Tékozló Homár

20% víz a halfilében

2011.02.09. 11:16 | jackyll | 89 komment

Fidókutya tanulságos megállapítása szerint nincsen hal víz nélkül, vagy legalábbis a pangasius filét felütik. Lehet, hogy folyékony nitrogénnel fagyasztották tömbbe?

Megszoktam már, hogy kétszer annyi időt szánjak a vásárlásra, mint maga a feladat igényelné - kiolvasok mindent, mintha könyvtárban lennék. De álmomban sem jutott eszembe, hogy egy mélyhűtött hal összetevőivel is foglalkozni kell és kiolvasni a zacskó hátát. Pedig dehogynem... Íme a fotó az óvatlanul beszerzett mélyhűtött hal zacsijáról. Lehet, ha nem adnak hozzá  +20 % vizet, megfulladt volna a hosszú úton az áruházi mélyhűtőpultig. Talán a gyártó elkötelezett állatvédő. De hogy az E-négyszázvalahányakra mi szükség mélyhűtésnél,  hát erre várom a tippeket, mert nekem nincs.

Szűrt kommentelők

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VOGL 2011.02.09. 11:17:02

Kinek kell több?

kissandor 2011.02.09. 11:22:06

Most akkor kaptál 200g vietnámi vizet, nem semmi.

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2011.02.09. 11:23:18

"E-négyszázvalahányakra mi szükség mélyhűtésnél"

Hogy szebb legyen a színe?

Egyéves Önkéntes 2011.02.09. 11:24:52

Akvakultúra gyönyörű ország, érdemes oda ellátogatni egyszer.

Tron65 2011.02.09. 11:27:41

Csak 20%?
Nemrég a kezembe került egy sonka (sonkának látszó élelmiszerkészítmény) cimkéje:
42% páclevet tartalmazott.

Géza, kék az ég! 2011.02.09. 11:27:53

Víz nélkül elég bután nézne ki, mondhatni, PORhanyósabb lenne...

Az E származékokat meg stabilizátornak használják, tovább eláll a cucc.

Nem néztem meg, de szerintem az összes mélyfagyasztott áru tartalmaz vizet.

Sárkányböffentő 2011.02.09. 11:28:27

Hülye a posztoló.

A jeget sosem látod a fagyasztott cuccon?
A jég nem víz???

Rejtélyes 2011.02.09. 11:30:20

E451 trifoszfátok (i) pentanátrium-trifoszfát (ii) pentakálium-trifoszfát (emulgeálószer)

E452 polifoszfátok (i) nátrium-polifoszfátok (ii) kálium-polifoszfátok (iii) nátrium-kalcium-polifoszfátok (iv) kalcium-polifoszfát (v) ammónium-polifoszfát (emulgeálószer)

via Wikipedia

CsakMintTe 2011.02.09. 11:32:46

Itt a titok nyitja:
"Az E450, E451 és E452 bi-, tri- és polifoszfátokat a húsipar azért használja, hogy a termék víztartó képessége megmaradjon, vagyis, hogy friss maradjon, és a főzés után se essen össze." (Indexről ollózva.)

Nesze neked víz. Egyébként tényleg nem az a furcsa, hogy naháááát, a jég is víz, hanem az, hogy ha egy kiló fagyasztott halat akarnál venni, akkor miért nem ezek az adatai:
- Bruttó tömeg: 1250 g
- Töltő tömeg (hal): 1000 g.

Vagy pedig ne akarj kilós halat venni, na.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.02.09. 11:37:55

nem tudom, de csak én nem érzem ennek a cikknek a tartalmát olyan meglepőnek, érdekesnek, informatívnak, hogy külön posztot kelljen hozzá indítani?
(amikor eljön az ideje) próbáljon az író kiszárítani boltban kapható húsvéti sonkát. szerintem abból 40% víz is kijön...
az e-számoknak pedig utána lehet nézni, erre van a google, és a www.e-szam.hu...

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.02.09. 11:41:25

@Blue23: ha bármiből 1 kilót veszel, nem a nettó árut kapod. 1 kiló karfiolhoz megveszed a levelét, 1 kiló húshoz a csontot (na jó, nem mindegyikhez:-), de higítják már a gázt, az áramot, meg még olyanokat is, amikről azt sem tudjuk, hogy lehet egyáltalán higítani...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.02.09. 11:42:12

@Bogoj: Esetleg kíséreljen meg kiszárítani valami "nagyon-nyugati" felvágott-félét!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.02.09. 11:44:24

A tenyésztett, mesterséges színezékkel tartalmazó takarmánnyal vörösített húsú lazacfilébe ettől jóval többet injektálnak bele a gyártás során, de az nem számít, mert az norvég víz, tehát bio...

qwerti (törölt) 2011.02.09. 11:45:22

Ez természetes... víz->jég->víz, ahogy említették. Amúgy meg hülyét kapok azoktól a vevőktől akik a pultok előtt olvasgatnak, vegyelemeznek én meg nem férek oda...

atpijkamo_ · http://www.deciki.blog.hu/ 2011.02.09. 11:48:48

@Géza, kék az ég!: "Víz nélkül elég bután nézne ki, mondhatni, PORhanyósabb lenne..."

Ez a hozzáadott víz, nem az eleve benne levő.

Géza, kék az ég! 2011.02.09. 11:53:38

@atpijkamo: naná, hogy az, valamiben fel kell oldani az E-ket

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2011.02.09. 12:00:19

@Kitalátor - a legnagyobb mikroblogger: Én egyszer vettem halfilét, és ízlett. Utána vettem megint, elég sűrűn, és azt vettem észre, hogy egy idő után egész furcsa szagom lett tőle. Ahogy abbahagytam az evését, elmúlt. Azóta nem merek ilyet.

najmanna 2011.02.09. 12:02:46

a pangasiust valóban vastag jégréteg fedi, ezt én is furcsállom. a hal maga viszont, ha végre kiovad, nagyon finom.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2011.02.09. 12:09:24

Akvakultúra valami megye? Melyik része az vietnámnak?

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2011.02.09. 12:11:41

Amúgy én ezeket a sóval borssal zsírral töltött meg ízesített csokoládékat nem nagyon értem. Ez kinek ízlik?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.02.09. 12:25:46

@enamel: Na ezért kell fokhagymával és savanyú káposztával enni a halat!

siófoki35 2011.02.09. 12:34:48

Az igazi átverés a csirkesonka. Miért? Mert sonkája csak a sertésnek van... :)

Xezs 2011.02.09. 13:43:43

1) Kiolvasni nem tudsz semmit, maximum elolvasni.

2) Minden húsnak valahány százaléka víz. Igen, a te saját élő húsodnak is.

AlulírottFentemlített 2011.02.09. 14:04:21

@EÖ:
Közel van ez AP-hez, mert akkor átevezek.

Kicknick 2011.02.09. 14:11:26

A fagyasztott rák is ilyen...arról lesz külön poszt?

god shave the queen 2011.02.09. 14:13:25

Húha, hűha! Ez szenzációs!

Anno küldtem egy posztot; közérdekű volt, izgalmas, vitára okot adó. Nem a fagyasztott hal és a víz arányosságait taglalta. Nem közölték le.
Vajon az ilyen unalmas, érdektelen, jelentéktelen, ám leközölt levélkék íróiban kinek a mijét tisztelhetjük?

Eugéne Tribulet 2011.02.09. 14:13:39

@EÖ: az nem ország, hanem Vietnámban egy szép kis tengerparti város. :)

elwood 2011.02.09. 14:14:08

tudom miért tesznek bele E451-et.

az a fagyálló

hogy szét ne fagyjon a fagyasztott hal

god shave the queen 2011.02.09. 14:20:31

@Xezs: fentebb is írják (és aki vett már fagy. halat, az tudja): hozzáadott vízről beszélünk. A csomagolás tartalmaz pluszban vizet, jég formájában.
Ami egyébként fura ebben a lebilincselő esetben, az az, hogy a nettó tömeg tehát 800g, mert a 200g vízzel _együtt_ egykilós a cucc. Ilyen szempontból valóban átbaszás, mert a feliratokon (amit fölötte látsz, kirakva), 1000 g van feltüntetve.
Mindenesetre fántásztikus inzultus.

elwood 2011.02.09. 14:23:02

egy olyan termék ami 95% vizet tartalmaz az már fagyasztott akvárium

vidéki men · http://sokallok.blog.hu 2011.02.09. 14:32:47

Ha esetleg érdekel valakit:
Glazúr, azaz vékony jégréteg borítja a fagyasztott halfilék felületét (legalábbis többnyire). Fagyasztáskor még a hajón/gyárban vizet porlasztanak rá, ami ráfagy. Az így keletkezett jégréteg segít megakadályozni az oxidációt, azaz megőrizni a hal minőségét.
Felhasználáskor ezért célszerű felolvasztani meleg vízben kissé a halat, hogy ezt lemossuk.

Ha annyira szeret olvasni a posztoló ezt is elolvashatta volna, mert jónéhány zacskón rajta van.

Egyéves Önkéntes 2011.02.09. 14:37:37

És persze Akvakultúrában gyönyörű glazúrkék a tenger.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2011.02.09. 14:41:10

@vidéki men: Megérizni a hal minőségét.. milyen szép cizelláltan van ez fogalmazva. Ahelyett hogy azt írták volna rá, hogy "enélkül széjjelrohad bazmeg." Azt többen értenék.

enamel (törölt) · http://trollparadicsom.blog.hu 2011.02.09. 14:44:25

@EÖ: Te meg szerintem te valami illegálisat szívsz. :)

earny 2011.02.09. 14:46:30

Elolvasok es nem kiolvasok b+!
Ich bin ein grammanazi! :P

anarch 2011.02.09. 14:52:59

Ez valami extra-száraz hal lehet, az emberi testnek minimum a fele víz.

hu.wikipedia.org/wiki/Folyad%C3%A9kh%C3%A1ztart%C3%A1s

Swallowthebird 2011.02.09. 14:57:10

ez még a jobbik eset, hogy csak víz van benne és "csak" két E betű...
... láttam olyan pulykapárizsit, amiben sertésszalonna van...

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2011.02.09. 15:08:16

@Gukker: Kész komédia:
"Egy internetes portál. Az összes halat eries kutatást.
FreeMem: 66893856 totMem: 517013504 reqNum: 608744 openSessions: 5

Nyelv
Főoldal | Az összes téma | Súgó | GYIK | Részletes keresés
Angol | Español | Français
PROJEKTEK AKVAKULTÚRA Kilúgozódott HALÁSZAT Tengeri és part menti HALÁSZAT FELHASZNÁLÁSI ÉS TECHNOLÓGIA ÉRDEKELTEK / SZERVEZETEK Virtuális irodák KIADVÁNYOK
Kezdőlap : felhasználás és TECHNOLÓGIA : 07 Kezelés és feldolgozás

Minden szempontból a kezelése és feldolgozása élelmiszer, nem élelmiszer-termékek és-termékek vízi szervezetekre, mint a hagyományos, modern és újszerű módszerek folyamat, és a kapcsolódó csomagolási, technológiai segédanyagok és az élelmiszer-adalékanyagok, technológiai berendezések, ellenőrzés, hozam, higiénia , és hulladék hasznosítás, gyári tervezési és vízgazdálkodási.

További linkek Hal technológia Szójegyzék (en)
Fish Technology kulcsszavak listája (en)
CollectorString = in: 38165 OR (kezelés vagy feldolgozás) és isarchived: n ÉS NEM kot: kiküldetés

Dokumentumok (330) Weboldalak (57) Projekteket (1) Hírek (3) Multimédia (4) Intézmények (7) Fórum (2) A tagok (102)

Cím Bevitele extra víz mélyfagyasztott és vegyes (komédia) halfilé (dokumentum)
Szerző (k) / szerkesztő (k) Antonacopoulos N
Leírás Informationen für die Fischwirtschaft 37. cikk (1) 22-24.
Halfeldolgozást alkalmazását írja elő a víz: mosás a filék és a kezelés további vízben oldható vegyi anyagok (pl. foszfátok). Ez a munka foglalkozik a víztartalom mélyhűtött tömbök halfilé vörösálsügér (Sebastes), közönséges tőkehal (Gadus morhua) és Pollachius virens. Ezen kívül vízfogyasztás mosás közben, és a darálás vizsgáltuk. Meg lehetne bizonyítani, hogy a víz felvevőképessége mintegy 15%.

Kulcsszavak TORLIB ; FAGYASZTÁS
Tartalom nyelv (ek) Német
Kiadás dátuma 1990
Forrás Informationen für die Fischwirtschaft 37. cikk (1) 22-24
Témakörök TorLib Archívum (45545)"

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.02.09. 15:12:13

Ebből nekem az jön le, hogy ez ugyanaz, mint a régi közértes módszer: párizsi áztatása a húsos ládában a pult alatt. A párizsi vizet vesz fel (50 fillér / kg), amit aztán párizsi árban lehet eladni. (600-2000 Ft / kg) Annyi a különség, hogy itt rá is írják. Ha elolvasod, tudod, hogy át vagy vágva, ha nem, akkor csak csodálkozol, hogy miért nem sikerül ezeket a halakat a tepsiben soha megsütni, csak megfőzni.

belagezabela 2011.02.09. 15:13:20

A poszt írójának meg az agyában 100% a víz.

Bikicsunáj Bój 2011.02.09. 15:18:27

"Lehet, ha nem adnak hozzá +20 % vizet"

na ebben az esetben a súly 960g lett volna. 25% vizet adtak hozzá.
Az pont az ÁFA!

belagezabela 2011.02.09. 15:27:12

@Bikicsunáj Bój: visszafelé számolta, de akkor is 100% víz a poszt írójának a fejében a víz.

dr kíváncsivagyok 2011.02.09. 15:31:22

Nem az a baj , hogy "vízbe csomagolják" a halakat, ....hanem hogy halként adják el a vizet is !!!

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.02.09. 15:48:10

@kíváncsivagyok: Az is baj, mert a vízbe csonmagolt halban a víz fel van "szívatva", és kábé akkora esélyed van megsütni, mint a teszkós disznócombot. Kisül belőle az utólag felszívatott víz, abban megfő az egész, és marad egy rágós szar. (Na jó, a hal nem lesz rágós, csak szétesik darabokra. Persze parázó kisgyerekeseknek jó, mert nem kell szálkázni.)

opati666 2011.02.09. 15:53:12

@god shave the queen: A boltban ha veszel egy kiló sertéscombot (friss húst), akkor vajon hány kg nettó húst veszel? Na? Kb. fél kilót!!!!! A többi víz... ez van.

2011.02.09. 16:10:50

a pangasius nem hal, zsírszalonna

FaBRiK 2011.02.09. 16:23:51

Ez száritott hal volt? Hogy a bundába vonták ki a halból a vizet. Vagy halpor?
Az ember 75%-a víz, ha becsomagolnak fóliába, akkor ez nagyjából meg is marad. Szerintem a halban sokkal többnek kellene lennie. Mégha kicsurgatjuk a folyadékait (vér és verejték :)), akkor is 20% felet kellene lennie.
Az E-k meg éppen a víztartásért felelősek, máskülönben sütéskor a tizedére esne össze, annak meg nem örülnél.

immobull 2011.02.09. 16:28:07

Akvakultúra=sose látott tengert vagy óceánt, az élete abból áll, hogy egy dobozban felnő aztán ha elég nagy megszed

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2011.02.09. 16:42:41

pangasius vietnamból? tuti hormonkezelt.

2011.02.09. 17:00:20

@vero: folyótorkolatban nevelnek milliárdnyi halat, meg se tudnak mozdulni. Meghíznak, levágják őket, de a húsuk csupa zsír. Na aztán egyet fizet 2-t kap akció keretében a tescoban megveszed és megtudod

AvgDvl 2011.02.09. 17:02:16

Idén mink is voltunk Akvakultúrán 'néccsillagosba, de nem teccett.

flimo13 2011.02.09. 17:10:01

@enamel: ha nem csal az emlékezetem, akkor az az omega zsírsavaktól van, ami kifejezetten egészséges.

mohopasi 2011.02.09. 17:25:51

Ebben én sem látok semmi érdekeset.. Postolás előtt tán körül kellett volna nézni neten, olvasgatni, gondolkodni. "E" számokat írták már többen hogy mik, ezt kiegészítve: "Már kis mennyiségben is gátolják a baktériumok szaporodását." (tudatosvasarlo.hu)

Vastag Gyapjúpulóver 2011.02.09. 17:34:08

nagyon nem ide tartozik de most kuncogtam egy jót a Nemzeti Hírközlési Hatóság honlapján... érdemes megkukkantani mennyire hírt közölnek jelenleg :-)

nmhh.hu/?id=hir&cid=13476

2011.02.09. 18:14:13

Azt a Vietnámi pangasius szart csak a környező kelet- és középeurópai volt coci
gyarmatországokba importálják....
egyszer vettem és soha többé!!!

Ezután jégkockát veszek hátha több benne a hal és talán íze is lesz!!

2011.02.09. 18:26:52

Én kínai tőkehalfilét vettem - lemértem, 4 dl víz jött ki belőle, plusz még a főzésnél kb. 1 dl.

magyar bucó 2011.02.09. 18:30:05

A fagyasztott hal felülete könnyen megszárad és megváltozik az íze. Ez ellen véd a fagyasztott filére ráfagyasztott jégréteg.
Persze, a Homár olvasóit ez úgysem érdekli, ide csak hőbörögni járnak.

flimo13 2011.02.09. 18:49:02

@Tamara72: omg, főzés közben kijön belőle, azt is tuti úgy injekciózták bele.

lüke 2011.02.09. 19:42:46

A emberi test víztartalma az évekkel csökken, míg a magzat 95%-a, addig a csecsemőkben lévő víz 75%, a felnőttekben lévő víz már csak 60%

hány éves ez a filé?

Jack__Bauer 2011.02.09. 22:31:11

A sok gyökér, aki a különböző élőlények víztartalmán rúgózik, próbálja már meg értelmezni a zacskóra írtakat.
Segítek. A csomag tartalmának összetétele 80% hal (ezen belül kb. 75% víz, 18% fehérje, 2% zsír, 5% egyéb) + 20% víz. Tehát összesen ca. 80%-a víz a megvásárolt halfilének...

magyar bucó 2011.02.10. 08:44:01

@Jack__Bauer: Vegyél szárított halat, abban kevés a víz...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2011.02.10. 10:01:32

egyebkent eleg erdekes a homar kozlespolitikaja..

amikor 3-4 eve a vodafone ugy rugott fel szerzodest es kurt at, hogy azota is pereskedunk akkor ra se basztak, itt meg siman a hulye vasarlo tipikus esetet kiposztoljak, holott ez csak a "hulye gyerek anyja nelkul tescoba se menjen" tipikus esete...

Fuxika 2011.02.10. 12:32:04

Az E450, E451 és E452 bi-, tri- és polifoszfátokat a húsipar azért használja, hogy a termék víztartó képessége megmaradjon, vagyis, hogy friss maradjon, és a főzés után se essen össze.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.02.10. 15:35:49

méghogy 20%?! :O nanneeeeeeeeeee...
anno, sokévvel ezelőtt kicsi feleségem vett ilyen kilós előre panírozott halat. szépen kitette a pultra olvasztandó.
lefényképeztem, 60dekát sem érte el, miután kiolvadt!
azóta nem vagyok hajlandó még mirelit krumpli sem vásárolni. piac, friss áru. ami nincs a piacon, azt nem eszem. nem fogok ilyen szarokra pénzt kidobni!

az a baj, hogy mindig lesz aki megvásárolja, becopja, megfogadjahogysosenemtöbbet.
ebből élnek ezek.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.02.10. 15:38:12

@az igazi Sipi: ez jó. de azt nem halasan szeretem, mert belehugyozott! :P

különben meg nem is igaz a niced! az igazi Sipi itt dolgozik felettem a biztosítóban! :D

magyar bucó 2011.02.10. 16:46:04

@salapapa: Hülye vagy, az ilyen panírozott szarokat fagyosan kell a forró olajba tenni.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.02.10. 17:32:09

@magyar bucó: az anyukám azt mondta hogy az a hüüülyeee, aki monggya! és erről nem akarok többet beszélni... :P

különben igazad van. az első zacsit úgy tette bele a forró olajba és majdnem kifutott a nem alacsony falú serpenyőből. ez a próba volt, hogy mégis mennyi a víz benne... azóta nem veszünk ilyeneket mert a vízszámla olcsóbb mintha halárban veszi az ember.

magyar bucó 2011.02.10. 17:35:12

@salapapa: Fagyosan és nem az összeset egyszerre.

salapapa · http://salapapa.hu 2011.02.10. 17:41:47

@magyar bucó: :) megtanítod főzni az akkor még nagynevű bár ma már inkább hírhedt Lacibácsinál vizsgázott feleségemet? :D

hogy nekem a főttweersch lee vagy egy szalonnás-kolbászos rántotta a csúcs a kulináris tarsolyomban, az egy dolog. szerencsére nem én főzök odahaza.

azért köszönöm a tanácsot! :)

GaborB0 2011.02.10. 18:49:17

20%? ez semmi. láttam olyat, ami szó szerint körbe volt rakva jéggel, és feltűntetve papíron, hogy "30% jégrész".

magyar bucó 2011.02.10. 19:13:32

@salapapa: Szívesen. :)
Laci bácsi meg egy nagy 00.

holdlányka 2011.02.10. 22:46:51

Kell a víz hozzá, különben elég fura állaga lenne...

salapapa · http://salapapa.hu 2011.02.11. 01:05:17

@magyar bucó: pejoratív értelmezésben köszöntem.
az lehet. de mégis jobb egy senki szemében nullának lenni mint... :)

bboldii11-2011 2011.02.11. 22:55:16

@EÖ: Hát igen, ott a pont, valaki képes olvasni is.
A többieknek meg jelzés: Igenis, érdemes utánanézni, mielőtt hülyeséget posztolnak meg kommentelnek. Vajon miért vannak tengeri fagyasztott kajákon "csöpögtetés utánai tömeg" jelzések? Vajon miért van a glazúr dolog szépen leírva minden nagyobb kereskedő weboldalán is?

holdlányka 2011.02.11. 23:36:16

Amúgy egyszer sikerült olyan fagyasztott pangasiust venni, amiből a kiolvasztás után extra kukacok potyogtak ki. Na ez sem volt feltüntetve a csomagoláson.
Amit viszont máig sem értek, némelyik túlélte a mélyfagyasztást,és a hibernációs álomból ébredve mozgott...

Egy jó darabig nem vettem fagyasztott halat...

FaBRiK 2011.02.14. 14:09:25

@Jack__Bauer: Ne izgulj, mi is szeretünk téged. A humort és a pejorativizmust meg kerüld el messziről mert képes lenne jobbá tenni az életed. :)

Pistolero 2011.02.15. 08:02:16

A halakat teljesen kiszárítva szállítják. Így senki nem venné meg, mert nagyon csúnya lenne, kb a gerincét és a bőrét érzékelné mindenki, a húsát nem. A célországban áztatják vízbe, hogy visszanyerje a formáját. Csodálom is, hogy csak 20 % a víz.
Ezt anno a spectrum-on láttam.

Sir Butcher · http://survivedev.blog.hu/ 2011.05.03. 18:03:28

Dehát, most mi a baj? Oda van írva, hogy nettó töltőtömeg: 800g. 800g halat kaptál, ha megveszed? Igen, annyit kaptál. Akkor meg?
süti beállítások módosítása