Tékozló Homár

Magyarkodik a cseh tejföl

2011.01.13. 14:50 | jackyll | 205 komment

Fefe lőtte ezt a remek magyarnak látszó cseh tejfölt az Auchanban, ami szintén rádobott egy lapáttal az illuzióra. A tejföl dobozán alapból az a bullshit, hogy magyar ízek - nemzetközi minőség, de ez azért talán tényleg túlzás:

A csatolt fotó a Dunakeszi melletti Auchan áruházban készült január 8-án. A polcfelirat szerinti termék látható rajta, mellette „hazai termék” logó, Magyarország, magyar zászló, míg a terméken gyártóként egy cseh cég van feltűntetve. Itt járunk most.

Üdvözlettel,
Fefe

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar bucó 2011.01.14. 09:12:58

@jezolov: Az EU előtt is megéltünk. Sokat exportáltunk is az EU-ba a csatlakozás előtt.
És valódi, bármire használható pénzt fizetünk be és címzett, nem a legszükségesebbre költhető pénzeket kapunk vissza. Nem jó bolt.

magyar bucó 2011.01.14. 09:14:54

@Yoss: Nem, amire az van írva, hogy 96% húst tartalmas, ott 100 g termékhez 96 g húst használtak fel.

Behajtó70 2011.01.14. 09:15:22

@Leadfoot: kicsit naiv vagy! Az ilyesmi sosem véletlen!

Mr. Waszabi 2011.01.14. 09:18:02

Nem kell csodálkozni. Mindig is finomabb sajtokat, meg csokit gyártott mindkét északi szomszéd, mint mi ( a szóban fordó tejfült nem ismerem) és olcsóbban. Csak a szemünket vakította a propaganda, hogy bezzeg a magyar. Mi meg elhittük, hogy a Tibi csoki a la szocreál az minden csokik királya és nem kell fejleszteni, hisz jó az a magyarnak. Az ominózus sonkát kár volt odvágni, mert sokkal finomabb íze van, s kevéssé zsíros is, mint a magyar sonkának csúfolt cucc.
Mondjuk a cseh riszeslecsót, pacalpörköltet, halászlét nem ajánlanám senkinek, az tényleg baklövés, kb mintha mi akarnánk sört exportálni hozzájuk:) De mindemellett a hazai konzervipar is degradálódott,némelyiknek iszonyat szr ize van.

Leadfoot 2011.01.14. 09:18:47

@Behajtó70: Persze hogy nem. Az ufók is benne vannak Kennedy gyilkosaival, és a szálak a Fehér Házba vezetnek.

Egyébként abban is biztos vagyok, hogy ezzel a rafinált, kifinomult, és már hónapokkal előre megtervezett trükkel az áruház tonnákkal növelte a tejföl-eladásait.

magyar bucó 2011.01.14. 09:19:08

@magyar bucó: Ja, és ami kötözött sonka, az combhúsból készül. Ellenkező esetben kötözött lapocka lenne.

Spikk 2011.01.14. 09:22:38

@ColT: Ha meg mégis, akkor esetleg GM kukoricát etettek a tehénnel. Cseheknél nincs erre semmi korlátozás, ha jól tudom. (A GMO kukorica termelésre nincs, a takarmányozásról nincs információm, de ha semmit nem lehet csinálni a GM kukoricával, akkor értelmetlen a termelése.)

BenőBá 2011.01.14. 09:27:06

Skacok, meg kell szokni, hogy tüzetesen átvizsgálandó a mocsok, amit megvesztek a boltban. Állati eredetű cuccnál viszonylag egyszerű. A rizikót csökkenteni lehet, noha megszüntetni nem, ha a piacon vásároltok, és nem ilyen undorító nagy madaras teszkókban. Fulladjanak bele a csehszlovák mocskukba. Prágában majd iszom a sörüket, meg eszem a knédlijüket, Pozsonyban meg a sztrapacskájukat. Ha befejezik a baszogatásunkat, még síelni is elmegyek hozzájuk. Azonban mindenki üt egy szöget a magyar mezőgazdaság koporsójába, aki itt ezt a cseh tejfölt rakja rá a túrós csuszájára.

Globetrotter2014 2011.01.14. 09:27:45

Javaslom mindenki nézze meg, hogy az übermagyar bocicsokit hol gyártják...

Ngelina 2011.01.14. 09:33:26

Az ilyen hazugságot a GVH nem bünteti?

Yoss 2011.01.14. 09:34:18

@magyar bucó: Nem. A kötözött sonkák többnyire tarjából készülnek. Nyugodtan nézz utána. Amiről meg az osanban volt szó és lapockából volt, az rendes sonka volt, csak nem hátsó, hanem első combból. Ugyanis azt hívják lapockának. Érdekelne, hogy szerinted egy darab füstölt húsba mi a tököt tesznek "töltőanyagnak" Az úgy hús, ahogy van, nincs benne "felvágott", vagy ilyesmi. Ez könnyen belátható. Ez egyébként igaz minden olyan hústermékre, ami nem felvágott, hanem egy darab húsból van.

elwood 2011.01.14. 09:34:29

@ZF2: szerencsére cseh. a cseh minőség már majdnem német

finom is

pöcögtető 2011.01.14. 09:52:43

Így van magyar narancsot és magyar banánt ,magyar szushit mindenhova!

EMU 2011.01.14. 09:59:18

Teljesen félrevezető, így, hogy magyarként árulják, eszembe nem jutna megvenni, pedig ez egy tisztes cseh cucc. Mondjon már valaki egy jó minőségű magyar élelmiszeripari terméket, nem értem, hova ez a magyar termék imádat, vagy szar, vagy átbaszás, és ezzel úgy 99 százalékban le is fedtem a magyar produktumot. Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy a magyar proletároknak nem hoznak be külföldi szemetet is, mert igényük van rá.

kvadrillio 2011.01.14. 10:03:40

NEM OLVASTAM, DE RÖGTÖN ÍROM: a tejföl, a jó magyar tejföl eltűnt !
Nemtom mit, hogyan sikerült belecsinálni, de büdös lett, rossz ízű lett, beleprivatizáltak RENDESEN !!!

AZT GONDOLOM, kezdetben kitaláltak egy "frissföl" nevű műanyag tejfölpótlót, ami egy idő múlva eltűnt a polcokról, viszont mostanában belekeverik, beleprivatizálják-keverik a természetes tejfölbe.
Ettől lesz egyre büdösebb, egyformán szar ízűbb szinte minden tejfölünk !!!

Elszarták a tejet, elszarták a sajtokat, elszarták a konzerveket, elszarták a tejfölt is.........sikerült !

kvadrillio 2011.01.14. 10:07:41

anyáááááám !!! ebben szaharid is van ?????!!!!!sacharidy ....., na ezért nem veszek például a piacon savanyúságot évek óta, mert cukor helyett ezt vágják bele, hogy spóroljanak és rosszul vagyok az ízétől !!!
Ráadásul rákkeltő, patkányokon, egereken bebizonyították.

kvadrillio 2011.01.14. 10:08:52

nem lenne már elég a mérgek adagolásából ?
meddig bírja az emberi szervezet, hogy naponta különféle mérgekkel mérgezzék ???

Myta · http://www.stylebyme.blog.hu 2011.01.14. 10:17:37

Nincs ebbe semmi meglepő. A hollandok is ráírják az egyiptomi sivatagban termesztett krumplira, hogy Made in Holland. Az Auchan is már EU-konform :)

PITTA 2011.01.14. 10:21:31

Este túrós tészta készítés közben pont én is így jártam, gondoltam beküldöm a homárnak reggel, de megelőztek.

Valamit nagyon kéne már szabályozni ezen a magyar termék dolgon mert már lehazudják az eget...

Frank Columbo 2011.01.14. 10:28:06

Csak egy példa, hogy ide egyre inkább csak a szart hozzák: a tekkóban tavaly még osztrák gyártmány volt a saját márkás ostyarúd, aztán eltünt a polcról majd 1 év múlva ismét megjelent immár majdnem fele akkora méretben és lengyel gyártmányként, jóval szarabb minőségben. Az élelmiszereken kívül is ebben az országban minden jóval drágábban kapható mint tőlünk csak kicsivel nyugatabbra. A márkásabb ruházati cikkeket elképesztő árakon árulják itthoni, míg külföldön alapból fele áron található meg ugyanaz, ja és persze a választék köszönő viszonyban sincs az itthon megszokotthoz.

Giraffa 2011.01.14. 10:29:38

Halkan jegyzem meg, hogy tejfölt (és a túrót) Magyarországon kívül nem nagyon ismerik. Magyarán még jogos is lehet, hogy "Magyar termék" :)

Ahogy a gulyáslevesre is lehet mondani, hogy magyar levesspecialitás. ;)

horex · http://horex.uw.hu/ 2011.01.14. 10:30:38

@Nevem Earl:
Ez a celeb Dundika él most csehben
Aszongya minden tejtermékre az van irva-smetanu/krém-, de sok kellett mire kitökölte melyik a tejföl, mert külön szavuk nincs rá

mohopasi 2011.01.14. 10:30:58

Stop. Nem a cseh tejföl magyarkodik, hanem az auchan polcfelirata maradt ott átrendezéskor.... Valamint nem Magyar ízek, hanem Magyar recept van ráírva a dobozra. (tudomásom szerint ilyet így, hogy tejföl máshol nem forgalmaznak.) Úgyhogy ez így ebben a formában nagy humbuk.

rosolina 2011.01.14. 10:34:58

Azért azt hiszem, hogy elég sokan itt még vagy a matchbox-al, vagy mással játszottak a 90-es évek végén, 200-es évek elején, amikor a csatlakozási feltételeket rögzítette az EU és a O.V és csapata volt a hazai tárgyaló fél. Ilyen gyenge tárgyalási technikát senki nem alkalmazott. Valamennyi feltételnek behódoltak, nem prüszköltek semmiért. Lásd a görbe uborka tilalmát is elfogadták :) Ezen kívül valamennyi felzárkóztató pénzösszeget elveszítettünk. Pl. Shapard, ha jól emlékszem a nevére, ami kifejezetten a mezőgazdaság felzárkóztatására szán 50 milliárd forint lett volna. Csakhogy Torgyán apánk inkább a cseresznye exportjával és importjával volt elfoglalva. Az 50 milliárdből mindössze 70 milliárd lett felhasználva a 43 a csatlakozással "elveszett". No akkor ki volt a balf.sz?

EMU 2011.01.14. 10:44:45

@Giraffa: Baromi nagy tévedésben vagy, mi, büszke magyarok, szívesen döngetjük a mellünket azzal, hogy az univerzumot is mi fingtuk a világra, csak éppen a tejföl esetében is ez egy önámító, hazug baromság. Fromage blanc néven a franciák sem esnek kétségbe, ha róla van szó, baltikumban bárhol különb tejfölt lehet kapni a magyarnál, a poszt szerint csehek is gyártják, el kellene már felejteni azt a mítoszt, hogy magyarok élelmiszerben bármiféle különleges és minőségi dologra képesek volnának. Éppen ellenkezőleg. Mondja már meg valaki, miért jó a magyar éelelmiszeripari termék, mi a jó benne, hol van, mi az? Mert szabályozást meg rendet követelnek marha sokan, csak nem teszik hozzá, hogy mi a frászt akarnak védeni. Mi olyan jó a magyar élelmiszerben? Mi az, amit annyira védenünk kellene? A cefet tejtermékeink, a borzalmas hús és húsipari termékeink? A minden hozzáértést nélkülöző földművelésből származó zöldségeink? A csabai kolbász autentikusságának lényegével sem tisztában lévő csabai kolbász készítőink humbugjai? A koleszterinmentesnek meg egészségesnek hazudott, netto baromságokkal telekamuzott, tiszta zsír mangalicáink? A kiapadt tejmarhák húsként történő értékesítése? Miiiii?????

elwood 2011.01.14. 10:46:59

még mindig nem láttam az okot, hogy a magyar tejtermelők miért nem tudnak versenyképes áron termelni

Egyéves Önkéntes 2011.01.14. 10:50:47

@elwood: pedig egyszerű:
a cseh tejet hozza a kamion, a magyar tejet pedig ki kell fejni a tehénből, feldolgozni, pasztörizálni, stb.

V42-515 2011.01.14. 10:51:06

@ZF2:
Boci csoki: Csehország

Az egyetlen, még Magyarországon gyárott csokoládé a Tibi csoki (+ a most visszatérő retro-k, az egri Stühmertől és a szerencsi Bon-Bon-tól). Nem a külföldi termékek ellen vagyok, de azt gondolom, mindenkinek biztosítani kell az információt, ami alapján vásárlása során dönt.

mohopasi 2011.01.14. 10:51:52

@EMU: A sztaki szótár szerint a Fromage blanc az túró... Sok helyen joghurtnak hívják. És nem a magyar élelmiszert kell védeni, hanem a piacot, a magyar élelmiszeriparban dolgozók munkahelyét ahelyett, hogy a külföldi parasztok, élelmiszeripari cégek hasznát növelnénk...

orsoborso78 2011.01.14. 10:51:54

Lidlben lángoltkolbász és szárazkolbász, Kiskondás néven: 100 g kolbász 140 g sertéshúsból készül...EZT HOGY SIKERÜLT??? Vagy 100 g kolbász 92 g sertéshúsból és 10 g marhahúsból készült. van róla fényképem is :-)))

V42-515 2011.01.14. 10:54:28

@EMU:
Nem védeni kell a magyar terméket, de megadni a vásárlónak a valós és korrekt információhoz való jutás lehetőségét, hogy aki eszerint szeretne dönteni, az ne legyen árverve.

jet set 2011.01.14. 10:54:35

Mi ebben a meglepő? A Boci csoki is cseh gyártmány.
Ami nem értek a sok hőbörgőnél: magyar termék=jó minőség? Szerintem nem. Attól, hogy valami magyar még lehet szar és a külföldi is lehet jó.

rosolina 2011.01.14. 10:54:49

orsoborso
Buta vagy, nem gondolsz a szárításra, amikor a folyadék elpárolog. Az is súly... Te vagy xx kiló, ha elmész 1 év mulva csak a töredéke leszel...

gromek7 2011.01.14. 10:55:05

A terméken sehol sincs rajta, hogy magyar termék. A lökött pulttöltő kint felejtette a polcon a magyar termék cetlit. Ti meg beszoptátok:DDDDDDDD

bnyuszi 2011.01.14. 11:00:17

azért magyar a csehországban gyártott tejföl ,met cseh-magyar kettős állampolgárok gyártották.

magyar bucó 2011.01.14. 11:00:53

@orsoborso78:
A normális minőségű tartós húsáru 100% feletti mennyiségű húsból készül.
(Szárítási veszteség)

Spikk 2011.01.14. 11:01:16

Vennétek inkább termelői tejet, amit nem antibiotikumon, ketrecben, szemes kukoricán nevelt tehénből fejtek, hanem olyanból, ami füvet legelt a mezőn...

Ezt szerintem gyerek előtt ne nagyon. E mellett inkább húsról szól, de van benne a tejtermelésről is.
Eredeti, angol nyelven:
www.meatrix.com
Magyarul:
www.youtube.com/watch?v=LaNSyRro1AA
Tudom, lehet túlzás az ilyesmi filmekben, de azért...

magyar bucó 2011.01.14. 11:02:40

@Yoss: Nem, a füstölt tarja drágább, mint a kötözött sonka. Hülyék lennének abból készíteni. Valamint a tarját nem kell kötözni, az megfelelő darab hús úgy, ahogy van.

magyar bucó 2011.01.14. 11:05:10

@kvadrillio:
A szaharid nem azonos a szaharinnal. Ahogyan a szezon és a faszom között is van különbség.

bnyuszi 2011.01.14. 11:07:21

@jezolov:
Szerinted ha kilépnénk az eu-ból és megvámolnánk az importált termékeiket, az jó lenne a magyar embereknek, avagy rossz?

magyar bucó 2011.01.14. 11:07:32

@rosolina: Látom, a számtan nem volt az erősséged.

England win The Ashes! 2011.01.14. 11:07:52

@kvadrillio: A "sacharid" a szénhidrát cseh megfelelője, ahogy a dobozon is látszik. De @magyar bucó: már kifejtette előttem a lényeget.

EMU 2011.01.14. 11:10:37

@elwood: Marha egyszerű, a magyar farmer csak szövegelni tud, meg sírni, meg önfényezni, ahhoz viszont, amivel foglalkozik, nem ért. Évtizedekkel el van maradva, alaptechnológiákat nem ismer, nem tanul, nem képzi magát, nagyapja módszereivel akar eredményt elérni. Ha nem paraszt lenne, hanem példának okáért taxis, már rég éhen halt volna, mert ennyi ésszel és tudással még gombostűnek sem felelne meg. Na ezért képtelen termelni minőséget, és ezért versenyképtelen a tejtermelő is. Azokról meg, akik mondjuk tejterméket gyártanak, például a magyar sajtok minősége mindennél többet elárul.

Yoss 2011.01.14. 11:12:04

@magyar bucó: Persze, az egybe comb meg szétesik, mi? De írd már le végre, hogy szerinted miből készül a sonka? Merthogy ebből indultunk ki, de erre valahogy még nem jött választ. Ha már szerinted az első combból (mint már tudjuk az a lapocka) készült sonka nem is sonka. De akkor mi?

EMU 2011.01.14. 11:13:52

@V42-515: Egyet értek, lehetne azzal kezdeni, hogy a mangalica semmivel nem értékesebb a többi fajtánál, a zsírja ugyanannyi zsírsavat, koleszterint tartalmaz, semmivel nem kevesebbet. Meg hogy például csabai kolbászba nem kerül zsírszalonna. Meg kenyeret lisztből és kovászból is lehetne sütni. És paradicsomot nem csak bricostore-os akciós magról lehet termeszteni.

EMU 2011.01.14. 11:14:55

@mohopasi: A magyar élelmiszeriparban dolgozókat nem kell védeni, mert alapvetően nem értenek ahhoz, amivel foglalkoznak, ahogy nem kell védeni egy ügyetlen asztalos érdekeit sem.

Giraffa 2011.01.14. 11:15:06

@EMU: Én a "magyar" szónak adtam más értelmezést, egy szóval sem állítva, hogy csúcs lenne. Te meg kiakadtál a magyar élelmiszeriparon/termelőkön. :))

Másrészt a magyar termelők is tudnak és tudnának olyan minőséget előállítani, mint más EU-termelők.

Csak sokkal könnyebb helyzetben lennének, ha UGYANANNYI támogatást kapnának hozzá pénzben az EU-tól, mint nyugat-európai társaik.

EMU 2011.01.14. 11:20:20

@Giraffa: Hát erről Hofi örökbecsűje jut eszembe, Tudsz úszni? Nem. És ha megfizetem?

rosolina 2011.01.14. 11:21:05

magyar buco
Azért láttad, hogy javítottam :) ?

magyar bucó 2011.01.14. 11:21:49

@Yoss: Első comb nincs. Nézz utána a sertés részeinek, utána folytassuk.

magyar bucó 2011.01.14. 11:24:19

@rosolina: Annak is számolj utána. A "javított" változatban 50-70=7.

Giraffa 2011.01.14. 11:25:33

@EMU: Nagyon elvakultan, egy oldalról szemléled a dolgot. Most sem azt írtam, hogy a pénz mindent megold.

Hanem azt, hogy KÖNNYEBB helyzetben lennének, nem kellene kispórolniuk sok mindent. Pl. szakértelmet és modern gépeket, technológiákat ... :)

Németh András 2011.01.14. 11:25:51

Kedves kommentelők.
- aki megveszi a tejfölt amin rajta van hogy a gyártó cseh, mert magyarnak hiszi,
- aki megveszi a nagy tejfölt amire rá van írva 375 grammos de azt hiszi hogy fél literes
- aki megveszi a külföldi hús és tejterméket anélkül hogy megnézné hogy mi rajta az országkód, mert a logó alapján magyarnak hitte
- aki megveszi a tejet sohase látott növényi zsírból készült tejfölt és sajtot úgy hogy ez rá van írva, mert azt hiszi
- aki megveszi a házi tojást úgy hogy a rajta lévő kód hármassal kezdődik
- aki az ócsónak tűnő csicsász szart megveszi
AZ MEG IS ÉRDEMLI

Emberek, fogjuk már fel hogy a mai világban a vásárlás feltételez egy bizonyos szintű alapműveltséget (olvasni tudás, józan paraszti ész).
Ha enélkül megyünk, akkor ne lepődjünk meg ha így járunk...

Tudatos vásárlóként kell viselkedni, és akkor nem vágják át a fejed (pláne hogy a fenti példák nem is átvágások, csak szimpla törvényes csúsztatások, amik csak azért működnek mert a társadalmuk a gondolkodást mint olyat nem ismeri)

Yoss 2011.01.14. 11:27:44

@magyar bucó: Hihetetlen, hogy milyen technikásan térsz ki a konkrét válaszadás alól. Mint már többször leírtam, (a köznyelv hívja első combnak) az a LAPOCKA vazze! Olvasd már el, amit írok és válaszolj már arra, amiről szó van, ne a részleteken rugózz.
Egyébként tudod mit, hagy a toszba, konkrétan nem érdekel. Az ilyen emberrel még vitázni sem érdemes. Keress vesszőhibákat és rugózz azon, de vigyázz, nehogy valamire konkrétan válaszolj.
További szép napot, ne fáradj a válasszal.

rosolina 2011.01.14. 11:28:05

@magyar bucó
A 7 a hetven milliárd javítása. Vagyi s 50 - 7 = 43. Innen + azt hiszem, hogy csak kekeckedsz.

HúszTíz 2011.01.14. 11:31:57

Mekkora ultrarevizionizmus - azt hiszik, hogy még mindig az OMM van :-P

magyar bucó 2011.01.14. 11:37:59

@Yoss: Látom, még csak képen láttál disznót. Ha a lapockát vagy a combot kicsontozod, egy meglehetősen lapos, középen hiányos húsdarabot kapsz. Ezt formázzák a hálóval.

magyar bucó 2011.01.14. 11:41:21

@Németh András:
Jogos elvárás, hogy sasszem és olvasószemüveg nélkül is lehessen vásárolni, mert a termék az, aminek látszik.

magyar bucó 2011.01.14. 11:43:33

@rosolina: Akkor azt írd, gondolatolvasó nem vagyok.

átlátó 2011.01.14. 11:46:26

De a kurva életbe, addig nyitogassák bennem ezek a bugylibicskáémat, míg ki nem nő a parasztbajszom, mer akkó odabaszok ezeknek, oszt kitehetik a légyszaros képemet minden kocsmába, azt a kurva életbe!

Németh András 2011.01.14. 12:35:59

@magyar bucó: Igen jogos elvárás hogy el lehessen olvasni, de jelen esetben (és az általam sorolt esetekben sem) erről van szó.

Az pedig hogy a termék az aminek látszik, az pedig nem 21 századi, sajnos. Ezzel az elvárással talán a vidéki piacon, a szomszéd kisboltjában még próbálkozhatsz, de a szuperhipermegagigateramarketekben már nem.

Ez a 20 század végi 21 századi fejlett nyugati világ. Lehet ellene harcolni, és talán majd jobb lesz....

elwood 2011.01.14. 13:03:49

kisboltban, őstermelőtől, persze:

az indul bakterházban mikor a mama söpri össze a túrót a földről "jó lesz ez még a városi népeknek, mind a tíz ujjukat megnyalják utána"

Németh András 2011.01.14. 13:10:05

második sor zárójel után egy "nem" kimarad

Hiszem azt hogy a vásárlónak el kell döntenie hogy mit eszik (és pont ezek a döntések befolyásolják a kínálatot)

Első hogy eldöntsünk két dolgot: megér-e nekünk az egészségünk, a kistermelők és a minőségi dolgokat áruló eladók támogatása, meg fiaink unokáink boldogulása plusz x forintot az olcsó szarhoz képest? második hogy eldöntsük hogy a drága időnkből áldozunk-e y időt arra hogy a jó dolgokat beszerezzük
(az x és az y egyébként nem túl nagy érték, legalábbis annak aki nem a ócsó tömegszart akarja lusta módon nyomni le a torkán, de úgy is mondhatom hogy x lehet egy mekis kaja ára y meg egy realatisó eőtt töltött idő, és nekem ezekből egyik sem hiányzik egy kicsit sem)
Ha eldöntöttük ezeket akkor kezdjünk el piacra járni, keressük meg a jó kis helyi termékeket áruló boltokat, mennyünk fel a tudatos vásárlók honlapjára és olvassunk segédanyagokat stb. Ezután meg lehet venni a piacon a tojást, vagy épp közvetlenül a tyúktulajdonos marinénitől. Vagy pl én Gödöllőn lakom és kétféle alternatív tejtermékforrást is ismerek (valkói Fuksz (vagy hogy írja) és a csomádi csóka akinek a nevét se tudom, de az utóbbi nagymarostól pestig és gödöllőig teríti a cuccot furgonokkal (pl fél a literes tejfölt)
Húst a hentesnél lehet venni (kolbászból pl a dányi a menő, de van hogy ahol apán dolgozik, ott is csinálnak, akkor onnan vesszük (vagy épp az após házikolbásza)
Zöldség a piacról, vagy saját kertből. Fűszer, magvak, liszt bioboltból.
Lekvár a vácrátóti arborétum közelében áruló árustól (vörös áfonyától berkenyéig van minden)
Méz a volt általános iskolai osztálytárstól (neki elhiszem hogy a méhek csinálták).
Házisajt közvetlenül a tanyáról, akkor jó eséllyel a mellettem álló tehén lehet a származási hely, a fű amin meg állok az alapanyag :)

Fontos még hogy az asszony nem porból meg előgyártott félkész anyagokból főz, hanem úgy ahogy nagyanyáink.

És így is lehet élni, mindezek mellett van sajnos elég rendszeresen hogy mi is kikötünk teszkóban vagy ósönben, de ésszel élünk. A Nasztájes váci biokakaó például mindenhol megvéve iszonyat finom. Az ósönben meg van kimérős rész ahol igen környezettudatosan lehet beszerezni müzlit. És ha épp akciós az egész grillcsirke és megveszem 500Ft-ért akkor nem sír a szám hogy anyám kapirgálós tyúkja finomabb megsütve, mert tudom hogy mit veszek és tudom hogy mit eszek.

Azok meg már egyéni finomságok hogy az üditő az a csapból folyó vízből és teafüvekből, vagy magyar szörpből készül. Sört csak üvegeset veszek, és a külföldi bor sem tudott még soha elcsábítani (de a hungarovin egervin és társaira is figyelek (nem kell a bock meg a társai, de vannak nagyon finom borok nem elszállt áron (volt hogy olyat vettem amire még ez is rá volt írva hogy 500 palack készült belőle, na arról elhiszem hogy magyar borász magyar szőlőjéből készült)

Amitől inkább tartok az az hogy magyar-e az a hús amit magyar vágóhídon vágnak? magyar-e biztosan az a tej amit magyar gyárban dobozolnak? és ami nagyon bassza a csőröm hogy a GMO-s dolgok úgy vannak benne mindenben hogy nem is kell feltüntetni. A közvetlen bekerülés mellett engem azért kicsit aggaszt az is hogy az EU majd minden állatát GMO-s növényi alapból készült tápokkal etetnek.

Na abbahagyom, mára ennyi. Szóval a jelszó: ésszel él az ember!

Globetrotter2014 2011.01.14. 13:10:19

@V42-515: sóerségem záolgául eddig nem gyakran hagytam meg (igazi) étteremben rendelt éltel. A kb 5-10 alkalom 2/3-a Németortszágban következett be. Ha van egy tarület ahol a németek nem mérvadók, az az élelmiszer...

Egyéves Önkéntes 2011.01.14. 13:12:43

Lesülne a pofámról a bőr, ha nem magyar terméket vennék és pakolnék a teszkó parkolójában lévő szlovákrendszámos autómba.

Németh András 2011.01.14. 13:20:37

@elwood: hát ha egy filmvígjáték alapján állítod össze a táplálkozási szokásaidat akkor meg is érdemled :)
És te meg is nyalod utána a tíz ujjadat...

Az tény hogy hogy amiről én írok ahhoz kell még egy alapszintű emberi kommunikáció meg bizalom. Sokat segít ha nem csak vén szatyornak titulálod az öreglányt akitől a tojást veszed hanem beszélsz is vele két mondatot...

Te vedd is inkább a meleninos kínai tejporalapú ipari parkban előállított tejterméket, és váljék egészségedre :)

De azért tudd hogy az ipari zselatint állati maradékból a bíborszínű ételfestéket tetűből az eperízt meg fűrészporból állítják elő a multiknak... Habár tény, hogy steril körülmények közt :)

elwood 2011.01.14. 13:37:38

@Németh András: az általad dícsért naszálytejes biotejet iszom, de nem akarom öszetörni az előítéletekre épülő stabil világképedet

gondold azt hogy kínai tejporon élek

sem időm, sem energiám felkutatni a házikészítésű élelmiszereket, mert azok között is ugyanannyi kókler van mint az életben máshol, csak őket nem ellenőrzi senki és annyi vegyszert szór a bioalmájára amennyit akar

az ellenőrzött minőségben hinnék, de erre nincs igény, ezért nem is lehet kapni. 5ft-os zsemléért tapossák egymást az emberek ahelyett, hogy rendesen kelesztett pékárut vennének.

talán 20-30 év múlva lesz piaca ennek és akkor meg tudom venni a boltban.

Sallalíz · http://globalicum.blog.hu/ 2011.01.14. 15:11:18

@hagyma: Kedves Hagyma, kintrol nem kiabalunk hazafele, hogy: "miert nem!?"
egyreszt erted mehet a nagy feketeoto, masreszt ez nem fer:(

szmoker (Homo Trollicus) 2011.01.14. 15:12:09

@Yoss: "Érdekelne, hogy szerinted egy darab füstölt húsba mi a tököt tesznek "töltőanyagnak""
Ne legyél naiv...

Mondok példát: "Fleisch in Fleisch" technológia, amikor a 100% szuper holland húgyszagú comb színhúsba (ja, húgyszagú, tönkremegy a veséje az állatnak a sok szartól amivel tömik), tehát ebbe a combba nem páclevet, hanem finomaprított / szeparált mocskot (csontszilánkos szart) injektálnak.
Oszt hopp, ott az 1 kiló hús, hirtelen másfél kilóra nő.

szmoker (Homo Trollicus) 2011.01.14. 15:14:14

Átlagos császárszalonnába 30-70% páclevet nyomnak bele (nitrites pácsóval kevert víz + ezmegaz, hogy belekocsonyásodjon és ne folyjon ki).
A parizerről most nem írok, mert elmegy az étvágyatok :)

Beaver100 2011.01.14. 16:50:49

A csehek elfoglaltak Budapestet?? nem is tudtam , vagy csak az Auchan kornyeket ???

Spikk 2011.01.14. 16:54:40

@Beaver100: Nyugi, Budapest még a miénk (tudod, visszakaptuk, Apu visszaszerezte nekünk :-D). A cseheket csak ezek a nagy hiperszupermarketek vonzzák.

orsoborso78 2011.01.14. 17:12:44

@rosolina: igazad van, erre nem gondoltam :-)

fehérgalamb 2011.01.14. 19:29:09

hogy mekkora gondjai vannak egyeseknek,látszik,hogy két külön címke,lehet csak a fotó kedvéért került oda.

Oknyomozó 2011.01.14. 20:46:44

Már csak a piacon veszek füstölt kolbászt, szalonnát, disznósajtot, tejet.
Beszélgetni kell velük, a gyomrom szerencsére jelez, így kiderül, ha hazudtak az adalékanyagokról.
A múltkor töltöttem kolbászt, most berendeltem egy szakított császárt, a barátom egy félsertést. Most még más füstöli, de a barátom udvarán idén épül egy kemence és füstölő komplexum.
Egyszer húsvétkor vettem gyorspácolt (mind bolti füstölt áru az) kötözött sonkát. Azóta semmit nem veszek, ami gyorspácolt, mert a csülkös bableves se lesz ehető.
Sokan rosszul lennének a valódi tejföltől, nem is ízlene nekik, az a tejföl, ami valódi tejből otthon készül.
A tejtől meg hasmenésük lenne, mert nem 1,5%-os lötty.
Soha nem voltam még és nem is megyek mekdonaldszba, nem ittam még energiaitalt, a kóláról 15 éve leszoktam.
Nem az örök élet miatt, hanem mert nincs rá szükségem és nem eszek szemetet.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.15. 01:15:24

@magyar bucó: nono! és az a 2centis zsírrész a finom bőrével? beírdalni és "rózsásra" sütni, péknél készült kenyérrel, lilahagymával, paradicsommal hegyeserőssel?

vaaaaaaaagy... ami holnap lesz: csülkös bableves. igazi, parasztbácsikánál nőtt malacból?
előre folyik a nyálam...

többektől olvastam és full egyetértek:
nem az a baj, hogy cseh, szlovák, német, francia meg égtuggyahonnanjött áru van a polcon.
nem!
a baj az, amikor megtévestenek... nem... amikor HAZUDNAK, hogy az hazai termék.
ha nekem kell 140é' a szlovák car, akkor lelkemrajta, megveszem.
(nem, én csakis és kizárólag piacon vásárolok háztájistól)

de ha őszinte szeretnék lenni jobb szemmel nézném, ha ezek a carok eltűnnének a korákkal, ósönökkel, teszkókkal meg mittoménmikkel együtt és maradna a hazai termék!
akkor az emberek azt vennék, a parasztbácsik-nénik újra erőre kapnának és jószívvel termelnének, ahogy anno!
mindez oda is vezethetne, hogy olcsóbban tudnák adni a MINŐSÉGI árut.
gyönyörű álom...

persze, biztosan lenne akkoris, aki kimegy külhonba és behozza magának a szart mert kint olcsóbb...
de ez elenyésző kisebbség lenne.

ÉBRESZTŐ! BILIBE LÓG A KEZEM! :S

salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.15. 01:35:04

@Németh András: kicsit hosszú volt így hajnalban, fexés előtt.
de korrekt!
nekemis hónapokba telt, míg sikerült azt a zöldségest, hentest, tejtermékest, péket megtalálnom, akik biztosan nem adalékanyagoznak, vizeznek, kevernek különféle ízfokozókat, bele nem való dolgokat az ételbe. és tudod mi a poén? annyival nem is drágább, amennyivel finomabb!
apróság: tartós vagy más dobozos tejet sosem altatsz meg. jól megkeseredik, oszt passz.
nekem ilyen aludtejem van ha néha készítek:
forum.rtlbulvar.hu/pictures/forum/2008/08/24/5291234.picture
vagy:
forum.rtlbulvar.hu/pictures/forum/2009/04/25/8059584.picture
vagy így még finomabb:
static.fotoalbum.hu/picturezoom/2010/02-06/salapapa/aludttej_papriks_kukorica_171144.JPG
szerintem gyönyörű az állaga. az íze meg... :)
static.fotoalbum.hu/picturezoom/2011/01-02/salapapa/aludttej_004_174717.JPG

ami itt van, az a kedvenc vecsési mamócám savanyája, a mélyen tisztelt földeskezű zöldségespapa zöldségei és a nagyon mexeretett hentesem saját cuccaiból kis feleségem által össehozott elővacsim:
static.fotoalbum.hu/picturezoom/2011/01-02/salapapa/hurka_kolbsz_hagymskrumpli_savanya_174734.JPG

ezeket a színeket, illatokat és ízeket soha nem fogja megtapasztalni egy "teszkós". :)

salapapa · http://salapapa.hu 2011.01.15. 01:37:38

@Oknyomozó: nnnaigen... a gyorspácolt meg füstÍZESÍTÉSŰ cuccok... csaló egy dolog.
ami meg a 4-5%-os tejet illeti.. itt vannak a linkek fent, milyen aludttej készül belőle. :)

Oknyomozó 2011.01.15. 05:57:18

Itt a Dunántúlon a piacon a vecsésiek boltjában szoktam savanyú káposztát venni, de 20%-ot drágítottak rajta, lett 360 kilója, meg ez is közrejátszott:
index.hu/kultur/eletmod/2010/09/26/a_bucsuhoz_kepest_ez_disneyland/

Találtam egy nénit, megkérdeztem hogy csinálja, megkóstoltam, jó volt és csak 300 kilója.
A reménytelen feladat a jó véres hurka megtalálása. A barátommal fogjuk inkább megcsinálni, kis protekció kell a vérszerzéshez.
"Gyógyszer":
Fél kiló igazi savanyú káposzta, 6 gerezd aprított fokhagyma, 3 kanál olívaolaj. Fél napig kell érlelni.
Nem bírod abbahagyni az evést.

A tecsóban magyar forgalmazó fokhagymáján a származási hely: Kína.
Olvasni járok a boltokba?

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2011.01.15. 09:07:46

@V42-515: túl komplikált lenne, hogy a magyar kaját magyarországon gyártsák és csomagolják, az original külföldit pedig pontosan ott készítsék ahol kell, az anyaországban. pármai sonkát vagy az olaszoktól vegyél, vagy ne vegyél, ilyen egyszerű. majd ha még jobban megadóztatjuk az ilyen szarokat mint a tesco, kétszer is meggondolják hogy érdemes-e össze-vissza szállítani a kaját a kontinensen, vagy beérik azzal amit pista bácsi termle 200m-re a bolttól.

Németh András 2011.01.15. 10:17:55

@Don Bandi: úgy érzem hogy Te tapintottál reá a lényegre. Ezt az egészet egy sérthetetlen szent grálnak köszönhetjük, nevezetesen az "áruk szabad áramlásának". A szállítást kellene megadóztatni és egyből előkerülne a helyi termék. De az hogy a szállítás fizetős legyen olyan mennyiségű érdeket sért hogy csak na.

Az egy hihetetlen luxus hogy egy termék a benne lévő alapanyagokkal együtt 100 ha nem 1000 km-eket tesz meg miközben a polcra kerül. Amikor meg lehetne oldani ugyanezt néhány tucat kilométerből (természetesen nem a narancsra meg a kivire gondolok).

De mivel ez a "fejlett nyugati világban" elképzelhetetlen felűről (hisz sérti az uralkodó réteg érdekeit) ezért marad az alúról szerveződés.

Don Bandi · http://www.youtube.com/watch?v=w_mZqfanqg0 2011.01.15. 12:01:51

@Németh András: mindenre a megoldás, az ősi homár mondás:
TEJFÖLT CSAK ŐSTERMELŐTŐL!
:)

Pista bá 2011.01.15. 13:36:03

amúgy ez egy jó tejföl jó árban

Tron65 2011.01.15. 14:37:53

@Yoss: Mi volna, ha elolvasnád, amit írtam??
Nem fikáztam senkit.
Csak csendesen jeleztem, hogy az Auchant pár éve milliókra bírságolták, mert a hirdetett húsvéti sonka lapocka volt.
Ha Neked ennyire mindegy milyen hús, akkor csináltatok Tesco Gazdaságos párizsiból.

Egyéves Önkéntes 2011.01.17. 08:13:43

@Németh András: ez nagyon szépen hangzik, de gyakorlatilag csak az unatkozó milliomosoknak adatik meg
egy időben vettem sajtokat a Hollókő melletti kecskéstől, csak aztán az egyik ilyen kecsketenyésztőnél (nem nála, hanem valahol odébb) agyhártyagyulladást kapott egy kölök
mert ezeket a házi kimérésű biocuccokat senki nem ellenőrzi, könnyen öngólt rúghatsz vele

mohopasi 2011.01.17. 11:24:38

@EMU: Nem a fenét nem... Minden Magyar dolgozó érdekeit védeni kell! Vagy Te fogod fizetni a megélhetésüket?

Németh András 2011.01.17. 13:12:01

@EÖ: Köszönöm hogy unatkozó milliomosnak titulálsz :)

Az agyhártygyuladásos példád az igaz, de szerintem arányaiban ugyanennyi mérgezett cuccot kapunk az ipari mennyiségnél is (paprikabotrányok, tejbotrány, meg a többi)

Ahogy írtam is a bizalom az alapkövetelmény, meg jó ha van egy kis személyes kapcsolat is. Ha tudom hogy az eladó is eszi a saját termékét akkor meg merem próbálni, de abban nem vagyok biztos hogy a kajagyárak vezetői megeszik a saját termékeiket :)

Egyéves Önkéntes 2011.01.17. 13:14:58

@Németh András: félreértesz!
én már nagyon sokat agyaltam ezen, hogy hogyan lehetne jó minőségű ételhez jutni.
kolbászt-szalonnát magunk gyártunk a baráti körben
de semmi garancia nincs, hogy az a hús biztos helyről származik
sokat járom az országot és elméletileg nem kerülne semmibe nekem utánajárni a biztos forrásoknak
de ha mindent ismerősök ismerősétől szereznék be, akkor a 7/24-ben a kaja után futkosnék.
egyszerűen lehetetlen

esef 2011.01.17. 15:33:52

@fuszujka:
"fuszujka 2011.01.14. 08:34:12
Az, hogy hol gyártják, tökmindegy. Attól, hogy az Audi TT-t Magyarországon gyártják, nem lesz magyar autó.
A probléma az, hogy ez a márka francia. "

esef 2011.01.17. 15:59:31

mit és?
"A probléma az, hogy ez a márka francia."
Erre kérdeztem, miért baj, hogy egy márka francia...
"miért lenne baj??"
akkor mégsem probléma???

fuszujka 2011.01.17. 16:04:52

@esef: Most esett le! Szóval lefordítom:

"Az, hogy hol gyártják, tökmindegy. Attól, hogy az Audi TT-t Magyarországon gyártják, nem lesz magyar autó." - A levélíró panasza, miszerint a magyar tejfölt csehek gyártják, nem megalapozott, mert attól még lehet magyar termék.

"A probléma az, hogy ez a márka francia." - A tejfölnek valójában azért nincs helye a magyar termékek között, mert ez a márka francia.

Németh András 2011.01.17. 21:46:31

@EÖ: garancia egy dologra van, hogy Te is, meg én is, meg mindenki meg fog halni. Az élet nem garanciális.
De hiszem azt hogy ha okosan állunk hozzá a kaja témához akkor viszonylag kis befektetéssel viszonylag jó kajákra tehetünk szert (úgy hogy mellesleg támogatjuk a magyar embereket, és kevésbé terheljük a Földet). Tény hogy manapság azt elérni hogy minden élelmiszert alternatív forrásból szerezzünk be, és minden ételünk tiszta és egészséges legyen, nem lehet.

Viszont tegyük meg amit meg tudunk tenni, szerintem csak ez számít, az hogy megpróbáljunk tudatosan, felelősen élni. És minél többen lesznek akik ezt megpróbálják, annál könnyebb lesz. És annál nehezebb lesz a multi dolga a "magyarkodó tejföllel" és társaival.

De ehhez nekünk, embereknek kell elsőnek változni.
süti beállítások módosítása