Tékozló Homár

Elrontották az ország legjobb játszóterét

2009.06.22. 10:55 | szily | 192 komment


Szubjektív dolog nyilván, de nekem a Zöld Péter volt a favoritom a Millenárison. Van nagyobb, korszerűbb és izgalmasabb játszótér is, de olyan, amelyik egyszerre lenne karakteres, egyedi és közben baromi jól játszható, sehol sincsen.

Most már a Millenárison sem.

(Aki nem emlékezne rá: festett-faragott színes fafigurákkal és bizarr építményekkel benépesített, kicsit Schéner Mihályos hangulatú játszótérről van szó. A Magyar Népmesék rajzfilmsorozat "Juliska néni becsattanómaszlagozva mesél a búboskemencén"-hangulata több mint üdítő a sok egyformaság után. A ZP alkotói bebizonyították, hogy az "igényes, festett fajáték = dögunalom" tétel csak az esetek 99,9 százalékában igaz.)

A magánterületre épült, lebontott, majd hosszú idő után most átdizájnolva újranyitott helyről az Index is írt cikket, de mivel gyermektelen volt a szerző, meg amúgy is érdekelt, lementem saját élményeket gyűjteni a Homár-gyerekekkel.

Ha a régi Zöld Pétert 100-asnak veszem, az új verzió élvezeti értéke olyan 52. Arról, hogy kisebb helyen,a Millenárison belül rosszabb fekvésű földdarabon van, nyilván nem tehetnek. Arról viszont igen, hogy ronda acélráccsal vették körbe az egészet, arra hivatkozva, hogy a 11-es parkzárás előtt a nagyok tönkretennék. Az, hogy egy csapat emós boroskólázás előtt csúszdázzon egyet, az szerintem minden játszótér szociális alapfunkciójához tartozik, nem pedig vasráccsal tiltandó deviancia. A régi lazaság helyett most egész nap ketrecben kell játszani, ez az ára annak, hogy a "nagyok" ne rendetlenkedhessenek este.



A játékok egy része változatlan maradt, csak átfestették, némelyiket újratuningoltak és vannak új darabok is. Első pillantásra észrevenni, hogy az alkotók vagy megöregedtek, vagy elfordultak a színektől, a régi vidám-harsány színvilág ugyanis sokat tompult. Na, azért nem kell monokróm hangulatra gondolni, de a faállatok például szomorúan kifakultak. Amelyik játék változott, az sajnos romlott. A legfájóbb veszteség talán a nagy favár, ami változatos, zegzugos, sokféleképp bejárható erődből lett unalmas csűr. Egy dolog lett jobb a réginél, a bálna-tengeralattjáró.

De az igazi mélyütés, a szinte hihetetlen, az egész játszótér használhatóságát befolyásoló (=nullára redukáló) húzás az volt, hogy a talajt tízcentis kavicsréteggel borították mindenütt. Ez olyan hihetetlen pöcsség, amilyet véletlenül nehéz elkövetni. Itt valaki egyenesen gyűlölheti a kismamamákat és a kisgyerekeket. Gyermektelenek kedvéért mondom: a mély kavicsban

- elsüllyed a babakocsi

- a gyerekek szandálja két lépés után telemegy kővel, nem lehet rendesen futkározni, ami a játszótéri lét alapja lenne.

- ha elesik a gyerek, vagy lezúg valamelyik játékról, durva sebeket szerez. A húgom egyik fia lecsúszott a bálnáról, és a kavicsnak köszönhetően napokig úgy nézett ki, mint akit közvetlen közelről arcon lőttek söréttel.

Tényleg megmagyarázhatatlan, hogy juthatott bárkinek eszébe ilyen ökörség. Ez olyan, mintha a mogyoródi célegyenest szórnák fel kaviccsal. Vagy a Wembleyt homokkal. Érezhették ők is, hogy baj lesz, mert a játszótér bejáratától deszkával borított ösvények indulnak több irányba, de pár méter után megszünnek, így igazából csak a kavicsban lehet haladni. Játszótérre döngölt, homokos talaj vagy gumitégla borítás való, ennél még az aszfalt is jobb lenne, mi legközelebb sajnos csak talajcsere után fogunk arra járni.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2009.06.22. 14:18:22

Most mit fognak szólni a jólszituált külföldi szülők, akik odahordták a gyerekeiket?

labi 2009.06.22. 14:23:04

Ah, tényleg a rakétamászóka! :)
Az is volt az említett játszótéren és az óvodámban is. Nagy király volt aki hama lestoppolta a legfelső szinten a deszkaülőkét. :)

@már nem annyira szomorú mamapicilánya/mpl:
Én gyermekem is ilyen, ha az anyjával van akkor egy kisebb borulás után is nagyhalál van, ha velem van akkor akkor se sír ha csúnya nagyot perecel... Tudja jól, hogy a jó műsorhoz jó közönség is kell... :)

victoriginal 2009.06.22. 14:28:04

gyerekként estem kavicsra betonon, csodás volt, főleg amikor a fejemből kellett kiszedni a kis rakoncátlan kavicsot.

playgorro 2009.06.22. 14:28:12

Hát betegre röhögtem magam ezeken a kommenteken!!!! Még több játszóteres postot!!!!

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.06.22. 14:39:32

@labi: ja, rakétamászóka, nem űrhajó.

de első csak úgy lehettél, ha letapostad az alattad mászó kezét, vagy lábánál fogva lerántottad azt, aki gyorsabb volt. fentről pedig egyszerűen lelökted.

boldog gyerekkor:))

◄ViZion 2009.06.22. 14:40:34

Vasúti töltés bazalt van eladó.
Érdeklődni a jáccótérkövezőbétékáefténél lehet ímé, emil, ehh, vazze' levélben.

Fira 2009.06.22. 14:43:20

A legjobb a salak, mert ha beleáll a gyerek tenyerébe a vértől nem lehet megtalálni a piros kis szemeket.

Dulifuliokoska 2009.06.22. 14:46:14

Betadine és sebtapasz árusító bódét szép üzleti kilátásokkal szívesen üzemeltetnék a játszótér mellett.

Widár 2009.06.22. 14:46:28

@Gestas:
jóhogynem má' gumilövedék :D

pat 2009.06.22. 14:48:47

múlt héten mi is kipróbáltuk, sajnos nem lesz a kedvencünk, az első benyommások:
- a fapallóból készült útkezdemény kb. 5 centire a kavicsszint fölé magasodik, aki keresztbe fut, irgalmatlan "lábkörömletépős" esésekre számíthat (számításaim szerint a térdével pont a szálkás fapallóra esve, a tenyerét vélhetően már a kavicsok fogják szétbarmolni)
- az elvileg igaz, hogy a kavics jobban csillapítja az eséseket sok más anyagnál, csakhogy: a mászókák környékén egy hét alatt ki fogják járni, és marad alatta a kökemény föld (hacsak a bakter az egész napját nem tölti gereblyézéssel)
- szandál felejtős, a mezítlábat meg vagy bevállalja az ember (és reményekdik, hogy nem törtek el üvegeket előző nap), vagy viheti a zárt váltócipőt 35 fokban is.
- a kavicsban megül a por, amit minden lépésnél felvernek, így az ott járó gyerekek (és a kedves szülők) előbb kapnak szilikózist, mint egy mecseki uránbányász
- a homokózó egy vicc, 3x3 méteres, és közvetlen a sarazós kút mellett van, így egyetlen nagy dagonyává változik 5 perc alatt
- semmi nem jelöli ki vizuálisan a talajon a nagy drótkötélcsúszdát, úgyhogy vizionálom az óvatlanul beszaladó, és irdatlan maflásokat begyűjtő lurkókat
- ezen kívül még emlékeim szerint kevés az árnyék és a pad a szülőknek
- és igen, a kavics ideális fegyver agresszívebb gyerekek kezében (ezt saját szememmel is tapasztaltam)

szóval összességében nagy csalódás...

VISZONT! a ketrcen kívül fantasztikus angol pázsit van (!), érdemes arrajárni, mert hazai viszonyaink mellet még egy-két hetet adok neki. a kisebbik gyerkőcöm be se akart menni a játszótérre, csak a fűben hempergett.

egyébként meg játszótérre gondozott fű és gumitégla kell (inkluzíve a homokozó szegélye, ezt sokszor kifelejtik), nagy árnyékos fák, víz, WC(!), és a legnagyobb királyság, a faháncs, avagy mulcs! (persze a jó játékok mellett)
üdv

Miss Marple 2009.06.22. 14:49:38

@Fira: Nekem még mindig van salak a térdemben az Ivettkéék kertjéből, 1976-ból. Műemlékké gondolom nyilváníttatni.

turorudi · http://check.blog.hu 2009.06.22. 14:51:08

Szily, szeretnék veled lemenni erre a játszótérre és megnézném, hogy mit lehet játszani egy kétméteres, fából faragott, riasztó szegénylegény-szoborral, egy hasonló paraméterekkel rendelkező boszorkánnyal vagy a két kisökörrel. Sajnos ez a játszótér korábban sem volt játszható.
Pl. a faajtó kiskapujának kiálló faretesze nálunk éppen a gyerek szemmagasságában van, a hülye ajtónyitogató felnőttek mindig belebasszák szegény arcába, a homokozó feletti kis kút csak a sártenger gyártására jó (illetve arra sem, mert el van dugulva a mocsoktól). Mondjuk túl nagy sártenger nem keletkezhet, mert sikerült Magyarország lekisebb homokozóját oda telepíteni, ami kb. 1 négyzetméter. Elképesztően balesetveszélyes a játszótér!
Ennél nekünk sokkal jobban bejött a park túlfelére telepített (talán a ZP átépítési időszakát áthidaló) másik játszótér.

Miss Marple 2009.06.22. 14:53:36

@szily: Ha ismered őket, akkor magyarázd meg az Ancsát a képen sok tippelő kommentelőnek! ;)
És nagy igazságod van: a kavics már csak kavics. Hát jabazmeg, tényleg kár.

sajnosnemnyert 2009.06.22. 14:55:03

A "bezárással" egyetértek. A fiatal emosok vagy hajléktalanok vagy nemtom' kik nemcsak a sörösdobozt és a csikket hajigálják szét - akár a játszótéren is - pár hete az egyiken a vár-mászóka padlózatán erősen fostos emberi sz@rt találtak a másnap reggel gyanútlanul mászókázó gyerekek.

A csúszda részt pedig összefirkálták filccel, hogy a gyerek ruhája csupa fekete filces lett a fenekén, miután lecsúszott.

A kavics tényleg idegesítő, az élvezeti értéket nagyban rontja. Én is anyáztam, miközben a gyerkőcöket terelgettem a placcon.

turorudi · http://check.blog.hu 2009.06.22. 14:55:30

Ja, igen. A toalett pedig 100 Ft. Mi múltkor 5 gyerekkel voltunk, összesen kilencen. Mindenkinek kellett, volt, akinek kétszer is.

EÖ (törölt) 2009.06.22. 15:05:54

olvasgatom itt a posztokat, és közben úgy csinálok, mintha nem tudnám...

Frucsasz 2009.06.22. 15:08:06

@labi: a mókuskerékre gondolsz?

pat 2009.06.22. 15:09:11

ja tényleg,
a fizetős WC a legnagyobb pofátlanság szerintem.
de hogy ne csak fikázzak, ellenpéldaként néhány jó (legalábbis ennél jobb) játszótér, zárójelben a uniqe selling proposition:
Villányi út mellett, a Feneketlen tónál (rengeteg játék)
Hollósy Simon tér (óriási árnyas fák)
MOM Művház háta mögött (nagy füves térség+ WC és pelenkázó)
és az aktuális kedvenc: a Dzsungel játszótér a Gazdagréti lakótelepen (többszintes sáncrendszerrel védett földvárral)
pesten pedig a Honvéd téri nagyon király (kenterbe veri a túlhájpolt szent istván parkot)
uff

labi 2009.06.22. 15:14:00

@Frucsasz:
Mókuskerék? Abban belül van a felhasználó nem?
Én arra a sima forgóhordóra gondolok, ami mellett magasabban volt két oldalt "korlátszerűség" aztán a tatején lehetett lábbal hajtani és bitang nagyot esni. :)

Tulajdonképpen úgy néz ki, mint egy nagyon elcseszett futópad. :)

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.06.22. 15:17:54

@labi: tanúsítom, hogy a mókuskerékben belül kell futni, a maradék mókim ott futja minden nap a maratont. a tetejéről leesik.

tehát hordófutás és kész

Palkovics Ede 2009.06.22. 15:22:44

@már nem annyira szomorú mamapicilánya/mpl: ezt én sem értettem soha, hogy miért hívják mókuskeréknek a hordófutást.

EÖ (törölt) 2009.06.22. 15:24:34

@Palkovics Ede: lehet, hogy mindegyikben volt egy mókus belül

zigzeg 2009.06.22. 15:25:17

Csúnya volt a parkból ekkorát lecsippenteni. De mit is várunk Magyarországon. Meg kéne alapítani a Játszótérre Járók Lobbiszervezetét, évi szinten százmilliárdokkal tömni a politikusokat, és akkor plázák, irodaházak helyett játszóterek meg parkok épülnének mindenütt :)

2009.06.22. 15:27:05

még jó, hogy zsidó ide nem viheti a gyerekét az emberbábu miatt, fuckyeah

az igazi MPL melegebb éghajtra költözött. lö pá! ( 2009.06.22. 15:36:18

@Egyéves Önkéntes: aki a képen egyedül van azt siratom:(
a másik még jól van, csak depi

EÖ (törölt) 2009.06.22. 15:45:15

@már nem annyira szomorú mamapicilánya/mpl: azt a RIP-ből gondoltam, de milyen mókus ő?
nem magyar? már a fajtáját kérdem.

veny 2009.06.22. 15:56:15

Valami hibát csak kellet találnod, na.
Megvót, lehet játszadozni nyugiban. :)

Amúgy csatlakozom azokhoz, akik szerint tán túlzások ezek a figurák, kicsit morbid az egész. Olyan mint a Mackafogó vagy a Feférlófia, felnőttek csinálták felnőtteknek, némi gyerkőcök ürügyén.

Lottie 2009.06.22. 16:03:15

csak szerintem hülyeség a kavics, a gumilap és a beton?
a fű a legjobb, ennek egyértelműnek kellene lennie.persze odakakil a kutya meg a cica, meg nyírni is kell, de azért még mindig az a legtermészetesebb és a legbiztonságosabb.
én füves játszóterekre jártam anno mindig, tökéletesek voltak.
a legfelháborítóbb húzás az volt, amikor alsós koromban az iskolaudvart egy az egyben befedték bitumennel..nem tudom, hogy juthat ilyesmi az emberek eszébe.

BeleVau 2009.06.22. 16:04:24

A mókuskerékhordófutás-t (mindenki válassza ki a magának megfelelőt) tartottam a legkreténebb játéknak, miután rájöttem, hogy jómagam milyen kretén is vagyok. Mindig felmásztam rá és próbáltam rajta futni, de hatalmas taknyolás volt a vége, mert nem fogtam a korlátot. Mire rájöttem, hogy azt úgy kell használni, hogy miközben futsz kapaszkodsz a korlátban. Ekkor világosodtam meg és jöttem rá, hogy ez egy f@szság. Nem vagyok én mókus, hogy egy helyben futkossak, miközben kapaszkodom, abban nincs semmi kihívás. Bezzeg a hajóhinta... na, azon mindig be voltam szarva :D

The Green Manalishi (törölt) 2009.06.22. 16:17:49

A kerítés köll, egyrészt, hogy éccaka ne barmolják szét a szesztől fűtött fiatalok a játékokat, vagy fetrengjenek/hugyozzanak/stb. ott hajléktalanok, stb. Jó azért is, mert mégiscsak nehezebben lóg meg az ebadta kölke. (Nálunk a máltain a kapun kiténfergőket mindig visszaterelgeti valaki, ha szemmel láthatóan "szökevény" az illető.)
A kavicson siránkozni hülyeség, nincs olyan "burkolat", amin ne lehetne sérülést, akár törést szerezni, de hát az istenért, rendes gyermeknek úgysincs bőr a térdin. A gumilap szépen leégeti a bőrt, baromira fáj is, a mulcs nem rossz, de rendszeresen, sűrűn kell pótolni - nagy mennyiségben ez nem olcsó, ráadásul esős időben rohad, büdös, lucskos, tehát ennek is van hátránya, bár valóban nem rossz alapvetően, meg eléggé bio, úgyhogy trendi is.
Az meg ne legyen már olyan nagy probléma, ha egy-két kavics kerül a dorkóba. A 2-3 évesek meg úgyis hasraesnek kétpercenként, ha szaladnak, nekik azután édesmindegy.
Mellesleg a mai szülők legalább fele komplett idióta, ölbeli ebként kecsegteti, fúvó széltől is óvja drága gyermekét - nem csoda, ha csak nagy mihaszna válik belőlük.

papamaci1 2009.06.22. 16:38:14

Gyerek alá HOMOK kell. VASTAG homok. Max puha fekete föld. Esezleg befüvesítve.....

Ogüszt 2009.06.22. 16:43:09

Régi, szép idôk

1: Hm. Szép ez a naplemente.
2: És milyen finom ez a bor! Igaz?
3: Úgy, ahogy mondod. Ki gondolta volna negyven évvel ezelôtt, hogy majd itt fogunk ülni nemes bort kortyolgatva.
1: Bizony senki! Akkoriban örültünk, ha egy csésze teát ihattunk.
2: Egy csésze hideg teát!
3: Amiben nem volt se citrom, se cukor.
4: Se tea!
1: És persze csorba volt a csésze.
3: Nekünk csészénk se volt. Mi újságpapírból ittunk.
2: Mi meg vizes rongyot ettünk vacsorára.
4: De szegényen is boldogabbak voltunk. Boldogabbak, mint most!
1: Éppen azért, mert szegények voltunk. Apám mindig azt mondta, hogy a pénz nem boldogít fiam.
3: Igaza volt! Én boldogabb voltam, amikor semmim se volt. Egy romos kis házban laktunk. A tetô tele volt lyukakkal.
2: Nektek legalább volt házatok. Mi huszonhatan laktunk egy szobában bútor nélkül.
A padló fele hiányzott, ezért mind egy sarokba kuporodtunk, hogy le ne essünk.
4: Szerencse, hogy volt szobátok! Mi a folyosón laktunk.
1: Óh! Én arról csak álmodtam, hogy bárcsak egy folyosón lakhatnánk. Nekünk az kastély lett volna.
Mi a szemétdombon laktunk. Minden reggel arra ébredtünk, hogy ránköntenek egy rakomány rothadó halat. Folyosó, ház? Hah!
3: Amikor azt mondtam: ház, egy földbe vájt lukat értettem rajta, szakadozott vászonnal beborítva. De nekünk, az ház volt!
2: Minket kilakoltattak a mi földbe vájt lyukunkból. Attól kezdve a tóban laktunk.
4: Mázlisták! Nektek legalább volt tavatok. Mi viszont százötvenen éltünk egy cipôsdobozban az út közepén.
1: Kartondobozban?
4: Igen.
1: Micsoda kényelem! Mi három hónapig egy összetekert újságpapírban laktunk.
Hatkor keltünk. Kitisztítottuk az újságpapírt, ettünk egy darab száraz kenyérhéjat. Napi tizennégy órát dolgoztunk a malomban heti hat pennyért.
Utána hazamentünk, és apu addig vert minket a szíjával, amíg el nem aludtunk.
2: Micsoda luxus! Mi hajnali háromkor kijöttünk a tóból. Ettünk egy marék meleg salakot. Húsz órát dolgoztunk a malomban havi két pennyért. Aztán hazamentünk, és apu a fejünket, meg a nyakunkat verte törött üveggel.
Ha szerencsés napunk volt!
4: Én minden éjfélkor kimásztam a cipôsdobozból. Tisztára nyaltam az úttestet. Ettem egy kevés hideg salakot. Huszonhárom órát dolgoztam a malomban. Négy évenként egy pennyért.
És amikor hazamentem, apu felszeletelt a kenyérvágó késsel.
3: Na jó! Én este tízkor keltem. Azaz fél órával azelôtt, hogy lefeküdtem. Ittam egy csésze hideg mérget.
Napi huszonkilenc órát dolgoztam a malomban. Én fizettem érte a fônöknek. Aztán hazamentem, és apu minden este hidegvérrel legyilkolt. Utána meg énekelve táncolt a síromon.
1: Ezek a mai fiatalok meg nem hisznek el nekünk semmit.
4: Bizony nem!
2: Nem!
3: Bizony!

veny 2009.06.22. 16:43:35

@Lottie: "a fű a legjobb"

Jónak jó, csak nem bírja azt a tempót, ami egy forgalmasabb játszótéren megy.

papamaci1 2009.06.22. 16:43:51

Tehát első sorban valóban: vastag füves talaj. Másod sorban homok.

papamaci1 2009.06.22. 16:45:17

Szóval nem OLYAN fűvel...Gyeppel....

otto von bolschewick · http://farkastanya.blogspot.com 2009.06.22. 16:50:16

Kőzúzalék - lány kori nevén murva -, nem kavics.
És így azért kicsikét más a leányzó fekvése.
Mindenkinek üzenem, aki azt az eget verő fasságot bírta írni, hogyaszongya: nekünk se volt selyemvánkos, nekünk csak kavicsos, mégis ember lett belőlünk, hogy:
dekurvahülyék tudtok lenni csezmeg!
Ha így fogom fel, akkor a fasznak kell köralakú kerék? A szögletes is jó volt!

Nálunk meg itt Tarpán0002 2009.06.22. 16:53:01

Teljesen bárgyúnak és fogyatékosnak érzem magam és a gyerekeimet. Képzeljétek el, hogy az én gyerekeim még soha az életükben nem voltak játszótéren. Pontosítok: Egyszer a lyány volt az állatkertiben, ha már úgyis ott voltunk.
Ennélfogva aztán el lehet képzelni, micsoda satnya elcsökevényesedett felnőttek lettek.

gftamas 2009.06.22. 16:54:47

A játszótéri gumiburkolat drága, a kavics meg "ócsó". :) Valamiből ki kellett fizetni azokat, akik hozzájárultak a játszótér áthelyezéséhez. :)

veny 2009.06.22. 17:07:14

@gftamas: A gumiburkolat azért jó, mert nem csak drága, de szar is. :)

A kavics mégis valami olyasmi, ami elő tud fordulni természetesen is...

Nálunk meg itt Tarpán0002 2009.06.22. 17:14:18

A gumiburkolat is elő tud fordulni a természetben. Igaz, nyersanyag(használt gumiabroncs) formájában. ...ha tekintjük, hogy a gumiburkolat egy újrahasznosított izé, meg környezetbarát, megmég a kölök sem töri be a képét rajta, akkor több a haszna, mint a kára.

veny 2009.06.22. 17:28:45

@Nálunk meg itt Tarpán0002: Az eldobált gumiabroncs, mint természetesség?
Ma is tanultunk valamit... :)))

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2009.06.22. 17:30:20

Na nehogy má' a rohadt kis kölkök jól érezzék magukat! Ez egy felkészítő játszótér a Magyar életre, tele akadályokkal, szürkén, hülyén, fájósan esősen. A kavicskás akadálypálya pedig erősíti az anyukák karját. Tessék meglátni benne a szépet és a jót! Nem pedig sírni, hogy csúnya, meg elakadok, meg bibis lesz a kölök.

Nálunk meg itt Tarpán0002 2009.06.22. 17:33:52

@veny: Gondolom, mások értettek. Neked felteszem a kérdést világosan: Mi a jobb? Ha a használt gumiabroncsokat a természet lágy ölén felejti a feledékeny polgártárs megszabadulás céljából? Vagy az, hogy begyűjtik, megőrlik, színezik és felhasználják játszótér, sportpálya, útburkolat építésére?

veny 2009.06.22. 17:45:18

Érteni értelek, de ettől még nagyon mást gondolok.

Nyilván az a legjobb, ha nincs gumihulladék egyáltalán. Sajna ez az autóbuzi hülyék világában nem reális, belátva.

Ennél kicsivel kevésbé, de még mindig jó, ha ugyan van gumiszemét, de kezdünk vele valamit, és nem landol se a falu szélén az erdőben, se a gyerek szájában. (Pl. a mosógép alatti gumipanellel semmi bajom.)

Minden más megoldás ezek után jön valahol...

banga 2009.06.22. 17:50:02

@Nálunk meg itt Tarpán0002: szandált is csinálhatnának belőle - kiváló talpat lehet vágni a gumiabroncsból. Néhány országban már bevált.

FeroxX 2009.06.22. 17:51:25

áh túlvan lihegve, szerintem a játszótérnek nagyon is veszélyesnek illik lennie, mert pont ezáltal tanulják meg a gyerekek, hogy mit lehet, mit nem, mi fáj mit nem, megismerik a saját határaikat, fájdalom küszöbjeiket stb. anno a szoc. jéghideg vas játszótereken a kőcsúszdával az életveszélyes rakéta és mókuskerék cuccal is simán elvoltunk. ha valaki bekapott egy keményet akkor abból legalább mindenki tanult, meg amúgy is legalább nem lettek puhányak a gyerekek. szal most meg nem vágom.. milyen felnőtt lesz ezekből az EU konform gyerekekből ?

FeroxX 2009.06.22. 17:52:36

"A gumiburkolat is elő tud fordulni a természetben. Igaz, nyersanyag(használt gumiabroncs) formájában."

attakurwa

FeroxX 2009.06.22. 17:56:05

"Na nehogy má' a rohadt kis kölkök jól érezzék magukat! Ez egy felkészítő játszótér a Magyar életre, tele akadályokkal, szürkén, hülyén, fájósan esősen. A kavicskás akadálypálya pedig erősíti az anyukák karját. Tessék meglátni benne a szépet és a jót! Nem pedig sírni, hogy csúnya, meg elakadok, meg bibis lesz a kölök."

bár ezt ironikusan írtad, én valahol pont így gondolom, hogy a játéknak és a játszótérnek pont az a feladata, hogy értékelhető élettapasztalatot, tanulási lehetőséget biztosítson a gyerekeknek, pár seb, esés, vérzés, és kellemetlenség ellenére is.

cso zsi 2009.06.22. 18:09:45

@veny: 35-40 éve játszottunk a "fűre lépni tilos" tábla mellett különböző labdajátékokat, a szőnyegporoló volt az aktuális sportág kapuja-hálója.
A fű még mindig megvan, a játszóteret az EU-sítás miatt szétflexelték.

Most egy közeli, újépítésű lakópark játszóterére járok a kisfiammal.
Az egész bekerítve, lakatolható (de sosem volt). A játszófelület homok, kb fél méter vastagon, de találtunk már tíz centi mélyen építési törmeléket benne. EU-konform, de a nagykamaszokat nem bírja. Se a csikket, se filctollat, ill. a hónaljkutyákat sem, amit némely anyuka visz gyereksétára.
A homok mellett van egy "járda", zúzott bazaltból. Egy időben még kigereblyéztük a homokból, aztán már csak odébb kaparjuk. Annak ellenére, hogy kamerák is figyelik a játszóteret, két-három napon belül "gondosan" tele van szórva a homok az éles zúzalékkal (nem apró, 4-5 centis kövek).

cso zsi 2009.06.22. 18:11:01

A járórészen nem lehet babakocsit tolni, biciklizni, műanyagmotoron süvíteni, mert elsüllyed.

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2009.06.22. 18:19:35

@cso zsi:
Akkor játszatok Titanicos-jéghegyes-elsüllyedőset.
Istenem, ezek a fantáziátlan szülők:))

min 2009.06.22. 19:05:41

Vazze elesik a gyerek hát elesik. Megsérűl? Majd meggyógyúl. Ne kelljen már a lepkefingtól is óvni őket! Így is olyan nyomorúltak a mai kölkök.
Amikor a salakon estünk el??? Véreztünk, üvőltöttünk, hazarohantunk, bekötöztek , aztán újra a téren dicsekedtünk a kötésel. Hányszor repültünk ki a hintából meg ment a verseny ki tudja a legmagasabbra hajtani aztán ki mer belőle kiugrani...Ezeknek a mai anyukáknak nagyrésze is egy elbaszott ponyvaregényolvasó hülye picsák...

Vizet Prédikál 2009.06.22. 19:08:25

Mer megint nem tudtok gazdaságilag ésszerűen gondolkozni. Kavicságy = kevesebb gyerek = hosszabb élettartamú játékok. Volt esze, aki kitalálta. Vesszen aki puhány. A tökös csávók bevállalják a kavicsot a szandálban.

Nálunk meg itt Tarpán0002 2009.06.22. 19:19:30

Még egy apróság b...a a csőrömet. Nem tudom föltűnt-e valakinek, hogy a kutyák miatt, a gyerekek vannak ketrecben? Vágjátok? A dögök szabadlábon, a kölök rács mögött.

playgorro 2009.06.22. 19:31:10

Na jó! Holnap elmegyünk a gyerekkel egy gumitéglás játszótérre, lelököm a mászókáról(nyugi nem túl magasról), megnézzük mennyire sérül, majd átmegyünk egy gyönygykavicsosra, ott ugyanezt megismételjük, és ha addig le nem kapcsolnak a gyermekvédelmisek, akkor beszámolok az eredményről!

veny 2009.06.22. 19:32:38

@Nálunk meg itt Tarpán0002: "a kutyák miatt, a gyerekek vannak ketrecben"

Ahogy én elnézem, a kerítés elsődleges funkciója a kölkök elkóborlását gátolni. Nem mondom, hogy a lehető legjobb, még azt se, hoyg feltétlenül szükséges, de kétségkívül nem egészen az ördögtől való, és a póráznál azért ezerszer jobban tetszik... :)

Amúgy nem egyszer láttam már gyereket is pórázon, na az a végletesen kiakasztó...

veny 2009.06.22. 19:33:39

@playgorro: :))))

veny 2009.06.22. 19:37:19

Egyébként belegondolni is horror, hogy mi minden ordas veszély ellenére lett duplaakkora a generációm, mint a mostani lesz... :)

Pl. sisak nélkül tapostam a Skolnyik bringát, egész a vasútig, a mosatlan ám tüskés szederbokrokig.

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2009.06.22. 19:39:10

@veny:
A gyerek pórázzal semmi baj, legalább megismeri a határait:))

Kandabula 2009.06.22. 19:47:11

Se nem kavicságy, se nem gumigranulátum-ágy, hanem gumigranulátum-tégla ágy! (Az nem porlik, darabolódik.) Az unokám érdekében kérem, hogy a "szakemberek" ne kísérletezzenek. A kavics porlik, nem lehet tisztán tartani. A játszótér nem Forma-1-es kisodrást fékező pálya!

Kandabula 2009.06.22. 19:49:50

Se nem kavicságy, se nem gumigranulátum-ágy, hanem gumigranulátum-tégla ágy! (Az nem porlik, darabolódik.) Az unokám érdekében kérem, hogy a "szakemberek" ne kísérletezzenek. A kavics porlik, nem lehet tisztán tartani. A játszótér nem Forma-1-es kisodrást fékező pálya!

veny 2009.06.22. 20:00:12

@Kandabula: Mi ebben a kísérlet?

Úgy 20 évvel ezelőttig kb. minden játszótéren kavics volt, már ahol nem sima aszfalt. Tök jól felnőtt ebben pár generácicó, köszönjük szépen. :)

fedélzeti kompót 2009.06.22. 20:04:18

szeretném küldeni britnitől az overprotectiont mindenkinek aki szereti:) szegény darwin, nem hagyják dolgozni.

veny 2009.06.22. 20:06:36

@Pollen: Rettentő megalázónak látom. Persze még fejlődhetek, vagy hogy... :)

min 2009.06.22. 20:10:17

@veny: Vazze a skolnyik meg a skolnyiklánka télleg...:-))))Meg volt valami törpe bringa taréjal az első sárvédőn. Bekapta a lábam a lánc de kit érdekelt..:-))

Pollen · http://indafoto.hu/pollen 2009.06.22. 20:13:59

@veny:
Á... nem megalázó.
Már kiskorától ketrecben kell tartani, csak figyeld meg mennyire örül, ha pórázon lehet. És hát mi tehetne boldogabbá, mint a saját kölköd öröme.

Yasashi Tanuki 2009.06.22. 20:14:31

Óbudán is kavics van a Máltai játszótereken amit nem tartok túl jó ötletnek. Valószínűleg azért választották ezt, mert az eső után gyorsan fölszárad és nem kell gondozni mint a füvet. Viszont a kavics belemegy a gyerek szandáljába és szinte minden nap van pár gyerek akik egymásra dobálják a kavicsot vagy egy vödörrel felvisznek a csúszdára és lezudítják az alul játszókra.

Dokinő 2009.06.22. 20:14:38

Spec teljesen egyetértek a cikk irójával, baromság a kavics. Engem az is irritál, hogy pl. a Kopaszi gáton az egész játszótér homokban áll. Nem tudom miért hiszik hogy minden gyerek és szülő kedveli a homokot? Én gyűlölöm, és az összes ismerősöm is ezért kerüli a homokos játszótereket.
Olaszországban ezzel szemben furcsa mód nem láttam homokot a játszótereken (több helyen sem), helyette volt gondosan nyirt fű. Úgy látszik igy is lehet, de itthon miért nincs homokmentes játszótér???

min 2009.06.22. 20:18:30

@Yasashi Tanuki: A játszótéren is az erősebb kutya ugat! A punyadt gyerek menjen haz a mama szoknyája alá

min 2009.06.22. 20:20:38

@Dokinő: Mert a szűlő rohadt lusta kimosni a gyerek gúnyáját. A gyerek örűl a homoknak csak te nem. Játszasd a betonon akkor. Micsoda műanyag emberek

Netuddki. 2009.06.22. 20:23:20

@Dokinő: A homokos játszótereket a macskák is kedvelik.

veny 2009.06.22. 20:36:41

@kovi1970: A macskákat meg a kutyák... :)

Mylady 2009.06.22. 20:40:13

@veny: én azért emlékszem gyerekkoromból olyan gyerekre, aki leesett a mászókáról (betonra) és mindkét keze eltört...
vagy olyanra, akinek betört a feje és mentő vitte el a játszótérről...
pedig én nemnagyon jártam játszótérre, volt kertünk

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2009.06.22. 20:52:49

Nos, az eddigi kommentek alapján úgy tűnik, van igény mind a homokra, mind a kavicsra, mind a gumitéglára. Ki ezt szereti, ki azt. Rétegigényként felvetődött a fakéreg és a fű, szerintem az is jó.

Na most, két megoldás van: legyen ilyen is, meg olyan is (ez nagyjából a jelenlegi állapotnak megfelel és mellesleg az előírásoknak is), aztán aki nagyon háklis az egyikre, járjon a másik fajtára.

A másik megoldás játszótérpártok alakítása és ellenséges játszóterek (esetleg szülők) kiírtása. Ebben az esetben persze csak a nyertes párt jár jól, a többiek meg tűrjenek vagy emigráljanak!

Egyébként jellemző, hogy nekem szülőként vannak preferenciáim, de a lányaimon azt vettem észre, teljesen hidegen hagyja őket a homok vagy gumi, esetleg fakéreg vagy kavics problematikája. Az, hogy milyen játékok vannak, mekkora a homokozó, az sokkal jobban érdekli őket.

veny 2009.06.22. 20:53:13

@Mylady: Hát ja.
Én meg a kertben törtem be a fejem... :)

DV 2009.06.22. 21:29:16

teljesen korrekt helyzetjelentés, sajnos a régi ZöldPéter tényleg barátságosabb, meghittebb volt, jobban is illeszkedett a park egészébe. (Marad a Marczibányi téri játszótér, az viszont dugig van kullanccsal..:((...)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2009.06.22. 21:39:03

nem iszom anyuciiii, nem iszom
csak leontjuk a gyongykavicsooot
es megyek hazaaaaaaaa

Tullamore Dew 2009.06.22. 22:23:24

A gyep, az a jó. Régebben úgy hívták: füvesített játszótér. És Balzsi bácsi a park-őr szedte össze a papír darabokat a szöges botjával. De az nem volt EU kompatibilis, mert még a háború előttről marad ránk az a csúnya polgári dolog. :-)

epécske 2009.06.22. 22:23:38

@G.d.Magister: aki szerint a kavics jó, a babakocsit meg rakd le a kerítésen kívül, az még nem látott gyereket.

Aki szerint az emosok csúzdásznak, az nem látta a Gesztenyés kert 10 milliós játszóterén fényes nappal őket, ahogy vésik a fába a bölcsességeiket.

Ez a játszótér akkor is életveszélyes volt 3 éven aluli gyerekeknek, amikor még a régi volt. Most sem lett jobb, bár kétségtelenül szép és érdekes.

A helyzet a kavicson kívül azzal is romlott, hogy egy csepp árnyék sincs.

EU szabványokról: bármi lehet a homok, gumitégla, gyöngykavics, fakéreg közül. Az a meghatározó, hogy milyen magasról és milyen ívben lehet esni, eszerint kell a védőburkolat méretét és mélységét meghatárizni. Szerintem a Zöld Péter egységes kavicsburkolata nem felel meg ennek, és főként ez a védőburkolatok közül a legrosszabb. Hamár egy játszótér belekerül 20-25 millióba (legalább) akkor lehetett volna még másfél gumitéglára, az igenis jobb. És a szandálodba sem megy bele.
Ha homok lett volna nagyobb felületen, akkor a kicsik tudnának homokozni - ahogy régen is. Most 2 m2-nyi homokozó van.

A legdurvább pedig a következő: végre megcsinálnak egy lepusztult gyártelepből egy gyönyörű parkot vízzel, fákkal, kultúrális létesítményekkel. Eltelik 5 év és jön valaki, akibek kell a terület, lefizeti az önkormányzatot, kivágják az épp lombosodni készülő fákat. A helyükre építenek két baromi ronda irodaházat (kinek?), majd büszkén átadják a lebontott játszóteret a tűző napon, kisebb helyen, fák nélkül, lekavicsozva.
Csak gratulálni tudok pártfüggetlenül.

neet 2009.06.22. 22:49:06

Éljenek a letűnt kor hősei! :)

neet 2009.06.22. 22:50:11

Erre gondoltam, de valszín sokan olvastátok, régebben körbejárt. :)
iren.eletmodoldala.blogfal.hu/bejegyzes/54

neet 2009.06.22. 22:53:37

Nem szeretem a túlpátyolgatást magam sem, de ha anyuka 2 db gyerekkel megy ki a játszira, és egy ebből nagyonkiskorú, és babakocsira szorul, akkor az már felvetődhet, h anyuka tudja-e tolni, miközben a 'nagy' előrerohan.

FeroxX 2009.06.22. 23:10:09

én egy full beton iskolaudvaron nőttem fel jórészt (alsóban), ahol volt egy hosszú vörös salakos sáv is ahol fociztunk, meg egy nagyobb homokozó. és MÉG ÉLEK !

Mylady 2009.06.22. 23:17:56

Én sem értek egyet a túlzott pátyolgatással, és igen, én is lebetonozott iskolaudvaron nőttem fel, meg autósülés meg hasonlók nélkül és élek - ahogy azt sokan említették.

DE! Ezt csak azok mondhatják el, akik túlélték. Vegyük figyelembe azt is, hogy azok, akik mondjuk az autósülés hiánya miatt gyerekkorukban meghaltak, nem tudnak nyilatkozni.
Szóval én nem tekinteném 100%-nak a túlélési arányt...

csabagy 2009.06.22. 23:32:29

Skacok, én rendszeresen hordtam a gyerekeimet a régi ZP-be; ott is voltak nagyon randa balesetek a mókuskerékben!
Nekem egyetlen bajom (illetve a gyerkőknek) az volt, hogy minden sokkal kisebb, alacsonyabb, keskenyebb lett. Kölkök nagy örömmel mentek az újba és mondták, hogy tök uncsi az egész, mert minden olyan kicsi lett...
Amúgy azzal nem értek egyet, hogy "a Millenárison belül rosszabb fekvésű földdarabon van", mert a régi abban a sarokban volt, ami egész évben hűvös és nyirkos volt (emlékszem, egyszer április közepén még havas latyakban játszottak a gyerekek, amikor "odakint" már rég 25 fok volt) - a játszótér mostani fekvése abszolút napos, úgyhogy ez szerintem pozitív.
A körülvevő kerítés viszont valóban érdekes... Mondom ezt úgy, hogy szerintem valóban ne uralják le a játszóteret az emós boroskólázók, mert baromira nem akarom, hogy a gyerekeim ilyen szerencsétlen kis férgekre legyenek figyelmesek játszóterezés közben.

Forest (törölt) 2009.06.22. 23:34:30

2 kicsi gyerekes tapasztalat (általános, nem innen való)
1. NEM LEHET babakocsit tolni 10 cm-es kavicságyban. Ugyanígy alkalmatlan "motorozásra, bringázásra" futásra.
2. Szaladgáljon zárt cipőben nyáron a 30 fokban az a kisgyerek amelyiknek két édesanyja van, lehetőleg harisnyában is és vastag zokniban! (Gyerek első húzása a játszótéren normál esetben, hogy zokni le, és örülhetünk, ha a szandit nem húzza le amikor éppen nem figyelünk)
Nálunk a játszótéri játékok homokban vannak, a mászófal gumiágyban, az összekötő utak térkővel borítva a köztes terület füvesített, (ahol a legtöbbet futkároznak) és ez így normális.
Emósok no comment. Gyermekhintán hintázó anyukák no comment.
Még valami:
Akinek nincs pici gyereke az lehetőleg ne ossza az észt ebben a témában.

csabagy 2009.06.22. 23:41:52

@Tullamore Dew:
epécske: bizony teljesen igazad van - dehát ez kis hazánkban már unalomig ismételt közhely-számba megy: itten bizony megfelelő mennyiségű lóvéval mindent el lehet intézni... Esküszöm: ha manapság poénkodna azzal Freddy Mercury, hogy de szép az a ház, nem eladó? másnap jönne valaki, és simán eladná neki a parlamentet, mert biza van az a pénz...
Az a baj, hogy még a nagyonutált németeknél (stb.) is van törvényerejű szabályozása annak, hogy mit NEM szabad eladni...
De egyébként ennél már csak az kaszált többet, aki megszövegezte/megtervezte az EU-SZABVÁNY játszóteret! Hogy mi lehet és mi nem! Na az volt aztán a biznisz!!!

DV 2009.06.23. 00:22:27

off - a terület, ahol a régi ZP állt, magántulajdonban volt, ezért a mindenkori önkormányzat keze jórészt meg volt kötve a sorsát illetően...2004 (!)-es cikk:
"A Millenáris Park körüli első problematikus gócpont a Zöld Péter játszóteret is magában foglaló, Fény utcától a Káplár utcáig terjedő terület. Nem titok, hogy a régi Ganz-csarnokok felújítását és a park kialakítását 2000-ben ideiglenes szándékkal végezték el, hogy az Álmok álmodói kiállítás után más, iroda- és lakófunkciókat kaphassanak az épületek, akár bontás árán is (ez a B-C-D csarnokot nem érinti; a B műemléki védettségét egyébként a KÖH még 1997-ben biztosította). Az is köztudott, hogy a Millenáris Parknak a Zöld Péter játszótérre eső területe magánkézben van; tulajdonosa 1997 óta az Apisolato Kft., amely lakóparkot tervezne a helyére. A három évre elrendelhető önkormányzati építési tilalom augusztus 30-án jár le, és a KVI és a tulajdonos közötti megegyezésen múlik, hogy az időközben csillagászati értékre (becslések szerint legalább 900 millió Ft-ra) rúgó telek megszokott formájában a park része marad-e, vagy sem. Amennyiben az állam ki tudja vásárolni a telket, vagy fel tud ajánlani érte egy másikat, maradhat a játszótér - ha nem, indulhat az építkezés. A szabályozási terv a lakóparkot két - a Fény utca és a Káplár utca felől -, a meglévő Lövőház utcai lakótömb felé forduló épület formájában engedélyezné."

lakópark (ez mekkora ötlet egyébként...) helyett irodaház. Vsz. az is nagy eredmény, hogy a játszóteret újra felépítették...

on

ubu1 2009.06.23. 00:44:23

Szerintem akit babakocsival visznek a játszótérre, annak nem valók ezek a játékok. Zárt cipőben kell járni amúgy is (hát még komolyabb stabilitást igénylő fizikai tevékenység esetén) és akkor nincs gond. Ezen kívül én is estem el gyerekkoromban sárga kavicsos játszótéren, gennyes seb lett a térdemen, meg kaptam tetanusz oltást is, mégis élek.

istidt 2009.06.23. 01:08:44

én örülök hogy egyáltalán van újra zp játszótér

cseho · http://autizmus.blog.hu 2009.06.23. 06:45:52

Az Orczy kertet 2 éve murvával szórták tele, felújítás címén. Nemcsak a játszótér környékét hanem mindenhol. Öregember és kisgyerekes legyen, aki odamegy ezentúl sétálni, ha parkra vágyik.

Severus 2009.06.23. 07:08:45

kedves overprotectionös, túlzott pátyolgatós kommentelők!

Mutassatok már egy noormális szülőt, aki nem a legjobbat meg a a lehető legnagyobb biztonságot próbálja meg nyújtani a gyerekének! Aki ilyeneket leír, annak tuti, hogy nincs gyereke, a kibicnek, mitfahrernek meg k... illenék nem nevelési tanácsadóként tetszelegni.

Majd ha lesz saját porontyotok, hagyjátok csak, hogy a betonon törje ki a nyakát. Én meg majd hordom az enyémet továbbra is az Ötholdas pagonyba (Debrecen, Nagyerdő), ahol vannak gigantikus tölgyfák, meg vegyesen gumi, homok, meg faháncs a játékok alatt (és csak 1 alatt kavics), amúgy meg mindenhol fű, rengeteg játék hatalmas tér, biztonsági őr, ingyenes wc, stb. Igaz 50 millába fájt eddig a városnak és még nincs is kész, de megéri.

ge-za (törölt) 2009.06.23. 07:36:47

nyilván az én gyerekembe van a hiba,de neki kimondottan a kedvence a kavicsos játszótér a sulija mellett.
az meg,hogy mindentől óvjuk a gyerekeinket még a kavicsoktól is az már egy picit sok.
gondolkodjunk már egy picit,hogy a mi gyerekkorunkba milyen állapotok voltak a játszókon..

Coyote82 2010.04.09. 10:51:08

nem tudom valaki rájött-e már, nem olvastam vissza a kommenteket:
1. anyuka ne tolja be a babakocsit a játszótérre, hagyja mellette (pár méter a távolság, ez kinek fáj?)
2. belemegy a szandálba, ez jogos pont, a kavics az a gondatlan szülő aki szandálba küldi a gyereket mászókázni? A szandál (ellentétben a cipővel) beakadhat a deszkák közé, sérülhetnek a gyerek ujjai, stb...
3. a kavics lényege az esés tompítása. Dobj le egy gyereket mély aprókavicsra utána meg egy füves földre, és nézd meg melyiknek törik el keze-lába.
Súrlódásos, horzsolásos balesetek a kavicsnál gyakoriabbak, és itt viszont a kivitelező hibázott: a játszótéri kavicságyat ugyanis apró, gömbölyű, él nélküli kavicsokkal kell felszórni, nem pedig éles törmelékkel. A nyolcvanas években már tudta ezt mindenki, a parkok sétányai mind kerek kavicsokkal voltak felszórva...

Coyote82 2010.04.09. 10:52:20

@Coyote82: javítás:
2. belemegy a szandálba, ez jogos pont, a kavics az ilyen. De ki az a gondatlan szülő aki szandálba küldi a gyereket mászókázni?

Coyote82 2010.04.09. 11:04:06

amúgy az egyetlen igazi érv a kavics ellen az lehet, hogy dobálható... A gyerekek marokszámra szórhatják egymást, és biciklivel szétrúgathatják...
De tudtommal azzal meg behajtani tilos.
süti beállítások módosítása