasok a gazszamla csokentesere.
Mi Romaniaban a kovetkezokkel probalkozunk kisebb nagyobb szerencsevel.
A gazora ha egybemenetelu a gazora feletti ontot reszt at lehet furni es a kulso reszt le lehet ragasztani igy a gaznak csak egy resze megy at az oran. Ha ketbemenetelu es a kimeno reszt le lehet szerelni, akkor a belselyeben van egy muanyag resz es azt egy forraszto pisztoly segitsegevel melynek a a hegyet egy hosszu drottal hoszabitjuk meg ugy ki lehet lyukasztani, hogy belenezve a lyuk nem latszik. Az eredmeny ugyan az a gaznak egy resze nem megy az oran at.
Kell vigyazni, hogy az ora mutasson is valamenyit mert maskepp gyanus a helyzet. Meg probalkoznak ha kint van az ora viz befecskendezessel ettol lefagyhat az ora.lehet probalkozni egy melegitett kemeny anyag befecskendezesevel mely lehulve megkemenyedik.Altalaban a gazorak megfordithatok( ha leszerelhetok) es igy forditva megy.
Mindezek lopasnak minosulnek es erdemes merlegelni megeri-e, de hat ne csak masok lopjanak tolunk.

kikorics 2008.12.05. 20:24:24

ha a gazegoben elego gaznak pirosas az elszinezodese akkor azt jelenti ,hogy nem tiszta van benne levego

kikorics 2008.12.05. 20:27:32

zsigmond54 nek irom a gaz elegetesebol viz es szendioxid keletkezik innen is lehet a viz, a gazt szaritjak maskent telen lefagyna sok halozat.

Rebbeka 2008.12.06. 06:24:03

Egytetertek !
A gaz minosege egyre jobban romlik, fokent a futesi szezonban. Nagyon jo pelda erre a 3 perces lagytojas amit majdnem 6 percig kell fozni, mert ha nem akkor a tojasfeherje nyers marad.
Azert sincs fix gazar/m3,-"ez koztudott"- mert van egy minosegi szorzo ! Csupan a rosszabb minosegu gaz ezen szorzoja nem fedezi meg 30%-ban sem az ebbol eredo tobblethasznalatot. Egyszeru, amit le lehet huzni az emberekrol azt lehuzzak, aki meg nem tudja fizetni a kozuzemi dijakat az elveszti a lakasat, midenet es az utcan hal meg. Ilyen orszagban elunk es alig van ember aki felemeli a hangjat es probal az igazsagtalansagok ellen tenni.

mamuk 2008.12.06. 20:21:42

Hali!
A földgázt Szagosítják ugye. Tehát van amit hozzátesznek. Az "illatanyagot keverőüzemben adagolják a gázhoz. Persze mást is tesznek hozzá. A folyékony halmazállapot sokmindent elbír... Nem vagyok fizikus, de a lángnak kékes színűnek kell (kellene) lennie. Ehelyett narancssárga! Ez túl sok oxigént jelent. A fűtőérték persze romlik tőle. A készülékeim műszakilag rendben vannak. Akkár hogyan logikázok, valami akkor nem ok! Jó minőségű gáz és jól működő készülék = kék láng. Mégis narancssárga! Ezek szerint valami valahol nem igaz! A fűtőérték ellenörzését ugyan melyik hivatal végzi? Talán csak nem maga a "Gázművek". Valaki reklamál, mire ők vizsgálatot végeznek önmagukkal szemben. Az eredmény persze megjósolható. Náluk minden ok. Ha valaki elgondolkodik a folyékony halmazállapoton, a szagosító anyagon és a sárga színen, akkor rájöhet mi a turpisság. Ennyi.

papustol 2008.12.06. 22:05:52

Minden E-ON üldözött vegye le átutalását a számláról kiegyenlítésről,mert szabadon garázdálkodnak az energiaszektorosok!Nehéz előteremteni a sok protokol babának pénzét csak mert barát vezetőnek.A túlszaporodott tüzközelieknek jön a leépítés!
Az energia körül sok élősködő gyülemlett fel akiket már nem képes ellátni.
A számlákat szabadon értelmezik,22köbméter gáz lehet megazsulozva 2500ft is ées ha reklomálsz lehet 7300ft is csak egy kis kreativítás kell hozzá.

Al_Muazib 2008.12.07. 06:00:16

Nem csak úgy lehet a gáz fűtőenergiáját csökkenteni, hogy kisebb fűtőértéket szolgáltatnak, hanem úgy is, hogy KISEBB NYOMÁSON működik a rendszer. Erre azt szokták felhozni, hogy egyszerre sokan használjuk és ezért csökken a nyomás.Ez igaz is meg nem is, mert tudnia kell az illetékeseknek, hogy pl. vasárnap de. amikor a háziasszonyok főznek akkor több gáz fogy,mint du. amikor már csak a fűtés megy általában. De ezek az illetékesek nem otthon esznek, hanem éttermekben így ilyesmi őket nem zavarja.

hufnagel@citromail.hu 2008.12.07. 09:59:11

Naná hogy csalnak, hisz ez teljesen egyértelmű. És csak mert hogy volt honnan tanulniuk:
a példának okáért ...
Romániában, a Ceausescu éra alatt nay rendszerességgel levegőt fújtak a gáz mellé, amitől aztán a óra pörgött, de a gázláng maga sárgás szinű volt és nem igazán melegített. Az egészben a lényeg a levegő keverési aránya volt, hogy azért egy kicsit még égjen. Az óra meg mérte ám ezerrel a levegőt a balek fogyasztóknak.
Ha valóban meg akarnánk tudni, mennyi is a gáz fűtőértéke, a végfelhasználói ponton kellene mérni és nem a szolgáltató kibocsájtási oldalán, ahol még manipulálni tudnak az adatokkal. Aztán szépen közreadják a kibocsájtott számlákon.
A szocialista világból átvett trükközés, hazudozás, adatmismásolás és statisztikai simlizés sajnos büntetlenül tovább él ezeknél a szolgáltatóknál.
A fogyasztó nem tehet semmit, de vélelmezheti a dolgot, amire a válaszok:
vagy kizárnak a szolgáltatásból,
vagy a gázszolgáltató részéről feljelentenek becsületsértésért, hitelrontásért.
És mivel a bíróságot ezen a téren már rég meg vannak véve, teljesen egyértelmű az igazságért folytatott magánharcunk végkimenetele.
(Lehet majd rőzsét gyűjtögetni a környező erdőkben, vagy Metro-ujságot és mindenféle reklámszórólapokat a postaládákból.)
Már maga a tengerszint feletti magassággal való trükközés jó indok volt a fűtőértékkel való manipulálásra, amikor belekeverték a gázszámláinkba az Egyetemes gáztörvény ideális gázokra vonatkozó kitételeit.

zhata 2008.12.07. 10:03:56

A földgáz lényegében metán. Ha ezt levegővel kevernék, robbanóelegy keletkezne, mint ahogy a bányákban a sújtólég is sajnos sokszor okoz szerencsétlenségeket. Ha a levegővel kevert földgázt meggyújtod, jó esélyed van arra, hogy felrobban.
Ha jól emlékszem a földgázt merkaptánokkal szagosítják, mert a metán színtelen, szagtalan, így nem vennéd észre, ha ömlene a gáz. Ezekből nagyon kevés is elég.
Keverni kizárólag nitrogénnel, vagy széndioxiddal lehet.

hufnagel@citromail.hu 2008.12.07. 10:42:35

Te EBL!

" ... 1 m mélyen még igen jelentős a talaj éves hőingandozása. 1 m mélyen a talaj hőmérséklete nyáron kb 16 fok télen kb 3 fok. Azaz télen kb 3 fokos a bemenő viz, nyáron 16 fokos."
Na, nem mintha én kötözködni akarnék, de ez a megállapítás úgy hülyeség, ahogy van! Mérted te ezt valaha is?

Régen, amikor figidaire (hűtőszekrény) helyett a parasztnépség csak vermet ásott a kertben,
de ott vannak a jégkészítők, akik a télen vágott tavijeget egészen nyárig előrizgették vermeikben,
hát ne mond már, hogy annyira tizenméter mély vermeket ástak volna.
A keresztanyámnál például a kertben a verem csak kb. 1 m 40 cm-re volt a talaj szintje alatt, de mégis hűvös volt benne nyáron a görögdinnye, az ásványvíz vagy a sör. Egy ilyen veremben, ha a bejáratát zárhatóra csinálták meg, legfeljebb 1-2 fokos téli-nyári hőmérsékleteltérés mutatkozott.
A nejem nagyanyjánál az Alföldön a vályogtéglás pincének volt még egy alsóbb tároló-szekciója, az volt neki nyáron a frigidaire. Ott tárolta az összes kaját, de oda még a pókok sem mentek le, mert befagyott a seggük.

kakukkboy 2008.12.08. 08:53:10

Olyan cégnél dolgozok, ahol évtizedekre visszamenőleg rálátásom van a földgáz fútőértékere.
Magát a bázt nincs módjában egyetlen szolgáltatónak sem befolyásolnia!
Amivel megtehetné, azok a gázok sokkal drágábbak, mint a földgáz.
"Vizezik" ez akkora marhaság, hogy ész megáll.
Pontos szabványoxabályozzák a földgáz összetételét, szennyezettségét, harmatpontját.
Magyarországon a gázharmatpont szabvány szerint alacsonyabb, mint -5 oC, vakójában ez az érték sokkal jobb, -15- -20 oC között van.

"Fűtőértékkel csalás" kizárólag számlázással lenne lehetséges. Csakhogy azt meg a többlépcsős ellenőrzési metódus akadályozza meg, hiszen a szolgáltatók ellenörzött-dokumentált gázt vesznek a szállítóktól, akik ellenőrzött-dokumentált gázt vesznek a termelőktől-tárolókból.
Így lebuknának, ha adathamisítással kísdérleteznének.

kakukkboy 2008.12.08. 09:21:27

Optimális körülmények között kéxinű a metán égése.
A földgáz keverék /~93% metán, -5% etán,-1%Pb,-1% c5-6...1% inert.
Fűtőértéke átlag 34 MJoule/, szabványfűtőértéke: min: 32,775 max: 36,225 MJoule./
Ezt a szolgáltatók nem tudják változtatni, olyan, amilyen a szállítótól-termelőtől megjön.

A gázláng színét bofolyásolja környezeti hőmérséklet, páratartalom, és a levegő mennyisége, oxigéntartalma!
Háztartási készülékekben SOHA sem mert:
-a fölösleges levegő színesen világít.
-rontja az égés hatásfokát a készülék beállítása, koszossága.
-a kevés levegő is hibás működést jelez, színes égés produkál.
-a környezeti hőmérséklet is jelentősen befolyásolja, nem árt ilyenkor becsukni rendesen az ablakot, mert jóval hidegebb a levegő, mint nyáron!
-a téli esős időben megnő a levegő páratartalma, erősen ronthatja az égés minőségét.
-nem is szólva a szmogosságról, ami eleve rosszabb égési körülményeket okoz.

Nem a szolgáltatót kellene b.szogatni, hanem megnézetni, beállíttatni szakemberrel minden Karácsony előtt a gázkészülékeket!
A kéményeket meg kéménysöprővel kitisztíttatni.
ÉLETET MENTHET!

mamuk 2008.12.08. 19:07:56

Foglaljunk össze.
A gáz fűtőértékével manipulálni a szolgáltató nem tud...
A gázóra hiteles mérést csak állandó nyomáson "tól-ig" tud produkálni. Az ezen kívüli tartományban mért adat nem hiteles (csak elvileg).
Nyomáscsökkenés a rendszerben előfordul.
A nyomáscsökkenésről a felhasználó nem tehet.
A rendszer működéséhez szükséges nyomást a szolgáltató kötelessége "hitelesen mérhető" tartományban tartani.
A nyomáskülönbséget a szolgáltató bonyolult számítási képletek alapján kompenzálja...
Hm...
Leszögezhetjük, hogy ezek szerint minden rendben van. A gáz jó, a gázkészülékek idén is többezer forintért sikeresen beállítva, megjavítva. Aki pedig azt látja, hogy veszettül pörög a gázórája, mégis fázik a lakásban... a 20 fok eléréséhez tegnap elég volt a konvektort 3-ason üzemeltetni, ma pedig 6-oson kell... a tojás megfőzéshez tegnap még elég volt 10 perc, ma meg 20 kell, pedig a konyha hőmérséklete ma is 20fok... na az HALUCINÁL!...

Be....ás, hogy megintcsak ide jutottunk el.

Mégis a fogyasztóknál kellene beépíteni egy mindent mérő szerkezetet. Ennek adatai alapján, független szakértők ki tudnák számolni, hogy minden rendben van-e, vagy valami esetleg nem ok. Persze nem minden fogyasztónál kellene ezt beépíteni. Település méretétől, illetve fogyasztók számától függően x db.

mamuk 2008.12.08. 19:16:24

A szolgáltató nem tiltakozhat ellen, mert nála minden ok. Csak örülhet neki.
A fogyasztó nem tiltakozhat ellene, mert az Ő és a többi fogyasztó érdekében történik a beépítés. Csak örülhet neki.
Mindenki örül!

Már csak az feszíti szét a tudatomat, hogy ez a megoldás biztosan nem nekem jutott eszembe először...
A megvalósítása mégis elmaradt. Ezek szerint valaki mégsem örül neki?!
De ki?! A Fogyasztó, vagy a Szolgáltató?!

Mostmár ezen is lehet agytornázni...

ammiel 2008.12.11. 17:18:36

Ebben az országban egy össznépi felháborodást -és ilyen a gáz fűtőértékének csökkenése is -, csak két módon lehet orvosolni:

1. Népszavazást kiírni arról, hogy garantálják nekünk, akik zokszó nélkül tűrjük a pofátlan gázáremeléseket, a kifizetett gáz fűtőértékét.

2.Foglalkozzon vele a TV Ügyvédje! Aki hallja adja át Jusztnak a sok elkeseredett, megvezetett ügyfél segélykiáltását!
Nem elég, hogy szegényedünk elfele, még mindezt fázva tesszük...

Ari19 2008.12.14. 09:22:54


Tisztelt Cím!
Ezt a levelet 2007-től,többször elküldtem, Energia hiv. egyszer sem válaszolt!most már a tv. következik!Meg akarom tudni ki lopja ki a zsebünkből a sok pénzt!Vagy a loptt gázt így fizettetik meg?

Elnézésüket kérem a zavarásért, gáz emelés lesz ?!!!

Ilyen rossz fűtő értékű gázt nyáron fél óránál tovább melegít meg 3l vizet?

Ezt inkább olcsóbban kellene adni! Télen 40000ft. fölött fizettünk és fáztunk,

ellenőrzi vidéken is valaki? Mert nagyon sokan panaszkodtak ,pörög az óra mint az őrült

és hideg volt bent!, szabályosan hallatszott megnyomatták levegővel!, ha meg akartuk

gyújtania gázrózsát elfújta a gyufát! Jó lenne ha valaki törődne azzal ne csapják be az embereket

ne azon keljen gondolkoni, hogy együnk ,vagy fűtsünk! Ezekhez az árakhoz a fizetéseket

is rendezni kellene!

Ari19 2008.12.14. 09:25:50

Kár fényképet nem lehet küldeni mert azt érdeme lenne megnézni, milyen szép narancssárga, vagy lehet homály van a szemünkön?De a fényképen látszik!

guru72 2008.12.14. 13:50:29

Sziasztok Szerintem ugy lehetne kiszűrni a vizesedést, vagy bármit, ha a mérő elé, mint a kompreszorokon a viz gyöjtőt beszerelni.

ammiel 2008.12.20. 11:13:36

Nyilvánosságot kell kapnia ennek az össznépi átverésnek, addig nem fog történni semmi! Foglalkozzon vele a média ezt kellene valahogy elérni, sajnos velünk kisfogyasztókkal a kutya se törődik.
De hallassuk a hangunkat legalább!
Talán ha elég hangosan kiabálunk, valahogy felfigyel a "törvény" erre az elkent disznóságra.

papustol 2008.12.27. 13:49:13

Törvényen kívűl érzik magukat az energia szektor megtelt élősködőkkel nem marad már zenti tér sem az ott érdemben dolgozó embereknek.Protokol cicák üres buksival kezelik a gépeket számlákat írnak attól függően épp kb.hogy van lehetősége költeni.Észreveszed,csak bocsika most tanulom.

papustol 2008.12.27. 13:53:09

Volt egy kérdésem hozzá szerettem volna férni 20 köbméter gáz saccc forint!
nem kaptam választ! nagy a szórás és lassú az internetem.

noorm 2009.01.04. 13:32:34

Azt nem értem mint a Dorothy nevű idióta minek ír ha nem tud a témához értelmesen hozzászólni?Csak a mocskolódáshoz ért mert azt hiszi a diplomával automatikusan jár az intelligencia hányados is!Inkább kussolj és tanulj tovább!Na nem pazarlok több interaktív tintát ezekre!Én Szolnok mellett lakom de 2 napja olyat tapasztaltam amit eddig soha!A láng a gáztűzhelyen nem sárga (azt már megszoktuk)kapaszkodjatok meg,A láng ZÖLD színnel égett!Nagy hirtelen le is fotóztam!Arra gondoltam ha valakinek szüksége van hasonló fotókra akkor kéznél legyen!Kérdem én a tisztelt Tigázt,milyen az a szennyező anyag amely zöld lánggal ég?Én sajnos nem értek hozzá bevallom,ezért kérdezek.Legalább nem játszok túlképzettet mint egyesek..Ha valakinek szüksége van a fotóra szívesen elküldöm,csak írj a gy.oszkar@freemail.hu ra!

kroma 2009.01.05. 13:56:05

Kakukkboynak teljesen igaza van.
Én olyan helyen dolgozom,hogy rálátásom van a gázminőségi adatokra.A láng színe az attól is függhet, hogy orosz vagy magyar gáz van a rendszerben.Az, hogy vízzel meg levegővel meg különféle gázok vannak bekeverve a földgázba azok mind hülyeségek, csak egy kicsit kellene rajta elgondolkozni.Én ugyanúgy érzem, hogy van különbség a fűtőértékek között.A vicc csak az hogy a a szolgáltatótól kapott számlán magasabb fűtőértékű gáz szerepel mint ami a valóságban van a vezetékben.

kroma 2009.01.05. 13:57:19

@papustol: Ha jól tudom 131Ft/m3

dani1001 2009.01.07. 14:34:12

Én Pilisszentivánon élek. (TIGÁZ terület)
Az elmúlt évben ekkortájt 10 köbmétert fogyasztottam naponta ma 20-23 köbméter között.
Elképesztő!
Szerintem is baj van a gáz fűtőértékével.

kroma 2009.01.07. 15:13:41

@dani1001:Ruszkiknál lehet reklamálni :))
Mindenki panaszkodik a fűtőértékre, pedig hidd el semmi sincs bekeverve a földgázba kivéve a szagosítót az meg elenyésző.1000 m3/14ml szagosító anyag van.

solyom07 2009.01.16. 21:11:00

Gondoljátok a levegőt nem kell megfizetni.
Ha már működik a kompresszor az fogyaszt.
Például:a mostani gázelzáráskor , a tárolókban fogy a gáz , eggyütt a nyomás is . Ezt úgy érik el , hogy levegőt pumpálnak a csővezetékbe és kész is ,azonos szintű a nyomás .Persze a fűtőérték ezzel csökken , az csak ámitás ,
hogy kompenzálják a fűtőértéket . A gáznyomás 100% majd 80% és stb. nem 20%
kell , hogy elérje a teljes nyomást . Ezt tudom mert a gázszolgáltatónál bejáratós voltam!

kroma 2009.01.21. 20:06:58

@solyom07:
Bejáratos voltál, de azt nem mondták el ugye, hogy a levegővel keveredve robbanás képes elegy képződik?

maceráns 2009.02.15. 22:00:21

Mindenkinek: aki elégedtlen a tigázzal!!!Döntsön NÉSZAVAZÁS a tigaz szemétségeiről!!

kroma 2009.02.16. 19:52:59

@maceráns: Nem védem a Tigázt meg egyik szolgáltatót se, de tényleg ilyen szar a gáz.

macerál 2009.02.16. 20:52:10

@kroma: Engem nem érint ez a szar gáz ugyanis már rég átálltam a tartályos PB gázra.Engem az érdekelne,hogy ki áll ezek mögött az embereket gátlásttalanul szivató t--ű társaságok mögött!Kik adtak szabadkezet nekik! EZ UNDORÍTÓ!! Miért csak nekik van igazuk?

kroma 2009.02.16. 21:04:37

@macerál: A kurmányunk ezek atták el az összes szolgáltatót külföldi kézbe.Szerintem azért lehetne őket fingatni...

macerál 2009.03.03. 22:26:32

A tigáz fogságában! Egy ismerősöm mesélte,hogy légyszaros volt a gázórája a tigáz ráverte,hogy megrongálta az órát ,valamint szabálytalan vételezés címén leszerelte azt! Ez évekkel ezelőtt történt! Azt mondták neki,hogy új tervet kell készíttetni ezután új szerződést kell kötni,ezután vissza kötik a gázt. Az ismerősömnek esze ágában sincs a tigázzal újra szerződést kötni! Semmféle szolgáltatást nem nyújtanak már évek óta,de havota küldik az alapdíjról a csekket! Kérdrzem Én,hogy a picsába van ez? Hányinger!!

macerál 2009.03.03. 22:48:58

Az előző kommentben ejtettem két hibát, ezt ne vegyétek figyelembe,biztos az idegességtől! Ja és az ismerősömet is levették 240 ezerrel! Úgy látszik ezek csak a 240-et. a 30-at. meg a8000 ezret ismerik! Remélem előbb vagy utóbb megszívja a gázt a tigáz!

ludasmátyás 2009.08.07. 13:49:45

Van egy jó sztorim a tigáz szemétségeivel kapcsolatban.Ha vannak olyan kárvallottak kik úgy érzik,hogy a fentemlített tetű társaság igazságtalanul (tetű módon)megkárosította őket ,válaszoljanak!
Jó buli lessz.

ludasmatyika 2009.12.18. 12:30:50

Van egy módszer,hogy akár 50%-kal csökkentsük a gázfogyasztásunkat.Akit érdekel,jelezze!

kamatty 2010.02.09. 09:51:17

@huzooka: A pellet fadarálékból készül. Eredetileg hulladékfára épülő metódus. A németek már most is rengeteg friss és ép fát vágnak ki a pellet-business miatt, ami sok más, hasznosabb dologra lenne hivatott. Középtávon felemészti az erdőt a pelletmánia, ha nem állítják le teljesen. Így a pellet olyan, mint a bioetanol: átbaszás, pusztítás, baromság. Aki elhiszi, hozzájárul a Föld pusztításához, ráadásul azt hiszi, hogy ő a környezetvédő. Az emberi butaság határtalan.
süti beállítások módosítása